Slutrapport Skyltfonden TRV2010/84288 A, Dimensionering och verifiering av krocksäkra ultralätta fordonsstrukturer i kompositmaterial.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport Skyltfonden TRV2010/84288 A, Dimensionering och verifiering av krocksäkra ultralätta fordonsstrukturer i kompositmaterial."

Transkript

1 Slutrapport Skyltfonden TRV2010/84288 A, Dimensionering och verifiering av krocksäkra ultralätta fordonsstrukturer i kompositmaterial. Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 3. Syftet med projektet 4. Beskrivning av metod och material 5. Resultatredovisning 6. Slutsatser 7. Erhållen trafiksäkerhetsnytta resultatspridning 8. Kontaktuppgifter 9. Ekonomisk redovisning 10. Bilagor 1. Sammanfattning Slutrapporten är framtagen med ekonomiskt stöd från Trafikverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författarna och överensstämmer inte med nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområde. Projektet har utförts med syfte att utveckla metoder för att dimensionera och validera mycket lätta och krocksäkra fordonsstrukturer i kompositmaterial. Kompositstrukturen görs mycket lätt genom att vi utnyttjar sandwichstrukturer byggda av ytskikt i polymerkomposit med en kärna av PVC-skum. Som framgår av resultatredovisningen är detta ett pionjärarbete då vi inte känner till några tidigare simuleringar av krocksäkerhet för små fordon i Sandwich-komposit. Stor vikt har därför lagts på att utveckla metoder och materialdata till simuleringsprogrammet LS-Dyna och som framgår av kapitel 5 och 6 tror vi oss ha en hyggligt god kontroll på de resultat som rapporteras. Vi har inom ramen för projektet utvecklat flera ideer som är patenterbara och vi har förändrat konceptet så att exempelvis A-stolparna förstärkts på ett optimalt sätt. Vi ser också stora optimeringsmöjligheter med Sandwichkomposit som kan ge ytterligare viktsbesparing. Men innan vi är beredda gå vidare med viktsreduktion kommer vi att genomföra en optimering av produktionsprocessen och därefter försöka finansiera en verklig krock. Vår slutsats med nuvarande kunskaper är att man åker mycket säkert i denna typ av fordon och att de konceptlösningar vi infört med framåtgående styre, kraftig A-stolpe, stol som är fäst i både tak och golv, m.m. utgör en god grund för passiv säkerhet.

2 2. Bakgrund Clean Motion AB har som vision att erbjuda "lean, clean and safe short-range vehicles". Verksamheten är inriktad på små och lätta fordon för när-transporter avseende såväl personer som lättare gods. Fordonen ska ses som bryggan mellan öppen/osäker 2-hjuling och täckt/säker bil och kommer i skede ett att vara 3- hjulig med täckt kaross och klassning L2E utan hjälmkrav. Vi kommer enbart att fokusera på eldrivna lättviktskoncept med självbärande kaross i kompositmaterial, vilket ger lågt energibehov och hög säkerhet. Genom en enkel modulbaserad konstruktion kan en mycket attraktiv kostnadsnivå nås även med relativt högt nationellt förädlingsvärde. Figur 1. Bild genererad från CATIA-modell. Idag saknas elfordon för såväl FoU-verksamhet, verifiering av delsystem, som demonstration av eldrivna fordon i stort. Vi bedömer att detta kommer att gälla under de kommande 3-5 åren då traditionella elbilar, ex.vis Think, Mitsubishi MiEV och Plug-In Hybrider med rimlig räckvidd kommer att vara mycket dyra och tillgängliga i extremt små volymer. Detta ger en potentiell marknad för "rullande provbänkar" och demofordon fram till På sikt tror vi att denna typ av fordon, (Z-Bee med efterföljare), har en mycket god marknad globalt för närtransporter i stora städer, innanför trängselmurar och i stadskärnor för mindre städer. Speciellt lämplig för "äldre" som av medicinska skäl inte har kvar körkortet och för ungdomar som inte har råd att ta körkort. Klart alternativ till andrabilen för många familjer. Vårt sortiment bygger på enkelhet.vår första produkt är ett 3-hjuligt täckt L2-E fordon (projektnamn Z-Bee) med grundtomvikt < 150 kg och med lastförmåga 3 personer + 10 kg bagage. Jfr konventionell elbil vikt kg och marginellt mer lastförmåga än Z-Bee. Vidare avser vi att ha en öppen sida som ger lätt in/ursteg och inte kräver värme/kyla. Man använder fordonet med de ytterkläder man har vid körtillfället och utan krav på/eller behov av hjälm, (fordonet har säkerhetsbälten och uppfyller EU-

3 takintryckningskrav). Genom denna låga vikt som uppnås dels genom nytt karossmaterial, FRP-sandwich och dels enkelhet blir energibehovet mycket lågt. Detta medför att en räckvidd på ca 50 km uppnås med ca 2 kwh batteri. El och chassikomponenter för Z-Bee kommer att hämtas från den globala volymmarknaden för el-scootrar och elcyklar med låg spänningsnivå och kostnadseffektiva Li-baserade batteripaket. Hjärtat i produktidén är en kompositbaserad kaross där tekniken hämtas från småbåts- och sportflygbranschen. Vi har genom våra fritidsintressen gedigna kunskaper och erfarenhet av dessa konstruktioner. För första generationen prototyper har vi samarbetat med "OS-båtar" där de första två prototypkarosserna byggts. Vi bygger nu andra generationens prototyper hos HJ-Kompositmontering i Kungshamn och har ett omfattande samarbete med Swerea SICOMP och produktionstekniker i småbåtsbranschen angående optimering för tillverkning i små serier. Genom att utnyttja Sandwich FRP-tekniken uppnås mycket bra hållfasthet och därmed hög krocksäkerhet. Vi har dessutom ett antal idéer för ökad krocksäkerhet som är tillämpliga i små fordon. En patentansökan är inlämnad på detta område, november 2010 och två ytterligare kommer att lämnas in i oktober 2011, se vidare kapitel 7. Konceptet som helhet har mönsterskyddats. 3. Syftet med projektet Projektet utförs med syfte att utveckla metoder för att dimensionera och validera mycket lätta och krocksäkra fordonsstrukturer i kompositmaterial. Kompositstrukturen görs mycket lätt genom att vi utnyttjar sandwichstrukturer byggda av ytskikt i polymerkomposit med en kärna av PVC-skum. Sådana material har traditionellt används i fritidsbåtar och lätta sportflygplan. Dock saknas generell kunskap om sådana strukturers krocksäkerhet, då detta ej beaktas för dessa tillämpningar. För att utnyttja dessa material-system i krocksäkra fordon måste tekniker för energiupptagning utvecklas och verifieras. Dessa tekniker omfattar såväl metoder för att utlösa de mest energikonsumerande brottmekanismerna för materialet (t.ex. krossning av ytskikten istället för släppning mellan ytskikt och kärnmaterial) samt metoder för fogning och upphängningar (förslagsvis genom att laminera in metall-infästningar i sandwichkompositen). Utöver detta krävs kunskap om det valda materialets mekaniska egenskaper och verifiering av designkoncept för krocksäkerhet. För att realisera detta ska projektet även omfatta materialprovning av provpaneler tillverkade enligt de specifikationer som utvecklas under konstruktionsfasen. Dessa materialdata ska utgöra basen vid såväl statiska beräkningar som dynamiska simuleringar.

4 4. Beskrivning av metod och material Arbetet i projektet har helt fokuserats på utveckling av fordonsstrukturen och metodutveckling som stöd för denna verksamhet. Karossen till Z-Bee är i huvudsak tillverkad av sandwichmaterial. Kärnan är av Divinycell, ett PVCskum, och är mellan 10 och 15 mm tjock. På över- och undersidan sitter ytskikt av glasfiberkomposit som är mellan 0,7 och 1,3 mm tjocka. Skalen består av glasfiber och polyester och antas vara isotropa i planet. Det tekniska arbetet har utförts i fyra arbetspaket: AP1. Lastfall AP2. Design AP3. Materialdata AP4. Simulering Ursprungligen planerades även prototyptillverkning och strukturprovning inom ramen för projektet. Som resultat av budgetrevisionen som gjordes vid projektstarten så hanteras prototyptillverkning utanför projektet och inga kompletta strukturprov genomfördes. Fordonet har en grundstruktur där frontstrukturen skall deformeras vid såväl frontalkollision som bakändeskollision i samband med seriekrock. Generellt ska deformationen medföra retardationer på mindre än 20g, och i nivå 5g vid relativhastigheter på under 15 km/h. Vid sidokollision och vid påkörning bakifrån skall fordonet kunna ta så mycket last att det förflyttas i krockriktningen. AP1 Lastfall: I arbetspaket 1 har viktiga lastfall avseende passiv säkerhet specificerats. Det första lastfallet gäller påkörning bakifrån. En relativhastighet av 16 km/h, i enlighet med Euro NCAP, antogs då detta anses vara en betryggande dimensionerings-grund för fordonet. Målsättningen är att konstruera fordonet så att detta lastfall resulterar i en retardationspuls på maximalt 5g. Det andra lastfallet rör påkörning från sida. En relativhastighet på 16 km/h ska resultera i att fordonet förflyttas i krockriktning utan bestående intryckning av fordonet. Det tredje lastfallet gäller frontalkrock mot stel barriär. Detta lastfall har varit prioriterat i projektet då det är mycket viktigt för delsystemet framvagn/front, som vid krock i högre hastighet har en viktig säkerhetsfunktion, vilken vi avser patentsöka. Lastfallet specificeras till frontalkrock mot stel barriär i en hastighet av 25 km/h. Se vidare dokumentet Lastfall, CMR AP2 Design: I detta arbetspaket har innovativa konstruktions- och krocklösningar för att möta de specificerade lasterna utvecklats. Konstruktionslösningarna har studerats genom att ett flertal CAD modeller tagits fram och modifierats genom iterativa analyser i arbetspaket 4, simulering. Detta har gjorts för styrinfästning, bakhjulsinfästning samt förstärkning av bultförband. Samtliga lösningar har granskats av produktionstekniker dels från Swerea SICOMP och dels från Najad AB.

5 AP3. Materialdata: Fordonsstrukturen har byggts upp av en sandwichstruktur bestående av ytskikt av glasfiberarmerad polyester och en kärna av PVC-skum. Kompositytskikten lamineras av vävar med en ytvikt av 450 g/m 2. Ytskikt bestående av en sådan armeringsväv har en tjocklek av ca 0,68 mm. Maximalt två lager per ytskikt har använts, för att nå satt målvikt. Ytskiktens tjocklek varierar därför mellan 0,7-1,4 mm. Kärnmaterialet är ett PVC-skum med en densitet på 60 g/m 3 (Divinyicell H60). Kärnmaterialets tjocklek varierades mellan mm beroende på position i karossen. Materialdata för sandwichmaterialet uppskattades i ett första skede baserat på beräknade materialdata för kompositytskikten samt data för kärnmaterialet från leverantören. Dessa uppskattade materialdata användes i de första simuleringarna. Materialdata mättes parallellt med dessa simuleringar och resulterande materialdata användes som dimensioneringsunderlag i de efterföljande simuleringarna i arbetspaket 4. AP4. Simulering: I detta arbetspaket analyserades den valda konstruktionen både statiskt och i dynamiska krockförlopp. Se vidare rapport , 2011, bilaga 2 samt rapport CR11-090, 2011, bilaga 4. Detaljerade analyser av frontalkrock med stel barriär vid 25 respektive 30 km/h har genomförts för att bedöma fordonets säkerhet. Dessutom har takintryckning analyserats för att adressera roll-over av fordonet. Bakändeskollision har endast betraktas för statiska lastfall. Fokus i dessa analyser har varit att studera hållfastheten hos strukturen för att medge stel förflyttning av fordonet i krockriktningen för dessa lastfall. 5. Resultatredovisning I detta avsnitt presenteras en sammanfattning av de erhållna resultaten i projektet. Först presenteras resultaten från AP2 Design. Därefter presenteras uppmätta materialdata och implementering av dimensioneringsunderlag i LS- Dyna för vidare analys. Slutligen presenteras resultaten från dessa analyser uppnådda i AP4, Simulering. I simuleringarna har frontalkrock mot stel barriär prioriterats. FE- analyser av innovativa konstruktionslösningar (Bilaga 4) Styrinfästningen, bakhjulsinfästningen samt förstärkningar av sandwichen för bultförband har studerats och vidareutvecklats med hjälp av FE-analyser. Då den ursprungliga styrinfästningen belastas uppstår stora deformationer. Töjningsnivåerna i skalen leder till sprickrisk och i kärnan och i metallplåten är spänningsnivåerna för höga för att vara acceptabla. För att förbättra konstruktionen studerades ett antal förändringar av konstruktionen, exempelvis förflyttning av hålen och större metallbrickor i förbanden, avrundning av plåtens hörn för att undvika spänningskoncentrationer, etc. Dessutom studerades konstruktionslösningar där styrinfästningen görs direkt i komposit istället för i sandwich. De förskjutningar som uppstår i materialet då är dock mycket större än när infästningen sker i sandwich. Dessa

6 iterationer av konstruktionslösningar för styrinfästning resulterade i ett sandwichkoncept enligt skiss i Figur 2. Styrinfästning Modell 1.4 mm skal runt kärna 15 mm divinycell H60 25 mm hylsa låsta Materialdata: se presentation Rickard Juntikka förutom att kärnan bytts till divinycell H60 Lastpunkt i hjulnavet 7-Oct-11 Magnus Oldenbo 2 Figur 2. Beskrivning av variant 4 av styrinfästningen där infästningen sker i sandwich men är modifierad, från [CR11-090] bilaga 4. I den slutgiltiga konstruktionen är infästningen åter gjord i sandwich men som förstärkning av bultförbanden används genomgående metallhylsor. Vid belastning av konstruktionen med 3125 N i z-led (motsvarande 2,5g) uppstår relativt små förskjutningar. I skalen ligger töjningsnivåerna under vad som ger risk för sprickbildning. I kärnan ligger dock skjuvspänningen i främre radie över brottgränsen. Denna situation kan förbättras genom att radien i framkant ökas. I metallplåten uppstår spänningskoncentrationer vid kanten av stödet. Även då krafter på 3125 N läggs på i både x- och z-led blir förskjutningarna små och töjningarna i skalen bedöms inte ge risk för sprickor. Dock ligger skjuvspänningarna i kärnan relativt nära brottgränsen. Konstruktionen har även analyserats med laster på 3125 N i z-led (2,5g) och N i x-led (15g), vilket motsvarar en krocksituation med avsevärt högre acceleration än de maximala 20 g som ansatts i lastfallsspecifikationen. Förskjutningarna blir i detta fall stora, töjningarna i skalen ligger över den uppmätta brottgränsen och skjuvspänningarna i kärnan ligger över brottgränsen. Större radier i framkant skulle antagligen ge en mer fördelaktig töjnings- och spänningsfördelning. Metallplåten kommer att plasticera då höga spänningar uppkommer. Noggrannare analyser krävs för att beskriva vad som händer med metallplåten och styrkollonen. Den ursprungliga konstruktionen för bakhjulsinfästningen analyserades i flera lastfall. Två hörn identifieras som kritiska i flera av lastfallen, både när det gäller hög skjuvspänning i kärnan och stora töjningar i skalen. För att förbättra situationen kan ytterskinnen förstärkas. Hänsyn bör då tas till spänningsriktningarna i skalen. Utifrån simuleringen av bältesinfästningen finns inte risk för brott i kompositen. Detta förutsätter dock att områden med 45-riktning avlastas genom plasticitet.

7 Två olika varianter med förstärkningar av sandwich för bultförband studerades i tryck och drag. Förstärkningen klarar cirka 1300 N i tryck och drag utan kvarstående deformation. Ett tjockare skal utanför förstärkningen ger inte någon uppenbar förbättring. En förstärkning som ligger an mot skalet på utansidan bör ge bättre resultat än den analyserade konstruktionen. Materialdata för användning i Clean Motion-projektet (Bilaga 3) Val av tillverkningsmetod och grundmaterial (fiber och matris) påverkar kompositens och sandwichmaterialets mekaniska egenskaper. En serie prover för att karaktärisera materialdata och generera ett dimensioneringsunderlag genomfördes därför hos Swerea SICOMP och har rapporterats i bilaga 3, CR11-089, Ytskikt av kompositmaterial gjorda av glasfiberarmerad polyester och epoxi provades i drag och skjuvning. Materialen tillverkades av en vävd armering med en ytvikt av 450 g/m 2. Lika stor del av fibrerna var fördelade i varp respektive väft-riktningen. Ett lager komposit med denna armering är ca 0,7 mm tjock. Sandwichpaneler med kärnmaterial av PVC-skum provades i 4- punktsböj samt krossning för att verifiera de uppmätta materialdata på laminatnivån. Detta gjordes genom FE-analys av sandwichpanelen under dessa laster där de mätta materialegenskaperna implementerats i LS-Dynas materialkort som dimensioneringsunderlag. Uppmätta materialegenskaper presenterade i Tabellerna 1-2 implementerades i LS-Dyna och användes i sandwich analyser samt simuleringar i AP4: Tabell 1. Materialdata för GF/Polyester komposit Dragbrottspänning 364 MPa Dragbrottöjning 2,2% Tryckbrottspänning 200 MPa E-modul 16,8 GPa Skjuvmodul 1,80 GPa Skjuvbrottspänning 46 MPa Tabell 2. Materialdata för GF/Epoxi komposit Dragbrottspänning 344 MPa Dragbrottöjning 2,1% Tryckbrottspänning 200 MPa E-modul 16,7 GPa Skjuvmodul 1,65 GPa Skjuvbrottspänning 40 MPa

8 Laminatens tvärkontraktionstal uppskattades till 0,3 i planet, respektive 0,29 ut ur planet. I analysen användes en styvhet på 70 MPa och ett tvärkontraktionstal på 0 för kärnmaterialet. Analyserna av sandwich panelerna visade att styvheten modellerades väl. Hållfastheten överskattas dock i analysen. Böjhållfastheten överskattades med 22%. Studier av brottmekanism hos sandwichlaminatet visade att brott orsakades av höga tvärkrafter till följd av att kärnmaterialet slitsats för ökad formbarhet. Denna observation ledde till att en allmän rekommendation att kärnan bör repareras efter formning genom att slitsarna fylls med matris material för att säkerställa överföring av skjuvlaster via kärnmaterialet. Simuleringsbaserad utvärdering av krockprestanda för ett trehjuligt lättviktsfordon med sandwichstruktur (Bilaga 2) DYNAmore Nordic AB (tidigare Erab)har genomfört simuleringsbaserad utvärdering av fordonets krockprestanda, enligt de ovan angivna lastfallen. Den dynamiska utvärderingen begränsades till frontstrukturen. Finita element (FE) modeller av hela fordonet utvecklades och totalt ca 50 analyser genomfördes. Utöver frontalkrock analyserades även takintryckning baserat på FMVSS 216 Roof crush resistance. Simuleringsresultaten har fungerat som stöd vid optimering av fordonets krockegenskaper. Omfattande analyser gjordes för Generation 2 av fordonet, se Figur 3. Materialdata för sandwichstrukturen introducerades i materialmodellerna i LS-Dyna, som ovan. Den främre delen av fordonet, inklusive hjulupphängningen och infästningar, modellerades i detalj för att fånga rätt dynamik vid frontalkrocken. Framrutan modellerades fastlimmad mot A- stolparna. Delarna längre bak i fordonet samt stolen förenklades och modellerades som stela, där stolsryggen modellerades infäst i taket. Figur 3. Z-Bee Generation 2, från Bilaga 2.

9 Krockfallet som studerades var frontalkrock mot stel vägg i 25km/h respektive 30km/h, se Figur 4. Dimensionerande hastighet är 25km/h och huvuddelen av simuleringarna kördes vid denna hastighet. Krocken begränsades till endast en frihetsgrad genom att den stela delen av fordonet endast tilläts röra sig i global x-riktning, se Figur 4. Figur 4. Frontalkrock, från Bilaga 2. Resultaten från frontalkrockssimuleringarna har sammanställts i Tabell 3. Den initiala kollisionsdeformationen tas upp av hjulet. När detta rört sig 0,08m träffar kåpan barriären och börjar deformeras. Deformationen av hjulet och kåpan ger den totala deformationen under retardationen. För båda hastigheterna orsakas en deformation som minskar fotutrymmet något i fordonet. Detta bedöms inte vara kritiskt. I båda fallen knäcks även A- stolparna. Då progressiv skadetillväxt inte modelleras i modellen sker en återfjädring efter krocken i simuleringen. En sådan återfjädring sker inte vid en verklig krock och den maximala deformationen under krocken tolkas därför som bestående deformation av frontstrukturen. Beträffande accelerationsnivåer, se figur 24 i ERAB-rapporten, finns en spik på 32 g vid den dimensionerande krockhastigheten. Generellt ligger accelerationsnivån bortsett från några korta spikar på storleksordningen 20g vilket får anses bra. Den högre krockhastigheten medför inte total kollaps men ger större deformationer/accelerationer och pekar på förbättringspotentialer för framtida utveckling. Tabell 3. Frontalkrockssimuleringsresultat. Simulering Deformation (m) Max. acceleration (g) Fotutrymmet 25 km/h 0,15 32 Mindre påverkan 30 km/h 0,21 39 Större påverkan

10 Takintryckningsanalysen genomfördes efter det att stolsryggen lösgjorts från taket. Denna förenkling bedöms resultera i konservativa resultat. Dessa visar att Z-Bee Generation 2 klarar avsevärt högre laster än kraven för en personbil enligt IIHS Top Pic, (20kN jämfört med kravet på 5,9kN). 6. Slutsatser Som framgår av resultatredovisningen är detta ett pionjärarbete då vi inte känner till några tidigare simuleringar av krocksäkerhet för små fordon i Sandwich-komposit. De materialdata som provats har varit konservativa i det avseendet att de framtagits utan vakuum-injicering och därmed inte helt fyllt ut slitsarna i kärnmaterialet. Vi har antagit att detta kan ske i verklig produktion och därmed haft med en försämringsfaktor i simuleringarna. I verklig serieproduktion anser vi det fullt rimligt att genom dubbelsidiga verktyg och vakuuminjicering helt eliminera denna svaghet och därmed kommer antagligen en verklig krock att se bättre ut avseende såväl accelerationsnivåer som deformation. Det finns också möjlighet att optimera ned vikten dels pga detta fenomen, men också genom mer omfattande simuleringar där ytskikt och kärna varieras. Ett annat fenomen är att strukturen återfjädrar mycket mer i simuleringen än i verklig krock. Detta medför avvikelser på deformation jämfört med verklig krock och kan påverka även accelerationsnivåer. Oavsett hur stor avvikelse vi nu har mellan dessa simuleringar och beräkningar jämfört med verkliga krockar har de möjliggjort en väsentligt bättre optimering av strukturen. Vi har kunnat utveckla flera ideer som är patenterbara och vi har förändrat konceptet så att exempelvis A-stolparna förstärkts på ett optimalt sätt. Vi ser också stora optimeringsmöjligheter med Sandwich-komposit som kan ge ytterligare viktsbesparing. Men innan vi är beredda gå vidare med viktsreduktion kommer vi att genomföra en optimering av produktionsprocessen och därefter försöka finansiera en verklig krock. Vår slutsats med nuvarande kunskaper är att man åker mycket säkert i denna typ av fordon och att de konceptlösningar vi infört med framåtgående styre, kraftig A-stolpe, stol som är fäst i både tak och golv, m.m. utgör en god grund för passiv säkerhet. Även om inte alla lastfall kunnat simuleras visar en enkel energibetraktelse att Z-Bee accelererar ifrån ett inbromsande större fordon vid påkörning bakifrån i hastigheter under 16 km/h. Genom en styv struktur under baksätet åstadkommes en skyddsbur för baksätespassagerarna och skulle Z-Bee vid acceleration i seriekrock stöta mot ett framförvarande fordon vet vi att frontstrukturen deformeras utan att kupeutrymmet försämras. Vid vältningsolycka, s.k. rollover, vet vi också att tak/a-stolpe-konstruktionen är mycket tålig och i kombination med stolsrygg som sammanbinder tak/golv har vi en styvhet som vida överstiger de kundupplysningstester som görs för personbilar i USA, IIHS. Slutligen vill vi tacka Trafikverket och speciellt ledamöterna i Skyltfonden som genom forskningsbidraget gett oss förutsättningar att genomföra detta arbete.

11 7. Erhållen Trafiksäkerhetsnytta resultatspridning I ett hållbart samhälle krävs mindre och mer resurseffektiva fordon. Det är inte realistiskt att i synnerhet äldre människor går från egen stor bil med upplevd hög säkerhet till cykel eller moped. Det är inte heller realistiskt att transportbehovet kan hanteras enbart med kollektivtrafik och två-hjulingar. Ambitionen är att kunna erbjuda fordon som inte kräver stora ytor, (vägar, P- platser), men ändå ger hygglig komfort och mycket hög säkerhet. Z-Bee erbjuder en robust och säker grundstruktur, tre-punkts säkerhetsbälten samt ett antal andra säkerhetssystem. Sammantaget är vår ambition att nå en lika hög säkerhetsnivå som en mindre personbil för de hastigheter fordonet utvecklas för. Denna fordonstyp är också genom låg vikt betydligt krockvänligare mot omgivande fordon. Detta projekt har gett oss möjlighet att ta fram realistiska materialdata och statiskt dimensionera den första generationens Z-Bee. Vi har också verifierat dess krocksäkerhet virtuellt. Projektet har visat att det är fullt realistiskt att konstruera Z-Bee så att föraren är oskadad efter en frontal-kollision mot stel barriär i 25 km/h. Vi har också vidareförädlat en ide där styret rör sig framåt vid frontalkollision och därvid minimeras risken för huvud-islag utan behov av air-bag. I samband med utvecklingsarbetet har två nya patentansökningar skapats som går in till PRV i mitten av oktober. En gäller det framåtgående styret och en gäller säkerhetssäte (sidokollisions-skydd). Genom de omfattande krock-simuleringarna har vi tagit fram ett grundkoncept för FRP-kaross till Z-Bee som är kommersiellt realiserbart och vi jobbar nu vidare för att typ-godkänna produkten med denna höga säkerhetsnivå. Om vi lyckas med nuvarande affärsplan kommer från 2014 ca 2000 Z-Bee att säljas per år i Sverige/Norge och på sikt säg 2020 hoppas vi kunna ha en global produktionsvolym över fordon per år. Om vi ser konservativt på att vi i Sverige säljer 1500 Z-Bee per år fr.o.m är det sannolikt att hälften ersätter cyklar och mopeder/motorcyklar och hälften ersätter mindre bilar. Det kommer att innebära att 750 tvåhjuliga fordon med hög säkerhetsrisk ersätts av Z-Bee och ca 750 personbilar kommer att ersättas av ett lika säkert men avsevärt miljövänligare fordon. Skaderisken för omgivande trafikanter minskas dessutom avsevärt då Z-Been har en max hastighet på 45 km/h. Sammantaget leder detta inom en femårsperiod till väsentligt färre cykelolyckor, färre stora fordon i citykärnor, ett lugnare och jämnare trafikflöde. Utöver ovanstående säkerhetsnytta leder introduktionen av Z-Bee till väsentligt minskade CO2-utsläpp och avgasemissioner samt en reducerad bullernivå. Om man dessutom ser till energieffektivitet kan vi konstatera att en Z-Bee förbrukar väsentligt mindre energi än förbränningsdrivna två-hjuliga fordon och <10% av en förbränningsdriven småbil.

12 Resultatanvändning. Förutom den nytta som beskrivits enligt ovan finns stora möjligheter att de patentansökningar vi jobbar med på olika sätt ökar spridningen av de resultat vi erhållit både till liknande fordonskoncept och till konventionella mindre fordon. Vidare har vi skapat bättre förutsättningar för krocksimulering av FRPkompositer dels genom mer realistiska materialdata och dels genom generell metodutveckling. Detta kommer såväl DYNAmore Nordic AB som Swerea SICOMP att kunna vidareförädla för framtida fordonsutveckling. 8. Kontaktuppgifter Projektansvarig CM: Hans Folkesson Clean Motion AB Hedlunds Backe Lerum Projektansvarig Swerea SICOMP: Prof. Leif Asp Swerea SICOMP AB Box Mölndal Projektansvarig, DYNAmore Nordic (tidigare Erab): Daniel Hilding Brigadgatan Linköping

13 9. Ekonomisk redovisning För detaljer hänvisas till bilaga 5. Clean Motion: Metodutveckling-Lastfall CM: 60 tim a 850 kr/tim SEK Konstruktion CAD-CM konsult: 300 tim a450 kr/tim SEK Konstruktion egen personal: 150 tim a450 kr/tim SEK Konstr.lösningar idebearb.: 100 tim a 600 kr/tim SEK Prod. Beredning OS Båtar 17 tim a 350 kr/tim 5950 SEK Tillverkning materialprover: OS Båtar 4384 SEK Koordinering/Projektledn. CM: 40 tim a 850 kr/tim SEK Reskostnader CM: Delsumma Clean Motion: In-Kind Skyltfonden 2400 SEK SEK SEK SEK Swerea SICOMP Materialdata: Innovativa konstr. Lösningar Metodutveckling: Numeriska modeller (FE): Management+ resor: Delsumma Swerea SICOMP: In-Kind Skyltfonden SEK SEK SEK SEK SEK SEK SEK SEK Dynamore Nordic AB, (ERAB) Metodutveckling: FE-Analyser: Delsumma Dynamore Nordic AB In-Kind Skyltfonden SEK SEK SEK SEK SEK

14 10.Bilagor Bilaga 1: Lastfall, Clean-Motion, CMR Bilaga 2: Bilaga 3: Bilaga 4: Simuleringsbaserad utvärdering av krockprestanda för ett trehjuligt lättviktsfordon med sandwichstruktur, DYNAmore Nordic AB (tidigare Erab), Dokumentnummer , Materialdata för användning i Clean Motion-projektet, Swerea SICOMP, CR11-089, 2011 FE- analyser av innovativa konstruktionslösningar, Swerea SICOMP, CR11-090, 2011 Bilaga 5: Ekonomirapport, Clean Motion, CMR 11-2

Title Simuleringsbaserad utvärdering av krockprestanda för ett trehjuligt lättviktsfordon med sandwichstruktur

Title Simuleringsbaserad utvärdering av krockprestanda för ett trehjuligt lättviktsfordon med sandwichstruktur Author(s) Klas Engstrand Doc. no. Revision Project no. 110131 2 E11013 Approved by Release date Pages Dr. Jimmy Forsberg 2011-09-26 25 Type Technical Report Prepared for Hans Folkesson, Clean Motion AB

Läs mer

Angående skjuvbuckling

Angående skjuvbuckling Sidan 1 av 6 Angående skjuvbuckling Man kan misstänka att liven i en sandwich med invändiga balkar kan haverera genom skjuvbuckling. Att skjuvbuckling kan uppstå kan man förklara med att en skjuvlast kan

Läs mer

Undersökning av hjulupphängning och styrning till ett fyrhjuligt skotarkoncept. Emil Larsson

Undersökning av hjulupphängning och styrning till ett fyrhjuligt skotarkoncept. Emil Larsson Undersökning av hjulupphängning och styrning till ett fyrhjuligt skotarkoncept Emil Larsson MF2011 Systems engineering Skolan för industriell teknik och management Mars 2009 Sammanfattning Efter i tabell

Läs mer

Vidareutveckling husvagn SoliferPolar Möte i Stockholm 2008-10-29

Vidareutveckling husvagn SoliferPolar Möte i Stockholm 2008-10-29 Vidareutveckling husvagn SoliferPolar Möte i Stockholm 2008-10-29 Rolf Lundström Einar Wallin Swerea SICOMP SoliferPolar 1 Data och historik Över 40 år av erfarenhet. Polarvagnen startade som husvagnstillverkare

Läs mer

Skillnaden mellan olika sätt att understödja en kaross. (Utvärdering av olika koncept för chassin till en kompositcontainer för godstransport på väg.

Skillnaden mellan olika sätt att understödja en kaross. (Utvärdering av olika koncept för chassin till en kompositcontainer för godstransport på väg. Projektnummer Kund Rapportnummer D4.089.00 Lätta karossmoduler TR08-007 Datum Referens Revision 2008-10-27 Registrerad Utfärdad av Granskad av Godkänd av Klassificering Rolf Lundström Open Skillnaden mellan

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Konstruktion och hållfasthetsanalys av ram samt utkast till dumpermodul Olof Karlsson Daniel Granquist MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren

Läs mer

Material, form och kraft, F9

Material, form och kraft, F9 Material, form och kraft, F9 Repetition Skivor, membran, plattor, skal Dimensionering Hållfasthet Styvhet/Deformationer Skivor Skiva: Strukturelement som är tunt i förhållande till utsträckningen i planet

Läs mer

Material, form och kraft, F4

Material, form och kraft, F4 Material, form och kraft, F4 Repetition Kedjekurvor, trycklinjer Material Linjärt elastiskt material Isotropi, ortotropi Mikro/makro, cellstrukturer xempel på materialegenskaper Repetition, kedjekurvan

Läs mer

Viktoptimering av ram för SSF-koncept. Daniel Granquist Olof Karlsson

Viktoptimering av ram för SSF-koncept. Daniel Granquist Olof Karlsson Viktoptimering av ram för SSF-koncept Daniel Granquist Olof Karlsson MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren Mars 2009 Sammanfattning Denna rapport

Läs mer

Strukturella polymera förstärkningar,

Strukturella polymera förstärkningar, Strukturella polymera förstärkningar, 2009-00271 Författare: Krister Amundsson Datum:2011-05-26 Delprogram: Fordons- och trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. Syfte... 6 4.

Läs mer

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Fredrik Törnvall 2014-04-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 4 4. Genomförande...

Läs mer

Krocksäkerhet för nya drivlineteknologier. Stefan Thorn 2012-09-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet

Krocksäkerhet för nya drivlineteknologier. Stefan Thorn 2012-09-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Krocksäkerhet för nya drivlineteknologier Stefan Thorn 2012-09-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 3 4. Genomförande... 4 5. Resultat...

Läs mer

Livens inverkan på styvheten

Livens inverkan på styvheten Livens inverkan på styvheten Sidan 1 av 9 Golv förstärkta med liv är tänkta att användas så att belastningen ligger i samma riktning som liven. Då ger liven en avsevärd förstyvning jämfört med en sandwich

Läs mer

Komposit mot metall i rymdmiljö KOMET-3. Stockholm, November, 2014

Komposit mot metall i rymdmiljö KOMET-3. Stockholm, November, 2014 Komposit mot metall i rymdmiljö KOMET-3 Stockholm, 11-12 November, 2014 KOMET KOMET = KOmposit mot METall i rymdmiljö Industri: RUAG Space AB (Linköping) GKN Aerospace (Trollhättan + ACAB Linköping) Akademi

Läs mer

Hållbar Utveckling av Punktsvetsad Struktur Del 2

Hållbar Utveckling av Punktsvetsad Struktur Del 2 Hållbar Utveckling av Punktsvetsad Struktur Del 2 Delprogram Författare Fordonsutveckling Thomas Carlberger Datum 2012-02-29 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 4 4. Genomförande...

Läs mer

Presshärdade lagerkomponenter (PRELAG) Hans Bodin 2012-04-26 Hållbar Produktionsteknik

Presshärdade lagerkomponenter (PRELAG) Hans Bodin 2012-04-26 Hållbar Produktionsteknik Presshärdade lagerkomponenter (PRELAG) Hans Bodin 2012-04-26 Hållbar Produktionsteknik Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. Syfte... 6 4. Genomförande... 7 5. Resultat... 8 5.1 Bidrag till

Läs mer

Analys av lyftarm för Sublift. Stefan Erlandsson Stefan Clementz

Analys av lyftarm för Sublift. Stefan Erlandsson Stefan Clementz Analys av lyftarm för Sublift Stefan Erlandsson Stefan Clementz Examensarbete på grundnivå i hållfasthetslära KTH Hållfasthetslära Handledare: Mårten Olsson Juni 2010 Sammanfattning Syftet med rapporten

Läs mer

Interfacering i komposit

Interfacering i komposit Interfacering i komposit Stockholm, 11-12 November, 2014 1/3/08 Interfacering i komposit Rymdindustrin ställer allt högre krav på att kunna öka maximal nyttolast på de olika system som skjuts upp i rymden.

Läs mer

Att beakta vid konstruktion i aluminium. Kap 19

Att beakta vid konstruktion i aluminium. Kap 19 Att beakta vid konstruktion i aluminium. Kap 19 1 Låg vikt (densitet = 2 700 kg/m3 ) - Låg vikt har betydelse främst när egentyngden är dominerande samt vid transport och montering. Låg elasticitetsmodul

Läs mer

Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. (N2014/3453/TE, N2014/3454/TE)

Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. (N2014/3453/TE, N2014/3454/TE) 2014-10-16 Sida 1 av 5 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. (N2014/3453/TE, N2014/3454/TE) Statens

Läs mer

KOHESIVA LAGAR I SKJUVNING EN EXPERIMENTELL METOD MED PLASTICERANDE ADHERENDER

KOHESIVA LAGAR I SKJUVNING EN EXPERIMENTELL METOD MED PLASTICERANDE ADHERENDER KOHESIVA LAGAR I SKJUVNING EN EXPERIMENTELL METOD MED PLASTICERANDE ADHERENDER Tomas Walander 1 1 Materialmekanik, Högskolan i Skövde, Box 408, 541 28 Skövde, e-post: tomas.walander@his.se Bild 1 END NOTCH

Läs mer

Inspektion efter krock av Mazda 6 Folksam

Inspektion efter krock av Mazda 6 Folksam Förskjuten, deformerbar barriär frontalkrock Poäng för krockdocka 2003 Test vid TRL Förare Passagerare Poäng (sämsta) 11 2018 Test vid Thatcham Poäng (sämsta) 12,289 Modifierare Kontakt med huvudairbag

Läs mer

Slutrapport Fordonsspecifik bilbarnstol

Slutrapport Fordonsspecifik bilbarnstol Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

Skärgårdstrafik. Stadstrafik

Skärgårdstrafik. Stadstrafik Orust e-boats AB Förstudie av elektrisk drivlina för energieffektivt skrov Orust e-boats AB startad 2014 som en avknoppning till Orust Kretsloppsakademi (ideell förening) Konstruera, tillverka och sälja

Läs mer

GJUTNING AV VÄGG PÅ PLATTA

GJUTNING AV VÄGG PÅ PLATTA GJUTNING AV VÄGG PÅ PLATTA Studier av sprickrisker orsakat av temperaturförloppet vid härdningen Jan-Erik Jonasson Kjell Wallin Martin Nilsson Abstrakt Försök med gjutning av konstruktionen vägg på platta

Läs mer

UTFORMNING AV TRAFIKSÄKRA SIDOOMRÅDEN. Skyltfonden har bidragit ekonomiskt till projektet

UTFORMNING AV TRAFIKSÄKRA SIDOOMRÅDEN. Skyltfonden har bidragit ekonomiskt till projektet UTFORMNING AV TRAFIKSÄKRA SIDOOMRÅDEN Skyltfonden har bidragit ekonomiskt till projektet Februari 2009 Dok. Nr.: TR-523-50028 - Rev. 0 Rapport Rapport titel: Utformning av trafiksäkra sidoområden Sponsor:

Läs mer

Bilsäkerhet viltolyckor

Bilsäkerhet viltolyckor Bilsäkerhet viltolyckor Folksam 2011 Maria Krafft Anders Kullgren Helena Stigson Anders Ydenius 1 Innehåll Resultat från verkliga olyckor Folksams skadedatabas 667 viltolyckor Trafikverkets dödsfallsstudier

Läs mer

Punktbelastning jämförelse mellan beräkning och provning

Punktbelastning jämförelse mellan beräkning och provning Projektnummer Kund Rapportnummer D4.089.42 Lätta, självbärande karossmoduler TR08-011 Datum Referens Revision 2007-09-25 1 Registrerad Utfärdad av Granskad av Godkänd av Klassificering LS RL LA LA Open

Läs mer

Säker, säkrare, SafeEnd

Säker, säkrare, SafeEnd Säker, säkrare, SafeEnd Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor finns i Sundsvall. Lokala

Läs mer

Lätta konstruktioner. HT2 7,5 p halvfart Lars Bark och Janne Färm

Lätta konstruktioner. HT2 7,5 p halvfart Lars Bark och Janne Färm Lätta konstruktioner HT2 7,5 p halvfart Lars Bark och Janne Färm Måndag 16:e November 9:00 12:00 Material/kompositer PPU408 Förmiddagens agenda Litteratur och planering för material/komposit-delen Materialval

Läs mer

Material, form och kraft, F11

Material, form och kraft, F11 Material, form och kraft, F11 Repetition Dimensionering Hållfasthet, Deformation/Styvhet Effektivspänning (tex von Mises) Spröda/Sega (kan omfördela spänning) Stabilitet instabilitet Pelarknäckning Vippning

Läs mer

PPU408 HT15. Beräkningar stål. Lars Bark MdH/IDT

PPU408 HT15. Beräkningar stål. Lars Bark MdH/IDT Beräkningar stål 1 Balk skall optimeras map vikt (dvs göras så lätt som möjligt) En i aluminium, en i höghållfast stål Mått: - Längd 180 mm - Tvärsnittets yttermått Höjd: 18 mm Bredd: 12 mm Lastfall: -

Läs mer

Gyproc Handbok 8 Gyproc Teknik. Statik. 4.3 Statik

Gyproc Handbok 8 Gyproc Teknik. Statik. 4.3 Statik Statik Statik Byggnader uppförda med lättbyggnadsteknik stabiliseras vanligtvis mot horisontella laster, vind eller snedställningskrafter genom att utnyttja väggar och bjälklag som kraftupptagande styva

Läs mer

ZoomUphill har en teknisk, unik konstruktion:

ZoomUphill har en teknisk, unik konstruktion: SPECIFIKATION Nytt svensk elfordon ger revolutionerande köregenskaper i terräng Zoomcamps vision är att alla skall ha rätt till det som erbjuds i samhället. Många människor är idag avskärmade från många

Läs mer

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat.

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat. Skotare Teknisk rapport - Hytt Fredrik Berglund MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren Februari 2009 Sammanfattning Till skotarkonceptet som arbetades

Läs mer

Analys av belastning på räckesinfästning på tvärspänd platta

Analys av belastning på räckesinfästning på tvärspänd platta Analys av belastning på räckesinfästning på tvärspänd platta Slutrapport Mats Ekevad, Luleå Tekniska Universitet 2014-05-28 Förord Rapporten beskriver resultatet av beräkningar på räckesinfästningar på

Läs mer

Berä kning äv stoppsträ ckä fo r skyddsfordon

Berä kning äv stoppsträ ckä fo r skyddsfordon 1 (5) Berä kning äv stoppsträ ckä fo r skyddsfordon Bakgrund/Syfte Med anledning av det arbete som pågår för att ta fram en vägledning för att öka säkerheten vid arbete på olycksplats i trafikmiljön så

Läs mer

Tentamen i. Konstruktionsteknik. 26 maj 2009 kl

Tentamen i. Konstruktionsteknik. 26 maj 2009 kl Bygg och Miljöteknolo gi Avdelningen för Konstruktionsteknik Tentamen i Konstruktionsteknik 26 maj 2009 kl. 8.00 13.00 Tillåtna hjälpmedel: Tabell & Formelsamlingar Räknedosa OBS! I vissa uppgifter kan

Läs mer

HÖGPRESTERANDE OCH SJÄLVKOMPAKTERANDE BETONG INOM HUSBYGGANDE. - Fältförsök och teoretiska studier av möjligheter och svårigheter

HÖGPRESTERANDE OCH SJÄLVKOMPAKTERANDE BETONG INOM HUSBYGGANDE. - Fältförsök och teoretiska studier av möjligheter och svårigheter HÖGPRESTERANDE OCH SJÄLVKOMPAKTERANDE BETONG INOM HUSBYGGANDE - Fältförsök och teoretiska studier av möjligheter och svårigheter Sammanfattning Bakgrund Platsgjuten betong är globalt sett den mest använda

Läs mer

Effekten av 5kg TNT. Make your world a safer place

Effekten av 5kg TNT. Make your world a safer place Effekten av 5kg TNT OPCW Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons Nobels fredspris 2013 Bild från svt Nobelstudion del 3 2013-12-08 Låda i position att föras in i laddkammare 1 Låda i

Läs mer

SOLIDWORKS SIMULATION SUITE

SOLIDWORKS SIMULATION SUITE SOLIDWORKS SIMULATION SUITE LÖSNINGAR FÖR 3D-KONSTRUKTION SIMULERINGSDRIVEN 3D-KONSTRUKTION OCH TEKNIK Tillverkare inom alla branscher har gjort virtuella 3D-simuleringar till ett värdefullt ingenjörsverktyg

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG, KONSTRUKTION Kapitel Utgåva Sida K 1.2 SPÅR, Material 1 ( 5 ) Avsnitt Datum Senaste ändring K 1.2.13 Betongsliper 2014-10-15

BANSTANDARD I GÖTEBORG, KONSTRUKTION Kapitel Utgåva Sida K 1.2 SPÅR, Material 1 ( 5 ) Avsnitt Datum Senaste ändring K 1.2.13 Betongsliper 2014-10-15 BANSTANDARD I GÖTEBORG, KONSTRUKTION Kapitel Utgåva Sida K 1.2 SPÅR, Material 1 ( 5 ) Avsnitt Datum Senaste ändring K 1.2.13 Betongsliper 2014-10-15 Upprättad av Fastställd av Håkan Karlén Susanne Hultgren

Läs mer

Den första 3D-utskrivna cykelramen i metall har tillverkats av Renishaw åt Empire Cycles

Den första 3D-utskrivna cykelramen i metall har tillverkats av Renishaw åt Empire Cycles Fallstudie utförd av produktavdelningen inom additiv tillverkning Den första 3D-utskrivna cykelramen i metall har tillverkats av Renishaw åt Empire Cycles Ramen har tillverkats additivt i titanlegering

Läs mer

Spänning och töjning (kap 4) Stång

Spänning och töjning (kap 4) Stång Föreläsning 3 Spänning och töjning Spänning och töjning (kap 4) Stång Fackverk Strukturmekanik FM60 Materialmekanik SMA10 Avdelningen för Bggnadskonstruktion TH Campus Helsingborg Balk Ram Spänning (kraftmått)

Läs mer

Robothantering, maskinell tillskärning och automatiserad RTM

Robothantering, maskinell tillskärning och automatiserad RTM Robothantering, maskinell tillskärning och automatiserad RTM Lars Liljenfeldt Erik Sandlund Svensk Kompositförening, Ängelholm 10 oktober 2012. 12/6/07 2012-10-10 Robothantering vid tillverkning av flygmotorkomponent

Läs mer

DYMLINGSSYSTEM DIAMANTHYLSA ALPHAHYLSA PERMASLEEVE TRI-PLATE FÖR PLATTOR PÅ MARK FÖR FRIBÄRANDE PLATTOR SYSTEM MED FYRKANTIGA DYMLINGAR & HYLSOR

DYMLINGSSYSTEM DIAMANTHYLSA ALPHAHYLSA PERMASLEEVE TRI-PLATE FÖR PLATTOR PÅ MARK FÖR FRIBÄRANDE PLATTOR SYSTEM MED FYRKANTIGA DYMLINGAR & HYLSOR 21/07/08 Issue1.3 www.permaban.com DYMLINGSSYSTEM DIAMANTHYLSA FÖR PLATTOR PÅ MARK ALPHAHYLSA FÖR FRIBÄRANDE PLATTOR PERMASLEEVE SYSTEM MED FYRKANTIGA DYMLINGAR & HYLSOR TRI-PLATE SÅGADE DILATATIONSFOGAR

Läs mer

Hållfasthetslära Lektion 2. Hookes lag Materialdata - Dragprov

Hållfasthetslära Lektion 2. Hookes lag Materialdata - Dragprov Hållfasthetslära Lektion 2 Hookes lag Materialdata - Dragprov Dagens lektion Mål med dagens lektion Sammanfattning av förra lektionen Vad har vi lärt oss hittills? Hookes lag Hur förhåller sig normalspänning

Läs mer

Infästning av tunga komponenter. Allmänt om tunga komponenter

Infästning av tunga komponenter. Allmänt om tunga komponenter av tunga komponenter Allmänt om tunga komponenter Det här dokumentet beskriver anvisningar för eftermontering av tunga komponenter i chassiramen. Anvisningarna gäller oavsett om komponenterna måste flyttas

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 KURSER INOM SWEREA VIRTUAL LAB 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SWEREA VIRTUAL LAB 3 GJUTSIMULERING - SWEREA SWECAST 4

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 KURSER INOM SWEREA VIRTUAL LAB 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SWEREA VIRTUAL LAB 3 GJUTSIMULERING - SWEREA SWECAST 4 KURSER FRÅN SWEREA VIRTUAL LAB 2016 2 KURSER INOM SWEREA VIRTUAL LAB 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING SWEREA VIRTUAL LAB 3 GJUTSIMULERING - SWEREA SWECAST 4 KOMPOSITDIMENSIONERING - SWEREA

Läs mer

Toyotas produktdesign- och utvecklingsprocess

Toyotas produktdesign- och utvecklingsprocess MÄLARDALENS HÖGSKOLA Toyotas produktdesign- och utvecklingsprocess En sammanfattning av artikeln Toyota s Principles of Set-Based concurrent Engineering Philip Åhagen och Anders Svanbom 2/23/2011 Bakgrund

Läs mer

Kostnadseffektiv tillverkning av lättviktstrukturer i kolfiber inom Compraser Labs

Kostnadseffektiv tillverkning av lättviktstrukturer i kolfiber inom Compraser Labs Kostnadseffektiv tillverkning av lättviktstrukturer i kolfiber inom Compraser Labs Marie Jonsson, Swerea SICOMP E-mail: marie.jonsson@swerea.se 1 Presentation of Swerea SICOMP Kolfiber + plast = kolfiberförstärkt

Läs mer

Nya typfall för rör- och kopplingsställningar

Nya typfall för rör- och kopplingsställningar Nya typfall för rör- och kopplingsställningar Utdrag ur SP-Rapport 2006:58 Nya typfall för rör- och kopplingsställningar Följande handling är ett utdrag av SP-Rapport 2006:58 Rörställningar - Utvärdering

Läs mer

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt.

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt. Statik Huvuddelen av alla takstolsberäkningar utförs idag med hjälp av ett beräkningsprogram, just anpassade för takstolsdimensionering. Att ha ett av dessa program i sin dator, innebär inte att användaren

Läs mer

Exempel 13: Treledsbåge

Exempel 13: Treledsbåge Exempel 13: Treledsbåge 13.1 Konstruktion, mått och dimensioneringsunderlag Dimensionera treledsbågen enligt nedan. Treledsbåge 84,42 R72,67 12,00 3,00 56,7º 40,00 80,00 40,00 Statisk modell Bestäm tvärsnittets

Läs mer

2016-04-01. SS-Pålen Dimensioneringstabeller Slagna Stålrörspålar

2016-04-01. SS-Pålen Dimensioneringstabeller Slagna Stålrörspålar 2016-04-01 SS-Pålen Dimensioneringstabeller Slagna Stålrörspålar Dimensioneringstabeller slagna stålrörspålar 2016-05-10 1 (20) SCANDIA STEEL DIMENSIONERINGSTABELLER SLAGNA STÅLRÖRSPÅLAR, SS-PÅLEN RAPPORT

Läs mer

Textilarmering, av Karin Lundgren. Kapitel 7.6 i Betonghandbok Material, Del 1, Delmaterial samt färsk och hårdnande betong. Svensk Byggtjänst 2017.

Textilarmering, av Karin Lundgren. Kapitel 7.6 i Betonghandbok Material, Del 1, Delmaterial samt färsk och hårdnande betong. Svensk Byggtjänst 2017. Textilarmering, av Karin Lundgren Kapitel 7.6 i Betonghandbok Material, Del 1, Delmaterial samt färsk och hårdnande betong. Svensk Byggtjänst 2017. 7.6 Textilarmering 7.6.1 Allmänt Textilarmering består

Läs mer

Material föreläsning 4. HT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson

Material föreläsning 4. HT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson Material föreläsning 4 HT2 7,5 p halvfart Janne Carlsson Tisdag 29:e November 10:15 15:00 PPU105 Material Förmiddagens agenda Allmän info Bortom elasticitet: plasticitet och seghet ch 6 Paus Hållfasthetsbegränsad

Läs mer

Jämförelse mellan vakuuminjicering och limning

Jämförelse mellan vakuuminjicering och limning Projektnummer Kund Rapportnummer D4.089.48 Lätta självbärande karossmoduler TR08-009 Datum Referens Revision 2008-10-27 Aktivitet 4.8 Produktionsteknik Registrerad Utfärdad av Granskad av Godkänd av Klassificering

Läs mer

SPCT-metoden - Provning av hundburar

SPCT-metoden - Provning av hundburar Författare, enhet Mikael Videby SP Bygg & Mekanik 2016-05-10 1 (9) Utgåva 3 SPCT-metoden - Provning av hundburar Utskrivet dokument är ostyrt, dvs inte säkert gällande. 2016-05-10 Utg. 3 2 (9) Tillämpningsområde...

Läs mer

Belastningsanalys, 5 poäng Töjning Materialegenskaper - Hookes lag

Belastningsanalys, 5 poäng Töjning Materialegenskaper - Hookes lag Töjning - Strain Töjning har med en kropps deformation att göra. Genom ett materials elasticitet ändras dess dimensioner när det belastas En lång kropp förlängs mer än en kort kropp om tvärsnitt och belastning

Läs mer

Konstruktionsuppgifter för kursen Strukturmekanik grunder för V3. Jim Brouzoulis Tillämpad Mekanik Chalmers

Konstruktionsuppgifter för kursen Strukturmekanik grunder för V3. Jim Brouzoulis Tillämpad Mekanik Chalmers Konstruktionsuppgifter för kursen Strukturmekanik grunder för V3 Jim Brouzoulis Tillämpad Mekanik Chalmers 1 Förord Denna skrift innehåller de konstruktionsuppgifter som avses lösas i kursen Strukturmekanik

Läs mer

Produkt: Nimbus 250 NOVA. Metod: Handuppläggning i glasfiber. Material: Divinycell Sandwich i däck och skrov

Produkt: Nimbus 250 NOVA. Metod: Handuppläggning i glasfiber. Material: Divinycell Sandwich i däck och skrov det ideala konceptet för marina applikationer NIMBUS Nimbus 250 NOVA Handuppläggning i glasfiber Divinycell Sandwich i däck och skrov Nimbus Boats AB Box 5152 426 05 Västra Frölunda Anders Lindström -

Läs mer

SKI s och SSI s granskning av säkerhetsanalysen SR-Can. Utfrågning i Oskarshamns kommun 27/11-2008 Björn Dverstorp och Bo Strömberg

SKI s och SSI s granskning av säkerhetsanalysen SR-Can. Utfrågning i Oskarshamns kommun 27/11-2008 Björn Dverstorp och Bo Strömberg SKI s och SSI s granskning av säkerhetsanalysen SR-Can Utfrågning i Oskarshamns kommun 27/11-2008 Björn Dverstorp och Bo Strömberg Strålsäkerhetsmyndigheten Ny myndighet från och med 1/7-2008 SKI SSI SSM

Läs mer

Fiberkompositer med ökad mekanisk och elektrisk prestanda för lindningskopplare

Fiberkompositer med ökad mekanisk och elektrisk prestanda för lindningskopplare Fiberkompositer med ökad mekanisk och elektrisk prestanda för lindningskopplare Användning av fiberkompositmaterial i elektriska applikationer är väl etablerad. Det nya är materialegenskaperna inom elektrisk

Läs mer

3 Vägräckesändar, övergångar mellan vägräcken samt krockdämpare

3 Vägräckesändar, övergångar mellan vägräcken samt krockdämpare Bilaga 1 Förklaring av standarder för funktionsprovning av 1 Allmänt Denna bilaga kommer att uppdateras efterhand som nya europeiska standarder (EN) inom området fastställs och när tillämpningsanvisningar

Läs mer

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark 1 Allmänt Förankring sker antingen på berg eller i jord. Vid förankring i jord måste förankringskonstruktionen anpassas efter markslag. För enklare bedömning av grundförhållanden finns ett särskilt markbedömningsblad

Läs mer

SÄKERHETSINSTRUKTIONER SKALL LÄSAS FÖRE ANVÄNDNING

SÄKERHETSINSTRUKTIONER SKALL LÄSAS FÖRE ANVÄNDNING Anvisningar och säkerhetsinstruktioner för brukare av Mini Crosser med brukarvikt över 150 kg Tillägg till bruksanvisning för Mini Crosser 130T vid brukarvikt över 150 kg SÄKERHETSINSTRUKTIONER SKALL LÄSAS

Läs mer

Nya Sponthandboken En kommande Pålkommissonsrapport. Anders Kullingsjö Specialist, Geoteknik, Skanska Sverige AB

Nya Sponthandboken En kommande Pålkommissonsrapport. Anders Kullingsjö Specialist, Geoteknik, Skanska Sverige AB Nya Sponthandboken En kommande Pålkommissonsrapport Anders Kullingsjö Specialist, Geoteknik, Skanska Sverige AB Nya Sponthandboken Behandlar temporära stödkonstruktioner som installeras genom drivning,

Läs mer

OBS I Finland användes namnet Gilsonite för Uintaite

OBS I Finland användes namnet Gilsonite för Uintaite NVF/Finska avdelningen Utskott 33 - asfaltbeläggningar FÖRBUNDSUTSKOTTSMÖTET 17. JUNI 22 PÅ NÅDENDAL SPA Jari Pihlajamäki Den eviga asfaltbeläggningen mot utmattningen? - erfarenheter från testsektioner

Läs mer

Eurokod 3 del 1-2 Brandteknisk dimensionering av stålkonstruktioner

Eurokod 3 del 1-2 Brandteknisk dimensionering av stålkonstruktioner Eurokod 3 del 1-2 Brandteknisk dimensionering av stålkonstruktioner Peter Karlström, Konkret Rådgivande Ingenjörer i Stockholm AB Allmänt EN 1993-1-2 (Eurokod 3 del 1-2) är en av totalt 20 delar som handlar

Läs mer

Sammanfattande beskrivning av projektet Förstärkning av konstruktioner med extern förspänning

Sammanfattande beskrivning av projektet Förstärkning av konstruktioner med extern förspänning Sammanfattande beskrivning av projektet Förstärkning av konstruktioner med extern förspänning Projektet Föreliggande projekt har genomförts vid Luleå tekniska universitet (Ltu). Projektet påbörjades redan

Läs mer

Uppgifter 2 Grundläggande akustik (II) & SDOF

Uppgifter 2 Grundläggande akustik (II) & SDOF Uppgifter Grundläggande akustik (II) & SDOF. Två partiklar rör sig med harmoniska rörelser. = 0 u ( Acos( där u ( Acos( t ) 6 a. Vad är frekvensen för de båda rörelserna? b. Vad är periodtiden? c. Den

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om ändring i föreskrifterna (VVFS 2003:23) om motorcyklar och släpvagnar som dras av motorcyklar; VVFS 2006:44 Utkom från trycket den 11 maj 2006

Läs mer

Nya whiplashskydd erfarenheter från verkliga olyckor

Nya whiplashskydd erfarenheter från verkliga olyckor Datum 27-9-4 Nya whiplashskydd erfarenheter från verkliga olyckor Studie från Folksam 27 Bakgrund Omfattning av whiplashskador i Sverige Drygt 35 skadade personer med invaliditet över 1% orsakade i bilolyckor

Läs mer

Riktlinjer för miljö- och trafiksäkerhetskrav i upphandlingar av lätta fordon i Mölndals stad

Riktlinjer för miljö- och trafiksäkerhetskrav i upphandlingar av lätta fordon i Mölndals stad 2011-06-29 Riktlinjer för miljö- och trafikskrav i upphandlingar av lätta fordon i Mölndals stad Syfte Syftet med riktlinjerna är att underlätta tillämpningen för de av kommunfullmäktige antagna miljömålen

Läs mer

konstruera Med POndUs Dimensionering baserad på provningar utförda av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut

konstruera Med POndUs Dimensionering baserad på provningar utförda av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut konstruera Med POndUs Dimensionering baserad på provningar utförda av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut Rostskyddsbeläggning (KTCO) godkänd för korrosivitetsklass C4. Swedish technical approval SC

Läs mer

Bedömning av amatörbyggt fordon, ombyggt fordon, ändrat fordon samt uppbyggt fordon

Bedömning av amatörbyggt fordon, ombyggt fordon, ändrat fordon samt uppbyggt fordon Bedömning av amatörbyggt fordon, ombyggt fordon, ändrat fordon samt uppbyggt fordon version 20140522 Denna PM är framtaget som resultat av fordonshobbymötena mellan Transportstyrelsen, Motorhistoriska

Läs mer

Lättvikt och produktion inom fordonstillverkning

Lättvikt och produktion inom fordonstillverkning Lättvikt och produktion inom fordonstillverkning Cecilia Ramberg Programkoordinator, Swerea IVF Vice verksamhetsledare LIGHTer 141106 Agenda Kort om LIGHTer (2 bilder) Industriella möjligheter som drivs

Läs mer

Fasta förband. Funktion - Hålla fast

Fasta förband. Funktion - Hålla fast KPU207 HT16 Fasta förband 1 Funktion - Hålla fast Indelning - M.a.p. sätt att hålla saan Kraftsaanhållande friktionskrafter verksaa - Skruv-, krymp-, pressförband Formsaanhållande håller ihop m.h.a. geometrisk

Läs mer

Processimulering av presshärdning - Värmeöverföring och friktion i glidande kontakter - PROCSIM3

Processimulering av presshärdning - Värmeöverföring och friktion i glidande kontakter - PROCSIM3 Processimulering av presshärdning - Värmeöverföring och friktion i glidande kontakter - PROCSIM3 Greger Bergman och Mats Oldenburg 2013-01-31 Hållbar produktionsteknik Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2.

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

TENTAMEN MTGC12, MATERIALTEKNIK II / MTGC10 MATERIALVAL

TENTAMEN MTGC12, MATERIALTEKNIK II / MTGC10 MATERIALVAL Materialteknik, Jens Bergström 2016-01-21 TENTAMEN MTGC12, MATERIALTEKNIK II / MTGC10 MATERIALVAL Tid: Måndagen 25 januari, 2016 Tentamen omfattar genomgånget kursmaterial. Hjälpmedel: Kalkylator Poängsättning:

Läs mer

Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål

Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål Användning av höghållfasta stål har möjliggjort nya typer av konstruktionslösningar. Kunskap om deras möjligheter och begränsningar kan därmed bidra

Läs mer

Exjobbspresentation: Utveckling av kolfibertrike

Exjobbspresentation: Utveckling av kolfibertrike Exjobbspresentation: Utveckling av kolfibertrike Exjobb inom Produktutveckling Lars Viebke Lars Viebke www.viebke.nu/uro-x Bakgrund Utbildningar, KTH: Maskinteknik, Produktutveckling Maskinteknik, Lättkonstruktion

Läs mer

Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar. Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25

Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar. Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25 Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25 1 Syfte Att ta fram ett användbart beräkningsverktyg/modell

Läs mer

Inlämning etapp 7b IKOT 2011. Grupp B5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström

Inlämning etapp 7b IKOT 2011. Grupp B5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Inlämning etapp 7b IKOT 2011 Grupp B5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Handledare: Joakim Johansson Innehåll

Läs mer

ELBILAR som kommer till Sverige 2010 2011

ELBILAR som kommer till Sverige 2010 2011 ELBILAR som kommer till Sverige 2010 2011 en sammanställning av de bilmodeller som presenterades av billeverantörer på Vattenfalls och Stockholms stads elbilsseminarium 12 april 2010. Informationen i dokumentet

Läs mer

ett Produktionstekniskt Centrum för fiberkompositer genom branschöverskridande synergier

ett Produktionstekniskt Centrum för fiberkompositer genom branschöverskridande synergier ett Produktionstekniskt Centrum för fiberkompositer genom branschöverskridande synergier Jörgen Remmelg (jorgen.remmelg@ruag.com) Styrelseordförande i Compraser Vision en icke vinstdrivande, nationell

Läs mer

Farkost och flyg. PHIR - Portabelt Hus I Reboard

Farkost och flyg. PHIR - Portabelt Hus I Reboard Farkost och flyg PHIR - Portabelt Hus I Reboard 4k1603 Träteknologi HK 2005/2006 PHIR portabelt hus i Re-board har tagits fram i ett samarbete mellan studenter på KTH och företaget Design Force i Norrköping.

Läs mer

VIP- möte 2015 Branschsamverkan I Grunden

VIP- möte 2015 Branschsamverkan I Grunden VIP- möte 2015 Branschsamverkan I Grunden Inverkan av dynamisk trafiklast på stabilitet och sättningar i lös jord Wilhelm Rankka Projektets mål Projektets mål är att identifiera vilka konsekvenser ökande

Läs mer

Sandwichpaneler ALUCORE 12:1

Sandwichpaneler ALUCORE 12:1 ALUCORE 12:1 ALUCORE är en sandwichpanel i aluminium med god styvhet och extremt låg vikt. Kärnan består av en bikakemönstrad aluminumfolie - honeycomb - vilket ger panelen dess styrka. Till skillnad från

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Torsten Sjögren 2015-09-25 3P05868 1 (8) SP Bygg & Mekanik 010-516 52 49 Torsten.Sjogren@sp.se

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Torsten Sjögren 2015-09-25 3P05868 1 (8) SP Bygg & Mekanik 010-516 52 49 Torsten.Sjogren@sp.se Kontaktperson Torsten Sjögren 2015-09-25 3P05868 1 (8) SP Bygg & Mekanik 010-516 52 49 Torsten.Sjogren@sp.se Ångpanneföreningens Forskningsstiftelse Frösundaleden 2 169 99 STOCKHOLM SLUTRAPPORT (Ref. nr.

Läs mer

Långsamtgående omrörare. En serie med överlägsen prestanda

Långsamtgående omrörare. En serie med överlägsen prestanda Långsamtgående omrörare En serie med överlägsen prestanda 2 Effektivare omrörning och lägre effektförbrukning Dränkbar omrörning Om jetstrålen får utbredas så långt och obehindrat som möjligt leder det

Läs mer

Development of Mechanical Joining Technology for Light Weight Car Body Concepts

Development of Mechanical Joining Technology for Light Weight Car Body Concepts Development of Mechanical Joining Technology for Light Weight Car Body Concepts Delprogram: Hållbar produktionsteknik / Fordonsutveckling Författare: Björn Carlsson Volvo Personvagnar Aktiebolag, Karosskomponenter

Läs mer

VERIFIERING AV BELASTNINGSKAPACITETER PÅ JEROL ELDISTRIBUTIONSSTOLPAR. HORISONTAL- och VERTIKALLASTER

VERIFIERING AV BELASTNINGSKAPACITETER PÅ JEROL ELDISTRIBUTIONSSTOLPAR. HORISONTAL- och VERTIKALLASTER VERIFIERING AV BELASTNINGSKAPACITETER PÅ JEROL ELDISTRIBUTIONSSTOLPAR HORISONTAL- och VERTIKALLASTER Verifierande tester har utförts på Jerol eldistributionsstolpar i komposit för att säkerställa att hållfasthetsberäkningarna

Läs mer

Improved acoustical properties of launcher fairings

Improved acoustical properties of launcher fairings Improved acoustical properties of launcher fairings Improved acoustical properties of launcher fairings Improved acoustical properties of launcher fairings Teknisk akustik, Chalmers Docent Patrik Andersson

Läs mer

Mekanisk liggkomfort hos sängar/madrasser

Mekanisk liggkomfort hos sängar/madrasser Mekanisk liggkomfort Man hör ofta att en säng är skön att ligga i - att den ger god komfort. Med detta underförstås, att sängen är mjuk och att den därmed har förmåga att fördela kroppstyngden så, att

Läs mer

Exempel 3: Bumerangbalk

Exempel 3: Bumerangbalk Exempel 3: Bumerangbalk 3.1 Konstruktion, mått och dimensioneringsunderlag Dimensionera bumerangbalken enligt nedan. Bumerangbalk X 1 600 9 R18 000 12 360 6 000 800 10 000 10 000 20 000 Statisk modell

Läs mer

BYGGANDE AV STÖRTBÅGE

BYGGANDE AV STÖRTBÅGE BYGGANDE AV STÖRTBÅGE DEFINITIONER Störtbåge En stomme av rör som är monterad med fogar och fastsättningsplattor. Dess syfte är att förhindra att bilen trycks ihop vid en volt eller vid en annan olycka.

Läs mer

Tmax en ny familj effektbrytare med gjuten kapslingttechnology. Simone Ambruschi, Renato Dosmo

Tmax en ny familj effektbrytare med gjuten kapslingttechnology. Simone Ambruschi, Renato Dosmo Generation Review Tmax en ny familj effektbrytare med gjuten kapslingttechnology Simone Ambruschi, Renato Dosmo Hård konkurrens och behovet att behålla eller öka marknadsandelen tvingar tillverkare av

Läs mer