inspektion av AB SVAFO:s (SVAFO) uppfyllande av krav på beredskapsverksamhet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "inspektion av AB SVAFO:s (SVAFO) uppfyllande av krav på beredskapsverksamhet."

Transkript

1 TILLSYNSRAPPORT Process: Inspektera Vår referens: Tillståndshavare: AB SVAFO Objekt: AB SVAFO Förrättningsdatum: augusti 2012 Arbetsgrupp: Ingela Thimgren SB, Ulf Andersson SB, Emil Jorpes KD, Mathias Leisvik KD Författare: Ingela Thimgren SB Samråd: Svante Ernberg ckd Fastställd: Lynn Hubbard csb Inspektion av AB SVAFO:s uppfyllande av krav på beredskapsverksamhet Sammanfattning Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) genomförde den augusti 2012 en inspektion av AB SVAFO:s (SVAFO) uppfyllande av krav på beredskapsverksamhet. SSM fann under inspektionen att SVAFO brister i kraven i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om säkerhet i kärntekniska anläggningar, SSMFS 2008:1, gällande 2 kap. 8 och 13, med avseende på uppfyllande av krav på beredskapsverksamhet. SSM bedömer att SVAFO:s ledningssystem, saknar en tydlig förbindelse gällande kravet på beredskap som är kopplat till ansvar, utförande, instruktioner, rutiner och avtal. Det har under de senaste åren inte skett någon internrevision för att granska beredskapsverksamhetens ändamålsenlighet och effektivitet. Det saknas ett fastställt revisionsprogram för beredskapsverksamheten. Den beredskapsorganisation som ska verka under en händelse övas inte regelbundet vid SVAFO:s anläggningar. Bakgrund SSM beslutade i verksamhetsplanen för 2012 att inspektera SVAFO:s system för planering av beredskapsverksamheten. SVAFO köper idag in be- Strålsäkerhetsmyndigheten Swedish Radiation Safety Authority SE Stockholm Tel: E-post: registrator@ssm.se Solna strandväg 96 Fax: Webb: stralsakerhetsmyndigheten.se

2 Sida 2 (13) redskapsfunktionen från Studsvik Nuclear AB (SNAB), enligt ett drift-, underhålls-, och serviceavtal (DUS avtalet) (1). Detta innebär dock att, även om SVAFO har köpt in beredskapsfunktionen är SVAFO fortfarande, som tillståndshavare, ansvarig för att föreskrifterna gällande beredskap uppfylls. Inspektionen är ett led i SSM:s tillsyn för att få en heltäckande bild av hur kärntekniska anläggningar uppfyller tillämpliga krav i SSMFS 2008:1 (2) angående beredskapsplanering. Syfte Syftet med inspektionen var att få en välgrundad och heltäckande bild av hur SVAFO bedriver planeringen av beredskapsverksamheten. Inriktningen var att bedöma om SVAFO har en planerad beredskapsverksamhet, och en beredskapsorganisation som utbildas och övas med tillräckliga resurser och arbetsförutsättningar. SNAB tillhandahåller idag SVAFO med viss verksamhet som ligger inom kraven på beredskap vid kärntekniska anläggningar, den kopplingen granskades särskilt under inspektionen. Inspektionen syftade även till att vara pådrivande i frågor inom beredskapsverksamheten, samt att ge SSM underlag för fortsatt tillsyn inom området. Metod inklusive avgränsningar Inspektionen har genomförts genom framtagning av inspektionsplan, brev till SVAFO där syftet med och preliminärt upplägg på inspektionen presenteras och hjälp med bokning av lokaler och intervjupersoner begärs, ett förmöte innan inspektion för att klarställa förståelsen av inspektionens omfattning och för att ta del av SVAFO:s presentation av aktuell verksamhet, intervjuer med personal från SVAFO för att få deras bild av det planerade beredskapsarbetet, avslutande möte där SSM presenterar preliminära bedömningar, observationsdel av rapporten, utan bedömningar, lämnas till tillståndshavaren för faktagranskning, samt framtagande och fastställande av rapport. Inspektionen bestod dels av dokumentgranskning vilken till största del genomförts på myndigheten, dels av intervjuer vilka skett på plats vid anläggningen. De dokument som granskats utgörs av dokument som SVAFO ansåg svara på inspektionens frågeställningar. Dokumenten var SSM tillhanda innan inspektionen.

3 Sida 3 (13) Inspektionens frågeställningar var följande är den beredskap som SVAFO köper in från SNAB också anpassad för att ta hand om en allvarlig händelse på SVAFO? finns det en planerad beredskapsverksamhet för SVAFO? är de två funktioner som går i jour (SL och ASI) på anläggningarna utbildade, övade samt informerade om båda anläggningarnas verksamheter? är personalen som ingår i krisorganisationen utbildad och övad tillsammans för båda anläggningarna? hur säkerställer SVAFO att beredskapspersonalens utbildning och övning håller tillräcklig kvalité, avseende innehåll, omfattning, spårbarhet, genomförande, samt hur säkerställs tillämpningen, effektiviteten och ändamålsenligheten hos beredskapspersonalen enligt punkterna ovan? Krav Vid inspektionen låg fokus på följande krav: SSMFS 2008:1, 2 kap. 8, Den kärntekniska verksamheten ska ledas, styras, utvärderas och utvecklas med stöd av ett enhetligt ledningssystem som är så utformat att kraven på säkerhet, strålskydd och fysiskt skydd tillgodoses samordnat med övriga krav på verksamheten. Ledningssystemet, inklusive tillhörande rutiner och instruktioner, ska hållas aktuellt och vara dokumenterat. Tillämpningen av ledningssystemet, dess ändamålsenlighet och effektivitet ska systematiskt och periodiskt undersökas av en revisionsfunktion som ska ha en fristående ställning i förhållande till de verksamheter som blir föremål för revision. Ett fastställt revisionsprogram ska finnas vid anläggningen. 9 punkt 3 och 6, Tillståndshavaren ska se till att den kärntekniska verksamheten planeras så att tillräcklig tid och tillräckliga resurser avsätts för de säkerhetsåtgärder och den säkerhetsgranskning som behöver genomföras, den som arbetar i den kärntekniska verksamheten ges de förutsättningar som behövs för att kunna arbeta på ett säkert sätt.

4 Sida 4 (13) 13, Åtgärderna enligt 12 ska vara dokumenterade i en beredskapsplan, vilken innan anläggningen får tas i drift ska vara säkerhetsgranskad enligt 4 kap. 3 samt prövad och godkänd av Strålsäkerhetsmyndigheten. Planen ska hållas aktuell och dess ändamålsenlighet ska prövas genom regelbundna övningar. Ändringar i beredskapsplanen, som påverkar åtgärderna enligt 12, ska vara säkerhetsgranskade enligt 4 kap. 3. Innan ändringarna får tillämpas, ska de vara anmälda till Strålsäkerhetsmyndigheten. Tillståndshavaren ska utse särskild personal samt se till att det finns ändamålsenliga ledningsutrymmen, tekniska system, hjälpmedel och skyddsutrustning i den omfattning som behövs för att uppgifterna enligt 12 ska kunna lösas. Observationer och bedömningar Nedan presenteras observationer som gjorts i samband med inspektionen. Observationerna är fördelade på de olika krav och uppdelade i observationer från dokumentationsgranskning respektive intervjuer. Observationer som inte har direkt koppling till kraven presenteras under rubriken andra notervärda omständigheter. Organisation, styrning och ledning Observationer från dokumentgranskning SMAK handboken (3) är en övergripande beskrivning av SVAFO:s verksamhet. Handboken beskriver hur SVAFO:s utbildnings- och kompetensplan ser ut. I ledningsgruppen ingår VD, stabschef, teknisk chef, ekonomichef och strålsäkerhetschef. I handboken finns beskrivningar över vilket ansvar de olika cheferna har. Vidare står det att Strålsäkerhetschefen rapporterar direkt till VD i frågor som strålsäkerhet, strålskyddsföreståndarrollen och övriga säkerhetsfrågor som fysiskt skydd, kärnsäkerhet och beredskap. Strålsäkerhetschefen har ansvar för att erforderlig utbildning anordnas för berörda personer. Det står även att Kvalitets- och miljöchefen är ansvarig för kvalitets- och miljöfrågor samt underhåller och reviderar ledningssystemet. Vid en återkommande granskning finns en checklista för vad som ska granskas. Där står bl.a. att effektiviteten hos de verksamheter (processer) som har betydelse för säkerheten, exempelvis beredskapen för haverier, ska ingå i denna granskning. I dokumentet står det att det finns en beredskapsplan (4), samt vilken struktur verksamheten ska följa vid en eventuell händelse.

5 Sida 5 (13) Det finns även information om vad anläggningens säkerhets redovisning ska innehålla. Det står bl.a. att det ska finas en redovisning av granskningsverksamheten och beredskapsorganisationen samt hur verksamheten följs upp och utvärderas. I dokumentet framkommer att SVAFO ska genomföra regelbundna, systematiska och periodiska undersökningar av att kvalitetssystemet tillämpas, är ändamålsenligt och effektivt. Interna och externa revisioner ska dokumenteras i en revisionsrapport inkluderande observationer och avvikelser. Dessutom står det att ledningsgruppen i SVAFO tillsammans går igenom ledningssystemet två gånger om året, eller vid behov, för en samlad bedömning och värdering avseende genomförda utbildningar och behov av kompetens. Dessa genomgångar dokumenteras. SVAFO har tecknat ett avtal (DUS avtalet) (1) med SNAB för vissa radiologiska och tekniska tjänster. Avtalet omfattar, för beredskapsverksamheten, att i enlighet med SSMFS 2008:1 och SSMFS 2008:15 organisera, utrusta och utbilda en beredskapsorganisation som kan träda i kraft vid en krissituation. I avtalet kan också läsas att följande ska ingå Studsviks beredskapsplan, samlingsställen, larmsignal, tillgång till personal i beredskapsgrupperna, kommandecentral med utrustning, väderregistrering, samt nationellt arbete inom området. I SVAFO:s årsrapport, (5) finns dokumenterat att SVAFO har uppdragit åt SNAB att administrera haveriberedskapen för SVAFO. Det står även att personal ur SNAB beredskapsorganisation har utbildats samt att de har delgivits relevant information och att övningar har genomförts enligt övningsplan. Vidare står det att SVAFO har uppdragit åt SNAB att administrera beredskapsorganisationen och en beredskapsplan. Beredskapsplanen (4) omfattar både radiologiska och icke radiologiska kriser där det finns risk för att personer och/eller tillgångar skadas om insatser inte görs. All dokumentation om Studsviks beredskapsorganisation finns samlad i Studsviks beredskapsplan. Planen beskriver anläggningens beredskap inför en extraordinär händelse samt vilken uppgift beredskapsorganisationen har. Planen beskriver även hur anläggningen ska kategorisera en händelse samt hur de ska besluta om larm-

6 Sida 6 (13) nivån och utföra larmning. Det finns också en beskrivning om initial räddningsinsats, långsiktig krishantering, utrymning samt om mediahantering. Det finns även en beskrivning av Studsviks beredskapsplans centrala befattningar. I beredskapsplanen ingår även detaljerade instruktioner för Strålskyddsledaren, Insatsledaren, den tekniska gruppen, verksamhets/transportansvarig samt instruktioner för radiologiexpertgruppen, strålningsindikeringsgruppen, radiometrigruppen, dosutvärderingsgruppen och sambandstjänstgruppen. Det är den ordinariechefen för varje grupp som ansvarar för att gruppen är insatsberedd. Beredskapsplanen beskriver chefen för radiologiexpertgruppens (creg) uppgifter, vilka är att vara ansvarig för beredskapsplanen samt för lokaler och utrustning som ingår i beredskapsplanen. För de lokaler och den utrustning som används inom den ordinarie verksamheten på Studsvik men som också ingår i beredskapsorganisationens ska creg hålla kontakten med verksamhetsansvarig och se till att beredskapsorganisationens intresse bevakas. Ordinarie creg är ansvarig för att planera och utföra utbildningar i den omfattning som beskrivs i utbildnings- och övningsplanen för personal i beredskapsorganisationen (6). Det är också creg som är ansvarig för övning av beredskapen, uppdatering av telefonlistor och namnlistor i beredskapsplanen. Vidare beskriver beredskapsplanen den utrustning som finns i kommandocentralen, alternativa kommandocentralen, beredskapsförrådet, bevakningscentralen, radiometrilaboratoriet, laboratoriet för helkroppsmätning och i persondosimetrilaboratoriet. Planen beskriver även instruktioner för de samlingsställen som finns på området. Observationer från intervjuer Vid inspektionerna framkom det att SVAFO har ett ledningssystem, men det är inte anpassat för SVAFO:s verksamhet och SVAFO:s organisation. Det saknas funktions/uppdragsbeskrivningar för många av de intervjuades befattningar på SVAFO. Flera chefer konstaterade att det finns brister i nuvarande ledningssystem, men att ledningssystemet är under revidering. Flera av cheferna på SVAFO berättade att det inte har gjorts någon internrevision av beredskapsverksamheten på SVAFO. De konstaterade vidare att detta borde göras, men det har inte prioriterats Strålsäkerhetschefen berättade att det finns en beredskapsplan för Studsvik, denna plan ska granskas av Strålsäkerhetschefen och VD på SVAFO. Detta har ännu inte gjorts men den beräknas vara fastställd innan årsskiftet 2012/2013.

7 Sida 7 (13) En intervjuad berättade att DUS-avtalet i korthet innebär att SNAB tillhandahåller beredskapsplan, utbildning, lokaler, mm åt SVAFO. SVAFO tillhandhåller tillförordnad strålskyddsledare (tf SL) åt SNAB. Vidare ansåg flera av de intervjuade att det som står om beredskap i DUS avtalet är mycket kortfattat, men att de flesta förstår vad som menas enligt praxis, och att mer detaljerad information om de olika områdena finns i beredskapsplanen. Det har, från de intervjuade, framkommit att det bör framtagas uppdragsbeskrivningar för DUS avtalet, detta skulle göra det mer tydligt vad som ingår i avtalet och vem som har ansvar. Olika uppfattningar har dock framkommit från de olika intervjupersonerna vilket företag som bör ta fram dessa uppdragsbeskrivningar som beskriver beredskapspunkterna i DUS-avtalet. Vidare berättade en person att uppdragsbeskrivningarna för DUS-avtalet borde vara klara tills nästa omförhandling av DUS-avtalet. Två av de intervjuade berättade att eftersom beredskapsplanen är ett gemensamt dokument, ska detta genomgås och säkerhetsgranskas av båda företagen. Detta ansåg de intervjuade kunde vara en process som leder till potentiella förseningar i handläggningstiden. SSM:s bedömning av organisation, styrning och ledning SSM bedömer att SVAFO inte fullt ut uppfyller kraven på organisation, styrning och ledning (SSMFS 2008:1, 2 kap. 8 ) inom området för planering av beredskapen på grund av beredskapsverksamheten saknar till viss del reglering i ledningssystemet, det finns ingen tydlig förbindelse i ledningssystemet gällande kravet på beredskap, kopplat till ansvar, instruktioner, rutiner och avtal, SVAFO har ett avtal med SNAB med avseende på beredskap, DUSavtalet. Det saknas dock tydliga kopplingar från ledningssystemet till avtalet, och det saknas tydliga beskrivningar på de uppdrag, med avseende på beredskap, som SVAFO köper från SNAB. Vidare bedömer SSM att SVAFO inte uppfyller kravet på revision enligt SSMFS 2008:1, 2 kap. 8 andra stycket. Enligt ledningssystemet finns det en revisionsprocess, men det har ännu inte utförts någon revision som omfattar genomgång av beredskapsverksamheten på anläggningen. SSM bedömer att SVAFO uppfyller kraven på en beredskapsplan, och säkerhetsgranskning av denna (SSMFS 2008:1, 2 kap.13 ), inom området för planering av haveriberedskapen genom att det finns en beredskapsplan som gäller för hela

8 Sida 8 (13) Studsvikområdet, samt beredskapsplanen är aktuell och hålls uppdaterad. SSM har dock identifierat följande förbättringsbehov enligt checklistan för återkommande granskning i SMAK (2) ska effektiviteten hos de verksamheter som har betydelse för säkerheten granskas bl.a. beredskapen för incidenter. Detta har ännu inte genomförts. SVAFO bör följa ledningssystemet i det dagliga arbetet, samt det bör vara spårbart och dokumenterat i ledningssystemet att även SVAFO granskar och godkänner beredskapsplanen. Arbetsförutsättningar och resurser Observationer från dokumentgranskning I SMAK handboken (2) beskrivs SVAFO:s policy gällande utbildning, bemanning och kompetensförsörjning. Det är den överordnande chefen som inventerar utbildningsbehovet hos underställd personal genom utvecklingssamtal som sker minst en gång per år. Kraven bygger på en dokumenterad arbetsuppgiftsanalys för respektive process eller funktion. Handboken beskriver vidare hur framtagningen av krav och behov av bemanning och dess kompetensanalys ska gå till och hur detta ska kvalitetssäkras. Det är även dokumenterat vilken information nyanställda ska erhålla. I SVAFO:s årsrapport (5), finns dokumenterat att SVAFO har uppdragit åt SNAB att administrera haveriberedskapen för SVAFO. Observationer från intervjuer Flera av de intervjuade berättade att det finns tid till att öva och utbildas inom beredskapsområdet. Ledningen ser positivt på beredskapsarbete. Strålsäkerhetschefen ansåg att han hade ansvar för att kontrollera att SVAFO:s personal utbildas och övas enligt plan, men att detta ej ännu hunnits med. Strålsäkerhetschefen (ansvarig för beredskapen) på SVAFO hade mycket att göra och behövde prioritera sina uppgifter. Flera av de intervjuade ansåg att det fanns tillräckliga resurser och att de fick bra stöd från ledningen gällande beredskapsverksamheten. Samtliga intervjuade visste var beredskapsansvaret var placerat i organisationen, och de visste vart de skulle vända sig om de hade frågor. En av de intervjuade hade inte diskuterat beredskapsfrågor vid sitt utvecklingssamtal.

9 Sida 9 (13) Flera personer på SVAFO berättade att det är beredskapshandläggaren på SNAB som ansvarar för att SVAFO:s personal har rätt beredskapsutbildning. De berättade även att det är beredskapshandläggaren vid SNAB som kallar till beredskapsutbildningar enligt schema. Därefter registrerar handläggaren på SNAB beredskapsutbildningen för både SVAFO- och SNAB:s personal. Denna lista skickas sedan, på begäran, till respektive chef på SVAFO. Om någon på SVAFO behöver komplettera sin utbildning är det Strålsäkerhetschefen som är ansvarig för att detta sker. En av de intervjuade berättade att det vid utvecklingssamtalet inte sker någon uppföljning att beredskapsutbildningarna är relevanta eller av rätt kvalité. Flera av de intervjuade berättade att funktionen tillförordnad strålskyddsledare (tf SL) utbildas under 4 timmar varje år. Vidare menade de intervjuade att tf SL borde ges möjlighet att deltaga i de övningar som arrangeras varje år, om inte som övade, åtminstone som observatörer. Det framkom även under intervjuerna att funktionen tf SL genomför anläggningsbesök på SNAB en gång per år, denna grupp önskade fler studiebesök på SNAB:s anläggningar i utbildningssyfte, för att ha uppdaterade kunskaper i SNAB:s anläggningar. Vidare berättade en av de intervjuade att strålskyddarna vid SVAFO, som ingår i krisorganisationen, inte gör besök vid andra anläggningar i utbildningssyfte för beredskapsrollen, såsom tf SL gör. Några av de intervjuade berättade att det saknas tydliga uppdragsbeskrivningar inom beredskapsområdet för de funktioner som arbetar med planering av beredskapsverksamheten. Vidare berättade Strålsäkerhetschefen att det inte finns några regelbundna formaliserade möten mellan beredskapasansvariga på de två anläggningarna. Det finns inget formellt forum där de kan diskutera den gemensamma beredskapsorganisationen. SSM:s bedömning av arbetsförutsättningar och resurser SSM bedömer att SVAFO uppfyller kraven gällande arbetsförutsättningar och resurser (SSMFS 2008:1, 2 kap. 9 punkt 3 och 6) i planeringen av beredskapsverksamheten genom att ansvaret för beredskapsverksamheten är känt i organisationen, personalen har tid att öva och utbilda sig i beredskapsfrågor, personalen deltar i övningar och utbildningar som arrangeras av SNAB, samt

10 Sida 10 (13) SVAFO köper in beredskapsorganisationen, med planering, av SNAB. SSM har dock identifierat följande förbättringsbehov det behövs formella, återkommande diskussionsforum där SVAFO kan diskutera beredskap med SNAB. Dessa möten bör genomföras med regelbundenhet, protokollföras och vara spårbara, det saknas dokumenterade arbetsuppgiftsbeskrivningar för de funktioner som arbetar med planering av beredskapen, samt för de chefer som har personal som ingår i beredskapsorganisationen bör rutinen och ansvar för utvecklingssamtal och vidareutbildning inom beredskapsorganisationen bli tydligare. Strålsäkerhetschefen är ansvarig för beredskapsverksamheten på SVAFO. Denna funktion har varit belastat och fått prioritera ner beredskapsarbetet. SSM noterar att under det senaste året har en person anställts på SVAFO, med arbetsuppgifter som ligger inom beredskapsverksamheten. Detta ser SSM som positivt. Beredskapsövning Observationer från dokumentgranskning I handboken finns ett kapitel och nödlägesberedskap. Här står mycket kortfattat vad som ska göras vid en eventull händelse. I SVAFO:s årsrapport (5), finns dokumenterat att SVAFO har uppdragit åt SNAB att administrera haveriberedskapen för SVAFO. Det står även att personal ur SNAB beredskapsorganisation har utbildats samt att de har delgivits relevant information och att övningar har genomförts enligt övningsplan. Observationer från intervjuer Flera av de intervjuade berättade att det bara har skett övningar på SNAB:s anläggningar. Dessa personer ansåg att det skulle vara bra att öva även vid SVAFO:s anläggningar. Vidare berättade Strålsäkerhetschefen att det planeras en krisledningsövning som ska arrangeras av SVAFO, för SVAFO:s krisgrupp, på SVAFO:s anläggningar, under hösten Han berättade även att SVAFO i fortsättningen kommer att arrangera egna övningar för sin krisgrupp.

11 Sida 11 (13) En person berättade att det aldrig har diskuterats i SVAFO:s ledningsgrupp att beredskapsorganisationen även bör övas på SVAFO:s anläggningar. Vidare framkom det på inspektionen att det är SVAFO:s ansvar att initiera och diskutera med SNAB om övningar på SVAFO:s anläggningar. Vid intervjun framkom det även att en av de intervjuade tillförordnad strålskyddsledare berättade att han övades senast år Flera personer berättade att SVAFO inte är delaktiga i planering av utbildningar och övningar för beredskapsorganisationen. En tf SL berättade att han aldrig hade blivit testad på sin inställelsetid. Under intervjuerna framkom det från flera av de intervjuade att övningar inte finns omnämnt i DUS avtalet. Några av de intervjuade berättade att SNAB och SVAFO har diskuterat beredskapsövningar för SVAFO:s krisgrupp och kommit fram till att dessa inte inkluderas i DUS avtalet. SVAFO avser att öva denna grupp själva. SSM:s bedömning av utbildning och övning SSM bedömer att SVAFO inte fullt ut uppfyller kraven på att genomföra regelbundna övningar (SSMFS 2008:1, 2 kap 13 första stycket) av beredskapsplanen på grund av att den beredskapsorganisation som ska verka under en händelse övas inte regelbundet vid SVAFO:s anläggningar. SSM bedömer dock att det finns en fungerande beredskapsorganisation vid Studsviksanläggningarna vilken planeras och arrangeras av SNAB. Det finns också en övningsplan med inplanerade övningar vid SNAB:s anläggningar för de olika funktionerna i beredskapsorganisationen SVAFO:s personal ingår i. Det finns även dokumenterade listor på erhållen beredskapsutbildning, med ett fungerande system som kontrollerar och dokumenterar att personalen kallas till utbildning. SSM har även identifierat följande förbättringsbehov det bör finnas dokumenterat när och vilken övning de anställda har deltagit i.

12 Sida 12 (13) Samlad bedömning av kravuppfyllelsen Den genomförda inspektionen har varit avgränsad till att inspektera hur beredskapsverksamheten på SVAFO planeras, genomförs och följs upp. Utifrån detta fokus bedömer SSM att SVAFO inte fullt ut uppfyller kraven, gällande beredskapsverksamheten, i SSMFS 2008:1, 2 kap. 8 och 13. SVAFO saknar en tydlig förbindelse i ledningssystemet gällande kravet på beredskap som är kopplat till ansvar, instruktioner, rutiner och avtal. Det har under de senaste åren inte skett någon internrevision för att granska beredskapsverksamhetens ändamålsenlighet och effektivitet. Det saknas ett fastställt revisionsprogram av beredskapsverksamheten. Det har inte skett några regelbundna övningar för beredskapsorganisationen vid SVAFO:s anläggningar. Den beredskapsorganisation som ska verka under en händelse behöver övas även vid SVAFO:s anläggningar. Praxis av verksamheten överensstämmer inte med den dokumentation SVAFO har redovisat gällande planering av beredskapsverksamheten. Andra notervärda omständigheter Vid inspektionen framkom att det bland personalen finns en vilja att arbeta med beredskapsfrågor. Personalen visade intresse att deltaga i både utbildningar och övningar som hittills har arrangerats av SNAB. Den funktion som SVAFO tillhandahåller, tf SL, fungerar bra och bland de personer som SSM intervjuade syntes tydligt ett engagemang för dessa uppgifter.

13 Sida 13 (13) Referenser I samband med inspektionen begärdes en del dokumentation in till SSM, denna dokumentation finns registrerad i ärendet. Nedan presenteras den del av dokumentationen som det aktivt hänvisas till i föreliggande rapport. 1. Drift-, underhålls-, och serviceavtal (DUS avtalet), Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om säkerhet i kärntekniska anläggningar, SSMFS 2008:1 konsoliderad version (SSMFS 2008:1). 3. Handbok för det integrerade ledningssystemet SMAK (Säkerhet Miljö Arbetsmiljö Kvalitet) inom AB SVAFO, IN-0074, version Huvuddokument för Studsvik beredskapsplan, IN-0534, version Årsrapport för AB SVAFO Utbildnings- och övningsplan för personal i beredskapsorganisationen, IN-0550, version Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om säkerhet i kärntekniska anläggningar SSMFS 2008:1. Konsoliderad version. 9. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om säkerhet i kärntekniska anläggningar, SSMFS 2008:1 konsoliderad version (SSMFS 2008:1). 10. Drift-, underhålls-, och serviceavtal (DUS avtalet), 2012.

Inspektion av Studsvik Nuclear AB:s uppfyllande av krav på beredskapsverksamhet

Inspektion av Studsvik Nuclear AB:s uppfyllande av krav på beredskapsverksamhet TILLSYNSRAPPORT 2012-10-05 Process: Inspektera Vår referens: Tillståndshavare: Studsvik Nuclear AB Objekt: Studsvik Nuclear AB Förrättningsdatum: 21-22 augusti 2012 Arbetsgrupp: Ingela Thimgren SB, Ulf

Läs mer

Föreläggande om att vidta åtgärder rörande kvalitetsrevisionsverksamheten,

Föreläggande om att vidta åtgärder rörande kvalitetsrevisionsverksamheten, OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2012-12-19 Er referens: Diarienr: SSM2012-1681 Handläggare: Anna Bärjegård Telefon: +46 8 799 4354 Föreläggande om att vidta åtgärder rörande kvalitetsrevisionsverksamheten,

Läs mer

Inspektion avseende aktuellt ledningssystem i enlighet med föreläggande

Inspektion avseende aktuellt ledningssystem i enlighet med föreläggande Tillsynsrapport Datum: 2014-12-04 Er referens: - Diarienr: SSM2014-211 Förrättningsdatum: 2014-11-05 Inspektera AB SVAFO Ansvarig handläggare: Cecilia Wahlund Arbetsgrupp: Cecilia Wahlund KM, Eric Häggblom

Läs mer

Inspektion av bemanning av nyckelfunktioner på. Studsvik Nuclear AB. Tillsynsrapport

Inspektion av bemanning av nyckelfunktioner på. Studsvik Nuclear AB. Tillsynsrapport Tillsynsrapport Datum: 2013-10-30 Er referens: Diarienr: SSM2013-3590 Förrättningsdatum: 2013-09-17 Inspektera Studsvik Nuclear AB Ansvarig handläggare: Anna Bärjegård Arbetsgrupp: Anna Bärjegård, Emil

Läs mer

Föreläggande gällande helhetsbedömning av Cyclife Sweden AB:s anläggningar och verksamhet i Studsvik

Föreläggande gällande helhetsbedömning av Cyclife Sweden AB:s anläggningar och verksamhet i Studsvik Cyclife Sweden AB 611 82 NYKÖPING Beslut Vårt datum: 2017-02-23 Er referens: S-16-187, C-B-16/043 Diarienr: SSM2013-1580 Handläggare: Lennart Frise Telefon: +46 8 799 4155 Föreläggande gällande helhetsbedömning

Läs mer

Anläggningsändringar på Studsvik Nuclear AB - anpassning till personalens förmåga

Anläggningsändringar på Studsvik Nuclear AB - anpassning till personalens förmåga Tillsynsrapport Datum: 2013-12-12 Er referens: Diarienr: SSM2012-495 Förrättningsdatum: 2013-10-10 Inspektera Studsvik Nuclear AB Ansvarig handläggare: Cecilia Wahlund Arbetsgrupp: Cecilia Wahlund KM,

Läs mer

Inspektion av internrevisionsverksamheten på Svensk Kärnbränslehantering AB

Inspektion av internrevisionsverksamheten på Svensk Kärnbränslehantering AB Tillsynsrapport Datum: 2013-10-14 Er referens: Diarienr: SSM2013-2683 Förrättningsdatum: 2013-09-06 Inspektera SKB Ansvarig handläggare: Cecilia Wahlund Arbetsgrupp: Cecilia Wahlund KM och Elisabet Höge

Läs mer

Inspektera LEDNINGSSYSTEM. Sida: 1/8. Datum: Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn Dokumentnummer: 106 Version: v1

Inspektera LEDNINGSSYSTEM. Sida: 1/8. Datum: Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn Dokumentnummer: 106 Version: v1 Sida: 1/8 LEDNINGSSYSTEM Datum: 2009-09-21 Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn Dokumentnummer: 106 Version: v1 Författare: Per-Olof Sandén, Anna Norstedt Avdelning: Kärnkraftssäkerhet, Staben Fastställd:

Läs mer

Föreläggande gällande helhetsbedömning av AB Svafos anläggningar och verksamhet i Studsvik

Föreläggande gällande helhetsbedömning av AB Svafos anläggningar och verksamhet i Studsvik AB SVAFO Box 90 611 23 Nyköping Beslut Vårt datum: 2017-04-20 Er referens: SV-15-82 Diarienr: SSM2015-5825 Handläggare: Lennart Frise Telefon: +46 8 799 4155 Föreläggande gällande helhetsbedömning av AB

Läs mer

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik AB SVAFO 611 82 Nyköping Beslut Vårt datum: 2014-12-11 Er referens: S-10-786 Diarienr: SSM 2010/2001 Handläggare: Simon Carroll Telefon: +46 8 799 41 24 Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter Dokumentstatus: Godkänt Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2019-01-24 Er referens: F-0083754 Diarienr: SSM2018-3221 Handläggare: Lars Skånberg Telefon: +46 8 799 4274 Dispens med

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens kravbild gällande organisation och slutförvar

Strålsäkerhetsmyndighetens kravbild gällande organisation och slutförvar Strålsäkerhetsmyndighetens kravbild gällande organisation och slutförvar Organisation, ledning och styrning, säkerhetskultur Krav kring organisation Lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet 13 Den som

Läs mer

Föreläggande om åtgärder avseende anläggningsändring DUKA-SILO - SFR

Föreläggande om åtgärder avseende anläggningsändring DUKA-SILO - SFR BESLUT 2011-07-08 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: Flavio Lanaro Telefon: +46 8 799 4492 Vår referens: SSM2011-577-8 Er referens: SKB ärende 500272 Objekt: Föreläggande

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter för Oskarshamn 2

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter för Oskarshamn 2 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2019-02-21 Er referens: 2018-13391 Diarienr: SSM2019-82 Handläggare: Marika Andersson Telefon: +46 8 799 4418 Dispens med anledning

Läs mer

Inspektionsrapport Operativa styrande dokument

Inspektionsrapport Operativa styrande dokument OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Tillsynsrapport Datum: 2013-09-17 Diarienr: SSM2012-5780 Förrättningsdatum:2013-06-04 2013-06-05 Inspektera OKG Aktiebolag Ansvarig handläggare: Stefan Sördal KD Arbetsgrupp:

Läs mer

Inspektionsrapport avvikelsehantering Ringhals 1-4

Inspektionsrapport avvikelsehantering Ringhals 1-4 TILLSYNSRAPPORT 2011-05-02 Process: Inspektion Vår referens: Tillståndshavare: Ringhals AB Objekt: Ringhals AB Förrättningsdatum: 2011-02-08 2011-02-09 Arbetsgrupp: Karoline Gotlén KD, Per-Olof Hägg KD

Läs mer

Föreläggande om redovisning av OKG:s förbättringsarbete

Föreläggande om redovisning av OKG:s förbättringsarbete OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2013-10-07 Er referens: Diarienr: SSM2012-5780 Handläggare: Per-Olof Hägg Telefon: +46 8 799 4337 Föreläggande om redovisning av OKG:s förbättringsarbete

Läs mer

Tillsynsplan för Studsvik Nuclear AB år 2015

Tillsynsplan för Studsvik Nuclear AB år 2015 Sida: 1/5 TILLSYNSPLAN Tillståndshavare: Studsvik Nuclear AB Datum: Senast uppdaterad: 2015-02-04 Revision: 3 Författare: Emil Jorpes Tillsynsplan för Studsvik Nuclear AB år 2015 Syfte Dokumentet sammanfattar

Läs mer

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-09-19 Er referens: 1400216 Diarienr: SSM2013-4406 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Beslut om ändrat

Läs mer

SSM:s tillsyn av SVAFO år Lokala säkerhetsnämnden den 11. december 2015

SSM:s tillsyn av SVAFO år Lokala säkerhetsnämnden den 11. december 2015 SSM:s tillsyn av SVAFO år 2015 Lokala säkerhetsnämnden den 11 december 2015 Innehåll - Samlad strålsäkerhetsvärdering för 2012-2014 - SSM:s tillsyn 2015 - Rapporterade händelser - Några viktiga beslut

Läs mer

Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen för Clab

Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen för Clab Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-05-23 Diarienr: SSM2013-2538 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-03-30 Södersjukhuset AB Sjukhusbacken 10 118 83 Stockholm Handläggare: Richard Odh Telefon: 08 799 44 78 Vår referens: SSM 2011-3992 Er referens: Objekt: Södersjukhuset AB Föreläggande efter

Läs mer

Fördelning mellan Studsvik Nuclear AB och Cyclife Sweden AB av tidigare beslutad kärnavfallsavgift för 2016 samt finansieringsbelopp

Fördelning mellan Studsvik Nuclear AB och Cyclife Sweden AB av tidigare beslutad kärnavfallsavgift för 2016 samt finansieringsbelopp Cyclife Sweden AB 611 82 Nyköping Beslut Vårt datum: 2016-11-03 Er referens: Diarienr: SSM2016-4768 Handläggare: John Liljedahl Telefon: +46 8 799 4232 Fördelning mellan Studsvik Nuclear AB och Cyclife

Läs mer

Inspektionsrapport - Inspektion av Forsmarks utrymmen (Housekeeping)

Inspektionsrapport - Inspektion av Forsmarks utrymmen (Housekeeping) Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Tillsynsrapport Datum: 2013-11-13 Diarienr: SSM2013-650 Förrättningsdatum: 2013-09-17 19 Inspektera Forsmarks Kraftgrupp AB Forsmark 1-3 Ansvarig handläggare: Adnan

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av personstrålskydd Ett strålsäkert samhälle. Petra Hansson

Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av personstrålskydd Ett strålsäkert samhälle. Petra Hansson Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av personstrålskydd Ett strålsäkert samhälle 20012-11-21 Innehåll i presentationen Enheten för anläggningsstrålskydd Ansvar SSM Kärnkraftverken k Tillsynsverktyg Lagstöd

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Region Gotland 621 81 Visby Beslut Vårt datum: 2013-11-04 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-2306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om åtgärder Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-06-15 Handläggare: Peter Björk Telefon: 08-799 42 94 Landstingsdirektören Landstinget Västernorrland 871 85 Härnösand Vår referens: SSM2012-688 Föreläggande efter inspektion Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2

Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2 BESLUT 2012-06-29 Ringhals AB 432 85 Väröbacka Handläggare: Siv Larsson Telefon: +46 8 799 4191 Vår referens: Objekt: Ringhals 2 Beslut om ytterligare redovisning efter branden på Ringhals 2 Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Svensk PCI Värmland AB Långnäsvägen 21 663 41 Hammarö Beslut Vårt datum: 2013-06-18 Er referens: Diarienr: SSM2013-233 Handläggare: Anders Frank Telefon: +46 8 799 4174 Föreläggande om åtgärder Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad 1 Tjänsteutlåtande 2018-04-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Föreläggande om program för hantering av åldersrelaterade försämringar och skador vid Clab

Föreläggande om program för hantering av åldersrelaterade försämringar och skador vid Clab Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-09-20 Diarienr: SSM2013-3985 Objekt: Clab Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Föreläggande om program

Läs mer

Granskning av analyser, utredningar och åtgärdsplaner avseende obehörigt intrång

Granskning av analyser, utredningar och åtgärdsplaner avseende obehörigt intrång TILLSYNSRAPPORT 2011-01-25 Process: Tillsyn Vår referens: SSM 2010/2367, 2010/2673, 2010/2674, Tillståndshavare: FKA, OKG, RAB, SNAB, SKB och WSE Objekt: Forsmarksverket, Oskarshamnsverket, Ringhalsverket,

Läs mer

Föreläggande om åtgärder för Landstinget

Föreläggande om åtgärder för Landstinget BESLUT 2011-03-10 Handläggare: Sven Richter Telefon: 08 7994320 Landstingsdirektören Ledningskontoret Vår referens: SSM 2010/4421 801 88 GÄVLE Föreläggande om åtgärder för Landstinget Gävleborg Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Granskning av SKB:s redovisning av åtgärdsprogram del 2 (orsaksanalys och ytterligare åtgärder) enligt föreläggande SSM

Granskning av SKB:s redovisning av åtgärdsprogram del 2 (orsaksanalys och ytterligare åtgärder) enligt föreläggande SSM Tillsynsrapport Datum: 2014-10-28 Er referens: Diarienr: SSM2013-5903 Granska i tillsyn Svensk Kärnbränslehantering AB Ansvarig handläggare: Elisabet Höge Arbetsgrupp: Cecilia Wahlund KM och Elisabet Höge

Läs mer

Föreläggande om redovisning

Föreläggande om redovisning BESLUT 2012-10-11 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: John Liljedahl Telefon: +46 8 799 4232 Vår referens: Föreläggande om redovisning Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

OKG inspektion - inställningar till säkerhetshöjande

OKG inspektion - inställningar till säkerhetshöjande TILLSYNSRAPPORT 2011-06-21 Process: Inspektera Vår referens: SSM2011-451-6 Tillståndshavare: OKG Aktiebolag Objekt: OKG Förrättningsdatum: 2011-04-12 Arbetsgrupp: Cecilia Wahlund, Klas Idehaag, Per Chaikiat

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Föreläggande om genomförande av åtgärder avseende driften av SKB:s kärntekniska anläggningar Clab och SFR

Föreläggande om genomförande av åtgärder avseende driften av SKB:s kärntekniska anläggningar Clab och SFR Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2014-04-06 Diarienr: SSM2013-5903 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Föreläggande om genomförande av åtgärder

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Ulf Yngvesson Föreskrifter om ändring i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2008:1) om säkerhet i kärntekniska anläggningar;

Läs mer

Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen

Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen BESLUT 2012-01-27 Ringhals AB 432 85 Väröbacka Handläggare: Siv Larsson Telefon: +46 8 799 4191 Vår referens: Er referens: 2174777 Objekt: Ringhals 2 Beslut om återstart av Ringhals 2 efter brand i inneslutningen

Läs mer

Inspektion avseende inköpsprocessen innefattande upphandling och uppföljning av uppdragstagare på OKG

Inspektion avseende inköpsprocessen innefattande upphandling och uppföljning av uppdragstagare på OKG OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Tillsynsrapport Datum: 2013-11-15 Er referens: Diarienr: SSM2013-4270 Förrättningsdatum: 2013-09-03 2013-09-05 Inspektera OKG Aktiebolag Ansvarig handläggare: Helene Belaieff

Läs mer

Organisationsnummer:

Organisationsnummer: BESLUT 2012-09-07 Sida 1(3) Handläggare: Catarina Danestig Sjögren Telefon: 08-799 4269 Landstinget Kronoberg 351 88 VÄXJÖ Vår referens: SSM2012-3459, Bm-022-00027 Er referens: -- Ert datum: -- Tillstånd

Läs mer

Rask informationsinsamling

Rask informationsinsamling Sida: 1/5 LEDNINGSSYSTEM Datum: 2009-12-11 Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn Dokumentnummer: 108 Version: v1 Författare: Anna Norstedt, Siv Larsson Avdelning: Staben, Kärnkraftssäkerhet Fastställd:

Läs mer

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket 15-12-07 1/6 Tillämpningsområde 1 Denna författning innehåller bestämmelser om myndigheternas arbete med informationssäkerhet och deras tillämpning av standarder i sådant arbete. 2 Författningen gäller

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om kompetens hos driftpersonal

Läs mer

Rutiner för hantering av skrot och göt vid smältanläggningen i Studsvik

Rutiner för hantering av skrot och göt vid smältanläggningen i Studsvik TILLSYNSRAPPORT 2011-07-01 Process: Inspektera Vår referens: SSM2011-1062-4 Tillståndshavare: Studsvik Nuclear AB Objekt: Studsviksanläggningen Förrättningsdatum: 23-24 maj 2011 Arbetsgrupp: Erica Brewitz,

Läs mer

Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation

Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation Datum: 2015-01-25 Plan för Strålsäkerhetsmyndighetens krisorganisation Bakgrund I Sverige finns det flera kärnkraftverk och andra typer av kärntekniska anläggningar. I våra grannländer, t.ex. Finland och

Läs mer

Delredovisning av uppdrag

Delredovisning av uppdrag BESLUT 2011-01-27 Handläggare: Stig Isaksson Telefon: 08-799 4186 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Vår referens: SSM 2010/2632 Er referens: M2010/3091/Mk Ert datum: 2010-07-01 Delredovisning av uppdrag

Läs mer

OKG Aktiebolag, inspektionsrapport internrevisionsverksamheten

OKG Aktiebolag, inspektionsrapport internrevisionsverksamheten TILLSYNSRAPPORT 2012-01-09 Process: Inspektera Vår referens: Tillståndshavare: OKG Aktiebolag Objekt: OKG Aktiebolag Förrättningsdatum: 2011-10-12--14 Arbetsgrupp: Yvonne Johansson, KM., Jan Gällsjö, KD

Läs mer

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök Göteborgs universitet 2007-06-26 Intern miljörevision Exempel på frågor vid platsbesök Nedan finns exempel på frågor som kan ställas vid platsbesök inom den interna miljörevisionen. Ytterligare följdfrågor

Läs mer

Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004

Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 I checklistan gäller det att instämma med de påståenden som anges i listan för att vara säker på att verksamhetens miljöledningssystem

Läs mer

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Lysekils Kommun Dokumentnamn: Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Dnr: LKS 2013-184 Handläggare: Christer

Läs mer

Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm.

Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm. Version 1.0 Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm. Ansökan om tillstånd Slutna radioaktiva strålkällor med hög aktivitet enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS

Läs mer

Granska. Inledning. Syfte. Granskningsprocessen

Granska. Inledning. Syfte. Granskningsprocessen Sida: 1/9 LEDNINGSYSTEM Datum: 2010-04-23 Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn och Tillståndspröva Dokumentnummer: 124 Version: 1 Författare: Anna Norstedt, Anders Wiebert mfl Fastställd: Ann-Louise

Läs mer

Inspektion av internrevisionsverksamheten vid OKG Aktiebolag

Inspektion av internrevisionsverksamheten vid OKG Aktiebolag Tillsynsrapport Vårt datum: 2012-12-18 Er referens: Diarienr: SSM2012-1681 Förrättningsdatum: 2012-11-06 Inspektera OKG Aktiebolag Ansvarig handläggare: Anna Bärjegård Arbetsgrupp: Anna Bärjegård, Markus

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge

Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge Yttrande Datum: 2015-04-16 Diarienr: SSM 2009/4884 Yttrande över AB SVAFO:s ansökan om övertagande av tillståndet enligt lag (1984:3) om kärnteknisk verksamhet för Ågestaverket, Huddinge Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Organisation och ansvar gällande verksamhet med strålning

Organisation och ansvar gällande verksamhet med strålning 2019-03-21 24821 1 (5) Organisation och ansvar gällande verksamhet med strålning Sammanfattning En beskrivning av ledningssystemet för verksamhet med strålning på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) vad gäller

Läs mer

Inspektion av rutinen för driftklarhetsverifiering på Ringhals 2 och 3

Inspektion av rutinen för driftklarhetsverifiering på Ringhals 2 och 3 Tillsynsrapport Datum: 2013-11-15 Er referens: Diarienr: SSM2013-38 Förrättningsdatum: 2013-09-17-19 Inspektera Ringhals AB Ansvarig handläggare: Christer Karlsson Arbetsgrupp: Mats Häggblom och Christer

Läs mer

Övergripande säkerhetsgranskning av kommunens säkerhet angående externa och interna dataintrång. Klippans kommun

Övergripande säkerhetsgranskning av kommunens säkerhet angående externa och interna dataintrång. Klippans kommun Revisionsrapport Övergripande säkerhetsgranskning av kommunens säkerhet angående externa och interna dataintrång Björn Johrén, Säkerhetsspecialist Klippans kommun Innehållsförteckning 1. Inledning 1 1.1.

Läs mer

Kvalitet, säkerhet och kompetens

Kvalitet, säkerhet och kompetens Kvalitet, säkerhet och kompetens Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning, nu och i framtiden. Sammanfattning

Läs mer

Miljödiplomering för hållbara event

Miljödiplomering för hållbara event 206-2-0 Miljödiplomering för Standard Inledning Runt millennieskiftet skapades den första versionen av Svenska kyrkans eget verktyg för att bygga upp ett miljöledningssystem, Svenska kyrkans miljödiplomering

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Dokumentnr: Version Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Tillståndsansökan riktar sig mot användare, men för medicinsk användning av öppna strålkällor finns separat blankett.

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av LSS. Kvalitetssäkring av genomförandeplaner. Emmaboda kommun. 9 oktober 2012

REVISIONSRAPPORT. Granskning av LSS. Kvalitetssäkring av genomförandeplaner. Emmaboda kommun. 9 oktober 2012 REVISIONSRAPPORT Granskning av LSS Kvalitetssäkring av genomförandeplaner Emmaboda kommun 9 oktober 2012 Jard Larsson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Uppdrag, revisionsfråga

Läs mer

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker Landstinget Västernorrland 871 85 Härnösand Beslut Vårt datum: 2014-03-18 Er referens: 12HSN175 Diarienr: SSM2012-688 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 44 84 Föreläggande avseende utbildning

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Medicinsk Röntgen AB Sveavägen 64, plan 2 111 34 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-06-13 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningen kring kvalitet

Läs mer

Inspektionsrapport - samlad inspektionsinsats vid Westinghouse Electric Sweden AB

Inspektionsrapport - samlad inspektionsinsats vid Westinghouse Electric Sweden AB TILLSYNSRAPPORT 2012-06-04 Process: Inspektera Vår referens: Tillståndshavare: Westinghouse Electric Sweden AB Objekt: Bränslefabriken Förrättningsdatum: 2012-02-21--2012-03-16 Arbetsgrupp: Svante Ernberg,

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen 2016-09-13 179 Dnr 2016-000266 Svar på granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Kommunstyrelsens

Läs mer

Punkt 15: Riktlinje för internrevision

Punkt 15: Riktlinje för internrevision 2016-09-21 Punkt 15: Riktlinje för internrevision Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för internrevision för försäkrings AB Göta Lejon Denna riktlinje kallades tidigare Riktlinje för oberoende

Läs mer

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Datum: 2014-04-28 Diarienr: SSM2014-1683 Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Ni bereds härmed möjlighet att yttra er över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) slutförvarsansökan

Läs mer

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5)

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Kravelementen enligt standarden ISO 14001:2004 Kap 4 Krav på miljöledningssystem 4.1 Generella krav Organisationen skall upprätta, dokumentera, införa,

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Stöd till Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2018

Stöd till Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2018 Dokumentstatus: Godkänt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) Första Långgatan 18 413 28 GÖTEBORG Beslut Vårt datum: 2018-04-13 Diarienr: SSM2018-944 Handläggare: Annika Bratt Telefon: +46

Läs mer

Beslut om åldershanteringsprogram som ytterligare villkor för tillstånd att driva Oskarshamn 3

Beslut om åldershanteringsprogram som ytterligare villkor för tillstånd att driva Oskarshamn 3 Dokumentstatus: Godkänt OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2017-06-19 Diarienr: SSM2017-384 Handläggare: Jan Linder Telefon: +46 8 799 42 79 Beslut om åldershanteringsprogram som ytterligare

Läs mer

Föreläggande om att prova och utvärdera provstavar

Föreläggande om att prova och utvärdera provstavar OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2013-01-28 Er referens: 2012-02076 Diarienr: SSM2012-209 Handläggare: Peter Ekström Telefon: +46 8 799 41 76 Föreläggande om att prova och utvärdera

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Ulf Yngvesson Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (SSMFS 2008:1) om säkerhet i kärntekniska

Läs mer

Stöd till MKG för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2019

Stöd till MKG för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2019 Dokumentstatus: Godkänt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) Första Långgatan 18 413 28 GÖTEBORG Beslut Vårt datum: 2019-02-08 Diarienr: SSM2018-5982 Handläggare: Annika Bratt Telefon: +46

Läs mer

Beslut om godkännande av förnyad säkerhetsredovisning, start laddning och att påbörja provdrift efter modernisering av Ringhals 2

Beslut om godkännande av förnyad säkerhetsredovisning, start laddning och att påbörja provdrift efter modernisering av Ringhals 2 Sida: 5trälsäkerhetsmyndigheten Swedish Radiation Saftlty Authoritv 1/7 RinghalsAB BESLUT 430 22 Väröbacka Vårt datum: 2010-01-27 Vår referens: 88M 2008/1573 DOC8#75514v2 Er referens: 205004/2030657 Ert

Läs mer

Anmälan om. schablonmetoden, operativ risk

Anmälan om. schablonmetoden, operativ risk Anmälan om Februari 2007 schablonmetoden, operativ risk N Allmän information om anmälningsförfarandet Detta dokument innehåller Finansinspektionens krav på hur en anmälan om att använda schablonmetoden

Läs mer

MANUAL FÖR KVALITET OCH MILJÖ

MANUAL FÖR KVALITET OCH MILJÖ INNEHÅLL 1 KVALITETS- OCH MILJÖLEDNING... 1 1.1 KVALITETS- OCH MILJÖPOLICY... 1 1.2 ORGANISATION... 2 1.3 LEDNINGSSYSTEM... 2 1.4 DOKUMENTSTYRNING... 2 1.5 KOMMUNIKATION... 3 1.6 FÖRBÄTTRINGAR OCH AVVIKELSER...

Läs mer

Kommunstyrelsen Svar på revisionens granskning av kommunens krisberedskap (KS )

Kommunstyrelsen Svar på revisionens granskning av kommunens krisberedskap (KS ) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-03-19 56 Svar på revisionens granskning av kommunens krisberedskap (KS 2017.498) Beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande och överlämnar

Läs mer

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson

Fud-utredning. Innehållsförteckning. Promemoria. Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Promemoria Datum: 2015-10-29 Diarienr: SSM2015-1136 Ansvarig handläggare: Carl-Henrik Pettersson Fastställd: Ansi Gerhardsson Fud-utredning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 2 2.1

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Fördelning av ansvar för informationssäkerhet. Version: 1. Beslutsinstans: Regiondirektören

Fördelning av ansvar för informationssäkerhet. Version: 1. Beslutsinstans: Regiondirektören Version: 1 Beslutsinstans: Regiondirektören 2(10) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2016-06-30 Nyutgåva Regiondirektören 3(10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...4 2 ANSVAR FÖR INFORMATIONSSÄKERHET...4

Läs mer

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF:

ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: ENHETENS NAMN OCH ANSVARIG CHEF: Formulär för kvalitetsuppföljning av verksamheten Fyll i formuläret så korrekt och sanningsenligt som möjligt. Syftet är inte bara att kvalitetssäkra verksamheten utan

Läs mer

Dispens för svetsade komponenter och reservdelar i förråd vid Oskarshamns kärnkraftverk

Dispens för svetsade komponenter och reservdelar i förråd vid Oskarshamns kärnkraftverk Dokumentstatus: Godkänt Sida 1 (7) OKG Aktiebolag 572 83 Oskarshamn Beslut Vårt datum: 2016-02-11 Er referens: 2015-30768 Diarienr: SSM2015-5219 Handläggare: Erik Strindö Telefon: +46 8 799 44 93 Dispens

Läs mer

Inspektionsrapport Monitering av luftutsläpp via andra vägar än huvudskorstenarna

Inspektionsrapport Monitering av luftutsläpp via andra vägar än huvudskorstenarna Tillsynsrapport Datum: 2014-08-27 Er referens: - Diarienr: SSM2014-936 Förrättningsdatum: 2014-06-11 Inspektera / Forsmarks Kraftgrupp AB / Utsläppsmonitering Ansvarig handläggare: Charlotte Lager (KA)

Läs mer

Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument

Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-02-27 av Kommunfullmäktige 83 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid Tills

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid

Södertörns brandförsvarsförbund. Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Policy Systematiskt arbetsmiljöarbete Dnr: 2013-110 Datum: 2013-09-13 Mål och policy för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Södertörns brandförsvarsförbund Arbetet vid Södertörns

Läs mer

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Revisionsrapport* Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Mora kommun Mars 2010 Ove Axelsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund, uppdrag, revisionsfråga... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 2 Metod

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för Uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för Uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för Uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet S i d a 2 Dokumentnamn: Riktlinjer för uppföljning av kommunalt och privat driven verksamhet Berörd

Läs mer

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport KUN 2008-02-14, p 6 Enheten för administration och kommunikation KUN 2007/637 Handläggare: Anders Lundmark Yttrande över revisionsrapport över löpande granskning av intern kontroll 2007 avseende kulturnämnden

Läs mer

Dispens med tillhörande villkor

Dispens med tillhörande villkor Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2014-06-12 Er referens: FQ-2014-0273 Diarienr: SSM2014-2231 Handläggare: Peter Ekström Telefon: +46 8 799 4176 Dispens med tillhörande villkor

Läs mer

Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola

Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola 1(5) Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola Definitioner Medicinsk bestrålning Med sådan avses bestrålning med joniserande och icke-joniserande strålning av Berättigande a)

Läs mer

Yttrande över ansökan om förnyat tillstånd enligt kärntekniklagen

Yttrande över ansökan om förnyat tillstånd enligt kärntekniklagen Regeringen Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande Datum: 2019-08-29 Diarienr: SSM2018-3592 Process: 6.1 Yttrande över ansökan om förnyat tillstånd enligt kärntekniklagen Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Enkätundersökning: En bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete

Enkätundersökning: En bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete Enkätundersökning: En bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete 2014 En bild av myndigheternas informationssäkerhet 2014 tillämpning av MSB:s föreskrifter Enkätundersökning februari 2014 Utskick

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping.

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping. BESLUT Inspektionen vård och omsorg 2016-06-16 Dnr 8.4.2-1268/2016-21 1(6) Avdelning sydväst Karin Nyqvist Karin.Nyqvist@ivo.se Lidköpings kommun Social- och arbetsmarknadsnämnden 531 88 Lidköping [LIDKÖPINGS

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer