Dynamisk representation med digitala verktyg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dynamisk representation med digitala verktyg"

Transkript

1 Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 3: Dynamisk representation med digitala verktyg Dynamisk representation med digitala verktyg Thomas Lingefjärd, Göteborgs universitet; Håkan Sollervall och Ulrika Ryan, Malmö högskola, Ulrica Dahlberg & Ola Helenius, NCM Hur användandet av digitala verktyg kan skapa förutsättningar för en interaktiv matematikundervisning som bygger på elevernas egna matematiska konstruktioner har beskrivits i de tidigare delarna. Denna text kommer särskilt att lyfta fram hur digitala verktyg kan stödja matematisk representation, samt hur sådana verktyg kan användas i undervisningen. Syftet med denna moduldel att lyfta fram de möjligheter till dynamisk representation som stöds av digitala verktyg som exempelvis Geogebra, Desmos och Cabri géomètre för att bara nämna några få. Exemplen i denna text baseras på Geogebra, som i dagens läge (2016) har en dominerande ställning bland denna typ av verktyg i gymnasieskolans matematikundervisning. Verktygens betydelse för utveckling och lärande Människan har alltid använt olika slag av redskap eller verktyg i vilka hon har byggt in sitt kunnande. Verktygen kan ta oss bortom de gränser som våra biologiska förutsättningar sätter, och medverka till att vårt sätt att leva förändras. Till exempel har utvecklingen av verktyg för transport och informationsöverföring förändrat våra levnadsvanor radikalt. Verktyg kan användas på olika sätt beroende på användarens kompetens och intressen. Datorn kan till exempel användas för att skriva och spara texter, utföra beräkningar, söka information eller översätta mellan matematiska representationer. När vi använder olika verktyg påverkas vårt tänkande, men verktygen präglas i lika stor omfattning av vårt tänkande. Även själva matematiken kan ses som ett verktyg som kan användas för att förstå, beskriva och påverka vår omvärld. Då det gäller matematikundervisning kan digitala verktyg fylla olika funktioner. De kan dels användas instrumentellt, till exempel som skriv- eller räkneinstrument för textframställning eller beräkningar, vilket motsvarar användandet i vardags- och yrkeslivet, men de kan också fungera som verktyg för lärande och undervisning. Ett exempel på detta är elever som laborerar med digitala konstruktioner av olika geometriska objekt för att utveckla sin begreppsförmåga kring dessa. En fördel med digitala verktyg är att de kan utformas så att de stödjer dynamisk representation av de matematiska objekt som ingår i de digitala konstruktionerna. Eftersom representationer är en viktig del i både traditionell matematikundervisning och matematikundervisning med stöd av digitala verktyg, beskrivs i nästa stycke vad representationer innebär för matematiska objekt. 1 (12)

2 Matematiska representationer och mänskliga uttrycksformer Matematiska objekt är till sin natur abstrakta. När vi ska kommunicera med andra om matematiska idéer, exempelvis när vi beskriver matematiska beräkningar eller resonerar om lösningsstrategier, måste vi uttrycka dem på något sätt. De ljud, bilder, gester eller symboler som vi då använder brukar kallas för representationer av objektet i fråga. Å ena sidan är det en presentation, en återgivning eller framställning av en idé som någon vill förmedla. Ordledet re- beskriver att det också kan vara en åter-presentation, en alternativ presentation av något som redan presenterats. Matematiska objekt har den egenskapen att de kan representeras på många olika sätt. Många matematiska representationer är också i sig matematiska konstruktioner, som decimalsystemet för att representera tal. Genom att agera med tal i denna representation kan vi utföra beräkningar mycket enklare än om vi representerar talen verbalt eller med romerska siffror. Ett exempel på ett begrepps relation till en representation är objektet arean av en rektangel som är representerat med bild i figur 1. Representationen är naturligtvis inte fullständig. Det finns inget sätt att representera alla aspekter av ett begrepp, utan en representation kan lyfta fram någon av dem. Detta enkla exempel kan hanteras utan digitala verktyg, däremot är det bekvämt att kunna visa bilden via en tavla för att därigenom underlätta kommunikation och resonemang om objektet. A h b Figur 1: Arean av en rektangel representerat med bild. Bilden, inklusive dess beteckningar, kan användas för att representera detta objekt men den uttrycker inte på egen hand vad vi avser när vi säger arean av en rektangel och pekar på bilden. Menar vi ytans storlek, relationen mellan area, bas och höjd, eller menar vi något annat? Om vi vill begränsa oss till att uttrycka hur rektangelns area kan beräknas, kan vi säga arean är lika med basen gånger höjden samtidigt som vi hänvisar till bilden och säger arean, basen, höjden när vi pekar på A, b respektive h. Vi kan förtydliga ytterligare genom att skriva den symboliska formeln A = b h på tavlan. Då matematik kommuniceras väljs vad som ska uttryckas med stöd av en viss representation. Det matematiska uttrycket kan ses som en kombination av representation och kommunikation (Hegedus & Moreno-Armella, 2009). Matematiska uttryck uppstår först när matematiska tankar och idéer kommuniceras med stöd av representationer. Kommunikationen sker ofta verbalt eller skriftligt, ibland i kombination med fysiska gester, bildspel och filmer. 2 (12)

3 Representationer kan exempelvis kategoriseras som bildliga (grafiska), numeriska, symboliska och språkliga. Vilken eller vilka representationer som är att föredra beror på vad dessa skall användas till och på vilken förförståelse eleverna har. För att få djupare förståelse av matematiska begrepp behöver vi tolka och använda olika representationer och även kunna göra översättningar mellan dem (Duval, 2006; Kirsh, 2010). Det talade och skriftliga språket utgör här en mycket viktig funktion. Normalt använder vi språk för att stegvis bygga upp begripliga representationer från konkreta och vardagsnära kontexter till mer abstrakta. Att kunna översätta mellan olika representationer är viktigt. I matematiksammanhang är det inte ovanligt att gå från en matematisk formel, till exempel Kapital = insättning förändringsfaktor tid eller f (x) = x Denna formel anger hur många tusen kronor Evelina har efter x år när hon sätter in tvåtusen kronor på banken (vid tidpunkten x = 0) till en fast ränta på 1,5 %. Detta samband illustreras med en graf i figur 2. Figur 2: En funktion representerad i symbolisk och grafisk form. En dynamisk variant av denna grafiska representation (där det går att ändra insatt kapital och räntesats) finns på Den grafiska (och dynamiska) representationen och dess koppling till Evelinas sparande kan stimulera till frågor. Hur mycket pengar har Evelina efter 10 år? Hur länge dröjer det innan hon har tre tusen kronor på banken? Hur påverkar ränta och insättning kapitalets utveckling? Det vi gjorde när vi tog fram grafen, genom att använda det digitala verktyget, var att omvandla mellan representationer av olika slag. Den algebraiska representationen kompletterades med en grafisk representation. Den algebraiska representationen innehåller information om hur x och y samvarierar, men i symbolisk form. Den grafiska representationen är en slags avbild av sambandet mellan x och y. Den algebraiska representationen ger information 3 (12)

4 som man kan få utan beräkningar, nämligen att det handlar om en exponentiell tillväxt. Detta signaleras av att x förekommer i exponenten. Sådan information är inte lika lätt att se i grafen. Olika representationer lyfter alltså fram skilda aspekter av matematiska objekt. De två representationerna är av fundamentalt olika slag, en är algebraisk och en grafisk. Att arbeta med matematik innebär ofta att arbeta inom en och samma typ av representation. För att beräkna kan uttrycket ersättas med , sedan med och och slutligen med svaret 52. Denna behandling kan redovisas som = = = = 52. Ibland redovisas inte alla mellanled, men beräkningen går ut på att behandla talen för att få ett svar. Det finns alltså två sätt att översätta mellan representationer. Dels kan man behandla representationer av ett visst slag (vilket vi gjorde i beräkningen ovan) och dels kan man omvandla mellan olika slags representationer (vilket vi gjorde när vi kompletterade en symbolisk representation till en grafisk representation i figur 2). Att omvandla mellan representationer kräver en aktiv handling från elevens sida och anses kognitivt mer ansträngande än att behandla representationer av samma slag (Duval, 2006; Kirsch, 2010). Nedan illustreras begreppen behandling och omvandling med två olika exempel (figur 3). A x omvandling x(x + 5) behandling x 2 + 5x x + 5 behandling omvandling 12 Figur 3. Behandling och omvandling av representationer för objekten area och tolv. I detta sammanhang kan digitala verktyg spela en viktig roll, för att hjälpa till med själva omvandlingen så att eleverna kan koncentrera sig på att tolka, jämföra och kombinera tolkningar som stöds av olika representationer. Att få erfarenhet av att hantera olika representationer och lära sig att utföra omvandlingar på egen hand är en viktig del av att utveckla matematiska förmågor. De matematiska principer som kopplar samman olika former av representationer, både i konkreta specialfall och generellt, bygger ofta på några av de mest centrala idéerna i matematik. Exemplet ovan med tillväxt av kapital gällde en speciell funktion, men varje funktion kan representeras grafiskt på motsvarande sätt. På ett ännu mer generellt plan finns för varje ekvation i x och y en mängd punkter i xy-planet som grafiskt representerar lösningarna till denna ekvation. Bara för att det är möjligt att både behandla och omvandla representationer med digitala verktyg, betyder det inte att eleverna kontinuerligt behöver utnyttja dessa möjligheter. En central 4 (12)

5 aspekt av matematisk begreppsförmåga är just att kunna gå mellan olika representationer av de objekt som man arbetar med, samt att självständigt kunna välja lämplig representation för något givet ändamål. Dynamiska representationer Liksom många andra digitala verktyg erbjuder Geogebra ett effektivt och dynamiskt sätt att undersöka cirklars egenskaper och koordinerat hantera flera samtidiga representationer. I figur 4 visas cirkeln med medelpunkten (a, b) och radien r. Denna figur kan tolkas som att cirkeln samtidigt representeras på åtminstone tre olika sätt: med en ikonisk figur i ett diagram, med en taltrippel (a, b, r), med en symbolisk ekvation (x a) 2 + (y b) 2 = r 2. Figur 4: En cirkel representerad på olika sätt. Till höger i figur 4 erbjuds dynamisk förändring av den ritade cirkeln samtidigt som de numeriska värdena och formeln uppdateras. (En interaktiv version av denna Geogebra-applet finns på så att du kan prova själv.) Just dessa dynamiska erbjudanden som visas här, brukar lyftas fram som en viktig fördel med digitala verktyg. Ett matematiskt objekt kan variera i läge och storlek men samtidigt som objektet bevarar andra egenskaper. Förhoppningen är att det blir en bestående och starkare intern representation än vid en liknande statisk beskrivning. Digitala verktyg kan alltså stödja både omvandling mellan representationer och samtidig representation av matematiska objekt. Genom att använda datorprogram där elever kan dynamiskt manipulera geometriska figurer och algebraiska formler direkt på skärmen, ges 5 (12)

6 förutsättningar att bedriva en undervisning där eleverna engageras att göra egna konstruktioner, undersökningar, hypotesformuleringar och hypotesprövningar. Det är skillnad mellan statiska och dynamiska representationer. De statiska är i stort sett digitala avbildningar av olika slags fysiska representationer. Dessa avbildningar är låsta och tillåter inte att eleverna påverkar dem i någon nämnvärd grad. Dynamiska representationer däremot medger att eleverna kan påverka och laborera med dem, vilket i sin tur möjliggör matematiska undersökningar och upptäckter särskilt eftersom de digitala representationerna kan programmeras så att de beter sig matematiskt korrekt. Applikationer som stödjer dynamisk representation finns att tillgå både som appar till datorplattor, som applikationer till datorer eller online via nätet. Målinriktat lärande med digitala verktyg Att orkestrera matematikundervisning med digitala verktyg inkluderar att tänka igenom vilka konsekvenser användandet av ett visst verktyg har för elevernas lärande och sedan välja ut verktyg som eleverna ska arbeta med för att uppnå specifika lärandemål. Verktygen har viktiga roller för att stödja lärandet men de bär naturligtvis inte själva upp hela undervisningen. Det är lärarens beslut och ansvar hur verktygen används. Verktyg kan utformas för att underlätta utförandet av uppgifter men också för att lyfta fram vissa aspekter av matematiska objekt. Eftersom syftet med matematikundervisning är elevernas lärande är det självfallet så även då digitala verktyg används. Det innebär till exempel att då verktygen används för att underlätta någon aspekt i utförandet av en uppgift görs det för att ge eleverna möjlighet att fokusera på den eller de aspekter av uppgiften som sammanfaller med lärandemålet. Avsikten är inte att eleverna ska lösa uppgifter så snabbt som möjligt. I detta avseende kan matematikundervisningen jämföras med ett maratonlopp, där målet är att springa det så snabbt som möjligt. Om målet hade varit att transportera sig 4,2 mil på snabbast möjliga sätt hade maratonlöparen kunnat använda bil eller buss, men de verktygen får inte användas eftersom de inte hjälper löparen att uppnå det faktiska målet. Genom användning av verktyg kan eleverna ta sig an fler och mer intressanta uppgifter där verktygen hjälper till med beräkningar och stödjer undersökningar som är svåra eller omöjliga att utföra på egen hand. Verktygen behöver inte ständigt vara närvarande utan kan med fördel anpassas till de aktuella matematikuppgifterna, exempelvis genom att utmana eleverna att utföra multiplikation av flersiffriga tal utan att använda miniräknare. Läraren kan och bör påverka dels vilka verktyg som används i undervisningen, dels när och hur dessa verktyg ska användas för att uppnå specifika lärandemål. Digitala verktyg som instrument för lärande och undervisning Relationen mellan uppgifters utmaningar och hjälpmedlets stöd är dock inte den enda frågan att fundera på när undervisningen planeras och genomförs. En kanske ännu mer fundamental fråga handlar om relationen mellan den tekniska svårigheten att lära sig själva verktyget och den nytta verktyget sedan gör för eleven. När nya digitala verktyg introduceras i matematikundervisningen tar ofta den tekniska hanteringen tid från den matematiska 6 (12)

7 verksamheten. Därför är det viktigt för lärare att ha strategier för att introducera och successivt utveckla användandet av digitala verktyg i matematikundervisningen. Ju mer kraftfullt och komplext ett verktyg är desto svårare är det i allmänhet att lära sig att behärska verktyget. De länkar till Geogebratube som anges i texten ovan illustrerar förberedda applets, där Geogebras möjligheter har begränsats för att bara lämna kvar ett fåtal som har bedömts som lämpliga för det konkreta exempel som skall illustreras. Dessa applets kan också öppnas direkt i en webbläsare, så hanteringen av själva tekniken är förhållandevis enkel. Att eleverna börjar med att aktivt manipulera förberedda applets gör att det snabbt går att komma åt fördelarna med ett digitalt verktyg. Men om verktyget i längden skall göra nytta bör eleverna så småningom utmanas att konstruera egna applets och anpassa dessa till att lösa specifika problem. Denna typ av kreativt konstruerande arbete där eleverna tar egna initiativ, överväger olika strategier och gör egna matematiska konstruktioner leder nämligen till bättre lärandeeffekter än om de endast implementerar andras strategier och manipulerar förberedda konstruktioner (jämför ICAP-teorin som nämndes i Del 2; Chi, 2009). När ett verktyg används för att uppnå ett specifikt syfte eller helt enkelt göra något används det som ett instrument för att uppnå detta syfte (Verillon & Rabardel, 1995; Guin & Trouche, 1999). Verktyget pensel kan användas som instrument för att måla. Det är vårt syfte med målandet eller vad vi vill åstadkomma som avgör huruvida det är komplicerat eller inte att behärska ett verktyg. Då penseln används som instrument för att måla en vägg vit tar det relativt kort tid att lära sig använda verktyget i detta syfte, men om avsikten är att använda penseln för att måla som Leonardo DaVinci, ja då kanske en hel livstid krävs för att behärska penseln som instrument för måleri. Det är alltså syftet med användandet som avgör huruvida det är komplicerat att använda verktyget som instrument eller ej, men också i vilken utsträckning det fungerar som ett instrument för lärande. Det är fullt möjligt att tänka sig att elever på en matematiklektion, använder ett och samma verktyg för helt olika syften. Det finns alltså inte i verktyget självt inbyggt ett matematiklärande, utan undervisningen måste ge eleverna stöd att använda verktyget så att det fungerar som ett instrument för ett målinriktat lärande. Del 2 handlade om enkla digitala verktyg medan Del 3 fortsatt med mer komplexa verktyg, särskilt Geogebra, där användningen bör utvecklas i flera steg med gradvis ökad komplexitet i den tekniska hanteringen. Eleverna kan börja med att aktivt manipulera förberedda applets och därefter gå över till egna konstruktioner. Genom regelbunden interaktion med det digitala verktyget skapar eleverna med tiden ett alltmer flexibelt instrument som de själva kan anpassa för att uppnå specifika matematiska syften. Instrumentet utvecklas medan eleven använder det. Eleverna lär sig när instrumentet kan användas och hur det kan användas för att genomföra olika uppgifter. I en senare del av modulen kommer vi att återkomma till vad elever kan åstadkomma om de har tillgång till hela verktyget Geogebra. I de kommande avsnitten behandlas två exempel, där förberedda applets används för att göra matematiska undersökningar av bestämda integraler respektive andragradsfunktioner. 7 (12)

8 Exempel 1: Bestämd integral av en funktion Att förstå vad en bestämd integral av en funktion betyder och hur den kan relateras till arean av området mellan en funktionens graf och x-axeln är inte självklart. Här kan en dynamisk grafisk representation fungera som stöd för att introducera och tolka integralbegreppet. Figur 5 visar en Geogebra-applet, där integralen av f(x) från A till B är beräknad, samtidigt som motsvarande område visas i ett koordinatsystem. Definitionen av f(x) är möjlig att påverka via glidarna för a, b och c och på samma sätt är det möjligt att flytta A och B och se hur det påverkar integralberäkningen. Figur 5: Bild till övningen Bestämd integral av en funktion. Att rita nya figurer på papper med penna och linjal och undersöka var och en av dessa figurer är tidsödande. Det finns risk att själva ritmomentet stjäl uppmärksamhet från det problem som är uppgiftens kärna. Här kan dynamisk representation komma till användning. På adressen finns en Geogebra-applet där f(x) kan varieras och punkterna A och B flyttas samtidigt som beräkningar, grafiskt utseende och texten uppdateras. Prova gärna! Lägg märke till hur enkelt det är att göra nya försök och hur de olika representationerna samverkar till att stödja utveckling av en allsidig förståelse av integralbegreppet. Om eleverna får prova en stund så har de troligtvis hittat samband och kommit med frågor som annars inte skulle uppstå. 8 (12)

9 Exempel 2: Koefficienter i en andragradsfunktion Andragradsfunktioner behandlas formellt i matematik 2. Här kan det vara intressant att arbeta med parallella symboliska framställningar, både y = a(x b) 2 + c och = ax 2 + bx + c För detta ändamål finns en förberedd applet på adressen I figur 6 visas ett exempel på en skärmbild, där eleven har testat att förändra grafernas utseende genom att använda glidarna som påverkar konstanternas värden. I bilderna visas hur extrempunktens läge ändras när konstanternas värden förändras, genom att så kallade spår av punkter genereras i appleten. Här kan användaren välja mellan Spår på eller Spår av. Spåren rensas genom att zooma in eller ut i appleten. Figur 6: Grafer till två olika andragradsfunktioner. Här kan eleverna upptäcka att grafen till vänster i figur 6 beter sig mer kontrollerat än grafen till höger. I grafen till vänster finns det också goda förutsättningar för eleverna att analysera samband mellan konstanternas värden och grafens utseende. Att parallellt arbeta med två olika framställningar kan stimulera olika slags jämförelser av grafer, exempelvis: inom varje representation för sig, genom att studera enbart hur den ena grafen förändras utan att ta hänsyn till den andra, mellan de båda representationerna, genom att analysera likheter och skillnader i de båda grafernas förändringar. 9 (12)

10 Exempel 3: Räta linjer i ett koordinatsystem Ett annat digitalt verktyg som är webbaserat är Desmos som bland annat tillhandahåller en slags grafräknare. Till skillnad från vanliga grafritare har Desmos andra funktioner som kan vara av värde, bland annat att man kan lägga in bilder och konstruera tabeller. Program har för avsikt att vara användarvänligt och lärare kan konstruera egna lektioner via teacher.desmos.com. Där finns också färdiga övningar som eleverna direkt kan använda. Några av de färdiga övningarna är individuella men det finns också övningar där eleverna automatiskt paras ihop för att träna begrepp och kommunikation. Figur 6: Två elever arbetar tillsammans med grafer. Ett exempel är en övning som kallas Polygraph som är en parövning där eleverna först automatiskt paras ihop två och två. En fördel med den här övningen är att det finns möjlighet att lägga in bilder i eller ovanpå koordinatsystemen vilket gör att användningsområdena också blir fler. När den ena eleven valt ett av 16 olika koordinatsystem med t.ex. räta linjer är det den andra elevens uppgift att med hjälp av ja- och nej-frågor lista ut vilken av de 16 räta linjerna som första eleven valt. En vinst för läraren är att kommunikationen mellan eleverna synliggörs och även var eleverna stöter på svårigheter. Det innebär att läraren får ett bra underlag för vilka begrepp undervisningen framöver behöver fördjupas kring och vilka elever som behöver stöttning kring specifika begrepp. Dan Meyer (Meyer, 2015) har i sin forskning visat att det gynnar elevers lärande att inleda ett arbete kring ett begrepp i matematik genom att låta eleverna genomföra en omgång av en sådan här aktivitet och beskriva t.ex. en rät linje för en klasskamrat. Efter genomförande av aktiviteten har eleverna upptäckt behovet av nya begrepp och undervisningen kan då gå djupare in på dessa begrepp. Digitaliseringen ger ett pedagogiskt mervärde till undervisningen (12)

11 Mer om applets och dynamisk representation I de nyss beskrivna exemplen använder eleverna det digitala verktyget Geogebra för att undersöka centrala begrepp i gymnasiets matematikundervisning. Eleverna använder inte hela Geogebra utan det specifika verktyg de använder är en förberedd applet konstruerad med syftet att eleverna ska lära känna ett specifikt begrepp. Läraren har alltså konstruerat appleten med avsikt att eleverna ska använda den som ett instrument för att förstå begreppen. När eleverna interagerar med appleten skapar de individuella tankekonstruktioner som bygger på några av dess erbjudanden. Eleverna lär sig matematik och de lär sig samtidigt om verktyget. Elevens tänkande kring både den specifika appleten och verktyget Geogebra utvecklas när eleven använder det och eleven blir förberedd att använda verktyget som instrument för att uppnå nya lärandemål. Många digitala verktyg hjälper eleverna att komma i kontakt med mer avancerad matematik än de kan klara med papper och penna. Samtidigt kräver de flesta verktyg en viss ansträngning att lära sig. Medan det didaktiska syftet och utmaningen med att lära matematik ska vara ansträngande så kan läraren ha som ambition att minimera den tekniska ansträngningen, det vill säga att tekniskt kunna hantera själva verktyget. Läraren kan påverka hur elevers digitala kompetens utvecklas genom att välja vilka verktyg som ska användas i en viss undervisningssituation och planera för hur de ska användas. Detta är en stor utmaning för alla lärare, eftersom de digitala verktygen erbjuder nya möjligheter till matematiklärande som inte var möjliga att realisera bara för några år sedan. Ett sådant exempel är dynamiska samtidiga representationer. Tidigare kunde endast en representation hanteras i taget, exempelvis när man utifrån en given formel konstruerade en värdetabell och sedan använde värdetabellen för att skissa en graf. Digitala verktyg erbjuder möjligheten att parallellt arbeta med flera representationer och studera hur de påverkar varandra. Sammanfattning Läraren kan påverka vad som sker i klassrummet genom att välja vilka verktyg som eleverna ska använda sig av i sitt lärande. Att välja verktyg kräver kännedom om vilka lämpliga verktyg som finns, hur olika verktyg fungerar och vad de kan användas till. Det finns digitala verktyg som erbjuder dynamisk och samtidig representation på ett sätt som inte är möjligt med enbart penna och papper. Dessa digitala verktyg tillåter elever att själva undersöka kopplingar mellan olika representationer och på så sätt få insikt i sätt att omvandla mellan olika representationsformer, vilket är särskilt viktigt i matematisk kommunikation, matematiska resonemang och framför allt vid problemlösning (12)

12 Referenser Chi, M.T.H. (2009). Active constructive interactive: A conceptual framework for differentiating learning activities. Topics in Cognitive Science, 1(1), Duval, R. (2006). A cognitive analysis of problems of comprehension in a learning of mathematics. Educational Studies in Mathematics, 61, Guin, D. & Trouche, L. (1999). The complex process of converting tools into mathematical instruments: The case of calculators. International Journal of Computers for Mathematical Learning, 3(3), Hegedus, S., & Moreno-Armella, L. (2009). Intersecting representation and communication infrastructures. ZDM: The International Journal on Mathematics Education Transforming Mathematics Education through the Use of Dynamic Mathematics Technologies, 41(4), Kirsh, D. (2010). Thinking with external representations. AI & Society, 25, Meyer, D. (2015). Functionary: Learning to communicate mathematically in online environments. The graduate school of education, Stanford University. Verillon, P. & Rabardel P. (1995). Cognition and artifacts: A contribution to the study of thought in relation to instrument activity. European Journal of Psychology in Education, 9(3), (12)

Dynamisk representation med digitala verktyg

Dynamisk representation med digitala verktyg Modul: Matematikundervisning med IKT Del 3: Dynamisk representation med digitala verktyg Dynamisk representation med digitala verktyg Ulrika Ryan & Håkan Sollervall, Malmö högskola; Thomas Lingefjärd,

Läs mer

Dynamisk representation med digitala verktyg

Dynamisk representation med digitala verktyg Matematik Grundskola årskurs 1-3 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 3: Dynamisk representation med digitala verktyg Dynamisk representation med digitala verktyg Ulrika Ryan & Håkan

Läs mer

Matematiska undersökningar med kalkylprogram

Matematiska undersökningar med kalkylprogram Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Matematiska undersökningar med kalkylprogram Håkan Sollervall, Malmö

Läs mer

Flera digitala verktyg och räta linjens ekvation

Flera digitala verktyg och räta linjens ekvation Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 8: Matematikundervisning och utveckling med digitala verktyg Flera digitala verktyg och räta linjens ekvation Håkan

Läs mer

Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner

Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 8: Matematikundervisning och utveckling med digitala verktyg Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner Håkan Sollervall,

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBR PROGRAMMRING OH DIGITAL KOMPTNS xtramaterial till Matematik Y NIVÅ TVÅ Geometri LÄRAR Desmos Geometry är ett matematikverktyg som bland annat kan hjälpa dig att avbilda geometriska figurer och göra

Läs mer

För elever i gymnasieskolan är det inte uppenbart hur derivata relaterar

För elever i gymnasieskolan är det inte uppenbart hur derivata relaterar Thomas Lingefjärd, Djamshid Farahani & Güner Ahmet En motorcykels färd kopplad till derivata Gymnasieelevers erfarenhet av upplevda hastighetsförändringar ligger till grund för arbete med begreppet derivata.

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBR PROGRAMMRING OCH DIGITAL KOMPTNS xtramaterial till Matematik Y NIVÅ TT Geometri LÄRAR Desmos Geometry är ett matematikverktyg som bland annat kan hjälpa dig att avbilda geometriska figurer och göra

Läs mer

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 2: Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala verktyg Orkestrering av matematikundervisning med

Läs mer

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare?

Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur går jag vidare? Naturvetenskap - gymnasieskolan Modul: Modeller och representationer Del 8: Representationskompetens Sammanfattning av modulen modeller och representationer Hur Konrad Schönborn, Linköpings universitet

Läs mer

Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2

Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2 Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 6: Undersökande arbetssätt med matematisk programvara Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2 I texten Undersökande arbetssätt

Läs mer

GeoGebra i matematikundervisningen - Inspirationsdagar för gymnasielärare. Karlstads universitet 19-20 april

GeoGebra i matematikundervisningen - Inspirationsdagar för gymnasielärare. Karlstads universitet 19-20 april GeoGebra i matematikundervisningen - Inspirationsdagar för gymnasielärare Karlstads universitet 19-0 april Exempel på elevaktiviteter framtagna i skolutvecklingsprojektet IKT och lärande i matematik 1

Läs mer

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen Matematikundervisning med digitala verktyg* En modul i Matematiklyftet Översikt över modulstrukturen Moment A individuell förberedelse Moment B kollegialt arbete Moment C aktivitet Moment D gemensam uppföljning

Läs mer

Det är lätt att hitta datorprogram som ritar kurvor av enkla funktionsuttryck,

Det är lätt att hitta datorprogram som ritar kurvor av enkla funktionsuttryck, Güner Ahmet & Thomas Lingefjärd Parametriska kurvor Geogebra är ett så kallad dynamiskt geometriprogram och uppfattas kanske som ett program för främst geometri. Men Geogebra kan användas för alla delområden

Läs mer

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla förmågan att De matematiska förmågor

Läs mer

Precis som var fallet med förra artikeln, Geogebra för de yngre i Nämnaren

Precis som var fallet med förra artikeln, Geogebra för de yngre i Nämnaren Publicerad med tillstånd av Nämnaren Thomas Lingefjärd Geogebra i gymnasieskolan En tilltalande egenskap med Geogebra är att programmet kan användas tvärs över stora delar av utbildningssystemets matematikkurser.

Läs mer

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av IKT

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av IKT Modul: Matematikundervisning med IKT Del 2: Orkestrering av matematikundervisning med stöd av IKT Orkestrering av matematikundervisning med stöd av IKT Håkan Sollervall & Ulrika Ryan Malmö högskola; Ola

Läs mer

Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten

Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten Ulrika Ryan Hur bygger jag den vetenskapliga grunden för min undervisning? Styrdokument Forskning Beprövad erfarenhet Matematik

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBR PROGRMMRING OH DIGITL KOMPTNS xtramaterial till Matematik X NIVÅ TT NIVÅ TVÅ NIVÅ TR Geometri LÄRR I den här uppgiften får du och dina elever bekanta er med det digitala verktyget Geoboard. leverna

Läs mer

Gymnasiereformen och nya medier möjligheter och utmaningar för matematikämnet. Per Jönsson, Thomas Lingefjärd, Gunilla Svingby och Eva Riesbeck

Gymnasiereformen och nya medier möjligheter och utmaningar för matematikämnet. Per Jönsson, Thomas Lingefjärd, Gunilla Svingby och Eva Riesbeck Gymnasiereformen och nya medier möjligheter och utmaningar för matematikämnet Per Jönsson, Thomas Lingefjärd, Gunilla Svingby och Eva Riesbeck Inledning Matematikundervisningen i den svenska skolan står

Läs mer

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat geometri i gymnasiets A-kurs

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat geometri i gymnasiets A-kurs Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat geometri i gymnasiets A-kurs Förberedelser Geometri visade sig vara det svåraste området att planera utifrån tanken om en progression genom skolans

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRMMERING OCH DIGITL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TRE Programmering LÄRRE I den här uppgiften får du och dina elever en introduktion till programmering. Uppgiften vänder sig först

Läs mer

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala Matematik Grundskola årskurs 1-3 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 2: Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala verktyg Orkestrering av matematikundervisning med

Läs mer

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Algebra Del 1 Upprepade mönster Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Det är välkänt att barn långt innan de börjat skolan utforskar och skapar mönster på olika sätt och med olika material. Ofta skapas

Läs mer

Vi människor föds in i en tredimensionell värld som vi accepterar och

Vi människor föds in i en tredimensionell värld som vi accepterar och Güner Ahmet & Thomas Lingefjärd Symbolen π och tredimensionellt arbete med Geogebra I grundskolans geometriundervisning möter elever oftast tvådimensionella former trots att de har störst vardagserfarenhet

Läs mer

Integraler undersökande arbetssätt med GeoGebra. S. Mehanovic och P. Jönsson

Integraler undersökande arbetssätt med GeoGebra. S. Mehanovic och P. Jönsson Integraler undersökande arbetssätt med GeoGebra S. Mehanovic och P. Jönsson GeoGebra är ett matematikprogram utvecklat för att användas i matematikundervisningen från grundskola till universitetsnivå.

Läs mer

GeoGebra. - som digital lärresurs. Sandra Johansson Matematikutvecklare Pedagogisk inspiration Malmö

GeoGebra. - som digital lärresurs. Sandra Johansson Matematikutvecklare Pedagogisk inspiration Malmö GeoGebra - som digital lärresurs Sandra Johansson Matematikutvecklare Pedagogisk inspiration Malmö sandra.johansson1@malmo.se Min resa med GeoGebra Har arbetat med GeoGebra på olika sätt sedan 2010. 2010

Läs mer

Lära matematik med datorn

Lära matematik med datorn Lära matematik med datorn Ulrika Ryan Matematik för den digitala generationen Malmö högskola, Lunds Universitet, Göteborgs Universitet och NCM 3 gymnasieskolor och 2 grundskolor i Lunds kommun Matematik

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

Faktorisering av polynomuttryck har alltid utgjort en väsentlig del av algebran.

Faktorisering av polynomuttryck har alltid utgjort en väsentlig del av algebran. Per-Eskil Persson Visst kan man faktorisera x 4 +1 Att faktorisera polynom är inte alltid helt enkelt men inte dess mindre en väsentlig del av den algebra som elever möter i slutet av högstadiet och senare

Läs mer

Bedömningsanvisningar

Bedömningsanvisningar Bedömningsanvisningar Exempel på ett godtagbart svar anges inom parentes. Till en del uppgifter är bedömda elevlösningar bifogade för att ange nivån på bedömningen. Om bedömda elevlösningar finns i materialet

Läs mer

Upprepade mönster (fortsättning från del 1)

Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Modul: Algebra Del 2: Resonemangsförmåga Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Anna-Lena Ekdahl och Robert Gunnarsson, Högskolan i Jönköping Ett viktigt syfte med att arbeta med upprepade mönster

Läs mer

Skolverkets förslag till kursplan i matematik i grundskolan. Matematik

Skolverkets förslag till kursplan i matematik i grundskolan. Matematik Matematik Matematiken har en mångtusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den har utvecklats ur människans praktiska behov och hennes naturliga nyfikenhet och lust att utforska. Matematisk verksamhet

Läs mer

Problemlösning, utveckla förmågan att kommunicera matematik och använda matematikens uttrycksformer 5 F

Problemlösning, utveckla förmågan att kommunicera matematik och använda matematikens uttrycksformer 5 F På jakt efter förmågor i undervisningen Problemlösning, utveckla förmågan att kommunicera matematik och använda matematikens uttrycksformer 5 F Aktivitetens namn: Triangelmatte Syfte Undervisningen ska

Läs mer

Fler uppgifter på andragradsfunktioner

Fler uppgifter på andragradsfunktioner Fler uppgifter på andragradsfunktioner 1 I grafen nedan visas tre andragradsfunktioner. Bestäm a,b och c för p(x) = ax 2 + bx + c genom att läsa av lämpliga punkter i grafen. 10 5 1 3 5 Figur 1: 2 Vi har

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i matematik för åk 8

Lokal pedagogisk planering i matematik för åk 8 Lokal pedagogisk planering i matematik för åk 8 Arbetsområde Geometri kap. 3 PRIO Syfte http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-ochkurser/grundskoleutbildning/sameskola/matematik#anchor2 formulera och

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Arbetsområde 4. Samband och förändring Syfte formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder. reflektera

Läs mer

Arbetsområde: Jag får spel

Arbetsområde: Jag får spel Arbetsområde: Jag får spel Huvudsakligt ämne: Matematik, åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: 6-9 lektioner à 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för

Läs mer

Undervisningen i ämnet matematik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet matematik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Matematik Skolverkets förslag, redovisat för regeringen 2010-09-23. Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans

Läs mer

När jag för första gången tog in de bärbara datorerna i klassrummet

När jag för första gången tog in de bärbara datorerna i klassrummet Ulrika Ryan Matematik för den digitala generationen Kan digitala verktyg vara ett redskap i yngre elevers matematiklärande? Den frågan ställdes när Byskolan i Södra Sandby strax utanför Lund påbörjade

Läs mer

Att utveckla taluppfattning genom att dela upp tal är mycket vanligt i de

Att utveckla taluppfattning genom att dela upp tal är mycket vanligt i de Jorryt van Bommel Räkna med ägg När elever möter matematikinnehåll genom arbete med konkret och laborativt material är det av vikt att steget från konkret arbete till abstrakt och generell matematik inte

Läs mer

Kompetenser och matematik

Kompetenser och matematik ola helenius Kompetenser och matematik Att försöka skapa strukturer i vad det innebär att kunna matematik är en mångårig internationell trend. Denna artikel anknyter till Vad är kunskap i matematik i förra

Läs mer

Vad innebär det att undervisa i algebra i årskurs 1 3? Vart ska dessa

Vad innebär det att undervisa i algebra i årskurs 1 3? Vart ska dessa Åsa Brorsson Algebra för lågstadiet I denna artikel beskriver en lärare hur hon arbetar med algebra redan i de tidiga skolåren. Det är ett arbete som hjälper elever att förstå likhetstecknets betydelse,

Läs mer

Ma7-Per: Algebra. Det andra arbetsområdet handlar om algebra och samband.

Ma7-Per: Algebra. Det andra arbetsområdet handlar om algebra och samband. Ma7-Per: Algebra Det andra arbetsområdet handlar om algebra och samband. Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: - formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera

Läs mer

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 9

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 9 PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 9 TERMINSPLAN HÖSTTERMINEN ÅK 9: 1 1.1 TALMÄNGDER 2 1.2 NEGATIVA TAL 3 FORTS. 1.2 NEGATIVA TAL 4 1.3 POTENSER 5 1.4 RÄKNA MED POTENSER 6 TALUPPFATTNING + RESONERA 7

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBR PROGRAMMRING OH DIGITAL KOMPTNS xtramaterial till Matematik X NIVÅ TVÅ Samband och förändring LÄRAR I den här uppgiften får du och dina elever bekanta er med det digitala verktyget Desmos. leverna

Läs mer

Konsten att bestämma arean

Konsten att bestämma arean Konsten att bestämma arean Lektion Ett (Matematiskt område - Talmängder) Vad är viktigast? Introducera tanken om att felet skulle kunna vara viktigare än svaret. Vad väger äpplet? Gissa. Jämför med mätvärdet

Läs mer

Bedömningsanvisningar

Bedömningsanvisningar Bedömningsanvisningar Exempel på ett godtagbart svar anges inom parentes. Till en del uppgifter är bedömda elevlösningar bifogade för att ange nivån på bedömningen. Om bedömda elevlösningar finns i materialet

Läs mer

Lära matematik med datorn. Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby

Lära matematik med datorn. Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby Lära matematik med datorn Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby Innehåll Varför undervisar jag som jag gör? Lärarens roll i det digitala klassrummet

Läs mer

Just nu pågår flera satsningar för att förbättra svenska elevers måluppfyllelse

Just nu pågår flera satsningar för att förbättra svenska elevers måluppfyllelse Andersson, Losand & Bergman Ärlebäck Att uppleva räta linjer och grafer erfarenheter från ett forskningsprojekt Författarna beskriver en undervisningsform där diskussioner och undersökande arbetssätt utgör

Läs mer

Studiehandledning. kurs Matematik 1b

Studiehandledning. kurs Matematik 1b Studiehandledning kurs Matematik 1b Innehållsförteckning Inledning och Syfte... 1 Ämnesplan för ämnet matematik... 1 Ämnets syfte... 1 Centralt innehåll... 2 Problemlösning... 2 Taluppfattning, aritmetik

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBR PROGRAMMRING OCH DIGITAL KOMPTNS xtramaterial till Matematik X NIVÅ TT Samband och förändring LÄRAR I den här uppgiften får du och dina elever bekanta er med det digitala verktyget Desmos. leverna

Läs mer

Begrepp och representationer

Begrepp och representationer Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 8: Begrepp och representationer Begrepp och representationer Berit Bergius, Ola Helenius, Elisabeth Rystedt & Lena Trygg, NCM En del av god

Läs mer

Matematikundervisning med IKT

Matematikundervisning med IKT Matematikundervisning med IKT Syftet med denna modul är att du ska inspireras till att använda IKT i din egen matematikundervisning, utmanas till reflektion över dina undervisningsbeslut samt tillägna

Läs mer

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Program september 2017 09.30 Styrdokumentsförändringar och presentation av moduler 10.15 Paneldebatt: Varför ska våra elever lära sig programmering?

Läs mer

Den skolan som jag arbetar vid framhåller inkludering som ledord.

Den skolan som jag arbetar vid framhåller inkludering som ledord. Helena Eriksson Taluppfattning i heterogena elevgrupper I denna artikel presenteras en uppgiftsdesign som syftar till att utveckla elevers uppfattning av naturliga och rationella tal. Uppgifterna har använts

Läs mer

Komposanter, koordinater och vektorlängd Ja, den här teorin gick vi igenom igår. Istället koncentrerar vi oss på träning inför KS3 och tentamen.

Komposanter, koordinater och vektorlängd Ja, den här teorin gick vi igenom igår. Istället koncentrerar vi oss på träning inför KS3 och tentamen. Sidor i boken 40-4 Komposanter, koordinater och vektorlängd Ja, den här teorin gick vi igenom igår. Istället koncentrerar vi oss på träning inför KS3 och tentamen. Läxa 1. En rät linje, L 1, skär y-axeln

Läs mer

Del A: Digitala verktyg är inte tillåtna. Endast svar krävs. Skriv dina svar direkt på provpappret.

Del A: Digitala verktyg är inte tillåtna. Endast svar krävs. Skriv dina svar direkt på provpappret. NAN: KLASS: Del A: Digitala verktyg är inte tillåtna. Endast svar krävs. Skriv dina svar direkt på provpappret. 1) a) estäm ekvationen för den räta linjen i figuren. b) ita i koordinatsystemet en rät linje

Läs mer

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen:

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen: Modul: Algebra Del 8: Avslutande reflektion och utvärdering Distributiva lagen Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Distributiva lagen a (b + c) = a b + a c Den distributiva lagen kallas den räknelag

Läs mer

Matematikundervisning med digitala verktyg I, åk 1-3

Matematikundervisning med digitala verktyg I, åk 1-3 Matematikundervisning med digitala verktyg I, åk 1-3 Syftet med denna modul är att du ska inspireras till att använda digitala verktyg i din egen matematikundervisning, utmanas till reflektion över dina

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 4 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT04 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 4 Skriftligt prov (4h) Muntligt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a

2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a 2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a Ett plan är en yta som inte är buktig och som är obegränsad åt alla håll. På ett plan kan man rita en linje som är rak (rät). En linje är obegränsad åt båda

Läs mer

Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6

Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6 Om Lgr 11 och Favorit matematik 4 6 TYDLIG OCH MEDVETEN MATEMATIKUNDERVISNING En stark koppling mellan läroplan/kunskaps mål, innehåll och bedömning finns för att medvetande göra eleverna om syftet med

Läs mer

2012-01-12 FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

2012-01-12 FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Matematik, 600 verksamhetspoäng Ämnet handlar bland annat om mängder, tal och geometriska figurer. Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska

Läs mer

Trösklar i matematiklärandet

Trösklar i matematiklärandet Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 7 9 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 7: Trösklar i matematiklärandet Trösklar i matematiklärandet Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad

Läs mer

Bedömningsanvisningar

Bedömningsanvisningar Bedömningsanvisningar Exempel på ett godtagbart svar anges inom parentes. Till en del uppgifter är bedömda elevlösningar bifogade för att ange nivån på bedömningen. Om bedömda elevlösningar finns i materialet

Läs mer

Uppgift Endast svar krävs. Uppgift Fullständiga lösningar krävs. 120 minuter för Del B och Del C tillsammans.

Uppgift Endast svar krävs. Uppgift Fullständiga lösningar krävs. 120 minuter för Del B och Del C tillsammans. Del B Del C Provtid Hjälpmedel Uppgift 1-10. Endast svar krävs. Uppgift 11-16. Fullständiga lösningar krävs. 10 minuter för Del B och Del C tillsammans. Formelblad och linjal. Kravgränser Provet består

Läs mer

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat bråk i gymnasiets A-kurs

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat bråk i gymnasiets A-kurs Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat bråk i gymnasiets A-kurs Klippa gräset Jenny klipper gräsmattan hos Bo på 2 timmar. Måns gör det på 4 timmar. Förberedelser Utifrån en diskussion

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBR PROGRAMMRING OH DIGITAL KOMPTNS xtramaterial till Matematik X NIVÅ TR Samband och förändring LÄRAR I den här uppgiften får du och dina elever bekanta er med det digitala verktyget Desmos. leverna

Läs mer

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Karlstads GeoGebrainstitut Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet Mats Brunström Maria Fahlgren GeoGebra ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Invigning

Läs mer

Centralt innehåll. I årskurs 1.3

Centralt innehåll. I årskurs 1.3 3.5 Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan.

Läs mer

MATEMATIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MATEMATIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MATEMATIK Ämnet matematik behandlar begrepp, metoder och strategier för att kunna lösa matematiska problem i vardags- och yrkeslivet. I ämnet ingår att föra och följa matematiska resonemang samt att arbeta

Läs mer

Jag tror att alla lärare introducerar bråk

Jag tror att alla lärare introducerar bråk RONNY AHLSTRÖM Variabler och mönster Det är viktigt att eleverna får förståelse för grundläggande matematiska begrepp. Ett sätt att närma sig variabelbegreppet är via mönster som beskrivs med formler.

Läs mer

Matematik och det nya medialandskapet

Matematik och det nya medialandskapet Matematik och det nya medialandskapet Per Jönsson, Malmö Högskola Thomas Lingefjärd, Göteborgs Universitet 27 januari 2010 Översikt Föränderligt medialandskap Lärande med nya medier Teknologi och programvara

Läs mer

Rapport av genomförd "Lesson study" av en lektion med temat ekvationer i gymnasiets B-kurs. Bultar, muttrar och brickor

Rapport av genomförd Lesson study av en lektion med temat ekvationer i gymnasiets B-kurs. Bultar, muttrar och brickor Rapport av genomförd "Lesson study" av en lektion med temat ekvationer i gymnasiets B-kurs Bultar, muttrar och brickor Vågad problemlösning Förberedelser Ekvationssystem i matematik B ger progression från

Läs mer

genom berikning inom det matematiska område klassen arbetar med. Modellen är verkligen enkel: en äggkartong med plats för ett visst antal ägg.

genom berikning inom det matematiska område klassen arbetar med. Modellen är verkligen enkel: en äggkartong med plats för ett visst antal ägg. Jorryt van Bommel Räkna med ägg När elever möter matematikinnehåll genom arbete med konkret och laborativt material är det av vikt att steget från konkret arbete till abstrakt och generell matematik inte

Läs mer

22,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 3hp. Studenter i inriktningen GSME. TentamensKod:

22,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 3hp. Studenter i inriktningen GSME. TentamensKod: SMID Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Matematik 3hp Studenter i inriktningen GSME 22,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 12-08-30 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga Totalt antal poäng på

Läs mer

ämnesområden. Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att undersöka förändring, förändringstakt och andra samband.

ämnesområden. Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att undersöka förändring, förändringstakt och andra samband. MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Delprov A Muntligt delprov

Delprov A Muntligt delprov Delprov A Muntligt delprov Äp6Ma15 Delprov A 15 Beskrivning av delprov A, muntligt delprov Det muntliga delprovet kan genomföras fr.o.m. vecka 11 och resten av vårterminen. Det muntliga delprovet handlar

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Modul: Algebra Del 5: Algebra som språk Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner (2012) översatta och bearbetade text bygger på boken: Carpenter, T. P., Franke, M. L. & Levi, L. (2003). Thinking

Läs mer

7E Ma Planering v45-51: Algebra

7E Ma Planering v45-51: Algebra 7E Ma Planering v45-51: Algebra Arbetsform under en vecka: Måndagar (40 min): Genomgång av gemensamma svårigheter i begrepp och metoder. Arbete i grupp med begrepp och metoder. Läxa: Läsa på anteckningar

Läs mer

Matematik. Mål att sträva mot. Mål att uppnå. År 1 Mål Kriterier Eleven ska kunna. Taluppfattning koppla ihop antal och siffra kan lägga rätt antal

Matematik. Mål att sträva mot. Mål att uppnå. År 1 Mål Kriterier Eleven ska kunna. Taluppfattning koppla ihop antal och siffra kan lägga rätt antal Matematik Mål att sträva mot Vi strävar mot att varje elev ska utveckla intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik utveckla sin förmåga att

Läs mer

Räknare och datorer i funktion

Räknare och datorer i funktion Räknare och datorer i funktion Gunnar Gjone Datorer och grafiska räknare är användbara hjälpmedel i undervisningen. Här ges exempel på de möjligheter som enkla räknare och kalkylprogram kan erbjuda vid

Läs mer

Attila Szabo Niclas Larson Gunilla Viklund Mikael Marklund Daniel Dufåker. GeoGebraexempel

Attila Szabo Niclas Larson Gunilla Viklund Mikael Marklund Daniel Dufåker. GeoGebraexempel matematik Attila Szabo Niclas Larson Gunilla Viklund Mikael Marklund Daniel Dufåker 3b GeoGebraexempel Till läsaren I elevböckerna i serien Matematik Origo finns uppgifter där vi rekommenderar användning

Läs mer

Kurskod: GRNMAT2 Verksamhetspoäng: 600

Kurskod: GRNMAT2 Verksamhetspoäng: 600 Kurs: Matematik Kurskod: GRNMAT2 Verksamhetspoäng: 600 lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk verksamhet är till sin lad till den samhälleliga, sociala och tekniska utvecklingen. Kunskaper

Läs mer

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 8

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 8 PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 8 TERMINSPLAN HÖSTTERMINEN ÅK 8: 1 1.1 ANDELEN 2 1.2 HÖJNING OCH SÄNKNING 3 FORTS. 1.2 HÖJNING OCH SÄNKNING 4 1.3 HUR STOR ÄR DELEN 1 5 AKTIVITET + 1.4 HUR STOR ÄR

Läs mer

Syfte. Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING. prövning grundläggande matematik

Syfte. Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING. prövning grundläggande matematik prövning grundläggande matematik Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Kurs: Matematik Kurskod: GRNMAT2 Verksamhetspoäng: 600 Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer.

Läs mer

NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS D VÅREN 2005

NATIONELLT KURSPROV I MATEMATIK KURS D VÅREN 2005 Skolverket hänvisar generellt beträffande provmaterial till bestämmelsen om sekretess i 4 kap. 3 sekretesslagen. För detta material gäller sekretessen fram till och med den 10 juni 005. Anvisningar NATIONELLT

Läs mer

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Matematik, åk 4-6 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera och lösa

Läs mer

Metoder för beräkningar med potenser med rationella exponenter.

Metoder för beräkningar med potenser med rationella exponenter. Kurskod: MATMAT02a Kursen matematik 2a omfattar punkterna 1 7 under rubriken Ämnets syfte. Centralt innehåll Kommentar Begrepp i kursen matematik 2a Metoder för beräkningar vid budgetering. Budgetering

Läs mer

Vid Göteborgs universitet pågår sedan hösten 2013 ett projekt under

Vid Göteborgs universitet pågår sedan hösten 2013 ett projekt under Christina Skodras Muffles truffles Undervisning i multiplikation med systematiskt varierade exempel I Nämnaren 2015:4 beskrivs ROMB-projektet övergripande i Unga matematiker i arbete. Här redovisas och

Läs mer

a) Ange ekvationen för den räta linjen L. (1/0/0)

a) Ange ekvationen för den räta linjen L. (1/0/0) Delprov B: Digitala verktyg är inte tillåtna. Endast svar krävs. Skriv dina svar direkt i provhäftet. 1. Ange det uttryck som ska stå i parentesen för att likheten ska gälla. ( ) ( x 5) = x 5 (1/0/0).

Läs mer

Kursplan för Matematik

Kursplan för Matematik Sida 1 av 5 Kursplan för Matematik Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Grundskolan har till uppgift att hos eleven utveckla sådana kunskaper i matematik som behövs för

Läs mer

Planering Matematik åk 8 Samband, vecka

Planering Matematik åk 8 Samband, vecka Planering Matematik åk 8 Samband, vecka 4 2016 Syfte Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med

Läs mer

Elevuppgift: Bågvinkelns storlek i en halvcirkel

Elevuppgift: Bågvinkelns storlek i en halvcirkel Elevuppgift: Bågvinkelns storlek i en halvcirkel 1. Öppna GeoGebra Classic och välj perspektivet Grafanalys. Dölj koordinataxlarna. 2. Skapa konstruktionen nedan. Det är ingen skillnad var i rutfältet

Läs mer

Kursplan Grundläggande matematik

Kursplan Grundläggande matematik 2012-12-06 Kursplan Grundläggande matematik Grundläggande matematik innehåller tre delkurser, sammanlagt 600 poäng: 1. Delkurs 1 (200 poäng) GRNMATu, motsvarande grundskolan upp till årskurs 6 2. Delkurs

Läs mer

Talföljer och cirklar: Algoritmer, geometri och mönster 2 av 4

Talföljer och cirklar: Algoritmer, geometri och mönster 2 av 4 Talföljer och cirklar: Algoritmer, geometri och mönster 2 av 4 Lektionen handlar om hur algoritmer kan användas för att skapa geometriska mönster. Lektionsförfattare: Måns Jonasson Till läraren En digital

Läs mer

Matematik - Åk 9 Funktioner och algebra Centralt innehåll

Matematik - Åk 9 Funktioner och algebra Centralt innehåll Matematik - Åk 9 Funktioner och algebra Centralt innehåll Innebörden av variabelbegreppet och dess användning i algebraiska uttryck, formler och ekvationer. Algebraiska uttryck, formler och ekvationer

Läs mer

Klassrumshantering Av: Jonas Hall. Högstadiet. Material: TI-82/83/84

Klassrumshantering Av: Jonas Hall. Högstadiet. Material: TI-82/83/84 Inledning Det som är viktigt att förstå när det gäller grafräknare, och TI s grafräknare i synnerhet, är att de inte bara är räknare, dvs beräkningsmaskiner som underlättar beräkningar, utan att de framför

Läs mer

Samband och förändringar Olika proportionella samband, däribland dubbelt och hälften.

Samband och förändringar Olika proportionella samband, däribland dubbelt och hälften. MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer