Samrådsunderlag. Ny kraftledning Tandådalen-Närsjön. Malungs Elnät

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsunderlag. Ny kraftledning Tandådalen-Närsjön. Malungs Elnät"

Transkript

1 Samrådsunderlag Ny kraftledning Tandådalen-Närsjön Malungs Elnät Rejlers är en av Nordens stora teknikkonsulter. Vi är experter som arbetar med projekt inom bygg och fastighet, energi, industri och infrastruktur. Hos oss möter du specialiserade ingenjörer med bredd, spets och inte minst energi som skapar resultat. Vi kallar det Energized Engineering det finns hos Rejlers.

2 Uppdragsnamn/Titel Samrådsunderlag Dokumentdatum Innehåll 1. Inledning Bakgrund och syfte Samråd Metodik 3 2. Alternativa sträckningar Ursprungliga sträckningen Fel! Bokmärket är inte definierat Föreslagna justeringar Fel! Bokmärket är inte definierat Nollalternativ 6 3. Tekniskt utförande 6 4. Planer 8 5. Beskrivning och berörda intressen Landskapsbild Bebyggelse och boendemiljö Naturmiljö Friluftsliv Kulturmiljö Infrastruktur Förutsedd miljöpåverkan Landskapsbild Bebyggelse och boendemiljö Naturmiljö Friluftsliv Kulturmiljö Infrastruktur Jämförelse av alternativen Fortsatt arbete Preliminär utformning av MKB 16 REJLERS SVERIGE AB Besöksadress: Götalandsvägen 230, Hus Älvsjö Tel: , Fax: Org. nr.: Säte: Stockholm Registrerad för F-skatt 2 (18)

3 1. Inledning 1.1. Bakgrund och syfte Malungs Elnät planerar att bygga en ny kraftledning mellan ställverket Tandådalen och ett planerat ställverk väster om Närsjön för att öka överföringskapaciteten i området. Den planerade förstärkningen görs för att möjliggöra framtida expansioner i området, framförallt uppförandet av den planerade flygplatsen Scandinavian Mountains airport i sälen. Parallellt med detta projekt planerar Malungs Elnät att uppföra en ny 72,5 kv kraftledning (med driftspänning 55 kv) mellan Sälsäter och Tandådalen som syftar till att förstärka energikapaciteten i Sälen-området. Utan denna förstärkning kommer inte Sälenområdet att kunna fortsätta att vidareutvecklas. Samråd för denna kraftledning genomförs parallellt med samråd för kraftledning i föreliggande underlag Tillståndsansökan För att bygga och nyttja en starkströmsledning krävs tillstånd enligt ellagen (1997:857), s.k. nätkoncession för linje. En nätkoncession innebär att ledningsägaren får rätt att bygga och driva en anläggning. I en ansökan om nätkoncession ska det enligt ellagen ingå en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Samrådsförfarandet och kraven på MKB sker i enlighet med vad som föreskrivs i 6 kap. miljöbalken (1998:808). Ansökan om nätkoncession för linje prövas av Energimarknadsinspektionen. Ett koncessionsbeslut innebär att Malungs Elnät får medgivande att bygga och driftsätta ledningen på angiven sträckning Samråd Inför upprättandet av den MKB som kommer att bifogas tillståndsansökan, genomförs samråd i enlighet med bestämmelser i miljöbalken. Riksdagen har den 2 november 2017 beslutat om en ny miljöbedömningsförordning som ska börja gälla den 1 januari Detta innebär bl.a. att ett nytt 6 kapitel i miljöbalken ersätter det befintliga. Detta underlag är framtaget i enlighet med de ändringar i lagstiftningen som träder i kraft 1 januari Samrådet syftar till att ge berörda parter information om projektet samt möjlighet att inkomma med eventuella synpunkter. Den information som framkommer under samrådet kommer sedan att ligga till grund för den kommande MKBn Metodik När man planerar nya kraftledningar är det fördelaktigt att följa befintlig infrastruktur, t.ex. vägar, järnvägar och andra kraftledningar. Genom att förlägga markkablar längs befintliga Samrådsunderlag 3 (18)

4 vägar möjliggör i vissa fall att vägarna vägar kan användas som transportvägar och att nya vägar inte behöver anläggas. Vid framtagning av presenterade alternativ följer markkabelsträckorna vägar och luftledningssträckan befintliga luftledningar. Huvudalternativet följer dessutom den sträcka som två 20 kv kablar planeras att förläggas längs med. Ledningssträckningarna har inventerats genom studier av Länsstyrelsens länsvisa och nationella geodata, Skogsstyrelsens digitala material (Skogsdataportalen), Riksantikvarieämbetets digitala underlagsmaterial (FMIS), kommunala planer och Lantmäteriets kartmaterial. Närliggande intressen inom 50 meter från de studerade alternativen har lokaliserats och behandlas i detta samrådsunderlag. Bostadsbebyggelse utmed sträckningen har inventerats genom studier av fastighetskartan samt vid fältbesök. Planerad bebyggelse har lokaliserats via kommunens översiktsplan och detaljplaner. 2. Alternativa sträckningar Miljöbalken ställer krav på alternativ (6 kap MB) och sökande skall därför utreda möjliga alternativa lokaliseringar eller utformningar. Vid val av alternativ skall hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen. Exempel på intressen som ska vägas in är ledningens inverkan på landskapsbild, naturmiljö, kulturmiljö, rekreation och friluftsliv, naturresurser, bebyggelse och planförhållanden samt infrastruktur. Därutöver måste leveranssäkerheten vägas in. Två alternativa sträckningar har utretts. Ett alternativ utgörs av markkabel längs med hela sträckan, och det andra alternativet utgörs ett kombinerat markkabel- och luftledningsutförande. Samrådsunderlag 4 (18)

5 Figur 1. Alternativa sträckningar mellan Tandådalen och Närsjön Alternativ A Alternativ A utgörs av markkabel. Den planerade ledningen, enligt alternativ A, sträcker sig norrut från stationen i Tandådalen och följer en grusväg strax norr om riksväg 66 fram till Fjällgåsvägen. Sedan följer ledningen riksväg 66 västerut på dess norra sida. Ledningen passerar Stora Tandån och fortsätter på den norra sidan fram till vägkorsningen där riksväg 66 fortsätter norrut mot Stöten. Där fortsätter ledningen på vägens östra sidan och i höjd med sjön Närsjön vinklar ledningen österut till den planerade transformatorstationen Närsjön Alternativ B Alternativ B är ett kombinerat markabel- och luftledningsalternativ. Den planerade ledningen, enligt alternativ B, sträcker sig som markkabel söderut från station Tandådalen och följer Stjärnvägen västerut.. Vid Hundfjällscentret följer markkabeln Hundfjällsvägen norrut fram till riksväg 66. Ledningen passerar Stora Tandån som markkabel för att strax före Ottarstugorna övergå till luftledning parallellt med befintliga kraftledningar. Från Ottarstugorna går ledningen rakt västerut över våtmarken Närsjömyran, korsar riksväg 66 Samrådsunderlag 5 (18)

6 och fortsätter sedan västerut över våtmarken Närsjömyran fram till den planerade transformatorstationen Närsjön Nollalternativ Nollalternativet innebär att ingen ny ledning byggs. Detta i sin tur innebär att de planerade exploateringarna i området inte kommer att kunna genomföras då tillräcklig eldistribution saknas. 3. Tekniskt utförande 3.1. Luftledning Planeringsförutsättningarna är att uppföra en eventuell luftledning på portalstolpar, se figur 1. Figur 2. Skiss på portalstolpar med nedåthängande isolatorer. Luftledning kommer att uppföras parallellt med befintlig 50 kv ledning. Vid parallelluppförande kan befintlig skogsgata delvis användas. Skogsgatan kommer dock att behöva breddas från 36 m till ca 70 m. Utöver detta kommer även två 20 kv ledningar att Samrådsunderlag 6 (18)

7 behöva uppföras parallellt. Dessa ledningar tillhör lokalnätet och kräver ingen nätkoncession för linje och prövas inte i aktuellt ärende. För att säkerställa leverenssäkerheten kommer planerad luftledning omges av en trädsäker ledningsgata. Detta innebär att inga träd får bli så höga under kraftledningen att grenar eller toppar riskerar att växa in i ledningen. Dessutom ska inga träd kunna falla på ledningen från sidan Markkabel I aktuellt projekt består markkabeln av tre enledarkablar som buntas i triangelform. Varje enledarkabel placeras i rör som skyddar kabeln. Kablarna som används är plastisolerade med ledare av aluminium och en skärm av koppar. I samma schakt som 55 kv markkabeln förläggs även 2 stycken 20 kv ledningar. Dessa ledningar tillhör lokalnätet och behandlas inte i detta samråd, då lokalnätsledningar innefattas av områdeskoncession. I botten av schaktet läggs geotextilduk och på denna finkornigt material, exempelvis sand. Närmast kring kablarna används också sand för att minimera risk för skador på kablarna. Ovanpå sanden kan till viss del de schaktade massorna återanvändas. Varningsband förläggs både över 72,5 kv ledningen och 20 kv ledningarna. Se figur 2 för enklare skiss. Figur 3. Skiss på genomskärning av tänkt typschakt. De gula och röda strecken är varningsband. Samrådsunderlag 7 (18)

8 Markkablar förläggs normalt via schaktning. Det innebär att en kabelgrav grävs i vilken kablarna placeras. Schaktet kommer vara ca 1,4 meter djupt och ca 0,5 meter brett i botten. Dagöppningen beräknas då bli ca 1,5 meter beroende på markförhållandena. Vid berg i dagen eller tunt marktäcke kommer sprängning att bli nödvändigt. Markkablar förläggs med fördel intill mindre vägar. På så sätt kan vägen nyttjas som arbetsväg för transporter av material och schaktmaskiner. Mindre vägar där detta bedöms möjligt är t.ex. Stjärnvägen i Tandådalen. Riksväg 66 är en statlig väg med ett vägområde intill vägen där inga åtgärder är tillåtna. Ledningen kan därför troligen inte förläggas så nära riksvägen att denna kan användas som arbetsväg. Byggnationen kräver därför att en enklare väg som klarar lastbilstransporter anläggs bredvid schaktet. Utöver en arbetsväg för transporter kräver också byggnationen ett område intill schaktet för tillfälligt upplag av massor. Schaktmassorna kan sedan nyttjas till att lägga igen schaktet. På vissa sträckor, exempelvis vid korsning av vägar och vattendrag, kommer kabelförläggningen att bli mer komplicerad och kräva schaktfria metoder, t.ex. styrd borrning eller hammarborrning. Troligen är hammarborrning den mest aktuella metoden för schaktfria lösningar för gällande ledning, då marken är blockrik med mycket sten. För hammarborrning krävs en startgrop på ca 10x5 meter och 1 meter djup. För att nå ut med utrustning till etableringsplatser krävs en transportväg framkomlig för lastbil. Styrd borrning är en schaktfri metod som kan användas i mjuk mark som sand eller lera. För åtgärden behövs en mindre startgrop och mottagningsgrop. Metoden kan eventuellt vara aktuell vid vissa våtmarker. För att vid drift skydda kablarna och hålla dem tillgängliga för reparation kommer en byggnads- och anläggningsfri zon att upprätthållas för kabeln. Längs kabelsträckningen kommer en ca 6 meter bred ledningsgata hållas fri från större vegetation. 4. Planer Varje kommun ska enligt plan- och bygglagen (PBL) ange sina intentioner för mark- och vattenanvändning inom kommunen i en kommuntäckande översiktsplan (ÖP). Gällande plan för Malung- Sälens kommun gäller från Enligt ÖP:n ska turistverksamheten i Sälenfjällen utvecklas så den på ett miljömässigt och uthålligt sätt svarar mot marknadens krav och efterfrågan. Nya liftsystem, snösystem och omfattande utbyggnad av boendemöjligheter planeras. En fördjupad översiktsplan finns antagen för Tandådalen-Hundfjället (2002). Föreslagna sträckningar berör ett trettiotal detaljplaner. Sträckningsförslagen är förenliga med både gällande översiktsplan samt detaljplaner. Samrådsunderlag 8 (18)

9 5. Beskrivning och berörda intressen Berörda intressen längs utredda sträckningar har identifierats genom kartstudier. Digitala data har inhämtats från Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet. Intresseområdenas utbredning framgår av karta i bilaga 1. Nedan följer en kort presentation av vilka intressen som kan antas bli berörda Landskapsbild Området där ledningen planeras utgörs av exploaterad fjällmiljö med vägar, liftanläggningar, stugbyar, affärer, skidspår och skoterleder. Området tillhör Transtrandsfjällen som är landets sydligaste fjällmassiv, bestående av mjukt välvda fjällplatåer kring m.ö.h. Till följd av områdets höga nederbörd avvattnas fjällmassiven av många bäckar och åar, samt så bildas våtmarksområden i dalgångarna. Omgivningen närmast planerad ledning utgörs av relativt flacka myrmarker samt skogsområden med gles tall, gran- och björkskog Bebyggelse och boendemiljö Bebyggelsen i området utgörs främst av sportstugor som framförallt nyttjas vintertid. Sträckningsförslagen går till viss del genom relativt tätbebyggda områden, särskilt där alternativ B passerar genom Hundfjället. Längs båda sidor om riksväg 66 finns bebyggelse nära vägen med trånga passager. Alternativ A (mark) Vid Irisstigen passerar alternativet närmaste bostadshus på ett avstånd av ca 25 meter Alternativ B (mark+ luft) Alternativet passerar som närmast ca 15 meter från Hundfjällscentret, som utgörs av uthyrningslägenheter. Strax söder om Närsjön passerar alternativet, i luftledningsutförande och parallellt med befintliga ledningar, ca 20 meter från närmaste bostadshus Naturmiljö Båda alternativen korsar Närsjömyran som finns upptagen i våtmarksinventeringen. Våtmarken är delvis påverkad av dikning och är bedömd att inneha vissa naturvärden (klass 3). Inom våtmarken finns en sumpskog som kan komma att beröras av båda alternativen. Vidare korsar båda alternativen ett vattenskyddsområde. Båda alternativen korsar också ett riksintresse för skyddade vattendrag 4 kap 6 MB. Samrådsunderlag 9 (18)

10 Båda alternativen korsar, som markkabel, vattendragen Stora Tandån samt södra Saldalsbäcken. Alternativ B-korsar, som luftledning också Närsjökällan. Tabell 1. Naturvärden längs båda alternativa sträckningarna. Intresse Benämning på karta Namn Övrigt Sumpskog Sump 1 Närsjökällan Kärrskog som utgörs av blandskog Våtmarksinventering VMI 1 Närsjömyran Klass 3. Dalbotten är myrrik och utgörs främst av mosse- och mjukmattevegetation. Våtmarken är delvis påverkad av diken. Vattenskyddsområde Vatten 1 Tandådalen Vattentäkt Riksintresse Skyddade vattendrag 4kap6 MB RI 1 Västerdalälven, Österdalälven 5.4. Friluftsliv Hela området från Sälsätern och västerut samt norrut längs fjällkedjan är ett riksintresse för friluftsliv enligt 4 kap. 2 miljöbalken kallat Fjällvärlden från Transtrand till Treriksröset. Inom detta riksintresse finns området Transtrandsfjällen som är ett riksintresse för friluftsliv enligt 3 kap 6 miljöbalken Kulturmiljö Inget av de studerade alternativen berör några kända kulturmiljölämningar. Generellt finns få kulturmiljölämningar inom området Infrastruktur Ett utökat byggnadsförbud finns längs riksväg 66 från Tandådalen tills innan vägen svänger norrut mot Stöten. I sträckningen finns också en 55 kv ledning samt teleledningar att ta hänsyn till vid projektering. 6. Förutsedd miljöpåverkan I den miljökonsekvensbeskrivning som tas fram som en del av underlag för ansökan om koncession för kraftledningen kommer ledningens miljöpåverkan att beskrivas mer detaljerat. I detta skede görs endast en översiktlig bedömning. Samrådsunderlag 10 (18)

11 6.1. Landskapsbild En markkabel medför ingen bestående påverkan på landskapsbilden. Landskapsbilden påverkas tillfälligt under arbetstiden. Mark kommer att schaktas upp och i samband med detta sker upplag av massor samt material. Efter arbetets genomförande återställs marken. En luftledning kommer att innebära en breddning av den befintliga ledningsgatan. Alternativ A- Alternativet innebär ingen bestående påverkan på landskapsbilden. Alternativ B- Luftledningsdelen är synlig delvis från riksväg 66, men också från bebyggelse vid Ottarstugorna samt från enstaka bostäder vid Närfjällsbyn samt bebyggelse vid Närsjön. Alternativet innebär en bestående påverkan på landskapsbilden Bebyggelse och boendemiljö Under byggnationsfasen kan påverkan i form av utsläpp och buller, samt begränsningar i framkomlighet uppstå. Boende kan också påverkas av begränsningar i trafiken under begränsade tider under byggnationen. Inga vägar kommer dock att helt stängas av om det inte finns alternativa tillfartsvägar. Således kommer alla fritidsboenden kunna nås med bil även under tiden för byggnation. Materialtransporter med lastbil kan tidvis vara störande. Störningarna är dock övergående och tidsbegränsade. Elektriska och magnetiska fält uppkommer när el transporteras och produceras. Överallt i vår miljö finns elektriska och magnetiska fält som härstammar från t.ex. kraftledningar och elapparater. Styrkan på magnetfält beror bl.a. på avståndet till ledningen, fasernas inbördes läge och strömlasten och mäts i µt. Magnetfälten avtar snabbt med avståndet från ledningen. Trots omfattande internationell forskning saknas idag entydiga resultat som påvisar samband mellan exponering av magnetfält och negativa hälsoeffekter. Med bakgrund av detta har inte svenska myndigheter kunnat fastställa några gränsvärden för allmänhetens exponering för magnetfält. Ansvariga myndigheter rekommenderar en viss försiktighet vid samhällsplanering och exploatering, såtillvida detta kan göras till rimliga kostnader. Magnetfält från aktuell ledning har beräknats utifrån både årsmedelströmlast samt maximal strömlast för ledningen, se diagram i figur 4 och 5. Årsmedelströmlasten ger det genomsnittliga magnetfältet per år medan den maximala strömlasten för ledningarna ger högsta möjliga magnetfält som kan uppstå enstaka dagar under året. Magnetfälten beräknas 1,5 meter över markytan. Magnetfältsberäkningar har utförts för dels ett markkabelutförande, samt ett utförande som luftledning. Redovisade värden för markkabeln är det kumulativa magnetfältet för 72,5 kv ledningen samt två 20 kv ledningar. Beräkningen för luftledningsdelen utgörs av det kumulativa magnetfältet för två 72,5 kv Samrådsunderlag 11 (18)

12 ledningar, men inga 20 kv ledningar, då 20 kv ledningarna kommer förläggas en annan sträckning. Markkabel Vid beräkningen med årsmedellast erhålls ett magnetfält på ca 0,25 µt rakt ovanför kabeln. Vid motsvarande beräkning med beräknad maxlast erhålls ett magnetfältet på 0,4 µt på knappt 7 meters avstånd från kabeln. Figur 4. Beräknat kumulativt magnetfält för markkabel vid årsmedellast för planerad 72,5 kv (med driftspänning 55kV) och två 20 kv markkablar. Samrådsunderlag 12 (18)

13 Figur 5. Beräknat kumulativt magnetfält markkabel vid maximal last för planerad 72,5 kv (med driftspänning 55 kv) och två 20 kv markkablar. Luftledning Vid beräkningen med årsmedellast erhålls ett magnetfält på ca 0,7 µt rakt under ledningarna och på 20 meters avstånd har magnetfältet redan avtagit till ca 0,1 µt. Vid motsvarande beräkning med beräknad maximal last erhålls ett magnetfältet på 0,4 µt på knappt 7 meters avstånd från kabeln. Samrådsunderlag 13 (18)

14 Figur 6. Beräknat kumulativt magnetfält för luftledning vid årsmedellast för planerad 72,5 kv (med driftspänning 55kV) samt befintlig ledning. Figur 7. Beräknat magnetfält för luftledning vid maximal last för planerad 72,5 kv (med driftspänning 55kV) samt befintlig ledning. Samrådsunderlag 14 (18)

15 6.3. Naturmiljö Generellt gäller att naturvärdena redan idag är belastade med intrång från vägar, bebyggelse och kraftledningar. Den största påverkan på naturvärden som bedöms uppstå från den markförlagda kabeln uppkommer i byggskedet. Påverkan från planerad markkabel bedöms bli störst i våtmarker samt i korsningar med vattendrag. Det finns risk för påverkan i form av markskador och grumling i vattendrag. Då aktuellt område är beläget i fjällmiljö är också återhämtningstiden för naturen längre än efter samma typ av åtgärder på lägre altituder i landskapet. Luftledningar innebär generellt att fler träd behöver avverkas för att ge plats för en ledningsgata. I våtmarker är det däremot möjligt att bygga en luftledning så att påverkan uppstår endast lokalt kring stolpplatserna. En markkabel i våtmark kräver både schakt och en transportväg längs hela sträckningen.. Alternativ A- Påverkan på våtmark, sumpskog och vattenskyddsområde uppstår i samband med byggnation enligt ovan. Alternativ B- Påverkan på naturmiljön, särskilt i våtmark blir mindre med luftledning än markkabel enligt beskrivningen ovan Friluftsliv Under anläggningstiden av ledningen kan friluftslivet påverkas tillfälligt, särskilt där schaktning görs intill skoterleder och skidspår vintertid, samt vid vandringsleder när schaktningen utförs under barmarksäsong. När markkabeln är nerlagd återställs marken och ingen bestående påverkan bedöms kvarstå för friluftslivet. Alternativ A- Alternativet innebär inte någon ytterligare påverkan än det som beskrivs ovan. Alternativ B- Påverkan från luftledningen under anläggningsskedet bedöms likvärdig med den som beskrivs för markkabelalternativet. Efter luftledningens uppförande bedöms den inte heller påverka friluftslivet då det redan idag är en luftledning i samma sträckning Kulturmiljö De studerade alternativ påverkar inga kända kulturmiljölämningar eller kulturmiljöer 6.6. Infrastruktur Markkabeln planeras att anläggas så nära vägområdet för riksväg 66 som möjligt i samråd med Trafikverket. Riksvägen bedöms inte kunna användas som arbetsväg på grund av vägområdets omfattning. Istället måste en arbetsväg anläggas parallellt med riksväg 66. Samrådsunderlag 15 (18)

16 7. Jämförelse av alternativ De studerade alternativens påverkan på olika intressen skiljer sig från varandra på två delsträckor; Tandådalen-Hundfjället och Ottarsby-Närsjön. Tandådalen-Hundfjället Alternativ B innebär större påverkan på bebyggelse än alternativ A. Alternativ B innebär också större störningar på trafiken. Ottarsby-Närsjön Alternativ B innebär större påverkan på landskapsbilden eftersom den föreslås att uppföras som luftledning denna sträcka medan alternativ A planeras som markkabel. Alternativ B innebär större påverkan för boendemiljön då ledningen planeras som luftledning förbi Ottarstugorna samt ca 20 meter från närmaste bostadshus strax söder om Närsjön. Alternativ A innebär en större påverkan på Närsjömyran då ett schakt och en arbetsväg måste anläggas längs hela sträckningen, medan luftledningsalternativet B innebär enstaka stolpplatser i våtmarken. 8. samlad bedömning Inget av de studerade alternativen bedöms ge en bestående negativ påverkan på kulturmiljö, friluftsliv, boendemiljö eller infrastruktur. Båda studerade alternativen innebär viss påverkan på naturmiljön då schaktning blir aktuellt i våtmarker. Åtgärder som kan minimera skador är att utföra arbeten vid tidpunkter när marken har som bäst bärighet, samt tillfälligt förstärka fuktiga och blöta marker för att minska körskador. Malungs Elnät bedömer att verksamheten inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan oavsett alternativ. 9. Fortsatt arbete Sista datum för att lämna synpunkter i samrådet är den 11 februari Därefter ska samtliga inkomna yttranden behandlas och MKB:n färdigställas. Koncessionsansökan beräknas att inlämnas till Energimarknadsinspektionen (Ei) våren/sommaren Markupplåtelseavtal tecknas under samma period som Ei handlägger ansökan. Efter att Ei remitterat ansökan till samtliga berörda parter fattar de ett beslut huruvida ledningarna ska få koncession eller ej. Byggnation planeras att påbörjas så snart beslut erhållits, uppskattningsvis i slutet av Samrådsunderlag 16 (18)

17 10. Preliminär utformning av MKB Icke teknisk sammanfattning 1 Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syfte 1.3 Verksamhetsutövaren 2 Förutsättningar 2.1 Planerade vindkraftparker och anslutningar 2.2 Gällande lagstiftning 2.3 Tillstånd och avtal 2.4 Miljömål 2.5 Miljökvalitetsnormer 3 Samråd 3.1 Samrådets genomförande 3.2 Länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan 4 Alternativutredning 4.1 Nollalternativ 4.2 Alternativa sträckningar 4.3 Förordad sträckning 4.4 Alternativa utformningar 5 Beskrivning av planerad ledning 5.1 Ledningens utformning 5.2 Arbetets utförande 5.3 Ledningsgata och markbehov 5.4 Byggnation 5.5 Drift och underhåll 5.6 Elektromagnetiska fält 5.7 Magnetfält från aktuell ledning 6 Planförhållanden Samrådsunderlag 17 (18)

18 7 konsekvensbedömning 7.1 Metodik och bedömningsgrunder 7.2 Landskapsbild 7.3 Naturmiljö 7.4 Kulturmiljö 7.6 Friluftsliv 7.7 Boendemiljö och hälsa 8 Samlad bedömning 8.1 Miljökonsekvenser 8.2 De allmänna hänsynsreglerna 8.3 Nationella miljömål 8.4 Miljökvalitetsnormer Samrådsunderlag 18 (18)

19 Bilaga 1. Översiktskarta Närsjön Tandådalen! P! P Teckenförklaring Alternativ A Alternativ B (luftledningsdel) Alternativ B (markkabeldel)! P stationer Rejlers Sverige AB Beställare: Malungs Elnät AB Skala 1: (A4) 0 0,5 1 1,5 km ±

20 Bilaga 2. Naturvärden Vatten 1 Närsjön RI 1 VMI 1 Tandådalen! P Sump 1 Teckenförklaring Vattenskyddsområde Alternativ A Alternativ B (luftledningsdel) Alternativ B (markkabeldel)! P stationer 0,5 Riksintresse skyddade vattendrag Våtmarksinventering Klass 1 Klass 2 Rejlers Sverige AB Beställare: Malungs Elnät AB Skala 1: (A4) 0 Sumpskog Klass 3 Klass 4 1 1,5 km ±! P

Samrådsunderlag Fortsatt samråd gällande ny 72,5 kv ledning (tidigare samråd 145 kv) Sälsätern till Tandådalen

Samrådsunderlag Fortsatt samråd gällande ny 72,5 kv ledning (tidigare samråd 145 kv) Sälsätern till Tandådalen Samrådsunderlag Fortsatt samråd gällande ny 72,5 kv ledning (tidigare samråd 145 kv) Sälsätern till Tandådalen Malungs Elnät Rejlers är en av Nordens stora teknikkonsulter. Vi är experter som arbetar med

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, med anledning av planerad förnyelse av koncession för befintlig 70 kv markkabel samt för ombyggnation av befintlig 70 kv luftledning vid Ullna strand i Arninge inom

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Oktober 2015 Bakgrund och syfte Befintliga 70 kv luftledningar

Läs mer

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 Datum: Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 2015-02-26 E-post: Johanna.fransila@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande markförläggning av en delsträcka av Vattenfalls 70

Läs mer

Falun (9)

Falun (9) Falun 2016-01-14 1 (9) Anmälan om samråd, enligt 6 kap. 4 miljöbalken, angående ansökan om koncession för ny 145 kv ledning mellan Sälen- Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län. Syfte Ellevio

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Titel Utfört av Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun Johanna Fransila, Sweco

Läs mer

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen September 2015 PROJEKTORGANISATION Ellevio AB Box 2087 650 02 Karlstad

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Inledning och bakgrund

Inledning och bakgrund Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Syfte... 2 Koncessionsansökan... 2 Lokalisering... 3 Alternativ, utformning och utförande... 3 Sträckningsalternativ... 4 Utförandealternativ... 5 Områdesbeskrivning...

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig 50 kv ledning mellan Sälsätern och Hidetäkten i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Förlängd koncession för befintlig 50 kv ledning mellan Sälsätern och Hidetäkten i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Förlängd koncession för befintlig 50 kv ledning mellan Sälsätern och Hidetäkten i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om nätkoncession för linje Februari 2017 Ellevio AB (publ).

Läs mer

SAMMANFATTNING Alternativutredning- Ny 72,5 kv markkabel Sälsätern-Tandådalen

SAMMANFATTNING Alternativutredning- Ny 72,5 kv markkabel Sälsätern-Tandådalen SAMMANFATTNING Malungs Elnät planerar att förstärka befintligt elnät i Sälenfjällen och avser därför att markförlägga en ny 72,5 kv ledning. Åtgärden kräver att ett nytt tillstånd (nätkoncession för linje)

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

Samrådsunderlag inför:

Samrådsunderlag inför: 1 Ellevio AB Samrådsunderlag inför: Ansökan om nätkoncession för ny 20 kv ledning för förstärkning av befintlig linje till den planerade vindkraftparken Årjäng NV2 i Årjängs kommun i Värmlands län. SWECO

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Mars 2015 Bakgrund och syfte Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall)

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län 2016-12-02 Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kv kraftledning mellan Umeå Universitet och Ålidhem i Umeå tätort, Västerbottens län Bakgrund och syfte Umeå Energi Elnät AB (Umeå Energi) planerar

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun November 2016 Bg:

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Bilaga 1. Inbjudan till samråd, samrådsunderlag. Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun Norrbottens

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsunderlag Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Januari 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

Liten Miljökonsekvensbeskrivning

Liten Miljökonsekvensbeskrivning 2018-102336-0001 2018-09-27 10 september 2018 GoogleStreetView Liten Miljökonsekvensbeskrivning Ansökan om nätkoncession för ny markförlagd kraftledning i Norrflärke, Örnsköldsvik kommun, Västernorrlands

Läs mer

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med.

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med. Alternativutredning Jämtkraft Elnät AB har fått ett föreläggande från Energimarknadsinspektionen att inkomma med ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig ledning från Lugnvik till Östersund

Läs mer

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län Bilaga Underlag för samråd Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2011-10-03 Titel Utgivare Konsulter Underlag

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning 7 Nulägesbeskrivning

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 4 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län Datum: 2015-05-04 Kontakt: Viktoria Uski Telefon: 08 714 32 20 E-post: Viktoria.uski@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs

Läs mer

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018 Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380-51 70 00 Samrådsunderlag Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum Januari 2018

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun November 2016

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIGA 70 KV KRAFTLEDNING L3-70 MELLAN KÄLLVATTSTJÄRNEN OCH SANDARNE TRANSFORMATORSTATION OCH INOM SANDARNE INDUSTRIOMRÅDE

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje för del av 12 kv markförlagd kabel L94625, i Fjugesta, Lekebergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning av nätkoncession för delsträcka

Läs mer

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk Tillståndsprocessen För att bygga och nyttja starkströmsledningar i Sverige krävs tillstånd enligt ellagen (1997:857), s.k. nätkoncession för linje. Ett beslut om nätkoncession för linje innebär att den

Läs mer

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter.

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter. 1 (5) Hulda Pettersson, Sweco Energuide Tel. 08-714 32 33 2014-09-04 Enligt sändlista SAMRÅDSUNDERLAG GÄLLANDE PLANERAD NY KRAFTLEDNING FÖR ANSLUTING AV VINDKRAFTPARKEN HÖGKÖLEN TILL ELNÄTET Fortum Distribution

Läs mer

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag för kompletterande avgränsningssamråd Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Läs mer

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning

PROJEKTORGANISATION. Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan Trelleborg. Miljökonsekvensbeskrivning PROJEKTORGANISATION Trelleborgs kommun Tekniska förvaltningen Energi Skyttsgatan 16 231 83 Trelleborg Miljökonsekvensbeskrivning MKB-handläggare:, Rejlers Sverige AB Foton, illustrationer och kartor har,

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Underlag för kompletterande samråd Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun September

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings

Läs mer

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken för E.ONs befintliga 20 kv markkabel i Hässleholms kommun

Samråd enligt 6 kap. miljöbalken för E.ONs befintliga 20 kv markkabel i Hässleholms kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-11-15 KLK 2018/886 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Samråd enligt 6 kap. miljöbalken för E.ONs befintliga

Läs mer

Figur 1. Befintlig 145 kv luftledning vid Grågåsvägen i Marnäs, där en ny skola planeras att byggas till höger om ledningsgatan i bilden.

Figur 1. Befintlig 145 kv luftledning vid Grågåsvägen i Marnäs, där en ny skola planeras att byggas till höger om ledningsgatan i bilden. Datum 2016-07-06 Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande ombyggnation av befintlig 145 kv luftledning vid Marnäs till sjökabel och markkabel, Ludvika och Smedjebackens kommuner, Dalarnas län Bakgrund

Läs mer

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län Bilaga M2 Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund Fortum Distribution

Läs mer

Förlängd koncession för linje för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Rävekärr och Åbro i Mölndals kommun i Västra Götalands län

Förlängd koncession för linje för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Rävekärr och Åbro i Mölndals kommun i Västra Götalands län Förlängd koncession för linje för befintliga markförlagda 145 kv ledningar i Rävekärr och Åbro i Mölndals kommun i Västra Götalands län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Oktober

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun Februari 2017

Läs mer

Samrådsunderlag Ledningsflytt Björkdal

Samrådsunderlag Ledningsflytt Björkdal Samrådsunderlag Ledningsflytt Björkdal UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN 6 KAP 4 OM NÄTKONECESSION FÖR DEL AV LINJE 36 kv MELLAN GRAN OCH LILLKÅGETRÄSK VID BJÖRKDALSGRUVAN, SKELLEFTEÅ KOMMUN 2016-04-14

Läs mer

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde.

Bakgrund och syfte AB PiteEnergi planerar att ansöka om linjekoncession för två 45 kv markkablar i anslutning till Pitholmens industriområde. PM 2014-09-23 Samrådsredogörelse Inledning Detta är en redogörelse för hur samråden har genomförts, samt de åsikter och förslag som inkommit och hur AB PiteEnergi ställer sig till dessa. Samråden behandlar

Läs mer

På uppdrag av VB Elnät handlägger Sweco Energuide AB tillstånds- och samrådsfrågorna i ärendet.

På uppdrag av VB Elnät handlägger Sweco Energuide AB tillstånds- och samrådsfrågorna i ärendet. Datum 2015-11-02 Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande befintlig 145 kv markkabel samt markförläggning av 145 kv kraftledning för att ersätta VB Elnäts 145 kv luftledning i Knutsbo, Ludvika kommun,

Läs mer

Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark

Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark Underlag för samråd April 2012 Bankgiro:

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

Inledning och bakgrund

Inledning och bakgrund Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Syfte... 2 Koncessionsansökan... 3 Lokalisering... 3 Alternativ, utformning och utförande... 4 Sträckningsalternativ... 4 Områdesbeskrivning... 5 Landskap och Markanvändning...

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun Maj 2017

Läs mer

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning mellan Stackbo och

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län

Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län 14 2018-01-26 Samrådsunderlag avseende ny markförlagd 145 kvkraftledning mellan Ålidhem och Mariehem i Umeå kommun, Västerbottens län Bakgrund och syfte Umeå Energi Elnät AB (Umeå Energi) planerar att

Läs mer

Förlängd koncession för 24 kv ledning mellan Kvarnåsen och Buås i Årjängs kommun, Värmlands län

Förlängd koncession för 24 kv ledning mellan Kvarnåsen och Buås i Årjängs kommun, Värmlands län Förlängd koncession för 24 kv ledning mellan Kvarnåsen och Buås i Årjängs kommun, Värmlands län SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Januari 2018 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm

Läs mer

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län.

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. Samrådsunderlag Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. November 2016 Sökande Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan 60 461 88 Trollhättan Kontaktperson

Läs mer

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun December 2014 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 132 kv luftledning som utgör utledning ML86 S1 vid fördelningsstation BT34 Älberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning

Läs mer

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Malmö, 2017-04-10 Vår referens TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Rejlers Sverige AB handlägger på uppdrag av Trelleborgs Tekniska

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun Maj 2017 Bg:

Läs mer

Planerad 20 kv markkabel mellan Lövestad och Björkhaga i Sjöbo kommun

Planerad 20 kv markkabel mellan Lövestad och Björkhaga i Sjöbo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad 20 kv markkabel mellan Lövestad och Björkhaga i Sjöbo kommun Maj 2018 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org.

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning

Läs mer

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun Maj 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org.

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun November 2016 Bg:

Läs mer

Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun

Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun E.ON Elnät Sverige A Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv kraftledning vid Rala i Hallsbergs kommun Underlag för samråd December 2011 ankgiro: 5967-4770 PlusGiro: 428794-2

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIG 70 KV KRAFTLEDNING L4-70 MELLAN RINGNÄS OCH KINSTABY STÄLLVERK I SÖDERHAMNS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN JUNI 2016 Karta

Läs mer

2 Den reviderade sträckningen

2 Den reviderade sträckningen Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista @svk.se 2017-04-24 2016/616 KOMPLETTERANDE SAMRÅD Inbjudan till kompletterande samråd enligt 6 kap. miljöbalken för 400 kv markkablar mellan Snösätra och

Läs mer

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND 2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Inbjudan till samråd Markförläggning av del av befintlig luftledning i området Näs Norrflärke -

Läs mer

Framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning

Framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning Framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 4 Projektbeskrivning 5 Omgivningseffekter 7 Kommande arbete

Läs mer

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11 2 TEKNINSK BESKRIVNING TILLHÖRANDE ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR NY MARKFÖRLAGD 130 KV-KRAFTLEDNING INNEHÅLL 1 Allmänt 3 2 Utformning och utförande 5 2.1 Samförläggning med överföringsledningar (Sobacken

Läs mer

Ny 40 kv markkabel i Hamre, Sollefteå kommun

Ny 40 kv markkabel i Hamre, Sollefteå kommun Samrådsunderlag Ny 40 kv markkabel i Hamre, Sollefteå kommun April 2018 E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc 7072 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

Samrådsunderlag Anslutning Fjällboheden

Samrådsunderlag Anslutning Fjällboheden Samrådsunderlag Anslutning Fjällboheden UNDERLAG FÖR SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN 6 KAP 4 OM NÄTKONECESSION LINJE 36 kv AVSEENDE ANSLUTNING AV FJÄLLBOHEDENS VINDKRAFTSPARK (SKELLEFTEÅ KOMMUN) TILL ELNÄTET

Läs mer

Förnyad nätkoncession för linje för befintlig 130 kv ledning mellan Söderfors och Söderfors södra i Tierps kommun, Uppsala län

Förnyad nätkoncession för linje för befintlig 130 kv ledning mellan Söderfors och Söderfors södra i Tierps kommun, Uppsala län Förnyad nätkoncession för linje för befintlig 130 kv ledning mellan Söderfors och Söderfors södra i Tierps kommun, Uppsala län SAMRÅDSUNDERLAG ENLIGT 6 KAP. 4 MILJÖBALKEN DECEMBER 2016 Presentation av

Läs mer

UNDERLAG FÖR SAMRÅD Planerad 132 kv kraftkabel mellan fördelningsstation Hållplatsen och Fjärrvärme Central Israel i Helsingborgs Stad

UNDERLAG FÖR SAMRÅD Planerad 132 kv kraftkabel mellan fördelningsstation Hållplatsen och Fjärrvärme Central Israel i Helsingborgs Stad UNDERLAG FÖR SAMRÅD Planerad 132 kv kraftkabel mellan fördelningsstation Hållplatsen och Fjärrvärme Central Israel i Helsingborgs Stad Foto: fördelningsstation RAPPORT 2015-11-03 Maria Liberg Kristiansson

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje för ny 138 kv markförlagd kraftledning mellan Måby och Rosersberg i Sigtuna kommun i Vattenfall Eldistribution AB Maj 2015 Projektorganisation

Läs mer

Planerad kabling av del av 50 kv luftledning mellan Hemsjö och Mörrums bruk i Karlshamns kommun

Planerad kabling av del av 50 kv luftledning mellan Hemsjö och Mörrums bruk i Karlshamns kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad kabling av del av 50 kv luftledning mellan Hemsjö och Mörrums bruk i Karlshamns kommun November 2016 Bg:

Läs mer

LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING LITEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NY 40 kv- MARKKABEL MELLAN KÄLLBY-SKEBY, GÖTENE KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN 2018-09-14 SAMMANFATTNING Bakgrund och syfte Götene Elförening ekonomisk förening bygger, äger,

Läs mer

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 1(22) Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Anslutning av vindkraftsparkerna Fjällberg, Hornmyran och Vinliden med 52 kv luftledningar och ny station vid Västermyrriset, samt ny 170 kv luftledning

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg.

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. Från ställverket vid Skåningstorp planeras markkablarna att förläggas utanför Skövde kommuns planerade

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten

Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten Maj 2015 Bakgrund Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall) planerar att utföra åtgärder kopplade

Läs mer

Samrådsunderlag. Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län.

Samrådsunderlag. Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län. Samrådsunderlag Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län. Januari 2017 INNEHÅLL 1. BAKGRUND OCH SYFTE...5 2. TILLSTÅNDSPROCESSEN...6 2.1 GÄLLANDE

Läs mer

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad Underlag för samråd Mars 2014

Läs mer