MENTORSKAP VID LTU. Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MENTORSKAP VID LTU. Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap 2006."

Transkript

1 MENTORSKAP VID LTU MENTORSPROGRAM Förslaget om mentorprogram och modellen för utbildningen har tagits fram av projektgruppen Mentorskap BAKGRUND Arbetet med mentorskap vid LTU inleddes i december Projektgruppen har bestått av följande personer: Susanne Ljunghager (studievägledare), Inger Medin-Olsson (personalutvecklare), Eva Gunneriusson (studierektor och institutionsstudievägledare), Stefan Hellmer (lärare/forskare IES) Erik Lovén (studierektor IES), Mikael Larsson (KO-Unitas) samt Mattias Lindgren (åk 1 student) som deltagit i några möten. Externa resurspersoner är Jöran Hultman, Lisa Keisu-Lennerlöv samt Ulla Lindgren. Följande arbete har gjorts: Intervjuer med 11 studenter (varav 8 åk 1) och 25 anställda vid LTU. Samverkan med 3 externa konsluter, Jöran Hultman, Lisa Keisu-Lennerlöf och Ulla Lindgren. Gemensam träff med de externa konsulterna med koordinatorerna från Arena Lärande och Arena Nätverk (Arena Media, musik och teknik kunde inte närvara, men var inbjudna) samt Kicke H Thurfjell. Litteraturstudier: Mentorn - en praktisk vägledning Jöran Hultman,Lena Sobel, Mentorskap inom högre utbildning Ulla Lindgren, Mentorskap Hur och för vem? Monica Boetius 30 gymnasieelever på SACO-mässan i Stockholm har besvarat en enkät med frågor om mentorskap. Diskussioner med nolleperiodgruppen och studenthälsan UPPDRAGET 1) Tydliggöra mentors roll, ansvar och kompetens, avrapporterades till implementeringsgruppen 31 januari ) Presentera en modell för mentorsutbildning, avrapporterades till implementeringsgruppen i 5 mars Avgränsning: I projektet ingår inte att operativt planera och genomföra mentorsutbildning RESULTATET Projektgruppen Mentorskap 2006 föreslår att universitetet ska erbjuda flera mentorprogram med olika syften för olika målgrupper under tiden Dessa är studentfaddrar, studienavigatörer och externa mentorer för arenastudenterna.. Varje mentorprogram och utbildning för respektive mentorprogram presenteras under respektive rubrik. Kostnader redovisas under en separat rubrik. Vi

2 tror på att genom ett organiserat mentorskap/studienavigatör/fadderskap kunna möta våra studenters behov och önskan att styra sin egen utbildning och sin framtid samt påverka sitt eget lärande och sin utveckling. För att 2006 ska lyckas tror vi att det förutom integrerat kunskapsbyggande också krävs ett medvetet mentorskap som stöd för studenterna i den ökade valfriheten. För de olika mentorprogrammen bör en projektledare (samordnare) utses. Projektgruppen anser att den första omgången av de olika mentorsprogrammen ska ses som pilotprojekt och utvärderas redan från start. Projektgruppen föreslår att en student gör utvärderingen under höstterminen som en C- eller D-uppsats. PROJEKTGRUPPENS DEFINITION AV MENTOR En mogen, erfaren person med tid och intresse för människors utveckling, med kunskap om ett specifikt arbetsområde/arbetsmarknad. Mentorn ska vara en samtalspartner, inspiratör, kontaktbyggare och ett bollplank. STUDIENAVIGATÖR Syfte med studienavigatörer: Studienavigatören ska ansvara för att vägleda en grupp studenter (antagna vid arenorna) i deras väg mot en individuell examen, genom att vara ett stöd, inspiratör, samtalspartner, informatör och kontaktskapare inom universitetet. Ansvar och roll: Studienavigatör bör vara en erfaren medarbetare vid universitetet som har tid och intresse för andra människors utveckling. Vidare bör studienavigatören ha bred kunskap och erfarenhet av akademiska studier, forskning och arbetslivet. Studienavigatören bör ha ett oberoende förhållande till studenten. Studienavigatören bör ansvara för en grupp på högst 7 studenter. För varje studentgrupp beräknar vi ca 40 arbetstimmar/läsår under 2 år. Studienavigatörerna träffar sina studenter (7 grupp) gemensamt vid minst 3 tillfällen under första läsåret, i starten av utbildningen och vid valtillfällena. Studienavigatörerna träffar också studenterna enskilt ca 3 timmar per läsår. Dessutom ska studienavigatörerna anordna träffar mellan varandra och gemensamma träffar med faddrarna och de externa mentorerna under första terminen. Projektledaren för detta mentorprogram kan vara ett stöd i att matcha ihop student/studienavigatör utifrån en kravspecifikation och en personlig presentation. UTBILDNING Syfte med utbildningen: att studienavigatörerna vid LTU får en samsyn om rollen som studienavigatör, skapar kontaktnät samt får insikt, kunskap och redskap för att kunna möta och vägleda arenastudenterna. Kompetens: Studienavigatör bör vara en erfaren medarbetare vid universitetet som har tid och intresse för andra människors utveckling, samt god social kompetens. Vidare bör studienavigatören ha bred kunskap och erfarenhet av akademiska studier, forskning och arbetslivet. Studienavigatören ska ha ett oberoende förhållande till studenten.

3 STEG 1 (ev 6 april) STEG 2 (april) Information Mål: Att studenter, personal vid universitetet och näringslivets/offentlig sektors representanter får kännedom om mentorprogrammen vid universitetet och att intresse väcks för att bli fadder/studienavigatör/extern mentor. Ansökan, urval Mål: att få rätt man på rätt plats Innehåll: De intresserade får anmäla sig senast 17 april. (mer om vad ansökan ska innehålla presenteras senare) Innehåll: Ca 2 timmar allmän information, om fadderskap, studienavigatörer och extern mentorer. För den informationen ansvarar projektgruppen och studenter som deltagit i tidigare mentorprojekt (Utgångspunkten) samt ev. representant från Norrbottens akademin (Lisa K-L). (mer om hur urvalet ska göras presenteras senare) Ansvarig: Projektgruppen mentorskap (ev koordinatorerna) Ulla Lindgren informerar om rollen som fadder/student, studienavigatör/student och mentor/adepter, utifrån Ullas forskning och erfarenhet om mentorskap i olika former. Presentationsmaterial om mentorskap vid LTU. Lärare, forskare och intresserad administrativ personal bjuds in via prefekterna. Alla studenter bjuds in. Ansvarig: Projektgruppen Mentorskap 2006 Ulla Lindgren (mentorforskare vid Umeå universitet)

4 STEG 3 (26 april) STEG 4 (9-11 maj) STEG 5 (hösten 01) Universitetskunskap Mål: Att faddrar/studienavigatörer/externa mentorer får kunskap om universitets regelverk och service och att de skapar kontakter med de som handlägger/administrerar dessa ärenden. Innehåll: Innan utbildningsdagen får de blivande studienavigatören instuderingsfrågor för att få en överblick och sedan kunna använda utbildningsdagen till att reflektera och ställa frågor. En halvdag LTU-kunskap. Representanter för examen, antagning, studievägledning, universitetets uppdrag, HSV, arbetsmarknaden, internationalisering mm presenterar dess verksamhet och ansvarsområden. Internat personlig utveckling Mål: Att studienavigatörerna ska få bättre självkännedom och ökad förmåga att kommunicera och skapa kontakt. Ett internat med övernattning. Prel. innehåll: Gruppsykologi Självkännedom Eget ledarskap Kommunikation - att skapa kontakt Samtalsmetodik Att bygga nätverk Avsluta med en personlig utvecklingsplan (handlingsplan kopplat till uppdraget) Ansvarig: Rose-Marie Sundqvist samt personal vid LTU. Handledning Mål: Att studienavigatörerna får stöd i sin roll. Innehåll: Handledning både i grupp och enskilt (ca 1 timme) för studienavigatörerna vid 4 tillfällen under första läsåret. Första handledningstillfället 4 veckor efter terminsstart (i grupp, 1 dag). Övriga tillfällen beslutas av studienavigatörerna tillsammans med handledaren, Rose-Marie Sundqvist. Ansvarig: Rose-Marie Sundqvist Ansvarig: Projektgruppen gör ett program. Arena kunskap (3 maj) Mål: Att faddrar/studienavigatörer/externa mentorer får kunskap om arenorna och dess arbetsätt samt att de skapar kontakter med de som undervisar/handlägger/administrerar detta. Innehåll: En halvdag, kunskap om arenor. Vad är kunskapsbyggande, om forskningen och företagsprojekt mm. Ansvarig: Projektgruppen tillsammans med kunskapsbyggargruppen el Organisation och strukturgruppen (Mickegruppen)

5 FADDER Syfte med fadderskap: Att arenastudenterna introduceras i universitetsstudier och i det studiesociala livet, samt får stöd för att skapa kontakt mellan studentgrupperna och universitets personal. (Fadderskapet kan förhoppningsvis väcka intresse för studenten att efter examen bli en extern mentor) Ansvar och roll: Faddrar är studenter vid universitetet från åk 2 och högre. En fadder ansvarar för högst 7 studenter antagna i arenorna. Faddrarna ansvarar främst för att introducera studenterna i det studiesociala livet i universitetsstudier och att skapa kontakter inom universitetet under första, terminen, mest i starten av utbildningen. Faddrarna ska delta i gemensamma träffar med studienavigatörerna och de externa mentorerna. UTBILDNING Syfte med utbildningen: Att faddrarna vid LTU får en samsyn om rollen som fadder och gemensam värdegrund för mentorskap vid LTU, skapar kontaktnät samt ger kunskaper för att de ska kunna vara ett stöd i det studiesociala livet och trygghet för arenastudenterna. Upplägg: En institution ansvarar för att ge en sökbar 5 poängskurs i mentorskap-ledarskap, alternativt en uppdragsutbildning. Studenterna examineras genom tex rapportinlämning, seminarier och timredovisning för fadderskapet. Intresserade studenter kan söka till kursen där aktivt fadderskap är ett av moment i kursen. Kursen löper över två terminer. Den första delen i termin 1 ska förbereda för fadderrollen. I den andra delen, i termin två, ingår att vara fadder under hela terminen. Studenthälsan och kårerna bör ansvara för delar av utbildningen, för att skapa ett närmare samarbete mellan dem och nolleperiodsgruppen. Delar av utbildningen samordnas med utbildningen för studienavigatörerna och externa mentorerna. Delar av utbildningen kan vara gemensam med phösarutbildningen. Kompetens: Faddrar är mogna studenter vid universitetet från åk 2 och högre.

6 STEG 1 samma som för studienavigatörer STEG 2 (svar 20 april) Ansökan, urval Mål: att få rätt man på rätt plats Innehåll: De intresserade får anmäla sig senast 17 april. (mer om vad ansökan ska innehålla presenteras senare) (mer om hur urvalet ska göras presenteras senare) Ansvarig: Projektgruppen mentorskap (ev antagningen och en institution) STEG 3 STEG 4 (5-6 maj) STEG 5 (hösten 01) samma som för studienavigatörer Internat 2 dagars helginternat Mål: Att studienavigatörerna ska få bättre självkännedom och ökad förmåga att kommunicera och skapa kontakt. Prel. innehåll: Grupprocesser Självkännedom Eget ledarskap Kommunikation - hur skapa kontakt Samtalsmetodik Att bygga nätverk inom LTU och mot näringslivet/offentlig sektor Alkohol kunskap Poänggivande kurs Mål: Att studenterna får stöd i sin roll som fadder. Innehåll: 4 kurstillfällen under hösten (ca 1 g/månad) Kurstillfällena ska syfta till att vara ett stöd i fadderrollen samt vetenskapsteorier om ledarskap. Ansvarig: Examinator vid någon institution. Ansvarig: Rose-Marie Sundqvist samt Studenthälsan och kårerna.

7 EXTERNA MENTORER Syfte med mentorer: Mentorn ska vara ett stöd, samtalspartner, inspiratör och ett bollplank för studentens personliga och professionella utveckling samt skapa kontakter i arbetslivet. Arbetslivet får kunskap om studenternas utbildning och om universitetet i stort. Ansvar och roll: Studentgrupper med likvärdig inriktning, antagna till arenorna, ska ges möjlighet att få en kontaktperson (mentor) i ett företag/offentlig sektor. Mentorn ska ha kunskap om ett specifikt arbetsområde/arbetsmarknad och ha kännedom om akademiska studier. Mentorn ska vara intresserad av att ge av sin tid, sitt personliga engagemang och sin erfarenhet, samt ha inställningen att vara till för adeptern (studenten) Mentorn träffar adepten enskilt och deltar i gemensamma träffar mentorer/adepter. Externa mentorern ska få en första kontakt med studenter antagna i kunskapsområdet i inledningen av utbildningen. Mentorerna får genom mentorskapet och mentorutbildningen kunskap om universitetet, möjlighet till egen utveckling och fortbildning. Projektgruppen Mentorskap 2006 anser att Utgångspunktens och Allmänna studievägledningens mentorprojekt ska integreras i mentorskap 2006 och få en större omfattning med fler projekt/termin. Se bilaga 1. Projektledaren för detta mentorprogram matchar ihop mentor/adept utifrån en kravspecifikation och en personlig presentation. Presumtiva externa mentorer bjuds in till utbildning om mentorskap. Projektgruppen föreslår att implementeringsgruppen ansvarar för inbjudan till externa mentorer. Hösten 2001 Koordinatorerna för arenorna Media, musik och teknik, arena Lärande och arena Nätverk ska ta fram tre externa mentorer/arena. Dessa personer skall var ledande inom sina områden och ha nationell lyskraft. Dessa personer skall fungera som arenabeskyddare under de första åren innan de kommer in som mentor. UTBILDNING Syfte med utbildning: att de externa mentorerna får kunskap om universitetet och att de får kännedom om förväntningarna på mentorsrollen. Kompetens: Mentorn ska ha kunskap om ett specifikt arbetsområde/arbetsmarknad och ha kännedom om akademiska studier. Mentorn ska vara intresserad av att ge av sin tid, sitt personliga engagemang och sin erfarenhet, samt ha inställningen att vara till för adepten (studenten)

8 STEG 1 STEG 2 STEG 3 STEG 4 Samma som för studienavigatörer Hösten 2001 Koordinatorerna Ansvarar för urvalet av mentorer 3/arena (arenabeskyddare) Liknande som för studienavigatörer, men inte lika omfattande, som en del i mentorsprogrammet Mentorprogram, ev Jörans Hultmans förslag För arena studenter högre årskurs Projektledare ansvarar för externt mentorskap Förslag från Jöran Hultman Jöran Hultman föreslår att det finns en projektledare för externt mentorskap vid LTU och att Jöran blir delaktig när verksamheten kommit igång (studenter i högre åk). Jöran föreslår att han träffar mentorer/adepter när verksamheten kommit igång för att under ca 6 timmar diskutera mentor/adeptrollen. Jöran ger sin bok om mentorskap som kurslitteratur till adepter och mentorer. Vidare föreslår han att mentor/adeptgruppen har en återträff efter 2 månader med projektledaren vid LTU tex en relevant föreläsning. Efter 4 månader ytterligare en återträff med mentor/adeptgruppen med Jöran Hultman. Därefter en avslutning efter 1 år (de som vill fortsätter, men då utan universitets medverkan) (ev kan Jöran utnyttjas för att utbilda projektledarna för externa mentorskap) PROJEKTLEDARE (samordnare) för mentorsprogram vid LTU Syfte: Projektledarna (samordnarna) ska ha det yttersta ansvaret för att respektive mentorsprogram fungerar vid LTU. Ansvar och roll: Projektledaren ansvarar för att planera, genomföra och följa upp mentorprogram (t ex matcha ihop mentor/adept, erbjuda träffar och föreläsningar samt stötta både adepter/mentorer mm). Projektledarna ska under våren 01 delta i en utbildning som syftar till att de får kunskap om mentorsrollen, projektledning och styrning, samt får en gemensam värdegrund om mentorskap vid LTU. Utbildningen ska bl a innehålla självkännedom, projektledning samt kunskap om LTU och om mentor- och adeptrollen. Utbildningen samordnas delvis med utbildningen för studienavigatörer och faddrar. Projektledare (samordnare) kan vara allmänna studievägledningen och handläggare vid Utgångspunkten.

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Projektet Broen. Handlingsplan för mentorskap Vuxenutbildningen Kungälv

Projektet Broen. Handlingsplan för mentorskap Vuxenutbildningen Kungälv Projektet Broen Handlingsplan för mentorskap Vuxenutbildningen Kungälv Inledning Hösten 2014 startade Broen som är ett projekt där det ska skapas förutsättningar för mentorskap för målgruppen invandrare

Läs mer

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag

Vi utbildar för församlingarnas uppdrag Hej! Du som får det här dokumentet har nyligen träffat en människa som är intresserad av Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Den personen vill antingen ha dig som mentor eller er församling som utbildningsplats.

Läs mer

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers Mentorguide Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers 1 Innehåll 2 Så här används guiden... 4 3 Översikt över mentorprogrammet... 5 3.1 Syfte och mål med mentorprogrammet... 5 3.2 Mentorprogrammets

Läs mer

Framtidens ledare Inriktning av arbetet med det regionala ledarförsörjningsprogrammet

Framtidens ledare Inriktning av arbetet med det regionala ledarförsörjningsprogrammet Framtidens ledare 2003 Inriktning av arbetet med det regionala ledarförsörjningsprogrammet Det regionala ledarförsörjningsprogrammet Inriktning 2003 Förbundsstyrelsen har beslutat att genomföra ett flerårigt

Läs mer

Program för mentorprojekt

Program för mentorprojekt Program för mentorprojekt Upprättat av en arbetsgrupp inom ITQ Östra Kretsen 2000-05-22 Program för mentorprojekt Upprättad av: Arbetsgrupp inom ITQ Östra Kretsen Datum: 2000-05-22 Innehåll sida 1 Inledning

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Analys Syfte och Mål:

Analys Syfte och Mål: Analys Syfte och Mål: Det är ett sviktande befolkningsunderlag i vår region och det geografiska läget är ett gemensamt problem. Det upplevs som svårt att rekrytera och behålla ledarkompetens. Det är få

Läs mer

Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling. PELU, Helen Setterud HT-12

Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling. PELU, Helen Setterud HT-12 Portfölj (portfolio): ett redskap för lärande och utveckling Utveckling Lärande Bedömning Resa mot en professionell identitet Kort bakgrund Ursprung inom konstnärliga professioner, (visa upp sina alster).

Läs mer

Ledarutveckling över gränserna

Ledarutveckling över gränserna Handlingsplan för jämställdhet i (ESF projekt 2011-3030037) Bakgrund Vi vill genom olika ledarutvecklingsinsatser ge deltagarna större möjlighet till en framtida karriär som chef. Programmet genomförs

Läs mer

R.O.P. mentorprogram

R.O.P. mentorprogram Förändring, utveckling R.O.P. mentorprogram Svensk Fjärrvärme AB erbjuder mentorprogram för medarbetare i branschen Svensk Fjärrvärme AB erbjuder åter igen sitt uppskattade mentorprogram för medarbetare

Läs mer

Presenteras i samarbete med

Presenteras i samarbete med Mentorskapsprogram 2012/2013 Presenteras i samarbete med Ekonomernas Karriärcenter & School of Business Alumni Association Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet 2 REDIRE, att återvända

Läs mer

Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet

Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet Dnr 2013/135 Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet Fastställd av rektor 2014-09-02 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte: 3 Mål: 4 Organisation och ansvar 4 Studie- och

Läs mer

POLISENS CHEFSSTÖD Mentorskap

POLISENS CHEFSSTÖD Mentorskap POLISENS CHEFSSTÖD Mentorskap Polisens övergripande mål är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Chefens uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna för att verksamheten och dess

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen Mentorskap att stödja, bedöma och dokumentera professionskunnande 7,5 hp Ht-13

Kursbeskrivning för kursen Mentorskap att stödja, bedöma och dokumentera professionskunnande 7,5 hp Ht-13 Kursbeskrivning för kursen Mentorskap att stödja, bedöma och dokumentera professionskunnande 7,5 hp Ht-13 Kurskod CH429F Välkomna till kursen! Kursen är en fristående kurs om 7,5 högskolepoäng inom området

Läs mer

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM Vill du bli mentor eller adept? Ultuna Studentkårs Mentorsprogram En ökad kontakt med näringslivet är något som efterfrågas av studenter från alla utbildningsprogram

Läs mer

ADEPT- OCH MENTORPROGRAM

ADEPT- OCH MENTORPROGRAM ADEPT- OCH MENTORPROGRAM 2011-11-16 Stöd för styrelsens ledamöter och/eller ersättare som utsetts till adapter Mentorskap är ett förhållande mellan adept och mentor, där ålder och kön hos de båda inte

Läs mer

Mentorskap-ett komplement till vägledning Jenny Asplund, projektledare, FIKA

Mentorskap-ett komplement till vägledning Jenny Asplund, projektledare, FIKA Mentorskap-ett komplement till vägledning 30.10.2014 Jenny Asplund, projektledare, FIKA! Disposition Vad är mentorskap? Luckan Integration Projektet FIKAs mentorskapskoncept Hur stöder mentorskapet vägledningen?

Läs mer

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter

Förvaltningarnas chefsutvecklingsaktiviteter Västra Götalandsregionens regiongemensamma Chefsutvecklingskarta Målgrupp Förvaltningschef Områdeschef Chef över chef 1:a linjens chef Stabschef P r o Västra Götalandsregionens introduktionsprogam Kvalificerat

Läs mer

I-mentor. Lunds Tekniska Högskola. mentorsprogrammet på Industriell ekonomi

I-mentor. Lunds Tekniska Högskola. mentorsprogrammet på Industriell ekonomi I-mentor mentorsprogrammet på Industriell ekonomi Lunds Tekniska Högskola Text: Christian Johansson & Nina Åxman. Bilder: Johan Majtorp & Mats Nygren. Layout: Hanna Johansson Välkommen till I-mentor! För

Läs mer

Adeptens åtagande. Vad innebär begreppen adept och mentor? Adeptens funktion är att. Mentorprogrammets upplägg. Mentorns åtagande

Adeptens åtagande. Vad innebär begreppen adept och mentor? Adeptens funktion är att. Mentorprogrammets upplägg. Mentorns åtagande SFÖ:s mentorprogram Syfte och mål SFÖ arbetar för god yrkesetik och ökat erfarenhetsoch kunskapsutbyte mellan professionella översättare. Mentorverksamheten är avsedd att ge nya medlemmar stöd i att komma

Läs mer

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM. Vill du bli mentor eller adept?

Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM. Vill du bli mentor eller adept? Ultuna Studentkårs MENTORS PROGRAM Vill du bli mentor eller adept? Ultuna Studentkårs Mentorsprogram En ökad kontakt med näringslivet är något som efterfrågas av studenter från alla utbildningsprogram

Läs mer

Adeptguide. Handledning för adepter i mentorprogram på Chalmers

Adeptguide. Handledning för adepter i mentorprogram på Chalmers Adeptguide Handledning för adepter i mentorprogram på Chalmers 1 Innehåll 1. Så här används guiden... 4 2 Översikt över mentorprogrammet... 5 2.1 Syfte och mål med mentorprogrammet... 5 2.2 Mentorprogrammets

Läs mer

Kvalitetsdrivet 20-21/ Pilot Örebro

Kvalitetsdrivet 20-21/ Pilot Örebro Kvalitetsdrivet 20-21/4-16 - Pilot Örebro 2016-04-25 1 Dagens workshop Presentation av vår pilot i The Academic Value of Mobility Gruppdiskussion Återkoppling och kort redovisning 2016-04-25 2 Vår arbetsplats

Läs mer

Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår

Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår Sammanfattning Introduktionens värdeord trygghet, delaktighet, respekt och glädje ska ständigt genomsyra

Läs mer

FBI Mentorprogram 14/15

FBI Mentorprogram 14/15 FBI Mentorprogram 14/15 FBI:s Mentorprogram Studentföreningen Förenade Byggingenjörer på Mälardalens högskola i Västerås kommer under läsåret 14/15 att införa ett mentorprogram. Idén till mentorprogrammet

Läs mer

MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER

MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER Sök... MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER alumn@oru.se I 1 Syftet med mentorskap kan beskrivas som att stötta och uppmuntra människor till att ta ansvar för sitt eget lärande så att de kan nå sin fulla potential,

Läs mer

WESTHAGEN UTBILDNING AB

WESTHAGEN UTBILDNING AB Bilaga 3 WESTHAGEN UTBILDNING AB Utvärdering Westhagen Utbildning AB UTVÄRDERING 2(6) Westhagen Utbildning AB UTVÄRDERING 3(6) Utvärdering Process Mentorprogram Jämnt på toppen Beställare Länsstyrelsen

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var den person som

Läs mer

MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER

MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER Sök... MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER mentormatch@oru.se I 1 Syftet med mentorskap kan beskrivas som att stötta och uppmuntra människor till att ta ansvar för sitt eget lärande så att de kan nå sin fulla

Läs mer

Lärar/vägledarinformation

Lärar/vägledarinformation Lärar/vägledarinformation Portfolio - Personlig utvecklingsplan Syfte att utveckla och stödja självstyrt lärande genom att fokusera på det egna ansvaret för kunskapsinhämtning och personlig utveckling.

Läs mer

Supplemental Instruction - Projektplan

Supplemental Instruction - Projektplan Supplemental Instruction - Projektplan Fredrik Härlin 19 mars 2012 1 Inledning och bakrund Supplemental Instruction är en alternativ och kompletterande inlärningsform där en äldre student (SI-ledare) vägleder

Läs mer

mentorskap» En allians för kunskap

mentorskap» En allians för kunskap mentorskap» En allians för kunskap Mentorskap är en bra metod för kunskapsöverföring och kan förstärka lärandekulturen i en organisation. Men då behövs en tydlig struktur för samtalen enligt forskaren

Läs mer

Mentorskap Polisens chefs- och ledarcenter

Mentorskap Polisens chefs- och ledarcenter POLISENS CHEFsstöd Mentorskap Polisens chefs- och ledarcenter Polisens övergripande mål är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Chefens uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna

Läs mer

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen 1 (5) Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet

Läs mer

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet Dnr U2013/304 Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet 1. Beslut Föreskrifter rörande konstnärlig utbildning på forskarnivå respektive tillträde till

Läs mer

Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng

Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 7 Beteendevetenskapliga programmet, 180-210 högskolepoäng Behavioral and Social Sciences, 180-210 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik

Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik 2016-01-20 Astronomi och teoretisk fysik Johan Rathsman Biträdande prefekt, GU Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik Översikt över de funktioner

Läs mer

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter

Projektplan. Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter. Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Projektplan - Vidarutveckla förutsättningarna för utresande studenter Upprättad av: Version: Maria Evans, HUV Cathrine Gladh, NMT Olof Nilsson, processledare 1.0 Dokumentansvarig: Datum Maria Evans, HUV

Läs mer

Akademiskt mentorskap: hur och varför?

Akademiskt mentorskap: hur och varför? Akademiskt mentorskap: hur och varför? Verksamhetsplan Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet Innehåll BAKGRUND... 3 Kontakt... 3 MENTORSKAP PÅ HUMANISTISKA FAKULTETEN: MOTIVERING OCH SYFTE...

Läs mer

Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen

Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2014 Inledning Integrationsfonden lägger

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen 2016-04-27 1 (5) Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet

Läs mer

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen

Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen 1 (5) Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot dövhet eller hörselskada 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet

Läs mer

Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Södertörns högskola

Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Södertörns högskola Beslut 2014-03-14 (Dnr 114/41/2012) Studentavdelningen Katarina Offnegårdh Avdelningschef Riktlinjer för studie- och karriärvägledning vid Södertörns högskola Södertörns högskola Tel: +46 (0)8-608 40 00

Läs mer

Idrott och skola med bredd och spets

Idrott och skola med bredd och spets Idrott och skola med bredd och spets Polhemskolans idrottsgymnasium Förord Idrottsgymnasiets handbok ska ge information, stöd och vägledning åt lärare, mentorer och instruktörer på Polhemskolan i undervisningen

Läs mer

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012

Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1 (7) 2009-02-19 Dnr SU 29-0405-09 Stockholms universitet Studentavdelningen Stockholms universitets handlingsplan för breddad rekrytering 2009-2012 1. Inledning Stockholms universitet - Det öppna universitetet

Läs mer

Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april

Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april Malmö högskola 2012-05-04 Fakulteten för lärande och samhälle Minnesanteckningar från partnerområdesdagen den 18 april 2012-04-23 Under dagen fördes samtal partnerområdesvis som byggde på förmiddagens

Läs mer

Jämställdhetsplan 2011 2013

Jämställdhetsplan 2011 2013 Jämställdhetsplan 2011 2013 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll Jämställdhet mellan kvinnor och män... 2 Ansvarsfördelning... 2 Jämställdhetsplanen antagen 2007... 3 Läget vt- 11... 3

Läs mer

Mentorskapsprojektet i Göteborg

Mentorskapsprojektet i Göteborg 2008/2009 Mentorskapsprojektet i Göteborg FÖRBUNDET FÖR J URISTER, CIVILEKONOMER, SY STEMVETARE, PERSONALVETARE OCH SAMHÄLLSVETARE 2 (13) 3 (13) Välkommen till Juseks mentorskapsprojekt i Göteborg 2008/2009

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till stora

Läs mer

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14 FÖRETAGSINFORMATION OCH ANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP

Läs mer

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande).

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande). Ekonomihögskolan FEKL11, Kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Business Administration for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Mentorprogrammet är till för dig som. Så mycket utveckling på så kort tid! Och som bonus ett nytt nätverk.

Mentorprogrammet är till för dig som. Så mycket utveckling på så kort tid! Och som bonus ett nytt nätverk. Mentorprogram 2009 Förbättra ditt sätt att leda redaktionen. Utvecklas genom tankeutbyte med en erfaren kollega. Vidga ditt publicistiska nätverk. Utbyt tips och idéer med andra redaktörer. svtidskrifter_mall.indd

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Länsstyrelsen, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Länsstyrelsen, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Länsstyrelsen, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var

Läs mer

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Bilaga 1 Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Efter möte 20/2 2017 Grundprinciper Studenten skall enligt Universitetets

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

NOTIS Inlämningsuppgift till Mentorskap inom Samverkan

NOTIS Inlämningsuppgift till Mentorskap inom Samverkan NOTIS Inlämningsuppgift till Mentorskap inom Samverkan adept: Nihad Subasic subasic@kth.se KTH, ITM, TMT Campus Södertälje mentor: Joakim Gimholt joakim.gimholt@scania.com Scania Tekniskt Center Södertälje

Läs mer

Arbetsmiljöprojekt, inst f informationsteknologi, Sju Högst ANGelägna Rådiga Insatser för en Lysande Arbetsmiljö (SHANGRI-LA)

Arbetsmiljöprojekt, inst f informationsteknologi, Sju Högst ANGelägna Rådiga Insatser för en Lysande Arbetsmiljö (SHANGRI-LA) HL 100819 Beslut i institutionsstyrelsen 100909 Arbetsmiljöprojekt, inst f informationsteknologi, Shangri-La Sju Högst ANGelägna Rådiga Insatser för en Lysande Arbetsmiljö (SHANGRI-LA) Utbildning- och

Läs mer

Doktorandernas mål

Doktorandernas mål Rektor Fakultetsnämnder Sida 1/5 GUDK 2012-05-15 Doktorandernas mål 2012-2016 Inledning För att kunna föra fram doktorandernas åsikter och hålla en kontinuerlig dialog med universitetets ledning har Göteborgs

Läs mer

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter SWOT-analys 2018 Lärande och samhälle, Malmö universitet Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera

Läs mer

Mål och riktlinjer för studievägledning på grund- och avancerad nivå vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet

Mål och riktlinjer för studievägledning på grund- och avancerad nivå vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet Riktlinjer Fastställt av fakultetsstyrelsen 2001-06-20 Reviderad 2004-12-01, 2006-12-21, 2010-04-13 Dnr M:A9 46/2001 1 Studievägledningen Mål och riktlinjer för studievägledning på grund- och avancerad

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018. Ekonomihögskolan INFL11, Kompletterande utbildning för systemvetare med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Information Systems for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Utvecklas som ledare. Ledarskapsprogram vid Linköpings universitet. LiU EXPANDING REALITY

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Utvecklas som ledare. Ledarskapsprogram vid Linköpings universitet. LiU EXPANDING REALITY LINKÖPINGS UNIVERSITET Utvecklas som ledare Ledarskapsprogram vid Linköpings universitet LiU EXPANDING REALITY Program för att utvecklas som ledare LEDARE OCH CHEFER på olika nivåer är viktiga för att

Läs mer

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Erik Aspeqvist, Emma Jarbo, Oskar Foldevi, Fredric Malmros och Hanna Stapleton 2011-11-11 Bakgrund Om utvärderingen Växthus

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Dnr HS 2013/ Riktlinjer för introduktion till högskolestudier vid Högskolan i Skövde

Dnr HS 2013/ Riktlinjer för introduktion till högskolestudier vid Högskolan i Skövde Avdelningen för utbildnings- och studentstöd RIKTLINJER 2013-04-11 Dnr HS 2013/211-111 Riktlinjer för introduktion till högskolestudier vid Högskolan i Skövde 1. Inledning Introduktionen vid Högskolan

Läs mer

Mentorskapets ABC. Varför just mentorskap? För att

Mentorskapets ABC. Varför just mentorskap? För att Mentorskapets ABC Av Freddie Larsson Mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i sin profession och person. Mentorskapet innebär att en mer erfaren (inte nödvändigtvis

Läs mer

ART REFUGE SWEDEN En prototyp från Konstex

ART REFUGE SWEDEN En prototyp från Konstex ART REFUGE SWEDEN En prototyp från Konstex De konstnärliga lärosätenas nätverk JOHAN ÖBERG Utgångspunkter Under 2015 har ca 50 000 personer mellan 18 och 30 år från fr a Mellersta Östern asyl i Sverige.

Läs mer

Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor

Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor Sammanställning av utvärderingsdagen den 30 november 2015 för försöksverksamhet med övnings(för)skolor Malmö högskola har sedan 2014 en femårig försöksverksamhet med övnings(för)skolor i verksamhetsförlagd

Läs mer

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar U-Avtal Sid 1 (5) 1 Parter 1. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå Kontaktperson: Boa Drammeh, kanslichef 2. ZZ kommun YY 999 99 XXXX Kontaktperson: XXXXX 2 Definitioner Med verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår

Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår Introduktionspolicy för introduktionen av nya studenter vid Örebro universitet och Örebro studentkår Sammanfattning Introduktionens värdeord trygghet, delaktighet, respekt och glädje ska ständigt genomsyra

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/128-IFN-010 Eva Sahlén - SNSES03 E-post: eva.sahlen@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Ungdomsteamets vision är att genom samarbete med näringslivet kunna skapa alternativa vägar till arbete

Ungdomsteamets vision är att genom samarbete med näringslivet kunna skapa alternativa vägar till arbete I Haninge kommun finns det c:a 1000 arbetslösa ungdomar, varav ungefär en tredjedel förekommer utanför den officiella statistiken. Den officiella statistiken visar att det finns ca 700 personer registrerade

Läs mer

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography GÖTEBORGS UNIVERSITET Konstnärliga fakultetsnämnden Högskolan för fotografi Utbildningsplan Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography Examen:

Läs mer

Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret 2012-2013 Sektionen för Lärarutbildning

Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret 2012-2013 Sektionen för Lärarutbildning Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret - 2013 Sektionen för Lärarutbildning Inledning Sektionen för lärarutbildningen har utifrån kvalitetsprogramet för sektionen upprättat en handlingsplan för läsåret

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

KUST. Till dig som är ST-läkare inom NU-sjukvården eller Primärvården Fyrbodal.

KUST. Till dig som är ST-läkare inom NU-sjukvården eller Primärvården Fyrbodal. KUST Till dig som är ST-läkare inom NU-sjukvården eller Primärvården Fyrbodal. KUST (Kompetens Utveckling för ST-läkare) startade 1998 på initiativ av studierektorerna inom primärvården och NU-sjukvården.

Läs mer

Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning

Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning Rapport 2015-05-19 Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning KS 2013/0967 Resultatet av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning rapporterades till projektgrupp

Läs mer

Utvärdering av mentorsverksamheten vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Utvärdering av mentorsverksamheten vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Utvärdering av mentorsverksamheten vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Bakgrund Upprinnelsen till mentorsprojektet finns i en diskussion i den dåvarande ämnesgruppen i filosofi.

Läs mer

Utbildningsplan. Högskolepoäng: 60/120. 1. Utbildningsprogrammens organisering. 2. Utbildningsprogrammens mål

Utbildningsplan. Högskolepoäng: 60/120. 1. Utbildningsprogrammens organisering. 2. Utbildningsprogrammens mål Hälsohögskolan Diarienr 140/2010 1 Utbildningsplan Utbildningsprogrammets benämning: Magisterprogram i arbetsterapi och Masterprogram i arbetsterapi/master Programme in Occupational Therapy (60 credits)

Läs mer

Roller och ansvar inom CPU Järfälla

Roller och ansvar inom CPU Järfälla Roller och ansvar inom CPU Järfälla Barn- och ungdomsförvaltningen och kompetensförvaltningen i Järfälla deltar i ett 5- årigt nationellt projekt med övningsskolor och övningsförskolor tillsammans med

Läs mer

Om mentorskap. Soroptimisternas Unionsmöte

Om mentorskap. Soroptimisternas Unionsmöte Om mentorskap Soroptimisternas Unionsmöte Luleå den 10 april 2011 Mona Odhnoff Sundström Moderna mentorskapet Tidigare kunskapsöverföring Nu - lärande process Båda deltagare utvecklas Mentorn tränad i

Läs mer

Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan för Statistikerprogrammet,

Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan för Statistikerprogrammet, Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse och verksamhetsplan för Statistikerprogrammet, 18hp Verksamhetsberättelse Programbeskrivning Statistikerprogrammet är ett treårigt kandidatprogram med inriktning mot statistik.

Läs mer

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1 Allmänna mål. 1.2 Särskilda mål. Examensbeskrivning Konstnärlig kandidatexamen

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1 Allmänna mål. 1.2 Särskilda mål. Examensbeskrivning Konstnärlig kandidatexamen Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Ädellab/Metallformgivning Beslutad av Prefekt 2010-09-23 Fastställd i KU-nämnden 2010-10-06 Reviderad av KU-nämnden 2014-03-12. Gäller fr o m HT 2011 1 ALLMÄNNA

Läs mer

Mitt Livs Chans. Mentorprogram - Stockholm, Göteborg, Östergötland, Skåne och Online. Vill du göra skillnad på riktigt? Bli mentor i Mitt Livs Chans!

Mitt Livs Chans. Mentorprogram - Stockholm, Göteborg, Östergötland, Skåne och Online. Vill du göra skillnad på riktigt? Bli mentor i Mitt Livs Chans! Mentorprogram - Stockholm, Göteborg, Östergötland, Skåne och Online Vill du göra skillnad på riktigt? Bli mentor i! Foto: Karolina Friberg Mitt Livs vision är att skapa ett inkluderande samhälle och en

Läs mer

En utbildning i samspel mellan akademi och församling

En utbildning i samspel mellan akademi och församling Hej! Du som får det här dokumentet har nyligen träffat en människa som är intresserad av Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Den personen vill antingen ha dig som mentor eller er församling som utbildningsplats.

Läs mer

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP)

Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Utlåtande 2012: RI (Dnr 231-1361/2011) Traineeprogram för Stockholms stad Motion (2011:51) av Per Olsson och Sara Pettigrew (båda MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Handlingsplan för interprofessionellt lärande

Handlingsplan för interprofessionellt lärande Handlingsplan för interprofessionellt lärande inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå år 2018-2022 Dnr: 3-4732/2017 Beslutad av Styrelsen för utbildning: 2018-06-20 1 Inledning Interprofessionell

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom kurspaketet Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen, 90 hp.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom kurspaketet Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen, 90 hp. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPV04, Kompletteringskurs: Psykologisk behandling och psykoterapi, 20 högskolepoäng Supplementary Course: Psychological Treatment and Psychotherapy, 20 credits Avancerad

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Kartläggning av företagets utvecklingsbehov. Nätverksträff. Tema lönsamhet. Individuellt val av kompetensutveckling. Tematräff i nätverket 1 ggr/månad

Kartläggning av företagets utvecklingsbehov. Nätverksträff. Tema lönsamhet. Individuellt val av kompetensutveckling. Tematräff i nätverket 1 ggr/månad Företagsutveckling individuellt och i nätverk Ölandsnätet är byggt för att ge företagen på Öland en möjlighet att kompetensutveckla sig, ta vara på gemensam kompetens och samtidigt lära känna företagare

Läs mer

Beskrivning av utbildning (5) Dnr :383

Beskrivning av utbildning (5) Dnr :383 1 (5) Lärosätets namn Stockholms universitet, Specialpedagogiska institutionen Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 1-90 hp. Ingår i Lärarlyftet II. Antal

Läs mer

Mitt Livs Chans. Mentorprogram Östergötland Vill du göra skillnad på riktigt? Bli mentor i Mitt Liv

Mitt Livs Chans. Mentorprogram Östergötland Vill du göra skillnad på riktigt? Bli mentor i Mitt Liv Mitt Livs Chans Mentorprogram Östergötland 2016-2017 Vill du göra skillnad på riktigt? Bli mentor i Mitt Liv Mitt Livs Chans Mentorprogrammet Syfte och innehåll Mentoruppdraget ger en ökad insikt i mångfaldsfrågan

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarprogrammet. 180 högskolepoäng

Studie- och yrkesvägledarprogrammet. 180 högskolepoäng Studie- och yrkesvägledarprogrammet 180 högskolepoäng 3 Studie- och yrkesvägledarprogrammet 180 högskolepoäng ÄR DU INTRESSERAD AV? hur människors livsvägar formas? att bidra till att människor kan förverkliga

Läs mer