ÅTERVÄNDANDEFONDEN (RF) PROGRAM FÖR 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅTERVÄNDANDEFONDEN (RF) PROGRAM FÖR 2012"

Transkript

1 ÅTERVÄNDANDEFONDEN (RF) PROGRAM FÖR 2012 MEDLEMSSTAT: Finland FOND: Återvändandefonden ANSVARIG MYNDIGHET: Inrikesministeriet, enheten för internationella ärenden OMFATTAR ÅR: INSATSER SOM SKA STÖDAS I PROGRAMMET ENLIGT VALDA PRIORITERINGAR OBS. Projekten för att genomföra insatserna nedan är ännu inte utvalda för medfinansiering. I detta skede är insatsbeskrivningarna vägledande. Resultat och indikatorer samt detaljerad information om finansiering kan endast delges efter valet av projekt, och detta val är i hög grad beroende av antalet och kvaliteten på inlämnade projektförslag Insatser för att genomföra PRIORITERING 1: Stöd för utveckling av strategiska tillvägagångssätt för återvändandehantering Insatserna i prioritering 1 i återvändandefondens program för år 2012 syftar till att: utveckla hanteringen av frivilliga och påtvingade återvändanden inom alla nivåer, inklusive utvärdering och forskning inom ämnet. utveckla planer för frivilligt återvändande och program för stora grupper av återvändande, speciellt på nationell nivå. utveckla planer och program för frivilligt återvändande för utsatta återvändande. förbättra situationen för de mest utsatta återvändande. utveckla processen för påtvingade återvändanden. INSATS A1: Att utveckla återvändandeplaner och -program som bygger på frivillighet 1. Insatsens syfte och omfattning Det långsiktiga och huvudsakliga syftet är att utforma ett ramprogram inriktat på att ta fram ett gemensamt system för att hjälpa och vägleda frivilliga återvändande och öka samarbetet mellan olika aktörer, som t.ex. mellan nationella behöriga myndigheter, flyktingförläggningar samt nationella och internationella medborgarorganisationer. Detta ska uppnås genom att utnyttja resultat och goda praxis som erhållits från projekt under tidigare årsprogram.

2 Den viktigaste iakttagelsen utgående från erfarenheterna från de tidigare årsprogrammen är att det finns ett akut behov av ett övergripande nationellt angreppssätt på frivilliga återvändanden. Det har reagerats på behovet redan i ÅP 2009 och arbetet har fortsatt i ÅP 2010 och ÅP Med direktivet om återvändande kommer det frivilliga återvändandet i fortsättningen att ges en allt större vikt. Systemet för frivilligt återvändande har allt kraftigare koncentrerats till en enda aktör i stället för till små fristående projekt. Under denna insats ska systemet för frivilligt återvändande som utvecklats under de tidigare årsprogrammen förstärkas så att det kan konsolideras som den finländska mallen för frivilligt återvändande. Under de tidigare årsprogrammen fick särskilda geografiska områden tidvis en mer framträdande ställning än andra, men nu är grundprincipen att länderna för återvändande är jämbördiga. I praktiken innebär detta att de återvändande får samma service oberoende av till vilket land de tänker återvända. Särskild vikt ska också läggas vid projekt som är inriktade på att följa upp återintegreringen i målländerna. Under tidigare årsprogram har man strävat efter att särskilt uppmärksamma grupper i utsatta situationer, och denna prioritering kommer att fortsätta. Det förefaller dock vara uppenbart att det effektivaste sättet att betjäna dessa grupper är att göra det via det koncentrerade systemet för frivilligt återvändande som beaktar specialbehoven. Å andra sidan kan också projekt som är inriktade på särskilt utsatta grupper fortsättningsvis erhålla finansiering. Utsatta grupper är exempelvis socialt isolerade kvinnor, ensamförsörjare, åldringar, barn och personer som utsatts för tortyr. Inom denna åtgärd kan insatserna t.ex. omfatta researrangemang för de återvändande, engångsersättningar som utbetalas till återvändande eller annan form av stöd för återintegreringen, seminarier och utbildningstillfällen för intressentgrupper osv. Beslut om stöd som riktas till de återvändande fattas av fondens ledningsgrupp tillsammans med mottagaren så att man kan säkerställa att olika projekt inte konkurrerar med varandra. 2. Förväntade stödmottagare Nationella behöriga myndigheter samt nationella och internationella medborgarorganisationer.. 3. Vid behov motiveringar till projekt som genomförs direkt av den ansvariga myndigheten såsom verkställande organ Den ansvariga myndigheten fungerar som upphandlande myndighet eftersom det anordnas en öppen förslagsomgång.

3 4. Förväntade kvantifierbara resultat och indikatorer som ska användas Åtgärdens mest centrala mål är att öka antalet frivilliga återvändanden och den relevanta kvantifierbara indikatorn är därför det förverkligade antalet frivilliga verkliga återvändande. Antalet återvändande under tidigare år kan användas som jämförelse: åren var antalet frivilliga återvändande årligen omkring 40 och år 2010 var de återvändande omkring 250. Minimimålsättningen är att bevara 2010 års nivå och eventuellt överskrida den. 5. Synliggörande av EG-finansiering Enligt finansieringsbesluten för projekten ska återvändandefondens deltagande i finansieringen samt EU-logon vara synliga i all informations- och projektverksamhet. 6. Komplementaritet med liknande åtgärder som finansieras av andra EGinstrument, om tillämpligt Vid valet av projekt för medfinansiering fästs särskild uppmärksamhet vid komplementariteten, dvs. att de åtgärder som medfinansieras kompletterar den nationella migrations- och återvändandepolitiken och andra därtill anslutna insatser som medfinansieras av andra EG-instrument. 7. Finansiell information Projekt under denna insats kan genomföra de specifika prioriteringarna 1.1 och 1.2 och därför kan de erhålla finansiering från gemenskapen på högst 75 procent. Projekten kan även genomföras med normal prioritet. Bidraget från återvändandefonden beräknas till euro Insatser för att genomföra PRIORITERING 3: Stöd till nyskapande nationella (och internationella) verktyg för återvändandehantering Insatserna i prioritering 3 i programmet för 2012 för återvändandefonden syftar till att: utveckla rådgivnings- och informationsåtgärder i syfte att främja frivilliga återvändanden och att öka antalet frivilliga återvändanden utveckla uppföljningen av återintegrering för att samla in och förmedla information om förhållandena i målländerna till de finländska myndigheterna och till potentiella frivilliga återvändande utveckla informationssystem som landdatabaser och andra informationssystem för att underlätta beslutsfattande av berörda myndigheter.

4 INSATS C3: Utveckling av informations- och rådgivningstjänster till potentiella återvändande 1. Insatsens syfte och omfattning Insatsens syfte är att utveckla rådgivnings- och vägledningsåtgärder för att främja frivilligt återvändande och öka antalet frivilliga återvändande. Målet är att få målsamfund att delta i förmedlingen av information. Avsikten är att informationen överförs i två riktningar, å ena sidan till potentiella återvändande och å andra sidan till olika samfund och myndigheter i Finland för mållandets återvändande. Detta är ett sätt att ekonomiskt stöda potentiella återvändande och deras återintegrering i ett tredje land, och även att informera om förhållandena i mållandet. Informationen kan ta upp frågor om utbildnings- och arbetsmöjligheter, bostäder och annat tillgängligt stöd i mållandet. Dessutom kan potentiella återvändande informeras om tillgängliga alternativ i Finland i fråga om frivilligt återvändande. De nätverk som skapas genom samarbete med lokala aktörer i målländerna kan även användas för att följa upp återintegreringen. Det förväntas att medborgarorganisationer för invandrare kan bidra till att nå målgruppen genom att tillhandahålla aktuell information på dess modersmål. Dessa medborgarorganisationer har vanligtvis goda kontakter till målländerna och kan därför bättre förmedla information om risker vid återvändande och även information om behov i målländerna till de berörda invandrarsamfunden i Finland. Projekt som finansieras enligt denna insats kan även underlätta det för andra projekt att nå ut till målgruppen potentiella återvändande anser ofta att information på deras eget modersmål och från sina egna landsmän är mer tillförlitlig och korrekt. Informationsåtgärderna under denna insats kan till exempel omfatta: radioprogram, att utveckla webbplatser, seminarier och annan slags utbildning osv. Det bör ändå noteras att även projekt som genomförts under insats 1 högst sannolikt innehåller informationsåtgärder, varför fondens ledningsgrupp ska övervaka i vilken omfattning enskilda informationsinriktade projekt kommer att finansieras under denna insats. I ÅP 2010 och ÅP 2011 valdes inga projekt att finansieras under insats 3. Det är alltså skäl att betona att genomförandet av insatsen är beroende av processen för urval av projekt. De projektinsatser som finansieras under insats 3 är i huvudsak likartade som de projektinsatser som beskrivits i tidigare årsprogram. 2. Förväntade stödmottagare Nationella och internationella medborgarorganisationer och nationella myndigheter. 3. Vid behov motiveringar till projekt som genomförs direkt av den ansvariga myndigheten såsom verkställande organ Den ansvariga myndigheten fungerar som upphandlande myndighet eftersom det anordnas en öppen förslagsomgång. 4. Förväntade kvantifierbara resultat och indikatorer som ska användas

5 Åtgärdens mest centrala kvantifierbara mål är en ökning av antalet frivilliga återvändande. Hur målet uppfylls är dock svårare att mäta än i insats 1. Huvudindikator blir antalet människor som informationsinsatser finansierade av åtgärden riktats till. Antalen beror i hög grad på de finansierade projekten, men det kan förväntas att informationsåtgärderna i ett enskilt projekt når hundratals eller upp till tusen människor som hör till målgruppen. Utdelade broschyrer eller seminarier som arrangerats kan även fungera som kvantifierbara indikatorer. Det är igen svårt att på förhand uppskatta några siffror. I princip ska varje projekt anordna ett avslutande seminarium där man diskuterar projektets resultat och teman. 5. Synliggörande av EG-finansiering Enligt finansieringsbesluten för projekten ska återvändandefondens deltagande i finansieringen samt EU-logon vara synliga i all informations- och projektverksamhet. 6. Komplementaritet med liknande åtgärder som finansieras av andra EGinstrument, om tillämpligt Vid valet av projekt för medfinansiering fästs särskild uppmärksamhet vid komplementariteten, dvs. att de åtgärder som medfinansieras kompletterar den nationella migrations- och återvändandepolitiken och andra därtill anslutna insatser som finansieras av andra EG-instrument. 7. Finansiell information Projekt under denna insats kan genomföra den specifika prioriteringen 3.1 och därför kan de erhålla finansiering från gemenskapen på högst 75 procent. Projekten kan även genomföras med normal prioritet. Bidraget från återvändandefonden för projektet beräknas till euro. INSATS C4: Vidareutveckling av informationssystem 1. Insatsens syfte och omfattning Syftet med insats 4 är att stöda utvecklandet av återvändandehanteringen genom att vidareutveckla Migrationsverkets landinformationstjänst eller andra informationssystem.. Den befintliga landinformationstjänsten som upprätthålls av Migrationsverket är främst utformad för verkets interna bruk, men tillhandahåller även vissa externa tjänster. Landinformationstjänsten är underordnad Migrationsverkets enhet för juridisk service och landinformation och den är oberoende av de enheter som deltar i beslutfattandet. Huvuduppgifterna för landinformationen är:

6 att anskaffa och producera tillförlitlig och aktuell information om utreseländer (Country of Origin/COI); användningen av informationen är begränsad till beslutsunderlag gällande asyl, migration och medborgarskap att upprätthålla och utveckla en elektronisk informationsdatabas som i huvudsak används internt, men även av migrationsmyndigheter. Tjänsterna inom landinformationen eller mindre databaser och tjänster som tillhandahålls av andra myndigheter eller organisationer är inte planerade för frågor om återvändande och återsändande. Åtgärder som finansieras av fonden är dock begränsade till att gälla verksamhetsområdet för frivilligt och påtvingat återvändande. En underavdelning om möjligheterna att återvända infördes i landinformationen enligt årsprogrammet 2008 om Afghanistan och enligt årsprogrammet 2009 om Irak. Underavdelningen ingår i en öppen landdatabas som finns på Migrationsverket www-sida ( Användarrättigheterna till landinformationsdatabasen om utreseländer (COI-systemet) som kallas Tellus ska enligt planerna utvidgas till alla aktörer som deltar i återvändandeprocesser vid frivilligt återvändande, medborgarorganisationer samt övriga aktörer som de återvändande själva. Nationella myndigheter har redan möjligheter att erhålla personliga användarrättigheter till Tellus-systemet. Databasen ska hjälpa myndigheterna och de återvändande att skaffa sig en uppfattning om till vilka länder ett tryggt och säkert återvändande är möjligt och realistiskt. I tidigare projekt som genomförts under denna insats har man främst erhållit information inriktad på säkerhetsfrågor för bedömning av ett säkert återvändande. Databasen ska även innehålla information om mållandets behov av yrkesmänniskor och entreprenörer samt kunnande mm. som landet är i behov av för att utvecklas. Förutom de myndigheter som arbetar med återvändandeprocesser är projekten till nytta också för fondens målgrupper som är på väg att återvända eller planerar att återvända till sina utreseländer. De projekt som genomförts i de föregående årsprogrammen har varit inriktade på de utreseländer som är de viktigaste med tanke på finländska återvändandeprocesser, som t.ex. Afghanistan och Irak. De tidigare projekten har producerat värdefull information till de återvändande om de rådande förhållandena i dessa länder. De kommande projekten fortsätter på denna grund och bedömer nya, med tanke på den nationella återvändandepolitiken viktiga informationsbehov om olika länder. Olika myndigheter, nationella och internationella medborgarorganisationer och projekt (inklusive de återvändande) kan bidra med eller föreslå information som ska ingå i landdatabasen. De återvändande, nationella och internationella medborgarorganisationer kan även höras när man utvecklar informationsavsnittet om deras eget land och den öppna landdatabasen. Åtgärderna stöder både genomförandet av olika åtgärder inom återvändandefonden och ett långsiktigt utvecklingsarbete för återvändande och system för återvändande i Finland. De kommer även att stöda återvändandegrupper att delta i

7 utvecklingsarbetet och möjligheterna att återvända frivilligt. Tillgången till tillförlitlig och delad information och ett ömsesidigt förtroende kommer att spela en stor roll i denna utveckling. 2. Förväntade stödmottagare Behöriga myndigheter, som till exempel Migrationsverket, men också nationella och internationella medborgarorganisationer (projekten väljs ut i en öppen förslagsomgång). 3. Vi d behov motiveringar till projektsom genomförs direkt av den ansvariga myndigheten såsom verkställande organ Den ansvariga myndigheten fungerar som upphandlande myndighet eftersom det anordnas en öppen förslagsomgång. 4. Förväntade kvantifierade resultat och indikatorer som ska användas Insatsens huvudsyfte är att förbättra kvaliteten på informationen i landdatabasen eller i ett motsvarande system. Den viktigaste indikatorn är antalet inlämnade besvär till förvaltningsdomstolen, vilka sedan godkänts eller förkastats (uttrycker riktigheten i avvisnings- och utvisningsbeslut). En central indikator är också tillägg som införts i databasen, då man utgående från dessa kan bedöma vilken nytta olika återvändandeaktörer har av systemet. De kvantifierbara resultaten är ändå beroende av de projekt som finansieras samt allmänt av antalet människor som återvänder till tredjeländer. Varje projekt ska i princip anordna ett avslutande seminarium, där man ska diskutera projektets resultat och iakttagelser. 5. Synliggörande av EG-finansiering Enligt finansieringsbesluten för projekten ska återvändandefondens deltagande i finansieringen samt EU-logon vara synliga i all informations- och projektverksamhet. 6. Komplementaritet med liknande åtgärder som finansieras av andra EGinstrument, om tillämpligt Vid valet av projekt för medfinansiering ska särskild uppmärksamhet läggas vid komplementariteten, dvs. medfinansierade åtgärder för att genomföra nationell migrations- och återvändandepolitik och andra insatser som medfinansierats av andra EG-instrument. 7. Finansiell information

8 Projekt inom denna insats kommer inte att genomföra specifika prioriteringar. Bidraget från återvändandefonden för projektet beräknas till euro. INSATS C5: Att utveckla anskaffandet av resedokument 1. Insatsens syfte och omfattning Insatsens syfte är att effektivera identifieringen av personer som återvänder frivilligt/återsänds och saknar resedokument. Nya arbetssätt utvecklas under insatsen för att påskynda anskaffningen av resedokument. Särskilt kommer avseende att fästas vid länder som det har varit utmanande att samarbeta med. Projekt under denna insats verkställs i samarbete med konsulära myndigheter och migrationsmyndigheter både i Finland och i tredjeländer. Målländer kan vara till exempel Nigeria, Ryssland och Vitryssland osv. För att sprida resultaten och god praxis kommer man som produkt av insatsen att utforma nya anvisningar för arbetet med myndigheter i tredjeländer. Under den här insatsen kan man dessutom för de finska myndigheterna ordna utbildning om temat. 2. Förväntade stödmottagare Den förväntade stödmottagaren är polisen som tillsammans med gränsbevakningen har huvudansvaret för att verkställa deportationer och avvisningsbeslut i Finland. 3. Vid behov motiveringar till projektsom genomförs direkt av den ansvariga myndigheten såsom verkställande organ Enligt den finländska utlänningslagen (301/2004) är polisen och gränsbevakningen behöriga myndigheter för att verkställa deportationer och avvisningsbeslut. Polisen har därmed ett lagenligt monopol inom detta område. Därför är den ansvariga myndigheten ett verkställande organ enligt artikel 7.3 i genomförandebestämmelserna (2008/458/EG). Den verkställande myndigheten deltar dock inte i de faktiska projektåtgärderna inom denna insats utan den har en mer indirekt och administrativ roll. Villkoren för parterna kommer att fastställas i detalj i finansieringsbeslutet. 4. Förväntade kvantifierbara resultat och indikatorer som ska användas Antalet identifierade personer ökar jämfört med de föregående åren. Förseningarna i verkställandet av deportationer förkortas jämfört med de föregående åren. 5. Synliggörande av EG-finansiering Nationella myndigheter som deltar i projektet informeras om att projektet medfinansieras av återvändandefonden.

9 Vid alla utbildningar, seminarier osv. ska deltagarna informeras om att projektet medfinansieras av återvändandefonden.. Alla dokument, broschyrer och övrigt material i samband med projektet kommer att förses med EU:s logo. 6. Komplementaritet med liknande åtgärder som finansieras av andra EGinstrument, om tillämpligt N/A. 7. Finansiell information Projekt inom denna insats kan genomföra den specifika prioriteringen 3.2 Projekten kan även genomföras med normal prioritet. Bidraget från återvändandefonden beräknas till euro.

ÅTERVÄNDANDEFOND (ÅF) PROGRAM FÖR 2010

ÅTERVÄNDANDEFOND (ÅF) PROGRAM FÖR 2010 ÅTERVÄNDANDEFOND (ÅF) PROGRAM FÖR 2010 MEDLEMSSTAT: Finland FOND: Återvändandefond ANSVARIG MYNDIGHET: Inrikesministeriet, enheten för internationella ärenden OMFATTAR ÅR: 2010 3. ÅTGÄRDER SOM SKA STÖDAS

Läs mer

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR ÅTERVÄNDANDEFONDEN 2008

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR ÅTERVÄNDANDEFONDEN 2008 DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR ÅTERVÄNDANDEFONDEN 2008 MEDLESSTAT: Finland FOND: Återvändandefonden ANSVARIG MYNDIGHET: Inrikesministeriet, enheten för internationella frågor ÅR SOM AVSES: 2008 ÅTGÄRDER FÖR

Läs mer

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR INTEGRATIONSFONDEN 2013

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR INTEGRATIONSFONDEN 2013 1 DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR INTEGRATIONSFONDEN 2013 MEDLEMSSTAT: Finland FOND: Integrationsfonden ANSVARIG MYNDIGHET: Inrikesministeriet, enheten för internationella frågor ÅR SOM AVSES: 2013 ÅTGÄRDER

Läs mer

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2012 INSATSER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITETERNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2012 INSATSER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITETERNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2012 INSATSER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITETERNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET Följande beskrivning av de insatser, som ska stödjas inom ramen för det årliga

Läs mer

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2011 INSATSER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITETERNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2011 INSATSER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITETERNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2011 INSATSER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITETERNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET Följande beskrivning av de insatser, som ska stödjas inom ramen för det årliga

Läs mer

FLERÅRIGT PROGRAM

FLERÅRIGT PROGRAM FLERÅRIGT PROGRAM 2008 2013 MEDLEMSSTAT: Finland FOND: Återvändandefonden ANSVARIG MYNDIGHET: Inrikesministeriet, Enheten för internationella ärenden PERIOD: 2008 2013 PROGRAMMETS OPERATIVA MÅL Samarbete

Läs mer

MIGRATIONSVERKET. Från immigration till medborgarskap ledande expert, samarbetspartner och serviceproffs. www.migri.fi

MIGRATIONSVERKET. Från immigration till medborgarskap ledande expert, samarbetspartner och serviceproffs. www.migri.fi MIGRATIONSVERKET Från immigration till medborgarskap ledande expert, samarbetspartner och serviceproffs www.migri.fi Organisation Överdirektör Stöd för verkets ledning Substansenheter Immigration Asyl

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

ANNEX BILAGA. till. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING Ref. Ares(2018)2878361-01/06/2018 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 29.5.2018 COM(2018) 374 final ANNEX BILAGA till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om särskilda bestämmelser

Läs mer

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR INTEGRATIONSFONDEN 2007 och 2008

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR INTEGRATIONSFONDEN 2007 och 2008 1 DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR INTEGRATIONSFONDEN 2007 och 2008 MEDLEMSSTAT: Finland FOND: Integrationsfonden ANSVARIG MYNDIGHET: Inrikesministeriet, enheten för internationella frågor ÅR SOM AVSES: 2007

Läs mer

Sammanfattande rapport

Sammanfattande rapport www.migrationsverket.se/fonder Sammanfattande rapport Resultat från Europeiska återvändandefonden Sverige 2008-2013 1 Om Återvändandefonden Europeiska Återvändandefonden ingick i EU:s ramprogram Solidaritet

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utrikesfrågor 25.5.2012 2011/0366(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utrikesfrågor till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden Diarienummer 2012-2 1(7) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

Kommittédirektiv. Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet. Dir. 2012:17. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012

Kommittédirektiv. Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet. Dir. 2012:17. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Kommittédirektiv Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet Dir. 2012:17 Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska kartlägga hur Migrationsverkets

Läs mer

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2013 INSATSER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITETERNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2013 INSATSER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITETERNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2013 INSATSER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITETERNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET Följande beskrivning av de insatser, som ska stödjas inom ramen för det årliga

Läs mer

Medfinansiering från Återvändandefonden till utvecklingsprojekt

Medfinansiering från Återvändandefonden till utvecklingsprojekt Läs mer på: www.migrationsverket.se/fonder Medfinansiering från Återvändandefonden till utvecklingsprojekt Utlysning av medel från Europeiska återvändandefonden äger rum från 15 juli till 20 september

Läs mer

12.8.2008 Bilaga 5 ANVISNING OM STARTMÖTEN. Allmänt

12.8.2008 Bilaga 5 ANVISNING OM STARTMÖTEN. Allmänt 12.8.2008 Bilaga 5 ANVISNING OM STARTMÖTEN Allmänt Anvisningen om startmöten är uppgjord för att stöda verkställaren, finansiären samt projektets målsättningar och resultat. Startmötet är i idealfallet

Läs mer

EUROPEISKA FLYKTINGFONDENS (ERF) FLERÅRIGA PROGRAM 2008 2013

EUROPEISKA FLYKTINGFONDENS (ERF) FLERÅRIGA PROGRAM 2008 2013 EUROPEISKA FLYKTINGFONDENS (ERF) FLERÅRIGA PROGRAM 2008 2013 Flyktingfonden har följande operativa mål: Asylförfarandena samt mottagningen och integrationen av asylsökande ska i alla skeden beakta principerna

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. Dokument som åtföljer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR. Dokument som åtföljer EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 10.1.2008 SEK(2008) 24 ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR Dokument som åtföljer rapporten om konsekvensanalysen av förslag för att modernisera

Läs mer

EUROPEISKA ÅTERVÄNDANDEFONDEN

EUROPEISKA ÅTERVÄNDANDEFONDEN 111-2010-25754 EUROPEISKA ÅTERVÄNDANDEFONDEN Årligt program 2011 Reviderad version 2, 2011-10-20 SVERIGE MEDLEMSSTAT: Sverige FOND: Europeiska återvändandefonden (Återvändandefonden) ANSVARIG MYNDIGHET:

Läs mer

Asyl,- migrations,- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna

Asyl,- migrations,- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Asyl,- migrations,- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Organisationsskiss Funktionen för fonderna Varför finns EU-fonder? EU stödjer projekt ekonomiskt för att främja EU:s utveckling

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM95. Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM95. Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Justitiedepartementet 2016-06-07 Dokumentbeteckning KOM (2016) 271 Förslag från kommissionen

Läs mer

ÅRLIGT PROGRAM. MEDLEMSSTAT: Sverige FOND: Europeiska återvändandefonden ANSVARIG MYNDIGHET: Migrationsverket ÅR: 2008

ÅRLIGT PROGRAM. MEDLEMSSTAT: Sverige FOND: Europeiska återvändandefonden ANSVARIG MYNDIGHET: Migrationsverket ÅR: 2008 ÅRLIGT PROGRAM X ursprunglig version 2008-03-04 version som reviderats (nummer, datum dd/mm/yyyy) efter dialog med kommissionen version som reviderats av annan orsak MEDLEMSSTAT: Sverige FOND: Europeiska

Läs mer

EUROPEISKA ÅTERVÄNDANDEFONDEN

EUROPEISKA ÅTERVÄNDANDEFONDEN 111-2012-32348 EUROPEISKA ÅTERVÄNDANDEFONDEN Årligt program 2013 SVERIGE Ursprunglig version 2012-10-31 Version som reviderats (datum 07/03/2013) efter dialog med kommissionen Version som reviderats av

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden IF-2010-0052 1(8) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra systemen för mottagning och integration för nyanlända

Läs mer

Medfinansiering från Flyktingfonden III till utvecklingsprojekt

Medfinansiering från Flyktingfonden III till utvecklingsprojekt Läs mer på: www.migrationsverket.se/fonder Medfinansiering från Flyktingfonden III till utvecklingsprojekt Utlysning av medel från Europeiska flyktingfonden äger rum från 15 juli till 20 september 2013.

Läs mer

Koppling mellan Specikt mål - nationellt mål - prioriterad finansiering och Indikator

Koppling mellan Specikt mål - nationellt mål - prioriterad finansiering och Indikator Koppling mellan Specikt mål - nationellt mål - prioriterad finansiering och Specifikt mål 1 Asyl Avsnitt 3 i det nationella programmet Specifikt mål 1 Asyl och nationellt mål 1 Mottagnings och asylsystem

Läs mer

RP 87/2008 rd. av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 87/2008 rd. av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om minoritetsombudsmannen och diskrimineringsnämnden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 1 Nuläge MOTIVERING I denna

Läs mer

Beslut Justitiedepartementet

Beslut Justitiedepartementet Beslut 2017-03-28 Justitiedepartementet Beslut av Övervakningskommittén för fonden för inre säkerhet om allmän inriktning rörande tilldelning av medel ur fonden Bakgrund och förutsättningar Fonden för

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 7.1.2016 Innehåll MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA...3 Nya flyktingförläggningar... 3 Undervisning för asylsökandes barn... 4 Inflyttning av asylsökande

Läs mer

Rubrik: Förordning (2007:996) med instruktion för Migrationsverket

Rubrik: Förordning (2007:996) med instruktion för Migrationsverket Source: http://tinyurl.com/cppw6b2 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 2007:996

Läs mer

Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna

Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Organisationsskiss Funktionen för fonderna Varför finns EU-fonder? Stimulerar medlemsstaterna att genomföra den EUgemensamma politiken.

Läs mer

VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY

VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY VASA STAD DATASÄKERHETSPOLICY I enlighet med styrgruppen 04.05.2005 Godkänd av ledningsgruppen för dataförvaltningen 21.06.2005 Godkänd av stadsstyrelsen 22.8.2005 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Datasäkerhetens

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ARBETSDOKUMENT. Utskottet för kultur och utbildning 7.3.2008

EUROPAPARLAMENTET ARBETSDOKUMENT. Utskottet för kultur och utbildning 7.3.2008 EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för kultur och utbildning 2009 7.3.2008 ARBETSDOKUMENT om Europaparlamentets och rådets förslag till beslut om inrättande av ett handlingsprogram för att höja kvaliteten

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 10 mars 2015 194/2015 Lag om ändring av utlänningslagen Utfärdad i Helsingfors den 6 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut ändras i utlänningslagen

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2008 ÅTGÄRDER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITERINGARNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET

DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2008 ÅTGÄRDER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITERINGARNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET DET ÅRLIGA PROGRAMMET FÖR FLYKTINGFONDEN (ERF) 2008 ÅTGÄRDER FÖR GENOMFÖRANDE AV PRIORITERINGARNA SOM SKA STÖDJAS GENOM PROGRAMMET Denna beskrivning av de åtgärder som ska stödjas enligt det årliga programmet

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.7.2014 C(2014) 5308 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 30.7.2014 om fastställande av informations- och kommunikationsåtgärder för allmänheten

Läs mer

Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete. Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF)

Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete. Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF) Vad är integration? - Termer om invandring och integrationsarbete Emine Ehrström Regionalkoordinator Finland mitt hem projektet (ESF) Utbildning i invandrar- och integrationsarbete för anställda inom den

Läs mer

Finland 100- understödsprogrammen

Finland 100- understödsprogrammen Finland 100- understödsprogrammen 22.2.2017 1 Extra ansökningsrunda Social- och hälsovårdsministeriet startar en extra ansökningsrunda för tre nya understödsprogram som en hyllning till jubileumsåret för

Läs mer

Rådgivningsenheten för offentlig upphandling?

Rådgivningsenheten för offentlig upphandling? Upphandling och kvalitet inom äldreomsorgen blev det som vi tänkte oss? Jonna Törnroos, jurist och vicehäradshövding Vem vårdar vem? äldreomsorgen i ett vägskäl Parallellseminarium Rådgivningsenheten för

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA

VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR Regional- och stadspolitik VÄGLEDNING FÖR SAMORDNINGSKOMMITTÉN FÖR FONDERNA OM BEHANDLING AV RETROAKTIVT EU-STÖD UNDER PERIODEN 2007 2013 ANSVARSFRISKRIVNING:

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT nr 575/2007/EG. av den 23 maj 2007

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT nr 575/2007/EG. av den 23 maj 2007 6.6.2007 SV Europeiska unionens officiella tidning L 144/45 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT nr 575/2007/EG av den 23 maj 2007 om inrättande av Europeiska återvändandefonden för perioden 2008 2013

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 09.03.2001 KOM(2001) 128 slutlig 2001/0064 (ACC) VOLYM I Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet beträffande Republiken

Läs mer

Ett Europa för medborgarna. Ett program. som stödjer aktivt. medborgarskap

Ett Europa för medborgarna. Ett program. som stödjer aktivt. medborgarskap Ett Europa för medborgarna Ett program som stödjer aktivt medborgarskap Ett Europa för medborgarna programmet för oss alla Programmet Ett Europa för medborgarna stödjer aktivt medborgarskap och tolerans

Läs mer

Anvisningar för sökanden

Anvisningar för sökanden HÅLLBAR TILLVÄXT OCH JOBB 2014 2020 FINLANDS STRUKTURFONDSPROGRAM Produktivt och resultatrikt arbetsliv genom samarbete RIKSOMFATTANDE ÖPPEN ANSÖKAN TILL ESF 1.6 15.9.2015 Anvisningar för sökanden Valitse

Läs mer

ÅTERVÄNDANDEFOND (ÅF) PROGRAM FÖR 2011

ÅTERVÄNDANDEFOND (ÅF) PROGRAM FÖR 2011 ÅTERVÄNDANDEFOND (ÅF) PROGRAM FÖR 2011 MEDLEMSSTAT: Finland FOND: Återvändandefond ANSVARIG MYNDIGHET: Inrikesministeriet, enheten för internationella ärenden OMFATTAR ÅR: 2011 3. INSATSER SOM SKA STÖDAS

Läs mer

Fondens namn: Youth in Action programmet Ung i Europa

Fondens namn: Youth in Action programmet Ung i Europa Fondens namn: Youth in Action programmet Ung i Europa Om programmet: Youth in Action riktar sig till undomar i åldrarna 13-30 år, personer i alla åldrar som arbetar med ungdomar och allmännyttiga organisationer.

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR HÄLSOKONTROLL UTKAST TILL ARBETSPROGRAM 1998-1999. (Art. 5.2.b I BESLUT 1400/97/EG)

HANDLINGSPROGRAM FÖR HÄLSOKONTROLL UTKAST TILL ARBETSPROGRAM 1998-1999. (Art. 5.2.b I BESLUT 1400/97/EG) GEST.6.SV-V/F-01/10/98 HANDLINGSPROGRAM FÖR HÄLSOKONTROLL UTKAST TILL ARBETSPROGRAM 1998-1999 (Art. 5.2.b I BESLUT 1400/97/EG) 1. INLEDNING Europeiska unionens verksamhet på folkhälsoområdet skall stödjas

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

353,3 MN INTÄKTER 19,0 MN

353,3 MN INTÄKTER 19,0 MN 31 december ANTALET ANSTÄLLDA 873 VARAV 88 NYA ANSTÄLLDA UTGIFTER 353,3 MN INTÄKTER 19,0 MN 122 957 INLEDDA ÄRENDEN 124 770* BESLUT 85 623 BESVARADE KUNDSAMTAL ÖVER350 LANDINFORMATIONS- SVAR 5 UNDERSÖKNINGAR

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål

Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål 3.1 Regionens kultur och kulturarv har blivit stärkt och levande 3.1 Stärkt samiskt språk inom den samiska befolkningen 3.2 Förbättrad bevarandestatus

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.6.2011 KOM(2011) 358 slutlig Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om utnyttjande av Europeiska fonden för justering av globaliseringseffekter i enlighet

Läs mer

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar:

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar: EU KOMMISSIONENS STANDARDISERINGSPAKET: MEDDELANDE OCH FÖRORDNING HUVUDINNEHÅLL Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 7 april 2015 351/2015 Statsrådets förordning om fonderna inom området för inrikes frågor Utfärdad i Helsingfors den 2 april 2015 I enlighet med statsrådets

Läs mer

Riktlinjer för aktivitetsbidrag

Riktlinjer för aktivitetsbidrag Riktlinjer för aktivitetsbidrag 1) Varför utdelar fonden aktivitetsbidrag? Genom att stödja olika aktiviteter vill fonden öka kontakterna mellan Sverige och Finland och öka kunskapen om de båda länderna.

Läs mer

FINLANDS SKOGSCENTRAL

FINLANDS SKOGSCENTRAL FINLANDS SKOGSCENTRAL Strategi Värde och tillväxt från skogen Skogen utgör en stark grund för Finlands samhällsekonomi och finländarnas välmående. Skogen kan erbjuda ännu mer arbete och utkomst än i dagsläget,

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för aktivitetsbidrag

Gemensamma riktlinjer för aktivitetsbidrag Gemensamma riktlinjer för aktivitetsbidrag 1) Varför utdelar fonden aktivitetsbidrag? Genom att stödja olika aktiviteter vill fonden öka kontakterna mellan Danmark och Finland och öka kunskapen om de båda

Läs mer

Asien-programmet Utbildningssamarbete

Asien-programmet Utbildningssamarbete 1 Asien-programmet Utbildningssamarbete Utlysning 2012 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt viktiga för Finland,

Läs mer

EFR BIDRAGSAVTAL NR XXX. PROJEKTETS TITEL [FÖRKORTNING eller KORTFORM] STÖD TILL SPETSFORSKNING

EFR BIDRAGSAVTAL NR XXX. PROJEKTETS TITEL [FÖRKORTNING eller KORTFORM] STÖD TILL SPETSFORSKNING SJUNDE RAMPROGRAMMET EFR BIDRAGSAVTAL NR XXX PROJEKTETS TITEL [FÖRKORTNING eller KORTFORM] STÖD TILL SPETSFORSKNING [Europeiska gemenskapen] ( gemenskapen ), företrädd av [Europeiska gemenskapernas kommission

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8461/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7875/17 + ADD 1 Komm. dok. nr:

Läs mer

GEMENSKAPENS ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR HÄLSOÖVERVAKNING ARBETSPROGRAM FÖR 2000 (Artikel 5.2.b i beslut 1400/97/EG)

GEMENSKAPENS ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR HÄLSOÖVERVAKNING ARBETSPROGRAM FÖR 2000 (Artikel 5.2.b i beslut 1400/97/EG) VERSION FINALE GEMENSKAPENS ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR HÄLSOÖVERVAKNING ARBETSPROGRAM FÖR 2000 (Artikel 5.2.b i beslut 1400/97/EG) 1. Inledning Europeiska unionens verksamhet på folkhälsoområdet skall stödjas

Läs mer

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo RSK 677-2005 Utvärdering Enheten för asyl- och flyktingfrågor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten Lars Palo Januari 2007 1. Förutsättningar Den 1 januari 1997 överfördes ansvaret för asylsökandes

Läs mer

Återvändandefonden. Ny ansökning. Annons och ansökningsanvisningar 2013 Vägledning för den som anhåller om bidrag

Återvändandefonden. Ny ansökning. Annons och ansökningsanvisningar 2013 Vägledning för den som anhåller om bidrag Återvändandefonden Ny ansökning Annons och ansökningsanvisningar 2013 Vägledning för den som anhåller om bidrag INNEHÅLL Annons 1. Ramprogrammet "Solidaritet och hantering av migrationsströmmar"...3 1.1.

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

STÄRKANDE AV UNIVERSITETENS PROFILERING MED KONKURRENSUTSATT FINANSIERING

STÄRKANDE AV UNIVERSITETENS PROFILERING MED KONKURRENSUTSATT FINANSIERING 1 (5) 2.12.2014 STÄRKANDE AV UNIVERSITETENS PROFILERING MED KONKURRENSUTSATT FINANSIERING UTLYSNING I JANUARI 2015 Mål Stärkandet av de finländska universitetens forskningsprofiler och effektiverandet

Läs mer

verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn

verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn 1 (10) Rättslig styrning 2013-06-12 RCI 10/2013 Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn 1. Sammanfattning Sammanfattningsvis ska berörd medarbetare beakta

Läs mer

Resumé D.nr: 46/54/94 TILLDELNINGEN AV RESURSER ÅT DET LOKALA POLISVÄSENDET

Resumé D.nr: 46/54/94 TILLDELNINGEN AV RESURSER ÅT DET LOKALA POLISVÄSENDET Resumé D.nr: 46/54/94 TILLDELNINGEN AV RESURSER ÅT DET LOKALA POLISVÄSENDET Den offentliga debatten om polisväsendets resurser har fokuserats på de totala resursernas otillräcklighet; i mindre utsträckning

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

av bidrag utfärdas genom förordning av inrikesministeriet. träda i kraft senast den 1 juli 2015.

av bidrag utfärdas genom förordning av inrikesministeriet. träda i kraft senast den 1 juli 2015. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd och utlänningslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

När människor tvingas återvända. Michael Williams, Team Support Migration, Svenska kyrkan

När människor tvingas återvända. Michael Williams, Team Support Migration, Svenska kyrkan När människor tvingas återvända Michael Williams, Team Support Migration, Svenska kyrkan 1. Självmant återvändande MVs rutiner - återvändandesamtal Om inga id-handlingar besök hos ambassad Tidsfrister

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och sociala frågor. Förslag till beslut (KOM(2003) 276 C5-0321/2003 2003/0116(CNS))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och sociala frågor. Förslag till beslut (KOM(2003) 276 C5-0321/2003 2003/0116(CNS)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 16 oktober 2003 PE 324.325/20-35 ÄNDRINGSFÖRSLAG 20-35 Förslag till yttrande (PE 324.325) Jean Lambert Upprättande av ett handlingsprogram

Läs mer

Svar på skriftligt spörsmål om Finlands linje i fråga om asylsökande från Somalia

Svar på skriftligt spörsmål om Finlands linje i fråga om asylsökande från Somalia Svar på skriftligt spörsmål om Finlands linje i fråga om asylsökande från Somalia Till riksdagens talman I det syfte som anges i 27 i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som

Läs mer

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S15/2018. Utbyten och rörlighet inom idrott

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S15/2018. Utbyten och rörlighet inom idrott INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S15/2018 Utbyten och rörlighet inom idrott Syftet med denna inbjudan är att genomföra den förberedande åtgärden Utbyten och rörlighet inom idrott, i enlighet med kommissionens

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

A7-0063/ Förslag till beslut (COM(2013)0497 C7-0221/ /0242(COD))

A7-0063/ Förslag till beslut (COM(2013)0497 C7-0221/ /0242(COD)) 10.4.2014 A7-0063/ 001-012 ÄNDRINGSFÖRSLAG 001-012 från utskottet för industrifrågor, forskning och energi Betänkande Niki Tzavela Europeiskt metrologiprogram för innovation och forskning A7-0063/2014

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, född 9004 medborgare i Afghanistan Adress: Språk: persiska/farsi Beslut Migrationsverket beslutar att

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-12-05 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Genomförande av återvändandedirektivet

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av Utrikesdepartementet Nr 57 Avsiktsförklaring mellan Sydafrika och Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om partnerskap i Afrika

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 2011/0270(COD) 1.3.2012 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor, forskning och energi till utskottet för sysselsättning

Läs mer

FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018. Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer

FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018. Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018 Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer Kapacitetsuppbyggnad för värdorganisationers humanitära bistånd Genom Europaparlamentets

Läs mer

Innehåll. Versionshistoria. Version Datum Uppgjord av Godkänd av Ändringar Maija Pylkkänen, Ledningsgruppen Första versionen

Innehåll. Versionshistoria. Version Datum Uppgjord av Godkänd av Ändringar Maija Pylkkänen, Ledningsgruppen Första versionen Dataskyddspolicy 1 2 Innehåll Inledning... 3 Ansvar och organisering... 3 Principer... 4 Laglighet, korrekthet och öppenhet... 4 Ändamålsbegränsning och uppgiftsminimering... 4 Korrekthet, minimering,

Läs mer

Bilaga 10 ANVISNING OM FÖRVALTNING AV PROJEKT ÖVER LANDSKAPSGRÄNSERNA

Bilaga 10 ANVISNING OM FÖRVALTNING AV PROJEKT ÖVER LANDSKAPSGRÄNSERNA 3.7.2008 Bilaga 10 ANVISNING OM FÖRVALTNING AV PROJEKT ÖVER LANDSKAPSGRÄNSERNA I Fastlandsfinland genomförs fyra regionala ERUF-åtgärdsprogram (Södra, Västra, Norra och Östra Finlands program). Dessutom

Läs mer

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand.

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand. Vi förnyar modigt Förnyelse innebär att vi reagerar snabbare än tidigare på förändringar i vår verksamhetsmiljö. Vi stärker vår yrkeskunnighet, testar modigt nya tillvägagångssätt, lär oss tillsammans

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 27.5.2011 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA (0043/2011) Ärende: Motiverat yttrande från Dáil Éireann i Irland över förslaget till rådets direktiv om

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1055 av den 29 juni 2016 om fastställande av tekniska standarder vad gäller de tekniska villkoren för lämpligt offentliggörande av insiderinformation

Läs mer

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område Användning av videokonferenser vid bevisupptagning i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur enligt rådets förordning (EG) nr 1206/2001 av den 28 maj 2001 En praktisk vägledning Europeiskt Rättsligt

Läs mer

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater. L 192/16 SV 20.7.2002 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1313/2002 av den 19 juli 2002 omgenomförande av rådets förordning (EG) nr 577/98 omanordnande av statistiska urvalsundersökningar av arbetskraften

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 PROTOKOLL Nummer 26 27.10.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Fiskeribyrån, N30 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Roger Nordlund Byråchef Jenny

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2011

Verksamhetsplan och budget 2011 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken Regeringens riktlinjer 7.11.2015 Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken I regeringsförhandlingarna beslöt regeringen att de självstyranden områdenas antal ska vara

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer

viseringsinnehavare röra sig fritt i Schengenområdet under de tre första månaderna av D- viseringens giltighetstid.

viseringsinnehavare röra sig fritt i Schengenområdet under de tre första månaderna av D- viseringens giltighetstid. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING OM ÄNDRING AV KONVENTIONEN OM TILLÄMPNING AV SCHENGENAVTALET OCH FÖRORDNINGEN (EG) NR 562/2006 NÄR DET GÄLLER VISERINGAR FÖR LÄNGRE VISTELSE (KOM 2009) 91 SLUTLIG)

Läs mer