Information till bostadsrättsinnehavare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information till bostadsrättsinnehavare"

Transkript

1 Information till bostadsrättsinnehavare Stambytesprojekt och badrumsrenovering BRF. VENDELSÖ SKOLVÄG Vendelsö Skolväg 2 24, Vendelsö Begäran om tillträde till lägenheten Vendelsö Bostadsrättsföreningen Vendelsö Skolväg sida 0.

2 Vendelsö Skolväg 22, källarplan Vendelsö 1 brfvendelsoskolvag@live.se INFORMATION OM PLANERAT STAMBYTE ÅR BAKGRUND Bostadsrättsföreningen Vendelsö Skolväg har uppnått den ålder när åldersrelaterade svagheter i avloppsledningar börjar visa skadetillfällen. Det finns även brister i badrummens tätskikt, golvbrunn, samt ytskikten på golv och väggar som bidrar till blivande vattenskador. Vid statuskontroll i lägenheter finns förhöjda fuktvärden och de påvisar att kommande fuktskador kommer att öka framöver. Med anledning av detta har styrelsen för bostadsrättsföreningen därför gett RESTATE i uppdrag att presentera ett upplägg för stambyte med påföljande badrumsrenoveringar inom bostadsrättsföreningen. Bostadsrättsföreningen har tillsammans med RESTATE analyserat vad ett traditionellt stambyte skulle innebära för bostadsrättsföreningen. Förslag till handlingsplan är upprättad i bostadsrättsföreningens Underhållsplan för åren Konstateranden: Stående avloppsstammar har rostangrepp. Befintliga tätskikt och golvbrunnar har brister. Fördelar med traditionellt stambyte är följande: Samtliga avloppsstammar utbytes. Befintliga tätskikt och golvbrunnar ersätts enligt dagens lagkrav. Befintliga ytskikt uppgraderas med nytt klinkergolv och helkaklade väggar. Befintliga fuktskador åtgärdas.

3 Längre livslängd på rörledningar efter traditionellt stambyte. Varmvattencirkulationen förbättras till lägenheterna. Installation av kommande lagkrav om IMD underlättas med installationen. Försäkringsbolagen ger nytt värdeår på byggnaderna. 2 Förfrågningsunderlag har upprättats och anbudsinfodran pågår, varefter en total produktionskostnad tas fram. I dagsläget skall detta inte påverka boendekostnaderna något. Efter övriga genomförda åtgärder så kommer avsättningen kronor/kvm bostadsarea till den periodiserande underhållsfonden attr vara låg under de kommande 30 åren. De åtgärder i år som blir aktuella i lägenheten är följande: Utrivning av yt- och tätskikt inklusive badkar/dusch, tvättställ och övrig utrustning. Ny golvbrunn och nytt tätskikt monteras. Nya ytskikt monteras som nytt klinkergolv och helkaklade väggar. Nytt elgolvvärmesystem installeras. Ny karm, ny tröskel och nytt dörrblad monteras. Ny vattenburen handdukstork installeras (befintlig radiator demonteras). Nya avloppsledningar och nya tappvattenledningar installeras. Badrumstak målas. Nytt badkar/dusch installeras med tillhörande ny termostatblandare. Nytt tvättställ med tillhörande ettgreppsblandare. Ny golv wc-stol. Nytt spegelskåp installeras med ny belysning. Avsättning med nytt vattenlås till tvättmaskin. Ny jordad el utförs i badrum inklusive 230 V vägguttag. Ny avsättning för elinkoppling av tvättmaskin. IMD installeras, vattenmätare för kall- och tappvarmvatten installeras. Ny rumsgivare installeras i hallvägg mot badrum för att kunna injustera värmesystemet optimalt. Utbyte av befintliga elledningar med ny omtrådning i jordat utförande och nya vägguttag och strömbrytare. Ny 3-fasmatning indrages till lägenheten. Ny gruppcentral med jordfelsbrytare installeras. Ny spisfläkt installeras som är anpassad till byggnadens centrala fläktsystem. Nya radiatorventiler och nya känselkroppar installeras ihop med injustering av värmesystemet.

4 Rensnings av frånluftskanalerna, installation av nya uteluftsdon, nya frånluftsdon installeras, injustering av luftflöden. 3 Det kommer att finnas en tillvalslista på åtgärder och produkter som den boende kan köpa till. Bostadsrättsföreningens styrelse behöver nu de boendes godkännande i enlighet med Bostadsrättslagen om att få förändra bostadsrätten med nya ytskikt, installera golvvärme, omtrådning av elen och installera ny 3-fasstigare till lägenheten, samt att få ta bostadsrätten i anspråk under entreprenadtiden. Styrelsen vill också ha de boendes medgivande till att inom bostadsrättsföreningens ekonomiska ram påbörja stambytet med tillhörande badrumsrenovering och elrenovering. Styrelsen kallar därför till extra föreningsstämma tisdagen den 25 februari 2014 kl Lokal: Hellgrens Gården, Vendelsö Skolväg 96. Detta informationsblad syftar till att ge alla bostadsrättsinnehavare kännedom om de arbeten som är aktuella i bostadsrättsföreningen och de enskilda lägenheterna. Har du frågor, efter att ha läst denna information, så mailar du till bostadsrättsföreningen brfvendelsoskolvag@live.se och du kan även ta med dig frågeställningarna till den extra föreningsstämman. Alla föreslagna åtgärder på arbeten kommer att utföras i enlighet med gällande krav på utförande och material. Dagens regelverk har skärpts betydligt sedan i början av 2000-talet. Bostadsrättsföreningens styrelse har sökt lösningar som dels kan hålla nere genomförandetiden och kostnader samt dels ge lägre framtida drift- och underhållskostnader. OMFATTNING OCH UTFÖRANDE Allmänt Bad/duschrum kommer att få nya yt- och tätskikt samt ny inredning och installationer. Styrelsen har beslutat att de boende kan välja om de vill ha badrummen utrustade med dusch eller badkar. I arbetena ingår att dra in 3-fas upp till de nya lägenhetscentralerna.

5 4 Avlopps- och vattenledningar Alla avloppsstammar byts ut inklusive synliga ledningar i källarplan. Avloppsledningar i källargolv renoveras med relining. Vattenledningarna byts ut inklusive synliga ledningar i källarplan. Varmvattencirkulationen kommer att utbytas och därmed förbättras. Ny rördragning kommer att ske i befintliga rörschakt och slittsar. I kök kommer byte av stam att utföras på olika sätt helt beroende på hur befintliga slittsar är placerade. I de flesta kök kommer ledningarna matas från stammen i badrummet och inte innebära några större ingrepp på köksinredningen. Det innebär att befintlig skåpinredning i de flesta fall kommer bara att beröras i bakändan under skåpinredningen mot anslutningen golv/vägg. Golvbrunn och anslutningar till toalett, tvättställ etc. inklusive anslutning till stam byts. Sidodragningar av vattenledningar i badrum dras inom badrummet till den nya stammen. Synliga vattenrör för anslutningar till tvättställ, toalett och termostatblandare etc. installeras med kromade rör. Sanitetsutrustning och blandare Toalett (wc-stol golvansluten) och tvättställ byts till nya. Toalett byts till nya mer vattensnåla än de gamla och mindre kondens från vattencistern. Tvättställ byts till nya med ettgreppsblandare. Badkars- och duschblandare byts till tryckbalanserade termostatblandare. Blandare byts av följande skäl: Ingen anpassning av förtillverkade rör till befintliga blandare behövs. De nya blandarna är utrustade med tätningar som är överlägsna de som finns i befintliga blandare, vilket innebär att vattenläckage förhindras. Vattenförbrukningen kommer att reduceras. De bostadsrättsinnehavare som själva har investerat i moderna badkar/dusch, tvättställ, golvbaserad wc-stol och blandare kommer att kunna få dessa återmonterade under förutsättning att de godkänns kvalitestsmässigt. De komponenter som inte godkänns för återmontering handhas av den boende. Förberedelser för installation av egen tvättmaskin, genom proppad vattenanslutning, samt avlopp med vattenlås och anslutningsrör ingår. Ytskikt och utrustning

6 Ytskikt och tätskikt kommer att bytas i badrum. Väggarna kommer att helkaklas och golven får ny elgolvvärme med nytt klinkergolv. 5 Befintlig radiator kommer att bytas till ny vattenburen handdukstork. Nya badrumsskåp med integrerad belysningsarmatur, inklusive vägguttag, kommer att monteras. Elektrisk anslutningsdosa, avlopp och vattenanslutning som förberedelse för framtida tvättmaskin installeras i badrummet. Befintlig inredning såsom handdukshängare, toalettpappershållare och klädkrok byts till ny. Duschhörna 900x900 mm eller badkar ingår som standard. Som tillval erbjuds den boende att på egen bekostnad välja annat kakel, klinker på golv samt annan utrustning i badrummet, se under rubriken Tillval. El 3-fas dras upp från mätare till lägenhetens elcentral. Befintliga elcentraler byts ut, nya med automatsäkringar och jordfelsbrytare. Lägenheternas badrum kommer att uppgraderas till dagens elsäkerhetsnorm. Övriga utrymmen i lägenheten omtrådas till jordat utförande. 1-fas matning till spis omtrådas, tillval för den boende med ny 3-fasmatning till spis på egen bekostnad. Val av kulörer på golv och vägg i badrum Den boende kommer att få välja kakel och klinker på en utställning i lokal inom bostadsrättsföreningen och en tillvalslista kommer att finns tillgänglig och som sedan skall undertecknas av den boende för inlämning till entreprenören. Tillval I utställningen, som blivande entreprenör kommer att arrangera, finns möjligheter att välja andra lösningar och annan utrustning än de som ingår i entreprenaden. Tillkommande kostnader för dessa tillval, betalas av bostadsrättsinnehavaren och ingår inte i entreprenaden. Exempel på detta är annat än standard kakel och klinker, badrumsskåpsinredning, tvättställ, extra eluttag i lägenheten etc.

7 Bostadsrättsinnehavaren kommer att kallas till möte där tillvalslistan förklaras och där valet görs. 6 ÖVERGRIPANDE TIDSPLANERING Om den extra föreningsstämman beslutar att ett stambyte skall genomföras och att alla bostadsrättsinnehavare är för ett genomförande så kan förhoppningsvis en beställning ske under mars månad år Detta innebär i sin tur att en byggstart för stambytesprojektet skall kunna ske i april månad år Stambytesprojektet bedöms att avslutas under december månad år Arbetet kommer att bedrivas stamvis, dvs. att alla lägenheter som är inkopplade per trapphus kommer att beröras samtidigt. BOENDE UNDER ENTREPRENADTIDEN Arbetet beräknas pågå i cirka 4 veckor i varje lägenhet. Det kommer från byggstart att finnas en tidplan där det framgår när arbetet i respektive lägenhet beräknas påbörjas. Denna tidplan kommer att finnas tillgänglig på anslagstavlan i respektive trapphus. Entreprenören kommer dessutom, att lämna den boende ett informationsblad när arbetena startar i din lägenhet och när de beräknas vara färdigställt. KOSTNAD Ett stambyte i enlighet med ovan beskriven omfattning ingår i finansieringen i samband med ombildande till bostadsrättsförening. Alla tänkta åtgärder ligger inom finansierat belopp och påverkar inte boendekostnaderna innevarande budgetår När alla tänkta investeringar är genomförda under projektåret 2014, så kommer avsättningen till det periodiska underhållet som följer bostadsrättsföreningens underhållsplan att vara mycket låg under de kommande 30 åren. STYRELSENS FÖRSLAG Styrelsen önskar få ett beslut från extra föreningsstämman: Att, inom de redovisade ekonomiska förutsättningarna kan styrelsen beställa det beskrivna stambytesprojektet.

8 7 Att, i samband med stambytet få ta lägenheterna i anspråk i den omfattning som beskrivits. Att, i samband med stambytet genomföra de förändringar i lägenheterna som redovisats. Att genomföra övriga underhållsåtgärder på och i byggnaderna enligt följande: Utbyte av takplåt till nytt plåttak, med ny taksäkerhet och nytt takavvattningssystem, ilagning av skadad putsfasad med ny infärgning, avtvättning av balkonger och dess skärmar, ny underhållsmålning samt ilagning av skadade betongytor, ny dränering och ny källarytterväggs isolering utförs, nytt gruslager närmast sockeln, brostenen åtgärdas, entrépartiernas inramning med skifferplattornas brister åtgärdas, nya källarytterdörrar installeras i plåt, nya entrépartidörrar monteras, garagedörrarna underhållsmålas och nya godkända fjädrar installeras, nya tryck- och temperaturstyrda centrala frånluftsfläktar installeras, frånluftskanalerna rensas och injusteras, nya radiatorventiler installeras och värmesystemet injusteras, ny vakuumavgasare installeras för att plocka bort pågående rostbildning i värmesystemet, överordnat styr- och övervakningssystem för el, vatten, värme och ventilation, utbyte av befintlig värmekulvert mellan byggnaderna, ny takvärme installeras i stuprören för att eliminera isbildning, ny belysning i källarutrymmen installeras, nya gruppcentraler för fastighetselen installeras och omfattningsmålningen runt fönsterpartier som är målad med plastfärg blästras bort och ny silikatfärg appliceras vid infärgning av fasadputsen. Information om bostadsrättsföreningen: Adress: Vendelsö Skolväg 2-24, Vendelsö Antal lägenheter Varav bostadsrätt Varav hyresrätt 108 stycken BOA 5850 kvm 77 stycken BOA 4078 kvm 31 stycken BOA 1772 kvm Antal lokaler 3 stycken lokaler LOA 285 kvm Nybyggnadsår 1961 Byggnader Adress: 1. Vendelsö Skolväg stycken lägenheter

9 BOA LOA 1517 kvm 80 kvm Vendelsö Skolväg stycken lägenheter BOA 3002 kvm LOA 98 kvm 4. Vendelsö Skolväg stycken lägenheter BOA 1332 kvm LOA 107 kvm Vendelsö Bostadsrättsföreningen Vendelsö Skolväg /Styrelsen/

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Brf Lädersättra Elise Ahlström Niklas Hesselvall 20 mars 2014 Kvällens agenda Styrelsen inleder, vad har hänt från förra stämman fram till nu ÅF:s roll

Läs mer

Brf Rudboda - informationsmöte. Stambyte och våtrumsrenovering

Brf Rudboda - informationsmöte. Stambyte och våtrumsrenovering Brf Rudboda - informationsmöte Stambyte och våtrumsrenovering 2018-02-08 Brf Rudboda Agenda Varför stambyte? Åtgärdsprogram Processen Tider Tillval Försäkringar Kostnader Beslutsfrågor Brf Rudboda Stambyte

Läs mer

Informationsmöte och extrastämma för stambyte

Informationsmöte och extrastämma för stambyte Informationsmöte och extrastämma för stambyte Innehåll Bakgrund och förslag Vad ska göras Tidplan Hur påverkas du? Finansiering Vad får jag i mitt badrum Förstudieresultat Tidplanering Bakgrund och förslag

Läs mer

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm Information om Stambyte och våtrumsrenovering mm HSB Brf Björken Lars Sandberg 2 Mars 2009 Varför stambyte? Kvalitetssäkring Handlingsplan, hur ser processen ut? Förutsättningar för genomförandet Åtgärdsprogram

Läs mer

b INFORMATION SOM HAR DELGETTS MEDLEMMARNA TIDIGARE

b INFORMATION SOM HAR DELGETTS MEDLEMMARNA TIDIGARE 2014-03-17 1 (5) Brf HSB 40 Tiunda EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA HSB Brf 40 TIUNDA 717600-4765 25 mars 2014 UPPSALA 17 mars 2014 BESLUTSUNDERLAG TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA I HSB BRF 40 TIUNDA STAM-, YTSKIKTS-

Läs mer

HSB BRF BOCKEMOSSEN STAMBYTE / VÅTRUMSRENOVERING INFOMÖTE

HSB BRF BOCKEMOSSEN STAMBYTE / VÅTRUMSRENOVERING INFOMÖTE HSB BRF BOCKEMOSSEN STAMBYTE / VÅTRUMSRENOVERING 2017-2020 INFOMÖTE 2017-03-16 AGENDA Varför ombyggnad Vattenskador Föreningens / Boendes ansvar Omfattning Kvarboende Samrådsgrupp Val och tillval Samtycke

Läs mer

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14 2 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering Agenda Varför stambyte? Åtgärdsprogram Tider Försäkringar Kostnader Beslutsfrågor 3 Brf Hagalunden

Läs mer

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-20

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-20 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-20 2 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering Agenda Varför stambyte? Åtgärdsprogram Tider Försäkringar Hyrespåverkan Beslutsfrågor 3 Brf Hagalunden

Läs mer

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar BRF Leporiden 1 Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar Information inför extra föreningsstämma 2/12 i Frälsningsarmens lokaler på Hornsgatan 96. Våra hus är 50 år gamla, byggda

Läs mer

Beslutsunderlag stambyte mm. Brf Hornsgatan/ Hornsbruksgatan 2009-08-26

Beslutsunderlag stambyte mm. Brf Hornsgatan/ Hornsbruksgatan 2009-08-26 Beslutsunderlag stambyte mm Brf Hornsgatan/ Hornsbruksgatan 2009-08-26 1 På programmet - i kväll Bakgrund stambyte Styrelsen förslag till åtgärder inom lägenhet Hur stambytet går till Boendefrågor under

Läs mer

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp 2014-01-28 HSB Brf Bergshamra Deltagare i projektet Styrelsens arbetsgrupp Dennis Kjellin, P-O Walther, Per Johannesson, Hans Bergstedt Konsulter

Läs mer

Information om stamrenovering

Information om stamrenovering brf backsippan i uppsala Senast uppdaterad 2013-04-23 Information om stamrenovering Om du har några frågor, mejla stamrenovering@backsippan.se! 1 Innehåll Inledning 3 Varför har en diskussion om stambyte

Läs mer

Stambyte Brf Elddonet 12 Medlem

Stambyte Brf Elddonet 12 Medlem Stambyte Elddonet 12 BRF ELDDONET 12 SAMMANFATTNING Planering av ett nödvändigt stambyte i några av våra hus pågår, och kommer att genomföras så snart som möjligt. I samband med detta renoveras ditt bad/duschrum.

Läs mer

Välkommen till informationsmöte för hyresgäster gällande åtgärdsprogram för våtrum, rörstammar för vatten och avlopp 2013-12-05.

Välkommen till informationsmöte för hyresgäster gällande åtgärdsprogram för våtrum, rörstammar för vatten och avlopp 2013-12-05. Välkommen till informationsmöte för hyresgäster gällande åtgärdsprogram för våtrum, rörstammar för vatten och avlopp 2013-12-05 BRF Leporiden 1 Agenda Bakgrund Nuläge varför behöver vi göra något? Traditionellt

Läs mer

Stambyte och nytt badrum

Stambyte och nytt badrum Stambyte och nytt badrum 1 2 Vad händer vid stambytet? I huset du bor i eller är på väg att flytta till så börjar rörstammar och vattenledningar bli gamla. De har slitits under årens lopp och måste nu

Läs mer

INFORMATION OM STAMBYTE I HSB BRF VOLTEN

INFORMATION OM STAMBYTE I HSB BRF VOLTEN VIKTIGT! INFORMATION OM STAMBYTE I HSB BRF VOLTEN INFORMATIONEN KOMPLETTERAS PÅ FÖLJANDE MÖTEN. VÄLJ SJÄLV VILKET MÖTE DU VILL GÅ PÅ: Tillfälle 1: Informationsmöte Söndag 4:e maj kl. 17.00-19.00. Plats:

Läs mer

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar BRF Fjällnäset Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar Information inför medlems möte 4/12 och extra föreningsstämma 5/2 2015 i Lilla Alby skola. Båda mötena har starttid 18:30.

Läs mer

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp Brf Räven

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp Brf Räven Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp 2017-05-16 Brf Räven Bakgrund Agenda Nuläge varför behöver vi göra något? Styrelsens ställningstagande och förslag till åtgärder Kostnader och finansiering

Läs mer

HSB:S BRF ANDERSTORP I SOLNA

HSB:S BRF ANDERSTORP I SOLNA 1 (14) HSB:S BRF ANDERSTORP I SOLNA INFORMATION INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER R PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM. Tid: Torsdagen den 13 november kl 19.00

Läs mer

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande)

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande) RENOVERING OCH OMBYGGNATION Policy för medlemmar i Brf Pontonjären 3 Åtgärder som enligt Bostadsrättslagen (7 kap. 7 ) kräver styrelsens godkännande Ingrepp i bärande konstruktion Ändring av befintliga

Läs mer

Mötet inleddes med att Emma Lillskogen berättade kort om vad som hänt sedan den extra föreningsstämman i september.

Mötet inleddes med att Emma Lillskogen berättade kort om vad som hänt sedan den extra föreningsstämman i september. smöte 15 januari 2014 Mötet inleddes med att Emma Lillskogen berättade kort om vad som hänt sedan den extra föreningsstämman i september. Föreningens ärende är uppe i Hyresnämnden för behandlande. Efter

Läs mer

Gränsdragningslista över ansvarsfördelning mellan Brf Veken 1 och dess medlemmar

Gränsdragningslista över ansvarsfördelning mellan Brf Veken 1 och dess medlemmar Vägg Golv Tak mellan Veken 1 och dess medlemmar Föreningen äger hela fastigheten, och all fast inredning i samtliga lägenheter. Medan ansvaret för de olika installationerna fördelas mellan de två parterna.

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget BRF FINNBERGET POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i föreningens stadgar gäller: Bostadsrättshavaren

Läs mer

HSB BRF EMALJERAREN I KALLHÄLL

HSB BRF EMALJERAREN I KALLHÄLL 1 (17) HSB BRF EMALJERAREN I KALLHÄLL INFORMATION INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM. Tid: Måndag den 20 april kl 19.00 Plats:

Läs mer

HSB BRF VÄSTERBY I JÄRFÄLLA

HSB BRF VÄSTERBY I JÄRFÄLLA 1 (13) HSB BRF VÄSTERBY I JÄRFÄLLA INFORMATION INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM. Tid: Onsdag den 6 maj kl 19.00 Plats: SMU-gården,

Läs mer

Information & schema kring avloppsrenovering

Information & schema kring avloppsrenovering Information & schema kring avloppsrenovering Detta ska göras i lägenheterna I stort sett ska samtliga avloppsrör i huset bytas. Porslin i badrum demonteras då borrningar för nya genomföringar görs. Ny

Läs mer

Information kring stambyte och badrumsrenovering

Information kring stambyte och badrumsrenovering Information Informationr HSB:s HSB:s BOSTADSRÄTTSFÖRENINGr BERGSHAMRA BERGSHAMRA Januari 2014 Information kring stambyte och badrumsrenovering Om ca fyra veckor kommer vi att ha en extra föreningsstämma

Läs mer

Information Brf Sätra Äng

Information Brf Sätra Äng Information Brf Sätra Äng Innehåll Sid. 1 Sid. 2 Sid. 3 Sid. 4 Sid. 5 Sid. 6-7 Byggillet i Stockholm AB Arbetsledning Byggledning Utställning Tillvalsbeställningar Egna ombyggnader eller Inköp Större ombyggnader

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i Föreningens stadgar gäller att Bostadsrättshavaren

Läs mer

Stambyte. BBrf Kälkbacken BOENDEINFORMATION. För dig som bor med bostadsrätt.

Stambyte. BBrf Kälkbacken BOENDEINFORMATION. För dig som bor med bostadsrätt. Stambyte BBrf Kälkbacken BOENDEINFORMATION För dig som bor med bostadsrätt.!1 Dags för stambyte Nu är det dags för stambyte i er fastighet och det kommer att medföra vissa olägenheter under projektets

Läs mer

Stambyte KVARTERET VÄXTHUSET SURBRUNNSVÄGEN 2-10 TUNALUNDSVÄGEN

Stambyte KVARTERET VÄXTHUSET SURBRUNNSVÄGEN 2-10 TUNALUNDSVÄGEN Stambyte KVARTERET VÄXTHUSET SURBRUNNSVÄGEN 2-10 TUNALUNDSVÄGEN 1-3 2018-2021 Stambytet i kvarteret Växthuset - en nödvändig renovering Under tre år, 2018-2021, genomför vi ett stambyte i över 300 lägenheter

Läs mer

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden?

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Som en grundprincip gäller att bostadsrättshavaren, den boende, har ansvaret för underhållet av sin lägenhet, och att bostadsrättsföreningen ansvarar

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen)

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande

Läs mer

Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34

Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34 Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34 2012-11-23 Innehåll Inledning 3 Badrum 4 Hyror 10 Bilaga 1 - Hyresgästgodkännande Bilaga 2 - Valblankett Här kan du få mer information om

Läs mer

Stambyte. BBrf Kälkbacken PRODUKTKATALOG - HYRESGÄSTER. Standard & Tillval

Stambyte. BBrf Kälkbacken PRODUKTKATALOG - HYRESGÄSTER. Standard & Tillval Stambyte BBrf Kälkbacken PRODUKTKATALOG - HYRESGÄSTER Standard & Tillval!1 DITT NYA BADRUM Era badrum byggdes i en tid när våra vanor kring personlig hygien såg annorlunda ut än idag. Framförallt duschar

Läs mer

INFORMATION TILL BOSTADSRÄTTSINNEHAVARE INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM

INFORMATION TILL BOSTADSRÄTTSINNEHAVARE INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM 1 (13) HSB BRF TANTO INFORMATION TILL BOSTADSRÄTTSINNEHAVARE INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM. Tid: Tisdag den 1 december kl

Läs mer

HSB BRF RINGEN I STOCKHOLM

HSB BRF RINGEN I STOCKHOLM HSB BRF RINGEN I STOCKHOLM INFORMATION TILL BOSTADSRÄTTSINNEHAVARE INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM. Extra föreningsstämma

Läs mer

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Alla hus åldras och behöver renoveras Vid en badrumsombyggnad får badrum och el-installationer en ny modern standard

Läs mer

INFORMATION OM STAMBYTE I BRF PORKALA

INFORMATION OM STAMBYTE I BRF PORKALA VIKTIGT! INFORMATION OM STAMBYTE I BRF PORKALA INFORMATION OM STAMBYTE I HSB BRF PORKALA Inom kort kommer styrelsen på olika möten informera om kommande stambyte där samtliga badrum byggs om och ledningar

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Som bostadsrättsinnehavare måste du själv bekosta reparationer och förbättringar på sådant

Läs mer

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SNART ÄR DET DAGS FÖR RENOVERING DÄR DU BOR Husen på Sågstuvägen 4-30 byggdes 1964-1966. Med lite fantasi kan man föreställa sig hur husen och lägenheterna

Läs mer

Informationsmöte Brf Sjöhästen

Informationsmöte Brf Sjöhästen Informationsmöte Brf Sjöhästen STAMBYTE OCH VÅTRUMSRENOVERNIG MM 2019-05-14 Hjörtur Brynjarsson Lars Sandberg Agenda 1. Bakgrund 2. ÅF:s roll 3. Åtgärdsbesiktning 4. Traditionellt stambyte med våtrumsrenovering

Läs mer

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Brf = bostadsrättsföreningen Brh = bostadsrättshavaren Uppdaterad i januari 2012 1. Fasader Eventuell rengörning och utvändig målning Gäller vid normalt

Läs mer

Information om Stambyte och våtrumsrenovering

Information om Stambyte och våtrumsrenovering Solna 2019-06-25 Brf Grinden Information om Stambyte och våtrumsrenovering På bifogade sidor följer en beskrivning av vad som kommer att ske i era lägenheter. I korthet kommer samtliga badrum, WC och grovkök

Läs mer

Informationsmöte om våtrum och stammar för vatten och avlopp

Informationsmöte om våtrum och stammar för vatten och avlopp Informationsmöte om våtrum och stammar för vatten och avlopp 2012-04-19 HSB Brf Skärsätra Agenda Bakgrund Målsättning Nuläge varför behöver vi göra något? Olika alternativ Styrelsens beslut och beslut

Läs mer

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet Under stambytet Det praktiska arbetet med stambytesprojektet börjar med att vi noggrant dokumenterar och fotograferar de utrymmen vi skall arbeta i så att vi vet hur det ser ut före arbete påbörjas. Detta

Läs mer

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar

Läs mer

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Information angående stambyte mm överlämnat på informationsmötet den 23 November Vi på Projektledarhuset AB, har erhållit styrelsens

Läs mer

Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum

Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum HANDLING FU1 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG C5 Gruppen AB Karlbergsvägen 84 113 35 STOCKHOLM Tel 08-690 26 90 Fax 08-690 26 99 Beställare. Lägenhet nr Ort:.. Datum.....

Läs mer

Upprustning av Vikingavägen 26. Lunds Kommuns Fastighets AB. Box 1675, 221 01 Lund Besöksadress: Lilla Tvärgatan 21 Tel.

Upprustning av Vikingavägen 26. Lunds Kommuns Fastighets AB. Box 1675, 221 01 Lund Besöksadress: Lilla Tvärgatan 21 Tel. Upprustning av Vikingavägen 26 Lunds Kommuns Fastighets AB www.lkf.se Box 1675, 221 01 Lund Besöksadress: Lilla Tvärgatan 21 Tel. 046-35 85 00 Februari 2015 Vi har nu tagit nästa steg i upprustningen av

Läs mer

Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2

Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2 HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING TINGET I NACKA Vem skall underhålla BOSTADSRÄTTEN Utgåva 2 Utgåva juni 2009 fastställd i styrelsen 2009-06-11 Tillägg i inledningen enligt styrelsebeslut 2010-04-15-1 - Inledning.

Läs mer

Information inför beslut om renovering av våtenheter, ledningssystem m.m.

Information inför beslut om renovering av våtenheter, ledningssystem m.m. Information inför beslut om renovering av våtenheter, ledningssystem m.m. Informationskvällar Två informationsmöten kommer att hållas så att alla ska ha möjlighet att närvara och ställa sina frågor: tisdagen

Läs mer

Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14. Underhåll och reparationer

Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14. Underhåll och reparationer 2010-05-20 Vem ansvarar för vad? En lathund för medlemmar i Brf Oliven 13-14 Underhåll och reparationer Brf Oliven 13-14, Oxelösund sida 1 av 5 1. Balkong Ingen målning, håltagning, påförande av material

Läs mer

Stambyte och Badrumsrenovering i Brf Blåsut. Blåsutgatan 1-7 och 2-12 Kabelgatan 15 A-C Gröna Gatan samt 41-71

Stambyte och Badrumsrenovering i Brf Blåsut. Blåsutgatan 1-7 och 2-12 Kabelgatan 15 A-C Gröna Gatan samt 41-71 Stambyte och Badrumsrenovering i Brf Blåsut Blåsutgatan 1-7 och 2-12 Kabelgatan 15 A-C Gröna Gatan 30-36 samt 41-71 Obs! Bilden är konstruerad och är avsedd att förmedla ett intryck av hur ett badrum kan

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1 mars 2015/pelj Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1 Innehåll Väggar i Lägenhet... 1 Golv... 1 Innertak i lägenhet... 2 Dörrar... 2 Fönster, fönsterdörr och

Läs mer

OMBYGGNADSPLAN S:T PAULIGATAN 20 30

OMBYGGNADSPLAN S:T PAULIGATAN 20 30 OMBYGGNADSPLAN S:T PAULIGATAN 20 30 2016 05 02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ombyggnadsplan för fastigheten 4 Vad vi måste göra Badrum 4 Vad du kan välja till Totalrenoverad lägenhet 4 Så påverkas du av renoveringsarbetet

Läs mer

Välkommen till Informationsmöte! Där du känner dig hemma

Välkommen till Informationsmöte! Där du känner dig hemma Välkommen till Informationsmöte! Vi finns här idag Marcus Svensson projektledare Bostaden Magnus Persson Kvartersvärd Bostaden Bert Sandström platschef Peab Dagordning Presentation och introduktion Information

Läs mer

Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg. www.diligentia.se 341 376

Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg. www.diligentia.se 341 376 Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg MILJÖMÄRKT TRYCKSAK www.diligentia.se 341 376 Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna Renovering och modernisering dat 2013-09-12 Helkaklat badrum med möjlighet

Läs mer

trygghet engagemang nytänkande Nu renoverar vi ditt badrum

trygghet engagemang nytänkande Nu renoverar vi ditt badrum trygghet engagemang nytänkande Nu renoverar vi ditt badrum Nytt och fräscht badrum Vi planerar badrumsrenovering och stambyte för Valhallavägen 41, 43 samt Torsvägen 6. Vi kommer då att göra en totalrenovering

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL

BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL KONSULT BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL SAMMANSTÄLLNING AV RESULTAT AV UNDERHÅLLSBESIKTNING BRF TOPPSOCKRET, HÖKARÄNGEN, STOCKHOLM 2010-10-20 Göran Sjölund BRF TOPPSOCKRET BESLUTSUNDERLAG INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

Underhåll och reparation av din bostad

Underhåll och reparation av din bostad Underhåll och reparation av din bostad EN GUIDE TILL HUR ANSVARSFÖRDELNINGEN SER UT Vem har underhållsansvaret? Bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla lägenhetens inre. Underhållsansvaret regleras

Läs mer

Information angående stambyte Brf Torpedbåten Eskadervägen 34-26

Information angående stambyte Brf Torpedbåten Eskadervägen 34-26 Information angående stambyte Brf Torpedbåten Eskadervägen 34-6 Innehåll När du ser denna symbol i texten så innebär det något som du som bostadsrättsinnehavare är ansvarig för att utföra.. Företaget BTH

Läs mer

TILLVALSLISTA STAMBYTE BRF KASERNBERGET

TILLVALSLISTA STAMBYTE BRF KASERNBERGET TILLVALSLISTA STAMBYTE BRF KASERNBERGET BESTÄLLNING AV STANDARDVAL OCH TILLVAL Markera dina val med ett kryss Namn Adress Lägenhetsnummer Personnummer Telefon bostad Mobiltelefon Telefon arbete JAG VILL

Läs mer

Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter?

Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter? 1 Rättigheter och Skyldigheter Vem svarar för underhåll av Gåshaga Pirar 5s lägenheter? Underhållsskyldighet enligt 32 i bostadsrättsföreningens stadgar. Innebörden av bostadsrättshavarens skyldighet att

Läs mer

BRF KASERNBERGET Stambyte Huvuddel 2 Valhallavägen INFORMATION INFÖR STAMBYTE

BRF KASERNBERGET Stambyte Huvuddel 2 Valhallavägen INFORMATION INFÖR STAMBYTE INFORMATION INFÖR STAMBYTE Vad innebär stambytet? Stambytet innebär att Entreprenören kommer att riva samtliga bad/dusch/wc-rum i lägenheterna och en del i väggar/golv/tak i allmänna utrymmen. Detta görs

Läs mer

Brf Kantarellen 11. Information om rörstammar, våtrum, hissar, trapphus mm Henrik Tottras HSB Konsult

Brf Kantarellen 11. Information om rörstammar, våtrum, hissar, trapphus mm Henrik Tottras HSB Konsult Brf Kantarellen 11 Information om rörstammar, våtrum, hissar, trapphus mm 2018-12-03 Henrik Tottras HSB Konsult AGENDA Bakgrund, vägledning Nuläge varför behöver vi göra något? Styrelsens ställningstagande

Läs mer

BRF GURKAN 1-3 OBS! DET ÄR VIKTIGT ATT ALLA KOMMER TILL DEN EXTRA FÖRENINGSSTÄMMAN OCH MEDVERKAR TILL BESLUTET.

BRF GURKAN 1-3 OBS! DET ÄR VIKTIGT ATT ALLA KOMMER TILL DEN EXTRA FÖRENINGSSTÄMMAN OCH MEDVERKAR TILL BESLUTET. BRF GURKAN 1-3 INFORMATION TILL BOSTADSRÄTTSINNEHAVARE INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM MM. Extra föreningsstämma 2016-11-30,

Läs mer

Stambyte Badrumsrenovering Ekonomisk kalkyl HSB Brf Ellstorp

Stambyte Badrumsrenovering Ekonomisk kalkyl HSB Brf Ellstorp Stambyte Badrumsrenovering Ekonomisk kalkyl HSB Brf Ellstorp Information från styrelsen till alla bostadsrättshavare Februari/mars 2015 Reviderad utgåva ersätter tidigare utdelat material OBS! Ett viktigt

Läs mer

Dags för stambyte. Ågatan 8-14

Dags för stambyte. Ågatan 8-14 Dags för stambyte Ågatan 8-14 Nu ska ditt hus få en rejäl standardhöjning. Nya stammar, nytt badrum och nytt kök. För ett tryggt och trivsamt boende långt in i framtiden. Stambytet steg för steg 1. Informationsmöte

Läs mer

INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD

INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD INFORMATION VID RENOVERING OCH OMBYGGNAD Vi har nedan samlat viktig information som du som medlem bör känna till i samband med renovering och ombyggnad. Ta del av information innan du påbörjar arbetena.

Läs mer

Schlytersvägen 35 39 Aspudden

Schlytersvägen 35 39 Aspudden Foto: Patrik Engström Schlytersvägen 35 39 Aspudden MI www.diligentia.se L JÖ MÄRKT TR YCKSAK 341 376 Renovering och modernisering dat 2013-02-05 Spis med häll och inbyggd ugn. Integrerad kyl och frys.

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel.

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel. UNDERHÅLLSPLAN för HSB:s Brf Berglandet Underhållsplanen är utarbetad av styrelsen i brf Berglandet. Syftet med underhållsplanen är i första hand att visa när i tiden det är dags för föreningen att påbörja

Läs mer

HSB DAGERMAN Uppsala. Minnesanteckningar från informationsmöte, 3 oktober 2012 på Scandic, angående stamoch

HSB DAGERMAN Uppsala. Minnesanteckningar från informationsmöte, 3 oktober 2012 på Scandic, angående stamoch HSB DAGERMAN 50 2012-10-05 Uppsala 1(5) Minnesanteckningar från informationsmöte, 3 oktober 2012 på Scandic, angående stamoch elrenovering 1 Ordförande Jan Fors hälsade alla mötesdeltagare, ca 200 personer,

Läs mer

HSB Brf Tanto Stambyte 2015 11 17. Vanliga frågor från medlemsmöten okt nov 2015

HSB Brf Tanto Stambyte 2015 11 17. Vanliga frågor från medlemsmöten okt nov 2015 Vanliga frågor från medlemsmöten okt nov 2015 Informationsbroschyren I informationsbroschyren redovisas generella lösningar för tänkt utförande av stambyte. Andra lösningar kommer att behöva anpassas framförallt

Läs mer

Informationsmöte Brf Skönstaholm. 7 maj 2013

Informationsmöte Brf Skönstaholm. 7 maj 2013 Informationsmöte Brf Skönstaholm 7 maj 2013 Stambyte Redovisning energiutredningar Redovisning renovering av värmesystem Stambyte Presentation av omfattning. Kostnadsgenomgång. Redovisning av inkomna frågor.

Läs mer

Informationsskrift. Välkomna till Informationsmöte. Öppet hus. Extra stämma

Informationsskrift. Välkomna till Informationsmöte. Öppet hus. Extra stämma Informationsskrift Styrelsens förslag till åtgärder i våtrum och på ledningar för vatten och avlopp. Välkomna till Informationsmöte HSB konsult presenterar och informerar Tisdagen den 16 maj, kl 1900-2130

Läs mer

Information om stamrenovering

Information om stamrenovering brf backsippan i uppsala Information om stamrenovering Informationsk vällar Två informationsmöten kommer att hållas, så att alla ska ha möjlighet att närvara och ställa sina frågor: Tisdag den 17 september

Läs mer

BRF VIMPELN 20 VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM VÅTRUM OCH STAMMAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP

BRF VIMPELN 20 VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM VÅTRUM OCH STAMMAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP BRF VIMPELN 20 VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM VÅTRUM OCH STAMMAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP 2016-12-01 AGENDA Bakgrund. Vägledning och målsättning. Nuläge varför behöver vi göra något? Olika alternativ. Styrelsens

Läs mer

Stambyte. BBrf Kälkbacken BESTÄLLNINGSFORMULÄR. Standard & tillval för Hyresgäster. Beställning standard & tillval

Stambyte. BBrf Kälkbacken BESTÄLLNINGSFORMULÄR. Standard & tillval för Hyresgäster. Beställning standard & tillval tambyte BBrf Kälkbacken BETÄLLNINGFORMULÄR tandard & tillval för!1 INTRUKTIONER För att underlätta för entreprenören så behöver du fylla i dina önskemål om standard eller tillval. OB! Det är viktigt att

Läs mer

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4 Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014 Innehåll. 1. Objekt 2 2. Syfte och omfattning 3 3. Underlag 3 4. Tidigare renoveringar 4 5. Kortfattad byggnadsbeskrivning 4 6. Underhållsbehov och avsättning

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF = Bostadsrättsföreningen BRH = Bostadsrättsinnehavaren Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande behandling

Läs mer

OMBYGGNADSPLAN MEJERIGATAN 18 22

OMBYGGNADSPLAN MEJERIGATAN 18 22 OMBYGGNADSPLAN MEJERIGATAN 18 22 2017 02 16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ombyggnadsplan för fastigheten 4 Vad vi måste göra Badrum och byte av el 4 Vad du kan välja till Totalombyggd lägenhet 4 Personliga möten

Läs mer

STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN

STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN BAKGRUND Byggnaderna uppförda 1962 (55 år gamla) Stora åldersavdrag vid försäkringsärenden Agera innan fler vattenskador uppkommer Teoretisk livslängd på byggnadsdelar Vattenrör

Läs mer

Brf Betslet, Danderyd Kv Sadeln 4 Kv Betslet 1

Brf Betslet, Danderyd Kv Sadeln 4 Kv Betslet 1 RAPPORT 1 (22) Brf Betslet, Danderyd Kv Sadeln 4 Kv Betslet 1 Beslutsunderlag för stambyte och våtrumsrenovering Stockholm ÅF-INFRASTRUKTUR AB Projektledning Lars Sandberg Elise Ahlström Bo Juslin BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

Stambytesstämma Brf Banvakten

Stambytesstämma Brf Banvakten Stambytesstämma Brf Banvakten 2018-11-15 Beslutspunkt i slutet av mötet Anser du att Brf Banvakten ska genomföra stambyte under 2019? JA eller NEJ beslutet kräver 2/3 majoritet av de representerade lägenheterna

Läs mer

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp 2014-11-12 HSB Brf Bergshamra Agenda Bakgrund Nuläge varför behöver vi göra något? Styrelsens ställningstagande och förslag till åtgärder Kostnader

Läs mer

Välkommen till extra föreningsstämma

Välkommen till extra föreningsstämma Välkommen till extra föreningsstämma 2013-12-02 BRF Leporiden 1 Dagordning till extra föreningsstämma 2013-12-02 1. Stämman öppnas Jan Nilsson 2. Fastställande av dagordning Jan Nilsson 3. Val av stämmoordförande:

Läs mer

Förtydligande av ansvarsfördelning i enlighet med stadgar i Bostadsrättsföreningen Sanda Backe i Upplands Väsby

Förtydligande av ansvarsfördelning i enlighet med stadgar i Bostadsrättsföreningen Sanda Backe i Upplands Väsby Lägenheten Fasad Föreningen utvändig målning Medlemmen Entrédörr utvändig målning invändig målning, lås, handtag, invändigt foder, glas, ringklocka, brevinkast Bad /våtrum Kök stammar till lägenheten (ledning

Läs mer

INFORMATION INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER I VÅTRUM OCH PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP.

INFORMATION INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER I VÅTRUM OCH PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP. BRF VIMPELN 20 Huvudsta, Solna INFORMATION INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER I VÅTRUM OCH PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP. INFORMATIONSMÖTE TID: TORSDAGEN 1 DECEMBER KL

Läs mer

Nytändning! Dags för renovering av ditt kök och badrum. Etapp 1 - Rombergsgatan 15 och 17

Nytändning! Dags för renovering av ditt kök och badrum. Etapp 1 - Rombergsgatan 15 och 17 Nytändning! Dags för renovering av ditt kök och badrum. Etapp 1 - Rombergsgatan 15 och 17 Nu får Romberga en ansiktslyftning! Alla lägenheter får ett nytt, modernt kök och badrum. Vi moderniserar också

Läs mer

3. Åtgärda skador oberoende vem som förorsakat skadan i lägenheten. Det gäller även om grannen förorsakat skadan

3. Åtgärda skador oberoende vem som förorsakat skadan i lägenheten. Det gäller även om grannen förorsakat skadan Brf Ingenjören 3. Vem svarar för lägenhetsunderhållet och Lägenhetens inre? Enligt bostadsrättslagen och våra stadgar skall en bostadsrättshavare på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Sammanfattning

Läs mer

Brf Kamelian 26, Gästrikegatan 10-12 Stockholm. Beslutsunderlag inför stambyte och våtrumsrenovering. Uppdragsnr 578936

Brf Kamelian 26, Gästrikegatan 10-12 Stockholm. Beslutsunderlag inför stambyte och våtrumsrenovering. Uppdragsnr 578936 Handläggare Lars Sandberg Tel +46 (0)10 505 11 34 Mobil +46 (0)70 551 90 60 Fax +46 10 505 00 10 Lars.sandberg@afconsult.com Datum 2013-05-21 Uppdragsnr 578936 Brf Kamelian 26, Gästrikegatan 10-12 Stockholm

Läs mer

HSB BRF STENSÖ OBS! DET ÄR VIKTIGT ATT ALLA KOMMER TILL DEN EXTRA FÖRENINGSSTÄMMAN OCH MEDVERKAR TILL BESLUTET.

HSB BRF STENSÖ OBS! DET ÄR VIKTIGT ATT ALLA KOMMER TILL DEN EXTRA FÖRENINGSSTÄMMAN OCH MEDVERKAR TILL BESLUTET. HSB BRF STENSÖ INFORMATION TILL BOSTADSRÄTTSINNEHAVARE INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM MM. Extra föreningsstämma 2018-11-07,

Läs mer

Känn dig trygg i vått och torrt

Känn dig trygg i vått och torrt Känn dig trygg i vått och torrt Buildings denna broschyr ger dig råd om hur du kan förebygga vattenskador i ditt hem. Ett samarbete alla vinner på Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, och If har sedan många

Läs mer

Stadgar för Brf Näsbypark 58:5

Stadgar för Brf Näsbypark 58:5 Stadgar för Brf Näsbypark 58:5 Antagna den 2016-06-08. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättföreningen Näsbypark 58:5 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Alla som jobbar med stambytet ska bära en id-bricka med MZ,as logga på. Om någon inte bär id-bricka ber vi er att kontakta platschefen omedelbart.

Alla som jobbar med stambytet ska bära en id-bricka med MZ,as logga på. Om någon inte bär id-bricka ber vi er att kontakta platschefen omedelbart. 1 2010-07-30 Information Till boende i Brf. Smedjan På bifogade sidor följer en beskrivning av vad som kommer att ske inom era lägenheter. I korthet kommer berörda badrum (se omfattningsbeskrivning) att

Läs mer

INFORMATION INFÖR STAMBYTE

INFORMATION INFÖR STAMBYTE BRF KASERNBERGET INFORMATION INFÖR STAMBYTE I vinter börjar stambytet! Nu är det dags att byta stammarna i vår fastighet och företaget som har fått uppdraget heter PW Bad & Bygg AB (nedan kallad entreprenören

Läs mer

INFORMATION TILL BOSTADSRÄTTSINNEHAVARE INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM

INFORMATION TILL BOSTADSRÄTTSINNEHAVARE INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM 1 (13) HSB BRF DRAGONEN INFORMATION TILL BOSTADSRÄTTSINNEHAVARE INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM. Extra föreningssstämma Tid:

Läs mer

HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden i Nacka, Edinsvägen 1-5, Nacka

HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden i Nacka, Edinsvägen 1-5, Nacka Stockholm Micael Björk Box 1353, 111 83 Stockholm Västgötagatan 5 Telefon: 08-775 72 34 E-post:micael.bjork@sbc.se Stockholm 2016-03-30 Förstudie Stammar och Våtrum HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden

Läs mer