Inköp Stockholm 10/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inköp Stockholm 10/02-2015"

Transkript

1 Inköp Stockholm 10/

2 Preem Sveriges största leverantör av drivmedel och Nordens största raffinör...

3 Preems försäljning 2013 Totalt ca 117 Mdr SEK Export 69% Norden 15% EU 60% Nordamerika 15% Övriga 10%

4 Preems inköp av råolja 2013

5 Nya trender som påverkar inköp och ställer nya krav Tydliga trender Demografiförändringar Teknologisk utveckling Globalisering Informationsöverskott makroekonomiska förändringar parallellt med kortsiktiga överraskningar som finanskriser, askmoln, nya aktörer, tsunamis och krig.

6 Intressent och omvärldsanalys

7 Nuläge jämfört med konkurrenters inköp Baserat på, organisation, processer, system Effektivitet Lokal organisation Centraliserad organisation Affärsområde orienterat Multifunktionell fokus ST1 STATOIL Fordons industri Detaljhandel PREEM 2012 Livsmedel drycker OKQ8 Telecom NYNÄS Elektronik konsument Data IT Offentlig marknad Läkemedel industri Transaktions Orientering inköpspriser Samla volymer Minska total kostnader Integration internt Integration externt Förädlings aktiviteter Tid

8 Intressentanalys Management ROCE avkastning (inkomster-utgifter) på sysselsatt kapital är ett av de viktigaste mätetalen för PREEM. Inköp utgör den absolut största kostnadsposten och även relationen indirekta kostnader i förhållande till vinst är stor. Professionella inköp är därför av största vikt för räntabiliteten. Inköp och leverantörer har även en avgörande betydelse för kvalitet och efterlevnad av uppförande kod/hållbarhet samt bolagets drift/servicegrad och för att attrahera framtidens kompetenser. Marknad & Försäljning Kvalitet och rättidiga leveranser in är en förutsättning för detsamma ut. För att leva enligt vårt varumärke måste vi välja och utveckla leverantörer med samma anda. Vi specificerar våra behov från kunder, partners och återförsäljare tydligt så att leverantörerna entydigt uppfattar kravbilden. Stödprocessen för marknadsföring och försäljning har en hel den leverantörsinnehåll och skall vara effektiv så den ger största möjliga effekt per satsad krona. CSR Hållbar utveckling är centralt för PREEM licence to operate. Samma krav måste ställas på leverantörerna som på oss själva när det gäller social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet, och ekologisk hållbarhet/footprint. Vår utveckling får inte ske till priset av ett segregerat och ojämlikt samhälle och en förstörd miljö. Självklart bevakar vi så att det ej förekommer korruption eller otillbörlig kompensation mellan oss och våra leverantörer.

9 Intressentanalys Produktion Kostnader, driftsäkerhet och utnyttjandegrad är avgörande för konkurrenskraften hos vår produktion. Leverantörerna har en avgörande betydelse såväl för den löpande driften som vid större uppgraderingar och underhåll. Samverkan skall vara förtroendefull, effektiv och i alla lägen leverera rätt kvalitet i rätt tid Finans / IT PREEMs finansfunktion bevakar så att Leverantörer och Inköp i alla lägen levererar i linje med kommersiella krav och uppsatta finansiella mål. Inköp tillhandahåller struktur och data för sådan uppföljning. IT funktionen tillhandahåller system för en effektiv inköpsorganisation och låga transaktionskostnader i bolaget. HR Inköp och HR för en kontinuerlig dialog om vilken förädling som skall utföras internt i PREEM respektive av leverantörer köpa/tillverka. Analysen bygger dels på strategiska vikten av olika aktiviteter för oss och dels på våra förmågor jämfört med leverantörernas. Utöver detta är det av avgörande betydelse att vi har en rätt bemannad Inköpsfunktion, med rätt kompetenser i rätt antal vid varje givet tillfälle. En förflyttning sker löpande från operativa till mer strategiska/kommersiella aktiviteter.

10 Intressentanalys Juridik Inköp samverkar med den juridiska funktionen för att nå maximal efterlevnad av de legala krav som ställs på oss och vår verksamhet. Det är också avgörande att vi har bra avtal och mallar som tydligt och effektivt speglar vår samverkan med leverantörer och begränsar riskexponeringen för PREEM. Personal För att rekrytera och behålla rätt typ av kompetens skall Inköp tillhandahålla intressanta, väldefinierade uppdrag. Vi skall ha en prestandadriven kultur och belöna goda insatser. Utbildning och träning är viktigt för att vidareutveckla individernas kollektiva kompetens samtidigt som vi aktivt bygger att team med tydliga spetskompetenser och intressanta karriärvägar. Leverantörer PREEM skall vara en attraktiv köpare och leverantörernas första val i utmanande situationer. Vi åstadkommer detta genom att välja leverantörer som delar samma värdegrund och genom att agera professionellt och rättvist i alla lägen.

11 Målbild

12 12

13 Personal Strategi målbild Nuläge År 1 År 2 Lång sikt Strategi Önskat Läge 2019

14 Önskat läge Strategi Inköp inom PREEM ansvarar för alla kostnader som hamnar i leverantörsreskontran. Policyn för inköp beslutas av koncernledningen och innefattar allt som köps och samtliga leverantörer. Ansvaret för olika inköpskategorier och geografier är tydligt definierat liksom vad vi skall köpa respektive förädla internt. PREEM har en helhetssyn på inköp och en tydligt definierad och kommunicerad strategi. Upphandlingar sker medvetet och proaktivt i långa planeringscykler baserat på tydliga interna beslut och genomarbetade sourcingstrategier/kategoriplaner. Vi involverar övriga PREEM i målsättning, planering och exekvering av inköp där vi skiljer på strategisk och operativt inköp. Genom värdebaserade upphandlingar samarbetar vi med rätt leverantörer i rätt antal. Organisation Inom PREEM jobbar hela organisationen i linje med beslutad policy. Vi har samsyn avseende våra planer och jobbar enligt gemensamma processer. Beställarorganisation och inköp har väldefinierade ansvar, roller och befogenheter. Vissa kategorier, som till exempel råolja, delegeras utanför inköpsorganisationen, men exekveras dock enligt samma policy och process. Vår process innefattar allt från analys, leverantörsbedömning, leverantörsval och kontraktering till avrop, betalning, uppföljning och leverantörsutveckling. Olika process steg delegeras till olika delar av organisationen. Ansvaret/ägarskapet för olika kategorier och samtliga leverantörer är tydligt definierat.

15 Önskat läge Kommersiellt PREEM har förflyttat sig från ett transaktionellt/kommersiellt inköp till en position där totalkostnaden (TCO/ABC) styr vårt agerande. Vi jobbar integrerat intern och med stora delar av vår leverantörsbas för att uppnå bästa möjliga effekt i hela värdekedjan. Leverantörer väljs baserat på fakta och förväntad framtida prestation. Andelen vilda inköp minimeras. Vi jobbar aktivt för att utveckla våra strategiska leverantörer och vi minimerar administration genom att använda moderna elektroniska verktyg Leverantörsutveckling Inköpsorganisationen lägger en absolut majoritet av sin tid på strategiska leverantörer och standardiserar/effektiviserar relationen med övriga. Vi bedriver produktutveckling tillsammans med betrodda och utvalda leverantörer per kategori i övrigt utnyttjar vi konkurrensbilden i marknaden. Leverantörsutvecklingen leder till bättre hållbarhetsutveckling, bättre kvalitet, leveranser i rätt tid, lägre kapitalbindning och inte minst lägre totalkostnad System/arbetsstöd Vi jobbar för att förenkla och automatisera inköpsprocessen (analys kontrakt betalning) och får därmed bra avtal, god efterlevnad och hög effektivitet. Principen är avrop mot avtal. Historik sitter i system ej personer. Personal Vi har en strukturerad kompetensförsörjning, utveckling och validering. Totala bemanningen i inköpsprocessen har minskat genom att öka strategisk och minska administrativ tidsåtgång.

16 Inköp PREEM allmänt Direkt material (DM) står för 96 % av den totala spenden på Preem Totala spenden för Indirekt material (IM) är 4093 MSEK för samtliga ansvarsområden Logistik och transport Bank och finans Pågående nyanläggningar Fastighet Processrelaterat material Konsulter Entreprenad och underhåll IT & telefoni Utrustning Marknad och kommunikation Försäkring Personalrelaterat Fordon Resor Varav: Total spend Direkt material (DM): råolja, nafta, biodrivmedel 1259 MSEK inom Logistik och transport motsvaras av shipping

17 Aktiviteter 2014 vår

18 Utfall 1:a halvåret 2014 Strategiska initiativet Kostnads initiativen Det bedömda besparings-utfallet indikerar en återbetalning om mer än 7x varje investerad krona.

19 Strategiska aktiviteter 2015 för att nå 2019 års mål Strategi Påbörja implementering av mätverktyg för uppföljning och styrning Organisation Utveckla ett samordnat inköp genom inköpsrådet En process ett system och organisation som vet vad inköp innebär Kommersiellt Kategoristrategier ska utformas i strategiska kategorier Ta fram utvärderingskriterier och en modell för att använda mot leverantörer Leverantörsutveckling Modell för hur kravställning sker ifrån verksamhet till inköp (eventuellt Sourcingsystem) System/arbetsstöd Avvakta SVAR, förstudie påbörjas av inköpsverktyg Personal Fortsätta planen med att utveckla och komplettera kompetenser

20 Sammanfattning och var är vi på väg Vårt mål var att i första fasen leverera 21 Msek i kostnadsbesparing och leveransen blev 55 Msek, med 7 gånger insatskostnaden Strategiska initiativ har förändrats till aktiviteter som förverkligats Framåt Långsiktigt mål Att under 5 årsperioden som tidigare fastslagits realisera kostnadsreduceringar om 200 Msek. Att inom de 6 strategiska områdena systematiskt arbeta med de komponenter som fastslagits i strategiplanen, för att bli en inköpsorganisation som möter konkurrensen i branschen och svarar upp för var vi ska vara Under höst 2014 och 2015 Taktiska och strategiska aktiviteter PREEM Inköp Stockholm har lagt en tydlig strategi för att förbättra inköp och leverantörssamverkan. Vi gör detta genom att förbättra våra processer och säkerställa att vi utvecklar relevant kompetens och verktyg för att förverkliga planen. Strategin syftar till att skydda, bevara och utveckla PREEMs varumärke samtidigt som vi medverkar till lönsamhet genom kostnadssänkningar. Kostnadssänkningarna under planeringsperioden fram till och med 2018 skall överstiga 200 MSEK ackumulerat. Vi har under 2014 kommit en bra bit på denna resa men framåt krävs väl så mycket arbete och än mer strukturerade metoder för att nå vår ambitionsnivå.

21 Personal

22 Verksamheten ska i den nya organisationen alltid veta till vilken inköpare de ska vända sig Leverantörer & Kategorier Inköpsfora Frontend Verksamheten Leverantör Kategori Taktiska Strateg AO Leverantör 1 Leverantör 2 Kategori A Kategori A X X VF x% Av spenden Leverantör 3 Leverantör 4 Kategori A Kategori B X X Mar. x% Av spenden Leverantör 5 Kategori B X X Stab x% Av spenden Leverantör X Kategori Y X X x% Av spenden

23 Rätt kompetens är nyckeln Inköpsfunktionens effektivitet bestäms av Fem olika parametrar Där den enskilt viktigaste är de Anställdas individuella förmåga Organisation Management system Kapabillitet Processer IT/IM Totalt Managentsyst IT/IM Inköpsprocess Organisation Kapabillitet Källa McKinsey Quarterly

24 8 Kompetenser på inköp Analys Teknisk kompetens Affärsmannaskap Preem Spec. kunskaper Kommunikation Struktur Värkställande Inköps kunskaper

25 Analys Analys Generell analys Spend analys Finansiell analys Marknads- analys Intressent- analys [Förmåga att förstå och tolka fakta och siffror] [Förmåga att analysera fakta och siffror] [Förmåga att använda metoder för att analysera olika affärsscenarion] [Förmåga att tillämpa verktyg för riskhantering] Analys generell [Kunskap om olika datakällor för att hämta in spenddata] [Kunskap om leverantörskategorisering i spendanalys] [Kunskap om processen kring att inhämta spenddata] [Förmåga att använda spenddata i kvantitativ analys] Spendanalys [Generell kunskap om företagsekonomi (hur man tolkar årsredovisningar, nyckeltal mm)] [Kunskap om olika metoder för kostnadsberäkning] [Förmåga att använda metoder och verktyg för finansiell analys] [Kunskap om faktorer som påverkar kassaflöde] [Förmåga att använda metoder för att analysera leverantörers finansiella status] Finansiell analys [Kunskap om vilka verktyg som är tillgängliga för att kartlägga leverantörsmarknader] [Förmåga att använda metoder och verktyg för att inhämta information för analys av leverantörsmarknader] [Kännedom om logistikförhållanden på olika marknader.] [Förmåga att omsätta kunders behov till aktiviteter för bättre kundnöjdhet] [Kunskaper för att omsätta kundbehov till leverantörsmarknadskrav] [Kunskap om företagets konkurrenter] Marknadsanalys [Kunskap om de intressenter som påverkar företaget] [Kunskap om hur man upprättar en intressentanalys] [Kunskap om tillämpningen av en intressentanalys] Intressentanalys

26 Affärsmannaskap Affärs- mannaskap Generella affärsprocesser Avtal och juridik Förhandling Pris- sättning Försäljning [Kunskap om konceptet "värdekedja"] [Kunskap om riskhantering avseende image, finans- och juridikfrågor, försörjningsrisker mm] [Kunskap om etik (Code of Conduct)] [Kunskap om marknadsmodeller som används av leverantörer] [Kunskap om ekonomisk förvaltning och ekonomistyrning] [Kunskap om företagets affärsprocesser och gränssnittet mellan olika enheter och avdelningar] [Kunskap om företagets produkter och tjänster] [Förståelse för de underliggande faktorerna för efterfrågan av företagets produkter/tjänster] [Kunskap om marknadsföring, marknadsplanering och hur man bygger marknadsstrategier] Generella affärsprocesser [Kunskap om nationalekonomi] [Kunskap om avtalsrätt] [Kunskap om internationella förordningar för kommersiella transaktioner inklusive standardvillkor för internationell handel] [Kunskap om lagen om immateriella rättigheter] [Kunskap om internationell affärsjuridik] [Förmåga att formulera och justera avtal i enlighet med lagen för att skydda företagets intressen] [Kunskap om standardvillkor som företaget använder i köpekontrakt] [Förmåga att använda företagets upphandlingsmodeller] [Kunskap om strukturen i leverantörsavtal och dess innehåll] [Förmåga att skapa avtal för anskaffning av standardprodukter] [Förmåga att skapa avtal nya affärskoncept (ex outsourcing av företagsfunktioner)] Avtal och juridik [Kunskap om förhandlingsprocessen] [Kunskaper om förberedelser inför förhandling inklusive att sätta mål] [Kunskaper i förhandlingstaktik och strategier] [Förmåga att använda olika förhandlingstaktik och strategier för olika affärssituationer] [Kunskap om och förmågan att hantera interkulturella aspekter av förhandling] [Förmåga att skapa och leda förhandlingsteam] [Kunskap om inverkan av ickeverbal kommunikation inom förhandling] [Förmåga att hantera dödlägen inom förhandling och att hitta lösningar för att nå resultat] [Förmåga att systematiskt utvärdera förhandlingsprocesser och dess resultat] Förhandling [Kunskap om olika prissättningsmetoder] [Kunskap om olika prissättningsfaktorer] Prissättning [Kunskap om kundanalys] [Kunskap om strategiska säljprocesser, tex key account management] Försäljning

27 Kommunikation Kommunikation Skriven Kommunikation Muntlig kommunikation Relationship management [Förmåga att formulera skrivna budskap] [Förmåga att använda Excel, Powerpoint och Word] [Förmåga att presentera information, dvs att omvandla fakta till information som andra förstår] [Förmåga att presentera resultatet av en analys] Skriven kommunikation [Förmåga att strukturera muntliga budskap] [Retorisk förmåga, dvs principen om metoder för argumentation och presentation] [Kunskap om vanliga presentationstekniker] [Kunskap om att sätta upp workshops och strukturera möten] [Förmåga att använda engelska språket] Muntlig kommunikation [Kunskap om metoder för att hantera komplexa affärssituationer] [Förmåga att attrahera leverantörer och säkerställa att företaget är prioriterat] [Förmåga att kommunicera företagets mål och strategier till en extern partner för att skapa affärsmöjligheter] [Förmåga att sälja till andra, dvs att övertyga dem om att acceptera koncept eller lösningar] [Förmåga att säkerställa att kommunicerade budskap exekveras] [Förmåga att säkerställa att kommunicerade budskap är förstådda] [Förmåga att formulera budskap för att nå uppsatta mål] Relationship management

28 Verkställande Verkställande Ledarskap Samarbete Förändrings- ledning [Kunskap om generella ledarskapsteorier] [Kunskap om skillnaden mellan att leda individer och att leda verksamhet] [Förmåga att ge personer återkoppling kring olika typer av beteende] [Förmåga att utveckla processer genom intern träning och utvecklingsplaner] [Förmåga att sätta och följa upp mål] [Förmåga att engagera personer för att nå mål] [Kunskap om hur man omvandlar företagets mål till individuella mål] [Kunskap om generell affärsutveckling] Ledarskap [Förmåga att etablera och upprätthålla sociala relationer] [Kunskap om gruppdynamik] [Förmåga att arbeta i tvärfunktionella och tvärorganisatoriska team] [Förmåga att vara en god lagspelare] [Förmåga att hantera kulturella skillnader mellan nationaliteter, företag, avdelningar, kön mm] Samarbete [Kunskap om drivkrafterna för förändring inom företaget] [Kunskap om metoder för förändringshantering] Förändringsledning

29 Inköpskunskaper Inköps kunskaper Strategi Kategoristyrning Leverantörs- utveckling Upphandling Värdekedja analys [Förmåga att utveckla och förstå "business case"] [Förmåga att använda modeller för kostnadsnedbrytning] örmåga att använda strategiska metoder för analys och segmentering av leverantörsbasen, som ex Kraljics matris] [Förmåga att utveckla en inköpsstrategi] [Förmåga att implementera inköpsstrategier] [Kunskap om verktyg för att följa upp strategier] [Kunskap om processer för strategiskt inköp] [Förmåga att sätta upp och använda relevanta KPIer för inköpsfunktionen] Strategi [Kunskap om metoder för att bygga upp en portfölj av aktiviteter för kategoribaserat inköp] [Kunskap om olika processteg inom kategoristyrning] [Kunskap om de fyra hörnstenarna inom kategoristyrning] [Förmåga att bygga hypoteser för olika kategorier] Kategoristyrning [Förmåga att använda metoder för leverantörsutveckling] [Kunskap om hur metoder för leverantörsutveckling passar specifika affärssituationer] [Förmåga att implementera leverantörsutvecklingsplaner internt inom företaget] [Förmåga att implementera leverantörsutvecklingsplaner externt hos leverantören] [Kunskap om modeller för uppföljning av leverantörsutveckling] [Kunskap om verktyg för att analysera potentialen för leverantörsutveckling] Leverantörsutveckling [Kunskap om generiska inköpsprocesser] [Kunskap om taktiska inköpsprocesser (RFI, RFQ, avtal)] [Förmåga att beräkna totalakostnad (TCO)] [Kunskap om operativa inköpsprocesser] [Förmåga att använda företagets system för operativt inköp] [Förmåga att använda företagets standardavtal] [Förmåga att hitta och köpa av nya leverantörer] [Förmåga att följa upp order på daglig basis] [Förmåga att mäta leveransprecision] [Förmåga att hantera fordringar] [Förmåga att använda kontrakt och avtal] [Förmåga att följa upp leverantörskvalitet] Upphandling [Förmåga att använda verktyg för "value engineering"] Värdekedjeanalys

30 Struktur Struktur Projekt ledning Kategori projekt Uppföljning Planering [Förmåga att använda verktyg för projektledning] [Förmåga att leda projekt eller tvärfunktionella team] [Kunskap om verktyg för projektledning] Projektledning [Förmåga att mäta besparingar i kategoriprojekt] [Förmåga att sätta ihop ett kategoriteam] [Förmåga att leda ett kategoriteam] [Förmåga att tillämpa Preems mallar och verktyg för kategoriinköp] Kategoriprojekt [Kunskap om hur man utvärderar resultat av lagarbete och hur projekt genomförs] [Förmåga att utveckla uppföljningssystem för operativt inköp] [Förmåga att utveckla uppföljningssystem för strategiskt inköp] [Förmåga att skapa KPIer] [Förmåga att mäta och utvärdera leverantörer] [Generell kunskap om syftet med KPIer] [Generell förmåga avseende beräkning och matematik] Uppföljning [Förmåga att leverera pålitliga prognoser] [Förmåga att övervaka kapacitetsanvändning] [Förmåga att tolka och utvärdera prognoser] [Förmåga att använda olika planeringstekniker] [Förmåga att använda livscykelberäkningar] Planering

31 Preem specifika kunskaper Preem Specifika kompetenser Preem-specifika kompetenser [Kunskaper om Preems kärnvärden och uppförandekod] [Kunskaper om Preems affärsmoralpolicy] [Kunskaper om koncernregel 1:1] [Kunskaper om Preems inköpshandbok] [Kunskaper om ISO 9000] [Kunskaper om ISO 14001] [Kunskaper om OHSAS 18001]

32 Teknisk kompetens Teknisk kompetens Teknisk kompetens [Grundläggande kunskaper i teknik] [Förmåga att läsa ritningar] [Förmåga att tolka tekniska specifikationer] [Förmåga att upprätta tekniska specifikationer] [Kunskaper om konstruktion]

33 Resultat kompetensutvärderingen

34 Mål 2019 ska vi vara Snitt samtliga kompetenser inom Preem Analys 6 Teknisk kompetens Affärsmannaskap Att nå nivå 6 blir mycket kostsamt och inte önskvärt 2 1 Inköpskunskaper Preemspecifika kompetenser 0 Struktur Verkställande Kommunikation

35 Kompetensutvärderingen 2014 visar Snitt samtliga kompetenser inom Preem Analys 6 Preem inköp Mål 2019 Preemspecifika kompetenser Teknisk kompetens Struktur Verkställande Affärsmannaskap Kommunikation Att nå nivå 6 blir mycket kostsamt och inte önskvärt Ett stort gap finns i inköpskunskaper (värdekedjan förståelse) upphandling OK Enskilda medarbetare behöver kompetens stärkas Saknas roller, för många samma lika Det behövs verktyg för att följa upp inköp (verkställande) Affärs mannaskapet svagt främst inom förhandling, prismodeller och avtal Inköpskunskaper

36 Kompetensutvärderingen visar Resultat av undersökning på aggregerad nivå/hela Preem inköp 2,8 2,7 3,5 3,1 2 Genomsnitt hela undersökningen/pre em; 2,7 2,5 Analys Affärsmannaskap Kommunikation Verkställande Inköpskunskaper Struktur Kompetens Genomsnitt hela undersökningen/preem

37 Kompetensutvärderingen visar Resultat av undersökning på aggregerad nivå/hela Preem inköp 5 högst rankade kompetensområdena 4,1 3,8 3,5 3,5 3,2 2,7 Samarbete Skriven kommunikation Analys generell Muntlig kommunikation Förhandling Topp 5 områden Genomsnitt hela underskkningen 5 lägst rankade kompetensområdena 2,2 2,1 2 1,9 2,7 Kategoristyrning Planering Leverantörsutveckling Teknisk kompetens Värdekedjeanalys 0,4 Botten 5 områden Genomsnitt hela undersökningen

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet

Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Vi omsätter kunskap till hållbar lönsamhet Category Management.ppt 1 A204 Silf erbjuder Utbildningar - inköp upphandling - logistik - juridik - förhandling - Öppna & Företagsinterna - Internationella certifieringar

Läs mer

bättre kategoristyrning

bättre kategoristyrning TIO TIO TIPS TIPS FÖR FÖR bättre kategoristyrning INNEHÅLL Tio tips för bättre kategoristyrning Sätt tydliga mål för kategoristyrningsarbetet...4 Använd nyckeltal för att följa upp målen...5 Använd tvärfunktionella

Läs mer

Vad är en process? och Varför processer?

Vad är en process? och Varför processer? Vad är en process? och Varför processer? Syftet med dagens övning är att studenten skall få en första insikt och förståelse för de processer som finns inom inköpsområdet. Dessutom skall studenten förstå

Läs mer

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Banbrytande genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Vår grundläggande metod för affärsutveckling och transformation av verksamheter kallar vi

Läs mer

Hur leder du en inköpsorganisation mot förändring?

Hur leder du en inköpsorganisation mot förändring? Hur leder du en inköpsorganisation mot förändring? Anders Kron 2017-01- 25 www.convendor.se Vad gör Convendor? Vi är ett kunskapsföretag inom utveckling av staber och stödfunktioner Nyhetsbrev Nätverk

Läs mer

Förstärkt gemensam inköps- och upphandlingsorganisation

Förstärkt gemensam inköps- och upphandlingsorganisation Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 08-508 25 119 Till Socialnämnden 2017-10-17 Förstärkt gemensam inköps- och

Läs mer

Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation

Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-26 Handläggare Agneta Steinbeck Telefon: 08-50833580 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Förstärkt gemensam

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Detta dokument beskriver hur professionella inköp och upphandlingar ska göras, vilka generella riktlinjer som finns och hur ansvarsfördelningen ser

Läs mer

Avtalsstruktur. Bas skrivelse. Appendix 1. Appendix 2. Appendix 3. Appendix 4

Avtalsstruktur. Bas skrivelse. Appendix 1. Appendix 2. Appendix 3. Appendix 4 Avtalsstruktur Bas skrivelse Appendix 1 Appendix 2 Appendix 3 Appendix 4 PROCESSER Syfte och kravbild Syftet med dagens övning är att studenten skall få en första insikt och förståelse för de processer

Läs mer

Gräva där man står En vinnande strategi i en osäker omvärld?

Gräva där man står En vinnande strategi i en osäker omvärld? Svenska företags utmaningar och fokusområden 2013 Gräva där man står En vinnande strategi i en osäker omvärld? Stockholm, 2013-01-18 Kontaktperson: Jakob Holm, VD Axholmen + 46 (0)8 55 00 24 81 jakob.holm@axholmen.se

Läs mer

Sebastian Nordgren Inköpschef Nacka kommun. Silf Competence

Sebastian Nordgren Inköpschef Nacka kommun. Silf Competence "Att mäta och följa upp inköpsverksamheten och dess mognadsgrad anser jag är en framgångsfaktor för att säkerställa ständig utveckling samt att kunna jämföra och lära av andra. Som inköpschef måste jag

Läs mer

Repetition strategiskt inköp. 1. Visioner o strategier 2. Riskhantering o CSR 3. Outsourcing o Kategoristyrning

Repetition strategiskt inköp. 1. Visioner o strategier 2. Riskhantering o CSR 3. Outsourcing o Kategoristyrning Strategiskt inköp Repetition strategiskt inköp 1. Visioner o strategier 2. Riskhantering o CSR 3. Outsourcing o Kategoristyrning Mål och KPI Process och rutiner Supply Strategier Strategi för inköp på

Läs mer

Basware Experience Sverige 2012

Basware Experience Sverige 2012 Basware Experience Sverige 2012 Category Management - en del av det strategiska inköpsarbetet Matti Bjerking 301 000 000 Category Management Kategoristyrning Kategoristyrning - en del av det strategiska

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation delaktighet Medarbetare information kunskap kompetens komplex försäljning enkel försäljning Strategiskt Inköp hälsa vision målbild syfte mål strategi effektivitet lönsamhet Varför

Läs mer

Våra affärsprinciper

Våra affärsprinciper Våra affärsprinciper Vår vision är att skapa hållbara energilösningar i världsklass. Vi vill kunna kombinera stark och uthållig tillväxt tillsammans med god lönsamhet. Genom detta skapar vi värdetillväxt

Läs mer

Inköp inom Sandvik. CLIP-seminarium 2 september 2010. Jan Kjellén Business Developer Sandvik Purchasing

Inköp inom Sandvik. CLIP-seminarium 2 september 2010. Jan Kjellén Business Developer Sandvik Purchasing Inköp inom Sandvik CLIP-seminarium 2 september 2010 Jan Kjellén Business Developer Sandvik Purchasing Sandvik i korthet Vad är vi? Vi är ett världsledande verkstadsindustriföretag. Vad gör vi? Vi tillverkar

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Omsättningsrekord och tillväxtsatsningar

Omsättningsrekord och tillväxtsatsningar Omsättningsrekord och tillväxtsatsningar 2 Sven Uthorn VD och koncernchef Harriet Piscator CFO Highlights, andra kvartalet 2017 Tillväxtsatsningar Marknaden och B3IT Finansiell utveckling, januari-juni

Läs mer

Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna

Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna Uppfylla vår medarbetarstrategi Leverera våra HR ambitioner Stödja vår verksamhet Främja våra värderingar Schindles medarbetarstrategi Stödja vår verksamhet genom att stödja medarbetarna www.schindler.com/careers

Läs mer

Policy. Inköp. Gäller för Stockholms läns landsting. Diarienummer LS Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med

Policy. Inköp. Gäller för Stockholms läns landsting. Diarienummer LS Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Policy Inköp Gäller för Stockholms läns landsting Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Dokumentnummer Fastställd av Upprättad av 1200504 Informationssäkerhetsklass 2 (10) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar

Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar Accelererad tillväxt och nya framtidssatsningar 2 Sven Uthorn VD och koncernchef Harriet Piscator CFO Highlights, första kvartalet 2017 Tillväxtsatsningar Marknaden och B3IT Finansiell utveckling, jan-mars

Läs mer

Syfte Mål Värderingar

Syfte Mål Värderingar Syfte Mål Värderingar xzzhjhzx AF Gruppen ASA Telefon +47 22 89 11 00 afgruppen.se 2 kingdesign.no / 0614 6 Syfte Vision Affärsidé 12 Mål Ägare Medarbetare Kunder Leverantörer Samhället Hälsa, miljö och

Läs mer

Dialog ger bättre offentliga affärer! Sebastian Nordgren Inköpschef

Dialog ger bättre offentliga affärer! Sebastian Nordgren Inköpschef Dialog ger bättre offentliga affärer! Sebastian Nordgren Inköpschef Nackabor: Arbetsplatser: Arbetslöshet: Bostäder: Företag: Kommunbudget: Politisk majoritet: Kommunyta: Kustlinje: Grönyta: 101 220 36

Läs mer

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND SÄLJKULTUR ANALYS BAKGRUND OAVSETT BRANSCH och verksamhet råder stenhård konkurrens om kunder och affärer. På VD:s och försäljningschefens bord vilar ansvaret att ständigt leverera tillväxt och lönsamhet.

Läs mer

INKÖPSSTRATEGI Inköpsbarometern rapport nr 1 februari 2012

INKÖPSSTRATEGI Inköpsbarometern rapport nr 1 februari 2012 INKÖPSSTRATEGI Inköpsbarometern rapport nr 1 februari 2012 ProSourcia AB Tegelviksgatan 79 116 47 Stockholm www.inkopsbarometern.com info@inkopsbarometern.com Inköpsstrategi 2 Executive Summary Inköpsbarometerns

Läs mer

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten Kvalitativt jämställdhetsarbete Varför fick jag uppdraget att prata på denna konferens? Vad kan kommunala räddningstjänster lära av

Läs mer

Redovisning Examensarbete

Redovisning Examensarbete Redovisning Examensarbete Datum för redovisning av X-jobb Den 25/11 08:30 på Rosen Slutrapport till HL och opponentgrupp senast den 21/11 Impact on Procurement Context (omgivning) World Economic Development

Läs mer

Målbilder för Koncerngemensam HR funktion och Inköp /upphandlingsfunktion

Målbilder för Koncerngemensam HR funktion och Inköp /upphandlingsfunktion Målbilder för Koncerngemensam HR funktion och Inköp /upphandlingsfunktion Styrelsehandling nr 16 2018 02 09 Förslag till beslut i styrelsen för Förvaltnings AB Framtiden Styrelsen föreslås besluta Att

Läs mer

BUSINESS START. Vill du utveckla din idé till en affärsidé? Vem kan vara med?

BUSINESS START. Vill du utveckla din idé till en affärsidé? Vem kan vara med? BUSINESS START Vill du utveckla din idé till en affärsidé? Inkubera Business Start ger dig möjlighet att tillsammans med oss förädla din idé och få mer kunskap om vad det innebär att starta ett eget företag.

Läs mer

Så lyckas du med din P2P-investering

Så lyckas du med din P2P-investering Whitepaper Så lyckas du med din P2P-investering Ta del av fördelarna med att investera i en P2P-lösning. Läs mer på visma.se/proceedo Bakgrund och vad är P2P? Begreppet P2P var ett av ett antal buzz -fraser

Läs mer

Syfte Mål Värderingar

Syfte Mål Värderingar Syfte Mål Värderingar November 2017 1 kingdesign.no / 1117 / 1000 / forsidefoto: Werner Anderson AF Gruppen ASA Telefon +47 22 89 11 00 afgruppen.no AF Gruppen Sverige AB Telefon +46 31 762 40 00 afgruppen.se

Läs mer

Aktivt ägande i praktiken: Scandinavian Business Seating. 10 mars 2011

Aktivt ägande i praktiken: Scandinavian Business Seating. 10 mars 2011 Aktivt ägande i praktiken: Scandinavian Business Seating 10 mars 2011 1 2 3 4 5 6 Ratos investeringsidé Innehavsstrategi Investera i en stark kärnaffär Konsolidera Norden Tillvarata synergier Industrialisera

Läs mer

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på E-BOK NY SOM HR-CHEF Detta bör du ha koll på Detta bör du ha koll på 2 INNEHÅLL Introduktion 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen 8

Läs mer

www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet

www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet www.lojalitet.nu skapar långsiktig lönsamhet Lojalitet levererar hållbara resultat och skapar långsiktigt lönsamhet för våra kunder ü Lojalitet skapar lönsamhet åt våra kunder genom kvalitetsarbete och

Läs mer

EN GUIDE FRÅN. Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning

EN GUIDE FRÅN. Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning EN GUIDE FRÅN Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning Hej där! Den digitala utvecklingen är igång för oss alla, men den ser olika ut beroende på vilka utmaningar man har. I

Läs mer

KEY ACCOUNT MANAGEMENT

KEY ACCOUNT MANAGEMENT KEY ACCOUNT MANAGEMENT IHM KEY ACCOUNT MANAGEMENT Nyckelkundsbearbetning är en avgörande framgångsfaktor i affärsutvecklingsarbetet för många företag inom business to business. IHM Key Account Management

Läs mer

HR & Kommunikationschef

HR & Kommunikationschef Befattningsbeskrivning: HR & Kommunikationschef April 2018 Setterwalls Advokatbyrå Setterwalls Advokatbyrå är en av Sveriges ledande affärsjuridiska fullservicebyråer med ett väl upparbetat internationellt

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

De finns flera utmaningar med dagens mätning och uppföljning och därmed en massa förbättringsmöjligheter

De finns flera utmaningar med dagens mätning och uppföljning och därmed en massa förbättringsmöjligheter De finns flera utmaningar med dagens mätning och uppföljning och därmed en massa förbättringsmöjligheter Brister i dagens mätning och uppföljning Saknar systemstöd (manuellt arbete) För få mätetal Rapportering

Läs mer

Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation Remissvar på remiss från kommunstyrelsen, KS dnr /2017

Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation Remissvar på remiss från kommunstyrelsen, KS dnr /2017 Idrottsförvaltningen DNR 01.06/917/2017 Sida 1 (9) Datum 2017-09-22 IDN 2017-10-17 Handläggare Anna Lundgren Telefon: 508 27 691 Till Idrottsnämnden Förstärkt gemensam upphandlings- och inköpsorganisation

Läs mer

Agenda. 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. Upphandlingsprocessen 5. RFI (Request For Information) 6. RFQ (Request For Quotation)

Agenda. 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. Upphandlingsprocessen 5. RFI (Request For Information) 6. RFQ (Request For Quotation) Agenda 1. Introduktion 2. Operativt inköp 3. Eget företag 4. Upphandlingsprocessen 5. RFI (Request For Information) 6. RFQ (Request For Quotation) FÖRKORTNINGAR CSR EOQ IPO MPS MRO Corporate Social Responsibility

Läs mer

Aura Light Uppförandekod. Riktlinjer avseende värderingar och etik Datum: Senast reviderad:

Aura Light Uppförandekod. Riktlinjer avseende värderingar och etik Datum: Senast reviderad: Aura Light Uppförandekod Riktlinjer avseende värderingar och etik Datum: 2016-07-08 Senast reviderad: Inledning I Aura Lights uppförandekod kan du läsa om våra etiska riktlinjer som utgör grunden för hur

Läs mer

Marknadsförare Digitala Medier och E-handel, Linköping

Marknadsförare Digitala Medier och E-handel, Linköping Marknadsförare Digitala Medier och E-handel, Linköping Texter Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om Projektledning av marknadsföringsaktiviter Logistiklösningar vid e-handel Juridik

Läs mer

Dag 1. GolvSpecialisten AB

Dag 1. GolvSpecialisten AB Dag 1 GolvSpecialisten AB Företaget GolvSpecialisten AB (GSAB) bildades 1987 och har sedan dess vuxit till ett världsledande företag inom professionell slip- och polersystem för golv. Man producerar utrustning

Läs mer

Upphandling inom Skatteverket 2012

Upphandling inom Skatteverket 2012 Upphandling inom Skatteverket 2012 20121004 Agenda Organisation Riktlinje Kategoristyrning Upphandling Förebyggande skatteinformation Skatteverket Vår vision är ett samhälle där alla gör rätt för sig Tar

Läs mer

Exempel på mallar. Är din HR funktion. Liam Ulvhag

Exempel på mallar. Är din HR funktion. Liam Ulvhag Exempel på mallar Är din HR funktion mogen för en SLA? Liam Ulvhag Förtydliga en komplex organisation 1. Det är dags att formalisera en professionell relation mellan HR och linjen Att implementera en HR

Läs mer

Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet

Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet White Paper Talent Management i konsultföretag - 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet Mindre administration, effektivare försäljning

Läs mer

Version 2.0, 2013-09-24. Uppförandekod. (Code of Conduct)

Version 2.0, 2013-09-24. Uppförandekod. (Code of Conduct) Version 2.0, 2013-09-24 Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod Kalix Tele24 tillhandahåller telefonister till företag, myndigheter och organisationer inom ett mycket stort spektra av verksamheter.

Läs mer

FÖRÄNDRINGSLEDNING, FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETER. Jan Zakariasson 1

FÖRÄNDRINGSLEDNING, FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETER. Jan Zakariasson 1 FÖRÄNDRINGSLEDNING, FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETER Jan Zakariasson 1 AGENDA Samlade erfarenheter från ledning och styrning av verksamheter Verktyg, metoder Tips Agima Management - Förändringsledning

Läs mer

Upphandlingssamverkan D-U Inledning

Upphandlingssamverkan D-U Inledning Inledning 1/7 Nu Reflektioner Resursläget Mycket på gång e-stelle! Inköp är mycket Inköp Upphandling Anskaffning Spendanalys Leverantörmarknadsanalys Strategi Anbudsinfordran Anbudsutvärdering Förhandling

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Veta hur du sätter mål för utvecklingen av en KAM-relation. Kunna identifiera vilka områden som kan utvecklas tillsammans med kunden.

Veta hur du sätter mål för utvecklingen av en KAM-relation. Kunna identifiera vilka områden som kan utvecklas tillsammans med kunden. RESULTAT EFTER PROGRAMMET IHM Key Account Management (KAM) ger en helhetssyn på hur du utvecklar strategi och organisation för dina strategiskt viktiga kunder samt hur du framgångsrikt arbetar med nyckelkundsbearbetning.

Läs mer

COOR HÅLLBARHETSPOLICY

COOR HÅLLBARHETSPOLICY Coor-Group 1 (7) COOR HÅLLBARHETSPOLICY Syfte Coors ambition är att ständigt utveckla verksamheten från ett brett och långsiktigt perspektiv att bedriva en lönsam och sund verksamhet idag utan att kompromissa

Läs mer

Ramavtal (SKI) Konsulttjänster (Affärsconcept) Media & HR

Ramavtal (SKI) Konsulttjänster (Affärsconcept) Media & HR Ramavtal (SKI) Konsulttjänster (Affärsconcept) Media & HR Vår affärsidé Vi erbjuder offentlig sektor avtal och tjänster inom inköp och HR som underlättar vardagen, frigör resurser till välfärden och bidrar

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av transporttjänster. Från analys till avtalsvård

Miljökrav vid upphandling av transporttjänster. Från analys till avtalsvård Miljökrav vid upphandling av transporttjänster Från analys till avtalsvård Hur ställa miljökrav vid upphandling? Kort presentation av VGR Miljöarbetet i VGR Följ inköpsprocessen Ta god tid för behov och

Läs mer

ÖPPNA PROGRAM 2014/2015

ÖPPNA PROGRAM 2014/2015 ÖPPNA PROGRAM 2014/2015 LEDARSKAP & MEDARBETARSKAP MOTIVATION & KOMMUNIKATION Datum: 26-28 nov 2014 (sve) i Göteborg & 9-11 mars 2015 i Stockholm (sve) & 22-24 april 2015 i Göteborg (sve) Träning i att

Läs mer

Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017

Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017 Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017 Innehåll Hållbarhetsrapport 1 Affärsmodell 2 Fokus kring hållbarhet 2 Miljö-, Etik-, och samhällsfrågor 3 Uppförandekod 3 Miljömässigt ansvarstagande 4 Systematiskt

Läs mer

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef NYEMISSIONEN VISAR TYDLIGA RESULTAT VI SKAPAR STORT INTRESSE OCH FÖRTROENDE Nyemissionen tillförde cirka MSEK 1 996 Starkt stöd från aktieägare

Läs mer

Inköp på Svenska kraftnät

Inköp på Svenska kraftnät Inköp på Svenska kraftnät Konsult- och entreprenörsdagen 2015 Ulrika Hesslow, inköpschef På gång på Inköp Inköpsplan Utvärderingskriterier Uppföljning lev Kontraktsmallar Rekrytering Kvalificering Kategoristyrning

Läs mer

Allmänt. 1. ledamöterna av den verkställande ledningen 2. risktagare, 3. medarbetare med ansvar för kontrollfunktioner, och

Allmänt. 1. ledamöterna av den verkställande ledningen 2. risktagare, 3. medarbetare med ansvar för kontrollfunktioner, och Uppföljning och utvärdering av program för aktiebaserad ersättning, tillämpningen av riktlinjer för ersättning samt gällande ersättningsstruktur och ersättningsnivåer i banken. Allmänt Styrelsen i SEB

Läs mer

AFFÄRSPROGRAM FÖR INDIVIDER OCH FÖRETAG

AFFÄRSPROGRAM FÖR INDIVIDER OCH FÖRETAG PROGRAMUTBUD AFFÄRSPROGRAM FÖR INDIVIDER OCH FÖRETAG BUSINESS IN PROGRESS IHM MANAGEMENT IS DOING THINGS RIGHT, LEADERSHIP IS DOING THE RIGHT THINGS. PETER DRUCKER IHM School in Progress IHM verkar mitt

Läs mer

Semcon Code of Conduct

Semcon Code of Conduct Semcon Code of Conduct Du håller nu i Semcons Code of Conduct som handlar om våra koncerngemensamma regler och förhållningssätt. Semcons mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer

Läs mer

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE STEG 1 BESTÄM VILKA OMRÅDEN NI SKA ARBETA MED Börja med att ta reda på vilka interna och externa krav och önskemål som finns. När ni har gjort det kan ni välja

Läs mer

Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09. Johan Almesjö Inköp Gävleborg. Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09

Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09. Johan Almesjö Inköp Gävleborg. Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09 Att beställa varor och tjänster i kommunal regi 2012-05-09 Johan Almesjö Inköp Gävleborg Mikael Hallqvist Gävle Kommun 2012-05-09 1 Vision Mål Partnern för den bästa affären Ägare Förtroende Kunder Trogna

Läs mer

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Cornerstone HCM Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Ett av de viktigaste målen för Human Resources är att se till verksamheten hela

Läs mer

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen.

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen. Resultat och slutsatser av enskilt projekt Framtagande av beslutsunderlag för etablering av en operativ nationell exportfunktion inom avfalls -och återvinningsområdet Inledning Resultatet av enskilt projekt

Läs mer

NORDIC MORNINGS AFFÄRSETISKA KOD VÅRA VÄRDERINGAR VÅRA RIKTLINJER START ANSVAR MÄNNISKORNA KUNDERNA FÖRETAGET EFTERLEVNAD PARTNERS

NORDIC MORNINGS AFFÄRSETISKA KOD VÅRA VÄRDERINGAR VÅRA RIKTLINJER START ANSVAR MÄNNISKORNA KUNDERNA FÖRETAGET EFTERLEVNAD PARTNERS NORDIC MORNINGS AFFÄRSETISKA KOD Det här dokumentet sammanfattar vår affärsetiska kod. Koden bygger på våra värderingar och vägleder oss i sam- arbetet med kollegor, kunder, partners och andra intressenter.

Läs mer

Folksam med dotterbolag

Folksam med dotterbolag Folksam med dotterbolag Finansmarknadsträff Stockholm, 5 november 2014 Q1-Q3 2014 Fortsatt stark premietillväxt och kundnöjdhet 2 Tite l på Stark efterfrågan inom alla områden Total premievolym miljarder

Läs mer

Processinriktning i ISO 9001:2015

Processinriktning i ISO 9001:2015 Processinriktning i ISO 9001:2015 Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att förklara processinriktning i ISO 9001:2015. Processinriktning kan tillämpas på alla organisationer och alla

Läs mer

Hur mäta tillväxt och framgång?

Hur mäta tillväxt och framgång? Hur mäta tillväxt och framgång? Sammanfattning av en studie* gjord på 99 företag för att se deras utveckling jämfört med respektive företags utvalda konkurrenter. Den gemensamma nämnaren för de 99 företagen

Läs mer

IHM Ledarutveckling Resultat i affären.

IHM Ledarutveckling Resultat i affären. IHM Ledarutveckling Resultat i affären. Ditt ledarskap oc IHM Ledarutveckling IHMs ledarprogram vänder sig till dig som vill nå hela vägen i ditt ledarskap. Vi utgår alltid ifrån din specifika ledar ut

Läs mer

http://www.easyresearch.se/s.asp?id=27275423&pwd=4lrkvm8l&showresponses=true

http://www.easyresearch.se/s.asp?id=27275423&pwd=4lrkvm8l&showresponses=true Page 1 of 14 Language: Svenska Som ägare önskar vi lyfta fram betydelsen av att svenska börsbolag arbetar strukturerat med hållbarhetsfrågor, som en förutsättning för långsiktigt värdeskapande och finansiell

Läs mer

Design av samverkande, agila och hållbara organisationer

Design av samverkande, agila och hållbara organisationer Design av samverkande, agila och hållbara organisationer Överbrygga gapet State of the Global Workforce 2017 The World 15% 67% 18% Engaged Not Engaged Actively Disengaged Western Europe 10% 71% 20% Engaged

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Affärstillväxt. Ett utvecklingsprogram för företagsledningar i små och medelstora företag.

Affärstillväxt. Ett utvecklingsprogram för företagsledningar i små och medelstora företag. Affärstillväxt Ett utvecklingsprogram för företagsledningar i små och medelstora företag. Bakgrund Norra Sveriges näringsliv består till största delen av några stora basindustri företag och offentliga

Läs mer

Mätning av inköp: teori och praktik

Mätning av inköp: teori och praktik Mätning av inköp: teori och praktik Daniel Knudsen, Tek Dok. Head of Procurement Business Support E.ON Sverige Syftet med seminariet Att sätta KPIer och benchmarks i ett sammanhang och resonera kring dessa

Läs mer

Lite tankar runt Key Account Management

Lite tankar runt Key Account Management Lite tankar runt Key Account Management Key Account Management och affärsmannaskap att kunna hantera kunder och leverera enligt kundens förväntningar med lönsamhet en aktörs förmåga att kunna sin marknad

Läs mer

MEDARBETARE VÅR VIKTIGASTE RESURS ADDTECHS CODE OF CONDUCT MEDARBETARE

MEDARBETARE VÅR VIKTIGASTE RESURS ADDTECHS CODE OF CONDUCT MEDARBETARE MEDARBETARE VÅR VIKTIGASTE RESURS Det är våra medarbetare som gör Addtech. De är vår absolut främsta resurs. Ansvar och frihet är två av Addtechs kärnvärden och sammanfattas som "Frihet under ansvar",

Läs mer

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Värmek är medlemmarna Värmek är en inköpscentral i form av en ekonomisk förening som ägs av sina 144 medlemar. Värmekhar i uppdrag av sina medlemmar

Läs mer

Information om ersättningar i Swedbank 2014

Information om ersättningar i Swedbank 2014 Information om ersättningar i Swedbank 2014 Enligt Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2011:1) och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 Information om ersättningar i Swedbank 2014

Läs mer

Kooperativa Förbundets policy för hållbar utveckling (HU)

Kooperativa Förbundets policy för hållbar utveckling (HU) Beslutad 2007-10-05 Kooperativa Förbundets policy för hållbar utveckling (HU) Denna policy gäller i första hand verksamhet inom KF-koncernen och dess bolag. Det är vår strävan att denna policy även ska

Läs mer

Identitetssamordning Del 2: Externa aktiviteter

Identitetssamordning Del 2: Externa aktiviteter Ramverk för: Identitetssamordning Del 2: Externa aktiviteter Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Identiteten skapas från toppen

Läs mer

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget )

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget ) Norron AB och policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr 556812-4209 ( Bolaget ) den 11 juni 2018 Riktlinjerna ska, minst en gång per år, föredras och fastställas

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL AoSu - AFFÄRS- OCH SÄLJUTVECKLING AB. AoSu är ett konsultföretag som tillsammans med sina kunder. Innehåll

VÄLKOMMEN TILL AoSu - AFFÄRS- OCH SÄLJUTVECKLING AB. AoSu är ett konsultföretag som tillsammans med sina kunder. Innehåll sid 1/9 VÄLKOMMEN TILL AoSu - AFFÄRS- OCH SÄLJUTVECKLING AB AoSu är ett konsultföretag som tillsammans med sina kunder identifierar och tydliggör förbättringsbehov samt planerar, genomför och följer upp

Läs mer

Basware Experience Sverige 2012

Basware Experience Sverige 2012 Basware Experience Sverige 2012 Framgångsfaktorer inköpsprojekt - vad kommer före resp. efter systeminförande? Matti Bjerking En disciplinerad och systematisk förbättringsprocess applicerat på alla typer

Läs mer

Inkludering och mångfald

Inkludering och mångfald 2018 Inkludering och mångfald Policy Policy för SEB-koncernen, antagen av styrelsen för Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), december 2018. 1 Innehåll Vår VD och koncernchef har ordet 3 Inledning 4

Läs mer

Inköp en strategisk roll i företaget? Från passiv till strategisk funktion Status eller kompetens?

Inköp en strategisk roll i företaget? Från passiv till strategisk funktion Status eller kompetens? Lars Bengtsson, Högskolan i Gävle Nicolette Lakemond, Linköping Universitet Mandar Dahbilkar, KTH IPS en internationell enkät om inköp Inköp i världsklass? Strategier, verktyg och kompetens Inköp en strategisk

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Systematisk säljutveckling

Systematisk säljutveckling Systematisk säljutveckling Systematisk säljutveckling Idag är många företag beroende av ett aktivt och professionellt säljarbete som särskiljer dem från konkurrenterna. I den hårda konkurrensen räcker

Läs mer

I samarbete med WGH Sales & Communications 2017

I samarbete med WGH Sales & Communications 2017 I samarbete med WGH Sales & Communications 2017 Diplomerad Key Account Manager Deltidsutbildning med start 12 sept. 2017 Med den här utbildningen får du de kunskaper som behövs för att utveckla affärer

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR CHEF.

TILL DIG SOM ÄR CHEF. TILL DIG SOM ÄR CHEF. Vi ska skapa en. e s l e v e l p p u v i t i s po Till dig som arbetar eller söker arbete som chef i Söderköpings kommun. LEDARSKAPET- EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG Du som är eller vill

Läs mer

Inkludering och mångfald

Inkludering och mångfald 2017 Inkludering och mångfald Ställningstagande Ställningstagande för SEB-koncernen, antagen av styrelsen för Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), december 2017. 1 Innehåll Vår VD och koncernchef har

Läs mer

Service management Samverkan och rapportering

Service management Samverkan och rapportering Service management Samverkan och rapportering Innehåll Inledning 3 4 4 Operativa möten 5 Taktiska möten 7 Strategiska möten 8 Statistik och rapporter 8 Bemanning och kompetenser 9 Inledning En av de viktigare

Läs mer

Varför är vår uppförandekod viktig?

Varför är vår uppförandekod viktig? Vår uppförandekod Varför är vår uppförandekod viktig? Det finansiella systemet är beroende av att allmänheten har förtroende för oss som bank. Få saker påverkar kunden mer än det intryck du lämnar. Uppförandekoden

Läs mer

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 9 Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 8 11 Varje dag är en ny föreställning. Vi lyssnar aktivt på våra kunder, för att bli bättre. Vi tar personligt ansvar för

Läs mer

IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv

IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv IT styrning- Från ett 1a, 2a och 3e linjeperspektiv Josefin Nordlander Chef Koncernsäkerhet & Kontroll GRC-dagarna 8-9 oktober 2015 Vad menas med IT styrning? IT-styrning handlar om att styra IT så att

Läs mer

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Ny i HR-rollen Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Innehåll Sida 2 Inledning 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

Våra affärsprinciper 1

Våra affärsprinciper 1 Våra affärsprinciper 1 Hållbart värdeskapande Våra affärsprinciper Våra affärsprinciper Affärskoncept Framgångsfaktorer Strategi Våra värderingar Uppförandekod Policys "Våra affärsprinciper" och " Våra

Läs mer

Älmhults kommuns kommunikationspolicy

Älmhults kommuns kommunikationspolicy Älmhults kommuns kommunikationspolicy Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-12-15 Diarienummer: Dnr 2014/170-534 Gäller från 2014-12-15 Innehållsförteckning Inledning... 3 Koppling till andra interna styrdokument

Läs mer