Alla som jobbar med stambytet ska bära en id-bricka med MZ,as logga på. Om någon inte bär id-bricka ber vi er att kontakta platschefen omedelbart.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla som jobbar med stambytet ska bära en id-bricka med MZ,as logga på. Om någon inte bär id-bricka ber vi er att kontakta platschefen omedelbart."

Transkript

1 Information Till boende i Brf. Smedjan På bifogade sidor följer en beskrivning av vad som kommer att ske inom era lägenheter. I korthet kommer berörda badrum (se omfattningsbeskrivning) att förses med nya yt- och tätskikt och nytt sanitetsporslin och blandare. Berörda kök ny blandare samt nytt avlopp. Alla gamla rörledningar som har med vatten och avlopp att göra kommer att bytas. Elinstallationer i berörda badrum kommer att bytas till jordad installation. Lägenhetscentraler kompletteras med jordfelsbrytare om detta saknas idag. Platschefen ansvarar för all information till boende. Viktig information om t e x avstängningar av el och vatten, kommer att aviseras med lapp i brevlådan, övrig information anslås på anslagstavla i entrén. Säkerhet/försäkring: Alla som jobbar med stambytet ska bära en id-bricka med MZ,as logga på. Om någon inte bär id-bricka ber vi er att kontakta platschefen omedelbart. När inget arbete sker i era lägenheter så är dörrarna låsta. Det sista platschefen gör för dagen är att pricka av att alla dörrar är låsta. MZ har en Rot-försäkring i form av allriskförsäkring för skador på såväl beställarens som bostadrättshavare/hyresgästers befintlig fast och lös egendom tillhörig beställaren. Boende skall även se till att ha en egen hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

2 2 Stambytets omfattning: Undre källare Hela undre källarvåningen vid uppgång H omfattas av stambytet. Källarvåning Hela källarvåningen omfattas av stambytet. Bottenvåning samt våning 1 till 4 tr. Uppgång A: Tio lägenheter samt uthyrningslokaler med tillhörande stammar omfattas av stambytet. (Lgh 62, 64, 65, 68, 69, 72, 73, 76, 77 och 80 med stammar 30a, 30b, 33a och 33b). Uppgång E: Nio lägenheter med tillhörande stammar omfattas av stambytet. (Lgh 139, 142, 143, 146, 147, 150, 151, 154 och 155 med stammar 14, 15a och 15b). Uppgång H: Fem lägenheter med tillhörande stammar omfattas av stambytet. (Lgh 199, 204, 209, 214 och 219 med stammar 5a samt stam i garderob textad sl-25 och kl-70 på ritning). För lokalisering av stammar se ritning. Vindsvåning Samtliga luftningsledningar byts och avslutas ovan yttertak, (gäller berörda stammar).

3 3 Information boende: Frågor beträffande tillval och arbeten i era lägenheter ställs i första hand till tillvalsansvarig respektive platschef. Kontaktuppgifter hittar ni på sista sidan. Arbetstider Arbetstider , helgfri måndag t.o.m fredag. Innan start av er lgh: Ni måste tömma hall,(glöm ej garderober) badrum, wc på saker. Diskbänkskåp och hörnbänkskåp tömmes generellt samt eventuella överskåp tömmes helt i de lägenheter med stam i bakomvarande vägg. Intäckning Intäckning av golv från lägenhetsdörr till badrum, wc samt kök ingår, övrig intäckning utföres av boende med från oss tillhandahållet material (plast & tejp). Vi kan hjälpa till med viss plastning runt de berörda områden där vi kommer att jobba, vi häftar fast plasten på dörrfodrets sida (de små hål som blir fylls i med vit latex.) Var försiktiga när ni tejpar på målade ytor & tapeter då tejpen kan dra med sig färg!!!! Ev. inredning i badrum/wc som ska sparas skall markeras med gul tejp så att vederbörande förstår, samt vart i Lgh. det ska sparas. Omarkerade saker går i containern. Om inredningen ska återmonteras eller ny inredning (Krokar, skåp, mm.) monteras skall även de markeras på kaklet i god tid innan besiktning kontakta platsansvarig. ( Detta montage ingår i vårat åtagande, men artiklarna måste finnas på plats i god tid före besiktningen för att det skall ingå.) För sent inkomna artiklar monteras givetvis upp men kan medföra en tillkommande kostnad beroende på hur försenat de blir. Ni som känner att man inte vill gå till ner i källaren för att gå på toaletten på nätterna så finns det att beställa en så kallad Skogstoalett se tillvalslistan Vi kommer att byta ut er lås cylinder till en byggcylinder innan start av er lägenhet (vi aviserar innan) Ni kommer att få en uppsättning (2st) nycklar till denna cylinder. (fler nycklar kan beställas till en kostnad av 150:-/nyckeln.) Att tänka på: Lås ej sjutillhållarlåset när ni går på morgonen. Helger, kvällar och nätter är det okej att låsa. Rivningsarbeten: Vi kommer att använda dammätare under utrivningsfasen för att minimera dammet. Under byggtiden kan det förekomma störande ljud ( värst är det de två första veckorna då allt gammalt rivs ut).

4 4 Omfattningsbeskrivning: Nedanstående grundstandard bekostas av föreningen gemensamt. Mot extra kostnad finns även möjlighet till tillval för den som önskar ändra eller komplettera grundstandarden. Tillvalen köps direkt av MZ till priser som offereras direkt till boende. Priser på de vanligaste tillvalen finns redovisade i den bifogade tillvalslistan. Bostadsrätthavare som önskar göra avsteg från den grund standard som föreningen erbjuder får tillgodoräkna avgående kostnad vid tillval.( Se tillvalslistan vad som är standard/tillval ) Exempel på frånval är återmontering av badkar, toalettstol och tvättställ. (om dessa är i gott skick och ej äldre än 5 år). Utställningen kommer att ordnas i källaren innan stambytet startar. Där visas det kakel, klinker, porslin, blandare etc som ingår i grundstandarden. Vid val av annat kakel och klinker än det som ingår får den boende tillgodoräkna sig en avgående kostnad (se tillvalslistan) för det standard kakel/klinker som ej nyttjas. Vid uppsättning av tillvalskakel/klinker som kräver extra arbete (t ex annat underlag, planering och/eller tillskärning) tillkommer en sättkostnad som boende står för. Kakelarbeten: Vägghörn fogas med antimögelbehandlad våtrumssilikon. Utåtgående hörn förses med hörnlist. Standardsättning i badrum: Vägg kakelsättes upp till tak, kakel 15cm*15cm valbar mellan 3 vita (blank, matt, vågig) samt 6 olika kulörer. Golv finns i 7 olika alternativ 10cm*10cm. Man kan välja till en bård eller om man vill ha en fondvägg i avvikande kulör. (inom föreskriven kakelserie) Fog färg som används är ljusgrå, men kan fås i annan kulör om så önskas.(vit fog rekommenderas ej då den lätt blir mörk/svart av smuts) Wc: Golv finns i 7 olika alternativ 10cm*10cm. Sockel av golvklinkers. Stänkskydd Frimärke ovan handfat. Ca: 600 bred x455 högt. (kakel 15cm*15cm valbar mellan 3 vita (blank, matt, vågig) samt 6 olika kulörer. Fog färg som används är ljusgrå, men kan fås i annan kulör om så önskas..(vit fog rekommenderas ej då den lätt blir mörk/svart av smuts)

5 5 Målning Wc. Väggar och tak målas. Karm, nya foder, insida dörrblad målas. Fanerad dörr lackas. Bad. Tak målas. Karm, nya foder, insida dörrblad målas. Fanerad dörr lackas. Ventilation. Ny tröskel i ek med ventilationspalt monteras. Nytt frånluftsdon. EL Ny strömbrytare samt ny belysningsglob wc/bad. Nytt spegelskåp IFÖ SP 6052, inkl. lysrörsarmatur och 230 V uttag ingår om man inte väljer att återmontera sitt gamla. (glob utgår vid val av badrumskåp med belysning) Nytt 2-vägsuttag placeras vid handfat. El-handdukstork installeras i badrum. Alla Badrum samt wc kan förses med golvvärme se tillvalslistan Rör Inom bad/duschrum och wc utförs synliga rördragningar för kv och vv med förkromade kopparrör. Avstängningsventiler monteras i bad, wc och kök. Befintliga badkar ersätts med nya. I övriga lägenheter installeras dusch som grundstandard och badkar som tillval. Sanitetsporslin, blandare och övrig utrustning: Se á-prislistan vad som ingår/standard i ert badrum Entreprenören ansvarar ej för att befintliga inredning eller badkar går att återmontera. Kök: I de fall kakel måste rivas för utbyte av installationer, eller där blandare är placerad på vägg så gäller följande: Ovan diskbänk och bänkskåp sätts nytt kakel 3 skift i höjdled. Vid spis sätts ytterligare ett skift bakom spis. Omfattning i länsled lika befintligt. Kakelplattor av samma fabrikat och serie som våtrum.

6 6 Tillval: Se medföljande tillvalslistan för vad som ingår/standard och ev. tillval som ni kan beställa. Vill ni ej ha några av tillvalen som finns i badrumsutställningen så kan vi rekommendera Höganäs, Centro kakel & klinker samt kakelspecialisten för val av kakel/badrumsarmaturer (duschset & kranar mm.) Varför? Höganäs, Centro samt kakelspecialisten är våra huvudleverantörer & av erfarenhet levereras bara A kvalitets produkter. Vi mäter, mängdar samt levererar produkten. Självklart ingår garantierna på produkterna. Priser Ordinarie butikspriser gäller. Vad innebär det om lägenhetsinnehavaren själv tillhandahåller materialet? Ni levererar. Materialet skall finnas tillhands i god tid så att det inte blir stopp i produktionen. Vi ansvarar ej för kvalitén samt garantier på produkterna. Vi mängdar samt mäter ej. Obs. Vid val av mosaik eller större kakelplattor än standard kan det behövas upprätning av väggarna i ert badrum (pris per badrum) samt tillkomma extra kostnader för sättning. Läggning av klinker golv som är större än standard utförs ej i fallande del runt brun ca 1m2. Adresser: Höganäs Kalsbodavägen BROMMA Centro Kakel & Klinker Svetsarvägen SOLNA Kakelspecialisten Arena vägen STOCKHOLM

7 7 Övrigt: Ommålning, byte av kök mm är arbeten som vi kan offerera och utföra i samband med övriga arbeten. Vill man ha en annan entreprenör för att göra arbetet i sin lägenhet, får man dock vänta till efter stambytet är klart. Och så några tips för en lyckad ombyggnad: Var övertydlig med dina tillval, framförallt om du vill ha en annan planlösning, annat kakel eller special på något sätt. Tänk igenom tillvalen ordentligt innan vi träffas för tillvalsmötet. Bra belysning! Glöm inte bra belysning ovan tvättstället, enbart spottar i tak ger skugga i ansiktet när du står vid tvättstället. Enbart belysning i badrumsskåpet räcker oftast inte, det blir för mörkt. Plocka undan i lägenheten, framför allt i hall och kök! Håll rent. Häng en plastpåse på hatthyllan och skriv post så lägger byggarna posten där. Det underlättar för oss och ni får rena kuvert mm. Lås ej sjutillhållarlåset när ni går på morgonen. Sätt upp en lapp på dörren som en påminnelse. Standardkaklet och klinkern är tidlösa och av hög kvalitet, du behöver inte kosta på extra för att få ett snyggt badrum. Borra inte upp krokar mm själv i badrummet, tätskiktet punkteras och garantier (10år på tätskikt) kan bli ogiltigt, förutom att du riskerar vattenskada BILTEMA säljer en typ av luftsluss med dragkedja som är att rekommendera vid igenplastning av dörrar som man har tänkt sig använda. Det ingår byte av alla blandare och porslin, det är du som medlem som förlorar på att inte byta ut sådan utrustning. Ska gamla vattenkranar behållas, måste de vara i bra kvalitet och ej äldre än 5 år, annars kommer de inte att återmonteras.

8 8 Projekt ansvarig: Tobias Ziethén Platsansvarig: Fredrik Sjölund Tillvalsansvarig: Tobias Ziethén Med vänliga hälsningar MZ BYGG Tobias Ziethén

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet Under stambytet Det praktiska arbetet med stambytesprojektet börjar med att vi noggrant dokumenterar och fotograferar de utrymmen vi skall arbeta i så att vi vet hur det ser ut före arbete påbörjas. Detta

Läs mer

Kvarteret Mullvaden i Mölndal. Marielundsgatan 1 23, Gustavsbergsgatan 2 8 Fredåsgatan 28. Renovering och modernisering

Kvarteret Mullvaden i Mölndal. Marielundsgatan 1 23, Gustavsbergsgatan 2 8 Fredåsgatan 28. Renovering och modernisering Kvarteret Mullvaden i Mölndal Marielundsgatan 1 23, Gustavsbergsgatan 2 8 Fredåsgatan 28 Renovering och modernisering Planerad renovering och modernisering Innehåll Planerad renovering och 3 modernisering

Läs mer

Vi levererar helhetslösningar

Vi levererar helhetslösningar R TM Vi levererar helhetslösningar Ett badrum är en helhet. Vi levererar den. Ett nytt badrum ska du leva med under lång som vi alla tycker oss ha för lite av. Men tar du dig att läsa vår broschyr, får

Läs mer

Information till Dig som planerar att köpa renoveringstjänster av Titania

Information till Dig som planerar att köpa renoveringstjänster av Titania Information till Dig som planerar att köpa renoveringstjänster av Titania Syftet med denna text är att Du som kund skall veta vad för slags tjänst Du köper av oss. Vår övertygelse är att man kan undvika

Läs mer

VARFÖR GÖR NI DET HÄR?

VARFÖR GÖR NI DET HÄR? Praktisk information INFÖR STAMBYTET Hej! I augusti, preliminärt den 10 augusti, kommer vi att påbörja stambytet på din gård. Vi börjar i port 21 och fortsätter port för port fram till 27:an. I detta brev

Läs mer

med våtrums- renovering STAM- BYTE

med våtrums- renovering STAM- BYTE med våtrums- renovering STAM- BYTE Förord Med denna idéhandbok vill vi ge praktiska tips om stambyte, renovering och ombyggnad av våtrum. Vi vänder oss i första hand till fastighetsägare och förvaltare,

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Föreningen och fastigheten - Att vara bostadsrättsinnehavare - Bostadsrättsföreningen Bildhuggaren 25-29

Innehållsförteckning. 1. Föreningen och fastigheten - Att vara bostadsrättsinnehavare - Bostadsrättsföreningen Bildhuggaren 25-29 Oktober 2007 1 Innehållsförteckning 1. Föreningen och fastigheten - Att vara bostadsrättsinnehavare - Bostadsrättsföreningen Bildhuggaren 25-29 2. Praktisk information - Elektricitet - Flyttstädning -

Läs mer

Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna

Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna MILJÖMÄRKT Renovering och modernisering www.diligentia.se 341 376 dat 2013-09-12 TRYCKSAK Spis med häll och inbyggd ugn,

Läs mer

FÖRENINGENS POLICYDOKUMENT

FÖRENINGENS POLICYDOKUMENT FÖRENINGENS POLICYDOKUMENT INNEHÅLLER POLICIES AVSEENDE: 1. - STÖRRE RENOVERINGAR I LÄGENHETER 2. - SÄKERHETSDÖRRAR/GALLERGRINDAR 3. VENTILATION OCH FÖNSTERTÄTNING 4. - UTHYRNING AV BOSTADSRÄTT I ANDRA

Läs mer

Välkommen som hyresgäst hos LEIFAB. Här har vi samlat en del goda råd, regler och trivseltips om inflyttning, boende och utflyttning.

Välkommen som hyresgäst hos LEIFAB. Här har vi samlat en del goda råd, regler och trivseltips om inflyttning, boende och utflyttning. Välkommen som hyresgäst hos LEIFAB Här har vi samlat en del goda råd, regler och trivseltips om inflyttning, boende och utflyttning. När du flyttar in En skön känsla av frihet... När du bor i en hyresrätt

Läs mer

Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar

Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Att bo i hyresrätt har många fördelar och det är vår förhoppning att du ska trivas

Läs mer

INFORMATIONSBLAD/ ORDNINGSREGLER

INFORMATIONSBLAD/ ORDNINGSREGLER INFORMATIONSBLAD/ ORDNINGSREGLER 2013 REGISTER Sidan 2 3. Styrelseinformation. Sidan 4. TV, Bredband, Passagesystem. Sidan 5. Parkeringsinfo, Festlokal. Sidan 6. Träningslokal, Biljard/Bordtennis lokal,

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning Välkommen...till din nya lägenhet och som hyresgäst hos Vänersborgsbostäder. Vi är glada för att du har valt oss som hyresvärd och vi hoppas att du kommer trivas i din lägenhet! Vi har en vision att vara

Läs mer

Det går att bygga vattenskadesäkert!

Det går att bygga vattenskadesäkert! VASKA-projektet har bevisen Det går att bygga vattenskadesäkert! Med VASKA-projektet får det anses bevisat att det med enkla medel och känd teknik går att bygga vattenskadesäkert. Resultatet har blivit

Läs mer

Stambyte med badrumsrenovering på sju dagar. Certifierat av SP, VTT och Sintef

Stambyte med badrumsrenovering på sju dagar. Certifierat av SP, VTT och Sintef Stambyte med badrumsrenovering på sju dagar Certifierat av SP, VTT och Sintef Det gäller att använda insidan Ett stambyte med badrumsrenovering är vida känt som en jobbig tid för den boende. Det bullrar,

Läs mer

Välkommen. Inreda sid 16-17 Borra och spika. Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags. Städa och vårda sid 18-21. Kontakt sid 6-7.

Välkommen. Inreda sid 16-17 Borra och spika. Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags. Städa och vårda sid 18-21. Kontakt sid 6-7. Välkommen Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags BESIKTNING STÄDNING ADRESSÄNDRING TILLVAL Kontakt sid 6-7 Kundcenter Bovärdar Hemsidan Felanmälan JOUR/Akuta fel Störningsjour Låsöppning Säkerhet sid 8-9 Hemförsäkring

Läs mer

Minnesanteckningar vid Boendemöte 2015-05-05

Minnesanteckningar vid Boendemöte 2015-05-05 Minnesanteckningar vid Boendemöte 2015-05-05 Mötet hölls i Bellmanhallen, Föreningsgården Larsberg, kl. 18.30-20.30, med ungefär 150 närvarande personer (några stående utanför salen). Från John Mattson

Läs mer

Sunt Förnuft i Brf. Fagotten

Sunt Förnuft i Brf. Fagotten Sunt förnuft i bostadsrättsföreningen Fagotten i Lund. Org- nr 716406-8129 www.fagotten.org Här följer en alfabetiskt ordnad sammanställning av det mesta man behöver veta för att bo i bostadsrättsföreningen

Läs mer

Till dig som bor på Vasagatan 9

Till dig som bor på Vasagatan 9 Juni 2012 Till dig som bor på Vasagatan 9 Snart är det dags att bygga om huset på Vasagatan 9. Sedan årsskiftet har vi genom nyhetsbrev informerat dig och dina grannar om planerna och hur de kommer att

Läs mer

Välkommen till Galären

Välkommen till Galären Välkommen till Galären Vi sammanställt, information och regler och några goda råd som gäller ditt boende. Vi hoppas att du ska trivas som hyresgäst hos oss. Välkommen till Galären Innehåll: Att flytta

Läs mer

BRF Valhallavägen 22

BRF Valhallavägen 22 BRF Valhallavägen 22 Information och trivselregler Innehåll BRF Valhallavägen 22... 1 Husets och föreningens historia... 3 Generellt om att bo i bostadsrätt... 3 Inflytt... 3 Årsavgift... 3 Stadgar...

Läs mer

HSB Bostadsrättsförening Taffelberget i Stockholm TAFFELBERGAREN A Ö

HSB Bostadsrättsförening Taffelberget i Stockholm TAFFELBERGAREN A Ö TAFFELBERGAREN A Ö OBS Uppgifter, t.ex. telefonnummer och entreprenörer, i denna skrift kan ändras efter hand. Senaste uppgifter finns alltid på www.taffelberget.se eller på anslagstavlorna i portarna.

Läs mer

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet Information från A Ö För oss som bor i Brf. Gumshornet Andrahandsuthyrning Anticimex Avgift Avlopp Balkonger Du måste ha styrelsens tillstånd för att hyra ut din lägenhet. Tillstånd till andrahandsuthyrning

Läs mer

Köpguide - Bostadsrätt

Köpguide - Bostadsrätt Köpguide - Bostadsrätt Innehåll Hur fungerar sidan BotillBo.se... 2 Hur fungerar lånelöfte... 2 Pant... 3 Lagfart... 3 Planritning... 3 Visning... 3 Begär föreningens årsredovisning:... 4 Undersökningsplikt...

Läs mer

110 000 badrumsbesiktningar visar. Ett av fyra badrum riskerar fuktskador

110 000 badrumsbesiktningar visar. Ett av fyra badrum riskerar fuktskador 110 000 badrumsbesiktningar visar Ett av fyra badrum riskerar fuktskador ANTICIMEX RAPPORT OM BADRUM I VILLOR JANUARI 2011 Ett av fyra villabadrum riskerar fuktskador Gamla plastmattor, otäta skruvhål,

Läs mer

Välkommen till Kopparslanten. Information och regler för boende.

Välkommen till Kopparslanten. Information och regler för boende. Välkommen till Kopparslanten Information och regler för boende. 2007 1 2 Brf. Kopparslanten, Kallhäll Det finns en mobiltelefon som vandrar mellan oss i styrelsen. Vi skall försöka ha den bemannad i annat

Läs mer

Information om dokumentet:...2. Praktiska detaljer...2. Ventilation allmänt:...3. Värmesystem:...3. Vatten & Avlopp:...4. Badrum:...

Information om dokumentet:...2. Praktiska detaljer...2. Ventilation allmänt:...3. Värmesystem:...3. Vatten & Avlopp:...4. Badrum:... Rekommendationer, skyldigheter och rättigheter, samt status och framtidsplaner för renoveringsarbete i den egna lägenheten och på gemensamma system i BRF Bernstorp Version 0.94 Gällande från 2015-04-21

Läs mer

Trivselregler för. BRF Sten Sture d.y.

Trivselregler för. BRF Sten Sture d.y. Trivselregler för BRF Sten Sture d.y. Innehåll Trivselregler- varför det?... 3 Andrahandsuthyrning... 4 Brandsäkerhet... 4 Fastighetsskötsel... 5 Försäkring... 5 Förvaltare... 5 Garageplatser... 5 Gården...

Läs mer

Majeldsvägen. vi renoverar ditt hus. frågor & svar om renoveringen. Så påverkar renoveringen dig. du väljer i din lägenhet

Majeldsvägen. vi renoverar ditt hus. frågor & svar om renoveringen. Så påverkar renoveringen dig. du väljer i din lägenhet Majeldsvägen vi renoverar ditt hus Så påverkar renoveringen dig Vi vill träffa dig för ett personligt möte du väljer i din lägenhet frågor & svar om renoveringen snart dags för renovering i ditt hus Vi

Läs mer

Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se

Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se Värt att veta 1 SERVICE OCH FELANMÄLAN Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.hasselbyhem.se Du hittar även kontaktuppgifter till felanmälan på anslagstavlan i din port.

Läs mer