Sammanställning av inkomna synpunkter och klagomål under 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning av inkomna synpunkter och klagomål under 2016"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr TN 2017/ Tekniska kontoret Linnea Viklund Epost: linnea.viklund@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Tekniska nämnden Sammanställning av inkomna synpunkter och klagomål under 2016 Förslag till beslut Tekniska nämnden godkänner sammanställningen och skickar den vidare till kommunstyrelsen. Ärendebeskrivning Det här är en sammanställning av tekniska kontorets inkomna ärenden, såsom synpunkter, klagomål och felanmälningar, under år Tekniska nämnden har beslutat att redovisning ska ske till nämnden minst 1 gång per år. Sammanställningen är också en del i nämndens årsrapportering till kommunstyrelsen. Tekniska kontorets verksamheter tar årligen emot över ärenden. I bilagan beskrivs vad ärendena handlar om, hur de hanteras samt kontorets tankar kring verksamhetsutveckling kopplat till felanmälningar, synpunkter och klagomål. Hans Näslund Direktör Linnea Viklund Strateg

2 Sammanställning av tekniska nämndens synpunktshantering för år 2016 Bakgrund Det här är tekniska kontorets årliga redovisning av inkomna synpunkter, klagomål och felanmälningar. Tekniska nämnden har beslutat att redovisning ska ske minst 1 gång per år till nämnden. Västerås stads policy för synpunktshantering säger att: Vår attityd ska vara öppen och signalera att vi välkomnar synpunkter och klagomål. Det ska vara enkelt att komma i kontakt med oss och det ska finnas många sätt att nå oss. Inom två dagar ska vi ge ett svar eller återkoppling om var ärendet kommer att hanteras. Vårt bemötande ska vara professionellt och vi ska vara lyhörda. Ärendeflöden Tekniska nämndens verksamheter mottog under 2016 totalt ärenden via stadens kontaktcenter (KC). Ungefär 500 av de inkomna ärendena avsåg avfallshantering, dessa kunder hänvisades till VafabMiljö. Återstående ärenden omfattar allt från enkla felanmälningar till komplexa frågor som kräver omfattande utredning på förvaltningen. Knappt sju av tio ärenden kan hanteras direkt av KC, resterande ärenden (nästan st) gick för handläggning på förvaltningen. Det finns sedan några år möjlighet att rapportera in felanmälningar och synpunkter digitalt. Via felanmälningsappen för smarta telefoner inkom under 2016 totalt ärenden. Via felanmälningstjänsten på stadens webbsida inkom ytterligare ärenden. Andra kontaktvägar är via sociala medier samt kontakter direkt via epost eller telefon till tjänstemän. För dessa kontaktvägar finns ingen statistik över antalet ärenden. De felanmälningar som ska åtgärdas av entreprenör går in i systemet Infracontrol och vidare till ansvarig entreprenör. Det är en markant skillnad i antal ärenden per område/leverantör. Flest felanmälningar inkom på den östra sidan; ärenden, jämfört med 434 ärenden på västra området och 849 ärenden på centrum/norr. Orsakerna till att så många ärenden gäller område Öster är främst att det är ett större område rent geografiskt. Boende i de östra stadsdelarna är överlag mycket engagerade i sin boendemiljö, det märker kontoret även i andra frågor. Områdena kring Mälaren öster om centrum är populära besöksmål där många har synpunkter. I området finns några större utbyggnadsområden (Öster Mälarstrand, Lillhamra), och i nya områden blir det alltid mycket ärenden kring t ex trafik- och parkeringsreglering. Vidare finns det en del anläggningar i östra delen som håller låg standard, t ex lekplatser samt naturmark som gränsar till bostadskvarter. Förutom ärenden till områdesentreprenörerna felanmäldes 649 ärenden som avsåg gatubelysning. Dessa åtgärdade entreprenören Vattenfall direkt. Dessa ärenden ingår inte i statistiken för Flexite. De felanmälningar/synpunkter som inte direkt kan åtgärdas av entreprenör registreras i systemet Flexite. Det kan handla om åtgärder som inte ingår i ordinarie drift, samt om ärenden som berör t ex planering.

3 Klassificering som synpunkt/klagomål Endast 264 av de över inkomna ärendena är klassificerade som synpunkter eller klagomål, övriga hanteras som felanmälningar. Med synpunkter/klagomål avses åsikter om hur Västerås stad (eller entreprenören) arbetar, kvaliteten på utfört arbete, bemötande med mera. Skillnaden mellan synpunkter, klagomål och felanmälningar är många gånger en bedömningsfråga. Ärenden som gäller brister i park- och gatuanläggningar eller brister i snöröjningen klassificeras oftast som felanmälningar. Vid upprepade påpekanden från medborgare kan dessa felanmälningar ibland bedömas som synpunkt/klagomål istället. Vid en närmare granskning av klassificeringen av synpunkter bedömer kontaktcenter att enbart 91 av de 264 inkomna synpunkterna faktiskt uppfyller kriterierna för att klassas som synpunkt. Samtidigt kan det finnas ärenden som borde ha klassificerats som synpunkt/klagomål, men där så inte skett. För kontoret gör klassificeringen ingen skillnad i handläggningen av ärendena. Inkomna ärenden i Flexite Alla ärenden som inkommer till Kontaktcenter klassificeras i olika ärendekategorier i Flexite. I denna uppföljning har statistiken grupperats i större grupper. I tabellen nedan redovisas vilka typer av ärenden/ärendekategorier som finns inom varje grupp. Kategori Parkering Färdtjänst Myndighetsutövning Gatuverksamhet Parkverksamhet Trafikplanering Kollektivtrafik Stadshusentrén Vanliga frågor Betalning för parkering (felanmälan biljettautomater, biljetter, tappade biljetter, parkeringsböter), frågor om enskilda parkeringsplatser, parkeringssituationen, boendeparkeringsfrågor, dispenser Färdtjänst, flexlinjen, riksfärdtjänst, ledsagare i färdtjänsten Flest frågor om parkeringstillstånd för rörelsehindrad och schakttillstånd. Även lokala trafikföreskrifter (parkeringsregler, skyltning, hastigheter, avstängning av gator), offentlig plats/torghandel, siktskymmande växtlighet Snöröjning och sandning, hål i gatan och belysning är de tre största frågeområdena. Även cykelfrågor, trafikljus, gatuskyltar, brunnar med mera Träd och växtlighet, papperskorgar, hundlatrin, hundrastgårdar, lekplatser/aktivitetsplaner, parkbänkar Farthinder, trafiksituationen på enskilda platser, övergångsställen, bullerplan, bullerbidrag, bullermätning, trafikmätningar Enskilda hållplatsers läge, önskemål om buss till platser som idag saknar linjelagd busstrafik. (Alla synpunkter på den befintliga trafiken hanteras av RKTM.) Blandade frågor ställda på plats i stadshuset, kategoriseras inte Ärendena i Flexite fördelar sig på de olika ärendekategorierna enligt cirkeldiagrammet nedan. Parkering och färdtjänst står tillsammans för hälften av alla ärenden.

4 Diagrammet nedan visar andelen ärenden i varje kategori som hanteras av KC, och andelen ärenden som går upp till förvaltningen för handläggning. Parkeringsärenden är de som i störst utsträckning kan hanteras av kontaktcenter. Inom trafikplanering och kollektivtrafik går däremot de flesta ärenden upp till tekniska kontorets planerare. På en mer detaljerad nivå skiljer sig handläggningstiderna åt inom varje ärendekategori. För en del av gatuverksamheten (t ex frågor kring belysning) kan kontaktcenter besvara över 90 % av ärendena. I andra frågor kring gatuverksamheten (t ex grävarbeten/omasfaltering) går å andra sidan nästan nio av tio frågor upp till förvaltningen för handläggning. Den genomsnittliga handläggningstiden på förvaltningen är 6 dagar, vilket visas i diagrammet nedan. Vissa typer av ärenden, t ex trafikplaneringsärenden, har i allmänhet längre handläggningstider. Det kan t ex bero på att en tjänsteman måste ut på plats och göra en bedömning för att kunna svara.

5 Ledtiden för att besvara ett ärende som i sin helhet hanterades av Kontaktcenter var i snitt knappt en dag, vilket är en förbättring jämfört med förra året då den genomsnittliga ledtiden var 1,3 dagar. Kontaktcenter och tekniska kontoret har en gemensam rutin som styr hanteringen av ärenden. I de fall kontaktcenter skickar ärendet vidare till TK, får de frågeställare som begärt det en bekräftelse via epost. Enligt instruktionen för hantering av synpunkter och klagomål ska sedan chef/handläggare återkoppla inom 2 dagar till den som lämnat synpunkten. Det finns ingen uppföljning av huruvida frågeställarna får en första återkoppling från ansvarig handläggare inom 2 dagar efter det att ärendet överförts till förvaltningen. Bemötande Bemötandet är en mycket viktig fråga för tekniska kontoret. Värdegrunden Alltid bästa möjliga möte ska genomsyra verksamheten. Tekniska kontoret arbetar kontinuerligt med bemötande, bl a genom kompetensutveckling i form av kurser och föreläsningar. Under 2016 deltog samtliga medarbetare i Service utan gränser samt en utbildning om personlighetstyper och under 2017 erbjuds medarbetarna bl a en utbildning i att hantera rättshaveristiskt beteende. De allra flesta synpunkter som kommer in kring tekniska kontorets verksamheter avser utemiljön. Totalt var det endast fyra ärenden under 2016 som avsåg bemötande, och då hos personal i inköpta verksamheter som parkeringsvakter och entreprenörer som utför arbeten på gator. Verksamhetsutveckling Kontoret har identifierat två huvudsakliga spår att arbeta med synpunktshanteringen, dels handlar det om att minimera mängden ärenden som kommer till förvaltningen från KC, dels att förbättra flödet av de ärenden som ändå kommer upp. Under de senaste åren har vi jobbat mycket med att ärenden ska komma rätt från KC. Kontoret har regelbundna avstämningar med KC för att informera om våra verksamheter och att ge handläggarna på KC förutsättningar för att hantera fler ärenden. Många medarbetare är med på dessa möten och lär känna kollegorna på KC, vilket stärker samverkan. En enhet på kontoret har även bjudit in handläggarna på KC på en rundvandring och presentation av verksamheten.

6 Samverkan med andra fackförvaltningar sker framför allt vid ärenden som berör flera förvaltningar. Det kan då handla om t ex fastighetskontoret, kultur-, idrott- och fritidsförvaltningen eller stadsbyggnadsförvaltningen. Normalt tar en av förvaltningarna ansvaret, och samlar in svar från andra förvaltningar, enligt devisen en väg in. Med den stora ärendemängden som tekniska kontoret har att hantera, är enhetscheferna överens om att det främst handlar om att hantera flödet. En utmaning inför kommande år är att optimera fördelningen av resurser för att hantera synpunkter. Ärendena som kommer upp till förvaltningen kan grovt delas in i tre kategorier; Ärenden som ger upphov till en beställning till våra entreprenörer, ärenden som inte leder till någon åtgärd samt ärenden som sätts upp på en behovslista. Behovslistorna fylls kontinuerligt på med önskemål som ligger i rätt riktning. Här finns en bra process där invånarnas önskemål bidrar till att öka kunskapen om våra anläggningar. Synpunktshanteringen tar mycket resurser i anspråk, inte bara på grund av volymen. Kontoret märker att många ärenden bollas fram och tillbaka. Ett svar kan ge upphov till följdfrågor, och det förekommer också att invånaren inte är nöjd med ett negativt besked och väljer att skicka ärendet via en annan kanal. Här finns en utmaning, ett kort svar som går snabbt att ta fram kanske inte ger den bakgrund som frågeställaren hade väntat sig. Ärenden som kontoret hanterat återkommer i vissa fall i form av e-förslag. Hanteringen av e-förslag tar mycket mer tid än flexiteärenden. E-förslagen behöver ha en fylligare motivering, vilket kräver en grundligare utredning. Kontoret funderar inför 2017 på om det är möjligt att ta fram stöd i form av budskapsplattformar för e-förslag. Sociala medier är en kanal för synpunkter som går utanför den ordinarie hanteringen. Synpunkter kommer in framför allt via Facebook, och mängden uppgår till ett par hundra stycken. Det kan handla om snöröjning, vintersandupptagning, potthål, nedtagning av träd eller yvig växtlighet, det vill säga samma ärendekategorier som kommer via Flexite. Sociala medier är en prioriterad kanal för Västerås stad, det finns i sociala medier ingen acceptans för att vänta på svar. Dessutom är Facebook en publik kanal där många av stadens gillare kan ta del av svaren på andras frågor. Det här gör att synpunkter som skickas in via Facebook ofta får snabbare svar än om motsvarande fråga ställts via KC. För verksamheterna kan prioriteringen betyda att andra angelägna frågor får stå tillbaka. Varje månad följs synpunktshanteringen i Flexite upp. Runt 60 ärenden varje månad ligger kvar i systemet. Det är främst vissa typer av svårutredda ärenden som tenderar att bli liggande. En av kontorets enheter har en utsedd handläggare som fått ansvar för att städa av så att inga ärenden blir liggande, något som har förbättrat flödet på den enheten. Kontoret konstaterar att det saknas en gemensam rutin för att bekräfta till invånaren att ärenden tagits emot från KC. Frågeställaren får, om han/hon så önskat, ett automatiskt e-postmeddelande om att ärendet skickats till fackförvaltning. Mejlet skickas alltid inom två dagar. Detta följer stadens policy, som föreskriver att frågeställaren inom två dagar ska få antingen ett svar eller återkoppling om var ärendet kommer att hanteras. Huruvida frågeställaren sedan får en individuell bekräftelse på att frågan kommit fram till TK, beror på den enskilda medarbetaren. Kontoret kommer under 2017 att undersöka behovet av en gemensam rutin.

Inkomna synpunkter 2012 efter nämnd

Inkomna synpunkter 2012 efter nämnd Sammanställning av till kommunen inkomna synpunkter 2012 Bakgrund Genom att tillvarata medborgarnas synpunkter kan verksamheterna i Flens kommun hålla god kvalitet och utvecklas i linje med invånarnas

Läs mer

Rapport Synpunkten. Anette Christoffersson Maria Jonsson

Rapport Synpunkten. Anette Christoffersson Maria Jonsson Rapport Synpunkten Anette Christoffersson Maria Jonsson 1 INLEDNING Synpunkten - från idé till verklighet Förbättrad medborgardialog var ett utvecklingsområde som framkom vid genomförandet av kommunkompassen

Läs mer

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö

Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Trafikkontoret Administration Handläggare Hélène Rundqvist 08-508 260 72 Bilaga Dnr T2017-02700 2017-10-03 Sida 1 (7) Rapport om Tyck till-tjänsten trafik- och utemiljö Bakgrund Den 10 maj 2010 beslöt

Läs mer

Redovisning av Synpunkten 2013

Redovisning av Synpunkten 2013 ärenden: 240 Inkom via Blankett/svarskort 4 Brev 1 E-postmeddelande 3 Webbformulär 232 Totalt: 240 Kommentar: 240 synpunkter inkom under 2013, vilket faktiskt är en liten minskning med föregående år då

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Trafik- och renhållningsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Trafik- och renhållningsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR T2012-000-02115 Cecilia Dahlin Administration 08-508 268 08 cecilia.dahlin@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-12-10 Hantering och uppföljning av inkomna förslag

Läs mer

RUTIN FÖR. Synpunktshantering. Ciceron. Kansli- och kvalitetschef. Antaget

RUTIN FÖR. Synpunktshantering. Ciceron. Kansli- och kvalitetschef. Antaget RUTIN FÖR Synpunktshantering i Ciceron Antaget av Kansli- och kvalitetschef Antaget 2018-06-11 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Parkering arrendeinnehavare kajplats

Parkering arrendeinnehavare kajplats TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-20 1 (1) Diarienr NIF 2016/00378-7.4.4 Kultur-, idrott- och fritidsförvaltningen Karin Spets Epost: karin.spets@vasteras.se Kopia till Nämnden för idrott och friluftsliv Parkering

Läs mer

Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre

Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Foto: IBL Bildbyrå Vi välkomnar klagomål och ser att de gör oss bättre Klagomål är gåvor Vi betraktar klagomål från våra kunder, externa som interna, som gåvor. Rätt hanterat kan ett klagomål förändra

Läs mer

Rutiner för synpunktshanteringen

Rutiner för synpunktshanteringen RUTIN - SYNPUNKTSHANTERING 1(7) Rutiner för synpunktshanteringen Ingen kan bättre än kommuninvånarna bedöma om kommunen gör en bra insats eller inte. Varje individ har rätt till ett bra bemötande, att

Läs mer

Innehållsförteckning 3(5)

Innehållsförteckning 3(5) Synpunktshantering Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad 2008-11-05 av Kommunstyrelsen 179 Senast reviderad 97/16 Detta dokument gäller för Kommunstyrelsens förvaltning Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Redovisning av inkomna synpunkter 2016

Redovisning av inkomna synpunkter 2016 Redovisning av inkomna synpunkter 2016 2(12) 3(12) Innehållsförteckning Årsredovisning av inkomna synpunkter 2016... 4 1. Hur inkom ärendena?... 4 2. Fördelning av synpunkter mellan verksamheterna... 5

Läs mer

December Rapport Uppföljning av kundcenters verksamhet Östersunds kommun

December Rapport Uppföljning av kundcenters verksamhet Östersunds kommun December 2014 Rapport Uppföljning av kundcenters verksamhet Östersunds kommun Innehåll Sammanfattning 3 1. Inledning 4 2. Granskningsresultat 5 3. Bedömning och rekommendationer 8 Sammanfattning Svar på

Läs mer

Riktlinjer för tillgänglighet och service

Riktlinjer för tillgänglighet och service Riktlinjer för tillgänglighet och service Beslutsdatum 2018-01-11 Diarienummer Reviderat - Lagstadgat styrdokument - Ersätter styrdokument Uppföljning Ansvar 2016KS/0674 Riktlinjer för tillgänglighet och

Läs mer

POLICY, ANSVARSFÖRDELNING OCH RUTINER FÖR SYNPUNKTS- OCH KLAGOMÅLSHANTERING

POLICY, ANSVARSFÖRDELNING OCH RUTINER FÖR SYNPUNKTS- OCH KLAGOMÅLSHANTERING NORRMALMS STADSDELSNÄMND KANSLISTABEN SID 1 (5) DNR 099-562/2009 POLICY, ANSVARSFÖRDELNING OCH RUTINER FÖR SYNPUNKTS- OCH KLAGOMÅLSHANTERING Synpunkts- och klagomålshanteringens syfte Medborgare och brukare

Läs mer

Synpunkter och klagomål

Synpunkter och klagomål Synpunkter och klagomål Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS/MAS Skribent SAS/MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 341/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2016-02-24

Läs mer

Vägen till förnyelse och höjd kvalitet

Vägen till förnyelse och höjd kvalitet Vägen till förnyelse och höjd kvalitet Nära Enkelt Öppet Marie Larsson Det här är Skellefteå Sveriges till ytan största kustkommun 72 000 invånare - hälften i stan Nya tider Nya utmaningar Nya arbetssätt

Läs mer

Riktlinjer för tillgänglighet och service

Riktlinjer för tillgänglighet och service Riktlinjer för tillgänglighet och service Antagna av kommunstyrelsen den xx månad xx, 2016KS/0674 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, 134 81 Gustavsberg Växel

Läs mer

Rapport 2013. Dnr KS-2013-707 Dpl 01

Rapport 2013. Dnr KS-2013-707 Dpl 01 Rapport 2013 Dnr KS-2013-707 Dpl 01 Postadress: Kommunledningskontoret, 651 84 KARLSTAD Besöksadress: Tage Erlandegatan 8a karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr:

Läs mer

Redovisning av inkomna synpunkter 2018

Redovisning av inkomna synpunkter 2018 Redovisning av inkomna synpunkter 2018 2(11) 3(11) Innehållsförteckning Årsredovisning av inkomna synpunkter 2017... 4 1. Hur inkom ärendena?... 4 2. Fördelning av synpunkter mellan verksamheterna... 5

Läs mer

Vinterväghållning. Gävle kommun. Stefan Kusbom Entreprenadingenjör Fredrik Nygren Gatuingenjör

Vinterväghållning. Gävle kommun. Stefan Kusbom Entreprenadingenjör Fredrik Nygren Gatuingenjör Vinterväghållning Gävle kommun Stefan Kusbom Entreprenadingenjör Fredrik Nygren Gatuingenjör Gävle i siffror 96 000 invånare 80 000 invånare berörs direkt av kommunal väghållning 22 mil gc-vägar 45 mil

Läs mer

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2012/2011 års siffror)

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2012/2011 års siffror) REDOVISNING 1(9) Handläggare, titel, telefon Ylva Persson, enhetschef 011-157775 Kvalitetsredovisning 2013 för färdtjänst och skolskjuts Det systematiska kvalitetsarbetet innebär en långsiktig, medveten

Läs mer

Synpunkter & frågor Första ärendet registrerades Sista ärendet registrerades

Synpunkter & frågor Första ärendet registrerades Sista ärendet registrerades (7) Tjörns kundcenter Synpunkter & frågor Första ärendet registrerades 22--2. Sista ärendet registrerades 22-9-. ärenden % Avslutade 48 99,8% Öppna 25,2% Inkom via % Möte/personligt samtal 6787 48,4% Telefonsamtal

Läs mer

Rutiner vid synpunkter och klagomål

Rutiner vid synpunkter och klagomål Sida 1(5) Rutin vid synpunkter, klagomål Version 2011-03-24 Socialförvaltningen Rutiner vid synpunkter och klagomål Sida 2(5) Synpunkt och klagomålshantering Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2006:11

Läs mer

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår

Redovisning av avvikelser i form av lex Sarah inom individ- och familjenämndens myndighetsutövning och öppenvård/boende - halvår TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-08-31 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00577-1.3.5 Individ- och familjeförvaltningen Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner redovisningen av avvikelser i form av klagomål och synpunkter.

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner redovisningen av avvikelser i form av klagomål och synpunkter. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00129-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00215-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning av systematiskt

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteskrivelse den 12 augusti 2015, inklusive bilaga.

Kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteskrivelse den 12 augusti 2015, inklusive bilaga. 1(3) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Kommunledningsstaben TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-12 Dnr Lotta Carlborg, utvecklingsledare 054-515654 lotta.carlborg@hammaro.se SAMMANSTÄLLNING AV INKOMNA SYNPUNKTER TILL

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 193 Dnr KS/2017:103. Arbetsutskottets föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 193 Dnr KS/2017:103. Arbetsutskottets föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-11-27 1 (1) Sida 193 Dnr KS/2017:103 Motion angående rapportering av enkla hinder i publik miljö - svar Bakgrund En motion har lämnats

Läs mer

1(7) Riktlinjer för synpunktshantering. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för synpunktshantering. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-11-10 203 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning...4 1 Inledning...4 1.1 Definition...4

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00144-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 65-78

Sammanträdesprotokoll 65-78 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) 2018-06-04 Tekniska nämnden, arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 65-78 Sammanträdesdatum 4 juni 2018 Plats och tid Stadshuset A394, kl 15:30 17:15 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Infracontrol Online. Unik molntjänst för driftövervakning, styrning och ärendehantering.

Infracontrol Online. Unik molntjänst för driftövervakning, styrning och ärendehantering. Infracontrol Online Unik molntjänst för driftövervakning, styrning och ärendehantering. Infracontrol är en oberoende systemintegratör, specialiserad på IT-lösningar för samhällets infrastruktur. Simplifying

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (6) 2017-01-02 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 17 januari 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:30 Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare

Läs mer

Uppdelningen tydliggör vilken del av verksamheten som statistiken beskriver.

Uppdelningen tydliggör vilken del av verksamheten som statistiken beskriver. REDOVISNING 1(12) Handläggare, titel, telefon Ylva Persson, enhetschef 011-157775 Kvalitetsredovisning 2015 för färdtjänst och skolskjuts Det systematiska kvalitetsarbetet innebär en långsiktig, medveten

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden

Reglemente för tekniska nämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2016-12-20 Sida 1 (2) Diarienr TN 2016/01077-1.3.2 Tekniska kontoret Linnea Viklund Epost: linnea.viklund@vasteras.se Kopia till Kommunfullmäktige Tekniska nämnden Reglemente för

Läs mer

Borås Stads Rutin för hantering av synpunkter. Rutin för synpunkter 1

Borås Stads Rutin för hantering av synpunkter. Rutin för synpunkter 1 Borås Stads Rutin för hantering av synpunkter Rutin för synpunkter 1 Fastställt av: Kommunchefen Datum: September 2014 Dokumentet gäller för: Alla förvaltningar För revidering ansvarar: Stadskansliet För

Läs mer

Patientforum. Vad är det och hur går det till?

Patientforum. Vad är det och hur går det till? Patientforum Vad är det och hur går det till? Vad är patientforum? Patientforum är en mötesform som erbjuds inom flera av Stockholm läns sjukvårdsområdes psykiatriska verksamheter. På mötet kan patienter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 49-60

Sammanträdesprotokoll 49-60 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) 2018-05-08 Tekniska nämnden, arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 49-60 Sammanträdesdatum 8 maj 2018 Plats och tid Stadshuset A394, kl 15:30 17:30 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-26 Sida 1 (2) Diarienr NF 2018/00048-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Aros Stödgrupp AB Nämnden för

Läs mer

Klotter, nedskräpning och skadedjur i stadsmiljön

Klotter, nedskräpning och skadedjur i stadsmiljön Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Love Örsan Telefon: 08-50824019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Klotter, nedskräpning

Läs mer

Servicemätning via telefon och e-post

Servicemätning via telefon och e-post RAPPORT Servicemätning via telefon och e-post KUNGSÖR Januari 2017 BOX 55650 102 14 STOCKHOLM TEL 08 783 82 90 E-MAIL info@jsm-telefront.se BESÖKSADRESS: NÄRINGSLIVETS HUS, STORGATAN 19 www.jsm-telefront.se

Läs mer

Samverkansmöte om riktlinjer för riksfärdtjänst har hållits med Västerås handledande samarbetsorgan, VHS.

Samverkansmöte om riktlinjer för riksfärdtjänst har hållits med Västerås handledande samarbetsorgan, VHS. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-01-24 Sida 1 (1) Diarienr TN 2016/00995-1.3 Tekniska kontoret Thomas Wulcan Epost: thomas.wulcan@vasteras.se Kopia till Kollektivtrafikförvaltningen Louise Sjögren Tekniska

Läs mer

Förtydligande av rutiner för medborgarförslag

Förtydligande av rutiner för medborgarförslag Sida 1 (5) 2019-05-02 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-05-23 Förtydligande av rutiner för medborgarförslag Förslag till beslut Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-2, 4-13

Sammanträdesprotokoll 1-2, 4-13 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1-2, 4-13 Sammanträdesdatum 12 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15-11:15 Ajournerades 09:20-09:35 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 27-35

Sammanträdesprotokoll 27-35 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-03-07 Tekniska nämnden, arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 27-35 Sammanträdesdatum 7 mars 2017 Plats och tid Stadshuset A394, kl 15:00-17:00 Ajournerades kl 15:15-15:35

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Uppföljning av kommunernas strandskyddstillsyn i Västra Götalands län

Uppföljning av kommunernas strandskyddstillsyn i Västra Götalands län Uppföljning av kommunernas strandskyddstillsyn i Västra Götalands län 2014-01-24 Sammanfattning Länsstyrelsen har följt upp kommunernas strandskyddstillsyn i en enkät under hösten 2013. Uppföljningen visar

Läs mer

Vad tycker medborgarna om Kontaktcenter?

Vad tycker medborgarna om Kontaktcenter? Vad tycker medborgarna om Kontaktcenter? Iréne Bernhard, Högskolan Väst Irene.bernhard@hv.se Stockholm, Projektmöte Innoveta 2010-09-14 Material Pilotundersökning bland medborgare i Jönköping; 21 telefonintervjuer

Läs mer

Rutin för hantering av synpunkter och klagomål inom barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde

Rutin för hantering av synpunkter och klagomål inom barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde Beslutad av: Skolchef Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Rutin/Instruktion Giltighetstid: Tillsvidare Gäller från: 20120901 Diarienr: Rutin för hantering av synpunkter och klagomål inom barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Lomma kommun Digitalisering. Patrik Flensburg

Lomma kommun Digitalisering. Patrik Flensburg Lomma kommun Digitalisering Patrik Flensburg Lomma kommun Lomma kommun har drygt 24 000 invånare. Bjärred: 9 700 invånare Lomma: 10 700 invånare Flädie: 250 invånare. Övriga; Borgeby, Fjelie, Önnerup,

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Tekniska nämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 15 december 2015 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:30 Partigruppsmöten Ledamöter

Läs mer

Förvaltningens uppdrag

Förvaltningens uppdrag Förvaltningens uppdrag Svara för samordnad service till medborgarna Samordna utvecklingen av e-tjänster Svara för stadens kontaktcenter Bedriva allmän konsumentpolitisk verksamhet, samt främja stödja och

Läs mer

Kvalitets- och Nyckeltalshantering i Orust kommun

Kvalitets- och Nyckeltalshantering i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (6.1.27) Kvalitets- och Nyckeltalshantering i Orust kommun Delrapport 2 Klagomålshantering Dokumenttyp Styrdokument Ämnesområde Kvalitet och uppföljning Ägare/ansvarig Arkivarie Antagen

Läs mer

Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling

Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling Dnr Sida 1 (5) 2017-02-21 Handläggare Jarina Edlund 08-508 260 94 Till Trafiknämnden 2017-03-09 Parkeringsövervakning i Område Syd. Upphandling Förslag till beslut 1. Trafiknämnden ger kontoret i uppdrag

Läs mer

TÖS rutin avvikelser SoL 2014 Barbro Nilsson-Holmesten

TÖS rutin avvikelser SoL 2014 Barbro Nilsson-Holmesten Rutin för avvikelser inom Socialtjänstens område inom vården och omsorgen om äldre enligt föreskriften SOSFS 2011:9, Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. TÖS rutin avvikelser SoL 2014 Barbro

Läs mer

Tyck om Burlöv Den första resp. sista synpunkten under aktuell period registrerades 2014-01-02-2014-12-29

Tyck om Burlöv Den första resp. sista synpunkten under aktuell period registrerades 2014-01-02-2014-12-29 (8) 0400-043 Tyck om Burlöv Den första resp. sista synpunkten under aktuell period registrerades 04-0-0-04--9 Sammanfattning registrerade synpunkter % Avslutade 4 00,0% Totalt 4 00,0% Registrering av synpunkter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Sammanträdesprotokoll 109-119 Sammanträdesdatum 10 november 2015 Plats och tid Stadshuset, rum A 394, kl 08:15-10:50 Ajournerades kl 09:00-09:15. Tjänstgörande ledamöter Ordförande Jazmin Pettersson

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden åberopar och överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på JO, Riksdagens ombudsmäns begäran om yttrande.

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden åberopar och överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på JO, Riksdagens ombudsmäns begäran om yttrande. Dnr Sida 1 (5) 2015-08-26 Handläggare Helena Bergh 08-508 285 58 Till Trafiknämnden 2015-09-24 Trafikkontorets handläggning av överklagande av beslut om parkeringsbestämmelser på Konvaljestigen och Kaktusvägen.

Läs mer

Vänliga, tillmötesgående och korrekta

Vänliga, tillmötesgående och korrekta Det skulle vara bra med en grillplats Vänliga, tillmötesgående och korrekta Vi hör tydligt hissen Under hösten 2013 genomfördes en undersökning för att ta reda på hur du som hyresgäst uppfattar Saxborn

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Tekniska nämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 17 november 2015 Plats och tid Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum

Läs mer

Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola

Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola Biblioteksenkät 2010 1 Innehåll Inledning... 3 Metod... 3 Frågorna... 3 Redovisningen... 3 Svaren... 4 Antal svar... 4 Fördelning mellan orterna... 5 Könstillhörighet...

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteskrivelse den 25 januari 2016, inklusive bilaga.

Kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteskrivelse den 25 januari 2016, inklusive bilaga. 1(3) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Kommunledningsstaben TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-25 Dnr Lotta Carlborg, utvecklingsledare 054-515654 lotta.carlborg@hammaro.se SAMMANSTÄLLNING AV INKOMNA SYNPUNKTER TILL

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för synpunktshantering

Rutiner och riktlinjer för synpunktshantering Rutiner och riktlinjer för synpunktshantering Fastställda av Kf 69, 2012-10-01 2012-10-01 Sida 1 Rutiner för synpunktshantering i Essunga kommun Tacka för synpunkten Synpunkter och klagomål är något positivt.

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

Återrapportering av Åsikt Kävlinge Ärende 20 KS 2018/53

Återrapportering av Åsikt Kävlinge Ärende 20 KS 2018/53 Återrapportering av Åsikt Kävlinge Ärende 20 KS 2018/53 Sida 3 av 29 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-04-12 Dnr: KS 2018/53 Kommunstyrelsen Återrapportering av Åsikt Kävlinge Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering en jp Skolinspektionen Ronneby kommun stadshuset@ronneby.se Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Ronneby kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Ingick i projektgruppen för Kundtjänst 2009 Arbetsledare Enhetschef Servicecenterchef

Ingick i projektgruppen för Kundtjänst 2009 Arbetsledare Enhetschef Servicecenterchef Ingick i projektgruppen för Kundtjänst 2009 Arbetsledare Enhetschef Servicecenterchef Servicecenter 250.000 ärenden per år Telefon E-post och webbformulär Fysiska besök Facebook Specialister Socionomer

Läs mer

NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING

NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING NORBERGS KOMMUN KUNDENKÄT TEKNISK FÖRVALTNING Medborgarnas uppfattning om hur gator, parker, vatten och avlopp, sophämtning samt kundkontakter inom dessa områden sköts i Norbergs kommun Enkätundersökning

Läs mer

Att mäta och följa upp medborgarservice. så skapas strukturer för ständiga förbättringar

Att mäta och följa upp medborgarservice. så skapas strukturer för ständiga förbättringar Att mäta och följa upp medborgarservice så skapas strukturer för ständiga förbättringar André Hagberg 46 år Hässelby Stockholm Gatuingenjör Chef medborgarservice Intern projektledare Chef Kontaktcenter

Läs mer

Svar på medborgarförslag om hundrastgård

Svar på medborgarförslag om hundrastgård Skärholmens stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-29 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 240 16 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. Att

Läs mer

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun

Hemuppgift 5. Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess. Karlstads kommun Hemuppgift 5 Kommunledningskontorets ärendehanteringsprocess Karlstads kommun Motivering för den valda processen Hela flödet för ärendehanteringsproccessen på kommunledningskontoret har kartlagts. Ärendehanteringsprocessen

Läs mer

Riktlinjer för hög arbetsbelastning socialkontor barn- och ungdom. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner riktlinjen.

Riktlinjer för hög arbetsbelastning socialkontor barn- och ungdom. Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner riktlinjen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-03-21 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00009-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinjer

Läs mer

Några frågor om dig själv

Några frågor om dig själv Några frågor om dig själv B Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga

Läs mer

Årlig redovisning av Borås Stads inkomna synpunkter 2014

Årlig redovisning av Borås Stads inkomna synpunkter 2014 Sida 1(8) 2015-08-18 Dnr 2015/KS0218 Avd: Kvalitet och Utveckling Handläggare: Johan Olovson Årlig redovisning av Borås Stads inkomna synpunkter 2014 POSTADRESS 501 80 Borås BESÖKSADRESS Kungsgatan 55

Läs mer

Servicepolicy Bemötande och tillgänglighet 24 KS

Servicepolicy Bemötande och tillgänglighet 24 KS Servicepolicy Bemötande och tillgänglighet 24 KS 2018.321 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-20 170 Servicepolicy Bemötande och tillgänglighet (KS 2018.321)

Läs mer

Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg

Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-09 Sida 1 (4) Diarienr FSN 2017/00171-6.0.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Katarina Lindh Epost: katarina.lindh@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Regler för ansökan

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2013 Varbergs kommun Våren 2013 genomförde ett 90-tal kommuner undersökningar

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av vård- och omsorgsboendet Hemmet för Gamla

Verksamhetsuppföljning av vård- och omsorgsboendet Hemmet för Gamla Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (6) 2017-03-27 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-04-20 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 20-37

Sammanträdesprotokoll 20-37 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (23) 2017-02-15 Tekniska nämnden Sammanträdesprotokoll 20-37 Sammanträdesdatum 15 februari 2017 Plats och tid Kungsörstorp, kl 08:30-11:40 Ajournerades kl 10:10-10:35 Tjänstgörande

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Avtal mellan Västerås stad och Västerås Parkerings AB avseende köp av administrativa tjänster och parkeringsövervakning 2018

Avtal mellan Västerås stad och Västerås Parkerings AB avseende köp av administrativa tjänster och parkeringsövervakning 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-02-22 Sida 1 (1) Diarienr TN 2018/00113-3.12.4 Teknik- och fastighetsförvaltningen Anneli Asplin Epost: anneli.asplin@vasteras.se Kopia till Styrelsen för Västerås Parkerings

Läs mer

Kommunstyrelsen Tekniska nämnden

Kommunstyrelsen Tekniska nämnden c^v ' -s GOTLANDS -i KOMMUN Gotlands kommuns revisorer REVISIONSSKRIVELSE 2010-10-29 Kommunstyrelsen Tekniska nämnden Tekniska nämndens beslut avseende parkeringsavgifter Komrev inom PwC har på vårt uppdrag

Läs mer

Återrapportering av Åsikt Kävlinge

Återrapportering av Åsikt Kävlinge Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-02-27 Dnr: MN 2018/10 Återrapportering av Åsikt Kävlinge Förslag till beslut s beslut s godkänner återrapporteringen och överlämnar den till kommunstyrelsen. Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 105-118

Sammanträdesprotokoll 105-118 1 (11) Sammanträdesprotokoll 105-118 Sammanträdesdatum 15 september 2015 Plats och tid Stadshuset, rum A 391, kl 13:30-17:05 Ajournerades kl 13:30-13:45, 14:00-14:15 Tjänstgörande ledamöter Ordförande

Läs mer

Bromma stadsdelsförvaltnings råd för funktionshinderfrågor

Bromma stadsdelsförvaltnings råd för funktionshinderfrågor Bromma stadsdelsförvaltning Enheten för stöd och kvalité Sida 1 (6) 2019-08-20 Bromma stadsdelsförvaltnings råd för funktionshinderfrågor Närvarande: Ledamöter: Torbjörn Dacke (FUB/HSO) Ingmarie Matsson

Läs mer

Medlemsenkät Resultat. Om förvaltningen. Hantering av felanmälan. Värmepanna

Medlemsenkät Resultat. Om förvaltningen. Hantering av felanmälan. Värmepanna BRF Trönninge Äng Olsbjärsvägen 66 432 92 Varberg Medlemsenkät 2013 Detta dokument beskriver resultatet av den medlemsenkät som skickades ut till medlemmarna i Brf Trönninge äng under hösten 2013. Förutom

Läs mer

(6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun

(6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 1 (6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 2 (6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun Detta reglemente är fastställt av Vellinge kommunfullmäktige 2018-12-12

Läs mer

Så vet vi att vi gör rätt i vårt näringslivsarbete. Nöjd Kund Index. SKLs näringslivsnätverk. 5 februari 2015

Så vet vi att vi gör rätt i vårt näringslivsarbete. Nöjd Kund Index. SKLs näringslivsnätverk. 5 februari 2015 Så vet vi att vi gör rätt i vårt näringslivsarbete Nöjd Kund Index SKLs näringslivsnätverk 5 februari 2015 Hur blir man nöjd? Alla människor vill bli lyssnade till, känna att deras åsikter spelar roll

Läs mer

Tekniska kontoret framtid.norrkoping.se

Tekniska kontoret framtid.norrkoping.se Sammanställning av resultatet från workshopparna i Framtidens Norrköping på C Tekniska kontoret framtid.norrkoping.se Framtidens Norrköping på C Framtidens Norrköping på C var en aktivitet för alla medarbetare

Läs mer

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29

Kvalitetspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-10-29 Kvalitetspolicy för Köpings kommun Kvalitetspolicyn ingår i kommunens styrmodell inom ramen för kommunfullmäktiges policy för verksamhets- och ekonomistyrning.

Läs mer

Riktlinjer för service till Botkyrkaborna via Botkyrkas medborgarcenter

Riktlinjer för service till Botkyrkaborna via Botkyrkas medborgarcenter Riktlinjer för service till Botkyrkaborna via Botkyrkas medborgarcenter Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:46 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades

Läs mer

Sammanträdesdatum Tekniska nämnden 2008-02-28 10

Sammanträdesdatum Tekniska nämnden 2008-02-28 10 Tekniska nämnden 2008-02-28 10 Plats och tid Stadshuset, kl 14.30-16.50 Beslutande Lennart Rehn (s) ordförande Helena Qvick (s) Christer Cunow (s) Kent Persson (s) Bengt Lundgren (s) Kristina Spetz-Larsson

Läs mer

417 Dnr IFN 2019/

417 Dnr IFN 2019/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) 2019-03-07 AU Individ- och familjenämnden 417 Dnr IFN 2019/00096-1.3.2 Riktlinje för studier Beslut Individ- och familjenämndens arbetsutskott föreslår nämnden att ställa sig

Läs mer

Servicemätning via telefon och e-post

Servicemätning via telefon och e-post RAPPORT Servicemätning via telefon och e-post VETLANDA Januari 2017 BOX 55650 102 14 STOCKHOLM TEL 08 783 82 90 E-MAIL info@jsm-telefront.se BESÖKSADRESS: NÄRINGSLIVETS HUS, STORGATAN 19 www.jsm-telefront.se

Läs mer

Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst

Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst Ärendehanteringssystem för Solna Stads Kundtjänst Övergripande om kundtjänst Solna Stads kundtjänst ska från 15 januari 2015 vara den huvudsakliga kontaktvägen in till Solna Stad. Kontakt ska kunna tas

Läs mer

Medborgardialog Cyckliga Väsby

Medborgardialog Cyckliga Väsby Medborgardialog Cyckliga Väsby April 2015 1 Innehållsförteckning Medborgardialog... 3 Utvärdering/resultat av enkäten... 4 Deltagandet... 4 Fördelning av deltagande... 4 Hur transporterar du dig oftast

Läs mer

Tjänsteutlåtande - Samrådsremiss, Detaljplan för Västerås resecentrum, Dp 1811

Tjänsteutlåtande - Samrådsremiss, Detaljplan för Västerås resecentrum, Dp 1811 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-11-27 Sida 1 (2) Diarienr FN 2018/00474-1.7.1 Teknik- och fastighetsförvaltningen Sanna Edling Epost: sanna.edling@vasteras.se Kopia till Byggnadsnämnden Fastighetsnämnden Tjänsteutlåtande

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för synpunktshantering

RIKTLINJER. Riktlinjer för synpunktshantering RIKTLINJER Riktlinjer för synpunktshantering 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinjer för synpunktshantering Diarienummer: KS/2017:190 Fastställelsedatum: KS 104, 2017-05-29 Dokumentansvarig: Processtöd,

Läs mer

Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker.

Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker. Att skapa en sund dialog mellan tjänstemän och politiker. Lena.lindgren@skl.se Två uppdrag för politiker Demokratiaktör 1. Lärande 2. Legitimitet 3. Förståelse för prioriteringar 4. Transparens Serviceaktör

Läs mer