Uppföljning av Swejas grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av Swejas grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning"

Transkript

1 Uppföljning av Swejas grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun

2 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades en överenskommelse mellan Stockholms läns 26 kommuner om att skapa en vuxenutbildningsregion i länet. Med utgångspunkt i denna överenskommelse har avtal kring gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning slutits mellan Botkyrka kommun och övriga 25 kommuner i länet. Samtliga anordnare av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning ska utvärderas under en treårig avtalsperiod ( ). Syftet är att uppnå en högre kvalitet och måluppfyllelse hos utbildningsanordnarna. Utgångspunkter Utgångspunkterna för den gemensamma utvärderingen av kvaliteten i Stockholm län tas i de författningar som styr utbildningsväsendet. Utgångspunkt tas också i de riktlinjer som finns för olika delar av verksamheten (allmänna råd och riktlinjer) samt utifrån beprövad erfarenhet och aktuell forskning. De områden som ligger i fokus för utvärderingen hämtas från läroplanen (SFS 2011:1108): Kunskaper, utveckling och lärande Bedömning och betygssättning Styrning, ledning och kvalitetsarbete Till de ovan nämnda områdena läggs också de delar av läroplanen som belyser vuxenutbildningens värdegrund: Normer och värden samt Elevernas inflytande och delaktighet. Genomförande och uppföljning Utvärderingarna genomförs av en samordnare som till sin hjälp har en medbedömare (rektor) från samarbetskommunerna. Avtalet anger att de utvecklingsområden som skrivs fram i utvärderingstrapporterna ska följas upp vid ett återbesök hos anordnarna. Anordnaren får då redogöra för vilka åtgärder som vidtagits sedan utvärderingen genomfördes. Vid återbesöket deltar den ursprungliga medbedömaren. 2 (11)

3 Uppföljning av Swejas grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning SweJa Kunskapscenter erbjuder grundläggande kurser samt teoretiska och yrkesinritade kurser på gymnasial nivå, men också uppdragsutbildningar. Verksamheten utvärderades under perioden maj, 2014 och drygt ett år senare genomfördes en uppföljning av verksamheten. Under uppföljningen gjordes två intervjuer; en med ledningsgruppen (fem personal) samt en grupp med fyra lärare inom programmen Vård och omsorg samt Barn och fritid. Nedan redogörs för de huvudsakliga utvecklingsområden som identifierades under utvärderingen samt en beskrivning av hur anordnaren under året arbetat med att utveckla verksamheten. Bilden av hur situationen ser ut i dagsläget i förhållande till dessa utvecklingsområden är den som skolledning och lärare ger under intervjuerna. Ett stödteam håller på att ta form En bättre beredskap kan byggas upp för att ge särskilt stöd till elever som är i behov av det. Vissa lärare framhåller att de arbetar mycket för att de snabbt ska kunna identifiera elever i behov av stöd så att de inte ska bli underkända. Genom de initiala kartläggningarna får lärarna en bra bild av elevernas behov och förutsättningar. Lärarnas samarbete över ämnesgränserna skapar också förutsättningar för att finna elever med stödbehov. Samarbetet, som studie- och yrkesvägledaren också är delaktig i, ger dessutom möjligheter att gemensamt diskutera enskilda elever och skapa bra förutsättningar och åtgärder för dem. Det finns flera formella stödtillfällen för elever att ta del av. När det gäller mer specifikt stöd, för t.ex. elever med diagnoser, har anordnaren inte särskild kompetens bland personalen. Det har funnits en ambition att skapa ett stödteam, men då specialläraren slutade sin anställning sköts tanken om ett stödteam på framtiden. Tanken med teamet var att studie- och yrkesvägledaren och specialläraren skulle arbeta tillsammans med lärarna för att kartlägga förekomsten av diagnoser och andra svårigheter samt att tidigt identifiera elever som riskerade att få eller hade fått betyg F. En lärare har sökt specialpedagogisk utbildning till hösten 2014 och studie- och yrkesvägledaren ska få utökad kompetens inom specialpedagogik. 3 (11)

4 Skolledningen menar att lärarna har blivit mer medvetna om vikten av att ge adekvat stöd och mer observanta på de eventuella stödbehov som finns. Genom initiala, kartläggande samtal med eleverna får lärarna ofta en bra bild av elevernas behov, förutsättningar och behov av stöd. Lärarna gör de anpassningar som krävs utifrån elevernas behov. Det kan röra sig om allt från förlängd tid för prov och byte av redovisningsform, men också användning av olika tekniska hjälpmedel, såsom appar och ljudböcker. Ett arbete pågår med att bygga upp en större resursbank för stöd. En lärare som undervisar inom barn- och fritidsutbildningen har under det senaste året studerat specialpedagogik på universitetet. Ambitionen är att hon som specialpedagog ska stödja enskilda eller grupper av elever, men också coacha enhetens övriga pedagoger. Ett stödteam bestående av specialpedagog, studie- och yrkesvägledare och rektor har skapats. Det återstår dock en del arbete med att hitta formerna för stödteamets arbete, menar specialpedagogen. Stödteamet jobbar med förhållningsätt och handledning, så att lärarna i större utsträckning får adekvata verktyg att hantera elever med stödbehov. För elever hemmahörande i Stockholms stad finns vuxenteamet att tillgå. Elever från andra kommuner har inte tillgång till den resursen, men kontakt tas med elevernas hemkommuner om så skulle behövas. Individuella studieplaner har digitaliserats Planerna finns tillgängliga digitalt för lärarna utom på vård- och omsorgsutbildningarna, men anordnaren arbetar med att så ska bli fallet. I dagsläget har elever inte tillgång till de individuella studieplanerna i lärplattformen. De individuella studieplanerna finns nu i digitalt format också inom vård och omsorg, vilket underlättar för lärare. Däremot har eleverna inte tillgång till sin studieplan, med annat än att lärarna ger dem access. Ett arbete pågår för att tekniskt lösa detta genom lärplattformen, It s Learning. En framträdande tanke med att digitalisera de individuella studieplanerna är att synliggöra bedömningsprocessen för lärare och elever. Planerna ska kunna användas som ett effektivt verktyg av lärarna för uppföljning och dokumentation av eleverna. Dokumentation ska vara bred och inte enbart gälla resultat på prov och inlämningsuppgifter utan också avstämningar mellan lärare och elev, APL-omdömen m.m. Rektor menar att det arbete som bedrivs med att 4 (11)

5 digitalisera studieplanerna är viktigt, eftersom det återstår en del arbete med att nå en högre grad av en likvärdighet i bedömningar på enheten. Bedömningspraktiker skiljer sig, t.ex. mellan yrkeslärare och lärare i färdighetsämnen, anser rektor. Distansutbildningen behöver förbättra resultaten och minska avbrotten Andelen avbrott på distansutbildningarna är 53 procent, vilket är betydligt högre än den totala andelen studieavbrott som görs av elever hos anordnaren. och Högst andel elever (53 procent) som avbröt sina studier återfanns på kursen i engelska 5 (17 av 32 elever gjorde avbrott). Merparten av Swejas distanselever läser kurser inom barn- och fritidsutbildningen. Måluppfyllelsen och studieavbrotten är alltjämt högre i jämförelse med klassrumsundervisningen. Rektor tillstår att distansutbildning är ett utvecklingsområde för skolan. Trots en skicklig och erfaren distanslärare finns en del att utveckla vad gäller den kommunikativa delen i distanspedagogiken. Hur stöd kan ges genom lärplattformen behöver också ses över, menar rektor. Femveckorskurser ligger fast Kortare kurser ställer höga krav på lärare och elever. Svenska som andraspråk är en kurs som eleverna kan läsa på fem veckor. De korta kurserna har mycket undervisningstid inledningsvis. Ibland klarar eleverna inte att nå kunskapskraven på fem veckor, men då är det möjligt att förlänga kursen, säger lärare och studie- och yrkesvägledaren. Det är av stor vikt att eleverna har fått rätt information från början om vilka krav som ställs för att kunna läsa en kurs på så kort tid. Så är inte alltid fallet och några av de elever vi möten säger att det är svårt för många elever att hänga med i det tempo som hålls på korta kurser. Elever kan studera svenska som andraspråk, antingen på heltid om fem veckor eller på deltid om tio eller tjugo veckor. För elever som har svårt 5 (11)

6 att följa med i undervisningen på femveckorskurser finns stöd att få i t.ex. språkverkstan eller i språkcaféet, poängterar lärarna. Arbetet med utvärderingar har utvecklats En gemensam mall för kursutvärderingar bör tas fram. Att kunna analysera elevernas synpunkter på skolnivå underlättas av att ha en gemensam och standardiserad enkät. Lärarna gör idag sina egna kursutvärderingar, vilket gör det svårt att dra övergripande slutsatser. Efter att ha tagit del av ett urval av dessa utvärderingar kan vi konstatera att flera av dem skulle behöva utvecklas för att ge en uttömmande och nyanserad bild och kursernas innehåll och genomförande. Under året har olika personalgrupper arbetat med att ta fram en gemensam elevenkät, med både verksamhetsövergripande och kursspecifika frågor. Frågorna, som har prövats ut på elever, spänner över flera områden, såsom normer och värden samt elevinflytande. Eleverna ska också lämna skriftliga svar i enkäten. Framgent ska också den psykosociala miljön utvärderas på enheten. Den framtagna enkäten ska administreras två gånger per termin. Jämte dessa mer övergripande enkäter ska anordnaren också ta fram, och börja använda enklare utvärderingar, t.ex. av enskilda lektioner. Det är ett sätt för lärarna att få sin undervisning belyst, men också ett verktyg för formativ bedömning, vilket är ett område som anordnaren vill stärka. Organisatorisk förändring i sikte Utvecklingsarbetet kan komma att behöva förankras mer i organisationen. Innan de två utbildningsledarna tillsattes i januari 2013 var personalen indelad i tre ämneslag med varsin ämneslagledare. Den organisationen lämnades eftersom det inte främjade samarbete mellan lärare från olika ämnen. De nuvarande utbildningsledarnas uppdrag är inte ämnesbundet utan inbegriper hela verksamhetens pedagogiska och administrativa utveckling. Utbildningsledarna har däremot sedan tidigare en koppling till två av de tre forna ämneslagen. Det tredje ämneslaget, vård och omsorg, hade genom sin ämneslagledare en representant i ledningsgruppen, men den finns inte kvar i och med att funktionen med utbildningsledare tillkom. På enheten finns ett visst mått av kritik mot att utbildningsledarna saknar kompetens inom vård- och omsorgsämnen. Även om utbildningsledarna har ett övergripande 6 (11)

7 uppdrag upplever viss personal att vissa frågor delegeras till ämneslaget eftersom utbildningsledarna inte har sakkompetens. Utbildningsledarna medger att det tar tid att sätta sig in i alla arbetsområden och att det kan vara känsligt att driva frågor på områden där de själva inte har sakkompetens. En av utbildningsledarna menar dock att de så sakteliga håller på att bygga upp ett system för det. och Ämneslagen saknar ledare. Ämneslagen finns kvar när ämnesgemensamma frågor behöver avhandlas. Däremot saknas tydliga ledare för ämneslagen. Vi får bilden av att det dels är upp till enskilda lärare att sammankalla till möten om behovet uppstår, men också att det finns en outtalad förväntning om att de tidigare ämneslagsledarna ska ta ett fortsatt huvudansvar för gruppen. Det finns därför ett behov för anordnaren av att förtydliga ämneslagens och de tidigare ämneslagsledarnas roll i den nya organisationen och visavi utbildningsledarna. Enheten ska genomgå en organisatorisk förändring. Exakt hur den nya organisationen kommer att se ut är ännu inte bestämt. Ämnen såsom engelska och samhällskunskap försvinner sannolikt från utbudet och huvudsakligt fokus kommer att ligga på de två yrkesutbildningarna samt svenska som andraspråk på grundläggande nivå. De tre arbetslagen, som idag är intakta i förhållande till tiden för utvärderingen, kommer troligtvis att reduceras till två - ett arbetslag för respektive yrkesinriktning. I varje arbetslag ska svenska som andraspråkslärare vara representerade. Detta är ett sätt att stärka arbetet med andraspråksperspektivet, menar rektor. Rektor påpekar att detta har implikationer för de två utbildningsledarna som troligtvis kommer att göras utbildningsansvariga. En av dem har genomfört sin rektorsutbildning och den andra ska precis påbörja densamma. Utbildningsledarna har under året som gått fortsatt arbeta inom sina respektive ansvarsområden. En av dem har fokuserat mycket på kvalitetsarbetet. Den andra utbildningsledaren har jobbat med elevinflytande och drivit de pedagogiska mötena, på vilka t.ex. frågor om kollegialt lärande och betyg och bedömning diskuterats. Fortsatt arbetet med andraspråksperspektivet Anordnaren arbetar med att utveckla kompetensen i och arbetssätten för andraspråksinlärning. Efter att bland annat ha analyserat KSL:s studerandeenkät har anordnaren börjat arbeta mer aktivt med hur de bäst bemöter de behov elever med annat modersmål än svenska har. 7 (11)

8 Det kan t.ex. handla om att stärka dessa elevers IT-kompetens och studieteknik. En policy kring andraspråksperspektivet håller på att tas fram. Under hösten 2013 har man haft möten och diskuterat språkfrågor och andraspråksperspektivet och framöver ska workshops på temat anordnas. Lärarna i svenska som andraspråk har en framträdande roll i detta arbete. De har jobbat på olika sätt med språkutveckling tillsammans med lärarna för yrkesutbildningarna. Lärarna beskriver att frågor som rör språk ständigt är närvarande och att det de gör tillsammans är att betrakta som kollegialt lärande. och I linje med enhetens fokus på språkutvecklande arbete och med den språkpolicy som antagits erbjuds språkverkstad på måndagsförmiddagar. Då finns språklärare på plats, men också lärare från vård och omsorg samt barn och fritid i mån av tid. Några av de elever som läser grundläggande kurser menar att de är behjälpta av det individuella stöd de kan få i språkverkstan. Det finns en vilja bland lärare att tillämpa språkpolicyn, säger några lärare. Utbildningsledarna menar dock att det är synd att inte fler elever utnyttjar det stöd som ges i språkverkstan. En språkpolicy har tagits fram, vilken bland annat poängterar större samverkan mellan lärare i svenska som andraspråk och lärare i yrkeskurser, berättar rektor. Flera av lärarna ger uttryck för att ett ökat fokus på språkutvecklande arbete har medfört att de känner sig säkrare i förhållande till andraspråkselever. Lärarna nämner t.ex. hur de alltmer rutinmässigt använder sig av synonymer och förklarar och beskriver på flera olika sätt i undervisningen genom att också använda bild- och kroppspråk. Samarbetet mellan lärare i svenska som andraspråk och yrkeskurser har utökats. Lektioner på barn- och fritidsutbildningen har haft klassrumsbesök av svenska som andraspråkslärare och dessa har också haft uttalsträning med eleverna, vilket beskrivs som uppskattat. Även det omvända, att yrkeslärare har besökt lektioner i svenska som andraspråk, har ägt rum. Inom vård och omsorg har språkutvecklingen bland annat fokuserat elevernas dokumentation av patient-/brukarfall. Till hösten 2015 ska samarbetet mellan lärarkategorierna utökas i samband med att eleverna ska kunna kombinationsläsa yrkeskurser och svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Språkverkstan, med språk- och yrkeslärare närvarande, finns kvar i samma form som tidigare, och eleverna bedöms delta i tillfredsställande utsträckning. En lärare berättar att hon brukar ta med elever som har mycket kompletteringar till språkverkstan, även om det förstås är frivilligt att delta. En annan del för att stärka elevernas språkutveckling är ett språkcafé, som inrättats på initiativ av studeranderådet. En gång i veckan har eleverna möjlighet att träffa en lärare och prata om valfritt 8 (11)

9 tema. Det kan t.ex. röra en tidningsartikel eller en film. Språkcaféet har attraherat alltfler elever och är uppskattat, enligt lärarna. Eleverna tycker det är skönt att språkcaféet inte är en bedömningssituation. Rektor berättar att man har diskuterat möjligheterna till att inrätta en skrivarverkstad för att också stärka elevernas skriftliga förmåga. KASAM-begreppet ska genomsyra verksamheten Lärare berättar att de har arbetat mycket med likabehandlingsfrågor på enheten och att de försöker tillämpa planen i praktiken så att den inte endast blir en pappersprodukt. Planeringsdagarna under våren 2014 ska till stor del ägnas år frågor som rör likabehandling. En utvecklingsinsats som präglat verksamheten under året är arbetet med Kasam. Utgångspunkten är begreppen begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Dessa begrepp ska på olika sätt konkretsiseras på skolan och i undervisningen. En kedja av aktiviteter samspelar för att skapa en starkare känsla av sammanhang för elever och personal: introduktionen för nya elever, den digitala studieplanen, systematisk uppföljning samt en flexibilitet inför elevernas livssituationer, studieteknik och lärstilar. Ambitionen är att Kasam ska genomsyra hela verksamheten och löpa som en röd tråd genom utbildningen. Syftet med Kasam är bland annat att bygga upp elevernas självkänsla och självtillit, men också att eleverna bättre ska förstå uppgifter, mål och syfte med utbildningen samt få redskap för att kunna kombinera och prioritera mellan studier, arbete och familj. Arbetet med Kasam är också tänkt att stärka elevernas inflyttande och påverkansmöjligheter. Personalen menar att ett starkt och aktivt studeranderåd är en viktig bidragande faktor till elevernas känsla av sammanhang. Studeranderådet uppfattas som en möjlighet att påverka sin och sina studiekamraters studiemiljö, genom en direktlänk in i skolans ledningsgrupp. Studeranderådets verksamhet har utökats Få elever deltar på studeranderådets möten. Rektor menar att det inte är lätt att få elever att engagera sig i elevrådet. Anordnaren har därför prövat alternativa sätt att inhämta elevernas synpunkter på verksamheten. När skolans lokaler skulle byggas om samlades eleverna i en referensgrupp för arbetsmiljöfrågor. Då var eleverna mer intresserade att delta och utöva inflytande, menar rektor. Vid tiden för utvärderingen finns det emellertid inga elevrepresentanter i arbetsmiljörådet. 9 (11)

10 Eleverna tycker att skolan vidtagit åtgärder utifrån en del av de frågor som tagits upp i rådet. Det gäller t.ex. synpunkter på toaletter och belysning. Däremot upplever eleverna att det är svårare att se hur mjukare frågor tas om hand. Frågan om ytterligare undervisningstid som diskuterats i studeranderådet känner eleverna att de inte fått gehör för på samma sätt. Arbetet med studeranderådet har utvecklats under året. Tre-fyra möten äger rum årligen och antalet engagerade elever har blivit fler. Studeranderådet har bland annat tagit initiativ till språkcaféet. Det utökade arbetet med studeranderådet har en koppling till enhetens arbete med Kasam. Studeranderådet fyller också en funktion i det systematiska kvalitetsarbetet, i meningen att det ger anordnaren insikt i elevernas uppfattningar om sin studiemiljö, lärarnas arbetssätt och skolans arbete med elevinflytande. APL-besök görs i större omfattning Alla elever får inte besök av lärare på APL. De flesta elever inom vårdoch omsorgsutbildningarna får besök av sina lärare under praktiken. Inom barn- och fritidsutbildningarna görs emellertid inga arbetsplatsbesök. Det är många elever och få lärare och därför är det är inte rimligt att de ska hinna med det, menar eleverna. Istället har eleverna kommunicerat med lärarna via mail under sin praktiktid. och Elevernas handledare under APL utbildas inte av skolan. Handledarna får däremot ett standardiserat bedömningsunderlag (som flera utbildningsanordnare i länet använder). Underlagen fångar relevanta kunskaper och färdigheter eleverna ska utveckla under det arbetsplatsförlagda lärandet och innehåller en kontroll om handledarna stämt av bedömningen med eleverna. Besök av lärare under det arbetsplatsförlagda lärandet görs nu mer systematiskt inom Barn- och fritidsutbildningen. Därtill har lärarna tät kontakt med arbetsplatsernas handledare via e-post. Lärarna stödjer handledarna vid sina arbetsplatsbesök, menar lärarna och en arbetsgrupp arbetar med att ta fram handledarutbildningar. I arbetsgruppen ingår deltagare som genomfört skolverkets APLutvecklarutbildning och även en deltagare som har genomfört skolverkets handledarutbildning. 10 (11)

11 Som en kompetensutvecklingsinsats ska yrkeslärare börja auskultera hos APL-handledarna. Tanken är att lärarna i svenska som andraspråk också ska delta vid dessa tillfällen. För att vidareutveckla APL finns en APL-utvecklare inom Vård och omsorg och en ytterligare har anställts inom Barn och fritid. Ambitionen är kortsiktigt att två lärare ska genomgå APL-utbildning under hösten 2015 och långsiktigt att samtliga lärare ska ha den kompetensen. 11 (11)

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg 2015-04-23 Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Natalia Gura, rektor för vuxenutbildningen,

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun 2014-05-07 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektor för komvux, Salems kommun Gemensam utvärdering

Läs mer

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun 2015-06-17 Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Elin Appel, tf. bitr.

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia 2015-12-11 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia Samordnare: Lisbeth Jacobsson, Botkyrka kommun Medbedömare: Tove Bodin, Linda Folke Botkyrka kommun Medbedömare: Anna Sundin, rektor Stockholm

Läs mer

Rapport från återbesök på NTI - Umeå

Rapport från återbesök på NTI - Umeå 2015-10-13 Rapport från återbesök på NTI - Umeå Jacobsson Lisbeth Medbedömare: Erik Hamner, Rektor Tyresö Medbedömare: Tove Bodin, Administrativ chef Botkyrka kommun Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun 2015-01-26 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Roswitha Rieder, rektor för vuxenutbildningen i Södertälje kommun

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stenungskolan har inför läsåret 18/19 ca 420 elever. Personalen består av både pedagoger och resurspersonal och är totalt 46 stycken. Stenungskolan är en 7-9 skola med tre åldershomogena

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stenungskolan har inför läsåret 17/18 ca 390 elever. Personalen består av både pedagoger och resurspersonal och är totalt 46 stycken. Stenungskolan är en 7-9 skola med tre åldershomogena

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Rapport 2015 Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Patrik Marinilli, bitr. rektor för vuxenutbildningen, Upplands-Bro kommun 2015-05-03

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande.

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande. Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport 2018-19 har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden ligger till grund för arbetsplanen under

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola a f i %er Dnr 43-2016:7841 Botkyrka kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tullingebergsskolan i Botkyrka kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) s beslut

Läs mer

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Leif Östfeldt, rektor för vuxenutbildningen i Värmdö kommun 2014-02-21 Innehållsförteckning

Läs mer

APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14. Specialpedagogik 2, 100 poäng

APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14. Specialpedagogik 2, 100 poäng Elev: Klass: VO11 APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14 Kurs: Specialpedagogik 2, 100 poäng Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll i kursen: SPECIALPEDAGOGIK 2 1. Planering,

Läs mer

Stora Vallaskolan Arbetsplan 19/20

Stora Vallaskolan Arbetsplan 19/20 Stora Vallaskolan Arbetsplan 19/20 Prioriterade utvecklingsområden: - Värdegrund - Jämställdhet - Kunskapsresultat Hur blev det? Var är Hur gör Var ska Normer och värden Skolans arbete mot kränkande behandling

Läs mer

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium 2015-07-03 Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Daniel Hailemariam, studie- och yrkesvägledare, Sollentuna

Läs mer

Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Upplands-Väsby

Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Upplands-Väsby 2015-03-23 Uppföljning av Competens grundläggande gymnasiala vuxenutbildning i Upplands-Väsby Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lena Nordström, rektor för vuxenutbildningen, Norrtälje

Läs mer

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Rapport 2013 Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Lind Fredrik, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektorför vuxenutbildningen

Läs mer

Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning

Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning 2018-05-15 Besöken genomförs av två ledamöter från majoriteten och två ledamöter från oppositionen samt av en tjänsteperson från bildningsavdelningen. Besöket leds

Läs mer

Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj 2012

Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj 2012 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (6) 2012-08-24XX EXTERN UTVÄRDERARE LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ANNA SUNDBOM Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Ingaredsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Kvalitetsrapport vuxenutbildning Uppsala kommun 2017

Kvalitetsrapport vuxenutbildning Uppsala kommun 2017 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Datum Maj 2017 Diarienummer Kvalitetsrapport vuxenutbildning Uppsala kommun 2017 Denna rapport följer upp centrala områden som gäller för vuxenutbildning enligt styrdokumenten

Läs mer

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun. Skolinspektionen.

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun. Skolinspektionen. Bilaga 1 Skolinspektionen Rapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun 2 (8) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter om Hudiksvalls

Läs mer

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Maryam Barkardehi, rektor vuxentubildningen i Sigtuna kommun Innehållsförteckning

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2013 Inledning Från och med augusti 2013 har Sandbäcksskolan åk 4-9 flyttat till Färsingaskolan som nu är en 4-9 skola med ca 400 elever. Verksamheten

Läs mer

Rapport från återbesök på Hermods

Rapport från återbesök på Hermods 2015-12-04 Rapport från återbesök på Hermods Samordnare: Lisbeth Jacobsson Botkyrka kommun Medbedömare: Stefan Quas, Rektor UpplandsVäsby Medbedömare: Tove Bodin, Administrativ chef Botkyrka kommun Gemensam

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Klicka för datum Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Läsår 2015-2016 Henrik Oleskog rektor Kunskapens hus Sida 2 av 7 Innehållsförteckning Dokumentation av kvalitetsarbete...

Läs mer

Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Vällingby och Högdalen

Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Vällingby och Högdalen 2015-01-29 Uppföljning av Competens grundläggande gymnasiala vuxenutbildning i Vällingby Högdalen Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lisbeth Jacobsson, verksamhetschef för Vägledningscenter,

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning 1 (10) Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning Med arbetsplatsförlagt lärande, apl, avses ett lärande i en utbildning som genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan. Detta är möjligt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 januari 2016 Sjötorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Instruktioner Matematik Under det gångna läsåret har ett av målen varit att öka en i matematik. et ökar men inte tillräckligt. I årskurs

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Säters kommun

Regelbunden tillsyn i Säters kommun Regelbunden tillsyn i Säters kommun Statens skolinspektion Granskning av kvalitet inom skolväsendet, förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Tillsyn över det offentliga skolväsendet, den allmänna förskoleverksamheten

Läs mer

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn UAL:en Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn Innehållsförteckning: Inledning 2 Förväntningar och förhoppningar 3 Årscykel 5 Lärarens egen utvecklingsplan 5 Medarbetarsamtal

Läs mer

Uppdrag till Statistik och utredningar avseende elevenkäter 2019

Uppdrag till Statistik och utredningar avseende elevenkäter 2019 2017-12-03 BILAGA 1 (2) Utbildningskontoret Dnr BIN 2017-306 Uppdrag till Statistik och utredningar avseende elevenkäter 2019 Enkäter Gymnasial vuxenutbildning närundervisning och flex Cirka 1 900 enkäter

Läs mer

Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Noltorpsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan åk 1-6 utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

utifrån huvudmannens perspektiv

utifrån huvudmannens perspektiv Arbetsplatsförlagda lärandet utifrån huvudmannens perspektiv Anette Levin, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Från apu till apl Regeringens proposition 2008/09:199 Regeringen anser att yrkesutbildning handlar

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning rn I Skolinspektionen Beslut Umeå kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besök: Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 08

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Vad innebär kvalitetsarbete inom skolväsendet? 4 kap. 3-8 skollagen Kvalitet och inflytande Systematiskt kvalitetsarbete Varje huvudman och varje förskole- och skolenhet

Läs mer

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun Rapport HT-2017 Jarlabergs skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Emma Åkerberg, Danderyds kommun Marie Lindström, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Vecka 46, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Skolans utvecklingsarbete 1. Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? VRS har under läsåret 2015/2016 arbetat med identifierade

Läs mer

Kvalitetsrapport vuxenutbildning 2015

Kvalitetsrapport vuxenutbildning 2015 Kvalitetsrapport vuxenutbildning 2015 Birgittaskolan SFI Ola Nilsson HUVUDMANNENS ANSVAR FÖR VUXENUTBILDNINGENS KVALITETSARBETE Enligt skollagens 4 kap 3 ska varje huvudman inom skolväsendet systematiskt

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare

Verksamhetsplan 2016. Vimmerby lärcenter. Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Kommunal vuxenutbildning på gymnasial och grundläggande nivå samt i svenska för invandrare Särskild utbildning för vuxna Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Kunskap/Bedömning och Betyg KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5984 Åtvidabergs kommun kommun@atvidaberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Alléskolans grundsärskola i Åtvidabergs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Botkyrka kommun efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i S:t Botvids gymnasium belägen i Botkyrka kommun 2 (11) Uppföljning av tillsyn i S:t Botvids gymnasium

Läs mer

Plan för introduktionsprogram i

Plan för introduktionsprogram i i Robertsfors kommun Hilda Vidmark Robertsfors kommun Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.2 Allmänt om utbildning på introduktionsprogram i Robertsfors kommun... 2 2. Plan för Språkintroduktion...

Läs mer

Rapport Utvärdering av SFI

Rapport Utvärdering av SFI Rapport Utvärdering av SFI Folkuniversitetet, återbesök 8 november Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Stora Högaskolan är en F-9 skola. Inför läsåret 2017/2018 är 783 elever inskrivna i skolan. Det arbetar 94 personal på skolan. Skolan är uppdelad i två enheter, F-6 samt 7-9.

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Bilaga 1. Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" (5)

Bilaga 1. Bilaga till Stöd för nulägesanalys (5) 1 (5) Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" I de riktade insatserna för nyanländas lärande ska en nulägesanalys av de olika skolformernas verksamhet (förskoleklass, fritidshem, grundskola och motsvarande

Läs mer

Rapport från återbesök på Lernias gymnasiala vuxenutbildning 2 oktober 2012

Rapport från återbesök på Lernias gymnasiala vuxenutbildning 2 oktober 2012 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (7) 2012-10-16XX EXTERN UTVÄRDERARE LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ; MARIE EKLUND REKTOR VUXENUTBILDNINGEN I SOLLENTUNA STAFFAN STRÖM REKTOR

Läs mer

Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser

Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser 2015-02-12 Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades

Läs mer

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18

Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 Verksamhetsidé och handlingsplan för ökad måluppfyllelse Norrtullskolan 7-9, läsåret 2017/18 På Norrtullskolan

Läs mer

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Rektor. Nämnd: Bildningsnämnden Senast reviderat: 2015-12-14 2 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av skolan, t.ex. text från Om skolan på er hemsida.

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Kävlinge kommun för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Kävlinge Lärcentrum belägen i Kävlinge kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Kvalitetsanalys för OmsorgsLyftet Utbildningar. läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för OmsorgsLyftet Utbildningar. läsåret 2012/13 Datum 1 (7) Kvalitetsanalys för OmsorgsLyftet Utbildningar läsåret 2012/13 Varje anordnare har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats 10/21/2013 Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens uppdrag Utbildningsinspektion ett regeringsuppdrag

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10373 Tierps kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Tierps kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan JB Gymnasiet i Norrköpings kommun

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan JB Gymnasiet i Norrköpings kommun JB Gymnasium Mitt AB Postadress: Box 3147, 550 03 Jönköping Rektorn för JB Gymnasiet i Norrköping tommy.thundahl@jbgymnasiet.se 1 (5) Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan JB Gymnasiet

Läs mer

Dnr 2019/000076/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Djursdala och Södra Vi

Dnr 2019/000076/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Djursdala och Södra Vi Dnr 2019/000076/600 Id 25567 Barn- och utbildningsförvaltningen Djursdala och Södra Vi Dnr 2019/000076/600 Id 25567 Kommunal styrning och nämndplan Med kommunens värdeord ANSVAR, MOD och FANTASI i tankar

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nyckelknippan Förskole AB Org.nr. 556478-7397 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyckelskolan belägen i Södertälje kommun , Beslut 2(8) Uppföljning av tillsyn i Nyckelskolan

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande Arbetsplatsförlagt lärande Anette Levin Undervisningsråd, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Syfte Aptitretare för att synliggöra utvecklingsmöjligheter för ökad kvalité i arbetsplatsförlagt lärande Mål Känna

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Utbildningsinspektion i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Utbildningsinspektion i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Utbildningsinspektion i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna arbetar

Läs mer

Beslut. Beslut efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren. motsvarande utbildning i kommunal vuxenutbildning.

Beslut. Beslut efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren. motsvarande utbildning i kommunal vuxenutbildning. Lernia Utbildning AB Org.rtr. 556467-3381 Helena Skåritorp helena.skantorp@lernia.se stefan.bergstrom@lernia.se efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren Lernia Utbildning AB inom utbildning

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4 Verksamhetsplan 2015 Möckelngymnasiet rektorsområde 4 2015-02- 18 Leena Jonsson Arndt Rektor 1 1. Inledning I rektorsområde 4, Möckelngymnasiet Karlskoga, ingår från läsåret 2014/15 följande utbildningsprogram:

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundsärskola

Beslut efter uppföljning för grundsärskola Botkyrka kommun Beslut efter uppföljning för grundsärskola efter tillsyn i Brunnaskolan särskola belägen i Botkyrka kommun 2 (10) Uppföljning av tillsyn i Brunnaskolan särskola genomförde tillsyn av Botkyrka

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola fink Beslut Stockholm Lära Aktiebolag Org.nr. 556724-0659 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Dialogskolan belägen i Stockholms kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm Första upplagan 2016 Kopieringsförbud Undantag Liber AB, 113 98 Stockholm Innehållsförteckning Specialpedagogik 1 och 2 lärarhandledning... 1 Lärarhandledning till läromedlen Specialpedagogik 1 och 2...

Läs mer

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 2014-04-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/58-631 Arbets- och företagsnämnden Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Academedia, El och El-automation Möte med ledning och lärare 100617

Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Academedia, El och El-automation Möte med ledning och lärare 100617 Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Academedia, El och El-automation Möte med ledning och lärare 100617 Kryssen på skattningsskalan är satt av ledning, men alla frågor har även diskuterats

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA, SÄRSKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 4 Sammanfattning av läsåret 2017/18 4 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Beslut Dnr : Huvudman Rektor vid Fruängens skola

Beslut Dnr : Huvudman Rektor vid Fruängens skola Beslut Huvudman kommunstyrelsen@stockholm.se Rektor vid Fruängens skola Margita.norberg@stockholm.se 2018-01-23 Dnr 400-2016:11435 Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers arbete för

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 4-9 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 4-9 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Stavreskolan 4-9 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Årsrapport för avtalsåret

Årsrapport för avtalsåret 1 Till samtliga anordnare av kommunal vuxenutbildning inom Vux8 och Vux10 Årsrapport för avtalsåret 2013-2014 Nu kommer anvisningar till det underlag som ska belysa det systematiska kvalitetsarbetet och

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5765 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut

Läs mer