EN STUDIERESA TILL ESTHER OCH EDVINS NÄTVERK 2 JUNI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EN STUDIERESA TILL ESTHER OCH EDVINS NÄTVERK 2 JUNI"

Transkript

1 F R Å N EN STUDIERESA TILL ESTHER OCH EDVINS NÄTVERK 2 JUNI 2009 Resenärer: HILMAS undersköterskenätverk

2 B A K G R U N D Sedan vårt studiebesök i Borlänge för två år sedan har vi fortsatt att träffas ungefär var åttonde vecka. Bl.a har vi gjort ett nytt studiebesök på Transam för att aktualisera transportproblemen vid hemresa från sjukhuset. Några har besökt äldrevårdsmässa i Stockholm 2008 Vi har fortsatt att besöka varandra på de olika arbetsplatserna för att ventilera aktuella spörsmål, bl.a. schema, vårdtyngd mm. Vi har träffat Professor Rolf Norlin och Karin sjukgymnast (ort.klin) som berättade om axel-överarmsfrakturer samt frusen axel. Karin visade bl.a. hur man skulle sätta dit den blåa slyngan och op.mitellan (vit) rätt samt visade även övningar som hemtjänstpersonalen kunde göra. Alla som var med på träffen fick papper med sig hem för att kunna vidarebefordra till sina arbetskamrater. Vi har även gjort ett mycket uppskattat besök hos ambulansen där vi ventilerade de problem som uppstår ibland när de hämtas för transport till sjukhuset. I början av 2009 kände vi i nätverket hade drabbats av idétorka så tanken Föddes att vi ville besöka ett annat nätverk. Kontakt togs med Esther och Edvins nätverk på småländska höglandet och vi var välkomna dit. Efter en förfrågan till ledningsgruppen inom Hilma så fick vi ekonomiska medel för att genomföra en studieresa så i början av juni styrde vi kosan söderut. Alla våra intryck och vad vi fick veta finns i denna rapport. Vi som åkte var: Memnuna och Birgitta från Hallsberg Ros-Marie Åhl från Kumla, Anna Öhrn från Örebro, Karin från Skebäck VC, Ulla, Ingela och Annelie från USÖ.

3 Studiebesöket hos Esthers och Edvins nätverk Vi startade tidigt på morgonen och vi var åtta stycken som kunde åka. Önskemålet från vår sida var att vi ville se så mycket som möjligt, och denna önskan hade Helena och Håkan uppfyllt. Vi kom att besöka distriktsvården med vårdcentral, hemtjänstgrupp i Tranås, Höglandssjukhuset i Eksjö (ort. och med.kliniken) samt Ingbergs-gården (demensboende i Nässjö) Vi började på: Tranås vårdcentrum Vi välkomnades av Helena och Håkan (Esthercoacher) och vi fick lite frukost av dem medan de berättade dels om nätverket samt primärvården. De började med primärvården. Tranås var indelat i tre distrikt, norra, sydöstra(det var det största, sträckte sig nästan ända fram till Gränna) samt sydvästra. Besöksstatistiken 2008 på vårdcentralen var Mottagningsbesök 7362, i hemmet gjordes totalt besök av dsk (Hembesök ej hemsjukvård, i hemsjukvård samt palliativ vård). Mottagningsbesök hos usk. 25st i hemmet totalt (se dsk.besök) I norra distriktet arbetade 7 dsk. (6.0 tjänst) samt 3 usk (2.25 tjänst). I det distriktet fanns det 4 seniorboende, 6 hemtjänstgrupper samt 127 pat. i hemsjukvård och 13st i palliativ vård I sydvästra distriktet arbetade 7 dsk (5.25 tjänst) samt 4 usk (2.75 tjänst) Där fanns i seniorboende, 3 hemtjänstgrupper, 99 pat. i hemsjukvård 9st i palliativ vård. I syd-östra distriktet arbetade 6 dsk (5.0 tjänst) samt 3 usk (2.3 tjänst) 2 hemtjänstgrupper 63 pat. i hemsjukvård 4st i palliativ vård. Patientsiffrorna kommer från febr På vårdcentralen fanns följande sektioner: DSK.-Mottagning, Hemsjukvård, Inkontinensvård, Demensvård med team. Palliativ vård med team, Hembesök, Sårmott./kompressionsbeh. Denna mottagning har funnits i två år. Mottagningen sker en gång per vecka. Sår som inte har läks på 14 dagar kallas in till denna mott.

4 Första besöket varar 40 minuter och i samband med besöket görs näringstest, ges ordination hur såret skall skötas samt åb. Bokas Denna ordning har gett gott resultat. Det är tack vare en sårintresserad distriktsläkare som det fungerar så bra Mottagningen har även en sektion för vårdutveckling samt vårdprevention Vårdpreventionen görs av hemtjänsten enl. speciella blanketter. Det arbete som hemtjänstpersonalen får göra har ökat medvetenheten hos dem. Dsk. träffar hemtjänstgrupperna varannan vecka Att hemtjänst gör vårdprevention beror på att Helena (coach) har drivit ett projekt att genomföra vårdpreventionen i hemtjänsten. DSK. är inriktade på palliativ vård i hemmet. För övrigt kan man säga att blir det lediga tjänster som usk. så konverteras det till DSK tjänster. VC har även en distriktsläkare på 60% som enbart ägnar sig åt hemsjukvård. DETTA ÄR UNIKT!!!!

5 Esthers och Edvins nätverk Esthers och Edvins nätverk finns på Småländska höglandet. Höglandet har ca innevånare och består av 6-7 kommuner och 6-7 primärvårdsområden samt ett länssjukhus som ligger i Eksjö med sex olika kliniker Esthers vision Genom att skapa ett hållbart och handlingskraftigt nätverk kan Esther uppleva trygghet och oberoende och leva ett självständigt liv. Esther vet vart hon skall vända sig, få vård i eller nära hemmet, ska uppleva oss som en vårdgivare, ges möjlighet till vård över hela höglandet och har en individuell vårdplan. I Höglandets äldrevård är alla medarbetare delaktiga och engagerade, de underlättar för varandra för Esther bästa, har kompetenshöjning i hela vårdkedjan och kvalitetsförbättring sker kontinuerligt. Esthercoacher En Esthercoach skall finas på varje enhet som kan stödja och inspirera sina arbetskamrater i det fortsatta utvecklingsarbetet, Deras nyckelord är: Patientfocus Lära av varandra Samverkan tvärprofessionalitet Struktur på förbättringsarbeten Coachrollen Hon/han skall arbeta för att underlätta för Esther och Edvin i hela vårdkedjan. Ska stötta och ibland leda förändringsarbeten som ska leda till förbättringar. Hur ska en Esthercoach arbeta? Genom frågor och dialog, öppna varandras sinnen, lösa problem i vardagen, fånga upp idéer, genom tvärprofessionelle grupper och de är geografisk spridda. Hospitering Genom hospitering skapas en vikänsla, få ökad förståelse för varandra lättare att samarbeta, lära känna varandra, få ny inspiration och minst En hospitering varje år men grunden är: Att vi kan prata med varandra och få förståelse för nästa steg i processen.

6 Genom nätverket får du SAMVERKAN i hela vårdkedjan oavsett var brukaren befinner sig och inte släppa taget innan man når resultat. Coachen skall medverka till att förutsättningar skapas för Kund och patientorienterande angreppssätt Livslångt lärande Hållbar utveckling Delaktighet och samverkan Ständiga förbättringar Kunniga och medskapande medarbetare Utbildning av coacher sker kontinuerligt och hittills är det ca. 80 som är utbildade. Tanken är att det ska finnas2 på varje arbetsplats (ju fler desto bättre, det är lättare att förändra saker om man är fler). En del är utbildade i två steg och även de har ett eget nätverk som ser ut så här: Coach steg två Utvecklingsledare Esthercoacher Förbättringscoacher Esthers förbättringscoacher Coach steg 2 Från tanke till handling- Från teori till praktik Enkelhet-engagemang-envishet Samverkan över hela höglandet Coachens tankar inför framtiden Inspiration, tid, stöd, delaktighet, växa, utveckla, resurs, uppmuntra, nära chefen, coach i det verkliga livet, öva, vi behövs, Estherfocus, fånga Idéer, coacha var jag än är, arbete över gränser, tänka rätt, coachtid

7 Esthers och Edvins nätverk Nätverket startade för ungefär 12 år sedan och de har en uppbyggnad som ser ut så här. Personal inom vård och omsorg på höglandet Esther coacher sedan 2006 Esthers Kompetenscentrum Många olika arbetsgrupper Arbetsutskott Styrgrupp med representanter från varje samarbetspartner I Tranås är det fortfarande distriktsvården som ger insulin och gör omläggningar inom hemtjänsten. När vi var där hade de precis avslutat workshop i nutrition, förstoppning, trycksår och kompressionsbehandling för ett av hemtjänstområdena. Det är tänkt att alla hemtjänstområdena skall ta över insulin och omläggningar. Alla kommer att erbjudas delegering för dessa arbetsuppgifter (frivilligt) Till hösten kommer de andra hemtjänstområdena att få samma utbildning. I höst anordnas det dessutom flera utbildningsdagar bl.a. i smärta, cancerrelaterad smärta, en speciell undersköterskedag samt en dag i palliativ vård kommer också att ske i höst. Så man verkligen säga att Esther och Edvins nätverk är ett mycket aktivt nätverk. Undersköterske dagar har handlat om bemötande, benlindning och stödstrumpor, mun och tandvård, nutrition, provtagning, hygien, lagar, vardagsrehabilitering samt att coacherna har berättat om sitt arbete. Andra aktiviteter de har är att fira Esthers namnsdag De har dessutom ett nyhetsbrev som man kan hitta på deras hemsida.

8 De delar dessutom ut en utmärkelse varje år till en person som har gjort något extra för Esther (ex. gjort något projektarbete, eller kommit med en god ide) Alla som jobbar inom Esthers nätverk har möjlighet att nominera någon till denna utmärkelse. Utmärkelsen är en liten pärla som kallas Estherpärlan. Helena och Håkan som tog hand om oss i Tranås var de första som fick denna utmärkelse. Efter pratstunden så gjorde vi en rundvandring på Tranås vårdcentrum för att sedan fortsätta till ett hemtjänstområde. Vi åkte till Sydvästra distriktet som hade en egen lokal i centrum Detta distrikt var det första som skulle börja få ge insulin (tid. så hade distriktsundersköterskor kommit ut och gett detta. Att de skulle få börja och ge insulin tyckte de att det var roligt eftersom de kände sig lite undervärderade gentemot undersköterskor från distriktet. De som ville ge insulin(frivilligt) fick personlig delegering Tidigare hade de bara fått städa och göra personlig omvårdnad En kommentar från en var varför skulle man utbilda sig till undersköterska när man bara fick städa och tvätta Alla var utbildade uskor, och hade fast tjänst. Övriga som inte hade utbildning får vikka som vårdbiträde. Inom stan så ingick brukare i varje grupp. De använde sig av Laps system men de skulle övergå till TES. Båda systemen har både för och nackdelar. All dokumentation sker i systemen och alla avvikelser rapporterar. När det gällde mathanteringen så skickade centralköket ut all mat i kylväskor för att värmas hemma. Helgmaten hämtades på fredagen för att kunna förvaras hemma i kylen hos brukarna. Det är svårt att välja annan mat men det kan ordnas i speciella fall. Det serveras aldrig färska grönsaker utan bara kokta. Potatisen är inte färdigkokt utan den skall kokas hemma 10 minuter hos brukaren Personalen har 30 min. för varje personlig mat, 45 min. om hjälp behövs, 15 min. för bara tillsyn. Det fanns bemanningspool som tar enstaka pass. Efter denna mycket intressanta pratstund så var det dags för lunch på Tranås Badhotell. Medan vi väntade på lunchen så berättade vi om vårt nätverk och vad vi hade gjort bl.a. om checklistan och våra olika besök hos varandra. Efter lunchen så delade vi på oss, några åkte till Eksjö för besök på sjukhuset och de andra for iväg till Nässjö tillsammans med Håkan

9

10

11 Studiebesök på ortopedkliniken Eksjö lasarett Vi besökte ortopedkliniken på Eksjö lasarett som hade en vårdavdelning (avd.16) Avdelningen hade 35 vårdplatser (2st barnplatser) fördelade på 9 enkelrum, 4st fyrsalar resten 2 salar. Sommartid var det 24 vårdplatser Skall obs låg även på denna avd. (framförallt på barnsidan) 2/3 av patienterna kom akut och 1/3 var planerade. Beläggningen på avdelningen var 80% och medelvårdtiden var 4,2 dagar men den hade en sjunkande tendens. I nuläget var den drygt 4,1 Personalstyrka 18 ssk 21 usk (dagtid) 6 ssk och 6 usk (nattetid) 2 team med sjukgymnast och arbetsterapeut. Bemanning A-tur: 16 st. Minsta antalet bemanning var 6-8 C-tur: lika många Man täcker upp all frånvaro i personalstyrkan (sem., kurser osv) vilket innebar att det inte var så ofta de var 16 st. Man försökte vara 1 ssk+ 1 usk på sex patienter (det var idealet för dom). Helgbemanning A-tur:3 ss, 4 usk C-tur 3 ss, 3 usk Natt: 2 ssk, 2 usk Alla jobbade var tredje helg och de hade ett traditionellt schema. Helgtjänstgöringen var antingen fred-mån eller lör-mån, i vissa fall även tisdag. Höft och knäplastiker Höftplastiker: vårdtid 5 dagar Knäplastiker: vårdtid 5 dagar I nuläget var siffran 5.2 dagar Op.dygnet räknades som dag 1 (vi räknar dagen efter op som dag 1) Dag 3 skulle man gå till matsalen Dag 5 hemgång vilket innebar att man gick hem på helgen. Att det går att göra så här berodde på 1. Välinformerad patient 2. Tydliga arbetsrutiner dag för dag 3. Följs av alla

12 Höftplastiker åkte hem i taxi i framsätet De behandlades enligt Motalamodellen Höftfrakturerna Frakturerna förbereddes hemma av ambulanspersonalen. Fanns färdiga frakturkit att använda. De lägger lassekudde och tar på op.skjorta. Tar EKG och sätter PVK, ger infusion, smärtstillande samt syrgas. Rtg.remiss skrivs och de går direkt till rtg. Vid ankomst till sjukhuset. Efter rtg. flyttas patienten till AKM antingen av ambulans eller rtg.personalen. Vid positiv fraktur skrivs op.anmälan och narkosen meddelas. Och patienten överflyttas till vårdavdelningen. Patienten tvättas med Hibiscrub (bakt.dödande tvål) i sängen, armhålorna, navel, fötter och brutna benet. Ingen KAD sätts. Istället så bladdrar man efter ett visst schema. Under 100ml så bladdrar man var fjärde timme Mellan ml så bladdrar man var tredje timme Har patienten mer än 400 ml så tappar man ut detta. Ronder Mellan sitt och gårond (de har en speciell rondmall) Rtg. och labsvar gås igenom Blodprover tas efter ronden på fm. Övrigt De gör riskbedömningar när det gäller fallprevention, trycksår, samt undernäring. Denna bedömning skall göras innan 48 timmar hade gått enl.speciella blanketter. Detta jobb görs till största delen av undersköterskorna. Uskorna har även hand om bladdringen så de har mycket att göra. De använder Nortonskalan (trycksår) Alla som opereras får näringsdrycker tre gånger dagligen. (kl och 20) oavsett ålder. Riskpatienter har vårdplaner Använder Medicin Cosmic som datasystem Tre av enkelrummen hade en egen spol (för att desinficera bäcken och urinflaskor) Tvätt levereras 1 gång per vecka. De fick alla måltider från köket, de enda de behövde göra var att koka kaffe och ta hand om avd.disken (kaffekoppar etc.) Vid varje månads början så delas det ut 5st patientenkäter om vården.

13 Rapport från vårt studiebesök på medicinavdelningen mag/tarm på Eksjö sjukhus den 2/ Vårdavdelningen hade 15 vårdplatser och hade även en öppen mottagning på avdelningen. Avdelningen var nybyggd sedan 3 månader tillbaka så allt var nytt och fräscht. Personalen upplevde samarbetet med öppen och sluten vård som mycket positivt när mottagningen låg på samma avdelning. När man hade byggt om hade man satsat på modulsystem istället för traditionella sjuksköterskeexp. En modul bestod av 5 patienter där en sjuksköterska och en undersköterska skötte om allt. De hade samma problem som många av oss upplever när man jobbar i parvård att man får för lite hjälp av varandra. Det är svårt att lösa eftersom arbetsbelastningen är hög för båda arbetsgrupperna samtidigt. Personalen hade hjälp av en receptionist som hjälpte till med det administrativa. Personalen upplevde att det var mycket lugnare och man jobbade nära patienten i ett modulsystem. Patienterna fick gå till ett rum för att träffa läkaren så man hade ingen rond där läkaren gick runt. Vi tyckte att det verkade mycket bra för tystnadsplikten när sänggrannen hör allt vad som sägs på det traditionella rondsättet. Man jobbade efter en prioritetstavla där patienterna delades in i färger. Röd prick= ronda snabbt högsta prio Blå prick= Vårdplanering/ legat länge Gul prick= Väntar på provsvar Vit prick= Klar för dagen Grön prick= Hemgång Man var mycket nöjd med systemet. Det var stor omsättning på patienterna med många vårdplaneringar. Deras patienter på avdelningen vårdades för de vanliga mag- /tarmsjukdomarna, många yngre med leverskador som var etylrelaterade.

14 Linneagården Linneagården låg bredvid Ingbergsgården. Den bestod av tre enheter med 8-10 brukare per enhet. Där fanns växelvård och korttidsplatser. Det fanns dagvård dit det kom 8 brukare per dag och de kunde vara där 1-3 dagar i veckan. Bemötande av brukaren var jätteviktigt- inte hjälpa till för mycket Övrigt: Personalen jobbade var tredje helg och de hade långa dagar De skulle öka kompetensen för personalen och de skulle ha egen tid= 10 minuter eller mer och man skulle utgå från den egna personen. Det fanns även förslag att brukaren skulle få mer egen tid. De som kunde fick följa med och handla. Måltiderna på Linneagården var pedagogiska. De som skulle flytta in fick informationsblanketter att läsa igenom innan de flyttade dit.

15

16

17

18

19

Hur kunde det bli så här?

Hur kunde det bli så här? Hur kunde det bli så här? 1 Höglandet YDRE 115 000 invånare 6-7 kommuner 6-7primärvårdsområden Höglandssjukhuset Eksjö- Nässjö ca 5000 anställda Seniororganisationer (2009) Vision Esther Genom att skapa

Läs mer

Chefsdag 20 mars på Träcentrum i Nässjö

Chefsdag 20 mars på Träcentrum i Nässjö Chefsdag 20 mars på Träcentrum i Nässjö Träffen på Träcentrum den 20 mars inleddes av senior Inge Werner som välkomnade de cirka 60 deltagarna till samverkansdagen genom att beskriva sina erfarenheter

Läs mer

Intro 2015

Intro 2015 2015-05-22 Intro 2015 Denna Session Kundfokus Systemtänkande Varför samverkan? Esther nätverk erfarenheter, möjligheter och utmaningar Esther på Höglandet 110 000 invånare 7 kommuner - 1300 särskilda boendeplatser

Läs mer

Höglandet + Ydre. 7 kommuner 7 primärvårdsområden

Höglandet + Ydre. 7 kommuner 7 primärvårdsområden Höglandet + Ydre 115 000 invånare 7 kommuner 7 primärvårdsområden Höglandssjukhuset Eksjö- Nässjö Medicinkliniken Rehabkliniken Ortopedkliniken Kirurgkliniken Psykiatriska kliniken Akutkliniken Apoteket

Läs mer

Utbildning Esther Förbättringscoacher

Utbildning Esther Förbättringscoacher Utbildning Esther Förbättringscoacher 2015-2016 1. Innehåll 1. Innehåll... 1 2. Bakgrund... 2 3. Vad ska en coach kunna?... 2 4. Ledning och organisation av utbildningen... 3 5. Målgrupp... 3 6. Ekonomi...

Läs mer

Verksamhetsberättelse Esther 2011

Verksamhetsberättelse Esther 2011 Verksamhetsberättelse Esther 211 1. Sammanfattning Esther-nätverkets vision: Esther ska uppleva trygghet och oberoende samt leva ett självständigt liv som förstärks av ett handlingskraftigt nätverk. Nätverket

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Välkommen till Esther Strategidag

Välkommen till Esther Strategidag Välkommen till Esther Strategidag 2014-10-08 Följ oss på @EstherNtverk Intro 2014 110 000 invånare Höglandet 7 kommuner 1300 Särskilda boende platser 7primärvårdsområden Höglandssjukhuset Eksjö-Nässjö

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna

Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

Rutiner för sjuksköterskor

Rutiner för sjuksköterskor Rutiner för sjuksköterskor KLOCKAN SCHEMA 06.45 07.00 Rapport från nattpersonalen. 07.00 07.10 Genomgång av patienter och dagens arbete med undersköterska. Blodprovstagning samt administrering av läkemedel.

Läs mer

Hilmaprojektet samverkan i vården eller att bygga broar

Hilmaprojektet samverkan i vården eller att bygga broar Hilmaprojektet samverkan i vården eller att bygga broar Åke Gustafsson ambulanschef USÖ Fredrik Svensson ambulanssjuksköterska USÖ Ann-Christine Ledstam verksamhetschef Skebäck vårdcentral Marie Östlund

Läs mer

Esther ledningsgrupp

Esther ledningsgrupp MÖTESANTECKNINGAR 1(6) Plats: Ulfsparresalen, gula villan, hus 17, Höglandssjukhuset Eksjö Närvarande: Kerstin Carlsson, Eksjö kommun Ann-Katrin Henrysson, Eksjö kommun Jill Malmqvist, Eksjö kommun Ingela

Läs mer

SLUTRAPPORT Samverkansprojekt äldre med stimulansmedel Rehabenheten och distriktsvården, Tranås Vårdcentrum Hemtjänsten, Tranås Kommun

SLUTRAPPORT Samverkansprojekt äldre med stimulansmedel Rehabenheten och distriktsvården, Tranås Vårdcentrum Hemtjänsten, Tranås Kommun 1 SLUTRAPPORT Samverkansprojekt äldre med stimulansmedel 2008-2009 Rehabenheten och distriktsvården, Tranås Vårdcentrum Hemtjänsten, Tranås Kommun Bakgrund Landstinget och kommunen upplever att samverkan

Läs mer

Coach Esther Nätverk

Coach Esther Nätverk Coach Esther Nätverk Inom vilket verksamhetsområde är du förbättringscoach i Esther Nätverk? A. Kommun 17 54,8 B. Primärvård 3 9,7 C. Slutenvård 11 35,5 Hur upplever du tydligheten i din roll som coach?

Läs mer

Välkommen till Esther coach utbildningen, 2017

Välkommen till Esther coach utbildningen, 2017 Plats för bild Välkommen till Esther coach utbildningen, 2017 Twittra gärna @EstherNtverk Utbildningen Oktober 2017 - maj 2018 Träffar och eget arbete mellan Syfte: Genomföra eget förbättringsarbete Examination

Läs mer

Rutiner för sjuksköterskor

Rutiner för sjuksköterskor Rutiner för sjuksköterskor 06.45 07.00 Rapport från nattpersonalen. 07.00 07.10 Genomgång av pat och dagens arbete med usk 07.00-09.00 Blodprovstagning samt administrering av läkemedel. Omvårdnadsarbete.

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre. Överenskommelsen 2013

Bättre liv för sjuka äldre. Överenskommelsen 2013 Bättre liv för sjuka äldre Överenskommelsen 2013 Vision Esther Esther ska uppleva trygghet och oberoende samt leva ett självständigt liv som förstärks av ett handlingskraftigt nätverk. Esther: Vet vart

Läs mer

Processoptimering - höftfrakturer

Processoptimering - höftfrakturer Processoptimering - höftfrakturer Ortopedavd 5 i Ljungby Linda Lindgren & Karin Fritzell Vad var målet? Nöjd patient! HUR? Långsiktigt tänkande Utnyttja personalens kunskap Eliminera slöseri Ständigt förbättra

Läs mer

Maria Granholm, MAS Tel. 0243-746 59 maria.granholm@borlange.se

Maria Granholm, MAS Tel. 0243-746 59 maria.granholm@borlange.se BORLÄNGE Vårdplaneringsteamet Mottagningstelefon Kontaktsjuksköterska Maria Granholm, MAS Tel. 0243-746 59 maria.granholm@borlange.se Uppdaterad 2015-03-31 Reviderat dokument sändes till mona-lisa.lundqvist@

Läs mer

Välkommen. till korttidsplats på Glimten

Välkommen. till korttidsplats på Glimten Välkommen till korttidsplats på Glimten Broschyren innehåller information, telefonnummer och praktiska upplysningar till dig som har fått korttidsplats på Glimten. Glimten är beläget på Östergården, våning

Läs mer

Släktskvaller. Singapore

Släktskvaller. Singapore Släktskvaller Singapore Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Skaraborgs Sjukhus Väster Ca 100 000 invånare Nuläge Norr Ca 65 000 invånare NSVT (start 2008) Pall. team (start 2011) Hemsjukvårdsläkare

Läs mer

Examination. Esther förbättringscoach ANEBY EKSJÖ NÄSSJÖ SÄVSJÖ TRANÅS VETLANDA YDRE KOMMUNER

Examination. Esther förbättringscoach ANEBY EKSJÖ NÄSSJÖ SÄVSJÖ TRANÅS VETLANDA YDRE KOMMUNER Examination Esther förbättringscoach 2014-2015 ANEBY EKSJÖ NÄSSJÖ SÄVSJÖ TRANÅS VETLANDA YDRE KOMMUNER Esthercoach Mikaela Rautio, Hanna Gustavsson och Susanne Thorn, Vetlanda kommun Annelie Spjuth och

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet Bilaga 2. Samtliga kommentarer till frågorna om TILLGÄNGLIGHET Härnösands kommun -Varierar beroende på vilken person man kontaktar. -dsk svarar defenitivt inte på mobilen alla gånger. är naturligtvis upptagen

Läs mer

Utbildning Esther Förbättringscoacher

Utbildning Esther Förbättringscoacher Utbildning Esther Förbättringscoacher 2014-2015 1. Innehåll 1. Innehåll... 1 2. Bakgrund... 2 3. Vad ska en coach kunna?... 2 4. Ledning och organisation av utbildningen... 3 5. Målgrupp... 3 6. Ekonomi...

Läs mer

Välkommen till. Plats för bild. Esther coach internat steg 2, 2017

Välkommen till. Plats för bild. Esther coach internat steg 2, 2017 Välkommen till Plats för bild Esther coach internat steg 2, 2017 1. Vad är viktigt för Esther? Vad är bäst för Esther? Kundfokus Plats för bild Att leverera en tjänst som är genuint personcentrerad är

Läs mer

Stöd i hemmet. Hemtjänst i Luleå kommun

Stöd i hemmet. Hemtjänst i Luleå kommun Stöd i hemmet Hemtjänst i Luleå kommun Stöd i hemmet i Luleå kommun Stöd i hemmet innebär olika former av omsorg, omvårdnad, stöd och service i ditt hem. Du ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt

Läs mer

Patientfall Astrid. Astrid Andersson, 78 år. Ensamboende i lägenhet. Änka sedan 5 år, dotter och son. Inga hemtjänstinsatser

Patientfall Astrid. Astrid Andersson, 78 år. Ensamboende i lägenhet. Änka sedan 5 år, dotter och son. Inga hemtjänstinsatser Patientfall Astrid Astrid Andersson, 78 år Ensamboende i lägenhet Änka sedan 5 år, dotter och son Inga hemtjänstinsatser Tidigare:Insulinbehandlad diabetes, högt blodtryck Astrid ramlar i hemmet och förs

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Samverkan Bilaga 5. Samtliga kommentarer till frågorna om SAMVERKAN Härnösand -Vi skulle behöva träffas regelbundet, tex 1g/mån. och gå igenom brukare vi är oroliga över. Sådana möten hade vi förr. ( 10 år sen!!)

Läs mer

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084

till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 till dig som är patient och närstående på Vårdavdelning 083-084 VÄLKOMMEN TILL VÅRDAVDELNING 083-084 Vi är en ortopedkirurgisk avdelning för främst akuta skador och sjukdomar i skelett, muskler, ledband

Läs mer

Från hallmattan till röntgenbordet

Från hallmattan till röntgenbordet Från hallmattan till röntgenbordet Höftfrakturprojektet SU Gunilla Tornberg & Ingela Wennman Ambulansenheten SU, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ambulansenheten SU Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU)

Läs mer

Välkommen. till Storören, korttidsplats och rehabilitering. Uppdaterad 2011-04-08. Design och layout: Marie-Louise Bescher

Välkommen. till Storören, korttidsplats och rehabilitering. Uppdaterad 2011-04-08. Design och layout: Marie-Louise Bescher Välkommen till Storören, korttidsplats och rehabilitering Uppdaterad 2011-04-08 Design och layout: Marie-Louise Bescher I 2000-talets Karlskrona skall äldreomsorgen präglas av valfrihet. Alla skall kunna

Läs mer

Mobila Geriatriska Teamet

Mobila Geriatriska Teamet Mobila Geriatriska Teamet Chefsdagen med inriktning på äldresamverkan Rosensalen, Jönköping. Daniel Gustafsson, läkare Patricia Herkel, sjuksköterska Utvidgning MGT 2015 Projekt mot Rosenlunds VC / Norrahammars

Läs mer

Målgrupp. Primärvården

Målgrupp. Primärvården Målgrupp Personer över 65 år i ordinärt boende som inte är inskrivna i hemsjukvården Komplex medicinsk och social situation Sviktande hälsotillstånd Människor som har svårt att ta sig till vårdcentralen

Läs mer

Utbildning Esther Förbättringscoacher

Utbildning Esther Förbättringscoacher Utbildning Esther Förbättringscoacher 2013-2014 1. Innehåll 1. Innehållsförteckning 1 2. Bakgrund 3 3. Vad ska en förbättringscoach kunna? 3 4. Ledning och organisation av utbildningen 4 5. Målgrupp 5

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Nationell satsning» Så mycket bättre Ledningsgrupp i länet (SocialKOLA) Samverkansprojekt Kramfors och Sollefteå kommun, Kramfors och Sollefteå primärvård Sollefteå sjukhus Bättre

Läs mer

Arbetspassutvärdering

Arbetspassutvärdering Arbetspassutvärdering - en enkel metod att kommunicera/spegla arbetsmiljö i nuet Maria Grans avdelningschef kirurgavdelning 6 Ljungby Lasarett Region Kronoberg Kirurgavdelning 6, Ljungby Lasarett Allmän

Läs mer

Uppföljningen av kommunaliseringen av hemsjukvården

Uppföljningen av kommunaliseringen av hemsjukvården Uppföljningen av kommunaliseringen av hemsjukvården Förslag till uppföljning Marie Ernsth Bravell 1 KomUpp = Baslinjemätningen 2012 Utgångspunkten var Socialstyrelsens föreslagna indikatorer men de kompletterades

Läs mer

Höftfrakturprojekt 2004/2005 Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Höftfrakturprojekt 2004/2005 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Höftfrakturprojekt 2004/2005 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ambulansenheten Gunilla Tornberg, Ingela Wennman Strategi för verksamhetsutveckling och kvalitet SU fortsätter sin långsiktiga satsning på

Läs mer

Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 53 Information till patient och närstående VÄLKOMMEN Denna information är tänkt som en vägledning för dig under ditt besök hos oss. Är det något

Läs mer

Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915

Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915 Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915 Örebro: Har försökt fått information om pågående projekt!! Det jag har fått reda på är att det kommer

Läs mer

A Glimpse Into The Role of The Esther Coaches in Jonkoping County, Sweden

A Glimpse Into The Role of The Esther Coaches in Jonkoping County, Sweden A Glimpse Into The Role of The Esther Coaches in Jonkoping County, Sweden En glimt in i Esther Coachens roll i Jönköpings län, Sverige Gaining insights before testing new models Marjorie M Godfrey Doctoral

Läs mer

FÅNGA PASSET, ETT FEEDBACK SYSTEM I VARDAGEN

FÅNGA PASSET, ETT FEEDBACK SYSTEM I VARDAGEN Hösten 2016 FÅNGA PASSET, ETT FEEDBACK SYSTEM I VARDAGEN Kartläggning av det som orsakar stress på jobbet hos medarbetarna, arbetet gjordes på studiedagarna (AFS2015:4) Sammanställningen visade att stressen

Läs mer

Samordnad va rdplanering - rutin

Samordnad va rdplanering - rutin 1 Samordnad va rdplanering - rutin Trygghet och delaktighet Processen för samordnad vårdplanering gäller för personer i alla åldrar, som efter utskrivning från den slutna vården har behov av insatser från

Läs mer

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 1 Information Länspensionärsrådet 6 december 2017 Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 2 Sommarsjukvården 259 vårdplatser under två veckor, 262 under åtta veckor. (269 förra året, normalläge

Läs mer

Vilket ansvar har de olika huvudmännen? Hällefors pilotprojekt SIP kommun, primärvård Lindesbergs lasarett

Vilket ansvar har de olika huvudmännen? Hällefors pilotprojekt SIP kommun, primärvård Lindesbergs lasarett Hur kan ett samarbete se ut? Vilket ansvar har de olika huvudmännen? Hällefors pilotprojekt SIP kommun, primärvård Lindesbergs lasarett 2017-09-27 Inskrivningsmeddelande Inskrivningsmeddelande skall skickas

Läs mer

Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11

Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11 Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11 SPANIEN 2012 OM SANTA ELENA CLINIC Santa Elena Clinic är uppriktad 1970. Sjukhuset ligger i Los Alamos, mellan Malaga och Torremolinos. Sedan dess har

Läs mer

Trygghet och bästa tänkbara livskvalitet för personer med diagnosen hjärtsvikt i Dalarna

Trygghet och bästa tänkbara livskvalitet för personer med diagnosen hjärtsvikt i Dalarna Trygghet och bästa tänkbara livskvalitet för personer med diagnosen hjärtsvikt i Dalarna Dalarna Den här sommaren har jag inte behövt åka in på sjukhuset en enda gång. ( uttalat av en person inskriven

Läs mer

Geriatrik Direkt. Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov. Seniordialogen

Geriatrik Direkt. Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov. Seniordialogen Geriatrik Direkt Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov Seniordialogen 2012-11-07 Geriatrik direkt bakgrund vad är geriatrik direkt vad patienterna tycker hur vet vi att

Läs mer

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007

Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Uppföljning av Patient Närmre Vård Avdelning 15 Ängelholms Sjukhus Januari 2007 Eva Müller Avdelningschef Avdelning 15 Ängelholms sjukhus januari 2007 Postadress: Ängelholms sjukhus, 262 81 Ängelholm Besöksadress:

Läs mer

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet...

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet... Måndag!!! Jag har valt att praoa på centrallasarettet på kirurgmottagningen! Dagen började klockan 8 på morgonen. Jag kom till entréhallen där jag blev hämtad av två kvinnor som heter Cecilia och Kerstin.

Läs mer

Projekt Så mycket bättre Sammanhållen vård och omsorg

Projekt Så mycket bättre Sammanhållen vård och omsorg Projekt Så mycket bättre Sammanhållen vård och omsorg Samverkansprojekt Sollefteå sjukhus - slutenvården Primärvård i Sollefteå och Kramfors kommun Äldreomsorgen i Sollefteå och Kramfors kommun Pågår april

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Karlskoga lasarett. Färre trycksår med en bra arbetsmiljö. Solveig Torensjö, utbildningsledare 2013-11-25

Karlskoga lasarett. Färre trycksår med en bra arbetsmiljö. Solveig Torensjö, utbildningsledare 2013-11-25 Karlskoga lasarett Färre trycksår med en bra arbetsmiljö Solveig Torensjö, utbildningsledare 2013-11-25 Karlskoga lasarett ett av tre sjukhus i Örebro län Specialistsjukvård Karlskoga lasarett Lindesbergs

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Älvsby vårdcentral Agneta Överlind och Eva Boman Syfte med deltagandet i Genombrott Ökad trygghet för palliativa patienter i eget boende Teammedlemar Namn: agneta.overlind@nll.se Namn: eva.boman@nll.se

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Område 6 Med detta informationshäfte

Läs mer

Närsjukvård Sjuhärad. Statusrapport 18 februari 2016

Närsjukvård Sjuhärad. Statusrapport 18 februari 2016 Närsjukvård Sjuhärad Statusrapport 18 februari 2016 Övrigt övergripande information Ekonomi, budget och ekonomirutin uppdaterat Diarieföring, Anna Jogeland utreder Regional workshop 6/4, inbjudan har gått

Läs mer

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 110101-110228 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har

Läs mer

Tillämpningsanvisningar tidsregistrering och ersättningar till utförare inom kundval (gäller från 2010 10 01)

Tillämpningsanvisningar tidsregistrering och ersättningar till utförare inom kundval (gäller från 2010 10 01) Tillämpningsanvisningar tidsregistrering och ersättningar till utförare inom kundval (gäller från 2010 10 01) 1. Allmänna förutsättningar Dessa anvisningar syftar till att vara ett hjälpmedel för beställare

Läs mer

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt.

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt. Samverkan mellan landstinget och kommunerna i länet angående Socialstyrelsens stimulansmedel för 2007 när det gäller vården av äldre, 2007-08-24 Ledningen för Landstingets Primärvård bjöd in representanter

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Sunderby sjukhus Avd 41 PAVA Syfte med deltagandet i Genombrott Att varje enskild palliativ patient är välinformerad och har så optimal näringstillförsel och måltidsmiljö som möjligt med hänsyn

Läs mer

Birkagården. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning:

Birkagården. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning: Birkagården Birkagården Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning: Birka ska med sin välutbildade personal

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Esther ledningsgrupp. Tid: klockan Plats: Ulfsparresalen, hus 17, Höglandssjukhuset Eksjö

MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Esther ledningsgrupp. Tid: klockan Plats: Ulfsparresalen, hus 17, Höglandssjukhuset Eksjö MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Ulfsparresalen, hus 17, Höglandssjukhuset Eksjö Närvarande: Marie Göransson, Aneby kommun Kerstin Carlsson, Eksjö kommun Margareta Lägervik, Nässjö kommun Lena Andersson,

Läs mer

Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis

Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis Gunnel 59 år är uppväxt i Fromheden och bor nu i hus i Norsjö. Hon är utbildad undersköterska

Läs mer

Esplanadens Hälsocentral

Esplanadens Hälsocentral Esplanadens Hälsocentral Information till Studerande Västervik 2013-02-14 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Välkommen till Esplanadens hälsocentral!... 3 Varför trivs vi så bra här?... 3 Studerande...

Läs mer

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Toftaängen Detta är Fyrklövern! På Fyrklövern finns 16 platser avsedda för korttidsvård såsom rehabilitering, växelvård

Läs mer

Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet.

Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet. P Å G O T L A N D Det skänker både glädje och trygghet att hjälpa en närstående, men det kan även skapa känslor av oro och trötthet. Du som hjälper och stödjer en make, maka, förälder, barn, vän eller

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för tidsregistrering och ersättningar till utförare inom kundval 2011 och tills vidare

Tillämpningsanvisningar för tidsregistrering och ersättningar till utförare inom kundval 2011 och tills vidare Tillämpningsanvisningar för tidsregistrering och ersättningar till utförare inom kundval 2011 och tills vidare 1. Allmänna förutsättningar Dessa anvisningar syftar till att vara ett hjälpmedel för beställare

Läs mer

Att följa sina resultat. Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus

Att följa sina resultat. Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus Att följa sina resultat Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus Hallands sjukhus Vem är då jag? Hallands sjukhus Varberg Medicinkliniken Medicinkliniken HSV: 109 vårdplatser (varierande) Antal

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre - team Stockholms län -

Bättre liv för sjuka äldre - team Stockholms län - Välkomna! Kristina Malmsten, Viktoria Loo & Ingrid Liss Senior alert-coacher Vad betyder det? Vad innebär vårdprevention för er? Hur jobbar ni med det idag? Andel med risk för fall, undernäring och trycksår

Läs mer

Falköpings kommun Feriepraktik Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare

Falköpings kommun Feriepraktik Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare Falköpings kommun Feriepraktik 2017 Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare Ansvarig chef 17,9% 14 Handledare/kontaktperson 37,2% 29 Medarbetare 41% 32 På annat sätt: 3,8% 3 På annat

Läs mer

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden

Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 100901-101031 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 8 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Linda Alsholm, Eric Bertholds, Brita Eklund, Annika Nordanstig, Claes Gustafsson. Strokerådet

Linda Alsholm, Eric Bertholds, Brita Eklund, Annika Nordanstig, Claes Gustafsson. Strokerådet E 01: erbjuda direktinläggning på strokeenhet till personer med misstänkt stroke (prioritet 1) E 02: erbjuda vård på strokeenhet till personer med stroke (prioritet 1). E 03: bör inte erbjuda personer

Läs mer

Vårdplaneringsprocessen i. Link VÄLKOMNA! Folkhälsa och sjukvård

Vårdplaneringsprocessen i. Link VÄLKOMNA! Folkhälsa och sjukvård Vårdplaneringsprocessen i Link VÄLKOMNA! Agenda Vårdplaneringsprocessen introduktion Samordnad vårdplanering i Link Utbildningsmaterial Support Trygg och säker vård och omsorg Jag får den vård jag behöver

Läs mer

Syftet med dagen. Ha en dialog och komma fram till strategier, prioriteringar för att möta morgon dagens behov av vård och omsorg

Syftet med dagen. Ha en dialog och komma fram till strategier, prioriteringar för att möta morgon dagens behov av vård och omsorg Syftet med dagen Ha en dialog och komma fram till strategier, prioriteringar för att möta morgon dagens behov av vård och omsorg Underlag till Esther ledningsgrupp för en handlingsplan 2012. Några hållpunkter

Läs mer

Välkommen till. vår hemtjänst

Välkommen till. vår hemtjänst Välkommen till vår hemtjänst Vi har alltid nära hem till dig Vi har alltid nära hem till dig Hemtjänsten i Kungsbacka kommun är namnet på den kommunala hemtjänsten. Vi som arbetar här är anställda av kommunen.

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Arbetssätt... 4 Effekter... 4 Inskrivning och vårdplanering... 4 Tillfälliga vistelser och

Läs mer

Inga onödiga sjukhusvistelser

Inga onödiga sjukhusvistelser Inga onödiga sjukhusvistelser Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg Optimal läkemedelsbehandling Vårdpreventivt arbetssätt En god demensvård Sammanhållen

Läs mer

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Maj-Britt är 57 år och kommer från Brinken. Hon bor med sin familj i ett hus i Kvammarnäs. Hon

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens kortvård

Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens kortvård Rapport Dnr VON16/48 Nämndansvarig tjänsteman Datum Solweig Eriksson Kurg Vård- och omsorgsnämnden Rapport från tillsyn vid Mariebergsgårdens kortvård 160824 Tillsynen Tillsynen börjar med en visning av

Läs mer

Färgelanda kommun/ 3 st Kommunen har inte hört av sig inom 24 tim. efter kallelsen Vårdbegäran saknas För sen justering

Färgelanda kommun/ 3 st Kommunen har inte hört av sig inom 24 tim. efter kallelsen Vårdbegäran saknas För sen justering Sammanställning av avvikelserapporter gällande Informationsöverföring och samordnad vårdplanering för tiden 100501-100831 Först redovisas de avvikelser som har skett i kommunerna. Under denna period har

Läs mer

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Agenda Lean Healthcare Capio S:t Görans modellen Bakgrund Lean Healthcare principer Lean Healthcare i praktiken, exempel akuten Lean Healthcare

Läs mer

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Susanne Lundblad, Projektledare Senior alert, Utvecklingsledare Qulturum Landstinget i Jönköpings län Qulturum, Landstinget

Läs mer

Borgmästarens hemvård

Borgmästarens hemvård Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell inriktning Borgmästarens hemvård ger stöd och hjälp till ungefär 300 personer.

Läs mer

Händelseanalys Oväntat dödsfall på vårdavdelning

Händelseanalys Oväntat dödsfall på vårdavdelning Datum: 2015-02-10 Händelseanalys Oväntat dödsfall på vårdavdelning November 2014 1 Sammanfattning Patient som inkom den 11/11 2014 efter att ha fallit i hemmet av oklar anledning och legat under 3-4 dygn.

Läs mer

Projektplan. för PNV

Projektplan. för PNV Projektplan för PNV ( Patient Närmre Vård) Eva Müller Avdelningschef Vårdenheten avd 15 2005-06-06 1 Innehållsförteckning Bakgrund sid. 3 Syfte sid. 4 Metod sid. 4 Kostnader sid. 5 Tidsplan sid. 5 Referenslista

Läs mer

Avvikelser i vårdsamverkan, helårsrapport för 2007

Avvikelser i vårdsamverkan, helårsrapport för 2007 8--6 Avvikelser i vårdsamverkan, helårsrapport för 7 Bakgrund Vårdgivare inom ReKo Sjuhärad har sedan 3 arbetat med avvikelser i vårdsamverkan. En arbetsgrupp finns som består av representanter från alla

Läs mer

Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel

Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel Slutrapport 2009-01-09 Hans Stavrot Hans Stavrot arbetade vid tidpunkten för projektet som regionchef på Omsorgshuset i Älvsjö stadsdel. Projektet handleddes

Läs mer

Framtidens vårdavdelning - en möjlighet för SU. Mars 2015 Projektledare Yvonne Berger SU, Kirurgi Östra

Framtidens vårdavdelning - en möjlighet för SU. Mars 2015 Projektledare Yvonne Berger SU, Kirurgi Östra Framtidens vårdavdelning - en möjlighet för SU Mars 2015 Projektledare Yvonne Berger SU, Kirurgi Östra Sammanfattning Ett SU/VGR-projekt med syfte att utarbeta en ny struktur för arbetssätt och ansvarsfördelning

Läs mer

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011 Identifiera minst en person som kan tänka sig att vara med i fortsatt utvecklingsarbete. Fråga 1 Hans D. Enligt riktlinjerna Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör säkerställa ett multiprofessionellt

Läs mer

Vårdplaneringsprocessen

Vårdplaneringsprocessen Vårdplaneringsprocessen Utvärdering av test 2017-03-21 Test av vårdplaneringsprocessen vid Eksjö kommun, medicinkliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö och Eksjö vårdcentral har innefattat test av ITstöd

Läs mer

Hilma handlingsplan. Hilma arbetsgrupp Att Hilma får den vård hon behöver, när hon behöver den, där hon behöver den och om hon vill ha den

Hilma handlingsplan. Hilma arbetsgrupp Att Hilma får den vård hon behöver, när hon behöver den, där hon behöver den och om hon vill ha den Hilma handlingsplan Hilma arbetsgrupp 2011-2012 Att Hilma får den vård hon behöver, när hon behöver den, där hon behöver den och om hon vill ha den Syfte Hilma arbetsgrupp ska arbeta för att uppnå en gränsöverskridande

Läs mer

Solgården vårdbostad och hemvård

Solgården vårdbostad och hemvård Solgården vårdbostad och hemvård Solgården vårdbostad och hemvård i Gemla Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Mål och speciell

Läs mer

Jurslavägen 31. Att bo på Jurslavägen 31 2014-08-20

Jurslavägen 31. Att bo på Jurslavägen 31 2014-08-20 Jurslavägen 31 2014-08-20 Att bo på Jurslavägen 31 Äldreboendet Jurslavägen 31 ligger i ett fint och lugnt område som heter Jursla och ligger utanför Norrköping. Huset ligger i markplan vilket gör det

Läs mer

ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG 2008-10-01

ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG 2008-10-01 ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG 2008-10-01 Från Norrtäljeprojektet till TioHundra TioHundra Den gemensamma organisationen för hälso-,

Läs mer

ViSam. Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. WWW.regionorebro.se/visam

ViSam. Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. WWW.regionorebro.se/visam ViSam Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell WWW.regionorebro.se/visam 08:00-08:15 Introduktion ViSam Program 08:15-09:00 Triage METTS Bruno Ziegler, specialist allmänmedicin och medicinskt

Läs mer

Karlskoga lasaretts kvalitetsresa

Karlskoga lasaretts kvalitetsresa Karlskoga lasaretts kvalitetsresa Sjukhusdirektör Lena Adolfsson lena.adolfsson@orebroll.se Kvalitets- och utvecklingschef Ing-Marie Larsson ing-marie.larsson@orebroll.se Karlskoga lasarett ett av tre

Läs mer