STOCKHOLMS STRÖM. Nytt elnät i Stockholmsregionen. Ny 130 kv ledning Gullarängen-Ekudden. Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STOCKHOLMS STRÖM. Nytt elnät i Stockholmsregionen. Ny 130 kv ledning Gullarängen-Ekudden. Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken"

Transkript

1 STOCKHOLMS STRÖM Nytt elnät i Stockholmsregionen Ny 130 kv ledning Gullarängen-Ekudden Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken Maj 2015

2 Projektorganisation Vattenfall Eldistribution AB STOCKHOLM Projektledare: Ansvarig Mark och tillståndsfrågor: Samordnare Mark och tillståndsfrågor: Kjell Eriksson Michael Thorstensson Sofia Miliander Samrådsunderlag ÅF Industry AB Stockholm Uppdragsledare, samråd och MKB: Samråd och MKB: MKB: GIS: Kraftledningsteknik: Markkabelteknik: Kvalitetsgranskning: Inger Poveda Björklund Stéphanie Nicolin Lovisa Nilsen Katie King Stefan Thiel Sebastian Heikkinen Katrin Seuss Foton, illustrationer och kartor har, om inte annat anges, tagits fram av ÅF- Industry AB och Vattenfall Eldistribution AB. Terrängkartan och fastighetskartan Lantmäteriet 2 (57)

3 Vattenfall Eldistribution AB Vattenfall Eldistribution AB bedriver elnätsverksamhet i Sverige, och har cirka kunder. Allt från mycket små kunder till landets största företag, såväl uttagskunder som producenter som matar in på Vattenfall Eldistributions elnät. Sammanlagt transiteras ca 71 TWh/år. Uppdraget är att ständigt förbättra pålitligheten och effektiviteten i företagets elnät, för att erbjuda kunderna hållbara och tillförlitliga energilösningar. Företaget bedriver ett omfattande miljöarbete och är ISO14001-certifierat sedan Företaget har cirka 660 anställda, i huvudsak i Solna, Luleå och Trollhättan. Utöver detta upphandlas underhålls- och bygg-entreprenader för ca 3 miljarder kronor per år. Elnätet omfattar spänningsnivåerna 0,4 130 kv, indelat i lokalnät och regionnät. Den sammanlagda ledningslängden är cirka km, vilket motsvarar drygt 3 varv runt jorden. Företaget omsätter ca 9,3 miljarder kronor och investerar årligen ca 3 miljarder i verksamheten. 3 (57)

4 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund och syfte Avgränsning Tillståndsprocessen Nätkoncession för linje Samråd Tidplan Alternativutredning Alternativa utredningsstråk Nollalternativ Teknik Tekniska förutsättningar Luftledning Markkabel och passage av vattenområden Elektromagnetiska fält Förutsättningar och förväntad miljöpåverkan Sveriges miljömål Områden av riksintressen och Natura Planförhållanden Boendemiljö och bebyggelse Landskapsbild och kulturmiljö Naturmiljö Vattenmiljö Friluftsliv och rekreation Naturresurser Infrastruktur Byggskedet Analys av alternativ stråk Referenser (57)

5 1 Inledning 1.1 Bakgrund och syfte Vattenfall Eldistribution AB (nedan benämnt Vattenfall) avser att ersätta befintlig 70 kv ledning, mellan station Älvsjö i Stockholms stad och station Gullarängen i Huddinge kommun, med en 130 kv ledning, mellan station Gullarängen i Huddinge kommun och station Ekudden på gränsen mellan Huddinge och Haninge kommun., se Figur 1. Figur 1. Översiktskarta med befintliga ledningar och stationer. 5 (57)

6 Den befintliga 70 kv ledningen går till största del inom Stockholms stad. En sträcka om ca 1 km går inom Huddinge kommun och är då till största del sambyggd med en 220 kv ledning tillhörande Svenska kraftnät. Anledningen till att Vattenfall behöver bygga en 130 kv ledning mellan station Gullarängen och Ekudden är för att det finns ett behov av att förstärka kraftledningsnätet som försörjer Huddinge och till viss del Tyresö kommun med el. Genom att bygga en 130 kv ledning med anslutning till en 400 kv station (Ekudden), istället för en 70 kv ledning med anslutning till en 220 kv station (Älvsjö), erhålls både högre kapacitet på ledningen och högre kapacitet på matningen till ledningen. Planerad ersättning av 70 kv ledningen mellan Älvsjö och Gullarängen utgör en del av det omfattande projektet Stockholms Ström, som syftar till att bygga upp en ny elnätsstruktur för Stockholmsregionen. Stockholms Ström är ett samarbetsprojekt mellan Svenska kraftnät, Vattenfall och Fortum och består av ett 50-tal projekt som berör ungefär 20 kommuner. Projektet finansieras av de tre ledningsägarna tillsammans med berörda kommuner och några fastighetsbolag. Inom aktuellt område avser Vattenfall även att bygga om befintlig 70 kv som går mellan Gullarängen och Skogås. Ombyggnaden sker på sträckan mellan station Gullarängen och en vinkelstolpe vid Holmenstorp. Luftledningen är idag sambyggd med Svenska kraftnäts 220 kv ledning, men planeras att byggas i egen sträckning. Ledningsombyggnaden utgör en del av Stockholms Ström och beskrivs i ett separat samrådsunderlag. Svenska kraftnät planerar att bygga en 400 kv ledning mellan station Snösättra och Ekudden. Snösättra är en planerad 400 kv station vid Högdalen. Ledningsombyggnaden utgör en del av Stockholms Ström och beskrivs i ett samrådsunderlag framtaget av Svenska kraftnät. Syftet med föreliggande samrådsunderlag är att utgöra underlag för samråd i enlighet med 6 kap. miljöbalken. Samrådet avser Vattenfalls planer på att bygga en ny 130 kv ledning i Huddinge kommun som ersättning för 70 kv ledningen. Vidare är syftet att presentera alternativa ledningsstråk och beskriva viktiga förutsättningar inom det avgränsade utredningsområdet. 1.2 Avgränsning Enligt miljöbalken 6 kap 7 ska om möjligt alternativa platser samt alternativa utformningar, inklusive nollalternativet, utredas. I samrådsunderlaget har tre olika alternativa stråk utretts samt alternativa delstråk till dessa på vissa sträckor. Utredningsområdet är beläget söder om Stockholm inom Huddinge kommun (Figur 2). Området sträcker sig från befintlig station Gullarängen i väster till befintlig station Ekudden i sydost (Figur 2). 6 (57)

7 Figur 2. Översiktskarta över södra Stockholm med utredningsområdet markerat. Avgränsning av miljöaspekter som ska beskrivas i detta tidiga skede har gjorts utifrån befintliga intressen i området med både nationell, kommunal och lokal relevans. Dessa omfattas av riksintressen och kommunal planering, boendemiljö och bebyggelse, landskapsbild och kulturmiljö, naturmiljö, vattenmiljö, friluftsliv och rekreation, naturresurser och infrastruktur. I detta tidiga skede görs inte en bedömning av miljökonsekvenserna utan istället beskrivs förväntad påverkan på de olika intressena. Även byggskedets påverkan beskrivs generellt. 7 (57)

8 2 Tillståndsprocessen 2.1 Nätkoncession för linje För att bygga och använda en elektrisk starkströmsledning krävs enligt ellagen (1997:857) tillstånd, så kallad nätkoncession för linje (koncession). I en ansökan om koncession ska det enligt ellagen ingå en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Ansökan om koncession ska även innehålla kartor, teknisk beskrivning mm. och prövas av Energimarknadsinspektionen (EI). När koncession beviljas gäller tillståndet i regel tills vidare. Följande lagar och förordningar berörs i huvudsak i projektet: - Ellagen (1997:857) bestämmelser om nätkoncession - Elförordningen (2013:208) vad koncessionsansökan ska innehålla och hur den prövas - Starkströmsförordningen (2009:22) regler för utförande, skötsel och tillsyn av anläggningar - Miljöbalken (1998:808) o kap 2 allmänna hänsynsregler m.m. o kap 3 grundläggande bestämmelser för hushållning med mark- och vattenområden o kap 4 särskilda bestämmelser för hushållning med mark och vatten för vissa områden i landet o kap 6 miljökonsekvensbeskrivningar o kap 12 6 anmälan för samråd Förutom koncession behöver ledningsägaren även säkra rätten till marken så länge ledningen är i drift. Vattenfall Eldistribution AB avser att i första hand trygga rättigheten till ledningarna med frivillig överenskommelse i markupplåtelseavtal. Detta avtal ligger till grund för ledningsrätt, vilket är Vattenfalls policy för denna typ av ledning. För fastighetsägaren innebär ledningsrätten att marken förblir i fastighetsägarens ägo men upplåts för ledning. För intrånget som ledningen medför utgår ersättning med ett engångsbelopp. Annan lagstiftning som kan beröras av projektet är kulturmiljölagen (1988:950), i det fallet skyddade kulturmiljöintressen påverkas av linjesträckningen, och kapitel 11 om vattenverksamhet i miljöbalken, om linjesträckningen medför byggande i vatten. För övrigt kan dispens från strandskydd vara aktuellt om kommunala bestämmelser vid hantering av massor kan behöva beaktas. 8 (57)

9 2.2 Samråd Innan en ansökan om koncession kan upprättas och lämnas in till EI krävs att samråd genomförs. Samrådsförfarandet och kraven på MKB sker i enlighet med vad som föreskrivs i 6 kap. miljöbalken (1998:808). Syftet med samrådet är att förbättra beslutsunderlaget och ge berörda fastighetsägare, länsstyrelsen, berörda kommuner, myndigheter och enskilda som kan antas bli särskilt berörda möjlighet till insyn och påverkan. I underlaget redovisas uppgifter om lokalisering, omfattning, utformning och alternativ samt projektets bedömda miljökonsekvenser. Samrådsinbjudan med samrådsunderlag skickas till länsstyrelse, kommun, myndigheter och intresseorganisationer. Till berörda fastighetsägare, boende och hyresgäster skickas en samrådsinbjudan, tillsammans med kontaktuppgifter vid frågor samt om ett samrådsunderlag önskas per post. Samrådsbrevet innehåller en hänvisning till Vattenfalls webbplats, där samrådsunderlaget finns upplagt digitalt, samt ett erbjudande om att skicka samrådsunderlaget med post vid förfrågan. Inbjudan till samråd sker också genom annonsering i tidningen (Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Mitt i Huddinge). Alla som vill kan ta del av materialet och lämna synpunkter. Samrådet är en del av processen med att ta fram den MKB som bifogas ansökan om koncession. De synpunkter som framkommer under samrådet kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet. Samrådsprocessen innehåller ett antal steg presenterade i Figur 3 nedan, från det att första samrådsunderlaget tas fram till att en koncessionsansökan lämnas in till Energimarknadsinspektionen (EI). Den mörkblå rutan markerar var i processen projektet befinner sig i nuläget. Figur 3. Samrådsprocessen Efter det första samrådet om alternativa utredningsstråk upprättas en samrådsredogörelse där inkomna synpunkter redovisas samt Vattenfalls bemötande av dessa. Med stöd av bl.a. inkomna synpunkter kommer stråken att utvärderas ur flera aspekter och de eller det stråk som bedöms ha störst förutsättning för att rymma den mest lämpliga sträckningen för ledningen kommer att studeras mer i detalj. Länsstyrelsen har att fatta beslut om huruvida planerad ledning kan antas medföra betydande miljöpåverkan eller inte. Deras beslut avgör omfattningen av fortsatt samråd. 9 (57)

10 2.3 Tidplan En översiktlig tidplan för samråd, koncession, byggstart och drifttagning för planerad 130 kv ledning Gullarängen-Ekudden presenteras i Figur 4. Tidplanen är preliminär och kan komma att ändras i senare skeden av processen. Figur 4. Översiktlig tidplan. 10 (57)

11 3 Alternativutredning 3.1 Alternativa utredningsstråk I detta avsnitt presenteras de tre huvudstråk som identifierats för utvecklingen av den nya 130 kv ledningen mellan stationerna Gullarängen och Ekudden. Samtliga föreslagna stråk och delstråk redovisas i kartan nedan (Figur 5). Figur 5. Samtliga undersökta stråkalternativ mellan Gullarängen och Ekudden med Stråk mitt (markerat i gult), Alternativ stråk mitt (markerat i grönt), Stråk öst (markerat i orange), Stråk väst (markerat i blå) samt Alternativ stråk väst (markerat i lila). 11 (57)

12 Av de tre huvudstråken har två av dem ( Stråk mitt och Stråk väst ) alternativa delstråk. Inom samtliga stråk planeras för en luftledning då regionnätet i normalfallet anläggs som luftledning av driftsäkerhetsskäl (se vidare i kapitel 4). Svenska kraftnät planerar att bygga en 400 kv ledning mellan ny station Snösätra och station Ekudden, som ersättning till befintlig 220 kv ledning mellan station Högdalen och station Ekudden. Den nya ledningen utgör den sista etappen av 400 kv förbindelsen City Link som även den ingår i Stockholms Ström. Då Vattenfalls nya 130 kv ledning och Svenska kraftnäts nya 400 kv ledning ska anläggas i samma område har ett sambyggnadsalternativ ( Stråk mitt ) utretts som alternativ till två separata ledningssträckningar Stråk mitt Stråk mitt, markerat i gult i figuren ovan, följer den befintliga ledningsgatan för Svenska kraftnäts 220 kv luftledning, från stationen i Gullarängen till stationen i Ekudden (se Figur 6). Sträckan är ca 8 km lång och planeras helt inom befintlig ledningsgata, genom föreslagen sambyggnad med Svenska kraftnäts planerade 400 kv luftledning. Stråk mitt innebär inte något ytterligare intrång jämfört med dagsläget. Figur 6. Stråk mitt, norra delen (markerat i gult). 12 (57)

13 Från station Gullarängens går 130 kv ledningen österut över Ågestavägen för att ansluta till befintliga ledningsgata för 220 kv. Ledningen fortsätter därefter i ledningsgatan ända fram till station Ekudden. Utmed de första 2,5 kilometrarna av befintlig ledningsgata, från Gullarängen längs med Ågestavägen, är utrymmet relativt begränsat, dels p.g.a. att bebyggelse förekommer på ömse sidor om vägen, dels p.g.a. den kuperade terrängen. På sträckan mellan Högmora och Gunhildsvik finns bebyggelse på båda sidor av Ågestavägen (se Figur 6) och mellan bebyggelsen, norr om Ågestavägen, går befintlig 220 kv ledning. Befintlig 220 kv ledning utmed Ågestavägen på fyra platser mellan Gullarängen och avfarten till Hammardal visas i Figur 7. Figur 7. Ågestavägen med 220 kv ledningen, vid Gullarängen (överst till vänster), mellan Gullarängen och Högmora (överst till höger), vid Högmora (nederst till vänster) och vid avfarten till Hammardal (nederst till höger). Efter passage av Högmora och avfarten till Hammardal fortsätter stråket i befintlig ledningsgata genom ett varierande landskap av öppen åkermark, beteshagar och skog (se Figur 8 och bild på samrådsunderlagets framsida). 13 (57)

14 Figur 8. Stråk mitt, södra delen (markerat i gult). Ett alternativt delstråk för norra delen av Stråk mitt, Alternativ stråk mitt, har tagits fram, med tanke på att sträckans utrymme är begränsat, och presenteras nedan (avsnitt ) Alternativ stråk mitt Det alternativa stråket är detsamma som Stråk mitt, så när som på en alternativ sträckning av luftledningsgatan, dragen till väster om Gunhildsvik (Figur 9). Figur 9. Alternativ Stråk mitt, norra delen (markerat i grönt). 14 (57)

15 Stråket sträcker sig över sjön Trehörningens östra kant (se Figur 10) och vidare genom ett skogsområde för att därefter svänga av över ett upplagsområde beläget norr om Hammardal. Därefter ansluter stråket till befintlig 220 kv ledningsgata längs södra sidan av Ågestavägen. Figur 10. Östra delen av Trehörningen vid nordväst om Gunhildsvik Stråk öst Stråk öst är även det ett luftledningsstråk, vilket följer Stråk mitt från station Gullarängen ner till Holmenstorp (vinkelstolpe där Vattenfalls 70 kv ledningen viker av rakt öster ut). Se kartan i Figur 11. Figur 11. Stråk öst, norra delen (markerat i orange). Stråk öst följer därefter Vattenfalls befintliga 70 kv luftledning öster ut med en parallell ledningsgata. Stråket passerar söder om Ågestasjön och Ågesta Golfbana. 15 (57)

16 Söder om golfbanan breddas stråket, för att i detta skede inte utesluta alternativa passager mot Nynäsvägen. I Figur 12 visas 70 kv ledningens sträckning från vinkelstolpen österut över öppet landskap söder om Ågestasjön. Figur kv ledningens sträckning (till vänster) österut söder om Ågestasjön och Ågesta Golfbana. Till höger om 70 kv ledningen går en 20 kv ledning. Södra delen av Stråk öst visas i Figur 13. Figur 13. Stråk öst, södra delen (markerat i orange). Efter att stråket nått fram till Nynäsvägen fortsätter det söderut utmed Nynäsvägen fram till Länna trafikplats (se Figur 14). Vid Länna trafikplats viker 16 (57)

17 stråket av mot sydväst, antingen före eller efter bron. Därifrån fortsätter stråket i sydvästlig riktning mot Ekuddens station, via Lissmavägen, alternativt längs med Lissmaån (se Figur 15). Figur 14. Nynäsvägen med vy mot trafikplats Länna, norr om Lissmavägen. I Figur 15 visas Lissmavägen och Lissmaån som ligger inom södra delen av Stråk öst. Figur 15. Alternativa sträckningar för 130 kv ledningen. Utmed Lissmaån (till vänster) eller utmed Lissmavägen (till höger) Stråk väst Stråk väst går väster om sjön Orlången med passage av både Flemingsbergsviken och Orlångens naturreservat. Strax söder om station Gullarängen går den norra delen av stråket i kanten av sjön Trehörningen (se Figur 10 i avsnitt 3.1.2). Stråket berör först öppen odlingsmark vid Balingsholm (se Figur 19) för att därefter avvika åt sydväst genom skogsmark mot väg 259. Stråk väst mellan Gullarängen och Flemingsbergsviken visas i Figur (57)

18 Figur 16. Stråk väst, mellan Gullarängen och Flemingsbergsviken (markerat i blå). I Figur 17 nedan visas stråket mellan Flemingsbergsviken och Gamla Smedstorp. Stråket följer väg 259 över Flemingsbergsviken (se Figur 19). Stråket fortsätter söderut mot Vattenfalls befintliga 70 kv luftledningsgata, och följer sedan denna fram till väg 259 (se Figur 19) fram till Gamla Smedstorp där stråket ansluter till Svenska kraftnäts befintliga 400 kv ledning fram till station Lissma (se Figur 23 i avsnitt 4.2). 18 (57)

19 Figur 17. Stråk väst, mellan Flemingsbergsviken och Gamla Smedstorp. Sydost om station Lissma (se Figur 18) ansluter stråket återigen till en befintlig 70 kv ledning och passerar öppet landskap vid Lissmasjön och Lissmaån (se Figur 19). Figur 18. Stråk väst, mellan Gamla Smedstorp och Ekudden. 19 (57)

20 Ca 1 km söder om Lissmavägen svänger stråket av mot öster, passerar områden med skog och öppet landskap till Solängen där den ansluter till befintlig 220 kv ledning vidare norrut till Ekuddens station. Några av de nämnda platserna som stråk väst mellan Gullarängen och Ekudden passerar visas i Figur 19. Figur 19. Nämnda platser utmed Stråk väst. Öppen odlingsmark mellan Solbacken och Balingsnäs (överst till vänster), Flemingsbergsvikens östra sida (överst till höger), sträcka av väg 259 (nederst till vänster) och öppet landskap vid Lissmasjön och Lissmaån (nederst till höger) Alternativ stråk väst Stråk väst (beskrivet i avsnitt 3.1.4) passerar Vattenfalls station Lissma, strax söder om sjön Orlången (se markering under Skrovensborg i Figur 20 nedan). Ett alternativt stråk för att ansluta till station Ekudden är att från Lissma fortsätta åt nordost längs med befintlig 400 kv ledningsgata tillhörande Svenska kraftnät (Figur 20). 20 (57)

21 Figur 20. Alternativ stråk väst (markerat i lila). Stråket förutsätter sambyggnad med Svenska kraftnäts befintliga 400 kv ledning. Stråket passerar genom bostadsområdet Kvarntorp (se Figur 21). Det är emellertid osäkert om en sambyggnad är möjlig, bl.a. ur magnetfältssynpunkt, varför stråket behöver utredas mer. Figur 21. Befintlig 400 kv ledning vid bebyggelse i Kvarntorp. 21 (57)

22 3.2 Nollalternativ Nollalternativet innebär den förutsedda utvecklingen om den planerade 130 kv ledningen inte byggs, utan den befintliga 70 kv ledningen, mellan station Älvsjö i Stockholms stad och station Gullarängen i Huddinge kommun, behålls i nuvarande sträckning och ersätts med en 130 kv ledning. Nollalternativet innebär att erforderlig förstärkning av elnätet i Huddinge och till viss del Tyresö kommun uteblir, vilket skulle få negativa konsekvenser för den framtida elförsörjningen i området i och med att kraftledningsnätet inte skulle klara de förväntade effektökningarna. Den planerade 130 kv ledningen är, som nämnts tidigare, en del av det omfattande projektet Stockholms Ström som syftar till att bygga upp en ny elnätsstruktur för Stockholmsregionen. 22 (57)

23 4 Teknik 4.1 Tekniska förutsättningar Vattenfalls huvudalternativ för nya regionnätsledningar är att de utformas som luftledning, då luftledningar har den högsta driftsäkerheten. Då de i samrådsunderlaget redovisade alternativa stråken till stor del går utanför tätbebyggt område, och det bedöms vara framkomligt med luftledning, planeras den nya ledningen i huvudsak att byggas som luftledning med träportalstolpar. I trånga passager där utrymmet är begränsat pga. närboende eller bevarandevärden kan andra stolptyper vara aktuella att använda (se avsnitt 4.2). Förläggning av markkabel kan bli aktuellt för en kortare sträcka om det under det fortsatta arbetet visar sig att det av framkomlighetsskäl inte är möjligt att bygga en luftledning längs hela ledningssträckan. Detta gäller främst inom och i närheten av områden med bebyggelse, där erforderliga avstånd till stadigvarande bebyggelse ej kan erhållas, eller andra faktorer föreligger som omöjliggör en ledningsdragning i luft. 4.2 Luftledning Den nya ledningen kommer att utföras trädsäker, vilket innebär att ledningsgatan görs så bred att inga träd intill kraftledningen ska kunna växa in i, eller falla på, kraftledningen. Utöver den avverkning som sker inom den inlösta skogsgatan måste därför även enstaka, så kallade, farliga kantträd avverkas med jämna mellanrum (se Figur 22). Skogsgatan för en 130 kv ledning är i normalfallet knappt 40 meter bred. Vid parallellgång med befintlig 70 kv ledning, som i Stråk öst, blir skogsgatan för de två ledningarna totalt ca 55 meter bred. Ungefärlig total stolphöjd uppgår till meter, beroende på terrängförhållanden. Stolparnas höjd och avståndet mellan stolparna (spannlängd) beror på terrängen. Där ledningen byter riktning används vinkelstolpar som, beroende på vinkel och markförutsättningar, är något kraftigare med extra staglinor. 23 (57)

24 Figur 22. Principskiss som visar skogsgata och ungefärliga mått för en 130 kv ledning med s.k. portalstolsutförande. En 130 kv ledning utförs i första hand med trästolpar, p.g.a. att det är det mest kostnadseffektiva utförandet (Figur 23). På speciellt svåra platser (med långa spann etc.) kan trästolpsledningen kompletteras med enstaka eller flera stålstolpar eller fackverksstolpar. Figur 23. Exempel på portalstolpar i trä och fackverksstolpar i stål. Foto från befintlig ledningsgata vid väg 259. Det finns tre olika typer av stålstolpar (se två av tre förekommande typer i Figur 24) Långa spann klaras med alla tre typerna varför det slutliga valet mest beror av estetiska orsaker. Därutöver finns fackverksstolpar (se Figur 23). I nu aktuellt projekt innebär stråkalternativ mitt en sambyggnad med en 400 kv ledning i fackverksstolpar, s.k. julgransstolpar. 24 (57)

25 Figur 24. Skiss på olika typer av stålstolpar. 4.3 Markkabel och passage av vattenområden I det fall det skulle bli aktuellt med ett markkabelavsnitt kommer Vattenfall att förlägga dubbla kabelförband, dvs. två kabelgrupper med tre kablar i varje (se Figur 25). Figur 25. Principsektion för förläggning av markkabel 130 kv, en ledning med två parallella kabelförband och tre kablar i varje förband. Vid förläggning av markkabel förläggs kablarna i normalfallet i ett uppschaktat kabeldike. Efter uppschaktning förläggs kablarna på en ledningsbädd av kabelsand och därefter fylls schakten med kringfyllning av kabelsand samt resterande fyllning och marken återställs. Det krävs ett täckningsdjup på mellan 0,9-1,2 m beroende på markförhållanden. 25 (57)

26 Passagen av sjön Trehörningen för Alternativ stråk mitt, Stråk väst och Alternativ stråk väst kan eventuellt ske med hjälp av sjökabel alternativt tryckning/styrd borrning av markkablar under sjöbotten, istället för med luftledning i det fall luftledningsutförandet visar sig svårt att genomföra. Teknikvalet kommer studeras närmare om något av dessa stråk väljs. Sjökabel alternativt tryckning/styrd borrning av markkablar under sjöbotten är även ett alternativ till luftledning vid passagen av Flemingsbergsviken. Tryckning kräver start- och mottagningsgropar på båda sidor om vattendraget. Vid användande av sjökabel bör de yttre förutsättningarna för sjökabeln noga studeras så som vattendjup, kraftiga branter på botten, strömt vatten, risk för transportbottnar samt sjötrafik. Förläggning av sjökabel sker genom direkt nedläggning på botten under kontrollerade former för att säkerställa att kabeln följer bottenprofilen. Kabeln kan behöva förankras på botten. Dykare alternativt robot med kamera används för att övervaka förläggningen. Vid landfästena krävs olika åtgärder för att skydda kabeln beroende på miljön i strandlinjen (grävning, muddring, sprängning eller schaktfria metoder). Vid landfästena ska sjökabelmärkning samt skyltar om ankringsförbud placeras. 26 (57)

27 5 Elektromagnetiska fält Elektromagnetiska fält används som ett samlingsnamn för elektriska och magnetiska fält. Dessa fält uppkommer t.ex. vid generering, överföring och användning av el. Fälten finns överallt i vår miljö, både ute i samhället och i våra hem, och härstammar bl.a. från kraftledningar och elapparater. För luftledningar är det spänningsskillnaden mellan fasledare och mark som ger upphov till det elektriska fältet kring ledningen. Det elektriska fältet brukar mätas i enheten kilovolt per meter (kv/m). Elektriska fält av någon storlek finns praktiskt taget bara kring högspänningsanläggningar. Fältet avskärmas lätt av t.ex. växter och byggnadsmaterial. Av det skälet fås i princip inget elektriskt fält inomhus härstammande från elanläggningar utanför huset. Vid förläggning av en markkabel avskärmas det elektriska fältet och blir i princip noll. Det elektriska fältet behandlas därför inte i denna MKB. Magnetiska fält mäts i enheten mikrotesla (µt). Fälten alstras av den ström som flyter i ledningen och varierar med strömmens variation. Den resulterande fältstyrkan beror förutom på strömmens storlek även på ledningarnas inbördes placering och avståndet mellan dem. Magnetfältet avtar normalt med kvadraten på avståndet till ledningen men avskärmas inte av normala byggnadsmaterial. I hus nära kraftledningar är mot den bakgrunden ofta magnetfälten högre än vad som är vanligt i övrigt. Människan är anpassad till att leva med jordens magnetfält, vilket är ett statiskt fält d.v.s. det varierar inte över tiden. De magnetfält som skapas kring elektriska anläggningar avsedda för växelström alstrar däremot ett fält som varierar med samma frekvens som strömmen. Så vitt man vet påverkas inte människan av statiska fält i nivå med jordens. Däremot skapar ett varierande magnetfält svaga elektriska strömmar i kroppen. I Sverige är det Strålsäkerhetsmyndigheten som är ansvarig myndighet för dessa frågor. På deras hemsida finns bl.a. deras allmänna råd om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält, Trots mångårig forskning runt om i världen finns ännu inga säkra, entydiga resultat som visar om växlande magnetfält påverkar oss människor negativt. Mot bakgrund av detta bedöms inte elektromagnetiska fält ha betydande miljöeffekt. Det vetenskapliga underlaget anses fortfarande inte tillräckligt gediget för att man ska kunna sätta ett gränsvärde. I stället har fem myndigheter Arbetsmiljöverket, Boverket, Elsäkerhetsverket, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten tagit fram en vägledning för beslutsfattare (2009) som rekommenderar följande: 27 (57)

28 Sträva efter att utforma eller placera nya kraftledningar och andra elektriska anläggningar så att exponering för magnetfält begränsas. Undvika att placera nya bostäder, skolor och förskolor nära elanläggningar som ger förhöjda magnetfält. Sträva efter att begränsa fält som starkt avviker från vad som kan anses normalt i hem, skolor, förskolor respektive aktuella arbetsmiljöer. Vattenfall Eldistribution skall i sitt agerande följa denna av myndigheterna formulerade försiktighetsprincip. 28 (57)

29 6 Förutsättningar och förväntad miljöpåverkan 6.1 Sveriges miljömål Riksdagen antog år 16 stycken nationella miljömål år Målen syftar till att främja en ekologisk och långsiktigt hållbar samhällsbyggnadsutveckling. Följande mål bedöms vara relevanta för projektet; Säker strålmiljö, Levande sjöar & vattendrag, Grundvatten av god kvalité, Myllrande våtmarker, Levande skogar, Rikt odlingslandskap och God bebyggd miljö. Huddinge kommun arbetar med miljömålen i Agenda 21. Syftet med kommunens Agenda 21 dokument är att ge riktning och styrning för hur Huddinge ska utvecklas mot en hållbar riktning. Dokumentet är övergripande och styr andra plandokument (Lokal agenda 21 för Huddinge , 2009). Det togs i bruk i februari Agenda 21 dokumentet har nio miljömål, varav sex miljömål berörs av en kraftledningsetablering. Dessa mål gäller för områdena skog, odlingslandskap, biologisk mångfald, sjöar och vattendrag, hälsa och friluftsliv samt markanvändning och samhällsbyggnad. Mer detaljerad information om miljömålen finns i Agenda 21 dokumentet. 6.2 Områden av riksintressen och Natura 2000 Flera riksintressen finns inom utredningsområdet (se Figur 26). Riksintressen är områden identifierade av regeringen och skyddade enligt Miljöbalken (MB), kapitel 3 och 4 eftersom de har bedömts viktiga att skydda på nationell nivå på grund av en rad olika skäl. Inom utredningsområdet finns riksintresse för friluftsliv samt för väg. Vägar av riksintresse är Väg 73 (Nynäsvägen) som utgör förbindelse mellan regionala centra, och väg 259 (Haningeleden/Lännavägen) eftersom den utgör en tvärförbindelse mellan regionala centra (Huddinge kommuns Översiktsplan, 2014). Riksintresse för järnväg berörs inte. Riksintresse för friluftsliv presenteras närmare i avsnitt 6.8 Friluftsliv och rekreation. 29 (57)

30 Figur 26. Riksintressen för friluftsliv samt Natura 2000 områden. Förutom ovan nämnda riksintressen finns Natura 2000 områden inom utredningsområdet. Natura 2000 är ett europeiskt nätverk av naturområden som skall skyddas på grund av deras höga ekologiska värde, oberoende av livsmiljö eller art. Inom projektområdet finns två typer av Natura 2000-områden, ett som är skyddat enligt fågeldirektivet och ett enligt habitatdirektivet. Dessa områden omfattar Kvarnsjön och dess tillrinningsområde inom Lännaskogens 30 (57)

31 naturreservat. Enligt svensk lag (MB kap 7) är Natura 2000-områden skyddade som särskilda skydds- eller bevarandeområden. På grund av detta krävs tillstånd för att inom dessa områden bedriva verksamheter som på ett betydande sätt kan påverka naturområdenas miljö. Svenska kraftnäts befintliga ledning mellan Gullarängen och Ekudden passerar genom Natura 2000-området vid Kvarnsjön som skyddas enligt fågeldirektivet. Miljöpåverkan på riksintresse för friluftslivet och Natura 2000 beaktas i nedanstående kapitel. 6.3 Planförhållanden Förutsättningar Översiktsplan Huddinge kommun antog år 2014 en översiktsplan för kommunen som gäller fram till år 2030 (Huddinge kommun 2014). Översiktsplanen pekar på vikten av att bevara grönområden och gröna kilar och att barriärer som splittrar dessa bör undvikas. Enligt planen ska fokus vara på att tillgängliggöra grön- och naturområden för att främja en rik fritid och god hälsa. I översiktsplanen finns även beskrivet hur planerna på kraftledningsutbyggnaden inom kommunen ser ut inom de närmaste åren. Detta projekt, dvs. med ny 130 kv ledning mellan Gullarängen och Ekudden, finns beskrivet, samt Svenska kraftnäts utbyte av 220 kv ledningen till en 400 kv ledning. Enligt översiktsplanen ska nya kraftledningar utformas eller placeras så att människors exponering för magnetfält begränsas. Vidare föreslås att kraftledningar markförläggs för att minska elektromagnetisk påverkan. Detaljplaner Inom utredningsområdet finns ett flertal detaljplaner som berörs av de alternativa stråken (se Figur 27). Vid stationen i Gullarängen finns det detaljplanelagda området Högmora-Svartvik, för vilket planen medger helårsboende längs med Ågestavägen. Detaljplanen omfattar området Högmora, öster om Ågestavägen samt Gunhildsvik och Solängen, väster om Ågestavägen. Befintlig 220 kv ledning berör den norra delen av detaljplanen, Högmora. Sydöst om sjön Orlången finns ett detaljplanelagt område, Lissma Kvarntorp, som berörs av Alternativ stråk väst. Lissma Kvarntorp är planlagt och bebyggt med fritidsbebyggelse. Ett område för kraftledning finns avsatt inom området, och det följer Svenska kraftnäts 220 kv och Vattenfalls 70 kv befintliga kraftledningssträckning. 31 (57)

32 Figur 27. Detaljplaner i området, med både gällande detaljplaner och pågående detaljplaner. Väster om Nynäsvägen vid Skogås finns två detaljplanelagda områden som delvis berörs av stråket. Den ena detaljplanen avser ett bostadsområde bebyggt med fritidshus. Den nordvästra delen av Länna ligger närmast sjön Magelungen och består av flera detaljplanelagda områden. Den nuvarande detaljplanen, NV Länna, gäller för fritidsbebyggelse. 32 (57)

33 I södra delen av Länna är området detaljplanelagt för industri, Länna industriområde delplan 3. Industriområdet är delvis bebyggt, men det finns planer på att utöka området norrut mot NV Länna där stråket passerar. Detaljplanen för delplan 3 har varit ute på samråd fram till januari Det finns ingen information tillgänglig om den fortsatta planprocessen enligt kommunens hemsida ( Miljöpåverkan Stråk mitt Stråk mitt berör detaljplanen Högmora-Svartvik. Alternativ berör inte det detaljplanelagda området Gunhildsvik. Stråk öst Stråk öst berör detaljplan NV Länna samt delplan 3 Länna industriområde. Området mellan de två bebyggda områdena består idag av skog och finns på detaljplanen för NV Länna utpekat som allmän plats/park. Enligt detaljplanen medges inte utbyggnad av en kraftledning genom skogsområdet i dagsläget, vilket innebär att en detaljplaneändring behöver göras. Kommunen har framfört att en justering av detaljplanen kan vara möjlig om trädridåer kan lämnas på varje sida om kraftledningsgatan för att skilja fritidsområdet från industriområdet. Stråk väst Stråk väst medför inga ändringar i gällande detaljplaner, då det passerar precis utanför det detaljplanelagda området Högmora- Svartvik i Gunhildsvik och Solbacken. Vid Lissma Kvarntorp berör Alternativ Stråk väst befintlig detaljplan. En 220 kv ledning går genom det detaljplanelagda området idag, och detaljplanen medger ytterligare kraftledning genom området om magnetfältnivåer vid bostad inte överskrider gällande riktlinjer. 6.4 Boendemiljö och bebyggelse Förutsättningar Inom utredningsområdet finns ett flertal områden med permanent- och fritidsbostäder. Genom flera av dessa områden sträcker sig befintliga ledningar med olika spänningsnivåer. Boende kan påverkas av en kraftledning på flera olika sätt. En kraftledning avger ett visst magnetfält som avtar med avståndet från ledningen. Det finns emellertid olika åtgärder som kan vidtas för att eventuellt minska magnetfältet från en kraftledning. I Huddinge kommuns översiktsplan hänvisas till de myndigheter som ansvarar för hälsofrågor kring magnetfält, vilka 33 (57)

34 rekommenderar att ny bebyggelse där människor vistas varaktigt ska placeras minst 80 meter från en 220 kv ledning. I detta tidiga skede har avstånd till bebyggelse, hur många och vilka bostäder som faktiskt kommer att påverkas av magnetfält samt vilka åtgärder som behöver vidtas studerats på en övergripande nivå. Mer detaljerade studier kommer att göras i kommande arbete med samrådsunderlag och miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för det valda utredningsstråket Miljöpåverkan Närmast Gullarängen finns bebyggelse med bostäder på båda sidor om Ågestavägen (Figur 28). Samtliga stråk passerar bebyggelsen. Idag finns befintliga kraftledningar för 220 kv samt 70 kv längs med vägen. Visuellt är området redan påverkat, och merpåverkan pga. ytterligare ledning bedöms som liten. Figur 28. Ågestavägen vid Högmora bostadsområde. Så kallade koronurladdningar från kraftledningen kan förekomma. En koronurladdning är en elektrisk urladdning som uppkommer vid fuktigt väderlag och den kan ge ett sprakande eller surrande ljud. Kraftledningar konstrueras så att ljud från kraftledningar normalt inte ska upplevas som störande. Under kraftledningens byggtid förekommer störningar i form av röjningsarbeten och byggtrafik. Störningen varar under en begränsad period. Vid planering av sträckning för ledningen i och intill bebyggda områden kommer hänsyn att tas för att om möjligt placera ledningen på sådant sätt att en god boendemiljö uppnås. Vilka åtgärder som är möjliga beror på varje unik plats och dess förutsättningar. Möjliga åtgärder kan vara att använda en annan stolptyp eller att spara en trädridå mellan ledning och bostadshus. 34 (57)

35 Stråk mitt Stråk mitt berör bostadsområdet Högmora och Gunhildsvik, längs med Ågestavägen. Vid Högmora ligger ett fåtal bostadshus nära den planerade ledningen. Enligt beräkningar bedöms påverkan inte bli förändrad till det sämre jämfört med nuvarande ledning (Svenska kraftnät, 2015). Alternativ stråk mitt Från Gullarängen går alternativ stråk mitt över sjön Trehörningens östra kant och väster om bostadsområdet Gunhildsvik. Söder om Gunhildsvik svänger det österut över ett upplagsområde norr om Hammardal. En luftledning kan förläggas inom stråket så den håller ett avstånd på ca 80 m från bebyggelse både norr och söder om sjön Trehörningen. Väster om Gunhildsvik kan en luftledning förläggas i skogsmark på tillräckligt avstånd från bebyggelse. Med lämplig placering av en kraftledning inom Alternativ stråk mitt begränsas exponeringen av magnetfält. Stråk öst Stråk öst passerar nära fritidsbebyggelsen i norra Länna. Det finns emellertid möjlighet att placera en luftledning i skogsområdet väster och söder på ett tillräckligt avstånd från fritidsbebyggelsen så att exponeringen av magnetfält begränsas. Utmed Nynäsvägen ligger närmsta bebyggelse på motsatt sida om vägen vilket innebär att avståndet till en eventuell kraftledning placerad utmed vägen är större än 80 m. En luftledning utmed Lissmavägen påverkar inte bebyggelse men behöver passera Länna köpcentrum och industriområde, vilket innebär att ledningen placeras nära områden där människor vistas. En placering av luftledning på norra sidan om Lissmaån ligger ca 130 m från närmsta bebyggelse. Med lämplig placering av en kraftledning inom alternativ Stråk öst begränsas exponeringen av magnetfält. Stråk väst Stråk väst sträcker sig i huvudsak genom skogsområden, i befintliga ledningskorridorer eller utmed vägar. Efter Gullarängen går stråket vid sjön Trehörningen östra kant och väster om Gunhildsvik. Vid Balingsholm kan en luftledning placeras på ett avstånd av minst 150 m från bebyggelse. En luftledning kan främst påverka bostadsbebyggelse vid bron över Orlången, där framkomligheten är begränsad. För att kunna hålla ett tillräckligt stort avstånd från bebyggelse bör en luftledning dras söder om bebyggelsen vid bron. Stråket passerar bebyggelse vid Lissma och Solängen men på ett avstånd större än 100 m. Övrig del av sträckan finns möjlighet att placera en luftledning på ett tillräckligt stort avstånd för att begränsa magnetfälten. Alternativ Stråk väst I Alternativ stråk väst går idag en 400 kv ledning genom området Kvarntorp. Enligt detaljplan för området är ytterligare en kraftledning möjlig beroende på 35 (57)

36 vilka magnetsfältnivåer vid bostad det medför. Förutsättningen är då att den sambyggs med befintlig ledning, en möjlighet som ännu inte är utredd. Området är idag bebyggt med fritidshus och ytan är mycket begränsad. Det finns en risk för att magnetfältnivåer vid bostad inte kan hållas med ytterligare en kraftledning genom området. 6.5 Landskapsbild och kulturmiljö Förutsättningar I landskapet runt Sjön Orlången har ett flertal kulturmiljöområden identifierats av Huddinge kommun och Stockholms Läns museum (Figur 29). Stockholms Läns museum tog fram Huddinge Kulturmiljöinventering (1986). Det största kulturmiljöområdet är Orlången-Ågestasjön-Trehörningen. Inom området ingår ett flertal mindre kulturmiljöområden som särredovisas nedan. Information om kulturmiljöområdena har hämtats från Stockholms länsmuseums hemsida. Orlången-Ågestasjön-Trehörningen (kulturmiljöområde K1 i Figur 29) består av ett landskap som ger en representativ bild av hur utvecklingen av förhistorisk bosättning fram till 1800-talet har sett ut. Området är ett av de få kvarvarande områden i stockholmstrakten som undgått 1900-talets exploateringar. Ett flertal fornborgar finns i området, då det under förhistorisk tid var möjligt att färdas från Östersjön in i Mälaren via Orlången. Den förhistoriska färdvägen medför också att det finns ett flertal gravfält och andra förhistoriska lämningar i området. Den tidiga bosättningen har även medfört att äldre gårdsmiljöer finns i området. Flertalet av dessa är välbevarade. Inom kulturmiljöområdet Orlången-Ågestasjön- Trehörningen finns ett antal mindre kulturmiljöområden (K2-K6) som beskrivs i nedanstående text. 36 (57)

37 Figur 29. Kulturmiljö samt fornminnen. Ågesta-Orlångsjö (kulturmiljöområde K2 i Figur 29) präglas av ett omväxlande kulturlandskap där framförallt två landskapstyper finns representerade, dels öppet mälarlandskap runt sjöarna, dels ett sprickdallandskap typiskt för Södertörn. Här finns öppna betesmarker mot Ågestasjön med inslag av lövskog (se Figur 30). Ågesta gård består av flertalet välbevarade byggnader, såväl huvudbyggnader och flyglar som torp. I området omkring sjön finns ett flertal fornlämningar, främst 37 (57)

38 stensättningar och gravfält från järnåldern, som vittnar om en tidig bosättning i området (se Figur 29). I den bergigare delen i sydväst finns två fornborgar på var sida om den tidigare farleden som gick mellan Östersjön och Mälaren. Figur 30. Ågestasjön och Ågesta gård. I förgrunden syns 70 kv och 20 kv ledningen. Inom kulturmiljöområde K2 sydosts om sjön Trehörningen ligger Balingsholm som med sin herrgårdsmiljö är kulturhistoriskt värdefull. Huvudbyggnaden har karaktär av slott och omgivande miljö består av engelska parkmiljöer (se Figur 31) samt av öppet kulturlandskap längs dalgången mellan sjön Trehörningen och Ågestasjön (se Figur 32). Figur 31. Herrgårdsmiljö i Balingsholm. 38 (57)

39 Figur 32. Öppet odlingslandskap vid Balingsholm Balingsta, beläget söder om sjön Trehörningen, består av öppet odlingslandskap med skogspartier (kulturmiljöområde K3 i Figur 29). Åker- och betesmark finns framförallt i sluttningen ned mot sjön Orlången. Byggnadsmiljön representerar tiden slutet på 1700-talet början på 1800 talet. Omgivande miljö med torp, gravfält och kvarnmiljöer är viktig för helhetsmiljön. Stensättra kulturmiljöområde (kulturmiljöområde K4 i Figur 29) består av sprickdalslandskap med skog, höga bergspartier med insprängda små odlade arealer, typiskt för Södertörns landskapsbild. I området finns fornlämningar av skilda slag, t.ex. en fornborg och gravfält. Namnet Stensättra härrör troligtvis från fornborgen. Sundby gård har ett vårdat kulturlandskap med Sundby gård och dess omgivningar i centrum (kulturmiljöområde K5 i Figur 29). Området har ett kulturmiljövärde eftersom det är en del av den historiska bebyggelseutvecklingen söder om Orlången. Gården ägs idag av kommunen och brukas som konferensanläggning. Björksättra är beläget i en sluttning ner mot sjön Orlången (kulturmiljöområde K6 i Figur 29). Området runt Björksättra gård utgörs av ett odlat och betat landskap med mindre skogspartier och åkerholmar. Lissma är ett område med varierat kultur- och naturlandskap (kulturmiljöområde K7 i Figur 29). Längs dalgången finns stora öppna ytor, mest betesmark. Av gårdsanläggningen på Lissma återstår park- och trädgårdsanläggningar vid sjön (se Figur 33). 39 (57)

40 Figur 33. Lissmasjön med 400 kv ledning i bakgrunden. Djupån är dels namnet på ett torp beläget i området, men även på bäcken som rinner i ravinen från Magelungen och söderut (kulturmiljöområde K8 i Figur 29). Runt torpet och bäcken finns öppen ängsmark och det har med sin helhet av byggnader, ängar, vattendrag och vägar ett stort pedagogiskt värde Miljöpåverkan Stråk mitt Stråk mitt påverkar främst två kulturmiljöområden. Det område som påverkas mest är Ågesta - Orlångsjö beläget mellan sjöarna. En befintlig 220 kv ledning går genom området idag, och stråk mitt följer samma sträckning som är ca 2,6 km lång. Området är därför redan visuellt påverkat. En ny 130 kv ledning i befintlig ledningsgata kommer inte medföra ytterligare visuell påverkan eftersom samma stolpar används för både 400 och 130 kv ledningarna. Strax norr om stationen i Ekudden finns ett mindre kulturmiljöområde kallat Lissma. Där stråket passerar kulturmiljöområdet är landskapet öppet. Stråk mitt går ca 150 m genom Lissma kulturmiljöområde. En sambyggnation med 400 kv ledningen bedöms inte medföra ytterligare visuell påverkan. Stråk öst Stråk öst går över kulturmiljöområdena Ågesta-Orlångsjö och Lissma. I den del av Stråk öst som går genom Ågesta-Orlångsjö finns en befintlig 70 kv ledning. Merparten av stråket genom kulturmiljöområdet går i öppet landskap och sträckan inom kulturmiljöområdet är ca 1,3 km. Förläggning av en 130 kv ledning parallellt med befintlig 70 kv ledning innebär en breddning av ledningsgatan vilket påverkar det visuella intrycket i landskapet. Stråket går längs med kulturmiljöområdet Lissma på en sträcka av ca 2,4 km. Kulturmiljöområdet är smalt och täcker den öppna delen längs med Lissmaån. På båda sidor om kulturmiljöområdet finns skogsmark eller tätbebyggt område. En kraftledning längs med Lissmaån kan medföra en visuell påverkan eftersom kraftledningen följer det smala öppna landskapet. Där stråk öst är som bredast ligger kulturmiljöområdet Djupån. En befintlig 70 kv ledning korsar Djupån och berör området på en sträcka om 150 m idag. Detta innebär att Djupån idag är visuellt påverkad av en ledningsgata. En breddning av 40 (57)

41 befintlig kraftledningsgata medför visuell påverkan. Totalt sett medför emellertid en ny kraftledningsgata, som placeras parallellt med befintlig, ett mindre intrång än om en ny kraftledningsgata tillskapas längre söderut. En breddning av befintlig kraftledningsgata medför visuell påverkan men det ger totalt sett mindre intrånget sker på samma sträcka än om en ny kraftledningsgata tillskapas längre söderut. Stråk väst Stråk väst går genom, eller tangerar, ett flertal kulturmiljöområden. Söder om Gullarängen korsar stråket det öppna landskapet vid Balingsholm. Stråket är här relativt brett och berör området på en sträcka om ca 550 m. Merparten av området som påverkas av stråket är öppen odlad mark som kan påverkas visuellt av att en kraftledning tillförs landskapsbilden. Stråket genom naturreservatet Orlången berör det större kulturmiljöområde Orlången- Ågestasjön-Trehörningen på en sträcka om ca 900 m. Stråket inom kulturmiljöområdet berör både skogsmark och sjö. En luftledning innebär att en ledningsgata behöver tillskapas och skog behöver därför avverkas. Detta påverkar den visuella upplevelsen och ger ett avbrott i det annars homogena skogslandskapet. I skogsmark upplevs dock en kraftledning som mindre störande då den döljs av den omgivande skogen. I en del av det större kulturmiljöområdet Orlången-Ågestasjön-Trehörningen korsar stråk väst en liten del av Balingsta kulturmiljöområde med knappt 100 m. En ytterst liten del av kulturmiljöområdet påverkas då huvuddelen av området är beläget närmare sjön Orlången. Stråk väst tangerar Stensättra kulturmiljöområde med en sträcka av ca 700 m. Området består av skogsmark. En visuell påverkan kan förekomma om en luftledning dras över Flemingsbergsviken i sjön Orlången. Viken är ca 200 m bred vid planerad passage. Söder om Stensättra finns Sundby där en 70 kv kraftledning idag tangerar området på en sträcka av 200 m. Stråk väst går parallellt med 70 kv ledningen. Det innebär att kraftledningsgatan, som går över odlad mark, kommer att behöva breddas och därmed påverka områdets landskapsbild. 6.6 Naturmiljö Förutsättningar Begreppet naturmiljö är vidsträckt och innefattar många olika områden i naturen. Exempel på områden är berggrund, jordlager, yt- och grundvatten, luft samt djur och växters olika miljöer på land, i luft och i vatten. Inom utredningsområdet 41 (57)

42 finns ett flertal skyddsvärda naturmiljöer för djur och växter, bl.a. finns två Natura 2000 områden runt Kvarnsjön och Lännaskogen (se Figur 26 och Figur 34). Dessa områden presenteras i avsnitt 6.2. Utöver Natura 2000 finns även ett djur- och växtskyddsområde runt Ågestasjön. Sjön är grund och näringsrik med flertalet strandängar och sankmarker. Den är en av länets främsta fågelsjöar. Vid sjön återfinns t.ex. Skäggmes, ett stort antal simoch dykänder, Gulärla och Rördrom, men även andra vanligt förekommande insjöfågelarter (Naturskyddsföreningen- Ågestasjön). Inom ramen för djur- och växtskyddsområdet är sjön belagd med fågelskyddsområde. Fågelskyddsområden tas fram för att skydda särskilt viktiga häckningsplatser, för att skydda förekomsten av hotade och sällsynta arter samt för att skydda större fågelkolonier. Sjön har tillträdesförbud under delar av året och har utökat strandskydd till 300 m. Större delen av utredningsområdet täcks av naturreservatet Orlången (N1 i Figur 34), samt några mindre naturreservat. Alla naturreservat har som syfte att bevara natur-, kultur- och friluftsvärden och de naturgivande förutsättningarna för friluftslivet är styrande (Huddinge kommun - Huddinge naturguide - Naturreservat, 2015). Friluftsvärdet presenteras närmare i avsnittet 6.8. De mindre naturreservaten som finns inom eller tangerar utredningsområdet är Lännaskogens naturreservat (N2 i Figur 34), Björksättra naturreservat (N3), Gladöskogens naturreservat (N4 i Figur 34) och Flemingsbergsskogens naturreservat (N5 i Figur 34). Naturreservatet Orlången (N1) har en stor mångfald i både hagmark och gammelskog. Det varierande landskapet gör att området hyser såväl fåglar som gök, uggla och fladdermöss. Kulturlandskapet med omväxlande odlingsmarker, gammelskog och ädellövskog ger en artrik flora och fauna. Inom naturreservatet finns ett flertal naturvärdesområden, nyckelbiotopsområden och sumpskogar. Inom Lännaskogens naturreservat (N2) finns ett flertal sumpskogar. Sumpskogarna är lokaliserade runt den grundare Kvarnsjön som är en av de artrikaste i Huddinge kommun. Inom Lännaskogens naturreservat finns ett stort område med nyckelbiotoper och mindre områden med naturvärden. Området består av främst barrskog. Vid Orlångens sydvästra sida ligger Björksättrahalvön (N3) som är ett skogsområde av skiftande karaktär inom Orlångens naturreservat. I höjdpartierna finns gammal hällmarkstallskog och i vissa svackor växer gran. Runt om området dominerar lövskog med stort inslag av hassel och ek. Små sumpskogspartier finns spridda i hela området. Naturvärdena är mycket höga med flera sällsynta växter och djur och området är till största delen orört vad gäller skogsbruk. Inom hela området finns en rad rödlistade arter och signalarter, både djur och växter, som påvisar att här finns mycket höga naturvärden knutna till orörda skogar ( 42 (57)

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län

Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs kommun, Örebro län Datum: 2015-05-04 Kontakt: Viktoria Uski Telefon: 08 714 32 20 E-post: Viktoria.uski@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap. 4, gällande planerad ombyggnation av två kraftledningar vid Frövifors i Lindesbergs

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län

Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Samrådsunderlag avseende ändrad sträckning och tekniskt utförande av befintliga 70 kv kraftledningar vid Tollare i Nacka kommun, Stockholms län Oktober 2015 Bakgrund och syfte Befintliga 70 kv luftledningar

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Bilaga 1. Inbjudan till samråd, samrådsunderlag. Inbjudan till samråd enligt Miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledning mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun Norrbottens

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län

Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Förlängning av nätkoncession för linje för två befintliga markkablar, Laxå kommun, Örebro län Samrådsunderlag September 2016 Ellevio AB avser förlänga nätkoncession för linje för två befintliga 40 kv markkablar

Läs mer

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Planerade 36 kv-ledningar vid Bäckhammar, Kristinehamn kommun, Värmlands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen September 2015 PROJEKTORGANISATION Ellevio AB Box 2087 650 02 Karlstad

Läs mer

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018

Samrådsunderlag. Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum. Januari 2018 Nässjö Affärsverk Elnät AB Tullgatan 2 571 34 Nässjö Telefon: 0380-51 70 00 Samrådsunderlag Förnyelse av koncession för befintliga 45kV-ledningar mellan station Svarven och station Centrum Januari 2018

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg.

SAMRÅD ENLIGT MILJÖBALKEN KAP 6 4. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. FIGUR 5. Öster om tryckningen under väg 26, kommer kablarna att markförläggs längs med en skogsväg. Från ställverket vid Skåningstorp planeras markkablarna att förläggas utanför Skövde kommuns planerade

Läs mer

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning

Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Anslutning av vindkraft och framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning vid Kopperaa, Norge via Storlien till Enafors, 130 kv ledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 4 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13

Underlag för samråd. Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2010-09-13 Titel Utfört av Underlag för samråd Ny 70 kv markkabel i Danderyds kommun Johanna Fransila, Sweco

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad

Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad Bilaga 1 Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ansökan om förlängd koncession för linje för befintlig 150 kv-luftledning 714MF(3) Tjärnholmen- Gammelstad Luleå kommun Norrbottens län 2017-06-02

Läs mer

Underlag för samråd. Ny 40 kv kraftledningen inom Jokkmokk tätort. enligt miljöbalken 6 kap 4. Jokkmokks kommun, Norrbottens län 2015 09 09

Underlag för samråd. Ny 40 kv kraftledningen inom Jokkmokk tätort. enligt miljöbalken 6 kap 4. Jokkmokks kommun, Norrbottens län 2015 09 09 Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 40 kv kraftledningen inom Jokkmokk tätort Jokkmokks kommun, Norrbottens län 2015 09 09 Administrativa uppgifter Vattenfall Eldistribution AB bedriver elnätsverksamhet

Läs mer

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se

Underlag för samråd November 2011. E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Planerad 40 kv markkabel/luftledning mellan Nässjö och Sävsjö E med avgreningarna från Bäckafall till Hallhult och från Gödeberg

Läs mer

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun)

Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå kommun) E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för två 130 kv luftledningar mellan Hammarforsen och Bandsjö (Ragunda, Sundsvall och Timrå

Läs mer

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun

Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerad flytt av fyra 130 kv luftledningar vid station Ekhyddan i Oskarshamns kommun Maj 2015 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Samrådsredogörelse Påljungshage Dnr

Samrådsredogörelse Påljungshage Dnr 2018-01-08 Samrådsredogörelse Påljungshage Dnr. 2017-100730 Ansökan om förlängd nätkoncession för 130 kv kraftledning vid Påljungshage, Nyköpings kommun, Södermanlands län Samrådsredogörelse- Påljungshage

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Gyesjön och Eksjö i Eksjö kommun November 2016 Bg:

Läs mer

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk

Tillståndsprocessen. Vägen fram till en tillståndsansökan innehåller ett flertal steg. Förstudie med identifiering av alternativa stråk Tillståndsprocessen För att bygga och nyttja starkströmsledningar i Sverige krävs tillstånd enligt ellagen (1997:857), s.k. nätkoncession för linje. Ett beslut om nätkoncession för linje innebär att den

Läs mer

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Uddevalla Energi Elnät AB Uddevalla

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Uddevalla Energi Elnät AB Uddevalla Samrådsunderlag Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-kraftledning mellan Ramseröd och Uddevalla Norra, Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Januari 2018 Sökande Uddevalla Energi Elnät AB 451

Läs mer

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN

SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN SAMRÅD ENLIGT 6 4 KAP MILJÖBALKEN OMBYGGNAD DELSTRÄCKA AV 40 KV LEDNING VID NYTT PLANOMRÅDE VÄG E20 KRISTINEHOLM - BÄLINGE OCH VERKSAMHETER I ALINGSÅS KOMMUN VATTENFALL ELDISTRIBUTION AB 2015-05-20 Denna

Läs mer

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län.

Samrådsunderlag. Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. Samrådsunderlag Befintlig 50 kv-kraftledning mellan Säffle och Billeruds bruk, Säffle kommun, Värmlands län. November 2016 Sökande Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan 60 461 88 Trollhättan Kontaktperson

Läs mer

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo

Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo Förlängning av koncession 220 kv kraftledning stackbo - valbo SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning mellan Stackbo och

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 132 kv luftledning som utgör utledning ML86 S1 vid fördelningsstation BT34 Älberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Ansökan om förlängning

Läs mer

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsunderlag Kabling av befintliga luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Januari 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Hunseberg och Muggebo i Nässjö kommun November 2016

Läs mer

Samrådsunderlag. Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län.

Samrådsunderlag. Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län. Samrådsunderlag Befintlig 40 kv-kraftledning mellan Risa och Svenljunga, Svenljunga kommun, Västra Götalands län. Januari 2017 INNEHÅLL 1. BAKGRUND OCH SYFTE...5 2. TILLSTÅNDSPROCESSEN...6 2.1 GÄLLANDE

Läs mer

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun

Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Planerade 50 kv markkablar vid Djupafors i Ronneby kommun December 2014 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2 Org. Nr: 556070-6060

Läs mer

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2

Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Samråd luftledning Dubblabergen - Trolltjärn, Markbygden etapp 2 2014-12-09 Samrådsunderlag gällande luftledning för anslutning av Markbygdens vindkraftpark, etapp 2 Följande är ett underlag för samråd,

Läs mer

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län

Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag för kompletterande avgränsningssamråd Ny 130 kv kraftledning mellan Sävsjöström Berg, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län

Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Mars 2015 Bakgrund och syfte Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall)

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län

Underlag för samråd. Bilaga. Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län Bilaga Underlag för samråd Tre nya 36 kv markkablar vid Fredriksdal för vindkraftanslutning, inom Nässjö kommun i Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö 2011-10-03 Titel Utgivare Konsulter Underlag

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund

Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv. Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Förlängd koncession för befintlig markkabel 130 kv Koncession för 130 kv markkabel från Lugnvik till Östersund Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 5 Projektbeskrivning 7 Nulägesbeskrivning

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun

Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Underlag för kompletterande samråd Planerad förläggning av 130 kv kabel mellan Askome station och Abild, Falkenbergs kommun September

Läs mer

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan Trollhättan

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan Trollhättan Samrådsunderlag Förnyelse av nätkoncession för delar av befintlig 40 kv-kraftledning mellan Uddevalla-Edshultshall, Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Januari 2018 Sökande Vattenfall Eldistribution

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje avseende 30 kv ledning, Fagersta kommun, Västmanlands län Västerbergslagens Elnät AB 2015-04-09 Vattenfall Services Nordic AB Miljö&Tillstånd

Läs mer

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län

Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando. Samrådsredogörelse. Pajala kommun, Norrbottens län Bilaga A. Samrådsredogörelse Ansökan om förlängd koncession för 40 kv-luftledningar mellan Lovikka och Junosuando Pajala kommun, Norrbottens län 2017-09-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 SAMRÅDETS

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se

2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Länsstyrelsen Västernorrland 871 86 HÄRNÖSAND 2014-10-07 Kontakt: Telefon: E-post: @nektab.se @nekatba.se Inbjudan till samråd Markförläggning av del av befintlig luftledning i området Näs Norrflärke -

Läs mer

Liten Miljökonsekvensbeskrivning

Liten Miljökonsekvensbeskrivning 2018-102336-0001 2018-09-27 10 september 2018 GoogleStreetView Liten Miljökonsekvensbeskrivning Ansökan om nätkoncession för ny markförlagd kraftledning i Norrflärke, Örnsköldsvik kommun, Västernorrlands

Läs mer

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med.

Alternativutredningens syfte är att den utgör en del av underlaget för beslut om vilket alternativ utredningen skall gå vidare med. Alternativutredning Jämtkraft Elnät AB har fått ett föreläggande från Energimarknadsinspektionen att inkomma med ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig ledning från Lugnvik till Östersund

Läs mer

Inledning och bakgrund

Inledning och bakgrund Innehåll Inledning och bakgrund... 2 Syfte... 2 Koncessionsansökan... 2 Lokalisering... 3 Alternativ, utformning och utförande... 3 Sträckningsalternativ... 4 Utförandealternativ... 5 Områdesbeskrivning...

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION 220 kv KRAFTLEDNING STADSFORSEN - HÖLLEFORSEN - UNTRA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING NOVEMBER 2010 Förlängning av koncession för Svenska Kraftnäts 220 kv ledning

Läs mer

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 reducerar magnetfält Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 Projekt 11410 Uppdrag Att kartlägga lågfrekventa magnetfält från en kraftledning vid Kåbäcken, Partille. Uppdragsgivare Pär-Anders

Läs mer

Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten

Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten Stråksamråd avseende kraftledningar mellan vindkraftpark Norrberget och Sala samt mellan Sala och Finnslätten Maj 2015 Bakgrund Vattenfall Eldistribution AB (Vattenfall) planerar att utföra åtgärder kopplade

Läs mer

Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap.

Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap. Elanslutning av Markbygden Etapp 3B till Dubblabergen i Piteå kommun, Norrbottens län Avgränsningssamråd enligt 2 kap. 8 a ellagen och 6 kap. 29 miljöbalken Samrådsmötet - Samrådets syfte - Lokalisering,

Läs mer

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 1(22) Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Anslutning av vindkraftsparkerna Fjällberg, Hornmyran och Vinliden med 52 kv luftledningar och ny station vid Västermyrriset, samt ny 170 kv luftledning

Läs mer

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga

Om elförbindelsen Överby-Beckomberga Fastighetsägare och remissinstanser enligt sändlista 2019-03-25 Dnr 2016/891 INFORMATION Val av utredningskorridor för fortsatt utredning av den planerade elförbindelsen Överby-Beckomberga Om elförbindelsen

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning

Framtidssäkring av elnätet. Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning Framtidssäkring av elnätet Vindkraftsanslutning Rätanklustret, 130/220 kv kraftledning Innehåll Bakgrund 3 Tillståndsprocessen 3 Tillvägagångssätt 4 Projektbeskrivning 5 Omgivningseffekter 7 Kommande arbete

Läs mer

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 Datum: Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 2015-02-26 E-post: Johanna.fransila@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande markförläggning av en delsträcka av Vattenfalls 70

Läs mer

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun

Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Koncession för befintligt 40 kv markkabelförband vid Landsbro,Vetlanda kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Turefors och Kvillsfors i Vetlanda kommun, Jönköpings

Läs mer

"" SVENSKA ^ KRAFTNÄT

 SVENSKA ^ KRAFTNÄT "" SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinsp ektionen Box 155 63103 ESKILSTUNA 2010-11-08 2009/1298 ANSÖKAN Ansökan om förlängning av nätkoncession för dubbla 400 kv ledningar Ringhals -

Läs mer

Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken avseende ny 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun Dnr KS16/30

Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken avseende ny 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun Dnr KS16/30 Monika Stenberg Planchef monika.stenberg@ekero.se Kommunstyrelsen Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken avseende ny 130 kv ledning till Älvnäs, Ekerö kommun Dnr KS16/30 Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad

Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Ombyggnation av 130 kv markkabel mellan Möllebogatan och transformatorstationen i Gullängen, Malmö stad Underlag för samråd Mars 2014

Läs mer

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor Samrådsredogörelse Bilaga M1 b Projektorganisation Ellevio AB 115 77 Stockholm Telefonväxel: 08-606 00 00 Org.nr: 556037-7326 Samordnare tillståndsfrågor Samråd och MKB NEKTAB Sågaregatan 22 46132 Trollhättan

Läs mer

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län

Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län Bilaga M2 Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för flytt av del av 40 kv-ledning L118 i ny sträckning vid Munkatorp, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund Fortum Distribution

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun Maj 2017 Bg:

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4 Innehållsförteckning 1 Samråd 4 2 Inkomna synpunkter och bemötanden 5 2.1 Länsstyrelsen i Blekinge län 5 2.2 Ronneby kommun 5 2.3 Försvarsmakten 5 2.4 Skanova 5 2.5 Riksantikvarieämbetet 5 2.6 Sveriges

Läs mer

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg

Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg SvK1000, v3.2, 2012-03-09 2014-02-12 FRÅGOR OCH SVAR Den nya förbindelsen City Link etapp 1 från Hagby till Anneberg Allmänna frågor Varför byggs City Link? En viktig del i projektet Stockholms Ström och

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintliga 70 kv och 12 kv kraftledningar vid Sandarne för vilka samrådet gäller. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIGA 70 KV KRAFTLEDNING L3-70 MELLAN KÄLLVATTSTJÄRNEN OCH SANDARNE TRANSFORMATORSTATION OCH INOM SANDARNE INDUSTRIOMRÅDE

Läs mer

Samrådshandling Grimsta (Bredden)

Samrådshandling Grimsta (Bredden) 4 februari 2019 Samrådshandling Grimsta (Bredden) Undersökningssamråd Ansökan om förlängd nätkoncession för befintlig kraftledning Grimsta (vid Bredden), Upplands Väsby kommun Stockholms län Projektorganisation

Läs mer

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar

Läs mer

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Bilaga 1 Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare Tekniska verken Nät AB Box 1500 581 15 Linköping Organisationsnummer: 556426-8588 Konsult ÅF Consulting

Läs mer

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande

Bakgrund och syfte Lokalisering och tekniskt utförande Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, med anledning av planerad förnyelse av koncession för befintlig 70 kv markkabel samt för ombyggnation av befintlig 70 kv luftledning vid Ullna strand i Arninge inom

Läs mer

Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark

Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 MALMÖ Tel: 040 25 50 00 eon.se Ny 30 kv markkabelanslutning mellan stationen i Lilla Ekerås och Furuby vindkraftpark Underlag för samråd April 2012 Bankgiro:

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG JUNI Karta över befintlig 70 kv kraftledning L4-70 Ringnäs Kinstaby ställverk. Ellevio AB Stockholm Ellevio AB 115 77 Stockholm SAMRÅDSUNDERLAG FÖRNYAD NÄTKONCESSION FÖR LINJE FÖR BEFINTLIG 70 KV KRAFTLEDNING L4-70 MELLAN RINGNÄS OCH KINSTABY STÄLLVERK I SÖDERHAMNS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN JUNI 2016 Karta

Läs mer

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter.

Inför ansökan om tillstånd för ledningen genomförs nu samråd enligt miljöbalken med berörda fastighetsägare, myndigheter och andra intressenter. 1 (5) Hulda Pettersson, Sweco Energuide Tel. 08-714 32 33 2014-09-04 Enligt sändlista SAMRÅDSUNDERLAG GÄLLANDE PLANERAD NY KRAFTLEDNING FÖR ANSLUTING AV VINDKRAFTPARKEN HÖGKÖLEN TILL ELNÄTET Fortum Distribution

Läs mer

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan Trollhättan

Sökande. Kontaktperson. Samrådsunderlag upprättat av. Vattenfall Eldistribution AB Österlånggatan Trollhättan Samrådsunderlag Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-ledning mellan Färlev och Munkedal med avgrening till Munkedals bruk, Munkedals kommun, Västra Götalands län Februari 2018 Sökande Vattenfall

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG

TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Malmö, 2017-04-10 Vår referens TIDIGT SAMRÅD ENL. MILJÖBALKEN KAP 6 AVSEENDE BYGGNATION 130kV LEDNING, VÄSTRA TRELLEBORG SÖDRA TRELLEBORG Rejlers Sverige AB handlägger på uppdrag av Trelleborgs Tekniska

Läs mer

Varmt välkomna. till samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken avseende planerad 130 kv kraftledning mellan Hageskruv och Nybro

Varmt välkomna. till samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken avseende planerad 130 kv kraftledning mellan Hageskruv och Nybro Varmt välkomna till samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken avseende planerad 130 kv kraftledning mellan Hageskruv och Nybro Samrådet genomförs som ett öppet hus med utställning och representanter på plats

Läs mer

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län

Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Ombyggnation av 145 kv ledning Grycksbo-Stångtjärn, Faluns kommun, Dalarnas län Underlag för samråd enligt Miljöbalken kap 6 4 15 september 2016 Ellevio AB. 115 77 Stockholm Säte Stockholm. Org nr 556037

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Figur 1: Planerad vindkraftpark Målarberget samt Vattenfalls befintliga 130 kv ledning som vindkraftparken ska anslutas till.

Figur 1: Planerad vindkraftpark Målarberget samt Vattenfalls befintliga 130 kv ledning som vindkraftparken ska anslutas till. Samrådsunderlag avseende ny kraftledning nordost om Norberg för anslutning av vindkraftpark Målarberget i Norbergs kommun, Västmanlands län Samråd gällande föreslagen sträckning för ledningen September

Läs mer

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB

Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Denna Miljökonsekvensbeskrivning är upprättad av Vattenfall Services Nordic AB Miljö & Tillstånd Uppdragsledare: Beställare: Stora Enso Paper AB Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer