Inkludering och delaktighet lärande i matematik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inkludering och delaktighet lärande i matematik"

Transkript

1 Inkludering och delaktighet lärande i matematik Det finns fyra inriktningar på modulen Inkludering och delaktighet. De tre inledande delarna och den avslutande delen är gemensam för samtliga inriktningar medan del 4-7 har specifikt innehåll för respektive inriktning. Den här modulen syftar till att anpassa matematikundervisningen så att den blir tillgänglig för varje elev. Modulens matematikinnehåll rör i huvudsak taluppfattning, från grundläggande aspekter av tal till förtrogenhet med aritmetiska beräkningar. Alla elever har rätt till en likvärdig utbildning. Av skollagen framgår att eleverna ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag och ska sträva mot att uppväga skillnader i elevers förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Alla som arbetar i skolan har också ett särskilt och gemensamt ansvar för de elever som av olika anledningar behöver stöd i sitt lärande. Inkludering talar för idén att skolan ska utformas utifrån elevers olika förutsättningar, där eleverna kan vara delaktiga i sin utbildning och få ett utbyte både kunskapsmässigt och socialt i ett gemensamt sammanhang. Samtida forskning har visat att skolans förmåga att skapa inkluderande lärmiljöer, att anpassa undervisningen utifrån varje elev samt att öka elevers delaktighet är viktiga framgångsfaktorer för en likvärdig utbildning. Modulen består av följande delar: 1. Stöd till elever en tillbakablick 2. Inkludering vad betyder det? 3. Alla elevers inflytande över sitt eget lärande 4. Tillgänglighet till matematik 5. Begrepp och representationer 6. Matematikängslan och motivation 7. Trösklar i matematiklärandet 8. Förbereda och planera för inkludering Revision: 2 Datum:

2 Del 6. Matematikängslan och motivation Den här delen handlar om elevers matematikängslan samt motivation för att lära sig matematik. Dels diskuteras vad matematikängslan och låsningar i matematik kan bero på och hur det enligt forskning går att hjälpa elever att komma över dessa. Dels diskuteras faktorer som påverkar motivation och hur lärare kan få stöd i sitt arbete med att motivera elever. Syftet med den här delen är att ge fördjupade kunskaper om faktorer som påverkar elevers inställning till matematik samt hur ni kan uppmärksamma och bemöta elever som uttrycker oro och visar låsningar i sitt matematiklärande. Del 6: Moment A individuell förberedelse Läs Matematikängslan och låsningar i matematik innehåller en övergripande diskussion om vad matematikängslan är, vad som kan leda till matematikängslan samt vad forskning har visat kunna hjälpa elever med låsningar och matematikängslan. Motivation för matematik diskuterar olika faktorer som kan höja elevers motivation. Titta också igenom den enkät som ni ska använda vid planering av aktiviteten i moment B. Revision: 2 Datum:

3 Material Matematikängslan och låsningar i matematik (åk 1-3) Joakim Samuelsson, Karolina Muhrman Motivation för matematik (åk 1-3) Joakim Samuelsson, Karolina Muhrman Enkät: Vad tycker du om matematik? (åk 1-3) Joakim Samuelsson, Karolina Muhrman Matematikängslan och låsningar i matematik (åk 4-6) Joakim Samuelsson, Karolina Muhrman Motivation för matematik (åk 4-6) Joakim Samuelsson, Karolina Muhrman Enkät: Vad tycker du om matematik? (åk 4-6) Joakim Samuelsson, Karolina Muhrman Matematikängslan och låsningar i matematik (åk 7-9) Joakim Samuelsson, Karolina Muhrman Motivation för matematik (åk 7-9) Joakim Samuelsson, Karolina Muhrman Enkät: Vad tycker du om matematik? (åk 7-9) Joakim Samuelsson, Karolina Muhrman Revision: 2 Datum:

4 Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1 3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 6: Matematikängslan och motivation Matematikängslan och låsningar i matematik Joakim Samuelsson och Karolina Muhrman, Linköpings universitet Det är få ämnen i skolan som skapar så mycket känslor som matematikämnet. En del elever tycker det är ett jätteroligt och intressant ämne och trivs med att sitta och fundera över matematiska problem, medan andra tycker illa om ämnet och till och med känner skräck och ängslan inför sina möten med matematik. Nedanstående citat ger en bild av hur elever känner när de måste arbeta med matematik. Hörde jag ordet matematik så förknippade jag det bara med mörker, oförklarliga siffror och krumelurer som jag bara snurrade runt i mitt huvud ett tag och sen ut igen. Det som fick mig att avsky matematiken var att jag blev utpekad som dum eller inte lika duktig som de andra när jag inte hann räkna ut multiplikationstabellen under en viss tid. Den första känsla jag får av ordet matematik är bara en stor klump i magen, ett tråkigt ämne som inte gett mig någon glädje utan bara oro och stress. Jag är egentligen inte bara vettskrämd för ämnet, jag är även usel i det också. Om någon frågar mig om ett tal så blir jag alldeles stel, svettig, nervös och rädd för att svara överhuvudtaget och när jag väl svarar så blir det oftast fel. Jag fick både kramp i magen och blev kallsvettig. Så fort vi skulle ha matematik i skolan slog det slint i huvudet, jag fick panik och blev blockerad. Citaten visar en mindre rolig sida av möten med matematik, som elever kan ha erfarenhet av. I citaten beskrivs nervositet, oro, stress, panik och låsningar. Alla som undervisar har säkerligen mött flera elever som känner på något av ovanstående sätt när de kommer i kontakt med matematiken i skolan. Dessa elever gör allt för att slippa de obehagskänslor som kommer med kraven att lära och utföra matematik i skolan. En del skolkar, en del låtsas att de kan och ser upptagna ut, andra är utåtagerande och aggressiva, några kämpar och sliter, men det låser sig och de blir sorgsna. När forskare diskuterar dessa delar av matematikundervisningen gör de det oftast under benämningen matematikängslan. Denna text handlar om vad matematikängslan är, vad som kan leda till matematikängslan och vad forskningen har visat kan hjälpa elever med låsningar och matematikängslan. Matematikängslan Känslor har stor betydelse för hur elever tänker om sin egen förmåga och hur de väljer att agera i olika situationer. Matematikängslan har med elevers känsloliv att göra och kan beskrivas som brist på välbefinnande när de utför matematik. Det kan handla om panik, Matematikängslan och låsningar i matematik Maj (5)

5 vanmakt, förlamning och mental förvirring, som uppstår då de avkrävs att lösa uppgifter i matematik. Matematikängslan kan också delas upp i mer preciserade aspekter. Thomas Hunt och hans kollegor har funnit tre olika varianter av matematikängslan: a) ängslan för att utvärderas i matematik b) ängslan för att utföra matematik när någon ser på c) ängslan för att utföra matematik i vardagen. I skolan är det framförallt de första varianterna som uppträder, men de har säkerligen påverkan på ängslan för att utföra matematik även i vardagen. Matematikängslan påverkar också elevernas resultat. Studier inom området har visat att ängslan kan ha såväl positiva som negativa effekter på elevernas resultat i matematik. Lite ängslan menar forskare kan leda till ökad motivation och en vilja att lägga ner lite mer arbete på matematiken, vilket i sin tur kan påverka resultaten. I forskningslitteratur är det dock vanligast att det presenteras ett negativt samband mellan matematikängslan och matematikprestationer. Elever med matematikängslan undviker att arbeta med matematik vilket gör att resultaten inte blir så bra som önskvärt, och därmed måste extra stöd ges för att eleven ska kunna nå ett godkänt betyg. Studier har visat att en elevgrupps känslor för matematik kan förklara så mycket som procent av variationen i gruppens matematikresultat (se exempelvis Samuelsson, 2011). Det finns alltså goda skäl att som matematiklärare också arbeta med denna sida av matematikundervisningen. Orsaker till matematikängslan Det finns idag en relativt stor samstämmighet om att matematikängslan är inlärt i mötet med skolmatematiken och att den uppkommer i sociala sammanhang där individer ska visa sitt kunnande i matematik (Sheffield & Hunt, 2006). Tidigare forskning har visat att elever som uppvisar ängslan för matematik, och tappar motivation och tilltro till den egna förmågan, ofta gör det i 12-årsåldern. En förklaring som ges är att det är i den åldern ungdomar börjar bli medvetna om sina egna prestationer i relation till andras prestationer. Idag vet vi att matematikängslan förekommer så tidigt som i förskolan. Vad det beror på, att barn utvecklar ängslan för matematik så tidigt vet vi inte, men en rimlig gissning är att någon i deras omgivning, exempelvis föräldrarna, har matematikängslan och på något sätt påverkar sina barn. Orsaker till matematikängslan som vanligen lyfts fram relaterade till skolmatematiken är a) arbetssättet som används i matematikundervisningen b) lärandeklimatet i matematikklassrummet c) att matematiken är ett abstrakt ämne. Matematikängslan och låsningar i matematik Maj (5)

6 Arbetssätt En orsak till att en elev får en sådan ängslan för att arbeta med matematik att det låser sig, kan vara det arbetssätt som tillämpas i undervisningen. Ett arbetssätt som påverkar vissa eleverna negativt är korta genomgångar av läraren följda av att eleven memorerar och övar på det matematiska innehållet. I och med att en sådan undervisning inte ger utrymme för diskussioner, kan matematiken uppfattas som en (stor) mängd färdiga och odiskutabla regler. Detta kan avskräcka elever. Om läraren överbetonar rätt och fel i sin undervisning kan stresstendensen hos elever förstärkas. Lärandeklimat En annan orsak till att elever kan uppleva oro för att arbeta med matematik är lärarens förmåga, eller snarare oförmåga, att skapa ett positivt lärandeklimat för just deras behov. Ängslan kommer då av att eleven har svårigheter med läromedlen, upplever lärarens beteende som fientligt och/eller uppfattar läraren som okänslig och försummande. Abstrakt matematik En tredje orsak till att eleverna börjar tappa intresse och känna olust för matematiken i skolan är att den under elevernas skolgång blir allt mer abstrakt. Matematik kan uppfattas som ett jonglerande med siffror som saknar betydelse för eleven. Ett stort hinder för många är till exempel införandet av variabeln x. Att acceptera x som ett fixt tal är lättare än att acceptera användandet av bokstäver som generella uttryck, som kan anta olika värden. Eleven kan i det sammanhanget uppleva något som Olof Magne kallar abstraktionsängslan. Ytterligare en aspekt som visat sig kunna leda till att elever utvecklar matematikängslan är om läraren själv har matematikängslan, vilken är överföringsbar. Åtgärder Arbetet i klassrummet påverkas av mer eller mindre uttalade överenskommelser och regler kring hur man beter sig gentemot varandra, vilka roller lärare och elever har, vad matematik och matematiska aktiviteter är, och så vidare. Dessa normer påverkas av vilka förväntningar och uppfattningar som lärare och elever har som individer. Men det är också tvärtom de normer som finns för arbetet med matematik i klassrummet påverkar hur förväntningar och uppfattningar utvecklas. Normer utvecklas i ett dynamiskt samspel, i interaktionen mellan lärare och elever. Det är därför betydelsefullt att arbeta aktivt med normer för att tillsammans med eleverna skapa ett tillåtande lärandeklimat där allas tankar och frågor tas på allvar och där alla känner sig delaktiga i lärprocessen. Det finns idag väldigt få studier där man mätt ängslan, prövat olika metoder för att minska elevers matematikängslan och därefter mätt matematikängslan igen. Hur kan då lärare stödja elever som uppvisar undvikande beteenden på grund av matematikängslan? Det första läraren måste få klart för sig är om eleverna har matematikängslan, och i så fall om det handlar om ängslan för att utvärderas i matematik, ängslan för att utföra matematik i vardagen eller helt enkelt ängslan för att delta i matematiska sammanhang. När detta är klargjort, bör läraren stödja eleverna att förändra sitt beteende i relation till matematik i de Matematikängslan och låsningar i matematik Maj (5)

7 sammanhang där ängslan uppstår. Ett sätt, som förmodligen alla lärare känner igen, är att inledningsvis ge enklare uppgifter för att därefter ge mer utmanande matematikuppgifter till eleverna. Ett annat sätt att finna exempel på åtgärder som är framgångsrika för att minska matematikängslan, är att fråga människor som har haft matematikängslan och blivit av med den, om vad det var som gjorde att deras matematikängslan minskade. Framgångsrika åtgärder för att bryta elevers låsningar och ängslan för matematik sammanfattas i nedanstående tabell (Tabell 1) i tre områden, som lärare kan arbeta med för att minska matematikängslan hos elever: undervisningens organisation, undervisningens innehåll samt ledarskapet i klassrummet. I relation till varje område ges exempel på processer, som varit framgångsrika för att minska matematikängslan hos eleverna. Tabell 1. Sammanfattning av framgångsrika åtgärder att bryta elevers låsningar och ängslan för matematik Aspekt av lärarens arbete Undervisningens organisation Process Genomgångar i lagom tempo Genomgångar på rätt nivå Arbeta i egen takt Arbeta i lugn och ro Undervisningens innehåll Relatera innehåll till vardagen Arbeta med vardagliga uppgifter Rikta uppmärksamheten mot förståelse Ledarskapet i klassrummet Tålamod Tillåtande gruppklimat Tilltro till elevens förmåga Uppmärksamma elevens behov Avslutningsvis kan vi alltså konstatera att matematikängslan finns hos vissa elever, men forskning har också visat att det är möjligt att göra något för att den ska minska. Det finns åtminstone tre skäl till att medvetet arbeta med elevernas känslor för matematik. Ett första skäl är att alla elever ska få en tilltro till sin egen förmåga att arbeta med och lära matematik. Matematikängslan och låsningar i matematik Maj (5)

8 Det är således ett mål som lärare måste förhålla sig till. Ett andra skäl är att det är viktigt ur resultatsynpunkt, eftersom det finns samband mellan matematikängslan och matematikresultat. Ett tredje skäl, som kanske är det viktigaste, är att inte någon ska behöva känna nervositet, oro, stress, panik och att det låser sig när man går i skolan och ska lära sig matematik. Referenser Hunt T. E., Clark-Carter D. & Sheffield D. (2011). The development and part validation of a UK scale for mathematics anxiety. J. Psychoeduc. Assess. 29. Samuelsson, J. (2011). Development of self-regulated learning skills in mathematics in lower secondary school in Sweden. Nomad, 16, Sheffield, D. & Hunt, T. (2006). How does anxiety influence maths performance and can we do about it? MSOR Connections, 6(4), Matematikängslan och låsningar i matematik Maj (5)

9 Revision: 2 Datum:

10 Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1 3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 6: Matematikängslan och motivation Motivation för matematik Karolina Muhrman och Joakim Samuelsson, Linköpings universitet Utifrån en kort definition av vad som menas med motivation beskrivs i texten olika motivationsfaktorer som visat sig ha betydelse för elevers lärande i matematik. Undervisningens utformning, uppgifters utformning samt lärarens inverkan och det totala studieklimatet är några exempel på faktorer som påverkar elevers motivation för att lära sig matematik. Vad är motivation? Det finns ingen entydig definition av vad som egentligen menas med motivation. Det har gjorts sammanfattande definitioner av motivationsbegreppet, som får fungera som en utgångspunkt för denna text. Enligt Helene Ahl är motivation: Det som får människan att göra något. Motivation är något som en människa kan sakna, skaffa sig eller förse någon annan med, vilket leder till begreppet motivera som kan förklaras som att man förser sig själv eller andra med det som är substansen för motivation. Enligt Håkan Jenner kan motivation ses som en drivkraft i förhållande till ett mål. Motivation är i sig inte en egenskap, det är inte en vilja som finns eller saknas för att göra något, utan är en summa av olika erfarenheter. Med utgångspunkt i dessa definitioner kan man förstå att det är något som lärare kan påverka hos eleverna. I litteraturen görs ofta en indelning i inre och yttre motivation. Inre motivationsfaktorer handlar bland annat om att kunna påverka sin egen situation, att ha ett intresse eller känna att arbetet eller uppgiften är meningsfull. Yttre motivationsfaktorer är sådant som man vill uppnå och som regleras utifrån, i skolan kan det handla om olika belöningar, beröm, provresultat, betyg med mera. En person påverkas oftast av både inre och yttre motivation, vilken motivationstyp som dominerar kan variera över tid och varierar mellan olika människor. Den som är motiverad arbetar mer med sina studier, lägger ner mer energi och ser mer positivt på sitt lärande, vilket gynnar inlärningen. Faktorer som påverkar motivation Det finns ett flertal studier där författarna argumenterar för att motivation har minst lika stor betydelse som intelligens för hur väl elever lyckas i matematik. De framhåller att det behövs både motivation samt en tilltro till den egna förmågan för att kunna lyckas med matematikstudier. Dessvärre visar undersökningar, från bland annat Skolverket, att motivationen för att lära sig matematik minskar för många svenska elever redan vid års ålder, vilket kan få en negativ inverkan på matematiklärandet. Den avtagande motivationen sätts i samband med att matematiken börjar bli mer abstrakt i skolan och inte längre är lika verklighetsanknuten som tidigare. Då matematiken samtidigt blir svårare leder det till att argument som att det är bara smarta personer som kan matematik dyker upp Motivation för matematik Maj (6)

11 och att personer som har svårt för matematik anser att de inte är tillräckligt smarta för ämnet, vilket gör att de blir omotiverade för att lära sig mer matematik. För många elever är det svårt att enbart arbeta med matematiken på ett teoretiskt plan, många elever både i grundskola och gymnasium efterlyser därför en praktisk förankring av ämnet. Genom att använda sig av konkreta exempel i matematikundervisningen kan eleverna inte bara bli mer motiverade för ämnet, det kan också underlätta för elevernas begreppsliga kunskapsbildning inom matematik. Det finns en rad olika teorier om vilka faktorer som påverkar elevers motivation, här redogörs inte för alla, utan endast för några faktorer som är återkommande inom forskningslitteraturen rörande motivation. Bland de faktorer som tas upp som viktiga för elevers studieresultat finns såväl yttre som inre motivationsfaktorer. Bland de inre motivationsfaktorerna framhålls att eleverna behöver se någon relevans för det de lär sig, de behöver uppleva undervisningen som stimulerade genom att den är varierad och de behöver ställas inför lagom stora utmaningar. Läraren har visat sig ha stor betydelse både för elevernas inre och yttre motivation. Läraren påverkar elevernas motivation bland annat genom sin egen inställning till ämnet, sin inställning till elevernas förmåga samt sin förmåga att ge återkoppling. Elevernas motivation påverkas också av om de känner sig trygga i studiemiljön samt vilken inställning andra elever och föräldrarna har till studierna. Undervisningens utformning Att använda sig av varierade arbetsformer kan vara en viktig faktor för att öka elevers motivation. Förutom att det ökar motivationen är varierade arbetsformer inom matematik viktigt eftersom olika metoder behövs för att utveckla olika matematiska förmågor. Som beskrivits ovan kan ett sätt att variera undervisningen på vara att använda sig av olika verklighetsbaserade uppgifter, men detta ökar inte motivationen för alla elever och givetvis finns det många andra sätt för variation. Till exempel finns det studier som tyder på att användande av IT på olika sätt i matematikundervisningen kan öka motivationen, framförallt tycks detta kunna påverka pojkars inställning till att arbeta med matematik. Andra studier visar att elever som får arbeta problemorienterat har en mer positiv inställning till och ett större intresse för matematik jämfört med elever som undervisas traditionellt. Den problemorienterade undervisningen inverkar positivt på eleverna genom att de ges möjlighet att diskutera med andra elever och också få feedback från både klasskamrater och läraren i större utsträckning än vid traditionell undervisning. Arbetsmetoder där eleverna ges möjlighet att diskutera matematiska problem och få tips från såväl lärare som elever som har bättre matematikkunskaper tycks därför inverka positivt både på elevernas matematiska förmåga och deras inställning till ämnet. Elever som har samarbetat med projektinriktade matematikuppgifter har lättare att använda sina matematikkunskaper i olika situationer än vad elever har som endast har arbetat med uppgifter i en matematikbok. Elever som endast har arbetat med en matematikbok presterar bra på uppgifter liknande de boken men kan ha svårt att överföra sina kunskaper till andra situationer. Motivation för matematik Maj (6)

12 Den inre motivationen hos eleverna anses öka om de känner sig delaktiga. Eleverna bör därför ges möjlighet att kommunicera genom att läraren visar att deras tankar är betydelsefulla och utgör en viktig del av undervisningen. När eleverna redovisar sina lösningar på uppgifter ges de möjlighet att se flera olika typer av lösningar som kan diskuteras, vilket både kan öka motivationen och ge en fördjupad förståelse. Då ett utforskande arbetssätt används där kommunikation och förståelse betonas, snarare än regler och rutiner, ökar elevernas motivation. En annan motivationsfaktor som bland annat hänger samman med undervisningens utformning, är elevernas möjligheter till självständiga val. Studier visar att elever som endast förväntas att nå bra resultat på prov utan att ges möjligheter att påverka sin situation, beskriver sin inställning till matematik i mer negativa termer än vad elever gör som inbjuds till att aktivt påverka utformningen av sina studier. Inom forskningen finns ett begrepp som kallas inre självständig motivation (autonom motivation). Autonom motivation innebär att man väljer att göra en uppgift för att man gillar den, ser den som meningsfull, eller tycker den är rolig att göra. Motsatsen är kontrollerad yttre motivation som innebär att man gör uppgifter för att det förväntas från föräldrar, lärare, med flera. En undervisning där eleverna känner en hög grad av självbestämmande, till exempel genom att de ges möjlighet att välja arbetsuppgifter, anses öka den inre självständiga motivationen. Den inre självständiga motivationen ger bättre prestationsförmåga och lärande bland annat genom att eleverna får en ökad uthållighet när de ska lösa svåra uppgifter. Uppgifternas utformning Motivation är resultatet av hur stort värde en uppgift har för eleverna och hur stor möjlighet eleven bedömer sig ha att klara uppgiften. Elever bedömer sin egen förmåga utifrån uppgiftens svårighetsgrad, förväntningar från omgivningen och de tidigare erfarenheter de har av att lyckas eller misslyckas med att lösa uppgifter. För att bibehålla elevernas motivation även när uppgifter blir svårare är det viktigt att läraren möter eleverna på deras kunskapsnivå så att uppgifterna inte känns omöjliga för eleven att lösa, vilket kan göra att de tappar både självförtroende och motivation för att lära sig matematik. Om uppgifterna ligger på en nivå dit eleven känner att det är omöjligt att ta sig, skapas lätt en känsla av hopplöshet eller ångest. När eleverna ställs inför alltför stora krav tenderar dessutom ytinriktade lärstrategier att ta överhand. Lika illa för motivationen kan det vara om uppgifterna är alltför enkla så att eleven aldrig ställs inför någon utmaningar, det kan göra att eleven ser skolarbetet som meningslöst och tråkigt. För att skydda sig själv mot misslyckanden sätter elever ibland upp mål som är alltför låga. Elever i svårigheter kan också skapa ett destruktivt beteende för att inte ses som ointelligenta. Det kan visa sig genom att eleven medvetet struntar i alla former av läxor och prov, vilket kan tolkas som att eleven helt saknar motivation. Lärare bör således uppmärksamma de faktorer som ligger bakom alltför lågt satta mål eller ett destruktivt beteende, så att eleven kan få hjälp och stöttning och inte bara ses som lat och omotiverad. Motivation för matematik Maj (6)

13 Förutom uppgifter på rätt nivå är, som tidigare nämnts, en undervisning med ett innehåll som eleverna finner relevant viktigt för att behålla motivationen. Motivationen för att lära sig något påverkas av vilket värde eleven ser i kunskapen, om eleven inte ser någon mening med undervisningens innehåll är det svårt att skapa inre motivation. Olika elever ser olika värden i kunskapsmålen och det kan därför underlätta för elevernas lärande om läraren blir medveten om elevernas perspektiv. Läraren kan då hjälpa eleven på ett mer personligt plan och motivera för skolans uppgifter och aktiviteter. Lärarens inverkan och det totala studieklimatet Matematikläraren är nyckelpersonen för elevernas lärande i matematik. För att eleverna ska ges möjlighet att utveckla breda och djupa matematikkunskaper behöver läraren goda ämneskunskaper. Men att ha goda ämneskunskaper räcker inte, läraren måste också ha en matematikdidaktisk kompetens, en kunskap om hur elever i respektive ålder förstår ett innehåll och hur man som lärare kan stötta eleverna i deras lärande. Lärarens inställning till matematik har visat sig vara en viktig motivationsfaktor. En lärare som kan entusiasmera och engagera eleverna kan öka deras motivation för matematik. Lärarens inställning och förhållningssätt till eleverna är en lika viktig faktor för motivation som val av uppgifter och arbetssätt. En lärare som är entusiastisk och visar sin glädje för matematik kan överföra detta till eleverna. En engagerad lärare som har höga förväntningar på sina elever har också visat sig vara en betydande motivationsfaktor. Förväntningarna ska vara höga utifrån var och ens förmåga, de ska vara positiva utan att kännas värderande. Lärarens förväntningar på eleverna har betydelse både för elevernas beteende och prestation. Om läraren har positiva förväntningar på en elev är denna ofta mer aktiv och presterar bättre än om läraren har negativa förväntningar. Jenner uttrycker det så här: Med pedagogens positiva förväntningar blir det inte alltid goda resultat (det är mycket annat som också spelar in), men utan pedagogens positiva förväntningar blir det nästan aldrig goda resultat. Liksom positiva förväntningar är positiv feedback en viktig motivationsfaktor. Positiv feedback är viktigt när det går bra, men även vid svårigheter för att lyfta arbetet framåt. Genom en positiv återkoppling kan elevens självkänsla stärkas vilket främjar motivationen att fortsätta arbetet. Återkopplingen ger eleven verktyg för att kunna fortsätta sin ansträngning mot de individuella målen. Genom återkoppling får eleven en bild av hur mycket ansträngning som krävs och om det är något som behöver korrigeras på vägen. Positiv feedback gynnar den inre motivationen, medan belöningar, betyg och påtvingade mål har visat sig kunna missgynna den inre motivationen. Den inre motivationen kan minska om eleven erbjuds yttre belöningar för arbetsuppgifter som de redan tycker är intressanta. Om dessa belöningar senare tas bort, har det visat sig att den inre motivationen inte längre finns kvar, vilket leder till att eleverna inte längre engagerar sig i skolarbetet. Även om positiv feedback generellt är bra behöver lärare fundera över hur uppmuntran och återkoppling sker. En elev som får överdrivet mycket beröm för en uppgift som denne ser som väldigt enkel, kan vända berömmet till något negativt. Eleven kan känna sig Motivation för matematik Maj (6)

14 nedvärderad av läraren som inte tycks förvänta sig mer än att eleven kan klara det allra enklaste. Lärarens inställning, engagemang och förmåga att ge feedback har alltså betydelse för elevernas motivation att lära sig matematik. Lärarens engagemang och inställning utgör en del av elevens totala studiesituation, vilken har visat sig ha stor betydelse för elevers motivation. Elevens studiesituation innefattar förutom läraren även andra elever liksom föräldrar. Ett bra förhållande till andra elever liksom till läraren skapar ett positivt studieklimat, hur läraren hanterar mötet med och mellan elever har därför betydelse för elevernas inställning till ämnet, vilket i sin tur har betydelse för elevernas prestation. Elever som upplever ett positivt studieklimat där de känner sig trygga, värdesatta och kompetenta blir mer motiverade att lära vilket visar sig genom ett ökat engagemang och intresse för studierna. Enligt flera motivationsforskare handlar motivation mycket om bemötande. För att skapa motivation för lärande är det viktigt att läraren har förmåga att känna empati och sätta sig in i elevens situation. Det är dock inte bara matematikläraren och andra elever som påverkar elevernas inställning till matematik. Elevernas inställning till matematik kan också påverkas av föräldrarnas inställning. Elever som har föräldrar med en negativ inställning till matematik tycks ibland, kanske omedvetet, överför sin negativa inställning till sina barn. Det finns också forskning som visa att lärarens engagemang i olika elever inte bara beror på personliga egenskaper, utan också påverkas av yttre organisatoriska faktorer. Om läraren undervisar i en mycket stor klass är sannolikheten större att de mer framgångsrika eleverna favoriseras, medan elever i matematiksvårigheter sorters bort som hopplösa fall. I början av läsåret lägger läraren ofta ner mer engagemang i alla elever, men tidsbrist och krav på att hinna med kursmålen gör att läraren ibland tvingas att släppa vissa elever som inte hänger med i tempot, alternativt hitta strategier för att på enklaste sätt få igenom eleverna utan krav på någon egentlig förståelse. Läraren behöver rimliga organisatoriska förutsättningar för att behålla sin egen motivation och tro på sin egen förmåga som pedagog. Elevernas motivation återspeglas av lärarens motivation, en trött lärare med orimliga krav har svårt att motivera sina elever. Sammanfattning Som avslutning på denna text har vi, utan rangordning, sammanfattat de motivationsfaktorer som har beskrivits i textens olika delar: varierad undervisning uppgifter som känns meningsfulla uppgifter på rätt nivå positiva förväntningar självständiga val delaktighet möjlighet att kommunicera och diskutera matematik återkoppling och uppmuntran Motivation för matematik Maj (6)

15 det sociala klimatet lärarens inställning och engagemang föräldrars inställning belöningar, betyg med mera organisatoriska faktorer. Referenser Ahl, H. (2004). Motivation och vuxnas lärande en kunskapsöversikt och problematisering. Myndigheten för skolutveckling. Jenner, H. (2004). Motivation och motivationsarbete i skola och behandling. Myndigheten för skolutveckling. Skolverket (2003). Lusten att lära med fokus på matematik. Skolverkets rapport nr 221. Motivation för matematik Maj (6)

16 Revision: 2 Datum:

17 Vad tycker du om matematik? Fråga 1 och 2 handlar om den problemlösningsuppgift som du just har arbetat med. Ringa in den stjärna som bäst visar vad du tycker. 1. Jag tycker uppgiften var intressant. 2. Jag lärde mig mycket av att lösa uppgiften. Fråga 3, 4 och 5 handlar om vad du tycker om matematik. Ringa in den stjärna som bäst visar vad du tycker. 3. Jag tycker om att lära mig matematik. 4. Jag är intresserad av det vi lär oss i matematiken. 5. Jag känner ingen oro för att klara matematiken.

18 Revision: 2 Datum:

19 Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1 3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 6: Matematikängslan och motivation Matematikängslan och låsningar i matematik Joakim Samuelsson och Karolina Muhrman, Linköpings universitet Det är få ämnen i skolan som skapar så mycket känslor som matematikämnet. En del elever tycker det är ett jätteroligt och intressant ämne och trivs med att sitta och fundera över matematiska problem, medan andra tycker illa om ämnet och till och med känner skräck och ängslan inför sina möten med matematik. Nedanstående citat ger en bild av hur elever känner när de måste arbeta med matematik. Hörde jag ordet matematik så förknippade jag det bara med mörker, oförklarliga siffror och krumelurer som jag bara snurrade runt i mitt huvud ett tag och sen ut igen. Det som fick mig att avsky matematiken var att jag blev utpekad som dum eller inte lika duktig som de andra när jag inte hann räkna ut multiplikationstabellen under en viss tid. Den första känsla jag får av ordet matematik är bara en stor klump i magen, ett tråkigt ämne som inte gett mig någon glädje utan bara oro och stress. Jag är egentligen inte bara vettskrämd för ämnet, jag är även usel i det också. Om någon frågar mig om ett tal så blir jag alldeles stel, svettig, nervös och rädd för att svara överhuvudtaget och när jag väl svarar så blir det oftast fel. Jag fick både kramp i magen och blev kallsvettig. Så fort vi skulle ha matematik i skolan slog det slint i huvudet, jag fick panik och blev blockerad. Citaten visar en mindre rolig sida av möten med matematik, som elever kan ha erfarenhet av. I citaten beskrivs nervositet, oro, stress, panik och låsningar. Alla som undervisar har säkerligen mött flera elever som känner på något av ovanstående sätt när de kommer i kontakt med matematiken i skolan. Dessa elever gör allt för att slippa de obehagskänslor som kommer med kraven att lära och utföra matematik i skolan. En del skolkar, en del låtsas att de kan och ser upptagna ut, andra är utåtagerande och aggressiva, några kämpar och sliter, men det låser sig och de blir sorgsna. När forskare diskuterar dessa delar av matematikundervisningen gör de det oftast under benämningen matematikängslan. Denna text handlar om vad matematikängslan är, vad som kan leda till matematikängslan och vad forskningen har visat kan hjälpa elever med låsningar och matematikängslan. Matematikängslan Känslor har stor betydelse för hur elever tänker om sin egen förmåga och hur de väljer att agera i olika situationer. Matematikängslan har med elevers känsloliv att göra och kan beskrivas som brist på välbefinnande när de utför matematik. Det kan handla om panik, Matematikängslan och låsningar i matematik Maj (5)

20 vanmakt, förlamning och mental förvirring, som uppstår då de avkrävs att lösa uppgifter i matematik. Matematikängslan kan också delas upp i mer preciserade aspekter. Thomas Hunt och hans kollegor har funnit tre olika varianter av matematikängslan: a) ängslan för att utvärderas i matematik b) ängslan för att utföra matematik när någon ser på c) ängslan för att utföra matematik i vardagen. I skolan är det framförallt de första varianterna som uppträder, men de har säkerligen påverkan på ängslan för att utföra matematik även i vardagen. Matematikängslan påverkar också elevernas resultat. Studier inom området har visat att ängslan kan ha såväl positiva som negativa effekter på elevernas resultat i matematik. Lite ängslan menar forskare kan leda till ökad motivation och en vilja att lägga ner lite mer arbete på matematiken, vilket i sin tur kan påverka resultaten. I forskningslitteratur är det dock vanligast att det presenteras ett negativt samband mellan matematikängslan och matematikprestationer. Elever med matematikängslan undviker att arbeta med matematik vilket gör att resultaten inte blir så bra som önskvärt, och därmed måste extra stöd ges för att eleven ska kunna nå ett godkänt betyg. Studier har visat att en elevgrupps känslor för matematik kan förklara så mycket som procent av variationen i gruppens matematikresultat (se exempelvis Samuelsson, 2011). Det finns alltså goda skäl att som matematiklärare också arbeta med denna sida av matematikundervisningen. Orsaker till matematikängslan Det finns idag en relativt stor samstämmighet om att matematikängslan är inlärt i mötet med skolmatematiken och att den uppkommer i sociala sammanhang där individer ska visa sitt kunnande i matematik (Sheffield & Hunt, 2006). Tidigare forskning har visat att elever som uppvisar ängslan för matematik, och tappar motivation och tilltro till den egna förmågan, ofta gör det i 12-årsåldern. En förklaring som ges är att det är i den åldern ungdomar börjar bli medvetna om sina egna prestationer i relation till andras prestationer. Idag vet vi att matematikängslan förekommer så tidigt som i förskolan. Vad det beror på, att barn utvecklar ängslan för matematik så tidigt vet vi inte, men en rimlig gissning är att någon i deras omgivning, exempelvis föräldrarna, har matematikängslan och på något sätt påverkar sina barn. Orsaker till matematikängslan som vanligen lyfts fram relaterade till skolmatematiken är a) arbetssättet som används i matematikundervisningen b) lärandeklimatet i matematikklassrummet c) att matematiken är ett abstrakt ämne. Matematikängslan och låsningar i matematik Maj (5)

21 Arbetssätt En orsak till att en elev får en sådan ängslan för att arbeta med matematik att det låser sig, kan vara det arbetssätt som tillämpas i undervisningen. Ett arbetssätt som påverkar vissa eleverna negativt är korta genomgångar av läraren följda av att eleven memorerar och övar på det matematiska innehållet. I och med att en sådan undervisning inte ger utrymme för diskussioner, kan matematiken uppfattas som en (stor) mängd färdiga och odiskutabla regler. Detta kan avskräcka elever. Om läraren överbetonar rätt och fel i sin undervisning kan stresstendensen hos elever förstärkas. Lärandeklimat En annan orsak till att elever kan uppleva oro för att arbeta med matematik är lärarens förmåga, eller snarare oförmåga, att skapa ett positivt lärandeklimat för just deras behov. Ängslan kommer då av att eleven har svårigheter med läromedlen, upplever lärarens beteende som fientligt och/eller uppfattar läraren som okänslig och försummande. Abstrakt matematik En tredje orsak till att eleverna börjar tappa intresse och känna olust för matematiken i skolan är att den under elevernas skolgång blir allt mer abstrakt. Matematik kan uppfattas som ett jonglerande med siffror som saknar betydelse för eleven. Ett stort hinder för många är till exempel införandet av variabeln x. Att acceptera x som ett fixt tal är lättare än att acceptera användandet av bokstäver som generella uttryck, som kan anta olika värden. Eleven kan i det sammanhanget uppleva något som Olof Magne kallar abstraktionsängslan. Ytterligare en aspekt som visat sig kunna leda till att elever utvecklar matematikängslan är om läraren själv har matematikängslan, vilken är överföringsbar. Åtgärder Arbetet i klassrummet påverkas av mer eller mindre uttalade överenskommelser och regler kring hur man beter sig gentemot varandra, vilka roller lärare och elever har, vad matematik och matematiska aktiviteter är, och så vidare. Dessa normer påverkas av vilka förväntningar och uppfattningar som lärare och elever har som individer. Men det är också tvärtom de normer som finns för arbetet med matematik i klassrummet påverkar hur förväntningar och uppfattningar utvecklas. Normer utvecklas i ett dynamiskt samspel, i interaktionen mellan lärare och elever. Det är därför betydelsefullt att arbeta aktivt med normer för att tillsammans med eleverna skapa ett tillåtande lärandeklimat där allas tankar och frågor tas på allvar och där alla känner sig delaktiga i lärprocessen. Det finns idag väldigt få studier där man mätt ängslan, prövat olika metoder för att minska elevers matematikängslan och därefter mätt matematikängslan igen. Hur kan då lärare stödja elever som uppvisar undvikande beteenden på grund av matematikängslan? Det första läraren måste få klart för sig är om eleverna har matematikängslan, och i så fall om det handlar om ängslan för att utvärderas i matematik, ängslan för att utföra matematik i vardagen eller helt enkelt ängslan för att delta i matematiska sammanhang. När detta är klargjort, bör läraren stödja eleverna att förändra sitt beteende i relation till matematik i de Matematikängslan och låsningar i matematik Maj (5)

22 sammanhang där ängslan uppstår. Ett sätt, som förmodligen alla lärare känner igen, är att inledningsvis ge enklare uppgifter för att därefter ge mer utmanande matematikuppgifter till eleverna. Ett annat sätt att finna exempel på åtgärder som är framgångsrika för att minska matematikängslan, är att fråga människor som har haft matematikängslan och blivit av med den, om vad det var som gjorde att deras matematikängslan minskade. Framgångsrika åtgärder för att bryta elevers låsningar och ängslan för matematik sammanfattas i nedanstående tabell (Tabell 1) i tre områden, som lärare kan arbeta med för att minska matematikängslan hos elever: undervisningens organisation, undervisningens innehåll samt ledarskapet i klassrummet. I relation till varje område ges exempel på processer, som varit framgångsrika för att minska matematikängslan hos eleverna. Tabell 1. Sammanfattning av framgångsrika åtgärder att bryta elevers låsningar och ängslan för matematik Aspekt av lärarens arbete Undervisningens organisation Process Genomgångar i lagom tempo Genomgångar på rätt nivå Arbeta i egen takt Arbeta i lugn och ro Undervisningens innehåll Relatera innehåll till vardagen Arbeta med vardagliga uppgifter Rikta uppmärksamheten mot förståelse Ledarskapet i klassrummet Tålamod Tillåtande gruppklimat Tilltro till elevens förmåga Uppmärksamma elevens behov Avslutningsvis kan vi alltså konstatera att matematikängslan finns hos vissa elever, men forskning har också visat att det är möjligt att göra något för att den ska minska. Det finns åtminstone tre skäl till att medvetet arbeta med elevernas känslor för matematik. Ett första skäl är att alla elever ska få en tilltro till sin egen förmåga att arbeta med och lära matematik. Matematikängslan och låsningar i matematik Maj (5)

23 Det är således ett mål som lärare måste förhålla sig till. Ett andra skäl är att det är viktigt ur resultatsynpunkt, eftersom det finns samband mellan matematikängslan och matematikresultat. Ett tredje skäl, som kanske är det viktigaste, är att inte någon ska behöva känna nervositet, oro, stress, panik och att det låser sig när man går i skolan och ska lära sig matematik. Referenser Hunt T. E., Clark-Carter D. & Sheffield D. (2011). The development and part validation of a UK scale for mathematics anxiety. J. Psychoeduc. Assess. 29. Samuelsson, J. (2011). Development of self-regulated learning skills in mathematics in lower secondary school in Sweden. Nomad, 16, Sheffield, D. & Hunt, T. (2006). How does anxiety influence maths performance and can we do about it? MSOR Connections, 6(4), Matematikängslan och låsningar i matematik Maj (5)

24 Revision: 2 Datum:

25 Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1 3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 6: Matematikängslan och motivation Motivation för matematik Karolina Muhrman och Joakim Samuelsson, Linköpings universitet Utifrån en kort definition av vad som menas med motivation beskrivs i texten olika motivationsfaktorer som visat sig ha betydelse för elevers lärande i matematik. Undervisningens utformning, uppgifters utformning samt lärarens inverkan och det totala studieklimatet är några exempel på faktorer som påverkar elevers motivation för att lära sig matematik. Vad är motivation? Det finns ingen entydig definition av vad som egentligen menas med motivation. Det har gjorts sammanfattande definitioner av motivationsbegreppet, som får fungera som en utgångspunkt för denna text. Enligt Helene Ahl är motivation: Det som får människan att göra något. Motivation är något som en människa kan sakna, skaffa sig eller förse någon annan med, vilket leder till begreppet motivera som kan förklaras som att man förser sig själv eller andra med det som är substansen för motivation. Enligt Håkan Jenner kan motivation ses som en drivkraft i förhållande till ett mål. Motivation är i sig inte en egenskap, det är inte en vilja som finns eller saknas för att göra något, utan är en summa av olika erfarenheter. Med utgångspunkt i dessa definitioner kan man förstå att det är något som lärare kan påverka hos eleverna. I litteraturen görs ofta en indelning i inre och yttre motivation. Inre motivationsfaktorer handlar bland annat om att kunna påverka sin egen situation, att ha ett intresse eller känna att arbetet eller uppgiften är meningsfull. Yttre motivationsfaktorer är sådant som man vill uppnå och som regleras utifrån, i skolan kan det handla om olika belöningar, beröm, provresultat, betyg med mera. En person påverkas oftast av både inre och yttre motivation, vilken motivationstyp som dominerar kan variera över tid och varierar mellan olika människor. Den som är motiverad arbetar mer med sina studier, lägger ner mer energi och ser mer positivt på sitt lärande, vilket gynnar inlärningen. Faktorer som påverkar motivation Det finns ett flertal studier där författarna argumenterar för att motivation har minst lika stor betydelse som intelligens för hur väl elever lyckas i matematik. De framhåller att det behövs både motivation samt en tilltro till den egna förmågan för att kunna lyckas med matematikstudier. Dessvärre visar undersökningar, från bland annat Skolverket, att motivationen för att lära sig matematik minskar för många svenska elever redan vid års ålder, vilket kan få en negativ inverkan på matematiklärandet. Den avtagande motivationen sätts i samband med att matematiken börjar bli mer abstrakt i skolan och inte längre är lika verklighetsanknuten som tidigare. Då matematiken samtidigt blir svårare leder det till att argument som att det är bara smarta personer som kan matematik dyker upp Motivation för matematik Maj (6)

26 och att personer som har svårt för matematik anser att de inte är tillräckligt smarta för ämnet, vilket gör att de blir omotiverade för att lära sig mer matematik. För många elever är det svårt att enbart arbeta med matematiken på ett teoretiskt plan, många elever både i grundskola och gymnasium efterlyser därför en praktisk förankring av ämnet. Genom att använda sig av konkreta exempel i matematikundervisningen kan eleverna inte bara bli mer motiverade för ämnet, det kan också underlätta för elevernas begreppsliga kunskapsbildning inom matematik. Det finns en rad olika teorier om vilka faktorer som påverkar elevers motivation, här redogörs inte för alla, utan endast för några faktorer som är återkommande inom forskningslitteraturen rörande motivation. Bland de faktorer som tas upp som viktiga för elevers studieresultat finns såväl yttre som inre motivationsfaktorer. Bland de inre motivationsfaktorerna framhålls att eleverna behöver se någon relevans för det de lär sig, de behöver uppleva undervisningen som stimulerade genom att den är varierad och de behöver ställas inför lagom stora utmaningar. Läraren har visat sig ha stor betydelse både för elevernas inre och yttre motivation. Läraren påverkar elevernas motivation bland annat genom sin egen inställning till ämnet, sin inställning till elevernas förmåga samt sin förmåga att ge återkoppling. Elevernas motivation påverkas också av om de känner sig trygga i studiemiljön samt vilken inställning andra elever och föräldrarna har till studierna. Undervisningens utformning Att använda sig av varierade arbetsformer kan vara en viktig faktor för att öka elevers motivation. Förutom att det ökar motivationen är varierade arbetsformer inom matematik viktigt eftersom olika metoder behövs för att utveckla olika matematiska förmågor. Som beskrivits ovan kan ett sätt att variera undervisningen på vara att använda sig av olika verklighetsbaserade uppgifter, men detta ökar inte motivationen för alla elever och givetvis finns det många andra sätt för variation. Till exempel finns det studier som tyder på att användande av IT på olika sätt i matematikundervisningen kan öka motivationen, framförallt tycks detta kunna påverka pojkars inställning till att arbeta med matematik. Andra studier visar att elever som får arbeta problemorienterat har en mer positiv inställning till och ett större intresse för matematik jämfört med elever som undervisas traditionellt. Den problemorienterade undervisningen inverkar positivt på eleverna genom att de ges möjlighet att diskutera med andra elever och också få feedback från både klasskamrater och läraren i större utsträckning än vid traditionell undervisning. Arbetsmetoder där eleverna ges möjlighet att diskutera matematiska problem och få tips från såväl lärare som elever som har bättre matematikkunskaper tycks därför inverka positivt både på elevernas matematiska förmåga och deras inställning till ämnet. Elever som har samarbetat med projektinriktade matematikuppgifter har lättare att använda sina matematikkunskaper i olika situationer än vad elever har som endast har arbetat med uppgifter i en matematikbok. Elever som endast har arbetat med en matematikbok presterar bra på uppgifter liknande de boken men kan ha svårt att överföra sina kunskaper till andra situationer. Motivation för matematik Maj (6)

27 Den inre motivationen hos eleverna anses öka om de känner sig delaktiga. Eleverna bör därför ges möjlighet att kommunicera genom att läraren visar att deras tankar är betydelsefulla och utgör en viktig del av undervisningen. När eleverna redovisar sina lösningar på uppgifter ges de möjlighet att se flera olika typer av lösningar som kan diskuteras, vilket både kan öka motivationen och ge en fördjupad förståelse. Då ett utforskande arbetssätt används där kommunikation och förståelse betonas, snarare än regler och rutiner, ökar elevernas motivation. En annan motivationsfaktor som bland annat hänger samman med undervisningens utformning, är elevernas möjligheter till självständiga val. Studier visar att elever som endast förväntas att nå bra resultat på prov utan att ges möjligheter att påverka sin situation, beskriver sin inställning till matematik i mer negativa termer än vad elever gör som inbjuds till att aktivt påverka utformningen av sina studier. Inom forskningen finns ett begrepp som kallas inre självständig motivation (autonom motivation). Autonom motivation innebär att man väljer att göra en uppgift för att man gillar den, ser den som meningsfull, eller tycker den är rolig att göra. Motsatsen är kontrollerad yttre motivation som innebär att man gör uppgifter för att det förväntas från föräldrar, lärare, med flera. En undervisning där eleverna känner en hög grad av självbestämmande, till exempel genom att de ges möjlighet att välja arbetsuppgifter, anses öka den inre självständiga motivationen. Den inre självständiga motivationen ger bättre prestationsförmåga och lärande bland annat genom att eleverna får en ökad uthållighet när de ska lösa svåra uppgifter. Uppgifternas utformning Motivation är resultatet av hur stort värde en uppgift har för eleverna och hur stor möjlighet eleven bedömer sig ha att klara uppgiften. Elever bedömer sin egen förmåga utifrån uppgiftens svårighetsgrad, förväntningar från omgivningen och de tidigare erfarenheter de har av att lyckas eller misslyckas med att lösa uppgifter. För att bibehålla elevernas motivation även när uppgifter blir svårare är det viktigt att läraren möter eleverna på deras kunskapsnivå så att uppgifterna inte känns omöjliga för eleven att lösa, vilket kan göra att de tappar både självförtroende och motivation för att lära sig matematik. Om uppgifterna ligger på en nivå dit eleven känner att det är omöjligt att ta sig, skapas lätt en känsla av hopplöshet eller ångest. När eleverna ställs inför alltför stora krav tenderar dessutom ytinriktade lärstrategier att ta överhand. Lika illa för motivationen kan det vara om uppgifterna är alltför enkla så att eleven aldrig ställs inför någon utmaningar, det kan göra att eleven ser skolarbetet som meningslöst och tråkigt. För att skydda sig själv mot misslyckanden sätter elever ibland upp mål som är alltför låga. Elever i svårigheter kan också skapa ett destruktivt beteende för att inte ses som ointelligenta. Det kan visa sig genom att eleven medvetet struntar i alla former av läxor och prov, vilket kan tolkas som att eleven helt saknar motivation. Lärare bör således uppmärksamma de faktorer som ligger bakom alltför lågt satta mål eller ett destruktivt beteende, så att eleven kan få hjälp och stöttning och inte bara ses som lat och omotiverad. Motivation för matematik Maj (6)

Matematikängslan och låsningar i matematik

Matematikängslan och låsningar i matematik Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 4 6 Modul: Matematikdidaktik och specialpedagogik Del 3: Matematikängslan och motivation Matematikängslan och låsningar i matematik Joakim Samuelsson och Karolina

Läs mer

Motivation för matematik

Motivation för matematik Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1 3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 6: Matematikängslan och motivation Motivation för matematik Karolina Muhrman och Joakim Samuelsson,

Läs mer

Hur man arbetar med elever som har matematikängslan

Hur man arbetar med elever som har matematikängslan Modul: Undervisa matematik på yrkesprogram Del 2: Arbeta med elevers inställning till matematik Hur man arbetar med elever som har matematikängslan Joakim Samuelsson & Karolina Muhrman, Linköpings universitet

Läs mer

Hur man ökar elevernas motivation för matematik

Hur man ökar elevernas motivation för matematik Modul: Undervisa matematik på yrkesprogram Del 2: Arbeta med elevers inställning till matematik Hur man ökar elevernas motivation för matematik Karolina Muhrman & Joakim Samuelsson, Linköpings universitet

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

bjuder in till Lärstämma

bjuder in till Lärstämma Modell- och forskarskolorna i Sundsvall bjuder in till Lärstämma måndag 11 juni, klockan 8.30-16.30 Hotell Södra Berget Årets lärstämma är en konferens där vi som arbetar på Modell-/ forskarskolorna i

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

Kommunikation. Sammanhang. Utmaning. Östra Göinge kommun

Kommunikation. Sammanhang. Utmaning. Östra Göinge kommun Kommunikation Utmaning Sammanhang Motivation Förväntningar är grunden för vår pedagogiska plattform. Varje utvalt ord i vår plattform vilar på vetenskaplig grund eller beprövad erfarenhet. Läs mer om detta

Läs mer

Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18

Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18 EKTORPSRINGEN Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18 Område Jag... reflektion Exempel: Jag... 1. Trygg, stödjande och uppmuntrande lärandemiljö 1 skapar en positiv atmosfär

Läs mer

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Alla ska lyckas Utbildningsverksamhetens syfte är att ge alla barn det som de behöver för att lyckas i livet.

Läs mer

Program Inledning, Skolverket Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Trom

Program Inledning, Skolverket Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Trom Program 09.30 10.30 Inledning, Skolverket 10.30 12.15 Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Tromsø 12.15 13.15 Lunch 13.15 13.55 Skolverket 14.00 14.45

Läs mer

Ansvar för matematiklärande Effekter av undervisningsansvar i det flerspråkiga klassrummet. Åse Hansson. Åse Hansson.

Ansvar för matematiklärande Effekter av undervisningsansvar i det flerspråkiga klassrummet. Åse Hansson. Åse Hansson. Ansvar för matematiklärande Effekter av undervisningsansvar i det flerspråkiga klassrummet Åse Hansson Åse Hansson ase.hansson@ped.gu.se Göteborgs universitet Institutionen för didaktik och pedagogisk

Läs mer

Bedömning av muntliga prestationer

Bedömning av muntliga prestationer Modul: Bedömning för lärande och undervisning i matematik Del 6: Muntliga bedömningssituationer Bedömning av muntliga prestationer Karin Rösmer, Karin Landtblom, Gunilla Olofsson och Astrid Pettersson,

Läs mer

Matematik är ett ämne som många människor, både barn och vuxna

Matematik är ett ämne som många människor, både barn och vuxna Mikaela Thorén Motivation för matematik Författaren ger här en bild av vilka faktorer som kan påverka elevers motivation för att lära matematik. Artikeln bygger på författarens examensarbete som belönades

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Bild 1 1 ta bort. Få in i ny bild om begrepp och definition istället. Jenny Jonasson;

Läs mer

LAGERSBERGSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR LÄS-,SKRIV- OCH MATEMATIKUTVECKLING. Elevhälsoteamet Lagersbergsskolan 2012-08-22

LAGERSBERGSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR LÄS-,SKRIV- OCH MATEMATIKUTVECKLING. Elevhälsoteamet Lagersbergsskolan 2012-08-22 LAGERSBERGSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR LÄS-,SKRIV- OCH MATEMATIKUTVECKLING Mål vi uppmärksammar och stödjer aktivt de elever som är i behov av särskilt stöd vi har en gemensam helhetssyn där eleverna respekteras

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i skolan? Bergsnässkolan Viktigt att alla elever får möjlighet att utveckla sina förmågor för framtiden För att skolan ska, enligt

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun Bilaga 1 Verksam hetsrapport 2015-02-18 Dnr 400-2014:2725 efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid IT-gymnasiet Södertörn i Huddinge kommun 1 (8) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla?

Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla? Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla? Lisa Clefberg, Fil. Dr. Leg. psykolog, leg. psykoterapeut Clefberg Psykologi AB Grev Turegatan 14, 114 46 Stockholm www.clefbergpsykologi.se Tel: 0735-333035

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola Kvalitetsrapport Ekbackens skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 5 3.

Läs mer

Variation i matematikundervisningen

Variation i matematikundervisningen Stefan Löfwall Karlstads universitet Variation i matematikundervisningen Idag diskuterar man mycket behovet av att variera matematikundervisningen. Inte minst betonas detta i Skolverkets rapport Lusten

Läs mer

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Vår helhetsidé Varför denna broschyr? Trollhättans kommunfullmäktige har upprättat specifika, politiska mål vad gäller utbildning. Varje barn och elev

Läs mer

Språkutvecklande arbetssätt i förskolan

Språkutvecklande arbetssätt i förskolan Språkutvecklande arbetssätt i förskolan -resurser i samverkan Barn- och ungdomsförvaltningen & Kulturförvaltningen Rutin för arbete med barns och elevers språk-, läs- och skrivutveckling ATT alla verksamheter

Läs mer

STÖDINSATSER I SKOLAN

STÖDINSATSER I SKOLAN 2017-02-14 STÖDINSATSER I SKOLAN FRÅN NOLL TILL SUPERKOLL annabe.moobis.se ANNA BENGTSSON @annabengtsson9 annabeutveckling.se Ledning & stimulans Åtgärdsprogram Behov Särskilt stöd Extra anpassningar Utredning

Läs mer

Det finns mycket kritik som förs fram om skolan i allmänhet samtidigt

Det finns mycket kritik som förs fram om skolan i allmänhet samtidigt Joakim Samuelsson Expert i matematikklassrummet Vad är det som kännetecknar skickliga matematiklärare? Artikelförfattaren har följt en erkänt duktig matematiklärare och sett hur han bedriver sin undervisning.

Läs mer

Lönekriterier för lärare

Lönekriterier för lärare JÖNKÖPINGS KOMMUN Lönekriterier för lärare Utbildningsförvaltningen 2015-05-29 Innehåll Inledning reviderade lönkriterier 2015... 2 Lönekriterier för lärare... 3 Trygg, stödjande och uppmuntrande lärandemiljö...

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

Att stödja exekutiva funktioner i praktiken

Att stödja exekutiva funktioner i praktiken Specialpedagogik Grundskola åk 1-9 Modul: Inkludering och delaktighet uppmärksamhet, samspel och kommunikation Del 7: Variation i perception och kognitiv förmåga Att stödja exekutiva funktioner i praktiken

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer

På Nydalaskolan i Malmö har varje klass minst tre lektioner matematik

På Nydalaskolan i Malmö har varje klass minst tre lektioner matematik Jessica Håkansson Bedömningsarbete på Nydalaskolan Genom ett strukturerat arbete med Bedömningsstöd i taluppfattning görs eleverna i hög grad delaktiga i sitt matematiklärande. Författaren beskriver också

Läs mer

Eskilstuna 2011-12-09 När kunskap och omsorg går hand i hand

Eskilstuna 2011-12-09 När kunskap och omsorg går hand i hand Eskilstuna 2011-12-09 När kunskap och omsorg går hand i hand Hälsofrämjande skolutveckling en gemensam satsning på kunskapsmål och sociala mål Hälsofrämjande skolutveckling Motivation, ett gott skolklimat,

Läs mer

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande WOW; Working On the Work, P.C Schlechty Översättning och bearbetning, T Hortlund VersionRektor a. Jag är övertygad om att så är fallet

Läs mer

Äntligen matte inte matte nu igen Vilka faktorer ger elever motivation och lust att lära matematik?

Äntligen matte inte matte nu igen Vilka faktorer ger elever motivation och lust att lära matematik? School of Mathematics and Systems Engineering Reports from MSI - Rapporter från MSI Äntligen matte inte matte nu igen Vilka faktorer ger elever motivation och lust att lära matematik? Helena Karlsson Anna-Karin

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Varför språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Att bygga upp ett skolspråk för nyanlända tar 6-8 år. Alla lärare är språklärare! Firels resa från noll till

Läs mer

Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro?

Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro? Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro? Jonas Beilert och Karin Reschke 2008-02-22 Sammanfattning Haninge kommuns vision har ett uttalat fokus på kunskap, ökad måluppfyllelse och lärarens

Läs mer

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år På Bifrosts Pedagogiska Enhet känner barn och elever glädje och lust till lärande. Kommunikation,

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2012-2013 ALLA VI SOM ARBETAR PÅ GRUNDSKOLORNA I LINDSDAL: Vårt mål är att alla människor ska trivas, utvecklas och nå sina mål på Sjöängsskolan och Lindsdalsskolan och Gösbäcksskolan.

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att skolans elever behöver utveckla? Bergsnässkolan Att våga lita på sin förmåga att vara en kompetent människa med tankar och kunskap som verkligen

Läs mer

Kompetens. Sammanhang. Utmaning. Östra Göinge kommun

Kompetens. Sammanhang. Utmaning. Östra Göinge kommun Kompetens Utmaning Sammanhang Aktivitet Förväntningar är grunden för vår pedagogiska plattform. Varje utvalt ord i vår plattform vilar på vetenskaplig grund eller beprövad erfarenhet. Läs mer om detta

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014)

Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) Kvalitetsdokument 2014, Vasaskolan (läå 2013/2014) 1 Vasaskolan 1.1 Inledande frågor 1.1.1 Utvecklingsområden på skolan Skolans främsta utvecklingsområden under läsåret 2013/2014 I vår verksamhetsplan

Läs mer

Så svarade 128 lärare

Så svarade 128 lärare Så svarade 128 lärare Under Berättarministeriets Lärardag, den 16 nov 2015 på Fotografiska museet, fick deltagarna svara på frågor på ipads gällande konferensens tema berättande i undervisningen och digitalt

Läs mer

Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL

Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL Synligt lärande hur då? I skriften Synligt lärande presenteras och analyseras resultaten från den Nya Zeeländske forskarens John Hatties banbrytande studie Visible Learning.

Läs mer

Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg

Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg Matematikutveckling med stöd av alternativa verktyg Vad ska man ha matematik till? Vardagslivet Yrkeslivet Skönheten och konsten Underbart att veta att det finns räcker inte det+ LGR11 Undervisningen ska

Läs mer

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA!

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! HUR SKAPAR VI TILLGÄNGLIGA LÄRMILJÖER UTIFRÅN ALLA BARNS OLIKHETER? 8 mars 2019 Catarina Björk Specialpedagog FÖRMIDDAGENS INNEHÅLL Presentation Tillgänglig förskola- vad

Läs mer

Framgångsrik lärmiljö för att öka elevernas kunskap och måluppfyllelse

Framgångsrik lärmiljö för att öka elevernas kunskap och måluppfyllelse Framgångsrik lärmiljö för att öka elevernas kunskap och måluppfyllelse Vilka hinder? Skapa gynnsamma förutsättningar! Hur då? Undanröja hinder! Utvärdera effekterna? Hur? 1 Finns inga färdiga recept varken

Läs mer

Skolledarkonferens september 2016

Skolledarkonferens september 2016 Skolledarkonferens 29 30 september 2016 Att leda förskoleutveckling på vetenskaplig grund Lise Lotte Johansson Syfte och mål med min föreläsning Syfte: att på ett konkret och verksamhetsnära sätt lyfta

Läs mer

SET. Social Emotionell Träning. www.set.st

SET. Social Emotionell Träning. www.set.st www.set.st Varför livskunskap i skolan? Förebygga psykisk ohälsa Värdegrundsarbete Inlärning Förebygga mobbing Jämlikhet Skyddsfaktorer God social kapacitet Impulskontroll Kunna hantera konflikter Kunna

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Dokumentera och följa upp

Dokumentera och följa upp Matematik Förskola Modul: Förskolans matematik Del 8: Dokumentera och följa upp Dokumentera och följa upp Ola Helenius, NCM, Maria L. Johansson, Luleå tekniska universitet, Troels Lange, Malmö universitet,

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Barns och ungas läsning

Barns och ungas läsning Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället Läsdelegationen 1 Uppdraget Bidra till mer likvärdiga förutsättningar för barn och unga att uppnå en fullgod läsförmåga och lust att läsa. Läsdelegationen

Läs mer

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola

Kvalitetsrapport. Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 6 3. Enhetens

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Fågelås skola i Gate Läsåret 2015/2016 2(5) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Den lässatsning vi startade gav en större

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola avseende läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport grundskola avseende läsåret 2014/2015 2015-03- 10 1 (7) Dnr: Kvalitetsrapport grundskola avseende läsåret 2014/2015 Skiljeboskolan Ansvarig Lars Nordin 1 Kvalitetsrapport grundskola och särskola Kvalitetsrapporten ska skickas till verksamhetschef,

Läs mer

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen Det här materialet är riktat till lärare och lärarlag och är ett stöd för skolans nulägesbeskrivning av matematikundervisning. Målet är

Läs mer

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor?

Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Hur undervisar du om viktiga framtidsfrågor? Jag vill! Jag kan! Vad vi menar med handlingskompetens Alla elever som lämnar skolan ska göra det med en känsla av handlingskompetens. Begreppet är centralt

Läs mer

Basgrupper Text: Urban Hansson

Basgrupper Text: Urban Hansson Basgrupper Text: Urban Hansson Vi människor är sociala varelser med ett naturligt behov av att ingå i en mindre grupp. Om läraren i inledningen av en termin delar in eleverna i grupper minskar både risken

Läs mer

Västra Vrams strategi för 2015-2016

Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams strategi för 2015-2016 Västra Vrams förskola den lilla förskolan med det stora hjärtat 1 Vår vision Lek, lärande och utveckling i ett positivt, välkomnande, tryggt och öppet klimat och i en

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

https://www.skolinspektionen.se/sv/rad-och-vagledning/framgang-i-undervisningen/

https://www.skolinspektionen.se/sv/rad-och-vagledning/framgang-i-undervisningen/ EXTRA ANPASSNINGAR Hur gör man? VAD SÄGER LAGEN? Varje elev har rätt till ledning och stimulans efter behov och förutsättningar. Skolan ska motverka funktionsnedsättningars konsekvenser (3 kap 3 ). Detta

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 TRYGGHET OCH STUDIERO - De rutiner vi har som bygger på Skollagen samt trivselregler och hög vuxennärvaro fungerar väl, både enligt lärare,

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Vilken kul grej du valde! Dagordning 18 augusti Knappekulla 08.30-09.30 Teoretisk bakgrund

Läs mer

Vad är analys? Principer för analys (1) Analysen utgår från underlagen från uppföljning och utvärdering

Vad är analys? Principer för analys (1) Analysen utgår från underlagen från uppföljning och utvärdering Uppföljning, utvärdering och analys i systematiska kvalitetsarbete och dokumentation Några principer, begrepp och frågor i anslutning till arbetet med analys i det systematiska kvalitetsarbetet. En utvecklad

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Taluppfattning och tals användning Del 4: Formativ bedömning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström, NCM Termen bedömning, eller pedagogisk bedömning kan uppfattas väldigt olika,

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING VÄSTRA SKOLAN LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING VÄSTRA SKOLAN LÄSÅR 1. Kunskaper Västra skolan är en dynamisk skola som speglar samhället i stort med elever från alla samhällskikt och från många delar av världen. Skolan präglas av ett starkt engagemang hos personalen och

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Förskolans vision, barnsyn och värdegrund:

Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Plan mot kränkande särbehandling Västra lunds förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen.

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. I boksamtalet vill jag att de andra i gruppen ska- ha ett mordiskt intresse, brinnande blick, öronen på skaft och

Läs mer

Kollegialt lärande som utvecklar undervisningen

Kollegialt lärande som utvecklar undervisningen Kollegialt lärande som utvecklar undervisningen för man behöver det här kollegiala att samarbeta prata, diskutera och lyfta, bepröva det hela, och komma tillbaka och reflektera om det. Det måste man göra

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (7) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2011 Ha riktlinjerna och blankettstödet tillhands då denna ansökningsbilaga fylls i. Bakgrundsinformation

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15

Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15 Reviderad 140820 Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 2-3 åringar 3-4 åringar,

Läs mer

Hur lär barn bäst? Mats Ekholm Karlstads universitet

Hur lär barn bäst? Mats Ekholm Karlstads universitet Hur lär barn bäst? Mats Ekholm Karlstads universitet Ståndpunkter som gäller de ungas motivation o För att lära bra behöver de unga belönas för vad de gör. Betyg är den främsta sporren för lärande. o För

Läs mer

Rutiner för arbetet med Individuella utvecklingsplaner på Beta School

Rutiner för arbetet med Individuella utvecklingsplaner på Beta School Rutiner för arbetet med Individuella utvecklingsplaner på Beta School Läsår 2011-2012 1 Innehåll Inledning..S.3 Syfte.S.4 Utvecklingsplanens innehåll.s.5 Den individuella utvecklingsplanen och åtgärdsprogram

Läs mer

Observationsprotokoll för lektionsbesök

Observationsprotokoll för lektionsbesök Observationsprotokoll för lektionsbesök Datum och tidpunkt för observationen: Observerad lärare: Skola: Antal närvarande elever i klassen/gruppen: Årskurs/årskurser: Lektionens ämne: Lektionens huvudsakliga

Läs mer

Verksamhetsplan 2016/2017. Brotorpsskolan

Verksamhetsplan 2016/2017. Brotorpsskolan Verksamhetsplan 2016/2017 Brotorpsskolan Sammanställd Augusti/september 2016 Utvecklingsområden för Brotorpsskolan Grundskola Trygghet Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger

Läs mer

Lära matematik med datorn. Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby

Lära matematik med datorn. Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby Lära matematik med datorn Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby Innehåll Varför undervisar jag som jag gör? Lärarens roll i det digitala klassrummet

Läs mer

Tränarskap och ledarskap

Tränarskap och ledarskap Tränarskap och ledarskap Idrotten är en viktig del i fostran Bättre hälsa genom basketträning med tanke på samhällsutvecklingen Du har en spännande och betydelsefull roll Spelare är inte schackpjäser Varför

Läs mer

Gruppdiskussionen hösten 2011

Gruppdiskussionen hösten 2011 Gruppdiskussionen hösten 2011 I gruppen om ca 5-10 deltagaren diskuterades följande: Som pedagogisk ledare, vad är kvalité i matematikundervisning? Hur ser mina lärare på kvalité? Hur kan jag som pedagogisk

Läs mer

DECEMBER En kunskapssammanställning sammanfattning. Lön, motivation och prestation: Psykologiska perspektiv på verksamhetsnära lönesättning

DECEMBER En kunskapssammanställning sammanfattning. Lön, motivation och prestation: Psykologiska perspektiv på verksamhetsnära lönesättning DECEMBER 2017 En kunskapssammanställning sammanfattning Lön, motivation och prestation: Psykologiska perspektiv på verksamhetsnära lönesättning Författare Psykologiska institutionen, Stockholms universitet:

Läs mer

Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill

Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill Anne-Marie Körling föreläsning c 2019 Körlings ord: Lärare välkomnar, värnar och vill Frågor jag ställer mig Vill jag vara elev i mitt eget klassrum? Hör jag om jag sitter på elevens plats? Ser jag om

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en

Verksamhetsrapport. Skoitnst.. 7.1,ktion.en Skoitnst.. 7.1,ktion.en Bilaga 1 Verksamhetsrapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av undervisningen i matematik kurs 3c vid den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium Uppsala i Uppsala

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan Publiceringsår 2016 Diskussionsfrågor Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan 2 (5) Förslag på diskussionsfrågor Såväl lärare som rektor

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Digitala lärresurser i matematikundervisningen delrapport skola

Digitala lärresurser i matematikundervisningen delrapport skola Digitala lärresurser i matematikundervisningen delrapport skola Denna systematiska översikt sammanställer forskning om digitala lärresurser för att utveckla barns och elevers kunskaper i matematik. Forskningen

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun

Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun Om fritidshemmet Fritidshemmet erbjuder omsorg för elever i förskoleklass till och med årskurs 6, fritidshemmet har också ett särskilt

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015 Förskole-/familjedaghemsenkät 205 Resultatet från undersökningen kommer att användas för att förbättra kvaliteten på förskolor och familjedaghem i Göteborg. Besvara frågorna utifrån dina upplevelser som

Läs mer