INSTRUKTION OM ANTAGNING AV BARN TILL DAGVÅRD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSTRUKTION OM ANTAGNING AV BARN TILL DAGVÅRD"

Transkript

1 1(12) INSTRUKTION OM ANTAGNING AV BARN TILL DAGVÅRD 1 LAGSTIFTNING SOM GÄLLER BARNDAGVÅRD 2 2 ANSÖKAN OM DAGVÅRDSPLATS Information Ansökan om dagvårdsplats Klientrådgivning och behandling av ansökan Placeringsprocessen och tidsfrister 5 3 BEVILJANDE AV DAGVÅRDSPLATS Placering i dagvård Placering i förskola Placering i språkbad Placering i dygnet runt-dagvård/skiftvård Flyttning till en annan vårdsplats Beslut om dagvård Sökande av ändring 9 4 UTNYTTJANDE AV DAGVÅRDSPLATS Att ta emot en dagvårdsplats och att avstå från en dagvårdsplats Introduktionsperiod Avbrytande av dagvården Barnets regelbundna fråvaro Ändring av vårdtiden Uppsägning av vårdförhållandet Tillfällig användning av vårdplats 11 5 DAGVÅRD ÖVER KOMMUNGRÄNSERNA Användning av dagvårdstjänster över kommungränserna Dagvård i två olika kommuner för barn i gemensam vårdnad 12 Katuosoite: Kauniaistentie 10, Kauniainen Gatuadress: Grankullavägen 10, Grankulla Vaihde Växel (09) Postiosoite: PL 52, Kauniainen Postadress: PB 52, Grankulla Telefaksi Telefax: (09) Laskutusosoite: PL 1, Kauniainen Faktureringsadress: PB 1, Grankulla Pankki Bank: Sampo Y-tunnus FO-nummer:

2 (12) 1 LAGSTIFTNING SOM GÄLLER BARNDAGVÅRD Den viktigaste lag som gäller dagvård och förskoleundervisning är Lagen om barndagvård (36/1973), som innehåller bestämmelser om bl.a. dagvårdens verksamhetsformer och om dagvård som subjektiv rättighet. Barnets föräldrar eller andra vårdnadshavare har rätt att få en dagvårdsplats för sitt barn. Det hör till kommunens beslutanderätt att besluta om hur dagvården i kommunen ordnas. I lagen om barndagvård finns också bestämmelser om målen för dagvården samt exempelvis om ordnande av dagvård för barn som behöver särskild vård. Förordningen om barndagvård (239/1973) omfattar bestämmelser om bl.a. behandlingen av ansökningar till dagvård och om ansökningstider (2 ). Om vårdtiderna inom dagvården bestäms i 4 i förordningen. I 6 finns bestämmelser om relationstalet mellan antalet anställda i vårdoch uppfostringsuppgifter och antalet barn och om behörighetsvillkoren för anställda i vård- och uppfostringsuppgifter. Familjedagvård behandlas i 8 i förordningen. Bestämmelser om barn som är i behov av särskild vård och stöd finns i 2 5 mom. i förordningen. I lagen (628/1998) och förordningen (852/1998) om grundläggande utbildning bestäms om hur förskoleundervisning ska ordnas. Varje barn har subjektiv rätt till förskoleundervisning. Förskoleundervisning kan ordnas antingen inom dagvården eller exempelvis under skolförvaltningen i skolorna. Förskoleundervisningen är avgiftsfri och till den hör också, om förutsättningarna uppfylls, rätten till transportunderstöd. Rätten till förskoleundervisning börjar året innan läroplikten uppkommer. Barn som omfattas av förlängd läroplikt och barn som börjar den grundläggande utbildningen ett år senare än vad som bestäms har rätt att få förskoleundervisning också det år läroplikten uppkommer. Om förskoleundervisningen ordnas inom dagvården, tillämpas också dagvårdslagens bestämmelser. Lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården (812/2000) gäller klientens ställning och rättigheter inom både socialvård som ordnas av myndigheter och socialvård som ordnas av privata, och den tillämpas också på barndagvården. Lagen innehåller bestämmelser om centrala rättsliga principer som gäller klientens medverkan inom socialvården, bemötande av klienter och klientens rättigheter. I lagen finns bestämmelser om sekretess, tystnadsplikt och utlämnande av sekretessbelagda uppgifter. När socialvård lämnas ska man tillsammans med klienten utarbeta en service-, vård- och rehabiliteringsplan eller någon annan motsvarande plan. Enligt bestämmelserna i lagen ska det för alla barn i dagvården göras upp en individuell serviceplan. I 23 i lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården bestäms om klientens rätt att framställa anmärkning med anledning av hur han eller hon bemötts till den som ansvarar för en verksamhetsenhet inom socialvården eller till en ledande tjänsteinnehavare inom socialvården

3 (12) 2 ANSÖKAN OM DAGVÅRDSPLATS 2.1 Information På Grankulla stads webbplats finns information om olika dagvårdsalternativ för barn. Samma uppgifter finns också i Tjänster inom småbarnsfostran i Grankulla, som klienterna kan skriva ut på webben. Daghemsföreståndarna är skyldiga att se till att uppgifterna och kontaktinformationen för de enheter som de leder är korrekta och uppdaterade på stadens webbsidor. Bildningssektorns byråsekreterare hjälper vid behov till med uppdateringen av informationen om dagvården på webben. Personalen bör regelbundet sätta sig in i informationen för att kunna svara på vårdnadshavarnas frågor. 2.2 Ansökan om dagvårdsplats Kommunen ska sörja för att av kommunen anordnad eller övervakad barndagvård står till buds i den omfattning och med sådana verksamhetsformer som behovet i kommunen förutsätter (11 1 mom. i lagen om barndagvård). Ansökan om dagvårdsplats sker i första hand elektroniskt. Ansökan ska lämnas in senast fyra månader innan barnet behöver dagvårdsplats. Om behovet av dagvård beror på sysselsättning, studier eller utbildning och det inte är möjligt att förutsäga när behovet uppstår, ska ansökan om dagvårdsplats göras så snart som möjligt, dock senast två veckor innan barnet behöver vårdplatsen (Förordning om barndagvård 239/1973, 2 ). Tidpunkten för när vårdbehov uppstår kan inte förutses i t.ex. följande fall: Barnets vårdnadshavare får ett arbetserbjudande som innebär att arbetet ska inledas omedelbart (vårdnadshavaren är arbetslös eller får ett erbjudande om ny arbetsplats t.ex. under sin vårdledighet). Barnets vårdnadshavare får en studieplats som blivit ledig på grund av återbud, eller anvisas en plats i sysselsättningsutbildning. Familjen flyttar till Grankulla på grund av ny arbetsplats, studier eller utbildning, och det är inte möjligt för barnet att fortsätta på det tidigare daghemmet med betalningsförbindelse. Vårdnadshavaren uppmanas vid behov att uppvisa ett dokument som visar att han eller hon plötsligt fått arbete eller börjat studera, t.ex. arbetsavtal eller studieintyg.

4 (12) 2.3 Klientrådgivning och behandling av ansökan När klienter tar kontakt, ges de en redogörelse för de olika dagvårdsalternativen (stöd för hemvård, stöd för privat vård, kommunala daghem och daghem som kommunen köper tjänster av, privat dagvård, parktanter och öppen familjeverksamhet), och familjen vägleds att välja vårdform efter behovet. För klienterna berättas att de kan utnyttja dagvården under bara en del av dagen eller veckan, om detta är tillräckligt med tanke på småbarnsfostran och familjens behov. Behovet av stöd för barnet beaktas i förebyggande syfte när småbarnsfostran ordnas. För barnet ifylls bara en dagvårds- eller förskoleansökan med vilken man söker till kommunal daghemsvård och/eller förskoleundervisning. Sökandena bes att utöver det primära önskemålet ange 1 2 andra alternativ. Ansökan kan kompletteras eller så kan man göra behövliga ändringar utgående från diskussioner med klienten, varvid en anteckning om ändringen görs i den elektroniska ansökan, som förs in i Effica. Ansökan gäller i ett år framåt.

5 (12) 2.4 Placeringsprocessen och tidsfrister Tidsfrister Klienten Den daghemsföreståndare som svarar för ansökningarna Daghemsföreståndaren i det daghem där barnet anvisas dagvårdsplats (vid byte av vårdplats den nya enhetens föreståndare) Daghemsföreståndaren i det köptjänstdaghem där barnet anvisas dagvårdsplats senast 4 mån. innan dagvård behövs fyller i dagvårdsansökan elektroniskt eller lämnar den till dagvårdsplatsen. tar emot ansökan inom 2 veckor från det att ansökan lämnats ca 2 mån. före den önskade starttiden för dagvården är vid behov i telefonkontakt med chefen för småbarnsfostran eller daghemmet för att precisera dagvårdsönskemålet och barnets/familjens behov. för in ansökan i Effica, är vid behov i kontakt med klienten och preciserar servicebehovet. tar med ansökan till dagvårdens ledningsgrupp, där den behandlas. tar emot ansökan i dagvårdens ledningsgrupp. tar emot ansökan i dagvårdens ledningsgrupp. 1 2 mån. innan dagvården inleds får information om vårdplatsen och meddelar om den tas emot. ser till att det görs en placering för barnet i Effica, om plats beviljats i ett köptjänstdaghem. fattar beslut och bestämmer placeringen i Effica, postar beslutet och tar samtidigt bort ansökan från Effica, ser till att ansökan på papper förvaras. fattar beslut och bestämmer placeringen och skickar uppgifterna till familjen, ser till att ansökan på papper förvaras.

6 (12) 3 BEVILJANDE AV DAGVÅRDSPLATS 3.1 Placering i dagvård För barnet anvisas en vårdplats på barnets hemspråk i mån av möjlighet enligt familjens förstahandsval, eftersom kommunen är skyldig att ordna dagvård på barnets modersmål, då detta är finska, svenska eller samiska. Som barnets hemspråk anses det språk som barnet använder hemma med sin vårdnadshavare eller andra familjemedlemmar. Språkbad på svenska är en del av den finskspråkiga dagvården, och barnen väljs till det enligt könummer (se 3.3). Finns det inte lediga platser på de dagvårdsenheter som familjen föreslagit, fattar beslutsfattaren beslut enligt antagningsgrunderna och använder då sin prövningsrätt och sakkunskap om ändamålsenlig användning av vårdplatserna och bildande av fungerande barngrupper utgående från nedanstående placeringsgrunder. Grunderna är inte i prioritetsordning. - barnets modersmål och hemspråk - syskonförhållanden - särskilda orsaker som gäller barnet - andra familjespecifika orsaker, t.ex. flyttningsönskemål - gruppspecifika orsaker - hemkommun - lottdragning 3.2 Placering i förskola Utgångspunkten vid anvisande av förskoleplats är strävan efter kontinuitet i småbarnsfostran och vid övergången från förskoleundervisning till grundläggande undervisning. Vårdnadshavarna informeras årligen i januari februari om sökprocessen till förskoleundervisning, och de uppmanas att ange tre önskemål beträffande platsen där förskoleundervisningen ges. Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran bestämmer årligen, vid vilka enheter svenskspråkig förskoleundervisning ges. Vårdnadshavarnas önskemål beaktas i mån av möjlighet, när förskoleplats anvisas. Principer för antagning till förskoleundervisning. Grunderna är i prioritetsordning. 1. kontinuiteten i småbarnsfostran 2. syskonförhållanden 3. lottdragning

7 (12) Dessutom beaktas barnets modersmål, hemspråk och blivande skolspråk, särskilda orsaker som gäller barnet samt gruppspecifika orsaker. Till kommunal förskoleundervisning i Grankulla antas i första hand barn som är bosatta i Grankulla. Till förskoleundervisning som ordnas via köpavtal i Grankulla tas endast barn som är bosatta i Grankulla. 3.3 Placering i språkbad I Grankulla antas barnen till språkbad enligt könummer. Principerna för att köa till språkbadet fastställdes i stadsstyrelsen Vårdnadshavarna kan anmäla sitt barn till språkbadskön genast när språkbadet verkar vara ett förnuftigt alternativ för barnet. Daghemsföreståndaren för språkbadsdaghemmet upprätthåller en kölista separat från den vanliga dagvårdskön. Vårdnadshavarna ska alltså anmäla sitt barn separat till språkbadskön förutom att de ansöker om dagvårdsplats. En förutsättning för att få plats i språkbadsdaghemmet är också antingen att familjen bor i Grankulla, eller att hemkommunen har beviljat en betalningsförbindelse. Grankullabor har företräde till platser i språkbadsdaghemmet oberoende av könummer. Det här baserar sig på lagen om barndagvård, enligt vilken kommunen är skyldig att ordna förskoleundervisning och dagvård för sina egna invånare. Barn som med stöd av avtalet mellan huvudstadsregionens kommuner fått betalningsförbindelse på grund av flyttning behandlas i språkbadskön på samma sätt som Grankullabor. Om det återstår lediga platser, behandlas barn från andra orter sinsemellan enligt könummer. Mer information om dagvårdstjänster över kommungränserna finns i kapitel Placering i dygnet runt-dagvård/skiftvård I regel ordnas skiftvård för barn enligt regelbundet behov av skiftvård på grund av vårdnadshavarnas studier eller arbete. I Grankulla är de familjer berättigade till skiftvård där båda vårdnadshavarna är i regelbundet skiftarbete eller studerar på kvällarna. De arbets- eller studietider som beror på skiftarbete ska vara bekräftade genom en officiell läsordning eller en tjänstgöringslista som vårdnadshavarens chef gjort upp. Definitionen utesluter självständiga yrkesutövare, såsom egenföretagare och frilansare. Undantag kan göras då t.ex. en frilansare har långvarigt arbetskontrakt, och då följs samma regler som när vårdnadshavaren har skiftarbete. Vårdnadshavarna meddelas redan under ansökningsprocessen och i samband med beslutet att om arbetssituationen ändras eller det blir slut på studierna, kan dagvårdsplats ordnas för barnet

8 (12) på ett annat ställe än i skiftvårdsgruppen. Så här gör man för att säkerställa att dygnet runtplatserna kan ges de barn som behöver regelbunden skiftvård. 3.5 Flyttning till annan vårdplats Vill familjen byta vårdplats, tillämpas samma placeringsgrunder som för nya sökande. Om byte av vårdplats önskas, ska vårdnadshavaren fylla i en flyttningsansökan. Det här görs i första hand på en elektronisk ansökningsblankett. Det dagvårdsbeslut som familjen fått tidigare gäller till skolans början, och beslut om flyttningen meddelas familjen med ett placeringsmeddelande. Beslutet gäller bara så länge som det inte förekommer avbrott i placeringen. Om vårdnadshavaren säger upp barnets dagvårdsplats i samband med flyttningen, säger vårdnadshavaren upp hela vårdförhållandet i Grankulla stad. För att igen få en dagvårdsplats ska vårdnadshavaren lämna en ny dagvårdsansökan senast fyra månader innan vårdplatsen behövs. Det här gäller också barn som börjar i avgiftsfri förskoleundervisning. Daghemsföreståndaren meddelar i anslutning till flyttningen om följderna av att säga upp dagvårdsplatsen. 3.6 Beslut om dagvård Beslutet fattas av daghemsföreståndaren för det daghem där barnet anvisas en dagvårdsplats. Dagvårdsbeslutet fattas så att det gäller placering i dagvård inom Grankulla. Det skriftliga beslutet om dagvård och barnets första placeringsplats i dagvården meddelas familjen så snabbt som möjligt efter att den blivande dagvårdsplatsen blivit klar. Beslut om vårdförhållanden som börjar i augusti fattas och meddelas i regel före utgången av maj, och beslut om vårdförhållanden som börjar före mitten av september meddelas i regel före utgången av juni. Beslutet om dagvård meddelas separat båda vårdnadshavarna med gemensam vårdnad när man känner till kontaktinformationen för båda. Beslutet och vårdplatsinformationen (placeringsmeddelande) innehåller nedan nämnda uppgifter om den service som beviljats klienten: tidpunkt då servicen börjar vid behov tidpunkt då servicen slutar vårdform och vårdens omfattning uppgifter om vårdplatsen beslutsfattare hur man meddelar att vårdplatsen tas emot eller avvisas.

9 (12) Dagvårdsbeslut i köptjänstdaghem fattas av köptjänstdaghemmets föreståndare. Beslutet om dagvård gäller till barnets skolstart, om inte föräldrarna säger upp det tidigare. Om dagvård söks för barnet när bostadsadressen fortfarande är utanför Grankulla, berättas för sökanden att ett villkor för att beslutet ska gälla är att familjen bor i Grankulla när dagvården inleds. Detta skrivs ut också i beslutet om beviljande av dagvårdsplats. I beslutet skrivs ut texten Beslutet förutsätter att familjen bor i Grankulla när dagvården inleds. Beslutet skickas inte förrän familjen har meddelat sin blivande adress i Grankulla och en uppskattning av flyttdagen. När barnet kommer för att bekanta sig med dagvårdsplatsen, kontrollerar daghemsföreståndaren att familjen bor i Grankulla både enligt befolkningsregistret och i verkligheten. Om platsen beviljas på basis av samanvändningen inom dagvården i huvudstadsregionen eller av en annan orsak för ett barn som bor på annan ort, ska beslutsfattaren för hand stryka över den här texten. 3.7 Sökande av ändring Familjerna får anvisningar för sökande av ändring som bilaga till beslutet. Den som är missnöjd med en tjänsteinnehavares beslut har rätt att få beslutet behandlat i den finska eller svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran, om han eller hon yrkar detta inom 14 dagar efter att ha fått del av beslutet. I beslut som fattas av nämnden för undervisning och småbarnsfostran får ändring sökas under vissa förutsättningar genom besvär hos förvaltningsdomstolen (31 1 mom. i lagen om barndagvård, 36/1973). Eftersom lagen om barndagvård inte berättigar familjen till dagvårdplats vid en viss enhet, tar nämnden i praktiken inte ställning till vid vilken enhet dagvårdsplatsen beviljats. Ändringssökandet bör därför gälla eventuella fel i själva placeringsprocessen. 4 UTNYTTJANDE AV DAGVÅRDSPLATS 4.1 Att ta emot en dagvårdsplats och att avstå från en dagvårdsplats Vårdförhållandet och faktureringen börjar enligt det datum då barnet efter mjuklandningsfasen blir ensam i daghemmet. Barnet ska börja i dagvården inom en månad från det datum från vilket dagvårdsplatsen har beviljats; annars förfaller dagvårdsbeslutet på grund av felaktig uppgift i ansökan. Om en beviljad dagvårdsplats inte tas emot, ska vårdnadshavaren meddela det så snabbt som möjligt, senast inom två veckor från delfåendet av beslutet, varvid ingen vårdavgift tas ut för den beviljade dagvårdsplatsen. Om vårdnadshavaren inte meddelat skriftligt att den beviljade

10 (12) vårdplatsen tas emot, anses behovet av dagvård väsentligt ha förändrats, och dagvårdsbeslutet förfaller. Då skickas ett rekommenderat brev där detta konstateras till barnets vårdnadshavare. Av familjen tas ut en avgift för vårdplatsen enligt förordningen om klientavgifter från det att vårdförhållandet börjar till det att den sägs upp, oberoende om familjen använder vårdplatsen eller inte. Om ett barn som tidigare varit i dagvård uteblir från dagvården i en månad utan att vårdnadshavaren meddelat om detta, kan behovet av dagvård anses ha upphört. Ambitionen är att så fort som möjligt reda ut orsaken till frånvaron. Om man inte får kontakt med familjen, skickar dagvårdsenhetens föreståndare, när en månad gått från den sista vårddagen, ett rekommenderat brev med ett förhandsmeddelande om att vårdförhållandet upphör. 4.2 Introduktionsperiod En lyckad introduktionsperiod för barnet och familjen är grunden för en välfungerande fostringsgemenskap och ett förtroligt vårdförhållande. Barnet bekantar sig med vårdplatsen tillsammans med en förälder i cirka två veckors tid innan dagvården börjar (mjuklandning). Från och med daghemsbeslutets datum kan barnet stanna på vårdplatsen utan föräldrar har dagvården ansvar för barnet och sköter om att barnet är försäkrat börjar faktureringen av dagvården och upphör stödet för hemvård. 4.3 Vårdplatsgaranti Vårdplatsgarantin säkerställer att barnet får komma till det bekanta daghemmet efter en längre frånvaro, t.ex. föräldraledighet, alterneringsledighet, arbetslöshetsperiod eller vårdledighet. Det är fråga om avbrytande av dagvården, när barnet redan blivit hemmastadd i daghemmet. Därför kan man avbryta för viss tid tidigast när barnet vistats i minst 4 månader på daghemmet i fråga. Barnets frånvaro ska fortgå i minst fyra månader, och återkomsten ska ske i augusti eller september. Det görs upp ett skriftligt avtal om vårdgarantin. Om familjen förlänger avbrottet, ska vårdnadshavaren informera daghemsföreståndaren om detta före utgången av april samma år. Om vårdförhållandet fortsätter, behöver en ny dagvårdsansökan inte ifyllas. Dagvårdsavgift tas inte ut för avbrottstiden. I Effica antecknas uppgiften på anteckningsbladet. Barnet återvänder efter avbrottet till samma daghem.

11 (12) Även barn som bor i en annan kommun inom huvudstadsregionen samt barn som under dagvårdsavbrottet flyttar till en annan kommun inom huvudstadsregionen har i enlighet med vårdplatsgarantin rätt att återvända till samma dagvårdsplats som före avbrottet. Hemkommunen beviljar då betalningsförbindelse för barnet. 4.4 Regelbunden frånvaro Ambitionen är att komma överens om barnets regelbundna frånvaro så att den förläggs till vissa veckodagar; detta för att möjliggöra en jämn personaldimensionering. Oregelbunden frånvaro på grund av arbete eller studier ska meddelas senast en vecka före frånvaron. De regelbundna frånvarodagarna ska äga rum under minst tre månader. Om antalet månatliga regelbundna frånvarodagar varierar på grund av arbetsskift, kan genomsnittet för tre månader användas. Som regelbundna anses sådana frånvarodagar som upprepas månatligen enligt någon regel. 4.5 Ändring av vårdtiden Barnets vårdtid ökas utan fördröjning, om ändringen av vårdbehovet beror på oförutsedda faktorer i form av sysselsättning/arbetsplats, studier eller utbildning. Då kan man undantagsvis och kortvarigt avvika från det fastställda relationstalet. För den utvidgade vårdtiden faktureras från den dag den börjar. Vårdtiden kan ändras tidigast tre månader efter föregående ändring. När familjen vill förkorta barnets vårdtid så att dagvårdsavgiften sjunker, ska meddelande om detta ges två veckor innan vårdtiden förkortas. Ändringen i vårdtiden träder i kraft från början av följande kalendermånad. 4.6 Uppsägning av vårdförhållandet Barnets vårdnadshavare kan säga upp vårdförhållandet i den elektroniska ärendehanteringen Vetuma eller på en blankett. Om dagvårdsplatsen inte sägs upp, gäller den tills barnet börjar i skolan som läropliktigt. 4.7 Tillfälligt utnyttjande av vårdplats Barn kan få vårdplats för tillfälligt behov. Beslut om utnyttjande av tillfällig dagvårdsplats fattas av föreståndaren för det daghem där den tillfälliga vården ordnas. Då tillfällig vårdplats reserveras, fyller dagvårdpersonalen eller vårdnadshavarna i ansökningsblanketten i tillämpliga delar. För tillfällig dagvård tas ut ett fast vårddagspris.

12 (12) 5 DAGVÅRD ÖVER KOMMUNGRÄNSERNA 5.1 Användning av dagvårdstjänster över kommungränserna När familjen flyttar till en annan kommun i huvudstadsregionen kan barnet fortsätta i dagvård i den tidigare hemkommunen ända till skolstarten, om dagvårdsplatsen är kommunal. När det gäller platser i daghem med köpavtal har familjen inte rätt att behålla dagvårdsplatsen vid flytt till annan kommun. Familjer som bor i andra kommuner i huvudstadsregionen kan ansöka om kommunal dagvårdplats i Grankulla över kommungränserna. En förutsättning för att få en dagvårdsplats är att barnets hemkommun beviljar en betalningsförbindelse för barnets dagvård. Dagvårdsplatsen beviljas fram till att barnets läroplikt börjar. Mer information om huvudstadsregionens gemensamma tjänster finns på Familjer som bor i andra kommuner i huvudstadskommunen kan ansöka om plats i förskoleundervisning i Grankulla över kommungränserna. Ett barn som är bosatt i en annan kommun kan få en plats i förskoleundervisning i Grankulla, om det finns plats i förskoleenheten efter att alla barn bosatta i Grankulla har fått förskoleplats. 5.2 Dagvård i två olika kommuner för barn i gemensam vårdnad Ansvaret för att ordna dagvård ligger på den kommun där barnet bor med sin vårdnadshavare. Av den kommun där den vårdnadshavare bor som har avtal om umgängesrätt krävs ingen betalningsförbindelse. Om barnet bor regelbundet turvis hos båda vårdnadshavarna, som bor på olika orter och har gemensam vårdnad, och behovet av dagvård är långvarigt, kan barnet anvisas en dagvårdsplats i båda kommunerna förutsatt att det är förenligt med barnets bästa. I ett sådant fall krävs ingen betalningsförbindelse.

Svenska utskottet för undervisning och småbarnspedagogik

Svenska utskottet för undervisning och småbarnspedagogik Svenska utskottet för undervisning och småbarnspedagogik 28 17.04.2019 Principer för servicehandledning i småbarnspedagogik och beviljande av plats i småbarnspedagogik i den svenskspråkiga småbarnspedagogiken

Läs mer

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET CIRKULÄR 23/2005 BILAGA 2 1 (5) ANVISNINGAR OM HUR FAMILJEDAGVÅRD I FAMILJEDAGVÅRDARENS HEM SKA ARRANGERAS 1 Ansökan om och beviljande av dagvårdsplats I 2 2 mom. i lagen

Läs mer

DAGVÅRDSAVGIFTERNA I ÅBO 1.8.2014

DAGVÅRDSAVGIFTERNA I ÅBO 1.8.2014 Småbarnsfostran 14.3.2014 PB 364, 20101 Åbo DAGVÅRDSAVGIFTERNA I ÅBO 1.8.2014 För kommunal barndagvård uppbärs en månadsavgift. Avgifterna baserar sig på lagen och förordningen om klientavgifter inom social-

Läs mer

AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK FR.O.M

AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK FR.O.M BFN 5.9.2018 BILAGA: Klientavgifter inom småbarnspedagogiken fr.o.m. 1.8.2018 AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK FR.O.M. 1.8.2018 Bildnings- och fritidsnämnden har beslutat (BFN 2.5.2018) om klientavgifter

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om småbarnspedagogik

Lag. om ändring av lagen om småbarnspedagogik 1. Lag om ändring av lagen om småbarnspedagogik I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om småbarnspedagogik (540/2018) 19 mom. och ändras 12 och 15 samt 17 4 mom. som följer: 12 Rätt till småbarnspedagogisk

Läs mer

REGLEMENTE FÖR I FÖGLÖ KOMMUN

REGLEMENTE FÖR I FÖGLÖ KOMMUN REGLEMENTE FÖR BARNDAGVÅRDSVERKSAMHETEN I FÖGLÖ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 82/06-12-14 att gälla fr.o.m. 1.1.2007. Allmänt om barndagvård Enligt BarnomsorgsL för landskapet Åland 1997/14 har

Läs mer

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ANVISNING FÖR PRIVATA TJÄNSTEPRODUCENTER Barnet ska delta i förskoleundervisning som varar ett år eller i annan verksamhet som uppnår förskoleundervisningens

Läs mer

S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED

S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED 1.8.2018 1 SMÅBARNSPEDAGOGIK Grunder för bestämmande av klientavgifter inom småbarnspedagogiken För sådan småbarnspedagogik som ordnas

Läs mer

S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED

S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED 1.3.2017 1 SMÅBARNSPEDAGOGIK Grunder för bestämmande av klientavgifter inom småbarnspedagogiken För sådan småbarnspedagogik som ordnas

Läs mer

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 Bildningsnämnden 17 09.03.2016 ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 BILDN 09.03.2016 17 1.12.2015 108 Beredning och tilläggsuppgifter: direktör för småbarnspedagogik

Läs mer

Förverkligandet av förändringar i författningar gällande småbarnspedagogiken fr.o.m Förändringar i författningar

Förverkligandet av förändringar i författningar gällande småbarnspedagogiken fr.o.m Förändringar i författningar Svenska förskoleverksamhetsoch utbildningsnämnden 13 09.03.016 Förverkligandet av förändringar i författningar gällande småbarnspedagogiken fr.o.m. 1.8.016 48/05.10.00/016 Svenska förskoleverksamhets-

Läs mer

Nya lagen om småbarnspedagogik

Nya lagen om småbarnspedagogik Nya lagen om småbarnspedagogik Vasa, Helsingfors, Åbo 12.9.2018 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet

Läs mer

Alternativ 2 Ändringarna i lagen om småbarnspedagogik. bruk

Alternativ 2 Ändringarna i lagen om småbarnspedagogik. bruk Ändringar i rätten till småbarnspedagogik BEDÖMNING AV VERKNINGARNA PÅ MÄNNISKOR OCH BARN Ärende: Ändringarna i 11 a och 11 b i lagen om småbarnspedagogik 1.8.2016 Beslutsfattare och slutligt beslutsfattare:

Läs mer

Klientens ställning och

Klientens ställning och Klientens ställning och rättigheter inom socialvården Lagen om klientens ställning och rättigheter kallas kort för klientlagen. Med klient menas den som ansöker om eller använder socialvård. Lagen gäller

Läs mer

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED DAGVÅRDSLAGSTIFTNING OCH UTBILDNINGSLAGSTIFTNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Godkänd 11.3.2009, ändrad 23.9.2009, 27.1.2010,

Läs mer

Daisy-information till vårdnadshavarna

Daisy-information till vårdnadshavarna Daisy-information till vårdnadshavarna 1.8.2019 Borgå stads tjänster inom småbarnspedagogik tog 1.5.2019 i bruk den elektroniska ärendetjänsten Daisy. I edaisy sköter vårdnadshavarna sköter ärenden elektroniskt

Läs mer

Regler för servicesedlar i daghemsvård

Regler för servicesedlar i daghemsvård Regler för servicesedlar i daghemsvård Bildningsnämnden 7.3.2013 Gällande från och med 1.8.2013 1 Innehåll 1 Allmänt om servicesedlar... 3 2 Servicesedelkund... 4 Kunder berättigade till servicesedlar...

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD Nämnden Svenska rum 26.2.2015 Träder i kraft 1.8.2015 RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD ALLMÄNNA PRINCIPER - Med en skolresa avses en resa mellan hemmet och skolan inom Esbo som

Läs mer

Förskoleinfo svenskspråkig förskoleundervisning

Förskoleinfo svenskspråkig förskoleundervisning Förskoleinfo svenskspråkig förskoleundervisning 2017-18 Anmälning till förskoleundervisningen 2-16.1.2017 Elektronisk anmälan till förskolan Anmälningstiden är 2-16.1.2017 Anmälan görs elektroniskt via

Läs mer

Språket inom småbarnfostran och utbildning

Språket inom småbarnfostran och utbildning Språket inom småbarnfostran och utbildning Det finska utbildningssystemet består av tre stadier. Det första stadiet gäller grundläggande utbildning, det andra stadiet gymnasie- och yrkesutbildning, och

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 77/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 13 lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I syfte att underlätta

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

Namn Chef för social- och familjeservice Maria Andersson

Namn Chef för social- och familjeservice Maria Andersson 1 DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslag (523/1999) 10 och 24 Datum 31.3.2014 Namn 1a Borgå stads social- och hälsovårdnämnd Registeransvarig Adress Stadshusgatan 5 B, 06100 Borgå Andra kontaktuppgifter

Läs mer

Plan för läkemedelsbehandling inom småbarnsfostran

Plan för läkemedelsbehandling inom småbarnsfostran Plan för läkemedelsbehandling inom småbarnsfostran PLAN FÖR LÄKEMEDELSBEHANDLING INOM SMÅBARNSFOSTRAN Som grund och källor för planen är den av social- och hälsovårdsministeriet år 2007 utgivna handboken

Läs mer

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD ESBO STAD SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN Familje- och socialservice Äldreomsorgen INSTRUKTION OM STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD Social- och hälsovårdsnämnden Godkänd 18.5.2006, trädde i kraft 1.6.2006 Godkänd

Läs mer

Sjundeå kommun, småbarnspedagogiska tjänster Parkstigen 1, Sjundeå

Sjundeå kommun, småbarnspedagogiska tjänster Parkstigen 1, Sjundeå SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN DATASKYDDSBESKRIVNING EU:s dataskyddsförordning 2016/679 1. Personuppgiftsansvarige Namn FO-nummer Sjundeå kommun, småbarnspedagogiska tjänster 0131156-4 Adress Telefon E-post

Läs mer

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Hej förälder! I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer

Läs mer

Dataskyddsbeskrivning för småbarnspedagogik (dagvård) klientregister

Dataskyddsbeskrivning för småbarnspedagogik (dagvård) klientregister 1 24.8.2016 Dataskyddsbeskrivning för småbarnspedagogik (dagvård) klientregister Registerbeskrivning enligt 10 och information om behandling av uppgifter enligt 24 i personuppgiftslagen (523/1999) 2 Registrets

Läs mer

AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGISK VERKSAMHET. Fr.o.m Godkänd av bildningsnämnden

AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGISK VERKSAMHET. Fr.o.m Godkänd av bildningsnämnden AVGIFTER FÖR SMÅBARNSPEDAGOGISK VERKSAMHET Fr.o.m. 1.8.2018 Godkänd av bildningsnämnden 17.4.2018 38 Avgifter för småbarnspedagogisk verksamhet fr.o.m. 1.8.2018 Avgifterna för småbarnspedagogisk verksamhet

Läs mer

Beräkning av barnavårdsstöd

Beräkning av barnavårdsstöd Beräkning av barnavårdsstöd Med beräkningsprogrammet kan du räkna ut en uppskattning av storleken på hemvårdsstödet och privatvårdsstödet. Om du bor på Åland ska du kontrollera barnavårdsstödets belopp

Läs mer

Avgifterna för dagvården från 1.8.2014

Avgifterna för dagvården från 1.8.2014 S:t Karins stad Avgifterna för dagvården från 1.8.2014 Fastställd i bildningsnämnden 26.3.2014 14 INNEHÅLL 1. Så bestäms dagvårdsavgiften... 1 2. Avgiftsprocent och inkomstgränser... 1 2.1 Halvdagsvård...

Läs mer

INFORMATION OM KLIENTAVGIFTERNA INOM BARNDAGVÅRDEN 1.8.2014

INFORMATION OM KLIENTAVGIFTERNA INOM BARNDAGVÅRDEN 1.8.2014 INFORMATION OM KLIENTAVGIFTERNA INOM BARNDAGVÅRDEN 1.8.2014 Vad är en dagvårdsavgift? Dagvårdsavgiften faktureras som månadsavgift för högst 11 kalendermånader per verksamhetsår (1.8 31.7). Avgiftsfri

Läs mer

DATASKYDDSBESKRIVNING Abilita Dagvård- och Päikkyinformationssystem

DATASKYDDSBESKRIVNING Abilita Dagvård- och Päikkyinformationssystem Personuppgiftslagen 10 ja 24 Lag om offentlighet i myndigheternas verksamhet 22, 23 ja 24 Lag om småbarnspedagogik (540/2018) Lag om befolkningsdatasystemet och Befolkningscentralens certifikattjänster

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Anvisningar 1(7) Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2015 Användning av uppgifterna Statistikcentralen sänder uppgifterna på blanketten Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning

Läs mer

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6)

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6) Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning 31.12.2018 1(6) 2(6) Innehåll ENKÄT OM HEMKOMMUNSERSÄTTNING INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING OCH GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 31.12.2018...

Läs mer

LukiMat Informationstjänst

LukiMat Informationstjänst LAG OM GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 21.8.1998/628 4 Skyldighet att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning (23.12.1999/1288) 11 Undervisningens innehåll 14 Timfördelning och grunderna för läroplanen

Läs mer

REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Regler, inom ramen för 8, 14 och 25 kap. skollagen Barn- och ungdomsnämnden 2013-01-23, reviderade 2014-12-11 ALLMÄNT Reglerna tillämpas

Läs mer

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård...

Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård Arvoden för närståendevård... Anvisning till kunden: Stöd för närståendevård Innehåll 1 Syftet och vad som avses med stöd för närståendevård... 1 2 Arvoden för närståendevård... 1 3 Utbetalning av vårdarvode...1 3.1 Grund för minskning

Läs mer

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård

Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD Grunder för beviljandet av stöd för närståendevård i Karleby och Kronoby Arbetsgrupp: Lena Aho-Rintamäki, Iiris Jurvansuu, Kaija Keski-Rahkonen, Eija Korkia-Aho och Hanna

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2008:1swe

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2008:1swe Använd din pappaledighet! Broschyrer 2008:1swe Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på ett

Läs mer

MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIGHET SAMT OLIKA LEDIGHETER FÖR VÅRD AV BARN (10)

MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIGHET SAMT OLIKA LEDIGHETER FÖR VÅRD AV BARN (10) MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIG SAMT OLIKA LEDIGER FÖR VÅRD AV BARN 8.6.2017 1 (10) LEDIG LEDIGENS LÄNGD BEVILJAS MÖJLIG ATT ÄNDRA LE- DIGEN (gäller ändring Moderskapsledigheten kan på ansökan

Läs mer

VakaVai-undersökning IV: Utredning om påverkan av ändringar i lagstiftningen för småbarnspedagogik, för föräldrar.

VakaVai-undersökning IV: Utredning om påverkan av ändringar i lagstiftningen för småbarnspedagogik, för föräldrar. VakaVai-undersökning IV: Utredning om påverkan av ändringar i lagstiftningen för småbarnspedagogik, för föräldrar. Undersökningen utreder påverkan av ändringar som skedde för lagstiftningen av småbarnspedagogik

Läs mer

PRIVAT SOCIAL SERVICE 2008

PRIVAT SOCIAL SERVICE 2008 Verksamhetsenhet: Namn Adress Postnummer Ort RETURNERAS SENAST 15.2.2009 i bifogade svarskuvert utan frimärke, eller till adress: THL / Information / Anne Forss PB 30, 00271 HELSINGFORS Den elektroniska

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 10swe (2011)

Använd din pappaledighet! Broschyrer 10swe (2011) Använd din pappaledighet! Broschyrer 10swe (2011) Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SMÅBARNSPEDAGOGIK!

VÄLKOMMEN TILL SMÅBARNSPEDAGOGIK! VÄLKOMMEN TILL SMÅBARNSPEDAGOGIK! SMÅBARNSPEDAGOGIKENS VERKSAMHETSPRINCIPER I KOMMUNALA DAGHEM OCH FAMILJEDAGVÅRD BORGÅ STAD: https://www.borga.fi/daghem-och-familjedagvard Ansökan, inkomstutredningar,

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva oktober 2012 11:2

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva oktober 2012 11:2 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva oktober 2012 11:2 ANSÖKNINGS- OCH PLACERINGSREGLER INOM FÖRSKOLA OCH SKOLBARNOMSORG Regler för kommunal förskoleverksamhet 1. Vem reglerna gäller Verksamheten

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 76/02.05.00/2015 15 Nya riktlinjer för beviljande av skolskjuts och reseförmån från 1.8.2015 Beredning och upplysningar: Ilkka Tahvanainen, tel. 050 591 3421 Jaana

Läs mer

SERVICESEDEL-INFO Servicesedel inom Tähän tarvittaessa otsikko. småbarnspedagogiken i Kyrkslätt fr.o.m

SERVICESEDEL-INFO Servicesedel inom Tähän tarvittaessa otsikko. småbarnspedagogiken i Kyrkslätt fr.o.m SERVICESEDEL-INFO Servicesedel inom Tähän tarvittaessa otsikko småbarnspedagogiken i Kyrkslätt fr.o.m. 1.8.2018 Vad säger lagen om anordnandet av småbarnspedagogik och servicesedel? Kommunen kan ordna

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DAGVÅRD

VÄLKOMMEN TILL DAGVÅRD VÄLKOMMEN TILL DAGVÅRD SMÅBARNSFOSTRANS GEMENSAMMA PRAXIS OCH VERKSAMHETSPRIN- CIPER SOM FÖLJS I KOMMUNALA DAGHEM OCH FAMILJEDAGVÅRD BORGÅ STAD: http://www.borga.fi/daghem-och-familjedagvard SMÅBARNSFOSTRANS

Läs mer

Ansökan om namnändring

Ansökan om namnändring Ansökan om namnändring Ändring av förnamn Ändring av efternamn Ändring av för- och efternamn Anvisningar om ansökan finns på sidan 4 MAGISTRATEN FYLLER I ANKOMSTTID OCH DIARIENUMMER Ankomsttid Diarienummer

Läs mer

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4)

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4) 1(4) för serviceboende Bakgrund Lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) trädde i kraft 1.9.2009. Användningen av servicesedeln regleras också av lagen om klientavgifter inom social-

Läs mer

UtKI ö 6C- A rek."-- C

UtKI ö 6C- A rek.-- C a KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UtKI ö 6C- A rek."-- C Handläggare Datum Diarienummer Carlsson Karin 2015-04-30 UBN-2015-2105 Utbildningsnämnden Regler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Läs mer

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009

Socialarbete och familjeservice/handikappservice. GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Socialarbete och familjeservice/handikappservice GRUNDER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD fr.o.m. 1.11.2009 Långtidssjuka eller handikappade barn och unga under 18 år, samt utvecklingsstörda personer

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2004:1swe

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2004:1swe Använd din pappaledighet! Broschyrer 2004:1swe Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på ett

Läs mer

INFORMATION OCH REGLER

INFORMATION OCH REGLER INFORMATION OCH REGLER TILL DIG SOM HAR BARN I KOMMUNAL FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM Barn och utbildningsförvaltningen Reviderad 20110727 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KOMMUNENS SKYLDIGHET...3 2

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd RIKSDAGENS SVAR 47/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av invandrares integration samt mottagande av asylsökande Ärende Regeringen har till 2004 års riksmöte

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar. Pedagogisk omsorg styrs av

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar

Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar 1 Meddelande till vårdnadshavarna Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar Bilaga: Blankett för anhållan om nedsatt avgift eller befrielse från avgiften

Läs mer

Dagvård och förskola i Korsholms kommun. www.korsholm.fi

Dagvård och förskola i Korsholms kommun. www.korsholm.fi Dagvård och förskola i Korsholms kommun www.korsholm.fi Korsholms kommun Bildningstjänster Centrumvägen 4 65610 Korsholm Tfn 327 7111 www.korsholm.fi/barndagvard Korsholm mars 2015 Innehåll Dagvårdens

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 173/2002 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen och vissa andra lagar.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 173/2002 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen och vissa andra lagar. RIKSDAGENS SVAR 173/2002 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen och vissa andra lagar Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag

Läs mer

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011

Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011 Uppgifter på anordnarnivå inom utbildning och undervisning 2011 Punkt A ifylls av följande uppgiftslämnare: Kontaktinformation på anordnarnivå anges beträffande de anordnare av utbildning och undervisning

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2006:1swe

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2006:1swe Använd din pappaledighet! Broschyrer 2006:1swe Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på ett

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg KS beslut 2015-09-23 Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2016-01-01 2 INNEHÅLL Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet...

Läs mer

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN

KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN KRITERIER FÖR BEVILJANDE AV STÖD FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD OCH TILLÄMPNINGSANVISNINGAR I KIMITOÖNS KOMMUN Kriterier för beviljande av stöd för närståendevård och tillämpningsanvisningar inom äldreomsorgen. Stödet

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

Småbarnsfostran i Helsingfors

Småbarnsfostran i Helsingfors Småbarnsfostran i Helsingfors Småbarnsfostran är vård, fostran och undervisning som knyts samman med varandra. Målet för småbarnsfostran är ett välmående barn som utvecklas och lär sig. 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Kriterier för elevantagning till svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo fr.o.m. 1.1.2014

Kriterier för elevantagning till svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo fr.o.m. 1.1.2014 Kriterier för elevantagning till svenskspråkig grundläggande utbildning i Åbo fr.o.m. 1.1.2014 Bildningssektorn, Åbo stad Svenskspråkig fostran och undervisning 1 Kriterier för elevantagning till svenskspråkig

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_ADO 1 *1019901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ADOPTION Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som är bosatt i Finland och ansöker om uppehållstillstånd för ett

Läs mer

RP 322/2010 rd. Enligt 1 5 mom. i dagvårdslagen kan behövlig transport också anordnas för dagvårdsbarn.

RP 322/2010 rd. Enligt 1 5 mom. i dagvårdslagen kan behövlig transport också anordnas för dagvårdsbarn. RP 322/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om barndagvård och av lagen om grundläggande utbildning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

KARLEBY STAD SMÅBARNSFOSTRAN INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARNA

KARLEBY STAD SMÅBARNSFOSTRAN INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARNA KARLEBY STAD SMÅBARNSFOSTRAN INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARNA 1.4.2015 1 Information till vårdnadshavarna... 3 1.1 Servicechefer och sekreterarna inom småbarnsfostran samt ansvarsområden... 3 1.2 Familjedagvårdsledarna

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt?

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt? Förlängd läroplikt Vem omfattas av förlängd läroplikt? Eftersom beslut om förlängd läroplikt har fattats på mycket olika grunder och den relativa andelen elever med förlängd läroplikt varierar mellan olika

Läs mer

Tankesmedjan Tankesmedja kring den subjektiva rätten till småbarnspedagogik. Vasa, Åbo och Helsingfors

Tankesmedjan Tankesmedja kring den subjektiva rätten till småbarnspedagogik. Vasa, Åbo och Helsingfors Tankesmedjan 9.3.2016 Tankesmedja kring den subjektiva rätten till småbarnspedagogik. Vasa, Åbo och Helsingfors Malin Eriksson, Svenska enheten för bildningsväsendet 9.3.2016 1 Läget i Svenskfinland En

Läs mer

Arbetstidsbestämmelser för lärare inom småbarnspedagogik

Arbetstidsbestämmelser för lärare inom småbarnspedagogik Arbetstidsbestämmelser för lärare inom småbarnspedagogik 1 Arbetstidsbestämmelser för lärare inom småbarnspedagogik I TJÄNSTE- och arbetskollektivavtalen finns särskilda bestämmelser om arbetstiden med

Läs mer

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb 2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08 Avgifter och regler Förskola Familjedaghem Fritidshem Fritidsklubb Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 4590/07.01.01/2014 100 Registeransvariga och ansvarspersoner för register inom undervisning och dagvård Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel. 09 816 83861

Läs mer

Anordnare av förskoleundervisning INDIVIDUELL PLAN FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ORDNAS (IP)

Anordnare av förskoleundervisning INDIVIDUELL PLAN FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ORDNAS (IP) Anordnare av förskoleundervisning INDIVIDUELL PLAN FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ORDNAS (IP) Sekretessbelagd Offentlighetslagen 24 1 mom. 30 punkten 1. BASUPPGIFTER Barnets namn Födelsedatum Förskoleenhet

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun Förskola Pedagogisk omsorg Foto: Patricia Hagelin Regler för placering Enköpings kommun REGLER 2012-11-22 SKN2012/338 Fastställd av skolnämnden 2012-11-22 Aktuell tillämpning av maxtaxa fastställd av

Läs mer

Dataskyddsbeskrivning för småbarnspedagogik (förskoleundervisning) klientregister

Dataskyddsbeskrivning för småbarnspedagogik (förskoleundervisning) klientregister 1 24.8.2016 Dataskyddsbeskrivning för småbarnspedagogik (förskoleundervisning) klientregister Registerbeskrivning enligt 10 och information om behandling av uppgifter enligt 24 i personuppgiftslagen (523/1999)

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 Social- och hälsovårdsnämnden 17.02.2011 1. SERVICEÅLIGGANDE Enligt 8 2 mom. i lagen om service och stöd på grund av handikapp ska kommunen

Läs mer

Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen

Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Revideringen av grunderna för planen för småbarnspedagogik 2018 29.3.2019 Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen 01/04/2019 Opetushallitus 2 Utbildningsstyrelsens nätbokhandel http://www.oph.fi/svenska/bokhandel/

Läs mer

Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna

Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna Verksamhet som berörs av den aktuella tillsynen I enlighet med gällande tillsynsplan för socialvårdsbyrån och budget

Läs mer

Staden Jakobstad DATASKYDDSBESKRIVNING 1 (8)

Staden Jakobstad DATASKYDDSBESKRIVNING 1 (8) Staden Jakobstad DATASKYDDSBESKRIVNING 1 (8) SMÅBARNSPEDAGOGIKENS KUNDREGISTER 1. Personuppgiftsansvarig Staden Jakobstad 0209242-0 Bildningsnämnden Bildningsverket/Småbarnspedagogiken Strengbergsgatan

Läs mer

+ + BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN

+ + BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN PK5_plus 1 *1469901* BLANKETT FÖR UTREDNING AV FAMILJEBAND GÄLLANDE ANNAN ANHÖRIG FÖR ANKNYTNINGSPERSONEN Denna blankett är avsedd för dig som har en annan anhörig än din maka/make eller ett barn under

Läs mer

AVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGISK VERKSAMHET I ÅBO FRÅN

AVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGISK VERKSAMHET I ÅBO FRÅN AVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGISK VERKSAMHET I ÅBO FRÅN 1.3.2017 För småbarnspedagogik som ordnas av kommunen uppbärs en månadsavgift. Avgiften grundar sig på lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken

Läs mer

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Beslut KS 2011-06-08 Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Tillämpas från och med 2011-07-01 2 INNEHÅLL Förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2014-05-12 Fastställd: Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-16 55 Gäller för: Barn- och utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Reviderad: Dnr : BUN2014/60-4 Regler och avgifter för förskola,

Läs mer

FÖRSKOLETRANSPORT. Vårdnadshavarna är alltid i första hand skyldiga att lära sina barn att röra sig tryggt i trafiken.

FÖRSKOLETRANSPORT. Vårdnadshavarna är alltid i första hand skyldiga att lära sina barn att röra sig tryggt i trafiken. 1.8.2011 FÖRSKOLETRANSPORT I lagen om grundläggande utbildning definieras villkoren för kommunalt ordnad transport för elever i förskoleundervisning. Vårdnadshavarna till andra elever än de som har rätt

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2015-05-19 Fastställd: BON 2015-06-16 68 Gäller för: Bildning- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Helen Petersson Reviderad: Dnr : BON2015/196 Regler och avgifter för förskola, fritidshem

Läs mer

Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER FÖR Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2018-12-05 148 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Administrativ chef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård. Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite

Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård. Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Grunderna för beviljande av stöd för närståendevård Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Gäller från 1.4.2019 Innehåll 1. STÖDETS SYFTE OCH INNEHÅLL... 2 2. FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR

Läs mer

Finns inte. Är eller har någon av dina föräldrar tidigare varit finsk merborgare? Ja Nej. Civilstånd Gift Ogift Frånskild Änka/änkling Sambo

Finns inte. Är eller har någon av dina föräldrar tidigare varit finsk merborgare? Ja Nej. Civilstånd Gift Ogift Frånskild Änka/änkling Sambo EU_REK 1 REGISTRERING AV UNIONSMEDBORGARES UPPEHÅLLSRÄTT (Gäller inte nordiska medborgare) Jag ansöker om registrering av uppehållsrätt Gäller även medborgare i Schweiz och Liechtenstein (UtlänningsL 153

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer