Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa - svar på motion väckt av Sara Heelge Vikmång (S), Tomas Henriksson (S) och Anneli Sjöberg (S)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa - svar på motion väckt av Sara Heelge Vikmång (S), Tomas Henriksson (S) och Anneli Sjöberg (S)"

Transkript

1 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 14 december Paragraf Diarienummer KS-2016/ Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa - svar på motion väckt av Sara Heelge Vikmång (S), Tomas Henriksson (S) och Anneli Sjöberg (S) Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Med hänvisning till vad som sägs i kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 21 november 2016, avslås motionen. Sammanfattning Sara Heelge Vikmång, Tomas Henriksson och Anneli Sjöberg (samtliga S) inkom den 9 maj 2016 med en motion med förslag om att Huddinge kommun tar fram en åtgärdsplan för jämlik hälsa. Motionärerna hänvisar till att en åtgärdsplan för jämlik hälsa kan utgöra ett bra verktyg för att få bukt med den ojämlikhet i hälsa som finns bland kommunens invånare. Motionen har skickats på remiss till demokratberedningen som hänvisar till att kommunens styrning vad gäller jämlik hälsa utgår från Mål och budget. Utifrån Mål och budget tar nämnderna sedan fram verksamhetsplaner som ytterligare konkretiserar mål och åtgärder inom området. Huddinge kommun tillämpar jämlik styrning, vilket innebär att verksamheterna ska mäta och analysera statistik och resultat utifrån ett köns- barn- och områdesperspektiv. I analysen ska omotiverade skillnader redovisas och åtgärdas. Således har kommunen redan slagit fast prioriteringar och åtgärder avseende jämlik hälsa i strategiska styrdokument och kommunstyrelsens förvaltning anser att det därmed inte finns behov av ytterligare styrdokument inom området. Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommunstyrelsens förvaltning att motionen avslås. Överläggning Tomas Henriksson (S), Marica Lindblad (MP) och Nujin Alacabek Darwich (V) yrkar att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla förslaget i motionen. Leif Dyrvall (DP) yrkar att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla förvaltningens förslag till beslut. Härefter förklaras överläggningen avslutad.

2 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Propositioner Ordförande ställer propositioner mot varandra, om bifall till Tomas Henrikssons (S) m.fl. yrkande att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla förslaget i motionen mot Leif Dyrvalls (DP) yrkande att kommunstyrelsen ska föreslå kommunsfullmäktige att bifalla förvaltningens förslag till beslut, och finner därvid att kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att bifalla förvaltningens förslag till beslut. Reservationer Sara Heelge Vikmång (S) och Marica Lindblad (MP), för sina respektive kommunstyrelsegrupper, och Nujin Alacabek Darwich (V) reserverar sig mot beslutet till förmån för förslaget i motionen. Beslutet delges Demokratiberedningen

3 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 december Paragraf Diarienummer KS-2016/ Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa - svar på motion väckt av Sara Heelge Vikmång (S), Tomas Henriksson (S) och Anneli Sjöberg (S) (KF) Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut Arbetsutskottet överlämnar ärendet till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande. Sammanfattning Sara Heelge Vikmång, Tomas Henriksson och Anneli Sjöberg (samtliga S) inkom den 9 maj 2016 med en motion med förslag om att Huddinge kommun tar fram en åtgärdsplan för jämlik hälsa. Motionärerna hänvisar till att en åtgärdsplan för jämlik hälsa kan utgöra ett bra verktyg för att få bukt med den ojämlikhet i hälsa som finns bland kommunens invånare. Motionen har skickats på remiss till demokratberedningen som hänvisar till att kommunens styrning vad gäller jämlik hälsa utgår från Mål och budget. Utifrån Mål och budget tar nämnderna sedan fram verksamhetsplaner som ytterligare konkretiserar mål och åtgärder inom området. Huddinge kommun tillämpar jämlik styrning, vilket innebär att verksamheterna ska mäta och analysera statistik och resultat utifrån ett köns- barn- och områdesperspektiv. I analysen ska omotiverade skillnader redovisas och åtgärdas. Således har kommunen redan slagit fast prioriteringar och åtgärder avseende jämlik hälsa i strategiska styrdokument och kommunstyrelsens förvaltning anser att det därmed inte finns behov av ytterligare styrdokument inom området. Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommunstyrelsens förvaltning att motionen avslås. Överläggning I ärendet yttrar sig Sara Heelge Vikmång (S). Härefter förklaras överläggningen avslutad.

4 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa - svar på motion väckt av Sara Heelge Vikmång, Tomas Henriksson och Anneli Sjöberg (samtliga S) Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Med hänvisning till vad som sägs i kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 21 november 2016, avslås motionen. Sammanfattning Sara Heelge Vikmång, Tomas Henriksson och Anneli Sjöberg (samtliga S) inkom den 9 maj 2016 med en motion med förslag om att Huddinge kommun tar fram en åtgärdsplan för jämlik hälsa. Motionärerna hänvisar till att en åtgärdsplan för jämlik hälsa kan utgöra ett bra verktyg för att få bukt med den ojämlikhet i hälsa som finns bland kommunens invånare. Motionen har skickats på remiss till demokratberedningen som hänvisar till att kommunens styrning vad gäller jämlik hälsa utgår från Mål och budget. Utifrån Mål och budget tar nämnderna sedan fram verksamhetsplaner som ytterligare konkretiserar mål och åtgärder inom området. Huddinge kommun tillämpar jämlik styrning, vilket innebär att verksamheterna ska mäta och analysera statistik och resultat utifrån ett könsbarn- och områdesperspektiv. I analysen ska omotiverade skillnader redovisas och åtgärdas. Således har kommunen redan slagit fast prioriteringar och åtgärder avseende jämlik hälsa i strategiska styrdokument och kommunstyrelsens förvaltning anser att det därmed inte finns behov av ytterligare styrdokument inom området. Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommunstyrelsens förvaltning att motionen avslås. POSTADRESS Kommunstyrelsens förvaltning Huddinge BESÖKSADRESS Kommunalvägen 28 TELEFON (VX) OCH FAX E-POST OCH WEBB huddinge@huddinge.se

5 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) Beskrivning av motionen Sara Heelge Vikmång, Tomas Henriksson och Anneli Sjöberg (samtliga S) inkom den 9 maj 2016 med en motion med förslag om att Huddinge kommun tar fram en åtgärdsplan för jämlik hälsa (bilaga 1). Motionärerna framhåller att folkhälsan i Sverige utvecklas positivt för befolkningen som helhet men att forskning samtidigt visar att utvecklingen skiljer sig åt mellan olika socioekonomiska grupper i samhället. I motionen anges att det idag tyvärr finns stora skillnader i livsvillkor mellan Huddinges invånare och att skillnaderna i hälsa är stora mellan kommunens olika områden. I Huddinge finns de med mycket god ekonomi, mycket inflytande och god hälsa samt de som lever under motsatta förhållanden. Motionärerna framhåller att det i en kommun med stora klyftor blir särskilt viktigt att arbeta för att hålla ihop samhället för att tillvarata allas inneboende kraft och för att få bort de strukturella hälsoskillnaderna. Förslagsställarna menar att mycket kan göras för att motverka ojämlika livsvillkor och för att skapa en jämlik hälsa bland kommunens invånare. I motionen hänvisas till att exempelvis Malmökommissionen, Kommissionen för ett hållbart Stockholm och Västra Götalandsregionens samling för social hållbarhet arbetar hälsofrämjande genom att slå fast prioriterade perspektiv och åtgärder i strategiska dokument. Regeringen har också inrättat Kommissionen för jämlik hälsa som har i uppdrag att lämna förslag som kan bidra till att hälsoklyftorna i samhället minskar. Ovanstående sammanslutningar har som gemensam utgångspunkt att genom forskning och beprövad erfarenhet göra skarpa analyser och föreslå åtgärder i arbetet för social hållbarhet och jämlikhet, vilket motionärerna menar är bra verktyg för att få bukt med den ojämlika hälsan. Mot hänvisning till ovanstående föreslår motionärerna att kommunfullmäktige beslutar: - Att Huddinge kommun tar fram en åtgärdsplan för jämlik hälsa i enlighet med motionens anda. Motionen har skickats på remiss till demokratiberedningen. Demokratiberedningens remissvar Demokratiberedningen hänvisar till att kommunens styrning vad gäller jämlik hälsa utgår från Mål och budget. Utifrån Mål och budget tar nämnderna sedan fram verksamhetsplaner som ytterligare konkretiserar mål och åtgärder inom området (bilaga 2).

6 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) Beredningen framhåller också att Huddinge kommun tillämpar jämlik styrning, vilket innebär att verksamheterna ska mäta och analysera statistik och resultat utifrån ett köns- barn- och områdesperspektiv. I analysen ska omotiverade skillnader redovisas och åtgärdas. Demokratiberedningen anser att kommunen redan slagit fast prioriteringar och åtgärder avseende jämlik hälsa i strategiska styrdokument och att det därmed inte finns behov av ytterligare styrdokument inom området. Förvaltningens synpunkter Kommunens styrning vad gäller jämlik hälsa utgår från Mål och budget. I Mål och Budget 2017 anges att Huddinge kommun ska skapa förutsättningar för god hälsa på lika villkor för samtliga invånare och att ett hälsofrämjande och förebyggande arbete ska prioriteras. Utifrån Mål och budget tar nämnderna sedan fram verksamhetsplaner som ytterligare konkretiserar mål och åtgärder inom området. Huddinge kommun tillämpar jämlik styrning, vilket innebär att verksamheterna ska mäta och analysera statistik och resultat utifrån ett könsbarn- och områdesperspektiv. I analysen ska omotiverade skillnader redovisas och åtgärdas. Således har kommunen redan slagit fast prioriteringar och åtgärder avseende jämlik hälsa i strategiska styrdokument och kommunstyrelsens förvaltning anser att det därmed inte finns behov av ytterligare styrdokument inom området. Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommunstyrelsens förvaltning att motionen avslås. Vesna Jovic Kommundirektör Toralf Nilsson Administrativ direktör Viktoria Thonäng Utredare

7 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) Bilagor Bilaga 1: Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa motion väckt av Sara Heelge Vikmång, Tomas Henriksson och Anneli Sjöberg (samtliga S) Bilaga 2: Remissvar från demokratiberedningen Beslutet delges Demokratiberedningen

8 HUDDINGE KOMMUI\J Kommunstyrelsen,.. Socialdemokraterna ~ FRAM l idspa R TIE f Diarienr o 9 l Diarieplanbeteckn. Huddinge kommun Kommunfullmäktige 9 maj 2016 MOTION Inför en åtgärdsplan för jämlllk hälsa Ett mer jämlikt och ett mer jämställt samhälle är bättre att leva i för alla. Folkhälsan i Sverige utvecklas positivt för befolkningen som helhet och de flesta kan se fram emot ett både längre och friskare liv än tidigare generationer. Forskning visar samtidigt att utvecklingen dock skiljer sig påtagligt mellan olika socioekonomiska grupper i samhället. Den goda hälsan är alltså inte jämlikt fördelad i befolkningen. Gapet mellan de grupper som har den bästa hälsan och de som har den sämsta hälsan har ökat under de senaste årtiondena. Vilken hälsa man har avgörs av var man bor, var man jobbar, vilket kön man har och hur ens ekonomi ser ut. Hälsoklyftorna mellan olika socioekonomiska grupper är tydlig nästan oavsett vilket hälsoproblem det gäller. Till ej<empel är den återstående medellivs längden vid trettio års ålder fem år kortare bland kvinnor och män med kort utbildning jämfört med kvinnor och män med lång utbildning. Även den psykiska ohälsan, möjligheten att arbeta ett helt arbetsliv, tandhälsa, fetma och det allmänna hälsotillståndet ski ljer sig mellan olika socioekonomiska grupper. Tyvärr finns det i dag stora ski llnader i livsvillkor mellan Huddinges invånare och skillnaderna i hälsa är stora mellan kommunens olika områden. l Huddinge finns de med mycket god ekonomi, mycket inflytande, god hälsa och de som lever under motsatta förhållanden. l en kommun med stora klyftor blir det särskilt viktigt att arbeta för att hålla ihop samhä ll et - för att ta tillvara på allas inneboende kraft och för att få bort de strukturella hälsoskillnaderna. Mycket kan göras för att motverka ojämlika livsvi llkor och för att skapa en jämlik hälsa bland kommunens invånare. l vis sa kommuner och regioner arbetar man hälsofrämjande genom att slå fast prioriterade perspektiv och åtgärder i strategiska dokument. Dessa perspektiv vägs in i beslut som fattas och åtgärderna VE!rkställs. Några exempel är Malmökommissionen, Kommissionen för ett hållbart stockho/m och Västra Götalandregionens samling för social hållbarhet. Även regeringen har stora ambitioner på området. Regeringen har bland annat som mål att de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas inom en generation. För att uppnå målet har regeringen bland annat inrättat en kommission för jämlik hälsa. Kommissionen för jämlik hälsa har som uppdrag att lämna förslag som kan bidra till att hälsoklyftorna i samhäll et minskar. Sammanslutningarna ovan har alla liknande uppdrag, nämligen att bidra till att öka jämlikheten i häl sa och livsvillkor mellan inv i~ nare. De har även en gemensam utgångspunkt :

9 att det genom forskning och beprövad erfarenhet går att göra skarpa analyser och föreslå åtgärder i arbetet för social hållbarhet och jämlikhet. Det är bra verktyg för att komma till bukt med den ojämlikhet som finns i hälsa. På så sätt kan jämlikheten öka. Utifrån ovanstående föreslår vi därför att kommunfullmäktige beslutar Att Huddinge kommun tar fram en åtgärdsplan för jämlik hälsa i enlighet med motionens anda ~~---- Tomas Henriksson Socialdemokraterna Socialdemokraterna

10 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Demokratiberedningen 14 oktober Paragraf Diarienummer KS-2016/ Demokratiberedningens remissvar på motion väckt av Sara Heelge Vikmång (S), Tomas Henriksson (S) och Anneli Sjöberg (S) - Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa Demokratiberedningens beslut Kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 26 september 2016, godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen som demokratiberedningens remissvar på motionen Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa. Sammanfattning Sara Heelge Vikmång, Tomas Henriksson och Anneli Sjöberg (samtliga S) yrkar i en motion, väckt den 9 maj 2016, om att införa en åtgärdsplan för jämlik hälsa. Motionärerna hänvisar till att en åtgärdsplan för jämlik hälsa kan utgöra ett bra verktyg för att få bukt med den ojämlikhet som finns i hälsa bland kommunens invånare. Kommunstyrelsens förvaltning delar motionärernas uppfattning om att det är av stor betydelse för samhällsutvecklingen och den enskilda individen att jämlik hälsa uppnås. Ambitionen i Huddinge kommun är att samla styrning och uppföljning i en central process som utgår från Mål och budget. Mål och budget utgör underlag för kommunens strategiska arbete avseende jämlik folkhälsa. Utifrån Mål och budget tar nämnderna sedan fram verksamhetsplaner som ytterligare konkretiserar mål och åtgärder inom området. Huddinge kommun tillämpar jämlik styrning vilket innebär att verksamheterna ska mäta och analysera statistik och resultat utifrån ett köns-, barn- och områdesperspektiv. I analysen ska omotiverade skillnader redovisas och åtgärdas. Mot bakgrund av ovanstående har kommunen slagit fast prioriteringar och åtgärder avseende jämlik folkhälsa i strategiska styrdokument och behov av ytterligare styrdokument inom området finns därmed inte. Överläggning Sari Römpötti, utvecklingsledare, informerar om ärendet. Tomas Henriksson (S) och Barbro Lind (MP) yrkar att demokratiberedningen föreslår kommunfullmäktige att bifalla motionen. Leif Dyrvall (DP) yrkar bifall till förvaltningens förslag.

11 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG I övrigt yttrar sig Nujin Alacabek Darwich (V), Henrik Juhlin (C), Jennifer Hopper Lind (M) och Shewen Nysmed (S). Härefter förklaras överläggningen avslutad. Propositioner Ordförande ställer förvaltningens förslag mot Tomas Henriksson (S) och Barbro Linds (MP) yrkande att demokratiberedningen föreslår kommunfullmäktige att bifalla motionen och finner därvid att demokratiberedningen beslutar att bifalla förvaltningens förslag. Votering begärs och verkställs. Demokratiberedningen godkänner följande propositionsordning: JA för bifall till förvaltningens förslag. NEJ för bifall till Tomas Henriksson (S) och Barbro Linds (MP) yrkande. Vid verkställt upprop röstar följande ledamöter för Ja-propositionen: Leif Dyrvall (DP), Jennifer Hopper Lind (M), Amir Seyfeddini (M), Peder Westerlund (M), Kjell Wingmyr (KD), Henrik Juhlin (C) och Leif Britsmar (M). Följande ledamöter röstar för Nej-propositionen: Nujin Alacabek Darwich (V), Tomas Henriksson (S), Anna Larsson (S), Ali Abozar (S) och Barbro Lind (MP). Ordförande finner därvid att demokratiberedningen beslutar att bifalla förvaltningens förslag. Reservationer Tomas Henriksson (S), Barbro Lind (MP) och Nujin Alacabek Darwich (V) reserverar sig mot beslutet, och inkommer med en skriftlig reservation, se bilaga 3:1. Beslutet delges Kommunstyrelsen

12 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) HANDLÄGGARE Yvonne Sawert yvonne.sawert@huddinge.se Demokratiberedningen Demokratiberedningens remissvar på motion väckt av Sara Heelge Vikmång (S), Tomas Henriksson (S) och Anneli Sjöberg (S) - Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa Förslag till beslut Demokratiberedningen beslutar Kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 26 september 2016, godkänns och överlämnas till kommunstyrelsen som demokratiberedningens remissvar på motionen Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa. Sammanfattning Sara Heelge Vikmång, Tomas Henriksson och Anneli Sjöberg (samtliga S) yrkar i en motion, väckt den 9 maj 2016, om att införa en åtgärdsplan för jämlik hälsa. Motionärerna hänvisar till att en åtgärdsplan för jämlik hälsa kan utgöra ett bra verktyg för att få bukt med den ojämlikhet som finns i hälsa bland kommunens invånare. Kommunstyrelsens förvaltning delar motionärernas uppfattning om att det är av stor betydelse för samhällsutvecklingen och den enskilda individen att jämlik hälsa uppnås. Ambitionen i Huddinge kommun är att samla styrning och uppföljning i en central process som utgår från Mål och budget. Mål och budget utgör underlag för kommunens strategiska arbete avseende jämlik folkhälsa. Utifrån Mål och budget tar nämnderna sedan fram verksamhetsplaner som ytterligare konkretiserar mål och åtgärder inom området. Huddinge kommun tillämpar jämlik styrning vilket innebär att verksamheterna ska mäta och analysera statistik och resultat utifrån ett köns-, barn- och områdesperspektiv. I analysen ska omotiverade skillnader redovisas och åtgärdas. Mot bakgrund av ovanstående har kommunen slagit fast prioriteringar och åtgärder avseende jämlik folkhälsa i strategiska styrdokument och behov av ytterligare styrdokument inom området finns därmed inte. POSTADRESS Kommunstyrelsens förvaltning Huddinge BESÖKSADRESS Kommunalvägen 28 TELEFON (VX) OCH FAX E-POST OCH WEBB huddinge@huddinge.se

13 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) Beskrivning av motionen Sara Heelge Vikmång, Tomas Henriksson och Anneli Sjöberg (samtliga S) yrkar i en motion, väckt den 9 maj 2016, om att införa en åtgärdsplan för jämlik hälsa. Motionärerna hänvisar till att en åtgärdsplan för jämlik hälsa kan utgöra ett bra verktyg för att få bukt med den ojämlikhet som finns i hälsa bland kommunens invånare (bilaga 1). Motionärerna framhåller att vissa kommuner och regioner arbetar hälsofrämjande genom att slå fast prioriterade perspektiv och åtgärder i strategiska dokument som sedan ligger till grund för de beslut som fattas. Som exempel hänvisas till Malmökommissionen, Kommissionen för ett hållbart Stockholm och Västra Götalandsregionens samling för social hållbarhet. Även regeringen har inrättat Kommissionen för jämlik hälsa som har i uppdrag att lämna förslag som kan bidra till att hälsoklyftorna i samhället minskar. Motionärerna menar att de exemplifierade sammanslutningarna har liknande uppdrag, nämligen att bidra till att öka jämlikheten i hälsa och livsvillkor mellan invånare. Den gemensamma utgångspunkten är att det genom forskning och erfarenhet går att göra analyser och föreslå åtgärder i arbetet för social hållbarhet och jämlikhet. Utblick Kommissioner för jämlik hälsa Malmökommissionen samt Västra Götalandsregionens samling för social hållbarhet är avslutade i den meningen att åtgärdsprogram tagits fram. Kommissionen för ett hållbart Stockholm kommer att lämna en slutrapport under 2018 och Kommissionen för jämlik folkhälsa under Samtliga kommissioners arbete omfattas av mångåriga utredningar och kartläggningar där analyser och slutarbeten presenterats i syfte att uppnå en jämlik folkhälsa inom kommissionernas respektive geografiska områden. De kommissioner som har avslutats och lett till prioriterade åtgärdsplaner, det vill säga Malmökommissionen och Västra Götaland regionens samling för social hållbarhet, har under flera år haft ett omfattande och nära samarbete med exempelvis hälso- och sjukvården i syfte att undersöka hur en handlingsplan för jämlik hälsa ska formuleras. En viktig del har varit att lyfta fram hur man för egen del, och tillsammans, kan bidra till förbättrad samverkan kring invånarnas hälsa. Erfarenheter från Malmökommissionen är bland annat att läkare och forskare med kunskaper i epidemiologi/folkhälsa/socialmedicin behövs för att få en vetenskapligt tillförlitlig grund för ett långsiktigt åtgärdsprogram för att minska ojämlikheterna i hälsa.

14 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) Inblick Hållbarhetsrapporten På väg mot Huddinge 2030 I juni 2012 antogs ett flertal långsiktiga mål för en hållbar och önskvärd samhällsutveckling i Huddinge kommun fram till år Samtidigt beslutades att en hållbarhetsrapport ska tas fram vart fjärde år för att följa upp hur väl kommunen är på väg mot de uppställda målen. Hållbarhetsrapporten har som syfte att förbättra kommunens uppföljning och utvärdering av uppsatta politiska mål för hållbar utveckling. Genom att analysera samhällsutvecklingen och följa trender över tid är ambitionen att öka förutsättningarna att fatta mer långsiktiga och faktabaserade beslut. I rapporten finns betydande information för prioriteringar i Mål och budget. Mål och budget 2017 I Mål och budget 2017 anges att Huddinge kommun ska skapa förutsättningar för god hälsa på lika villkor för samtliga invånare. Ett hälsofrämjande och förebyggande arbete ska prioriteras. Ett strategiskt och strukturerat miljöarbete, tillgängliga naturområden, ett brett och diversifierat utbud av fritidsaktiviteter, ett rikt kulturliv och ett framgångsrikt drogförebyggande arbete är exempel på hur kommunen ska arbeta för att uppnå en god hälsa på lika villkor. Jämlik styrning Huddinge kommun tillämpar jämlik styrning vilket innebär att verksamheterna ska mäta och analysera statistik och resultat utifrån ett köns-, barn- och områdesperspektiv. I analysen ska omotiverade skillnader redovisas och åtgärdas. Jämlik styrning genom uppdelning av ordinarie indikatorers resultat enligt dessa principer hjälper verksamheterna att med en större träffsäkerhet skapa likvärdig service och jämlika livsvillkor. Förvaltningens synpunkter Kommunstyrelsens förvaltning delar motionärernas uppfattning om att det är av stor betydelse för samhällsutvecklingen och för den enskilda individen att en jämlik folkhälsa uppnås. För att införa en åtgärdsplan för jämlik hälsa i enlighet med de exempel på kommissionsarbeten som förs fram i motionen förutsätts ett omfattande kartläggnings- och analysarbete. Här måste samverkan med andra aktörer ske, företrädesvis läkare och forskare med kunskaper i epidemiologi/folkhälsa/socialmedicin för att få en vetenskapligt tillförlitlig grund för ett långsiktigt åtgärdsprogram för att minska ojämlikheter i hälsa. Ambitionen i Huddinge kommun är att samla styrning och uppföljning i en central process som utgår från Mål och budget. Mål och budget utgör

15 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) underlag för kommunens strategiska arbete avseende folkhälsa. Utifrån Mål och budget tar nämnderna sedan fram verksamhetsplaner som ytterligare konkretiserar mål och åtgärder inom området. Huddinge kommun tillämpar jämlik styrning vilket innebär att verksamheterna ska mäta och analysera statistik och resultat utifrån ett köns-, barn- och områdesperspektiv. I analysen ska omotiverade skillnader redovisas och åtgärdas. Mot bakgrund av ovanstående har kommunen slagit fast prioriteringar och åtgärder avseende jämlik folkhälsa i strategiska styrdokument och behov av ytterligare styrdokument inom området finns därmed inte. Hanna Lundborg Kvalitetschef Yvonne Sawert Utvecklingsledare Klicka här för att ange text. Bilaga Bilaga: Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa motion väckt av Sara Heelge Vikmång, Thomas Henriksson, och Anneli Sjöberg (samtliga S) Beslutet delges Kommunstyrelsen

16 Sockl!dcmokr.Jlcrrlcl Huddinge kommun Demokratiberedningen RESERVATION Ärende 3 - Demokratiberedningens remissvar på motion väckt av Sara Heelge VikmånJg (S), Tomas Henriksson (S) och Anneli Sjöberg (S) - Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa På dagens sa mmanträde med demokratiberedningen behandlades beredningens remissvar på motionen Inför en åtgärdsplan för jämlik hälsa. Eftersom vårt försla g inte blev demokratiberedningens beslut reserverade vi oss. l förvaltningens tjänst eutlåtande framgår att Huddinge gör flera bra saker för att minska hälsoskillnader och öka jämlikhet en i hälsa. Däremot delar vi inte bilden av att det saknas behov av en åtgärd splan. Tjän st eutlåtandet hänvisa r bland annat till att Huddinge kommun tillämpar jämlik styrning. Givetvis ska verksamheter mäta och analysera st atistik och resultat utifrån köns-, barn- och områdesperspektiv. M en för att statistiken ska bli relevant måste den utgå från en annan geografisk indelning än den so m används i dag - nämligen de gamla kommundelarna, vilka riskerar att ge en falsk bild. Det kan även understrykas att varken hållbarhetsrapporten På väg mot Huddinge 2030 eller M ål och budget 2017 innehåller en konkret åtgärdsplan för att sluta hälso klyfto rna i den anda som motionen förespråkar. Faktum kvarst år att det finns mycket stora skillnader i livsvillkor mellan Huddinges invånare och skillnadern a i hälsa är stora mellan kommunens olika områden. l en kommun med stora klyftor blir det sä rskilt viktigt att arbeta för att hålla ihop sa mhället - för att ta tillvara på all as inneboende kraft och för att få bort de strukturella hälsoskillnadern a. Det t ar Socialdemokraternas motion sikte på. Det är därför mycket olyckligt att demokratiberedningen inte va lde att tillstyrka motionen. För Socialdemokraterna För Miljöpartiet För Vänsterpartiet t;:~ L- - s~ L~ Tomas Henriksson Barbro Lind

17 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 14 december Paragraf Diarienummer KS-2016/ Se över kostnaderna för kommunens IT-drift svar på motion väckt av Martin Nigals (SD) och Sven Pernils (SD) Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Med hänvisningar till vad som sägs i kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 29 november 2016, anses motionen besvarad. Sammanfattning Martin Nigals (SD) och Sven Pernils (SD) inkom den 11 april 2016 med en motion om att utreda vilket alternativ som är mest kostnadseffektivt för drift av Huddinges IT-miljö. IT-sektionen inom kommunstyrelsens förvaltning, som ansvarar för utvecklingen och driften av kommunens IT-miljö, påbörjade under hösten 2015 ett omfattande förändringsarbete. I det ingår framtagandet av en så kallad sourcingstrategi, vilket nyligen har inletts, med syfte att kontinuerligt utvärdera val av leveransform, och att utveckla dem så att leveranserna skapar värde för kommunens verksamheter, håller hög kvalitet och är kostnadseffektiva. I IT-sektionens förslag till arbetsplan för år 2017 ingår åtagande att utreda hur man effektivast, säkrast och mest kostnadseffektivt ska hantera kommunens datorhallar för att därigenom skapa ett underlag för ställningstagande hur driften ska hanteras framöver. Efter att ha gjort en utblick gentemot andra kommuner kan det konstateras att det finns skilda uppfattningar huruvida en kommun ska ha egen eller outsourcad ITdrift. Innan en eventuell outsourcing är det viktigt att ha en kvalificerad och tydlig beställarorganisation på plats. Kommunerna behöver anpassa sig efter de behov och önskemål som kommunens verksamheter har, de interna förutsättningar som finns vad gäller kompetens och resurser och den utveckling som sker i omvärlden. Därför är det viktigt med att ta fram en sourcingstrategi och kontinuerligt jobba med den som kommunstyrelsens förvaltning avser att göra. I ljuset av att det motionärerna föreslår redan påbörjats inom kommunstyrelsens förvaltning anses motionen besvarad.

18 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Överläggning Arnold Boström (SD) yrkar att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla förslaget i motionen. Daniel Dronjak (M) yrkar att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut. Härefter förklaras överläggningen avslutad. Propositioner Ordförande ställer propositioner mot varandra, om bifall till Arnold Boströms (SD) yrkande att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla förslaget i motionen mot ordförandes eget yrkande att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut, och finner därvid att kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att bifalla kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut. Reservationer Arnold Boström (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för förslaget i motionen.

19 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 december Paragraf Diarienummer KS-2016/ Se över kostnaderna för kommunens IT-drift svar på motion väckt av Martin Nigals (SD) och Sven Pernils (SD) (KF) Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att besluta i enlighet med föreliggande förslag till beslut. Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Med hänvisningar till vad som sägs i kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 29 november 2016, anses motionen besvarad. Sammanfattning Martin Nigals (SD) och Sven Pernils (SD) inkom den 11 april 2016 med en motion om att utreda vilket alternativ som är mest kostnadseffektivt för drift av Huddinges IT-miljö. IT-sektionen inom kommunstyrelsens förvaltning, som ansvarar för utvecklingen och driften av kommunens IT-miljö, påbörjade under hösten 2015 ett omfattande förändringsarbete. I det ingår framtagandet av en så kallad sourcingstrategi, vilket nyligen har inletts, med syfte att kontinuerligt utvärdera val av leveransform, och att utveckla dem så att leveranserna skapar värde för kommunens verksamheter, håller hög kvalitet och är kostnadseffektiva. I IT-sektionens förslag till arbetsplan för år 2017 ingår åtagande att utreda hur man effektivast, säkrast och mest kostnadseffektivt ska hantera kommunens datorhallar för att därigenom skapa ett underlag för ställningstagande hur driften ska hanteras framöver. Efter att ha gjort en utblick gentemot andra kommuner kan det konstateras att det finns skilda uppfattningar huruvida en kommun ska ha egen eller outsourcad ITdrift. Innan en eventuell outsourcing är det viktigt att ha en kvalificerad och tydlig beställarorganisation på plats. Kommunerna behöver anpassa sig efter de behov och önskemål som kommunens verksamheter har, de interna förutsättningar som finns vad gäller kompetens och resurser och den utveckling som sker i omvärlden. Därför är det viktigt med att ta fram en sourcingstrategi och kontinuerligt jobba med den som kommunstyrelsens förvaltning avser att göra.

20 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 december Paragraf Diarienummer KS-2016/ I ljuset av att det motionärerna föreslår redan påbörjats inom kommunstyrelsens förvaltning anses motionen besvarad.

21 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) HANDLÄGGARE Norgren, Ulrica Ulrica.Norgren@huddinge.se Kommunstyrelsen Se över kostnaderna för kommunens IT-drift svar på motion väckt av Martin Nigals (SD) och Sven Pernils (SD) Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Med hänvisningar till vad som sägs i kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 29 november 2016, anses motionen besvarad. Sammanfattning Martin Nigals (SD) och Sven Pernils (SD) inkom den 11 april 2016 med en motion om att utreda vilket alternativ som är mest kostnadseffektivt för drift av Huddinges IT-miljö. IT-sektionen inom kommunstyrelsens förvaltning, som ansvarar för utvecklingen och driften av kommunens IT-miljö, påbörjade under hösten 2015 ett omfattande förändringsarbete. I det ingår framtagandet av en så kallad sourcingstrategi, vilket nyligen har inletts, med syfte att kontinuerligt utvärdera val av leveransform, och att utveckla dem så att leveranserna skapar värde för kommunens verksamheter, håller hög kvalitet och är kostnadseffektiva. I IT-sektionens förslag till arbetsplan för år 2017 ingår åtagande att utreda hur man effektivast, säkrast och mest kostnadseffektivt ska hantera kommunens datorhallar för att därigenom skapa ett underlag för ställningstagande hur driften ska hanteras framöver. Efter att ha gjort en utblick gentemot andra kommuner kan det konstateras att det finns skilda uppfattningar huruvida en kommun ska ha egen eller outsourcad IT-drift. Innan en eventuell outsourcing är det viktigt att ha en kvalificerad och tydlig beställarorganisation på plats. Kommunerna behöver anpassa sig efter de behov och önskemål som kommunens verksamheter har, de interna förutsättningar som finns vad gäller kompetens och resurser och den utveckling som sker i omvärlden. POSTADRESS Kommunstyrelsens förvaltning Huddinge BESÖKSADRESS Kommunalvägen 28 TELEFON (VX) OCH FAX E-POST OCH WEBB huddinge@huddinge.se

22 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) Därför är det viktigt med att ta fram en sourcingstrategi och kontinuerligt jobba med den som kommunstyrelsens förvaltning avser att göra. I ljuset av att det motionärerna föreslår redan påbörjats inom kommunstyrelsens förvaltning anses motionen besvarad. Beskrivning av ärendet Martin Nigals (SD) och Sven Pernils (SD) inkom den 11 april 2016 med en motion om att utreda vilket alternativ som är mest kostnadseffektivt. för drift av Huddinges IT-miljö. I motionen beskrivs att kommunen driver en datorhall i egen regi, d.v.s. driften av den IT-miljö som kommunens olika verksamheter behöver drivs, hanteras och bekostas av kommunen själv och i motionen anses detta omodernt och ineffektivt. Motionärerna menar att det finns tre möjligheter att driva den IT-miljö som kommunen har behov av 1. Helt i egen regi en egen datorhall 2. Helt lägga ut både drift och system på externa företag specialiserade på detta 3. Lägga ut systemet hos en extern datorhall men själv stå för driften, d.v.s. ansvaret att mjukvaran fungerar. Motionärerna rekommenderar att man bör ta in offerter för dessa olika alternativ och göra en jämförelse mellan dessa och driften kommunen har idag för att minimera kostnaderna. Detta bör göras regelbundet. Med anledning av ovanstående föreslår motionärerna fullmäktige: - Att utreda vilket alternativ för drift av kommunens IT-miljö som är mest kostnadseffektivt, enlighet med intentionen ovan. Nuläge Kommunstyrelsens förvaltning har under åren 2015 och 2016 arbetat med ett omfattande förändringsarbete, och inom ramen för den förändringsplanen har framtagandet av en sourcingstrategi påbörjats med avsikten att kunna skapa säkrare leveranser av IT-tjänsterna, få kortare ledtider vid införandet av nya IT-tjänster och samtidigt åstadkomma en kontinuerlig kostnadsreducering. Sourcingstrategin kommer att inkludera rutiner för att kontinuerligt utvärdera valet av leveransform och utveckla dem så att leveranserna skapar värde för kommunens verksamheter, håller hög kvalitet och är kostnadseffektiv. För att hantera detta har en långsiktig plan för IT-sektionens sourcing påbörjats, och den beräknas bli klar under andra kvartalet Planen

23 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) kommer att ge stöd vid taktiska och strategiska vägval samt möjliggöra att resursfördelningen mer flexibelt kan förändras och anpassas. I arbetsplanen för 2017 åtar sig IT-sektionen att utreda hur man effektivast, säkrast och mest kostnadseffektivt ska hantera datorhallarna för att därigenom skapa ett underlag för ställningstagande hur driften ska hanteras framöver. Det mesta av kommunens IT-drift finns i egna serverhallar, men en del köps som tjänst hos olika leverantörer. Utblick hur ser det ut i andra kommuner Kommunstyrelsens förvaltning har intervjuat tre kommuner i Stockholms län om deras IT-drift och sourcingstrategi. Ekerö kommun gjorde 2013 ett vägval avseende outsourcing då kommunen gjorde en genomlysning av IT (organisation/leverans/processer). Då konstaterades att outsourcing inte var ett alternativ eftersom kompetens saknades i organisationen för att vara en bra beställare. De har sedan dess fokuserat på att bygga upp den egna driften och kommer inte att titta på outsourcing som ett alternativ under de närmaste två åren. Kommunen tror också att outsourcing kommer att se lite annorlunda ut om några år i takt med att molntjänsterna ökar tillsammans med automatiseringar i serverdrift så de avvaktar för att ser hur marknaden utvecklas. Södertälje kommun har haft outsourcad IT-drift sedan slutet på 1990-talet och främsta anledningen till outsourcingen var en misskött IT-avdelning med bl.a. bristande investeringar och bristande personalhantering, vilket gjorde att det inte fanns tillräckligt med kompetenta IT-medarbetare kvar för att sköta arbetet. En ytterligare punkt att ta med är att utvecklingen går snabbt mot att verksamhetssystemen köps som tjänst/molntjänst. Totalt har antalet servrar som köps minskat för varje år. Detta är enkelt att hantera för en stor leverantör och man betalar bara för driften. Lidingö Stad har en så kallad multisourcing vilket innebär att för varje tjänst, eller funktion, som etableras ska en affärsmässig bedömning görs. Multisourcing är ett mellanting till helt egen drift (där all drift hanteras av egna resurser) och en outsourcad drift (där i huvudsak en eller ett fåtal externa parter hanterar all drift). Staden kan se att kostnaden för de system som de har lagt ut driften på i vissa fall ökat, i vissa fall minskat. Med andra ord styrs valet av sourcing inte bara av kostnaden.

24 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (4) Förvaltningens synpunkter Kommunstyrelsens förvaltning vill framhålla att efter att ha gjort en utblick gentemot andra kommuner kan det konstateras att det finns skilda uppfattningar huruvida en kommun ska ha egen eller outsourcad IT-drift. Det är också viktigt innan en eventuell outsourcing att ha väl fungerande interna processer samt en kvalificerad och tydlig beställarorganisation på plats. Kommunen behöver anpassa sig efter de behov och önskemål som kommunens verksamheter har, de interna förutsättningar som finns vad gäller kompetens och resurser och den utveckling som sker i omvärlden. Därför är det viktigt med att ta fram en sourcingstrategi och kontinuerligt jobba med den som kommunstyrelsens förvaltning avser att göra. I ljuset av att det motionärerna föreslår redan påbörjats inom kommunstyrelsens förvaltning anses motionen besvarad. Vesna Jovic Kommundirektör Toralf Nilsson Administrativ direktör Ulrica Norgren Utredare Bilaga Se över kostnaderna för kommunens IT-drift - motion väckt av Martin Nigals (SD) och Sven Pernils (SD)

25 HUDDINGE KOMMUN Kommunstyrelsen Huddinge Kommun Kommunfullmäktige Diarienr l Diarieplanbet6ckn. Motion Se över kostnaderna för kommunens IT-drift. Det har kommit till vår kännedom att kommunen fortfarande driver en datahall i egen regi. D.v.s. driften av den IT-miljö som kommunens olika verksamheter behöver drivs, hanteras och bekostas av kommunen själv, med allt vad det innebär i form av backup-system, övervakning och redundans "vilket, enkelt uttryckt, innebär att det ska pats en dubblett av vå r datorhal l." som Kommunstyrelsens ordförande tidigare utryckt det. Egen datordrift anses sedan länge omodernt och ineffektivt. En ny kom mun skulle i dagsläget knappast (om den vill vara effektiv) bygga en ege n datorhall, köpa in servrar och anställa egen driftperso nal Åtminstone skulle man pröva detta mot att lägga ut driften (outsourca, som det ju heter på modern svenska) på någon av de stora operatörern a eller dat orhall arna i Sverige. Det finns, som vi ser det, huvudsakligen tre möjligheter att driva den IT-miljö som kommunen ha r behov av: 1. Helt i egen regi driva en egen datorhall. 2. Helt lägga ut både drift och system på externa företag specialiserade på detta 3. Lägga ut systemet (inf rastrukturen) hos en extern datorhall men sj älv stå för driften, d.v.s. ansvaret att mjukvaran (programmen) funge rar. Dessutom ka n man tänka sig mellanvarianter av ova nstående. För att minimera kostnaderna för kommunen bör man ta in offerter för de olika alternativen samt jämföra dessa med den kostnad som vi har i dag för driften av vå r IT-miljö och därefter välja det mest kostnadseffektiva alternativet. Detta bör man dessutom göra rege lbundet för att hela tiden ha den mest kostnadseffektiva lösningen. Därför föreslår Sverigedemokraterna i Huddinge ;att: Kommunen utreder vilket alternativ för drift av vår IT-miljö som är mest kostnadseffektivt, i enlighet med intentionen ovan. För Sverigedemokraterna i Huddinge Martin Nigals

26 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 14 december Paragraf Diarienummer KS-2016/ Utred hur kommunens tillgång till vaccin ser ut - svar på motion väckt av Martin Nigals (SD), Sven Pernils (SD) och Mats Arkhem (SD) Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Med hänvisning till vad som sägs i kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 21 november 2016, avslås motionen. Sammanfattning Martin Nigals, Sven Pernils och Mats Arkhem (samtliga SD) inkom den 14 mars 2016 med en motion med förslag om att kommunen utreder hur kommunens tillgång till vaccin ser ut. Motionärerna föreslår, om ovan utredning visar att tillgången är bristfällig, även att kommunen utreder en samordnad inköpsförmåga tillsammans med Landstinget. Kommunstyrelsens förvaltning vill framhålla att det är landstingen som ansvarar för inköp och distribution av läkemedel inklusive vaccin, och att Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att ansvara för lagerhållning av smittskyddsläkemedel. Sammantaget kan konstateras att det således inte faller under det kommunala uppdraget att tillhandahålla eller lagerhålla vaccin. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att motionen avslås. Överläggning Arnold Boström (SD) yrkar att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla förslaget i motionen. Propositioner Ordförande ställer propositioner mot varandra, att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut mot Arnold Boströms (SD) yrkande att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla förslaget i motionen och finner därvid att kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att bifalla kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut. Reservationer Arnold Boström (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för förslaget i motionen.

27 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG

28 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 december Paragraf Diarienummer KS-2016/ Utred hur kommunens tillgång till vaccin ser ut - svar på motion väckt av Martin Nigals (SD), Sven Pernils (SD) och Mats Arkhem (SD) (KF) Kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att besluta i enlighet med föreliggande förslag till beslut. Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Med hänvisning till vad som sägs i kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 21 november 2016, avslås motionen. Sammanfattning Martin Nigals, Sven Pernils och Mats Arkhem (samtliga SD) inkom den 14 mars 2016 med en motion med förslag om att kommunen utreder hur kommunens tillgång till vaccin ser ut. Motionärerna föreslår, om ovan utredning visar att tillgången är bristfällig, även att kommunen utreder en samordnad inköpsförmåga tillsammans med Landstinget. Kommunstyrelsens förvaltning vill framhålla att det är landstingen som ansvarar för inköp och distribution av läkemedel inklusive vaccin, och att Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att ansvara för lagerhållning av smittskyddsläkemedel. Sammantaget kan konstateras att det således inte faller under det kommunala uppdraget att tillhandahålla eller lagerhålla vaccin. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att motionen avslås.

29 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (3) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Utred hur kommunens tillgång till vaccin ser ut svar på motion väckt av Martin Nigals, Sven Pernils och Mats Arkhem (samtliga SD) Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Med hänvisning till vad som sägs i kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande, daterat den 21 november 2016, avslås motionen. Sammanfattning Martin Nigals, Sven Pernils och Mats Arkhem (samtliga SD) inkom den 14 mars 2016 med en motion med förslag om att kommunen utreder hur kommunens tillgång till vaccin ser ut. Motionärerna föreslår, om ovan utredning visar att tillgången är bristfällig, även att kommunen utreder en samordnad inköpsförmåga tillsammans med Landstinget. Kommunstyrelsens förvaltning vill framhålla att det är landstingen som ansvarar för inköp och distribution av läkemedel inklusive vaccin, och att Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att ansvara för lagerhållning av smittskyddsläkemedel. Sammantaget kan konstateras att det således inte faller under det kommunala uppdraget att tillhandahålla eller lagerhålla vaccin. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att motionen avslås. Beskrivning av motionen Martin Nigals, Sven Pernils och Mats Arkhem (samtliga SD) inkom den 14 mars 2016 med en motion med förslag om att kommunen utreder hur kommunens tillgång till vaccin ser ut (bilaga). Motionärerna hänvisar till att antalet rapporterade fall av resistenta bakterier, enligt Folkhälsomyndigheten, ökat drastiskt under Förslagsställarna framhåller att Sverige varit relativt förskonade, men att sjukdomsutbrott har skett. Bland annat skedde ett utbrott av TBC på en förskola i Bromma i Stockholm år 2005 och år 2013 drabbades en skola på Lidingö av ett TBCutbrott. POSTADRESS Kommunstyrelsens förvaltning Huddinge BESÖKSADRESS Kommunalvägen 28 TELEFON (VX) OCH FAX E-POST OCH WEBB huddinge@huddinge.se

30 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (3) Med hänvisning till ovanstående föreslår Sverigedemokraterna i Huddinge kommun att kommunfullmäktige ger lämplig nämnd i uppdrag: - Att utifrån de Samhällsfarliga sjukdomarna samt Allmänfarliga sjukdomarna som finns (30 st) utreda hur tillgången till vaccin ser ut på kommunal nivå. - Att om fallet ovan är bristfällig. Utreda en samordnad inköpsförmåga med Landstinget som uppfyller en försörjningsstrategi. Ansvar Landstingets ansvar Enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) ansvarar landstinget för hälsooch sjukvården. Enligt 7 ska landstingen planera sin verksamhet med utgångspunkt i behovet av vård hos dem som omfattas av landstingets ansvar. Landstinget ska även planera sin hälso- och sjukvård så att en katastrofmedicinisk beredskap upprätthålls. Landstingen är ansvariga för inköp och distribution av läkemedel inklusive vaccin, som ett led i deras ansvar för prevention och behandling av sjukdomar. Folkhälsomyndighetens ansvar Enligt smittskyddslagen (2004:168) ansvarar Folkhälsomyndigheten för samordning av smittskyddet på nationell nivå och ska ta de initiativ som krävs för att upprätthålla ett effektivt smittskydd. Folkhälsomyndigheten ska följa och analysera det epidemiologiska läget nationell och internationellt. På regeringens uppdrag ansvarar Folkhälsomyndigheten för att lagerhålla smittskyddsläkemedel. Syftet med lagren av smittskyddsläkomedel är att förstärka hälso- och sjukvårdens tillgång på läkemedel vid en allvarlig smittskyddshändelse där sjukvårdens egna resurser inte räcker till. Läkemedel finns beredskapslagrade för influensapandemi (antivirala läkemedel och antibiotika), och större utbrott av smittsam sjukdom (antibiotika). Målsättningen är att regelbundet uppdatera lagret utifrån att behovet av antibiotika kan förändras till följd av bland annat resistensutveckling och utveckling av nya typer av antibiotika. Förvaltningens synpunkter Kommunstyrelsens förvaltning vill framhålla att det är landstingen som ansvarar för inköp och distribution av läkemedel inklusive vaccin, och att Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att ansvara för lagerhållning av smittskyddsläkemedel. Sammantaget kan konstateras att det således inte

31 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING KS-2016/ (3) faller under det kommunala uppdraget att tillhandahålla eller lagerhålla vaccin. Mot bakgrund av ovanstående föreslås att motionen avslås. Vesna Jovic Kommundirektör Toralf Nilsson Administrativ direktör Viktoria Thonäng Utredare Bilaga Utred hur kommunens tillgång till vaccin ser ut motion väckt av Martin Nigals, Sven Pernils och Mats Arkhem (samtliga SD)

Kallelse till Demokratiberedningen

Kallelse till Demokratiberedningen DEMOKRATIBEREDNINGEN KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Demokratiberedningen Tid Fredag den 14 oktober 2016, klockan 13:15 Plats Kyrkan i Flemingsberg, Diagnosvägen 14 16 Ärenden Diarienummer 0 Upprop och

Läs mer

Kallelse till Kommunstyrelsen

Kallelse till Kommunstyrelsen KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE SIDA 1 (5) Kallelse till Kommunstyrelsen Tid Onsdag den 14 december 2016, klockan 13:00 Plats A-salen Kl. 12:00-13:00 serveras jultallrik utför A-salen Ärenden Diarienummer 0 Val

Läs mer

Demokratiberedningen (extra sammanträde)

Demokratiberedningen (extra sammanträde) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 3 juni 2016 KS-2016/1349 1 (9) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen (extra sammanträde) Nej Sammanträdesdag 3 juni 2016 Tid och plats Klockan 15:00-16:20, ajournering

Läs mer

Nujin Alacabek Justerande

Nujin Alacabek Justerande SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 11 november 2016 KS-2016/1352 1 (1) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 11 november 2016 Tid och plats Beslutande Klockan 13:15-15:50, A-salen,

Läs mer

Kallelse till Demokratiberedningen

Kallelse till Demokratiberedningen DEMOKRATIBEREDNINGEN KALLELSE SIDA 1 (3) Kallelse till Demokratiberedningen Tid Fredag den 2 juni 2017, klockan 13:15 Plats A-salen Ärenden Diarienummer 0 Val av justerare 1 Godkännande av dagordningen

Läs mer

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD)

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD) 2013-02-26 KS-2012/945.903 1 (4) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen svar på motion väckt av Arnold Boström

Läs mer

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD)

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SIDA 18 (42) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 25 mars 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2012/945.903 Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion

Läs mer

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD)

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD) KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 15 april 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2012/945.903 Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av

Läs mer

Inför ett civilkuragepris - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD)

Inför ett civilkuragepris - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SIDA 18 (31) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 17 december 2012 11 Paragraf Diarienummer KS-2012/504.173 Inför ett civilkuragepris - svar på motion väckt av Arnold

Läs mer

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP)

Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Andreas Novotny (MP) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 16 juni 2014 18 Paragraf Diarienummer KS-2013/121.194 Cykelförmåner - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta

Läs mer

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 22 april 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2012/844.629 Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Läs mer

Svar på uppdrag att utreda behovet av en handlingsplan för hur arbetet för jämlikhet och social hållbarhet ska bedrivas

Svar på uppdrag att utreda behovet av en handlingsplan för hur arbetet för jämlikhet och social hållbarhet ska bedrivas KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 16 december 2013 18 Paragraf Diarienummer KS-2013/1319.175 Svar på uppdrag att utreda behovet av en handlingsplan för hur arbetet för

Läs mer

Angående mötesplatser för ungdomar mellan 19 och 24 år i Visättra svar på motion väckt av Nujin Alacabek Darwich (V)

Angående mötesplatser för ungdomar mellan 19 och 24 år i Visättra svar på motion väckt av Nujin Alacabek Darwich (V) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-04-02 KS-2012/694.170 1 (3) HANDLÄGGARE Moritz, Marcel marcel.moritz@huddinge.se Kommunstyrelsen Angående mötesplatser för ungdomar mellan 19 och 24 år i Visättra svar

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen 30 maj Diarienummer KS-2018/

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen 30 maj Diarienummer KS-2018/ KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 30 maj 2018 22 Paragraf Diarienummer KS-2018/729.109 Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper

Läs mer

Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk ohälsa hos barn och unga

Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk ohälsa hos barn och unga KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 24 oktober 2018 8 Paragraf Diarienummer KS-2018/1846.912 Revisionsrapport: granskning av kommunens förebyggande arbete avseende psykisk

Läs mer

Förbättra möjligheten att ställa ifrån sig cykel på ett bekvämt och säkert sätt - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD)

Förbättra möjligheten att ställa ifrån sig cykel på ett bekvämt och säkert sätt - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 28 januari 2015 17 Paragraf Diarienummer KS-2014/857.359 Förbättra möjligheten att ställa ifrån sig cykel på ett bekvämt och säkert sätt

Läs mer

Inför möjligheten för personalen på servicecenter att skicka meddelanden via sms - medborgarförslag väckt av Lilly-Anne Nässén

Inför möjligheten för personalen på servicecenter att skicka meddelanden via sms - medborgarförslag väckt av Lilly-Anne Nässén KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 26 maj 2014 8 Paragraf Diarienummer KS-2013/1427.119 Inför möjligheten för personalen på servicecenter att skicka meddelanden via sms

Läs mer

1. Anmälan av nya ersättare i fullmäktige. 2. Beslut rörande inlämnade enkla frågor

1. Anmälan av nya ersättare i fullmäktige. 2. Beslut rörande inlämnade enkla frågor 1 (6) Kungörelse Kommunfullmäktige i Huddinge sammanträder i Sessionssalen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge, måndagen den 24 april 2017, klockan 17:00. Föredragningslista Sammanträdets behörighet

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM DIARIENR SIDA 2014-11-03 KS-2014/859.181 1 (5)

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM DIARIENR SIDA 2014-11-03 KS-2014/859.181 1 (5) 2014-11-03 KS-2014/859.181 1 (5) HANDLÄGGARE Maria Sundblad maria.sundblad@huddinge.se Kommunstyrelsen Redovisa kostnaderna för mottagandet av flyktingar och invandrare i kommunen genom ett "Mångkulturellt

Läs mer

Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag till svar på motion.

Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag till svar på motion. SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2016-08-15 SN-2016/1674.172 1 (3) HANDLÄGGARE Judith Berntsson Judith.Berntsson@huddinge.se Socialnämnden Svar på motion väckt av Martin Nigals (SD), Sven Pernils

Läs mer

Inrätta en advokatjour i Vårby och Skogås! - svar på medborgarförslag av Bea Nallesdotter

Inrätta en advokatjour i Vårby och Skogås! - svar på medborgarförslag av Bea Nallesdotter KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 januari 2014 6 Paragraf Diarienummer KS-2013/1161.169 Inrätta en advokatjour i Vårby och Skogås! - svar på medborgarförslag av Bea

Läs mer

[I] Huddinge SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Demokratiberedningen. Nej. Klockan 13:15-16:10, Östra grundskolan i Skogås

[I] Huddinge SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Demokratiberedningen. Nej. Klockan 13:15-16:10, Östra grundskolan i Skogås SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 12 oktober 2018 KS-2017/2958 1 (16) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 12 oktober 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 13:15-16:10, Östra

Läs mer

Kommunstyrelsen 21 oktober 2013 12

Kommunstyrelsen 21 oktober 2013 12 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 21 oktober 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2013/1254.194 Ändring av regeln i 11 i kommunstyrelsens reglemente om kommunalråd, beslut

Läs mer

Klockan 13:15-15:50, A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28. Sammanträdet ajournerades kl 14:45-14:55.

Klockan 13:15-15:50, A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28. Sammanträdet ajournerades kl 14:45-14:55. SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 3 februari 2017 KS-2016/2906 1 (12) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 3 februari 2017 Tid och plats Beslutande Klockan 13:15-15:50, A-salen,

Läs mer

Trygghets- och delaktighetsberedningen

Trygghets- och delaktighetsberedningen SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 14 februari 2019 KS-2019/251 1 (17) Nämnd Offentligt sammanträde Trygghets- och delaktighetsberedningen Nej Sammanträdesdag 14 februari 2019 Tid och plats Beslutande Klockan

Läs mer

Klockan 13: , MB416, Södertörns högskola

Klockan 13: , MB416, Södertörns högskola SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 20 april 2018 KS-2017/2955 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Ja Sammanträdesdag 20 april 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 13:00 15.45, MB416,

Läs mer

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 29 november 2017 44 Paragraf KS-2017/2297.109 Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Läs mer

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-04-02 KS-2013/294.709 1 (3) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Ändring av egenavgiften för familjerådgivning Förslag till

Läs mer

Nytt beslutsärende: Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens VA-verksaktiebolag (Syvab) (KF)

Nytt beslutsärende: Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens VA-verksaktiebolag (Syvab) (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 20 maj 2016 25 Paragraf Diarienummer KS-2016/1252.186 Nytt beslutsärende: Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens

Läs mer

Betänkandet Trängselskatt - delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3) svar på remiss från finansdepartementet

Betänkandet Trängselskatt - delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3) svar på remiss från finansdepartementet 2013-04-02 KS-2013/371.441 1 (5) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Betänkandet Trängselskatt - delegation, sanktioner och utländska fordon (SOU 2013:3) svar på remiss

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Christina Eklund (M), Jelena Drenjanin (M) och Karl Henriksson (KD)

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Christina Eklund (M), Jelena Drenjanin (M) och Karl Henriksson (KD) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 2 maj 2019 KS-2019/1254 1 (5) S Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 2 maj 2019 Tid och plats Klockan 15:35-15:50, A-salen Beslutande

Läs mer

Granskning av upphandlingar svar på revisionsrapport

Granskning av upphandlingar svar på revisionsrapport KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 3 oktober 2018 6 Paragraf KS-2018/1222.912 Granskning av upphandlingar svar på revisionsrapport Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning

Ändring av egenavgiften för familjerådgivning KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 22 april 2013 9 Paragraf Diarienummer KS-2013/294.709 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1.Egenavgiften för familjerådgivningens

Läs mer

Giftfri miljö för alla barn i förskolan! - svar på medborgarförslag väckt av Monica Rapp

Giftfri miljö för alla barn i förskolan! - svar på medborgarförslag väckt av Monica Rapp KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM DIARIENR SIDA 2014-05-26 KS-2014/104.640 1 (4) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Giftfri miljö för alla barn i förskolan! - svar

Läs mer

Klockan 13: , A-salen, Kommunalhuset

Klockan 13: , A-salen, Kommunalhuset SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 2 februari 2018 KS-2017/2953 1 (17) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 2 februari 2018 Tid och plats Beslutande Närvarande ej tjänstgörande

Läs mer

Helena Gerrby. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 2 december 2016 KS-2016/ (11) Demokratiberedningen.

Helena Gerrby. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 2 december 2016 KS-2016/ (11) Demokratiberedningen. SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 2 december 2016 KS-2016/1353 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 2 december 2016 Tid och plats Beslutande Klockan 13:15-14:45, Huddinge

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Redovisning av medborgarförslag som beslutats av annan nämnd per den 30 april 2014

Redovisning av medborgarförslag som beslutats av annan nämnd per den 30 april 2014 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 26 maj 2014 26 Paragraf Diarienummer KS-2014/696.919 Redovisning av medborgarförslag som beslutats av annan nämnd per den 30 april 2014

Läs mer

Vikmång (S) till demokratiberedningens ordförande Ingalill Söderberg (DP) med frågor om åtgärder för att öka valdeltagandet

Vikmång (S) till demokratiberedningens ordförande Ingalill Söderberg (DP) med frågor om åtgärder för att öka valdeltagandet 1 (5) Tillkännagivande Kommunfullmäktige i Huddinge sammanträder i Sessionssalen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge, måndagen den 19 februari 2018, klockan 17:00. Föredragningslista Sammanträdets

Läs mer

Huddinge kommuns yttrande över remissen digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Huddinge kommuns yttrande över remissen digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) DATUM REFERENS SIDA 2017-04-10 KS-2017/1048 1 (1) ERT DATUM ER REFERENS 2017-03-22 FI2017/01289/DF Finansdepartementet Huddinge kommuns yttrande över remissen digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Huddinge

Läs mer

[I] Huddinge. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 7 december 2018 KS-2017/ (13) Demokratiberedningen.

[I] Huddinge. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 7 december 2018 KS-2017/ (13) Demokratiberedningen. SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 7 december 2018 KS-2017/2959 1 (13) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 7 december 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 13:15 15:23, A-salen

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshinderfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshinderfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshinderfrågor Tid Onsdag den 30 november 2016, klockan 18:00-20:00 Plats Rådsalen, Fullerstatorget 4

Läs mer

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V).

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V). SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-04-15 SN-2013/903.710 1 (3) HANDLÄGGARE Berit Heidenfors 08-535 312 77 berit.heidenfors@huddinge.se Socialnämnden Inrätta

Läs mer

Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2013:64) svar på remiss från Arbetsmarknadsdepartementet

Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2013:64) svar på remiss från Arbetsmarknadsdepartementet 2014-02-14 KS-2013/1648.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björn Rosborg 08-535 302 09 bjorn.rosborg@huddinge.se Kommunstyrelsen Pensionärers och förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2013:64)

Läs mer

Äldreomsorgsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2015-08-17 AN-2015/284.183 1 (4)

Äldreomsorgsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2015-08-17 AN-2015/284.183 1 (4) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-08-17 AN-2015/284.183 1 (4) HANDLÄGGARE Maria Jonsson 08-535 378 47 Maria.Jonsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Skärp villkoren vid upphandling enligt LOV!

Läs mer

Beslut rörande inlämnade enkla frågor

Beslut rörande inlämnade enkla frågor 1 (7) Kungörelse Kommunfullmäktige i Huddinge sammanträder i Sessionssalen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge, måndagen den 27 mars 2017, klockan 17:00. Föredragningslista Sammanträdets behörighet

Läs mer

Ansökan från Sigtuna kommun om att bli delägare av Stockholmsregionens Försäkring AB genom förvärv av aktier i en riktad nyemission

Ansökan från Sigtuna kommun om att bli delägare av Stockholmsregionens Försäkring AB genom förvärv av aktier i en riktad nyemission KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 16 juni 2014 13 Paragraf Diarienummer KS-2014/760.109 Ansökan från Sigtuna kommun om att bli delägare av Stockholmsregionens Försäkring

Läs mer

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning Tjänsteskrivelse 2016-09-28 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Kommunstyrelsen Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 8 juni 2018 KS-2017/ (11) Demokratiberedningen. Nej

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 8 juni 2018 KS-2017/ (11) Demokratiberedningen. Nej SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 8 juni 2018 KS-2017/2956 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 8 juni 2018 Tid och plats Klockan 13:15 16.00, Arena 143, Vårby Allé

Läs mer

Avskaffa ämnet svenska som andraspråk för elever som är födda i Sverige - svar på medborgarförslag av Nadia El Harrak

Avskaffa ämnet svenska som andraspråk för elever som är födda i Sverige - svar på medborgarförslag av Nadia El Harrak KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SIDA 6 (40) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 28 januari 2013 3 Paragraf Diarienummer KS-2012/543.639 Avskaffa ämnet svenska som andraspråk för elever som är födda

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll

Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll 2014-01-27 KS-2014/143.118 1 (6) HANDLÄGGARE Stenbacka, Patrick 08-535 302 88 Patrick.Stenbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens förvaltnings åtgärder för förstärkt intern kontroll Förslag

Läs mer

Kallelse till Demokratiberedningen

Kallelse till Demokratiberedningen DEMOKRATIBEREDNINGEN KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Demokratiberedningen Tid Fredag den 10 mars 2017, klockan 13:15 Plats A-salen Ärenden Diarienummer 0 Upprop och val av justerare 1 Godkännande av

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet 2013-12-18 KS-2013/1603.919 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-12-22 KS- 2014/1677.109 1 (5) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB,

Läs mer

Trångsund behöver en mötesplats för unga samt kultur- och föreningslokaler - svar på motion väckt av Emil Högberg (S)

Trångsund behöver en mötesplats för unga samt kultur- och föreningslokaler - svar på motion väckt av Emil Högberg (S) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 4 mars 2015 11 Paragraf Diarienummer KS-2014/1274.384 Trångsund behöver en mötesplats för unga samt kultur- och föreningslokaler - svar

Läs mer

Förstudie av kommunens beredskap för extraordinära händelser samt höjd beredskap

Förstudie av kommunens beredskap för extraordinära händelser samt höjd beredskap KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 3 april 2019 21 Paragraf KS-2019/164.912 Förstudie av kommunens beredskap för extraordinära händelser samt höjd beredskap Kommunstyrelsens

Läs mer

1 Beslut rörande inlämnade enkla frågor

1 Beslut rörande inlämnade enkla frågor 1 (1) Kungörelse Kommunfullmäktige i Huddinge sammanträder i Sessionssalen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge, måndagen den 11 december 2017, klockan 17:00. Innan sammanträdet formellt inleds

Läs mer

Kommunstyrelsen 22 september 2014 8

Kommunstyrelsen 22 september 2014 8 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 22 september 2014 8 Paragraf Diarienummer KS-2014/460.709 Behov av strategi för att möta den ökande gruppen hemlösa EU-medborgare i samband

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Gör Lövsta gård tillgänglig svar på motion väckt av Ann-Marie Högberg (S)

Gör Lövsta gård tillgänglig svar på motion väckt av Ann-Marie Högberg (S) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-02 KS-2011/961.389 1 (3) HANDLÄGGARE Idberg, Alexander 0709761039 Alexander.Idberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Gör Lövsta gård tillgänglig svar på motion väckt av Ann-Marie

Läs mer

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse

Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse 8 april 2014 KS-2014/476.912 1 (7) HANDLÄGGARE Mikael Blomberg 08-535 302 98 mikael.blomberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Uppföljning av upphandling svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever Svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever Svar på motion väckt av Marie Fors (S) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-03-18 KS-2012/844.629 1 (3) HANDLÄGGARE Mona Eichenseer mona.eichenseer@huddinge.se Kommunstyrelsen Gratis SL-kort till alla gymnasieelever Svar på motion väckt av Marie

Läs mer

Motionen har skickats på remiss till förskolenämnden, grundskolenämnden och socialnämnden.

Motionen har skickats på remiss till förskolenämnden, grundskolenämnden och socialnämnden. KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 23 november 2016 5 Paragraf Diarienummer KS-2016/736.172 Utred hur kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan vid utbrott av smittsam

Läs mer

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF)

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 april 2016 11 Paragraf Diarienummer KS-2015/1934.474 Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) Kommunstyrelsens

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2017-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-10-17 Nästa steg på vägen mot en mer

Läs mer

Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN

Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-03-26 83 Motion av Jonas Segersam och Martin Wisell (båda KD) om skolskjuts i Uppsala kommun KSN-2017-1768 Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Bättre hantering av politiska handlingar - motion väckt av Birgitta Ljung (MP) och Marica Lindblad (MP)

Bättre hantering av politiska handlingar - motion väckt av Birgitta Ljung (MP) och Marica Lindblad (MP) 2015-07-27 NBN-2015/1864.90 1 (3) HANDLÄGGARE Balic, Johanna Johanna.Balic@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden Bättre hantering av politiska handlingar - motion väckt av Birgitta Ljung (MP) och Marica

Läs mer

Beredskap smittskydd i skolan, motion

Beredskap smittskydd i skolan, motion PROTOKOLLSUTDRAG Barn- och utbildningsnämnden BUN 50 Sammanträdesdatum 2017-03-28 1/3 Dnr BUN/2017:11 032 Beredskap smittskydd i skolan, motion Beslut Barn- och utbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Laga mat från grunden i våra skolor svar på motion väckt av Britt Björneke (V) och Marica Lindblad (MP)

Laga mat från grunden i våra skolor svar på motion väckt av Britt Björneke (V) och Marica Lindblad (MP) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-09-02 KS-2013/336.622 1 (5) HANDLÄGGARE Viktoria Thonäng viktoria.thonang@huddinge.se Kommunstyrelsen Laga mat från grunden i våra skolor svar på motion väckt av Britt

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 18 maj 2017 KS-2017/73 1 (13) Miljöberedningen. Nej. Klockan 13:30-15:40, A-salen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 18 maj 2017 KS-2017/73 1 (13) Miljöberedningen. Nej. Klockan 13:30-15:40, A-salen SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 18 maj 2017 KS-2017/73 1 (13) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 18 maj 2017 Tid och plats Beslutande Klockan 13:30-15:40, A-salen Ledamöter

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Granskning av lokalförsörjningsprocessen svar på revisionsrapport från Huddinge kommuns revisorer

Granskning av lokalförsörjningsprocessen svar på revisionsrapport från Huddinge kommuns revisorer KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 30 januari 2019 13 Paragraf Diarienummer KS-2018/2398.912 Granskning av lokalförsörjningsprocessen svar på revisionsrapport från Huddinge

Läs mer

Grundskolenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2015-05-13 GSN-2015/233.610 1 (4)

Grundskolenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN DATUM DIARIENR SIDA 2015-05-13 GSN-2015/233.610 1 (4) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2015-05-13 GSN-2015/233.610 1 (4) HANDLÄGGARE Hjelm, Per 08-535 360 71 Per.Hjelm@huddinge.se Grundskolenämnden Svar på motion - Ta fram riktlinjer för Huddinges framtida

Läs mer

Svar på återremiss om motion (L) om välfärdsbokslut för personer över 65 år

Svar på återremiss om motion (L) om välfärdsbokslut för personer över 65 år 2018-09-05 Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Stadig Pilhagen Svar på återremiss om motion (L) om välfärdsbokslut för personer över 65 år Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning Tjänsteskrivelse 2016-0 9-28 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Utbildningsnämnden Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Läs mer

Ge Huddinge en ätbar park motion väckt Nujin Alacabek Darwich (V), Erica Stensson (V), Sonia Benavente (V) och Madeleine Johansson (V)

Ge Huddinge en ätbar park motion väckt Nujin Alacabek Darwich (V), Erica Stensson (V), Sonia Benavente (V) och Madeleine Johansson (V) 1 (3) HANDLÄGGARE AnnChristin Winnermyhr 08-535 363 84 annchristin.winnermyhr@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden Ge Huddinge en ätbar park motion väckt Nujin Alacabek Darwich (V), Erica Stensson (V),

Läs mer

Samtliga 4-7. Samtliga. Leif Dyrvall (DP), Shewen Nysmed (S)

Samtliga 4-7. Samtliga. Leif Dyrvall (DP), Shewen Nysmed (S) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 18 april 2018 KS-2017/2911 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsen, info-ks Nej Sammanträdesdag 18 april 2018 Tid och plats Klockan 13:00-14:55, A-salen Beslutande

Läs mer

Klockan 13:15-15:55, Visättraskolan, Klassrum 1A 1-2, Samtliga Samtliga 8-10

Klockan 13:15-15:55, Visättraskolan, Klassrum 1A 1-2, Samtliga Samtliga 8-10 SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 21 april 2017 KS-2016/2908 1 (16) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 21 april 2017 Tid och plats Klockan 13:15-15:55, Visättraskolan, Klassrum

Läs mer

121 Remiss - Regional indelning - tre nya län

121 Remiss - Regional indelning - tre nya län 121 Remiss - Regional indelning - tre nya län Beslut Dnr KS 16/0223 2. överlämnar kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med Camilla Jansons (S) m.fl. tillägg, som yttrande över remissen till Finansdepartementet.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 31 augusti 2018 KS-2017/ (14) Demokratiberedningen. Nej. Klockan 13:15, A-salen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 31 augusti 2018 KS-2017/ (14) Demokratiberedningen. Nej. Klockan 13:15, A-salen SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 31 augusti 2018 KS-2017/2957 1 (14) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 31 augusti 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 13:15, A-salen

Läs mer

Motion väckt av Emil Högberg (S), Birgitta Ljung (MP) och Nujin Alacabek Darwich (V) med förslag om att avskaffa de ofrivilliga deltiderna i kommunen

Motion väckt av Emil Högberg (S), Birgitta Ljung (MP) och Nujin Alacabek Darwich (V) med förslag om att avskaffa de ofrivilliga deltiderna i kommunen 2015-03-18 KFN-2015/25.199 1 (3) HANDLÄGGARE Press, Annika 08-53531706 Annika.Press@huddinge.se Kultur- och fritidsnämnden Motion väckt av Emil Högberg (S), Birgitta Ljung (MP) och Nujin Alacabek Darwich

Läs mer

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges:

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-11-26 7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle, Kommunledningskontorets

Läs mer

Granskning av kommunens kontakter med riskbranscher svar på revisionsrapport

Granskning av kommunens kontakter med riskbranscher svar på revisionsrapport KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 3 oktober 2018 7 Paragraf KS-2018/1230.912 Granskning av kommunens kontakter med riskbranscher svar på revisionsrapport Kommunstyrelsens

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Jelena Drenjanin (M), Karl Henriksson (KD), Rasmus Lenefors (S), tjänstgörande 1-16, Shewen Nysmed (S)

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Jelena Drenjanin (M), Karl Henriksson (KD), Rasmus Lenefors (S), tjänstgörande 1-16, Shewen Nysmed (S) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 9 december 2016 KS-2015/2530 1 (1) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 9 december 2016 Tid och plats Klockan 09:00-10:40, Ajournering

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:111 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:12 av Lena-Maj Anding m.fl. (mp) om en långsiktig strategi för utveckling av landstingets folkhälsoarbete Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden Kommunstyrelsen 2019-03-11 1 (3) Kommunledningskontoret Ledningsstab Lars-Anders Tranefors 016-710 46 27 KSKF/2018:443 Kommunstyrelsen Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas

Läs mer

Sara Heelge Vikmång Justerande

Sara Heelge Vikmång Justerande SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 8 november 2017 KS-2017/69 1 (1) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsen, info-ks Nej Sammanträdesdag 8 november 2017 Tid och plats Beslutande Klockan 13:00-15:25, A-salen

Läs mer

Whistleblower-funktion i kommunen - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Marianne Broman (MP) remissvar

Whistleblower-funktion i kommunen - motion väckt av Marica Lindblad (MP), Olof Olsson (MP), Birgitta Ljung (MP) och Marianne Broman (MP) remissvar 5 augusti 2014 KFN-2014.202.119 1 (3) HANDLÄGGARE Annika Press 08-535 31 706 annika.press@huddinge.se Kultur- och fritidsnämnden Whistleblower-funktion i kommunen - motion väckt av Marica Lindblad (MP),

Läs mer

Kallelse till Miljöberedningen

Kallelse till Miljöberedningen MILJÖBEREDNINGEN KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Miljöberedningen Tid Torsdag den 22 september 2016, klockan 13:30* Plats A-salen Ärenden Diarienummer 0 Val av justerare 1 Godkännande av föredragningslistan

Läs mer

Bilpool svar på medborgarförslag ställt av Johanna Karlsson

Bilpool svar på medborgarförslag ställt av Johanna Karlsson KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-02-27 KS-2012/672.809 1 (4) HANDLÄGGARE Katarina Persson 08-53531397 Katarina.Persson2@huddinge.se Kommunstyrelsen Bilpool svar på medborgarförslag ställt av Johanna Karlsson

Läs mer

Kommunfullmäktige 11 juni

Kommunfullmäktige 11 juni KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 11 juni 2013 33 Paragraf Diarienummer KS-2013/705.173 Sociala insatsgrupper - bordläggning av svar på interpellation ställd av Emil

Läs mer

KS APRIL Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta. att avslå motionen

KS APRIL Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta. att avslå motionen KS 24 11 APRIL 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-02-21 Diarienummer KSN-2011-0444 Kommunstyrelsen Motion av Marlene Burwick och Erik Pelling (Båda S) om att det är dags för

Läs mer

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativ, svar på motion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativ, svar på motion väckt av Olof Olsson (MP) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-12-16 AN-2013/541.809 KS-2013/1166.809 1 (2) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson2@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Bryt

Läs mer

Fastställande av skattesats för 2019 KSN

Fastställande av skattesats för 2019 KSN 5 (33) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-10-24 164 Fastställande av skattesats för 2019 KSN-2017-3559 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa

Läs mer

Rehabiliteringspolicy för Huddinge kommun

Rehabiliteringspolicy för Huddinge kommun KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 15 december 2014 15 Paragraf Diarienummer KS-2014/1312.196 Rehabiliteringspolicy för Huddinge kommun Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor Tid Onsdag den 11 december 2013, klockan 17:30 20:30 Plats Huddinge Konferens Center,

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM DIARIENR SIDA 2014-03-26 KS-2013/1262.809 1 (4)

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM DIARIENR SIDA 2014-03-26 KS-2013/1262.809 1 (4) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-03-26 KS-2013/1262.809 1 (4) HANDLÄGGARE Katarina Persson 08-53531397 Katarina.Persson2@huddinge.se Kommunstyrelsen Angående deltagande i projekt för att höja kvaliteten

Läs mer