Uppföljning Individuell värme- och varmvattenmätning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning Individuell värme- och varmvattenmätning"

Transkript

1 Uppföljning Individuell värme- och varmvattenmätning Installationsläget Besparing Enskilda fastigheters förbrukning Medelförbrukning värme och varmvatten Inloggning för enskilda fastigheter Anledningar till högre värmeförbrukning

2 Installationsläget Totalt 450 mätare installerades sommaren st värmemätare under varje parhus och radhus 1 st varmvattenmätare under varje parhus 2 st varmvattenmätare under varje radhus ( 1 för kök/tvättstuga och 1 st för badrummen )

3 Mätarna registrerar värme och varmvattenförbrukningen för varje fastighet. Mätvärdena överförs via radiokommunikation och GSM telefon till en databas hos vår leverantör Minol Styrelsen har tillgång till databasen. Nya mätvärden läggs in i databasen under första halvan av varje månad. När styrelsen har kollat databasen, ger vi i uppgift till Minol hur mycket varje kwh och varje kubikmeter varmvatten skall kosta samt hur stor Samfällighetsavgiften är. Minol sammanställer förbrukningsuppgifterna till en datafil med 176 sidor, dvs en sida för varje fastighet Kassören printar ut alla 176 räkningar och delar ut dem i brevlådorna

4 Alla mätare fungerar bra. Det som under året har fungerat mindre bra är radioöverföringen av mätvärdena. Vår leverantör Minol jobbar fortfarande med att förbättra radiokommunikationen. De är hos oss varje månad för att byta ut eller komplettera radiomodulerna. Varje månad när vi kontrollerar mätvärdena, ser vi misstänkta mätvärden. Dessa kan vara antingen för höga eller för låga. Då har Dennis Westin krupit ner under husen för att göra manuella avläsningar av vissa mätare. Det har rört sig om cirka 10 fastigheter varje månad

5 Värmemätarna lagrar mätvärden från det senaste årets alla månadsskiften. För dessa mätare är det lätt att kontrollera att varje månad har blivit riktigt debiterade. När det gäller varmvattenmätarna finns inte samma minne av gamla mätvärden. På varmvattenmätarna kan man endast avläsa dagens mätarställning, dvs den totala förbrukningen sedan installationen Vid eventuellt fel brukar vi uppskatta en mätarställning vid månadsskiftet. Ibland har vi fått efterdebitera vid för låg registrerad förbrukning. Några gånger har vi betalt tillbaka pengar vid för hög registrerad förbrukning.

6 Vi har dock aldrig misstänkt att någon mätare har MÄTT fel Det har bara varit dataöverföringen som varit felaktig. Av den totala kostnaden på 1,335 miljon Kr har vi hittills endast betalt drygt 1 miljon. Cirka Kr återstår att betala när Minol fullgjort sina åtaganden. Minol har vidare inte fakturerat oss de Kr i administrationsavgift för 2011 som vi egentligen skulle ha betalt.

7 Besparing av Fjärrvärme och Vatten kostnaderna efter införandet av Individuell värmemätning i Akalladalen år 2011

8 Fjärrvärme Medelförbrukningen av Fjärrvärme ( normalårskompenserade värden ) i Akalladalen mellan 2005 och 2010 var MWh per år 2011 efter införandet av Individuell värmemätning sjönk förbrukningen till MWh dvs en minskning med 9,5 % Besparing 272 MWh x 880 Kr / MWh = Kr per år ( Av dessa Kr i mindre fjärrvärme hänför sig cirka Kr till mindre användning av varmvatten )

9 Fjärrvärmeförbrukning

10 Vatten Medelförbrukningen av allt Vatten i Akalladalen mellan 2001 och 2010 var kubikmeter per år Efter införandet av Individuell varmvattenmätning 2011 sjönk den totala vattenförbrukningen till m3 dvs en minskning med 13,6 % Varje kubikmeter vatten ( kallvatten ) kostade 10,25 Kr Besparing m3 x 10,25 Kr/m3 = Kr

11 Kallvattenförbrukning

12 Besparing Fjärrvärme besparing Kr per år Vatten besparing Kr per år Totalt Kr per år i mindre kostnad

13 Kostnad för Individuell värmemätning Avskrivning Kr per år i 10 år Ränta i medeltal under 10 år = Kr/år Administration av månadsräkningar = Kr per år Kostnad för investeringen = Kr per år

14 Total besparing Besparingen Kr Kostnaden för värmemätningen Kr = = En total besparing på Kr per år

15 Det bästa av allt Vi har fått en riktig fördelning av värme- och varmvattenkostnaderna i Akalladalen utan att det kostat något. Det var ju det som var meningen.

16 Enskilda fastigheters förbrukning

17 Varmvattenförbrukning Det vi nu kan se är att olika fastigheter har väldigt olika förbrukning av både värme och varmvatten. Den största variationen gäller varmvattenförbrukningen. De som har väldigt lite varmvattenförbrukning har cirka 1 kubikmeter eller därunder ( cirka 20 fastigheter ) per månad Cirka 5 fastigheter har varmvattenförbrukning över 10 m3 per månad De som har mest varmvattenförbrukning har cirka 13 m3 per månad Medelförbrukningen ligger runt 4 m3 per månad

18 Värmeförbrukning Värmeförbrukningen per månad har också stora variationer Hustyp 111 ( radhusen, de största husen ) De som förbrukar mest gör av med cirka 33 % mer än medel för sin hustyp. De som förbrukar minst gör av med cirka 33 % mindre än medel för. Hustyp 404 ( de större parhusen ) De som förbrukar mest gör av med cirka 13 % mer än medel för sin hustyp. De som förbrukar minst gör av med cirka 20 % mindre än medel. Hustyp 403 ( de mellanstora parhusen ) De som förbrukar mest gör av med cirka 5 % mer än medel för sin hustyp. De som förbrukar minst gör av med cirka 5 % mindre än medel. Hustyp 402 ( de minsta parhusen ) De som förbrukar mest gör av med cirka 20 % mer än medel för sin hustyp. De som förbrukar minst gör av med cirka 20 % mindre än medel.

19 Medelvärdessiffror Ungefär i mitten av varje månad presenterar styrelsen medelvärden på både värmeförbrukningen och varmvattenförbrukningen för varje hustyp. Dessa siffror presenteras på Akalladalens hemsida, Även priset per kwh värme och per kubikmeter uppmätt varmvatten samt Samfällighetsavgiften presenteras där. Priset för varje uppmätt m3 varmvatten innefattar också en beräknad mängd kallvatten.

20

21

22 Prishöjningar Fortum värme och Stockholm vatten

23 Prishöjning kallvatten Stockholm Vatten har haft samma pris på kallvatten sedan Nu höjer de priset från 10,25 Kr / m3 till 11,75 Kr / m3 ( cirka 16 % höjning ) För varmvattnet tillkommer även prishöjning på uppvärmningen via fjärrvärmen. 25 % av all fjärrvärme går åt till att värma kallvatten till varmvatten.

24 Prishöjning fjärrvärme Fortum har också höjt priset på Fjärrvärme samt ändrat sätt att debitera. Förut hade de ett vinterpris under 7 månader och ett sommarpris 5 mån Nu inför de ett vinterpris under 4 månader ( Dec Mars ) Vinterpriset är cirka 21 % högre än det tidigare vinterpriset Sedan finns ett vår / höst pris under Apr, Okt o Nov. Detta pris är cirka 13 % lägre än tidigare vinterpris Sedan finns ett sommarpris under 5 månader ( Maj Sept ) Detta pris är cirka 8 % högre än tidigare sommarpris Ett normalkallt år innebär detta en höjning av fjärrvärmepriset med 5,5 % baserat på hela året.

25 Inloggning till databasen för Akalladalens fastighetsägare

26 Vi har också fått inloggningsuppgifter till varje fastighetsägare. Dessa inloggningsuppgifter kommer att delas ut snart. Med hjälp av dessa kan varje fastighetsägare gå in och se sina egna förbrukningssiffror för det senaste året. På grund av en differens mellan värmemätarens registrering och radioenhetens registrering kommer alla fastigheter ha en till synes för hög värme förbrukning på cirka kwh någon av månaderna under Denna till synes för höga värmeförbrukning syns bara i databassiffrorna. Ingen har debiterats för denna till synes höga förbrukning. På räkningarna är differensen borträknad.

27 Inloggning till varje fastighets databas siffror

28

29

30 Anledning till högre värmeförbrukning

31 Anledningar till högre värmeförbrukning än medel Om man har högre inomhustemp än grader ( skaffa termometer ) Om man har dåligt tätade dörrar och fönster Gamla fönster har högre värmeläckage än nya fönster Om man har byggt en vindsvåning Om man har dåligt tätad vindslucka Om man har värmeventilerna under huset för högt ställda ( Värmeförbrukningen är en kombination av lagom högt inställda ventiler under huset och temperaturen inomhus )

32

33 Värmeförbrukningen är en kombination av många olika delar Bland annat så har inställningen av ventilerna under huset betydelse i våra radiatorers en-rörs-system. Även om man skulle stänga av alla radiatorer i huset, så strömmar det ändå varmt vatten genom rör-systemet i huset. När varmt vatten strömmar genom rören så kostar det pengar Om ni tycker att ni har att ni har högre förbrukning än ni borde, så kan ni kontakta Sense, så kollar han hur ventilerna under huset är inställda.

34 Radiatorerna ( = värmeelementen ) För att radiatorerna skall fungera optimalt, skall man tänka på följande: Radiatorerna skall vara ordentligt luftade. Termostatventilerna på radiatorerna är gamla. De är cirka år sedan som vi alla i Akalladalen bytte termostaterna i Samfällighetens regi. Gamla termostatventiler fungerar sämre än ny termostatventiler. En beskrivning hur man byter termostatventiler finns på Hemsidan. Nålventilen på radiatorn bör motioneras någon gång ibland. Den kan ha fastnat i öppet läge. Det kan också ha fastnat skräp i nålventilen.

35 Nålventilen på radiatorn bör motioneras någon gång ibland

36 Tappen på nålventilen på radiatorerna

37 För att motionera nålventilen vid radiatorerna skall man göra följande: Skruva bort termostatventilen med hjälp av en skiftnyckel När termostatventilen är borta ser man den lilla yttre tappen av nålventilen som sticker ut ur radiatorn. Spraya lite 556 eller dylikt på tappen där den går in i radiatorn. Låt verka några minuter Tryck in tappen med hjälp av något verktyg, t.ex. baksidan av en skruvmejsel eller ett mynt. Det är tungt att trycka in tappen. Upprepa ett antal gånger. Om rören som kommer upp ur golvet är varma men radiatorn är kall, betyder det att radiatorn måste luftas eller att det är stopp i nålventilen

38 Några fler frågor?

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24 Individuell värme- och varmvattenmätning Dennis Westin 2010-03-24 I enlighet med informationen på förra årets Stämma kommer vi vid årets Stämma att informera om Individuell värmemätning. Vi kommer dock

Läs mer

Presentationer på Stämman 2015 Dennis Westin

Presentationer på Stämman 2015 Dennis Westin Presentationer på Stämman 2015 Dennis Westin Underhållsplan för Akalladalen Ritnings arkiv Individuell värmemätning. Hur går det Individuell värmemätning. Installationen Fortums debitering Samfällighets

Läs mer

Presentationer på Stämman 2013 Dennis Westin

Presentationer på Stämman 2013 Dennis Westin Presentationer på Stämman 2013 Dennis Westin Underhållsplan för Akalladalen Individuell värmemätning. Lönar det sig Individuell värmemätning. Installationen Fortums sätt att debitera fjärrvärme Underhållsplanen

Läs mer

Presentationer på Stämman 2014 Dennis Westin

Presentationer på Stämman 2014 Dennis Westin Presentationer på Stämman 2014 Dennis Westin Underhållsplan för Akalladalen Ritnings arkiv Individuell värmemätning. Hur går det Individuell värmemätning. Installationen Fortums sätt att debitera fjärrvärme

Läs mer

Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2019

Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2019 Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2019 Hustyp Energityp Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Totalt 2019 kwh 402 Värme kwh 1 244 887 875

Läs mer

Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2018

Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2018 Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2018 Hustyp Energityp Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Totalt 2018 kwh 402 Värme kwh 1 124 1 166 1

Läs mer

Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2015

Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2015 Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2015 Våra olika hustyper är följande ( enligt moderna taxeringsuppgifter) inom Akalladalen Hustyp Energityp Jan Feb Mars

Läs mer

Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2016

Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2016 Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2016 Hustyp Energityp Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Totalt 2016 kwh 402 Värme kwh 1 332 982 792

Läs mer

Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2017

Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2017 Medelförbrukning av värme och varmvatten för våra olika hustyper per månad för år 2017 Hustyp Energityp Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Totalt 2017 kwh 402 Värme kwh 1 143 985 831

Läs mer

Välkomna INDVIDUELL MÄTNING OCH DEBITERING AV VARMVATTEN OCH VÄRME. Informationsmöte Brf Staren 1 2012-09-24

Välkomna INDVIDUELL MÄTNING OCH DEBITERING AV VARMVATTEN OCH VÄRME. Informationsmöte Brf Staren 1 2012-09-24 Välkomna INDVIDUELL MÄTNING OCH DEBITERING AV VARMVATTEN OCH VÄRME Informationsmöte Brf Staren 1 2012-09-24 AGENDA Bakgrund Vår energiförbrukning och kostnad Hur mäter vi Mätnings- och debiteringsprinciper

Läs mer

Uppgifter för Energideklaration

Uppgifter för Energideklaration I dalens Samfällighetsförening finns 176 st hus Uppgifter för år 2014 Vår faktiska energiförbrukning av fjärrvärme år 2014 var 2 301 MWh Vår normalårskorrigerade energiförbrukning år 2014 var 2 386 MWh

Läs mer

Presentationer på Stämman 2017 Dennis Westin. Underhållsplan för Akalladalen Individuell värmemätning. Hur går det Garagerenoveringen

Presentationer på Stämman 2017 Dennis Westin. Underhållsplan för Akalladalen Individuell värmemätning. Hur går det Garagerenoveringen Presentationer på Stämman 2017 Dennis Westin Underhållsplan för Akalladalen Individuell värmemätning. Hur går det Garagerenoveringen Underhållsplanen för 2016 se sid 13 i Kallelsen Underhåll enligt plan

Läs mer

Uppgifter för Energideklaration

Uppgifter för Energideklaration I dalens Samfällighetsförening finns 176 st hus Uppgifter för år 2015 Vår faktiska energiförbrukning av fjärrvärme år 2015 var 2 248 MWh Vår normalårskorrigerade energiförbrukning år 2015 var 2 391 MWh

Läs mer

Uppgifter för Energideklaration

Uppgifter för Energideklaration I dalens Samfällighetsförening finns 176 st hus Uppgifter för år 2016 Vår faktiska energiförbrukning av fjärrvärme år 2016 var 2 346 MWh Vår normalårskorrigerade energiförbrukning år 2016 var 2 314 MWh

Läs mer

Ribe Samfällighetsförening. Värme- och vattenförbrukning

Ribe Samfällighetsförening. Värme- och vattenförbrukning Ribe Samfällighetsförening Värme- och vattenförbrukning Värme- och vattenleverans Ribe samfällighetens system för värme och vatten består av en fjärrvärmecentral och ett ledningssystem med mätare för vatten

Läs mer

INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN

INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN INGÅR I HUSPÄRMEN FLIK 5 2010-02-07 1(6) INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN 1. KORT BESKRIVNING AV SYSTEMET Hetvatten distribueras av Södertörns Fjärrvärme AB till vår undercentral.

Läs mer

POOLTAXA LIDKÖPING ENERGI

POOLTAXA LIDKÖPING ENERGI POOLTAXA LIDKÖPING ENERGI Har du pool eller funderar på att skaffa en? Då är det extra bra att vara ansluten till fjärrvärme. Du som är villaägare och fjärrvärmekund har möjlighet att teckna pooltaxa,

Läs mer

Individuell värme och varmvattenmätning. Dennis Westin Styrelsemedlem Akalladalens samf.för.

Individuell värme och varmvattenmätning. Dennis Westin Styrelsemedlem Akalladalens samf.för. Individuell värme och varmvattenmätning Dennis Westin Styrelsemedlem Akalladalens samf.för. Jag kommer att prata om följande Vi har infört Individuell värmemätning Beslutat på extrastämma våren 2010 450

Läs mer

Energideklaration. Brf Tidplanen. EVU Energi & VVS Utveckling AB. Brf Tidplanen. Haninge Ålsta 3:119. Anders Granlund

Energideklaration. Brf Tidplanen. EVU Energi & VVS Utveckling AB. Brf Tidplanen. Haninge Ålsta 3:119. Anders Granlund Typ av Energideklaration 2009-04-06 Anders Granlund 1(8) Projekt nr: 101694,000 Haninge Ålsta 3:119 Anders Granlund Annedalsvägen 9, 227 64 LUND Tel 046-19 28 00. Fax 046-32 00 39 Organisationsnr 556471-0423,

Läs mer

Välkomna till informationsmöte

Välkomna till informationsmöte Välkomna till informationsmöte Lundby Södra anläggningssamfälligheter Flygfoto över nybyggda Lundby, 1973. Bildkälla: Örebro stadsarkiv Information från Värmegruppen Agenda Värmegruppen informerar om arbetet

Läs mer

Skötselanvisningar för din fjärrvärmecentral

Skötselanvisningar för din fjärrvärmecentral Skötselanvisningar för din fjärrvärmecentral Så här fungerar fjärrvärme centralen i din villa Vi producerar varmt fjärrvärmevatten vid vår stora panna. Vatt net går via nedgrävda led ningar till din bostad

Läs mer

Skötselanvisningar för din fjärrvärme.

Skötselanvisningar för din fjärrvärme. Skötselanvisningar för din fjärrvärme. Hur fungerar fjärrvärmecentralen i min villa? Vi tillverkar varmt fjärrvärmevatten vid vår stora panna. Vattnet går via nedgrävda ledningar till din bostad och in

Läs mer

Diverse hustips. Byte av radiatortermostat sid 2 6. Tilläggsisolering av fönster sid 7-10. Tips för köksavloppet i radhusen sid 11.

Diverse hustips. Byte av radiatortermostat sid 2 6. Tilläggsisolering av fönster sid 7-10. Tips för köksavloppet i radhusen sid 11. Diverse hustips Byte av radiatortermostat sid 2 6 Tilläggsisolering av fönster sid 7-10 Tips för köksavloppet i radhusen sid 11 Sidan 1 Byte av radiatortermostat Det är hög tid att byta termostater på

Läs mer

Till dig som är företagskund. ny prismodell FJÄRRVÄRME. 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme

Till dig som är företagskund. ny prismodell FJÄRRVÄRME. 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme Till dig som är företagskund ny prismodell FJÄRRVÄRME 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme Först och främst, stort tack! Genom att du har fjärrvärme är du med och bidrar till ett hållbart samhälle

Läs mer

DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL

DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL I denna handbok får du bland annat veta hur din fjärrvärmecentral fungerar, hur du kontrollerar trycket och luftar av elementen. I slutet finns också ett kortare felsökningsavsnitt

Läs mer

Den utetemperaturberoende delen av energiförbrukningen korrigerar man sedan genom att dividera sitt mätvärde med korrigeringsfaktorn.

Den utetemperaturberoende delen av energiförbrukningen korrigerar man sedan genom att dividera sitt mätvärde med korrigeringsfaktorn. Den utetemperaturberoende delen av energiförbrukningen korrigerar man sedan genom att dividera sitt mätvärde med korrigeringsfaktorn. Låt oss åter titta på exemplet med Stockholm. Antag att en fastighet

Läs mer

Resultat)avseende)individuell)mätning)av)varmvattenförbrukning)

Resultat)avseende)individuell)mätning)av)varmvattenförbrukning) 2012-02-15 Utredning med anledning av motion vid årsstämman 2011 Bakgrund) Lars Wäremark, 8B, lämnade en motion till föreningens ordinarie årsstämma den 26 april 2011, som syftade till att spara pengar

Läs mer

Fjärrvärmecentraler. Enkla tips för hantering och skötsel av din fjärrvärmecentral

Fjärrvärmecentraler. Enkla tips för hantering och skötsel av din fjärrvärmecentral Fjärrvärmecentraler Enkla tips för hantering och skötsel av din fjärrvärmecentral Tips till dig med fjärrvärmecentral I den här foldern har vi samlat lite enkla tips för att du lätt ska kunna klara av

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme Prislista småhus Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig. Den ger en säker och bekväm uppvärmning.

Läs mer

Så fungerar din fjärrvärmecentral

Så fungerar din fjärrvärmecentral Avluftning värme Värmeväxlare värme Reglercentral Ställmotor värme Expansionskärl Tryckmätare Värmeväxlare varmvatten Reglerventil varmvatten Cirkulationspump Säkerhetsventiler Mätare Påfyllningsventil

Läs mer

Tips och råd för dig som vill spara pengar genom att minska förbrukning av energi och vatten

Tips och råd för dig som vill spara pengar genom att minska förbrukning av energi och vatten Besparingstips Tips och råd för dig som vill spara pengar genom att minska förbrukning av energi och vatten Ett enkelt sätt att för att få en översikt på vad man kan göra för att minska förbrukning av

Läs mer

Lönsamhetskalkyl Kejsarkronan 33

Lönsamhetskalkyl Kejsarkronan 33 Lönsamhetskalkyl Kejsarkronan 33 UTFÖRARE Företag: Energikonsult: Fastighetsägarna Stockholm AB AO Teknik Theres Kvarnström BESTÄLLARE Kund: Brf Kejsarkronan 33 Fastighetens adress: Norrtullsgatan 25 UPPDRAGSBESKRIVNING

Läs mer

BRF MÅRDEN (ENERGIANALYS/EKONOMISK UTVÄRDERING VÄRMEPUMPAR) VAHID JAFARPOUR

BRF MÅRDEN (ENERGIANALYS/EKONOMISK UTVÄRDERING VÄRMEPUMPAR) VAHID JAFARPOUR BRF MÅRDEN (ENERGIANALYS/EKONOMISK UTVÄRDERING VÄRMEPUMPAR) VAHID JAFARPOUR 2017-04-18 SAMMANFATTNING Installation av värmepumpar medför att köpt fjärrvärme minskar från ca 2459 MWh (100%) till 1060 MWh/år

Läs mer

Enkla tips för skötsel av din fjärrvärmecentral

Enkla tips för skötsel av din fjärrvärmecentral Enkla tips för skötsel av din fjärrvärmecentral Den här foldern hoppas vi ska hjälpa dig att optimera driften och förenkla skötseln av din fjärrvärmecentral. Den innehåller de punkter vi tycker är viktigast

Läs mer

Hantering och skötsel av din fjärrvärmecentral

Hantering och skötsel av din fjärrvärmecentral Hantering och skötsel av din fjärrvärmecentral I den här foldern har vi samlat lite enkla tips för att du lätt ska kunna klara av användningen och skötseln av din fjärrvärmecentral. Vi hoppas att denna

Läs mer

LimeSurvey. Filterinställningar. Resultat Antal poster i denna fråga: 24 Summa poster i denna enkät: 24 Procent av sammanlagt: 100.

LimeSurvey. Filterinställningar. Resultat Antal poster i denna fråga: 24 Summa poster i denna enkät: 24 Procent av sammanlagt: 100. 1 av 11 2010-03-28 13:55 Översiktlig statistik LimeSurvey Filterinställningar Resultat Antal poster i denna fråga: 24 Summa poster i denna enkät: 24 Procent av sammanlagt: 100.00% Sammanfattning av fält

Läs mer

Till dig som är privatkund. ny prismodell FJÄRRVÄRME. 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme

Till dig som är privatkund. ny prismodell FJÄRRVÄRME. 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme Till dig som är privatkund ny prismodell FJÄRRVÄRME 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme Först och främst, stort tack! Genom att du har fjärrvärme är du med och bidrar till ett hållbart samhälle

Läs mer

ELMÄTAREN. Så fungerar den

ELMÄTAREN. Så fungerar den ELMÄTAREN Så fungerar den Vi installerar snart en ny elmätare med ny modern teknik hos dig. Alla LEVA i Lysekils elmätare är fjärravlästa, vilket innebär att värden skickas automatiskt till vår databas

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

10 års erfarenhet av IMD. Stefan Källman

10 års erfarenhet av IMD. Stefan Källman 10 års erfarenhet av IMD Stefan Källman Stefan.kallman@hyresbostader.se 011-21 15 85 Det var en gång Ringdansen byggdes 1968-71 Arkitekt Erik Ahlin Två stora ringpar, Guldringen och Silverringen Totalt

Läs mer

Ny prismodell för fjärrvärme. Företag

Ny prismodell för fjärrvärme. Företag Ny prismodell för fjärrvärme Företag Ny prismodell för fjärrvärme 2016 Den 1 juli 2016 inför vi en ny prismodell som är mer rättvis, speglar våra kostnader bättre och gynnar energibesparingsåtgärder. Genom

Läs mer

Rapport Energideklaration Västan 9A Kulladalsvägen 40 Vaxholm. Linus Söderman

Rapport Energideklaration Västan 9A Kulladalsvägen 40 Vaxholm. Linus Söderman Rapport Energideklaration Kulladalsvägen 40 Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Rapport... 1 Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera

Läs mer

Frågor & Svar samt Spartips

Frågor & Svar samt Spartips Gårdstensbostäder presenterar Frågor & Svar samt Spartips om individuell mätning Juni 2010 Installation av individuell mätning finns nu snart i hela Gårdsten. Denna folder förklarar en del frågor som du

Läs mer

LimeSurvey. Filterinställningar. Resultat Antal poster i denna fråga: 22 Summa poster i denna enkät: 22 Procent av sammanlagt: 100.

LimeSurvey. Filterinställningar. Resultat Antal poster i denna fråga: 22 Summa poster i denna enkät: 22 Procent av sammanlagt: 100. LimeSurvey 1 av 11 2009-03-22 22:24 Översiktlig statistik LimeSurvey Filterinställningar Resultat Antal poster i denna fråga: 22 Summa poster i denna enkät: 22 Procent av sammanlagt: 100.00% Sammanfattning

Läs mer

Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson

Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson Medlemmar www.sffe.se Medlemsföretagen Verksamhet i 25 länder 11 milj. lägenheter 52 milj. mätpunkter 4 500 anställda Verksamhet i 22 länder 9,5

Läs mer

Ägarebokning:

Ägarebokning: Ägarinformation 2-2019 Årsstämman för 2018 års verksamhet har bestämts till den 20 maj kl 18-20. Boka gärna in det datumet. Ägarebokning: agare@noviresort.se Felanmälan: felanmalan@brfresortvisby Har du

Läs mer

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm Linus Söderman Energideklaration Galeasvägen 15 Vaxholm Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera flödesbegränsare på vattenarmaturerna...

Läs mer

LimeSurvey. Filterinställningar. Resultat Antal poster i denna fråga: 23 Summa poster i denna enkät: 23 Procent av sammanlagt: 100.

LimeSurvey. Filterinställningar. Resultat Antal poster i denna fråga: 23 Summa poster i denna enkät: 23 Procent av sammanlagt: 100. 1 av 13 2011-03-26 19:51 Översiktlig statistik L Filterinställningar Resultat Antal poster i denna fråga: 23 Summa poster i denna enkät: 23 Procent av sammanlagt: 100.00% Sammanfattning av fält för temp:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ambjörn 5

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ambjörn 5 Utgåva 1:1 2014-10-09 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Ambjörn 5 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din lägenhet Temperaturen i din lägenhet Vad säger lagen om temperaturen i lägenheter Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 C och 23 C. Temperaturen ska aldrig vara under

Läs mer

SERVICEINFORMATION för brukare. Med känsla för ert hem. Din nya radiatormätare: kort beskrivning av funktion

SERVICEINFORMATION för brukare. Med känsla för ert hem. Din nya radiatormätare: kort beskrivning av funktion SERVICEINFORMATION för brukare Med känsla för ert hem. Din nya radiatormätare: kort beskrivning av funktion TECHEM RADIATORMÄTARE Din nya inneboende ser bra ut och kan en massa Din nyinflyttade sörjer

Läs mer

Vasa Värmes prismodell för fastigheter

Vasa Värmes prismodell för fastigheter Vasa Värmes prismodell för fastigheter Vasa Värme tillämpar två olika normalprislistor i sina respektive fjärrvärmesystem, en för villor och en för övriga fastigheter. Alla normalprislistor bygger på samma

Läs mer

Energideklaration av Fastigheten Berga 11:64

Energideklaration av Fastigheten Berga 11:64 Sollentuna den 2013-06-28 Energideklaration av Fastigheten Berga 11:64 Apoteksvägen 2-4 184 30 Åkersberga Energideklaration är utförd på rubricerad fastighet 2013-06-19 Besiktningsförrättare: Magnus Worén

Läs mer

Erfarenheter av IMD i bostadshus. Stefan Källman Energi & Miljöchef Hyresbostäder i Norrköping AB

Erfarenheter av IMD i bostadshus. Stefan Källman Energi & Miljöchef Hyresbostäder i Norrköping AB Erfarenheter av IMD i bostadshus Stefan Källman Energi & Miljöchef Hyresbostäder i Norrköping AB Hyresbostäder I korthet 100% ägt av Norrköpings kommun Omsätter 813 Mkr 181 fastigheter 9 475 lägenheter

Läs mer

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931 ENERGIDEKLARATION Byggnadsfakta Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4 Byggnadsår: 1931 Antal våningsplan: 4 Bostadsyta (BOA): 2 467 m 2 Lokalyta (LOA): 201 m 2 Garageyta: 200 m 2 Antal

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Kollanda 1:19

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Kollanda 1:19 Utgåva 1:1 2012-04-04 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Kollanda 1:19 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Rapport: Fastighetsuppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter om fastigheten

Rapport: Fastighetsuppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter om fastigheten Rapport: Fastighetsuppgifter Kalkylerna grundas på följande uppgifter om fastigheten Fastighetsbeteckning Grankotten mindre 14 Ägarens namn Adress Postadress Energiexpert Brf Månberget Hus A 14930 Nynäshamn

Läs mer

BRF PÄRONET NR 7 UTVÄRDERING IMD VAHID JAFARPOUR

BRF PÄRONET NR 7 UTVÄRDERING IMD VAHID JAFARPOUR BRF PÄRONET NR 7 UTVÄRDERING IMD VAHID JAFARPOUR 2014-11-13 FÖRUTSÄTTNINGAR OCH GRUNDDATA Antal lägenhet 676 Bostadsarea (BOA) 51309 m² Lokalarea (LOA) 1065 m² BOA+LOA 52374 m² Varngarage 3200 m² Lägenhetsfördelning

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vintapparen 6

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vintapparen 6 Utgåva 1:1 2014-07-03 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vintapparen 6 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ENERGI. Scala 1:1. Aptus Logga_Negativ I cmyk 40% svart

ENERGI. Scala 1:1. Aptus Logga_Negativ I cmyk 40% svart ENERGI Scala : Aptus Logga_Negativ I cmyk 40% svart ENERGI. Individuell mätning sänker dina kostnader och skapar ett miljömedvetet boende. Oavsett om du vill få kontroll på din vatten-, el-, temperatur-

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Datum 2016-01-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2016-01-21 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Sparrisen 17 Kalkylerna

Läs mer

LimeSurvey. Filterinställningar. Resultat Antal poster i denna fråga: 17 Summa poster i denna enkät: 17 Procent av sammanlagt: 100.

LimeSurvey. Filterinställningar. Resultat Antal poster i denna fråga: 17 Summa poster i denna enkät: 17 Procent av sammanlagt: 100. LimeSurvey Översiktlig statistik LimeSurvey Filterinställningar Resultat Antal poster i denna fråga: 17 Summa poster i denna enkät: 17 Procent av sammanlagt: 100.00% Sammanfattning av fält för temp: Vårt

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Datum 2015-02-09 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-02-04 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Röbäck 30:30 Kalkylerna

Läs mer

NY FJÄRRVÄRMETAXA FÖR NÄRINGSFASTIGHETER GÄLLER FRÅN

NY FJÄRRVÄRMETAXA FÖR NÄRINGSFASTIGHETER GÄLLER FRÅN NY FJÄRRVÄRMETAXA FÖR NÄRINGSFASTIGHETER GÄLLER FRÅN 2019-09-01 NY PRISMODELL I arbetet för ett mer hållbart Kiruna inför vi nu en ny prismodell, hållbar både för miljön, för kunder och för oss. Våra kunder

Läs mer

Hur används vatten? Mätning av kall- och varmvattenanvändning i hushåll. Linn Stengård Energimyndigheten

Hur används vatten? Mätning av kall- och varmvattenanvändning i hushåll. Linn Stengård Energimyndigheten Hur används vatten? Mätning av kall- och varmvattenanvändning i hushåll Linn Stengård Energimyndigheten Hearing 30 september 2009 Förbättrad energistatistik i bebyggelsen och industrin Syfte med mätningarna

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2 Utgåva 1:1 2014-08-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blomkålssvampen 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rindö 3:42

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rindö 3:42 Utgåva 1:1 2014-08-19 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rindö 3:42 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tolered 37:4

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tolered 37:4 Utgåva 1:1 2015-02-02 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Tolered 37:4 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Källsätter 1:9

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Källsätter 1:9 Utgåva 1:1 2014-08-01 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Källsätter 1:9 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av:

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av: Energideklaration K VILLINGE-STEN 2:24 Smultronvägen 19 616 91 Åby Datum: 2015-03-17 Utförd av: Certifierad energiexpert: Niklas Sjöberg 0444/08 SP SITAC Bakgrund Sedan en tid tillbaka är det lag på energideklaration

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig.

Läs mer

Välkomna till Falkenberg Energis. Reko fjärrvärmeträff 2014

Välkomna till Falkenberg Energis. Reko fjärrvärmeträff 2014 Välkomna till Falkenberg Energis Reko fjärrvärmeträff 2014 Kvällens agenda: 18.00 Välkommen Bo Anders Antonsson, Administrativ Chef 18.20 Presentation av fjärrvärme och prisändring Eva Hammar Orava, Driftingenjör

Läs mer

Välkomna till REKO-kundträff i Lilla Edet. 4 november 2014

Välkomna till REKO-kundträff i Lilla Edet. 4 november 2014 Välkomna till REKO-kundträff i Lilla Edet 4 november 2014 Agenda Miljö & ekonomi Einar Marknad och kundfrågor Cecilia Fikapaus med kaffe och smörgås Nya prismodellen energispartips Ove Borg Allmänt om

Läs mer

Informationsmöte Stenyxans Samfällighet. Tisdag 6 oktober 2015 Klockan 19.00

Informationsmöte Stenyxans Samfällighet. Tisdag 6 oktober 2015 Klockan 19.00 Informationsmöte Stenyxans Samfällighet Tisdag 6 oktober 2015 Klockan 19.00 DAGORDNING 6 OKTOBER 1. Val av mötesfunktionärer 2. Syfte med mötet 3. Andelstal och anläggningsbeslut Lina Dahlström 4. Kulvertbyte

Läs mer

Utgåva 1:1 2013-09-20 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Taburetten 8 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

5 STEG TILL ENERGI- SNÅLARE BOENDE. Individuell mätning & debitering

5 STEG TILL ENERGI- SNÅLARE BOENDE. Individuell mätning & debitering GUIDE 5 STEG TILL ENERGI- SNÅLARE BOENDE Individuell mätning & debitering 1 5 Hur minskar man energiförbrukningen? Hur fördelar man kostnaderna rättvist? Minol ger dig 5 steg till ett energisnålare och

Läs mer

Välkomna till Falkenberg Energis. Reko fjärrvärmeträff 2014

Välkomna till Falkenberg Energis. Reko fjärrvärmeträff 2014 Välkomna till Falkenberg Energis Reko fjärrvärmeträff 2014 Dagens agenda: 15.00 Välkommen Bo Anders Antonsson, Administrativ Chef 15.20 Presentation av fjärrvärme och prisändring Eva Hammar Orava, Driftingenjör

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Annestorp 27:45

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Annestorp 27:45 Utgåva 1:1 2014-03-24 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Annestorp 27:45 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Urmakaren 40

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Urmakaren 40 Utgåva 1:1 2015-04-08 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Urmakaren 40 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Björken 6

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Björken 6 Utgåva 1:1 2012-04-04 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Björken 6 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Vännäs Tallen 8 Tallvägen 8

Energideklaration av fastigheten Vännäs Tallen 8 Tallvägen 8 Energideklaration av fastigheten Vännäs Tallen 8 Tallvägen 8 Datum 2015-04-21 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-04-20 Rapport: Villauppgifter Fastighet Vännäs Tallen 8 Kalkylerna grundas

Läs mer

Anbud - Individuell mätning och debitering. Rörskärets samfällighetsförening. Innehållsförteckning:

Anbud - Individuell mätning och debitering. Rörskärets samfällighetsförening. Innehållsförteckning: Namn: Rörskärets samfällighetsförening Att: Jan Villaume Datum: 2013-08-13 Gata: Storholmsvägen 382 Objekt: Rörskärets samf. Postadress: 132 52 Saltsjö-boo Offert-nr: 657 Anbud - Individuell mätning och

Läs mer

Spartips för klimatmedvetna 2007 Hälsningar från styrelsen

Spartips för klimatmedvetna 2007 Hälsningar från styrelsen Spartips för klimatmedvetna 2007 Hälsningar från styrelsen Copyright Samfälligheten Djurgårdarna Samfälligheten Djurgårdarna Sida 2 (5) 1 Allmänt Vid olika tillfällen har det framförts önskemål om svar

Läs mer

LuLeå Energi AB And reas Andersson andreas. andersson tu[eaenergi se Swedcert 3070-3070- Normat

LuLeå Energi AB And reas Andersson andreas. andersson tu[eaenergi se Swedcert 3070-3070- Normat 4 Luleé Energi Energiutredning/ Energidek[aration Ägarens namn: Fastighetsbeteckning: Henry Wätitato Stadsön 1:766 Företag som utfört energiutredningen: Energiexpert: E-postadress: Certifieringsorgan:

Läs mer

Ny prismodell 1 juli Nu blir det enklare att vara fjärrvärmekund!

Ny prismodell 1 juli Nu blir det enklare att vara fjärrvärmekund! Ny prismodell 1 juli 2016 - Nu blir det enklare att vara fjärrvärmekund! 1 Vad innebär den nya prismodellen för dig som kund? Vi vill ha nöjda kunder som upplever fjärrvärme som ett enkelt, bekvämt och

Läs mer

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt Värm poolen! Vi erbjuder en produkt för dig som förbrukar mycket värme på sommaren under månaderna maj-sept. t. ex. för dig som har pool. Kontakta oss så berättar vi mer! Nya kunder Vi erbjuder anslutning

Läs mer

Presentationer på Stämman 2019 Dennis Westin. Underhållsplan för Akalladalen 2019 Underhållet av Undercentralen ( UC )

Presentationer på Stämman 2019 Dennis Westin. Underhållsplan för Akalladalen 2019 Underhållet av Undercentralen ( UC ) Presentationer på Stämman 2019 Dennis Westin Underhållsplan för Akalladalen 2019 Underhållet av Undercentralen ( UC ) Underhållsplanen för 2019 se sid 14 i Kallelsen Underhåll enligt plan för 2018 som

Läs mer

Informationsmöte HSB 38 Domar

Informationsmöte HSB 38 Domar Informationsmöte HSB 38 Domar 29/1-2013 Agenda Fönster HSBs nya stadgar Lägenhetsdörrar Källarutrymmen Fönster Föreningens fönster är original sedan 50- talet, två-glas De läcker värme och leder till ojämn

Läs mer

Optimering -av energibesparingar i en villa.

Optimering -av energibesparingar i en villa. Optimering -av energibesparingar i en villa. Mats Karlström ce01mkm@ing.umu.se Stefan Lahti ce01sli@ing.umu.se Handledare: Lars Bäckström Inledning Än idag finns det många hus i Sverige som använder direktverkande

Läs mer

Individuell mätning kan bli krav i Sverige

Individuell mätning kan bli krav i Sverige I Tyskland är det fastställt i lag sedan 1981 och i Danmark sedan 1999. Det gäller individuell mätning av värme och vatten där möjligheterna att sänka sin förbrukning är stora. Nu har även svenska fastighetsägare

Läs mer

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt!

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! På vår webbplats goteborgenergi.se kan du läsa mer om hur fjärrvärme fungerar! Göteborg Energi AB Box 53 401 20 Göteborg Telefon 020-62 62 62 www.goteborgenergi.se

Läs mer

Rätt inomhusklimat så fungerar värmen

Rätt inomhusklimat så fungerar värmen Rätt inomhusklimat så fungerar värmen 1 20 21 grader i Stockholmshems lägenheter en temperatur de flesta är nöjda med. 2 Värme inomhus Ett bra inomhusklimat är viktigare än vad man kan tro, både för att

Läs mer

Vargskinnets Samfällighetsförening. Samfällighetsmöte Onsdag 30 November 2011

Vargskinnets Samfällighetsförening. Samfällighetsmöte Onsdag 30 November 2011 Vargskinnets Samfällighetsförening Samfällighetsmöte Onsdag 30 November 2011 Styrelsen 2011 Ordförande Mats Löfström Vargvägen 136 Sekreterare Stina Israelsson Vargvägen 58 Ledamot Tomas Östberg Vargvägen

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Dammgärdet 7

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Dammgärdet 7 Utgåva 1:1 2014-06-16 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Dammgärdet 7 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2 Grunduppgifter I rapporten redovisas uppgifterna som du matat in i Energiguiden. Du ser vilka åtgärder du utfört, det senaste årets energiförbrukning, uppgift om värmesystemet och en nulägesanalys för

Läs mer

IMD Individuell Mätning och Debitering

IMD Individuell Mätning och Debitering IMD Individuell Mätning och Debitering Rekommendation träffat mellan SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen Anders Johansson SABO IMD-rekommendationen Generell rekommendation för hela IMD-området

Läs mer

Kontaktuppgifter kundtjänst

Kontaktuppgifter kundtjänst Kontaktuppgifter kundtjänst Öppettider Måndag torsdag 8.15-16.00 Fredag 8.15-15.00 Telefon: 08-508 39 000 E-post: epost@stockholmshem.se 8 Hornsgatan 128 Box 9003 102 71 Stockholm tel 08-508 39 000 epost@stockholmshem.se

Läs mer

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19 Uppföljning energieffektivisering A Lind Maskin AB 2013-10-19 Peter Eriksson, ProjTek, Älvsbyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 Beskrivning av företaget... 3 Lokaler... 3 Bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vågbro 26:1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vågbro 26:1 Utgåva 1:1 2012-10-23 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vågbro 26:1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer