Rapport från återbesök på NTI - Umeå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från återbesök på NTI - Umeå"

Transkript

1 Rapport från återbesök på NTI - Umeå Jacobsson Lisbeth Medbedömare: Erik Hamner, Rektor Tyresö Medbedömare: Tove Bodin, Administrativ chef Botkyrka kommun

2 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades en överenskommelse mellan Stockholms läns 26 kommuner om att skapa en vuxenutbildningsregion i länet. Med utgångspunkt i denna överenskommelse har avtal kring gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning slutits mellan Botkyrka kommun och övriga 25 kommuner i länet. Samtliga anordnare av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning ska utvärderas under en treårig avtalsperiod ( ). Syftet är att uppnå en högre kvalitet och måluppfyllelse hos utbildningsanordnarna. Utgångspunkter Utgångspunkterna för den gemensamma utvärderingen av kvaliteten i Stockholm län tas i de författningar som styr utbildningsväsendet. Utgångspunkt tas också i de riktlinjer som finns för olika delar av verksamheten (allmänna råd och riktlinjer) samt utifrån beprövad erfarenhet och aktuell forskning. De områden som ligger i fokus för utvärderingen hämtas från läroplanen (SFS 2011:1108): Kunskaper, utveckling och lärande Bedömning och betygssättning Styrning, ledning och kvalitetsarbete Till de ovan nämnda områdena läggs också de delar av läroplanen som belyser vuxenutbildningens värdegrund: Normer och värden samt Elevernas inflytande och delaktighet. Genomförande och uppföljning Utvärderingarna genomförs av en samordnare som till sin hjälp har en medbedömare (rektor) från samarbetskommunerna. Avtalet anger att de utvecklingsområden som skrivs fram i utvärderingstrapporterna ska följas upp vid ett återbesök hos anordnarna. Anordnaren får då redogöra för vilka åtgärder som vidtagits sedan utvärderingen genomfördes. Vid återbesöket deltar den ursprungliga medbedömaren. 2 (10)

3 Uppföljning av vuxenutbildningen på NTI Den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen vid NTI utvärderades under perioden 9-12 september Cirka ett år därefter, 13 oktober 2015, genomfördes ett återbesök i verksamheten. Under besöket intervjuades skolledning samt en grupp om tre lärare med olika undervisningsämnen. Nedan redogörs för de huvudsakliga utvecklingsområden som identifierades under utvärderingen samt en beskrivning av hur anordnaren under året arbetat med att utveckla verksamheten. Bilden av hur situationen ser ut i dagsläget i förhållande till dessa utvecklingsområden är den som skolledning och lärare ger under intervjuerna. Utvecklingsområden Utvärderingen visade att enheten hade ett antal utvecklingsområden: Kunskaper, utveckling och lärande Andelen elever som inte når målen är hög. Från utvärderingsrapporten 2014 Matematik är det ämne som i synnerhet har liten andel elever som når kunskapskraven. Sett över året är det kurserna som ges under period 3/sommarmånaderna som har lägst måluppfyllelse. Många elever läser för många kurser parallellt och underskattar arbetsinsatsen som måste göras i distansstudier, menar lärarna. Framöver har skolan för avsikt att punktmarkera elever som riskerar att inte klara kursen genom att följa elevens studiehistorik. Skolledningen önskar en närmare dialog med kommunerna/avnämarna om elever som får betyg F vid upprepade tillfällen. Tidigare hade NTI-skolan en studie- och yrkesvägledare som hade i uppdrag att på telefon kontakta alla elever med F, men sedan vägledaren slutade sin anställning finns inga resurser för detta ändamål. Nuläge Sedan tiden för utvärderingen har NTI vidtagit fortsatta åtgärder för att förbättra resultaten och nya pedagogiska metoder har tagits fram. Tidigare avslutade 40% av eleverna med F. Efter vidtagna åtgärder är nu närmare 80% godkända. Ett stort utvecklingsarbete har vidtagits särskilt inom ämnet matematik, bland annat har lärarna genomfört matematiklyftet tillsammans med Stockholms Stad. Även andra ämnen så som naturvetenskapliga ämnen, samhällskunskap och historia har haft en positiv resultatutveckling. NTI har infört ett arbetssätt med 3 (10)

4 elevenkäter och avstämningssamtal under kursen för att fånga upp de elever som behöver stöd. Lärarna får betygsstatistik efter varje avslutad period som analyseras i syfte att hitta utvecklingsområden att förbättra. Elevernas förkunskaper testas inte. Från utvärderingsrapporten 2014 Om en elev hade fått göra ett initialt test hade det varit lättare att tidigt rekommendera en lämplig studietakt för eleven. Om elevens hemkommun godkänner, kan en kurs förlängas om eleven har svårt att nå målen. Nuläge Initiala tester har inte införts. Däremot skickar lärare inom vissa ämnen ut välkomstbrev med instruktioner som bland annat innehåller information om förkunskapskrav till eleverna. I de fall lärarna bedömer att eleven har svårt att hinna läsa på heltid försöker de få eleverna att byta till en långsammare studietakt. I en del ämnen har lärarna förändrat sitt kursupplägg och infört fler och mindre uppgifter istället för som tidigare få och stora prov/inlämningsuppgifter. Många elever har upplevt detta positivt. De inledande kartläggningssamtalen sker skriftligt. Eleverna berättar att de fått skriva och presentera sig själva via e-post och inte genom en dialog med läraren på telefon. När läraren inte har personlig kontakt med eleverna via telefon kan det vara svårare att identifiera de elever som är i behov av stöd. Att tidigt hitta dessa elever är en möjlighet till att reducera antalet F-betyg. Nuläge Det skiljer sig mellan ämnen huruvida lärare har telefonkontakt med eleverna inför kursstart. NTI ser som ett utvecklingsområde att utöka telefonkontakten med eleverna. Särskilt stöd ges av läraren Från september 2014 finns emellertid en specialpedagog i verksamheten, men hon har inte i uppdrag att direkt stödja enskilda elever i behov av särskilt stöd utan endast indirekt genom uppdraget att 4 (10)

5 coacha lärarna. Ibland är elevernas hemkommuner behjälpliga med sådant stöd. Ett exempel är vuxenteamet i Stockholms stad. Stödpedagogen har fortfarande uppdraget att stödja och coacha lärarna. I de fall där intyg följer med eleven är det stödpedagogen som förser läraren med information och stöttar läraren i att planera stödet mot eleven. NTI har genomfört en föreläsning av SPSM. Diskussioner pågår kring hur specialpedagogrollen ska utvecklas. Diskussioner pågår också för att försöka identifiera vilka kurser där många elever med behov av särskilt stöd finns för att försöka lyfta hela kursen. Att utveckla den muntliga förmågan är svårt. Några elever säger att det är svårt att via distansstudier utveckla den muntliga förmågan i språkkurser. Här finns möjligheter att ge eleverna mer tid och fler uppgifter som utvecklar denna förmåga. Ny teknik som är en variant av Skype håller på att implementeras i syfte att utveckla möjligheten till en bättre interaktion mellan elever och lärare (Big Blue Button). E-uppgifter kan vara problematiska. Varje elev ska kunna nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling och stimuleras till det - inget tak ska sättas för elevernas utveckling. Vi menar att det finns en risk att E-uppgifter kan leda till att eleverna uppmuntras till att satsa på enbart E och inte högre. Verksamhetschef och lärarna menar att det inte förhåller sig så, att lärarna har höga förväntningar på eleverna och ger mer utmanande uppgifter om eleverna visar sig ha potential för det. Diskussion om prov/bedömning och betygssättning pågår ständigt och utgår ifrån hur eleverna ska stödjas i att nå sina mål. Även elever som initialt uttrycker att de enbart vill klara godkändnivån på kursen uppmuntras att nå högre betygsnivå. 5 (10)

6 Ibland kan lärarna vara svåra att nå. Några elever menar att lärarna ibland inte svarar i telefon om eleverna inte har en avtalad tid. Ett antal elever har önskemål om att lärarna ska vara tillgängliga också på kvällstid så att elever som arbetar dagtid ska ha möjlighet att komma i kontakt med sina lärare. Tidigare problem med telefonsystemet är åtgärdade. Man har dessutom stora förhoppningar att den nya modulen BigBlueButton i lärplattformen ska underlätta tillgängligheten. Provmiljön för slutprovet kan vara stökig. Ett par elever menar att det var många människor i rörelse vid provtillfället och att kontrollen vid detsamma var dålig, vilket gör det lätt att fuska för den som vill. Någon elev menar att provtiden var för kort. Som elev med annat modermål än svenska går mycket tid åt att avkoda texten, menar eleven. Lokalerna för prov är fortfarande inte optimala. Om läraren misstänker att det inte är eleven själv som har lämnat in uppgifter kan eleven få göra prov på lokal där den identifierar sig. Då kan läraren lägga in frågor som kontrollerar huruvida eleven själv har gjort tidigare uppgifter 6 (10)

7 Bedömning och betygsättning Återkopplingen kan gå snabbare. En del elever menar att de inte har fått feedback tillräckligt snabbt. I något fall har det rört sig om ett par veckors väntan. En av de pedagogiska ledarna förklarar att formativ bedömning inte alltid kan göras skyndsamt och att lärarnas arbetsbelastning varierar över tid och att arbetstoppar kan vara oförutsägbara. Hög arbetsbelastning försöker emellertid i möjligaste mån bemötas med korttidsanställd extrapersonal, men som kan vara svår att få på plats tillräckligt snabbt. Målet för NTI är att eleverna ska få svar inom 48 timmar (ej helger) på en inskickad uppgift oavsett vilken kurstid eleven har. Några elever anser inte feedbacken vara utvecklande. Eleverna menar att deras lärare endast ger korta kommentarer som inte ger eleven en bild av hur hen kan gå vidare i sitt lärande. NTI jobbar kontinuerligt med att utveckla feedbacken till eleverna, bland annat genom att lärplattformen nu bättre stödjer feedback. Skolledningen upplever att detta har blivit betydligt bättre. Sambedömningen kan formaliseras mer. Idag sker sambedömning mest spontant mellan lärare och kan styras upp bättre. Idag har lärarna inga formella krav om att sambedömning ska genomföras. Sambedömning och andra gemensamma aktiviteter med andra skolor/aktörer kan också utvecklas. Lärarlagen har nu formaliserade träffar varje vecka för sambedömning påbörjades ett stort arbete med att utveckla sambedömningen och arbetet leds av de 3 pedagogiska ledarna. 7 (10)

8 NTI har ett utbyte kring sambedömning med lärare på KUI kring vårdutbildningar. Intentionen hos NTI är att utveckla sambedömning med andra skolor även i de teoretiska kurserna, men det har varit svårt att hitta samarbetspartners som har möjlighet att prioritera detta. Slutproven/nationella prov får stor vikt. Några elever har uppfattningen att slutprovet tillsammans med betygssamtalet avgör betyget. Ett antal elever upplever också en osäkerhet kring hur betyg sätts vad som utgör bedömningsunderlag. Skolledningen känner inte igen denna kritik, men tror att det inom matematik kan upplevas så eftersom slutprovet täcker större delen av kursen, medan ex biologi har ett mer jämnt flöde av uppgifter som var för sig är lika viktiga. 8 (10)

9 Styrning, ledning och kvalitetsarbete Prioritering vid feedback är ibland förvirrande för lärarna. Det finns rutiner för hur lång tid som får förlöpa innan respons ska ges på insändningsuppgifter (två arbetsdagar) och e-post (24 timmar). Elever som studerar på heltid prioriteras eftersom de har kortast tid för sina studier. Därtill finns andra prioriteringar som görs, t.ex. elever i behov av särskilt stöd, elever med klagomål eller om elever behöver skyndsamma svar inför slutprov. Denna hierarki av prioriteringar kan ibland göra det svårt för lärarna att hinna med alla elever i tid och följa de utsatta tidsramarna varför elever ibland får vänta upp till ett par veckor på respons/bedömning. Prioriteringsordningen är numera borttagen och målsättningen är att alla elever ska få svar inom 48 timmar. Större tydlighet behövs vad gäller betyget F i förhållande till streck. Elever som loggat in i plattformen och öppnat en uppgift kan få såväl F eller streck i betyg (såvida inte eleven varit inaktiv i tre veckor då eleven automatiskt registreras för studieavbrott). Det behövs ytterligare diskussion inom organisationen och med avnämarna/kommunerna om vad som ska anses vara betygsgrundande underlag. NTI utgår från skolverkets direktiv. Avtalen med respektive hemkommun kan dock skilja sig åt vilket ibland kan innebära att hanteringen blir olika. Enheten kan ytterligare utveckla systematiken för effektmätning. Att mäta effekter av enskilda insatser är svårt, men viktigt. Enheten har kring en del av sina utvecklingsinsatser inte kunnt peka på vilka konsekvenser de har fått. Enheten skulle därför kunna skapa fler metoder för att se om insatta åtgärder leder till önskade resultat. Det kan man göra genom deluppföljningar under en implementeringsfas, snarare än att endast förlita sig på utfallsmått, såsom betyg. 9 (10)

10 NTI s elevdatabas har varit ett stort stöd i att utveckla statistikuppföljningen. Den nya versionen av databasen kan leverera mer statistik som underlättar att mäta effekter. Lärare och skolledning kan direkt vid kursslut se resultatet av exempelvis ett förändrat arbetssätt. Strukturer för uppföljning har utvecklats. Externa samarbeten och nätverk kan utvecklas. I princip all personal vi möter framhåller att samarbetet utanför den egna organisationen är haltande. Som nämnts ovan har samarbete förekommit i bedömningsfrågor och en av de pedagogiska ledarna menar att ett visst samarbete kan komma att inledas med Hermods. Studie- och yrkesvägledaren ser också stora vinster med att utöka sitt nätverk. Det inträffar, men inte ofta, att elevernas hemkommuner bjuder in till vägledarmöten. Ibland går vägledaren på vägledarföreningens möten och relevanta konferenser i Skolverkets regi. Flera lärare har, var för sig, samarbeten med lärare på andra skolor, men ett formaliserat samarbete har varit svårt att uppnå. Elevforum på lärplattformen används inte. Funktionen är avsedd för att eleverna ska kunna påverka sin utbildning och för fram sina åsikter, men kanalen används mest för eleverna till att sälja kurslitteratur. Elevforumet på lärplattformen är fortfarande ett utvecklingsområde. 10 (10)

NTI-skolan - utvärdering gymnasial vuxenutbildning på distans

NTI-skolan - utvärdering gymnasial vuxenutbildning på distans Rapport 2014 NTI-skolan - utvärdering gymnasial vuxenutbildning på distans Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Erik Hamner, rektor för C3L, Tyresö kommun 2014-11-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia 2015-12-11 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen på Lernia Samordnare: Lisbeth Jacobsson, Botkyrka kommun Medbedömare: Tove Bodin, Linda Folke Botkyrka kommun Medbedömare: Anna Sundin, rektor Stockholm

Läs mer

Rapport från återbesök på Hermods

Rapport från återbesök på Hermods 2015-12-04 Rapport från återbesök på Hermods Samordnare: Lisbeth Jacobsson Botkyrka kommun Medbedömare: Stefan Quas, Rektor UpplandsVäsby Medbedömare: Tove Bodin, Administrativ chef Botkyrka kommun Gemensam

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5765 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj 2012

Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj 2012 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (6) 2012-08-24XX EXTERN UTVÄRDERARE LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ANNA SUNDBOM Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun 2014-05-07 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektor för komvux, Salems kommun Gemensam utvärdering

Läs mer

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg 2015-04-23 Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Natalia Gura, rektor för vuxenutbildningen,

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun 2015-01-26 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen (CentrumVux) i Haninge kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Roswitha Rieder, rektor för vuxenutbildningen i Södertälje kommun

Läs mer

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun 2015-06-17 Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Elin Appel, tf. bitr.

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Leif Östfeldt, rektor för vuxenutbildningen i Värmdö kommun 2014-02-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Rapport. Utvärdering av sfi, återbesök ABF 2 april 2014

Rapport. Utvärdering av sfi, återbesök ABF 2 april 2014 Rapport Utvärdering av sfi, återbesök ABF 2 april 2014 Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen i

Läs mer

Rapport Utvärdering av SFI

Rapport Utvärdering av SFI Rapport Utvärdering av SFI InfoKomp, återbesök 6 november Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5795 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium 2015-07-03 Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Åsö vuxengymnasium Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Daniel Hailemariam, studie- och yrkesvägledare, Sollentuna

Läs mer

Kvalitetsanalys för NTI-skolan läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för NTI-skolan läsåret 2012/13 Datum 1 (10) Kvalitetsanalys för NTI-skolan läsåret 2012/13 Varje anordnare har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Vimmerby kommun kommun@vimmerby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Vimmerby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2018:7124 Örnsköldsviks kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Örnsköldsviks kommuns vuxenutbildning Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Rapport Utvärdering av sfi Utbildningsborgen, återbesök april 2014

Rapport Utvärdering av sfi Utbildningsborgen, återbesök april 2014 Rapport Utvärdering av sfi Utbildningsborgen, återbesök 23-24 april 2014 Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Karlstads kommun barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyeds skola i Karlstads kommun 2(11) Uppföljning av tillsyn i Nyeds skola

Läs mer

Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser

Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser 2015-02-12 Uppföljning av MiROi i-learnings distansutbildning i gymnasiala kurser Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram 1 (1) Nyköpings kommun kommun@nykoping.se för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Nyköpings gymnasium, Introduktionsprogram i Nyköpings kommun 1 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Rapport. Utvärdering av SFI Västerort, återbesök 28 januari 2015

Rapport. Utvärdering av SFI Västerort, återbesök 28 januari 2015 Rapport Utvärdering av SFI Västerort, återbesök 28 januari 2015 Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Uppenbar risk för felaktiga betyg

Uppenbar risk för felaktiga betyg Kvalitetsgranskning Rapport 2014:08 Uppenbar risk för felaktiga betyg En kortrapport om likvärdighet och kvalitet i skolors betygssättning Skolinspektionens rapport 2014:08 Diarienummer 400-2013:200 Stockholm

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5782 Motala kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Regelbunden tillsyn av skolenhet

Regelbunden tillsyn av skolenhet 1 (5) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Grundsärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Bedömning och betygssättning

Läs mer

Beslut Dnr : Huvudman Rektor vid Fruängens skola

Beslut Dnr : Huvudman Rektor vid Fruängens skola Beslut Huvudman kommunstyrelsen@stockholm.se Rektor vid Fruängens skola Margita.norberg@stockholm.se 2018-01-23 Dnr 400-2016:11435 Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers arbete för

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Borlänge kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Borlänge kommun Tillsyn i Borlänge kommun har genomfört tillsyn av Borlänge kommun under Hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning 2017/2018 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5976 Åtvidabergs kommun kommun@atvidaberg.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Åtvidabergs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11365 Kastellskolan Org.nr. 888000-8365 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Kastellskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Uppdrag till Statistik och utredningar avseende elevenkäter 2019

Uppdrag till Statistik och utredningar avseende elevenkäter 2019 2017-12-03 BILAGA 1 (2) Utbildningskontoret Dnr BIN 2017-306 Uppdrag till Statistik och utredningar avseende elevenkäter 2019 Enkäter Gymnasial vuxenutbildning närundervisning och flex Cirka 1 900 enkäter

Läs mer

Arbetsplatsförlagt lärande

Arbetsplatsförlagt lärande Arbetsplatsförlagt lärande Anette Levin Undervisningsråd, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Syfte Aptitretare för att synliggöra utvecklingsmöjligheter för ökad kvalité i arbetsplatsförlagt lärande Mål Känna

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Helsingborgs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Helsingborgs kommun Skoinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund TeLefon:

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun. Skolinspektionen Beslut kontaktcenter@helsingborg.se 2018-02-27 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Rapport Utvärdering av SFI

Rapport Utvärdering av SFI Rapport Utvärdering av SFI Folkuniversitetet, återbesök 8 november Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Sammanfattning och analys: Utvärdering av sfi-utbildningar i Stockholm 2012

Sammanfattning och analys: Utvärdering av sfi-utbildningar i Stockholm 2012 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN LENA KAE V EXTERN UTVÄRDERARE SID 1 (5) 2013-02-07 Sammanfattning och analys: Utvärdering av sfi-utbildningar i Stockholm 2012

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Upplands-Bro kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

VÄLKOMMEN DIALOGMÖTE OM FÖRBÄTTRADE SFI-RESULTAT I NACKA

VÄLKOMMEN DIALOGMÖTE OM FÖRBÄTTRADE SFI-RESULTAT I NACKA VÄLKOMMEN DIALOGMÖTE OM FÖRBÄTTRADE SFI-RESULTAT I NACKA SYFTET MED MÖTET Tillsammans reflektera och föra en dialog kring sfi-resultaten i Nacka samt utvecklingsområden för att förbättra sfi-resultaten.

Läs mer

Uppföljning av Swejas grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning

Uppföljning av Swejas grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning 2015-07-03 Uppföljning av Swejas grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades en överenskommelse

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7199 Enköpings kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i S:t Iliansskolan i Enköpings kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Rapport från återbesök på Lernias gymnasiala vuxenutbildning 2 oktober 2012

Rapport från återbesök på Lernias gymnasiala vuxenutbildning 2 oktober 2012 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (7) 2012-10-16XX EXTERN UTVÄRDERARE LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ; MARIE EKLUND REKTOR VUXENUTBILDNINGEN I SOLLENTUNA STAFFAN STRÖM REKTOR

Läs mer

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna Skolinspektionen 401-2014:5647 Bodens kommun kommunen@boden.se Rektorn vid särskild utbildning för vuxna helena.m.hansson@boden.se Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna efter riktad

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun. Beslut Beslut Ljusnarsbergs kommun kommun@ljusnarsberg.se 2018-04-13 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun

Läs mer

Hermods Vuxenutbildning, distansutbildningens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hermods Vuxenutbildning, distansutbildningens plan mot diskriminering och kränkande behandling Hermods Vuxenutbildning, distansutbildningens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Utbildning i svenska för invandrare, Grundläggande och gymnasial

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Utbildningsnämnden Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor Eva-Lotta Arenander Lidingö vuxenutbildning eva-lotta.arenander@lidingo.se 2012-09-12 Dnr 43-2011:4845 Beslut för vuxenutbildning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut. Beslut Dnr : International Montessori School Sweden AB.

Beslut. Beslut Dnr : International Montessori School Sweden AB. Beslut International Montessori School Sweden AB info@stims.se 2018-02-01 Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Stockholms Internationella Montessoriskola jill@stims.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns

Läs mer

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning Uppsala kommun Huvudmannabeslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10984 2 (4) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun

fin Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen efter tillsyn i Eslövs kommun Beslut Dnr :8948 Eslövs kommun fin Skolinspektionen Beslut Eslövs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund 2(13) Tillsyn i Eslövs kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut. eif Skolinspektionen

Beslut. eif Skolinspektionen rn ä eif Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@falkenberg.se 2018-08-27 Dnr 400-2017:10217 Rektor vladimir.tolevski@falkenberg.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning r a j Ne. Skolinspektionen Dnr 43-2016:4439 Lidingö kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. Huvudman för Rönnenskolan Rektor vid Rönnenskolan

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. Huvudman för Rönnenskolan Rektor vid Rönnenskolan Beslut Huvudman för Rönnenskolan helena.plantin@malmo.se 2018-01-18 Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Rönnenskolan jenny.strand@malmo.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers arbete för

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Örnsköldsviks kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i vuxenutbildningen i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommuns vuxenutbildning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Skolinspektionen Dnr 44-2015:4396 Kuloelidens Montessoriförskola, Grundskola och Fritidshem Org.nr. 769600-8684 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kubelidens Montessoriskola

Läs mer

Anita Ahlman Enhetschef Vuxnas lärande / rektor för upphandlad vuxenutbildning 0300-834583, anita.ahlman@kungsbacka.se

Anita Ahlman Enhetschef Vuxnas lärande / rektor för upphandlad vuxenutbildning 0300-834583, anita.ahlman@kungsbacka.se Det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet beskriver det systematiska kvalitetsarbetet i Kungsbacka kommun och innehåller information om både processen och metoden i gransknings- och uppföljningsarbetet

Läs mer

Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar

Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar Rapport 2015 Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar -ut Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Carin Dahlin, rektor för vuxenutbildningen, Järfälla

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Granskning av upphandlad vuxenutbildning - En sammanfattning av granskning genomförd 2013

Granskning av upphandlad vuxenutbildning - En sammanfattning av granskning genomförd 2013 Granskning av upphandlad vuxenutbildning - En sammanfattning av granskning genomförd 2013 Kungsbacka kommun Enheten för Vuxnas lärande Besöksadress Telefon Södra Torggatan 16 434 30 Kungsbacka 0300-83

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Skolverkets allmänna råd med kommentarer om Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete Målgrupper Riktar sig till huvudmän, rektorer och förskolechefer.

Läs mer

MiROi i-learning - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

MiROi i-learning - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 MiROi i-learning - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Eva-Lotta Arenander, rektor för vuxenutbildningen i Lidingö stad 2014-02-06

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-09-19 Dnr 43-2011:5456 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid Globala gymnasiet pernilla.ericols@stockholm.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Globala gymnasiet

Läs mer

Regelbunden tillsyn av skolenhet

Regelbunden tillsyn av skolenhet 1 (5) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasiesärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Arbetsplatsförlagt lärande

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stiftelsen Orionskolan Org.nr. 834001-7915 efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Orionskolan belägen i Gotland kommun 2(8) Uppföljning av tillsyn i Orionskolan genomförde tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2013-05-08 Jönköpings kommun Rektorn vid Rosenlundsskolan 7-9 Beslut för grundskola efter tillsyn av Rosenlundsskolan 7-9 i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare

Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare 1 (5) 2013-01-22 Bilaga 2) Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare Sammanfattning Kommunfullmäktige har fastställt auktorisationsvillkor

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Skolinspektionen Beslut 2014-02-12 Arboga kommun arboga.kommun@arboga.se Rektorn vid vuxenutbildningen anne.sonnerfelt@arboffa.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn av Arboga kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Skolbeslut för Vuxenutbildning

Skolbeslut för Vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:5071 Skolbeslut för Vuxenutbildning efter tillsyn av Vuxenutbildningen i Halmstads kommun Beslut 2011-06-21 1 (3) Dnr 43-2010:5071 Halmstads kommun Rektorerna vid Vuxenutbildningen

Läs mer

Beslut för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola samt kompletterande svensk undervisning

Beslut för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola samt kompletterande svensk undervisning Föreningen Svenska Skolan på Costa del Sol info@skolan.es för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola samt kompletterande svensk undervisning efter tillsyn av Svenska skolan på Costa del Sol, belägen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete RIKTLINJE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ska antas av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning INLEDNING 3 STYRKEDJAN 4 RUTIN 5 KVALITETSARBETE PÅ HUVUDMANNANIVÅ 5-6 FYRA

Läs mer

Utbildningsinspektion i Stockholms hotell- och restaurangskola

Utbildningsinspektion i Stockholms hotell- och restaurangskola Utbildningsinspektion i Stockholms kommun Stockholms hotell och restaurangskola Dnr 53-2006:962 Utbildningsinspektion i Stockholms hotell- och restaurangskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning

Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning Nämndbesök på Hermods vuxenutbildning 2018-05-15 Besöken genomförs av två ledamöter från majoriteten och två ledamöter från oppositionen samt av en tjänsteperson från bildningsavdelningen. Besöket leds

Läs mer

Att studera på Komvux. Katarina Larsson, utbildningsledare

Att studera på Komvux. Katarina Larsson, utbildningsledare Att studera på Komvux Katarina Larsson, utbildningsledare Innehåll 1. Om vuxenstudier 2. Komvux:s organisation i Göteborg 3. Komvux i jämförelse med gymnasiet 4. Individuella behov och olika förutsättningar

Läs mer

Distansutbildning i kommunal vuxenutbildning. En kvalitetsgranskning

Distansutbildning i kommunal vuxenutbildning. En kvalitetsgranskning Distansutbildning i kommunal vuxenutbildning En kvalitetsgranskning Vad vi har granskat Vilka som läser på distans och varför Arbetssätt och arbetsformer Anpassning av distansundervisning utifrån elevers

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-11-23 Dnr 400-2011:6483 Huvudmannen för Jensen Uppsala Rektorn vid Jensen Uppsala Beslut för gymnasieskola efter riktad tillsyn av Jensen Uppsala i Uppsala kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut. Beslut Dnr : Huvudman

Beslut. Beslut Dnr : Huvudman Beslut Huvudman anna-maria.furustig@entreskolan.se Rektor vid Entréskolan i Eskilstuna fredrik.lindhe@entreskolan.se 2018-02-23 Dnr 400-2016:11435 Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundskola

Beslut efter uppföljning för grundskola (N, Beslut Tranemo kommun kommun@tranemo.se Beslut efter uppföljning för grundskola efter tillsyn i Tranängskolan 7-9 i Tranemo kommun Besui'c 2(11) Uppl'öijning av tillsyn i Tranängsk sil 7-9 genomförde

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2018:7138 Robertsfors kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Robertsfors kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2018:7138 2(5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10744 Arvika kommun arvika.kommun@arvika.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Arvika kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2016:10744 2 (5)

Läs mer

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013

Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 2014-04-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2014/58-631 Arbets- och företagsnämnden Fördjupad analys och redovisning av elevresultat inom vuxenutbildningen 2013 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Huvudman kontaktcenteräonkoping.se Dnr :11435 Rektor vid Attarpsskolan Beslut

Huvudman kontaktcenteräonkoping.se Dnr :11435 Rektor vid Attarpsskolan Beslut rn i Skolinspektionen Beslut Huvudman 2018-03-06 kontaktcenteräonkoping.se Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Attarpsskolan annika.nordgren@jonkoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-12-12 Stockholms kommun Rektorn vid Abrahamsbergsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Abrahamsbergsskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Upplands-Väsby

Uppföljning av Competens grundläggande och gymnasiala vuxenutbildning i Upplands-Väsby 2015-03-23 Uppföljning av Competens grundläggande gymnasiala vuxenutbildning i Upplands-Väsby Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lena Nordström, rektor för vuxenutbildningen, Norrtälje

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nyckelknippan Förskole AB Org.nr. 556478-7397 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyckelskolan belägen i Södertälje kommun , Beslut 2(8) Uppföljning av tillsyn i Nyckelskolan

Läs mer

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun. Skolinspektionen.

Verksamhetsrapport. efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun. Skolinspektionen. Bilaga 1 Skolinspektionen Rapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av distansutbildning inom kommunal vuxenutbildning i Hudiksvalls kommun 2 (8) Innehåll Inledning Bakgrundsuppgifter om Hudiksvalls

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Rapport Utvärdering av sfi Competens, återbesök 2 4 juni 2014

Rapport Utvärdering av sfi Competens, återbesök 2 4 juni 2014 Rapport Utvärdering av sfi Competens, återbesök 2 4 juni 2014 Rapporten ingår i ett utvärderingsprojekt som är ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och SFI Stockholm vid arbetsmarknadsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning

Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning BESLUT AV KOMMUNSTYRELSEN 2016-08-23 1 (7) Riktlinjer för intag till kommunal vuxenutbildning Innehåll Innehåll... 1 1. INLEDNING... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Lagstiftning... 2 1.3 Mål för kommunal

Läs mer

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lars-Erik Sporrong, rektor för vuxenutbildningen i

Läs mer

Vårt arbetssätt i vuxenutbildning 2014-06-15

Vårt arbetssätt i vuxenutbildning 2014-06-15 Vårt arbetssätt i vuxenutbildning 2014-06-15 Vårt arbetssätt i vuxenutbildning Vi skapar flexibla lösningar utifrån elevens behov. Hos oss ser man möjligheter, inte hinder. Introduktion och planering av

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Skolinspektionen 2015-09-15 Ingridskolan AB Rektorn vid Ingridskolans grundskola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ingridskolans grundskola i Solna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Granskning genomförda åtgärder - Skolinspektionen Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Granskning genomförda åtgärder - Skolinspektionen Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Viktor Prytz, Bo Thörn Cert. kommunal revisor Granskning genomförda åtgärder - Skolinspektionen Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Halmstads kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner

Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner Sammanfattning av granskningen: De studerande är positiva

Läs mer

Beslut. Beslut. AB Sveriges Institute af Lärande Org.nr. 556899-1508 Peter Sedell Peter.sedell@institute-af-larande.se. 2015-12-14 Dnr 401-2015:7230

Beslut. Beslut. AB Sveriges Institute af Lärande Org.nr. 556899-1508 Peter Sedell Peter.sedell@institute-af-larande.se. 2015-12-14 Dnr 401-2015:7230 Beslut AB Sveriges Institute af Lärande Org.nr. 556899-1508 Peter Sedell Peter.sedell@institute-af-larande.se Beslut Beslut efter riktad tillsyn av betygsrätt hos utbildningsanordnaren AB Sveriges Institute

Läs mer