Omtentamen Tema Respiration/Cirkulation T4 HT 12

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Omtentamen Tema Respiration/Cirkulation T4 HT 12"

Transkript

1 Omtentamen Tema Respiration/Cirkulation T4 HT 12 Frågorna är uppdelade i följande kategorier med 1. Anatomi /Histologi Histologi (2p) Histologi (5p) Trumpinnefingrar (1p) Lungfysiologi /Spirometri (3,5p) (2 p) (6p) Professionell utveckling, genus, patientsäkerhet (2p) (3p) Farmakologi och Tobak (6p) Patogenes och patofysiologi vid vanliga sjukdomar i tema R/C Astma och allergi (3p) Astma och allergi (4p) KOL (2,5p) Blodgasen (2p) Emboli (0,5 p) DT bild (1p) Högerkammarsvikt (2,5p) Perifera ödem (2p) Lungcancer (2p) Lungcancer (6p) Mindre vanliga, men allvarliga, sjukdomstillstånd i tema R/C Pneumothorax (3p) Interstitiella lungsjukdomar (1,5p) Summa: , ,5+2+0,5+1+2, ,5 = 60,5 p Gräns för godkänd 65 % = 39 p

2 1. Anatomi /Histologi 1.1. Histologi (2p) Histologiska preparat av lungvävnad i olika förstoring. Namnge de strukturer som markerats med: A i båda bilderna, svart asterisk (*) i den övre bilden, svart pil i den övre bilden, vit asterisk (*) i den nedre bilden, (2p).

3 1.2. Histologi (5p) En histologisk bild av lungvävnad därman ser asbestpartiklar som igger kvar i en viss typ av celler som pilarna pekar på. 1. Vilken typ av celler är det? (1p) 2. Vad är risken med att ha exponerats för asbest vilka följdsjukdomar kan följa och vilken annan riskfaktor är i stort nödvändig för att utveckla dessa sjukdomar? (2p) 3. Om det inte vore asbest utan kiselpartiklar så skulle man se en inflammation i interstitiet. Vad leder denna typ av inflammation till och vilket typiskt spirometrisk tillstånd ger det sannolikt upphov till? (2p) 1.3. Trumpinnefingrar (1p) Trumpinnefingrar är förknippat men en rad olika lungsjukdomar som lungcancer, även om man inte idag vet varför man får trumpinnefingrar. Hippokrates var förmodligen var den första som beskrev tillståndet som ett tecken på sjukdom. Vad kännetecknar trumpinnefingrar? Beskrev vads om händer i fingrarna och hur det ser ut (1p)

4 2. Lungfysiologi /Spirometri 2.1. (3,5p) Vid vistelse på mycket hög höjd är atmosfärtrycket av syrgas reducerat så att PO2 i alveolen sjunker ner mot 50 mm Hg (= 6,7 kpa). Kroppen kompenserar denna abnorma trycknivå genom hyperventilation. Vilket är stimulus för sådan hyperventilation? (0,5p). Var sitter den sensor som registrerar detta stimulus till hyperventilation? (1p). Vid vistelse på hög höjd kan man notera att man kissar ut bikarbonatjoner, d.v.s. urinen blir alkalisk. Kan du förklara varför? (2p) 2.2. (2 p) Flera fysiologiska/anatomiska faktorer påverkar diffusion från alveol till kapillär. En är skillnaden i partialtryck som kan ses på hög höjd eller vid syrgasbehandling. Nämn ett par exempel till på hur diffusionen påverkas och vid vilka sjukdomstillstånd som dessa tillstånd är aktuella. (2p) 2.3. (6p) Olle, 2 år stoppar en plastleksak som följt med i frukostflingpaketet, i sin mun. Det är en cm- stor bil. Oturen är framme och just som han drar häftigt efter andan råkar han svälja bilen. Han hostar våldsamt och mamma förstår att han har fått ner den i luftvägarna. Olle verkar opåverkad mellan hostattackerna men hon åker omedelbart med honom till akuten. På röntgen lokaliseras leksaksbilen i vad som troligen är en gren till en huvudbronk. a. I vilken lunga ligger med största sannolikhet bilen? Motivera ditt svar. (1p) b. Plastleksaken stänger av ventilationen till ett lungavsnitt och därmed orsakas en patologisk shunt. Vilken blir den kliniska konsekvensen av shunten? (2p) c. Kroppen har ett sätt att försöka kompensera för shunten vilket, och vad innebär detta? Och vilket är det viktigaste/mest effektiva stimulit till denna kompensationsåtgärd? (3p)

5 3. Professionell utveckling, genus, patientsäkerhet 3.1. (2p) För personer med vårdyrken är det viktigt att vara medveten om de normer, bland annat kring genus, som finns omkring oss. Det är lätt att utgå från heteronormen i ett patientmöte. Hur kan du i ett patientsamtal undvika situationer som utgår från heteronormen? (1p) Vad innebär begreppet Queer? (1p) 3.2. (3p) I den äldre delen av sjukhuset finne flera enkelsalar med badrum där det finns en hög tröskel. En patient som ligger i denna är ostadig på benen och du kan som vårdpersonal lätt föreställa dig en risk, ett tillbud samt en oönskad händelse kopplat till situationen. Redogör för vad varje term/typ av avvikelse innebär: Risk (1p) Tillbud (1p) Oönskad händelse (1p) 4. Farmakologi och Tobak 4.1. (6p) Många gånger försöker man behandla allergisk luftvägsinflammation med lokalt verkande medel. På vilka sätt kan man få ned läkemedel i de nedre luftvägarna och vilka problem finns det med detta sätt att administrera läkemedlet? Ange var, anatomiskt i lungan som man vill att läkemedlet skall ha sin primära effekt (2p) Till barn och äldre används ibland en spacer. Vad är det och varför använder man en sådan? (1p) Ibland går det inte att ge lokalt verkande medel utan man får ta till per orala eller till och med rektala medel. När kan de bli aktuellt att ge sådana? Kan du ge två exempel på olika läkemedel som du skulle kunna ge per oralt och rektalt. (2p) Vid eosinofil inflammation i luftvägarna får man god effekt av låga doser av inhalationssteroider. Men vid KOL får man inte samma effekt vid samma dos av inhalationssteriod, varför är det så? (1p)

6 5. Patogenes och patofysiologi vid vanliga sjukdomar i tema R/C 5.1. Astma och allergi (3p) Det finns speciella termer som brukar användas i anslutning till obstruktiva lungsjukdomar och allergier. Förklara varje term för sig, som om en patient undrade vad du menar när du använder termen. (3p) Allergi Atopi Exacerbation Persisterande Reversibilitet Variabilitet 5.2. Astma och allergi (4p) Du har fått i uppdrag att skriva ett kapitel om astma för en läkarbok som riktar sig till allmänheten. Du har ett skrivit ett manus och har fått tillbaka det från redaktören efter en första granskning. Av någon anledning så fattas vissa viktiga fakta i texten. Fyll i det som fattas och skicka tillbaka till redaktören (4p): Astma är en folksjukdom som faktiskt ökat under de senaste åren, men tack vare bra behandling kan de flesta som är drabbade leva helt normalt utan större problem. Många får astma redan som barn, men man kan även få den i vuxen ålder. Själva begreppet astma är mycket gammalt och betyder andnöd, vilket är precis vad det handlar om. Luftvägarna överreagerar, drar ihop sig i kombination med att slemhinnorna blir...och det känns svårt att både få luft och att andas ut. Beskrivningen som att andas genom ett sugrör används ofta för att man ska förstå hur jobbigt och läskigt det kan kännas att få ett astmaanfall. Tanken med modern behandling är dock att man aldrig ska behöva ha det så svårt. Med en bra regelbunden underhållsbehandling, där man själv följer med sin astma och ökar och sänker medicineringen efter behov, hålls andningsvägarna öppna. Det kan vara olika saker som utlöser astman, och man brukar grovt dela in astma i...och... form. Förutom kända allergiska faktorer, som man andas in eller får i sig när man äter, kan även infektioner, starka dofter, vissa läkemedel, ansträngning, kyla och stress vara sådant som sätter igång astman. Symtomen är, förutom problem med andningen, ofta hosta och segt slem i luftvägarna. Hur vet man att man fått astma? Det finns några typiska symtom som man kan vara uppmärksam på. Om du till exempel hostar länge i samband med en infektion kan det vara bra att gå till vårdcentralen för en undersökning. Samma sak om du känner dig tät i bröstet när det är kallt ute. En pipande andning är också något som talar för att det är astma. På vårdcentralen gör man en utredning av lungfunktionen. Läkaren lyssnar först på lungorna. Sedan får du blåsa i en slang kopplad till en dator för att se hur mycket luft som ryms i lungorna och hur fort du kan tömma dem. Undersökningen kallas spirometri. Man kan även använda sig av en mindre luftströmsmätare som kallas...för att få en uppfattning om hur täta luftrören är jämfört med normalt. Till undersökningen hör också att man får andas in...läkemedel för att se hur det påverkar

7 utandningsflödet. Fler specialutredningar kan göras för att säkerställa en astmadiagnos. Allergitester och blodprover kan också ingå. Behandlingen kan delas in i olika steg, beroende på hur lindrig eller svår astma man har. Blir man bättre eller sämre i sin astma kan man gå ner eller upp ett trappsteg i behandlingen och ta bort eller lägga till något. Steg ett är förstås att undvika saker som utlöser astman. Går inte det får man istället förebygga med....läkemedel i inhalationsform, som till exempel Ventoline eller Bricanyl. Är det fråga om allergi används även något som dämpar den allergiska reaktionen, som... Om detta inte hjälper, och man har besvär mer än ett par gånger i veckan, kan man lägga till inhalationer med läkemedel som dämpar inflammationen i luftvägarna, oftast...preparat som Pulmicort. Räcker inte det lägger man till andra luftrörsvidgande läkemedel med...verkningstid, Serevent eller Oxis. Har man bekymmer av sin astma i princip varje dag kan man använda ett inhalationspulver som Symbicort. Det är ett kombinationsläkemedel som både dämpar inflammationen och vidgar luftrören. I det här fallet kan man höja eller sänka dosen beroende på hur man mår. Det gäller alltså att du som är astmatiker lär dig hur den egna astman fungerar, och gör du det brukar den mycket sällan bli riktigt svår. Hjälp kan du få hos särskilt utbildade astmasjuksköterskor på vårdcentralen. De lär också ut hur du ska inhalera, andas in, din medicin på bästa sätt. Behöver du råd om andningstekniker, avslappning, träning och motion så kan du vända sig direkt till en sjukgymnast KOL (2,5p) Vilka mekanismer är aktuella, dvs vad händer vid remodulering vid KOL? (1,5p) Vad får remodulering för effekt på bronkiolerna (1p)

8 5.4. Blodgasen (2p) Du är på akutmottagningen när Gunnar kommer in med ambulans. Han är vid medvetande men andfådd och hade en transkutan saturation på 82 %. I ambulansen har han fått syrgas och saturerar sig nu bättre på 91 %. Han är fortfarande blå om läpparna, har en stasad vena jugularis och har ont i vänster vad som är svullen och hård. Du misstänker kliniskt en lungemboli och har beställt en akut datortomografi med kontrast och kontrollerat en blodgas efter att ha kopplat bort syrgasen under fem minuter. Så här såg Gunnars blodgas ut: Svar Referensvärde ab ph 7,54 7,36-7,45 ab pco2 3,8 4,7-6,8 kpa abpo2 6,2 10,0-13,5 kpa ab Standardbik 20,8 1 9,0-26,0 mmol/l ab Basöverskott - 2,1-3,0-3,0 mmol/l Syrgassaturation 83% >95% Beskriv vad du kan få ut för information från blodgasen ovan? (2p)

9 5.5. Emboli (0,5 p) Du får svar på DT thorax och du plockar fram bilderna på din datorskärm: Du ser att Gunnar har en stor lungemboli i höger... (namnge kärlet) (0,5p) DT bild (1p) Namnge även strukturerna A och B på bilden nedan (1p) A Emboli B 5.7. Högerkammarsvikt (2,5p) Gunnar får behandling med propplösande medicin, Heparin och även Waran. Men innan han får lämna sjukhuset så måste man även försöka komma till rätta med den högerkammarsvikt som han utvecklat pga av sin lungemboli. Vilka andra tillstånd kan tänkas också ge upphov till högerkammarsvikt? (2,5 p) 5.8. Perifera ödem (2p) Ett mycket vanligt kliniskt fynd vid högerkammarsvikt är perifera ödem. Förklara varför dessa uppträder och var man fr.a. kan påvisa dessa. (2p)

10 5.9. Lungcancer (2p) Lungcancer är idag den tredje vanligaste cancerformen, drygt 3000 fall per år och följer rökmönstret för 30 år sedan. Lungcancer är ingen enhetlig sjukdom utan flera olika tumörtyper, vilka är det vanligaste? (2p) Lungcancer (6p) En cell kan svara på skada genom att genomgå apoptos eller nekros. Definiera nekros. (1p) Definiera atrofi i cell eller vävnad. (1p) Definiera metaplasi i cell eller vävnad. (1p) Typing, grading och staging. Vad innebär dessa begrepp vid klassificering av maligna tumörer? (3p) 6. Mindre vanliga, men allvarliga, sjukdomstillstånd i tema R/C Pneumothorax (3p) Spontanpneumothorax uppträder hos en del unga och långa personer. Om det händer så blir det jobbigt att andas och det finns ofta på röntgen tecken på att en del av lungan faller ihop, ofta apical på antingen höger eller vänsta sida. Varför påverkas inte hela lungan apicalt på båda sidorna? (1p) Det är inte alltid man behöver göra något speciellt vid en spontanpneumothorax utan hålet kan läka sig själv. Vid större pneumothorax där luftspalten är upp till 3 cm vid så säger man helst in en slang, ett dränage som pumpar ut luft och skapar ett undertryck i brösthålan. Ofta kan man göra det i lugn och ro när man kontrollerat via en röntgen hur stor pneumothoraxen är. Det finns dock tillstånd som är mycket mer bråttom med och det kan uppkomma vid stickskador mot bröstkorgen, typ knivslagsmål. Vad är för typ av pneumothorax som kan vara aktuellt vid detta tillstånd och vilken mekanism är verksam? (2p) 6.2. Interstitiella lungsjukdomar (1,5p) Det finns flera möjliga bakomliggande faktorer som ger upphov till interstitiell lungsjukdom. Nämn tre möjliga bakomliggande faktorer/sjukdomstillstånd? (1,5p)

KOL. Kronisk obstruktiv lungsjukdom. Inledning. Vid KOL finns ett bestående luftflödeshinder i de mindre luftvägarna.

KOL. Kronisk obstruktiv lungsjukdom. Inledning. Vid KOL finns ett bestående luftflödeshinder i de mindre luftvägarna. KOL Kronisk obstruktiv lungsjukdom Inledning Vid KOL finns ett bestående luftflödeshinder i de mindre luftvägarna. Sjukdomen upptäcks ofta sent eftersom den utvecklas långsamt och patienten i regel omedvetet

Läs mer

Omtentamen augusti 2013 R/C T4 VT 2013

Omtentamen augusti 2013 R/C T4 VT 2013 Omtentamen augusti 2013 R/C T4 VT 2013 Struktur i organsystem för tema RC.... 2 1) Fråga anatomi och histologi (3p)... 2 Funktion i organsystem inom tema RC.... 2 2) Respiratorisk insufficiens (4p)...

Läs mer

Värt att veta om astma

Värt att veta om astma Värt att veta om astma Det handlar om luft och några hinder på vägen OM DU HANTERAR DIN ASTMA RÄTT, SKA DU KUNNA LEVA ETT HELT NORMALT LIV. Alltför många förknippar astma med ett liv fyllt av begränsningar.

Läs mer

Berne Eriksson. Medicinkliniken, Halmstad. Doktorand, IMM, KI Workshop, RDK Kalmar 120314

Berne Eriksson. Medicinkliniken, Halmstad. Doktorand, IMM, KI Workshop, RDK Kalmar 120314 När lungan är sjuk Berne Eriksson Medicinkliniken, Halmstad Doktorand, IMM, KI Workshop, RDK Kalmar 120314 ICD 10 10. Andningsorganens sjukdomar (J00-J99) +Akuta infektioner i övre luftvägarna (J00-J06)

Läs mer

Tentamen Respiration/Cirkulation T4 HT 2012. Stadium 2- Hälsa och sjukdom Datum 2013-01- 18

Tentamen Respiration/Cirkulation T4 HT 2012. Stadium 2- Hälsa och sjukdom Datum 2013-01- 18 Tentamen Respiration/Cirkulation T4 HT 2012. Stadium 2- Hälsa och sjukdom Datum 2013-01- 18 1. Anatomi och histologi (7p)... 2 2. Mindre vanliga, men allvarliga, sjukdomstillstånd (4p)... 2 3. Lungfysiologi

Läs mer

KOL. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis KOL 1

KOL. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis KOL 1 KOL Catharina Lysell Bergström Överläkare Geriatriskt kompetensbevis KOL 1 Kroniskt obstruktiv lungsjukdom är: Kronisk obstruktiv lungsjukdom= KOL är en inflammatorisk luftrörs/lungsjukdom som ger kronisk

Läs mer

Symbicort Turbuhaler. Datum, version OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Symbicort Turbuhaler. Datum, version OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Symbicort Turbuhaler Datum, version OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Astma Astma är en vanlig, kronisk

Läs mer

Astma Back to basics. Mikael Lundborg

Astma Back to basics. Mikael Lundborg Astma Back to basics Mikael Lundborg 2010-04-22 *Allmänläkare, Viktoriakliniken Halmstad *Ordförande, Läkemedelskommittén Halland *Sekreterare, SFAM:s Nätverk för Astma- allergioch KOL-intresserade allmänläkare

Läs mer

KURSANTECKNINGAR PATIENTUTBILDNING. KURS: Astma

KURSANTECKNINGAR PATIENTUTBILDNING. KURS: Astma KURSANTECKNINGAR PATIENTUTBILDNING KURS: Astma Publicerad i september 2003 Kursinformation Välkommen till patientutbildningen om astma. Denna kurs presenteras av AstraZeneca. Innan du börjar bör du ta

Läs mer

Ultibro Breezhaler. Värt att veta om. Läkemedel för behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL)

Ultibro Breezhaler. Värt att veta om. Läkemedel för behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) Värt att veta om Ultibro Breezhaler Läkemedel för behandling av Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) Information till dig som blivit ordinerad Ultibro Se bipacksedeln eller www.fass.se för fullständig

Läs mer

Bronkiektasier. Lungmottagningen Medicinkliniken

Bronkiektasier. Lungmottagningen Medicinkliniken Bronkiektasier Lungmottagningen Medicinkliniken Vad är bronkiektasier? Bronkiektasier betyder utvidgade eller dilaterade luftrör. Detta är ett medfött eller förvärvat tillstånd där en del luftrör har en

Läs mer

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv.

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. KOL den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. Den kallas för den nya folksjukdomen och man räknar med att omkring 500 000 svenskar har den. Nästan alla är

Läs mer

Hosta. Version 1.2 Juha Söderqvist

Hosta. Version 1.2 Juha Söderqvist Hosta Version 1.2 Juha Söderqvist Innehållsförteckning 1 Vad är hosta... 1 2 Hosta... 1 2.1 Orsaker... 1 3 Slemhosta... 2 4 Torrhosta... 2 5 Medicin... 2 6 Astma... 3 6.1 luftrörsvidgande läkemedel...

Läs mer

Delexamination Klinisk Medicin. MEQ 21 poäng

Delexamination Klinisk Medicin. MEQ 21 poäng Delexamination 2 2015-11-24 Klinisk Medicin MEQ 21 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Novolizer patientbroschyr

Novolizer patientbroschyr KLARA Tryck ner doseringsknappen FÄRDIGA Inhalatorn visar grönt rätt dos är nu färdig att inhalera KLICK Klickljudet bekräftar att dosen inhalerats korrekt Novolizer patientbroschyr TILL DIG SOM FÅTT NOVOLIZER

Läs mer

Astma hos barn- en sjukdom?

Astma hos barn- en sjukdom? -aktuella behandlingsrekommendationer Ann Olsson Barnallergolog NÄL - en sjukdom? Olika fenotyper- olika kliniska varianter Infektionsastma Äkta astma BPD-astma 1 Infektions astma-förkylningsastma Drabbar

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. På astmafronten något nytt?

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. På astmafronten något nytt? På astmafronten något nytt? Astmaepidemiologi Prevalens 8-10% 800000 individer 50% lindring sjukdom Incidens högst i småbarnsåldern (10/1000/år) men sjunker till 2/1000/år från yngre medelålder Mortalitet

Läs mer

Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning).

Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning). Behandling av astma Sammanfattning Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning). Det finns olika hjälpmedel för att andas in astmaläkemedel och det är viktigt att de används på rätt

Läs mer

Förstå din kropp Idiopatisk lungfibros (IPF)

Förstå din kropp Idiopatisk lungfibros (IPF) Förstå din kropp Idiopatisk lungfibros (IPF) Första upplaga: 2013 2013 by Pocketdoktor GmbH Författare: Dr. Erica Herzog, dr. Felix Knauf, dr. Philipp Kirchhoff. Grafisk design: Patrick Lane Tryckt i Sverige

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet, stadiumiiitentamen Omtentamen i bild 2010-01-28 ht-09 Kod 1 65 årig man, icke rökare söker på grund av andfåddhet vid ansträngning sen ett par veckor. Ingen hosta, ingen smärta i thorax. Lungauskultation påvisar nedsatt andningsljud över höger lungas bas, perkutorisk

Läs mer

Delexamination 2 2015-11-24 Klinisk Medicin MEQ 21 poäng

Delexamination 2 2015-11-24 Klinisk Medicin MEQ 21 poäng Delexamination 2 2015-11-24 Klinisk Medicin MEQ 21 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Våga skaffa ett bättre liv KOL. Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 2013-06-11. Våga skaffa ett bättre liv. Kjell Larsson IMM Karolinska Institutet

Våga skaffa ett bättre liv KOL. Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 2013-06-11. Våga skaffa ett bättre liv. Kjell Larsson IMM Karolinska Institutet KAROLINSKA INSTITUTETS FORSKARE SKRIVER Kjell Larsson KOL Våga skaffa ett bättre liv Våga skaffa ett bättre liv Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund 2013-06-11 Kjell Larsson IMM Karolinska Institutet Gasutbyte

Läs mer

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni.

a. Vilken ålderskategori brukar drabbas av detta tillstånd? (0,5p) b. Förklara en tänkbar sjukdomsmekanism vid primär hypertoni. Omtentamen 1 i Resp/Cirk, T3, mars 2013. Maxpoäng: 60,5. Gräns för godkänt: 65% av maxpoängen, = 39p Lycka till! 1. Elin utreds på vårdcentralen för primär hypertoni. a. Vilken ålderskategori brukar drabbas

Läs mer

Alfa-1-antitrypsinbrist Risk för genetisk KOL

Alfa-1-antitrypsinbrist Risk för genetisk KOL Alfa-1-antitrypsinbrist Risk för genetisk KOL Eeva Piitulainen Docent/överläkare Lung- och allergiklinikerna vid universitetssjukhusen i Lund och Malmö AAT-brist AAT-brist är ett ärftligt tillstånd (inte

Läs mer

Ljuset På! Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar. Drygt svenskar har hjärtsvikt. Ungefär svenskar har KOL

Ljuset På! Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar. Drygt svenskar har hjärtsvikt. Ungefär svenskar har KOL Riksförbundet HjärtLungs kampanj om tre dolda folksjukdomar Drygt 400 000 svenskar har hjärtsvikt 200 000 vet inte om det Mer än 300 000 svenskar har förmaksflimmer 100 000 vet inte om det Ungefär 500

Läs mer

Pst! Respimat. Så här använder du Striverdi (Olodaterol) BOE0008_Broschyr_Striverdi_Respimat_2015.indd 1 2015-08-11 11:24

Pst! Respimat. Så här använder du Striverdi (Olodaterol) BOE0008_Broschyr_Striverdi_Respimat_2015.indd 1 2015-08-11 11:24 Pst! Så här använder du Striverdi (Olodaterol) Respimat BOE0008_Broschyr_Striverdi_Respimat_2015.indd 1 2015-08-11 11:24 Vad och Varför? Striverdi Respimat hjälper personer med kroniskt obstruktiv lungsjukdom

Läs mer

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2 Integrerande MEQ 1-fråga DX2 2014-04-21 Totalt 21 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 5 sidor (Exklusive detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

Summa: 1,5 + 2 + 2+ 14,5 + 3 + 2 + 3 + 1 + 3+ 2 + 2 + 3+ 2 +4+ 2 + 2 = 49 Godkänd 65 % = 32 p

Summa: 1,5 + 2 + 2+ 14,5 + 3 + 2 + 3 + 1 + 3+ 2 + 2 + 3+ 2 +4+ 2 + 2 = 49 Godkänd 65 % = 32 p Ordinarie tentamen R/C T4 VT 2013 1. Anatomi och histologi (1,5 p)... 2 2. Mindre vanliga, men allvarliga, sjukdomstillstånd (2 p)... 2 3. Allergi i Grythyttan (2p)... 2 4. Lungfysiologi (14,5p)... 3 5.

Läs mer

MEQ 4 (17 poäng) 4:1 Vilken akut undersökning (ej blodprov) beställer du för att bekräfta detta? Svar: KOD:...

MEQ 4 (17 poäng) 4:1 Vilken akut undersökning (ej blodprov) beställer du för att bekräfta detta? Svar: KOD:... MEQ 4 (17 poäng) En 45-årig lantbrukare söker på din vårdcentral på grund av ökad andnöd Han berättar att han i samband med förkylningar kunnat känna så sedan flera år tillbaka, men nu känner han det också

Läs mer

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2)

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2) Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 09 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 10 12 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB INLEDNING En av tio svenskar har astma vilket gör den till en av våra stora folksjukdomar. 1 Astma betyder andnöd,

Läs mer

När skall KOL misstänkas?

När skall KOL misstänkas? Astma eller KOL eller både och? och vad innebär det för patienten? Gagnefs vc E-post: b.stallberg@telia.com När skall KOL misstänkas? Hos rökare med Långvarig eller återkommande hosta Långvarig eller återkommande

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Ett symtom jfr. ingen vilodyspné i status Breathlessness chest tightness air hunger Andfåddhet tät i bröstet Andnöd andfåddhet köver sig

Ett symtom jfr. ingen vilodyspné i status Breathlessness chest tightness air hunger Andfåddhet tät i bröstet Andnöd andfåddhet köver sig Dyspné Alf Tunsäter Lungmedicin och allergologi, Lund Malmö Dyspné Ett symtom jfr. ingen vilodyspné i status Breathlessness chest tightness air hunger Andfåddhet tät i bröstet Andnöd andfåddhet köver sig

Läs mer

PRESSINFORMATION HOSTA HOS BARN ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA

PRESSINFORMATION HOSTA HOS BARN ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA PRESSINFORMATION HOSTA HOS BARN ETT FAKTAMATERIAL FÖR MEDIA Pressmaterial för journalister från BioPhausia. Kontaktperson: Kjell Legernaes, Marknadschef. Tel, vxl: 08-407 64 30, e-mail: kjell.legernaes@medivir.se

Läs mer

Samverkansdokument ASTMA mellan Primärvården och Medicinkliniken i Västmanland

Samverkansdokument ASTMA mellan Primärvården och Medicinkliniken i Västmanland Samverkansdokument ASTMA mellan Primärvården och Medicinkliniken i Västmanland Fastställd av Lennart Iselius Handläggare Medicinkliniken Sektionsansvarig lungmedicin Sofia Dettmann Gäller fr o m 203-06-

Läs mer

Ett symtom jfr. ingen vilodyspné i status Breathlessness chest tightness air hunger Andfåddhet tät i bröstet Andnöd andfåddhet köver sig

Ett symtom jfr. ingen vilodyspné i status Breathlessness chest tightness air hunger Andfåddhet tät i bröstet Andnöd andfåddhet köver sig Dyspné Claes-Göran Löfdahl, HT 2011 Lungmedicin och allergologi, Lund Malmö Ett symtom Dyspné jfr. ingen vilodyspné i status Breathlessness chest tightness air hunger Andfåddhet tät i bröstet Andnöd andfåddhet

Läs mer

KOL epidemiologi, etiologi och diagnostik. Bo Billing

KOL epidemiologi, etiologi och diagnostik. Bo Billing KOL epidemiologi, etiologi och diagnostik Bo Billing Epidemiologi KOL är den 4:e ledande dödsorsaken i världen och ökar KOL är den ledande sjukdomsorsaken I Sverige beräknas mellan 400 och 700.000 ha sjukdomen

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10) Fråga 1 (4p) 1(10) Bilden ska föreställa en cell bestyckad med molekyler för interaktion med cellens närmiljö. A Om cellen är en mast cell, vilken molekyl representeras på ytan? (1p) B På vilket sätt bidrar

Läs mer

Anafylaktisk reaktion 2011-09-12. Cirka 10% av den vuxna befolkningen har astma. Ungefär hälften av astmatikerna har en lindrig sjukdom.

Anafylaktisk reaktion 2011-09-12. Cirka 10% av den vuxna befolkningen har astma. Ungefär hälften av astmatikerna har en lindrig sjukdom. Hur många har astma i Sverige? Cirka 10% av den vuxna befolkningen har astma. Astma har väl ingen dött av? Alf Tunsäter 13% 11% 9% 7,5% Ungefär hälften av astmatikerna har en lindrig sjukdom. Referens:

Läs mer

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 23 (s ): Dick Delbro. Vt-11

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 23 (s ): Dick Delbro. Vt-11 Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 23 (s. 825-873): Respiration Dick Delbro Vt-11 Respirationssystemets funktioner 1. Stor yta för gasutbytet. 2. Transportväg för luften. 3.

Läs mer

Astma hos barn och unga

Astma hos barn och unga Astma hos barn och unga Anna Zingmark Terning Barnallergolog FAKTA dagen 2017-02-01 Disposition för dagen Nya nationella riktlinjer- introduktion Nytt FAKTA dokument Astma hos barn Centrala rekommendationer

Läs mer

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit

DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit DX II VT 2015 MEQ 2 (19p) med facit En 60 årig tidigare rökande kvinna söker på akutmottagningen på grund av andfåddhet. Hon behandlas med Enalapril pga högt blodtryck sedan 3 år tillbaka. Hon har besvärats

Läs mer

Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL)

Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) Överläkare Kameran Daham MD PhD Lung- och allergikliniken Karolinska Universitetssjukhuset Definition KOL kronisk långsamt progredierande luftvägsobstruktion. Bronkiolit

Läs mer

TA KONTROLL ÖVER ASTMAN

TA KONTROLL ÖVER ASTMAN TA KONTROLL ÖVER ASTMAN En inhalator som gör skillnad Patientbroschyr till dig som fått Novolizer Ta kontroll över astman Idag finns det effektiva sätt att behandla astma, och att ha sjukdomen betyder

Läs mer

diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås

diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås KOL och astmasjukdomslära, diagnoskriterier och stadieindelning Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås Prevalens KOL 5-15% av befolkningen över 45 år ASTMA ca 8%

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Antikolinergikavid KOL (och lite till)

Antikolinergikavid KOL (och lite till) Antikolinergikavid KOL (och lite till) Rolf Rosin AnnaLena Falknell Terapigrupp allergi/obstruktiva lungsjukdomar Mentometerfråga 1: Vilken yrkeskategori tillhör du? 1. Sjuksköterska 2. Läkare 3. Arbetar

Läs mer

Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II

Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II Tentamen Kursens namn: Medicin A, Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd II Kurskod: MC 1028 Kursansvarig: Rolf Pettersson Lärare: Eva Rask 4p Ann Dalius 4p Nils Nyhlin 7p Torbjörn Noren 19p

Läs mer

KOL Min behandlingsplan

KOL Min behandlingsplan KOL Min behandlingsplan Namn: Varför får du den här behandlingsplanen? Behandlingsplanen är ett dokument som du skriver tillsammans med din läkare/sjuksköterska. Använd den tillsammans med annan information

Läs mer

SYMPOSIUM OM ALFA 1 ANTITRYPSIN Malmö 19-20 november 2008. Magnus Sköld Lung- Allergikliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna Stockholm

SYMPOSIUM OM ALFA 1 ANTITRYPSIN Malmö 19-20 november 2008. Magnus Sköld Lung- Allergikliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna Stockholm KRONISKT OBSTRUKTIV LUNGSJUKDOM (KOL) översikt SYMPOSIUM OM ALFA 1 ANTITRYPSIN Malmö 19-20 november 2008 Magnus Sköld Lung- Allergikliniken Karolinska Universitetssjukhuset Solna Stockholm Vad skall jag

Läs mer

Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås

Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås KOL och astmafarmakologisk behandling Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås Icke farmakologisk behandling RÖKSTOPP! På egna enheten eller via Kompetenscentrum för

Läs mer

Att leva med KOL. Ingår i en serie skrifter från Riksförbundet HjärtLung

Att leva med KOL. Ingår i en serie skrifter från Riksförbundet HjärtLung Att leva med KOL Ingår i en serie skrifter från Riksförbundet HjärtLung Kunskap om KOL ökar livskvaliteten Vintern 2006 orkade jag inte gå mer än tio meter utomhus. Jag hade svår hosta och svårt att andas.

Läs mer

Om du har KOL. Och undrar.

Om du har KOL. Och undrar. Om du har KOL. Och undrar. Medicinskt granskad av lungläkare Bengt-Arne Hermansson. KOL KRONISKT OBSTRUKTIV LUNGSJUKDOM är en sjukdom som leder till försämrad lungfunktion. Med obstruktiv menas att det

Läs mer

SVENSKA ASTMARAPPORTEN

SVENSKA ASTMARAPPORTEN SVENSKA ASTMARAPPORTEN FAKTA FRÅN EN NOVUSUNDERSÖKNING ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB 15-FLU-39-SL OM SVENSKA ASTMARAPPORTEN En av tio svenskar har astma vilket gör den till en av våra

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista kvävas falsk krupp krupp difteri laryngit virus allergi struphuvud stämband svullna slemhinneödem andningssvårigheter förkyld hosta tilltäppt

Läs mer

Respirationsfarmakologi

Respirationsfarmakologi Respirationsfarmakologi Erik Studer Avd. för farmakologi erik.studer@pharm.gu.se Astma Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom Luftvägsallergi Hosta Slem Astma Komplex, okänd orsak Prevalens 5-10% Kronisk inflammationssjukdom

Läs mer

Aktuella behandlingsrekommendationer vid KOL

Aktuella behandlingsrekommendationer vid KOL Aktuella behandlingsrekommendationer vid KOL Anita Nordenson Överläkare KOL-centrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset KOL? Diagnos ställs genom spirometri och anamnes Lungröntgen kan vara normal! 1 GOLD

Läs mer

Frågor om Din lungsjukdom

Frågor om Din lungsjukdom Frågor om Din lungsjukdom. Hur gammal är Du?..... år.. Är Du? Kvinna Man. På vilken vårdcentral/hälsocentral/familjeläkarmottagning har Du Dina läkarkontakter? Svar:. Ej aktuellt. Vilken lungsjukdom har

Läs mer

Frågor om Din astma / Dina luftrörsbesvär

Frågor om Din astma / Dina luftrörsbesvär Frågor om Din astma / Dina luftrörsbesvär 1. Hur gammal är Du?.. år. 2. Är Du? Kvinna Man 3. På vilken vårdcentral/hälsocentral/familjeläkarmottagning har Du Dina läkarkontakter? Svar:... Ej aktuellt 4.

Läs mer

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 120113 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 120113 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 4 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 06, SSK 05 SSK 03, SSK 04 (del 1 eller/och del 2) Namn: (Ifylles av student) : (Ifylles av student)

Läs mer

För dig som registrerar i Luftvägsregistret

För dig som registrerar i Luftvägsregistret Lathund Inneliggande vård För dig som registrerar i Luftvägsregistret Här hittar du korta beskrivningar från A-Ö om begrepp, utvärderingsinstrument och åtgärder som tas upp i Luftvägsregistrets formulär

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Ventoline Diskus 0,2 mg/dos inhalationspulver, avdelad dos

Ventoline Diskus 0,2 mg/dos inhalationspulver, avdelad dos Bipacksedel: Information till användaren Ventoline Diskus 0,2 mg/dos inhalationspulver, avdelad dos salbutamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Omtentamen Pediatrik, barnkirurgi och barnortopedi 6 hp. i Kursen. Medicinsk vetenskap och omvårdnad av barn och ungdom, 15 hp

Omtentamen Pediatrik, barnkirurgi och barnortopedi 6 hp. i Kursen. Medicinsk vetenskap och omvårdnad av barn och ungdom, 15 hp Omtentamen Pediatrik, barnkirurgi och barnortopedi 6 hp i Kursen Medicinsk vetenskap och omvårdnad av barn och ungdom, 15 hp BARNSJUKSKÖTERSKEUTBILDNINGEN Höstkurs 2009 2010-01-29 Lärare : Ingela Andersson

Läs mer

1. Det är viktigt att du läser igenom frågorna ordentligt (och inte svarar på något annat).

1. Det är viktigt att du läser igenom frågorna ordentligt (och inte svarar på något annat). Klinisk medicin Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: 61SO01 Tentamen ges för: GSJUK16H 7,5 högskolepoäng Student-ID: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 6 oktober 2017 Tid: 4 timmar Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026

Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026 Omtentamen Medicin A, klinisk medicin med allmän farmakologi 7,5 hp Kurskod: MC1026 Kursansvarig: Ulrika Arnersten Datum: 2011 08 10 Skrivtid: 240 min Totalpoäng: 58 poäng Poängfördelning: Allmän farmakologi

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta. Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US

Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta. Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US Medicinska teamet. Vem är med i Idre? Barnläkare med specialistkompetens

Läs mer

Oxygen O 2 - syrgas. Mo jligheter med syrgas till KOL-patienter. Blodgaser. Syremättnad. Långtidsbehandling med oxygen i hemmet

Oxygen O 2 - syrgas. Mo jligheter med syrgas till KOL-patienter. Blodgaser. Syremättnad. Långtidsbehandling med oxygen i hemmet Oxygen O 2 - syrgas Mo jligheter med syrgas till KOL-patienter Alf Tunsäter Docent, Överläkare SUS, Lund O 2 = 21% N = 78% Syremättnad: Ung och frisk: ca 97%

Läs mer

Svårt att gå i tio minuter? Andfådd?

Svårt att gå i tio minuter? Andfådd? Andfådd? Svårt att gå i tio minuter? Det kan bero på högt blodtryck i lungorna en okänd, relativt ovanlig och mycket allvarlig sjukdom som drabbar ungefär 200 personer i Sverige varje år. De flesta är

Läs mer

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering,

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering, Naturlig hälsa Andas dig frisk och Andas rätt det ökar din energi och fettförbränning och håller dig friskare. Jag vill att folk ska bli medvetna om sin andning i vardagen, inte bara när de går på yoga,

Läs mer

Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att

Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att Luftvägar och lungor Näsmussla Till luftvägarna räknas: 1. näsan 2. bihålorna 3. svalget 4. struphuvudet 5. luftstrupen 6. luftrören. Lungorna tar upp syre från luften Luftvägarnas och lungornas viktigaste

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid några vanliga infektioner Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. I snart 70 år har penicillin

Läs mer

Spirometri Milena Sundstedt, mars 2012

Spirometri Milena Sundstedt, mars 2012 Spirometri Milena Sundstedt, mars 2012 Indikationer spirometri Diagnostik och gradering vid misstänkt påverkan på lungfunktionen Symtom som andfåddhet, pip i bröstet, hosta Återkommande luftvägsinfektioner

Läs mer

Kronisk t Obstruktiv Lungsjukdom

Kronisk t Obstruktiv Lungsjukdom Kronisk t Obstruktiv Lungsjukdom Kalla fakta om KOL KOL är en folksjukdom, ett par hundra tusen patienter har sjukdomen varav merparten subkliniskt. Omkring 2500 patienter dör årligen. En explosionsartad

Läs mer

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning:

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning: Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset VT16/HT16 2016 04 19 Totalt 22 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (exklusive detta försättsblad) där nästföljande sidas

Läs mer

Akut astma hos barn Allmänt om behandling av astma

Akut astma hos barn Allmänt om behandling av astma Akut astma hos barn Datum Sida Barn och ungdomskliniken 2012 03 12 1(5) Godkänt av: Eva Landgren Utarbetat av: Jens Bäckström, Eva Landgren, Göran Umefjord Akut astma hos barn Allmänt om behandling av

Läs mer

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning SESYN140130 I den här broschyren kan du läsa om RS-virus (Respiratoriskt syncytievirus) och om hur det smittar, symtom på infektion och vad du ska tänka på

Läs mer

Frisk utan antibiotika

Frisk utan antibiotika Frisk utan antibiotika Råd vid några vanliga infektioner Antibiotika har räddat miljontals liv...... men nu behöver vi alla hjälpas åt att minska onödig användning av antibiotika. I drygt 60 år har penicillin

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 020 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning

TÖI ROLLSPEL B - 020 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning TÖI ROLLSPEL B - 020 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista ryggskott invalidiserad sjukgymnast behandling slappna av muskler smärtstillande röntgenbild spondylit infektion tumör utsliten botemedel invalid

Läs mer

PATIENTINFORMATION Att leva med IPF information till patienter och anhöriga

PATIENTINFORMATION Att leva med IPF information till patienter och anhöriga PATIENTINFORMATION Att leva med IPF information till patienter och anhöriga Framtagen i samarbete med sjuksköterskorna Lise-Lotte Landenfelt Gestré och Henrik Ryftenius, Lungfibrosmottagningen, Lung Allergikliniken,

Läs mer

Luktsinnet. Inuti näsan långt bak i näshålans tak hittar vi luktorganet med cirka 1 000 olika sorters luktceller.

Luktsinnet. Inuti näsan långt bak i näshålans tak hittar vi luktorganet med cirka 1 000 olika sorters luktceller. Andningen Luftvägarna De övre luftvägarna består av näshåla med bihålor och munhåla som ansluter till luftstrupen. Näs- och bihålor har slemhinnor utmed väggarna. I näshålan finns även de s.k. näsmusslorna.

Läs mer

TentamensKod: Tentamensdatum: 120324 Tid: 09.30 12.30

TentamensKod: Tentamensdatum: 120324 Tid: 09.30 12.30 Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 06, SSK 05 SSK 03, SSK 04 (del 1 eller/ och del 2) TentamensKod: Tentamensdatum: 120324 Tid: 09.30

Läs mer

Vårdprogram för. ASTMA hos vuxna ASTMA hos barn

Vårdprogram för. ASTMA hos vuxna ASTMA hos barn ASTMA hos vuxna ASTMA hos barn 2008 ASTMA hos vuxna och ASTMA hos barn Innehåll ASTMA HOS VUXNA Definition... 3 Symptom... 3 Symptomutlösande faktorer... 3 Diagnostik/Utredning... 4 Behandling... 4 Underhållsbehandling...

Läs mer

Seminarium Andfåddhet. SVK Akut omhändertagande av akutmedicinska patienter, KI, termin 11, Johan Hulting HT 2016

Seminarium Andfåddhet. SVK Akut omhändertagande av akutmedicinska patienter, KI, termin 11, Johan Hulting HT 2016 Seminarium Andfåddhet SVK Akut omhändertagande av akutmedicinska patienter, KI, termin 11, Johan Hulting HT 2016 Begrepp och termer Andningsbesvär Vad upplever patienten själv Andnöd Andfåddhet (vila ansträngning)

Läs mer

Definitioner Reversibel luftvägsobstruktion

Definitioner Reversibel luftvägsobstruktion Definitioner Reversibel luftvägsobstruktion Astma bronkiale är en sjukdom med förträngning i luftvägarna på grund av Inflammation Slemhinnesvullnad, slembildning och ökad retbarhet Muskelkramp : - utlöst

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Nipaxon 50 mg tabletter noskapin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Använd

Läs mer

Delexamination 2 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2

Delexamination 2 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2 Delexamination 2 VT 2015 2015-04-21 Klinisk Medicin 19 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom KOL

Behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom KOL Behandling av kroniskt obstruktiv lungsjukdom KOL Sammanfattning Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en långsamt fortskridande luftrörssjukdom som karakteriseras av ständiga andningsbesvär. Tobaksrökning

Läs mer

HÖGT BLODTRYCK. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med

HÖGT BLODTRYCK. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med Träningsformer som kan vara bra att börja med Promenader Förbättrar konditionen. Tänk på: använd skor med bra stötdämpning. Undvik asfalt och kuperad terräng om du har ledproblem. Fysisk aktivitet som

Läs mer

G p l lp 7p Sp 14.Sp Sp

G p l lp 7p Sp 14.Sp Sp ~ Omtentamen 2. MC027G ssk-programmet del 1 Kursens namn: Klinisk medicin vid medicinska sjukdomstillstånd l Kursansvarig: Rolf Pettersson Poängfördeini ng: Max poäng: 51.5 Lungsjukdomar Infektionssjukdomar

Läs mer

Global Rating Scale Pass Borderline Fail Utgående från din magkänsla, snarare än från poängsättningen, hur presterade studenten på stationen?

Global Rating Scale Pass Borderline Fail Utgående från din magkänsla, snarare än från poängsättningen, hur presterade studenten på stationen? Station 1 HLR Skills Tillfredsställande Ej tillfredsställande Kontroll av medvetande (ruska om, ropa) 1 0 Kontroll av andning. Öppnar luftvägen 0.5 0 Kontroll av andning: Titta, lyssna, känn (ca 10 sek)

Läs mer

FSD2608 Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2008

FSD2608 Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2008 KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2608 Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2008 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata

Läs mer

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) - samverkansdokument Medicinkliniken/Primärvård

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) - samverkansdokument Medicinkliniken/Primärvård MEDICINSK INSTRUKTION 1 (5) Instruktionen omfattar alla vårdcentraler i Västmanland, Lungsektionen vid Medicinkliniken i Västerås, Medicinkliniken i Köping samt medicinmottagningarna i Sala och Fagersta.

Läs mer

Information till dig som har järnbrist och har ordinerats Ferinject

Information till dig som har järnbrist och har ordinerats Ferinject DENNA INFORMATION HAR DU FÅTT AV DIN LÄKARE/SJUKSKÖTERSKA Ferinject (järnkarboxymaltos) Information till dig som har järnbrist och har ordinerats Ferinject Vad är järnbrist? Järn är ett grundämne som behövs

Läs mer