Kvalitetsredovisning FÖRORD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning 2010-2011 FÖRORD"

Transkript

1

2

3 FÖRORD Särskolan i Sala består av tre enheter och har en estetisk inriktning. Verksamheterna ligger på Åkra, Gysinge, och Verdandi. All personal på särskolan arbetar lösningsinriktat. Särskolans Värdegrund: I skolan ska elevernas förutsättningar respekteras, All personal vet att eleven har resurser till utveckling, Värdefull erfarenhet och vilja och förmåga att lära 3 (60)

4

5 Förutsättningar för verksamhetens uppfyllelse INNEHÅLL Elevtalsutveckling 9... Fel! Bokmärket är inte definierat. Ekonomisk utveckling 9... Fel! Bokmärket är inte definierat. Lokaler 9... Fel! Bokmärket är inte definierat. Ledning och styrning 9... Fel! Bokmärket är inte definierat. Har skolan några särskilda förutsättningar? 9... Fel! Bokmärket är inte definierat. Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen Fel! Bokmärket är inte definierat. Arbetet med barn och elever i behov av särskilt stöd och med funktionshinder. 11Fel! Bokmärket är inte definierat. Arbetet med elever med annat moders än svenska Fel! Bokmärket är inte definierat. Arbetet med hälsa och livsstil Fel! Bokmärket är inte definierat. Normer och värden Fel! Bokmärket är inte definierat. - Kunskaper Fel! Bokmärket är inte definierat. - Elevernas ansvar och inflytande Fel! Bokmärket är inte definierat. Skola och hem Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergång och samverkan Fel! Bokmärket är inte definierat. Skolan och omvärlden Fel! Bokmärket är inte definierat. Betyg och bedömning Fel! Bokmärket är inte definierat. - Rektors ansvar Fel! Bokmärket är inte definierat. Normer och värden Fel! Bokmärket är inte definierat. Kunskaper Fel! Bokmärket är inte definierat. Elevernas ansvar och inflytande Fel! Bokmärket är inte definierat. Skola och hem Fel! Bokmärket är inte definierat. Skolan och omvärlden Fel! Bokmärket är inte definierat. Bedömning och betyg Fel! Bokmärket är inte definierat. Rektors ansvar Fel! Bokmärket är inte definierat. BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN... 8 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VERKSAMHETENS MÅLUPPFYLLELSE Elevtalsutveckling Ekonomisk utveckling Lokaler Ledning och styrning Har skolan några särskilda förutsättningar? Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen ARBETET I VERKSAMHETEN Arbetet med barn och elever i behov av särskilt stöd och med funktionshinder SPECIALINSATSER SOM SÄRSKOLANS 46 ELEVER HAR FÅTT: Arbetet med barn och elever i behov av särskilt stöd och med funktionshinder Arbetet med elever med annat moders än svenska Arbetet med hälsa och livsstil RESULTAT OCH MÅLUPPFYLLELSE I FÖRHÅLLANDE TILL NATIONELLA MÅL Normer och värden Läroplanens Enhetens åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning Analys och bedömning av läroplanens i övrigt (60)

6 Förutsättningar för verksamhetens uppfyllelse - Kunskaper Läroplanens Enhetens åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning Analys och bedömning med anledning av åtgärder i kommunens kvalitetsredovisning Analys och bedömning av läroplanens i övrigt Antal och andel elever i skolår 3 uppnådde en i svenska och matematik, enligt de nationella proven? Antal och andel elever i skolår 3 uppnådde en i svenska och matematik, enligt skolans bedömning? Vilken analys gör enheten av resultatet? Vilken bedömning gör enheten av resultatet? Vad grundar sig bedömningen på? Antal och andel elever i skolår 5 uppnådde en i svenska, engelska och matematik, enligt de nationella proven? Antal och andel elever i skolår 5 uppnådde en i svenska, engelska och matematik, enligt skolans bedömning? Vilken analys gör enheten av resultatet? Vilken bedömning gör enheten av resultatet? Elever i årskurs 5 som enligt skolans bedömning uppnådde en i respektive ämne Andel av eleverna i skolår 9 som uppnådde en i svenska, engelska och matematik enligt de nationella proven? Vilken analys gör enheten av resultatet? Vilken bedömning gör enheten av resultatet? Andel elever som nått en och fått slutbetyg (åk 9) i respektive ämne Elever i årskurs 8 som uppnådde en i respektive ämne Vilken analys gör enheten av resultatet? Elevernas ansvar och inflytande Läroplanens Enhetens åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning Analys och bedömning av läroplanens i övrigt Skola och hem Läroplanens Enhetens åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning Analys och bedömning av läroplanens i övrigt Övergång och samverkan Läroplanens Enhetens åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning Analys och bedömning med anledning av åtgärder i kommunens kvalitetsredovisning Analys och bedömning av läroplanens i övrigt Skolan och omvärlden Läroplanens Enhetens åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning Analys och bedömning av läroplanens i övrigt Betyg och bedömning Läroplanens Enhetens åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning Analys och bedömning av läroplanens i övrigt Rektors ansvar Läroplanens Enhetens åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning Analys och bedömning av läroplanens i övrigt UPPFÖLJNING AV LIKABEHANDLINGSPLANEN ÅTGÄRDER FÖR FÖRBÄTTRING LÄSÅRET 2011/ (60)

7 Förutsättningar för verksamhetens uppfyllelse Normer och värden Åtgärder på grundval av analys och bedömning kapitel Åtgärder enligt kommunens gällande kvalitetsredovisning Kunskaper Åtgärder på grundval av analys och bedömning kapitel Åtgärder enligt kommunens gällande kvalitetsredovisning Elevernas ansvar och inflytande Åtgärder på grundval av analys och bedömning kapitel Åtgärder enligt kommunens gällande kvalitetsredovisning Skola och hem Åtgärder på grundval av analys och bedömning kapitel Åtgärder enligt kommunens gällande kvalitetsredovisning Åtgärder på grundval av analys och bedömning kapitel Skolan och omvärlden Åtgärder på grundval av analys och bedömning kapitel Åtgärder enligt kommunens gällande kvalitetsredovisning Bedömning och betyg Åtgärder på grundval av analys och bedömning kapitel Åtgärder enligt kommunens gällande kvalitetsredovisning Rektors ansvar Åtgärder på grundval av analys och bedömning kapitel Åtgärder enligt kommunens gällande kvalitetsredovisning (60)

8 Förutsättningar för verksamhetens uppfyllelse BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN Per 15 oktober 2010 särskskolan Kommunen Landet Elever i förskoleklass 4 Elever skolår Elever skolår Elever skolår 1-6 Inskrivna barn på fritids Andel inskrivna på fritids (f-6) 9 Personal i förskoleklass 2 Lärare i skolan (1-6) Specialpedagog 4 Elevassistent 5 Övriga pedagoger i skolan 3 Övrig personal 3 Personal på fritids 4 Årsarbetare per 100 elever i förskoleklass Lärare per 100 elever i skolår 1-6 (enligt SCB) Pedagogisk personal per 100 elever i skolår 1-6 Personal per 100 elever i skolan Inskrivna barn på fritids, per årsarbetare 8 (60)

9 Förutsättningar för verksamhetens uppfyllelse Elever skolår 7-10 samt gymnasiesär 31 Lärare i skolan Specialpedagog 6 Elevassistent 9 Övriga pedagoger i skolan 3 Övrig personal 3 Lärare per 100 elever i skolår 7-9 (enligt SCB) Pedagogisk personal per 100 elever i skolår 7-9 Personal per 100 elever i skolan 9 (60)

10 Förutsättningar för verksamhetens uppfyllelse FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VERKSAMHETENS MÅLUPPFYLLELSE Elevtalsutveckling Elevantalet fortsätter att minskas från Heby Kommun. Under 9/10 är det 6 elever som under 10/11 minskar till tre. I Sala sker det också en minskning av elevantalet från 47 elever till 42 elever 11/12. Det börjar 4 elever i första klass HT-11 och det var många år sen det började så många. Elevantalet ökar på fritids och fritidsklubben. Vi kommer det här året att starta med en ev. två elev som går omvänt integrerat. Vi har också under året haft en förskoleklass på Ängshagen med elever med behov av särskolans arbetssätt. Ekonomisk utveckling Vi minskar hela tiden på personal så att det anpassas efter elevantal och budget. Under 9/10 gjorde vi en anpassning och nu under 10/11 en ännu större personalanpassning. Under 10/11 har vi lånat ut en personal till Ängshagen till den elev som gått som individintegrerad. För att elevens förutsättningar att lyckas som individintegrerad behövs en vuxen som kan ge extra stöd genom bilder, tecken och struktur. Vi har dock haft en ny elev som flyttat till Sala från Västerås men fått gått kvar i Västerås terminen ut, vi har också en elev som har gått i Örebro på Birgittaskolan, men flyttat tillbaka till Sala. Dessa elever finns inte med i budget för interkommunala elever och täcker inte budgeten Lokaler Vem skall initiera till samverkan om olika lokaler som kommunen äger. T.ex. nya friidrottsanläggningen på Lärkan, bokning, regler och material. Gysinge: Ligger i nära anslutning till Ekebyskolan. Eleverna använder deras lokaler i Hem och konsumentkunskap och även Trä/textil slöjd under LÅ 10/11. När det gäller träslöjden så har det samarbetet inte fungerat så vi köper nu tjänst från Åkraskolan. LÅ 10/12 så har vi köper vi både trä och textil från Åkra och då får eleverna gå dit. Eleverna går även till Åkra och har musik och gymnastik. När det gäller bibliotek så använder sig eleverna av Stadsbiblioteket. Eleverna går till Vallaskolans matsal och äter lunch. Verdandi: ligger i nära anslutning till Kunsängsgymnasiet där eleverna använder idrottshallen samt äter lunch i matsalen. Musiken är förlagd till Kulturskolan. 10 (60)

11 Förutsättningar för verksamhetens uppfyllelse Eleverna har tillbringat en dag i Kappalbo där de har har olika arbetsuppgifter enl. kursplan. Stadsbiblioteket samt Täljstenen har använts flitigt under läsåret. Eleverna åker till simhallen en gång/vecka. Åkra: Särskolan är integrerad på Åkraskolan lokalmässigt. All undervisning sker på Åkraskolan utom Hem och konsumentkunskap för åk 5 och 6. Den undervisningen är på Ekebyskolan. Bad en gång/vecka i badhuset. Särskolans fritids är integrerat med grundskolans, men vi har egen personal som arbetar där. Ängshagenskolan: Under två år har särskolan haft en liten grupp förskoleelever integrerade på Ängshagen. Eleverna har haft ett samlingsrum men varit integrerade i stora gruppen vid lek. Eleverna har haft musik på Kulturskolan och bad i simhallen. Idrottsläraren/rektor på särskolan har tagit kontakt med rektorer ang. samverkan runt lokaler, verksamhet och redskap. När det gäller den nya anläggningen på Lärkan så har idrottslärarna varit engagerade och vi har haft DM i särskolans friidrott. Vi har också under många år haft DM i simning i Salas simhall Ledning och styrning Särskolan har en egen rektor. Verksamheten finns på tre olika enheter, Åkra. Gysinge och Verdandi. Jag har schemalagd till på varje enhet. Vi har regelbundna pedagogiska konferenser samt stormöten där all personal deltar. Jag har också tillbringat några timmar i veckan för att handleda och leda personalen på Ängshagens lilla förskoleklass. Lärare och assistent har deltagit i våra pedagogiska konferenser samt assistentutbildningar. Ett samarbete sker mellan övriga gymnasiesärskolor i kommunen. Vi har haft regelbundna möte för att kunna skapa en grund för hur det ska se ut i framtiden. Det finns en IT-ansvarig och dessutom har varje lärare ett ansvarsområde som ingår i tjänsten. Vi har haft två utvecklingsledare under läsåret men då båda slutar så kommer de att ersättas av nya. En för grundsär och en för inriktning träningssär. När det gäller föräldraråd så finns det inget på särskolan. Vi har tidigare haft det, men inser att vårdnadshavare har en god inblick i skolan och har möjligheter att påverka. Jag skickar ut informationsbrev och lärare har en nära kontakt med vårdnadshavare. Information och möjligheter att vara delaktig finns också på varje enhets föräldramöte. 11 (60)

12 Förutsättningar för verksamhetens uppfyllelse Har skolan några särskilda förutsättningar? Särskolans estetiska inriktning genomsyrar undervisningen som varje år utmynnar i någon form av utställning. Årets tema var Framtiden som avslutades i en utställning på Täljstenen. Vi söker fonpengar för att behålla vår inriktning Verdandis skolträdgård ger en bra möjlighet att arbeta praktiskt men ger även många upplevelser där alla sinnen kan användas. Verdandi är också långt gånget med entreprenöriellt lärande. Idrottskolan från åk.5 ger eleverna stora möjligheter att prova på olika idrottsverksamheter som t.ex. bowling, skytte, simning, gym, innebandy, golf m.m. Nytt för i år är ridning på SORF. Vi har haft en egen ridlärare och annan personal med från skolan men hyrt häst och lokaler av SORF. Det har varit en utomordentligt bra verksamhet för många elever, men vi är inte nöjda med det sätt vi fått betala. Vår idrottsförening finansierar stora delar av idrottsskolan men täcker inte kostnaden för ridning. Även här söker vi fondpengar för att kunna behålla möjligheter för eleverna att prova på. Vi har också under flera år arbetet med en internutbildning, Lösningsinriktad Pedagogik. Utbildningen har letts av särskolans beteendevetare. Det har vitsat sig att utbildning har gett personalen ett lösningsinriktat förhållningssätt både mot elever som personal. 12 (60)

13 Förutsättningar för verksamhetens uppfyllelse Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen Åtgärder till förbättring diskuteras av all personal på enheternas husmöten. Vi har som övriga skolor haft tillfälle att ha två heldagar med kvalitetsredovisning. I år var all särskolans personal på Särskolans rikskonferens och vi beslutade då att ta två em. o anspråk då all personal medverkade. De som då inte blev klart har färdigställts av lärare. Till viss del har eleverna varit delaktiga då kvalitetsredovisningen presenterats på elevrådet. Vårdnadshavare har getts möjlighet att delta då jag vid informationsbrev har informerat om det. 13 (60)

14 Arbetet i verksamheten ARBETET I VERKSAMHETEN Arbetet med barn och elever i behov av särskilt stöd och med funktionshinder. Som jag skrev i föregående kvalitetsredovisning så anser jag att vi bara har elever i behov av särskilt stöd. De åtgärdsprogram som skrivits har mest handlat om sociala förmågor. Vi samarbetar och får stöd av habilitering, hörselpedagog, synpedagog, logped, tolk, psykologer, arbetsterapeut, beteendevetare, sjukgymnast mfl. Som har kunskap runt våra elever. Vi har stödgymnastik, tecken som stöd, anpassad undervisning och lokalanpassning efter elevbehov. Efter skolinspektionens rapport har vi sammanfattat och beskrivit de åtgärder vi vidtar runt elever. Åtgärdsprogram: Upprättas då eleven behöver extra stöd utöver det vi räknat upp Elevhälsopersonal: Skolsköterskan besöker oss varannan vecka, beteendevetare finns anställd på skolan som handleder personal, arbetar aktivt med elever samt gör uppföljningar. Vi arbetar aktivt med kognitivt stöd, anpassad undervisning efter varje elevs behov(bildstöd, teckenstöd, tidshjälpmedel, anpassade datorer, touchkontakter, symbolstöd), enskild musik och gymnastik efter behov. Lokalanpassningar: Lokalerna blir mer och mer anpassade så att det inte är ett hinder för de elever som är rullstolsburna. 14 (60)

15 Specialinsatser som särskolans 46 elever har fått: SPECIALINSATSER SOM SÄRSKOLANS 46 ELEVER HAR FÅTT: Arbetet med barn och elever i behov av särskilt stöd och med funktionshinder. möjligheter. Individen står alltid i fokus. Simundervisning en gång i veckan, gym erbjuds på skolan. Vår hemkunskapslärare arbetar mer fördjupat med kostens betydelse för hälsan. Detta tas även upp av vår idrottslärare. Vi diskuterar ständigt livsstil och normer för hur man passar in i samhället. Detta gör att våra elever lär sig de sociala spelreglerna. Vi får ofta beröm för att våra elever uppför sig trevligt när vi rör oss utanför skolan. T.ex. vid studiebesök, skolresa, konserter etc. TSS (Tecken som stöd) Vi använder oss av TSS för att tydligt kunna kommunicera med varandra både i undervisningen och på övrig tid. Det är ett sätt att förstärka talet i kommunikation. Det är 25 elever som använder detta i kommunikationen med andra Analys och bedömning av insatsen i särskolan TSS är ett förtydligande och förstärkande av talet och hjälper våra elever till en större förståelse i samtal med andra. Det ger dem också större möjlighet att uttrycka sig själva och föra fram sina åsikter. Det visar sig att eleverna som får bekräftelse av att de blir förstådda blir säkra och vågar be om det de behöver. Detta är en mycket viktig utveckling Tidshjälpmedel (Kvartsur, Timstock, Handi m.m.): Hjälper till att förbereda eleven på förändringar under dagen. Hjälper till att utveckla tidsuppfattningen hos våra elever. Det är 46 elever som använder tidshjälpmedel/ramar för att hålla tiden Analys och bedömning av insatsen i särskolan Vi kan se att det hjälper elever att förstå tid. Vi ser också att det blir en viktig del för eleven som börjar förstå vad tid innebär. 15 (60)

16 Specialinsatser som särskolans 46 elever har fått: Bildstöd (Pictogram, Widget, PCS bilder, fotobilder m.m.): Bildstöd är ytterligare ett kommunikationssätt för eleven och en förstärkning av talet. Används även av vuxna runt omkring barnet för att förstärka kommunikationen med varandra. Datorn och dess specialprogram är också ett redskap för att öka förståelse vid kommunikation. Det är 28 elever som använder bildstöd. Analys och bedömning av insatsen i särskolan Bildstöd borde vara ett obligatoriskt moment i undervisningen, eftersom det många gånger förstärker och förklarar mer än ord. Tillsammans blir de ett ovärderligt verktyg. Egen assistent i klass: Elev som behöver ett hjälpjag i vardagens olika situationer och med eventuella förflyttningar. Det är 4 elev som har egen assistent Analys och bedömning av insatsen i särskolan Denna elev får en chans att delta på lika villkor som övriga elever med tillgång till egen assistent. Sociala berättelser / Seriesamtal För att förtydliga olika situationer och helheter som rör eleven. Används både i förberedande syfte och i efterhand för lösningsinriktat syfte. Det är 18 elever som använder sociala berättelser som lösningsinriktade samtal Analys och bedömning av insatsen i särskolan Elever med behov av dessa klargörande samtal visar en större förståelse för vad som hänt eller för vad som ska hända i olika situationer. Det ger dem en chans att 16 (60)

17 Specialinsatser som särskolans 46 elever har fått: utvecklas och hitta verktyg för att förklara funktionella beteenden och förstärka bra beteenden. Individuell gymnastik: Extra träning av motorik enskilt eller i liten grupp av specialutbildad pedagog. Det är 16 elever som har extra motorisk träning. Analys och bedömning av insatsen i särskolan Mycket effektiv träning då det oftast sker enskilt med respektive elev, utifrån elevens speciella behov. Läraren tränar grundbehoven och på det viset kommer, många av eleverna får också träningsprogram som tränas regelbundet på skolan. I många fall leder det till att eleven får lättare att koncentrera sig, sitter bekvämare och fin motoriken förbättras Extra läs- och skrivträning Sätts in vid behov, ofta efter upprättat åtgärdsprogram i samråd med föräldrarna. Det är 4 elever som har extra insatser för läs- och skrivträning. Analys och bedömning av insatsen i särskolan Har sett att korta men intensiva insatser ger resultat. Används regelbundet under läsåret. Eleverna har blivit säkrare i läsa /skriva. Vågar också läsa mer högt. Uttrycker sig bättre vid skrivning Talpedagog Har tillgång till talpedagog i kommunen. Kommer ut på skolorna med jämna mellanrum. Kan också kallas in vid behov. Det är 4 elev som får stöd av talpedagog Analys och bedömning av insatsen i särskolan 17 (60)

18 Specialinsatser som särskolans 46 elever har fått: Eftersom detta kan vara ett problem, så kan det ge henne/honom redskap för hur man kan träna in vissa saker. Bra att som pedagog få hjälp med insatser kring eleven och dess svårigheter. Bra att talpedagogen arbetar direkt med eleven och kan ge information till klasslärare om vad som måste tränas Hörselpedagog Är inkopplade på de elever som har hörselnedsättningar. Hörselslingor finns i två klassrum. Det är två elever som har hörselnedsättningar Analys och bedömning av insatsen i särskolan Bra för både elev och pedagog med nära kontakt med hörselpedagog för att få större insikt i den nedsatta funktionen. Eleverna i fråga har inte haft någon egen tid med hörselpedagog. Beteendevetare Särskolan har en beteendevetare anställd på heltid, som arbetar både med elever/ personalgruppens utveckling. Kan också arbeta speciellt med en elev under en viss tid. Det är 10 elever som arbetat med beteendevetaren med något specifikt Analys och bedömning av insatsen i särskolan Det är en tillgång och resurs för elever, pedagoger och övrig personal på särskolan. Det har gett ett bra resultat för de elever som fått handledning direkt av beteendevetare. De har fått en bra motivation till att förändra ett beteende. RIK skolan Är en aktivitetsskola för barn upp till och med årskurs fyra. Olika aktiviteter provas på ett tillfälle/vecka. Ledare med specialkunskaper hyrs in utifrån. Det är 4 elever som deltar i RIK-skolan tillsammans med en grundskoleklass. 18 (60)

19 Specialinsatser som särskolans 46 elever har fått: Analys och bedömning av insatsen i särskolan Ett bra sätt för våra elever att få prova på olika aktiviteter som man även kan utöva på fritiden. Vi tycker att samarbetet med grundskolan har gett en bra förebild för våra elever under RIK-skolan Idrottsskola En aktivitetsskola för elever i årskurs fem och uppåt. Två timmar/vecka. Olika aktiviteter provas på under hela läsåret. Det 44 elever som deltar i Idrottsskolan Analys och bedömning av insatsen i särskolan Ett bra sätt för våra elever att få prova på olika aktiviteter som man även kan utöva på fritiden. Idrottsskolan är viktig då många av våra elever ej erbjuds samma möjligheter som grundskolans vid olika idrottsengagemang. Kontakt med andra specialister (SPSM, Team 17 m.fl.) Som extra handledning eller insats runt elever. Lärare har fått handledning runt två elever. Assistenter har deltagit i utbildningar av SPSM. Team 17 har gjort funktionella syn och hörselbedömningar runt 4 elever. Habiliteringen har jobbat med 10 elever. Analys och bedömning av insatsen i särskolan Vi är i stort behov av utomstående specialister. Ibland är det svårt att hitta någon som har kunskap runt våra elever. När det gäller Team 17 och deras funktionella bedömning så leder det till att vi kan sätta in rätta insatser för eleven. Detta görs när eleven kommer ny till särskolan. Den kan också göras om senare under skoltiden. Habiliteringens insatser leder mest till gemensamma insatser runt en elev. Som i sin tur stärker det som eleven har behov av. 19 (60)

20 Specialinsatser som särskolans 46 elever har fått: Arbetet med elever med annat moders än svenska. Vi erbjuder eleverna moders och studiehandledning. Vårdnadshavare får en ansökningsblankett. Det är en av fyra elever på särskolan som har moderssundervisning. Arbetet med hälsa och livsstil Vi har dagliga diskussioner runt hälsa och livsstil, då eleverna har behov av stöd både teoretiskt och praktiskt. Vi har egen idrottsförening som ger elever från åk.5 idrottsskola på schemat varje vecka. I idrottsskolans utbud får eleverna möjligheter att prova på vissa lokala utbud. Vi deltar även i den kommunala RIK-skolan för elever 1-4. Genom samtal med elever och föräldrar har vi märkt att det saknas kontaktytor för våra elever utanför skolan. Möjligheten att utöva idrottsaktiviteter i grupp är begränsad. Vi erbjuder flickor och pojkar samma möjligheter. Individen står alltid i focus. Simundervisning en gång/v, gym erbjuds på skolan. Vår hemkunskapslärare arbetar mer fördjupat med kostens betydelse för hälsan. Detta tas även upp av vår idrottslärare. Vi diskuterar ständigt livsstil och normer för hur man passar in i samhället. Detta gör så att våra elever lär sig de social spelreglerna. 20 (60)

21 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella RESULTAT OCH MÅLUPPFYLLELSE I FÖRHÅLLANDE TILL NATIONELLA MÅL Normer och värden LÄROPLANENS MÅL Skolan skall sträva efter att varje elev utvecklar sin förmåga att göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper och personliga erfarenheter, respekterar andra människors egenvärde, tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att bistå andra människor, kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen och visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv ENHETENS ÅTGÄRDER ENLIGT FÖREGÅENDE KVALITETSREDOVISNING. Mål (Vad?) a)att varje elev är medveten om sitt och andras egenvärde i varje situation. b)att vidareutveckla Lösningsinriktad pedagogik samt förhållningssätt c) Att söka utmärkelsen Skola för hållbar utveckling på Åkra samt göra en ansökan nummer två till Verdandi. Åtgärd (Hur?) a) Genom samtal och att alla vuxna är goda förebilder. Genom att för eleven göra det tydligt. Bildstöd, tecken, socialaberättelser. Genom att använda sig av situationer som händer här och nu. b) Genom studiecirklar, gör en handlingsplan, klart innehåll, grupper c) Genom att vi samarbetar med Åkraskolans och gör en gemensam 21 (60)

22 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella ansökan och att tid för det avsett Utvärdering (Hur ska åtgärden mätas / analyseras och bedömas) a) Genom likabehandlingsplanens enkätundersökning. Genom att på gemensam planeringstid ha kollegiehandledning. b) Vi gör skriftlig utvärdering av arbetet med studiecirkeln. c) Vi lämnar in en ansökan Analys och bedömning: Vi har genomfört enkätundersökningen i likabehandlingsplanen och resultatet visade inget anmärkningsvärt. På enhetens husmöten har man haft kollegiehandledning för att i första hand handleda varandra. I nästa steg har vi tagit in beteendevetare som har handlett personal och varit delaktig i klassen för observation, men även med i under visningen. Det har visat på ett bra resultat genom att vi har hittat lösningar för eleven. Vi jobbar med lösningsinriktad pedagogik och den genomsyrar verksamheten. Vi har inte haft någon studiecirkel, men gjort en repetition av utbildningen i Lösningsinriktad pedagogik. Den Lösningsinriktade pedagogiken har stärkt elevens självkänsla. Eleverna har blivit öppnare och gladare. Eleverna ser och hjälper klasskompisar på ett bättre sätt. Etiska samtal förkommer dagligen i högstadiets grupper. Genom samtal får eleverna hjälp med vardagshändelser och klarar händelsen bättre nästa gång. Eleverna respekterar varandra eftersom alla har olika diagnoser. Kompis i skolan KIS, jobbar med detta på Gysinge Åkra särskola har tillsammans med Åkraskolan skrivit en ansökan för Hållbar utveckling. Särskolan och grundskolan har på detta sätt skapat ett bättre underlag för samarbete - ANALYS OCH BEDÖMNING AV LÄROPLANENS MÅL I ÖVRIGT. Behov av Kompis i skolan behövs även på Åkraskolan/särskolan då det har visat ett positivt resultat på Gysinge/Ekeby 22 (60)

23 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella Vi måste göra eleverna medvetna om att vi sökt En skola för hållbar utveckling. Vi måste också se till att vi följer de samarbetsförslag som finns i ansökan. - Kunskaper LÄROPLANENS MÅL Skolan skall sträva efter att varje elev utvecklar nyfikenhet och lust att lära, utvecklar sitt eget sätt att lära, utvecklar tillit till sin egen förmåga, känner trygghet och lär sig att ta hänsyn och visa respekt i samspel med andra, lär sig att utforska, lära och arbeta både självständigt och tillsammans med andra, befäster en vana att självständigt formulera ståndpunkter grundade på såväl kunskaper som förnuftsmässiga och etiska överväganden, tillägnar sig goda kunskaper inom skolans ämnen och ämnesområden, för att bilda sig och få beredskap för livet, utvecklar ett rikt och nyanserat språk samt förstår betydelsen av att vårda sitt språk, lär sig att kommunicera på främmande språk, lär sig att lyssna, diskutera, argumentera och använda sina kunskaper som redskap för att formulera och pröva antaganden och lösa problem, reflektera över erfarenheter och kritiskt granska och värdera påståenden och förhållanden, inhämtar tillräckliga kunskaper och erfarenheter för att kunna träffa väl underbyggda val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning. ENHETENS ÅTGÄRDER ENLIGT FÖREGÅENDE KVALITETSREDOVISNING. Mål (Vad?) 23 (60)

24 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella a) Att eleverna ska utveckla tillit till sin egen förmåga att lära b) Att personal som arbetar med Pilen och Bornholmsmodellen, har utbildning för detta. c) Arbeta i tvärgrupper. Vi tar bättre tillvara på all personals kompetens. d) utveckla och fördjupa olika sätt att kommunicera Åtgärd (Hur?) a) Genom att tydliggöra kunskapsen och berömma under arbetets gång. Genom att få träna på att framföra egna åsikter och förbereda inför ett stormöte b) Att ta vara på den personal som gått utbildningen/arbetsbyte. Och att vidareutbilda. c) Att aktivt söka möjligheter för tvärgruppsarbete. Även i praktiska ämnen. d) Genom att fortsätta med teckenundervisning,veckans tecken, pecs, använda kompetens som finns i personalgruppen, använda mer bilder och sociala berättelser Utvärdering (Hur ska åtgärden mätas / analyseras och bedömas) a) Genom att eleverna tar mer egna initiativ och vi ser en utveckling i bedömningskriterierna. Genom kamratstödjarna b) Genom att se hur Pilen och Bornholmsmodellen används. Hur ofta, genom att fråga eleverna vad de tycker c) Genom att se att eleven trivs och utvecklas d) I utvärderingen som sker i slutet på varje läsår ha med frågan till personalen samt låta eleven göra en enkel utvärdering Analys och bedömning: De flesta elever är medvetna om vad de vill och behöver lära sig i skolan. Det har varit mer fokus på kunskap i skolan genom att vi jobbar med LPP och IUP. Vi har små grupper som främjar tryggheten och gör så att eleven utvecklas på ett positivt sätt. Vi har personal som gått utbildningar i Bornholmsmodellen och Pilen under läsåret. Personal som har utbildning i Pilen har jobbat med detta i andra grupper. Pilen är ett innehållsrikt och varierande arbetssätt för eleverna på grundsärskolans mellan och hög. Lärarna följer upp och gör så att eleverna känner sig självständiga i arbetet. Eleverna känner materialet och känner sig säkra på nästa steg. Lärare och assistenter på träningsskolan har gått utbildning i 24 (60)

25 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella Bornholmsmodellen. Jag har inte sett något resultat av den utbildningen Vi har jobbat i tvärgrupper i många olika områden. Vi har tvärgrupper utefter elevernas förutsättningar och behov. Det har varit tvärgrupper i elevens val, sexualkunskap, lägerskola och vid utflykter. Under läsåret har man också arbetat i tvärgrupper med temat Framtiden. Eleverna har på det sättet lärt känna varandra, känner sig mer säkra med andra vuxna på skolan, klarar förändringar bättre när det sker regelbundet. Elevgruppen styr vilka kommunikationssätt som behövs. Eleverna på träningsskolan/grundsär har tecken som stöd samt förstärkt med bilder i alla inlärningssituationer. Eleverna på högstadiet får förbereda sig inför gymnasieval genom att prova olika gymnasieskolor. Utvärderingen visar att eleverna trivs i skolan, känner sig respekterad och att eleverna vill komma till skolan. Det är väldigt få elever som är borta utan anledning och som kommer för sent till skolan. ANALYS OCH BEDÖMNING MED ANLEDNING AV ÅTGÄRDER I KOMMUNENS KVALITETSREDOVISNING. ANALYS OCH BEDÖMNING AV LÄROPLANENS MÅL I ÖVRIGT. Vi måste fortsätta att utveckla LPP. Vi har ett stort arbete med att implementera den nya kursplanen. Den ger inte samma frihet som tidigare. Nu är det skrivna kunskaps i alla ämnen som vi måste göra alla elever och vårdnadshavare kännedom om. Den nya kursplanen för grundsärskolan kommer först i slutet av augusti ANTAL OCH ANDEL ELEVER I SKOLÅR 3 UPPNÅDDE MÅLEN I SVENSKA OCH MATEMATIK, ENLIGT DE NATIONELLA PROVEN? Antal elever i år 3 Svenska/SvA Matematik Samtliga delprov Delprov A B C D E F G H A B C D E F G - som deltog i provet 25 (60)

26 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella Svenska/SvA Matematik Samtliga delprov - som uppnådde en enligt provet Procent av skolans elever som uppnådde en. (Upnådda /antal elever i åk 3) ANTAL OCH ANDEL ELEVER I SKOLÅR 3 UPPNÅDDE MÅLEN I SVENSKA OCH MATEMATIK, ENLIGT SKOLANS BEDÖMNING? Antal elever i år 3 som bedömdes uppnå en enligt skolan. Procent som bedömdes uppnå en enligt skolan. (Upnådda /antal elever i år 3) Svenska/SvA Matematik Samtliga ämnen (sv, ma) VILKEN ANALYS GÖR ENHETEN AV RESULTATET? VILKEN BEDÖMNING GÖR ENHETEN AV RESULTATET? VAD GRUNDAR SIG BEDÖMNINGEN PÅ? 26 (60)

27 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella ANTAL OCH ANDEL ELEVER I SKOLÅR 5 UPPNÅDDE MÅLEN I SVENSKA, ENGELSKA OCH MATEMATIK, ENLIGT DE NATIONELLA PROVEN? Antal elever i år 5 Svenska/SvA Engelska Matematik Samtliga delprov Delprov A B C D E A B C D E A B C D - som deltog i provet - som uppnådde en enligt provet Procent av skolans elever som uppnådde en. (Upnådda /antal elever i åk 5) ANTAL OCH ANDEL ELEVER I SKOLÅR 5 UPPNÅDDE MÅLEN I SVENSKA, ENGELSKA OCH MATEMATIK, ENLIGT SKOLANS BEDÖMNING? Antal elever i år 5 som bedömdes uppnå en enligt skolan. Procent som bedömdes uppnå en enligt skolan. (Upnådda /antal elever i år 5) Svenska/SvA Engelska Matematik Samtliga ämnen (sv, eng, ma) VILKEN ANALYS GÖR ENHETEN AV RESULTATET? VILKEN BEDÖMNING GÖR ENHETEN AV RESULTATET? Vad grundar sig bedömningen på? Kommentera eventuell skillnad mellan skolans bedömning av uppfyllelse och resultatet av nationella proven. 27 (60)

28 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella ELEVER I ÅRSKURS 5 SOM ENLIGT SKOLANS BEDÖMNING UPPNÅDDE MÅLEN I RESPEKTIVE ÄMNE. Sv Eng Ma No Re Sa Bd Mu Idr Sl Hk Moders Antal Procent 100 ANDEL AV ELEVERNA I SKOLÅR 9 SOM UPPNÅDDE MÅLEN I SVENSKA, ENGELSKA OCH MATEMATIK ENLIGT DE NATIONELLA PROVEN? Antal elever i år 9 som deltog i provet som uppnådde en enligt provet Procent av skolans elever som uppnådde en. (Upnådda /antal elever i år 9) Svenska/SvA Engelska Matematik Samtliga ämnen (sv, eng, ma) 28 (60)

29 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella VILKEN ANALYS GÖR ENHETEN AV RESULTATET? VILKEN BEDÖMNING GÖR ENHETEN AV RESULTATET? ANDEL ELEVER SOM NÅTT MÅLEN OCH FÅTT SLUTBETYG (ÅK 9) I RESPEKTIVE ÄMNE. Sv Eng Ma Fy No Bi Tk So Ge Re Hi Spr Bd Mu Id Sl Hk Antal Procent 100 ELEVER I ÅRSKURS 8 SOM UPPNÅDDE MÅLEN I RESPEKTIVE ÄMNE. Sv Eng Ma Fy Ke Bi Tk Sh Ge Re Hi Spr Bd Mu Id Sl Hk Moders Antal Procent VILKEN ANALYS GÖR ENHETEN AV RESULTATET? Eleverna på särskolan gör inga nationella prov. Elevernas kunskapskrav på grundsärskolan är individuella. Vi har två elever åk.9 på träningsskolan som läser efter träningsskolans kursplan och även där har individuella. Eleverna har nått sina. Verdandiskolan läsåret 2010/2011 Värdegrund I skolan skall elevernas förutsättningar respekteras. All personal vet att varje elev har resurser till utveckling, värdefull erfarenhet, vilja och förmåga att lära. Positiv förstärkning av elevers styrkor och ett lösningsinriktat förhållningsätt. Har lett till att elever uppmuntrar, hjälper, supportar och stöttar varandra. Individuellt anpassad studiegång Arbeta ämnesöverskridande, i teman och i block. Ger elever möjlighet till val av stoff och metod i undervisning. Vad ska vi erbjuda våra elever för att de ska ha förutsättningar att nå en och för att de ska klara sig själv så långt det är möjligt: 29 (60)

30 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella Fungerande kommunikation. Undervisning och hjälpmedel som ska: -förebygga framtida förluster av funktion eller förmåga -förbättra eller vidmakthålla funktion eller förmåga -kompensera för nedsatt eller förlorad funktion Kognitiva hjälpmedel: -hjälpmedel för tid -hjälpmedel för påminnelse -hjälpmedel för struktur -hjälpmedel för att ta initiativ -hjälpmedel för stresshantering Arbetar över gränserna högstadium och gymnasium. Värdegrund kompatibel med entreprenöriellt lärande. Entreprenörskap är ett förhållningsätt till lärande som genomsyrar all vår undervisning. Eleven tillåts vara entreprenör i sitt eget lärande genom att vara delaktiga i planering, genomförande och utvärdering. Mål i skolan. Medvetenhet hos eleven om varför de ska lära och vad de behöver lära för att nå framtida i skola och arbete.. Möjlighet att lära sig med utgångspunkt i sina styrkor. Estetisk inriktning har genomsyrat all undervisning läsåret 10/11. Tema framtid. Eleverna presenterade sitt arbete i en utställning med foto bild och text på Täljstenen Hållbar utveckling 2. Startat upp arbetet med entreprenöriellt lärande för hållbar utveckling. Vi arbetar med ansökan Hållbar utveckling 2. Lärande/kunskaper utifrån träningsskolans kursplan på Verdandi Våra elever har individuella utifrån kursplanens fem ämnesområden. Utifrån dessa skrivs den individuella utvecklingsplan (IUP).Tydlig Lpp med bildstöd tilldelas eleven. Utifrån elevens möjlighet att samverka vid uppsättande av et görs det tillsammans. Det presenteras sedan på utvecklingsamtalet då vårdnadshavare ges möjlighet att medverka och påverka. Kunskapsutvecklingen utvärderas till nästa utvecklingssamtal, då görs en bedömning om eleven nått upp till de uppsatta en. Skriftliga omdömen upprättas i de ämnen eleven haft 30 (60)

31 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella undervisning, där presenteras också vad eleven kan arbeta vidare med för en fortsatt kunskapsutveckling. Prioriterade områden utifrån kursplanen: Kommunikation : Socialt samspel Kommunikationsfärdigheter Kommunikationsformer Språkförståelse Vardagsaktiviteter : Grundläggande färdigheter Omvärldskunskap Närmiljö och samhälle Vardagsmiljö Verklighetsuppfattning : Orsaksuppfattning Tidsuppfattning Rumsuppfattning Kvalitetsuppfattning Kvantitetsuppfattning Motorik : Rörelsefärdigheter Kroppsuppfattning Styrka och kondition Estetisk verksamhet: It, tekniska hjälpmedel Estetisk utformning Färg och form Skapande av rytm, ljud och musik Känna till något om samhällets kulturella utbud Kunna göra ett personligt val av aktiviteter som berikar fritiden Vi arbetar individuellt och i grupp utifrån varje elevs förutsättningar och behov. Kommunikation Eleven skall utveckla sin vilja att kommunicera. Åtgärder för att nå en 31 (60)

32 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella Ett förhållningssätt som öppnar upp för samtal. Ge alla elever tid och möjlighet att komma till tals i en fungerande gruppsammansättning. Verkställt undervisning i samhället i många olika miljöer, använt samhället som resurs i undervisning. Med hjälp av flexiboard, touchkontakt, tal, tecken, pecs, bilder, skrift och ordbilder. Bilder vi använder är digitala, pictogram, olika tecknade bilder och foton. Handi,Handifon och mobiltelefon används under skoltid. Högstadieeleverna har egna datorer. Smartboard. Projektorer och datorrum Resultat/uppfyllelse Arbetet utanför skolan i samhället Våran bedömning att uppfyllelsen varit god. Vårat har varit att utveckla ämnet kommunikation. De metoder vi valt har lett fram till en miljö och ett arbetsklimat i skolan som förstärker elevers kommunikativa förmåga. Pga av nya datorer har flexiboard utgått under halva läsåret försämring har skett i självständigt bildskrivande. Datorbok lett till självständigt arbete med datorer och internet användning. Söker ord och bild på dator med hjälp av ordbilder och första bokstav i ord, känner igen många ordbilder. Handifon har ökat självständighet i schema och tid, lett till möjlighet att röra sig fritt i närmiljön. De elever som behärskar handifon har fungerat som kamratstöd (tid, schema). Kamera och bild har ökat våra elevers kommunikation. Att arbeta vidare med Fortsätta att öka personalens medvetenhet om vikten av en tydlig kommunikation och vikten av att skapa en arbetsmiljö där elevens kommunikation genomsyrar hela deras skoldag i alla ämnen. Vikten av att eleven äger sin egen situation i skolan och självständigt kan kommunicera sin vilja. Medvetandegöra hos personal vikten av att arbeta mer med att göra överenskommelser med elev, istället för att säga åt, i enlighet med skolans värdegrund. Åldersadekvat kommunikation. Fortsatt utbildning i AKK, tecken som stöd till tal och som stöd när vi skriver och tekniska hjälpmedel. Använda sociala berättelser och seriesamtal. Smartboardutbildning, Ökad användning av Handifonens stödsystem. Kunskap runt undervisningsprogram. 32 (60)

33 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella Vardagsaktiviteter Eleven skall utveckla självständighet i det som rör den egna personen. Åtgärder för att nå en Skollunch på en större gymnasieskola Hemkunskap Trädgård Träningslägenhet Kroppsvård/hygien Kläder Ta del av samhällets utbud, delta i olika aktiviteter och besöka olika miljöer. Affär Praktik på gymnasiet Lägerskola Djurvård Arbetsplatsförlagd praktik Praktik på daglig verksamhet Arbetslunch med Syo 1 gång i veckan hela läsåret för sista års elever grundsk och gymnasium Resultat/uppfyllelse Studiebesök på: Restaurang läckerbiten, med gott resultat, adekvat uppförande vid bordsservering. Verkställt, planerat, gjort bildscheman, program, inköp och deltagit i olika aktiviteter. Vi har i det här sett att många elever tagit till sig hela processen, och att de tar hjälp av andra för att lösa problem. Tex. vid skolresor, lägerskola, skolavslutning. Älgpark Tandvården besökte oss i skolan Frukt och grönt ICA Traktormuseum besök ordnat av elev Brandkår Vallby friluftsmuseum Daglig verksamhet Ösby naturbruksgymnasium Detta har skapat ett intresse för vad andra gör men också väckt frågor om den egna framtiden. 33 (60)

34 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella Arbetslunch med syo 1 gång i veckan har lett till tydliga planeringssamtal runt framtiden där eleven har kommit med egna förslag, satt upp och gjort egen uppföljning. Fått förståelse för vad gymnasievalet och framtida arbete innebär. Vi har deltagit i olika kulturella aktiviteter : besök på biblioteket museum Agueli, Vallby skolbio konsert Klassisk musik, Storband blandat utbud Breddat elevers intresseområden och gett ett vidare perspektiv. Heldag med hemkunskap i Kappalbo, träningslägenhet och Caféverksamhet har gett elever möjlighet att i sin egen takt och utifrån sin förmåga kunna upptäcka hela arbetsprocessen vilket lett till att de är mer förtrogna med de redskap och arbetsmetoder som förekommer. Samarbetet mellan elever har ökat. Praktisk matematik har gjort dem mer säkra på antal och att känna igen olika valörer på pengar och börjat förstå dess värde. Djurvården på Kappalbo har genererat att elever som ej vågade närma sig djuren i början av läsåret nu aktivt deltar matar klappar och sköter om djur. Visar respekt, intresse och ett bra förhållningsätt. Dvärggetter, lamor, åsnor, får, kor, höns och kaniner. Trädgårdsarbetet med olika arbetsgrupper har lett till aktivt deltagande i miljöarbetet på skolan inomhus och utomhus tex sopsorteringen som eleverna sköter själva. Arbetsplatsförlagd praktik har gett åldersadekvat kommunikation och beteende. Lägerskola har anordnats i slutet av läsåret Då har eleverna deltagit i planering, genomförande, inköp, packat och förberett, informerat hemmet, gjort packlista. Måluppfyllelse god då elever aktivt medverkat och tagit egna initiativ i detta. Elever goda ambassadörer för våran skola, bemöter andra på ett trevligt sätt vid besök och studiebesök. Att arbeta vidare med Ett fortsatt utåtriktat arbete Hållbar utveckling 2 Verklighetsuppfattning Eleven skall fördjupa sin förmåga att strukturera händelser i tid och rum. 34 (60)

35 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella Åtgärder för att nå en Handifon Almanacka Tidshjälpmedel Bildscheman Symboler för aktiviteter Elevens val Tekniska hjälpmedel Resultat/uppfyllelse Handifon stöd för individ möjlighet för elever att vara ett stöd för varandra Scheman som eleven förstår har gett större självständighet och möjlighet att ifrågasätta och förstå vilka krav vi ställer på dem i skolan. Individuellt utformade almanackor med bildstöd och ordbilder har gett ökad förståelse för nutid, dåtid och framtid. Eleverna har själva information om vad som ska hända och möjlighet att gå tillbaka och se vad de gjort tidigare. Vilket lett fram till att elever själva sätter in bild/ord på händelser som är viktiga för dem. Tidshjälpmedel handi, mobiltelefon och timstock har gjort elever självständiga i schematider, skapat arbetsro och arbetsstruktur som eleven förstår och möjlighet till kontroll över egen tid och raster. Elevens val under höstterminen 10 har skett en gång i veckan då alla elever gjort egna val i två omgångar. Vårterminen 11 fokuserades på elevers återberättande med hjälp av fotografier av egna och gemensamma aktiviteter och upplevelser. Ökat elevers förståelse för tid och rum. Möjlighet har då getts att fördjupa sig inom våra ämnesområden. Förståelsen för vad ett val är och förmågan att fullfölja en aktivitet har ökat. Måluppfyllelse god. Att arbeta vidare med Öka personalens medvetenhet om att vi ska och hur vi kan ge eleven kompensatoriska åtgärder för att klara sig så självständigt som möjligt. Öka elevers medvetenhet om kamratstöd. Öka personalens och elevernas kunskap om tekniska hjälpmedel och datorprogram. Motorik Eleven skall upptäcka och utveckla sin rörelseförmåga samt öka kunskapen om den egna kroppen och få en positiv kroppsuppfattning. 35 (60)

36 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella Åtgärder för att nå en Stimulera och ge eleven möjlighet att delta i lek, dans, idrott, cykla, promenera, bad, träna i skolans gym och andra fysiska aktiviteter på egen hand och tillsammans med andra. Tipp, gåstol, bad eller massage erbjuds dagligen till våra RH elever. Anpassat vilrum med bland annat bolltäcke erbjuds. Taktil massage. Resultat/uppfyllelse Positivt inställda till ämnet idrott och sin egen förmåga att utföra fysisk aktivitet. Elever uttrycker själva en önskan om att få utöva aktiviteter vi presenterat, individuellt och tillsammans med andra elever/personal tex. gym, cykla och promenad. Genom ridning, bad, tipp och gåstol ökar RH elevernas möjlighet att delta i skolans aktiviteter på sina egna villkor. Rörlighet och kroppshållning upprätthålls. Deltagande i DM simning, friidrott, fotboll, innebandy. Alla elever som har den fysiska förutsättningen deltar. Träning i sala simsällskap erbjuds på idrottsskola och fritid. Elever samarbetar över klassgränserna i idrott, gett möjligheter till lagspel och en ökad förståelse för regler i lagspel och hänsynstagande i grupp. Att arbeta vidare med Hyra in rullstolscykel till RH elever. Fortsätta förstärka samarbetet mellan elever genom att introducera mer samarbetsaktiviteter. Vi fortsätter att arbeta aktivt för att främja fysiska aktiviteter inom- och utomhus under skoldagen. Introducera våra elever till att söka sig till fritidsaktiviteter utanför skolan genom idrottsskolan. Estetisk verksamhet Eleven skall utveckla tilltro till den egna förmågan att uttrycka sig genom bild, musik, rytmik, drama och lek. Åtgärder för att nå en Musikundervisning i grupp och individuellt. Slöjd 36 (60)

37 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella Bildverksamhet Drama Rollspel Resultat/uppfyllelse Avslutningskonsert Musikundervisningen har skett på kulturskolan med musikpedagog. Eleverna har bland annat fått spela akustisk gitarr och haft rock/pop band då de fått spela elgitarr, trummor, piano sjungit i mikrofon och fått lyssna på och sjunga olika typer av musikgenrer. Dansat till olika musik. Skrivit en egen Verdandilåt. Eleverna har även fått dela med sig av sin egen musiksmak genom att ta med sig skivor och spela för kamraterna. Måluppfyllelsen är god då eleverna gjort en egen avslutningskonsert som de framfört inför publik. Eleverna har deltagit i kulturskolans estetiska verksamhet på kulturkvarteret Täljstenen. De har träffat museipedagogen en gång i veckan. De har fått möjlighet att utveckla sin förmåga att uppfatta begrepp rörande olika materials färg, form, struktur, konsistens och användningsområden. Kulturnatta affischförslag Gipsskulptur Målat med händerna Tolkat andra bilder med vatten färgsning Målat i socker och saltlösningar Målat med färgspruta Tolka musik genom lera i grupp Att arbeta vidare med Fortsatt deltagande i kulturskolans aktiviteter, personal med adekvat utbildning. Det är också viktigt att ta tillvara den kompetens som finns inom skolan och arbetslagen bättre. Tydliggöra estetisk inriktning. IT, tekniska hjälpmedel 37 (60)

38 Resultat och uppfyllelse i förhållande till nationella - Elevernas ansvar och inflytande LÄROPLANENS MÅL Skolan skall sträva efter att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö, successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning och det inre arbetet i skolan och har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former. ENHETENS ÅTGÄRDER ENLIGT FÖREGÅENDE KVALITETSREDOVISNING. a) Eleverna ska vara involverade i planeringen av undervisningen och redovisning av kunskaper. b) Vi fortsätter att ha klassråd varje vecka och elevråd en gång i månaden. Vi vill vara delaktiga i Åkraskolans elevråd. Vi har en representant, som delger de andra eleverna på ett gemensamt möte. c) Att eleverna ska ha möjlighet att påverka beslut på sin arbetsplats och att utveckla sin mötesteknik. d) Att fortsätta med kamratstödjare i samarbete med Ekebyskolan. Mål (Vad?) Åtgärd (Hur?) a) Genom att ha tydliga pedagogiska planeringar där, assistent och lärare konkretiserar en för eleven, genom att erbjuda valmöjligheter.. b)schemaläggning. Stöd till våra elever av assistent. Vi tar kontakt med Åkra om detta och frågar om det kan ligga efter 8.30 på morgonen då våra elever börjar. c)att utveckla mötesteknik, med stöd, på klassråd och elevråd. d)med hjälp av beteendevetare som arbetar på båda arbetsplatserna Utvärdering (Hur ska åtgärden mätas / analyseras och bedömas) a) Vi ser om eleverna når en. Ge eleven valmöjligheter på lektion för att kunna välja olika arbetsuppgifter. Att arbeta fram en egen studieplan, att få förtroende och utrymme att lyckas med sin uppgift b) Utvärdering efter hand mellan assistent och elev. c)samtal runt deras upplevelser. 38 (60)

Kvalitetsredovisning 2010-2011. Kyrkskolan Möklinta

Kvalitetsredovisning 2010-2011. Kyrkskolan Möklinta Kvalitetsredovisning 2-2 Kvalitetsredovisning 2-2 3 (38) Kvalitetsredovisning 2-2 INNEHÅLL BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN... 7 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VERKSAMHETENS MÅLUPPFYLLELSE... 8 Elevtalsutveckling...

Läs mer

NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN

NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN 2008-2009 NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN Sammanställd av: Arbetslaget Holmsjö fritidshem Ansvarig: Rektor Ulf Ebbesson

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Träningsskolan 2009-06-11 KVALITETSREDOVISNING Kommunikation Skolan ansvarar för att varje elev som lämnar träningsskolan har utvecklat sin förmåga att kommunicera genom språk, symboler, tecken eller signaler.

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2011-2012 GRUNDSÄRSKOLAN SIV ENSTRÖM

Kvalitetsredovisning 2011-2012 GRUNDSÄRSKOLAN SIV ENSTRÖM GRUNDSÄRSKOLAN SIV ENSTRÖM 2 (44) FÖRORD Särskolan i sala består av tre enheter. Verksamheterna ligger på Åkra, Gysinge och Verdandi. All personal på särskolan arbetar Lösningsinriktat. Särskolans värdegrund:

Läs mer

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn Kvibergsnässkolan Individuell Utvecklingsplan Skriftligt omdöme för Elevens namn Termin Träningsskolan I läroplan för det obligatoriska skolväsendet står att läsa: Skolan ansvarar för att varje elev som

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Lokal arbetsplan för Knutsbo skola 2010/2011. 1 Normer och värden

Lokal arbetsplan för Knutsbo skola 2010/2011. 1 Normer och värden Lokal arbetsplan för Knutsbo skola 2010/2011 1 Normer och värden 1:1 Mål för eleven Skolan ska sträva efter att varje elev respekterar andra människors egenvärde. Varje elev är väl förtrogen med skolans

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011.

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011. Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Ållebergsskolan Grundsärskola Läsår 2010 / 2011 Charlotta Robson Rektor Innehållsförteckning Del 1 Enhet Kyrkerörs vision Del

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Kvalitetsrapport Hagabackens skola

Kvalitetsrapport Hagabackens skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Hagabackens skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

Arbetsplan Träningsskolan

Arbetsplan Träningsskolan Arbetsplan Träningsskolan 2015-2016 Allas lika värde, olika och lika bra! MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för fortsatt utbildning och arbetsliv,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013-2014 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Rektor Ingela Dullum 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Bakgrund 1. Kunskaper 2. Enkäter 2

Bakgrund 1. Kunskaper 2. Enkäter 2 2008 INNEHÅLL Grundsärskola 1 Bakgrund 1 Vårt kvalitetsarbete 1 Skolverksinspektionen 1 Helhetsbedömning 1 Kunskaper 2 Enkäter 2 Resultat elevenkät 2 Resultat föräldraenkät 2 Redovisade områden 2 Hälsa

Läs mer

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan.

Örgryte-Härlanda. Förskoleklass en lekfull övergång till skolan. Örgryte-Härlanda Förskoleklass en lekfull övergång till skolan www.goteborg.se Förskoleklassens viktigaste pedagogiska redskap är lek, skapande och elevens eget utforskande. Genom leken stimuleras elevens

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Kvalitetsredovisning Resursenheten 2005

Barn- och utbildningsförvaltningen. Kvalitetsredovisning Resursenheten 2005 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning Resursenheten 2005 KVALITETSREDOVISNING BARN OCH ELEVERS BEHOV Grundsärskolan Gärsnäs Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika

Läs mer

Om fritidshemmet och vår verksamhet

Om fritidshemmet och vår verksamhet Enligt Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Om fritidshemmet och vår verksamhet Fritidshemmet spelar en väsentlig roll i barns tillvaro idag. Vår verksamhet är ett betydelsefullt

Läs mer

Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11

Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11 Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11 Kvalitetsredovisning för Läsår 2011-2012 1. Grundfakta Enhetens namn: Kristinaskolan Brotorpsskolan - Lindeskolan Verksamhetsform: Grundsärskola Grundsärskola

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Grundsärskolan. Läsåret 2012/13

Verksamhetsberättelse. Grundsärskolan. Läsåret 2012/13 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Verksamhetsberättelse Grundsärskolan Läsåret 2012/13 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och värden sidan 5 Elevernas ansvar och inflytande sidan 7 Skola

Läs mer

Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94

Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Arbetsplan för Rösjöskolan Lpo94 Normer och värden Skolan skall sträva efter att varje elev utvecklar sin förmåga att göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Klämmaskolan ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010. Klämmaskolan ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2009/2010 Klämmaskolan ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Klämmaskolans huvudsakliga uppgift är att ta emot och pedagogiskt arbeta med elever i stort behov av fler vuxna omkring

Läs mer

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015 Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan Läsåret 2014/2015 Fritidshemmet på Ljura grundsärskola inriktning fritidshem Fritidshemmet Stjärnan har fritidsverksamhet

Läs mer

Arbetsplan Läsåret 2017/18 Strandvägsskolan Grundsärskolan/Träningsskolan

Arbetsplan Läsåret 2017/18 Strandvägsskolan Grundsärskolan/Träningsskolan Arbetsplan Läsåret 2017/18 Strandvägsskolan Grundsärskolan/Träningsskolan Maria Sjödahl Nilsson Rektor Normer och värden Läroplan grundsärskolan 2011 Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera

Läs mer

All personal arbetar efter de nationella och lokala mål som finns för verksamheten.

All personal arbetar efter de nationella och lokala mål som finns för verksamheten. Grundsärskolans verksamhetsplan Mål och riktlinjer All personal arbetar efter de nationella och lokala mål som finns för verksamheten. Skollagen Läroplaner och kursplaner FN:s barnkonvention Bildningsnämndens

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra.

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra. Arbetsplan för fritidshemmen på Backaskolan och Lovisaskolan Mål enligt Lgr 11 Normer och värden Kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien och Lönnerberga der Bilingualer Kindergarten

Lokal målplan Svenska Skolan i Wien och Lönnerberga der Bilingualer Kindergarten Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien Tel... +43-(0)1-320 79 80 E-Mail... svenskaskolan@svenskaskolan.at Website... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl 972744415 Wien 10 september 2018 Lokal

Läs mer

Särskola I enheten Skarpaby Tätorpsskolor ingår särskolan med Albatrossen och Virveln.

Särskola I enheten Skarpaby Tätorpsskolor ingår särskolan med Albatrossen och Virveln. KVALITETSREDOVISNING SÄRSKOLA LÄSÅRET 2007/2008 Särskola I enheten Skarpaby Tätorpsskolor ingår särskolan med Albatrossen och Virveln. FÖRUTSÄTTNINGAR Översiktlig beskrivning av verksamheten och hur den

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Barn och utbildning Sten-Åke Eriksson Rektor Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner IUP

Individuella utvecklingsplaner IUP Individuella utvecklingsplaner IUP 1 SYFTE OCH BAKGRUND Regeringen har beslutat att varje elev i grundskolan skall ha en individuell utvecklingsplan (IUP) från januari 2006. I Säffle är det beslutat att

Läs mer

LOKALA KURSPLANER OCH KRITERIER FÖR MÅLUPPFYLLELSE I KRISTINEBERGS RO TRÄNINGSSKOLAN

LOKALA KURSPLANER OCH KRITERIER FÖR MÅLUPPFYLLELSE I KRISTINEBERGS RO TRÄNINGSSKOLAN 2008-10-24 Kristinebergs ro LOKALA KURSPLANER OCH KRITERIER FÖR MÅLUPPFYLLELSE I KRISTINEBERGS RO TRÄNINGSSKOLAN Lärande för livet genom arbetsglädje och engagemang! 2008-10-24 Kristinebergs ro Innehållsförteckning

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans förskoleklass läsåret 2011/2012 Bryngelstorpskolans förskoleklass Förskoleklassen har sina två hemvist på Norrgården och Sörgården i Bullerbyn. Bullerbyn ligger längst

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014 Lokal pedagogisk planering för s förskoleklass, läsår 2013/2014 Syfte: Skolans uppdrag: Mål: Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Kvalitetsrapport Vedevågs skola

Kvalitetsrapport Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola 2015-2016 1 Innehåll 1. GRUNDFAKTA... 4 2. RESULTAT... 5 2.1 Normer och värden... 5 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanernas mål... 6 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Hammarnskolan Läsåret 2014/2015 2(6) Rektors reflektioner (analys av kunskapsresultaten) Fritidshem Under lå 14/15 fortsatte Fritids med sitt Utvecklingsområdet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål; att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse. För att

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan /2013

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan /2013 Kvalitetsredovisning Fröviskolan 7-9 2012/2013 1 Innehållsförteckning 1. Grundfakta 3 2. Resultat 2.1 Normer och värden 3 2.2 Utveckling och lärande 3 2.3 Elevinflytande och demokrati 8 2.4 Enhetens egna

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010/2011 REGNBÅGEN Fritidshemmet för särskoleelever på Noltorpsskolan ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014. Familjedaghemmen i Skäggetorp

Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014. Familjedaghemmen i Skäggetorp Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014 Familjedaghemmen i Skäggetorp 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys... 4 Åtgärder... 4 UTVECKLING OCH LÄRANDE... 5 SAMMANFATTNING...

Läs mer

UTBILDNING KVALITET & UTVECKLING

UTBILDNING KVALITET & UTVECKLING Läsåret 2016-2017 UTBILDNING KVALITET & UTVECKLING Barns inflytande Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka

Läs mer

Arbetsplan för Vedeby särskola

Arbetsplan för Vedeby särskola Arbetsplan för Vedeby särskola Läsåret 2013-2014 Beskrivning av verksamheten Vår skola ska värna om den enskilda elevens möjligheter att utvecklas positivt, dels socialt och dels pedagogiskt i en trygg

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2018/2019

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2018/2019 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2018/2019 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål; att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse. För att

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Grundsärskolan Växthuset Läsåret 2015/2016 Identifierade utvecklingsområden som verksamheten arbetat med utifrån föregående läsårs analys 2(5) Att arbeta

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Arbetsplan Mira Fritids

Arbetsplan Mira Fritids Arbetsplan Mira Fritids nyaelementar.stockholm.se Titel Arbetsplan Mira Fritids Senast reviderad: 2013-11-07 Utgivare: Mira Fritids, Nya Elementar Kontaktperson: Dan Ögren E-post: dan.ogren@stockholm.se

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Lokal arbetsplan för Tusenskönan.

Lokal arbetsplan för Tusenskönan. Lokal arbetsplan för Tusenskönan. Tusenskönans lokala arbetsplan bygger på läroplanen för det obligatoriska skolväsendet samt Landskrona stads skolplan. Arbetsplanen visar hur skolan vill organisera sin

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Kvalitetsarbete i fritidshem

Kvalitetsarbete i fritidshem Kvalitetsarbete i fritidshem Gäller för verksamhetsåret: 2015-2016 Enhet: Grevåkerskolans fritidshem Fritidshem Grevåkerskolans fritids- Baronen och Greven Ort Hammerdal Ansvarig rektor Birgitta K Lindberg

Läs mer

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi har under läsåret kontinuerligt arbetat med värdegrunden på skolan, bla har vi samtal med eleverna

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Kronbergsskolans rektorsområde

Kronbergsskolans rektorsområde Kronbergsskolans rektorsområde Boviks skola Lilla Kronbergsskolan Kronbergsskolan Arbetsplan Organisation Miljö och hälsa Skolans inriktning Profil Värdegrund Demokrati Livslångt lärande ORGANISATION Inom

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2013 Inledning Från och med augusti 2013 har Sandbäcksskolan åk 4-9 flyttat till Färsingaskolan som nu är en 4-9 skola med ca 400 elever. Verksamheten

Läs mer

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013

Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Grundskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Jennika Pettersson 2012-07-24 Kungsgårdens skolas arbetsplan 2012-2013 Kunskapsnämndens mål 2012 under MEDBORGARperspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Grundsärskolan. Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten

Grundsärskolan. Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Grundsärskolan Särskolans rikskonferens 2018 Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Nyheter och några vanliga frågor Obligatorisk förskoleklassen påverkar det grundsärskolans

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2011/12 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan

Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2011/12 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2011/12 Grundsärskolan Ferlinskolan/Strandvägsskolan Ingela Dullum Rektor 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Kunskaper sidan 5 Elevernas ansvar och inflytande

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR SOLROSEN I handlingsplanen beskrivs de mål vi har för vår verksamhet och hur vi arbetar för att uppnå dem

HANDLINGSPLAN FÖR SOLROSEN I handlingsplanen beskrivs de mål vi har för vår verksamhet och hur vi arbetar för att uppnå dem HANDLINGSPLAN FÖR SOLROSEN 2018-2019 I handlingsplanen beskrivs de mål vi har för vår verksamhet och hur vi arbetar för att uppnå dem SOLROSENS HANDLINGSPLAN 2018-2019 Syfte I handlingsplanen beskrivs

Läs mer

Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun

Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun Januari 2008 Skolans uppdrag Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet (LPO 94) har anpassats för att även omfatta förskoleklassen

Läs mer

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011

Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Kvalitetsarbete i skolan Samundervisningsgrupperna årskurs 7-9. Här ingår särskoleelever och grundskoleelever. Gäller för verksamhetsåret 2010-2011 Skola Tundalsskolan Ort Robertsfors Ansvarig rektor Jan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete [Skriv text] Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Grundsärskolan Rektor 2 Innehåll 1 Redovisning av särskilda insatser och åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och effekter av dessa som genomförts

Läs mer

Norrsätra Grundsärskolas kvalitetsredovisning

Norrsätra Grundsärskolas kvalitetsredovisning Norrsätra Grundsärskolas kvalitetsredovisning 2015 2016 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade i Norrsätra grundskola. Åk 1-3 i L-huset och åk 4-6 i M-huset. En lärare

Läs mer

Resultatprofil. Ängbyskolan. Läsåret 2016/2017

Resultatprofil. Ängbyskolan. Läsåret 2016/2017 Resultatprofil Ängbyskolan Läsåret 2016/2017 Vad är en resultatprofil I resultatprofilen redovisas respektive skolas organisation, antal elever och pedagogisk personal, resultat som uppnåtts hos eleverna

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5 Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Grundskola årskurs 1-5 Ansvarig rektor Namn Lars-Eric Pettersson Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns skola Enheten ansvarar

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12

Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 2012/10/16 Kvalitetsredovisning Läsåret 2011/12 Åkerö skola Flexgrupp 1 och 2 Särskola och Asbergerklass 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av skolan 2. Beskrivning av årets verksamhet 3. Underlag

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och

Läs mer

Göteborg 19 oktober Idrott och hälsa. lars-ake.backman@skolverket.se

Göteborg 19 oktober Idrott och hälsa. lars-ake.backman@skolverket.se Göteborg 19 oktober Idrott och hälsa lars-ake.backman@skolverket.se Varför idrott och hälsa i grundskolan? Varför idrott och hälsa? Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har

Läs mer

Arbetsplan Läsåret 2018/2019. Strandvägsskolan Grundsärskolan/Träningsskolan

Arbetsplan Läsåret 2018/2019. Strandvägsskolan Grundsärskolan/Träningsskolan Arbetsplan Läsåret 2018/2019 Strandvägsskolan Grundsärskolan/Träningsskolan Normer och värden Läroplan grundsärskolan 2018 Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt

Läs mer

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) 2014-02-20 Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade

Läs mer

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014

Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 Kvalitetsrapport Björkhagaskolan Grundskola 2013-2014 1 Björkhagaskolan 2014-08-15 Systematiskt kvalitetarbete Kvalitetsrapport 2013-2014 1. GRUNDFAKTA Enhetens namn Björkhagaskolan Antal elever (15 oktober)

Läs mer

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Luossavaaraskolans fritidshem; planen uppförd juni 2014 Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Ett dokument med fritidsverksamhetens syfte, mål och metod. Luossavaaraskolans fritidshem, juni 2014

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2016/2017

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2016/2017 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2016/2017 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011

Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 2011-04-28 1 (7) Dnr: Kvalitetsrapport Avseende läsåret 2010/2011 Södra Bäckby skolor Sofiaskolan Ansvarig: Birgitta Leijon Kvalitetsrapport grundskola och särskola Inledning I den nya skollagen är kravet

Läs mer