Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning"

Transkript

1 Rapport 2013 Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Leif Östfeldt, rektor för vuxenutbildningen i Värmdö kommun

2 Innehållsförteckning Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län 2 Utgångspunkter... 3 Gymnasiala teoretiska kurser på Folkuniversitetets vuxenutbildning... 4 Organisation och personal... 4 Utvärderingsperiod... 5 Intervjupersoner... 5 Lektionsbesök... 5 Elever och utbud... 5 Utfall... 6 Avbrott... 7 Kunskaper, utveckling och lärande... 8 Styrkor... 8 Utvecklingsområden Bedömning och betygsättning Styrkor Utvecklingsområden Styrning, ledning och kvalitetsarbete Styrkor Utvecklingsområden Sammanfattande intryck Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 1(22)

3 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades en överenskommelse mellan Stockholms läns 26 kommuner om att skapa en vuxenutbildningsregion i länet. Till överenskommelsen togs en handlingsplan fram där målsättningarna i överenskommelsen konkretiserades och ett antal delmål presenterades. Bakgrunden till överenskommelsen är den konstanta föränderligheten i villkoren och förutsättningarna för vuxenutbildningen. Vuxenutbildningens roll som överskridande olika politikområden gör samverkan mellan kommuner och aktörer inom och mellan kommuner viktig. Genom samverkan kan kvalitet och effektivitet i vuxenutbildningen förbättras vilket i sin tur kan stärka regionens konkurrenskraft. Utgångspunkter och syfte är den enskilde individens behov och förutsättningar som tillsammans med arbetsmarknadens efterfrågan, kompetenskrav och det livslånga och flexibla lärandet ska styra utbud och planering. Med utgångspunkt i överenskommelsen om en vuxenutbildningsregion har avtal kring gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning (grundläggande och gymnasial) slutits mellan Botkyrka kommun och övriga 25 kommuner i länet. Tanken är att samordna utvärderingen av vuxenutbildningen så att varje kommun inte ska behöva arbeta isolerat. Att en extern part genomför utvärderingarna kompletterar anordnarnas eget kvalitetsarbete, stödjer huvudmannens uppföljning och ger studerande ett bättre underlag för att välja utbildningsanordnare. Syftet är att uppnå en högre kvalitet och måluppfyllelse hos utbildningsanordnarna. Därför läggs stor vikt vid kvalitetsutvecklingsaspekten jämte den granskande aspekten i den gemensamma utvärderingen. Samarbetet leds av en styrgrupp, genomförs av arbetsgrupper och beslutas politiskt inom KSL, Kommunförbundet Stockholms län, samt i respektive kommun. För samarbetskommunernas räkning är en samordnare för utvärderingarna anställd vid arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Botkyrka kommun. Samordnaren har huvudansvaret för planering, genomförande och uppföljning av utvärderingarna men har till sin hjälp medbedömare (rektor) från samarbetskommunerna. Samtliga anordnare av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning ska utvärderas under avtalsperioden Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2(22)

4 Utgångspunkter Utgångspunkterna för den gemensamma utvärderingen av kvaliteten i Stockholm län tas i de författningar som styr utbildningsväsendet. För vuxenutbildningens vidkommande gäller skolagen (SFS 2010:800) och andra lagar, förordning om vuxenutbildning (SFS 2011:1108) och läroplan för vuxenutbildningen Lvux 12 (SKOLFS 2012:101). Utvärderingen görs också utifrån de riktlinjer som finns för olika delar av verksamheten (allmänna råd och riktlinjer) samt utifrån beprövad erfarenhet och aktuell forskning. De områden som ligger i fokus för utvärderingen hämtas från läroplanen enligt Avtal om gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning: Kunskaper, utveckling och lärande Bedömning och betygssättning Styrning, ledning och kvalitetsarbete Till de ovan nämnda områdena läggs också de delar av läroplanen som belyser vuxenutbildningens värdegrund: Normer och värden Elevernas inflytande och delaktighet Syftet med utvärderingen är kortfattat att främja vuxnas lärande och öka måluppfyllelsen. Verksamheterna utvärderas och stöds genom att vi: granskar måluppfyllelsen utifrån nationella styrdokument kontrollerar att nationella riktlinjer följs granskar hur anordnarna utvärderar sin egen verksamhet ger förslag på utvecklingsområden Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 3(22)

5 Gymnasiala teoretiska kurser på Folkuniversitetets vuxenutbildning Organisation och personal Stockholm Folkuniversitetets komvuxutbildning ingår under uppdragsavdelningen. Avdelningschef är Erik Holmquist. Erik ansvarar också för sfi, olika EUprojekt och företagsutbildningar. I augusti 2013 anställdes Lisbeth Andersson som fungerar som utbildningsansvarig och har det övergripande pedagogiska ansvaret för verksamheten. Folkuniversitetet i Stockholm har en lärare i engelska, en lärare i svenska som andraspråk (vik.) och en lärare i matematik samt ett par distanslärare. I Stockholm finns också en studie- och yrkesvägledare som också ansvarar för eleverna i Södertälje. Studie- och yrkesvägledaren arbetar 45 procent av en heltidstjänst inom gymnasial vuxenutbildning. Resterande tid läggs på sfi och ungdomsgymnasiet. Komvuxverksamheten har bedrivits i Stockholm sedan augusti Södertälje Avdelningschef i Södertälje är Frida Åström. Förutom komvux ansvarar Frida bland annat också för folkbildningsverksamheten och företagsutbildning i Sörmland/Södertälje. Anna Wahlbäck Jensen är utbildningsansvarig/administratör. Anna ansvarar för kommun- och elevkontakter, är behjälplig med ansökningar samt ansvarar för att sätta samman välkomstbrev, kursutbud, litteraturlistor och scheman. På enheten finns fem lärare, varav merparten arbetar deltid: engelska, matematik, naturkunskap, svenska/svenska som andraspråk samt svenska som andraspråk (kvällsundervisning). I Södertälje startade komvux augusti Engelskläraren är anställd sedan maj 2013 och matematikläraren har endast jobbat sedan starten av period 5, Matematik och naturkunskap är ämnen som har tillkommit under P5, Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 4(22)

6 Utvärderingsperiod Den gymnasiala utbildningen på Folkuniversitetet utvärderades under perioden 2-16 december Intervjupersoner Vid besöket intervjuades: - avdelningschef och utbildningsansvarig (Stockholm) - avdelningschef och utbildningsansvarig/administratör (Södertälje) - två lärare i svenska som andraspråk respektive engelska (Stockholm) - tre lärare i svenska/svenska som andraspråk, engelska respektive matematik (Södertälje) - studie-och yrkesvägledare (Stockholm) - en grupp om tre elever som läser svenska som andraspråk 2 och engelska 5 (Stockholm) - en grupp om åtta elever som läser svenska som andraspråk 3 (Södertälje) - en grupp om tre elever som läser svenska som andraspråk 1 (Södertälje) Lektionsbesök Utöver intervjuer gjordes ett antal lektionsbesök på engelska 5, matematik 4, matematik handledning samt svenska som andraspråk 1 i Stockholm. I Södertälje besöktes följande lektioner: matematik 1b, naturkunskap 2 samt svenska som andraspråk 1. Under lektionsbesöken samtalade vi med undervisande lärare och elever som ett komplement till de mer formaliserade intervjuerna som redovisats ovan. Lektionspassen omfattar knappt tre klocktimmar och hålls vid två tillfällen veckan per kurs. Elever och utbud Det totala antalet elever på de olika gymnasiala kurserna uppgick under period 5, år 2013 till cirka 197 i Stockholm och 61 i Södertälje. Eleverna fördelade sig på de olika kurserna enligt tabellerna nedan. Därtill fanns 63 distanselever - cirka 22 procent av samtliga elever. Distanskurserna administreras av enheten i Stockholm. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 5(22)

7 Utöver de kurser som redovisas i tabellen erbjöds vid ansökningstillfället ytterligare ett antal kurser. På grund av för lågt antal sökanden ställdes dessa kurser in. Stockholm: Kurs Antal elever Engelska 5, 6 32 Matematik 4, 5 18 Svenska som andraspråk 1, 2, Södertälje: Kurs Antal elever Engelska 5 5 Matematik 1b 3 Naturkunskap 2 5 Svenska 2 4 Svenska som andraspråk 1, 2, 3 44 Kurserna som gavs i period 5, 2013 var: engelska 6, företagsekonomi 1, 2 (lärare från gymnasieskolan), matematik 2b, 3b, samhällskunskap 1b samt svenska 2, svenska som andraspråk kurs 1, 2. Klassrumslärarna är också ansvariga för distansundervisningen. Några/Någon lärare, t.ex. i samhällskunskap, finns inte på plats i Stockholm utan bedriver sitt arbete från annan ort. Utfall Hur stor andel elever som når kunskapskraven varierar från kurs till kurs. I Folkuniversitetets redovisning till Vux18 framkommer att totalt 633 betyg sattes under avtalsåret (Stockholm och Södertälje). Av dessa betyg var 80 procent godkända (betyg E eller högre). 34 procent av eleverna nådde de tre högsta betygen (A-C). 50 procent av elever som läste matematik 1b blev godkända (4 av 8 elever). Motsvarande siffra för matematik 2b var 30 procent (19 av 27 elever). På kursen i svenska 1 fick 75 procent av eleverna godkänt betyg (9 av 12 elever) och för svenska som andraspråk 1 uppgick andelen till densamma (126 av 169 elever). Under läsåret återfanns högst andel elever som nådde kunskapskraven i Stockholm på kurserna företagsekonomi 1 och samhällskunskap 1b. I båda kurserna klarade samtliga elever nivån för godkänt (betyg E). Kurserna med lägst andel elever i Stockholm som fick minst ett E i betyg var Religion 1 och Matematik 1b. På dessa kurser var andelen godkända elever 33 procent respektive 46 procent. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 6(22)

8 I Södertälje var det bara en kurs av samtliga där måluppfyllelsen (minst betyg E) inte uppgick 100 procent: svenska som andraspråk 1. På den kursen nådde 75 procent av eleverna betyg E eller högre (tre av fyra elever). Avbrott Cirka 25 procent av de personer som blivit antagna till en kurs under läsåret 2012/2013 på Folkuniversitetet påbörjade inte sin utbildning. Studieavbrotten under pågående utbildning uppgick till ca 20 procent på samtliga kurser under avtalsperioden , enligt Folkuniversitetets rapportering till Vux18. Högst andel elever som avbryter sina studier är på matematik 3c i Stockholm (50 procent). På svenska som andraspråk 3 i Södertälje avbröt däremot inte någon elev sina studier. Andelen avbrott är ungefär lika hög på distansutbildningarna som på klassrumsutbildningarna. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 7(22)

9 Kunskaper, utveckling och lärande Under detta område ser vi till hur verksamheten förmår att leva upp till skollagens skrivningar om att alla elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. För vuxenutbildningen gäller också att eleverna ska ges sådana kunskaper att de kan delta i samhälls-, vardags- och arbetsliv och utbildningen ska också möjliggöra fortsatta studier. Har den pedagogiska personalen höga förväntningar på eleverna och möts de som individer och utifrån de behov och förutsättningar de har? Arbetar skolan med olika kunskapsformer och får eleverna möjlighet att tillämpa sina kunskaper? Tas elevernas tidigare kunskaper och erfarenheter tillvara? Upprättas individuella utvecklingsplaner därefter och får eleverna möjlighet till tillfredsställande studie- och yrkesvägledning? Görs utbildningen till en god miljö för utveckling och lärande? Det är exempel på frågor vi ställer under detta utvärderingsområde. Styrkor Utvärderingen har visat att anordnaren har ett antal styrkor, bland annat dessa: Eleverna och skolledningen är nöjda med och har högt förtroende för sina lärare. Eleverna berättar att de tycker om lärarnas sätt att undervisa och menar att lärarna är flexibla och lyhörda. Vi noterar under lektionsbesöken att trivseln är hög och att det finns en närhet mellan pedagog och elev - ett gott klassrumsklimat. Elevantalet på kurserna är relativt litet, vilket underlättar för lärarna att kunna se alla sina elever och få en känsla för deras respektive behov. Lärarna skapar ett klimat där eleverna känner sig trygga och bekväma med att delta aktivt i undervisningen. Lektionerna visar också att lärarna har en bra balans mellan olika undervisningsmoment och att eleverna får uttrycka sig verbalt i hög utsträckning. Eleverna i Stockholm har tillgång till studie- och yrkesvägledning. Studie- och yrkesvägledaren presenterar sig i alla grupper i samband med att studierna startar. Hon upplever emellertid att tiden för rena vägledande uppgifter är knapp då arbete med t.ex. antagning, kallelser och betygsadministration tar mycket tid. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 8(22)

10 Individuella studieplaner upprättas för eleverna i Stockholm. Alla elever fyller i en individuell studieplan i klassrummet vid studiestart. Planerna lämnas till studie- och yrkesvägledaren och kan bli föremål för revidering om personliga besök görs. De elever som läser på distans fyller i sin individuella studieplan i samband med introduktionsträffen. En nackdel är att det i dagsläget saknas ett digitalt system för att hantera de individuella studieplanerna. Flertalet lärare låter sina elever skriva ett personligt brev innan de börjar kursen. I brevet kan eleverna berätta om tidigare studier och arbete samt om de har särskilda behov eller om det finns försvårande omständigheter att bedriva studier. Lärarna är bra på att stämma av med eleverna. Genom kontinuerliga avstämningar kan lärarna anpassa undervisningsinnehåll och examinationsformer efter elevernas önskemål. På detta sätt kan eleverna utöva inflytande över sin utbildning. Handledningstimmar erbjuds i Stockholm. Handledningen uppgår till cirka 18 timmar under en tioveckorskurs och är frivilligt för eleverna att delta i. Det upplevs dock vara svårt att få eleverna att komma på handledningstillfällena. Jämte formella handledningstillfällen dröjer lärarna ibland kvar efter lektioner för att svara på frågor och stödja elever. Språkstugor i svenska och engelska som tidigare funnits låg på is under period 4, 2013 (vid tillfället för utvärderingen). Enheten för diskussioner om olika alternativ till dessa och hur de i allmänhet bäst kan erbjuda stöd till elever i behov av det. Olika typer av anpassningar kan göras vid provtillfällen. Det kan röra sig om att få texten uppläst, att få längre tid på sig, att få sitta i enskilt rum eller att skriva ett prov på två dagar. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 9(22)

11 Alla distanselever träffas på plats i skolan innan studier inleds. Träffen är obligatorisk. Eleverna kommer också in till skolan ett par gånger under sin kurs. Distanseleverna är också välkomna till klassrumsundervisningen om de så önskar. En specialpedagog har coachat lärarna. Specialpedagogen som är anställd vid Folkuniversitetets gymnasieskola (Kungstensgymnasiet) har haft samtal med lärarna om hur de kan stödja elever i behov av särskilt stöd. En ambition och önskan är att specialpedagogen ska få mer tid till att också jobba direkt med eleverna. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att anordnaren har ett antal utvecklingsområden, bland annat dessa: Många elever i Södertälje saknar individuell studieplan och planerna blir inget levande verktyg. Några av eleverna i Södertälje har en individuell studieplan från hemkommunen men merparten av dem säger sig sakna en plan. Det beror till stor del sannolikt på att ingen studie- och yrkesvägledare finns på plats på enheten och att lärarna inte upprättar en plan med eleverna. I Stockholm menar lärarna att individuella studieplaner blir mer av en formalitet och används inte konkret i undervisningen. I KSL:s brukarenkät från 2013 uppger 63 procent av eleverna på Folkuniversitetet att de har en individuell studieplan. Jämfört med medelvärdet för samtliga anordnare är det fyra procentenheter lägre. Anordnaren framhåller dock att samtliga elever faktiskt har individuella studieplaner. Distansutbildningar har problem med låg måluppfyllelse och avbrott. En ambition finns hos skolledningen om att distanslärarna ska vara mer fysiskt närvarande framöver. Lärarna berättar att man för diskussioner om att införa flexutbildningar för att ersätta rena distansutbildningar. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 10(22)

12 Ett system för att identifiera elever i behov av (särskilt) stöd saknas. Några initiala tester för att få en bild av elevernas förkunskaper och förutsättningar att ta till sig utbildningen genomförs inte på någon av enheterna. En sådan, mer djupgående kartläggning, skulle stjäla för mycket av den korta tiden (tio veckor) kurserna sträcker sig över, menar lärare. Däremot försöker lärarna genomföra någon slags övning inledningsvis av kursen för att få en känsla för elevernas förkunskaper och förutsättningar. Eleverna får dessutom skriva ett personligt brev till lärarna, i vilket de berättar om sina studieerfarenheter. Dessvärre är det inte alltid eleverna då informerar om att de är i behov av särskilt stöd. Det kan innebära att den typen av svårigheter identifieras först efter att kursen har pågått ett tag. Att skapa tydligare rutiner för att ringa in de elever som har olika inlärningssvårigheter eller diagnoser är ett förbättringsområde, menar skolledningen. Särskilda tillfällen för stöd ges inte i Södertälje. I Stockholm finns handledningstillfällen, men i Södertälje saknas den typen av formella stödtillfällen. Studie- och yrkesvägledare finns inte tillgänglig på plats i Södertälje. Folkuniversitetets studie- och yrkesvägledare är stationerad i Stockholm. Lärarna i Södertälje har ingen kännedom att det finns en studie- och yrkesvägledare tillgänglig i Stockholm. Om en elev önskar få vägledning måste eleven ta sig till Stockholm eftersom studie- och yrkesvägledaren inte gör besök på plats i Södertälje. Två lärplattformar används parallellt i Stockholm. Distanseleverna använder en plattform och klassrumseleverna en annan. Ett önskemål från lärarnas sida är att endast behöva lägga upp en kurs en gång i en och samma plattform. Klassrumseleverna i Stockholm tycker dock att plattformen fungerar på ett bra sätt och den innehåller den information de behöver (kursupplägg, kursplaner, länkar etc.). I Södertälje används ingen lärplattform. De elever som inte har kunnat närvara på en lektion kan därför inte ta del av presentations- och arbetsmaterial från den lektionen på webben. Istället får eleven förhöra sig med läraren vid nästa lektionstillfälle alternativt kontakta en kurskamrat för att bli informerad. Någon elev menar att det Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 11(22)

13 skulle underlätta om de kunde få information samlat på en lärplattform och genom en sådan också kunna skicka filer till läraren och till sina kurskamrater. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 12(22)

14 Bedömning och betygsättning Vad gäller området Bedömning och betygsättning granskar vi om anordnaren sätter betyg enligt vad författningarna anger, om eleverna får möjlighet att genomgå prövning i olika kurser samt om elevernas kunskaper och kompetens i aktuella fall blir validerade. Det är viktigt att eleverna har blivit informerade om och känner till vilka mål och kunskapskrav som gäller för ett ämne, en kurs och för ett visst arbetsområde och på vilka grunder bedömningen och betygsättningen sker. Eleverna måste kunna bedöma sina studieresultat och utvecklingsbehov i förhållande till kraven för utbildningen. För det krävs en kontinuerlig feedback från läraren i undervisningssituationen, en formativ bedömningspraktik. Läraren ska utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskrav som finns för respektive kurs och utifrån dessa krav allsidigt utvärdera varje elevs kunskaper. Bedömningarna ska alltså vara av skilda slag och eleverna ska ges möjligheter att visa sina kunskaper på olika sätt. Att lärarna på olika sätt dokumenterar eleverna kunskapsutveckling blir därför centralt. För att effektiva och ändamålsenliga rutiner för bedömningen ska uppkomma är det viktigt att läraren planerar sin undervisning och att det finns utrymme för samplanering. Skolverket skriver i sina allmänna råd om bedömning och betygssättning att läraren bör tydliggöra vilka delar av ämnets syfte som undervisningen i det aktuella arbetsområdet ska inriktas mot och utifrån det avgöra hur det centrala innehållet ska kombineras och behandlas så att eleverna ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt i förhållande till kunskapskraven. Styrkor Utvärderingen har visat att anordnaren har ett antal styrkor, bland annat dessa: De flesta elever känner till kunskapskraven. Lärarna går i regel igenom kraven med eleverna och konkretiserar innehållet i kurserna genom olika typer av uppgifter. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 13(22)

15 Eleverna upplever att de blir bedömda fortlöpande. Lärarna upplevs vara bra på att på olika sätt återkoppla under kursens gång så att eleverna vet var de befinner sig i förhållande till kunskapskraven. På så sätt blir det tydligt vad man behöver jobba vidare med, säger en elev som läser svenska som andraspråk i Södertälje. När lärarna inte hinner ge individuell återkoppling i tillräcklig utsträckning brukar de istället i helklass adressera de gemensamma fel eleverna gör. Formella avstämningar görs under kursen. Eleverna i Stockholm får besvara mittkursutvärderingar. Resultaten används för att läraren ska kunna göra justeringar i upplägget av resterande del av kursen. Ett annat exempel är de individuella samtal som läraren i svenska som andraspråk i Södertälje i regel har med sina elever efter olika uppgifter/prov. Vissa elever uppger dock att de inte har fått något sådant samtal. Lärarna har ett rikt underlag för bedömning och betygssättning. Genom olika typer av undervisningsmaterial, uppgifter och former för redovisning under en kurs får lärarna mycket underlag att bedöma och betygssätta eleven på. De, för eleverna tämligen stresskapande, nationella proven, utgör endast en del av lärarnas underlag. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att anordnaren har ett antal utvecklingsområden, bland annat dessa: Ju större kurserna är, desto mindre tenderar den individuella återkopplingen bli. Direkt återkoppling till eleverna på individuell nivå tenderar att bli mer sparsam på större kurser. Ett exempel ges i Södertälje där antalet elever på kurserna i svenska som andraspråk kan variera betydligt. Eleverna upplever att de fick mindre återkoppling på kursen med fler elever. Folkuniversitetets egna kursutvärderingar visar att eleverna generellt upplever att återkopplingen över kunskapsutvecklingen behöver förbättras. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 14(22)

16 Vissa elever i Södertälje är oklara över vad de betygssätts på. Lärarna kan bli tydligare med hur och när de bedömer eleverna och vad som är betygsgrundande. Ingen sambedömning äger rum. En mindre rokadrättning av ett antal nationella prov i svenska som andraspråk har genomförts, men åtföljdes inte av en diskussion. Vid enstaka tillfällen tar komvux-lärarna hjälp av gymnasielärarna på Kungstensgymnasiet i bedömningsfrågor. Ingen analys av kursbetyg i förhållande till betyg på nationella prov har gjorts. Det görs heller inga jämförelser mellan hur lärarna på Folkuniversitetet sätter betyg och hur lärare hos andra anordnare resonerar vid betygssättning. Inte heller finns ett gemensamt arbete med gymnasieskolan (Kungstensgymnasiet) i dessa frågor. Av dessa anledningar är det svårt för anordnaren att ge ett bra svar på frågan om man sätter rättvisa och likvärdiga betyg. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 15(22)

17 Styrning, ledning och kvalitetsarbete Inom detta utvärderingsområde tittar vi på hur anordnaren arbetar med att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen i förhållande till de nationella målen som skollagen och läroplanen för vuxenutbildningen anger. Finns rutiner för hur arbetet ska bedrivas och följs rutinerna upp och analyseras? Hur dokumenteras, sammanställs och anlyseras resultaten? Skapas en bild för hur förutsättningarna och genomförandet av utbildningen påverkat måluppfyllelsen och mynnar analysen ut i att utvecklingsområden identifieras och beslut om insatser tas? I vilken utsträckning medverkar lärare, övrig personal och elever det systematiska kvalitetsarbetet? Har personalen förutsättningar och kompetens för detta arbete och finns arenor där lärare och pedagogisk ledning kan diskutera och arbeta med kvalitetsutvecklingsfrågor? Det är några av de frågor vi ställer under området Styrning, ledning och kvalitetsarbete. För att verksamheten ska utvecklas kvalitativt förutsätts pedagogisk ledning av vuxenutbildningen och lärarnas professionella ansvarstagande. Detta kräver förutom att verksamheten ständigt prövas och att resultaten följs upp och utvärderas dessutom att nya metoder prövas, utvecklas och utvärderas (Lvux12). Styrkor Utvärderingen har visat att anordnaren har ett antal styrkor, bland annat dessa: Olika utvärderingar genomförs. I Stockholm genomförs mittkursutvärderingar som syftar till att ge läraren en bild av vad eleverna har för önskemål och behov för resterande del av kursen. Slututvärderingar är mer framåtsyftande och avser att förbättra kommande kurser utifrån elevernas synpunkter. I Södertälje genomförs också kursutvärderingar som analyseras av skolledningen. Resultat från utvärderingarna har använts för att förbättra verksamheten. Från utvärderingarna går det att utläsa att eleverna skattar sin egen insats/ansträngning i studierna relativt lågt. Resultaten visar också att de har en ganska låg kännedom om individuella studieplaner och likabehandlingsfrågor. Skolledningen har därför poängterat att dessa frågor Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 16(22)

18 ska lyftas mer på lektionerna. De har också börjat fundera på hur skolan bättre kan informera eleverna om vad som krävs för att studera på komvux. Det planeras för en särskild enkät riktad till distanseleverna i Stockholm. Måluppfyllelsen för distanselever är relativt låg och andelen studieavbrott är högre jämfört med klassrumsstudier. För att få en bättre bild av hur eleverna uppfattar sina distansstudier ska en enkät tas fram. Den ska fokusera studieupplägg och kursinnehåll och förhoppningen är att antalet avbrott på distanskurserna reduceras. Möten motsvarande arbetsplatsträffar äger rum. Under hösten har lärare och skolledning i Stockholm träffats ett par gånger. Dessutom har skolan uppstartsmöten inför varje period, dvs. fem gånger årligen. På dessa möten går skolledning och personal bland annat igenom de utfall man har haft. Nätverk med andra utbildningsanordnare finns i Stockholm. Cirka två halvdagar per termin träffar personal från Folkuniversitetet lärare från andra utbildningsarordnare. Då lyfter man frågor som rör t.ex. bedömning och betygssättning, nationella prov, undervisningsmaterial samt de gemensamma utmaningar man har. Studie- och yrkesvägledarna träffas också i detta nätverk. Lärarna i Stockholm har ett visst utbyte med gymnasielärarna på Kungstensgymnasiet. Varje lärare på Folkuniversitetet komvux är ensam lärare i sitt ämne och har därför behov av diskussionspartners. Emellanåt sker ett sådant utbyte med lärare på Folkuniversitetets gymnasieskola, Kungstensgymnasiet. En insats kring att utveckla undervisningen av nybörjare har initierats. Att ta hand om studieovana elever behöver lärarna bli bättre på, menar skolledningen. Hösten 2013 genomfördes ett större möte med föreläsning och diskussioner där flertalet lärare inom Folkuniversitetet som undervisar nybörjare deltog. Utvecklingsinsatsen kring att undervisa nybörjare fortsätter framöver. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 17(22)

19 Två heldagar per år ägnas åt gemensamt utvecklingsarbete. En av flera frågor som då finns på agendan är revidering av likabehandlingsplanen. Elever som gör studieavbrott ska följas upp. Rutinen är att Folkuniversitetets administratörerer ska ta kontakt och förhöra sig om anledningar till avbrotten. Framgent ska studie- och yrkesvägledaren också arbeta med att följa upp distanseleverna för att minimera antalet avbrott. Eleverna i Stockholm vet var de ska vända sig i händelse de har klagomål och synpunkter. Eleverna säger dock att de inte haft anledning att klaga på något särskilt. En kartläggning av bemötande och trygghet har genomförts under Eleverna tillfrågades av anordnare om hur de upplever att lärare och andra elever bemöter dem på skolan samt i vilken utsträckning de känner sig trygga på skolan. En sådan kartläggning är en viktig del i arbetet med likabehandlingsfrågorna. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att anordnaren har ett antal utvecklingsområden, bland annat dessa: Rutiner för analys av faktorer som påverkar anordnarens resultat kan bli tydligare. Anordnaren använder ett ISO-system för uppföljning och utvärdering och en s.k. årsklocka har tagits fram efter att vårt besök i verksamheten i december Det finns dock anledningar till att ta fram ytterligare rutiner för hur man gemensamt på skolnivå kan analysera hur processer och organisation påverkar de utfall man har. Gemensamma möten mellan kollegor äger sällan rum i Stockholm. Träffar mellan lärare i syfte att diskutera sina ämnen och utveckling av verksamheten i stort är inte schemalagda. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 18(22)

20 I Södertälje saknas inplanerad tid för möten/arbetsplatsträffar. I ämnena svenska/svenska som andraspråk finns två lärare. Övriga lärare sköter planering, undervisning och bedömning på egen hand. Nätverk och samverkan med externa aktörer saknas i stor utsträckning. Det är något enheten ska arbeta mer med framöver, menar skolledningen. Samanalys av kursutvärderingar görs inte i Södertälje. Skolledningen studerar resultatet från kursutvärderingarna, men det diskuteras inte mer övergripande där den pedagogiska personalen involveras. Kontakterna mellan Folkuniversitetet i Stockholm och Södertälje kan utvecklas. 1 Nu träffas skolledningarna månatligen i syfte att samplanera, men samarbetet är aningen haltande. Ett tätare samarbete skulle kunna gagna lärarna som då kan få möjlighet att utbyta erfarenheter och diskutera med en ämneskollega. I dagsläget är det flesta av lärarna tämligen ensamma i sin yrkesutövning. Skolledning kan göra mer frekventa besök i klassrummen. I dagsläget gör avdelningschefen i Stockholm ett besök i början av varje termin. Besöken syftar primärt inte till att utvärdera den besökta lektionen utan till att från eleverna få en bild av undervisningen. Hanteringen av studieavbrott kan bli tydligare. Anordnaren började med sammanställning och uppföljning i oktober 2013, men lärarna i Stockholm berättar att det tar tid och är svårt att nå elever som eventuellt eller faktiskt har gjort ett studieavbrott. Lärarna försöker dock att efter bästa förmåga följa upp och rapportera till enhetens administratör. Skolledningen menar att ansvaret för att följa upp avbrott är förlagt till administrationen. 1 Ett större omläggningsarbete för att främja samverkan mellan regions östs samtliga komvuxenheter påbörjades vid årsskiftet efter att anordnaren utvärderats. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 19(22)

21 Studeranderåd eller motsvarande formellt organ för elevinflytande saknas på båda enheterna. Folkuniversitetets kursutvärderingar visar att ett av de områden med som eleverna skattar lägst rör just inflytandet över kursen. KSL:s brukarenkät från 2013 visar också att Folkuniversitetet har ett värde under genomsnittet vad gäller frågor om inflytande. Likabehandlingsplanen uppfyller inte kraven som ställs på en sådan. Likabehandlingsplanen är densamma i Stockholm och Södertälje. Det är inte i förenlighet med författningarna utan varje enhet ska kartlägga sin egen verksamhet och utifrån det skapa en plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan. Folkuniversitetets plan saknar en beskrivning av hur kartläggning av verksamheten ska göras och har inte heller en del som tar upp konkreta främjande och förebyggande åtgärder. Det finns vidare ingen beskrivning av planerade åtgärder utifrån en analys av föregående års plan eller från det kartläggningen har visat. Dock har anordnaren genomfört en kartläggning av hur eleverna upplever att de blir bemötta och om de känner sig trygga på skolan (se Styrkor under Styrning, ledning och kvalitetsarbete ). Eleverna behöver tydligare information om vad det innebär att studera på Folkuniversitetet komvux. Den information som ges eleverna på enheterna om t.ex. studie- och yrkesvägledning, vad det innebär att studera, möjligheter till elevinflytande och om likabehandlingsplanen skulle behöva förbättras eftersom eleverna har relativt låg kännedom om dessa områden. I Södertälje får eleverna ett välkomstbrev men ges inte möjlighet att komma på ett introduktionsmöte. Detta kan möjligen utvecklas med ytterligare information. En tydligare plan för lärarnas kompetensutveckling kan upprättas i Södertälje. Skolledningen berättar att lärarna kan ta del av hela Folkuniversitetets kursutbud, men lärarna har inte varit på externa föreläsningar, seminarier och liknande. Skolledningen menar att de ska identifiera lärarnas behov av kompetensutveckling. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 20(22)

22 Sammanfattande intryck Folkuniversitetets vuxenutbildning i Stockholm och Södertälje är två småskaliga verksamheter med ett fåtal lärare på respektive enhet. Verksamheten är också relativt ung, men utbudet och elevantalet beräknas växa framöver. Synen på lärarna från såväl skolledningarna som eleverna är positiv. Eleverna upplever att lärarna är engagerade, kunniga och lyhörda för elevernas önskemål och förutsättningar att studera. Eleverna känner att de blir sedda att lärarna är duktiga på att stämma av med varje elev och att de får individuell feedback på sin kunskapsutveckling. Även om båda enheterna saknar ett formellt organ för att kanalisera elevernas åsikter, finns goda möjligheter för eleverna att påverka upplägget av undervisningen, framförallt aspekter som rör hur de kan redovisa sina kunskaper. Våra lektionsbesök ger oss en bild av en god och nära relation mellan lärare och elev och att alla elever vågar, vill och ges utrymme att komma till tals. Under besöket har några områden utkristalliserats som förtjänar extra uppmärksamhet och som vi tror kan utveckla Folkuniversitetets komvuxverksamhet. Identifiera stödbehov och ge stöd Idag sker en viss kartläggning av elevernas förkunskaper, studieerfarenheter och livsvillkor bland annat genom korta provuppgifter initialt och genom brev som eleverna skriver till lärarna innan kursstart. Problemet är att en del elever utelämnar väsentlig information såsom att de har en diagnos eller andra omständigheter som reducerar deras möjligheter att studera. Tydligare strukturer och rutiner för att identifiera elever som är i behov av någon form av stöd behöver upprättas. Det finns i dagsläget visst stöd för eleverna att få, bland annat genom handledningstimmar i Stockholm, men få elever använder sig av den möjligheten. Detsamma kan sägas gälla för de språkstugor som tidigare var i bruk. Enheten har uppmärksammat svårigheterna med att identifiera elever i behov av stöd samt tillvägagångssätt för att ge stöd. En väg att gå tror man kan vara att involvera en specialpedagog i större utsträckning. Samarbete och samverkan De flesta lärare som undervisar inom komvux på Folkuniversitetet i Stockholm och Södertälje saknar ämneskollegor. Samverkan mellan de båda enheterna och utanför den egna organisationen finns i viss utsträckning, men kan utvecklas och fördjupas. Det finns ett behov att gemensamt föra en kontinuerlig dialog om t.ex. betygssättning och bedömning. Sambedömning skulle kunna ske i större utsträckning. Genom mer formaliserade träffar kan möjligheten att fördjupa ett arbete med att Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 21(22)

23 analysera den egna verksamheten och de utfall man har. Skolledning och personal skulle då i större utsträckning tillsammans kunna analysera betygsutfall och avbrottsfrekvens på olika kurser samt tolka resultaten från kursutvärderingarna. Så sker i viss mån idag, men diskussionen förs sällan på en övergripande skolnivå. Det finns således potential att utveckla kvalitetsarbetet och skapa rutiner för hur det ska bedrivas så att alla som arbetar i verksamheten blir delaktiga. Information och kommunikation Ett utvecklingsområde som Folkuniversitetets kursutvärderingar pekar på rör den information eleverna får innan och under sina studier. Att det förhåller sig på det sättet bekräftas också i våra möten med eleverna. Det välkomstbrev som idag ges till eleverna i Södertälje innehåller en del information, men skulle kunna kompletteras med välkomstmöten vid periodstarter och genom en utveckling av de lärplattformar som används. Den information som saknas eleverna rör bland annat: - individuella studieplaner som inte upprättas för alla elever och som eleverna har låg kännedom om. - möjligheterna till studie- och yrkesvägledning, särskilt för eleverna i Södertälje där det inte finns en studie- och yrkesvägledare på plats. - hur enheternas arbete mot trakasserier och kränkande behandling och för likabehandling ser ut och på vilket sätt eleverna kan vara delaktiga i det arbetet. - vilka möjligheter eleverna har att vara med att påverka och utöva inflytande över sin utbildning. Idag saknas formella strukturer för att ta hand om elevernas synpunkter och engagemang. Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 22(22)

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lars-Erik Sporrong, rektor för vuxenutbildningen i

Läs mer

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun 2015-06-17 Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Elin Appel, tf. bitr.

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun 2015-01-26 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Roswitha Rieder, rektor för vuxenutbildningen i Södertälje kommun

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling för SFI på Folkuniversitetet i Stockholm, läsåret 2013/2014 Planen omfattar såväl skolans arbete med likabehandling och mot diskriminering

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Utbildningsnämnden Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor Eva-Lotta Arenander Lidingö vuxenutbildning eva-lotta.arenander@lidingo.se 2012-09-12 Dnr 43-2011:4845 Beslut för vuxenutbildning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg 2015-04-23 Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Natalia Gura, rektor för vuxenutbildningen,

Läs mer

Att studera på Komvux. Katarina Larsson, utbildningsledare

Att studera på Komvux. Katarina Larsson, utbildningsledare Att studera på Komvux Katarina Larsson, utbildningsledare Innehåll 1. Om vuxenstudier 2. Komvux:s organisation i Göteborg 3. Komvux i jämförelse med gymnasiet 4. Individuella behov och olika förutsättningar

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun 2014-05-07 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektor för komvux, Salems kommun Gemensam utvärdering

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning

Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning Utbildningsinspektion i Värnamo kommun Komvux Värnamo Dnr 53-2007:435 Utbildningsinspektion i Komvux Värnamo, kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Rapport 2013 Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Lind Fredrik, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektorför vuxenutbildningen

Läs mer

Rapport från återbesök på NTI - Umeå

Rapport från återbesök på NTI - Umeå 2015-10-13 Rapport från återbesök på NTI - Umeå Jacobsson Lisbeth Medbedömare: Erik Hamner, Rektor Tyresö Medbedömare: Tove Bodin, Administrativ chef Botkyrka kommun Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen

Läs mer

Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar

Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar Rapport 2015 Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar -ut Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Carin Dahlin, rektor för vuxenutbildningen, Järfälla

Läs mer

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Rapport 2015 Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Patrik Marinilli, bitr. rektor för vuxenutbildningen, Upplands-Bro kommun 2015-05-03

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Täby kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Uppenbar risk för felaktiga betyg

Uppenbar risk för felaktiga betyg Kvalitetsgranskning Rapport 2014:08 Uppenbar risk för felaktiga betyg En kortrapport om likvärdighet och kvalitet i skolors betygssättning Skolinspektionens rapport 2014:08 Diarienummer 400-2013:200 Stockholm

Läs mer

MiROi i-learning - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

MiROi i-learning - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 MiROi i-learning - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Eva-Lotta Arenander, rektor för vuxenutbildningen i Lidingö stad 2014-02-06

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Ne# Dnr 43-2017:5424 Stenungsunds kommun kommun@stenungsund.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Stenungsunds kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5424 2 (7) s beslut

Läs mer

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun fin Skolinspektionen Beslut Eslövs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2(13) Tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning

Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning Utbildningsinspektion i Östhammars kommun Vuxenutbildningen Dnr 53-2007:3316 Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning Skolverket har granskat

Läs mer

Bedömning och betygssättning. - Allmänna råd för gymnasieskolan

Bedömning och betygssättning. - Allmänna råd för gymnasieskolan Bedömning och betygssättning - Allmänna råd för gymnasieskolan Allmänt om bedömning och betygssättning Betygssättning är myndighetsutövning som kräver en rättssäker hantering Beslut måste grundas på dokumentation

Läs mer

Tyresö kommun/centrum för livslångt lärande (C3L) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Tyresö kommun/centrum för livslångt lärande (C3L) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2014 Tyresö kommun/centrum för livslångt lärande (C3L) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Michaela Blume, bitr.

Läs mer

Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2015 Norrtälje komvux (NKV) - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun 2015-03-16 Innehållsförteckning Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 [14] Arbetsmarknads -och vuxenutbildningsförvaltningen 9 Vuxenutbildningen 2016-10-01 Likabehandlingsplan 2016-2017 Botkyrka Vuxenutbildning ARBETSMARKNADS- OCH VUXENUTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9807 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Växthuset belägen i Mölndals kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9807 Tillsyn i Växthuset

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5765 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2018:6691 Markaryds kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Markaryds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Antal kurser 19-09-02 Bildnings- och sociala utskottet Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Ärendebeskrivning Som en del i det systematiska kvalitetsarbetet sker det i augusti

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5795 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser

Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser 2015-02-12 Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Emmaboda kommun Rektorn vid vuxenutbildningen i Emmaboda Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av vuxenutbildningen i Emmaboda kommun 2 (9) Tillsyn av kommunal vuxenutbildning Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna Skolinspektionen 401-2014:5647 Bodens kommun kommunen@boden.se Rektorn vid särskild utbildning för vuxna helena.m.hansson@boden.se Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna efter riktad

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete RIKTLINJE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ska antas av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning INLEDNING 3 STYRKEDJAN 4 RUTIN 5 KVALITETSARBETE PÅ HUVUDMANNANIVÅ 5-6 FYRA

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Vimmerby kommun kommun@vimmerby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Vimmerby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun. Skolinspektionen.

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun. Skolinspektionen. Bilaga 1 Skolinspektionen Rapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun 2 (8) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter om Hudiksvalls

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning rn I Skolinspektionen Beslut Umeå kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besök: Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 08

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Växjö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

Stora Vallaskolan Arbetsplan 19/20

Stora Vallaskolan Arbetsplan 19/20 Stora Vallaskolan Arbetsplan 19/20 Prioriterade utvecklingsområden: - Värdegrund - Jämställdhet - Kunskapsresultat Hur blev det? Var är Hur gör Var ska Normer och värden Skolans arbete mot kränkande behandling

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter bastillsyn i Assaredsskolan belägen i Göteborgs kommun r'n Beslut Dnr 44-2015:4209 Assareds skolkooperativ Ek för. Org.nr. 716445-1390 jan.andersson@assaredsskolan.se styrelsen@assaredsskolan.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Assaredsskolan

Läs mer

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Maryam Barkardehi, rektor vuxentubildningen i Sigtuna kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 2014-04-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/58-631 Arbets- och företagsnämnden Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-10-24 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid vuxenutbildningen lasse.sporrong@sigtuna.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning r a j Ne. Skolinspektionen Dnr 43-2016:4439 Lidingö kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium 2015-07-03 Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Daniel Hailemariam, studie- och yrkesvägledare, Sollentuna

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5782 Motala kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av skolornas arbete för att förebygga studieavbrott i gymnasieskolan vid Katedralskolan i Uppsala kommun 1 (6) Innehåll Inledning sid. 1 Bakgrundsuppgifter om Katedralskolan

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-11-23 Dnr 400-2011:6483 Huvudmannen för Jensen Uppsala Rektorn vid Jensen Uppsala Beslut för gymnasieskola efter riktad tillsyn av Jensen Uppsala i Uppsala kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a Beskut Dnr 44-2015:4210 Backatorps skolkooperativ ekonomisk förening Org.nr. 716445-1366 BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a efter bastillsyn Bauatorpsskolan belägen i Göteborgs ko mun. 'iåbx 2320,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5976 Åtvidabergs kommun kommun@atvidaberg.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Åtvidabergs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

fin Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Sofiaängens gymnasieskola belägen i Stockholms kommun Beslut

fin Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen efter tillsyn i Sofiaängens gymnasieskola belägen i Stockholms kommun Beslut fin Beslut Dnr 44-2015:4005 Sofiaängen AB Org.nr. 556598-0942 Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Sofiaängens gymnasieskola belägen i Stockholms kommun 2(10) Dnr 44-2015:4005

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia 2015-12-11 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia Samordnare: Lisbeth Jacobsson, Botkyrka kommun Medbedömare: Tove Bodin, Linda Folke Botkyrka kommun Medbedömare: Anna Sundin, rektor Stockholm

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Åstorps kommun Haganässkolan Dnr 53-2005:3062 Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9516 Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Montessoriskolan Trilobiten belägen i Linköpings kommun 2 (8) Dnr 44-2015:9516 Tillsyn

Läs mer

Sammanfattning och analys: Utvärdering av sfi-utbildningar i Stockholm 2012

Sammanfattning och analys: Utvärdering av sfi-utbildningar i Stockholm 2012 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN LENA KAE V EXTERN UTVÄRDERARE SID 1 (5) 2013-02-07 Sammanfattning och analys: Utvärdering av sfi-utbildningar i Stockholm 2012

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Segrande Liv Grundskola Org.nr. 843001-7593 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Segrande Liv Grundskola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box

Läs mer

Välkomna till anordnarträff

Välkomna till anordnarträff Välkomna till anordnarträff 190205 Varmt välkomna! Statistik januari månad Växjölöftet vuxenutbildning SCB- rapportera in uppgifter Genomgång av arbetssätt, vägledning och uppföljning av våra arbetsmarknadselever

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10373 Tierps kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Tierps kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5988 Östersunds kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östersunds kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2(7) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Uppdrag till Statistik och utredningar avseende elevenkäter 2019

Uppdrag till Statistik och utredningar avseende elevenkäter 2019 2017-12-03 BILAGA 1 (2) Utbildningskontoret Dnr BIN 2017-306 Uppdrag till Statistik och utredningar avseende elevenkäter 2019 Enkäter Gymnasial vuxenutbildning närundervisning och flex Cirka 1 900 enkäter

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11365 Kastellskolan Org.nr. 888000-8365 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Kastellskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning i Avesta För perioden september 2012 till den 30 april 2014

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning i Avesta För perioden september 2012 till den 30 april 2014 Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning i Avesta För perioden september 2012 till den 30 april 2014 30 juni 2014 1 Hermods har utbildat Sverige i 116 år. Över 4 miljoner svenskar har fått

Läs mer

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen Filipstads kommun kommun@filipstad.se för NI1 xenutbilohnirg efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

NTI-skolan - utvärdering gymnasial vuxenutbildning på distans

NTI-skolan - utvärdering gymnasial vuxenutbildning på distans Rapport 2014 NTI-skolan - utvärdering gymnasial vuxenutbildning på distans Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Erik Hamner, rektor för C3L, Tyresö kommun 2014-11-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Bes ut för vuxenutbildning

Bes ut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8533 Södertälje kommun Bes ut för vuxenutbildning efter tillsyn i Södertälje kommun 2(10) Tillsyn i Södertälje kommun har genomfört tillsyn av Södertälje kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10013 Stockholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Magelungsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (8) Tillsyn i Magelungsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

+ + Grundskola åk Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Grundskola åk 4-6. Ange ett alternativ. Grundskola åk 7-9

+ + Grundskola åk Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Grundskola åk 4-6. Ange ett alternativ. Grundskola åk 7-9 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola åk 1-3 Grundskola åk 4-6 Grundskola åk 7-9 Gymnasieskola NV, SP, TE, ES, B Gymnasieskola Övriga program 2 Arbetar du på en kommunal

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Skolinspektionen Beslut 2014-09-11 Lunds kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10744 Arvika kommun arvika.kommun@arvika.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Arvika kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2016:10744 2 (5)

Läs mer

Huddinge komvux - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Huddinge komvux - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2015 Huddinge komvux - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Helen Tronje, t.f. rektor för vuxenutbildningen i Värmdö

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola esi ut Stiftelsen Språkskolan i Upplands Väsby Org.nr. 816000-5966 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Sverigefinska skolan i Upplands Väsby belägen i Upplands Väsby kommun 2(10)

Läs mer

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning Uppsala kommun Huvudmannabeslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10984 2 (4) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer

Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Vällingby och Högdalen

Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Vällingby och Högdalen 2015-01-29 Uppföljning av Competens grundläggande gymnasiala vuxenutbildning i Vällingby Högdalen Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lisbeth Jacobsson, verksamhetschef för Vägledningscenter,

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L

Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010. Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Utvecklingsförvaltningen Den 25 november 2010 Kvalitetsredovisning 2009/10 C3L Innehållsförteckning 1. FÖRORDNING OM KVALITETSREDOVISNING... 3 2. SAMMANFATTNING... 3 2.1 STARKA SIDOR... 3 2.2 OMRÅDEN FÖR

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola a f i %er Dnr 43-2016:7841 Botkyrka kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tullingebergsskolan i Botkyrka kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) s beslut

Läs mer

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i Åmåls kommun

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i Åmåls kommun Skolinspektionen Beslut Företrädare för huvudmannen jan-erik samuelssonaamal.se 2018-10-18 Dnr 400-2017:10217 Rektor madeleine.hartmanaamal.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-10-20 Dnr 43-2011:3143 Hörby kommun kommunen@horby.se Beslut för grundskola efter tillsyn av De la Gardieskolan i Hörby kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress Lund, Gasverksgatan 1,

Läs mer

Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Forshaga kommun Grossbolsskolan Dnr 53-2005:3228 Utbildningsinspektion i Grossbolsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

Kvalitetsrapport vuxenutbildning Uppsala kommun 2017

Kvalitetsrapport vuxenutbildning Uppsala kommun 2017 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Datum Maj 2017 Diarienummer Kvalitetsrapport vuxenutbildning Uppsala kommun 2017 Denna rapport följer upp centrala områden som gäller för vuxenutbildning enligt styrdokumenten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola

Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola Regelbunden tillsyn i Sorsele kommun Blattnicksele skola Dnr 53-2008:1864 Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola Förskoleklass Årskurserna 1 6 Inledning har granskat verksamheten i Sorsele kommun och

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Vasaskeppets skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Förskoleklass Grundskola 1 3 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ludvika

Läs mer