Kommunstyrelsen Tekniska nämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen Tekniska nämnden"

Transkript

1 c^v ' -s GOTLANDS -i KOMMUN Gotlands kommuns revisorer REVISIONSSKRIVELSE Kommunstyrelsen Tekniska nämnden Tekniska nämndens beslut avseende parkeringsavgifter Komrev inom PwC har på vårt uppdrag granskat rubricerat beslut. Vi noterar att tekniska nämndens beslut om parkeringsavgifter, , var ändamålsenligt. Det förefaller dock finnas olika uppfattning om vart innevånare ska vända sig när de överklagar ett beslut av denna typ. Vi finner detta oacceptabelt och vi förutsätter att kommunstyrelsen och tekniska nämnden tydliggör förhållandet. Kommunens revisorer önskar svar senast den 14 januari För kommunens revisorer Jan Lundgren Ordförande o

2 Revisionsrapport Granskning av tekniska nämndens beslut avseende parkeringsavgifter i Visby Gotlands kommun November 2010 Lars Åke Claesson

3 Innehållsförteckning 1. Uppdraget, bakgrund och revisionsfrågor Metod och avgränsning 3 2. Ärendebeskrivning och kontrollfrågor 4 3. Resultat - iakttagelser, bedömningar och rekommendationer 6 (2)

4 PRIC$/VÄ!~ERHOUSE(OOPERS 1. Uppdraget, bakgrund och revisionsfrågor På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Gotlands kommun har Pricewaterhouse- Coopers genomfört en granskning av tekniska nämndens beslut avseende parkeringsavgifter i Visby. Bakgrunden till uppdraget är att revisorerna vid olika tillfallen noterat att tekniska nämndens beslut överklagats till högre instans och att nämndens beslut har ändrats i dessa instanser. Så skedde även beträffande parkeringsavgifteraa (länsstyrelsen). Den övergripande revisionsfrågan är om tekniska nämndens beslutsunderlag avseende beslutet om parkeringsavgifter var ändamålsenligt. Eftersom beslutet kan betecknas som myndighetsutövning (beslut att införa parkeringsavgifter) bör beslutets syfte motiveras. Parkeringsavgifter får användas som ett styrmedel för att ordna trafik och parkeringssituationen i en kommun. I beslutet om parkeringsavgifter skall dock motivet klart framgå varför parkeringsavgifter införs. I revisorernas granskning ställer vi därför följande kontrollfrågor: Finns det en tydlig analys i beslutsunderlaget (TN )? Har tekniska nämnden tydligt motiverat varför man beslutar om parkeringsavgifter? På vilka grunder överklagades TN beslut och hur beslutade de berörda instanserna, dvs länsrätten, länsstyrelsen och slutligen transportstyrelsen? Hur blev resultatet av sommarens avgifter/regleringar? Vilka slutsatser kan dras av ärendets beslutsgång totalt sett? 1.1 Metod och avgränsning Dokumentstudier avseende en rad olika rapporter från tekniska förvaltningen avseende trafiksituationen i Visby under mer än l O år. Följande personer har intervjuats: Tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg Ledamoten i tekniska nämnden Jan Lindell Samhällsbyggnadsdirektör Bertil Klintbom Trafikingenjör Lennart Klintbom Parkeringsvakt Monika Nyberg (3)

5 Granskningen har avgränsats till att fokusera på handläggning och beslut kring parkeringsavgifterna. Vi har även, utifrån beslutets syfte, intervjuat en parkeringsvakt for att utröna om syftet uppfyllts. Utkast till rapport har tillställts intervjuade personer för sakgranskning. 2. Ärendebeskrivning och kontrollfrågor Ärendet har handlagts/beslutats på följande sätt: - Tekniska nämndens beslut 349, avseende Ändring av taxan för parkeringsavgifter, - Kommunstyrelsens beslut avseende Ändring av taxan för parkeringsavgifter, - Kommunfullmäktiges beslut avseende Ändring av taxan för parkeringsavgifter, - Tekniska nämndens beslut 219, avseende Införande av parkeringsavgifter, - Länsrättens hantering av överklagandet (beslut att länsrätten inte var rätt instans), - Länsstyrelsens beslut av överklagandet , - Tekniska nämndens beslut avseende dels ändring av tidigare beslut ( ) p.g.a. länsstyrelsens beslut, dels överklagande till transportstyrelsens av länsstyrelsens beslut, - Transportstyrelsens beslut Kan ej överklagas Finns det en tydlig analys i beslutsunderlaget (TN )? Det beslut som tekniska nämnden fattade innebar i korthet att införande av parkeringsavgifter skulle genomföras från årsskiftet 2009/2010 i enlighet med förvaltningens förslag. Dessutom fattade TN beslut om att begära tilläggsanslag hos kommunstyrelsen för investering, kronor för genomförandet. Enligt intervjuade kan man säga att beslutet grundades på en rad utredningar samt erfarenheter av de senaste årens trafiksituation i Visby. Har tekniska nämnden tydligt motiverat varför man beslutar om parkeringsavgifter? Motiven till föreslagna avgifter i fem zoner är: miljöskäl, omsättning på P-platser, ökad och säkrad tillgänglighet samt minskad söktrafik. Enligt intervjuade ville man komma från trafiksvårigheter som var tydliga under sommaren Avsikten var således att komma till rätta med trafiksituationen i innerstaden såväl som parkeringsflödet utanför muren. (4)

6 På vilka grunder överklagades TN beslut och hur beslutade de berörda instanserna, dvs länsrätten, länsstyrelsen och slutligen transportstyrelsen? Tekniska nämndens beslut överklagades till länsrätten av nio kommuninvånare. Samtliga klagande yrkar att tekniska nämndens beslut skulle upphävas. Dessutom yrkar en person att tekniska nämndens beslut om boendeparkering skulle upphävas. Efter handläggning av överklagandet (mål ) konstaterade länsrätten att de var fel instans och översände målet till länsstyrelsen fattade länsstyrelsen beslut avseende överklagandena: länsstyrelsen upphävde tekniska nämndens beslut i den del som avsåg införande av parkeringsavgifter och återförvisade ärendet för ny handläggning. Efter förtydligande framgick att upphävandet gällde med omedelbar verkan. Tekniska nämnden var tvungen att, mot bakgrund av länsstyrelsens beslut, lägga fram och fatta ett nytt beslut. Detta skedde vid sammanträdet Alliansen hade då tagit fram ett nytta förslag som byggde på ett majoritetsbeslut i alliansen. Vid sammanträdet ändrade sig en person i alliansen varför majoritetsbeslutet kom att förändras och det nya kompromissförslaget i TN kom att gälla parkeringsavgifter fram till sista augusti. Därefter skulle avgiftsbefrielse gälla. Vid sammanträdet 28 april fattade TN också beslut om att överklaga länsstyrelsens beslut till transportstyrelsen. Transportstyrelsen fattade beslut om att upphäva länsstyrelsens beslut och återförvisa ärendet till Gotlands kommun. I sin motivering hänvisar transportstyrelsen till proposition 1977/78:81. "Man måste skilja på två olika typer av beslut, nämligen dels de s.k "tunga", övergripande principbesluten, dels de beslut varigenom principerna omsätts i lokala trafikföreskrifter. När det gäller den förstnämnda typen av beslut, som är av principiell politisk betydelse, saknas anledning att tillämpa förvaltningsbesvär. Ifråga om de egentliga föreskrifterna är situationen annorlunda. De har i hög grad trafikteknisk natur och olika alternativ är ofta möjliga att använda för att nå samma resultat. För att trafikanterna skall få den nödvändiga förståelsen för trafikreglerade åtgärder är det också av avgörande betydelse att dessa används på ett likformigt sätt över hela landet. " Transportstyrelsen säger vidare i sitt beslut att tekniska nämnden inte meddelat några konkreta lokala föreskrifter utan beslutet i stället är av förberedande art. Således är det inte ett sådant beslut om egentliga föreskrifter som enligt 6 lagen om nämnder för vissa trafik- (5)

7 frågor för överklagas hos länsstyrelsen. Det innebär att länsstyrelsen inte borde ha tagit upp ärendet till prövning. I transportstyrelsens beslut kan indirekt utläsas att tekniska nämndens beslut innebar ett myndighetsbeslut. Huvudregeln är att myndighetsbeslut kan överklagas till länsrätten. Så skedde också. Länsrättens ansåg dock att överklagandet inte var en uppgift för dem att handlägga. Hur blev resultatet av sommarens avgifter/regleringar? De enda, övergripande slutsatserna av beslutade åtgärder avseende sommaren 2010, återfinns hos parkeringsvakterna som ger följande bild. - Under hela sommaren har det funnits lediga parkeringsplatser på öster. Undantaget är 5-6 regndagar. I detta fall uppger parkeringsvakterna att beslutet har utfallit som tänkt. -1 innerstaden har det däremot inte fungerat tillfredsställande. Det har varit mer parkering och längre. Ofta har bilarna stått hela dagen. Detta avser södertorg och stora torget och gatorna runt stora torget. Parkeringsavgifterna har inte styrt. - Parkeringsvakterna har upplevt en sommar där osäkerheten om vad som egentligen gäller har varit rådande. P.g.a. överklaganden har vakterna inte alltid kunnat svara trafikanterna på vad som gäller och detta har vållat irritation både hos trafikanterna och hos parkeringsvakterna. - Efter sista augusti införs avgiftsfri parkering i Visby. Boendeparkeringen i innerstaden berörs dock inte. Parkeringsvakterna ifrågasätter om det inte blir konstigt om besökare i innerstaden får stå gratis medan de boende får betala. 3. Resultat - iakttagelser, bedömningar och rekommendationer Svaret på revisionens övergripande revisionsfråga huruvida tekniska nämndens beslut var ändamålsenligt är ja. Vi bedömer att såväl analys som motiv till beslutet var tillräckligt underbyggda. Tekniska nämndens beslut sett ur ett ändamålsenligt synsätt var således korrekt. Vi noterar dock att beslutet både avser ett principiellt beslut i form av ett myndighetsbeslut - att besluta om att införa parkeringsavgifter och motiven till det samt beslutet hur man ska genomföra beslutet i detalj. Det sistnämnda skulle, enligt vår uppfattning, kunnat lösas på delegation. (6)

8 Länsrättens beslut att inte pröva överklagandena var uppenbarligen felaktigt eftersom beslutet kan betraktas som ett myndighetsbeslut. Vi har kontrollerat detta med transportstyrelsen som redovisar denna uppfattning. Länsstyrelsens beslut att ogilla tekniska nämndens beslut borde aldrig ha fattats enligt transportstyrelsens beslut. Det innebär att det merarbete och förnyade beslut som tekniska nämnden var tvungen att göra, med anledning av länsstyrelsens beslut, var helt i onödan. Vår bedömning är att det kan vara en fördel om våra rättsvårdande instanser vet vilka frågor som de ska behandla. I detta fall går det uppenbarligen att lära sig något av transportstyrelsens beslut. Vi bedömer vidare att tekniska nämndens syfte med att införa parkeringsavgifterna under sommaren åtminstone delvis har uppfyllts (enligt intervju med parkeringsvakt). (7)

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Granskning om styrelser och nämnder följer förvaltningsdomstols avgöranden

Granskning om styrelser och nämnder följer förvaltningsdomstols avgöranden Revisionsrapport* Granskning om styrelser och nämnder följer förvaltningsdomstols avgöranden Bodens kommun Juni 2006 Jan-Erik Wuolo Certifierad kommunal revisor *connectedthinking 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning

Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning Avgiftsbelagd parkering i Visby Tekniska förvaltningens förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning Tekniska nämnden i Gotlands kommun Handläggare Lennart Klintbom Trafikingenjör Under sommaren

Läs mer

Miljö och samhällsnämndens ledning och styrning av parkeringsverksamheten

Miljö och samhällsnämndens ledning och styrning av parkeringsverksamheten Revisionsrapport Miljö och samhällsnämndens ledning och styrning av parkeringsverksamheten Östersunds kommun 2010-10-21 Kjell Pettersson, Certifierad kommunal revisor Kjell Pettersson, projektledare Anneth

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens ordförandes delegationsbeslut

Granskning av kommunstyrelsens ordförandes delegationsbeslut Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens ordförandes delegationsbeslut Avesta kommun Datum Februari 2009 Ove Axelsson Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...3 1.2

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 8 oktober 2014 KLAGANDE AA MOTPART Region Gotland 621 81 Visby ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 12 september 2013

Läs mer

Arboga kommun. Granskning av investeringsprocessen. Projektplan KPMG AB Antal sidor: 5

Arboga kommun. Granskning av investeringsprocessen. Projektplan KPMG AB Antal sidor: 5 Granskning av investeringsprocessen Projektplan KPMG AB Antal sidor: 5 firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte och revisionsfråga 1 3. Avgränsning

Läs mer

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande.

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande. Datum Dnr/Beteckning 2 (8) offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering. Formuleringen I den omfattning som behövs för att ordna trafiken är central

Läs mer

Revisionsrapport. Protokollsgranskning. Oxelösunds kommun. April 2010 Christina Norrgård

Revisionsrapport. Protokollsgranskning. Oxelösunds kommun. April 2010 Christina Norrgård Revisionsrapport Protokollsgranskning Oxelösunds kommun April 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 1.1 Uppdrag och revisionsfråga...1 1.2 Avgränsning och metod...2 2 Protokoll...2

Läs mer

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedning nord, mitt, syd och öst- granskning

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

16 kap. 52 och 28 kap. 5 2 skollagen (2010:800), 10 kap. 1 och 3 kommunallagen (1991:900)

16 kap. 52 och 28 kap. 5 2 skollagen (2010:800), 10 kap. 1 och 3 kommunallagen (1991:900) HFD 2017 ref. 35 Ett kommunalt beslut om grundbelopp till fristående skolor som inte riktar sig till en viss enskild huvudman har inte ansetts kunna bli föremål för förvaltningsrättsligt överklagande.

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Huddinge kommun. Granskning av delegation av beslutanderätt

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Huddinge kommun. Granskning av delegation av beslutanderätt Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna 2014 Huddinge kommun Granskning av delegation av beslutanderätt Innehåll Innehåll...2 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...5 2.1. Bakgrund...5

Läs mer

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC Intern kontroll 2016 Revisionsrapport Vänersborgs kommun Henrik Bergh Mars 2017 Intern kontroll år 2o16 PWC Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 1.1. Sammanfattande bedömning 3 1.2. Förslag till åtgärd

Läs mer

Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter

Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter Granskning av Regionstyrelsens arbete med skydd mot korruption och oegentligheter Region Gotland Revisionsrapport Datum 2011-03-10 Författare Lars Åke Claesson Innehåll 1. Inledning och revisionsfråga...

Läs mer

Uppföljning avseende Tekniska nämndens styrning och kontroll av gatuunderhållet

Uppföljning avseende Tekniska nämndens styrning och kontroll av gatuunderhållet Revisionsrapport Uppföljning avseende Tekniska nämndens styrning och kontroll av gatuunderhållet Projektledare Adrian Göransson Certifierad kommunal revisor Projektmedarbetare Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor

Läs mer

Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken.

Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken. Avgiftsbelagd parkering i Visby Samhällsbyggnadsförvaltningens principförslag för att styra trafiken. Bilaga 1 till TN 2011 03 Parkeringsavgift Förslag till Zonindelning, avgift och tidsbegränsning. Zon

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik Nämnden för Teknik PROTOKOLLSUTDRAG 2017-03-22 40 Svar till kommunrevisionen - Granskning av VA-försörjning TE/2016:433 1.2.2 Beslut Nämnden för Teknik tar förvaltningens förslag till svar enligt tjänsteskrivelse

Läs mer

Den kommunala vuxenutbildningen

Den kommunala vuxenutbildningen Revisionsrapport Den kommunala vuxenutbildningen en uppföljning Halmstads kommun 14 september 2009 Bo Thörn Sammanfattning Revisorerna i Halmstads kommun har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Läs mer

TN 52 Boendeparkering

TN 52 Boendeparkering TN 52 Boendeparkering Bakgrund Sedan 2009 har boende i Visby innerstad haft möjligheten att lösa särskild boendeparkering. Kriterierna för detta är; Folkbokförd/fast boende på fastighet innanför ringmuren

Läs mer

Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare, beslut om svar till Kommunrevisionen

Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare, beslut om svar till Kommunrevisionen Bilaga 6:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2018:157-007 2018-05-15 1/1 Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare, beslut om svar till Kommunrevisionen Förslag till

Läs mer

En kommuns beslut om att parkeringsavgift inte ska tas ut för miljöbilar har ansetts strida mot lag.

En kommuns beslut om att parkeringsavgift inte ska tas ut för miljöbilar har ansetts strida mot lag. HFD 2014 ref 57 En kommuns beslut om att parkeringsavgift inte ska tas ut för miljöbilar har ansetts strida mot lag. Lagrum: 2 lagen (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser

Läs mer

Granskning av delegation av beslutanderätt svar på skrivelse från Huddinge kommuns revisorer

Granskning av delegation av beslutanderätt svar på skrivelse från Huddinge kommuns revisorer KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-02-05 KS-2014/1683.912 1 (4) HANDLÄGGARE Stenbacka, Patrick 08-535 302 88 Patrick.Stenbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Granskning

Läs mer

Delegationsordning för servicenämnden

Delegationsordning för servicenämnden Delegationsordning för servicenämnden Beslutad av servicenämnden den 23 november 2016. Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt Med

Läs mer

Parkering arrendeinnehavare kajplats

Parkering arrendeinnehavare kajplats TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-20 1 (1) Diarienr NIF 2016/00378-7.4.4 Kultur-, idrott- och fritidsförvaltningen Karin Spets Epost: karin.spets@vasteras.se Kopia till Nämnden för idrott och friluftsliv Parkering

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Kalmar kommun 2010-09-28 Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga... 3

Läs mer

Protokollsanalys. Leksands kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Tove Färje

Protokollsanalys. Leksands kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Tove Färje Protokollsanalys Leksands kommun Revisionsrapport Februari 2011 Tove Färje Innehållsförteckning SAMMANFATTNING OCH BEDÖMNING... 3 1 BAKGRUND... 4 1.1 UPPDRAG OCH REVISIONSFRÅGA... 4 1.2 AVGRÄNSNING OCH

Läs mer

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc

Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Certifierad kommunal revisor ErikJansen Revisionskonsult mars 2017 pwc Innehåll 1. Inlediting... 2 1.1. Inledande information om organisationsförändring... 2

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Delegationsordning för servicenämnden

Delegationsordning för servicenämnden Delegationsordning för servicenämnden Beslutad av servicenämnden den 30 januari 2019 Aktualiseras av tillträdande nämnd i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt Med

Läs mer

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen.

Delegationsordning. Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsnämnd fastställer delegationsordningen. Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (5) 2018-02-13 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Delegationsordning Förvaltningens förslag till

Läs mer

Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015)

Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015) LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 51 177 Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015) Dnr 2015-A0172 Miljö- och byggnadsnämndens beslut Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att anta miljö- byggnadsnämndens

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av ärendeberedning till Direktionen Anders Pålhed

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av ärendeberedning till Direktionen Anders Pålhed Revisionsrapport Granskning av ärendeberedning till Direktionen Nerikes Brandkår 2014-10-22 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 3. Syfte... 4 3.1 Metod... 4 3.2 Avgränsning... 4 4. Rutinen

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Finspångs kommun augusti 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 2 Uppdrag och revisionsfråga...1

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av bisysslor. KPMG AB 16 oktober 2012 Lars Jönsson

Olofströms kommun. Granskning av bisysslor. KPMG AB 16 oktober 2012 Lars Jönsson KPMG AB 16 oktober 2012 Lars Jönsson Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Revisionskriterier 1 5. Ansvarig nämnd 2 6. Metod 2 7. Noteringar från granskningen 2 7.1 Finns kännedom om bisysslor?

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning

Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Förstudie Granskning av kommunstyrelsens förutsättningar för styrning och ledning Båstad kommun Adrian Göransson, revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Kontrollmål 1 1.3

Läs mer

Hantering av motioner och medborgarförslag

Hantering av motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Hantering av motioner och medborgarförslag Bollnäs kommun Maj 2009 Tove Färje Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING OCH BEDÖMNING... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 UPPDRAG OCH REVISIONSFRÅGA...

Läs mer

Ärendehanteringssystemets funktionalitet och användarvänlighet

Ärendehanteringssystemets funktionalitet och användarvänlighet Ärendehanteringssystemets funktionalitet och användarvänlighet Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Oktober 2010 Ove Axelsson Tove Färje Innehållsförteckning SAMMANFATTNING.........3 INLEDNING......4

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Revisionsrapport* Delegationer. Bollnäs kommun. December Författare Ove Axelsson. *connectedthinking

Revisionsrapport* Delegationer. Bollnäs kommun. December Författare Ove Axelsson. *connectedthinking Revisionsrapport* Delegationer Bollnäs kommun December 2007 Författare Ove Axelsson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 1.1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av patientnämnden

Granskning av patientnämnden Revisionsrapport Granskning av patientnämnden Landstinget i Östergötland Eva Andlert Cert. kommunal revisor Christina Widerstrand Cert. kommunal revisor Eva Ogensjö Cert. kommunal revisor 2013-04-11 Granskning

Läs mer

Kommunstyrelsen Svar på revisionens granskning av exploateringsverksamheten (KS )

Kommunstyrelsen Svar på revisionens granskning av exploateringsverksamheten (KS ) Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-10-23 193 Svar på revisionens granskning av exploateringsverksamheten (KS 2017.076) Beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande och överlämnar det till kommunfullmäktige.

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun 7 Juni 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning

Läs mer

KALLELSE BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

KALLELSE BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 1 (14) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE 2019-02-27 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Tid tisdagen den 5 mars 2019 kl. 08:30 Plats Sessionssalen Är Du förhindrad att närvara meddelar Du nämndsekreterare

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen beträffande höjning av boendeparkeringsavgiften Föreläggande om yttrande från Länsrätten i Stockholms län

Laglighetsprövning enligt kommunallagen beträffande höjning av boendeparkeringsavgiften Föreläggande om yttrande från Länsrätten i Stockholms län PM 2004 RIII (Dnr 309-903/2004) Laglighetsprövning enligt kommunallagen beträffande höjning av boendeparkeringsavgiften Föreläggande om yttrande från Länsrätten i Stockholms län Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

Samspel politik och förvaltning

Samspel politik och förvaltning Revisionsrapport Samspel politik och förvaltning Sollefteå kommun Maj-Britt Åkerström Cert. kommunal revisor Augusti 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Revisionell

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Beslutad av kultur- och fritidsnämnden 27 april 2017. Aktualiseras av nämnden i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt

Läs mer

Delegation av beslutanderätten Härryda kommun

Delegation av beslutanderätten Härryda kommun Revisionsrapport Delegation av beslutanderätten Härryda kommun 2009-05-25 Hans Gåsste, Certifierad kommunal revisor 2009-05-25 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 1.1 Uppdrag och revisionsfråga...4

Läs mer

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius Cert. Kommunal revisor Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende Gällivare kommun Handläggning och dokumentation

Läs mer

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna februari Burlövs kommun. Granskning av nämndernas protokoll

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna februari Burlövs kommun. Granskning av nämndernas protokoll Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna februari 2016 Burlövs kommun Granskning av nämndernas protokoll Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 2.1. Bakgrund...4 2.2. Syfte och

Läs mer

Kommunens investeringsverksamhet

Kommunens investeringsverksamhet www.pwc.se Revisionsrapport Clas-Bertil Söderlund Cert. kommunal revisor Maj 2013 Kommunens investeringsverksamhet Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Allmänna handlingar. Vänersborgs kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Staffan Löfving

Allmänna handlingar. Vänersborgs kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Staffan Löfving Allmänna handlingar Vänersborgs kommun Revisionsrapport Februari 2011 Staffan Löfving Inledning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Vänersborgs kommun har Komrev, inom PwC, granskat ärendehantering,

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av Samhällsbyggnadsnämnden. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av Samhällsbyggnadsnämnden. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av Samhällsbyggnadsnämnden Härjedalens Kommun 21 Mars 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Ny förvaltningsorganisation

Ny förvaltningsorganisation www.pwc.se Översiktlig granskning Joanna Hägg Ny förvaltningsorganisation Solna stads förtroendevalda revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-22 Diarienummer: N132-0504/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över förslag

Läs mer

Uppföljande granskning av handläggning/beredning av motioner

Uppföljande granskning av handläggning/beredning av motioner SLUTDOKUMENT 1(2) 2012-12-20 För kännedom; Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Kommunstyrelsen Miljö- och byggnämnden Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Fritids- och kulturnämnden Uppföljande

Läs mer

Verkställighet och återrapportering av beslut

Verkställighet och återrapportering av beslut Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering av beslut Motala kommun April 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...1 2 Bakgrund...2 2.1 Uppdrag

Läs mer

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet PM 2009: RI (Dnr 001-1593/2009) Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Juridisk vägledning Reviderad november 2012 Mer om Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Förvaltningslagens bestämmelser gäller för skolor med offentlig huvudman. Förvaltningslagens bestämmelser

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 7 mars 2012 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings beslut den 18 mars 2011

Läs mer

Kommunstyrelsens kontors forslag till kommunfullmäktiges beslut:

Kommunstyrelsens kontors forslag till kommunfullmäktiges beslut: SÖDERTÄLJE KOMMUN " KOMMUNSTYRElSENS KONTOR Tjänsteskrivelse 2008-05-15 2008 -G5 'l J Kommunstyrelsen ~Z

Läs mer

landet skall nyvalda fullmäktige välja revisorer för granskning av verksamheten under de fyra följande åren. Lag (2006:369).

landet skall nyvalda fullmäktige välja revisorer för granskning av verksamheten under de fyra följande åren. Lag (2006:369). 9 kap. Revision Val av revisorer 1 Under de år då val av fullmäktige har förrättats i hela landet skall nyvalda fullmäktige välja revisorer för granskning av verksamheten under de fyra följande åren. Lag

Läs mer

Kommunstyrelsen 2014-02-04 1 (3)

Kommunstyrelsen 2014-02-04 1 (3) Gagnefs kommun Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2014-02-04 1 (3) Sida Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 08.00-08.10 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sofia Jarl

Läs mer

Granskning av kommunens hantering av styrdokument

Granskning av kommunens hantering av styrdokument Granskning av kommunens hantering av styrdokument Smedjebackens kommun Revisionsrapport Februari 2011 Hans Gåsste Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning...... 3 1 Bakgrund och syfte......

Läs mer

Förändring av den politiska organisationen

Förändring av den politiska organisationen www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund & Robert Bergman Förändring av den politiska organisationen Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

DOM 2015-06-08 Stockholm

DOM 2015-06-08 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2015-06-08 Stockholm Mål nr P 8175-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-08-15 i mål nr P 5005-13, se

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Barnomsorg inkl. förskola Den utvidgade lagregleringen inom barnomsorgen - en sammanställning av några läns- och kammarrättsdomar

Barnomsorg inkl. förskola Den utvidgade lagregleringen inom barnomsorgen - en sammanställning av några läns- och kammarrättsdomar Cirkulärnr: 1995:106 Diarienr: 1995/1633 Handläggare: Sektion/Enhet: Kjell-Åke Eriksson Datum: 1995-05-30 Mottagare: Rubrik: Skola och barnomsorg Kommunstyrelsen Barnomsorg inkl. förskola Den utvidgade

Läs mer

Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen

Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen Revisionsrapport Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen Härryda kommun Juni 2009 Lars Näsström Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Tidigare granskningsarbete...3

Läs mer

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun

Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun Revisionsrapport Utskottsorganisation. Ragunda kommun 30Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Budgetprocessen... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag av kommunens

Läs mer

Rapport avseende granskning av Tillsynsavgifter. Östersunds kommun

Rapport avseende granskning av Tillsynsavgifter. Östersunds kommun Rapport avseende granskning av Tillsynsavgifter Östersunds kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Revisionell bedömning 6 4. Bilagor 7 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Viktigt att veta som förtroendevald. Kommunjurist Camilla Carlbom Hildingsson Kommunledningskontoret

Viktigt att veta som förtroendevald. Kommunjurist Camilla Carlbom Hildingsson Kommunledningskontoret Viktigt att veta som förtroendevald Kommunjurist Camilla Carlbom Hildingsson Kommunledningskontoret Utbildningsdag för förtroendevalda 22 januari 2019 Kommunernas befogenheter Kommunalt beslutsfattande

Läs mer

Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll

Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg och Sandra Marcusson Lekmannarevision Granskning av beslutsunderlag och protokoll April 2016 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och Revisionsfråga...

Läs mer

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Bjervner Åsa Datum 2016-05-17 Diarienummer KSN-2016-1105 Kommunstyrelsen Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Granskning av delegationshanteringen

Granskning av delegationshanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delegationshanteringen Hans Gåsste Johanna Kemppainen Augusti 2016 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Emil Forsling Auktoriserad revisor Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i kommunallagen (1991:900); SFS 1999:621 Utkom från trycket den 30 juni 1999 utfärdad den 10 juni 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om kommunallagen

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder

Revisionsrapport Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Intern kontroll avseende representation och resor hos samtliga nämnder Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 18 december 2014 B 6273-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART MB Ombud och offentlig försvarare: Advokat ML SAKEN

Läs mer

Revisionsrapport. Protokollsgranskning. Mora kommun. Oktober 2010 Christina Widerstrand

Revisionsrapport. Protokollsgranskning. Mora kommun. Oktober 2010 Christina Widerstrand Revisionsrapport Protokollsgranskning Mora kommun Oktober 2010 Christina Widerstrand 2010-10-18 Christina Widerstrand, projektledare Hans Gåsste, uppdragsledare Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 1 1.1

Läs mer

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010 Haninge kommun Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Syfte och avgränsning...2 2. Bakgrund och

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden åberopar och överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på JO, Riksdagens ombudsmäns begäran om yttrande.

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden åberopar och överlämnar detta tjänsteutlåtande som svar på JO, Riksdagens ombudsmäns begäran om yttrande. Dnr Sida 1 (5) 2015-08-26 Handläggare Helena Bergh 08-508 285 58 Till Trafiknämnden 2015-09-24 Trafikkontorets handläggning av överklagande av beslut om parkeringsbestämmelser på Konvaljestigen och Kaktusvägen.

Läs mer

FÖRFATTNING Nämnden har det yttersta ansvaret för verksamheten. Därför ska beslut som fattas till följd av delegation alltid anmälas i nämnden.

FÖRFATTNING Nämnden har det yttersta ansvaret för verksamheten. Därför ska beslut som fattas till följd av delegation alltid anmälas i nämnden. FÖRFATTNING 1.3.6 Antagen av valnämnden 25, 2018 Delegationsordning för valnämnden Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden. Nämnd har enligt 6 kap 33-38 i Kommunallagen möjlighet

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsprocess efter antagande av ny upphandlingspolicy Trelleborgs kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsprocess efter antagande av ny upphandlingspolicy Trelleborgs kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlingsprocess efter antagande av ny upphandlingspolicy Trelleborgs kommun Fredrik Andrén November 2012 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 2. Inledning 4 2.1.

Läs mer

JAMTLAND HARJEDALEN. Granskning av Regionala utvecklingsnämnden 2015 REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT REGION. Dnr: REV/29/2015

JAMTLAND HARJEDALEN. Granskning av Regionala utvecklingsnämnden 2015 REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT REGION. Dnr: REV/29/2015 Dnr: REV/29/2015 REGION JAMTLAND HARJEDALEN REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Granskning av Regionala utvecklingsnämnden 2015 Ansvarig: Ulf Rubensson 2 (5) 1 SAMMANFATTNING Regionala utvecklings nämnden

Läs mer

Uppföljning av anmärkning lönebildning och tillsättande biträdande kommundirektör

Uppföljning av anmärkning lönebildning och tillsättande biträdande kommundirektör Sid 1 (4) Granskningsrapport Dnr 18REK20 2018-10-05 Revisorerna i Gävle kommun Gunilla Beckman Ljung Telefon 026-17 94 92 gunilla.beckman-ljung@gavle.se Uppföljning av anmärkning lönebildning och tillsättande

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 8 november 2016 KLAGANDE Socialnämnden i Södertälje kommun 151 89 Södertälje MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Nylund Simon Löwenthal Oktober 2017 Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2.

Läs mer

Södertälje kommun. Granskning av upphandling och hantering av avtal inom social- och omsorgskontoret och samhällsbyggnadskontoret

Södertälje kommun. Granskning av upphandling och hantering av avtal inom social- och omsorgskontoret och samhällsbyggnadskontoret Revisionsrapport 5/2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna 2014 Södertälje kommun Granskning av upphandling och hantering av avtal inom social- och omsorgskontoret och samhällsbyggnadskontoret Innehåll

Läs mer

Öfn 83 Redovisning av statistik från kansliet

Öfn 83 Redovisning av statistik från kansliet Öfn 83 Redovisning av statistik från kansliet - Månatlig statistik över överförmyndarnämndens verksamhet. Överförmyndarnämnden godkänner redovisningen. Öfn 84 Beslut om redovisning i förenklad form Akt

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid 25 januari 2006

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid 25 januari 2006 Bilaga 2:5 till kommunstyrelsens protokoll den 25 januari 2006, 15 PM 2006 RIII (Dnr 314-4097/2005) Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet med uppdrag till Vägverket Remisstid

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-03-19 42 Svar på revisionsrapport om kommunens förebyggande arbete avseende arbetsmiljö, sjukfrånvaro och rehabilitering (KS 2017.521) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer