Filipstads Familjecentral oktober 2013-december 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Filipstads Familjecentral oktober 2013-december 2014"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse för Filipstads Familjecentral oktober 2013-december 2014 På invigningsdagen den 22 oktober 2013 knöt vi våra band: BMM, BVC, SOC och Öppna Förskolan. Ett samarbete mellan Filipstads Kommun och Landstinget i Värmland.

2 Familjecentralens läge: Familjecentralen ligger i samma byggnad som Vårdcentralen Filipstad. Adressen är Vikhyttegatan 14. Befolkningsmängden i Filipstads Kommun var den 1 januari 2014: och den 31 december 2014: Antalet födda under 2014 var 102 I Filipstad finns 593 personer som bor i asylboenden Ingående verksamheter, bemanning och öppettider: De fyra benen: Barnmorskemottagningen (BMM) Barnavårdscentralen (BVC) Förebyggande Socialtjänst ( SOC) och Öppna Förskolan (ÖF) ligger i nära anslutning till varandra. På BMM och Ungdomsmottagningen arbetar: Barnmorskorna Eva-Lena Norder 100%, Linda Åkerström Wenneberg 80% samt Linda Martinsson 50%,Linda Martinsson började i juni då Sigbritt Torehammar gick i pension. På BVC arbetar :Distriktsköterskorna Elisabet Ulvforsen 80%, Gunilla Bäcksten 80%, Lena Ericsson 80% samt Pernilla Gunther 20%. På SOC och Ungdomsmottagningen arbetar: Kuratorerna /Familjebehandlarna Lena Kenttälä 100% och Jonas Rönnbro 100%. Marianne Malmström var under första månaden kurator från SOC men har sedan dess varit utlånad till Familjerätten. Ungdomsmottagningen vänder sig till ungdomar upp till 24 år och är öppen på torsdagar kl 14-16:30, Dropp-in-mottagning. På ÖF arbetar Förskollärare Annika Nilsson 100 % som även är samordnare och Förskole assistenten Annelie Johansson som arbetar 50%. Öppet tider på Öppna Förskolan: Måndagar: 9:30-13:30 barn 0-6 år Tisdagar: 9:30 13:30 barn 0-6 år Onsdagar: 9:30 13:00 Baby cafe 0-12 månader Torsdagar: 9:30 12:00 Spädbarnsmassage kurser, för barn 0-12 månader Torsdagar: 13:00 15:30 barn 0-6 år Fredagar: 9:30 12:30 barn 0-6 år

3 Möten Varje tisdag klockan 8-9 träffas hela arbetslaget och delger varandra information och planerar gemensamma aktiviteter. Varje vecka byter vi mötesledare och jordankare som ser till att vi håller oss till ämnet. Samordnaren är ständig sekreterare och ser till att dagordning och protokoll skrivs. Fyra gånger per år bjuder vi in våra chefer till husmötet. Styrgruppen består av Kerstin Karlsten Landstinget, Åsa Andersson Socialförvaltningen, Lena Löwbäck Förskoleverksamheten samt Samordnaren Annika Nilsson. Åsa har under året ersatt Pia Lindros. Styrgruppen har möten fyra gånger per år. Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet Att erbjuda en nära mötesplats med professioner som samverkar. Att stärka det sociala närverket runt barnen och deras föräldrar. Att stärka ett jämställt föräldraskap Att stimulera pappor att ta ut föräldraledighet. Att erbjuda lättillgängligt stöd och god service. Att vara ett kunskaps- och informationscentrum Att skapa arbetsformer där föräldrar och barn är delaktiga för att stärka och tillvarata föräldrarna som resurser. Våra lokala mål Att utveckla teamet Att utveckla grupp verksamhet Att sprida information om vår verksamhet Föräldragrupper BMM har sedan i februari 2014 startat sju föräldragrupper, det har erbjudits tre träffar. Målet med träffarna är att stärka föräldrarna i deras blivande föräldraskap genom ökade kunskaper och möjlighet till kontakt och gemenskap. Ämnen som tas upp i grupperna är: förlossningsförberedelse, amning, omställningen att bli förälder, information om spädbarnsmassage och verksamheten på Familjecentralen. BVC har sedan i maj 2014 startat tre föräldragrupper, alla har haft möjlighet att träffas minst fyra gånger. Alla grupper har startat med en Födelsefest, då har föräldrar med barn träffat all personal på Familjecentralen. Vi har bjudit på tårta för att fira barnens födelse. Därefter har föräldrarna fått möjlighet att prata förlossning med Barnmorskorna och Distriktsköterskorna.

4 Det har varit föräldraträff en gång i månaden och följande ämnen har tagits upp: amning, parrelationer, mat, måltidsrutiner, sömn, barnets utveckling, rim/ramsor, högläsning och föräldrarnas egna funderingar. Vi har även gjort egen barn-mat tillsammans. Föräldrarna har fått göra hand-fot-avtryck på sina barn. All personal på Familjecentralen har varit delaktiga i grupperna. Besök på Öppna Förskolan Fler och fler familjer hittar till vår verksamhet. Under året har minst 179 familjer besökt oss månad Totalt antal besökare varav barn varav män Varav nyanlända per dag Januari 18,2 9,4 2,0 0,8 Februari 23,8 12,2 2,7 3,5 Mars 22,5 12,0 1,9 1,6 April 24,1 13,4 1,6 2,9 Maj 24,3 13,0 2,3 1,2 Juni 21,8 11,7 2,0 2,3 Augusti 21,1 11,9 2,1 2,4 September 20 10,7 1,2 3,6 Oktober 28,5 14,9 2,5 5,2 November 27,8 15,0 2,2 7,3 December 23,1 11,9 2,5 4, Summa månad Summa av Barn Summa av Vuxna Summa av Män

5 BMM Under 2014 skrevs 118 gravida in, varav ca 40 % med tolkbehov. Antal besök av gravida var Preventivmedels besök innefattande provtagning och behandling för könssjukdomar var 838. Cellprovtagning 604 besök. På BMM finns läkare för de gravida en förmiddag i veckan. Ungdomsmottagningen har haft 544 barnmorskebesök. BVC Antal sköterskebesök under 2014 var 2039, inklusive hembesök och team-besök med läkare. SOC Under 2014 hade Kuratorerna 153 samtal på Ungdomsmottagningen. Fortbildning och utveckling Gemensamma planeringsdagar: september 2013 genomförde vi Team-bildar dagar tillsammans med Kerstin Twedmark. Den 5 nov 2013 och den 21 jan 2014 planerade vi och skrev färdigt våra mål. ÖF pedagog deltog i en Spädbarnsmassage-kurs i Stockholm den 5-8 maj 2014 och fick sitt certifikat den 14 augusti. Den 16 maj hade vi en dag med uppföljning av målen för verksamheten. Den 9 juni planerade vi Föräldragrupperna. Den 9 september hade vi en utvärdering/planerings eftermiddag. Gemensamma kurser: Den 19 september åkte vi på ett studiebesök till Åmåls Familjecentral. Den 20 november var vi allihop på Länsträffen för Familjecentraler på Carlstads Conferens Center. Det handlade om gifter i vår dagliga miljö, Selma studien. Samt kulturmöten på Familjecentralen. Den 8 december en föreläsning om Könsstympning. Verksamhetsbeskrivning Öppna Förskolan I samarbete med föräldrarna erbjuder vi en pedagogisk gruppverksamhet. Där det även ges möjlighet för både vuxna och barn att knyta kontakter. Det är nära till råd och stöd från våra olika professioner som även är inne på Öppna Förskolan bestämda tider under veckan. Här är barnet och leken i fokus, det ska vara roligt och stimulerande att komma. Vi försöker alltid att möta barn och föräldrar i hallen för att de ska känna sig välkomna. Vi försöker vara en bra förebild i samtalen med föräldrarna och visa på aktiviteter man kan göra med barnen. Här satsar vi i första hand på..

6 o Språket genom sång, musik, rytmik, ramsor, sagor och dramatiseringar. Samlingarnas upplägg styrs av barnens ålder, även av deras önskemål. o Skapande verksamhet i vår fina verkstad. Stimulera föräldrarna att skapa tillsammans med barnen och visa på olika tekniker och material. o Rörelse genom att vi har Mini-röris. Ordnar skogsutflykter med olika lekar. o Spädbarnsmassage är en viktig bit av vår verksamhet. På torsdagar 9:30-12 är det öppet för de som går kurs eller har gått. Alla får möjlighet till 10 massagetillfällen. På onsdagar 9:30-13 har vi öppet för barn 0-12 månader, Baby-café. Det är mycket välbesökt och många har uttryckt att det är en stund man längtar till. Här får man möjlighet att prata med oss och med andra föräldrar, vi passar på att prata mat, den viktiga kontakten mellan föräldrar-barn och mycket annat. Det är fantastiskt att se hur mycket barnen intresserar sig för varandra. Vi erbjuder fika till självkostnadspris. Flera gånger i veckan finns det färskt hembakat bröd. Det ska vara trevligt att komma till oss och nybakt bröd är väldoftande. Det har också stimulerat föräldrar till att börja baka. Vi har en second hand butik där föräldrar kan sälja sina barns urväxta kläder för ett billigt pris. Teman (Vi bjuder in föräldrar till olika aktiviteter/informationer på eftermiddagstid) Ansvarig personal: Pedagogerna och Kuratorerna. Under hösten 2013 hade vi följande aktiviteter: Skogsutflykt till Kalhyttan med skattjakt och korvgrillning. Matlagning: Barnmat en eftermiddag och Soppkokning en förmiddag. Bakning: Tunnbröd. Kurs i Tecken som stöd. Vid två tillfällen. Köp- och sälj-dag. Endast barn artiklar. Kommunens Konsumentvägledare Monica Andersson var inne och informerade om sin verksamhet. Sång stund varje dag. Mini-röris har vi haft ofta. En enkel gymnastik för de små.

7 Under våren 2014 hade vi följande aktiviteter: Sticka-virka-sy-träffar 1 gång i månaden. Syftet var att friska upp syslöjdsminnen och komma igång att fixa kläder mm till barnen. Vi har två symaskiner som föräldrar kan använda när som helst. Sång och musik varje dag. Dock teater 1 gång/ vecka samt Mini-röris 1 gång/vecka. Kyrkans Familjerådgivare Åse Bernling kom och berättade om sin verksamhet. Köp och sälj-dag. Endast barnartiklar. Rädda Barnen från Karlstad kom och berättade om sin verksamhet. Britta Eriksson från Friskvården kom och pratade om nyttig frukost och vikten av bra mat/motion. Vi gjorde egen musli och åt en riktigt bra frukost. Information angående föräldrautbildningen Comet. Startade föräldrakurs i Spädbarnsmassage. Sju föräldrar deltog. Torsdag 9:30-12 öppet endast för massage. Flera skogsutflykter med korvgrillning och lekar. Solprevention, hur vi skyddar oss från solens strålning. Den 2-3 juli hade vi ett Läger på Lertorpets kursgård för familjer. Det var mycket lyckat. Vi lagade mat, lekte, gick i skogen, tittade på djuren och pratade. Tre stora familjer följde med och sov över. Kuratorerna sov över tillsammans med familjerna.

8 Under hösten 2014 hade vi följande aktiviteter: Vi har fortsatt med Sticka-virka-sy, 1 gång i månaden. Sång och musik stunder varje dag. Dock-teater 1 gång/veckan samt Mini-röris. Tre nya massage-kurser har genomförts. 15 föräldrar har deltagit med sina spädbarn. Alla har fått en kurs på 5 g samt möjlighet till ytterligare 5 massagetillfällen, alla har fått ett gruppfoto. Kursen kostar 100:-. Torsdag 9:30-12 är det öppet för de som går kurs eller har gått kurs under året. Detta för att hålla massage-kunskaperna vid liv så att föräldrarna kan fortsätta att massera även när barnen blivit lite äldre. Under Hälsoveckan (vecka 40) hade vi gympa varje dag, visade en sockerutställning samt pratade barnmat. Lillevi Eriksson var hos oss och berättade hur man söker barnomsorg, regler mm. Loppis-dag med vinter-kläder och leksaker. Första hjälpen kurs i två omgångar. Flera skogsutflykter med grillning. Roligt att se att fler och fler följer med på utflykterna. Festligheter Ansvarig personal: alla på Familjecentralen. Vi firade Familjecentralens dag den 23 maj. En lyckad dag med många besökare. Polisen och Räddningstjänsten ställde upp och kom med sina fordon. Barnen fick undersöka och provsitta. Vi bjöd på fika och de som ville fick en fin ansiktsmålning. Vi hade Öppet Hus, klockan den 22 okt när vi firade vår 1-års dag. Mycket välbesökt. Vi firade bland annat med bullar, ballonger, fiskdamm och ansiktsmålning.

9 Samverkan Barn och Ungdomspsykiatrin (BUP) Barn och Ungdomshabiliteringen (Barn hab) Mödra-och barnhälsovårdens psykolog Logoped Dietist Friskvården Biblioteket Folktandvården Förskoleverksamheten / Skolan Barnhälsoteam IFO Konsumentrådgivaren Information om Familjecentralen Arbetsgruppen har tillsammans skrivit en broschyr som var klar till invigningen i oktober Även hemsidan var klar då. Där skrivs all aktuell information. I början av 2014 hade även Öppna Förskolan en egen broschyr. Samverkansavtal Vårt samverkansavtal gäller fram till Föreningen för familjecentralernas främjande. Vår Familjecentral är medlemmar i FFFF, Föreningen för familjecentralernas främjande. Visioner/mål för framtiden Vi ska utveckla våra föräldragrupper. Vi ska försöka få fler pappor att delta i våra grupper Vi ska arbeta aktivt med Barnkonventionen. Få föräldrar att bli medvetna om dess innehåll. Vi ska arbeta för att utveckla möjligheter för kulturellt utbyte mellan sociala och etniska grupper.

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2019 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Uppdraget sid. 3 3. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 3.1 Vision sid. 3 3.2 Familjecentralernas mål

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2017 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

1 Redovisning kommunalt aktivitetsansvar för ungdomar upp till 20 år

1 Redovisning kommunalt aktivitetsansvar för ungdomar upp till 20 år Barn- och utbildningsnämnden KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats o tid Ferlinrummet för sammanträde Tisdag 14 april 2015 kl 09.00 Justeringens plats och tid: BUN:s kansli fredag 17 april 2015 Justerare: ÄRENDEN:

Läs mer

Filipstads Familjecentral 2018

Filipstads Familjecentral 2018 Verksamhetsberättelse för Filipstads Familjecentral 2018 Ett samarbete mellan Filipstads Kommun och Landstinget i Värmland. Familjecentralens läge: Familjecentralen ligger i samma byggnad som Vårdcentralen

Läs mer

Filipstads Familjecentral 2017

Filipstads Familjecentral 2017 Verksamhetsberättelse för Filipstads Familjecentral 2017 Ett samarbete mellan Filipstads Kommun och Landstinget i Värmland. Familjecentralens läge: Familjecentralen ligger i samma byggnad som Vårdcentralen

Läs mer

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd:

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: Arbetsplan läsåret 17/18 Lidingö stads öppna förskola Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: I nära samarbete med de vuxna besökarna erbjuda barn en god pedagogisk gruppverksamhet samtidigt

Läs mer

Öppna förskolan Gläntan

Öppna förskolan Gläntan REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Öppna förskolan Gläntan Anette Tinnsten Rektor 2010-08-10 3. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning som preciserats i verksamhetens arbetsplan. 9. Redovisning

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2015/2016 Österängs öppna förskola

UTVÄRDERING Läsåret 2015/2016 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29 Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29 Plats: Kvarnsvedens Vårdcentral Ordförande: Rose-Marie Casselbrant, MVC Sekreterare: Maria Bäck, BVC Jakobsgårdarna Närvarande: Jenny Westergren

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Brukarundersökning 2011. Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr

Brukarundersökning 2011. Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr Brukarundersökning 2011 Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund och metod... 3 Resultat... 3 Förslag på förbättringar... 5 Diskussion... 6 Uppdatera innehållslistan

Läs mer

amiljecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på Familjecentral Andersberg

amiljecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på Familjecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på F En mötesplats! Fen är en hälsofrämjande plats för samspel där Gävle kommun och Region Gävleborg samordnar resurser för att underlätta för föräldrar att mötas

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

I detta nummer: Besöksadress: Mödrahälsovårdsenheten Landstingshuset Rosenborgsgatan Karlstad

I detta nummer: Besöksadress: Mödrahälsovårdsenheten Landstingshuset Rosenborgsgatan Karlstad I detta nummer: Examensarbetet, Lite av varje s 03 Två riktiga rariteter s 04 Familjecentral i Torsby s 05 Ny medarbetare s 06 STI-mottagningen s 07 Hbtq-kompetens s 08 Kalendarium s 09 Tratten är en informationstidning

Läs mer

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Definition av familjecentral Enligt socialstyrelsen är en familjecentral, samordnade och samlokaliserade enheter för : Mödrahälsovård Barnhälsovård

Läs mer

marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn

marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn Familjecentralen i Vårby Gård Familjecentral i den mångkulturella förorten Huddinge kommun Mångkulturell storstadsförort

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2014/2015

UTVÄRDERING. Läsåret 2014/2015 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL

SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL mellan Landstinget i Värmland och Forshaga kommun 1. Inledning Familjecentrum är en familjecentral, en byggnad med mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och förebyggande

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Öppna förskolan

Kvalitetsgaranti - Öppna förskolan ÖPPNA FÖRSKOLAN Sid 1 (5) Giltig 2016 - E n m ö t e s p l a t s för f ö r ä l d r a r o c h små b a r n ( 0-5 å r ) so m t i l l sa m m a n s u t for skar världen, k ny t e r ny a soc i a l a ko n t a

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019

UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Kramforsmodellen En av vägarna för en lyckad integration för asylsökande barnfamiljer

Kramforsmodellen En av vägarna för en lyckad integration för asylsökande barnfamiljer Kramforsmodellen En av vägarna för en lyckad integration för asylsökande barnfamiljer När en asylsökande barnfamilj med barn 0-6 år kommer till Kramfors kommun, så önskar vi ta emot dem på bästa sätt.

Läs mer

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum Barn & Familj Våren 2013 Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum MARIA FÖRSAMLING ÖPPEN FÖRSKOLA Mötesplats för vuxna med barn i alla åldrar. Man kommer och

Läs mer

Älvsjö Öppna förskola

Älvsjö Öppna förskola K V A L I T E T S G A R A N T I Älvsjö Öppna förskola Sid 1 (5) Öppna förskolan är öppen på heltid, med en heltidsanställd förskollärare och en på 80 %. Ledningen utgörs av förskolechef inom Solbergaskogens

Läs mer

Familjecentralen. - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration

Familjecentralen. - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration Familjecentralen - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration Samverkan mellan Barnhälsovård Barnmorskemottagning Öppen förskola Socialtjänst. i samma lokaler. Vad är en familjecentral? Ibland

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015 Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland 2018 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10,

Läs mer

Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan.

Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan. Lokal arbetsplan verksamhetsåret 2015 2016 151118 Förskolan Regnbågen avdelning Solen, Månen, Stjärnan 1 Vår förskola Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan.

Läs mer

I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig

I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig i din föräldraroll Att vara förälder är för det mesta

Läs mer

Förebyggandevecka på Fabriken.

Förebyggandevecka på Fabriken. Förebyggandevecka på Fabriken. Välkommen till gratis föreläsningar om socialtjänstens förebyggande arbete i år med fokus på tjejer! 20 24 november bjuder och Familjecentralsenheten in till Fabriksgatan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Familjecentral i Hedemora

Familjecentral i Hedemora Familjecentral i Hedemora Verksamhetsberättelse 011 Babycafé Öppna förskolan Foto: Elisabeth Willborg Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen, elevhälsan Landstinget Dalarna Hedemora barnavårdscentral

Läs mer

UTVÄRDERA FÖR ATT BLI ÄNNU BÄTTRE!

UTVÄRDERA FÖR ATT BLI ÄNNU BÄTTRE! Modell för Verksamhetsplan/ berättelse för FAMILJECENTRALER UTVÄRDERA FÖR ATT BLI ÄNNU BÄTTRE! -Sätra Bruk Ann-Charlotte Lilja- verksamhetsutvecklare centrala Barnhälsovården, Familjecentral- Region Jönköpings

Läs mer

Välkomna till. 24 januari kl

Välkomna till. 24 januari kl Välkomna till 24 januari kl 18.00 19.00 Rektor Monika Blom monika.blom@lundby.goteborg.se Tel: 031 3667220 Biträdande rektor Malin Andersson malin.2.andersson@lundby.goteborg.se Tel: 0707 805265 Pedagoger

Läs mer

Information om föräldrakooperativet. Montessoriförskolan Solen

Information om föräldrakooperativet. Montessoriförskolan Solen Information om föräldrakooperativet Montessoriförskolan Solen Välkommen till Montessoriförskolan Solen! Varmt välkommen till föräldrakooperativet Montessoriförskolan Solen vackert belägen i natursköna

Läs mer

Välkommen till Varvets förskola

Välkommen till Varvets förskola Välkommen till Varvets förskola 2010/2011 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper

Habiliteringen. i Blekinge. Program. Våren 2014 2015. Utbildning Grupper Habiliteringen i Blekinge Våren 2014 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv Komigång Nybörjarkurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har Kommunikationssvårigheter. Syftet

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen Filipstad Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen Filipstad Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen Filipstad Friskvården i Värmland 2015 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10,

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Kvalitetsredovisning år 2013/2014

Kvalitetsredovisning år 2013/2014 1 (8) Kvalitetsredovisning år 2013/2014 Kvalitetsredovisningen är en viktig del i förskolans kvalitetsarbete. Redovisningen visar hur långt vi har kommit i vår strävan mot målen och hur vi arbetar med

Läs mer

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG/PREVEN TIONSENHETEN SID 1 (5) 2008-03-27 ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER Projektstart Projektet Sköra föräldrar startade den 31 augusti 2007

Läs mer

Kvalitetsgaranti Öppna förskolan

Kvalitetsgaranti Öppna förskolan ÖPPNA FÖRSKOLAN Sid 1 (6) Giltig 2015 Genom öppna förskolan erbjuds familjer möjlighet att möta andra föräldrar och barn. Här erbjuds en planerad pedagogisk och social verksamhet vars innehåll påverkas

Läs mer

Välkommen till. Malsta förskola

Välkommen till. Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98/10) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång

Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Föräldrautbildning i kommunikation AKKtiv grundkurs KomIgång Målgrupp: KomIgång passar föräldrar till barn i förskoleåldern (0-6 år) som har kommunikationssvårigheter. Anhöriga kan delta i mån av plats.

Läs mer

Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt

Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt 0-5 år 6-12 år 13-18 år Specialist Småbarnsgruppen Freja ASQ Home intervju Home intervju Repulse Cool kids Repulse LFT, Ledarskapsutbildning för tonårsföräldrar

Läs mer

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Trygg i Norrtälje kommun Trygg i Norrtälje kommun är ett samarbete mellan Norrtälje kommun, Hallstaviksnätverket,

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Temagrupp barn- och unga 2016-11-28 Handlingsplanen för NOSAM Lundbys temagrupp barn och unga för 2017 är ett levande dokument och uppdateras löpande under året. NOSAM`s

Läs mer

Habiliteringen i Blekinge

Habiliteringen i Blekinge Habiliteringen i Blekinge Hösten 2015 Program Utbildning Grupper 1 AKKtiv KomHem-fördjupningskurs i kommunikation Målgrupp: Föräldrar till barn i åldern 0-12 år, som har kommunikationssvårigheter och där

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2012/2013

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2012/2013 Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan läsåret 2012/2013 Organisation Personal Rektor: Gunilla Falk. Förskollärare: Sofia Gladewitz 100% och Helena Fridsson 70%. Övrig personal: Ulrika Bergman

Läs mer

Familjecentraler Brukarundersökning 2010

Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Stöd från personal... 4 Frågor... 4 Råd och stöd... 4 Olika delar samlade i samma lokal...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Stavsborgsskolans fritidshem Eken. Barnen i fokus - hela dagarna

Stavsborgsskolans fritidshem Eken. Barnen i fokus - hela dagarna Stavsborgsskolans fritidshem Eken Barnen i fokus - hela dagarna Aktivitetstavlan Barnen väljer varje dag efter mellanmålet vilken aktivitet dom vill göra och på tavlan finns alltid 3-5 val. aktiviteterna

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2015/2016

Kvalitetsredovisning Läsåret 2015/2016 Kvalitetsredovisning Läsåret 2015/2016 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar

Läs mer

Föräldrastöd i Angered en översikt

Föräldrastöd i Angered en översikt Föräldrastöd i Angered en översikt 0-5 6-12 13-18 Specialist Spädbarnsgruppen, Angered Spädbarns, Hjällbo Oliv/trappan Strategi (ADHD) IBS-skola Tematräffar Arbete med närvaro i skolan Oliv/trappan Strategi

Läs mer

Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt

Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt 0-5 år 6-12 år 13-18 år Specialist Småbarnsgruppen Freja ASQ Home intervju Home intervju Repulse Cool kids Repulse LFT, Ledarskapsutbildning för tonårsföräldrar

Läs mer

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Trygg i Norrtälje kommun Trygg i Norrtälje kommun är ett samarbete mellan Norrtälje kommun, Hallstaviksnätverket,

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Förskolan Västanvind Västanviks Folkhögskola Winterommesväg 5 793 92 Leksand tel: 0247-64134 även text Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987

Läs mer

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING Kvalitetsredovisning för 2009 Arkens förskola Höllvikens församling. Beskrivning av verksamheten. Förskolan Arken består av 27 barn i åldrarna

Läs mer

Ansökan från Vårdcentralen Smeden om bildande av en familjecentral

Ansökan från Vårdcentralen Smeden om bildande av en familjecentral Barn- och utbildningsnämnden 2017-10-16 1 (3) Barn- och utbildningsförvaltningen Stöd och utvecklingsenheten SOCN/2017:122 Katarina Andersson, 016-710 1086 Socialnämnden Ansökan från Vårdcentralen Smeden

Läs mer

Dags att välja Barnavårdscentral

Dags att välja Barnavårdscentral Dags att välja Barnavårdscentral Grattis till ditt föräldraskap! Nu har du möjlighet att välja Barnavårdscentral I denna broschyr kan du läsa hur vi kan hjälpa dig och hur du ska göra för att lista ditt

Läs mer

Välkomna till Midgårds förskola!

Välkomna till Midgårds förskola! Välkomna till Midgårds förskola! Midgårds förskola är en förskola för barn i åldern 1-5 år. Vi finns på Östergatan 24 som ligger centralt med närhet till allt. Förskolans verksamhet bedrivs i stora ljusa

Läs mer

Kalendarium för Höstterminen 2017 Ösmo och S. Lokalen finns på Vika skola, ingång från stora sko VÄLKOMNA!

Kalendarium för Höstterminen 2017 Ösmo och S. Lokalen finns på Vika skola, ingång från stora sko VÄLKOMNA! Kalendarium för Höstterminen 2017 Ösmo och S Från och med den 30/ 10 kommer vi ha vår verk Lokalen finns på Vika skola, ingång från stora sko VÄLKOMNA! Augusti vecka 33 Stängt 15-18/8 Tisdag 9.00-11.30

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Minnesanteckning från Förskolan Gläntans föräldramöte 20140317

Minnesanteckning från Förskolan Gläntans föräldramöte 20140317 Minnesanteckning från Förskolan Gläntans föräldramöte 20140317 Malin hälsar alla välkomna och personalen presenterar sig. Vi nämner också Annika vår lokalvårdare, Jonny som är vaktmästare och kommer med

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012

Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen. Läsåret 2011 2012 Systematiskt kvalitetsarbete för Förskolan Kohagen med avd Kohagen och Kalvdansen Läsåret 2011 2012 Arbetslaget som omfattas Kvalitetsarbetet omfattar arbetslaget vid Förskolan Kohagen och Kalvdansen.

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Välkommen att delta på Hälsoveckan. Alla aktiviteter är gratis om inte annat anges. En del aktiviteter kräver föranmälan.

Välkommen att delta på Hälsoveckan. Alla aktiviteter är gratis om inte annat anges. En del aktiviteter kräver föranmälan. N A K C E V O S L Ä H 12 0 R2 D E B TA TO SS CK E V Å K OR O B, 21 ÄSTER 5 1 V 2: EL D 4 DS A A ST Välkommen att delta på Hälsoveckan. Alla aktiviteter är gratis om inte annat anges. En del aktiviteter

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014 Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland 2017 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10,

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 1 2 (5) Regelbok för Barnhälsovården 5.5.1 Bakgrund Barnhälsovården inom vårdcentralen ska aktivt erbjuda ett generellt program med hälsoövervakning, regelbunden sköterskekontakt

Läs mer

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016 Verksamhetsplan för Vendestigens Förskola och Skola AB's Fritidsverksamhet 2015-2016 Fritidshemmet ska erbjuda en meningsfull fritid. En förutsättning för att barnen ska uppleva fritiden som rolig och

Läs mer

Kartläggning utifrån principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler

Kartläggning utifrån principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Marie Gustafsson 2012-01-16 Sida 1 (3) Kartläggning utifrån principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler Uppdraget Vilgotgruppens arbetsgrupp för barn-

Läs mer

Kom in och hälsa på, så berättar vi mera!

Kom in och hälsa på, så berättar vi mera! Träffpunkt Ålem Håller öppet för Dig! Kom in och hälsa på, så berättar vi mera! ÖPPETTIDER med personal Måndag.08.00 16.00...08.00 14.00 Onsdag..08.00 16.30...08.00 16.00 Lokalen finns tillgänglig andra

Läs mer

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Förskolan

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 på Kvarnsvedens vårdcentral Närv: Per-Olof Rosendahl, socialpsykiatrin, Claudia Engman, BVC-psykolog Domnarvets vc, Gerd Edström, socialtjänsten,

Läs mer

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 14-02-10

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 14-02-10 Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 14-02-10 Plats: Gemensamma krafter Närvarande: Lena Ingels BVC Vårdcentral Kvarnsveden, Catharina Henningsson, Gemensamma krafter, Ros-Mari Casselbrant

Läs mer

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik

Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Information om förebyggande insatser och stöd för barn, ungdomar och föräldrar i Hallstavik Trygg i Norrtälje kommun Trygg i Norrtälje kommun är ett samarbete mellan Norrtälje kommun, Hallstaviksnätverket,

Läs mer

Inspiration till Bamses må bra tidning

Inspiration till Bamses må bra tidning Inspiration till Bamses må bra tidning Inspirationen är sammanställd av personal vid Förskolorna i Dals-Eds kommun. Förslag till arbetsgång Informera föräldrar om projektet och Bamses må bra tidning och

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Arbetsplan för. förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2011/2012

Arbetsplan för. förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2011/2012 Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan läsåret 2011/2012 Organisation Personal Rektor: Gunilla Falk. Klassföreståndare: Kristina Jonsson Rosell 100% och Helena Fridsson 70%. Övrig personal: Thomas

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Uppföljning av familjecentrerat arbetssätt - ett samarbete mellan mödravårdscentral (MVC), barnavårdscentral (BVC), öppen förskola och råd och

Uppföljning av familjecentrerat arbetssätt - ett samarbete mellan mödravårdscentral (MVC), barnavårdscentral (BVC), öppen förskola och råd och Uppsala KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Gunilla Oltner 2012-04-04 BUN-2012-0125 Barn- och ungdomsnämnden Uppföljning av familjecentrerat arbetssätt - ett samarbete

Läs mer

Öppen förskola. Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. kulansoppnaforskola@live.se

Öppen förskola. Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. kulansoppnaforskola@live.se Öppen förskola Höstterminen 2014 Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Hemsida: www.lund.se/kulan Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson.

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Minnesanteckning SUF möte 7 februari 2013 Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Genomgång av minnesanteckningarna från SUF mötet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. FörskolanVillekulla. Avdelning Masken Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 FörskolanVillekulla Avdelning Masken Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer