Minnesanteckningar från länsnätverk med förvaltningschefer inom socialtjänst, omsorg och hälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från länsnätverk med förvaltningschefer inom socialtjänst, omsorg och hälsa 2014-04-04."

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(8) Handläggare Christina Wessman Datum Minnesanteckningar från länsnätverk med förvaltningschefer inom socialtjänst, omsorg och hälsa Närvarande: Kommuner: Anders Jacobson, Hedemora, Anders Ludvigson, Mora, Anette Wikblom, Säter, Anna-Karin Olsson, Orsa, Anna-Lena Hållmats Bergvik, Rättvik, Carina Johansson, Avesta, Elisabet Zimmer, Smedjebacken, Elisabeth Hekkala, Vansbro, Inga-Lill Frank, Falun, Lars Nyberg, Leksand, Lena Angberg, Borlänge, Malin Lindén Ohlsson, Gagnef, Margareta Karlsson, Ludvika, Maria Ståhl, Malung-Sälen, Marie van Geffen-Blomberg, Orsa, Paulina Karlsen, Borlänge, Pia Joelsson, Falun. Landstinget: Ann-Christin Runkvist, Elisabet Franson, Hans Liljeberg, Lena Freijs, Lena Karlsson, Torkel Jönsson. Förhindrade: Agneta Ivåker, Leksand, Aina Gustavsson, Gagnef, Anna-Lena Andersson, Ludvika, Mona Forsberg, Hedemora, Monika Jernberg, Älvdalen, Ronny Kihlander, Smedjebacken, Stefan Tungström, landstinget. 1. Grundkrav Psykisk ohälsa barn och unga a) Grundkrav 1(överenskommelse) Tina Jäderbrant, BUP, Lena Angberg, Socialtjänsten Borlänge och Kjell Lidholm, elevhälsan Hedemora redovisar reviderat förslag till länsövergripande överenskommelse om samverkan i Dalarna för barn och unga 0-17 år med psykisk ohälsa och/eller psykisk funktionsnedsättning. Brukarrådet har fått förslaget utskickat och ska ge sina synpunkter vid möte i maj. Det är ett krav för att överenskommelsen ska godkännas. Nytt är en beskrivning av en samarbetsmodell med konsultation av specialistvården. Förklarande text ska läggas till modellbeskrivningen. Det finns ett tydliggörande i nya skrivningen om att uppföljning och utvärdering av lokalt arbete ska sek i de lokala samverkansberedningarna. Myntgatan 2 SE Falun +46 (0) info@regiondalarna.se bg org nr

2 2(8) Strategier för brukarmedverkan/delaktighet ska tas fram i samverkan med brukarrådet. Högskolan Dalarna ska involveras eftersom de har ett uppdrag att arbeta med brukarmedverkan på flera olika sätt. Innan beslut fattas om godkännande av det reviderade förslaget ska det skickas ut till samtliga skolchefer i länet. Det sker via två olika kanaler: Kjell ber skolchefen i Hedemora, Torgny Karlsson, att skicka ut det till sina kollegor i länet. Förvaltningscheferna i dagens nätverk ser också till att deras kollegor i hemkommunen får del av underlaget. Synpunkter på förslaget skickas till Torgny Karlsson, skolchef i Hedemora senast 15 augusti. Lars Nyberg, Leksand, återför dessa till länsnätverket inom socialtjänst, omsorg och hälsa. Överenskommelserna tillsammans med de synpunkter som inkommit ska lämnas i SKL:s inrapporteringsfunktion senast 14 november Innan dess ska eventuella synpunkter arbetas in i förslaget och godkännas av chefsgruppen för vidare godkännande i Välfärdsberedningen. Vid revidering inför 2015 bör beaktas att det kommer en ny patientlag som kan påverka innehållet i överenskommelsen. Reviderat och kompletterat förslag skickas ut så snart det är klart, vilket kan innebära något senare än minnesanteckningarna b) Grundkrav 2 (Webbaserad information) Webbinformationen behöver utvecklas och kommunerna måste lägga in det som fattas i respektive kommun. Instruktion finns i överenskommelsen och på SKL:s hemsida, vilken bifogas minnesanteckningarna. Grundkravet kommer att följas upp genom en webbgranskning som genomförs av Socialstyrelsen under oktober och november 2014 i enlighet med den mall som använts för Socialstyrelsens bedömning under De kommuner eller landsting som tillhandahåller informationen på annat sätt än på webben måste skicka in exempel på detta till Socialstyrelsen senast den 14 oktober Kravet på vad som ska framgå av informationen är detsamma som om informationen finns på webben. Såväl Grundkrav 1 som 2 måste vara uppfyllda i hela Dalarna för att prestationsersättning ska utbetalas. 2. Föregående minnesanteckningar Arbetsgruppen för länsgemensamma riktlinjer för SIP föreslår chefsgruppen att avvakta med arbetet att ta fram nya riktlinjer till dess att Socialstyrelsen och SKL kommer med nya anvisningar angående när SIP kan påkallas. Deras instruktioner beräknas vara klara i oktober. Beslut: - Arbetet avvaktas tills nya instruktioner/anvisningar kommer från nationellt håll - Både kommuner och landsting avser att följa de anvisningar/rekommendationer som lämnas från Socialstyrelsen och SKL.

3 3(8) 3. Minnesanteckningar från styrgrupper och andra nätverk Påpekande från Ludvika att kommunen inte finns med i den sammanställning över fördelning av analysmedel till kommunerna för undvikbar slutenvård och återinläggningar som beslutades på styrgrupp äldre Misstaget endast tekniskt och påverkar inte storleken på medel till någon kommun. Sammanställningen korrigeras och rätt sammanställning bifogas minnesanteckningarna. 4. PRIO-dialog 2014 Förfrågan från NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa), socialdepartementet och Socialstyrelsen, vill ha dialog med regionerna/länen om hur vi använder det underlag vi fått i kvalitetsutveckling. Beslut: Dalarna tackar ja till att ha en dialogdag med de nationella representanterna i frågan. Region Dalarna får i uppdrag att samordna och boka dag för arrangemanget. 5. Kunskapsstyrning Inga-Lill Frank redovisar ett förslag från NSK-s (Nationell stödstruktur för kunskapsstyrning socialtjänst) som presenterades på det nationella socialchefsnätverkets möte i februari. Underlaget utskickat med dagordningen inför dagens möte. NSK finns också för landstingsverksamhet och modellen med programråd är provad inom diabetesområdet och betecknas där som framgångsrik. Förslaget om programråd för flera områden utskickat till landstingen för synpunkter. Elisabet Franson skickar landstinget Dalarnas svar till RD så att det kan bifogas minnesanteckningarna. Diskussion i chefsgruppen om behovet av flera nivåer för styrning blir det ännu mer byråkrati? Vilka är vinsterna? Ett skäl till förslaget är att nuvarande stödstruktur från SKL kommer att minska i takt med att överenskommelserna löper ut. Kravet på kunskapsstyrning kommer dock att kvarstå och det behöver finnas en tydlig modell för detta. I förslaget ligger att lokala och regionala sakkunniga ska ingå och att kompetens som finns på lika håll i landet ska användas i utvecklingsarbetet. När det gäller själva sammansättningen av funktioner i NSK-s framförs att till skillnad mot i NSK finns inga yrkesföreningar representerade. Sådan medverkan skulle vara till nytta. Inga-Lill framför synpunkten till NSK-s.

4 4(8) 6. Uppföljning av avtalet med högskolan Dalarna Högskolan håller i ett informellt nätverk för chefer för myndighetsutövning inom vård och omsorg och där diskuteras införandet av ICF som struktur för dokumentation. Den frågan bör bli en aktivitetspunkt i avtalet Chefsgruppen ger också ett uppdrag till samtliga styrgrupper att bereda vilka aktiviteter som man önskar inom avtalsramen för Beslut på chefsgruppen ska fattas i september för vidare hantering till SUD-AU i oktober och SUD-rådet i november. 7. Långsiktigt hållbar stödstruktur Diskussion i tre grupper med kommunerna och en landstingsgrupp om hur man önskar att den framtida strukturen ska utformas och vilka resurser som behövs. På nästa chefsgrupp ska beslut fattas om vilket förslag som ska föreläggas Välfärdsberedningen och sedan direktionen i juni. Sammanfattning av gruppdiskussionerna redovisas i bilagor. 8. Rapport från regional samordnarträff på SKL Christina Wessman rapporterar från träff för regionala samordnare i februari. 9. Personalsituation/platser inför sommaren Landstinget har sjuksköterskebrist vilket kommer att påverka tillgängligheten till medicinkliniken i Falun och Mora, kvinnosjukvården och förlossningen. Inom rehabilitering/geriatrik kommer avd. 56 på Falu lasarett att vara växelstängd i samverkan med Sandvikens sjukhus. Geriatriska avdelningen med 12 platser på Borlänge sjukhus kommer eventuellt att hållas stängd under semesterperioden. På Mora lasarettpåverkas medicinkliniken och den planerade verksamheten dras ner. Man hjälps åt mellan avdelningarna för att klara sommaren med så liten påverkan som möjligt för patienterna. Avesta lasarett kommer att ha alla vårdplatser öppna under sommaren. I Ludvika kommer man att utöka med sju vårdplatser under sommaren och även den palliativa avdelningen hålls öppen. Primärvården har alla vårdcentraler öppna men med reducerad personal och jour. Landstingen emellan måste också hjälpas åt för att lösa situationen i sommar. Information om platsantal, stängda avdelningar, tillgänglighet etc meddelas senare skriftligt på samma sätt som tidigare år. Alla kommuner utom Gagnef har brist på sjuksköterskor. Inget går att stänga utan situationen måste hanteras med reducerad personal. Nerdragning av platser/stängning av vårdplatser inom landstinget påverkar kommunernas situation ytterligare.

5 5(8) Det är viktigt att ha förståelse för varandras situation inför sommaren och gemensamt försöka lösa uppkomna situationer. 10. Principer för hemsjukvård för personer med personlig assistent Reviderat förslag till skrivning finns utskickat till chefsgruppen Beslut: Dokumentet godkänns. 11. Olika tolkningar av hemsjukvårdsavtalet Det har framkommit flera tvistefrågor angående hemsjukvårdsavtalet från såväl kommuner som landstinget. Tolkningar av avtalet ser olika ut även på högsta chefsnivå och det försvårar för medarbetarna i det dagliga arbetet. Frågan har även lyfts till Välfärdsberedningen i slutet av mars. Där beslutades att föreslå chefsgruppen ska ge uppdrag till styrgrupp äldre (som också är styrgrupp för hemsjukvården) att bereda frågan. Chefsgruppen tycker att det är ett bra förslag. Christina får i uppdrag att sammanställa inkomna frågeställningar till styrgruppsmötet 10 april. Återrapport ska göras vid nästa chefsgrupp 9 maj samt till välfärdsberedningen 23 maj. 12. Övrigt a) Information om representation i chefsgruppen Karin Torberger kommer att ersättas av Ulf Börjesson, divisionschef för primärvården. Kommunerna efterfrågar en organisationsskiss över landstingets nya organisation och en sådan kommer att skickas ut. b) Remiss placerade barn Landstinget Dalarna är remissinstans för delbetänkandet om utredningen för tvångsvård av barn och unga. Elisabet Franson är tveksam till om landstinget ska ha några synpunkter på förslaget om det inte rör landstingets verksamhet. Genomgång av den information som presenterades för de regionala samordnarna vid SKL-träff i mars redovisas och i delbetänkandet finns inga förslag som direkt har påverkan på landstingets verksamhet. Presentationsmaterialet biläggs minnesanteckningarna. OBS! Det är de rödmarkerade punkterna som gäller nu aktuellt delbetänkande. Resterande delar kommer i slutbetänkandet i höst. c) Svårigheter inom landstinget att förstå kommunernas beslutsordning Inga-Lill Frank väcker frågan om behov av mer information till medarbetare inom landstingets psykiatriska verksamhet (inklusive missbruks- och beroendevården) angående beslutsordning i kommunerna. Det görs utifrån ett enskilt ärende i samverkan med psykiatrin. Kommunerna känner igen sig och ser svårigheter när landstinget lovar kommunala insatser direkt till enskild patient/brukare och berörda medarbetare i kommunerna inte har mandat att fatta beslut om t ex externa

6 6(8) placeringar. Det är så gott som alltid ett beslut som fattas av ansvarig nämnd. Beslut: Inga-Lill Frank och Anna-Lena Hållmats Bergvik informerar chefer inom psykiatrin om kommunal beslutsgång. d) Medverkan i utvecklingsarbete om evidensbaserad praktik Socialstyrelsen efterfrågar kommuner som vill testa en manual och checklista angående användningen av evidensbaserad kunskap vid beslutsfattande. Intresserad kommun kontaktar Christina Wessman för förmedling av kontakt med representant hos socialstyrelsen. e) Information om VISAM Det regionala ledningskraftsteamet fick information om ett arbete inom Region Örebro som syftade till att minska onödiga inläggningar i slutenvården genom systematiska bedömningar av sjuksköterska innan läkarkontakt. Metoden bedömdes som mycket intressant och en representant från Örebro inbjuds till dalarna 16 maj för att berätta om arbetssättet och vilka framgångsfaktorer man sett. Inbjudan skickas ut inom kort. f) Rapport från styrgruppsmöte forskningscentrum på högskolan Dalarna Elisabet Franson och Christina Wessman sitter med i en styrgrupp för de två forskningsområdena KIPS (implementering) och ReCall (äldre) som startats på högskolan och där landstinget och regionen medverkar i engemensam ansökan till Vinnova om forskningsmedel för utveckling av verksamheten. Forskningsansökan inlämnad till FORTE om programstöd. Disputerad fysioterapeut med bakgrund inom äldreområdet och inriktning på IT-stöd nyanställd inom centret. Planerade utbildningar: Nationell forskarskola inom äldreområdet. Kurs 7, 5 poäng i implementering på avancerad nivå startas till hösten. Utskick har gjorts till chefsgruppen. Forskarutbildning i evidensbaserat hälso- och välfärdsarbete. Kommunerna framför önskemål om att ha enrepresentant med i styrgruppen. Christina återför begäran till Anna Ehrenberg, ordförande i styrgruppen. g) Enkät från statskontoret Enkäten precis utskickad till hälso- och sjukvårdsdirektörer och socialnämndsordförande och handlar om i vilken grad den egna verksamheten fått stöd från stödstrukturen kopplat till evidensbaserad praktik. Uppmaning till alla att svara på enkäten för att få bättre nationell överblick över hur framtida stöd ska utformas. h) Förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändetagande av berusade personer Regeringen har beslutat att fördela medel till länen/regionerna för att under en treårsperiod utveckla arbetet. Det ska ske i samverkan mellan kommunerna, landstingen och polisen Medel för 2014 ska senast 1

7 7(8) december rekvireras från Kammarkollegiet. Krav är att regionen (kommunerna, landstinget och polisen) avser att ingå en lokal överenskommelse som innebär att den medicinska säkerheten och omsorgen om de personer som omhändertas enligt LOB förbättras genom att alternativa lösningar till förvaring i arrest utvecklas. Förslag att styrgrupp för missbruks- och beroendevården ges i uppdrag att bereda frågan med deltagande från samtliga berörda aktörer. Beslut: Uppdrag ges till styrgruppen enligt ovan. Regeringsbeslutet med bilagor biläggs minnesanteckningarna. i) SVPL och sekretess Enlig förbundsjurist på SKL utgör inte förvaltningsgränser i en kommun skäl för att bryta sekretess när det gäller tillgång till uppgifter om enskild person när det behövs för att densamme ska få adekvat vård och behandling. SKL:s svar utskickat i dagordningen till mötet Kommunerna anser inte att SKL:s s ar är tydligt utan att det kan tolkas på olika sätt. Beslut: avvakta översyn av sekretessregler som pågår nationellt och beräknas vara klart under hösten. j) Utskrivningsklara Välfärdsberedningen efterfrågade läget när det gäller utskrivningsklara och landstinget redovisade detta vid möte 28 mars. Där poängterades att detta är ett gemensamt problem för såväl kommuner som landsting. Problemet finns över landet och det pågår en utredning om översyn av betalningsansvarslagen som presenterades för de regionala samordnarna i mars. Bilder från den redovisningen samt landstingets underlag biläggs minnesanteckningarna. Välfärdsberedningen beslutade föreslå chefsgruppen ge styrgrupp äldre i uppdrag att bereda frågan samt återrapportera förslag till åtgärder till chefsgruppen 9 maj samt till Välfärdsberedningen 23 maj. Man beslutade också att information i frågan skulle ges till Region Dalarnas direktion så snart det är möjligt. Beslut: enligt förslag från Välfärdsberedningen Christina Wessman Chef utveckling hälsa och välfärd Bilagor 1 Fördelning av analysmedel 2014 till kommunerna för undvikbar slutenvård 2 Synpunkter programråd från landstinget Dalarna 3 Sammanfattning synpunkter långsiktigt hållbar stödstruktur 4 Tvångsvård barn och unga

8 8(8) 5 Omhändertagande av berusade personer 6 Utredning betalningsansvarslagen 7 Redovisning utskrivningsklara

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst, omsorg och hälsa 2014-05-09

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst, omsorg och hälsa 2014-05-09 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2014-05-12 Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst, omsorg

Läs mer

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och socialtjänst

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och socialtjänst MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2013-12-23 Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och socialtjänst

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande hälso- och sjukvård 2014-11-14

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande hälso- och sjukvård 2014-11-14 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2014-11-19 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande hälso- och sjukvård

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande hälso- och sjukvård MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2014-06-18 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande

Läs mer

Minnesanteckningar från länsnätverksmöte förvaltningschefer inom socialtjänst och hälsa

Minnesanteckningar från länsnätverksmöte förvaltningschefer inom socialtjänst och hälsa MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2014-08-25 Minnesanteckningar från länsnätverksmöte förvaltningschefer inom socialtjänst

Läs mer

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst/hälsa och sjukvård

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst/hälsa och sjukvård MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2013-11-15 Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst/hälsa

Läs mer

Minnesanteckningar förvaltningschefsnätverk hälsa och välfärd 2015-03-06

Minnesanteckningar förvaltningschefsnätverk hälsa och välfärd 2015-03-06 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Britta Johnsson 023-77 70 77 britta.johnsson@regiondalarna.se Datum 2015-03-06 Minnesanteckningar förvaltningschefsnätverk hälsa och välfärd 2015-03-06 Närvarande:

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Christina Wessman 023-777060 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2015-04-13 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-04-10

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk socialtjänst och hälso- och sjukvård

Minnesanteckningar länsnätverk socialtjänst och hälso- och sjukvård MINNESANTECKNINGAR Sida 1(7) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2014-12-16 Minnesanteckningar länsnätverk socialtjänst och hälso- och sjukvård 2014-12-12

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande hälso- och sjukvård

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande hälso- och sjukvård MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2014-09-25 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande

Läs mer

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-08-21

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-08-21 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(9) Handläggare Christina Wessman 023-777060 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2015-08-24 Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-08-21

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Christina Wessman 023-777060 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2015-05-13 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-05-08

Läs mer

Möte verksamhetschefer LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning.

Möte verksamhetschefer LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-05-27 Möte verksamhetschefer LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande hälso- och sjukvård

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och näraliggande hälso- och sjukvård MINNESANTECKNINGAR Sida 1(7) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2014-10-13 Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst och

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Myntgatan 2 SE-791 51 Falun +46 (0)23 77 70 00 info@regiondalarna.se bg 5599-3331 org nr 222000-1446 www.regiondalarna.

MINNESANTECKNINGAR. Myntgatan 2 SE-791 51 Falun +46 (0)23 77 70 00 info@regiondalarna.se bg 5599-3331 org nr 222000-1446 www.regiondalarna. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2013-11-27 Uppstartmöte 2013-11-26, chefsnätverk för LSS-verksamhet i Dalarna. Regionalt utvecklingsarbete

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-11-06

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-11-06 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(8) Handläggare Christina Wessman 023-777060 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2015-11-09 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-11-06

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd MINNESANTECKNINGAR Sida 1(9) Handläggare Christina Wessman 023-777060 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2015-10-01 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-09-25

Läs mer

Minnesanteckningar styrgrupp E-hälsa (VOODOIT) Region Dalarna

Minnesanteckningar styrgrupp E-hälsa (VOODOIT) Region Dalarna Sida 1(5) Handläggare Mona-Lisa Lundqvist 023-77 70 97 mona-lisa.lundqvist@regiondalarna.se Datum 2013-10-09 Minnesanteckningar styrgrupp E-hälsa (VOODOIT) 2013-11-22 Region Dalarna Närvarande: Ann-Louise

Läs mer

Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning.

Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-05-27 Nätverksträff chefer för biståndshandläggare LSS inom verksamhetsområdet stöd till personer

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd MINNESANTECKNINGAR Sida 1(7) Handläggare Helena Hanno Enochsson 023-77 70 69 Helena.hanno.enochsson@regiondalarna.se Datum 2017-05-15 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverket förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Minnesanteckningar länsnätverket förvaltningschefer inom hälsa och välfärd Central förvaltning Datum 2019-02-08 Sida 1 (5) Länsnätverk inom hälsa- och välfärd Dnr Områdessamordnare Minnesanteckningar länsnätverket förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2019-02-08 1. Välkomna

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd,

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd, MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Helena Hanno Enochsson 023-77 70 69 helena.hanno.enochsson@regiondalarna.se Datum 2018-06-13 Länsnätverk förvaltningschefer Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Myntgatan 2 SE-791 51 Falun +46 (0)23 77 70 00 info@regiondalarna.se bg 5599-3331 org nr 222000-1446 www.regiondalarna.

MINNESANTECKNINGAR. Myntgatan 2 SE-791 51 Falun +46 (0)23 77 70 00 info@regiondalarna.se bg 5599-3331 org nr 222000-1446 www.regiondalarna. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-01-17 Uppstartsmöte 17 januari 2014, nätverk chefer för biståndshandläggare LSS. Regionalt utvecklingsarbete

Läs mer

Minnesanteckningar styrgrupp äldre 2014-11-07

Minnesanteckningar styrgrupp äldre 2014-11-07 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2014-11-07 Minnesanteckningar styrgrupp äldre 2014-11-07 Närvarande: Pia Olausson, ordf

Läs mer

Minnesanteckningar styrgruppsmöte VOODOIT Region Dalarna

Minnesanteckningar styrgruppsmöte VOODOIT Region Dalarna Sida 1(5) Handläggare Mona-Lisa Lundqvist 023-77 70 97 mona-lisa.lundqvist@regiondalarna.se Datum 2013-02-05 Minnesanteckningar styrgruppsmöte VOODOIT 2013-02-04 Region Dalarna Närvarande: Ann-Louise Custerson,

Läs mer

Minnesanteckningar nätverk verksamhetschefer LSS/Psykiatri/Habilitering 10 oktober 2014.

Minnesanteckningar nätverk verksamhetschefer LSS/Psykiatri/Habilitering 10 oktober 2014. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-10-13 Minnesanteckningar nätverk verksamhetschefer LSS/Psykiatri/Habilitering 10 oktober 2014.

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-06-05

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-06-05 Handläggare Christina Wessman 023-777060 christina.wessman@regiondalarna.se MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-06-11 Sida 1(10) Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2015-06-05

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2017-05-16 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2017-05-05 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04

Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare 023-77 70 77 britta.johnsson@regiondalarna.se Datum 2013-12-04 Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04 Närvarande: Tina Jäderbrant (punkt 1-7, 10, 11), Gunilla

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Helena Hanno Enochsson 023-77 70 69 Helena.hanno.enochsson@regiondalarna.se Datum 2017-06-09 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Läs mer

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst/hälsa och sjukvård 2014-02-14

Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst/hälsa och sjukvård 2014-02-14 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(6) Handläggare Christina Wessman 023-77 70 60 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2014-02-18 Minnesanteckningar från länsnätverk förvaltningschefer inom socialtjänst/hälsa

Läs mer

Sida 1 av 6 MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum Socialtjänstens Utvecklingscentrum i Dalarna

Sida 1 av 6 MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum Socialtjänstens Utvecklingscentrum i Dalarna Sida 1 av 6 Socialtjänstens Utvecklingscentrum i Dalarna Rådet för Socialtjänstens Utvecklingscentrum i Dalarna SUD Ann-Marie Mohlin, Högskolan/Region Dalarna Pia Joelson, ordförande, Falu kommun Martin

Läs mer

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00.

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Datum 2013-09-09 Sida Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Mötesdatum: Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Plats: Deltagare: Region Dalarna, Myntgatan

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Minnesanteckningar styrgrupp E-hälsa 2014-06-04 Region Dalarna

Minnesanteckningar styrgrupp E-hälsa 2014-06-04 Region Dalarna Sida 1(5) Handläggare Mona-Lisa Lundqvist 023-77 70 97 mona-lisa.lundqvist@regiondalarna.se Datum 2014-06-04 Minnesanteckningar styrgrupp E-hälsa 2014-06-04 Region Dalarna Närvarande: Åke Nygren, Leksands

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Christina Wessman 023-777060 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2016-10-05 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2016-09-30

Läs mer

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014.

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-10-17 Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. Närvarande: Lotta

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2016-03-15 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2016-03-15 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

Minnesanteckningar RUG missbruk och beroende

Minnesanteckningar RUG missbruk och beroende MINNESANTECKNINGAR Sida 1 Handläggare Sten Eriksson 023-777055 sten.eriksson@regiondalarna.se Datum 2016-09-05 Minnesanteckningar RUG missbruk och beroende 2016-09-05 Närvarande: Ingrid Davstad,Sten Eriksson,,

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-09-21 Närvarande:

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Dialogmöte om sommarsituationen

Dialogmöte om sommarsituationen Centralförvaltningen Datum 2018-05-23 Sida 1 Hälso-och sjukvårdsenheten Dnr Elisabet Franson Dialogmöte om sommarsituationen Närvarande vid mötet Via Skype Mora kommun Marie Ehlin, Socialchef Åsa Olsson,

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB)

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Utfärdande: Landstinget och kommunerna

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015 Rapporten sammanställd av: Maria Ekelöf, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Minnesanteckningar planeringsdag styrgrupp VOODOIT 2013-05-03 Region Dalarna

Minnesanteckningar planeringsdag styrgrupp VOODOIT 2013-05-03 Region Dalarna Sida 1(6) Handläggare Mona-Lisa Lundqvist 023-77 70 97 mona-lisa.lundqvist@regiondalarna.se Datum 2013-05-06 Minnesanteckningar planeringsdag styrgrupp VOODOIT 2013-05-03 Region Dalarna Närvarande: Ann-Louise

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län kommunerna i Jönköpings län

Minnesanteckningar från möte med Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län kommunerna i Jönköpings län Minnesanteckningar Sida 1 av 5 Förvaltningsnamn Avsändare Minnesanteckningar från möte med Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län kommunerna i Jönköpings län Tid:, 13.15-15.30 Plats: Regionens

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2017-04-07 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2017-03-31 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

Sammanställa en enkät som besvaras av trepartsgrupperna. (Koordinator/Arbetsgrupp) Tidsplan: februari 2015. Tidsplan: mars augusti 2015.

Sammanställa en enkät som besvaras av trepartsgrupperna. (Koordinator/Arbetsgrupp) Tidsplan: februari 2015. Tidsplan: mars augusti 2015. Genomförandeplan 2015 Vårdsamverkan - Vuxna Psykiatri Utvecklingsområde Samarbete mellan huvudmännen lokala överenskommelser. Följa upp hur många överenskommelser som finns, innehåll och användning. Sammanställa

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Blandade informationspunkter inom områden som är aktuella för er skarpa frågor - Nomineringar till nationellt programområde

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Överenskommelse om förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagandet av berusade personer

Överenskommelse om förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagandet av berusade personer TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Johan Öhman johan.ohman@kristinehamn.se Datum 2015-09-22 Överenskommelse om förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagandet av berusade

Läs mer

1. Överenskommelsens parter

1. Överenskommelsens parter 2(13) Innehåll Innehåll... 2 1. Överenskommelsens parter... 3 2. Inledning... 4 3. Huvudprincip för samverkan... 4 4. Syfte... 5 5. Mål... 5 6. Definitioner... 5 7. Parternas ansvar... 7 8. Kommunens ansvar...

Läs mer

Utveckling av missbruks- och beroendevården i Halland. Konferens; Kunskap till praktik 11-12 november 2014

Utveckling av missbruks- och beroendevården i Halland. Konferens; Kunskap till praktik 11-12 november 2014 Utveckling av missbruks- och beroendevården i Halland Konferens; Kunskap till praktik 11-12 november 2014 Regional stödstruktur plattform i Halland Uppdragsgivare Chefsgrupp Halland Kommunchefer RD Kommunberedning

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015 Rapporten sammanställd av: Sten Eriksson, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd Juni 2015 Innehåll

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge

Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge Genomförandeplan för Borlänge 2011 Berörda verksamheter- Kommun och Landsting åtar sig att genomföra följande under 2011. Område Aktivitet Genomförande Mål 20111231 Lokal Styrgrupp i Borlänge Styrgrupp

Läs mer

Minnesanteckningar Vård- och omsorgsberedningen

Minnesanteckningar Vård- och omsorgsberedningen 2014-06-23 1(6) Minnesanteckningar Vård- och omsorgsberedningen Datum: Fredag 13 juni 2014 Tid: kl. 13.00 16.00 Plats: VKL Lokal: Konferensrum Långsvan Deltagare: Andreas Trygg, ordf, Köping Stefan Arnoldsson,

Läs mer

Överenskommelse i Jönköpings län omgemensam satsning för förbättrade. stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagande av berusade personer

Överenskommelse i Jönköpings län omgemensam satsning för förbättrade. stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagande av berusade personer MISSIV 1(2) 2015-09-04 LJ 2014/628 Regionsledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Nämnden för Folkhälsa och Sjukvård Överenskommelse i Jönköpings län omgemensam satsning för förbättrade stöd- och behandlingsinsatser

Läs mer

Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN

Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN Regionala samverkans- och stödstrukturer KUNSKAPSUTVECKLING INOM SOCIALTJÄNSTEN FoUrum arbetar med att utveckla kvaliteten inom socialtjänsten i Jönköpings län. Verksamhetsidén är att långsiktigt och samordnat

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Tid och plats: 11/2 2011 kl 9.00 11.00 Falu Habilitering, Falun Närvarande: Erica Karlsson, Carina Jarl och Carl

Läs mer

Minnesanteckningar styrgrupp E-hälsa (VOODOIT) Region Dalarna

Minnesanteckningar styrgrupp E-hälsa (VOODOIT) Region Dalarna Sida 1(5) Handläggare Mona-Lisa Lundqvist 023-77 70 97 mona-lisa.lundqvist@regiondalarna.se Datum 2013-06-05 Minnesanteckningar styrgrupp E-hälsa (VOODOIT) 2013-06-03 Region Dalarna Närvarande: Ann-Louise

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen. Utdrag Protokoll I:8 vid regeringssammanträde 2011-10-13 S2011/8975/FS (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om ett handlingsprogram för att utveckla kunskapen om och vården av

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12 Närvarande:

Läs mer

Strategigrupp barn och unga

Strategigrupp barn och unga MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Kommunal utveckling, Finnveden Närvarande: Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Karl Gudmundsson, socialtjänst, ordförande Yvonne

Läs mer

Samverkansberedningen (SvB) Kommun och Landsting

Samverkansberedningen (SvB) Kommun och Landsting och Samverkansberedningen (SvB) Kommun och Landsting 25 Justering av protokoll... 2 26 Delgivning av protokoll... 3 27 Information om förebyggande barn- och ungdomsarbete... 4 28 Ansvar vid bårhuset...

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Förvaltningsnamn Avsändare Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Tid: kl. 13.00 15.00 Plats: Regionens hus, (fd Landstingets kansli),

Läs mer

Gagnefs kommun. Samverkansbeslut avseende tillnyktringsverksamhet. Sammanträdesprotokoll. Dnr KS/2017:190/10. Ks 158

Gagnefs kommun. Samverkansbeslut avseende tillnyktringsverksamhet. Sammanträdesprotokoll. Dnr KS/2017:190/10. Ks 158 Gagnefs kommun Sammanträdesprotokoll Samtuanträdesdatuni Kommunstyrelsen 2017-11-21 17 Dnr KS/2017:190/10 Sida Ks 158 Samverkansbeslut avseende tillnyktringsverksamhet Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Jeanette Andersson Skaraborgs kommunalförbund/vårdsamverkan 2017-11-10 Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Organisationskarta Implementering - Vårdsamverkan

Läs mer

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Specifikt samverkansråd för folkhälsa, social välfärd och vård Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Tid: 23 september 2016 Plats: Linden, Eklundavägen 1, Vid protokollet Justerat den: 2016-09-28 Siv Ahlstrand Vice Ordförande Magnus Andersson Justerare Närvarande ledamöter: Siv Ahlstrand

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Jeanette Andersson Skaraborgs kommunalförbund/vårdsamverkan 2018-01-14 Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Organisationskarta Implementering - Vårdsamverkan

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Minnesanteckningar Palliativa rådet 2013-12-04

Minnesanteckningar Palliativa rådet 2013-12-04 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare 023-77 70 59 Datum 2013-12-04 Minnesanteckningar Palliativa rådet 2013-12-04 1. Inledning Sinikka Mattola inledde mötet med att varmt välkomna alla utvalda personer

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning 1 (6) Älvdalen Politisk samverkansberedning Minnesanteckningar Dag: Torsdag 26 april 2018 Tid: 09.00 11.40 Plats: Loftet, Älvdalens kommunhus Närvarande: Peter Egardt (s) Kommunalråd Stefan Linde Kommundirektör

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(5) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: tisdagen den 30 april 2013 klockan 08.00 10.00 Plats: Landstingets kansli i Jönköping, sal E Närvarande Gunnel Lundgren Anders Åberg Agneta Jansmyr

Läs mer

8 Överenskommelse omhändertagande enligt LOB

8 Överenskommelse omhändertagande enligt LOB 8 Överenskommelse omhändertagande enligt LOB Presidiets förslag Nämnden beslutar att anteckna informationen till protokollet Ärendet Strategisk grupp har tagit fram ett förslag till överenskommelse tillsammans

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning 1 (6) Älvdalen Politisk samverkansberedning Minnesanteckningar Dag: Torsdag 29 november 2018 Tid: 09.00 11.50 Plats: Loftet, Älvdalens kommunhus Närvarande: Kjell Tenn (c) Stefan Linde Anette Eriksson

Läs mer

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post:

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post: Sida 15 av 27 PLATS Norrbottens Kommuner, Kungsgatan 23 B, Luleå BESLUTANDE Helena Öhlund, (S), Älvsbyn Mats Abrahamsson, (S), Arjeplog Margareta Bladfors Eriksson. (S), Luleå ÖVRIGA DELTAGARE Ingrid Carlenius,

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Överenskommelse rörande lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB)

Överenskommelse rörande lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB) TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Regionkontoret Styrning och Stöd Angelica Eriksson Nämndssekreterare Datum 2015-09-02 Diarienummer Gemensamma nämnden för hemsjukvård och hjälpmedel Överenskommelse rörande lagen

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-06-03 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 13 januari 2017 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län

Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd och vård Tid: 13 januari 2017 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Region Örebro län 1 (5) Protokoll Chefsgrupp för samverkan social välfärd Tid: 13 januari 2017 Plats: Gästmatsalen, Eklundavägen 1, Närvarande: Eva Slätmo Ewa-Lena Sjöberg Lena Adolfsson Per Olof Larsson Erik Sjöberg Mats

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål 20180101-20180630 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.1.1 Nationellt

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Valla rätt och glid in i Dalarna! Tillsammans fixar vi glidet in i framtiden

Valla rätt och glid in i Dalarna! Tillsammans fixar vi glidet in i framtiden Valla rätt och glid in i Dalarna! Tillsammans fixar vi glidet in i framtiden Välkommen till Avesta lasarett - ett litet sjukhus med stora möjligheter Avesta lasarett invigdes 1922 och är idag ett sjukhus

Läs mer

Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Hälso- och sjukvård

Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ- och familjeomsorg Äldreomsorg Hälso- och sjukvård Cirkulärnr: 11:08 Diarienr: 11/1188 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Camilla Sköld Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2011-03-07 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen Individ-

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer