Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning)."

Transkript

1 Behandling av astma Sammanfattning Astma behandlas oftast med läkemedel för inhalation (inandning). Det finns olika hjälpmedel för att andas in astmaläkemedel och det är viktigt att de används på rätt sätt. Två huvudgrupper av läkemedel används mot astma: inflammationsdämpande läkemedel och luftrörsvidgande läkemedel. Inflammationsdämpande läkemedel utgör grunden vid förebyggande behandling av astma. Snabbverkande luftrörsvidgande läkemedel används vid behov för att lindra anfall. Inflammationsdämpande och luftrörsvidgande läkemedel kombineras ofta. Vid svårare besvär kan ytterligare läkemedel läggas till i behandlingen. Som tilläggsmedel skall långverkande luftrörsvidgande medel användas i första hand. Astma är en sjukdom som orsakar andningsbesvär. Sjukdomen gör luftrören inflammerade och överkänsliga. Överkänsligheten leder till att de lätt drar ihop sig. Det kan till exempel ske vid ansträngning eller kontakt med irriterande ämnen. Inflammationen och sammandragningen ger andnöd, pipande andning och hosta. Ungefär en tiondel av Sveriges befolkning har astmaliknande besvär. Risken att insjukna är störst under småbarnsåren. För att minska risken för att barn ska få astma skall de inte utsättas för passiv rökning, och blivande mödrar skall undvika rökning under graviditeten. Allergisk astma kan utlösas av till exempel hundhår eller pollen. För astmatiker kan det därför vara bra att försöka hålla närmiljön fri från allergiframkallande ämnen. Astmaanfall kan också utlösas av kyla, retande luftföroreningar eller starka dofter. Andningsbesvär i samband med fysisk ansträngning kallas för ansträngningsastma, och är en vanlig form av sjukdomen.

2 2(7) Astmatiker kan minska risken för att sjukdomen ska förvärras genom att undvika tobaksrökning, damm och retande luftföroreningar. Läkemedel mot astma Läkemedel mot astma verkar genom att antingen dämpa inflammationen i luftvägarna eller genom att vidga luftrören. Det är vanligt att olika astmaläkemedel kombineras för att ge bättre effekt. Grunden i astmabehandlingen utgörs av långverkande inflammationsdämpande läkemedel i förebyggande syfte och snabbverkande luftrörsvidgande läkemedel vid behov. Slemlösande och hostdämpande medel har ingen bevisad effekt mot astma. Hosta är ofta ett tecken på att astmabehandlingen behöver justeras, och bör därför behandlas med astmaläkemedel. Astmaläkemedel som används vid behov Snabbverkande beta-2-agonister (beta-2-receptorstimulerande medel) Snabbverkande beta-2-agonister vidgar luftrören. Läkemedlen kan häva akuta andningsbesvär och användas i förebyggande syfte, till exempel inför fysisk ansträngning. Personer som har lindriga astmabesvär kan ibland klara sig med enbart luftrörsvidgande läkemedel. Det finns tre snabbverkande beta-2-agonister: salbutamol, terbutalin och fenoterol. Beta-2-agonister i tablett- eller mixturform ges till patienter som inte kan inhalera läkemedel. Ofta ger läkemedlen sämre effekt och fler biverkningar jämfört med motsvarande inhalationsbehandling. Långverkande beta-2-agonister används för att förebygga astmabesvär (se nedan). Läkemedel som förebygger astmabesvär Inhalationssteroider (glukokortikoider, "kortisonliknande" astmaläkemedel) Inhalationssteroider dämpar inflammationen i luftrören. Läkemedlen används för att förebygga astmaanfall. De kan inte häva akuta andningsbesvär.

3 3(7) Inhalationssteroider är de mest effektiva förebyggande läkemedlen mot astma. De är grunden i astmabehandlingen. I Sverige finns fyra inhalationssteroider: beklometason, budesonid, flutikason och mometason. Inhalationssteroider kan ge lindriga biverkningar såsom svampinfektioner i mun och svalg, samt heshet. Risken för biverkningar kan minskas genom att skölja munnen efter användning av läkemedlet. Långverkande beta-2-agonister Långverkande beta-2-agonister verkar på samma sätt som snabbverkande beta-2- agonister, men har längre effekt och används främst i förebyggande syfte. Långverkande beta-2-agonister kan läggas till om behandling med inhalationssteroider inte ger tillräcklig effekt. Det finns två långverkande beta-2- agonister: formoterol och salmeterol. Antileukotriener Leukotriener är kroppsegna ämnen som ökar sammandragningen och inflammationen i luftrören. Antileukotriener är en ny typ av astmaläkemedel som hindrar leukotriener från att verka och dämpar inflammationen och sammandragningen. I Sverige är läkemedlet montelukast godkänt. Det används som tillägg till annan förebyggande astmabehandling. Natriumkromoglikat Natriumkromoglikat används i förebyggande syfte och som tillägg vid ansträngningsastma. Det kan även förebygga astmaanfall utlösta av allergiframkallande ämnen. Natriumkromoglikat har svagare effekt än inhalationssteroider. Antikolinergika Antikolinergika har en viss luftrörsvidgande effekt. Läkemedlet ipratropiumbromid kan användas som tillägg till beta-2-agonister vid akuta astmabesvär eller som alternativ förebyggande behandling vid besvärande biverkningar av beta-2- agonister. Teofyllin Teofyllin slappar av musklerna som omger luftrören. Det är svårt att dosera teofyllin rätt. Redan en liten dosökning kan ge upphov till biverkningar. Det finns även risker för växelverkan med andra läkemedel. Teofyllin tas oftast i tablettform.

4 4(7) Behandling av akuta astmaanfall Varje astmatiker ska ha en personlig behandlingsplan för vad han eller hon skall göra vid ett akut astmaanfall. Av säkerhetsskäl ges här inga närmare rekommendationer därom. Daglig behandling av astma Målet med den dagliga läkemedelsbehandlingen är att ge astmatikern kontroll över sjukdomen. Häri ingår besvärsfrihet, ingen begränsning av dagliga aktiviteter, normal lungfunktion och inga störande biverkningar. Astman kan i perioder förvärras, till exempel i samband med förkylningar. Astmatiker ska därför ha en behandlingsplan för att själva kunna anpassa medicineringen efter svängningarna. Tillfälliga astmabesvär Vid tillfälliga besvär rekommenderas snabbverkande beta-2-agonister vid behov. Snabbverkande beta-2-agonister bör även tas inför ansträngning eller kontakt med allergiframkallande ämnen. Om biverkningarna upplevs som besvärande, till exempel darriga händer, kan man prova att byta till en annan beta-2-agonist eller ipratropiumbromid. Ofta återkommande besvär Vid astmabesvär oftare än två gånger i veckan bör man ta förebyggande astmaläkemedel. Den rekommenderade behandlingen är förebyggande inhalationssteroider, samt snabbverkande beta-2-agonister för akuta behov. Det är viktigt att alltid bära med en snabbverkande beta-2-agonist mot akuta andningsbesvär. Natriumkromoglikat kan användas istället för inhalationssteroider vid förebyggande behandling av lindrig astma. Det kan även tas inför aktiviteter som kan utlösa astmaanfall.

5 5(7) Tillägg vid svårare astma Om inhalationssteroider inte ger tillräcklig effekt kan det vara felaktig användning av inhalatorn som är orsaken. Det är därför viktigt att veta hur inhalatorn ska användas. Om besvären ändå består, kan en långverkande beta-2-agonist läggas till i behandlingen. Det är viktigt att fortsätta behandlingen med inhalationssteroider, och att alltid ha en snabbverkande beta-2-agonist mot akuta andningsbesvär. Antileukotriener kan i vissa fall vara ett alternativ till långverkande beta-2- agonister. Ipratropiumbromid kan prövas om kortverkande beta-2-agonister ger besvärande biverkningar. Det kan då användas som ersättningsmedel eller komplement till låga doser beta-2-agonister. Någon betydande positiv effekt av förebyggande behandling med teofyllin har inte visats, och läkemedlet kan lätt ge biverkningar. Teofyllin kan prövas i enstaka fall, om patienten inte kan använda läkemedel för inandning. Hos ett mindre antal patienter med svår astma kan behandling med glukokortikoider i tablettform (kortisonliknande läkemedel) bli nödvändig. Behandling av barn Barn 0 2 år De flesta fallen av astma hos små barn är kortvariga besvär i samband med förkylningar. Barnen bör ges kortverkande beta-2-agonist vid behov, helst med hjälp av inhalationskammare (se nedan). Barn som alltid får astma vid förkylningar kan få förebyggande medicinering med inhalationssteroider i samband med förkylningarna. Barn som har återkommande astmaanfall eller som har förkylningsastma oftare än en gång i månaden ska få regelbunden förebyggande behandling med inhalationssteroider. Barn över 2 år De vanligaste orsakerna till astmaanfall är fysisk ansträngning eller förkylningar, men även allergisk astma är vanlig i barnaåren. Snabbverkande beta-2-agonister används mot akuta andningsbesvär. De kan även tas för att förebygga tillfälliga besvär, till exempel inför fysisk ansträngning.

6 6(7) Barn som ofta har astmatiska besvär bör få förebyggande behandling med inhalationssteroider. Alla barn som behandlas med inhalationssteroider mer än tre månader om året, bör längdmätas och vägas två gånger per år. Barn kan växa lite långsammare vid medicinering med inhalationssteroider, men slutlängden blir oftast den förväntade. Natriumkromoglikat kan användas för förebyggande behandling av lindrig astma, som alternativ till inhalationssteroider. Barn som inte blir besvärsfria av behandling med inhalationssteroider kan få tillägg av långverkande beta-2-agonist eller antileukotriener. Inhalationshjälpmedel Vid inhalation (inandning) av astmaläkemedel är det viktigt att läkemedlet når så långt som möjligt i luftvägarna. Detta är inte alldeles lätt eftersom kroppen har särskilda skyddsmekanismer för att hindra partiklar från att nå ner i lungorna. Sjukvårds- och apotekspersonal kan ge råd om hur olika inhalatorer ska användas. Spray Globalt sett är spray det vanligaste sättet att ta läkemedel mot astma. Tidigare var det vanligt att miljöfarliga freoner användes som drivgas i sprayerna, men idag har de ersatts av mer miljövänliga alternativ. Ett problem med de flesta sprayer är att inandningen måste koordineras med tillförseln av läkemedlet. Pulverinhalator I Sverige är pulverinhalatorn det vanligaste hjälpmedlet för att ta astmaläkemedel. Pulverinhalatorer aktiveras av en kraftig inandning och är därför lättare att använda än en spray. Pulverinhalatorer kan i regel inte användas av barn under fem år. Spray med inhalationskammare Till små barn och patienter med koordinationssvårigheter kan en inhalationskammare monteras till sprayen. Läkemedlet pumpas först ut i kammaren och patienten får sedan i sig dosen med vanlig andning. Nebulisator En nebulisator omvandlar läkemedel i vätskeform till ett dimmoln av små droppar som kan inhaleras.

7 7(7) Specifik immunterapi Specifik immunterapi används vid vissa former av allergisk astma, när allergin är av stor betydelse för besvären. Behandlingen går ut på att minska kroppens känslighet mot det allergiframkallande ämnet. Immunterapin har setts fungera vid pollen-, katt- och kvalsterallergi. Behandlingstiden omfattar ofta minst tre år. Specifik immunterapi kan ges till barn i skolåldern och vuxna, och kräver att patienten har besvärsfria perioder och nödvändiga astmaläkemedel. Endast specialutbildad sjukvårdspersonal skall ge specifik immunterapi.

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB INLEDNING En av tio svenskar har astma vilket gör den till en av våra stora folksjukdomar. 1 Astma betyder andnöd,

Läs mer

Allergi och Astma i pediatrik. Corrado M. Cilio, M.D., Ph.D.

Allergi och Astma i pediatrik. Corrado M. Cilio, M.D., Ph.D. Allergi och Astma i pediatrik Corrado M. Cilio, M.D., Ph.D. The adaptive immune system T cells B cells Antibodies Dendritic cells Allergi Atopy TH2 cytokine- induced responses Atopi Benägenhet att uteckla

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten

Bipacksedel: Information till patienten Bipacksedel: Information till patienten Bufomix Easyhaler, 320 mikrogram/9 mikrogram/inhalation, inhalationspulver Budesonid/formoterolfumaratdihydrat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar

Läs mer

Inhalatorer. Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL. Uppdatering 2015 10 06

Inhalatorer. Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL. Uppdatering 2015 10 06 Inhalatorer Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL Uppdatering 2015 10 06 Bilderna på inhalatorerna publiceras med företagens godkännande, via produktansvariga. allergi Judit Dénes Klinisk

Läs mer

Astma Back to basics. Mikael Lundborg

Astma Back to basics. Mikael Lundborg Astma Back to basics Mikael Lundborg 2010-04-22 *Allmänläkare, Viktoriakliniken Halmstad *Ordförande, Läkemedelskommittén Halland *Sekreterare, SFAM:s Nätverk för Astma- allergioch KOL-intresserade allmänläkare

Läs mer

Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då?

Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då? Hosta, pip och väs hos våra små -hur tänker och gör vi då? AnnaLena Falknell, Vårdcentralen Sjöbo Peter Meyer, VO Barn och ungdom, Helsingborg. 2016-03-09 Läkemedel i Skåne, 9 och 10 mars 2016 1 Våra definitioner

Läs mer

Bästa omhändertagande. av astma och KOL 27 augusti 2012 Eva Wikström Jonsson

Bästa omhändertagande. av astma och KOL 27 augusti 2012 Eva Wikström Jonsson 2014-02-03 Stockholms läns läkemedelskommitté Läkemedelsbehandling vid astma Bästa omhändertagande 2014-01-20 av astma och KOL 27 augusti 2012 Eva Wikström Jonsson Biträdande överläkare, Docent Klinisk

Läs mer

Anafylaktisk reaktion 2011-09-12. Cirka 10% av den vuxna befolkningen har astma. Ungefär hälften av astmatikerna har en lindrig sjukdom.

Anafylaktisk reaktion 2011-09-12. Cirka 10% av den vuxna befolkningen har astma. Ungefär hälften av astmatikerna har en lindrig sjukdom. Hur många har astma i Sverige? Cirka 10% av den vuxna befolkningen har astma. Astma har väl ingen dött av? Alf Tunsäter 13% 11% 9% 7,5% Ungefär hälften av astmatikerna har en lindrig sjukdom. Referens:

Läs mer

Inhalatorer. Uppdatering april 2014 Fakta Lungor och allergi Judit Dénes leg.apotekare

Inhalatorer. Uppdatering april 2014 Fakta Lungor och allergi Judit Dénes leg.apotekare Inhalatorer Uppdatering april 2014 Fakta Lungor och allergi Judit Dénes leg.apotekare judit.denes@lj.se ÖVERSIKT INHALATORER - RL 2014 PULVERINHALATORER - INDIKATION: ASTMA/KOL Steroider Kortverkande Långverkande

Läs mer

PRODUKTRESUME 1. LÄKEMEDLETS NAMN. Aridol inhalationspulver, hård kapsel. 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING

PRODUKTRESUME 1. LÄKEMEDLETS NAMN. Aridol inhalationspulver, hård kapsel. 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING PRODUKTRESUME 1. LÄKEMEDLETS NAMN Aridol inhalationspulver, hård kapsel. 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 kapsel innehåller 0 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg eller 40 mg mannitol. Erhållen dos från

Läs mer

Värt att veta om astma

Värt att veta om astma Värt att veta om astma Det handlar om luft och några hinder på vägen OM DU HANTERAR DIN ASTMA RÄTT, SKA DU KUNNA LEVA ETT HELT NORMALT LIV. Alltför många förknippar astma med ett liv fyllt av begränsningar.

Läs mer

Översikt samt prisjämförelse för inhalationsläkemedel astma /KOL

Översikt samt prisjämförelse för inhalationsläkemedel astma /KOL Översikt samt prisjämförelse för inhalationsläkemedel astma /KOL FAKTA Lungor och allergi Judit Dénes,leg.apotekare judit.denes@lj.se 2014-06-03 Översikt pris inhalationsläkemedel enligt Rådgivande Läkemedelslista

Läs mer

Läkemedelsverkets hemsida www.mpa.se Svensk medicinsk information på Internet www.smed.org

Läkemedelsverkets hemsida www.mpa.se Svensk medicinsk information på Internet www.smed.org ÅRGÅNG 13 NR 2 APRIL 2002 F R Å N L Ä K E M E D E L S V E R K E T Farmakologisk behandling vid astma I maj förra året anordnade Läkemedelsverket, i samarbete med Statens legemiddelverk i Oslo, en workshop

Läs mer

EXAMENSARBETE. Kartläggning av utköp av läkemedel för behandling av obstruktiv lungsjukdom

EXAMENSARBETE. Kartläggning av utköp av läkemedel för behandling av obstruktiv lungsjukdom EXAMENSARBETE 2006:45 HV Kartläggning av utköp av läkemedel för behandling av obstruktiv lungsjukdom Patienter i åldrarna 40-49 år i Jämtland under tidsperioden 2000-2004 Sara Jonsson Susanne Knutsson

Läs mer

Astma hos barn- en sjukdom?

Astma hos barn- en sjukdom? -aktuella behandlingsrekommendationer Ann Olsson Barnallergolog NÄL - en sjukdom? Olika fenotyper- olika kliniska varianter Infektionsastma Äkta astma BPD-astma 1 Infektions astma-förkylningsastma Drabbar

Läs mer

Inhalatorer. Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL. Uppdatering

Inhalatorer. Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL. Uppdatering Inhalatorer Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL Uppdatering 2015 07 15 Bilderna på inhalatorerna publiceras med företagens godkännande, via produktansvariga. Fakta Lungor och allergi Judit

Läs mer

Respirationsfarmakologi

Respirationsfarmakologi Respirationsfarmakologi Erik Studer Avd. för farmakologi erik.studer@pharm.gu.se Astma Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom Luftvägsallergi Hosta Slem Astma Komplex, okänd orsak Prevalens 5-10% Kronisk inflammationssjukdom

Läs mer

2010-05-24. Spacers. Nebunette. Inhalationsutrustningar. Astmadiagnos baserade på symtom hos småbarn. Barnallergimottagningen

2010-05-24. Spacers. Nebunette. Inhalationsutrustningar. Astmadiagnos baserade på symtom hos småbarn. Barnallergimottagningen Barnallergimottagningen Astmadiagnos baserade på symtom hos småbarn Barbro Servin Tel: 040 3316 91 Diana Bernhardt Tel: 040 3316 91 Elisabeth Holmner Tel: 040 3337 92 3:e obstruktiva episoden om barnet

Läs mer

Astmabehandling hos barn och ungdomar

Astmabehandling hos barn och ungdomar Kloka Listan 2014 Astmabehandling hos barn och ungdomar Päivi Söderman, Expertrådet samt barnallergolog vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus Karolinska Universitetssjukhuset Andningsvägar Astma Astma Astma

Läs mer

Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås

Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås KOL och astmafarmakologisk behandling Sofia Dettmann Lungsektionen, Medicinkliniken, Västmanlands Sjukhus - Västerås Icke farmakologisk behandling RÖKSTOPP! På egna enheten eller via Kompetenscentrum för

Läs mer

Astma- och KOL-behandling

Astma- och KOL-behandling 2011-03-22 Stockholms läns läkemedelskommitté 1 Astma- och KOL-behandling Eva Wikström Jonsson Medlem i Sthlms Läns Läkemedelskommittés expertråd för luftvägs- och allergisjukdomar Biträdande överläkare,

Läs mer

BEHANDLING AV ALLERGI MOT HUSDAMMSKVALSTER

BEHANDLING AV ALLERGI MOT HUSDAMMSKVALSTER BEHANDLING AV ALLERGI MOT HUSDAMMSKVALSTER LÄS ÄVEN BIPACKSEDELN I FÖRPACKNINGEN INNEHÅLL Allergi mot husdammskvalster 5 Vad är allergivaccination? 6 Vad är ACARIZAX? 6 Innan du tar ACARIZAX 7 Hur tar

Läs mer

Astmabehandling hos barn. Martin Dalenbring Barnallergolog Barn och ungdomskliniken Västerås

Astmabehandling hos barn. Martin Dalenbring Barnallergolog Barn och ungdomskliniken Västerås Astmabehandling hos barn Martin Dalenbring Barnallergolog Barn och ungdomskliniken Västerås Läkemedelsforum Västerås 5 6 februari 2014 Prevalens astma Ungefär 15 20 % av spädbarnen får luftvägsobstruktiva

Läs mer

Översikt samt prisjämförelse för inhalationsläkemedel astma /KOL

Översikt samt prisjämförelse för inhalationsläkemedel astma /KOL Översikt samt prisjämförelse för inhalationsläkemedel astma /KOL FAKTA Lungor och allergi Judit Dénes,leg.apotekare judit.denes@lj.se 2014-04-02 ÖVERSIKT INHALATORER - RL 2014 PULVERINHALATORER - INDIKATION:

Läs mer

Översikt samt prisjämförelse för inhalationsläkemedel astma /KOL. FAKTA Lungor och allergi Judit Dénes,leg.apotekare

Översikt samt prisjämförelse för inhalationsläkemedel astma /KOL. FAKTA Lungor och allergi Judit Dénes,leg.apotekare Översikt samt prisjämförelse för inhalationsläkemedel astma /KOL FAKTA Lungor och allergi Judit Dénes,leg.apotekare judit.denes@lj.se PULVERINHALATORER - INDIKATION: ASTMA/KOL Steroider Kortverkande Långverkande

Läs mer

Inhalationsbehandling

Inhalationsbehandling Inhalationsbehandling Birgitta Jagorstrand Allergikompetenscentrum syd, Lund Lund 2015 11 25 Vad säger riktlinjerna? GOLD och GINA betonar vikten av patientutbildning och regelbunden uppföljning av inhalationsteknik

Läs mer

Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta. Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US

Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta. Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US Astma/allergiskola i IDRE dess syfte och nytta Emma Olsson och Erika Hallberg Barnläkare och Barnsjuksköterska Allergicentrum, US Medicinska teamet. Vem är med i Idre? Barnläkare med specialistkompetens

Läs mer

Kvalsterallergi. Eva Wikström Jonsson

Kvalsterallergi. Eva Wikström Jonsson Kvalsterallergi Eva Wikström Jonsson Biträdande överläkare, Docent Klinisk Farmakologi, Karolinska Solna Lung allergimottagningen, Karolinska Solna Medlem i Stockholms Läns Läkemedelskommittés expertråd

Läs mer

Farmakologisk behandling vid astma

Farmakologisk behandling vid astma Behandlingsrekommendation Farmakologisk behandling vid astma Hösten 2000 publicerade SBU rapporten Behandling av astma och KOL, nr 151. Som en följd av denna anordnade Läkemedelsverket i samarbete med

Läs mer

Samverkansdokument ASTMA mellan Primärvården och Medicinkliniken i Västmanland

Samverkansdokument ASTMA mellan Primärvården och Medicinkliniken i Västmanland Samverkansdokument ASTMA mellan Primärvården och Medicinkliniken i Västmanland Fastställd av Lennart Iselius Handläggare Medicinkliniken Sektionsansvarig lungmedicin Sofia Dettmann Gäller fr o m 203-06-

Läs mer

Information. från Läkemedelsverket. Farmakologisk behandling vid astma ny rekommendation

Information. från Läkemedelsverket. Farmakologisk behandling vid astma ny rekommendation Information från Läkemedelsverket Årgång 18 supplement 1 AUG 2007 ny rekommendation Astma är ett inflammatoriskt syndrom med återkommande episoder av andnöd, pipande andning och hosta. Prevalensen av astma

Läs mer

Kloka Listan 2013. Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté

Kloka Listan 2013. Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté Kloka Listan 2013 Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Akuta allergiska reaktioner adrenalin Adrenalin Mylan (i.m.) adrenalin Anapen, Anapen Junior Nytt adrenalin

Läs mer

Definitioner Reversibel luftvägsobstruktion

Definitioner Reversibel luftvägsobstruktion Definitioner Reversibel luftvägsobstruktion Astma bronkiale är en sjukdom med förträngning i luftvägarna på grund av Inflammation Slemhinnesvullnad, slembildning och ökad retbarhet Muskelkramp : - utlöst

Läs mer

KLOKA LISTAN Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar

KLOKA LISTAN Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar KLOKA LISTAN 2016 Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar Anafylaxi och svår allergisk reaktion Akuta allergiska reaktioner I första hand adrenalin Emerade injektionspenna 30 månaders hållbarhet

Läs mer

Prisjämförelse Inhalationsläkemedel för behandling av astma /KOL 151006

Prisjämförelse Inhalationsläkemedel för behandling av astma /KOL 151006 Prisjämförelse Inhalationsläkemedel för behandling av astma /KOL 151006 Pris/dos - beräknad utifrån största förpackning - förpackning med inhalator ( röd markering) FAKTA Lungor och allergi Judit Dénes,

Läs mer

SVENSKA ASTMARAPPORTEN

SVENSKA ASTMARAPPORTEN SVENSKA ASTMARAPPORTEN FAKTA FRÅN EN NOVUSUNDERSÖKNING ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB 15-FLU-39-SL OM SVENSKA ASTMARAPPORTEN En av tio svenskar har astma vilket gör den till en av våra

Läs mer

INHALATIONSLÄKEMEDEL KAAK, LUND

INHALATIONSLÄKEMEDEL KAAK, LUND INHALATIONSLÄKEMEDEL KAAK, LUND 1 LÄKEMEDEL FÖR INHALATION - BEREDNINGSFORMER Spray (suspension, lösning) Pulver Vätska (suspension, lösning) för nebulisering Inhalationsteknik måste läras ut och fortlöpande

Läs mer

Läkemedelsbehandling vid astma behandlingsrekommendation

Läkemedelsbehandling vid astma behandlingsrekommendation Läkemedelsbehandling vid astma behandlingsrekommendation Den 25 26 november 2014 arrangerade Läkemedelsverket ett expertmöte för att uppdatera behandlingsrekommendationerna för astma och kronisk obstruktiv

Läs mer

Bästa omhändertagande. av astma och KOL 27 augusti 2012

Bästa omhändertagande. av astma och KOL 27 augusti 2012 2014-11-11 Stockholms läns läkemedelskommitté Astmabehandling hos vuxna Bästa omhändertagande 2014-11-06 av astma och KOL 27 augusti 2012 Eva Wikström Jonsson Överläkare, Docent Klinisk Farmakologi och

Läs mer

Inhalatorer. Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL

Inhalatorer. Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL Inhalatorer Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL Uppdatering 2017-04-03 allergi Bilderna på inhalatorerna publiceras med företagens godkännande, via produktansvariga. Judit Dénes Klinisk

Läs mer

Farmakologisk behandling vid astma Behandlingsrekommendation

Farmakologisk behandling vid astma Behandlingsrekommendation Behandlingsrekommendation Läkemedelsverket publicerade behandlingsrekommendationer om astma 2002 efter ett expertmöte 2001. Eftersom ny kunskap, nya läkemedel och kombinationspreparat har tillkommit sedan

Läs mer

Underhållsbehandling av astma hos barn

Underhållsbehandling av astma hos barn 1(8) Underhållsbehandling av astma hos barn Mål för behandlingen av barn: Barnet ska klara sina vardagsaktiviteter utan besvär och sova lugnt utan astma eller hosta Vid kraftig ansträngning, luftvägsinfektion

Läs mer

KLOKA LISTAN Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar

KLOKA LISTAN Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar KLOKA LISTAN 2017 Expertrådet för Luftvägs- och allergisjukdomar Anafylaxi och svår allergisk reaktion Akuta allergiska reaktioner I första hand adrenalin Emerade injektionspenna 18 månaders hållbarhet

Läs mer

Behov i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)

Behov i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) Våren 2006 1 (13) i samband med vård och rehabilitering vid astma eller kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) Sammanfattning från förtroendemannagruppens samtal med personer med astma och/eller kronisk

Läs mer

Astma hos vuxna aktuella rekommendationer vid behandling. Monica Arvidsson. Monica Arvidsson

Astma hos vuxna aktuella rekommendationer vid behandling. Monica Arvidsson. Monica Arvidsson Astma hos vuxna aktuella rekommendationer vid behandling Allergisektionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset Nationella riktlinjer Vård vid astma och KOL Socialstyrelsen 2015 www.socialstyrelsen.se Nationella

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Nicotinell Fruktmint 2 mg sugtablett nikotin

Bipacksedel: Information till användaren. Nicotinell Fruktmint 2 mg sugtablett nikotin Bipacksedel: Information till användaren Nicotinell Fruktmint 2 mg sugtablett nikotin Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel är receptfritt.

Läs mer

Vad är astma? Astma är den vanligaste långtidssjukdomen hos barn. Ungefär fem procent av finländska barn har astma. Åldern när man insjuknar kan variera, symtomen kan vara årtidsbundna eller året runt.

Läs mer

Respirationsfarmakologi. Robert Pettersson Avd. för farmakologi Robert.pettersson@neuro.gu.se

Respirationsfarmakologi. Robert Pettersson Avd. för farmakologi Robert.pettersson@neuro.gu.se Respirationsfarmakologi Robert Pettersson Avd. för farmakologi Robert.pettersson@neuro.gu.se 1 Farmakologisk behandling av Astma Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) Luftvägsallergi Hosta/Slem 2 Astma

Läs mer

Läkemedel vid astma och KOL Nya nationella Riktlinjer 2015

Läkemedel vid astma och KOL Nya nationella Riktlinjer 2015 Läkemedel vid astma och KOL Nya nationella Riktlinjer 2015 Monica Arvidsson Nationella riktlinjer Vård vid astma och KOL Socialstyrelsen 2015 www.socialstyrelsen.se Nationella riktlinjer Astma och KOL

Läs mer

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall - åtgärder vid olycksfall och akut sjukdom - anvisningar för omhändertagande av elev som under skoltid insjuknar eller utsätts för olycksfall - allmänna åtgärder

Läs mer

- Ger ökad känslighet mot irriterande stimuli = hypersensitivitet i luftvägarna

- Ger ökad känslighet mot irriterande stimuli = hypersensitivitet i luftvägarna Respirationsfarmakologi Astma - Komplex, okänd orsak, debuterar ofta i barndom - Prevalens 5-10% - Kronisk inflammation i lufvägarna; Infiltration av immunologiska celler, kapabla att aktivera muskelkontraktion

Läs mer

EXAMENSARBETE. Användningsområde på astma och kol recept. Helena Gustavsson. Luleå tekniska universitet

EXAMENSARBETE. Användningsområde på astma och kol recept. Helena Gustavsson. Luleå tekniska universitet EXAMENSARBETE 2008:004 HV Användningsområde på astma och kol recept Helena Gustavsson Luleå tekniska universitet Hälsovetenskapliga utbildningar Receptarieprogrammet Institutionen för Hälsovetenskap Avdelningen

Läs mer

D 10. Underhållsbehandling av astma hos barn

D 10. Underhållsbehandling av astma hos barn 1 (9). Svenska barnläkarföreningens sektion för barn- och ungdomsallergologi - Stencilkommittén 07 09 11 Utredning och behandling D 10. Underhållsbehandling av astma hos barn Barnallergisektionens stencilkommitté

Läs mer

Inhalatorer. Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL. Uppdatering Fakta Lungor och allergi

Inhalatorer. Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL. Uppdatering Fakta Lungor och allergi Inhalatorer Inhalationsläkemedel för behandling av astma och KOL Uppdatering 2019-04-01 allergi Bilderna på inhalatorerna publiceras med företagens godkännande, via produktansvariga. Judit Dénes Klinisk

Läs mer

KURSANTECKNINGAR PATIENTUTBILDNING. KURS: Astma

KURSANTECKNINGAR PATIENTUTBILDNING. KURS: Astma KURSANTECKNINGAR PATIENTUTBILDNING KURS: Astma Publicerad i september 2003 Kursinformation Välkommen till patientutbildningen om astma. Denna kurs presenteras av AstraZeneca. Innan du börjar bör du ta

Läs mer

2013-10-01. Svårt att andas. Förberedelse. Förberedelse forts. Bearbetat:

2013-10-01. Svårt att andas. Förberedelse. Förberedelse forts. Bearbetat: Svårt att andas SJSE15 Förberedelse Bearbetat: Kapitel 8 i Medicinska sjukdomar Ericson, E. & Ericson,T. Not letting the disease get the upper hand over life: strategies of teens with asthma (Rydström,

Läs mer

Behandling av svampinfektioner i huden och naglarna

Behandling av svampinfektioner i huden och naglarna Behandling av svampinfektioner i huden och naglarna Svampinfektioner i huden och naglarna hör till de vanligaste infektionssjukdomarna hos människan. Undersökningar har visat att över en femtedel av vuxna

Läs mer

Inhalationsläkemedel Vilka substanser rekommenderas och varför?

Inhalationsläkemedel Vilka substanser rekommenderas och varför? 2019-01-29 Stockholms läns läkemedelskommitté Inhalationsläkemedel Vilka substanser rekommenderas och varför? Eva Wikström Jonsson Överläkare, Docent Klinisk farmakologi KORTVERKANDE LUFTRÖRSVIDGANDE KORTVERKANDE

Läs mer

Genomgången av läkemedel mot astma, KOL och hosta

Genomgången av läkemedel mot astma, KOL och hosta Astma, KOL, Hosta Genomgången av läkemedel mot astma, KOL och hosta en sammanfattning Författare: farm. mag. Kajsa Hugosson och civ. ek. Andreas Engström LFN HAR BYTT NAMN TILL TLV! Den 1 september 2008

Läs mer

Terapigruppen Allergi och obstruktiva lungsjukdomar. Rolf Rosin

Terapigruppen Allergi och obstruktiva lungsjukdomar. Rolf Rosin Terapigruppen Allergi och obstruktiva lungsjukdomar 2014 Rolf Rosin Allergi - antihistaminer Antihistaminer - cetirizin (från 2 års ålder) - loratadin (från 2 års ålder) - desloratadin (Aerius oral lösning)

Läs mer

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION

Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Förmaksflimmer ORSAK, SYMTOM, BEHANDLING PATIENTINFORMATION Sinusknutan Höger förmak Vänster förmak Vad har hjärtat för uppgift? Hjärtat är beläget mitt i bröstkorgen. Det är uppbyggt av muskelvävnad och

Läs mer

Hur hanterar vi allergiska reaktioner i förskola och skola

Hur hanterar vi allergiska reaktioner i förskola och skola Hur hanterar vi allergiska reaktioner i förskola och skola Vad säger lagen om egenvård Vårdnadshavaren har tillsynsansvar för sina barn enl föräldrabalken, övergår till förskolan och skolan den tid som

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Imodium 2 mg munsönderfallande tabletter Loperamidhydroklorid

Bipacksedel: Information till användaren. Imodium 2 mg munsönderfallande tabletter Loperamidhydroklorid Bipacksedel: Information till användaren Imodium 2 mg munsönderfallande tabletter Loperamidhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Bästa omhändertagande

Bästa omhändertagande 2014-11-11 Farmakologisk KOL-behandling Bästa omhändertagande 2014-11-06 av astma och KOL 27 augusti 2012 Eva Wikström Jonsson Överläkare, Docent Klinisk Farmakologi, Karolinska Solna Medlem i Stockholms

Läs mer

Symbicort Turbuhaler. Datum, version OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Symbicort Turbuhaler. Datum, version OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Symbicort Turbuhaler Datum, version OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Astma Astma är en vanlig, kronisk

Läs mer

Dokument ID: Fastställandedatum: 2015-01-01. Revisionsnr: Giltigt t.o.m.: 2016-12-31

Dokument ID: Fastställandedatum: 2015-01-01. Revisionsnr: Giltigt t.o.m.: 2016-12-31 Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(13) Astma och KOL Inhalatorer Ett flertal inhalationsapparater finns nu på marknaden. Var och en har fördelar och nackdelar vilket bör beaktas. En viktig faktor i

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Alendronat HEXAL Veckotablett 70 mg tabletter Alendronsyra

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Alendronat HEXAL Veckotablett 70 mg tabletter Alendronsyra BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Alendronat HEXAL Veckotablett 70 mg tabletter Alendronsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna information,

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Novopulmon Novolizer 200 mikrogram/dos inhalationspulver budesonid

Bipacksedel: Information till användaren. Novopulmon Novolizer 200 mikrogram/dos inhalationspulver budesonid Bipacksedel: Information till användaren Novopulmon Novolizer 200 mikrogram/dos inhalationspulver budesonid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Novopulmon Novolizer 200 mikrogram/dos inhalationspulver budesonid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Effektivitet, säkerhet och följsamhet vid behandling av astma med kombinationspreparat

Effektivitet, säkerhet och följsamhet vid behandling av astma med kombinationspreparat Effektivitet, säkerhet och följsamhet vid behandling av astma med kombinationspreparat En litteraturstudie om inhalationssteroider och långverkande beta-2-agonister i samma inhalator Linnéa Burman Examensarbete

Läs mer

Astma- ett hinder för fysisk aktivitet och upplevelse av hälsa?

Astma- ett hinder för fysisk aktivitet och upplevelse av hälsa? EXAMENSARBETE - KANDIDATNIVÅ I VÅRDVETENSKAP MED INRIKTNING MOT OMVÅRDNAD VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP 2012:10 Astma- ett hinder för fysisk aktivitet och upplevelse av hälsa? Mattias Karlsson Johan

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck (hypertoni) är något av en folksjukdom. Man räknar med att ungefär

Läs mer

Frågor om Din lungsjukdom

Frågor om Din lungsjukdom Frågor om Din lungsjukdom. Hur gammal är Du?..... år.. Är Du? Kvinna Man. På vilken vårdcentral/hälsocentral/familjeläkarmottagning har Du Dina läkarkontakter? Svar:. Ej aktuellt. Vilken lungsjukdom har

Läs mer

Astma hos vuxna. Patrik Nordenfelt Överläkare Lung- och allergimottagningen Februari 2017

Astma hos vuxna. Patrik Nordenfelt Överläkare Lung- och allergimottagningen Februari 2017 Astma hos vuxna Patrik Nordenfelt Överläkare Lung- och allergimottagningen Februari 2017 Astma Ett inflammatoriskt syndrom med flera fenotyper som påverkar luftvägarna Karakteristiskt för astma är återkommande

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2 Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta Bild 2 Den här föreläsningen handlar om hur man i sjukvården kan behandla olika nociceptiva smärttillstånd som har sin uppkomst från rörelseapparaten; det

Läs mer

Behandling av osteoporos (benskörhet) för att förebygga benbrott

Behandling av osteoporos (benskörhet) för att förebygga benbrott Behandling av osteoporos (benskörhet) för att förebygga benbrott Sammanfattning Osteoporos kännetecknas av att skelettet blir skört och att skador i form av sprickor och brott (frakturer) lättare uppkommer.

Läs mer

2012-04-02. Ena föräldern allergisk 20% Båda föräldrarna allergiska 48% Båda föräldrarna allergiska och samma symtom 72%

2012-04-02. Ena föräldern allergisk 20% Båda föräldrarna allergiska 48% Båda föräldrarna allergiska och samma symtom 72% Allergisk rinit Allergi Alf Tunsäter Docent, Överläkare SUS, Lund Mastcellen histamin, heparin, leukotriener, prostaglandiner, eosinophil chemotactic factor, interleukiner, proteaser (ex tryptas) mm. Typ

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté

Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar. Stockholms läns läkemedelskommitté Kloka Listan 2014 Expertrådet för luftvägs- och allergisjukdomar Stockholms läns läkemedelskommitté Nyheter i Kloka Listan 2014 Luftvägs- och allergisjukdomar Adrenalinpennor Perorala antihistaminer Nasala

Läs mer

Nya behandlingsschema de senaste åren

Nya behandlingsschema de senaste åren Nya behandlingsschema de senaste åren Practall, 2008 ERS Task Force Report on Preschool Wheeze, 2008 GINA om astma hos förskolebarn, 2009 BLF:s sektion för barn och ungdomsallergologi, augusti 2009 Behandlingsrekommendationer

Läs mer

Lamictal. 30-12-2015, version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Lamictal. 30-12-2015, version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Lamictal 30-12-2015, version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Epilepsi Epilepsi är en allvarlig

Läs mer

Pronaxen 250 mg tabletter OTC. 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Pronaxen 250 mg tabletter OTC. 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Pronaxen 250 mg tabletter OTC 25.9.2015, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Pronaxen 250

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 18. Råd och rutiner vid Värmebölja

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 18. Råd och rutiner vid Värmebölja 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 18 Råd och rutiner vid Värmebölja 2 Innehållsförteckning 18. Råd och rutiner vid värmebölja...3 18.1 Bakgrund...3 18.2 Definition...3 18.3 Sårbara personer...3

Läs mer

Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat

Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat Bipacksedeln: Information till användaren Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat Läkemedelsverket 2013-03-14 Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Juvenil Dermatomyosit

Juvenil Dermatomyosit www.printo.it/pediatric-rheumatology/se/intro Juvenil Dermatomyosit 2. DIAGNOS OCH BEHANDLING 2.1 Är sjukdomen annorlunda hos barn jämfört med vuxna? Hos vuxna kan dermatomyosit vara sekundär till cancer.

Läs mer

PRODUKTRESUME. Aridol används vid identifiering av bronkiell hyperreaktivitet hos individer med FEV 1 70% eller mer av det normala, förväntade värdet.

PRODUKTRESUME. Aridol används vid identifiering av bronkiell hyperreaktivitet hos individer med FEV 1 70% eller mer av det normala, förväntade värdet. PRODUKTRESUME 1. LÄKEMEDLETS NAMN Aridol inhalationspulver, hård kapsel. 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 kapsel innehåller 0 mg, 5 mg, 10 mg, 20 mg eller 40 mg mannitol. Erhållen dos från

Läs mer

Vaccination mot influensa

Vaccination mot influensa Vaccination mot influensa 2014-2015 Information till sjukvårdspersonal från Smittskydd Västra Götaland Din nyckelroll som sköterska eller läkare Ditt råd är viktigast när din patient ska fatta beslut om

Läs mer

Högt blodtryck Hypertoni

Högt blodtryck Hypertoni Högt blodtryck Hypertoni För högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om det inte behandlas. Har du högt blodtryck ökar risken för följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt,

Läs mer

Behandling och förebyggande av influensa

Behandling och förebyggande av influensa Behandling och förebyggande av influensa Sammanfattning Influensa är en smittsam virussjukdom. Hos i övrigt friska ungdomar och vuxna är sjukdomen generellt sett självläkande, och ingen särskild läkemedelsbehandling

Läs mer

Studie: 1237.19 DYNAGITO EudraCT nr: 2014-002275-28 Patient nr.:

Studie: 1237.19 DYNAGITO EudraCT nr: 2014-002275-28 Patient nr.: Titel: En randomiserad, dubbelblind studie, med syfte att utvärdera effekten av 52 veckors behandling med inhalation Olodaterol + Tiotropium i fast doskombination en gång per dag, jämfört med behandling

Läs mer

Vipidia 25 mg, filmdragerade tabletter Vipidia 12,5 mg, filmdragerade tabletter Vipidia 6,25 mg, filmdragerade tabletter (alogliptin)

Vipidia 25 mg, filmdragerade tabletter Vipidia 12,5 mg, filmdragerade tabletter Vipidia 6,25 mg, filmdragerade tabletter (alogliptin) Vipidia 25 mg, filmdragerade tabletter Vipidia 12,5 mg, filmdragerade tabletter Vipidia 6,25 mg, filmdragerade tabletter (alogliptin) RISKHANTERINGSPLAN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1

Läs mer

Akut astma hos barn Allmänt om behandling av astma

Akut astma hos barn Allmänt om behandling av astma Akut astma hos barn Datum Sida Barn och ungdomskliniken 2012 03 12 1(5) Godkänt av: Eva Landgren Utarbetat av: Jens Bäckström, Eva Landgren, Göran Umefjord Akut astma hos barn Allmänt om behandling av

Läs mer

Allt du behöver veta när erektionen sviktar

Allt du behöver veta när erektionen sviktar Allt du behöver veta när erektionen sviktar Innehåll Inledning sexolog... 3 Hur uppstår erektion?... 4-5 Vad kan du göra själv?... 6 Du och din partner... 7 Vanliga orsaker till erektionsstörning... 8

Läs mer

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning)

Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Till dig som behandlas med PLENADREN (hydrokortisontabletter med modifierad frisättning) Information om ersättningsbehandling med hydrokortison vid binjurebarksvikt. VIKTIGT Den här guiden ersätter inte

Läs mer

Novolizer patientbroschyr

Novolizer patientbroschyr KLARA Tryck ner doseringsknappen FÄRDIGA Inhalatorn visar grönt rätt dos är nu färdig att inhalera KLICK Klickljudet bekräftar att dosen inhalerats korrekt Novolizer patientbroschyr TILL DIG SOM FÅTT NOVOLIZER

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Atrovent lösning för nebulisator i endosbehållare 0,25 mg/ml och 0,5 mg/ml.

Bipacksedeln: Information till användaren. Atrovent lösning för nebulisator i endosbehållare 0,25 mg/ml och 0,5 mg/ml. Bipacksedeln: Information till användaren Atrovent lösning för nebulisator i endosbehållare 0,25 mg/ml och 0,5 mg/ml ipratropiumbromid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Nästäppa vid förkylning

Nästäppa vid förkylning Pressmaterial bakgrundsfakta februari 2006 Nästäppa vid förkylning Skillnaden mellan avsvällande och slemlösande egenvårdsbehandling Innehåll: 1. Näsan klimatanläggning, reningsverk och försvarsbarriär...

Läs mer

EXAMENSARBETE. Kartläggning av uttag av läkemedel vid obstruktiv lungsjukdom

EXAMENSARBETE. Kartläggning av uttag av läkemedel vid obstruktiv lungsjukdom EXAMENSARBETE 2006:38 HV Kartläggning av uttag av läkemedel vid ostruktiv lungsjukdom Patienter i Jämtland 2000-2004 i åldern 60-69 år Greta Nyström, Emma Sakko Luleå tekniska universitet Hälsovetenskapliga

Läs mer

10. Underhållsbehandling av astma

10. Underhållsbehandling av astma D. Utredning och behandling 10. Underhållsbehandling av astma 1 (7). Barnallergisektionens riktlinjekommitté ansvarar för denna text. Vid frågor kontakta sektionens sekreterare. Förkortningar ICS inhalerad

Läs mer