Filipstads Familjecentral 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Filipstads Familjecentral 2018"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse för Filipstads Familjecentral 2018 Ett samarbete mellan Filipstads Kommun och Landstinget i Värmland.

2 Familjecentralens läge: Familjecentralen ligger i samma byggnad som Vårdcentralen Filipstad. Adressen är Vikhyttegatan 14, Filipstad. Befolkningsmängden i Filipstads Kommun den 1 januari 2018 var ca Ingående verksamheter och bemanning: De fyra benen: Barnmorskemottagningen (BMM) Barnavårdscentralen (BVC) Förebyggande och Stöd (FoS) och Öppna Förskolan (ÖF) ligger i nära anslutning till varandra. På BMM arbetar Barnmorskorna: Eva-Lena Norder 80%, januari-juni: Linda Åkerström Wenneberg 75 % Ulrika Wiker 80 %. September-december Monica Ehrsson 100 % Där ingår även ungdomsmottagningen. På BVC arbetar Distriktsköterskorna: Lena Eriksson 100 %, Astrid Ekeberg 100 %, Diana Engholm 100% samt från november Barnsjuksköterskan Mia Östergren 80 % På FoS arbetar: Kuratorerna/Familjebehandlarna Lena Kenttälä 100 % och Jonas Rönnbro 80 %. De arbetar även som kuratorer på ungdomsmottagningen och skriver faderskap. På ÖF arbetar Förskollärare Annika Nilsson 100 % som även är samordnare och Förskole assistent Annelie Johansson som arbetar 50 %. Möten: Varje tisdag klockan 8:30 9:30 träffas hela arbetslaget och delger varandra information och planerar det gemensamma arbetet. Samordnaren är ständig sekreterare och ser till att dagordning och protokoll skrivs. Fyra gånger per år planerar/utvärderar vi vårt arbete och våra mål. Minst två gånger per år har vi yrkesträff där varje yrkesgrupp planerar för sin del i Familjecentralen. Fyra gånger per år bjuder vi in våra chefer till husmötet. Styrgruppen består av Kerstin Karlsten verksamhetschef på Landstinget, från januari till mars: Ingela Dullum verksamhetschef /Förebyggande och stöd, Filipstads Kommun. Från juli till december: Birgitta Jansson elevhälsochef, Filipstads Kommun. Samordnare/förskollärare Annika Nilsson samt ytterligare en representant från Familjecentralen. I år har distriktsköterskan Diana Engholm deltagit. Styrgruppen har möten fyra gånger per år. Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet: Att erbjuda en nära mötesplats med professioner som samverkar. Att stärka det sociala närverket runt barnen och deras föräldrar. Att stärka ett jämställt föräldraskap Att stimulera pappor att ta ut föräldraledighet. Att erbjuda lättillgängligt stöd och god service. Att vara ett kunskaps- och informationscentrum Att skapa arbetsformer där föräldrar och barn är delaktiga för att stärka och tillvarata föräldrarna som resurser.

3 Våra lokala mål: Under 2018 har alla Värmlands Familjecentraler arbetat med ett verktyg som är framtaget av Kunskapscentrum för jämlik vård, Koncernkontoret, Västra Götalandsregionen. Verktyget En förälder blir till består av fyra teman: Jämställt föräldraskap, Stjärnfamiljen, Kulturell medvetenhet samt Psykisk hälsa. Vi har tillsammans arbetat med materialet på våra husmöten samt fyra halvdagar under året. Tankar och idéer som kommit fram under arbetet: Jämställt föräldraskap: Vi har sett över inbjudningar, kallelser, väntrum och sms-listor så båda vårdnadshavarna är inkluderade. Stjärnfamiljen: ett begrepp som inkluderar alla familjer. Vi har funderar på vilka ord vi använder och kontrollerat material som vi delar ut så alla familjer känner sig inkluderade. Kulturell medvetenhet: att lära känna sig själv och förstå sina egna tankar och reaktioner. Vad behöver vi känna till och förstå för att kunna bemöta och vårda barn och barns familjer på lika villkor? Vi har och ska fortsätta att läsa artiklar och böcker om olika kulturer och delger varandra på våra möten. Psykisk hälsa: hur kan vi stödja föräldrar så barnen får en bra start i livet. Vi ska vidareutveckla Föräldrautbildningen med focus på psykisk hälsa. Jobba fram ett utökat hembesöksprogram (enligt Rinkebymodellen) där även barnmorskor och socionom deltar i BVC:s hembesök. Fortbildning: Gemensamma planeringsdagar: sammanställning av vårt arbete med: En förälder blir till. 21 februari 27 mars 26 september 28 november fortbildningsdagar: FFFF:s konferens i Linköping den 16 maj: Att utveckla föräldraförmågan, BVC, FoS och ÖF deltog. Konferens i Stockholm 16 och 17 oktober: Värna våra yngsta. FoS och ÖF deltog. BVC-sköterskorna har fortbildat sig i: FaR (Fysisk aktivitet på recept) Unga mammor i Örebro, Våld i nära relationer och utbildning om tobak. Lisbeth Pippings föreläsning om föräldrar med kognitiva svårigheter, BMM, BVC och FoS deltog. BVC deltar i nätverksträffar så som Hälsa barn och ungdomar i Filipstads kommun, Våld i nära relationer Filipstads kommun, Livets tråd, amningsråd i Värmland samt Barnhälsovårdsdagar i Värmland. BMM har deltagit i de utbildningsdagar för barnmorskor i öppenvården som erbjudits av Mödravårdsenheten i landstinget. Gemensamma möten: Varje tisdag klockan 8:30 9:30 har vi husmöte.

4 Föräldrautbildning: Vi har våra träffar på Öppna Förskolan. Fika erbjuds varje gång till självkostnadspris. Alla grupper har en sms-grupp, där skickar vi påminnelse om tid och tema och föräldrar kan lämna återbud via sms. Där finns också möjlighet för föräldrar att ha kontakt. Flera av grupperna har blivit väl fungerande och träffas även utanför vår verksamhet. För att få med fler pappor att delta i grupperna har vi senarelagt vissa träffar. Tiden är då klockan istället för klockan Det gäller främst de träffar då man pratar relationer. Vi planerar att starta föräldragrupperna under graviditetsveckorna Träffarna sker regelbundet fram tills barnet är ca 1 år. BMM startar upp grupperna och pratar om förlossningen, smärtlindring, amning och anknytning. BVC är med och pratar om första tiden hemma med barnet, socionomerna pratar om att bli en förälder och pedagogen berättar om Familjecentralen och spädbarnsmassage-kursen. När alla barn är födda har vi en Födelsefest där all personal deltar och presenterar sig. Därefter tar BVC vid och har teman som: egen vård, barnsjukdomar och barnmat. Socionomerna pratar om Att bli en familj, måltidsrutiner och Föräldrastrategier. Pedagogen pratar om språkutvecklingen, rim, ramsor och högläsning. Där deltar även barnbibliotekarien och ger barnen en bok. Under 2018 har vi haft 5 grupper igång med 52 deltagare. Antalet träffar är 11. Föräldragrupp med en Somalisk kulturtolk: Nyhet för året är att vi startat en föräldragrupp med somalisk kulturtolk. Den startade i december och skall fortsätta under Nio föräldrar deltog. Målet var att berätta om hur det är att vara förälder i Sverige. Föräldrarna som kom hade många frågor. Föräldrarnas utvärdering av föräldrautbildningen: Under 2018 har föräldrar fyllt i en utvärderingsblankett. Den visar att föräldrarna är mycket nöjda med föräldrautbildningen. Föräldrar har påpekat att det har varit betydelsefullt med den information de fått och viktigt att träffa andra föräldrar. Många önskar att träffarna ska fortsätta och att man önskar uppföljning när barnen blivit äldre. Det skulle vi också önska men tiden finns tyvärr inte idag. Kurs i Spädbarnsmassage: Erbjuds till alla föräldrar. Det är 7 kurstillfällen, föräldrarna får en bok, häfte, olja och ett gruppfoto för en kostnad av 75 kronor. Ansvarar gör pedagogen som är certifierad spädbarnsmassör. Under året har det varit 9 kurser i Spädbarnsmassage med sammanlagt 51 deltagare. I varje grupp har vi haft föräldrar med annat modermål. Sex pappor har deltagit. Vi har litteratur på svenska och arabiska. Föräldrarna fyller i en utvärderingsblankett efter kursen. Det är mycket positiva svar från föräldrarna. Många känner sig säkrare som förälder efter kursen.

5 Statistik: Barnmorskemottagningen (BMM): År 2018 skrevs 106 gravida in på barnmorskemottagningen. Det lägsta antalet på många år. Barnavårdscentralen (BVC): Antal inskrivna barn 2018 var 886 varav 120 nyfödda. Antalet öppenvårdsbesök under 2018 var 3574, antal hembesök till nyfödda var 76 och 8 månaders besök var 35. Förebyggande och stöd (FoS): I rollen som familjebehandlare har vi träffat 32 familjer under året. I rollen som kuratorer på familjecentralen har vi träffat 17 föräldrar. Vissa familjer/föräldrar har vi träffat någon enstaka gång och andra familjer/föräldrar har vi träffat regelbundet under hela året. På ungdomsmottagningen har vi som kuratorer haft 75 samtal samt sex studiebesök av grundskoleelever. På uppdrag av socialtjänstens familjerätt har vi skrivit 61 faderskap. Öppna förskolan (ÖF): Besök på Öppna förskolan: antal per dag i snitt under året. Ny vux och ny barn betyder nyanländ. Snitt 20,00 18,00 16,00 14,00 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 Totalt Vuxna Kvinnor Män Barn Ny vux Ny barn

6 Verksamhetsbeskrivning Barnmorskemottagningen (BMM): Ansvarar för övervakning av graviditet, preventivmedelsrådgivning, cellprovtagning samt provtagning för könssjukdomar och behandling av klamydia. Barnmorskemottagningen erbjuder vid behov läkarbesök för de gravida. Då vi har en läkare från Allmänmedicinska läkarmottagningen knuten till mottagningen 2 timmar per vecka. Vid behov har vi samarbete med kommunens Öppna missbruksvård, Kvinnojour med flera. En barnmorska är representant i Läns gruppen för Familjecentralerna i Värmland. Ungdomsmottagningen (UM): UM har Drop-in mottagning varje torsdag eftermiddag från tonår upp till 25 år. På plats finns barnmorskor och kuratorer. Huvudsakliga arbetsuppgifter är preventivmedelsrådgivning, provtagning för könssjukdomar och samtal. På grund av läkarbrist kunde inga tider erbjudas under första halvåret. Vid behov har besök till läkare ordnats på annat sätt. Från september till december har två läkartider per vecka funnits. Under våren har sex klasser från årskurs 8 varit på studiebesök till mottagningen med syfte att de ska lära känna mottagningen, få veta vilka vi är och vad de kan få hjälp med. Personalen på ungdomsmottagningen har ett samarbete med skolpersonal (biologilärare, skolsköterskor) för att samtala om sesamundervisning. Syftet är att få kunskap om varandras insatser och ge ungdomarna så bred utbildning som möjligt i ämnet. Barnavårdscentralen (BVC): Arbetar med att stödja föräldrarna i ett aktivt föräldraskap. Upptäcka och förebygga psykisk, fysisk och social ohälsa. Vi träffar alla barn enligt nationella Barnhälsovårdsprogrammet Vi gör hemsök till nästan alla nyfödda barn i kommunen, nytt är också att vi gör hembesök till barn som är 8 månader. Vi är en av de få BVC i Värmland som startat upp 8 månaders hembesöket. Vi har under det första levnadsåret frekventa besök med barn och föräldrar. Vi har täta besök där vi bland annat uppmuntrar till amning och påtalar vikten om att få växa upp i en rökfri miljö. Barns utveckling följer ett visst mönster, på så sätt kan vi informera om barnsäkert och ge föräldrar kunskap om att barnsäkra barnets närmiljö. Barns mat och sömnvanor är ett ämne som tas upp vid varje besök. När barnet är 8 veckor har vi ett samtal med mor om hur hon mår, då både graviditet och förlossning innebär en stor omställning i livet. Vi använder ett frågeformulär och utefter hur mor svarar har vi möjlighet att erbjuda samtalsstöd via mödra- och barnhälsovårdens psykolog. Vid samma besök får även mamman en fråga om våld i nära relationer. När våld förekommer i familjen minskar föräldrars möjligheter att tillgodose barnets behov av trygghet. BVC kan genom detta vägleda familjer till hjälp. Vi erbjuder alla nyanlända barn från andra länder som kommer till vår kommun hälsobesök på BVC. Vi har stor vana att arbeta tillsammans med tolk Vi undersöker barnets tillväxt och utveckling utefter ålder. Vi gör en vaccinationsanamnes på varje barn, utefter vad barnet har fått för vaccinationer i sitt hemland. Vi

7 komplettera sedan så att alla barn har samma vaccinationsstatus för att ingå i det nationella vaccinationsprogrammet. Barn födda 2017 erbjuds vaccin mot rotavirus. Rotavirusinfektion är den vanligaste orsaken till allvarlig mag-tarminfektion hos små barn. Viruset är mycket smittsamt. Vaccinet ges i droppar i munnen vid två tillfällen. Vi följer också barnets talutveckling och förmåga till socialt samspel med andra barn. När vi träffar barn med svårigheter kan vi i samråd med föräldrar och förskola boka en tid för barnhälsoteam. Vid sista besöket vid 5 år gör vi tillsammans med föräldrarna en sammanfattning att lämna över till skolsköterskan på aktuell skola. Studerande sjuksköterskor, vårdadministratörer och läkare hospiterar hos oss på BVC. Vi har två läkare på BVC, Sanna Carlstedt distriktsläkare och Lars Häggblom överläkare från barnkliniken. I vårt arbete träffar vi även barn och föräldrar som gör att vi hyser oro, vi gör då sociala anmälningar och samverkar med socialförvaltningen. Detta samarbetet har ökat markant då vi upptäcker fler barn och familjer som far illa. Ett stort antal barnfamiljer flyttas runt i Sverige. I Filipstad har under året många skrivit in och skrivits ut och på så sätt har vi samarbetat med BVC i hela Sverige. Att eftersöka journaler och överrapportera familjer till nya BVC, är ett stort administrativt arbete för oss och mycket slitsamt för familjerna. Startat upp ett nära samarbete med biblioteket i Filipstad, vi uppmuntrar föräldrar att läsa för sina barn och lämnar vid 3 månader Barnets första bok, vid hembesöket 8 månader Knacka på och vid 1 år får föräldrar en tygkasse med information från biblioteket. Vid 5 år får barnen en bok från Generation Pep, Fiffiga kroppen som vi använder vid hälsosamtalet. Vi samarbetar även med folktandvården som har gett gott resultat. Förebyggande och stöd (FoS): Socionomerna inom förebyggande och stöd har flera arbetsuppgifter som alla vävs in i Familjecentralens arbete. Vi arbetar förebyggande som: kuratorer på familjecentralen. När vi är kuratorer på familjecentralen träffar vi enskilda föräldrar eller familjer som vill få stöd och råd, dessa möten kan ibland övergå till att bli familjebehandling. kuratorer på ungdomsmottagningen På ungdomsmottagningen har vi enskilda samtal med ungdomar, men även studiebesök av Filipstads åttonde klassare samt utåtriktat arbete som t.ex. besök på skolor eller deltagande på Oxhälja. familjebehandlare på uppdrag från familjer själva. Arbetet som familjebehandlare handlar bl.a. om regler, rutiner och kommunikation. Oftast sker dessa uppdrag hemma hos familjerna i deras reella miljö. Vi arbetar även som: familjebehandlare som en insats efter avslutat utredning från IFO (Individ och familjeomsorgen). en del av kommunens familjerätt där vi skriver faderskap. Vi medverkar i: barnhälsoteam. familjecentralens föräldrautbildning, där vi inriktar oss på det sociala samspelet i familjen. Vi möter de blivande föräldrarna innan förlossning och föräldrar och barn efter förlossning. öppna förskolans verksamhet varje vecka dels genom varsin fast timme, dels vid fikastunder.

8 Öppna förskolan (ÖF): Öppet tider på Öppna förskolan: Måndagar: 9:30-12:30 barn 0 12 månader, från 13 augusti för barn 0-6 år Tisdagar: 9:30 12:30 barn 0 6 år Språk-café med besök av barnbibliotekarien och sagostund. Onsdagar: 9:30 12:30 Babycafé 0 12 månader Torsdagar: 9:30 12:00 Spädbarnsmassage kurser, Torsdagar: 13:00-15:30 barn 0 6 år Fredagar: 9:30 12:30 barn 0 6 år Vi har ett särskilt Sago-rum där man i lugn och ro kan läsa böcker. Vi har böcker på många språk. Tack vare projektpengar har vi kunnat köpa in lämpliga böcker. Vi har även Bok-påsar som föräldrar får låna hem. Det har varit uppskattat och alla påsar har varit utlånade. Nytt för i år: Vi har en särskild Föräldra-hylla med faktaböcker som rör barn och föräldraskap. En liknande hylla finns på biblioteket för utlån. Varje tisdag förmiddag kommer barnbibliotekarien Sandra Nelson till oss och har en liten sagostund, hjälper föräldrar med lånekort och annan information. I samarbete med föräldrarna vill vi erbjuda en god pedagogisk gruppverksamhet. Där det även ges möjlighet för både vuxna och barn att knyta kontakter. Det är nära till råd och stöd från våra olika professioner. Här är barnet och leken i fokus, det ska vara roligt och stimulerande att komma hit. Vi försöker vara en bra förebild i samtalen med föräldrarna och visa på aktiviteter man kan göra med barnen. Nytt för i år: Vi startade Barnvagnspromenader, på tisdagar, Syftet var att skapa nya kontakter mellan föräldrar, motion, frisk luft samt lära känna sin hembygd. En grupp finns på vår Facebook sida. Här satsar vi i första hand på: Språket genom sång, musik, rytmik, ramsor, sagor och dramatiseringar. Samlingarnas upplägg styrs av barnens ålder, även av deras önskemål. På tisdagar har vi Språk-café, Barnbibliotekarien Sandra Nelson kommer och läser för barnen. Skapande verksamhet i vår fina verkstad. Stimulera och visa på olika tekniker och material. Ordnar skogsutflykter med olika lekar. Spädbarnsmassage är en viktig bit av vår verksamhet. På torsdagar 9:30-12:00 är det öppet för de som går kurs. På onsdagar 9:30 12:30 har vi öppet för barn 0 12 månader, Baby-café. Det är mycket välbesökt, vi ser ett stort behov av denna mötesplats. Här får man möjlighet att prata med oss och med andra föräldrar, vi passar på att prata mat, den viktiga kontakten mellan föräldrar-barn och mycket annat. Vi märker att de små barnen har glädje av varandra. Många föräldrar berättar att inskolningen på förskolan gått smidigt, vi tror att besöken på öppna förskolan har bidragit till det. Vi erbjuder fika till självkostnadspris. Flera gånger i veckan finns det färskt hembakat bröd.

9 Teman: Under 2018 hade vi följande aktiviteter: Sticka-virka-sy-träffar 1 gång i månaden. Syftet är att friska upp syslöjdsminnen och komma igång att tillverka, laga kläder mm till barnen. Vi har två symaskiner som föräldrar kan använda när som helst. Ansvarade gjorde kurator Lena Kenttälä och pedagog Annika Nilsson. Flera skogsutflykter med korvgrillning och lekar. Den 26 februari, utflykt till Kalhyttan där vi åkte pulka och grillade korv. Den 17 september deltog 25 personer i Skattjakt på Kalhyttan. Syftet är att visa på aktiviteter man kan göra med barnen, röra på sig, att ha roligt samt få frisk luft. Ansvarade gjorde pedagogerna Annelie Johansson och Annika Nilsson. Barn HLR kurs för föräldrar har genomförts vår och höst. Ansvarade gjorde Astrid Ekeberg och Diana Engholm. 54 föräldrar och 10 personal deltog. Hälsoveckan i Filipstads kommun: Den 1 oktober deltog Öppna Förskolan i Möjligheternas Trädgård. Annika Nilsson och Annelie Johansson höll i rörelselekar, skattjakt och tipspromenad för barnen. Det var 40 personer som deltog. Solprevention: 13 juni informerade en sjuksköterska från hudmottagningen i Karlstad om hur man skyddar barnen från solens farliga strålar. Amningskurs: den 13 november på Öppna Förskolan. Barnomsorgsinformation: den 29 oktober på Öppna Förskolan. Lillevi Ericsson och Miranda Hjertner svarade på föräldrarnas frågor om barnomsorg. Loppis med barnkläder och leksaker: den 11 oktober på Öppna Förskolan. Föräldrar sålde sina kläder/saker. Festligheter på Familjecentralen: Den 25 maj hade vi Försommarfest. Vi bjöd på kaffe och bullar. Vi var ute och lekte, sjöng och målade med vattenfärg. Barnbibliotekarien Sandra Nelson deltog med en bokutställning där man också kunde skaffa lånekort. Den 22 oktober firade vi 5 årsdagen. Vi bjöd på nybakade bullar, ansiktsmålning, skapande verkstad och sångstund. Pippi Långstrump kom förstås på besök. Dagarna var välbesökta personer kom. Lägervistelse: Ett läger var planerat till den 9 10 augusti med övernattning på Lertorpets kursgård. Endast en familj anmälde sig och lägret ställdes in. Vi får fundera på om vi ska byta datum under 2019.

10 Extern samverkan BUP Föräldrastödsenheten Apoteket Barnmottagningen Vårdcentralen Migrationsverket SOC, Socialsekreterarna. Barnpsykologen Caroline Runstrand. Biblioteket, barnbibliotekarien Sandra Nelson deltar i föräldrautbildningen när vi tar upp språkutvecklingen. Pedagogen och Sandra samarbetar med ett Språk-café - projekt som startade i januari Folktandvården som har hjälp oss med information och skänker tandborstar och tandkräm. Barnhälsoteam: BVC och FoS deltar i alla möten. Förskola och skola Konsumentrådgivare Studiebesök hos oss: Familjecentralen i Kristinehamn den 6 februari. Karlstads blivande Familjecentral på Rud den 24 april. Representanter från olika Familjecentraler i Falun den 9 maj. BVC i Hällefors den 3 december. Föräldrar med olika nationaliteter från AIE den 4 december. Marknadsföring om Familjecentralen Familjecentralens och Öppna Förskolans broschyrer delas ut på BMM, BVC, ÖF, hos Kuratorerna, på IFO, vårdcentralen, nya vårdcentralen, BUN, övriga förskolor. Information skrivs på Kommunens hemsida under Familjecentralen. Annika Nilsson ansvarar för det. Från 1177 går en länk till hemsidan. Familjecentralen finns på Facebook under namnet: Familjecentralen Filipstad. Aktuell information lämnas från alla avdelningar inom Familjecentralen. Alla elever på vårdcentralen som läser till vårdadministratörer och sjuksköterskor får information om Familjecentralen av Annika Nilsson. Har även informerat flera nya läkare och sjuksköterskor. Samverkansavtal Vårt samverkansavtal gäller fram till Föreningen för familjecentralernas främjande. Vår Familjecentral är medlem i FFFF, Föreningen för familjecentralernas främjande

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2019 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Uppdraget sid. 3 3. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 3.1 Vision sid. 3 3.2 Familjecentralernas mål

Läs mer

Filipstads Familjecentral 2017

Filipstads Familjecentral 2017 Verksamhetsberättelse för Filipstads Familjecentral 2017 Ett samarbete mellan Filipstads Kommun och Landstinget i Värmland. Familjecentralens läge: Familjecentralen ligger i samma byggnad som Vårdcentralen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2017 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Filipstads Familjecentral oktober 2013-december 2014

Filipstads Familjecentral oktober 2013-december 2014 Verksamhetsberättelse för Filipstads Familjecentral oktober 2013-december 2014 På invigningsdagen den 22 oktober 2013 knöt vi våra band: BMM, BVC, SOC och Öppna Förskolan. Ett samarbete mellan Filipstads

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017

UTVÄRDERING. Läsåret 2016/2017 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

amiljecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på Familjecentral Andersberg

amiljecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på Familjecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på F En mötesplats! Fen är en hälsofrämjande plats för samspel där Gävle kommun och Region Gävleborg samordnar resurser för att underlätta för föräldrar att mötas

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2015/2016 Österängs öppna förskola

UTVÄRDERING Läsåret 2015/2016 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016

UTVÄRDERING. Läsåret 2015/2016 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn

marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn Familjecentralen i Vårby Gård Familjecentral i den mångkulturella förorten Huddinge kommun Mångkulturell storstadsförort

Läs mer

UTVÄRDERING. Läsåret 2014/2015

UTVÄRDERING. Läsåret 2014/2015 UTVÄRDERING Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger i samma hus som förskolan mitt i

Läs mer

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd:

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: Arbetsplan läsåret 17/18 Lidingö stads öppna förskola Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: I nära samarbete med de vuxna besökarna erbjuda barn en god pedagogisk gruppverksamhet samtidigt

Läs mer

Öppna förskolan Gläntan

Öppna förskolan Gläntan REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Öppna förskolan Gläntan Anette Tinnsten Rektor 2010-08-10 3. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning som preciserats i verksamhetens arbetsplan. 9. Redovisning

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019

UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2018/2019 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29

Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29 Minnesanteckningar från Borlänges lokala SUF-Grupp 12-03-29 Plats: Kvarnsvedens Vårdcentral Ordförande: Rose-Marie Casselbrant, MVC Sekreterare: Maria Bäck, BVC Jakobsgårdarna Närvarande: Jenny Westergren

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Öppna förskolan

Kvalitetsgaranti - Öppna förskolan ÖPPNA FÖRSKOLAN Sid 1 (5) Giltig 2016 - E n m ö t e s p l a t s för f ö r ä l d r a r o c h små b a r n ( 0-5 å r ) so m t i l l sa m m a n s u t for skar världen, k ny t e r ny a soc i a l a ko n t a

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2010-2011 Öppna förskolan Familjecentralen Noltorps enhet ALINGSÅS Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se 1. Förutsättningar Beskrivning

Läs mer

Familjecentral i Hedemora

Familjecentral i Hedemora Familjecentral i Hedemora Verksamhetsberättelse 011 Babycafé Öppna förskolan Foto: Elisabeth Willborg Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen, elevhälsan Landstinget Dalarna Hedemora barnavårdscentral

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL

SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL SAMVERKANSAVTAL FAMILJECENTRAL mellan Landstinget i Värmland och Forshaga kommun 1. Inledning Familjecentrum är en familjecentral, en byggnad med mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och förebyggande

Läs mer

Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten

Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten Verksamhetschef Annika Selberg Lundberg annika.selberg-lundberg@norrbotten.se Divisionschef Närsjukvård Chef för verksamhet och utveckling Närsjukvårdsstaben

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014

Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014 Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014 1 Innehållsförteckning Varför Familjecentral? 3 Målet med samverkan och arbetet på SESAM 3 Bild av Samverkan 4 Förutsättningar på Sesam 5 Medarbetare 5

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015

Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015 Kvalitetsredovisning Läsåret 2014/2015 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar

Läs mer

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Definition av familjecentral Enligt socialstyrelsen är en familjecentral, samordnade och samlokaliserade enheter för : Mödrahälsovård Barnhälsovård

Läs mer

I detta nummer: Besöksadress: Mödrahälsovårdsenheten Landstingshuset Rosenborgsgatan Karlstad

I detta nummer: Besöksadress: Mödrahälsovårdsenheten Landstingshuset Rosenborgsgatan Karlstad I detta nummer: Examensarbetet, Lite av varje s 03 Två riktiga rariteter s 04 Familjecentral i Torsby s 05 Ny medarbetare s 06 STI-mottagningen s 07 Hbtq-kompetens s 08 Kalendarium s 09 Tratten är en informationstidning

Läs mer

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG/PREVEN TIONSENHETEN SID 1 (5) 2008-03-27 ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER Projektstart Projektet Sköra föräldrar startade den 31 augusti 2007

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland 2018 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10,

Läs mer

Föräldrastöd i Angered en översikt

Föräldrastöd i Angered en översikt Föräldrastöd i Angered en översikt 0-5 6-12 13-18 Specialist Spädbarnsgruppen, Angered Spädbarns, Hjällbo Oliv/trappan Strategi (ADHD) IBS-skola Tematräffar Arbete med närvaro i skolan Oliv/trappan Strategi

Läs mer

Älvsjö Öppna förskola

Älvsjö Öppna förskola K V A L I T E T S G A R A N T I Älvsjö Öppna förskola Sid 1 (5) Öppna förskolan är öppen på heltid, med en heltidsanställd förskollärare och en på 80 %. Ledningen utgörs av förskolechef inom Solbergaskogens

Läs mer

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter Målgruppen Föräldrar med kognitiva svårigheter som behöver stöd 1. Föräldrar med en utvecklingsstörning/ svagbegåvning 3. Föräldrar med

Läs mer

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa och socialtjänst)

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17

MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 MINNESANTECKNINGAR FRÅN BORLÄNGE LOKALA SUF-GRUPP 11-03-17 på Kvarnsvedens vårdcentral Närv: Per-Olof Rosendahl, socialpsykiatrin, Claudia Engman, BVC-psykolog Domnarvets vc, Gerd Edström, socialtjänsten,

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014 Kvalitetsredovisning Läsåret 2013/2014 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar

Läs mer

Kvalitetsgaranti Öppna förskolan

Kvalitetsgaranti Öppna förskolan ÖPPNA FÖRSKOLAN Sid 1 (6) Giltig 2015 Genom öppna förskolan erbjuds familjer möjlighet att möta andra föräldrar och barn. Här erbjuds en planerad pedagogisk och social verksamhet vars innehåll påverkas

Läs mer

Våld i nära relationer med fokus på barnet

Våld i nära relationer med fokus på barnet Kunskapscentrum för barnhälsovård Våld i nära relationer med fokus på barnet Andreas Andersson, leg psykolog Pernilla Arvidsson, socionom leg psykoterapeut Projektets syfte Uppmärksamma barn som upplever

Läs mer

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 1 2 (5) Regelbok för Barnhälsovården 5.5.1 Bakgrund Barnhälsovården inom vårdcentralen ska aktivt erbjuda ett generellt program med hälsoövervakning, regelbunden sköterskekontakt

Läs mer

Samarbete mellan BHV och biblioteken i Västra Götaland

Samarbete mellan BHV och biblioteken i Västra Götaland Samarbete mellan BHV och biblioteken i Västra Götaland Checklista Bakgrund Barnhälsovård och bibliotek har ett gemensamt uppdrag att på olika sätt stimulera barns språkutveckling. En framgångsfaktor i

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen Filipstad Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen Filipstad Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen Filipstad Friskvården i Värmland 2015 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10,

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

SUF utbildning Programpunkter

SUF utbildning Programpunkter Programpunkter Presentation av Lokala SUF-gruppen Samverkansprocessen Presentation av material Fika 14.20 14.40 Socialtjänsten SUF Kunskapscentrum Frågeställningar Sammanfattning Avslutning 16.00 Bakgrund

Läs mer

I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig

I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig i din föräldraroll Att vara förälder är för det mesta

Läs mer

Förälder i Ängelholm. - En guide över vilka stöd du kan få som förälder i Ängelholms kommun

Förälder i Ängelholm. - En guide över vilka stöd du kan få som förälder i Ängelholms kommun Förälder i Ängelholm - En guide över vilka stöd du kan få som förälder i Ängelholms kommun 1 main_foraldrarstod_10_final.indd 1 2017-08-31 13:18:49 main_foraldrarstod_10_final.indd 2 foto Ataljé Lena 2

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2015/2016

Kvalitetsredovisning Läsåret 2015/2016 Kvalitetsredovisning Läsåret 2015/2016 Vilans öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Vilans öppna förskola finns på andra våningen i Vilans gamla skola. Vi delar

Läs mer

Brukarundersökning 2011. Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr

Brukarundersökning 2011. Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr Brukarundersökning 2011 Familjecentralerna i Arnö och Brandkärr Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund och metod... 3 Resultat... 3 Förslag på förbättringar... 5 Diskussion... 6 Uppdatera innehållslistan

Läs mer

Stöd i din föräldraroll. Från graviditet till tonåren

Stöd i din föräldraroll. Från graviditet till tonåren Stöd i din föräldraroll Från graviditet till tonåren Du spelar inte längre huvudrollen i ditt liv Att få barn är det största i livet. Det är de flesta överens om. Den gränslösa kärlek barnet ger är obeskrivbar.

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen filipstad Friskvården i Värmland 2017 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10,

Läs mer

Resultat av lokala workshops Familjecentrerat arbetssätt

Resultat av lokala workshops Familjecentrerat arbetssätt Resultat av lokala workshops Familjecentrerat arbetssätt Göteborgsområdet Hösten 2014 2014-12-18 www.samverkanstorget.se Önskvärt läge Barnperspektivet genomsyrar samverkan Familjer ska veta vart de ska

Läs mer

Kartläggning utifrån principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler

Kartläggning utifrån principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Marie Gustafsson 2012-01-16 Sida 1 (3) Kartläggning utifrån principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler Uppdraget Vilgotgruppens arbetsgrupp för barn-

Läs mer

UTVÄRDERA FÖR ATT BLI ÄNNU BÄTTRE!

UTVÄRDERA FÖR ATT BLI ÄNNU BÄTTRE! Modell för Verksamhetsplan/ berättelse för FAMILJECENTRALER UTVÄRDERA FÖR ATT BLI ÄNNU BÄTTRE! -Sätra Bruk Ann-Charlotte Lilja- verksamhetsutvecklare centrala Barnhälsovården, Familjecentral- Region Jönköpings

Läs mer

Modersmålspedagoger en viktig resurs i föräldrastödsarbetet

Modersmålspedagoger en viktig resurs i föräldrastödsarbetet Modersmålspedagoger en viktig resurs i föräldrastödsarbetet Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden 1 Linköping - förebyggande föräldrastöd kortfattad

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Den första kontakten med familjen Barnmorskemottagningar Familjecentraler Öppna förskolor BVC En viktig roll: Lansera utökade hembesök Ha god

Läs mer

Kramforsmodellen En av vägarna för en lyckad integration för asylsökande barnfamiljer

Kramforsmodellen En av vägarna för en lyckad integration för asylsökande barnfamiljer Kramforsmodellen En av vägarna för en lyckad integration för asylsökande barnfamiljer När en asylsökande barnfamilj med barn 0-6 år kommer till Kramfors kommun, så önskar vi ta emot dem på bästa sätt.

Läs mer

Familjecentralen. - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration

Familjecentralen. - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration Familjecentralen - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration Samverkan mellan Barnhälsovård Barnmorskemottagning Öppen förskola Socialtjänst. i samma lokaler. Vad är en familjecentral? Ibland

Läs mer

Förebyggandevecka på Fabriken.

Förebyggandevecka på Fabriken. Förebyggandevecka på Fabriken. Välkommen till gratis föreläsningar om socialtjänstens förebyggande arbete i år med fokus på tjejer! 20 24 november bjuder och Familjecentralsenheten in till Fabriksgatan

Läs mer

Samverkan, utveckling och föräldraskap (SUF) mellan Tierps kommun och Region Uppsala

Samverkan, utveckling och föräldraskap (SUF) mellan Tierps kommun och Region Uppsala Vård i Samverkan VIS Kommun: Tierps Kommun Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: Chefsgruppen Närvård Tierp Datum: 2018-05-30 Samverkan, utveckling och föräldraskap

Läs mer

Bokstart familjestöd för språkutveckling hos barn. Agenda 2030, , Kerstin Olsson

Bokstart familjestöd för språkutveckling hos barn. Agenda 2030, , Kerstin Olsson Bokstart familjestöd för språkutveckling hos barn Agenda 2030, 2017-10-30, Kerstin Olsson 2 Vad är bokstart? Bokstart vänder sig till alla familjer och innebär att ett bokpaket lämnas till familjen redan

Läs mer

Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt

Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt 0-5 år 6-12 år 13-18 år Specialist Småbarnsgruppen Freja ASQ Home intervju Home intervju Repulse Cool kids Repulse LFT, Ledarskapsutbildning för tonårsföräldrar

Läs mer

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag?

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? 1 Vad är en familjecentral En familjecentral innehåller mödrahälsovård,

Läs mer

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Barnet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att

Läs mer

En god start i livet, ett jämlikt GBG

En god start i livet, ett jämlikt GBG En god start i livet, ett jämlikt GBG Hjällbo Familjecentral, en av tre! Familjecentrerat arbetssätt Folkmängd: 7602 personer år 2016 Utländsk bakgrund 2016 Lägsta primärområde Göteborg Högsta primärområde

Läs mer

Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt

Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt Föräldrastöd i Örgryte-Härlanda en översikt 0-5 år 6-12 år 13-18 år Specialist Småbarnsgruppen Freja ASQ Home intervju Home intervju Repulse Cool kids Repulse LFT, Ledarskapsutbildning för tonårsföräldrar

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen kristinehamn Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen kristinehamn Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen kristinehamn Friskvården i Värmland 2017 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen årjäng Friskvården i Värmland

Verksamhetsberättelse. Friskvårdscentralen årjäng Friskvården i Värmland Verksamhetsberättelse Friskvårdscentralen årjäng Friskvården i Värmland 2017 Utgiven av Friskvården i Värmland Layout: Anna Lind Hedin, Friskvården i Värmland Kontakta Friskvården i Värmland Box 10, 651

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

BHV-aktuellt för Dig som arbetar med barnhälsovård

BHV-aktuellt för Dig som arbetar med barnhälsovård Månadsblad nr 10-11 november 2017 BHV-aktuellt för Dig som arbetar med barnhälsovård Growth Karlskoga Familjecentral och Vivalla har just avslutat piloten av vår kommande datajournal. Det känns roligt

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se 1 Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 2016

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 2016 1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 2016 2 (5) 5.5 Regelbok för Barnhälsovården 5.5.1 Bakgrund Barnhälsovården inom vårdcentralen ska aktivt erbjuda ett nationellt fastställt barnhälsovårdsprogram med såväl

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5

Forshaga Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 17 januari 2017 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa socialtjänst) 1 3. Samverkan inom kommunen 1 4. Samverkan

Läs mer

Uppföljning av familjecentrerat arbetssätt - ett samarbete mellan mödravårdscentral (MVC), barnavårdscentral (BVC), öppen förskola och råd och

Uppföljning av familjecentrerat arbetssätt - ett samarbete mellan mödravårdscentral (MVC), barnavårdscentral (BVC), öppen förskola och råd och Uppsala KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Gunilla Oltner 2012-04-04 BUN-2012-0125 Barn- och ungdomsnämnden Uppföljning av familjecentrerat arbetssätt - ett samarbete

Läs mer

Ansökan från Vårdcentralen Smeden om bildande av en familjecentral

Ansökan från Vårdcentralen Smeden om bildande av en familjecentral Barn- och utbildningsnämnden 2017-10-16 1 (3) Barn- och utbildningsförvaltningen Stöd och utvecklingsenheten SOCN/2017:122 Katarina Andersson, 016-710 1086 Socialnämnden Ansökan från Vårdcentralen Smeden

Läs mer

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Temagrupp barn- och unga 2016-11-28 Handlingsplanen för NOSAM Lundbys temagrupp barn och unga för 2017 är ett levande dokument och uppdateras löpande under året. NOSAM`s

Läs mer

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015

Förskole-/familjedaghemsenkät 2015 Förskole-/familjedaghemsenkät 205 Resultatet från undersökningen kommer att användas för att förbättra kvaliteten på förskolor och familjedaghem i Göteborg. Besvara frågorna utifrån dina upplevelser som

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF Version 3, 2015:01 Det enskilda barnets bästa riskerar ofta att hamna i skymundan. Barn med föräldrar i vårdnadstvister Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har varje

Läs mer

NYA BHV-PROGRAMMET 2015

NYA BHV-PROGRAMMET 2015 NYA BHV-PROGRAMMET 2015 VARFÖR? Styrande dokument borttagna Olika i landet Ny kunskap Ökade krav på evidens VILKA? Socialstyrelsen Landets BHV-enheter + specialister Rikshandboken Arbetsgrupper professionen

Läs mer

1177 Vårdguiden för dig som jobbar inom barnhälsovården

1177 Vårdguiden för dig som jobbar inom barnhälsovården 1177 Vårdguiden för dig som jobbar inom barnhälsovården Tips och råd om hur du kan använda 1177.se i mötet med barn och föräldrar Välkommen till 1177 Vårdguiden! Det här dokumentet vänder sig till dig

Läs mer

Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete

Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete Vilka barn menar vi? Barnmisshandel är när en vuxen person utsätter ett barn för fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp,

Läs mer

GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna

GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna GRUPP- KATALOG 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna Reviderad 2019-03-07 2 Föräldrainformation, kurser och gruppbehandlingar inom BUP Här finns information om kurser, gruppverksamhet och gruppbehandlingar

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Dags att välja Barnavårdscentral

Dags att välja Barnavårdscentral Dags att välja Barnavårdscentral Grattis till ditt föräldraskap! Nu har du möjlighet att välja Barnavårdscentral I denna broschyr kan du läsa hur vi kan hjälpa dig och hur du ska göra för att lista ditt

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern

Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern 1 Namn: Välkomst- och inskrivningssamtal för nyanlända barn i förskoleåldern Syfte Syftet med detta formulär är att det ska följa barnet från det att han/hon anländer till Sverige och genom barnets skolgång.

Läs mer

Barns psykosociala ohälsa

Barns psykosociala ohälsa Barns psykosociala ohälsa Vägledning för pedagoger www.sollentuna.se Den här vägledningen har tagits fram på initiativ av, och samverkan mellan, representanter från förskolor, Barnoch utbildningskontoret

Läs mer

Barnhälsovård i Skåne

Barnhälsovård i Skåne Barnhälsovård i Skåne Åsa Lefèvre, Dr Med Vet, leg sjuksköterska, vårdutvecklare Malin Skoog, doktorand, distriktssköterska, vårdutvecklare Kunskapscentrum barnhälsovård Kunskapsmål: Vad är syftet med

Läs mer

Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Illustration: Eva Lindén Bilaga 2 Dokumentation av gruppdiskussion från dialogseminarie 7 december 2015, Örebro slott Reflektion och diskussion Som avslutning

Läs mer

Introduktionsutbildning barnhälsovård. Hembesök Barnsäkerhet Föräldrastöd i grupp

Introduktionsutbildning barnhälsovård. Hembesök Barnsäkerhet Föräldrastöd i grupp Introduktionsutbildning barnhälsovård Hembesök Barnsäkerhet Föräldrastöd i grupp Hembesök Vad tänker du på när du tänker på hembesök? Målet med hembesök till nyblivna föräldrar är att främja kontakten

Läs mer

Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018

Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018 Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018 stockholm.se/alvsjo En brukarenkät genomfördes på Älvsjö öppna förskola under maj 2018. 31 föräldrar svarade på enkäten. 2018-07-02 I undersökningen har

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

Insatser från Barnhälsovården

Insatser från Barnhälsovården Insatser från Barnhälsovården - vid tidig upptäckt av psykisk ohälsa hos barn (och deras föräldrar). Victoria Laag Leg. psykolog Samordnare/verksamhetsutvecklare Barnhälsovårdens centrala utvecklingsteam

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08

Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08 Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08 DEMOKRATI OCH INTEGRATION: UPPDRAG Att vi ger möjlighet till ett aktivt skolråd Att vi gör informationen från enheten tillgänglig på olika hemspråk. Att

Läs mer

Syfte. Metod. [Skriv text]

Syfte. Metod. [Skriv text] 2018/2019 Syfte Verksamhetsplanen är ett verktyg för pedagogerna på de kommunala förskolorna på T1 samt en information till vårdnadshavare. Den innehåller en beskrivning av verksamheten och de prioriterade

Läs mer

Samarbetar ni regelbundet med MVC/BVC i föräldrautbildning/föräldragrupp? Ja/nejfråga

Samarbetar ni regelbundet med MVC/BVC i föräldrautbildning/föräldragrupp? Ja/nejfråga Barnens första bok sammanställning enkät 2010 En enkät skickades ut till samtliga barnbiblioteksansvariga i regionens 49 kommuner under början av 2010. Enkäten avsåg att ta reda på i vilken utsträckning

Läs mer

Klara, färdiga, gå! Om de yngsta medborgarna och deras rättigheter. Barnombudsmannens årsrapport 2007

Klara, färdiga, gå! Om de yngsta medborgarna och deras rättigheter. Barnombudsmannens årsrapport 2007 Klara, färdiga, gå! Om de yngsta medborgarna och deras rättigheter Barnombudsmannens årsrapport 2007 Alla har rätt till en bra barndom här och nu! Medborgare i unga år Föräldraskapande Före skolan Hälsa

Läs mer

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Syftet med Integration Gävleborg Att bidra till en socialt

Läs mer