Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN. Kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN. Kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen 2010 06 07 112 274. Arbets och personalutskottet 2010 05 17 89 198."

Transkript

1 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet Dnr juniks13 Ansökan till regeringen att genom tidsbegränsad dispens, för arbetsgivare i Luleå tätortsområde, behandla subvention av kollektivtrafikresa som skattefri förmån Ärendebeskrivning En viktig åtgärd för att kunna nå de nationella och lokala klimat och miljömålen är att öka andelen tätortsresor med buss för att minska biltrafikens negativa effekter. Biltrafiken är en av Luleå kommuns största källor för utsläpp av växthusgasen koldioxid och skapar även lokala miljöproblem i tätorten. Exempelvis försämrad luftkvalitet för invånarna. Som ett led i arbetet med att öka andelen kollektivtrafikresor genomförde Luleå kommun och Luleå Lokaltrafik i samarbete satsningen Bussprojekt Satsningen omfattade ett nytt linjenät, realtidsvisning och andra förbättringar och har varit mycket framgångsrikt. Resandet med tätortstrafiken med buss har mellan 2002 och 2007 ökat med drygt 27 % jämfört resandet 2002 och Luleå Lokaltrafik har haft Sveriges mest nöjda kollektivtrafikkunder fem år i rad. Trots dessa framgångar och att antalet bussresor har ökat har dock busstrafiken marknadsandel av korta resor i Luleå tätort legat still runt 11 % på grund av att totala antalet resor i Luleå, framför allt bilresor, har ökat snabbare än antalet kollektivtrafikresor. Andelen Luleåbor som åker buss med LLT minst en gång per månad har inte förändrats och ligger fortfarande runt 50 %. Det innebär att de som åker buss åker oftare men satsningen har ej förmått bilisterna att i någon större utsträckning välja kollektivt resande.

2 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet juniks13b För att kollektivtrafiken påtagligt ska kunna bidra till att Sverige når ställda miljömål krävs att kollektivtrafiken ökar sin marknadsandel kraftigt. Fem branschorgan med Svensk Kollektivtrafik som pådrivare har i sin remiss till förslaget om ny kollektivtrafiklagstiftning från 2009 påtalat vikten av att branschen, gemensamt med Sveriges regering, skapar bästa möjliga förutsättningar för att dubbla kollektivtrafikens marknadsandel till I den av branschen framtagna affärs och fördubblarplan finns en uttalad ambition att genom pilotprojekt kunna gå före i det arbetet. Med hjälp av lokala dispenser och annan samverkan ska pilotförsök kunna genomföras för att undersöka vilka åtgärder som bäst kan bidra till en fördubblad kollektivtrafik. Stadsbyggnadskontoret och Luleå Lokaltrafik AB anser att Luleå kommun bör anmäla intresse av att medverka i pilotprojekt i Fördubblarplanen. Det tänkta pilotprojektet i Luleå har som mål att som ett konkret exempel undersöka vilka effekter som kan uppnås när arbetsgivaren kan subventionera kollektivtrafikresandet som skattefri förmån. Syftet med en ansökan till regeringen är att: Luleå Kommun ansöker och erhåller skattedispens hos Finansdepartementet att tillämpas i pilotprojekt för ökad kollektivtrafiknyttjande. Dispensen ska möjliggöra för arbetsgivare i Luleå tätortsområde att på försök behandla subventionerad kollektivtrafikresa för anställd som skattefri förmån. Dispensen ska gälla 36 månader, med start snarast möjligt. Pilotprojektet i Luleå är tänkt att under 36 månader undersöka vilka effekter en skattebefrielse av kollektivtrafikförmån har på resandet, biljettintäkterna, trafikutbudet och de kommunala kostnaderna för kollektivtrafiken. För många företag och offentliga verksamheter är anställdas resor till och från arbetet verksamhetens största klimat och miljöbelastning. Frågan har uppmärksammats och allt fler arbetsgivare försöker att förbättra sin miljöprofil genom att motivera medarbetare att välja miljöanpassade färdsätt.

3 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet juniks13c Idag måste dock arbetsgivare betala full arbetsgivaravgift när de ekonomiskt vill motivera sina anställda att arbetspendla miljöeffektivt med kollektivtrafik. Vidare beskattas den anställde efter förmånsvärdet på kollektivtrafikresan som arbetsgivaren subventionerat. Vårt förslag är att, när regeringsbeslut om dispens tagits, Luleå kommun går före och erbjuder sina anställda ett subventionerat årskort för resor med LLT. Egenavgift för den anställde föreslås till kronor. (Kalkylerat pris efter storkundsrabatt exklusive moms årskort 2011, kr). Om man antar att 25 % av kommunens anställda, cirka personer, nappar på erbjudandet uppstår en initial kostnad för Luleå kommun efter att egenavgiften dragits av på cirka 2,9 mkr. Samtidigt skulle den kommunala ramen till LLT kunna minskas med cirka 1,9 mkr den första 12 månadersperioden tack vare LLT:s ökade biljettintäkter. Nettokostnaden för Luleå kommun för första 12 månadsperioden skulle då bli cirka 1 mkr. Om sedan företag och andra organisationer hakar på detta och också erbjuder sina anställda subventionerade årskort för att visa sig nytänkande och bidra till en minskad energiförbrukning och en bättre miljö skulle den kommunala ramen till LLT kunna minskas ytterligare. Om cirka 15 % av privatanställda på arbetsplatser i Luleå tätortstrafikområde, cirka personer, skulle få/välja subventionerade årskort skulle det innebära en intäkt för LLT som i sin tur medför att den kommunala ramen år 3 till LLT skulle kunna minskas med cirka 3,5 4,5 mkr. Dvs. en nettovinst på sikt för Luleå kommun på cirka 2,5 3,5 mkr. Förslag till beslut Stadsbyggnadskontoret och LLT föreslår kommunstyrelsen besluta att hos regeringen anhålla om dispens att arbetsgivares subvention av resor med tätortstrafiken med buss i Luleå behandlas som skattefri förmån under 36 månader med start snarast möjligt.

4 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet juniks13d att vid erhållen dispens enligt ovan kommunen som första arbetsgivare går före och erbjuder kommunens anställda subventionerade kollektivtrafikresor inom tätorten. Ekonomikontorets yttrande Enligt Luleå Lokaltrafiks (LLT) beräkningar blir Luleå kommuns kostnad för att subventionera anställdas årskort ca tkr (1 875 resande * kronor i subvention). LLT:s ökade biljettintäkter/ökat resande beräknas till ca tkr vilket innebär minskat behov av kommunalt driftbidrag med motsvarande belopp. Ökad kommunal nettokostnad för tätortstrafiken blir således ca tkr/år. Om även företag och andra organisationer ansluter sig till försöket och erbjuder sina anställda subventionerade årskort bedömer LLT att resandet och biljettintäkterna ökar i sådan omfattning att behovet av driftbidrag från kommunen minskar och mer än väl uppväger kommunens kostnad för att subventionera de anställdas årskort. LLT bedömer att den kommunala nettokostnaden för tätortstrafiken tom skulle kunna minska om försöket sprider sig till övriga arbetsgivare inom kommunen. Under förutsättning att regeringen beviljar dispens och att kommunstyrelsen beslutar att Luleå kommun erbjuder kommunens anställda subventionerade kollektivtrafikresor inom tätorten enligt statsbyggnadskontorets och LLT:s förslag föreslår ekonomikontoret kommunstyrelsen besluta att maximalt avsätta netto tkr år 2011 som utgör första året i den treåriga försöksverksamheten. Beloppet beaktas i pågående budgetarbete inför strategisk plan och budget , försöksverksamheten utvärderas efter ett år varefter beslut om fortsatt finansiering tas.

5 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet Personalkontorets yttrande juniks13e Personalkontoret har tagit del av förslaget och lämnar följande information och synpunkter som kommunstyrelsen har att ta hänsyn till vid den sammanvägda bedömningen: Personalkontoret utgår ifrån att många anställda, speciellt i tätorten, redan idag åker med LLTs bussar. Antalet är okänt. Vi kan bara konstatera att ca 200 anställda/år nyttjar möjligheten att få kostnaden dragen på lönen (varav 2/3 avser helår). Vissa cyklar sommartid och nyttjar buss vintertid. En lösning som både gynnar miljö och hälsa. Personalkontoret har inga synpunkter på kalkylen i sig och ser det svårt att bedöma om 25 % av kommunens anställda skulle nappa på förslaget. Förslaget skulle emellertid kunna motverka de personalpolitiska ambitionerna avseende hälsa om de som idag väljer cykel sommartid övergår till att åka buss hela året. Med anledning av behovet av likabehandling vill personalkontoret uppmärksamma kommunstyrelsen på att endast en del av de anställda bor på sådan plats att de kan använda LLTs bussar vid transport till och från jobbet. Möjligheten att nyttja ett sådant erbjudande varierar därför. De som skulle kunna nyttja erbjudandet ser Luleå kommun som en bra arbetsgivare medan andra kan se det som personalpolitik där anställda särbehandlas. Detta måste vägas in i en slutlig bedömning. Personalkontoret måste avslutningsvis peka på att förslaget skulle medföra viss administration för förvaltningarna och att rutiner måste skapas för hanteringen.

6 Kommunstyrelsen Arbets och personalutskottet b Arbets och personalutskottets förslag juniks13f Kommunstyrelsens arbets och personalutskott föreslår kommunstyrelsen besluta att hos regeringen anhålla om dispens att arbetsgivares subvention av resor med buss inom Luleå kommun ska behandlas som skattefri förmån under 36 månader med start så snart som möjligt vid erhållen dispens enligt ovan kommunen som första arbetsgivare går före och erbjuder kommunens anställda subventionerade kollektivtrafikresor inom tätorten. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att hos regeringen anhålla om dispens att arbetsgivares subvention av resor med buss inom Luleå kommun ska behandlas som skattefri förmån under 36 månader med start så snart som möjligt vid erhållen dispens enligt ovan kommunen som första arbetsgivare går före och erbjuder kommunens anställda subventionerade kollektivtrafikresor inom Luleå kommun. Beslutsexpediering Stadsbyggnadskontoret, LLT, ekonomikontoret, Personalkontoret

Medborgarförslag om att minska koldioxidutsläpp

Medborgarförslag om att minska koldioxidutsläpp Kommunfullmäktige 2007-12-17 331 693 Kommunstyrelsen 2008-05-12 119 316 Arbets- och personalutskottet 2008-04-14 84 210 Dnr 07.813-008 deckf40 Medborgarförslag om att minska koldioxidutsläpp Ärendebeskrivning

Läs mer

Motion om kollektivtrafiken

Motion om kollektivtrafiken 2008-03-31 67 154 Kommunstyrelsen 2008-08-11 163 223 Arbets- och personalutskottet 2008-06-02 147 350 Dnr 08.179-008 marskf31 Motion om kollektivtrafiken Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet,

Läs mer

Medborgarförslag om gratis lokalbuss för barn och ungdomar

Medborgarförslag om gratis lokalbuss för barn och ungdomar Kommunfullmäktige 2006-04-24 104 248 2006-11-27 229 533 Kommunstyrelsen 2006-11-13 210 520 Arbets- och personalutskottet 2006-10-16 197 419 Pia Aho, LLT 06.240 008 aprilkf23 Medborgarförslag om gratis

Läs mer

Trafikbullerplan 2010

Trafikbullerplan 2010 Kommunfullmäktige 2010 11 29 177 416 Kommunstyrelsen 2010 11 15 207 501 Arbets och personalutskottet 2010 10 25 198 411 Dnr 10.605 51 novkf10 Trafikbullerplan 2010 Bilagor: Trafikbullerplan Miljönämndens

Läs mer

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsmässa 2011

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsmässa 2011 Kommunstyrelsen 2011 09 12 205 463 Arbets och personalutskottet 2011 09 12 174 363 Dnr 11.482 12 oktkf11 Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsmässa 2011 Bilaga: Ansökan Ärendebeskrivning

Läs mer

Borgen och lån 2013. Ärendebeskrivning. Kommunfullmäktige 2012-12-17 269 648. Kommunstyrelsen 2012-12-03 274 676

Borgen och lån 2013. Ärendebeskrivning. Kommunfullmäktige 2012-12-17 269 648. Kommunstyrelsen 2012-12-03 274 676 Kommunfullmäktige 2012-12-17 269 648 Kommunstyrelsen 2012-12-03 274 676 2012-12-03 270 560 Dnr 12.720-04 deckf21 Borgen och lån 2013 Ärendebeskrivning För att tillmötesgå kommunens kreditgivare behöver

Läs mer

SL-kort som löneförmån till stadens anställda Motion av Mehdi Oguzsoy (v) (2007:22)

SL-kort som löneförmån till stadens anställda Motion av Mehdi Oguzsoy (v) (2007:22) Utlåtande 2007: RI (Dnr 219-2226/2007, 019-3825/2002) SL-kort som löneförmån till stadens anställda Motion av Mehdi Oguzsoy (v) (2007:22) SL-kort till borgarråd, fullmäktigeledamöter och ersättare istället

Läs mer

Tjänsteskrivelse Svar på motion (MP) erbjud SL-kort som löneförmån

Tjänsteskrivelse Svar på motion (MP) erbjud SL-kort som löneförmån EMELIE HALLIN SID 1/4 T.F FÖRVALTNINGSCHEF KAI 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Svar på motion (MP) erbjud SL-kort som löneförmån Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om gratis resor för barn och ungdomar med lokaltrafiken

Medborgarförslag om gratis resor för barn och ungdomar med lokaltrafiken Kommunfullmäktige 2006-05-29 123 291 2006-11-27 230 537 Kommunstyrelsen 2006-11-13 211 524 Arbets- och personalutskottet 2006-10-16 198 423 Camilla Rydbjörk, LLT 06.300 008 majkf19 Medborgarförslag om

Läs mer

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar 2008-04-28 106 239 Kommunstyrelsen 2008-10-13 205 327 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 202 495 Dnr 08.282-008 aprilkf31 Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Bilaga: Definition på miljöbil

Läs mer

Kollektivt boende för funktionshindrade ungdomar, Kronanbacken

Kollektivt boende för funktionshindrade ungdomar, Kronanbacken Kommunstyrelsen 2009-01-12 8 21 Arbets- och personalutskottet 2008-12-15 275 684 Dnr 08.51-293 janks12 Kollektivt boende för funktionshindrade ungdomar, Kronanbacken Bilaga: Yttrande Ärendebeskrivning

Läs mer

SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOAAMUN Kommunledningskontoret Eva Carlsson Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 4 Diariekod: 146 Kommunstyrelsen Svar på motion väckt av Larissa Karimson (MP) om att alla offentliganstäilda i Sollentuna

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar 2007-05-02 98 184 Kommunstyrelsen 2008-10-13 208 341 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 205 507 Dnr 07.270-008 majkf23 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Reservation Ylva Strutz, för

Läs mer

Rutiner för möten och resor

Rutiner för möten och resor Förslag till rutiner 2015-04-01 Dnr KS.2015.134 Sektor kommunstyrelsen Handläggare: Björn Järbur Kommunchef Tel: 0303-330264 E-post: bjorn.jarbur@ale.se Rutiner för möten och resor Syfte Dessa rutiner

Läs mer

Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering

Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering Kommunfullmäktige 2012 01 30 10 31 Kommunstyrelsen 2012 01 16 17 42 Arbets och personalutskottet 2012 01 16 15 35 Dnr 11.347 10 augkf10 Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering Bilaga:

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen 2012

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen 2012 Kommunfullmäktige 2012-09-24 167 389 Kommunstyrelsen 2012-09-10 171 430 Arbets- och personalutskottet 2012-08-13 162 347 Dnr 12.361-12 septkf12 Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen

Läs mer

- KOMMUNSTRYRELSENS AU

- KOMMUNSTRYRELSENS AU -;... SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ~ Sammanträdesdatum TRANAs KOMMUN 2015-06-09 Sida 15 (3B) - KOMMUNSTRYRELSENS AU 141 Dnr 406/15 Sponsring av projekt Ljusslingan Skrivelse har inkommit från Tranås handel (via

Läs mer

Stockholms läns landsting 4

Stockholms läns landsting 4 Stockholms läns landsting 4 Landstingsstyrelsen Miljöberedningen PROTOKOLL 2/2017 2017-03-16 LS 2017-0073 8 Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms län LS 2016-1407

Läs mer

Motion om arbetsmarknadspolitiken

Motion om arbetsmarknadspolitiken 2007-10-29 238 509 Kommunstyrelsen 2008-10-13 218 380 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 196 476 Dnr 07.677-008 oktkf54 Motion om arbetsmarknadspolitiken Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet,

Läs mer

Frukostseminarium: Hur mycket ökar reseavdraget koldioxidutsläppen?

Frukostseminarium: Hur mycket ökar reseavdraget koldioxidutsläppen? Frukostseminarium: Hur mycket ökar reseavdraget koldioxidutsläppen? Lars Sandberg WSP Analys & Strategi 14/11/2012 Syfte med projektet Att bygga upp kunskapen kring hur reseavdraget och förmånsbeskattningen

Läs mer

PARKERINGSKÖP Köpa parkering i stället för att bygga i egen regi Parkeringslösning till en lägre kostnad Samlade anläggningar inga fasta platser ökat samnyttjande Umeå har arbetat med parkeringsköp sedan

Läs mer

Plats och tid Personalkontorets sammanträdesrum, klockan 8:30-11:40

Plats och tid Personalkontorets sammanträdesrum, klockan 8:30-11:40 Kommunstyrelsens personalutskott 2018-05-07 1-12 Plats och tid Personalkontorets sammanträdesrum, klockan 8:30-11:40 ande Anne Tano (M), ordförande Ewa Klang (S), vice ordförande Harald Lagerstedt (C)

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Kommunfullmäktige har tidigare uttalat att Kalmar kommun inte ska ha fler typer av bruttolöneavdrag än miljöbil.

Kommunfullmäktige har tidigare uttalat att Kalmar kommun inte ska ha fler typer av bruttolöneavdrag än miljöbil. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-03-15 Kommunstyrelsens personalutskott Svar på motion från Liberalerna - Erbjud personalcykel med bruttolöneavdrag Dnr KS 2016/1222 Bakgrund Liberalerna föreslår i motionen

Läs mer

Hantering av övertalighet

Hantering av övertalighet Kommunstyrelsen 2009-05-11 125 312 Arbets- och personalutskottet 2009-05-11 119 262 Dnr 09.337-02 juniks13 Hantering av övertalighet Senaste årens volymanpassning av barn- och utbildningsförvaltningens

Läs mer

3 Systematiskt arbete för jämställda och jämlika arbetsplatser (KSKF/2018:465)

3 Systematiskt arbete för jämställda och jämlika arbetsplatser (KSKF/2018:465) 1(3) 3 Systematiskt arbete för jämställda och jämlika arbetsplatser (KSKF/2018:465) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Alla nämnder och bolag ges i uppdrag att arbeta utifrån kommunkoncernens gemensamma

Läs mer

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda Kommunfullmäktige 2011 09 26 172 372 2012 02 27 27 81 Kommunstyrelsen 2012 02 13 35 92 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 24 60 Dnr 11.548 008 septkf35 Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt

Läs mer

Friskvårdsbidraget 2015 underlag för diskussion

Friskvårdsbidraget 2015 underlag för diskussion Personalavdelningen Dnr KS/2014:55-028 2014-03-10 1/5 Handläggare Ulrika Orrblad Tel. 0152-29367 Friskvårdsbidraget 2015 underlag för diskussion Kommunstyrelsens personalutskott har till förvaltningen/personalavdelningen

Läs mer

Stockholms låns landsting i (4) Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting

Stockholms låns landsting i (4) Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting Stockholms låns landsting i (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab Handläggare: Fredrik Åstedt Landstingsstyrelsens personalutskott, arvodesberedning och miljöberedning Motion

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunfullmäktige 2008-11-24 279 661 Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering

Läs mer

Delägarskap i Invest in Norrbotten AB

Delägarskap i Invest in Norrbotten AB Kommunfullmäktige 2012-05-28 107 251 2012-05-14 106 269 2012-04-23 36 76 Dnr 12.229-14 majkf23 Delägarskap i Invest in Norrbotten AB Bilagor: Affärsplan Bolagsordning Aktieägaravtal Förslag till beslut

Läs mer

Måndag 14 januari 2019, Kl. 16:00. Mats Pettersson, kommunchef Maria Landström, kommunsekreterare. Maria Landström.

Måndag 14 januari 2019, Kl. 16:00. Mats Pettersson, kommunchef Maria Landström, kommunsekreterare. Maria Landström. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Utses att justera Justeringens plats och tid Beslutande Övriga deltagare Gällivare Folkets hus, Blå Forell Måndag 14 januari 2019 kl.13:15 13:45 Fredric Olofsson

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

E-förslag om fria kollektivtrafikresor för 70+ Ärende 24 KS 2018/365

E-förslag om fria kollektivtrafikresor för 70+ Ärende 24 KS 2018/365 E-förslag om fria kollektivtrafikresor för 70+ Ärende 24 KS 2018/365 Sida 238 av 263 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-16 Dnr: KS 2018/365 Kommunstyrelsen E-förslag - Fria kollektivtrafikresor för 70+ Förslag

Läs mer

Yttrande över betänkandet Spara i goda tider för en stabil kommunal verksamhet SOU 2011:59

Yttrande över betänkandet Spara i goda tider för en stabil kommunal verksamhet SOU 2011:59 Kommunstyrelsen 2012 01 16 14 31 Arbets och personalutskottet 2011 12 19 261 568 Dnr 11.589 10 janks11 Yttrande över betänkandet Spara i goda tider för en stabil kommunal verksamhet SOU 2011:59 Bilaga:

Läs mer

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2011 12 05 273 647 Arbets och personalutskottet 2011 11 28 242 525 Dnr 11.125 13 decks14 Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Ärendebeskrivning Migrationsverkets

Läs mer

Plan för tobakskampanj samt införande av rökfri arbetstid

Plan för tobakskampanj samt införande av rökfri arbetstid Kommunstyrelsen 2009-09-14 176 455 Arbets- och personalutskottet 2009-08-31 173 377 Dnr 09.524-02 septks15 Plan för tobakskampanj samt införande av rökfri arbetstid Ärendebeskrivning Forskning visar att

Läs mer

Medborgarförslag om utbildning av kommunanställda och elever i hjärt och lungräddning

Medborgarförslag om utbildning av kommunanställda och elever i hjärt och lungräddning 2009 11 30 205 484 Kommunstyrelsen 2010 04 12 80 186 Arbets och personalutskottet 2010 03 29 54 116 Dnr 09.706 008 novkf31 Medborgarförslag om utbildning av kommunanställda och elever i hjärt och lungräddning

Läs mer

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning Resultat av enkät genomförd 2 27 oktober 2006 Kortversion Göteborg 2006-11-20 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning Göteborgs

Läs mer

Ungdomssatsning på utbildning i Luleå

Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Kommunstyrelsen 2009-12-07 233 607 Arbets- och personalutskottet 2009-11-16 245 531 Dnr 09.672-613 deckf14 Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Bilaga: Sammanställning över kurser Ärendebeskrivning I

Läs mer

Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun

Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun Utbildningskontoret Lars Rehnberg Leo Gustafson TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-03-25 Reviderad 2013-04-09 Dnr KS Kommunstyrelsen Införande av karriärtjänster i Linköpings kommun FÖRSLAG TILL BESLUT FÖRSLAG

Läs mer

FÖRORD. Bernt Grahn Kommunchef

FÖRORD. Bernt Grahn Kommunchef Riktlinjer Gåvor FÖRORD Det är viktigt att Luleå kommuns verksamheter har ett enhetligt förhållningssätt kring begreppet personalförmåner. Dessa riktlinjer anger de gåvor som Luleå kommun ger till sina

Läs mer

Hantering av övertalighet

Hantering av övertalighet Kommunfullmäktige 2009-05-25 106 252 Kommunstyrelsen 2009-05-11 125 312 Arbets- och personalutskottet 2009-05-11 119 262 Hantering av övertalighet Bilaga: Röstförklaring Dnr 09.337-02 juniks13 Senaste

Läs mer

Förslag till komplettering av Luleå kommuns regler kring Pension och avgångsersättningar för förtroendevalda

Förslag till komplettering av Luleå kommuns regler kring Pension och avgångsersättningar för förtroendevalda Kommunfullmäktige 2012-09-24 174 416 2012-09-10 179 454 2012-08-27 177 381 Dnr 12.389-02 septkf16 Förslag till komplettering av Luleå kommuns regler kring Pension och avgångsersättningar för förtroendevalda

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-12 4 KS 409/16 Uppdaterade riktlinjer för resor Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen antar

Läs mer

Svar på motion väckt av Bengt Cedrenius (MP) om ersättning för resa med cykel och elcykel - återremiss

Svar på motion väckt av Bengt Cedrenius (MP) om ersättning för resa med cykel och elcykel - återremiss Eva Carlsson Sidan 1 av 4 Diariekod: 149 Kommunstyrelsen Svar på motion väckt av Bengt Cedrenius (MP) om ersättning för resa med cykel och elcykel - återremiss Förslag till beslut Kommunledningskontoret

Läs mer

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall Kommunfullmäktige 2009-10-26 161 380 Kommunstyrelsen 2009-10-12 190 507 Arbets- och personalutskottet 2009-09-14 185 398 Dnr 09.543-825 oktkf11 Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby

Läs mer

Motion om rätten till trygghet i anställningen

Motion om rätten till trygghet i anställningen Kommunfullmäktige 2010 03 29 56 131 2010 09 27 135 320 Kommunstyrelsen 2010 09 13 166 413 Arbets och personalutskottet 2010 08 16 143 305 Dnr 10.158 008 marskf41 Motion om rätten till trygghet i anställningen

Läs mer

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning Landstingsdirektörens stab Clara Wahren 2017-12-18 s miljöberedning Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Läs mer

Motion om båtplatser och ramp för isättning/upptagning av mindre båtar

Motion om båtplatser och ramp för isättning/upptagning av mindre båtar Kommunfullmäktige 2010 09 27 145 343 2011 05 30 95 192 Kommunstyrelsen 2011 05 16 115 246 Arbets och personalutskottet 2011 04 11 76 152 Dnr 10.550 008 septkf21 Motion om båtplatser och ramp för isättning/upptagning

Läs mer

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration 2007-01-29 20 39 Kommunstyrelsen 2008-02-11 38 95 Arbets- och personalutskottet 2008-01-28 16 38 Dnr 07.13-008 jankf16 Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 340 Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETS OCH PERSONALUTSKOTT. Kommunstyrelsens sammanträdesrum, vån 9, Stadshuset

KOMMUNSTYRELSENS ARBETS OCH PERSONALUTSKOTT. Kommunstyrelsens sammanträdesrum, vån 9, Stadshuset LULEÅ KOMMUN KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA Kommunledningsförvaltningen 2013 02 19 Ledamöter och ersättare KOMMUNSTYRELSENS ARBETS OCH PERSONALUTSKOTT Tid Måndag den 25 februari 2013, kl 08.15 Plats Kommunstyrelsens

Läs mer

Kort om resvanor i Luleå 2010

Kort om resvanor i Luleå 2010 Kort om resvanor i Luleå 2010 2 Dokumentinformation Titel: Kort om resvanor i Luleå 2010 Författare: Johan Lindau, Sweco Infrastructure Kvalitetsansvarig: Helena Sjöstrand, Sweco Infrastructure Handläggare:

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Riktlinjer

LULEÅ KOMMUN. Riktlinjer LULEÅ KOMMUN Riktlinjer LULEÅ KOMMUN Dnr 2 (10) Förord Luleå kommun som attraktiv arbetsgivare ser medarbetarens hälsa som en framgångsfaktor. Min förhoppning är att riktlinjerna ger ett enhetligt synsätt

Läs mer

Rese- och transportpolicy

Rese- och transportpolicy 2017-01-19 Handläggare Marie Lindström Kansli- och utredningsavdelningen 15KS/380 Kommunstyrelsen Rese- och transportpolicy Förslag till beslut 1. Förslag till rese- och transportpolicy godkänns. 2. Bilpolicy,

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.

Sammanträdesdatum Blad. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14. Kommunstyrelsens arbetsutskott 9 mars 2009 1 (13) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-14.10 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Annika Johansson Harry Johansson Peter Johansson

Läs mer

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten.

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten. Lll löm, kmkåkpsenast sparat av bodnoräöbodnor Sidan 1-08-08öl, Resepolicy för Malmö stad med riktlinjer Resepolicy godkänd av kf 14/12 1995, 213, bih 152. Ändr av kf 20/12 2010, 274, bih 169. Riktlinjer

Läs mer

Punkt 18 a) b) För att ytterligare förenkla programstrukturen föreslås inget nytt aktiematchningsprogram.

Punkt 18 a) b) För att ytterligare förenkla programstrukturen föreslås inget nytt aktiematchningsprogram. Punkt 18 a) b) Styrelsens för Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) förslag till beslut vid årsstämman den 25 mars 2015 angående långfristiga aktieprogram för 2015 Bakgrund SEB vill vara en attraktiv

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10.15 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Patrik Engström (S) Johan Thomasson (M) Lis Linnberg (FP) Anita Tärneborg

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Personalutskottet 2014-04-02

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Personalutskottet 2014-04-02 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kommunhusets tingssal, den 2 april 2014 Beslutande Carl-Axel Blom (S), ordförande Ingbritt Loberg (S), v ordförande Anders Svensson (M), ledamot

Läs mer

Medborgarförslag 3/2016 om fria bussresor för pensionärer

Medborgarförslag 3/2016 om fria bussresor för pensionärer TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten 2016-10-26 Landstingsfullmäktige Medborgarförslag 3/2016 om fria bussresor för pensionärer Förslag till beslut Landstingsfullmäktige besvarar

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Datum Motion av Johan Lundqvist (MP) om cykelförmåner för kommunens medarbetare

Datum Motion av Johan Lundqvist (MP) om cykelförmåner för kommunens medarbetare KS 21 10 OKT 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Persson Lars-Sture Datum 2012-09-18 Diarienummer KSN-2011-0513 Kommunstyrelsen Motion av Johan Lundqvist (MP) om cykelförmåner för kommunens

Läs mer

Svar på medborgarförslag: Inför körförbud för hälften av alla bilar varannan dag och inför samtidigt fri kollektivtrafik

Svar på medborgarförslag: Inför körförbud för hälften av alla bilar varannan dag och inför samtidigt fri kollektivtrafik Kommunstyrelsen 2017-06-20 Kommunledningskontoret Miljö och stadsbyggnad KSKF/2016:627 Kristina Nyström 016-710 80 58 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag: Inför körförbud för hälften av alla

Läs mer

Ks 404 Dnr 2014.0206.007. Kommunstyrelsen beslutar. 1. Att anse kommunrevisionens frågor besvarade. Beskrivning av ärendet

Ks 404 Dnr 2014.0206.007. Kommunstyrelsen beslutar. 1. Att anse kommunrevisionens frågor besvarade. Beskrivning av ärendet 2014-11-03 2 Ks 404 Dnr 2014.0206.007 Uppföljning av granskningar gällande ledarskapets villkor Kommunstyrelsen beslutar 1. Att anse kommunrevisionens frågor besvarade. 2. Att i budgetprocessen ta med

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Dnr: Fi2019/02525/S1 Ert datum 2019-06-28 Vårt dnr: 2019/8420 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Skattelättnad för arbetsresor.

Läs mer

Marknadspotentialen - möter kollektivtrafiken deras behov?

Marknadspotentialen - möter kollektivtrafiken deras behov? Marknadspotentialen - möter kollektivtrafiken deras behov? Har kollektivtrafikbranschen ett ensidigt angreppssätt? Torbjörn Eriksson & Mats Johansson Urbanet AB Strukturer ANDELAR/ RESANDE/ NÖJDHET 24

Läs mer

Yttrande över motion 2012:21 om försök till Idimattaxa på linjer med lågt resande

Yttrande över motion 2012:21 om försök till Idimattaxa på linjer med lågt resande Stockholms läns landsting Trafiknämnden Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Identitet 2013-01-11 TN 1210-0201 STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE NI Yttrande över motion 2012:21 om försök

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott Kommunstyrelsens personalutskott 2013-04-18 1-11 Plats och tid Personalkontorets sammanträdesrum, kl. 8.30-11.30 Beslutande Övriga deltagare Lena Andersson (M) Harald Lagerstedt (C) kl. 8.30-11.10 Marianne

Läs mer

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet s synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet Sammanfattning av synpunkter s medlemmar arbetar strategiskt för att minska klimatpåverkan från transporter med ambitiösa

Läs mer

Skärgårdstrafik

Skärgårdstrafik Kommunstyrelsen 2011 12 05 262 608 Arbets och personalutskottet 2011 11 14 225 483 Dnr 11.641 83 deckf11 Skärgårdstrafik 2012 2014 Ärendebeskrivning Styrande dokument för Luleå skärgård I strategin för

Läs mer

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DATUM: 2015-04-14

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DATUM: 2015-04-14 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 8(14) 5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DATUM: 2015-04-14 28 Övergång från leasing till köp av elev- och personaldatorer (2015-BUN-44) Barn- och utbildningsnämnden beslutar att vid utgången

Läs mer

Motion om att höja lägstalönerna för kommunens anställda

Motion om att höja lägstalönerna för kommunens anställda 2007-05-28 128 262 Kommunstyrelsen 2007-12-03 224 515 Arbets- och personalutskottet 2007-11-26 239 510 Dnr 07.381-008 majkf34 Motion om att höja lägstalönerna för kommunens anställda Ärendebeskrivning

Läs mer

Agenda. Om resvaneundersökningen. Tillgång till körkort och bil. Tillgång till busskort. Piteåinvånarnas resor under en dag

Agenda. Om resvaneundersökningen. Tillgång till körkort och bil. Tillgång till busskort. Piteåinvånarnas resor under en dag Resvaneundersökning Piteå kommun Genomgång och diskussion av resultat 2012-03-12 Marie Karlsson, Sweco 1 Agenda Om resvaneundersökningen Tillgång till körkort och bil Tillgång till busskort Piteåinvånarnas

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:21 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Kompensation till SL:s resenärer Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafik anhåller om kompensation

Läs mer

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013

ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 ATTITYDER TILL MILJÖ OCH ARBETSPENDLING FÖR PROJEKTET PENDLA GRÖNT AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Genomförande... 3 Statistikbeskrivning...

Läs mer

Personalutskottets sammanträde

Personalutskottets sammanträde -3, POU 2012-12-17 08:30 Kallelse till Personalutskottets sammanträde 2012-12-17 kl 08:30 i Lillsjön Förhinder till sammanträde anmäls till Lennart Wadensjö, tel 14 36 61, lennart.wadensjo@ostersund.se

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2009-11-16 212 557 Budgetutskottet 2009-10-26 32 2 Arbets- och personalutskottet 2009-11-16 248 540 Dnr 09.408-04 novkf19 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2010-2012 och komplettering

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 63 Den 2018-05-08 63 Dnr 2018/00214 Riktlinjer för arbete mot diskriminering Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer för arbete mot diskriminering

Läs mer

Omprövning av principöverenskommelse med Luleå Hockey angående Coop Arena med träningshallar

Omprövning av principöverenskommelse med Luleå Hockey angående Coop Arena med träningshallar Kommunstyrelsen 2008-06-05 150 389 Arbets- och personalutskottet 2008-06-02 146 348 Dnr 07.775-82 junikf18 Omprövning av principöverenskommelse med Luleå Hockey angående Coop Arena med träningshallar Bilagor:

Läs mer

Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 2018-11-05 Kommunledningskontoret HR KSKF/2018:409 Karin Tannergren 016710 50 02 1 (3) Kommunstyrelsen Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare Förslag till beslut

Läs mer

211 Förslag att erbjuda arbetsskor till personal inom vård och omsorg samt förskola (KSKF/2016:529)

211 Förslag att erbjuda arbetsskor till personal inom vård och omsorg samt förskola (KSKF/2016:529) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-11-08 Sida 1(4) 211 Förslag att erbjuda arbetsskor till personal inom vård och omsorg samt förskola (KSKF/2016:529) Beslut Förslag till kommunfullmäktige:

Läs mer

174 Svar på medborgarförslag - Inför körförbud för hälften av alla bilar varannan dag och inför samtidigt fri kollektivtrafik (KSKF/2016:627)

174 Svar på medborgarförslag - Inför körförbud för hälften av alla bilar varannan dag och inför samtidigt fri kollektivtrafik (KSKF/2016:627) Kommunstyrelsen 2017-09-05 1(2) 174 Svar på medborgarförslag - Inför körförbud för hälften av alla bilar varannan dag och inför samtidigt fri kollektivtrafik (KSKF/2016:627) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Ekonomikontoret Datum:

Ekonomikontoret Datum: ED 1:34 Jordbrons Företagshotell i Dals-Eds kommun Bakgrund Dals-Eds kommun äger en äldre industrifastighet på c:a 6 000 m 2. Under åren 2007 till 2009 byggdes delar av ovanstående fastighet (c:a 800 m

Läs mer

Produktionsanläggning för produktion av biogas för fordonsdrift - uppdragsbeskrivning

Produktionsanläggning för produktion av biogas för fordonsdrift - uppdragsbeskrivning Kommunfullmäktige 2009-12-21 216 504 Kommunstyrelsen 2009-12-07 227 587 2009-11-16 240 514 Dnr 09.715-37 deckf17 Produktionsanläggning för produktion av biogas för fordonsdrift - uppdragsbeskrivning Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott 2012-06-29 1(12)

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott 2012-06-29 1(12) arbets- och personalutskott 2012-06-29 1(12) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Vindeln, tisdagen den 29 juni 2012, kl. 15.00-16.15 Ewa-May Karlsson, (c),

Läs mer

LIVSPUSSELSBONUS. Ett nytt förslag från TCO riktat mot förvärvsarbetande föräldrar.

LIVSPUSSELSBONUS. Ett nytt förslag från TCO riktat mot förvärvsarbetande föräldrar. LIVSPUSSELSBONUS Ett nytt förslag från TCO riktat mot förvärvsarbetande föräldrar. Bättre möjlighet att kombinera arbete och fritid viktigast för TCO:arna 0 20 40 60 80 att ha möjligheten att kombinera

Läs mer

Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan

Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ingrid Holström Katarina Håkansson Datum 2016-06-07 Diarienummer UBN-2016-2494 Utbildningsnämnden Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan Förslag till

Läs mer

Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel

Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel Spårtaxis ekonomi, ett räkneexempel När man debatterar för spårtaxi är det vanligaste motargumentet man hör att det blir för dyrt. Detta är helt fel. I stället kan spårtaxisystem vara självfinansierande

Läs mer

Svar på motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Frihet att växla semesterdagstillägg mot utökat friskvårdsbidrag Dnr KS 2017/0431

Svar på motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Frihet att växla semesterdagstillägg mot utökat friskvårdsbidrag Dnr KS 2017/0431 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-09-13 Kommunstyrelsens personalutskott 45 Svar på motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Frihet att växla semesterdagstillägg mot utökat friskvårdsbidrag Dnr KS 2017/0431

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Bidrag verksamhetsår Kris centrum för män

Bidrag verksamhetsår Kris centrum för män TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-16 Dnr: 2015/34-IFN-700 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kriscentrum för män i Västmanland Bidrag

Läs mer

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Utlåtande 2006: RIV (Dnr 308-181/2006) Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Beloppet för stimulansbidrag för

Läs mer

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss 1 (4) Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun 2017 2020, remiss Ärendebeskrivning Nynäshamns kommun har tagit fram ett förslag till Klimat-

Läs mer

Kommunstyrelsens kontor Mohammed Khoban Dnr KS 2015/ Utredning av ekonomiskt läge inom hemtjänstverksamhet

Kommunstyrelsens kontor Mohammed Khoban Dnr KS 2015/ Utredning av ekonomiskt läge inom hemtjänstverksamhet 0 Österåker Mohammed Khoban 2015-12-19 Dnr KS 2015/0422-049 Till Kommunstyrelsen Utredning av ekonomiskt läge inom hemtjänstverksamhet i egen regi Sammanfattning 1 Österåkers kommun drivs hemtjänstverksamheten

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 17 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer