Informationsmöte Stenyxans Samfällighet. Tisdag 6 oktober 2015 Klockan 19.00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsmöte Stenyxans Samfällighet. Tisdag 6 oktober 2015 Klockan 19.00"

Transkript

1 Informationsmöte Stenyxans Samfällighet Tisdag 6 oktober 2015 Klockan 19.00

2 DAGORDNING 6 OKTOBER 1. Val av mötesfunktionärer 2. Syfte med mötet 3. Andelstal och anläggningsbeslut Lina Dahlström 4. Kulvertbyte och individuell mätning Mikael Wikner 5. Finansieringslösningar Bo Johannesson 6. Diskussion och frågor 7. Mötet avslutas

3 BAKGRUND 1. Återkommande vattenläckor och skenande kostnader för VVS 2. Behov av rättvisare debitering beroende på hustyp eller konsumtion 3. Möjlighet att spara pengar med effektivare hantering av värme och VVS

4 ALTERNATIV 1. Inte göra något vänta och se 2. Investera i en ny gemensam VVS lösning 3. Ändra anläggningsbeslut/andelstal 4. Avcentralisering, ökat individuellt ansvar Man kan tänka sig kombinationer av dessa alternativ.

5 UTREDNING AV ANDELSTAL Stenyxans samfällighetsförening

6 SAMFÄLLIGHETENS GEMENSAMHETSANLÄGGNING Det finns endast en gemensamhetsanläggning i anläggningsbeslutet. I anläggningen ingår vägar, vattenförsörjning, avloppsanläggning, TV/tele, elledningar/belysning, värmeanläggning, grönområden, sophantering. Det går bara att ha ett andelstal på en gemensamhetsanläggning så om andelstalet endast önskas ändras på vissa av parametrarna så behöver gemensamhetsanläggningen delas upp.

7 TIDIGARE ANSÖKAN OM ÄNDRAT ANDELSTAL Den ansökan om ändring av andelstal som gjordes 2008 fick avslag. Här hade man ansökt om olika andelstal på olika delar av anläggningen driften av värme, vatten och sophämtning önskades debiteras enligt de andelstal som fanns under bostadsrättsföreningens tid, medan övriga kostnader i gemensamhetsanläggningen skulle fördelas enligt andelstalet 1. Detta är inte möjligt att genomföra då det inte går att ha två olika andelstal på en och samma gemensamhetsanläggning utan man skulle ha ansökt om att dela upp gemensamhetsanläggningen.

8 KOMMENTARER FRÅN LANTMÄTERIET Debitering av kostnader för el, vatten och värme efter enbart bostadsarea/andelstal speglar inte verklig förbrukning. Värmeförbrukning 86 liknande 70-tals hus med källare (109 m 2 med biyta 109 m 2 ) - värmeförbrukningen varierade med en faktor ca 2. Vattenförbrukning varierar avsevärt mellan familjestorlek och åldersstruktur inom familjen en förbrukningsvariation med faktor 5 är inte ovanlig

9 SVÅRT ATT FÅ TILL EN RÄTTVISARE DEBITERING Svårt att få igenom en ansökan med enbart ändring av andelstal då detta inte säkert skulle innebära en rättvisare debitering. Vattenförbrukning: Stor variation (faktor 5) Hushållens storlek och åldersfördelning förändras hela tiden både med befintliga ägare men även med ägarbyten svårt att hitta ett lämpligt sätt att debitera individuella mätare är det enda mer rättvisa än dagens sätt att debitera Värme: varierar endast med en faktor 2 utgör den största kostnaden av månadsavgiften kanske möjligt att ansöka om en ändring av sätt att debitera

10 DEBITERA VÄRME EFTER BOYTA Dagens totala värmekostnad per månad: kr (1033 kr per hushåll) Värmekostnad baserat på boyta: 5:a (114 kvm): kr 4:a (108 kvm): kr 3:a (82 kvm): 784 kr höjning av värmeavgiften med 57 kr för femmorna oförändrad värmeavgift för fyrorna sänkning av värmeavgiften med 249 kr för treorna.

11 DEBITERA VÄRME ENLIGT BOSTADSRÄTTSFÖRENINGENS ANDELSTAL Bostadsrättsföreningens andelstal var: 26 st 5:or á 1, st 4:or á 1, st 3:or á 1,4047 Värmekostnad baserat på andelstalen: 5:a (1,7982): kr 4:a (1,7238): kr 3:a (1,4047): 842 kr höjning av värmeavgiften med 44 kr för femmorna oförändrad värmeavgift för fyrorna sänkning av värmeavgiften med 191 kr för treorna

12 KOSTNAD FÖR NY ANSÖKAN OM ÄNDRAT ANDELSTAL Kostnad för att göra en ny ansökan om ändring av andelstal/ändring av anläggningsbeslut beror av hur långt ansökan går och hur mycket lantmäteriet måste vara inblandade. Att lämna in en ansökan är gratis men så fort den diarieförts och lantmäteriet börjar granska den så kostar det pengar. Är ansökan välformulerad och tydlig blir det billigare än om ansökan är inkomplett och de behöver begära in kompletterande uppgifter etc. Om ansökan går hela vägen och blir godkänd brukar det röra sig om en totalkostnad på kr.

13 SPÄRR FÖR NÄR NY ANSÖKAN KAN GÖRAS Det finns en gräns/spärr för hur snart det går att göra en ny ansökan om ändrat andelstal. Tidsgränsen är inte bestämd utan det bedöms från fall till fall om en ny ansökan kan göras. Generellt gäller att en stor förändring måste ha skett för att en ny ansökan ska kunna göras. inte säkert att vi överhuvudtaget kan göra en ny ansökan.

14 INDIVIDUELLA MÄTARE Det enda sättet att säkerställa en rättvis debitering punkt 3 i befintligt förrättningsdokument: Andelstal i anläggningen Kostnaderna för anläggningens utförande och drift skall fördelas mellan deltagande fastigheter efter lika andelstal 1 (totalt 58 andelar). I det fall varje deltagande fastighet utrustas med undermätare för individuell mätning av förbrukningen av värme och/eller vatten får debitering ske efter en förbrukningsavgift. Detta innebär alltså att vi kan installera mätare i samband med rörbyte och debitera efter förbrukning utan att behöva göra någon ansökan om ändring av andelstal.

15 Kulvertbyte och indivuduell mätning Stenyxans samfällighetsförening

16 Kulvertbyte Vi har under våren och sommaren tittat efter en permanent lösning på de problem vi har med återkommande läckage på varmvattnet i området. En konsult från Ramboll har hjälpt oss att utforma ett underlag som vi skickade ut till nio olika entreprenörer. De som har lämnat anbud är JF Rör, Lennestål VVS, Imtech och Bravida. De har lämnat pris på fyra olika alternativ.

17 Kulvertbyte 1. Byte av ledningssystem till likvärdigt system 2. Byte av ledningssystem med plusisolering 3. Byte av ledningssystem med individuell mätning 4. Byte av ledningssystem med plusisolering samt individuell mätning Samtliga lösningar innefattar byte av varmvattenledning med cirkulation, värmeledning samt kallvattenledning. Vi har begärt pris på ledningar av PEX (plaströr).

18 Anbud Bravida JF-rör Lennestål Imtech Ledningsbyte kr kr kr kr Ledningsbyte med plusisolering kr kr Ledningsbyte inkl. komplett mätning kr kr kr kr Ledningsbyte med plusisolering inkl. komplett mätning kr kr Kostnad för mätning/hushåll (komplett mätning) kr kr kr kr Garantier 5 år enl ABT 06 5 år enl ABT 06 5 år enl ABT 06 5 år enl ABT 06 Placering av kulvert Kommentar angående mätning Hustyp C, lösning Planen är att dra ur befintlig kulvert för att sedan skjuta in den nya om det är möjligt. Annars läggs den i ränna som sågas i golv. Pris för detta är inkluderat. Efter diskussion läggs kulvert i vägen istället för att lägga den på befintlig plats. Dock ingen skilnad i pris. Tjänsteavtal erbjuds med insamling av mätdata samt utskick av räkning för kr/år. Ränna i sovrumsgolv. Återställning med nytt golv. Ny sträckning framför hushållen i gatan. Komplett mättjänst via infometric. Varje hushåll kan se sin förbrukning via internet. Utvändig inklädnad för ny kulvert. Invändig rörinstallation synlig fram till fördelning. Alternativ dragning med pristillägg för extra återställningsarbeten är möjligt. Ny sträckning framför hushållen i gatan. Mätning avser endast värme och varmvatten. Montaget är tänkt att göras igenom vägg, och upp in i takvinkeln i rummet till befintlig anslutning (rören byggs in)

19 Kommentarer Samtliga firmor reserverar sig mot utökade markarbeten så som sprängning eller andra oförutsedda hinder vilket leder till ökade kostnader. Energibesparingen med plusisolering är för liten för att kunna motiveras. Alternativet med individuell mätning är av intresse då det inte skiljer speciellt mycket i pris för att inkludera detta. Imtech har valt koppar som ledningsmaterial. Vid användning av PEX blir prispåslaget 25% på anbudssumman. Lennestål har gett ett seriöst intryck och har samtidigt det bästa priset. De har dessutom ett alternativ till byte av hela kulverten.

20 Alternativ lösning Mats Lennestål har gett oss ett förslag på en alternativ lösning till att byta ut hela vårt ledningssystem. Befintlig varmvattenledning kommer ej användas. Varje hushåll får en egen värmeväxlare som värms upp av befintlig värmeledning. Värmeväxlaren förser hushållen med både varmvatten och värme. Befintlig värmeväxlare i undercentralen måste bytas ut mot en större för att klara av att förse hushållen med tillräcklig värme. Bedömningen är att befintlig värmeledning är i bra skick då det är ett slutet system med bättre vattenkvaliteten än i ett tappvarmvattensystem.

21 Energimätning I varje hushåll installeras energimätning på värmeväxlaren samt förbrukning på kallvattenledning för att få en rättvis debitering i området. Insamling av mätvärden sker via en tjänst från Infometric. De säkerställer att mätningen är korrekt samt skickar ut fakturor på den verkliga förbrukningen. Tjänsten kostar ca 2000 kr/mån för samfälligheten.

22 Principskiss Undercentral Hushåll Kallvatten in Tappkallvatten Fjärrvärme retur Fjärrvärme in VVX Värme från hushåll Värme till hushåll VVX Från element Till element Tappvarmvatten

23 Värmeväxlare

24 Fördelar/nackdelar Inga markarbeten krävs Lägre installationskostnad Bättre komfort med egen reglerutrustning Man betalar endast för egen förbrukning Mindre risk för framtida läckage i mark Status på befintlig värmeledning kan ej garanteras Utrustning i fastighet tar större plats än befintlig anslutning (ca 58 cm x 46 cm x 70 cm) Placering kan anpassas något efter önskemål.

25 Anbud Anbudet vi har fått in från Lennestål VVS är på kr exkl. moms ( kr). Det följer som övriga anbud ABT 06 med fem års garanti. Arbetet beräknas ta ca 3 månader.

26 DISKUSSION OCH FRÅGOR

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24 Individuell värme- och varmvattenmätning Dennis Westin 2010-03-24 I enlighet med informationen på förra årets Stämma kommer vi vid årets Stämma att informera om Individuell värmemätning. Vi kommer dock

Läs mer

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Sida 1 av 12 SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Organisationsnummer 717905-1300 2012 Denna plan har upprättats med följande huvudrubriker. A. Allmänna förutsättningar B. Beskrivning av fastigheten

Läs mer

Södertörns Fjärrvärme AB. Välkomna till informationsmöte om sekundärnät i samfälligheter

Södertörns Fjärrvärme AB. Välkomna till informationsmöte om sekundärnät i samfälligheter Södertörns Fjärrvärme AB Välkomna till informationsmöte om sekundärnät i samfälligheter Ägarstruktur 50% 50% 100% Södertörns Energi AB 100% 58% 42% 100% Kraftvärmebolag Nyckeltal 2015 Omsättning 646 Mkr

Läs mer

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Sida 1 av 7 SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Organisationsnummer 717905-1300 2017 Denna plan har upprättats med följande huvudrubriker. A. Allmänna förutsättningar B. Beskrivning av fastigheten

Läs mer

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Sida 1 av 7 SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Organisationsnummer 717905-1300 2016 Denna plan har upprättats med följande huvudrubriker. A. Allmänna förutsättningar B. Beskrivning av fastigheten

Läs mer

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Sida 1 av 12 SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Organisationsnummer 717905-1300 2017 Denna plan har upprättats med följande huvudrubriker. A. Allmänna förutsättningar B. Beskrivning av fastigheten

Läs mer

Vargskinnets Samfällighetsförening. Samfällighetsmöte Onsdag 30 November 2011

Vargskinnets Samfällighetsförening. Samfällighetsmöte Onsdag 30 November 2011 Vargskinnets Samfällighetsförening Samfällighetsmöte Onsdag 30 November 2011 Styrelsen 2011 Ordförande Mats Löfström Vargvägen 136 Sekreterare Stina Israelsson Vargvägen 58 Ledamot Tomas Östberg Vargvägen

Läs mer

Gemensam VA-anläggning - Hur gör man?

Gemensam VA-anläggning - Hur gör man? Gemensam VA-anläggning - Hur gör man? En guide över arbetsgången vid bildandet av gemensam VA-anläggning i samband med anslutning till allmänt VA-nät Varför allmänt vatten och avlopp? Under 2009 beslutades

Läs mer

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Organisationsnummer 717905-1300 2019 Denna plan har upprättats med följande huvudrubriker. A. Allmänna förutsättningar B. Beskrivning av fastigheten och byggnader.

Läs mer

Här har vi en fantastisk boendemiljö! Området är bilfritt och barnvänligt. Du kommer att bo lugnt

Här har vi en fantastisk boendemiljö! Området är bilfritt och barnvänligt. Du kommer att bo lugnt Välkommen till Mästersångaren samfällighetsförening. Här har vi en fantastisk boendemiljö! Området är bilfritt och barnvänligt. Du kommer att bo lugnt och naturnära, med Skogås centrum en kort promenad

Läs mer

Gemensam avloppsanläggning, så här går det till

Gemensam avloppsanläggning, så här går det till Gemensam avloppsanläggning, så här går det till Tag kontakt med de grannar som berörs av krav på en ny avloppsanläggning för att ta reda på vilka som är intresserade av att undersöka vad en gemensam avloppsanläggning

Läs mer

ENERGI. Scala 1:1. Aptus Logga_Negativ I cmyk 40% svart

ENERGI. Scala 1:1. Aptus Logga_Negativ I cmyk 40% svart ENERGI Scala : Aptus Logga_Negativ I cmyk 40% svart ENERGI. Individuell mätning sänker dina kostnader och skapar ett miljömedvetet boende. Oavsett om du vill få kontroll på din vatten-, el-, temperatur-

Läs mer

Presentationer på Stämman 2013 Dennis Westin

Presentationer på Stämman 2013 Dennis Westin Presentationer på Stämman 2013 Dennis Westin Underhållsplan för Akalladalen Individuell värmemätning. Lönar det sig Individuell värmemätning. Installationen Fortums sätt att debitera fjärrvärme Underhållsplanen

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter

Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun bilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2015-04-01 Ärendenummer Förrättningslantmätare Lars-Ove Klang Ärende Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter Kommun:

Läs mer

Härmed kallas till ordinarie föreningsstämma måndagen den 26 april 2010 klockan 19.00 i Önneredsskolans samlingslokal.

Härmed kallas till ordinarie föreningsstämma måndagen den 26 april 2010 klockan 19.00 i Önneredsskolans samlingslokal. KUTANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING KALLELSE Härmed kallas till ordinarie föreningsstämma måndagen den 26 april 2010 klockan 19.00 i Önneredsskolans samlingslokal. Dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande

Läs mer

Presentationer på Stämman 2014 Dennis Westin

Presentationer på Stämman 2014 Dennis Westin Presentationer på Stämman 2014 Dennis Westin Underhållsplan för Akalladalen Ritnings arkiv Individuell värmemätning. Hur går det Individuell värmemätning. Installationen Fortums sätt att debitera fjärrvärme

Läs mer

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Energi & egenkontroll för fastighetsägare Treårigt projekt, drivs av Miljöförvaltningen i Stockholm Ulrika Persson projektledare Fastighetsägare till flerfamiljshus

Läs mer

Välkomna INDVIDUELL MÄTNING OCH DEBITERING AV VARMVATTEN OCH VÄRME. Informationsmöte Brf Staren 1 2012-09-24

Välkomna INDVIDUELL MÄTNING OCH DEBITERING AV VARMVATTEN OCH VÄRME. Informationsmöte Brf Staren 1 2012-09-24 Välkomna INDVIDUELL MÄTNING OCH DEBITERING AV VARMVATTEN OCH VÄRME Informationsmöte Brf Staren 1 2012-09-24 AGENDA Bakgrund Vår energiförbrukning och kostnad Hur mäter vi Mätnings- och debiteringsprinciper

Läs mer

Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA)

Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA) Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA) Enligt beslut från stämman 2015-10-18 Bakgrund Nynäshamns kommun har i kommunfullmäktige beslutat en långsiktig VA-plan gällande utbyggnation av kommunens

Läs mer

2013-04-22. Fjärrvärmedagarna Borlänge. Mätning, rapportering och debitering. Företagskategorier och antal företag. 17 april 2013

2013-04-22. Fjärrvärmedagarna Borlänge. Mätning, rapportering och debitering. Företagskategorier och antal företag. 17 april 2013 Fjärrvärmedagarna Borlänge 17 april 2013 EI R2010:02 Fakturering efter faktisk förbrukning och reglering av mätperiodens längd avseende fjärrvärme. Lagen gäller från 1 januari 2015 Mätning månadsvis Rapportering

Läs mer

GNEJSENS. Carlshem, Umeå kommun STADGAR. ANTAGNA med ANDRING ,514 och 815

GNEJSENS. Carlshem, Umeå kommun STADGAR. ANTAGNA med ANDRING ,514 och 815 GNEJSENS Carlshem, Umeå kommun STADGAR ANTAGNA 1975-03-1 3 med ANDRING 1998-04-28 512,514 och 815 Gnejsens samfällighetsförening - bildades 1975-03-13 - registrerades 1975-10-17 - har organisationsnummer

Läs mer

Informationsmöte

Informationsmöte Informationsmöte 2014-09-08 Lundby Södra samfällighetsföreningar Flygfoto över nybyggda Lundby, 1973. Bildkälla: Örebro stadsarkiv Information om värmefrågan Agenda Information om arbetet som gjorts det

Läs mer

Uppföljning Individuell värme- och varmvattenmätning

Uppföljning Individuell värme- och varmvattenmätning Uppföljning Individuell värme- och varmvattenmätning Installationsläget Besparing Enskilda fastigheters förbrukning Medelförbrukning värme och varmvatten Inloggning för enskilda fastigheter Anledningar

Läs mer

Välkomna till informationsmötet om nya vattenledningar för etapp I i Långvind!

Välkomna till informationsmötet om nya vattenledningar för etapp I i Långvind! Välkomna till informationsmötet om nya vattenledningar för etapp I i Långvind! 1 2 Syftet med informationsmötet Informera om beslutsunderlaget och de alternativ som finns Besvara frågor om möjligt Skapa

Läs mer

Presentationer på Stämman 2015 Dennis Westin

Presentationer på Stämman 2015 Dennis Westin Presentationer på Stämman 2015 Dennis Westin Underhållsplan för Akalladalen Ritnings arkiv Individuell värmemätning. Hur går det Individuell värmemätning. Installationen Fortums debitering Samfällighets

Läs mer

Årsstämma i Stenyxans Samfällighet. Måndag den 23 mars 2015 Klockan 19.00

Årsstämma i Stenyxans Samfällighet. Måndag den 23 mars 2015 Klockan 19.00 Årsstämma i Stenyxans Samfällighet Måndag den 23 mars 2015 Klockan 19.00 Dagordning 1 val av ordförande för stämman 2 val av sekreterare för stämman 3 val av två justeringsmän 4 styrelsens och revisorernas

Läs mer

uppdaterad augusti 2010 Välkommen till Sjöfruns Samfällighetsförening

uppdaterad augusti 2010 Välkommen till Sjöfruns Samfällighetsförening uppdaterad augusti 2010 Välkommen till Sjöfruns Samfällighetsförening Allmän information Sjöfruns samfällighet består av radhus och fristående hus på Sjöfruvägen Tomtebo, Umeå. Här finns 76 hushåll. Gemensamma

Läs mer

FoA Infomöte 13 nov 2013

FoA Infomöte 13 nov 2013 FoA Infomöte 13 nov 2013 FoA Infomöte, 2013-11-13 1 Dagordning för kvällen Återblick och hur långt har projektet kommit Vad återstår innan vi är helt klara? Drift och skötsel av avloppsnätet (Johan) Information

Läs mer

2001-05-28. Mässan 173 170 Ägare av Mässan 173-234 TomtbergaHuge Fastigheter AB Box 1073 141 22 Huddinge Typkod: 220 (Mässan 173-234) Mässan 174 144

2001-05-28. Mässan 173 170 Ägare av Mässan 173-234 TomtbergaHuge Fastigheter AB Box 1073 141 22 Huddinge Typkod: 220 (Mässan 173-234) Mässan 174 144 Kommun Huddinge Län Stockholm Avstyckning, anläggnings- och ledningsrättsåtgärd berörande Mässan 172. Registreringsdatum Uppgift om åtgärd förrättningen avsett har införts i fastighetsregistret 1(6) Nybildade

Läs mer

Erfarenheter av IMD i bostadshus. Stefan Källman Energi & Miljöchef Hyresbostäder i Norrköping AB

Erfarenheter av IMD i bostadshus. Stefan Källman Energi & Miljöchef Hyresbostäder i Norrköping AB Erfarenheter av IMD i bostadshus Stefan Källman Energi & Miljöchef Hyresbostäder i Norrköping AB Hyresbostäder I korthet 100% ägt av Norrköpings kommun Omsätter 813 Mkr 181 fastigheter 9 475 lägenheter

Läs mer

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931 ENERGIDEKLARATION Byggnadsfakta Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4 Byggnadsår: 1931 Antal våningsplan: 4 Bostadsyta (BOA): 2 467 m 2 Lokalyta (LOA): 201 m 2 Garageyta: 200 m 2 Antal

Läs mer

Made in Sweden. Solvärme i kombination med fjärrvärme

Made in Sweden. Solvärme i kombination med fjärrvärme Made in Sweden Solvärme i kombination med fjärrvärme Inkoppling av solvärme mot fjärrvärme Hur värmen tas till vara på i undercentralen finns det en rad olika lösningar på beroende på omständigheterna

Läs mer

Ribe Samfällighetsförening. Värme- och vattenförbrukning

Ribe Samfällighetsförening. Värme- och vattenförbrukning Ribe Samfällighetsförening Värme- och vattenförbrukning Värme- och vattenleverans Ribe samfällighetens system för värme och vatten består av en fjärrvärmecentral och ett ledningssystem med mätare för vatten

Läs mer

Viktig information! Dags för byte av vattenmätare

Viktig information! Dags för byte av vattenmätare Viktig information! Dags för byte av vattenmätare Dags för byte av din vattenmätare Det är dags att byta vattenmätare i din fastighet. Anledningen till bytet är att säkerställa att mätaren fungerar som

Läs mer

Viktig information! Dags för byte av vattenmätare

Viktig information! Dags för byte av vattenmätare Viktig information! Dags för byte av vattenmätare Dags för byte av din vattenmätare Det är dags att byta vattenmätare i din fastighet. Anledningen till bytet är att säkerställa att mätaren fungerar som

Läs mer

Protokoll 1179 Från styrelsemöte för Tallkobbens samfällighetsförening tisdagen den 14 oktober 2014 kl 18.30 21.45

Protokoll 1179 Från styrelsemöte för Tallkobbens samfällighetsförening tisdagen den 14 oktober 2014 kl 18.30 21.45 1(5) Protokoll 1179 Från styrelsemöte för Tallkobbens samfällighetsförening tisdagen den 14 oktober 2014 kl 18.30 21.45 Närvarande ledamöter: Sabina Augustsson Lars Erkstam Karin Glanshed Molly Lind Eva

Läs mer

Statusrapport avseende framlagd motion om anläggning av trottoar vid Godenius väg.

Statusrapport avseende framlagd motion om anläggning av trottoar vid Godenius väg. Statusrapport avseende framlagd motion om anläggning av trottoar vid Godenius väg. Bakgrund Vid årsstämman 2014 behandlades motionen Motion gällande anläggning av trottoar, Godenius väg, Gustavsberg. Samfällighetens

Läs mer

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2 Grunduppgifter I rapporten redovisas uppgifterna som du matat in i Energiguiden. Du ser vilka åtgärder du utfört, det senaste årets energiförbrukning, uppgift om värmesystemet och en nulägesanalys för

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2014

Kallelse till årsmöte 2014 Kvarteret Brevbärarens Samfällighetsförening El- och garagesektionen Kallelse till årsmöte 2014 Medlemmarna i El- & Garagesektionen kallas till årsmöte. Rösträtt har de fastighetsägare som har p-plats

Läs mer

Välj lägenhet i brf Guldstjärnan

Välj lägenhet i brf Guldstjärnan Välj lägenhet i brf Guldstjärnan Så här tar ni nästa steg Foldern innehåller information om hur ni väljer lägenhet samt blankett som ska skickas in till oss. I en klass för sig Med den här foldern tar

Läs mer

Välkomna till informationsmöte

Välkomna till informationsmöte Välkomna till informationsmöte Lundby Södra anläggningssamfälligheter Flygfoto över nybyggda Lundby, 1973. Bildkälla: Örebro stadsarkiv Information från Värmegruppen Agenda Värmegruppen informerar om arbetet

Läs mer

Projekt presentation. Osebacken.

Projekt presentation. Osebacken. Projekt presentation Osebacken Peter Dosé Linda Jonsson Projektledare Abonnentingenjör Mikael Svensson Chef projekt/utredning Lars Björk Projektör Agenda Historia Lag och taxa Betalning Vattenprover Projektering

Läs mer

Till samtliga fastighetsägare och nyttjare av fastigheter i Ingarö-Långviks Samfällighetsförening

Till samtliga fastighetsägare och nyttjare av fastigheter i Ingarö-Långviks Samfällighetsförening Till samtliga fastighetsägare och nyttjare av fastigheter i Ingarö-Långviks Samfällighetsförening Ang. Vattenförbrukning Med anledning av en del större vattenuttag vilka skett under ett flertal år som

Läs mer

Fjärrvärme Anslutningprislista Gäller from 2014-04-01

Fjärrvärme Anslutningprislista Gäller from 2014-04-01 Fjärrvärme Anslutningprislista Gäller from 2014-04-01 Priser anslutning och installation av fjärrvärme till småhus Anslutning till fjärrvärmenätet Anslutningsavgift ROT-avdrag (50% av arbetskostnad 25

Läs mer

Minnesanteckningar från arbetsmöte

Minnesanteckningar från arbetsmöte L A N T M Ä T E R I E T Sida 1 Aktbilaga 4 Minnesanteckningar från arbetsmöte 2013-03-18 Ärendenummer AB124472 Förrättningslantmätare Johan Modig Ärende Anläggningsförrättning berörande Grundvik 1:125

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande del av Hensvik 1:85 m fl

Anläggningsförrättning berörande del av Hensvik 1:85 m fl Aktbilaga BE1 Sida 1 Beskrivning 2014-03-27 Ärendenummer AB133531 Förrättningslantmätare Johan Jepson Ärende Anläggningsförrättning berörande del av Hensvik 1:85 m fl Kommun: Norrtälje Län: Stockholm Blivande

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

Protokoll (06-07) fört vid styrelsemöte för Sida 1 (3) Ljunghedens samfällighetsförening Måndagen den 20 november 2006

Protokoll (06-07) fört vid styrelsemöte för Sida 1 (3) Ljunghedens samfällighetsförening Måndagen den 20 november 2006 Protokoll (06-07) fört vid styrelsemöte för Sida 1 (3) Närvarande: Ulf Hertin ordf., Owe Eriksson v ordf., Bo Andersson kassör, Jan Holmgren UC-ansvarig, Susanne Härfstrand suppl., Kenneth Mölleborn suppl.,

Läs mer

Informationsmöte 12-04-04. Lantmäterimyndigheten i Helsingborgs kommun

Informationsmöte 12-04-04. Lantmäterimyndigheten i Helsingborgs kommun Informationsmöte 12-04-04 Ek för Rydebäcks Gård Definitioner Gemensamhetsanläggning = En anläggning som är gemensam för flera fastigheter och som tillgodoser ändamål av stadigvarande a betydelse e för

Läs mer

LTA - Tryckavlopp för småhus Gemensamt avlopp

LTA - Tryckavlopp för småhus Gemensamt avlopp LTA - Tryckavlopp för småhus Gemensamt avlopp Innehåll Avlopp en gemensam fråga Hur börjar man? Vad säger lagen? Olika föreningsformer Hur bildas en samfällighet? Hur drivs samfälligheten? 2 Avlopp en

Läs mer

BESKRIVNING ENTREPRENAD

BESKRIVNING ENTREPRENAD BESKRIVNING ENTREPRENAD MARKENTREPRENAD AB04 (Markarbeten och Grundläggning) MÖRTNÄS 1:728 ENFAMILJSHUS FÖRFRÅGNINGSHANDLING V6.0-F 2015-12-07 Innehållsförteckning 1. Allmän Information... 3 2. Beskrivning

Läs mer

Bilaga D:2. Motion Tolkning av avtalsvillkor

Bilaga D:2. Motion Tolkning av avtalsvillkor Bilaga D:2 Motion Tolkning av avtalsvillkor Mot bakgrund av styrelsens bilaga 4 i kallelsen till extra stämma 2013 redovisade problem med tolkningen av Sjöbodsavtalets villkor 6.2 gällande debiteringsgrunden

Läs mer

KALLELSE TILL ORDINARIE FÖRENINGSSTÄMMA

KALLELSE TILL ORDINARIE FÖRENINGSSTÄMMA Samfälligheten Tallbacken 1(12) KALLELSE TILL ORDINARIE FÖRENINGSSTÄMMA Torsdag den 26 maj 2011, kl 18.30 Plats: Umeå Folkets Hus, Lokal: Grimm FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1 Stämmans öppnande 2 Fastställande

Läs mer

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm Information om Stambyte och våtrumsrenovering mm HSB Brf Björken Lars Sandberg 2 Mars 2009 Varför stambyte? Kvalitetssäkring Handlingsplan, hur ser processen ut? Förutsättningar för genomförandet Åtgärdsprogram

Läs mer

Rapport: Fastighetsuppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter om fastigheten

Rapport: Fastighetsuppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter om fastigheten Rapport: Fastighetsuppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter om fastigheten Fastighetsbeteckning Grankotten mindre 14 Ägarens namn Adress Postadress Energiexpert Brf Månberget Hus A 14930 Nynäshamn

Läs mer

TAXA FÖR KARLSKOGA MILJÖ ABs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING 2011

TAXA FÖR KARLSKOGA MILJÖ ABs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING 2011 TAXA FÖR KARLSKOGA MILJÖ ABs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPS- ANLÄGGNING 2011 Antagen av styrelsen 2010-11-25 1 För att täcka nödvändiga kostnader för Karlskoga Miljö ABs allmänna vatten- och avloppsanläggning

Läs mer

Stadgar för Kanntorps samfällighetsförening

Stadgar för Kanntorps samfällighetsförening 1(5) Stadgar för Kanntorps samfällighetsförening Stadgeändringar föreslagna vid ordinarie föreningsstämma 2017-04-27 Lagens bestämmelser om förvaltning av samfälligheter skall gälla i den mån inte annat

Läs mer

Taxa Småbåtshamnarna 2016

Taxa Småbåtshamnarna 2016 BÅTPLATSER Alla priser inklusive moms och miljöavgift. Förtöjningsområde (Faktureringsunderlag) Längd Bredd Båtstorlek (Rekommenderad) Taxa Småbåtshamnarna 2016 Hyra utan akterförtöjning Hyra med akterförtöjning

Läs mer

Viktig information från styrelsen

Viktig information från styrelsen Viktig information från styrelsen Informationsmöte Styrelsen ordnar 12 februari kl. 19.00 ett informationsmöte för föreningens boende med Johan Bengtsson från Balco och Carita Schönbaum från HSB Sydost

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

5 STEG TILL ENERGI- SNÅLARE BOENDE. Individuell mätning & debitering

5 STEG TILL ENERGI- SNÅLARE BOENDE. Individuell mätning & debitering GUIDE 5 STEG TILL ENERGI- SNÅLARE BOENDE Individuell mätning & debitering 1 5 Hur minskar man energiförbrukningen? Hur fördelar man kostnaderna rättvist? Minol ger dig 5 steg till ett energisnålare och

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens firma är: Firma Sundbyholms samfällighetsförening ( )

Stadgar. 1 Föreningens firma är: Firma Sundbyholms samfällighetsförening ( ) Stadgar för Sundbyholms samfällighetsförening (716424-4977) enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun: Eskilstuna Län: Södermanland

Läs mer

Föreningen som varje år sparar. 1,3 miljoner kr. med gratis luft! Erfarenheter av en högeffektiv luft/vattenvärmepump i Oskarshamn

Föreningen som varje år sparar. 1,3 miljoner kr. med gratis luft! Erfarenheter av en högeffektiv luft/vattenvärmepump i Oskarshamn Föreningen som varje år sparar 1,3 miljoner kr med gratis luft! Erfarenheter av en högeffektiv luft/vattenvärmepump i Oskarshamn En värmepump, 15 hus och 207 lägenheter Luften omkring oss bjuder på gratis

Läs mer

10 års erfarenhet av IMD. Stefan Källman

10 års erfarenhet av IMD. Stefan Källman 10 års erfarenhet av IMD Stefan Källman Stefan.kallman@hyresbostader.se 011-21 15 85 Det var en gång Ringdansen byggdes 1968-71 Arkitekt Erik Ahlin Två stora ringpar, Guldringen och Silverringen Totalt

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens firma är: Firma Sundbyholms samfällighetsförening ( )

Stadgar. 1 Föreningens firma är: Firma Sundbyholms samfällighetsförening ( ) Stadgar för Sundbyholms samfällighetsförening (716424-4977) enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun: Eskilstuna Län: Södermanland

Läs mer

1. Samfällighetsföreningens styrelse ändrar själv andelstal

1. Samfällighetsföreningens styrelse ändrar själv andelstal 11 ÄNDRING AV ANDELSTAL Det finns i huvudsak fyra sätt att gå tillväga på för att ändra ett andelstal - vilket alternativ som är tillämpligt beror på rådande situation: - Samfällighetsföreningens styrelse

Läs mer

Renhållningstaxa Dokumenttyp Taxor Giltighetstid Tillsvidare Gäller från Diarienr. 2017/ ,2017/

Renhållningstaxa Dokumenttyp Taxor Giltighetstid Tillsvidare Gäller från Diarienr. 2017/ ,2017/ Renhållningstaxa 2019 Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen, Renhållningsingenjör Dokumenttyp Taxor Giltighetstid Tillsvidare Gäller från 2017-03-01 Diarienr. 2017/949-459,2017/1068-356

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens firma är: Firma Sundbyholms samfällighetsförening ( )

Stadgar. 1 Föreningens firma är: Firma Sundbyholms samfällighetsförening ( ) Stadgar för Sundbyholms samfällighetsförening (716424-4977) enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun: Eskilstuna Län: Södermanland

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

Att köpa bostadsrätt INTRESSEANMÄLAN FÖRHANDSBOKNING BESLUT OM PROJEKTSTART

Att köpa bostadsrätt INTRESSEANMÄLAN FÖRHANDSBOKNING BESLUT OM PROJEKTSTART Att köpa bostadsrätt Att köpa bostadsrätt är för de flesta människor en av de största affärerna i livet. Det är många nya begrepp att sätta sig in i såsom bokningsavtal, upplåtelseavtal, slutbetalning

Läs mer

Kostnadskalkyl för. Brf Lilla Nysjön 2. Org.nr

Kostnadskalkyl för. Brf Lilla Nysjön 2. Org.nr Kostnadskalkyl för Brf Lilla Nysjön 2 Org.nr. 769633-3603 1 Kostnadskalkyl för Bostadsrättsföreningen Lilla Nysjön 2 Organisationsnummer 769633-3603 Kalkylen avser fastigheten Södertälje Glasberga 1:400-1:401

Läs mer

Ta kontroll över energianvändningen

Ta kontroll över energianvändningen Ta kontroll över energianvändningen Transmissionsförluster Tappvarmvatten Ventilationsförluster Fjärrvärme alt. olja Elenergi Process- och Solinstrålning personvärme Vem är jag? EVU Energi & VVS utveckling

Läs mer

Frågor och svar - Ornö Brevik samfällighetsförening

Frågor och svar - Ornö Brevik samfällighetsförening Frågor och svar - Ornö Brevik samfällighetsförening 160309 ALLMÄNT OM SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGEN Vem bestämmer i en samfällighetsförening? Vad som gäller i en samfällighetsförening regleras i lag https://www.riksdagen.se/sv/dokument-

Läs mer

Underhålls- och förnyelseplan för Bärnstenens samfällighet 2015

Underhålls- och förnyelseplan för Bärnstenens samfällighet 2015 1. Underhålls- och förnyelseplan Underhålls- och förnyelseplan för Bärnstenens samfällighet 2015 Genom en lagändring som började gälla den 1 januari 1990 infördes en bestämmelse i 19 andra stycket lagen

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Bastuholmens Samfällighetsförening

Allmänna bestämmelser för Bastuholmens Samfällighetsförening 2009-12-01 Allmänna bestämmelser för Bastuholmens Samfällighetsförening Allmänt Bastuholmens Samfällighetsförening och dess deltagande fastigheter är bundna av anläggningsbeslutet registrerat 2009-10-01

Läs mer

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 och i Falkenberg 2014-12-16, att gälla från och med 2015-01-01 Kundtjänst Telefon 0757-27 40

Läs mer

informerar Handläggning av ledningsärenden på enskild väg Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35 37 114 57 Stockholm Utgåva mars 2010

informerar Handläggning av ledningsärenden på enskild väg Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35 37 114 57 Stockholm Utgåva mars 2010 informerar Handläggning av ledningsärenden på enskild väg Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35 37 114 57 Stockholm Utgåva mars 2010 1 2 Ledningsfrågor Bakgrund Hela vårt land genomkorsas av en mängd

Läs mer

Lite tillbakablickar

Lite tillbakablickar Informationsmöte oktober 2016 Lite tillbakablickar 2014-2015 Nytt värmesystem (från olja till fjärrvärme) Rivning av gamla oljepanna med mera Säkerhetsdörrar till alla lägenheter Uppfört två lusthus Boulebana

Läs mer

Kostnadskalkyl för. Brf Lilla Nysjön 2. Org.nr

Kostnadskalkyl för. Brf Lilla Nysjön 2. Org.nr Kostnadskalkyl för Brf Lilla Nysjön 2 Org.nr. 769633-3603 1 Kostnadskalkyl för Bostadsrättsföreningen Lilla Nysjön 2 Organisationsnummer 769633-3603 Kalkylen avser fastigheterna Södertälje Glasberga 1:400-1:401

Läs mer

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA

KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA KALLELSE TILL ÅRSSTÄMMA Styrelsen för Biets Samfällighetsförening kallar härmed er till Biets årsstämma. Datum Måndagen den 27 april 2017 Tid Kl 19:00 Plats Mariedalssoklan i Vänersborg PROGRAM OCH BIFOGADE

Läs mer

Välkommen till Bärnstenens Samfällighetsförening

Välkommen till Bärnstenens Samfällighetsförening Umeå november 2014 Välkommen till Bärnstenens Samfällighetsförening Vi önskar dig välkommen till Bärnstenens samfällighet. Vårt område byggdes åren 1974-1975. Då uppfördes 79 grändhus i 3 olika storlekar

Läs mer

Avfallstaxa i Borgholms kommun

Avfallstaxa i Borgholms kommun Avfallstaxa i Borgholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-24. Taxan träder i kraft 2015-01-01. Alla priser inkluderar mervärdesskatt. Betalningsansvar för renhållningstjänst åvilar fastighetsägare,

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Protokoll fort vid Gnejsens Samfallighet. Extra föreningsstämma den 2005-12-06. 1. Till ordförande valdes Nils Häggström.

Protokoll fort vid Gnejsens Samfallighet. Extra föreningsstämma den 2005-12-06. 1. Till ordförande valdes Nils Häggström. Protokoll fort vid Gnejsens Samfallighet. Extra föreningsstämma den 2005-12-06 1. Till ordförande valdes Nils Häggström. 2. Roland Johansson valdes till sekreterare. 3. Till justerare och röstraknare valdes

Läs mer

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt!

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! På vår webbplats goteborgenergi.se kan du läsa mer om hur fjärrvärme fungerar! Göteborg Energi AB Box 53 401 20 Göteborg Telefon 020-62 62 62 www.goteborgenergi.se

Läs mer

Du är i trygga händer

Du är i trygga händer OMBYGGNAD Mindre ombyggnader och reparationer inom lägenheten bestämmer du själv över medan större ombyggnader och reparationer måste du bli överens med styrelsen om. Samtliga förändringar på utsidan av

Läs mer

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt Värm poolen! Vi erbjuder en produkt för dig som förbrukar mycket värme på sommaren under månaderna maj-sept. t. ex. för dig som har pool. Kontakta oss så berättar vi mer! Nya kunder Vi erbjuder anslutning

Läs mer

Räkna med kvalitetstid

Räkna med kvalitetstid Räkna med kvalitetstid Brf Guldpennan i Södergården. Valfoldern innehåller information om hur du väljer lägenhet samt blankett som ska skickas in till oss. Att bo i bostadsrätt Jämfört med att äga ett

Läs mer

Förslag till dagordning vid årsmöte och vägstämma för Glamsarvsvägens Vägsamfällighetsförening.

Förslag till dagordning vid årsmöte och vägstämma för Glamsarvsvägens Vägsamfällighetsförening. Förslag till dagordning vid årsmöte och vägstämma för Glamsarvsvägens Vägsamfällighetsförening. Tisdagen den 15 april 2014 Tid : 18.00 18.30 Inskrivning i röstlängd med fastighetsbeteckning Fullmakter

Läs mer

Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Guldberget

Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Guldberget Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Guldberget 2012-12-11 Susanne Rodin 2 Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Syfte 1.2 Förutsättningar 1.3 Tillgängligt underlag 1.4 Byggnadsnummer 2. Byggnadens energianvändning

Läs mer

Stadgar för Lerviks Samfällighetsförening antagna vid sammanträde den 17 mars 1999.

Stadgar för Lerviks Samfällighetsförening antagna vid sammanträde den 17 mars 1999. sida 1 (4) Stadgar för Lerviks Samfällighetsförening antagna vid sammanträde den 17 mars 1999. Stadgar för samfällighetsförening, bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens

Läs mer

STADGAR 1 (5) FIRMA Föreningens firma är GYLLEBOSJÖ samfällighetsförening.

STADGAR 1 (5) FIRMA Föreningens firma är GYLLEBOSJÖ samfällighetsförening. STADGAR 1 (5) Stadgar för Gyllebosjö samfällighetsförening, bildad 1976-06-02 enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltningen skall gälla Kommun: Simrishamn

Läs mer

KOSTNADSKALKYL. Riksbyggens Bostadsrättsförening Guldspiran i Malmö

KOSTNADSKALKYL. Riksbyggens Bostadsrättsförening Guldspiran i Malmö KOSTNADSKALKYL Riksbyggens Bostadsrättsförening Guldspiran i Malmö Kostnadskalkyl enligt bostadsrättslagen 1991:614 för Riksbyggens Bostadsrättsförening Guldspiran i Malmö, Malmö kommun, Skåne län Organisationsnummer

Läs mer

Information till medlemmar i Rudboda Västra Samfällighetsförening

Information till medlemmar i Rudboda Västra Samfällighetsförening Information till medlemmar i Rudboda Västra Samfällighetsförening Som ägare till någon av fastigheterna på Barkstigen, Bokstigen, Fågelsträcket, Grankottevägen, Kronstigen, Stamstigen och Stubbstigen är

Läs mer

Kallelsen: Exempelbild på den typ av lösning Styrelsen föreslår, s k kärlskåp:

Kallelsen: Exempelbild på den typ av lösning Styrelsen föreslår, s k kärlskåp: Kallelsen: På förra extrastämman beslutades a3 gemensamma sophus skall byggas på Klarine3vägen. Informa?onsmötets sy@e är a3 ge er svar på Era frågor om vårt lösningsförslag inför kommande beslut. Utseende

Läs mer

Extra föreningsstämma brf Tingvallen. Lund

Extra föreningsstämma brf Tingvallen. Lund Extra föreningsstämma brf Tingvallen Lund 2017-02-16 Bakgrund Uppvärmning är föreningens enskilt största kostnadspost. Vi har en del komfortproblem i vissa lägenheter och hus. En del utrustning närmar

Läs mer

Till justerare och rösträknare valdes Gunnar Stenvall och Nils-Olof Nilsson.

Till justerare och rösträknare valdes Gunnar Stenvall och Nils-Olof Nilsson. GNEJSENS SAMFALLIGHETSFORENING PROTOKOLL d Art: Extra föreningsstämma Plats: Carlskyrkan, Lilla salen Närvarande: Se bifogad närvarolista 2 8// 0 - O Y Ordförande Nils Haggström öppnade mötet och halsade

Läs mer

Nu är det klart, det blir fiber!

Nu är det klart, det blir fiber! Nu är det klart, det blir fiber! Förutom e tt snabbt i nternet, TV o ch telefoni till en bra m ånadsavgift, k ommer du ä ven a tt öka attraktionsvärdet på ditt hus. Till boende i villaområdet Kulladal

Läs mer

Kallelse till extrastämma Öjersjö Hallens Samfällighetsförening

Kallelse till extrastämma Öjersjö Hallens Samfällighetsförening Kallelse till extrastämma Öjersjö Hallens Samfällighetsförening Härmed kallas till extrastämma. Tid: torsdag 22 januari 2015, kl.18.00 Plats: Hörsalen Kulturum, Partille Centrum. Förslag till dagordning

Läs mer