Samhällsbyggnad Verksamhetsplan 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samhällsbyggnad Verksamhetsplan 2017"

Transkript

1 Samhällsbyggnad Verksamhetsplan 2017

2 Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden... 3 Administration... 4 Administration... 5 Kart och mät GIS Hållbar utveckling Service Fastigheter Fastighetsdrift Städservice Måltidsservice Sport och fritid Simhall Anläggningar Mark- och service Planering Plan Gata Stadsmiljö Natur Exploatering Myndighetsnämnd Myndighet Bostadsanpassning Tillstånd Livsmedel Hälsoskydd Miljö Bygglov Verksamhetsplan 2(87)

3 Kommunfullmäktiges vision för hur kommunen skall utvecklas är utgångspunkten för målstyrningsprocessen. Utifrån visionen beslutar fullmäktige om en budget- och verksamhetsplan (kommunplan) för den närmaste treårsperioden. Kommunplanen innehåller de ekonomiska ramarna för nämnderna och de mål som fullmäktige vill att kommunen skall uppnå de kommande tre åren. Arbetet med att ta fram kommunplanen påbörjas med att kommunstyrelsens budgetberedning har planeringsmöten med nämnderna i kommunen. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har en målstyrd verksamhetsplan som beskriver hur samtliga egna verksamheter ska bidra till att uppfylla målen i kommunplanen. Verksamhetsplanen kommer att följas upp och utvärderas kontinuerligt under året. Uppföljningen sker med avseende på planerade aktiviteter, nyckeltal samt mål via Stratsys (kommunens plattform för verksamhetsstyrning). Ansvarsområdena definieras vidare i teknik- och samhällsbyggnadsnämndens reglemente, som fastställts av kommunfullmäktige. Verksamhetsplan 3(87)

4 Verksamheten omfattar: Administration Kart och Mät GIS Hållbar utveckling, energi- och klimatsamordning Service Verksamheten ger service för hela förvaltningen och hanterar dess gemensamma frågor. I verksamheten ingår också att hantera strategiska övergripande frågor för förvaltningen och i vissa fall för hela kommunen. Verksamhetsplan 4(87)

5 Administration. Verksamhet Verksamheten svarar för personal- och löneadministration, ekonomiadministration, ärendehantering med post, diarium och arkiv, nämndadministration, information/kommunikation samt telefoni/it. I verksamheten ingår också strategiskt utvecklingsarbete för förvaltningen och kommunen. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden ska följa nämndens reglemente, antaget av kommunfullmäktige, samt kommunfullmäktiges kommunplan och direktiv, inklusive de styrprinciper för Nybro kommun som antogs , 19. Fullmäktiges direktiv och styrprinciper innebär bl.a. följande: Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har det formella arbetsgivaransvaret för förvaltningens personal, vilket innebär att nämnden också är arbetsmiljöansvarig. Nämnden är ansvarig för att arbetsmiljöplanen uppdateras varje år. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden är ansvarig för att IT-verksamheten på förvaltningen bedrivs enligt kommunens IT- och IT-säkerhetspolicy. Nämnden utser systemansvariga för förvaltningsspecifika system (ex. EDP Vision, Geosecma, Incit Xpand, KomMa) samt ITsäkerhetsansvarig. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden är ansvarig för att arkiv sköts och vårdas enligt arkivlagen och att arkivplan finns. Nämnden utser arkivansvarig, som i sin tur utser en eller flera arkivredogörare. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har det yttersta ansvaret för internkontroll inom sina verksamhetsområden. Kommunplan uppdrag som direkt berör verksamheten Visionsöversyn Införande Office 365, nytt intranät Utvecklad medborgardialog och utvecklat inflytande. Redaktörer hemsidan Att medborgarna lätt ska kunna hitta informationen de söker. Känna sig uppdaterade och delaktiga. Uppdatera regelbundet så att alltid aktuell information finns på webbplatsen. Löpande nämndadministration Samhällsbyggnad Effektiv och kvalitetssäkrad nämndadministration. Verksamhetsplan 5(87)

6 Sekreterare på presidie- och nämndmöten. För- och efterarbete. Tilldelad ram ska hållas Budget- och ekonomiuppföljning för administrativa verksamheten Hålla budget Budgetering och rapporteringar. Planera och leda verksamhets- och enhetsmöten Effektivt arbete, bra arbetsfördelning, god arbetsmiljö. Utvecklingsstrateg, löpande utvecklingsarbete för förvaltningen Kvalitetssäkrat arbete i förvaltningen. Deltagande i Strut-grupp. Arbete med förvaltningens mål- och resultatstyrning. Löpande personalredogöring Att medarbetarna få korrekt information och att lönerna betalas i tid och är rätt. Handläggning i lönesystemen E-comp och Besched. Handläggning av tidrapporter, beredskap och jourer. Avstämming i flexrapporten. Utbilda enhetschefer i Besched Korrekt tidrapportering. Utbilda enhetschefer i Besched Systemförvaltning och underhåll av bygglovshandlingsarkiv Comprima Ha kontakt med systemleverantör och It-avd, läsa in digitaliserade bygglovshandlingar i systemet. Systemförvaltning ArcGIS/Geosecma med ansvar för användning av Kart/GIS-systemet. Kontaktperson mellan It, systemleverantör och Samhällsbyggnad. Beställer uppdateringar av It eller av systemleverantören. Övergripande kontroll över drift, underhåll, kostnader och utbildning. Förvaltaren ansvarar för: - att det finns en plan för drift, underhåll, utveckling och avveckling av systemet - att upprätthålla den egna kompetensen om systemet, - att samverka med de som innehar rollerna som funktionsrespektive teknikstödjare, för att säkerställa driften av systemet - att hålla kontakt med ägare och leverantör av respektive system i samråd med - teknikstödfunktion - att upprätta användarinstruktioner - att användarna av systemet får utbildning och stöd samt information om nyheter och uppdateringar - att behörighetsadministration sker på avsett sätt - att leda och delta i risk- och sårbarhetsanalysarbetet - att rapportera incidenter till ägaren och Helpdesk - att leda arbetet så att onormala systemrelaterade händelser, som klassas som incidenter och avbrott, löses och rapporteras enligt rutin fastställd i samråd med IT-enheten - att presentera förändringsbehov- och förändringsåtgärder för ägaren. - investeringsansvar för ArcGis/Geosecma Verksamhetsplan 6(87)

7 Systemförvaltning teknik EDP Vision Kontaktperson mellan It, systemleverantör och Samhällsbyggnad. Beställer uppdateringar av It eller av systemleverantören. Övergripande kontroll över drift, underhåll, kostnader och utbildning. Systemägarskap EDP Vision Ägarskapet ska på sikt flyttas till KSF Leda EDP arbetsgrupp Löpande IT-samordning Kontaktperson mellan It, telefoni och Samhällsbyggnad. Beställer It utrustning, mobiltelefoner med tillbehör. It stöd på förvaltningen. Systemförvaltning EDP Vision Samhällsbyggnad Kvalitetssäkring EDP Vision. Förvaltning, drift och utveckling av systemet. Löpande telefonisamordning Kontaktperson mellan It, telefoni och Samhällsbyggnad. Beställer It utrustning, mobiltelefoner med tillbehör. It stöd på förvaltningen. Systemförvaltning Stratsys Samhällsbyggnad Kvalitetssäkring Stratsys Förvaltning, drift och utveckling av systemet. Systemägarskap KoMma Kontroll över systemet. Beslutsfattare Systemförvaltning MedHelp Samhällsbyggnad Kvalitetssäkring Stratsys Förvaltning, drift och utveckling av systemet. Dokumentrutiner för SB Office 365 Säkra att införande och användandet av Office 365 inte strider mot lagstifning (PUL) Ta fram rutiner Utveckla nytt arkiv för förvaltningen enligt Klassa 2 (Nimis) Samordnat arkiv för hela förvaltningen. Utveckla nytt arkiv för förvaltningen enligt Klassa 2 Verksamhetsbaserad arkivredovisning (Var2) En effektiv, hållbar, legal och kostnadseffektiv dokument- och arkivhantering. Avsluta och slutarkivera tidigare arkiv. Korrekt slutarkivering av tidigare nämnders arkiv. Verksamhetsplan 7(87)

8 Aktförvarare Kabelbroar Västrakulla bäck och S:t Sigfridsån Att akt förvaras på korrekt sätt och finns tillgänglig för den som vill ta del av handlingarna. Registrator på Samhällsbyggnad har åtagit sig att vara aktförvarare för akt gällande Svenska kraftnäts ansökan om tillstånd för vattenverksamhet och dispens från strandskyddet gällande kabelbroar vid Västrakulla bäck och S:t Sigfridsån. Målnummer är M Akten skickas till registrator av Mark- och miljödomstolen och denna ska sedan vara tillgänglig hos Samhällsbyggnad för den som vill ta del av handlingarna. Utveckla ärende- och dokumenthantering Korrekt ärende- och dokumenthantering Informera, utbilda och kvalitetssäkra Kontaktperson nya intranätet/sharepoint Ta emot och delge information som rör hemsidan både från KSF och Samhällsbyggnad. Utreda förvaltningens behov av bildarkiv (Comprima) Bättre underlag för beslut. Lägga in de foton som förvaltningens medarbetare har tagit och som de vill ha in i Comprima. Rutiner för hur detta ska gå till finns. Ta fram informationsmaterial/blanketter åt förvaltningen Ändamålsenligt informationsmaterial Uppdatera Samhällsbyggnads broschyr och organisationsschema Ändamålsenligt informationsmaterial Sharepoint Intranät projektgrupp Kvalitetssäkrat intranät Deltagande i projektgrupp. Löpande ekonomiadministration Samhällsbyggnad Kvalitetssäkrad ekonomiadministration Löpande nämndadministration Samhällsbyggnad Effektiv och kvalitetssäkrad nämndadministration. Sekreterare på presidie- och nämndmöten. För- och efterarbete. Deltagande i förvaltningens ledningsgrupp Utveckling av förvaltningens strategiska övergripande frågor SAM, Systematiskt arbetsmiljöarbete, dokumentation Kvalitetssäkrad arbetsmiljö Medarbetar-, lönesamtal Kända mål och förväntningar Arbetsglädje Resultat Löneutveckling Verksamhets- och personlig utveckling Verksamhetsplan 8(87)

9 Avveckla gamla arkiv Verksamhetsbeserad arkivredovisning Utveckla ärendehantering Verksamhetsplan 9(87)

10 Kart och Mät. Verksamhet Enheten har uppdrag från kommunfullmäktige som även styrs av avtal med Lantmäteriet. Förser kommunens förvaltningar, bolag och externa kunder med ajourfört och kundanpassat kartmaterial. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har ansvar för att leda och samordna kommunens arbete med geografiska informationssystem - GIS. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har ansvar för att bedriva kommunens kart- och mätverksamhet samt utföra förrättnings förberedelser enligt avtal med Lantmäteriet Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har ansvar för att besluta i kommunala namngivningsfrågor beträffande kvarter, vägar, gator och torg samt verka för god ortnamnsvård Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden är ansvarig för att samverka avseende fastighetsregistrets adress- och byggnadsdelar enligt avtal med Lantmäteriet Under 2017 fortsätter utvecklingen av GIS-systemet (se investeringsbudget) Uppdatera vår kartdatabas med nya höjdkurvor över hela kommunen Rättning av byggnadsändamål i primärkartedatabasen Gränsbestämning av fastigheter i Meltorp i Kristvallabrunn Planering för flygfotografering i Nybro kommun önskemål från planenheten Scanning av tomtindelningsakter och kartor till Comprima God planeringsberedskap för bostäder och infrastruktur. Tillhandahålla aktuella adresskartor i tätorterna och på landsbygden Upprätta kartor i samband med fastighetsrättsliga frågor Upprätta nybyggnadskartor Korrigera höjdkurvor i Nybro kommun Beskära klippa höjdkurvor som skär vägar, byggnader, järnvägar, sjöar och vattendrag. Bearbeta primärkartan utifrån nya data flygfotograferingen Korrigera och lägga in ny data från flygfotografering från del av Örsjö och Flerohopp. Gränsbestämning utifrån flygfotografering, mätning ute Verksamhetsplan 10(87)

11 Kvalitets förbättra fastighetsbestämningen efter flygfotograferingen av Örsjö och Flerohopp. Granska och ge råd vid fastighetsrättsliga frågor i exploateringsarbetet Upprätta fastighetsförteckningar samt ansvara för fastighetsrättsliga frågor i planarbetet Medverka i statlig fastighetsbildning enligt avtal med Lantmäteriet Ajourhålla byggnader i LINA (BAL-registret) Bereda namnsättningsfrågor Besluta om adressättning samt nyregistrera och avregistrera adresser i LINA (BAL-registret) Ajourhålla databaser Ajourhålla ArcGis Geosecma databaserna med ny data. Ajourhålla primärkarta Ajourhålla primärkartan i första hand med inmätta byggnader, järnvägar, gång- och cykelvägar och vägar. Ajourhållning Park och grönyte modulen i ArcGis Gå igenom och uppdatera kartor i Krispärmen Utföra uppdrag för Torsås kommun enligt avtal Trygga och aktiva invånare Ersätta nolladresser med korrekta adresser God och kvalitetssäkrad service på de tjänster vi tillhandahåller. Utveckla ArcGis/Geosecma Överblicka utvecklingen av ArcGis Geosecma utifrån nya moduler, uppdateringar och nya möjligheter. Utföra interna och externa mätnings-, utstaknings- och beräkningsuppdrag Utföra beställningar av mät- och beräkningsuppdrag inom den kommunala ramen för dessa tjänster. Mäta in byggnader som har bygglov Leverera kartmaterial till kommunala förvaltningar och bolag samt till externa kunder Leverera analogt och digitalt material till våra avtalskunder och även till andra som är i behov av kartmaterial. Tilldelad ram ska hållas Ansvar bil/utrustning Kart och Mät Verksamhetsplan 11(87)

12 GIS. Verksamhet 2153 Enheten har uppdrag från kommunfullmäktige. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har ansvar för att leda och samordna kommunens arbete med geografiska informationssystem - GIS. GIS-strategi och handlingsplan för kommunen antagen Ny plan kommer att antas tidigt Utvecklad medborgardialog och utvecklat inflytande. Skapa och uppdatera kartor på kommunens hemsida Ge allmänheten bättre information. Publika kartor ska finnas på nybro.se där allmänheten kan få ta del av, till exempel lediga tomter, sport och fritidsanläggningar, vandringsleder och badplatser. Första kartorna publicerades i december 2014 och under 2015 ska antalet kartor öka på Nybro.se. Fortsatt utredning av möjligheterna att använda ArcGIS online på olika sätt, bland annat i fält samt för presentationer på hemsidan Bättre användande av ny teknik. ArcGIS online kan användas på många olika sätt. Bland annat genom att publicera kartor på nybro.se, presentationer av vissa turistmål/aktiviteter, samt för att kunna lägga in vissa data i fält via platta eller smartphone. God planeringsberedskap för bostäder och infrastruktur. Skapa och uppdatera karttjänster och webbapplikationer i Kartportalen. Tillhandahålla aktuella kartor för handläggarna. Skapa nya karttjänster och webbapplikationer efter behov och uppdatera befintliga så snart ny data finns tillgänglig Verksamhetsplan 12(87)

13 GIS-grupp (möten, sammankallande, möten varannan månad) Öka förståelsen och utnyttja GIS bättre. I GIS-gruppen ingår representanter från de flersta förvaltningar och kommunala bolag. (Ej IFF och NBAB). Möten hålls varannan månad och GIS-strategen är sammankallande. Syftet med gruppen är att man ska kunna utbyta erfarenheter, informeras om nyheter och komma med förslag och önskemål om förbättringar inom GISområdet. GIS i kris-grupp Öka förståelsen och utnyttja GIS bättre. Vara förberedda för krissituationer. GIS i kris-gruppen träffas två gånger per år för att se till att Kriskartan har ett så bra innehåll som möjligt. Kriskartan ska aktiveras vid kris så att, till exempel, analysgruppen kan göra egna analyser och hitta information på ett effektivivt sätt. Utveckling GIS 2.0 En nystart med att försöka få fler medarbetare i kommunen att använda GIS som ett verktyg inom sina egna områden. Det gäller även att få dem som redan använder GIS att se nya möjligheter och fler användningsområden där GIS kan bidra. Ta fram handlingsplan för GIS på Samhällsbyggnad Ajourhålla databaser och register Hålla informationen riktig och aktuell. Alla databaser och register ska ajourhållas kontinuerligt. System för hur detta ska gå till finns. Avser: sde_bou Barn- och utbildningsförvaltningen sde_gp Gata/Park sde_ksf Kommunstyrelseförvaltningen sde_nybro Samhällsbyggnadsförvaltningen sde_oms Omsorgsförvaltningen sde_rtj Räddningstjänsten sde_geoop Översiktsplanering Publicera detaljplaner Tilldelad ram ska hållas Ajourhålla metadata på alla geoobjektsklasser i Geosecma for ArcGIS Rätt och aktuell data i systemet. Varje objektsklass i geodatabasen ska ajourhållas med vem som är ansvarig för att uppgifterna är korrekta samt hur ofta informationen ska ses över. Vid inaktualitet ska data uppdateras eller raderas från databasen. Anordna och hålla utbildningar för användare i Kartportalen (WebbGIS) Öka användning och kompetens. Grundutbildningar i Kartportalen ska erbjudas en gång per månad med undantag av juli. Vid större uppdateringar ska utbildningar ske i samband med uppdateringen. Utbildningsdagarna "annonseras" via intranätet. Då det finns behov och önskemål ska även mer avancerade utbildningar genomföras, till exempel hur man gör analyser av olika slag. Verksamhetsplan 13(87)

14 Ge support till användare av Kartportalen Ökad kunskap, förbättrad handläggning. Löpande stödja Kartportalens användare i frågor som rör handhavandet och administrera rättigheter. Bevaka de förvaltningsövergripande GIS-frågorna, inkl. GISfrågornas hantering i kommunens IT-strategi Ökad kunskap Bevaka de förvaltningsövergripande GIS-frågorna, inkl. GISfrågornas hantering i kommunens IT-strategi Importera och uppdatera kommunövergripande information från externa källor, till exempel länsstyrelsen Tillhandahålla rätt och aktuell data Kontinuerligt kontrollera externa källor där vi hämtar data och vid behov importera nytt data för att uppdatera databaser. Informera i nyhetsbrev om nyheter m.m. inom GIS-området Ökad kunskap GIS-nyheter presenteras i ett eget nyhetsbrev som går ut till berörda varannan månad, eventuellt oftare vid behov. Första brevet gavs ut i april Skapa, revidera och analysera data efter användarnas behov Bättre handläggning Hjälpa och stötta handläggare med de behov de har för att arbeta med sina ärenden. Genomföra undersökning inom kommunen för att analysera användandet av Kartportalen Få underlag för framtida utveckling av Kartportalen. Undersökning genomförs vartannat år i april-maj för att se hur användandet av Kartportalen förändras. Verksamhetsplan 14(87)

15 Hållbar utveckling inklusive energi- och klimatrådgivning. Verksamhet 2252 och Enheten har uppdrag från kommunstyrelse; övergripande frågor kring hållbar utveckling, energiplaneringen för att främja energihushållning, övergripande statistik och prognoser samt utveckling av strategier för hållbar utveckling och övrigt. Styrs av förordning om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning med följdlagstiftning. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har ansvar föratt driva kommunens miljö-/hållbarhetsstrategiska arbete. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har ansvar för att verka för att de av riksdagen beslutade miljökvalitetsmålen på sikt uppfylls. Därutöver tillkommer det nämnden åtagit sig i Agenda 21-arbetet och arbetet med klimatfrågor. Enligt kommunplanen 2013 uppdrag 2 och 3 - ska ett program för hållbar utveckling upprättas. Miljötillståndet och miljöarbetet ska redovisas externt med t.ex. miljöbarometer. Miljöfrågorna ska bevakas vid kommunens upphandlingar. Utvecklad medborgardialog och utvecklat inflytande. Håll rent Minskad nedskräpning och ett ökande medvetande om miljöfrågor. Håll rent (fd Skräpplockardagarna) är Håll Sverige Rents nationella aktion mot nedskräpning. Skolor och förskolor anmäler intresse att delta, får material för sina aktiviteter. Enheten HU administrerar anmälningar, beställer utrustning, och förmedlar material och information. Hållbarhetsvecka Arbeta med kommunens medverkan i hållbarhetsveckan (även kallad Kalmarsundsveckan, inträffar vecka 35). Hållbarhetspris Upprätta rutiner för hållbarhetspriset, anpassade till de nya stadgarna. Verksamhetsplan 15(87)

16 Earth Hour Ökad medvetenhet kring klimatfrågan. Earth Hour är en världsomspännande aktion för att visa på vikten av att agera i klimatfrågan. Under en timme lördagen den 19 mars släcker vi ljuset. I samband med Earth Hour-dagen eller veckan kan man göra en mängd aktiviteter. Trygga och aktiva invånare Klimatsamverkan Kalmar län Bidra till NOOIL-målet och ett ökat samarbete i länet. Delta i Klimatsamverkan där ett samordnat projekt; "Färdplan 2020" ingår. Färdplan 2020 syftar till att vidta åtgärder för att alla samhällsbetalda resor ska vara klimatneutrala år Miljömålsarbete Delta i det länsövergripande miljömålsnätverket som leds av länsstyrelsen. Genomföra gemensamma aktiviteter, i år med fokus på information och kommunikation samt giftfri miljö. Hållbart resande Ökad medvetenhet kring hållbart resande i länet. Erbjuda "Energiväskan" till skolor och förskolor En god och hälsosam livsmiljö (= Ett hållbart Nybro i FÖP) Ta fram underlag för miljöbokslut En överblick av miljötillståndet i kommunen. Rapportera Gröna Nyckeltal Ökat synliggörande av miljötillståndet. Då Nybro kommun är medlemmar i Sveriges ekokommuner ska vi rapportera de 12 Gröna nyckeltal som årligen följs upp. Detta görs av alla medlemskommuner, drygt 100 st. Nyckeltalen redovisas via Nybro kommuns hemsida. Energi- och klimatplan Strategiskt energi- och klimatarbete i kommunen. Upprätta en Energi- och klimatplan. Planen ska fylla funktionen av Energiplan, Energi- och klimatstrategi samt Energieffektiviseringsstrategi. Projektet är ett delprojekt till "Program för hållbar utveckling" och följer samma processer. Program för hållbar utveckling Hela kommunorganisationen har framtagna nulägesbeskrivningar och påbörjat arbetet med åtgärdsplaner. Tillsammans med BTH fortsätter arbetet med ABCD-analys utifrån den målbild som påbörjades i december Under våren ska nulägesbeskrivningar tas fram för respektive förvaltning och bolag. Om det blir aktuellt med att ta fram en ny övergripande vision för kommunen ska enheten HU bistå i det arbetet. Under Verksamhetsplan 16(87)

17 hösten tas åtgärder för respektive förvaltning/bolag fram. Deltagande i visionsöversynen Visionen genomgår en översyn under 2017, hållbarhetsstrateg är biträdande projektledare och enheten för HU ingår i projektgruppen. Under våren 2017 kommer medborgardialog utföras samt färdigställande av förslag. Under sommaren kommer förslaget ut på remiss och förväntas gå upp till beslut under hösten Deltagande i framtagandet av social utvecklingsplan IFO har påbörjat framtagande av en social utvecklingsplan. Då detta har stor bäring även för PHU kommer hållbarhetsstrategen ingå i det arbetet. Utbyggnad laddinfrastruktur Hållbart resande Ökad medvetenhet kring hållbart resande i länet. Miljöstationer på Balder och kulturhuset Kristallen Ökad återvinning Se till att återvinning införs i Balders verksamheter och Kulturhuset Kristallen. God och kvalitetssäkrad service på de tjänster vi tillhandahåller. Energieffektiva företag Lägre energiförbrukning, mindre utsläpp av fossilt koldioxid, bättre ekonomi för företagen, ökat samarbete med näringslivet. Etablera kontakt med och erbjuda rådgivning för företagen i kommunen. Arbetet är en fortsättning på den metodutveckling som gjordes i Uthållig kommun. Verksamhetsplan 17(87)

18 Servicefunktioner; Tryckeri, Post och bud, Poolbilar, Verksamhet 8446 Styrs av interna beställningar Underhåll, uthyrning av kommunens fordon (poolbilar) Kommunens postgång, transporter Integrera Service i administrativa verksamheten. Utveckla prissättning för poolbilar och tryckeri. Tilldelad ram ska hållas Uppföljning av bilpoolen Införa Poolbilsbokning i intranätet Verksamhetsplan 18(87)

19 Fastighetsverksamheten består av: Fastighetsadministrationen Fastighetsdriftenheten Städserviceenheten Fastighetsverksamheten arbetar med förvaltning, drift, underhålls- och investeringsprojekt för kommunens verksamhetslokaler. Verksamheten omfattas även av drift- och städserviceenheten. Totalt ca 70 anställda. Fastighetsbeståndet består av ca 120 byggnader fördelade på 77 fastigheter. Total yta kvm. Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde svara för: kommunens lokalförsörjning - Uppgiften inkluderar att hyra in och hyra ut lokaler för kommunens behov ny-, om- och tillbyggnader av kommunens byggnader och bebyggda fastigheter, inklusive frilufts- och idrottsanläggningar. förvaltning, utveckling, underhåll och drift av kommunens byggnader och bebyggda fastigheter, inklusive frilufts- och idrottsanläggningar. Uppgiften inkluderar även mediaförsörjning för kommunens verksamheter (el, fjärrvärme, VA mm) i dessa lokaler och anläggningar. att upprätta avtal respektive förslag till avtal vid förvärv och överlåtelse av fastigheter förvalta och vårda/underhålla (fast) konstnärlig utsmyckning av/på/i kommunens byggnader. (Här är fastighetsverksamhetens roll fortfarande lite oklart. Det saknas kunskap inom underhåll av konstnärlig utsmyckning) Planeringsförutsättningar 2017 Svårigheter att rekrytera medför resursbrist på vitala tjänster -Rekrytering av fastighetsingenjör/byggprojektledare har pågått under de senaste 7 månaderna utan framgång. Man har tvingats att omprioritera bland investeringsprojekten samt ta in konsulter. Utredning/genomgång av kommunala anläggningar för statusbedömning, samt framtida skötsel-, drifts- och underhållsplanering påbörjades under 2016 och behöver fortsätta under (vad, när, hur, vem?) Under 2017 väntas fastighetsförvaltare att gå i pension samtidigt pågår bolagiseringsutredningen av fastighetsverksamheten som kommer att påverka hela verksamhetens organisation. Genomförande av kommunplanuppdrag: 2015:1 Fastighetsbolag - Utred en bolagisering av kommunens fastigheter som kan hanteras långsiktigt och yteffektivt, med succesivt anpassade marknadsmässiga hyror och en egen budget. I avvaktan på eventuell bolagisering ska internhyror införas. Gå igenom kommunens samtliga fastigheter och upprätta en förteckning av de fastigheter som kan försäljas, där kommunen inte har egen verksamhet eller är nödvändiga i övrigt att styra Verksamhetsplan 19(87)

20 över. 2015:2 2016:3 - Att arbeta fram ett lokalförsörjningsprogram med tillhörande normer för kommunens samlade lokalbestånd och behov. Investeringar I kommunplanen för är investeringar fördelade inom olika områden (förskolelokaler, skolor, äldreboende, skolgårdar, sport och fritid m.m.) Fastighetsverksamheten kommer att påverkas av följande projekt, enligt Kommunplan : Energieffektiviserande åtgärder (består av diverse energiprojekt) Gymnasiet 2 Åkrahällskolans aula Gymnasiet 1 Åkrahällskolan isolering nytt tätskikt Syren 1 Till- och ombyggnad förskola Div. Reinvesteringprojekt enli.konsultrapport (består av diverse projekt) Paradisskolan renovering/ombyggnad slöjdsal och hemkunskap Paradisskolan hus 3 fönsterrenovering Projektering Fagerslättskolans skolgård Projektering Blåljushus Div. projekt på fastighetssidan Ljunghaga Rismåla ridanläggning Gymnasiet 2 Åkrahällskolan kemisalar Eleven 1 Hanemålaskolan träslöjdsal Ramanslag förskolelokaler Ramanslag Skolor Ramanslag mindre ombyggnader övr fastighet Ramanslag Äldreboende Ramanslag Skolgårdars lekmiljö Förutom ovanstående projekt pågår en del projekt från 2016 som av olika anledningar inte blivit påbörjat/avslutat. (pga överklagan, resursbrist och omprioritering pga nytillkommande projekt) Låg underhålls- och investeringsnivå även Under 2016 var underhållsbudgeten endast kr/kvardratmeter. Extra tilldelning för underhållsåtgärder (9 000 tkr för Div. projekt på fastighetssidan - blir förslagsvis främst takprojekt i olika fastigheter som är i akut behov av takrenovering). Händelsestyrda - Fastighet: Vidta långsiktigt optimala åtgärder vid haverier på teknisk utrustning inom fastigheterna ex. inom kök, vårdanläggningar Köpa samt avyttra fastigheter Uppdatering av standard på skolgårdar (lekutrustning, staket) enl. krav, besiktningsprotokoll samt skyddsåtgärder Åtgärder enl. "Begäran om arbetsmiljöåtgärd" (inom kök, ventilation inom skollokaler etc. (kan vara av investeringskaraktär) Iordningställa lokaler för skolverksamhet, ex. för asylsökande Ev. åtgärder avseende fastigheter efter politiska beslut tillgängslighetssanpassningar Brandskyddsåtgärder Genomföra åtgärder efter skadegörelse och/eller inbrott Lejonet 5/Paradisskolan; Renovering/ombyggnad slöjdsal & hemkunskap Syrenen 1: Till- och ombyggnad förskola Till- och ombyggnad förskola Skattkistan. Kommunplanuppdrag 2015:1 - införa internhyra - Gränsdragningslista samt hyresavtal Skapa medvetenhet i vad som ingår i hyran. - Upprätta hyreskontrakt. Verksamhetsplan 20(87)

21 - Fastslå samt införa gränsdragningslista mellan hyresgäst/hyresvärd med avseende på fastighetsskötsel, drift och underhåll. Inom- och utomhusmiljön ska vara kvalitetssäkrad Digitalisera ritningar (CAD) Alla ritningar skall vara digitaliserade. Effektivare och enklare ritningshantering. Frigöra tid för att kunna jobba med projekt. Digitalisera alla ritningar och hålla dem uppdaterade. Göra alla ritningar till PDF. Åka ut till fastigheter och kontrollera ritningarna. Gymnasiet 2 - Åkrahällskolans Aula Tillhandahålla ändamålsenlig lokal genom att förbättra akustiken, byta stolar, förbättra tillgängligheten för funktionshindrade samt åtgärda brandskydd. Projektet innebär förbättring av akustiken genom absorberande väggbeklädnad. Stolsbyte till nya modernare med fällbar skrivskiva per stol, byte golvmatta, samt tillgänglighetsanpassning genom iordningställande av rullstolsplatser med plats för ledsagare, ramp upp till scen, hörslinga samt in och utvändig ramp vid utrymningsdörr. Brandskyddsåtgärder genom byte av utrymningsbeslag, dörrar från scen kompletteras med dörrstängare samt nya fasadstegar samt 2st nya brandklassade fönster. Revidera mappstruktur för digitala ritningsarkivet Göra det enklare och effektivare för att hitta ritningar. Rensa bort onödiga mappar. Göra det enklare för alla anställda att hitta ritningar. Lejonet 5 - Renovering slöjd- och hemkunskapssal + kompl brandskydd Tillhandahålla moderna och ändamålsenlig lokaler där behov av upprustning finns. Brandskyddet kompletteras i slöjdsalen med utrymningsdörr mot det fria, nytt golv med linjer för maskinskydd, väggar målas samt el och ventilation justeras. i Hemkunskapssal ny köksinredning inkl en uppsättning anpassad för funktionshindrade, byte vitvaror samt nya ytskikt på golv och vägg. El och ventilation justeras Pekpinnen 1 - Markiser Minska solinstrålning och därmed minska inomhustemperaturen under sommartid. Detta ger en bättre arbetsmiljö. Vertikalmarkiser sätts upp på byggnadens sydvästra sida. Markiserna styrs automatiskt med hjälp av sol- och vindsensorer Samariten 21 - Markiser och persinner Minska solinstrålning och därmed minska inomhustemperaturen under sommartid. Detta ger en bättre arbetsmiljö. Vertikalmarkiser sätts upp på byggnadens sydöstra sida. Markiserna styrs automatiskt med hjälp av sol- och vindsensorer. Läraren 1 - Fagerslättsskolan modul Tillhandahålla ändamålsenliga lokaler provisoriskt pga ökat elevantal tills lokalförsörjningsplanen visar hur vi ska arbeta på Verksamhetsplan 21(87)

22 lång sikt. Fler lokaler behövs på Fagerslättsskolan pga ökat elevantal, för att snabbt tillgodose behovet hyrs en modul in innehållandes 2 klassrum, 2 grupprum, 1 arbetsrum, 3toaletter samt kapprum, ca 220 kvm. Tikaskruv 4:1 - Orreforsskola, hcp anpassning Tillhandahålla en ändamålsenlig skola även för personer med funktionshinder. Skolan ses över och kompletteras så att skolan blir anpassad även för person med funktionshinder. Pampen 1 - Ombyggnad VA under hus samt renovering wc samt ny dusch Tillhandahålla ändamålsenliga lokaler. Utvändiga ledningar byts samt wc i källarplan rustas upp och utrymmet kompletteras med duschmöjlighet. Balder 14 - ombyggnad tvättstuga källaren Bättre arbetsmiljö för städ. 2 väggar öppnas upp för lättare intransport av tvättgods. 1st handfat demonteras samt väggar målas och rum kompletteras med höj- och sänkbar arbetsyta. Victoriavallen 1 - ishallen, ny transportväg Bättre och säkrare arbetsmiljö Lägga om farlig transportväg. Svartbäcksmåla - omkl, dusch + toaletter Ökat medborgarvärde. Se till att friluftsområdet får omklädningsrum, dusch och toaletter. Projektering ny Räddningstjänst station Effektivare och mer ändamålsenliga lokaler. Effektivare och mer ändamålsenliga lokaler. UH - Rössbosläta 1:72 - Kristvallabrunnskola, omlackning entréparti, ny dörr källare Bättre intryck. Omlackning entréparti byte av ytterdörr till källaren. UH - Läraren 1 - Fagerslättsskolan, nya linjer gymnastiksal Förbättra funktionen gymnastiksal. Ommålning linjer i gymnastiksal. UH- Örsjö 1 - Örsjöskola, byte skärmtak Solavskärmning Byte av befintligt skärmtak Victoriavallen 1 - Röda villan, renovering personalutrymme Bättre arbetsmiljö Verksamhetsplan 22(87)

23 Nytt pentry samt ytskikt. UH - Skolan 7 - Polisen, gymmet nytt golv Bättre arbetsmiljö Plastmatta byts ut till gummigolv. Ersättningslokaler på Ljughaga. Lokalförsörjning, ombyggnation. Ersättningslokaler Iordningsställande av ersättningslokaler åt Kvarnbackens hyresgäster på Ljughaga. Lokalförsörjning Uppfräschning av ljunghagas lokaler så att delar av omsorgsverksamheten som är på Kvarnbacken kan flytta in. Projektet innebär lokalförsörjning och mindre ombyggnation. Lejonet 5 - fönsterbyte Bättre ljudreducering från ljud utifrån samt mindre värmeförlust genom fönster, energieffektivisering. Byte av äldre fönster mot nya som är bättre ur energisynpunkt. Lejonet 5 - nytt entréparti Annexet Ett entréparti som fungerar ur verksamhetssynpunkt och som inte ökar risken för inbrott och skadegörelse. Befintligt entréparti är för tungt och stommen för klen med den konstruktionen som gjordes efter renoveringen av befintligt trä/fönsterparti för att klara tillgänglighet. Detta gör att partiet inte alltid stängs som det ska och därmed inte låses om kvällarna med ökad risk för skadegörelse i lokalerna. Bytet innebär kontakt med antikvarie för att godkänna nytt parti. Eleven 1 - Hanemålaskolan, renovering träslöjdsal Bibehålla fastighetensvärde genom bl a fönsterbyte för att undvika fuktskador i vägg. Fönstren är i väldigt dåligt skick och bör bytas både ur energisamt fuktsynpunkt då dessa inte håller tätt samt nya ytskikt. Läraren 1 - Fagerslättsskolan, takbyte över matsal och slöjdsalar Undvika in läckage med fuktskador till följd. Tak byts med takpaa, läkt och nya betong pannor. Råspont efter behov. Gymnasiet 1 - takbyte samt tilläggsisolering Undvika in läckage med fuktskador till följd samt ur förbättra byggnaden ur energisynpunkt. Tak tilläggsisoleras samt takpapp byts ut. Gasellen 7 - nya gasellen förskola, takbyte Undvika inläckage med fuktskador till följd. Ny takpapp, läkt samt betongpannor samt nya vindskivor. Råspont byts efter behov. Rössbosläta 1:72 - Kristvallabrunn skola, takbyte över administrationsdel Undvika inläckage med fuktskador som följd. Verksamhetsplan 23(87)

24 Ny takpapp, läkt och betongpannor samt nya vindskivor. Råspont byts efter behov. Pekpinnen 1 - Blåklockans förskola, takbyte Undvika inläckage med fuktskador till följd. Ny akpapp, läkt, betongpannor samt vindskivor. Råspont byts efter behov. Hinshult 5:32 - Alsterbro skola, lackning entréparti Bibehålla fastighetens värde och förbättra första synintrycket. Entréparti lackas om. Fröjdekulla 1:69 - Takbyte lågdelen mot centrumhuset Tätt hus. Ny takpapp, läkt samt betongpannor och vindskivor. Råspont byts efter behov. Fröjdekulla 1:69 - Målning lokaler Trevligare arbetsmiljö genom uppfräschning av lokaler. Lagning och målning väggar. Vårdaren 1 - takbyte Gammelgården samt 1st länga av bostadsdelen Tätt tak. Ny råspont, takpapp, läkt, betongpannor och vindskivor. Fabriken 6 - RIA, takbyte Tätt tak. Ny takpapp, läkt, pannor samt vindskivor. Råspont efter behov. Victoriavallen 1 - Ishallen, takbyte över isen Tätt tak. Ny takpapp. UH - Karbasen 10 - Madesjöskolan mellanstadie, ny utvändig träpanelkonstruktion Icke fuktskadat hus. Panelen är rutten längst ner och konstruktionen bör ses över och bytas. UH - Karbasen 10 - Madesjöskola gymnastiken, panelbyte samt målning Planerat underhåll. Panel byts ut och målas. UH - Rössbosläta 1:72 - renovering omkl gymnastiken Höja standarden till dagens nivå. Nya ytskikt. UH - Pekpinnen 1 - Blåklockans förskola, Lagning fasadputs samt utv målning Tätt hus Verksamhetsplan 24(87)

25 Lagning fasadputs samt målning av trädetaljer. UH - Oskar 17 - Familjecentrum, byte utv avloppsstam Fungerande avloppssystem Byte av utv avloppsstam. UH - Skolan 5 - Hjärt och lungsjukas förening, byte fönster Energieffektivisering. Fönster i dåligt skick, byts till bättre både ur ljud- och energisynpunkt. UH - Skolan 5 - Hjärt och lungsjukas förening, byte dörrar Mer inbrottssäkert samt bättre ur energisynpunkt. Fallfärdiga trädörrar byts ut till nya. UH - Skolan 7 - Polisen, vattenskada vid takkupa Tätt tak Ny underlagspapp och nya plåtar runt takkupa. God service Samordningsmöte fastighet, städ, måltid, LOK Att skapa god kommunikation med övriga verksamheter Samordningsmöte mellan fastighet, städ, måltid och LOK innebär att man träffas en gång i månaden för att skapa god kommunikation. Gå igenom alla hyresavtal Gå igenom alla avtal för att säkra att ritningar finns bifogad, rätt datum och kvadratmeteryta finns samt hitta förbättringar som kan göras i avtalen där kommunen kan erhålla en ekonomisk vinning. Likaså belysa hyreskostnaden för respektive förvaltning. Total genomlysning av samtliga hyresavtal. Genomgången avser både där Nybro kommun står som hyresvärd och hyresgäst. Förhandla hyresavtal Sänka den kommunala kostnaden för hyresavtal Vara förvaltningarna behjälpliga i samtliga kontakter med externa hyresvärdar. Informera kärnverksamheterna i gränsdragningslista och internhyror Ökad kunskap om hyresavtal ute på förvaltningarna. Representanter från förvaltningarna skall lära sig grunderna i hyr ett hyresavtal fungerar. Hyresgästen skall förstå vad som ingår och vad som inte ingår i internhyresavtalen. Verksamhetsplan 25(87)

26 Utbildning och information i hur internhyresavtalen fungerar i praktiken, utbildning ges till ansvariga för respektive förvaltning. Checklista vid flytt av lokal Fastighetsverksamheten har större kontroll över sina fastigheter. Underlätta arbetet med att byta lokal hos förvaltningarna. Upprätta en checklista vid in och utflyttning av lokaler Månadsmöte med sport och fritid. Bättre samarbete Vi kommer ha ett månadsmöte där vi stämmer av olika fastighetsrelaterade frågeställningar. Samt engagera Fritid i underhållsfrågor. Trygga och aktiva invånare Genomgång brandskyddsutrustning 1 gång/år Fungerande utrustning. Kontroller av brandskyddsutrustning (t.ex. Släckare, brandposter och rökluckor) genomförs av servicefirma (Brandab) 1 gång/år. Kontroll av brandlarmscentraler. Fungerande anläggningar. Genomföra kontroll av brandlarmscentraler en gång per år. Görs av externa larmsystemsleverantörer En god och hälsosam livsmiljö (= Ett hållbart Nybro i FÖP) Hinshult 5:32- Alsterbroskola - omläggning tak Undvika takläckage. Högdelen dvs matsalsdelen inkl plåtarbeten, ca 460kvm tak med betongpannor Pampen 1 - gamla kommunhuset Madesjö - ombyggnad VA under hus samt ny wc Fungerande avloppssystem inkl ny fungerande wc Ombyggnad VA under hus samt ny wc Fröjdekulla 1:69 - Fröjdekulla serviceboende - Ombyggnad för förskola Etablering av förskolebarn i Fröjdekulla serviceboende enl projektdirektiv. Källarlokalerna byggs om för förskoleverksamhet med plats för totalt 50st barn. Invändigt inreds 2st avdelning. Utvändigt dubbleras parkeringen samt en skolgård för verksamheten tillskapas Skolan 7 - Renovering omklädningsrum Hyresanpassning åt polisen Avvaktas Verksamhetsplan 26(87)

27 Balder 14 - ombyggnad kök Hyresgästanpassning Nytt kök hos arbetsförmedlingen Samariten 21 - Strandvägen äldreboende - renovering omklädningsrum äldre omklädningsrum i stort behov av upprustning renovering omklädningsrum Lokalförsörjningsplan Öra förutsättningsbarheten för kommande lokalbehov. Få en övergripande syn över förvaltningsgränserna samt ge i god tid kunna planera för kommande lokalbehov. Upprätta en lokalförsörjningsplan för kommunen som helhet. Lokalförsörjningsplanen skall ta hänsyn till översiktsplan och befolkningsprognoser. Arbetet skall ske i nära samarbete med förvaltningarna. Radonmätningar Hälsosam miljö. Genomföra radonmätningar i Pukeberg, Madesjö, Värmen 1, Annexet. Därefter göra mätningar efter större förändringar i byggnaden. Ventilationskontroller Hälsosam miljö Kontroller genomförs 2 ggr/år. Varav en innefattar filterbyte. God och kvalitetssäkrad service på de tjänster vi tillhandahåller. Lediga lokaler läggs ut på objektvision Syftet är att hyra ut vakanta lokaler externt och därmed få ett positivt kassaflöde. Marknadsföring av vakanta lokaler. Tilldelad ram ska hållas Inventera energi och underhållsåtgärder Energieffektivare fastigheter samt prioritering av underhållsåtgärder. Inventera fastigheter som kan energieffektiviseras. Gå igenom alla fastigheter med avseende på energieffektivisering och samtidigt ta fram verkligt underhållsbehov. Verksamhetsplan 27(87)

28 Fastighetsdrift 5123/5124 Drift och skötsel av kommunens bebygda fastigheter. Förvaltning, underhåll och drift av kommunens bebyggda fastigheter. Uppgiften inkluderar även mediaförsörjning för kommunens verksamheter (el, fjärrvärme, VA m.m.) i dessa lokaler och anläggningar. En budget i balans. Inom- och utomhusmiljön ska vara kvalitetssäkrad Staket förskolor. Säkrare lekmiljö. Komplettera och förbättra befintliga staket. Ladan 2, brand- och utrymningslarm. Ökad säkerhet för verksamhet och byggnad. Nytt larm, finns endast brandvarnare i dag. Rössbo Släta 1:72, ny lekutrustning. Förbättrad lekmiljö. Ersätter borttagen utrustning. Lekmiljö förskolor och skolor. Förbättrad skolmiljö. Byte av utrustning efter besiktningar. Färdigställa skötselplan för grönytor Välskötta fastighetsytor. Upprättande/revidering av skötselplaner för fastighetsytor Verksamhetsplan 28(87)

29 avseende ytor som utförs på entreprenad.upprättande av skötselplaner för samtliga ytor. Upprättande av internt avtal mellan M&S och fastighetsverksamheten, gällande sommar- och vinterskötsel av fastighetsytor. Lekplatskontroller Säker lekutrustning Kontroll genomförs av auktoriserad personal. Utförs en gång per år av MoS. som ser till att endast godkänd utrustning används. Viktigt att informera berörd verksamhet att de anmäler brister till fastighetsverksamheten. Inventering av skolgårdar. Öka medvetenhet på hur det ser ut på skolgårdar och ta fram lista på vilka åtgärder det finns behov av för att få en bra skolgård. Uppsökande verksamhet och dokumentering. Genomföra inventering av fotbollsplan och lekutrustning. Lägga in beställningar i skötselprogram GEOSECMA Tydlighet i vad som är beställt. Lägga in beställningar i skötselprogram GEOSECMA så att skötseln av grönytor görs utifrån beslutad plan för skötsel av grönytor. Omfördela fastighetstekniker per fastighet Jämnare arbetsbelastning Genomgång av tidsedlar som underlag till ny fördelning. Personlig lämplighet. Jämna kontroller hur skicket är på fastigheterna Upptäcka brister tidigt. Okulär kontroll av fastigheterna. Driftchef fördela uppgiften till berörda fastighetstekniker. Genomföra drift av fastigheter enligt driftbudget Hålla budgetramar. Kontinuerlig uppföljning av driftbudgeten. Görs efter den 7:e varje månad. Rapporteras i Stratsys. Trygga och aktiva invånare Systematisk brandskyddsarbete SBA 4 ggr/år. Ett bra brandskydd. Görs av egen personal efter årsschema. Aautomatisk arbetsorder. El-revisioner Säkra elanläggningar El-besiktningar av fastigheter enligt försäkringsbolagets krav (vart 3:e år). Verksamhetsplan 29(87)

30 Genomgång brandskyddsutrustning 1 gång/år Fungerande utrustning. Kontroller av brandskyddsutrustning (t.ex. Släckare, brandposter och rökluckor) genomförs av servicefirma (Brandab) 1 gång/år. Kontroll av brandlarmscentraler. Fungerande anläggningar. Genomföra kontroll av brandlarmscentraler en gång per år. Görs av externa larmsystemsleverantörer En god och hälsosam livsmiljö (= Ett hållbart Nybro i FÖP) Radonmätningar Hälsosam miljö. Genomföra radonmätningar i Pukeberg, Madesjö, Värmen 1, Annexet. Därefter göra mätningar efter större förändringar i byggnaden och med hänsyn till 10 års intervallen.. Källsorteringsprojekt Minskade kostnader för avfall och källsortering. Optimera avfallshantering med rätt kärlstorlek och rätt tömningsintervall. Upprätta ett register över fasta konstföremål. Görs tillsammans med Barbro H. Ventilationskontroller Hälsosam miljö Kontroller genomförs 2 ggr/år. Varav en innefattar filterbyte. Tilldelad ram ska hållas Kompetensutveckling för medarbetaren på driftenheten Höjd kompetens. Planera för, samt genomföra ett antal studiebesök/utbildningstillfällen för medarbetare. Besöka mässor. Belysning Fagerslättskolan Energibesparing och bättre belysning. Byter ut mot LED-belysning och monterar närvarostyrning. Stabbläggaren 3, ny styr. Bättre komfort och lägre energiförbrukning. Installation av LARMIA-styr och uppkoppling mot Balder DHC. Kvarnegården 1:53, etapp 2 värmepump. Energibesparing och minskade kostnader för drift. Verksamhetsplan 30(87)

31 Idag stora kostnader för drift med oljepanna p.g.a. många och långa avbrott i pelletsdriften. Karbasen 10, ny belysning i gamla gymnastiken. Energibesparing och bättre belysning. Energisnål LED-belysning med närvarostyrning. Tikaskruv 4:1, ny styr och ventilation i sporthall. Lägre energikostnader samt ett nödvändigt underhåll. Ny styrning för att säkerställa temperaturer och drifttider. Tor 9, ny undercentral. Energibesparing, komfortförbättring. Utbyte av ventiler, pumpar och rörinstallation. Örsjö 1:179, nya kylmaskiner. Minskade driftkostnader och nödvändigt underhåll. Stora kostnader för drift och underhåll. Hinshult 5:32, nya kylmaskiner Minskade driftkostnader och nödvändigt underhåll Stora kostnader för drift och underhåll. Inventera energi och underhållsåtgärder Energieffektivare fastigheter samt prioritering av underhållsåtgärder. Inventera fastigheter som kan energieffektiviseras. Gå igenom alla fastigheter med avseende på energieffektivisering och samtidigt ta fram verkligt underhållsbehov. Ramanslag Energieffektiviserande åtgärder Minskade driftkostnader. 1. Stabbläggaren ny styr. 2. Byte av belysning i gym-hall på Fagerslättskolan enligt utredning av ÅF-konsult. 3. Kvarnegården etapp 2, värmepump. 4. Ny styr på sporthall i Orrefors, för driftoptimering. 5. Madesjö, ny ledbelysning i gamla gymnastiken. 6. Tor 9 fjärrvärmecentral. Genomföra projekt som identifierats efter energiinventering. Energibesparingar. Prioritera och genomföra. Energiförbrukning ska minska med 1% per år (KWh/m² A-temp). Minskade energikostnader. Ta fram ett lämpligt underlag för utvärdering. Värdet ska vara KWh/m² A-temp. Verksamhetsplan 31(87)

32 Städserviceenheten. Ansvar Städservice utför städning på uppdrag av Nybro kommuns verksamheter. Städservice är indelat i tre områden. Område 1 Område 2 Område 3 Tillhandahålla städtjänster enligt uppdragsgivarens beställning. Hur påverkas Städservice av fastighetsbolagiseringen. Enhetschef är tjänstledig för att pröva tjänst i annan kommun. Kompetesnutveckling för enhetschefer. Ombyggnationer i Nybro kommuns fastigheter. Förändringar i städuppdragen Det pågående arbetet med att revidera alla städavtal med nytt timpris var tänkt att gälla fr.o.m men har bordlagts av KS (jan 2017). Det kommande resultatet är oklart hur det påverkar beställningar från kunden eftersom de själva bestämmer omfattning och frekvens av städningen. Pooltjänsterna inrättades 2016 men det finns fortsatt behov av timvikarier som har blivit svårare att rekrytera då fler arbetsgivare konkurrerar om samma arbetskraft. Genom att utbilda en handledare/utbildare inom SRY ökar kompetensen inom städservice. Genom att följa upp sjukfrånvaron och arbeta med tidig rehabilitering fortsätter arbetet med att förbättra arbetsmiljön och minska sjukfrånvaron. Sälja begagnade städmaskiner som inte används i verksamheten längre Tillvaratagande av ekonomiska resurser Sälja två begagnade kombiskurmaskiner, Wetrok och Nilfisk som inte används i verksamheten. Hålla anläggningslistan på städmaskiner aktuell och komplett Kontroll på Städservice inventarier Anläggningslistan på städmaskiner ska vara aktuell och komplett. Städtidskalkylering Verksamhetsplan 32(87)

33 Klara de ekonomiska ramarna och hålla budget. Städtidskalkylering görs på alla uppdrag med städavtal. Lägga in externa fastigheter i Incit Xpand Genom att lägga in externa fastigheter i Incit Xpand underlättas arbetet för städavdelningen i sitt arbete att ta fram avtal. Arbetet innebär uppmätning av rumsytor på externa fastigheter där kommunen hyr in sig. Dessa rumsytor matas sedan in i Incit Xpand. Externa fastigheter avser fastigheter där kommunen har verksamhet men inte äger. Kopia av Revidering av städavtal Klara de ekonomiska ramarna. Inom- och utomhusmiljön ska vara kvalitetssäkrad Serva kommunala verksamheter vid akuta städbehov. God service till kommunala verksamheter. Erbjuda städtjänst med kort varsel t.ex vid flyttstädning, byggstädning mm. Tillhandahålla städtjänster enligt uppdragsgivarens beställning. God service till kommunala verksamheter. Städservice utför städning till verksamheter i Nybro kommun och kommunala bolag. Uppdragen sker utifrån kundens beställning. Städavtal ligger till grund vid kontinuerliga städuppdrag. Delta med städ kompetens i fastighetsverksamhetens underhållsoch investeringsprojekt. God service till kommunala verksamheter. Delta med städkompetens i samband med val av golvmaterial, skötsel osv. Utbildning av icke utbildad personal enl. SRY Ökad kompetens hos medarbetarna som leder till bättre städkvalité, arbetsmiljö och bemötande. Utbilda medarbetare som saknar städutbildning genom SRY. Produktblad med första hjälpen information på alla städvagnar. Minska skaderisken om person får i sig kemikalier som finns på städvagnen. Produktblad med första hjälpen information skall finnas på alla städvagnar för att minska risken för skada om någon person får i sig kemikalier. Städserviceenheten ska göra regelbundna kvalitetskontroller på städningens utförande. Städserviceenheten ska hålla en hög kvalité. Städserviceenheten ska göra regelbundna kvalitetskontroller på städningens utförande för att mäta kvalitén och genomföra förbättringar. Verksamhetsplan 33(87)

34 Utbilda intern handledare/utbildare Öka kompetensen hos städpersonalen. Bättre städkvalité, arbetsmiljö och ekonomiskt vinnande. Ombyggnation Kvarnbacken Anpassa verksamheten utifrån beställarens behov. Ombyggnation på Kvarnbacken våren 2017 påverkar städuppdraget och hur omfattningen kommer att se ut framöver. Ombyggnation på förskolan Skattkistan Anpassa verksamheten utifrån beställarens behov. Ombyggnation på förskolan Skattkistan påverkar städuppdragets omfattning. Ny modul på Fagerslättsskolan Anpassa verksamheten utifrån beställarens behov På grund av lokalbrist kommer ev. ny modul att placeras på Fagerslättsskolan vilket på verkar städuppdragets omfattning. Miljövänliga kemikalier. Förbättra miljön genom att kontrollera alla nya kemikalier mot kemikalieinspektionens register. Utfasningsämnen och riskminskningsämnen ska undvikas i kemikalier. Målet är en trygg miljö. Minska behovet av Kemikaliemedlet Polishbort Undvika utfasningsämnen/riskminskningsämnen. Kemikaliemedlet Polishbort ska ersättas i så stor utsträckning som möjligt. Arbetsmiljö och miljöförbättring. Säkerhetsblad ska finnas på alla arbetsställen. Den som använder kemikalier i sitt arbete behöver få information om produkternas farliga egenskaper, risker och de skyddsåtgärder som ska vidtas. Säkerhetsblad med produktinformation ska finnas på alla arbetsställen för att minska risken för allvarliga olyckor. God service Förbättra samverkan med verksamhetsutövare. Nöjda kunder och medarbetare. Bättre verksamhet för båda parter. Förbättra samverkan med verksamhetsutövare gnom regelbundna möten. Kundenkät Mäta kundnöjdheten med målsättningen att förbättra verksamheten. Utveckla och förbättra verksamheten. Verksamhetsplan 34(87)

35 En god och hälsosam livsmiljö (= Ett hållbart Nybro i FÖP) Källsortering på Balder och i Kulturhuset Kristallen God miljö Städservice deltar i det dagliga arbetet med källsortering på Balder och i Kulturhuset Kristallen. Tilldelad ram ska hållas Utbilda medarbetare i städmetoder, städmaskiner och ergonomi. Öka kompetensen och förbättra arbetsmiljön. Utbilda medarbetare i städmetoder, städmaskiner och ergonomi för att förbättra arbetsmiljön och öka kompetensen. Utbildning i Adato för enhetschefer Kompetensutveckling och effektivare organisation. Bli bättre på att dokumentera i personalärenden. Effektivare organisation. Uppföljning i EDP för enhetschefer Bli mer aktiva på att diarieföra i systemet Diarieföring ska göras i datasystemet EDP vision. För att det ska fungera behöver enhetscheferna repetions utbildning. Utbildning i schema och rapporteringsprogrammet Besched Effektivisera organisationen och förbättra hantering, rapportering av frånvaro mm. Alla tillsvidareanställda städare ska rapportera frånvaro och annan avvikelse i Besched. Vaccination mot Hepatitsmitta Minska risken för att städpersonal ska smittas av Hepatit i arbetet. Säker arbetsmiljö. Skapa en säker arbetsmiljö. Inskaffande av mobiltelefoner till städpersonal Säker arbetsmiljö samt ökad tillgänglighet och nåbarhet. Arbetsmiljöåtgärd Utvecklingsdag för medarbetare inom Städservice uppdelat på två halvdagar. Kompetensutveckling i t.ex. ergonomi, städteknik eller annan utveckling för medarbetare. Förebyggande arbetsmiljöarbete. Förbättrad arbetsmiljö, kompetenshöjning och trivsel. Investera i städmaskiner. Köpa in/renovera städmaskiner för att uppnå en god arbetsmiljö och hög städkvalité. Vid planering av investeringar ska städmaskiner prioriteras. Verksamhetsplan 35(87)

36 Genomföra studiebesök Följa med i utvecklingen av nya städmaskiner, material och kemikalier. Kompetensutveckla verksamheten. Kompetensutveckla genom deltagande i nätverk Erfarenhetsutbyte med från andra kommuner och bolag för att utveckla Städservice i Nybro kommun. Genom nätverk skapas kontakter som kan användas i det dagliga arbetet. Jämförelsetal med andra kommuner. Kompetensutveckla genom deltagande i nätverk Verksamhetsplan 36(87)

37 Verksamheten omfattar: Tre enhetsområden som består av o mat till förskolebarn o mat till skolelever o mat till gymnasieelever o mat till särskilt boende o mat till enskilt boende o matdistribution till hemmaboende o caféverksamhet på gymnasiet Planeringsförutsättningar 2017 Enhetschefernas arbetsuppgifter anpassas och utvecklas successivt efter kompetensutveckling. Prissättnings- och debiteringssystemet för Måltid utreds. Måltidsavtal utreds. Riktlinjer för maten och måltiderna i Nybro kommun ska revideras och implementeras i verksamheten. Livsmedelsupphandlingen kolonial genomförs utan överprövning. Renoveringen Verksamhetsbeskrivning Måltidsservice planerar, tillagar och serverar mat till kommunens förskolor, skolor, gymnasiet, särskilt boende, enskilt boende och matdistribution. Måltidsservice består av både tillagningskök och mottagningskök, vissa med mycket modern utrustning medan andra har en äldre maskinpark vilket påverkar resultat, arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter. Vi har en policy som ligger till grund för vårt arbete där syftet är att skapa ett gemensamt synsätt på mat och måltider inom de kommunala verksamheterna. Hänsyn till folkhälsa och miljö ska utgöra grunden för val av livsmedel och utformning av måltider. All produktion, hantering och servering av mat ska präglas av kvalitets-, säkerhets- och servicetänkande. Vidare ska mat- och måltidspolicyn bidra till att sprida kunskap och information om regelbundna goda matvanor. Nämndens ansvar Svara för måltider enligt kommunens mat- och måltidspolicy och uppdragsgivarnas beställning. Verksamhetsplan 37(87)

38 God service Måltidsavtal utreds. Genom ett avtal få bättre ekonomisk styrning. Bättre samarbete med våra uppdragsgivare. Bättre förståelse för varandras verksamheter. Skriva avtal med LOK, Oms samt IFF Utvärdering och revidering av mat- och måltidspolicy, inkl. riktlinjer Förbättra matens kvalité och näringsinnehåll. Arbeta mer enligt livsmedelsverkets riktlinjer. Tillsammans med Lok, Oms och IFF revidera och utvärdera matoch måltidspolicyn för Nybro kommun. Implementera reviderad policy samt riktlinjer i köken genom utbildning Genom att ge all Måltidspersonal en förståelse för policy och riktlinjer så önskas en ökad kvalité och yrkesstolthet. Då ny policy är tagen samt att nya riktlinjer kommer att tas för omsorg, skola, förskola samt gymnasiet behöver dessa implementeras. Genom att ge all Måltidspersonal en förståelse för policy och riktlinjer så önskas en ökad kvalité och yrkesstolthet. Utbildning och genomgång av egenkontrollpärmarna för kökspersonalen Öka andelen godkända kök vid livsmedelskontrollerna Utbilda och gå igenom alla egenkontrollpärmar för all kökspersonal. Skriva gemensamma rutiner för alla kök gällande specialkoster Säkrare, enklare och mer förståelse för sepecialkoster. Skriva gemensamma rutiner för alla kök gällande specialkoster för att få en säkrare, enklare och bättre hantering av dessa. Göra en likvärdig mapp med rutiner, arbetsbeskrivningar, utrymningsplaner mm för alla kök så medarbetarna känner igen sig vilket kök de arbetar i. Förbättra arbetsmiljön samt livsmedelssäkerheten i alla kök. Göra en likvärdig mapp med rutiner, arbetsbeskrivningar, utrymningsplaner mm för alla kök så medarbetarna känner igen sig vilket kök de arbetar i. Skapa en lättförståelig och attraktiv hemsida där man bl.a. kan få information om olika specialkoster samt Måltidsservice arbetssätt. Den behöver även kunna läsas på flera språk om det är möjligt. Öka kundnöjdheten genom enklare information till föräldrar, anhöriga och elever. Skapa en lättförståelig och attraktiv hemsida där man bl.a. kan få information om olika specialkoster samt Måltidsservice arbetssätt för att öka insynen i Måltidsservice arbete. Utreda verksamhetschefernas administrativa arbetsuppgifter Verksamhetscheferna kan då ägna sig åt mer verksamhetsutveckling och mindre administrativa sysslor vilket då leder Måltidsservice framåt. Verksamhetsplan 38(87)

39 Utreda verksamhetschefernas administrativa arbetsuppgifter. På detta sätt kan verksamhetscheferna ägna sig åt mer verksamhetsutveckling och mindre administrativa sysslor vilket då leder Måltidsservice framåt. Anpassa och utveckla enhetschefernas samt 1:e kockarnas arbetsuppgifter successivt Medarbetare som känner sig sedda leder till nöjdare medarbetare som leder till bättre kvalité på arbetet. Anpassa och utveckla enhetschefernas samt 1:e kockarnas arbetsuppgifter successivt Måltiderna är näringsriktigt sammansatta och främjar goda matvanor och god hälsa Tillhandahålla måltider enligt kommunens mat- och måltidspolicy och uppdragsgivarens beställning Genom att följa policy och uppdragsgivaren beställningar öka barn, elever och brukarens glädje för mat. Ge våra kunder en väl sammansatt måltid. Vi lagar/serverar mat enligt tallriksmodellen samt använder kostdatasystemet Aivo. Följa de näringsberäknade recepten i Aivo Främja god hälsa och goda matvanor för omsorgstagare och elever. Enkät angående kostdatasystemet till köken en gång per år. Se över alla recept i Aivo att de är anpassade och fullständiga. Ökat användande av recepten som finns i kostdatasystemet Aivo. Se över alla recept i kostdatasystemet Aivo att de är anpassade och fullständiga för att öka användande av recepten. Närproducerade varor inom en radie av 15 mil samt ekologiska varor ska öka Öka andelen ekologiska livsmedel Öka andelen ekologiskt Göra bra livsmedelsupphandlingar där ekologiskt blir en självklar produkt samt öka medvetenheten om vilka ekologiska produkter som finns att köpa hem.. Öka andelen närproducerade livsmedel Öka andelen närproducerat Göra bra livsmedelsupphandlingar där närproducerat blir en självklar produkt samt öka medvetenheten om vilka närproducerade produkter som finns att köpa hem Livsmedelsupphandling kolonial Bättre avtal med mer ekologisk samt lägre priser när ny upphandling sker. Livsmedelsupphandling kolonial kommer ske under året tillsammans med övriga upphandlingskommuner runt omkring. Verksamhetsplan 39(87)

40 Utvecklad medborgardialog och utvecklat inflytande. Planera in minst två matråd per år där både matgäster samt pedagoger/omsorgsassistenter är med för att öka inflytandet från elever/brukare samt förbättra samarbetet med pedagoger/omsorgsassistenter. öka inflytandet från elever/brukare samt förbättra samarbetet med pedagoger/omsorgsassistenter. Planera in minst två matråd per år där både matgäster samt pedagoger/omsorgsassistenter är med för att öka inflytandet från elever/brukare samt förbättra samarbetet med pedagoger/omsorgsassistenter. En god och hälsosam livsmiljö (= Ett hållbart Nybro i FÖP) Hitta ett gemensamt sätt för hur man mäter matsvinn på bästa sätt och börja mäta. Hitta ett gemensamt sätt för hur man mäter matsvinn på bästa sätt och börja mäta och därmed minska svinnet. Hitta ett gemensamt sätt för hur man mäter matsvinn på bästa sätt och börja mäta. Arbeta fram en plan med rektorerna om hur vi kan involvera eleverna i arbetet minskat matsvinn. Minskat matsvinn Arbeta fram en plan med rektorerna om hur vi kan involvera eleverna i arbetet minskat matsvinn och därmed kunna minska matsvinnet. Tilldelad ram ska hållas Anpassa tillagningsköken så att de är funktionella för de olika verksamheterna Bättre kök och utrustning leder till ett effektivt arbete samt mindre arbetsskador. Anpassa utrustning, lokaler efter behovet. Genomföra skyddsronder i samtliga av Måltidsservice kök Genomföra årliga skyddsronder för att förbättra arbetsmiljön i köket. Genomföra skyddsronder i samtliga av Måltidsservice kök för att förbättra arbetsmiljön i köket Ombyggnad Kvarnbackens kök Ombyggnad Kvarnbackens kök kommer leda till en bättre arbetsmiljö och ökad livsmedelssäkerhet. Ombyggnad kommer ske av Kvarnbackens kök. Ombyggnad/tillbyggnad Skattkistans kök Ombyggnad/tillbyggnad Skattkistans kök kommer leda till en bättre arbetsmiljö och ökad livsmedelssäkerhet. Ombyggnad/tillbyggnad Skattkistans kök Verksamhetsplan 40(87)

41 Flytt av Alsterbro förskola till Fröjdekulla Ökad kvalité av maten då den lagas på plats utan transporter. Flytt av Alsterbro förskola till Fröjdekulla Utökad matsal Fagerslättsskolan Bättre arbetsmiljö samt plats för samtliga barn att sitta ner och äta sin lunch. Utökad matsal Fagerslättsskolan Utbilda all kökspersonal i ergonomi och hälsa Minska ohälsa. Utbilda all kökspersonal i ergonomi och hälsa för att minska ohälsa. Åka på minst ett studiebesök till någon/några av våra leverantörer för utbildning samt ökad arbetsglädje. Ökad arbetsglädje samt ökad kunskap om resmålet tex en leverantör vi har avtal med. Åka på minst ett studiebesök till någon/några av våra leverantörer för utbildning samt ökad arbetsglädje. Verksamhetsplan 41(87)

42 Sport- och fritidsverkamheten Simhallsenheten Anläggningsenheten Administrera bokningar, passersystem, bidrag och föreningsregister Ärende till nämnden Sport- och fritidsprogrammet Nytt boknings och bidragssystem Lovaktiviteter Enkätundersökning Samverkan med SISU Småland Föreningsbesök KF-nytt Reklampolicy Eldsjälspris Se respektive enhet Nämndens ansvar främja och utveckla idrott och friluftsliv för kommunens invånare fördelning av bidrag som stöd till föreningar, organisationer och enskilda i enlighet med av kommunfullmäktige antagna övergripande riktlinjer, samt stipendieverksamhet, inom nämndens verksamhetsområde svara för den simundervisning som äger rum på annan tid än skoltid samt biträda Lärande- och kulturnämnden vid den simundervisning som är en del av skolundervisningen utveckling, projektering, anläggning, drift- och underhåll avgator och vägar, gång-och cykelvägar, torg, parker, lekplatser, broar, kollektivtrafikanläggningar, kommunala järnvägsspår, parkeringsplatser på allmän plats och kommunal kvartersmark, naturparker och andra grönytor, friluftsbad, motionsspår, vandrings-, cykel- och ridleder och andra allmänna platser SKL:s upphandling för bokning och bidragssystem Projektanställning av student till Sport och fritidsprogrammet Planera in kvällstid för att träffa föreningar Verksamhetsplan 42(87)

43 God service Nytt boknings- och bidragssystem Användarvänligt och anpassat efter vårt och kundernas behov. Vi är med i SKLs upphandling av nytt boknings- och bidragssystem. Som beräknas för avrop Planerade föreningsbesök Ökad dialog med föreningarna. Planera in 5 föreningsbesök under varje år med start Utvecklad medborgardialog och utvecklat inflytande. Ordna föreningsträff tillsammans med Smålandsidrotten SISU Att träffa så många föreningar som möjligt under en kväll med ett bra och intressant utbud. Kan vara en föreläsning om ett aktuellt tema från en föreläsare. Information från SISU och kommunen om nyheter. T ex föreningsbidrag, idrottslyftet och utbildningar. Delta i dialog med samhällsföreningar utanför centralorten Bra kontakt och kännedom om samhällsföreningarnas verksamhet och delaktighet. Ökad dialog. Delta i olika möten med föreningslivet utanför centralorten. Eldsjälspris-Idrott - Eldsjälspris -Övriga Att uppmuntra det ideella arbetet som görs inom föreningslivet i Nybro kommun. En medlem (person) i ideell förening registrerad i Nybro kommuns föreningsregister kan nomineras. För eldsjälspriset - Idrott även medlem i Riksidrottsförbundet. Trygga och aktiva invånare Enkät - anläggningar och simhall Nöjda kunder Enkät ska skickas ut till föreningar som hyr tider i våra anläggningar. Simhallen ska lämna ut enkät till kunder som besöker simhallen. Policy för reklam i och på våra anläggningar Tydlighet och enhetligt för föreningslivet. Ska gälla samtliga kommunalt ägda Sport- och fritidsanläggningar. Sund Smart Stark Senior Verksamhetsplan 43(87)

44 Bidra till ett gott liv genom att skapa hälsofrämjande aktiviteter för seniorer och få fler seniorer till föreningslivet i Nybro kommun. En hälsosatsning tillsamman med Smålandsidrotten, Landstinget Kalmar Län och det lokala föreningslivet. Marknadsföra lediga tider i våra anläggningar Att de flesta av våra föreningar och privatpersoner är nöjda med sina tider och standard på lokalen. Vid olika tider på året göra extra reklam för att lediga tider finns i våra anläggningar inom och utomhus. Ta fram och ge ut sportlovsprogram (broschyr) Att någon aktivitet arrangeras på alla orter i kommunen under sportlovsveckan. Föreningslivet och vissa av kommunens anläggningar ordnar olika aktiviteter under sportlovsveckan. Ge ut Kultur-fritidsnytt 2 gånger per år tillsammans med Lärande och kultur Att viktig information kommer ut till föreningslivet. Årlig information till föreningslivet i kommunen. Utreda ev. extern drift av anläggningar till vissa föreningar. Inklusive skötselrutiner och skötselavtal Skötselrutiner för föreningar som har anläggningsbidrag. Upprätta olika avtal. Ta fram förslag till Sport- och Fritidsprogram Att göra en nulägesanalys av föreningslivet och lokaler/anläggningar i Nybro kommun samt ta fram ett dokument som kan fungera strategiskt och vägledande för fritidsarbetet i kommunen. samla frågor som berör fritidsverksamhet i ett dokument och på så sätt kunna se samordningseffekter och brister inom området. Statistik på antaldeltagare fördelat på flickor och pojkar 7-25 år som redovisas till Riksidrottsförbundet (idrottonline). Bättre insyn i hur aktiva flickor och pojkar är i vissa åldrar. Underlag från Smålandsidrotten 2 gånger per år. Verksamhetsplan 44(87)

45 Bedriva simhallsverksamhet svara för den simundervisning som äger rum på annan tid än skoltid samt biträda Lärande- och kulturnämnden vid den simundervisning som är en del av skolundervisningen Bedriva simskola Vara behjälpliga på skolsim Instruktioner på gym Gruppträning på land och i vattnet Kassaarbete Städning Massage Barnkalas Motionssim Uthyrning av tider till föreningar, privatpersoner och företag Provtagning av badvattenkvalitet i de kommunala badsjöarna tre gånger per badsäsong Trygga och aktiva invånare Bedriva simhallsverksamhet Att bibehålla den positiva respons som Nybro simhall fått efter renoveringen Erbjuda kunderna ett varierande och bra utbud av aktiviteter. Dykning av badplatser Säkert att bada. Dyker och plockar upp eventuella föremål som kan skada badgäster. Verksamhetsplan 45(87)

46 Drift av idrottsanläggningar/ hallar Drift av campingplatser Drift av friluftsanläggningar Skötsel och tillsyn av: Badplatser Fotbollsplaner Tennisbanor Ishall Sporthallar Elljusspår Friidrottsanläggningar Drift- och underhåll av friluftsbad, motionsspår och idrottsanläggningar Rätt maskiner för vår verksamhet Bevattning Gödning Kompetens för hur man sköter de olika anläggningarna (hur klipper man en fotbollsplan? hur spolar man en is?). Att anläggningarna håller den standard vi lovar. T ex ishallen "publikhall A" Energieffektivisering Trygga och aktiva invånare Drift av friluftsanläggning Att årligen underhålla våra motionsspår/elljusspår. Kunderna ska känna sig trygg när de använder våra motionsspår. Marknadsföra lediga tider i våra anläggningar Att de flesta av våra föreningar och privatpersoner är nöjda med sina tider och standard på lokalen. Verksamhetsplan 46(87)

47 Vid olika tider på året göra extra reklam för att lediga tider finns i våra anläggningar inom och utomhus. Drift av camping Att hålla en bra standard på de byggnader och badplatser som finns i anslutning till campingen Att ha bra skötselavtal med arrendatorn som driver anläggningen. Fördela tider i våra anläggningar Att de flesta av våra föreningar och privatpersoner är nöjda med sina tider och standard på lokalen. Följa de regelverk som finns för fördelning av tider. Drift av idrottsanläggningar/hallar Nöjda kunder och besökare. Hög belastning i våra anläggningar. Kunden i fokus men ändå kunna prioritera arbetsordningen. Delta i arbetet med projektet Skötselplan för park- och grönytor. Lägga in badplatser innan badsäsongen 2016 börjar. Bättre uppföljning/rutiner på de områden som vi ansvarar för. Bättre planering och tillsyn. Verksamhetsplan 47(87)

48 Mark och Service verksamhet omfattar det följande: Att utföra projekt inom vägar, gata och VA Att utföra projekt inom Park- och Skogsmiljö Att utföra underhållsarbeten på kommunens fordon och maskiner Att utföra underhåll- och servicearbeten på verksamhetens egna maskiner och fordon Mark och Service verksamhet är under förändring och en ny, uppdaterad organisation kommer att tas i bruk under första halvåret Detta under förutsättning att inte andra beslut kommer att tas av KF. Se punkt 1. ovan Idag är Mark och Service en enhet och är kommunens utförare vad gäller vägar, gator, parker och VA. I verksamheten ingår även beredskap. Detta utgör således nämndens enhetsansvar. Planeringsförutsättningarna för Mark och Service innebär att verksamheten skall granskas ytterligare och beslut om eventuella åtgärder skall tas av KF. Detta innebär inte att det pågående förbättringsarbetet avstannar, utan det fortsätter som tidigare. Se nedan under avsnitt "aktiviteter". Tilldelad ram ska hållas Utveckla Mark och service interna organisation Med en smidigare organisation ökar dynamiken inom MoS vilket ger en betydligt högre servicenivå. Utveckla Mark och Service interna organisation, inkl. förtydligande av roller, uppdrag, kompetensbehovsutredning, resursbehovsutredning, former för kommunikation, samverkan och dialog, m.fl. åtgärder. Kräva tydliga beställningar och definiera beställarens krav på redovisning av utfört uppdrag. Tydlighet i beställningarna minskar antalet fel. Detsamma gäller för fakuteringen. Verksamhetsplan 48(87)

49 Kräva tydliga beställningar och definiera beställarens krav på redovisning av utfört uppdrag. Anpassa budget till beställningar. Ger ett bättre processflöde i den interna verksamheten. MoS intäktsfinansierade verksamhet utformar sin budget i enlighet med inkommande beställningar. Detta innebär flera budgetkorrigeringar under året, allt beroende på värdet av inkommande beställningar. Utforma en hållbar struktur på redovisningen. En matchning av redovisningen mot kunderna och mot MoS eget redovisningssystem ger färre fel och ett mer effektivt arbetssätt. Anpassa redovisningen så att den möter de krav som kunderna till Mark och Service har på faktureringsunderlagen. Se över finansieringen av förrådsverksamheten. Förrådet är en väsentlig del i MoS verksamhet och bör så förbli. En fullständig genomgång är därför önskvärd. Genomlysa hela förrådsverksamheten för att utröna dess funktion och totala intäkter och kostnader. Genomföra åtgärder enligt förslag i rapport - Energideklaration fordon. Uppdragstaxa revidering; genomgång av underlag prissättning före beslut Verksamhetsplan 49(87)

50 Planeringsverksamheten Planenheten (Fysisk planering) Gatuenheten (Gator & Väghållning) Stadsmiljöenheten (Stadsmiljö & Parker) Naturenheten (Skog, Mark & Natur) Exploateringsenheten (Mark & Exploatering) Tanken med verksamheten är att vi ska få en sammanhållen planerings- och samhällsbyggnadsprocess, från strategiska frågor till genomförande och drift. Detta innebär att arbetet mellan enheterna flyter ihop ansvarsmässigt. Flera av enheterna arbetar dessutom både under teknik- och samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen, vilket komplicerar verksamhetsplaneringen något. Frågor som styrs av kommunstyrelsen är markerade med (KS). Verksamheten är även den verksamhet som förvaltar kommunens hela markinnehav, förutom bebyggda fastigheter. Verksamhetens viktigaste arbetsredskap /styrdokument är kommunens översiktsplan med fördjupningar, tematiska tillägg och handlingsplaner. Gemensamma planeringsförutsättningar 2017 Verksamhetsplaneringen ska bygga på: kommunens vision om fler invånare och ett hållbart samhälle (revidering pågår) kommunens mål med prioritet för omsorg och skola (barnperspektiv!), medborgarnas möjligheter att påverka och att vi ska vara en attraktiv kommun för både företag och kommunens invånare översiktsplanernas mål för en växande kommun Den fördjupade översiktsplan för Nybro stad som antogs 2013 är i stort sett genomförd och ny revidering behövs Kommunstyrelsen och nämnderna ska ta fram handlingsprogram för genomförande av de förslag som beskrivs i översiktsplanen (beslut i KF ) Behov av utredning/genomgång av kommunala anläggningar för statusbedömning, samt framtida skötsel-, drifts- och underhållsplanering, t.ex. dammanläggningar Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Nybro kommun fortsätter 2017 Arbetet med tematiskt tillägg till översiktsplanen gällande VA-plan fortsätter 2017 Analys av konsekvenserna av det markpolitiska programmet påbörjades under 2013 och slutförs 2017 Nämnden ska verka för att de av riksdagen beslutade miljökvalitetsmålen på sikt uppfylls Revidering av kommunens handelsstrategi är slutförd och en handlingsplan har tagits fram och bör åtföljas av arbete med att revidera stadsmiljöprogrammet Verksamhetsplan 50(87)

51 Egenkontrollen för den kommunala infrastrukturens och den kommunala markanvändningens miljöpåverkan behöver revideras. Gäller bl.a. väghållning och gamla deponier Revidering av bostadsförsörjningsprogrammet (en gång per mandatperiod) Planeringsverksamheten kommer att påverkas av följande projekt, enligt Kommunplan uppdrag 2 och 3: - Grönstrukturplan - Kulturplan? - Stadsmiljöprogram revidering - Plan för offentlig konst - Program för hållbar utveckling, Framtagande av miljöbarometer, Folkhälsoplan - Saneringsplan med kommunikationsplan - Natur- och friluftslivsprogram - Sport- och fritidsprogram - Skogsbruksplan - Energi- och klimatstrategin revidering I kommunplanen finns två uppdrag som direkt berör verksamheten: :1 - Förslag till en prioriterad handlingsplan för att genomföra tre områden/frågor iden fördjupade översiktsplanen för Nybro stad, FÖP, för att uppnå Vision :3 - Förslag till en långsiktig (5-10 år) handlingsplan för Svartbäcksmåla(Svartbäcksmåla-Krukebo) där föreningslivets stora engagemang ges ytterligare förutsättningar. Områdets utveckling ska stärkande samverka med utvecklingen i Pukeberg. I kommunplan finns ett uppdrag som direkt berör verksamheten förutom ovanstående uppdrag från kommunplan : - Uppdrag 2015:3 Utveckla medborgardialogen i Nybro kommun - att Nybro kommunarbetar fram en plan för genomförande av kontinuerliga medborgardialoger och förbättringsvandringar med medborgarna. Antagen investeringsbudget Budgeten inkluderar bl.a.: - Upprustning Svartbäcksmåla - Upprustning Linnéasjön Verksamhetsplan 51(87)

52 Styrs främst av Plan- och bygglagen och Miljöbalken. Uppdrag från kommunfullmäktige. Enheten styrs av kommunstyrelsen när det gäller översiktsplanefrågor och av teknik- och samhällsbyggnadsnämnden när det gäller detaljplanefrågor. Enheten är placerad på Samhällsbyggnad. Kommunstyrelsens ansvar Kommunen har det övergripande ansvaret över användningen av mark och vatten genom det kommunala planmonopolet. Fysisk planering är förebyggande miljövård och ett steg i arbetet att uppnå flera andra miljökvalitetsmål utöver det nationella målet God bebyggd miljö. Kommunen ska främja en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande utformning av bebyggelse, grönområden, kommunikationsleder och andra anläggningar. I kommunstyrelsens ledningsfunktion ligger att leda och samordna, bland annat den översiktliga planeringen av kommunen och användningen av mark och vatten mark- och bostadspolitiken och se till att en tillfredsställande markberedskap upprätthållssamt att bostadsförsörjningen och samhällsbyggandet främjas övergripande frågor kring hållbar utveckling energiplaneringen för att främja energihushållning Kommunstyrelsen ansvarar för utvecklingsfrågor med särskild tonvikt på åtgärder som rör: Övergripande statistik och prognoser Infrastruktur av strategisk natur Kommunikationer inklusive samverkan med Kalmar Läns Trafik AB (KLT), Regionförbundet i Kalmar län eller motsvarande organ Ägarstrategier avseende mark och byggnader såsom övergripande lokalförsörjning, köpoch försäljning av kommunala fastigheter, inlösen, fastighetsreglering m.m. Arbete med exploateringsfrågor knutna till markförsörjning för bostäder och verksamheter och upprättande av exploateringsavtal. Då fysisk planering berörs ska samverkan och dialog om initiativ, genomförande och ekonomi ske med teknik- och samhällsbyggnadsnämnden Näringslivet, högskolan och universitet Internationellt arbete Extern finansiering inom ramen för EU-projekt och nationella projekt Marknadsföring Utveckling av strategier för hållbar utveckling och övrigt Teknik- och samhällsbyggnadsnämndens ansvar Kommunen har det övergripande ansvaret över användningen av mark och vatten genom det kommunala planmonopolet och ska främja en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande utformning av bebyggelse, grönområden, kommunikationsleder och andra anläggningar. Nämnden ska verka för en god byggnadskultur samt en god och estetiskt tilltalande stads- och landskapsmiljö. Man ska uppmärksamt följa den allmänna utvecklingen inom kommunen och dess närmaste omgivning samt ta de initiativ som behövs i frågor om planläggning. Verksamhetsplan 52(87)

53 I samråd med kommunstyrelsen avge kommunens yttrande över grannkommunernas förslag till översiktsplaner, naturvårdsplaner, vindbruksplaner och andra kommunala dokument som rör övergripande fysisk planering. När en plan eller ett program har antagits skall den beslutande kommunen skaffa sig kunskap om den betydande miljöpåverkan som planens eller programmets genomförande faktiskt medför. Detta skall göras för att kommunen tidigt skall få kännedom om sådan betydande miljöpåverkan som tidigare inte identifierats så att lämpliga åtgärder för avhjälpande kan vidtas. Initiera och bereda ärenden om inrättande och revidering av verksamhetsområden för vatten- och avloppsanläggningar Pågående detaljplaner och -program enligt priolista Bevaka kommunens intressen i regionala planeringsfrågor (KS). Aktuella ärenden är regional transportplan och regional utvecklingsstrategi. Fungera som ansvarig för SCB:s inrapporterade statistik till Nybro kommun (KS) Arbetet med ny översiktsplan avvaktar resultat från visionsöversynen. Fas 2 kan påbörjas, men inte avslutas före visionsöversynen är genomförd. Det är fortfarande aktuellt att hantera frågan om landsbygdsprogram inom ramen för översiktsplan. Rutiner för uppföljning av planers miljöpåverkan saknas. Förändringar i PBL samt riktlinjer för bland annat buller, markföroreningar m.m. sker kontinuerligt. Viss implementering i organisationen kommer att krävas. Under början av 2017 är en planarkitekt tjänstledig. Potentiellt medför detta en uppsägning med efterföljande nyanställning vilket kommer att innebära en del jobb med upplärning och nya rutiner. Implementera rutiner kring planbesked i organisationen Slutet av 2016 medför en uppdatering av GEOSECMA vilket även kommer medföra en implementeringstid under Upprättande av riktlinjer för bostadsförsörjning (lagkrav sedan 1 jan 2014) och revidering av bostadsförsörjningsprogrammet är angeläget att genomföra under år Utrymmet för detta är dock begränsat vad gäller personella resurser. Arbetet är även avhängigt visionsarbetet. Efter uppsägning på Kart & Mät saknas kompetens inom fastighetsrättsliga frågor vilket medför en ökad arbetsbelastning och potentiellt medför förlängd processtid för detaljplaner. Fortskridande arbete med Kompetenscentrum Pukeberg Gällande bostadsbrist medför ett ökat behov av fokusering på bostadsplanering Implementera gällande styrdokument och riktlinjer i organisationen Implementera EDP Vision i organisationen God service Statistikansvar (KS) Publicera kommunövergripande statistik och besvara inkommande frågor om statistik Digitalt arkiv Att alla kommunens stads-, byggnads- och detaljplaner med planhandlingar ska finnas tillgängliga (för internt bruk) i PDFformat Konvertera detaljplaner till.pdf samt rensa ej-arkivfiler (digitala arkivet). Arbetet bedrivs löpande i mån av tid och efterfrågan. Utvecklad medborgardialog och utvecklat inflytande. Verksamhetsplan 53(87)

54 Revidering av översiktsplan (KS) Att den kommunövergripande översiktsplanen ska fungera som arbetsunderlag och visa kommunens framtida utveckling Inleda fas 2 i arbetet med ny översiktsplan, se över befintligt underlag, nulägesbeskrivning, nulägesanalys och tillsätta arbetsgrupp. God planeringsberedskap för bostäder och infrastruktur. Samordna kommunens infrastrukturgrupp Nyttoberäkning Smedstorp Planprogram och detaljplaner Att kunna upprätthålla den planberedskap som efterfrågas. Utföra planprogram och detaljplaner inklusive miljö- /behovsbedömningar enligt prioriteringsordningen. Löpande arbete. "Förtätning av Nybro stad" Ett planprogram som har utrett möjligheterna till förtätning inom en 500 meters cirkel runt järnvägsstationen. Planprogrammet ska ligga som planeringsunderlag för kommande detaljplaner. Projektleda "Förtätning av Nybro stad" (kommunplaneuppdrag 2014:1) Revidera Bostadsförsörjningsprogram Påbörja revidering av kommunens bostadsförsörjningsprogram och inkludera riktlinjer för bostadsförsörjning i arbetet. Revidering av Riktlinjer för parkering i Nybro stad Revidering av kommunens Riktlinjer för parkering i Nybro stad Den regionala transportinfrastrukturplanen (RTP) Delta i arbetet med den regionala transportinfrastrukturplanen Trafikverket Att genom ett samarbete och etablering av en god relation kunna skapa förutsättningar för en god infrastrukturplanering samt lyfta fram kommunala transportpolitiska mål som rör Trafikverkets vägar och järnvägar. Bjuda in till och genomföra terminsmöten med Trafikverket 2 gånger per år. Kollektivtrafikråd Medverka då kollektivtrafikrådet sammankallar till möte. Övervaka och lyfta kommunens frågor kring kollektivtrafikfrågor. En god och hälsosam livsmiljö (= Ett hållbart Nybro i FÖP) Delta i arbetet med lokalförsörjningsprogram Få en långsiktig hållbar planering och utveckling av lokalförsörjning för Nybro kommuns förskolor och skolor. Projektdeltagande i arbetet med lokalförsörjningsprogrammet. Verksamhetsplan 54(87)

55 Projektledare är Fastighetsstrateg. Delta i Handel och serviceprojektet Att skapa ett samarbete mellan kommunen och näringslivet för att skapa ett starkare band som kan bidra till en positiv utveckling av staden och dess rum. Projektdeltagande i Handel och serviceprojektet. Projektledare är Susanne Persson på Näringslivsenheten Upphävandeplaner Att mark- och vattenområden ska kunna används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. Upphäva inaktuella stads-, byggnads- och detaljplaner i kommunens orter där förutsättningarna för planläggning har förändrats. Kommunala bolag och projekt Uppnå en samordning av Planeringsverksamhetens och de kommunala bolagens olika projekt för att kunna jobba mer långsiktigt och hållbart. Bjuda in till och genomföra möten med de kommunala bolagen och representanter från planeringsverksamheten. Möten hålls 3 gånger per år. Förutsättningar för utveckling av Orrefors glasbruksområde Projektet ska klargöra vilka möjligheter det finns med glasbruksområdet i Orrefors och hur det är möjligt att arbeta för att kunna dra nytta av detta. Projektet ska samla det kunskapsunderlag som behövs för att kommunen ska kunna fatta beslut om vilken roll kommunen i framtiden ska ha inom glasbruksområdet. Projektet ska skapa en gemensam bild av de kvaliteter och brister i miljön som möjliggör eller begränsar en god och hållbar utveckling. VA-plan Strategisk plan för utbyggnaden av vatten och avlopp i kommunen Ta fram en VA-plan och en dagvattenstrategi. Charlotte Andersson projektleder med stöd från bl.a planhandläggare, vattenhandläggare m.fl. God planeringsberedskap för verksamhetsområden. Planprogram och detaljplaner Utföra planprogram och detaljplaner inklusive behovsbedömningar enligt prioriteringsordningen Tilldelad ram ska hållas Ny Plantaxa Planenheten har en plantaxa för detaljplaner som speglar det arbete som är nedlagt samtidigt som den ses som acceptabel av externa beställare. Verksamhetsplan 55(87)

56 Revidera och implementera ny taxa för PBL-verksamhet (DP). Arbetet görs tillsammans med Planeringschef och ekonom. Miljö- och behovsbedömningar Att få ett effektivare arbetssätt med miljö- och behovsbedömningar. Utveckla och implementera checklista och rutiner för miljö- och behovsbedömningar. Planenheten tillsammans med naturenheten/mex. Verksamhetsplan 56(87)

57 Teknik- och samhällsbyggnadsnämndens ansvar Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde svara för: Utveckling, projektering, anläggning, drift- och underhåll av gator och vägar, gång-och cykelvägar, broar, kollektivtrafikanläggningar inom kommunalägd mark, kommunala industrispår, parkeringsplatser på allmän platsmark, offentlig gatubelysning samt enskilda vägar. Trafiksäkerhet, lokala trafikföreskrifter, parkeringsövervakning, vägvisning och skyltning, flyttning av fordon samt hantering av grävtillstånd, trafikanordningsplaner och dispensärenden (transporter). Trafikplanering och den kommunala infrastrukturens miljöpåverkan (egenkontroll). Utvecklad medborgardialog och utvecklat inflytande. Uppdatera hemsidan Årlig uppdatering av Stradas olycksstatistik och trafikmätningar på hemsidan God planeringsberedskap för bostäder och infrastruktur. Utföra GC-väg Flygsfors GC-bana från bef GC vid v571 (Gadderåsv) till Dammöv GC-bana Lejong, Olofsg, del av Wilhelmsg samt TS-åtg Olofsg Projektering av GC-bana längs Rv31 mellan Blads v- Kyrkslättbanvallen Nödvändigt att projektera för att få medel från Regionala planen. Högröjning omr 3, EV Gestalta och projektera GC-bana och parkering i samband med byggnad av Almen (IB 2017) Broåtgärder på bro 1001 (Madesjö), Tunnelgatan Tunnelg en rep ev avsmalning, Ev se över gamla järnvägsbron vid Sandslät (stenras) Verksamhetsplan 57(87)

58 Beläggning JIMT EV på Markustorp, Stödstorp, Gränö, Lindås Grusvägrenovering av EV; Kopparfly, Nässjömåla, Korpahult, Skäragärde, Långa Slät (del), Sjöahult och V:a Sävsjö ca 1,2 mil. I samband med detta görs avvattningsåtgärder. Åtgärda plattorna vid Engshyttegatan Ersätt plattor med STG och avvattning/lutning. Idag står vattnet under plattorna då allt är plant. Projektering investeringar (Jakobsg/Norra Långg-omr, GC-bana Dahlborgsg, GC-bana Alg/Vattug, GC-bana Hallandsg, GC/TSåtg/dagvatteninfiltrat Smålandsg, GC-bana Grönadalsg, GC-väg Hanesv/Jättev-Enev, ca 90 m, Ev shared space vid Kristalltorget (FH), Ny infart P-plats-MadesjövallenInfiltrationsanläggning StansenAllé SveavBygga samman Madesjöv-Titanv) Jakobsg/Norra Långg-omr GC-bana Dahlborgsg GC-bana Alg/Vattug GC-bana Hallandsg GC/TS-åtg/dagvatteninfiltrat Smålandsg GC-bana Grönadalsg GC-väg Hanesv/Jättev-Enev, ca 90 m Ev shared space vid Kristalltorget (FH) Ny infart P-plats-Madesjövallen Infiltrationsanläggning Stansen Allé Sveav Bygga samman Madesjöv-Titanv Grönvägen (kv. Trädgårdsmästaren) Ansluta dagvatten till huvudledning samt ev anlägga alléträd. Broar EV Gåragörsholm och Utterbäcken en uppklassning till klass 1 samt tätskikt vid Lindås. Grävtillstånd och återställning Aktiviteten är lyft här pga den stora omfattningen, framför allt fiber Projektera GC-bana Alsterbro med TrV Avser Alstervägen delen Klockv-strax s om Färgeriv Trygga och aktiva invånare Införa Rätt fart i Nybro Åtgärder gångfartsområde Centrum Åtgärda nivåskillnaderna mellan gatsten/plattor i centrum samt anlägga gupp (och montera pollare?) Revidera utbyggnadsordning till GC-planen Belägga grusade gångbanor Byte av armaturer i Alsterbro till LED Materialet inköpt Utförs med Prisma light som kan reglera ljusstyrkan separat för varje stolpe då stolparna i olika höjder. Åtgärda korsningen Joelsg/N:a Industrig Beställt 2016 av MoS Plan för GC-mätning Gestalta och projektera Hornsgatan/Sveaplansgatan, Grönvägen i samband med byggnation av AWES-tomten samt rivning av Sveaplansgrillen (IB 2017) En god och hälsosam livsmiljö (= Ett hållbart Nybro i FÖP) Verksamhetsplan 58(87)

59 Förändring av belysningsanläggningar i samband med NEABs arbeten Reducering av effekt :) I samband med NEABs markförläggning av kabel mm behöver placering av belysningspunkter ses över. Utifrån belysningsplanen kan det i många fallbli aktuellt att ta bort dessa. Aktuellt är vid Knivingaryd och ev Luvehult. Sjöar, vattendrag, våtmarker och grundvatten ska skyddas Utreda infiltrationsanläggning för tömning av dagvattenbrunnar Tilldelad ram ska hållas Komplettera gatustatistik i SKL s modell Verksamhetsplan 59(87)

60 Utför planering och beställning av verksamheterna Stadsmiljö 2512, Parker 2510 och Lekplatser Inkluderar grönområden, torghandel, upplåtelse av allmän platsmark och konstverk i offentlig miljö. Teknik- och samhällsbyggnadsnämndens ansvar Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde svara för: Planering, utveckling, projektering och förvaltning av kommunens stadsmiljö, parker, lekplatser, naturparker, grönytor och allmänna platser samt beställning av drift- och underhåll. Förvaltning, vård och underhåll av konstnärlig utsmyckning på offentliga platser. Samordning av grönyteplanering för alla samhällen i kommunen. Torghandel och upplåtelse av allmän platsmark. Gemensamma planeringsförutsättningar för Planeringsverksamheten samt: Park och grönyta - skötselplan har en uträknad kalkyl för 2016 och 2017 för att kunna beställa drift för 2017 Revidering av kommunens handelsstrategi är slutförd och en handlingsplan har tagits fram och bör åtföljas av arbete med att revidera stadsmiljöprogrammet. Parkmodulen används i praktiken som uppföljning av åtgärder från utförare Lokala ordningsföreskrifter för torghandeln är reviderad mot evenemang, årsplatser på torget, trottoarpratare m.m. Med tydlig information om vad som gäller för handläggning av ärenden och avtal Trygga och aktiva invånare - Ta fram antagandeförslag till socialt program för upplåtelse av grönytor, integration,delaktighet och sysselsättning (kommunplanuppdrag) Projektleda projekt lekplatsprogram Ta fram skötselplan för offentliga konstverk Konstverk finns med i Park och grönyta. Det som saknas är en upprättad plan mer i detalj 2017 Genomföra skylt- och informationsprogram för kommunens parker och konstverkenligt beslut i TSN 2014 Uppdatera hemsidan för stadsmiljöenheten 2017 Uppdatera hemsidan för stadsmiljöenheten med information om Verksamhetsplan 60(87)

61 bl.a. tillståndsansökningar, upplåtelser, uteserveringar samt enkäter kopplade med QR kod till informationstavlor i parkerna Ta fram antagandeförslag till trädplan/ trädvårdsplan för kommunens träd Ta fram antagandeförslag till trädplan för kommunens träd, inklusive alléträden i Nybro stad Stämma av med samhällsföreningar i möte Avstämning om driftersättningsavtal och fördelning av pengar för investeringsansökan Ta fram ett parkprogram/ parkpolicy. Ta fram ett parkprogram/ parkpolicy. Använda vedertagna kriterieverktyg (Green Space Award) Utforma tematiskt sommarblomsprogram till 2018 En god och hälsosam livsmiljö (= Ett hållbart Nybro i FÖP) Anläggning av två stycken bevattningsbrunnar för att minska på dricksvatten användning i stadsmiljö och parker Ta fram förslag till dagvattenhantering med hjälp av vegetation i Nybro stadsmiljösamt klargöra miljöpåverkan i översvämningskänslig mark Genomföra andra halvan av projektet Glas i centrum och Stadshusplan Julbelysningsarmaturer nya girlanger Utred placering av gammal pump Flyebovägen (restaurering och infoskylt Utreda placering av Hellstens glas. Utreda placering av Hellstens glas. Direkt önskan från givaren 2015 Glaspark vid Ljungdahlsparken, designelever förslag Se över förlängning av trädplanteringar och komplettering av 7 st. pyramidekar vidtranstorpsvägen Förbereda utvecklingsprojekt för parkmiljön i Flygsfors, tillsammans medsamhällsföreningen Omplanteringar av kärrekar vid stationen Förbereda projekt att göra allé längs Sveavägen (2018 i investeringsbudgeten) Driftprojekt utforma utemiljöer till mer hållbara ytor med lågt skötselunderhåll God och kvalitetssäkrad service på de tjänster vi tillhandahåller. Handlägga upplåtelse av allmän platsmark i stadsmiljö, samhällen och parkmark Yttrande om tillstånd för evenemang, uteserveringar, byggställningar m.m. Handlägga torghandelsfrågor Nya avtal årsplatser för torghandel God planeringsberedskap för verksamhetsområden. Verksamhetsplan 61(87)

62 Revidering av stadsmiljöprogrammet Revidering av Lokala ordningsföreskrifter för torghandeln och taxa Uppsägning av avtal för samhällsföreningar för revidering till 2018 Delta i markpolitiska programmet Projektledare är Stefan Björn, naturenheten. Utformning av Policy och riktlinjer samt fastställande av ansvars områden mellan enheterna Tilldelad ram ska hållas Beställa kalkyl på Park och grönyta - skötselplan Beställa grunddriften (FP)med avrop (AP) för 2017 Genomföra inventering av Nybro tätort efter antagen skötselplan Revidering av taxa Tillägg trottoarpratare med upplåtelseavgift på 300 kr per år för sökande Ta fram riktlinje för bidrag till samhällsföreningar Verksamhetsplan 62(87)

63 Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde svara för: Förvaltning av kommunens mark, vattenområden och skogar. Uppgiften inkluderar frågorna om jakt och viltvård på kommunägd mark samt vatten- och fiskevård i vattenområden som kommunen äger, de dammar kommunen har ansvar för samt att hantera frågan om servitut i kommunens fastigheter. Friluftslivsfrågor inkl förvaltning av kommunala vandrings- och ridleder. Markanvändningens miljöpåverkan, inkl. deponier och förorenad mark. Ansvar för egenkontroll och samordning av bl.a. saneringsinsatser. Ansvar för att den biologiska mångfalden bevaras (kommunen som geografiskt område), tillsammans med staten. Beredning av bildande av kommunala områdesskydd, inklusive naturreservat och vattenskyddsområden. Att föra kommunens talan i naturvårdsfrågor samt vid behov förklara ett särpräglat naturföremål som naturminne, besluta att ett område ska utgöra ett biotopskydds-område eller besluta att ett område ska utgöra ett djur- och växtskyddsområde. Planering, uppföljning och vid behov revidera skötselplaner för kommunalt beslutade naturreservat, naturminnen och biotopskyddsområden. Kalkning av sjöar och vattendrag[1]. Arbetsmarknadsåtgärder. Via miljöövervakning har kommunen, tillsammans med staten, ett ansvar för att miljösituationen övervakas, t.ex. att miljökvalitetsnormerna klaras. Ansvaret innebär bland annat att delta i vattenvårdsoch luftvårdsförbundets aktiviteter samt att vid behov genomföra egna mätningar (eller se till att de utförs) även myndighetsnämnden. [1] Ett uppdrag från kommunfullmäktige som styrs av avtal mellan kommunen och länsstyrelsen och regleras av den antagna kalkningsplanen. Gemensamma planeringsförutsättningar för Planeringsverksamheten samt: Saneringsprojektet i Pukeberg fortsätter. Krav på undersökning av gamla kommunala deponier, enligt upphandlingen ska två undersökningar genomföras, prio 1 Bäckebo Utredning av kommunens markinnehav utifrån markpolicyn slutförs Medför ett behov att revidera skogsbruksplanen Pågående naturvårdsprojekt är grönstrukturplanering i tätorterna, de lokala naturvårdsprojektet Jätteträdsinventering, mångfaldsytor i Nybro stad natur- och friluftslivsanpassad skogsbruksplan Ansökningar inlämnade för nya lokala naturvårdsprojekt (LONA-projekt) Natur- och friluftslivsprogram, tillgänglighet i Svartbäcksmåla och runt Linnéasjön, skötsel enligt skötselplan för Nybro golfbana, guidning i närnaturen och inventering av mossor, lavar och svampar. Verksamhetsplan 63(87)

64 Ansökan inlämnad för nya lokala vattenvårdsprojekt (LOVA-projekt) Våtmarker i Rismåla Diskussioner om ett nationellt LIFE-projekt pågår. Avser främst förvaltning av infrastrukturens gräsmarker, men även omgivande marker. Kommunens deltagande är oklart. Uppdrag om att ta fram en skötselplan för Linnéasjömaden (KF) och Åkrahällskogen (detaljplan Rälsen/Kombiterminalen) Handlingsprogram för genomförande av de förslag som beskrivs i översiktsplanen (beslut i KF ) berör en hel del naturvård och områdesskydd Skötselplanerna för reservaten i Svartbäcksmåla, Bjällingsmåla, Vikroken och Rismåla behöver revideras Samarbete sker med arbetsmarknadsenheten för ökad attraktivitet i den tätortsnära naturen Skötselplaner för tätortsnära naturbetesmarker/hagmarker behöver upprättas, speciellt för Ridskolan i Rismåla, Pukebergsgården, Hagnebo samt Orrefors Överenskommelse rörande alla skolskogar ska upprättas Stort behov av dataläggning av privata fynd av rödlistade arter i kommunen Inmatning av fynd i Artportalens databas från privata samlingar/observationer. Kan finansieras av statliga medel Frågan om dammsäkerhet har införts i miljöbalken. Regelverket syftar till att förebygga dammbrott. Status och förvaltning för kommunens egna dammar behöver utredas. Vandringsled och rastplats för de boende i Kristvallabrunn är planerad Ett antal åtgärdsprogram för hotade arter framtagna som berör Nybro kommun (NV) Önskemål från länsstyrelsen om samarbete kring viktiga naturvårdsfrågor (vitryggig hackspett samt eklandskapet), ev. markbyte. Tillverkning av mulmholkar Kommunens ansvar för vandringsleder är oklart, inklusive ledernas status. Kraftledningar planeras dras genom Nybro kommun (kommunen både markägare och allmänhetens företrädare) Program för hållbar utveckling pågår under 2017 Hemsidan behöver uppdateras Skogens miljöcertifiering (FSC) behöver klargöras/utredas Markbyten behövs för skydd av Gårdsryds vattentäkt Antagen handlingsplan: Fria vandringsvägar för fisk genom Nybro stad Resultat av vattenprovtagning för Linnéasjön kommer under början av året Policy för fiske saknas, bör införlivas i policyn för jakt. Utvecklad medborgardialog och utvecklat inflytande. Skapa forum för medborgardialog om natur- o friluftsliv Trygga och aktiva invånare Hantera jakt och viltvård på kommunägd mark samt bedriva skyddsjakt Driftfrågor Ta fram riktlinjer för bekämpning av jätteloka på kommunägd mark. Att beståndet av jätteloka på kommunal mark minskar. Anlägga gångväg enligt detaljplan Bjällingsmåla Förvaltning av tätortsnära natur Förvaltning av tätortsnära natur som t.ex. skolskogar, bekämpning av jätteloka och inkluderar även arbetsmarknadsåtgärder. Projektleda framtagande av Natur- och friluftsprogram (LONA) Revidera skötselplanen för Svartbäcksmåla naturreservat Projektleda genomförande av handlingsplan för utvecklingen av Svartbäcksmåla Verksamhetsplan 64(87)

65 Inventera och ta ställning till alla vandrings- och ridleder som kommunen ansvarar för Genomföra markförhandling Orrefors närnatur Projektleda Utveckling av Linnéasjöområdet Genomföra studiebesök för utveckling av Svartbäcksmåla Tillgängliggörande av naturområde - Linnéasjön (LONA) Syftet är att göra den tätortsnära naturen kring Linnéasjön tillgänglig för äldre och för människor med funktionsvariation. Uppdatera kommunens hemsida (natur o friluftsliv) Upptäck din närnatur (LONA) Guidning i tätortsnära områden. En god och hälsosam livsmiljö (= Ett hållbart Nybro i FÖP) Projektleda marksanering Pukeberg Ta fram en skötselplan för Åkrahällskogen Åkrahällskogen utgör en bullerskyddsbarriär mellan kombiterminalen och skolor/bostäder och måste behållas trädklädd. Löpande handlägga och åtgärda nedskräpning i naturen Planera och genomföra MIFO fas 2 undersökning av deponin i Bäckebo Planera och genomföra MIFO fas 2 undersökning av en nedlagd hushållsdeponi i Bäckebo Uppföljning av MIFO fas 2 i Svartbäcksmåla Planera och genomföra uppföljning av MIFO fas 2 i Svartbäcksmåla avseende vattenprover Planera och genomföra provtagning av f.d. glasskolan i Orrefors Planera och genomföra provtagning av f.d. glasskolan i Orrefors Utreda befintligt material avseende Madesjötippen för vidare ställningstagande Utreda befintligt material avseende Madesjötippen för vidare ställningstagande Arbeta med framtagandet av MKB för VA-planen Arbeta med framtagandet av MKB för VA-planen Delta i Glasrikeuppdraget Ta fram dagvattenstrategi för VA-planen Sjöar, vattendrag, våtmarker och grundvatten ska skyddas Kalka sjöar och vattendrag enligt kalkningsplanen Delta i vattenråden Driva kommunens vattengrupp Samordnad recipientkontroll Ljungbyån (SRK) Ta fram en skötselplan för Linnéasjömaden Inventera och klassa alla dammanläggningar som kommunen äger Genomföra åtgärder enligt handlingsplan "Fri vandringsväg till och genom Nybro stad; Från Skabro till Flyebo" Verksamhetsplan 65(87)

66 Ett rikt växt- och djurliv Genomföra LONA-projektet Mångfaldsytor i och kring Nybro stad Handlägga löpande naturvårds- och friluftslivsfrågor samt miljöövervaka ekosystemen Drift, inkl Kommunövergripande natur- och friluftslivsplanering. Inventering av mossor, lavar & svampar (LONA) I naturens naturreservat Bimångfald vid Nybro Golfbana (LONA) Projektet är ett genomförandeprojekt som syftar till att den skötselplan som tagits fram för golfbanan i Krukebo uppfylls på rätt sätt. Inventering av skyddsvärda träd Förvalta kommunala naturreservat Förvalta kommunens skyddade områden och bilda nya. God och kvalitetssäkrad service på de tjänster vi tillhandahåller. Påbörja genomförande utvecklingsprojekt för natur/rekreation Enl investeringsbudgeten Genomföra guidningar på kommunägd mark Genomföra aktiviteter enligt länsstyrelsens guideprogram på kommunens mark (samarbete med länsstyrelsen och Naturguider i Glasriket) Införliva skötselplan för Nybro ridskolas betesmarker i arrendeavtal Tilldelad ram ska hållas Analysera kommunens markinnehav utifrån det markpolitiska programmet Hantera arrenden samt förvärva och överlåta fastigheter Driftfrågor Förvalta kommunens mark- och vattenområden Drift: Ansvara för kommunen mark- och vattenområden, d v s utveckla, planera, förvalta och följa upp skogsdriften. Revidera kommunens skogsbruksplan (LONA-projekt) Hantera LONA-projekt Ta fram en Naturmarkspolicy Syftet är att ange inriktning för skötsel av kommunens naturmark för att nå uppställda mål. Hantera LOVA-projekt Utredning av fiskerättigheter på kommunens mark Verksamhetsplan 66(87)

67 Uppdrag från kommunfullmäktige. Enheten styrs av kommunstyrelsen, men är placerad på Samhällsbyggnad. Exploateringsenheten är kommunens operativa funktion för exploateringsfrågor. Detta innebär att förhandla, upprätta och genomföra avtal avseende köp och försäljning av fastigheter (arrenden, övriga nyttjanderätter) i samband med exploatering. Enheten ansvarar även för strategiska markfrågor, nyttjanderätter inom detaljplanelagda områden och har samordningsansvar för genomförandet av exploateringar. Enheten ska delta aktivt vid framtagande av strategiska styrdokument som berör mark- och exploateringsfrågor. Kommunstyrelsens ansvar Styrelsen är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan. Den har ett helhetsansvar för kommunens verksamheter, utveckling och ekonomiska ställning. Styrelsen ska leda kommunens verksamhet genom att utöva en samordnad styrning och leda det arbetet med att ta fram styrdokument för kommunen. leda arbetet med och samordna utformningen av övergripande och strategiska mål, riktlinjer och ramar för styrningen av hela den kommunala verksamheten samt göra framställningar i målfrågor som inte är förbehållna annan nämnd. Styrelsens övergripande ansvar handlar bland annat om: den översiktliga planeringen av kommunen och användningen av mark och vatten mark- och bostadspolitiken och ska se till att en tillfredsställande markberedskap upprätthålls samt att bostadsförsörjningen och samhällsbyggandet främjas Styrelsens utvecklingsansvar handlar bland annat om: arbete med exploateringsfrågor knutna till markförsörjning för bostäder och verksamheter och upprättande av exploateringsavtal. Då fysisk planering berörs ska samverkan och dialog om initiativ, genomförande och ekonomi ske med teknik- och samhällsbyggnadsnämnden utveckling av strategier för hållbar utveckling och övrigt Teknik- och samhällsbyggnadsnämndens ansvar Budget och verksamhetsplan för enheten ska infogas i teknik- och samhällsbyggnadsnämndens budget och verksamhetsplan. Samordning ska ske med nämndens ansvarsområden. Gemensamma planeringsförutsättningar för Planeringsverksamheten samt: Pågående exploateringsprojekt med upprättad budget Exploateringsbudget ska upprättas för perioden Kommunen ska från 2015, på grund av ändringar i Plan- och bygglagen, ha antagna riktlinjer för exploateringsavtal och markanvisningar. Översyn av den kommunomfattande översiktsplanen pågår Utreda konsekvenserna av det markpolitiska programmet när det gäller mark- och exploateringsfrågor. Verksamhetsplan 67(87)

68 Arbete med VA-plan pågår God service Diarieför oregistrerade handlingar i Vision Avser köp mm som utfördes under början av 2000-talet och som enbart finns i pärmar. Genomgång samt upprättande av mallar för markfrågor Utvecklad medborgardialog och utvecklat inflytande. Delta i de brukarsamråd som berör enhetens arbete. God planeringsberedskap för bostäder och infrastruktur. Beställ detaljplan för kv. Tor Beställa detaljplan för Linneavägen Fastighetsbilda tomter för enbostadshus vid Madesjövallen Upphandla projektering av kv. Flundran Upphandla samt genomföra rivning av byggnaderna på fastigheten Idehult 2.3 Genomföra markaffärer samt fastighetsfrågor Påbörja förstudie av Hagneboområdet Tillsammans med Planeringsenheten Projektleda pågående exploateringsprojekt (KS) inkluderar bl. a: - Projektleda projekt Rismåla (KS) - Projektleda projekt Gazellen 10, rivning av Transtorpsskolan samt efterföljande exploatering Stationsormrådet Utreda möjliga lucktomter att bebygga i centrala Nybro stad Ytor som ej omfattats av förtätningsprojektet En god och hälsosam livsmiljö (= Ett hållbart Nybro i FÖP) Projektleda investeringsprojekt Sveaplan Utreda konsekvenserna av det markpolitiska programmet när det gäller mark- och exploateringsfrågor (samordnas med naturenheten) (KS) Sjöar, vattendrag, våtmarker och grundvatten ska skyddas Ta fram riktlinjer för exploatering inom vattenskyddsområden Verksamhetsplan 68(87)

69 God och kvalitetssäkrad service på de tjänster vi tillhandahåller. Ta fram riktlinjer för markanvisningsavtal samt exploateringsavtal enligt definition i PBL (KS) God planeringsberedskap för verksamhetsområden. Utreda planlagd mark för verksamheter i gällande detaljplaner i tätorterna Projektera och upphandla exploatering av Smedstorps verksamhetsområde Tilldelad ram ska hållas Utarbeta ett förslag till exploateringsbudget för perioden (KS) Verksamhetsplan 69(87)

70 Kommunfullmäktiges vision för hur kommunen skall utvecklas är utgångspunkten för målstyrningsprocessen. Utifrån visionen beslutar fullmäktige om en budget- och verksamhetsplan (kommunplan) för den närmaste treårsperioden. Kommunplanen innehåller de ekonomiska ramarna för nämnderna och de mål som fullmäktige vill att kommunen skall uppnå de kommande tre åren. Arbetet med att ta fram kommunplanen påbörjas med att kommunstyrelsens budgetberedning har planeringsmöten med nämnderna i kommunen. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden har en målstyrd verksamhetsplan som beskriver hur samtliga egna verksamheter ska bidra till att uppfylla målen i kommunplanen. Verksamhetsplanen kommer att följas upp och utvärderas kontinuerligt under året. Uppföljningen sker med avseende på planerade aktiviteter, nyckeltal samt mål via Stratsys (kommunens plattform för verksamhetsstyrning). Kommunfullmäktiges vision för hur kommunen skall utvecklas är utgångspunkten för målstyrningsprocessen. Utifrån visionen beslutar fullmäktige om en budget- och verksamhetsplan (kommunplan) för den närmaste treårsperioden. Kommunplanen innehåller de ekonomiska ramarna för nämnderna och de mål som fullmäktige vill att kommunen skall uppnå de kommande tre åren. Arbetet med att ta fram den kommunplanen påbörjas med att kommunstyrelsens budgetberedning har planeringsmöten med nämnderna i kommunen. Myndighetsnämnden har en målstyrd verksamhetsplan som beskriver hur de egna verksamheterna ska bidra till att uppfylla målen i kommunplanen. Nämnden ska även följa de nationella och regionala miljömålen m.m. Målen redovisas i Stratsys, kommunens strategi- och målstyrningsverktyg. Verksamhetsplanen för livsmedels- och miljöområdet ska baseras på en behovsutredning och beaktas i budgetarbetet. I utredningen redovisas samtliga objekt och arbetsuppgifter för myndighetsavdelningens verksamheter Miljötillsyn, Hälsoskydd samt Livsmedelskontroll. I behovsutredningen görs en bedömning av tillsynsbehovet utifrån den ambitionsnivå som bedöms som rimlig för att fullgöra lagstiftningens krav. I tillsynsplaner för 2017 redovisas planerad tillsyn (antal objekt respektive antal timmar) för myndighetsavdelningens verksamheter Miljötillsyn, Hälsoskydd samt Livsmedelskontroll, utifrån tillgängliga resurser. Hela verksamhetsplanen kommer att följas upp och utvärderas kontinuerligt under året, av nämnden 3 ggr/år. Uppföljningen sker med avseende på planerad tillsyn, aktiviteter samt nyckeltal/indikatorer, via Stratsys. Myndighetsnämnden har inga egna uppdrag enligt kommunplanen men medverkar i uppdrag där annan ansvarar. Ansvarsområdena definieras vidare i teknik- och samhällsbyggnadsnämndens reglemente, som fastställts av kommunfullmäktige. Myndighetsnämnden skall främja en hållbar utveckling och verka för en säker, hälsosam och vacker livsmiljö. Nämnden fullgör de uppgifter som kommunen enligt lag eller annan författning ansvarar för gällande: miljö- och hälsoskyddsområdet (Ansvaret för miljö- och hälsoskydd omfattar Miljöbalken med Verksamhetsplan 70(87)

71 följdlagstiftning samt övriga uppgifter, som enligt lag ska fullgöras av den kommunala nämnden med ansvar för miljö- och hälsoskydd. Ansvaret omfattar även livsmedelslagstiftningen, lag och förordning om måttenheter, mätningar och mätdon (färdigförpackade livsmedel), förordning om retursystem för plastflaskor och metallburkar, smittskyddslagstiftningen, strålskyddslagen, 2-4 lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning samt de EU-förordningar som berör dessa ansvarsområden.) ärenden som byggnadsnämnd bevarande, vård och lämplig användning av byggnader, anläggningar och miljöer av kulturhistoriskt eller estetiskt värde ärenden enligt lag om bostadsanpassningsbidrag ärenden om undantag från lokala trafikföreskrifter rörande parkeringstillstånd tillsyn enligt tobakslagen serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen kontroll enligt lagen om vissa receptfria läkemedel registrering, tillståndsgivning och tillsyn enligt lotterilagen miljöövervakning beslut om Nybro kommuns byggnadspris Ansvarsområdena definieras vidare i myndighetsnämndens reglemente, som fastställts av kommunfullmäktige. Verksamhetsplan 71(87)

72 Verksamheten består av 1 myndighetschef, 11 miljöinspektörer (Miljö, hälsoskydd och livsmedel), 2 byggnadsinspektörer, 1 alkoholhandläggare samt 1 administratör. Resurser för handläggning och tillsyn under 2017 är beräknade till 11,4 heltidstjänster. Nämnden ansvarar för att genomföra intern kontroll/revision med syfte att säkerställa att aktiviteter i Verksamhetsplanen genomförs på ett kvalitetsmedvetet sätt, uppfyller de övergripande målen samt uppfyller myndighetsnämndens ansvar. Tillsyn/Kontroll Tillsynens mål är att säkerställa syftet med lagstiftningen. Tillsynsmyndigheten ska i nödvändig utsträckning kontrollera efterlevnaden av och beslut som fattats med stöd av lagen samt vidta de åtgärder som behövs för att åstadkomma rättelse. Tillsynsmyndigheten ska dessutom genom rådgivning, information och liknande verksamhet skapa förutsättningar för att lagstiftningens ändamål skall kunna tillgodoses. Tillgänglig arbetstid per anställd: Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) utgör den totala arbetstiden per heltidsanställd normalt 2000 timmar. Av dessa bortgår 450 timmar för semester, annan ledighet och sjukdom. Övrig tid för extern och intern samverkan, utbildning, planering och övrig administration mm varierar mellan (450) timmar per år. Den faktiska arbetstiden för handläggning/kontroll blir härmed (1100) timmar, varav 600 timmar kan användas för planerad kontroll. En stor del av tillsynen styrs dock av händelser utifrån, t.ex. ansökningar, anmälningar och klagomål. På grund av minskande resurser för allmän administration, läggs allt mer tid för administration på handläggarna. På grund av täta ändringar i lagstiftningen ska man, enligt SKL, beräkna att fortbildningsbehovet inom hela tillsynsområdet är större än genomsnittligt. Vi räknar därför med 1100 timmar per anställd för handläggning/-tillsyn. All myndighetsutövning inom nämndens ansvarsområden syftar till att skydda människors hälsa och miljön och ska bidra till hållbar samhällsutveckling. Delta i projekt sanering av glasriket (Glasbruksprojektet) Minska hälsorisker och öka möjligheter till exploatering En del av det s.k. Glasrikesuppdraget, som bedrivs inom 4 glasrikeskommuner och två län med landshövdingarna som uppdragsledare, avser sanering av förorenade områden inom Verksamhetsplan 72(87)

73 Glasriket. SGU är utsedda som huvudman för projektet. Under 2017 pågår följande i Nybro kommun slutföra huvudstudie av av Flerohopps glasbruk. Delta i projekt från usch till resurs (avfallsprojekt glas) Att kunna omhänderta avfallet från förorenade glasbruksområden och använda till ny råvara Nybro kommun deltar som en projektdeltagare i projektet som drivs av Glasforskningsinstitutet. Målet med projektet är att kunna återvinna bly och andra metaller ur glasskärven. Verksamheten som bedrivs på nämndens uppdrag ska präglas av en god ekonomisk styrning, samverkan med andra aktörer och effektiv handläggning. Kvalitetssäkring av myndighetsverksamhetens viktigaste processer Att vi ska bli effektivare i vår handläggning genom kvalitetsarbete av våra processer för handläggning och tillsyn Ta fram ett projektdirektiv för att styra arbetet och utifrån detta ska vi gå igenom de viktigaste processerna, dokumentera, systematisera rutiner, mallar etc. Se över myndighetsnämndens reglemente och delegationsordning Se uppdrag från KS Verksamhetsplan 73(87)

74 Styrs av lagen om bostadsanpassningsbidrag. Boverket är tillsynsmyndighet över Myndighetsnämnden. (Verksamhet 5250) Omfattar även parkeringstillstånd. Styrs av trafikförordningen. Transportstyrelsen är tillsynsmyndighet över Myndighetsnämnden. (Verksamhet 2490) Enheten består av 0,75 handläggningstjänster med kompetens byggnadsinspektör. Tjänst för handläggning av parkeringstillstånd tillkommer utöver d.o.. Myndighetsnämnden ansvarar för att bidrag lämnas till anpassning och återställning av bostäder enligt bestämmelserna i lagen om bostadsanpassningsbidrag. Myndighetsnämnden ansvarar för att utfärda parkeringstillstånd för rörelsehindrade med max 5 års giltighet. Handläggningen är helt behovsstyrd. Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet till ett självständigt liv i eget boende Handläggning av ansökningar om bostadsanpassningsbidrag Att följa lagen om bostadsanpassningsbidrag (SFS 1992:1574) Handläggning av ansökningar om parkeringstillstånd för rörelsehindrade Underlätta för rörelsehindrade att utföra ärenden genom att kunna parkera närmare målet. Följ Trafikförordningen 13 kap. 8 Verksamhetsplan 74(87)

75 Styrs av Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581), Lag (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel. (Verksamhet 2670) Styrs av lotterilagen SFS 1994:1000 (Verksamhet 2671) Enheten består av 1,0 handläggartjänst, där vi genom avtal samarbetar med Emmaboda och Torsås kommuner. Ca 0,46 handläggartjänster av d.o. berör de andra kommunerna. Handlägga ansökningar och genomföra tillsyn och kontroller. Tillhandahålla information om aktuella lagstiftningar och riktlinjer för ansökningar. utse lotterikontrollant i Nybro kommun bevilja lotteritillstånd för 15, 16, 17 lotterilagen Verksamheten består såväl av planerad tillsyn som av händelsestyrd handläggning. All myndighetsutövning inom nämndens ansvarsområden syftar till att skydda människors hälsa och miljön och ska bidra till hållbar samhällsutveckling. Tillsyn enligt tobakslagen Förbättra folkhälsan Bedriva tillsyn enligt tillsynsplan Tillsyn enligt alkohollagen Förbättra folkhälsan Bedriva tillsyn enligt tillsynsplan Kontroll enligt lagen om vissa receptfria läkemedel Förbättra folkhälsan Kontrollera försäljning av vissa receptfria läkemedel Kontrollköp (Tillståndsenheten) Förbättra så att krav på ålders legitimation ställs. Verksamhetsplan 75(87)

76 Utföra kontrollköp med medarbetare strax över 18 år. Händelsestyrda aktiviteter (Tillståndsenheten) Följa aktuell lagstiftning ansökningar om tillstånd tillsyn vid inkomna anmälningar eller på annat sätt inkomna uppgifter om brister i efterlevnad av aktuell lagstiftning tillhandahålla information till sökande och allmänheten om gällande regler och frågor i övrigt Registrering, tillståndsgivning och tillsyn enligt lotterilagen Årlig redovisning till Lotteriinspektionen Verksamheten som bedrivs på nämndens uppdrag ska präglas av en god ekonomisk styrning, samverkan med andra aktörer och effektiv handläggning. Full implementering av EDP Vision för handläggning av serveringstillstånd etc Se över taxans utformning specifikt avseende årligt index Att få en taxa som bättre överensstämmer med kommunens kostnader för handläggning av serveringstillstånd Verksamhetsplan 76(87)

77 Styrs av livsmedelslagen med tillhörande förordningar och föreskrifter, EG-förordningar, EG-beslut, lag och förordning om måttenheter, mätningar och mätdon (färdigförpackade livsmedel), förordning om retursystem för plastflaskor och metallburkar, samt smittskyddslagstiftningen. (Verksamhet 2615) Enheten består av 1,7 handläggartjänster Offentlig kontroll över alla verksamheter som hanterar livsmedel, utom enskilda hushåll. Kontroll ska utföras i alla led i produktionen, bearbetningen och distributionen av livsmedel, dvs. från jord till bord. Undantagen för nämnden är tidigare led såsom primärproduktion och foder för vilka länsstyrelsen numera har kontrollansvaret samt Livsmedelverkets egen direkta kontroll, vilken i Nybro avser äggpackerier, livsmedelsanläggningar i järnvägsvagnar, fryshus, samt tillverkningsanläggning för vin. Tillsyn över efterlevnaden av lagen om måttenheter, mätningar och mätdon samt föreskrifter meddelade med stöd av lagen när det gäller föreskrifter om färdigförpackade livsmedel. Tillsyn över efterlevnaden av förordningen om retursystem för plastflaskor och metallburkar. Enligt smittskyddslagen ska Myndighetsnämnden på begäran av smittskyddsläkaren svara för orsaksutredningar och se till att smittskyddsåtgärder vidtas mot djur, livsmedel, vattentäkter, avloppsvatten, ventilationsanläggningar och andra objekt som sprider eller misstänks sprida smitta. Kontroller sker normalt planerat men kan också förekomma händelsestyrt. All myndighetsutövning inom nämndens ansvarsområden syftar till att skydda människors hälsa och miljön och ska bidra till hållbar samhällsutveckling. Kontroll detaljhandel (storhushåll, konditorier, butiker, mobila anläggningar) (Livsmedelshantering) inkl. provtagning. Uppnå de krav på förebyggande livsmedelsarbete som livsmedelslagstiftningen förespråkar. Uppnå de mål livsmedelsverket satt upp. Följa den kontrollplan för livsmedelskontroll vi beslutat i Nybro kommun Kontroll vattenverk (Dricksvatten) inkl. provtagning Följa de krav på livsmedelssäkerhet som lagstiftningen förespråkar. Uppnå livsmedelsverkets uppsatta mål. Verksamhetsplan 77(87)

78 Utföra tillsyn enligt den beslutade kontrollplanen för Nybro kommun. Miljösamverkan projekt "Egengjorda såser och röror" (MSO - Livsmedel) 2017 Mikrobiologisk provtagning av dessa produkter. Egengjorda såser och röror hittar man ofta ute i verksamheterna (caféer, restauranger, thairestauranger, pizzerior, bagerier osv.). Alla har olika hållbarhetstider och egna bedömningar hur länge dessa är säkra produkter. Ofta har ingen hållbarhetsanalys gjorts. På vissa ställen kan såser sparas i upp till 3 veckor osv. Projektet kan t.ex. även omfatta kontroll av ph-värdet i såserna med ph-stickor. Händelsestyrda aktiviteter (Livsmedelsenheten) Uppfylla kraven i Livsmedelslagstiftningen Extra offentlig kontroll Registrering och godkännande av nya anläggningar Administrativt arbetet kontrollrelaterat - avgiftsfinansierat Kontrollrelaterat arbete anslagsfinansierat Extra offentlig kontroll - obefogade klagomål anslagsfinansierat Oförutsedda händelser Företagarna ska uppfatta myndighetsutövningen som ändamålsenlig, meningsfull och rättssäker Kontroll industri (Livsmedelstillverkning) inkl. provtagning Uppnå de mål kring livsmedelssäkerhet som livsmedelsverket satt upp. Vi ska genomföra tillsyn i enlighet med den kontrollplan som beslutats för året. Kontroll detaljhandel (storhushåll, konditorier, butiker, mobila anläggningar) (Livsmedelshantering) inkl. provtagning. Uppnå de krav på förebyggande livsmedelsarbete som livsmedelslagstiftningen förespråkar. Uppnå de mål livsmedelsverket satt upp. Följa den kontrollplan för livsmedelskontroll vi beslutat i Nybro kommun Verksamhetsplan 78(87)

79 Verksamheten styrs av miljöbalken med följdlagstiftning (inklusive lokala hälsoskyddsföreskrifter), EGförordningar, strålskyddslagen och tobakslagen med följdlagstiftning. (Verksamhet 2612) Enheten består av 1,5 handläggartjänster. I handläggningen ingår tillsyn av enskilda avlopp. Hälsoskyddsarbetets uppgift är att förebygga och undanröja olägenheter för människors hälsa och miljön samt se till att användning av mark och vatten sker så att en långsiktigt god hushållning tryggas och att material, varor och energi hanteras i kretslopp. Nämnden utövar även tillsyn över att de som håller sällskapsdjur uppfyller miljöbalkens krav. Med olägenhet för människors hälsa avses störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig. I alla sammanhang där frågor behandlas med stöd av miljöbalken ska hälsoskyddet beaktas. Tillsynen sker såväl planerat som händelsestyrt. All myndighetsutövning inom nämndens ansvarsområden syftar till att skydda människors hälsa och miljön och ska bidra till hållbar samhällsutveckling. Händelsestyrda aktiviteter (Hälsoskyddsenheten) Uppnå miljöbalkens intentioner Klagomål Anmälan av anmälningspliktig verksamhet (bl.a. enskilda avlopp) Handläggning av enskilda dricksvattenprover Debitering årlig kontrollavgift m.m. Yttrande offentlig tillställning m.m. Förfrågan enskild avloppsanläggning Lokala hälsoskyddsföreskrifter (handläggning av tillstånds/dispensansökan) Projekt Sanering Pukeberg (Ej tillsynsarbete) Möjliggöra marken kring Pukebergs glasbruk för allehanda exploateringsmöjligheter, minska utläckage av föroreningar i ytoch grundvatten Projektet drivs av TSN och exploateringsenheten. Hälsoskyddsenheten MYN är projektdeltagare. Verksamhetsplan 79(87)

80 Tillsyn enligt tillsynsplan enskilda avlopp Förbättra kvalitén på vattnet i (enskilda) vattentäkter. Minska övergödning av våra vattendrag EN separat tillsynsplan har beslutats av myndighetsnämnden , Dnr MY2015/810 Tillsyn enligt tillsynsplan utifrån riskklassning (Hälsoskyddsenheten) Följa miljöbalkens intentioner Varje år uppdateras tillsynsplan. Utvalda verksamhetsutövare ska ha tillsynsbesök enligt planen. Verksamhetsplan 80(87)

81 Verksamheten styrs av miljöbalken med följdlagstiftning (inklusive lokala hälsoskyddsföreskrifter), EGförordningar, lag om särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning. (Verksamhet 2611) Enheten består av ca 6,0 handläggartjänster fördelat på 8 medarbetare. Miljötillsynens och hälsoskyddsarbetets uppgift är att förebygga och undanröja olägenheter för människors hälsa och miljön samt se till att användning av mark och vatten sker så att en långsiktigt god hushållning tryggas och att material, varor och energi hanteras i kretslopp. Nämnden ansvarar även för att alla jordbruk och de som håller sällskapsdjur uppfyller miljöbalkens krav. Kommunen har tagit över ansvaret för tillsynen från länsstyrelsen för de tillståndspliktiga verksamheterna inkl. de tillståndspliktiga jordbruken. Kommunen har tagit över ansvaret för tillsynen från länsstyrelsen av samtliga täkter, vattenskyddsområden och strandskyddsdispenser. Nämnden ska även genom miljötillsyn verka för att de av riksdagen beslutade miljökvalitetsmålen på sikt uppfylls. Därutöver tillkommer det nämnden åtagit sig i Agenda 21-arbetet och arbetet med klimatfrågor. Naturvård & Områdesskydd: Kommunen har tillsammans med staten ett gemensamt ansvar för att den biologiska mångfalden bevaras. Detta hanteras av teknik- och samhällsbyggnadsnämnden. Förutom detta allmänna ansvar för naturvårdsfrågorna har kommunen, genom myndighetsnämnden, även ansvar för tillsynen över kommunalt beslutade naturreservat och vattenskyddsområden. Kommunen har från länsstyrelsen tagit över ansvaret för att handlägga dispensansökningar om avsteg från strandskyddsbestämmelserna och samråd om husbehovstäkter enligt MB 12:6, men även ansvaret för tillsynen av samtliga täkter, vattenskyddsområden och tillsynen över att strandskyddsbestämmelserna följs. Via miljöövervakning har kommunen, tillsammans med staten, ett ansvar för att miljösituationen övervakas, t ex att miljökvalitetsnormerna klaras. Ansvaret innebär bl a att delta i vattenvårds- och luftvårdsförbundens aktiviteter samt att vid behov genomföra egna mätningar (eller se till att de utförs). Tillsynen är både planerad och händelsestyrd. All myndighetsutövning ska kännetecknas av god kommunikation. Fortsatt arbete med att se över rutinerna vid olyckor med utsläpp Tillsynsmyndigheten ska vara väl förberedd på att snabbt agera vid händelser och olyckor med utsläpp. Fortsatt arbete med att arbeta igenom våra rutiner. Verksamhetsplan 81(87)

82 Riktlinjer och rutiner för oljeavskiljare Att vi får tydligare riktlinjer för att i tillsynen bedöma vilka krav som ska ställas när det gäller oljeavskiljare. Riktlinjerna arbetas fram och antas av myndighetsnämnden. All myndighetsutövning inom nämndens ansvarsområden syftar till att skydda människors hälsa och miljön och ska bidra till hållbar samhällsutveckling. Översiktliga miljötekniska undersökningar vid kommunala deponier Målet är att till en början med få en ökad kunskap om föroreningssituationen vid de nedlagda kommunala deponierna och vilka risker ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt dessa utgör. Nedlagda kommunala deponier finns till exempel inom vattenskyddsområden. Under ett antal år har ett arbete bedrivits inom ramen för Miljösamverkan Sydost för att få bättre kännedom om föroreningssituationen och riskerna med nedlagda kommunala deponier. Nedlagda kommunala deponier har riskklassats enligt MIFO fas 1 (Metod för Inventering av Förorenade Områden). Detta arbete har gett ett underlag för att arbeta vidare med och bättre kunna prioritera i vilken ordningen översiktliga miljötekniska undersökningar enligt MIFO fas 2 ska genomföras för deponierna. Nybro kommun har enligt 10 kapitlet miljöbalken ett ansvar för att undersöka och vid behov åtgärda dessa förorenade områden. Översiktliga miljötekniska undersökningar har hittills utförts vid deponin i Svartbäcksmåla. I Nybro kommun har 29 stycken nedlagda kommunal deponier genomgått riskklassning enligt MIFO fas 1. Det finns ett behov att fortsätta arbetet med att undersöka dessa. Myndighetsnämnden har här ett uppdrag att bedriva tillsyn över kommunen som ansvarig för dessa deponier. Nämnden har möjlighet att besluta om att undersökningar ska genomföras vid en sådan nedlagd deponi. Avsluta tillsyn PCB-sanering Målet är att byggnader och mark undersöks och vid behov åtgärdas vid förorening med PCB. PCB har undersökts och åtgärdats i de flesta byggnader där det finns behov i Nybro kommun. Några återstår att arbeta med. Arbetet förväntas kunna avslutas under året. Glasbruksprojektet ansvarsutredningar/tillsyn Ansvaret för att åtgärda och finansiera efterbehandling av förorenade glasbruksområden enligt miljöbalken ska utredas. Arbete pågår i samverkan med länsstyrelserna i G och H län samt de 4 glasrikeskommunerna som en del av Glasrikesuppdraget. Avsluta projekt Inventering enskilda avlopp Arbetet syftar till att bidra till en god ekologisk och kemisk status i våra sjöar och vattendrag samt att motverka att grundvattnet förorenas. Alla fastigheter har tillskickats enkät. De allra flesta enkäter har besvarats och nu pågår ett arbete med att få in uppgifter på de som återstår. Projektet planeras slutrapporteras under våren Mätning av radioaktiv bakgrundsstrålning (7-månadersmätning) Att Sverige har god kontroll av bakgrundsstrålningen och kan upptäcka avvikelser mot bakgrundsnivån. Verksamhetsplan 82(87)

83 Årlig löpande kontroll av bakgrundsstrålning. Miljöövervakning recipientkontroller, luftvårdsförbundet, vattenvårdsförbund Myndighetsnämnden har en skyldighet att följa hur miljökvalitetsnormerna för luft klaras i kommunen. Myndighetsnämnden är medlemmar i Kalmar läns luftvårdsförbund. Genom luftvårdsförbundet genomförs mätningar för att kontrollera luftkvalitén i länet. Medverka i arbete med miljökonsekvensbeskrivningar för översikts- och detaljplaner Medverka i arbete med miljökonsekvensbeskrivningar för översikts- och detaljplaner och bidra med vår kompetens när det finns behov. Tillsynsprojekt Vattenskyddsområde (Miljösamverkan Sydost) Förbättra förutsättningarna för att Sveriges miljömål om grundvatten av god kvalitet ska kunna uppnås samt att statusen på grundvattnet enligt vattenförvaltningen ska vara god. Nybro deltar i arbetsgruppen för projektet som bedrivs inom ramen för Miljösamverkan Sydost. Projektet är ett tillsynsprojekt. Vinnova projekt - "Innovativ sanering" Gifter från glasbruk är farliga för hälsa och miljö. Sanering av glasbruken kan kosta upp emot en miljard kronor och tar många år att genomföra. Bortgrävda massor läggs idag på deponi. Innovativ sanering syftar till att finna nya metoder för sanering av glasbruksmiljöer. Genom nya arbetsformer och hantering av alla glasbruk samordnat och på ett resurseffektivt sätt, kan råvaror återvinnas och återanvändas i en cirkulär ekonomi och förhoppningen är att vi ska kunna skynda på saneringen av dessa miljöer. Om vi kan finna metoder att storskaligt återvinna metaller kan det bli en del i arbetet med förverkligandet av regeringens nyindustrialiseringsstrategi. Samhällskalkyler är viktiga beslutsunderlag för arbetet och vi vill med hjälp av Chalmers utveckla modeller som fungerar över ett helt område, som Glasriket. Inom saneringsfrågan pågår just nu många aktiviteter som behöver hållas ihop och kommuniceras, t.ex. genom Sveriges geologiska undersökning, Linnéuniversitetet, Glafo, Arbets-och miljömedicin samt kommunerna. En kommunikationsplan ska tas fram och kommunikationsinsatser genomföras. Deltagande i Vinnova projektet "Innovativ sanering". Tillsyn förorenade områden Sverige har miljömål om en giftfri miljö. Målet om en giftfri miljö innebär bland annat att förorenade områden är åtgärdade i så stor utsträckning att de inte utgör något hot mot människors hälsa eller miljön. Målet med tillsynsarbetet är att verka för att undersökningar genomförs i tillräcklig omfattning vid förorenade områden samt att åtgärder vid behov genomförs i syfte att skydda människors hälsa och miljön. Tillsynen syftar också till att begränsa påverkan på människors hälsa och miljön när åtgärder genomförs i ett förorenat område. Myndighetsnämnden har ett tillsynsansvar för förorenade områden. I kommunen finns liksom i övriga landet ett stort antal förorenade eller misstänkt förorenade områden. Under året kommer vi framför allt att få en hel del arbete när det gäller saneringen vid Pukebergs glasbruk samt när det gäller fördjupade undersökningar (huvudstudie) vid Orrefors glasbruk. Verksamhetsplan 83(87)

84 Se över befintligt underlag för riskklassning av Madesjödeponin enligt MIFO (Metod för Inventering av Förorenade Områden) Ta fram mer underlag när det gäller Madesjödeponin och se över nuvarande riskklassning enligt MIFO fas 1 (Metod för Inventering av Förorenade Områden). Se över befintligt underlag för riskklassning av Madesjödeponin enligt MIFO (Metod för Inventering av Förorenade Områden. Deltagande i arbetsgruppen för Miljösamverkan Sydosts dagvattenprojekt "Riktlinjer för dagvattenutsläpp från miljöfarlig verksamhet" Målet med projektet har ännu inte definierats i detalj men förväntas bland annat bidra till att uppfylla Sveriges miljömål om Levande sjöar och vattendrag samt att bibehålla eller förbättra den kemiska och ekologiska statusen i våra sjöar och vattendrag. Projektet är ett tvåårigt projekt. Under det första året kommer underlag tas fram för att bedöma dagvattenutsläpp från miljöfarlig verksamhet. Under nästa år kommer tillsyn genomföras. Handläggning av besiktningsprotokoll på markförlagda oljecisterner. Besiktning av oljecisterner sker för att förebygga att mark och vatten förorenas med olja. Markförlagda cisterner utgör en större risk för att läckage sker från ledningar och cisterner utan att det upptäcks. Därför finns krav på att besiktningsprotokoll för markförlagda cisterner alltid ska skickas in till tillsynsmyndigheten. Handläggning av besiktningsprotokoll för markförlagda oljecisterner ska skickas till myndighetsnämnden. Nämnden har ett register över dessa cisterner och påminnelser om besiktning skickas ut för de som ska besiktigas under året. Tillsyn naturreservat och strandskydd Företagarna ska uppfatta myndighetsutövningen som ändamålsenlig, meningsfull och rättssäker Tillsyn av verksamheter (inkl. lantbruk) med fast årlig avgift enligt tillsynsplan för år Myndighetsnämnden har en skyldighet att bedriva tillsyn på miljöfarliga verksamheter (verksamheter med miljöpåverkan). Tillsynen skall säkerställa syftet med miljöbalken och föreskrifter som har meddelats med stöd av balken. Tillsynsmyndigheten ska för detta ändamål på eget initiativ eller efter anmälan i nödvändig utsträckning kontrollera efterlevnaden av miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken samt vidta de åtgärder som behövs för att åstadkomma rättelse. I fråga om miljöfarlig verksamhet som omfattas av tillstånd skall tillsynsmyndigheten även fortlöpande bedöma om villkoren är tillräckliga. Tillsynsmyndigheten skall dessutom, genom rådgivning, information och liknande verksamhet, skapa förutsättningar för att balkens ändamål skall kunna tillgodoses. Tillsyn ska genomföras enligt tillsynsplan för år Händelsestyrda aktiviteter (miljöenheten) Uppnå miljökvalitetsmålen Olyckor, -kemikalier, -bränder Anmälan om ny och ändrad miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 MB, 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om efterbehandling av förorenade områden Anmälan värmepumpar för en- och tvåfamiljshus Hantering av köldmedierapporter (objekt med fast årlig avgift faktureras ej separat) Verksamhetsplan 84(87)

85 Tillståndsprövning av B-objekt (samråd, remissyttranden) Husbehovstäkter för samråd 12:6 MB Klagomål Nedskräpning Information om nya köldmedieutrustningar >10 kg Allmän information och utbildning (utåtriktad), upplysningar mm som ej berör direkta ärenden Tillstånd/Anmälan om spridning av bekämpningsmedel, inkl banvallar etc Handläggning av besiktningsprotokoll på markförlagda oljecisterner. Handlägga förhandsbesked vid byggande utanför planlagt område Strandskyddsdispenser Åtgärder inom skyddade områden (naturreservat, vattenskyddsområden etc.) Övrigt i begränsad omfattning (internremisser, motioner, övriga ink. ärenden, remisser, EDP Vision, hemsida etc.) * Animaliska biprodukter Resterande tillsyn av verksamheter enligt tidigare års tillsynsplan. Myndighetsnämnden har en skyldighet att bedriva tillsyn på miljöfarliga verksamheter (verksamheter med miljöpåverkan). Tillsynen skall säkerställa syftet med miljöbalken och föreskrifter som har meddelats med stöd av balken. Tillsynsmyndigheten ska för detta ändamål på eget initiativ eller efter anmälan i nödvändig utsträckning kontrollera efterlevnaden av miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken samt vidta de åtgärder som behövs för att åstadkomma rättelse. I fråga om miljöfarlig verksamhet som omfattas av tillstånd skall tillsynsmyndigheten även fortlöpande bedöma om villkoren är tillräckliga. Tillsynsmyndigheten skall dessutom, genom rådgivning, information och liknande verksamhet, skapa förutsättningar för att balkens ändamål skall kunna tillgodoses. Tidigare års tillsynsplan har inte klarats att genomföras. Vi har därför ett arbete att ta igen under Vilka verksamheter som ska ägnas extra tid under året framgår av 2017 års tillsynsplan. Revidera riktlinjerna för taxan Att förtydliga hur taxan ska användas när det gäller riskbedömning och erfarenhetsbedömning. Myndighetsnämnden har sedan tidigare antagit riktlinjer för att använda taxan. Riktlinjerna behöver ses över och revideras. Verksamheten som bedrivs på nämndens uppdrag ska präglas av en god ekonomisk styrning, samverkan med andra aktörer och effektiv handläggning. Kvalitetssäkringsarbete Ökad rättssäkerhet, effektivare och enklare processer kring handläggning och tillsyn. Ett projektdirektiv ska tas fram. Vi ska gå igenom de viktigaste processerna, dokumentera, systematisera rutiner, mallar etc. Tillfällig förbättring av förvaringen i vårt närarkiv med avseende på livsmedel, hälsoskydd och miljö Vi behöver tillfälligt strukturera om förvaringen i närarkivet när det gäller livsmedel, hälsoskydd och miljö eftersom det är ont om plats. Verksamhetsplan 85(87)

86 Styrs av Plan- och bygglagen med följdlagstiftning. (Verksamhet 2156) Enheten består av 1,25 byggnadsinspektörer. Utöver finns viss administrativ resurs som administrerar åt byggenheten.. Myndighetsnämnden skall enligt plan- och bygglagen verka för en god byggnadskultur samt en god och estetiskt tilltalande stads- och landskapsmiljö. Man ska uppmärksamt följa den allmänna utvecklingen inom kommunen och regionen samt ta de initiativ som behövs i frågor inom nämndens verksamhetsområde. Vidare ska nämnden samarbeta med myndigheter, organisationer och enskilda vilkas arbete och intressen berör nämndens verksamhet, lämna råd och upplysningar i frågor som berör nämndens verksamhet samt övervaka att plan- och bygglagstiftningen följs. Myndighetsnämnden ska arbeta för det nationella målet God bebyggd miljö genom att främja en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande utformning av bebyggelse och andra anläggningar. Handläggningen sker till allra största delen händelsestyrd men viss planerad tillsyn förekommer. All myndighetsutövning ska kännetecknas av god kommunikation. Utred möjligheter till e-tjänster inom bygglovsområdet (Länsprojekt) Effektivare mer servicevänlig och lätthanterligt ansökningsförfarande och handläggning Delta i länsprojektet och verka för en digitalisering av Nybro kommuns ansökningsförfarande m.m. Medborgarna ska uppfatta myndighetsutövningen som ändamålsenlig, meningsfull och rättssäker Information och rådgivning i byggfrågor Medborgarna ska känna att vi är tillgängliga och att PBLs intentioner kring information och rådgivning uppfylls Vi ska vara tillgängliga per telefon, e-post och besök i så stor Verksamhetsplan 86(87)

Administration (Verksamhet 8513)

Administration (Verksamhet 8513) Verksamheten omfattar: Administration Hållbar utveckling inklusive klimat- och energirådgivning Administration (Verksamhet 8513) Verksamheten hanterar gemensamma och övergripande frågor för hela förvaltningen.

Läs mer

Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Fastighetsverksamheten

Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Fastighetsverksamheten Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015 jobbar med förvaltning, drift, underhålls- och investeringsprojekt för fastigheter inom skola, vård/omsorg samt fritid. Verksamheten omfattas numera

Läs mer

Handlingsplan för GIS

Handlingsplan för GIS Handlingsplan för GIS för Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-25 GIS-samordnare Lise Svensson 2 GIS-grupp Syfte GIS-gruppen består av representanter för samtliga förvaltningar och bolag i

Läs mer

Aktiviteter (Administration)

Aktiviteter (Administration) Aktiviteter (Administration) 0 0 28 4 2 av 34 Aktiviteter Kommunfullmäktiges mål All vård, skola och omsorg ska vara god och kvalitetssäkrad Medborgarna ska uppleva att de har goda möjligheter att påverka

Läs mer

GIS-strategi. för Nybro kommun. GIS-samordnare Lise Svensson. Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-25

GIS-strategi. för Nybro kommun. GIS-samordnare Lise Svensson. Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-25 GIS-strategi för Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-25 GIS-samordnare Lise Svensson 2 Inledning Bakgrund Geografiska informationssystem, GIS, används idag av de flesta kommuner, organisationer,

Läs mer

Riktlinjer för GIS. för Nybro kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering

Riktlinjer för GIS. för Nybro kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering Riktlinjer för GIS för Nybro kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2017-04-24 Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering Ansvarig tjänsteman: GIS-strateg 1 Innehåll Organisation...

Läs mer

GIS-strategi. för Nybro kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering

GIS-strategi. för Nybro kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering GIS-strategi för Nybro kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2017-04-24 Årlig genomgång av dokumentets aktualitet och vid behov revidering Ansvarig tjänsteman: GIS-strateg 2 Inledning Bakgrund Geografiska

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef.

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef. 1(6) Titel: Projektdirektiv Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef Projektledare: Extern. Version: 0.3 Skriven av: Jan Darrell, kommunchef Datum:

Läs mer

Strategi för användning av geografisk information (GIS)

Strategi för användning av geografisk information (GIS) 2018-08-31 SID 1/5 Strategi för användning av geografisk information (GIS) Antagen av kommunfullmäktige 2018-08-27 110 Bakgrund Data med koppling till en geografisk angivelse (geodata) används sedan flera

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Kort beskrivning av GIS:

Kort beskrivning av GIS: 1 Kort beskrivning av GIS: Geografiska Informations System, GIS, är datorbaserade system för insamling, lagring, bearbetning, analyser och presentation av geografiska data, d.v.s. information som kan kopplas

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN I SIMRISHAMNS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN I SIMRISHAMNS KOMMUN 1 (5) REGLEMENTE FÖR SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN I SIMRISHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 25 mars 2019, 76 Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen (SFS 2017:725) gäller bestämmelserna

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Handlingsplan för GIS och geodata 2016

Handlingsplan för GIS och geodata 2016 Handlingsplan för GIS och geodata 2016 2016-05-12 Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se HANDLINGSPLAN FÖR GIS OCH GEODATA

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun

Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 202) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-12-16 Dokumentansvarig:

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan Eksjö kommun och Eksjö Kommunfastigheter AB, policy

Ansvarsfördelning mellan Eksjö kommun och Eksjö Kommunfastigheter AB, policy Nr 1-2013 Ersätter nr Ansvarsfördelning mellan Eksjö kommun och Eksjö Kommunfastigheter AB, policy Antagen av kommunfullmäktige 2012-11-29, 185 1 Grundförutsättningar * Samtliga byggnader förvaltas av

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden Okt 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden Okt 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden Okt 2014 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 8 Hälsotal

Läs mer

Riktlinjer för namnsättning

Riktlinjer för namnsättning Riktlinjer för namnsättning Gator, va gar, omra den och kvarter med mera Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Namnsättning

Läs mer

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund KS 2003-05-27, 164 Översyn av kommunens användning och behov av lokaler Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2001-05-17, 72, att uppdra åt kommunstyrelsen att bilda en ledningsgrupp för att göra en fördjupad

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist

Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist :TS 2013-139 1(8) 0.1 2016-06-03 Första version av arbetsdokument Liselott Lindkvist År Benämning Beslutsinstans 2012 Vision 2030 KF 2007 Översiktsplan KF 2013 Fördjupad översiktsplan Nybro stad KF 295,

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

Kvalité i lokalupplåtelsen Vad är det som avgör om kunden är nöjd? Vad är det som påverkar studieresultatet?

Kvalité i lokalupplåtelsen Vad är det som avgör om kunden är nöjd? Vad är det som påverkar studieresultatet? Kvalité i lokalupplåtelsen Vad är det som avgör om kunden är nöjd? Ted Lindqvist (Evidens) och Eva Cassel (LFF) 2008-09-11 Vad är det som påverkar studieresultatet? Bilder: www.skolverket.se Samband mellan

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjningstrategi, interna hyror samt tomställda lokaler

Riktlinjer för lokalförsörjningstrategi, interna hyror samt tomställda lokaler Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Lokalförsörjningsstrategi Melleruds kommuns strategi för lokalförsörjning utgår från att kommunens lokaler ska svara upp mot behoven som finns i den kommunala verksamheten.

Läs mer

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Policy för brandskydd Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Lagstiftning, föreskrifter mm... 2 Övergripande mål... 3 Systematiskt brandskyddsarbete

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige Riktlinjer för lokalförsörjning Antagna av kommunfullmäktige 2017-02-23 18 Tyresö kommun / 2017-01-03 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Strategier... 3 4 Viktiga principer... 5

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Susanne Karlsson

Handläggare Datum Ärendebeteckning Susanne Karlsson Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-11-16 Intern kontrollplan för 2017 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner förslaget till intern kontrollplan för 2017 och överlämnar den till Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

G:\SB\2. Administration\Hållbar utveckling\projekt\bilprojekt\

G:\SB\2. Administration\Hållbar utveckling\projekt\bilprojekt\ Titel: Projektdirektiv Fordonsutredning Projekt: Fordonsutredning Idnr: TS-2016-99 Beställare: Projektledare: Samhällsbyggnad, Magnus Olsson, Verksamhetschef administration Fredrik Härnby Version: 0.4

Läs mer

S:t Erik Markutvecklings affärsplan 2016 är indelad i följande steg: Nedan anges de olika stegen/rubrikerna med sina respektive innehåll.

S:t Erik Markutvecklings affärsplan 2016 är indelad i följande steg: Nedan anges de olika stegen/rubrikerna med sina respektive innehåll. AFFÄRSPLAN 2016 S:t Erik Markutveckling AB S:t Erik Markutvecklings affärsplan 2016 är indelad i följande steg: Affärsidé/Verksamhetsidé Långsiktiga mål Kortsiktiga mål och aktiviteter Strategier och Uppföljning

Läs mer

1 Inledning Bakgrund Verksamhetens övergripande mål och strategier Beställare Mål... 5

1 Inledning Bakgrund Verksamhetens övergripande mål och strategier Beställare Mål... 5 1(8) Innehåll 2(8) 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetens övergripande mål och strategier... 4 2 Beställare... 5 3 Mål... 5 3.1 Effektmål... 5 3.2 Projektmål... 6 4 Avgränsningar... 6 5 Utgångspunkter...

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2018 1 1 Verksamhetsområdets mål 3 2 Förutsättningar 4 3 Nulägesanalys 5 4 Verksamhetsmål, uppföljning och övergripande prioriteringar 7 4.1 Attraktiv

Läs mer

1 (8) Datum 2012-05-10 Delårsrapport 2012-04-30 Sammanfattning Nämndstotal (tkr) Delår 120430 Årsbudget 2012 Prognos 2012 Avvikelse Verksamhetens intäkter 135 013 443 180 443 180 0 varav - bidrag 515 871

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Kommunen ska finnas i den övre halvan i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet och som delmål högre placering årligen.

Kommunen ska finnas i den övre halvan i Svenskt Näringslivs ranking av näringslivsklimatet och som delmål högre placering årligen. Tekniska nämnden Uppdrag Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inklusive gång- och cykelvägar,

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 POLICY & RIKTLINJER Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver

Läs mer

K A L L E L S E. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen 2010-02-15!

K A L L E L S E. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen 2010-02-15! 1 K A L L E L S E Beslutande kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdag 23 februari 2010 kl. 09:00 i Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg V.g. tänk på allergikerna, undvik stark parfymering!

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Aktiviteter (Sport och fritid)

Aktiviteter (Sport och fritid) Aktiviteter (Sport och fritid) 0 0 7 3 av 10 Aktiviteter Kommunfullmäktiges Nämndens Nyckeltal Utfall Målvärde Aktiviteter Status Slutdatum Senaste kommentar Ansvarig All vård, skola och omsorg ska vara

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete.

Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete. VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-11-05 DNR SN 2014.206 URBAN JONSSON SID 1/1 SUTVECKLARE URBAN.JONSSON@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinje systematiskt brandskyddsarbete.

Läs mer

0, Första version av arbetsdokumentet Emma Tillback samt Unni Karlsson

0, Första version av arbetsdokumentet Emma Tillback samt Unni Karlsson KS 2014-42 0,1 2016-04-18 Första version av arbetsdokumentet Emma Tillback samt Unni Karlsson 0,2 2016-04-25 Andra versionen av arbetsdokumentet 0,2 2016-06-02 Tredje versionen av arbetsdokumentet Alla

Läs mer

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER Instrument för miljöstyrning En miljöbedömning ger dig kunskap om dina fastigheters miljöbelastning. Systemet redovisar olika miljönyckeltal

Läs mer

Kommunfullmäktige beslutar om nämndernas organisation och utser ledamöter i kommunstyrelse och nämnder.

Kommunfullmäktige beslutar om nämndernas organisation och utser ledamöter i kommunstyrelse och nämnder. Arkivbeskrivning 1 (5) Fastställd: KS 2008-06-26 109 Reviderad: Dnr: KS 2008/263 Arkivbeskrivning Myndighet Kommunstyrelsen Myndighetens organisation Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige är kommunens högsta

Läs mer

Råd för att arbeta systematiskt med ditt brandskydd. Österåkers Kommun

Råd för att arbeta systematiskt med ditt brandskydd. Österåkers Kommun Råd för att arbeta systematiskt med ditt brandskydd Österåkers Kommun 2016-05-25 Systematiskt brandskyddsarbete innebär att man på ett organiserat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar

Läs mer

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-01-30 SBN 2017.0429 Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Lotta Björkman Samhällsbyggnadsnämnden Arbetsmiljöplan 2018 Sammanfattning Enligt s arbetsmiljöpolicy (KF 2009-10-26

Läs mer

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Revisionsrapport* Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Mora kommun Mars 2010 Ove Axelsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund, uppdrag, revisionsfråga... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 2 Metod

Läs mer

Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler

Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Tjänsteskrivelse 1 (6) Kommunledningsförvaltningen Jenny Bolander 2018-03-08 Dnr KS 2017-1040 Kommunstyrelsen Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Förslag till kommunstyrelsens

Läs mer

Checklista för flerbostadshus

Checklista för flerbostadshus 1 (8) Checklista för flerbostadshus Övergripande frågor om egenkontroll 1 Långsiktlig planering och underhåll av fastigheterna Del A När byggdes fastigheten? Hur länge har ni ägt fastigheten? Har ni fastigheter

Läs mer

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Innehållsdeklaration Catrin Ditz arbetar som CIO i Uppsala kommun och har fått utmärkelsen årets

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Plan för extraordinära händelser Sektor Service. Beslutad av servicenämnden 3 september 2015, 50. Dnr SEN

Plan för extraordinära händelser Sektor Service. Beslutad av servicenämnden 3 september 2015, 50. Dnr SEN Plan för extraordinära händelser Sektor Service Beslutad av servicenämnden 3 september 2015, 50. Dnr SEN2015.0099 Innehåll 1 Syfte... 3 2 Kort beskrivning av verksamheten... 3 3 Prioriterade uppgifter

Läs mer

12 Augusti Nu ligger skolans framtid i dina händer. Välkommen! Sponsorer

12 Augusti Nu ligger skolans framtid i dina händer. Välkommen! Sponsorer 12 Augusti 2013 Nu ligger skolans framtid i dina händer. Sponsorer Välkommen! Dagordning 12 Augusti 2013 Michael Hansson (Ordförande) välkomnar. Summering av vad som pågått under året som gått fram tills

Läs mer

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar POLICY Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2017/87 101 Giltighetstid Från och med den

Läs mer

Kumla kommun. Uppföljning Kommunfastigheter Revisionsrapport. Audit KPMG AB Antal sidor: 9. Rapport Kommunfastigheter.

Kumla kommun. Uppföljning Kommunfastigheter Revisionsrapport. Audit KPMG AB Antal sidor: 9. Rapport Kommunfastigheter. Revisionsrapport Audit KPMG AB Antal sidor: 9 Rapport Kommunfastigheter.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod 3 7. Projektorganisation

Läs mer

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats 2010-06-07 Bedömningsunderlag 2010 - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats Enhet/arbetsplats: Bygg & Projektering Chef för enheten/kontaktperson: Bo

Läs mer

GRÄNSDRAGNINGSLISTA BRANDSKYDD

GRÄNSDRAGNINGSLISTA BRANDSKYDD GRÄNSDRAGNINGSLISTA BRANDSKYDD Avser Hyreskontrakt nr i fastigheten, ort 25477 0302 00 Herkules 34, Trelleborg Personnr/orgnr Bilaga 3 Hemsö Vårdfastigheter AB 556657-9958 Personnr/orgnr Trelleborgs Kommun

Läs mer

Bygg och underhållsavdelningen

Bygg och underhållsavdelningen Bygg och underhållsavdelningen Avdelningen Bygg och underhåll ansvarar för genomförande av bygg- och underhållsåtgärder inom fastighetsbolaget. Samråd angående genomförande och teknisk utformning sker

Läs mer

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden Budgetuppföljning -03-31 Bygg- och miljönämnden 0 Innehållsförteckning Bygg- och miljönämnden mars... 2 Beskrivning av verksamheten... 2 Viktiga händelser under året... 2 Utveckling av verksamhetens möjligheter/risker...

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden Mar 2015

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden Mar 2015 Månadsrapport Ekonomi och Personal Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden Mar 2015 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning...

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

KURS I GRÖNA HYRESAVTAL

KURS I GRÖNA HYRESAVTAL KURS I GRÖNA HYRESAVTAL FASTIGHETSÄGARNA UTBILDNING SYFTE Syftet med grönt hyresavtal är att genom samverkan mellan hyresvärd och hyresgäst förbättra eller bibehålla lokalens miljöprestanda och bidra till

Läs mer

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42 Dokumenttyp: Nämndsplan Tjänsteställe: KFV Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Datum:2016-02-23 Mottagare: Berörda verksamheter Diarienr: KS/2016:42 Nämndsplan för kommunstyrelsen 2016-2018

Läs mer

Beslutsunderlag investeringsbegäran

Beslutsunderlag investeringsbegäran Verksamhet Gata & park Fastighetsbeteckning Projektets benämning Reinvestering maskiner och utrustning Ev. bokfört värde på anläggning Investeringen avser: Nybyggnad Ombyggnad Tillbyggnad Övrigt X Tänk

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

Handlingsplan för persondataskydd

Handlingsplan för persondataskydd Kommunledningskontoret Handlingsplan för persondataskydd Dokumentansvarig: Anders Lindqvist, Verksamhetsutvecklare Fastställd av: Kommunstyrelsen, Dnr KS 18/226 Omfattar: Koncernen Ånge kommun Fastställd

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler Kommunchef Carin Becker-Åström 0220-241 82 Kommunstyrelsen Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler BAKGRUND Sedan ett antal år tillbaka finns ett överskott på lokaler i kommunens

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016 Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 013-016 Innehållsförteckning 1 Mål... Syfte... 3 Ansvarsfördelning... 4 Definition... 5 Genomförande och processägare... 3 Dokumentnamn

Läs mer

Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag

Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag Mats Strid, Harry Sjögren AB och Karin Wilson, Swerea IVF AB Fastighetsinformation Fastigheten är byggd 1987

Läs mer

Beslut om godkännande av klassificeringsstruktur

Beslut om godkännande av klassificeringsstruktur Stadsarkivet Informationsförsörjning och utveckling DNR 9.4-18844/14 Sida 1 (6) 2014-12-18 Arkivmyndighetens beslut 2014:33 Beslut om godkännande av klassificeringsstruktur Bolag Koncernen Mässfastigheter

Läs mer

THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för energiledning

THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för energiledning Stockholm, 16 November 2006 THE EUROPEAN GREEN BUILDING PROGRAMME Riktlinjer för energiledning Innehåll 1. Introduktion... 1 2. Energipolicy... 2 3. Mål... 2 4. Energiansvarig... 3 5. Arbetssätt... 3 6.

Läs mer

Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök

Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök Bilaga 4 Uppföljning av mål Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök I största möjliga utsträckning tillhandahålla

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan 1 (6) EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan Datum Enhet Chef/Rektor Skyddsombud Deltagare Använd checklistan så här: Börja med att fylla i datum, enhet, ansvarig rektor med övergripande

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för exempelvis en större

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Servicenämnden handlingar 2013-12-09

Servicenämnden handlingar 2013-12-09 Servicenämnden handlingar 2013-12-09 HALMSTADS KOMMUN KALLELSE Sida Servicenämnden 2013-12-02 1(1) Box 153 301 05 Halmstad Tfn: 035 13 70 00 E-post: servicenamnden@halmstad.se Plats: Halmstad Arena Sammanträdesdatum

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Ansvarig för riktlinje Socialnämnden Ut Utfärdat (av vem och datum) Beslutad (av vem och datum) Socialnämnden 2017-05-31 Uppdaterad och version Giltig till och med Process Diarienr: Till vidare Riktlinje

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER för SKYDDS- OCH SÄKERHETSARBETET I SOLLENTUNA KOMMUN Fastställda av kommunstyrelsen 1996-04-25, 56 Reviderade av kommunstyrelsen 2000-02-24, 26 Reviderade

Läs mer

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen

Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 24 e 1 (5) Policy för samt dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet inom Timrå kommun-koncernen Fastställd av kommunstyrelsen 2014-11-04 235 Brandskyddspolicy/övergripande

Läs mer

Riktlinjer för lokalresursplanering. Framtagen av: Mark- och exploateringsavdelningen Antagen av kommunstyrelsen:

Riktlinjer för lokalresursplanering. Framtagen av: Mark- och exploateringsavdelningen Antagen av kommunstyrelsen: Framtagen av: Antagen av kommunstyrelsen: 2016-11-23 142 Innehåll... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 4 Avgränsning... 4 Underlag... 4 Befolkningsprognos... 4 Arbetsmodell... 5 Arbetsorganisation för

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Revisionsrapport Kalmar kommun

Revisionsrapport Kalmar kommun Revisionsrapport Uppföljning - granskning av fastighetsunderhåll Kalmar kommun Caroline Liljebjörn Åsa Bejvall 8 november 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Metod 1 2 Iakttagelser 2 2.1 Fastigheter

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer