LÄRANDE I LERUM. han är utlånad till universeum. beröm från riksdagen. är lerum entreprenöriellt?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄRANDE I LERUM. han är utlånad till universeum. beröm från riksdagen. är lerum entreprenöriellt?"

Transkript

1 LÄRANDE I LERUM FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA VUXENUTBILDNING KULTU RSKOLA BIBLIOTEK KULTUR OCH FRITID han är utlånad till universeum beröm från riksdagen är lerum entreprenöriellt? mars 2013

2 LEDARE LÄRANDE I LERUM mars 2013 intensiv start på året! Vi har nu kommit en bra bit in på vårterminen och både jul- och februarilov ligger bakom oss. I detta nummer av Lärande i Lerum ger vi er som vanligt en uppdatering på de viktigaste händelserna inom skolans och förskolans område. I slutet av höstterminen fick grundskoleeleverna i årskurs 6 för första gången betyg i linje med Skolverkets nya riktlinjer. I korthet går detta ut på att betygen i årskurs 6 tillsammans med utvecklingssamtal och individuella utvecklingsplaner ska ge en mer systematisk uppföljning av elevernas kunskapsutveckling. Införandet av de nya betygen i årskurs 6 har debatterats flitigt på nationell nivå den senaste tiden. Som alltid när ett nytt system ska sjösättas finns det en osäkerhet kring bedömningskriterier och genomförande och det finns naturligtvis skäl att vara lyhörd för feedback från såväl lärare som vårdnadshavare. Inför det nya läsåret i höst tvingas vi dessvärre minska vår organisation inom gymnasieskolan som en direkt effekt av vikande elevunderlag. Bedömningen är att elevkullarna kommer att minska de närmaste

3 åren vilket vi i Lerum har gemensamt med hela Göteborgsregionen. Med början under senhösten har vi inom sektorsledningen genomfört ett flertal s k enhetsbesök ute i verksamheten. Vi planerar att besöka samtliga undervisningsenheter under våren för att på så vis få en bättre och mer konkret bild av de framtida utmaningarna och ges möjlighet att förbättra det systematiska kvalitetsarbetet. Hittills har våra besök lett till en bra dialog med lärarkollegiet och framförallt några områden har kommit upp ett flertal gånger: Bedömning av elevernas måluppfyllelse mellan olika stadier. Hur säkerställer vi att respektive elevs feedback och utvecklingsplan följer med på bästa sätt vid övergången. Utökad vistelsetid inom förskolan. Hur kan vi på bästa sätt hantera önskemålen om utökad vistelsetid utan att kompromissa på den pedagogiska kvaliteten och arbetsmiljön. Bristfällig kvalitet på städning. Upprepade klagomål på städningens kvalitet måste följas upp och adresseras kraftfullt för att uppnå en god arbetsmiljö för både elever och pedagoger. Längre fram i nyhetsbrevet intervjuar vi kommunens chef för Sektor infrasupport som ytterst hanterar våra kontakter och avtal med de upphandlade städbolagen. Han berättar mer om hur kommunen kommer att driva vidare dessa frågor med berörda parter.

4 I början av februari hade vi besök av Camilla Waltersson Grönvall som är ledamot i riksdagens utbildningsutskott. Hennes besök handlade till stor del om att lyssna in hur Lerums kommun jobbar med entreprenöriellt lärande och likabehandling. Dessutom diskuterades hur Lerum jobbar för att minska lärarnas administrativa börda för att på så sätt få mer tid för undervisning. Läs gärna hela intervjun med Camilla Waltersson Grönvall längre fram i nyhetsbrevet. Trevlig läsning! Fredrik Zeybrandt Chef Sektor lärande Elisabeth Westin Chef Sektor lärande

5 ! Lärare på Lerums Gymnasium som lånats ut till Universeum under ett år Varför jobbar du på Universeum? Universeum och Lerums kommun har ett samarbetsprojekt där Universeum får låna in kommunens pedagoger på årsbasis. Jag är här för att göra precis samma sak som jag gör på Lerums gymnasium. Att inspirera elever till att lära om naturkunskap, matematik och teknik. Vad innebär ditt jobb? Halva tjänsten handleder jag gymnasieelever som gör delar av sina projektarbeten och tar emot och guidar niondeklassare här på Universeum. Där handlar det verkligen om lust till lärande! Andra halvan är jag med och utvecklar Universeums utställningar. Just nu jobbar jag på ett projekt där Universeum ska frontas under Friidrotts-EM samt med en ny, möjlig utställning om hälsa.

6 Vad har du lärt dig av året på Universeum? Massor. Det har blivit ännu tydligare att lusten att lära inte kommer av sig själv. Vi som pedagoger måste in och starta motorn. Det kan man göra på många olika sätt. Är det roligt? Det är fantastiskt roligt. Helt klart gör miljön mycket för att få eleverna vetgiriga. Tillbaka på gymnasiet har jag ju inte fem meter i tak och hajar och apor omkring mig. Men jag längtar tillbaka dit också. Båda jobben är stimulerande!

7 Man kan inte förvänta sig att eleverna ska ha de entreprenöriella förmågorna om man inte tränar på dem. Det är en undervisning i sig, säger Karin Persson som är verksamhetschef på Sektor lärande. förhållningssätt till lärandet utvärderas I vår görs en utvärdering av det entreprenöriella lärandet i Lerum. Lerums pedagoger, elever och rektorer får svara på enkäter och en del djupintervjuas.

8 Lerum var tidiga med entreprenöriellt lärande, redan 2006 började ett antal rektorer intressera sig och utbilda sig inom området. Idag, sju år senare, ingår de entreprenöriella kompetenserna i de nya läroplanerna och i Lerum är alla sektorns gymnasie- och 6 9-pedagoger utbildade i entreprenöriellt lärande. Samtliga F 5-skolor ska vara utbildade sommaren Visst har vi kommit långt i Lerum. Men nu är det dags att på djupet utvärdera hur pass entreprenöriella Lerums pedagoger och elever är i sitt förhållningssätt och hitta framgångsfaktorerna, berättar verksamhetschef Karin Persson. forskningsförankrad utvärdering Det är norska Högskolan i Hedmark som i samarbete med utvärderingsinsitutet IMTEC i Oslo blivit utvalda att göra utvärderingen. Högskolan har gjort flera utvärderingsprojekt med IMTEC och har lång och djup erfarenhet av såväl tillämpning som utbildning av entreprenörskap i skolan. Högskolans doktorander utför utvärderingen i Lerum ihop med IMTEC, inte som en avhandling, utan som ett skolutvecklingsarbete knutet till forskningen. Vi har haft många inledande diskussioner med båda parter både i Lerum och i Oslo, säger Lerums gymnasiums verksamhetschef Göran Careborg.

9 sätter fart i april Förberedelserna för utvärderingen är redan i full gång. I april går enkäter ut som Lerums pedagoger och elever ska fylla i. Pedagogernas enkäter utformas med frågor anknutna till läroplanen, entreprenöriellt lärande och ledarskap. I maj ska alla svar vara inlämnade och materialet börja analyseras. Innan sommaren 2012 får Sektor lärande en rapport som med kopplingar till aktuell forskning sammanfattar intrycken, drar slutsatser och ger rekommendation på åtgärder för Lerums skolor. Det ska bli spännande att få svaren. Ett önskat scenario är att vi ska kunna se de goda effekterna av pedagogernas entreprenöriella förhållningssätt både när det gäller resultat, förmågor och självkänsla hos eleverna. Att vi hittar de vinnande koncepten där elever, enligt läroplanen, stimuleras att bli medvetna om sin egen kunskapsutveckling och hittar de här förmågorna i sig själva, säger Karin Persson.

10 djupintervjuer i augusti I augusti månad djupintervjuas utvalda pedagoger, med frågor som baserar sig på rapporten och enkätsvaren. Att få höra pedagoger som lyckats förankra den teoretiska kunskapen om entreprenöriellt lärande i verkligheten är värdefullt. Kan vi förstå de här eldsjälarnas förhållningssätt och idéer, så kan det bli en naturlig del i undervisningen för många fler genom vårt systematiska kvalitetsarbete, säger Karin Persson. Det är viktigt att vi utvärderar den stora satsningen Lerum gjort på entreprenöriellt lärande. Att vi får svar på hur väl vi arbetar med det och var vi behöver förbättra oss. I grund och botten är det vi gör en utvärdering av läroplanerna, säger sektorschef Fredrik Zeybrandt. Vad är entreprenöriellt lärande? Entreprenöriellt lärande är ett förhållningssätt hur man ska jobba i ett lärarlag för att medvetet förbereda eleverna för morgondagens samhälle. Utgångspunkten är att tala till elevens inre motivation och en målsättning är att hjälpa eleverna till tre, enligt läroplanerna, centrala kompetenser för framtiden: personligt ledarskap, förändringskompetens och ta-sig-församhet.

11 nu ska städningen bli bättre! Självklart ska Lerums personal och elever inte behöva vistas i smutsiga lokaler. Efter diverse inkörningsproblem och klagomål på städningen begär kommunen omedelbara åtgärder från det upphandlade städbolaget. Vi har haft en nära och tät dialog sedan städbolaget upphandlades i februari Kommunens samtliga lokalvårdare gick då över till att arbeta i städbolagets regi vilket innebar nya rutiner, ett nytt förhållningssätt och nya maskiner att lära sig. På vissa håll gick övergången bra men på andra blev inte Vi tar allvarligt på bristerna i städningen i kommunen. Nu åtgärdar vi dem, säger Björn Ek som är sektorschef på Sektor infrasupport.

12 städningen utförd enligt de angivna kvalitetsnivåerna, berättar Björn Ek som är sektorschef för Sektor infrasupport på Lerums kommun. rapporter om brister Ganska snart efter övergången kom rapporter om brister i städningen i kommunen, bland annat i skolor, förskolor och idrottshallar. Som i alla förändringar är det naturligt med en viss inkörningsproblematik, så det förväntade vi oss. Och flertalet av bristerna korrigerades, men då dök det upp nya problem. När det här hade pågått ett tag insåg båda parter att det krävdes en systematisk genomgång av verksamheten, säger Björn Ek. belägg för klagomålen Ihop med städbolaget genomförde kommunen under januari och februari 2013 ett antal planerade och strukturerade kontroller av städningens faktiska kvalitet. På samtliga 8 skolor och 4 förskolor som besiktigades var det tydligt att städningen överlag inte levde upp till de avtalade kvalitetsnivåerna. Efter utförd städning låg till exempel damm, grus och annan smuts kvar i entréer och i hörnor på andra ställen i lokalerna.

13 handlingsplan direkt Både vi och leverantören tog detta mycket allvarligt och såg att det fanns belägg för klagomålen. Nu ligger bollen hos städbolaget som ska komma tillbaka med en handlingsplan. Kommunens kvalitetskrav baserar sig på hur ofta det ska vara rent i varje lokal. Det är upp till leverantören att bestämma hur många städtimmar som krävs för att uppnå den standarden, säger Björn Ek. Sektor infrasupport har gjort generella förstärkningar av sitt arbete kring kvalitetsuppföljning. I vår utför man uppföljande besiktningar av städningen i skolor och förskolor i Lerum. Då förväntar vi oss att bristerna ska vara åtgärdade. Städbolaget har tagit till sig kritiken och är i full gång med sin handlingsplan. Jag är övertygad om att de både vill och kommer att klara av att ge Lerumsborna den kvalitet på städning som de har rätt till, avslutar Björn Ek.

14 Mer tid till undervisning för pedagogerna. Det är en av de viktigaste frågorna för riksdagsledamot Camilla Waltersson Grönvall. I december 2012 och februari 2013 var hon på besök i Lerum. Efter besöken måste jag säga att Lerum återigen imponerar som en genomtänkt och klarsynt skolkommun som vågar tänka nytt och utanför boxen. Inte minst när det gäller att stötta skolans och förskolans pedagoger både pedagogiskt och administrativt, säger Camilla Waltersson Grönvall som är ledamot för Sveriges Riksdags utbildningsutskott sedan Waltersson Grönvall prioriterar besök i Sveriges skolor och förskolor. Hon har själv arbetat både som lärare och rektor. En entydig bild jag får från Sveriges pedagoger är att de är pressade och att den administrativa bördan ökat. De är positiva till en tät återkoppling till eleverna och vårdnadshavarna men de får många gånger uppfinna hjulet själva när det gäller arbetssätt och dokumentation för reflektioner och utvärderingar.

15 fokus på förskolan Besöken i december inleddes med en förmiddag på Bäckamadens förskola i Gråbo. Jag blev väldigt glad av att se vilket fokus Lerum lägger på sin förskola, och har gjort i många år. Det är absolut inte fallet i alla kommuner, där förskolan kan komma lite i andra hand efter skolan. Hur Lerum systematiskt ser till att alla ska jobba på samma sätt för att se och utveckla förskolebarnen. Och att de, enligt den reviderade Läroplanen för förskolan (Lpr 98) som ju tydligt fokuserar på förskolans pedagogiska uppdrag, kvalitetssäkrar kunskaperna inom exempelvis naturvetenskap, språk och matematik, säger Camilla Waltersson Grönvall. Arbetet i Lerums förskolor påbörjades av Sonja Sheridan, då anställd i kommunen som förskolechef och idag en av Sveriges främsta förskoleforskare verksam på Göteborgs Universitet. Det var roligt att se hur Gråbo förskolor levandegjort, anammat och vidareutvecklat hennes tankar och idéer. Hennes litteratur var också väl synlig i bokhyllan.

16 besök på röselidsskolan Nästa besök var på Röselidsskolan där rektorerna berättade om problemen och glädjeämnen med att starta en helt ny skola där man försökt tänka nytt. Det var ingen friserad bild jag fick, vilket jag uppskattar. All förändring startar med ett visst kaos, och det är oundvikligt. Det viktiga är att här vågar Lerum tänka utanför boxen, för eleverna. Och jag måste säga att hemkunskapssalen var den finaste jag sett i hela mitt liv. Med sådana här nya, innovativa miljöer lyfter ämnet i sig, när man tänker nytt och använder modern teknik för att göra ämnena intressanta. Så önskar man att alla barn fick ha det. entreprenöriell förebild Under besöket diskuterades även Lerums arbete med entreprenöriellt lärande. Att utveckla elevernas entreprenöriella kompetenser är ju ett uppdrag som alla skolor har, och det är alltid spännande att träffa skolkommuner som verkligen har utvecklat och tagit fasta på detta. Jag ser Lerum som en förebild när det gäller tänk och arbetssätt för hur eleverna ska utveckla sina entreprenöriella kompetenser, säger Camilla Waltersson Grönvall.

17 guidade av elever Besöksdagen i februari inleddes på Rydsbergsskolan, som jobbat länge med de entreprenöriella kompetenserna. Där lämnade pedagogerna helt över värdskapet till ett gäng niondeklassare som gav sin beskrivning av och visade runt på skolan. De hade varit med från sexan när satsningen startade och varit något av pionjärer. Det var ett guldkorn och helt fantastiskt. Hur de visade runt och på ett så bra och naturligt sätt beskrev hur de jobbade tematiskt enligt de entreprenöriella kompetenserna. Vi frågade hur föräldrarna hade reagerat hemma och eleverna bekräftade att de i början var oroliga, de tyckte att det verkade väldigt oorganiserat och lite stökigt och så. Men att de idag inte alls var oroliga utan att de hade börjat förstå att det idag arbetas och tänks på ett nytt sätt än när de gick i skolan. Att höra eleverna berätta om och reflektera över sin utbildning var ju kvittot på att skolan fungerar. Camilla Waltersson Grönvall ser att det krävs arbete för att få vårdnadshavarna att inse att de entreprenöriella kompetenserna behövs för framtiden. Jag förstår att föräldrarna hemma är oroliga och undrar över prioriteringarna som görs i skolan idag. Det man känner sig bekväm i är den skola man själv gick i, med 40 minuters katederundervisning i ett ämne

18 åt gången. Men vi lever i en föränderlig värld som kontinuerligt ställer nya krav på andra kompetenser. Det är skolans uppgift att ge dem till våra barn så att de i framtiden ska kunna vara attraktiva på en konkurrenskraftig arbetsmarknad. Camilla Waltersson Grönvall avslutar: Jag känner mig trygg i att Lerum ligger långt framme när det gäller att utveckla förskolan och skolan och att följa med i tiden, med entreprenöriellt lärande som ett lysande exempel. Lerums kommun är ju en framsynt och erkänt duktig skolkommun. Och det arbetet har inte avstannat, det fortsätter att utvecklas. Min bild är att Lerums pedagoger får gott administrativt och pedagogiskt stöd tack vare Sektor lärandes systematiska kvalitetsarbete, säger riksdagsledamot Camilla Waltersson Grönvall.

19 vad vill du läsa i lärande i lerum? Mejla in ditt förslag till oss på larande@lerum.se foto: j. nyman Ansvarig utgivare för Nyhetsbrevet Lärande i Lerum är sektorschef Fredrik Zeybrandt. SEKTOR LÄRANDE Lerum Tel: larande@lerum.se

LÄRANDE I LERUM. hårt arbete lönar sig! lyckat eu-besök i lerum. hej där, göran careborg!

LÄRANDE I LERUM. hårt arbete lönar sig! lyckat eu-besök i lerum. hej där, göran careborg! LÄRANDE I LERUM FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA VUXENUTBILDNING K U LT U R S K O L A BIBLIOTEK K U LT U R O C H F R I T I D hårt arbete lönar sig! hej där, göran careborg! juni 2014 hårt arbete lönar

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för Smedby förskola period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 3 (jan mars), läsåret 2013-14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

utbildningsgarantier

utbildningsgarantier utbildningsgarantier förskola/skola/fritidshem förskola... lla en ra h s få s o s o ti! utbildningsgaran Hultsfreds kommuns förskolor Du som vårdnadshavare kan förvänta dig att ditt barn ska ges möjlighet

Läs mer

Kvalitetsarbete för Stjärnsunds förskola/fritidshem period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för Stjärnsunds förskola/fritidshem period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för Stjärnsunds förskola/fritidshem period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14.

Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14. Kvalitetsarbete för Stureskolans fritidshem period 3 (jan-mars), läsåret 13/14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Information- Slutrapport kollegialt lärande

Information- Slutrapport kollegialt lärande Bengt Larsson - unbl01 E-post: bengt.larsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-13 Dnr: 2012/530-BaUN-027 Barn- och ungdomsnämnden Information- Slutrapport kollegialt lärande Ärendebeskrivning

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Delaktighet, trygghet och lärande Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Skolinspektionen 2015-09-15 Ingridskolan AB Rektorn vid Ingridskolans grundskola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ingridskolans grundskola i Solna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Husensjö skolområde Äppelgårdens förskola. Ansvarig rektor Ann-Christin lundberg.

Husensjö skolområde Äppelgårdens förskola. Ansvarig rektor Ann-Christin lundberg. 1 Redovisning för läsåret 2010/2011 2 Namn på verksamhet och ansvarig rektor Husensjö skolområde Äppelgårdens förskola. Ansvarig rektor Ann-Christin lundberg. 3 Förutsättningar Äppelgårdens förskola består

Läs mer

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan, före skolan lärande och bärande Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan i Sverige 2011 10 000 förskolor 472 000 barn går i förskola 83 % av barnen i ålder 1 5 år 94 % av barnen i ålder

Läs mer

VÅGA VISA frågebank vid observation på skola

VÅGA VISA frågebank vid observation på skola 1 VÅGA VISA frågebank vid observation på skola Frågebanken är avsedd att användas som stödmaterial vid förberedelse inför intervjuer vid observation. Tänk igenom i förväg vad ni vill få reda på i varje

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kopparholmen 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kopparholmen 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kopparholmen 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2011:10. Förskolans pedagogiska uppdrag

Sammanfattning Rapport 2011:10. Förskolans pedagogiska uppdrag Sammanfattning Rapport 2011:10 Förskolans pedagogiska uppdrag 1 Sammanfattning Den här granskningen handlar om förskolans pedagogiska uppdrag, det vill säga hur förskolor arbetar för att stimulera och

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Pelikanen

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Pelikanen Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Pelikanen Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten. Förskolans

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Tällberg

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Tällberg Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Tällberg Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten. Förskolans

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014 Köping en av Sveriges bästa skolkommuner Skolplan 2011-2014 Vår verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden och kommundelsnämnden har antagit en skolplan för 2011-2014. I Köpings kommuns skolplan finns

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Stallgården period 3 (jan mars), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Mätbandet 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Mätbandet 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 SYV konferens Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 Rektors uppdrag Varför anställa en syv på F-5 skola? Varför prioritera SYV/SSA? Attraktiv tjänst i ett 1-16 års perspektiv

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Verksamhetsplan 2016/2017. Brotorpsskolan

Verksamhetsplan 2016/2017. Brotorpsskolan Verksamhetsplan 2016/2017 Brotorpsskolan Sammanställd Augusti/september 2016 Utvecklingsområden för Brotorpsskolan Grundskola Trygghet Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger

Läs mer

Lokal Verksamhetsplan. Läsåret Soltunets förskola. Nora kommun

Lokal Verksamhetsplan. Läsåret Soltunets förskola. Nora kommun Lokal Verksamhetsplan Läsåret 2016-2017 Soltunets förskola Nora kommun Soltunets förskola Vision: Glada och trygga barn med lust att lära. Delaktiga och engagerade pedagoger och föräldrar. Verksamhetens

Läs mer

Vi har inte satt ord på det

Vi har inte satt ord på det Sammanfattning Rapport 2012:8 Vi har inte satt ord på det En kvalitetsgranskning av kunskapsbedömning i grundskolans årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat lärares utgångspunkter i arbetet

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VI BYGGER SAMHÄLLET I takt med att vi blir allt fler Kungälvsbor bygger vi ut vår verksamhet. Varje år utökas verksamheterna med nya förskolor och/eller grundskolor, fler pedagoger

Läs mer

Lokal arbetsplan Lekåret

Lokal arbetsplan Lekåret Lokal arbetsplan Lekåret 2012-2013 Södra Haga förskola Förskolan för glädje, lek och lärande Nora kommun Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen

Läs mer

Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar

Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar 1 Kunskapen finns i den egna praktiken för den som tittar Skapandet av en byggelibygghörna på förskolan blev inte bara en plats för konstruktion.

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Svedjan period 4 (april-juni), läsåret 2013-14. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsdagen för förskolan Vi gör det goda livet möjligt!

Kvalitetsdagen för förskolan Vi gör det goda livet möjligt! Kvalitetsdagen för förskolan 20160516 Vi gör det goda livet möjligt! Sundsvalls kommun 97000 invånare 5000 barn i förskolan 85 förskolor 40 förskolechefer, 8 pedagogistor 1000 pedagoger Barn och utbildningsnämnden

Läs mer

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kultur- och utbildningsnämnden 2010-11-09 SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN antagen av Kfm 101220 96 VARFÖR EN SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN? Grundläggande för all

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 1 (juli-sept), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete för förskolan Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Förskoleverksamheten 2014-05-13 Björnligans förskola Skolområde2 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Nuläge Björnligans förskola har 37 barn placerade som är fördelade på två avdelningar,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Skoftebyskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Skoftebyskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Skoftebyskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA Normer och värden sid 2 Utveckling och lärande sid 3-6 Ansvar och inflytande för barn sid 7 Förskolechefens ansvar sid 8-9 Våga Visa bedömningsmatris förskola Reviderad 2015-06-09

Läs mer

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011 Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan Fredag 9 september 2011 Vad granskar Skolinspektionen? Regelbunden tillsyn Måluppfyllelse och resultat Ledning och utveckling av

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stad. Bildningsstaden Borås

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stad. Bildningsstaden Borås Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stad Bildningsstaden Borås Definition av begrepp Skolväsendet Skolväsendet i Borås omfattar skolformerna förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

Årsberättelse Brynäs/Nynäs förskoleområde. Karin Sundell Förskolechef

Årsberättelse Brynäs/Nynäs förskoleområde. Karin Sundell Förskolechef Årsberättelse 2012 Brynäs/Nynäs förskoleområde Karin Sundell Förskolechef Brynäs/Nynäs förskoleområde består av 13 kommunala förskolor. Det finns cirka 730 barn och 180 pedagoger och tillsammans med ekonomibiträden

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105.

Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. Kvalitetsarbete för Hjortonmyren period 2 (okt dec), läsåret 2014-2105. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016

Kvalitetsrapport - Mjöbäcks förskola. Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Kvalitetsrapport - Pirkko Ahnberg, förskolechef 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3 xx förskola...

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

1 Frågor årskurs 2 grundskola

1 Frågor årskurs 2 grundskola 1 Frågor årskurs 2 grundskola Skalan som används är 4- gradig och visualiseras med glada och ledsna gubbar. Det går även att svara Vet inte. Bakgrundsfrågor Är du (pojke/flicka) Var bor du? (lista med

Läs mer

Övergripande plan för det systematiska kvalitetsarbetet i förskolor och skolor i Höörs kommun 2015-18

Övergripande plan för det systematiska kvalitetsarbetet i förskolor och skolor i Höörs kommun 2015-18 2016-06-01 1 (14) Övergripande plan för det systematiska kvalitetsarbetet i förskolor och skolor i Höörs kommun 2015-18 Inledning I skollagen beskrivs att varje huvudman systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Pysslingförskolan Råsten Namn på rektor/förskolechef: Suzanne Forsberg

Kvalitetsredovisning. Förskola. Verksamhetens namn och inriktning: Pysslingförskolan Råsten Namn på rektor/förskolechef: Suzanne Forsberg År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Förskolan Råsten (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Pysslingförskolan Råsten Namn på rektor/förskolechef: Suzanne Forsberg User:

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Örtagården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret 2012-2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015 2015/08/14 Kvalitetsrapport för Kyrkbyns förskola verksamhetsåret 2014/2015 Sammanställd av: Anna-Lena Elfsberg, bitr. förskolechef Planer mot diskriminering och kränkande behandling Varje avdelning arbetade

Läs mer