Mötet inleddes med att Emma Lillskogen berättade kort om vad som hänt sedan den extra föreningsstämman i september.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötet inleddes med att Emma Lillskogen berättade kort om vad som hänt sedan den extra föreningsstämman i september."

Transkript

1 smöte 15 januari 2014 Mötet inleddes med att Emma Lillskogen berättade kort om vad som hänt sedan den extra föreningsstämman i september. Föreningens ärende är uppe i Hyresnämnden för behandlande. Efter påstötningar från flertalet medlemmar har samarbetet med dåvarande konsult avslutats och en ny konsult har kontrakterats. Konsulten heter Bo Liljestrand på Tema Projektledare. Bo berättade att vi nu har gjort ett omtag och att en del åtgärder i föreningen har kommit till i anbudsförfrågan som skickats ut. Stambyte i både låghus och höghus Ytskikt i badrum/toaletter blir kakel på vägg/del av vägg och klinker på golv Ny el innefattar elledningar, elcentral, komplettering av eluttag i lägenheter, eluttag på balkongerna samt ny yttre belysning Ny porttelefon har vi bett om pris på men beslut tas senare Rensning av ventilationskanaler (optionspris) Komplettering av fönsterventiler där ventilationen är bristfällig (optionspris) De vattenledningar som byttes i höghusen på 80-talet är ca 30 år gamla. Tema projektlednings bedömning är att dessa ska bytas i samband med en så pass omfattande renovering som står framför oss. Genom denna renovering kommer vi att sänka våra kostnader för skador och energi. Den totala kostnaden för läckor i föreningen under förra räkenskapsåret uppgår till kr. Det diskuterades även en del kring ventilationssystemet. Lars Magnusson, föreningens förvaltare på HSB, passade på att förtydliga att det under inga som helst omständigheter får anslutas köksfläktar till ventilationssystemet. Den enda fläkten som är godkänd är kolfilterfläkt.

2 Hur ser grundstandarden ut? I badrummen blir det kakel på väggarna, varav en fondvägg där det kommer finnas möjlighet att välja mellan 8 kulörer. Klinker på golv, även här kommer det att finnas 8 kulörer att välja mellan. Tvättställ med kommod, spegel ovanför, toalettstol, ett eluttag, duschhörna med vikbara väggar, duschblandare samt radiator i form av en vattenburen handdukstork. Detaljer såsom krokar och toalettpappershållare ingår också. Lampa i tak och på vägg vid spegeln. I toaletterna blir det kakel upp till 1,5 meter på vägg bakom handfat och toalett, övriga väggar är målade. Klinkergolv med möjlighet till 8 kulörer att välja mellan. I kök blir det ny blandare som är möjlig att ansluta till både bänk- och golvdiskmaskin, nytt avlopp. Vilka tillval kommer att vara möjliga? I förfrågan till entreprenörerna har vi specificerat följande: Elgolvvärme, kombinerad handdukstork för el/vatten, förhöjd toalettstol, badkar, förberedelse för tvättmaskin. Dessutom kommer entreprenören ha lite olika blandare mm för val, om man vill ha något annat än föreslaget material. Får jag behålla gammal inredning i badrummet? Vad händer med renoverade badrum? Relativt nya badrum som är max 5 år gamla besiktigas, om man vill behålla något. För att få behålla sina bytta ytskikt krävs följande: - det ska finnas utfärdade handlingar från akrediterade företag som är anslutna till BKR, GVK och Säkert Vatten. - Att spillvatten och avlopp är bytt till schaktet och att anlitad entreprenör godkänner anslutningen till den nya stammen - Att stammen där de nya rörledningarna ska dras är åtkomlig utan att riva någon vägg i badrummet

3 All inredning i dessa renoverade badrum kommer att besiktigas inför stamrenoveringen. Om produkterna är godkända enligt Boverkets regler och i bra skick så är det möjligt att behålla dem och återmontera dem. Väggar och golv kommer också att besiktigas för att kontrollera skick och eventuella skador. Det är dock till syvene och sist entreprenören som avgör om det är möjligt att behålla sitt renoverade badrum eller inte. Vad händer utanför lägenheten? Nya kall- och varmvattenledningar samt del av spillvattenledningar kommer att gå i taket i källargångarna, nya golvbrunnar i tvättstugan och nya blandare, nya toaletter i källarstråken samt i uthyrningsrummet, kokgrytorna i tvättstugorna i höghusen tas bort. 45:ans torkrum får en avfuktare. Hur kommer evakueringen av lägenheterna att fungera? Styrelsen har ordnat med ett lägenhetshotell på Klangs gränd Uppsala lägenhetshotell. Det finns olika storlekar med allt från rum med delat kök och vardagsrum till 3 rums-lägenheter med 6 bäddar. Här kommer styrelsen att diskutera med de boende vilket alternativ som passar bäst. På lägenhetshotellet ingår städning 1 ggr/vecka, sänglinne och handdukar. Det finns även p-platser med motorvärmare. Bredband finns på lägenhetshotellet, både trådlöst och fast anslutning. Boendet är handikappsanpassat. Kostnaden för lägenhetshotellet är inkluderat i kalkylen. Evakueringstiden beräknas till 5 veckor +/- 1 vecka. Hur gör jag med min post? Ett alternativ är att beställa eftersändning under den tiden som evakueringen pågår. Styrelsen kommer också att titta på en lösning med hur man hämtar sin post. Kan jag ta med husdjur till lägenhetshotellet? Styrelsen kollar detta med lägenhetshotellet.

4 När gör man beställningen av sina tillval på badrummet? Först och främst behöver vi ha en entreprenör framme. Därefter kommer en lista med samtliga tillval att skickas ut till medlemmarna. I denna lista kryssar man i de tillval man vill ha. Vid Barken kommer det även att finnas material att titta på i samband med detta. Vanligtvis har man även trapphusmöten en tid innan stamrenoveringen och i samband med detta diskuterar man kring sina badrum och sätter de slutgiltiga tillvalen på respektive badrum. Om man önskar något utöver de standardtillval som finns framtagna så är det något man får tala med entreprenören om individuellt. Porttelefon går bara att ansluta till Telia? Stämmer inte. Tala med Boservice så ordnar de så att din telefon kopplas till befintlig porttelefon. Kommer det finnas möjlighet att helrenovera köket med entreprenören samtidigt som stamrenoveringen görs? Det är inte något som ligger med i tillvalsmöjligheterna. Tala direkt med entreprenören om det är något som går att lösa. Vad händer med allt möblemang? Samtliga väggar måste friställas då nya elluttag ska installeras. För de som behöver hjälp med flytt av möbler i lägenheten så kommer detta att erbjudas. Entreprenören ansvarar för att plasta in lägenheten och kommer främst att röra sig i kök, hall och badrum. Finns möjlighet att bestämma var man vill ha sina nya eluttag? Det går säkert att lösa, men är även det en fråga som man får diskutera med entreprenören. De befintliga eluttagen kommer att bli kvar där de sitter idag. Nyinstallerade eluttag monteras vid nedervägg och elledningen dras på golvsockeln. Som tillval kommer man även att kunna installera ett eluttag i sitt förråd för de som vill ha en frysbox eller dylikt där. Detta eluttag kommer då att kopplas till lägenhetens elmätare.

5 Hur ser tidplanen ut? Från och med i vår och senast klara 10 dec 2015 Man beräknar 5 veckor för 9 lägenheter. Kan man ordna med evakuering av höghusen under sommaren då många har sommarställen och kan lösa evakueringen genom dessa boenden? Det är något vi kommer att tala med entreprenören om. Börjar renoveringen i låghusen? Det är något som vi beslutar efter diskussion med entreprenören. Vad händer om man inte är i Sverige under stamrenoveringen? Om man planerar att åka bort under tiden då stamrenoveringen pågår så behöver ni informera styrelsen. Hur gör man med vattning av blommor? Entreprenören brukar lösa detta på ett så smidigt sätt som möjligt. Blir det här alternativet dyrare än förra alternativet? Vi vet inte förrän vi har alla förslag från entreprenörer framme. Vi har ökat på en del tillval som inte fanns med i förra förslaget. Varför tog man bort den vägghängda toaletten: Det fanns 2 anledningar: - Med vägghängt porslin måste en sk installationsvägg byggas. I ett redan litet badrum tar den golvyta och gör det ännu mindre. Det påverkar då även möjligheten till handikappvänlighet i de små badrummen - Går ej att välja förhöjd toalett eller att handikappsanpassa

6 I förra förslaget hade man flyttat golvbrunnen för att ge plats åt både duschhörna och tvättmaskin, hur kommer det sig att man inte har behållt den planen? För att kunna installera en tvättmaskin i ett våtrum ställer Boverket och elsäkerhetföreskrifterna flera krav, ett av dem är tillräckligt avstånd eller en fast vägg mellan duschzon och tvättmaskin. I era badrum blir den fasta väggen det enda alternativet (typ skärm eller glasbetongvägg). Att förbereda för tvättmaskin är något som varje medlem kommer att få möjlighet att göra som tillval. Kommer styrelsen att jämföra ränta mellan olika kreditgivare inför renoveringen och konkurrensutsätta bankerna? Ja, det kommer vi att göra. Vad händer med de inventarier i badrummet som man själv har bytt och är ca 2 år gamla? Dessa kommer man att kunna få behålla om de går att återmontera i de renoverade badrummen. Vill man inte ha kvar dem tar entreprenören hand om dem och då kastas de troligen. Kommer lägenheterna att besiktigas innan stamrenoveringen? Det kommer att göras en syn i samtliga trapphus samt anordnas ett informationsmöte innan stamrenoveringen påbörjas i er lägenhet/trappuppgång. Blir tvättställen i 4:orna toalettutrymmen större än idag? I grundförslaget är tvättställen i toalettutrymmet 50 cm breda. Entreprenören kan dock komma tillbaka med ett nytt förslag men i förfrågan som har gått ut till byggföretagen är tvättstället 50 cm brett. Måste man få extra eluttag installerade om man är nöjd med de som finns i lägenheten idag? Vi utgår från dagens standard vid renoveringen och i och med det krävs ett visst antal eluttag i varje rum.

7 Kommer vi att få belysning i källarförråden? Nej, däremot kommer befintlig belysning i källargångarna att bytas och i sin tur bli bättre. Eluttag kommer att finnas i källargången var 10:e meter. Kommer Hyresnämnden att besiktiga badrummen? Inte vad vi känner till. Var kommer stammarna att gå? I huvudsak i befintliga schakt. Kommer entreprenören med ett annat förslag så kanske vi flyttar dem. De vattenledningar som byttes på 80-talen i höghusen ligger i dag i ett separat schakt vilket troligen kommer att försvinna i samband med stamrenoveringen. Inga ledningar kommer att dras i innertaket som var tänkt med det förra förslaget. Om jag köper en tvättmaskin inom en snar framtid, kommer jag att kunna installera den i mitt badrum? Ja, det kommer att finnas möjlighet att göra det som tillval. Det kräver bl a att det finns en skiljevägg mellan duschplats och tvättmaskin.

8

b INFORMATION SOM HAR DELGETTS MEDLEMMARNA TIDIGARE

b INFORMATION SOM HAR DELGETTS MEDLEMMARNA TIDIGARE 2014-03-17 1 (5) Brf HSB 40 Tiunda EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA HSB Brf 40 TIUNDA 717600-4765 25 mars 2014 UPPSALA 17 mars 2014 BESLUTSUNDERLAG TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA I HSB BRF 40 TIUNDA STAM-, YTSKIKTS-

Läs mer

HSB BRF EMALJERAREN I KALLHÄLL

HSB BRF EMALJERAREN I KALLHÄLL 1 (17) HSB BRF EMALJERAREN I KALLHÄLL INFORMATION INFÖR EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA OM STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER PÅ LEDNINGAR FÖR VATTEN OCH AVLOPP SAMT VÅTRUM. Tid: Måndag den 20 april kl 19.00 Plats:

Läs mer

Information kring stambyte och badrumsrenovering

Information kring stambyte och badrumsrenovering Information Informationr HSB:s HSB:s BOSTADSRÄTTSFÖRENINGr BERGSHAMRA BERGSHAMRA Januari 2014 Information kring stambyte och badrumsrenovering Om ca fyra veckor kommer vi att ha en extra föreningsstämma

Läs mer

Frågor och svar med anledning av informationsmötet den 12 december 2014, angående renovering av badrum och byte av rörstammar.

Frågor och svar med anledning av informationsmötet den 12 december 2014, angående renovering av badrum och byte av rörstammar. BRF Fjällnäset Frågor och svar med anledning av informationsmötet den 12 december 2014, angående renovering av badrum och byte av rörstammar. Öppet hus kommer hållas i lokalen på Högklintavägen 20 onsdag

Läs mer

BERGSHAMRA Oktober 2014

BERGSHAMRA Oktober 2014 Information Informationr HSB:s HSB:s BOSTADSRÄTTSFÖRENINGr BERGSHAMRA BERGSHAMRA Oktober 2014 Förslag om stambyte och badrumsrenovering Den 20 november kommer en extra föreningsstämma att hållas för att

Läs mer

PYROLABLADET. Renovering av stammar, badrum och toaletter. Medlemsinformation för HSB:s bostadsrättsförening Skärsätra i Lidingö nr 73 april 2012

PYROLABLADET. Renovering av stammar, badrum och toaletter. Medlemsinformation för HSB:s bostadsrättsförening Skärsätra i Lidingö nr 73 april 2012 PYROLABLADET Medlemsinformation för HSB:s bostadsrättsförening Skärsätra i Lidingö nr 73 april 2012 Renovering av stammar, badrum och toaletter Information inför extra föreningsstämma den 3 maj kl. 19.00

Läs mer

Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna

Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna MILJÖMÄRKT Renovering och modernisering www.diligentia.se 341 376 dat 2013-09-12 TRYCKSAK Spis med häll och inbyggd ugn,

Läs mer

INFORMATION OM STAMBYTE I HSB BRF VOLTEN

INFORMATION OM STAMBYTE I HSB BRF VOLTEN VIKTIGT! INFORMATION OM STAMBYTE I HSB BRF VOLTEN INFORMATIONEN KOMPLETTERAS PÅ FÖLJANDE MÖTEN. VÄLJ SJÄLV VILKET MÖTE DU VILL GÅ PÅ: Tillfälle 1: Informationsmöte Söndag 4:e maj kl. 17.00-19.00. Plats:

Läs mer

Vi levererar helhetslösningar

Vi levererar helhetslösningar R TM Vi levererar helhetslösningar Ett badrum är en helhet. Vi levererar den. Ett nytt badrum ska du leva med under lång som vi alla tycker oss ha för lite av. Men tar du dig att läsa vår broschyr, får

Läs mer

Stambyte och nytt badrum

Stambyte och nytt badrum Stambyte och nytt badrum 1 2 Vad händer vid stambytet? I huset du bor i eller är på väg att flytta till så börjar rörstammar och vattenledningar bli gamla. De har slitits under årens lopp och måste nu

Läs mer

Information inför stambyte

Information inför stambyte Information inför stambyte Innehåll Presentation av Titania Bygg & VVS AB... 2 Hur stambytet går till... 2 Individuellt möte (tillvalsmöte)... 3 Inför etappstarten... 3 Vad kommer att hända i min lägenhet?...

Läs mer

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga

Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga Frågor och svar kring ny- och ombyggnationen i kvarter Hedvig i Spånga 1. Varför rustar ni upp husen? Husen är byggda på 60-talet och är i stort behov av stambyte och upprustning. Elinstallationerna uppfyller

Läs mer

INFORMATION INFÖR STAMBYTE

INFORMATION INFÖR STAMBYTE INFORMATION INFÖR STAMBYTE Presentation av Titania Bygg & VVS AB... 2 Hur stambytet går till... 2 Individuellt möte (tillvalsmöte)... 3 Inför etappstarten:... 4 Vad kommer att hända i min lägenhet?...

Läs mer

Information om stamrenovering

Information om stamrenovering brf backsippan i uppsala Information om stamrenovering Informationsk vällar Två informationsmöten kommer att hållas, så att alla ska ha möjlighet att närvara och ställa sina frågor: Tisdag den 17 september

Läs mer

MAJELDSVÄGEN. Frågor & svar om renoveringen. Vi renoverar ditt hus! Nya hyran. Tillfällig lägenhet tips inför flytten

MAJELDSVÄGEN. Frågor & svar om renoveringen. Vi renoverar ditt hus! Nya hyran. Tillfällig lägenhet tips inför flytten MAJELDSVÄGEN Vi renoverar ditt hus! Frågor & svar om renoveringen Nya hyran Tillfällig lägenhet tips inför flytten SNART DAGS FÖR PERSONLIGT MÖTE Renoveringen av ditt hus börjar närma sig och planeringen

Läs mer

Information om stamrenovering

Information om stamrenovering brf backsippan i uppsala Senast uppdaterad 2013-04-23 Information om stamrenovering Om du har några frågor, mejla stamrenovering@backsippan.se! 1 Innehåll Inledning 3 Varför har en diskussion om stambyte

Läs mer

Frågor och svar i samband med stamrenoveringen i BRF Bofinken.

Frågor och svar i samband med stamrenoveringen i BRF Bofinken. Solna 2014-10-28 Rev: v.8 Frågor och svar i samband med stamrenoveringen i BRF Bofinken. DOKUMENTET FINNS ÄVEN PÅ FÖRENINGENS HEMSIDA www.hsb.se/stockholm/bofinken Uppgifter och telefonnummer stamrenovering

Läs mer

Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34

Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34 Ombyggnadsplan för Stambyte med badrumsrenovering Agavägen 24-34 2012-11-23 Innehåll Inledning 3 Badrum 4 Hyror 10 Bilaga 1 - Hyresgästgodkännande Bilaga 2 - Valblankett Här kan du få mer information om

Läs mer

HSB Brf Björken, Märsta

HSB Brf Björken, Märsta RAPPORT 1 (25) HSB Brf Björken, Märsta Beslutsunderlag för stambyte och våtrumsrenovering Stockholm efter stämmobeslut ÅF-INFRASTRUKTUR AB Projektledning Lars Sandberg BESLUTSUNDERLAG 2 (25) Innehåll 1

Läs mer

Brf Kamelian 26, Gästrikegatan 10-12 Stockholm. Beslutsunderlag inför stambyte och våtrumsrenovering. Uppdragsnr 578936

Brf Kamelian 26, Gästrikegatan 10-12 Stockholm. Beslutsunderlag inför stambyte och våtrumsrenovering. Uppdragsnr 578936 Handläggare Lars Sandberg Tel +46 (0)10 505 11 34 Mobil +46 (0)70 551 90 60 Fax +46 10 505 00 10 Lars.sandberg@afconsult.com Datum 2013-05-21 Uppdragsnr 578936 Brf Kamelian 26, Gästrikegatan 10-12 Stockholm

Läs mer

Till dig som bor på Vasagatan 9

Till dig som bor på Vasagatan 9 Juni 2012 Till dig som bor på Vasagatan 9 Snart är det dags att bygga om huset på Vasagatan 9. Sedan årsskiftet har vi genom nyhetsbrev informerat dig och dina grannar om planerna och hur de kommer att

Läs mer

Innehåller slutrapport från rotgruppen. Eleonor Krondahl, Ulf Holgersson, Jörgen Benström, Bengt Johansson. Från RB Anders Hending & Hans Enbäck

Innehåller slutrapport från rotgruppen. Eleonor Krondahl, Ulf Holgersson, Jörgen Benström, Bengt Johansson. Från RB Anders Hending & Hans Enbäck Nummer 1 Jan-Feb 06 I N F O R M A T I O N & F A K T A För 17:on Extra! Innehåller slutrapport från rotgruppen. Eleonor Krondahl, Ulf Holgersson, Jörgen Benström, Bengt Johansson. Från RB Anders Hending

Läs mer

Kvarteret Mullvaden i Mölndal. Marielundsgatan 1 23, Gustavsbergsgatan 2 8 Fredåsgatan 28. Renovering och modernisering

Kvarteret Mullvaden i Mölndal. Marielundsgatan 1 23, Gustavsbergsgatan 2 8 Fredåsgatan 28. Renovering och modernisering Kvarteret Mullvaden i Mölndal Marielundsgatan 1 23, Gustavsbergsgatan 2 8 Fredåsgatan 28 Renovering och modernisering Planerad renovering och modernisering Innehåll Planerad renovering och 3 modernisering

Läs mer

Stambyte. BBrf Kälkbacken BOENDEINFORMATION. För dig som bor med bostadsrätt.

Stambyte. BBrf Kälkbacken BOENDEINFORMATION. För dig som bor med bostadsrätt. Stambyte BBrf Kälkbacken BOENDEINFORMATION För dig som bor med bostadsrätt.!1 Dags för stambyte Nu är det dags för stambyte i er fastighet och det kommer att medföra vissa olägenheter under projektets

Läs mer

Majeldsvägen. vi renoverar ditt hus. frågor & svar om renoveringen. Så påverkar renoveringen dig. du väljer i din lägenhet

Majeldsvägen. vi renoverar ditt hus. frågor & svar om renoveringen. Så påverkar renoveringen dig. du väljer i din lägenhet Majeldsvägen vi renoverar ditt hus Så påverkar renoveringen dig Vi vill träffa dig för ett personligt möte du väljer i din lägenhet frågor & svar om renoveringen snart dags för renovering i ditt hus Vi

Läs mer

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm Information om Stambyte och våtrumsrenovering mm HSB Brf Björken Lars Sandberg 2 Mars 2009 Varför stambyte? Kvalitetssäkring Handlingsplan, hur ser processen ut? Förutsättningar för genomförandet Åtgärdsprogram

Läs mer

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad

Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Snart får du ett nytt badrum! Information från Svenska Bostäder om badrumsombyggnad Alla hus åldras och behöver renoveras Vid en badrumsombyggnad får badrum och el-installationer en ny modern standard

Läs mer

Stambyte och Upprustning

Stambyte och Upprustning Stambyte och Upprustning Fördjupad information från Hyresgästföreningen, region Stockholm om vad som gäller för dig som hyresgäst i samband med stambyte, renovering av badrum eller annan upprustning 1

Läs mer

Till dig som bor på Vasagatan 9

Till dig som bor på Vasagatan 9 15 november 2012 Till dig som bor på Vasagatan 9 Ombyggnationen av Vasagatan 9 står för dörren. 1 april nästa år påbörjar vi arbetet med att bygga om huset så att det kan erbjuda ett modernt boende även

Läs mer

Frågor och svar kring stambyte

Frågor och svar kring stambyte Brf Hanveden 1 2013-05-27 Frågor och svar kring stambyte VARFÖR STAMBYTE? Varför måste föreningen göra stambyte? Föreningen har haft många vattenskador som förorsakat höga kostnader. Detta har föranlett

Läs mer