3 Vägräckesändar, övergångar mellan vägräcken samt krockdämpare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3 Vägräckesändar, övergångar mellan vägräcken samt krockdämpare"

Transkript

1 Bilaga 1 Förklaring av standarder för funktionsprovning av 1 Allmänt Denna bilaga kommer att uppdateras efterhand som nya europeiska standarder (EN) inom området fastställs och när tillämpningsanvisningar till fastställda standarder färdigställs. 1.1 Begrepp ASI Acceleration Severity Index, dimensionslöst mått beräknat utgående från testfordonets acceleration i tre riktningar THIV Theoretical Head Impact Velocity, den beräknade hastighet, uttryckt i km/h, vid vilken en tänkt åkande slår i inredningen i en tänkt fordonskupé. PHD Postimpact Head Deceleration, resulterande största acceleration för testfordonets tyngdpunkt bestämd som RMS-värdet av rullande medelvärden under 10 ms för accelerationerna i x- och y-led, uttrycks i g. 2 Vägräcken Vägräcken krockprovas enligt SS-EN Provningen utförs i de flesta fall med dels ett tyngre fordon för att kontrollera att räcket har tillräcklig tillbakahållande kapacitet, dels ett lätt fordon för att bestämma hur farligt räcket är att köra på. Krockproven utförs med bestämd hastighet och vinkel, efter krockprovet får det påkörande fordonet inte komma tillbaka med för brant vinkel. Räckets utböjning vid krockproven, den dynamiska deflektionen, ger tillsammans med egenbredden räckets arbetsbredd. Genom att mäta fordonets accelerationer under krockprovet kan skaderiskklassen bestämmas. 2.1 Begrepp Förekommande engelska uttryck är hämtade från de aktuella standarderna Kapacitetsklass (containment level) Ett mått på ett vägräckes förmåga att vid standardiserat krockprov hålla tillbaka dimensionerande fordon. Normala kapacitetsklasser för vägräcken som avses hålla tillbaka personbilar är N1 och N2, högre kapacitetsklasser, H1 till H4, används för räcken som skall hålla tillbaka tunga fordon, exempelvis för broräcken. För temporära räcken finns klasserna T1 till T3. Räcken som uppfyller krav i en kapacitetsklass anses även uppfylla krav för lägre kapacitetsklasser med undantaget att N1 och N2 inte omfattar klass T3. Arbetsbredd, W (working width) Arbetsbredden (W) är avståndet mätt från trafiksidan av räcket före påkörning och det maximala dynamiska sidoläget vid kapacitetsklassbestämmande krockprov. Arbetsbredden indelas i VGU VV publikation 2004:

2 klasserna W1 till W8 med gränsvärden mellan 0,6 till 3,5 m. Dynamisk deflektion, D (dynamic deflection) Den dynamiska deflektionen (D) motsvaras av den maximala dynamiska förskjutningen i sidled av vägräcket på trafiksidan vid standardiserat krockprov, D mäts för såväl dimensionerande fordon som för den lilla bilen (TB11-prov) som används för att bestämma skaderiskklassen. Skaderiskklass (impact severity level) Skaderiskklassen är ett mått på hur stor skadeföljden på föraren och passagerarna blir vid en kollision. Klass A utsätter de åkande för minst påfrestningar. 3 Vägräckesändar, övergångar mellan vägräcken samt krockdämpare Vägräckesändar och övergångar mellan vägräcken krockprovas enligt SS-ENV Krockdämpare krockprovas enligt SS-EN Begrepp Förekommande engelska uttryck är hämtade från de aktuella standarderna Krockdämpare (crash cushion) Vägräckesände (terminal) Avledande krockdämpare (redirective crash cushion) Icke avledande krockdämpare (non-redirective crash cushion) Hastighetsklass (performance class, velocity class) Utböjningsklass, D (permanent lateral displacement) Fordonsrörelseklass, Z (exit box) Skaderiskklass 3.2 Hastighetsklass En krockdämpare används för att lindra konsekvenserna vid och hindra påkörning av fast föremål, som vägräckesände på betongräcken och dubbelsidiga balkräcken samt vid sammandragning av två räcken till exempel vid en rampnos. En vägräckesände används för att göra änden på ett vägräcke mindre farlig att köra på, vissa vägräckesändar kan även utgöra förankring av ett vägräcke. En avledande krockdämpare fungerar som vägräcke vid påkörning på sidan. En icke avledande krockdämpare kan inte anses fungera som ett vägräcke. Sandfyllda tunnor är ett exempel på icke avledande krockdämpare. Hastighetsklassen anger dem maximala hastighet som vägräckesänden eller krockdämparen är dimensionerad och testad för. Utrymmesklassen anger hur mycket vägräckesänden eller krockdämparen deformeras i sidled vid normerade krockprovningar. Fordonsrörelseklassen anger hur fordonet rör sig efter normerade krockprovningar. Skaderiskklassen är ett mått på skaderisken för de åkande i en liten bil vid påkörning. Hastighetsklassen bestäms med krockprov som utförs med olika riktningar, träffpunkter, fordonsvikter och hastigheter, se FIGUR 3-1 och FIGUR VGU VV publikation 2004:

3 Hastighetsklassen för vägräckesändar anges som P1 till P4 och som 50 till 110 för krockdämpare, för klass P4 respektive 110 ställs högst krav. FIGUR 3-1 Kollisionsprov vägräckesände FIGUR 3-2 Kollisionsprov krockdämpare 3.3 Utböjningsklass, vägräckesändar Utböjningsklassen för vägräckesändar anges som D a och D d där D a anger deformationen mot vägsidan (a för approach) och D d mot baksidan (d för departure), för D a förekommer tre klasser med övre gränsvärden 0,5, 1,5 och 3,0 m och för D d fyra klasser med gränsvärden 1,0, 2,0 och 3,5 m, för den fjärde VGU VV publikation 2004:

4 klassen finns ingen övre gräns, se TABELL 2-7. Principen för bestämning av utrymmesklassen för vägräckesändar framgår av FIGUR 3-3. FIGUR 3-3 Princip för bestämning av utrymmesklass för vägräckesände 3.4 Utböjningsklass, krockdämpare Utrymmesklassen för krockdämpare anges som D1 till D8 med gränsvärden 0,5, 1,0, 2,0 och 3,0 m mot såväl vägsidan som baksidan för klass D1 till D4. För klass D5 till D8 gäller samma gränsvärden mot vägsidan men för sned centrisk påkörning av nosen (test 3) finns ingen begränsning av deformationen åt baksidan, se TABELL 2-8. Principen för bestämning av utrymmesklassen för krockdämpare framgår av FIGUR 3-4. FIGUR 3-4 Princip för bestämning av utrymmesklass för krockdämpare 104 VGU VV publikation 2004:

5 3.5 Fordonsrörelseklass I standarderna finns krav på fordonets rörelse under och efter påkörning, fordonet får till exempel inte volta. Fordonets väg efter påkörning indelas i fyra klasser, Z1 till Z4, se TABELL 3-1 samt FIGUR 3-5 och FIGUR 3-6. Fordonet får inte studsa tillbaka för långt eller komma för brant tillbaka ut mot vägen. För klass Z3 och Z4 finns ingen begränsning för fordonets rörelser mot terrrängsidan. FIGUR 3-5 Begränsningar av exit box, vägräckesände TABELL 3-1 Fordonsrörelseklass Fordonsrörelseklass Trafiksida Baksida Za, m Zd, m Z1 4 4 Z2 6 6 Z3 4 ingen begränsning Z4 6 ingen begränsning FIGUR 3-6 Begränsningar av exit box, krockdämpare VGU VV publikation 2004:

6 4 Provning och utvärdering av eftergivlighet 4.1 Allmänt Eftergivlighet provas enligt SS-EN genom krockprov med liten bil, 900 kg. Vid provning skall stolpar vara fullt utrustade med största/tyngsta variant av armar, armaturer respektive tavlor. Belysningsstolpar och stolpar till belysta vägmärken skall vid provning vara försedda med kablar, bärare av vägmärken skall provas med underkant tavla 2 m över mark, se även Nordisk samordning av testing og godkjenning av ettergivende master i samsvar med EN (Vägverket). Provningen utförs vid en hastighet motsvarande vald hastighetsklass och med 20º påkörningsvinkel, bärare av provas även vid låg hastighet, 35 km/h. SS EN är en provningsstandard som är kopplad till flera produktstandarder, exempelvis produktstandarderna för belysningsstolpar, vägmärken och kantstolpar, den innehåller detaljerade krav för provning av stolpar samt enklare krav för verifiering av vad som skall betraktas som ofarliga produkter, exempelvis kantstolpar. Provningsförfarandet i standarden kan även användas för att bestämma eftergivlighet eller ofarlighet hos annan utrustning, exempelvis brevlådor. 4.2 Energiabsorption Graden av energiabsorption bestäms utgående från det påkörande fordonets utgångshastighet efter kollisionsprovet. Icke uppfångade bärare av (NE) har ofta en brottled som skjuvas av vid påkörning eller är konstruerade så att de krossas vid påkörningspunkten. Stolpar med brottled fungerar oftast enbart i en förutbestämd riktning även om riktningsoberoende brottleder förekommer. Uppfångande bärare av (HE och LE) fungerar vanligtvis så att de vid påkörning sitter fast i fundamentet och upptar rörelseenergi genom att deformeras. De har ofta en uppbyggnad som kollapsar och plattas till framför fordonet, exempelvis fackverk med tunna stänger eller konstruktioner av tunn stålplåt eller lättmetall med längsgående brottanvisningar och förstärkningsstänger. LE-stolpar kan efter viss deformation släppa från fundamentet eller vara kortare så att de inte förmår absorbera all rörelseenergin. Uppfångande stolpars funktion är oftast oberoende av påkörningsriktningen. 4.3 Skaderiskklass Skaderiskklassen bestäms utgående från de vid påkörningsförsöket uppmätta accelerationerna i tre riktningar, ASI-värdet, samt en beräknad islaghastighet mot framruta eller instrumentbräda för en obältad passagerare, THIV-värdet. Gränsvärdena för de olika skaderiskklasserna beror på om produkten är uppfångande eller ej. För verifiering av kravuppfyllelse för skaderiskklass 4, ofarliga produkter, används enbart THIV, gränsvärdet är lågt. 106 VGU VV publikation 2004:

7 En produkt som uppfyller kraven i en hastighetsklass för en viss typ av energiabsorption, exempelvis 100NE, anses även uppfylla kraven för lägre hastighetsklasser med samma uppfångandefunktion, exempelvis 70NE. Uppfångande stolpar som uppfyller kraven för någon HE-klass anses även uppfylla krav för LE av samma eller lägre hastighetsklass. 4.4 Produktfamiljer En stolpe som finns i olika storlekar med samma utförande sägs tillhöra en produktfamilj. I en familj provas dels den största och tyngsta dels den minsta familjemedlemmen för vald hastighetsklass och i 35 km/h. I det fall den tillståndsgivande myndigheten/certifieringsorganet anser att skillnader i storlek och vikt inte påverkar bärarens uppförande vid påkörning kan myndigheten besluta att den minsta versionen inte behöver testas. För icke uppfångande stolpar kan uppmätta värden anses också gälla för mindre och lättare varianter av samma familj. För uppfångande stolpar kompletteras med provning av den minsta stolpen av samma typ. Det är inte fullständigt klarlagt hur utvärdering av familj av stolpar går till, bl a saknas regler för vilka egenskaper som ska åsättas stolpar med storlek eller utförande mellan provade familjemedlemmar. VGU VV publikation 2004:

8

Begreppsterminologi för t ex skyddbarriärer, vägräcken och krockdämpare. Handbok. For the love of lives

Begreppsterminologi för t ex skyddbarriärer, vägräcken och krockdämpare. Handbok. For the love of lives Begreppsterminologi för t ex skyddbarriärer, vägräcken och krockdämpare Handbok Index SS-EN 1317 standarden 3 Krockvärden 3 Skaderiskklass 3 Arbetsbredder 5 Deformering av skyddsanordning 6 2 SS-EN 1317

Läs mer

Standarder och direktiv

Standarder och direktiv Standarder och direktiv Europeisk standard utdrag från EN 1317 Standardiserad säkerhet i Europa Allmänna kommentarer 2 Prestationsklasser enligt EN 1317 3 Övrig information 7 Allmänna kommentarer Detta

Läs mer

PUBLIKATION 2006:121. Tvärgående skyddsanordningar Klassificering, prestandakrav vid kollisionsprovning och provningsmetoder

PUBLIKATION 2006:121. Tvärgående skyddsanordningar Klassificering, prestandakrav vid kollisionsprovning och provningsmetoder PUBLIKATION 2006:121 Tvärgående skyddsanordningar Klassificering, prestandakrav vid kollisionsprovning och provningsmetoder Metodbeskrivning 351:2007 Titel: Tvärgående skyddsanordningar Klassificering,

Läs mer

TRVMB 350 Slänträcken Klassificering, prestandakrav vid kollisionsprovning och provningsmetoder TRV 2012:053

TRVMB 350 Slänträcken Klassificering, prestandakrav vid kollisionsprovning och provningsmetoder TRV 2012:053 TRVMB 350 Slänträcken Klassificering, prestandakrav vid kollisionsprovning och provningsmetoder Trafikverkets tillägg till och ändringar av SS-EN 1317-2 med avseende på provning av slänträcken, utgåva

Läs mer

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Väg- och gatuutrustning 2004-05

Utdrag ur: VV Publikation 2004:80. Vägar och gators. utformning. Väg- och gatuutrustning 2004-05 Utdrag ur: VV Publikation 2004:80 Vägar och gators utformning Väg- och gatuutrustning 2004-05 Titel: Vägar och gators utformning, VGU Författare: Sektion Utformning av vägar och gator Kontaktpersoner:

Läs mer

SPCT-metoden - Provning av hundburar

SPCT-metoden - Provning av hundburar Författare, enhet Mikael Videby SP Bygg & Mekanik 2016-05-10 1 (9) Utgåva 3 SPCT-metoden - Provning av hundburar Utskrivet dokument är ostyrt, dvs inte säkert gällande. 2016-05-10 Utg. 3 2 (9) Tillämpningsområde...

Läs mer

Manual Stålstolpar 2012-02-22. Exempel på rörbyggd specialstolpe för estetisk belysning

Manual Stålstolpar 2012-02-22. Exempel på rörbyggd specialstolpe för estetisk belysning Manual Stålstolpar 2012-02-22. Produkter. Moramast AB konstruerar och tillverkar stolpar för estetisk belysning, trafikbelysning och strålkastarbelysning. Produkterna delas in i standardstolpar, specialstolpar

Läs mer

Formgivning av vägutrustning

Formgivning av vägutrustning Program för inbjuden tävling om Formgivning av vägutrustning Syfte Med anledning av Arkitekturåret utlyser Vägverket en tävling om formgivning av vägutrustning. Syftet med tävlingen är att få fram minst

Läs mer

Manual Aluminiumstolpar

Manual Aluminiumstolpar Manual Aluminiumstolpar 2012-02-22. Morastolpe MSX Produkter. Moramast AB konstruerar och tillverkar stolpar för trafikbelysning med produktnamnet Morastolpen och varumärket Vänliga vägen Morastolpen.

Läs mer

Säker, säkrare, SafeEnd

Säker, säkrare, SafeEnd Säker, säkrare, SafeEnd Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor finns i Sundsvall. Lokala

Läs mer

7 Utformning av belysningsanläggning

7 Utformning av belysningsanläggning 7 Utformning av belysningsanläggning 7.1 Regler och föreskrifter Allt material i belysningsanläggningar ska vara utförd i enlighet med gällande lagar och förordningar samt uppfylla gällande svenska normer

Läs mer

Kollisionsprov på VTI med temporärräcke och tre olika farter, 50, 70 och 90 km/h.

Kollisionsprov på VTI med temporärräcke och tre olika farter, 50, 70 och 90 km/h. Kollisionsprov på VTI 2012-04-24 med temporärräcke och tre olika farter, 50, 70 och 90 km/h. Tre krockprov utfördes. Syftet var att se om reducerad påkörningsvinkel och reducerad påkörningshastighet ger

Läs mer

Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 DRIFT 7.

Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 DRIFT 7. Kap 7 BELYSNING 7.1 LEDANDE DOKUMENT 7.2 LEDNINGAR 7.3 KABELSKYDD 7.4 FUNDAMENT 7.5 STOLPAR 7.6 ARMATURER 7.7 LJUSKÄLLOR 7.8 DRIFT 7.9 BESIKTNING Reviderat sommar 2015 1 7.1 LEDANDE DOKUMENT Anläggnings

Läs mer

VU 94S-2 13 Trafiksignaler 11 (109) 13.4 Utrustning

VU 94S-2 13 Trafiksignaler 11 (109) 13.4 Utrustning VU 94S-2 13 Trafiksignaler 11 (109) 13.4 UTRUSTNING Ingående enheter i ett signalsystem är: styrutrustning, detektorer, signallyktor och stolpar. Allmänna krav på utrustning inom vägområdet finns i kap

Läs mer

Bilaga 2 Beräkningsförutsättningar

Bilaga 2 Beräkningsförutsättningar Bilaga 2 Beräkningsförutsättningar Belysningstekniska kvalitetsegenskaper och beräkningsförutsättningar. Nedan givna beräkningstekniska förutsättningar är ett utdrag av SS EN 13201-3. Med vägbanan avses

Läs mer

Framkomlighet på gatorna runt Stuvsta J

Framkomlighet på gatorna runt Stuvsta J Framkomlighet på gatorna runt Stuvsta J Bakgrund Våra gator behöver ses över utifrån ett framkomlighetsperspektiv för att försäkra oss om att vi har gator där utryckningsfordon och snöröjning kan komma

Läs mer

Tvärsektionens och trafikflödets inverkan på svårighetsgraden i tätort. Dh avser antal fordon vid dimensionerande timme

Tvärsektionens och trafikflödets inverkan på svårighetsgraden i tätort. Dh avser antal fordon vid dimensionerande timme 4 Belysning i tätort Gator i tätort bör normalt förses med belysning. I mindre tätorter och vid randbebyggelse med begränsat bil- och GC-trafikflöde kan det dock vara motiverat att avstå från vägbelysning.

Läs mer

Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring

Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring Du har väl lastsäkrat? Checklista Personbil Har du säkrat lasten åt alla håll?...sid 3 Släpkärra Vilken vikt på släpkärra får din

Läs mer

Skyddsanordningar som inte omfattas av krav på CE-märkning

Skyddsanordningar som inte omfattas av krav på CE-märkning Här förtecknas skyddsanordningar för permanent bruk, förutom broräcken, som enligt Trafikverkets bedömning uppfyller trafiksäkerhetskrav för användning på det allmänna statliga vägnätet och som inte omfattas

Läs mer

Några fakta om alkohol, hastighet och bilbälte.

Några fakta om alkohol, hastighet och bilbälte. Några fakta om alkohol, hastighet och bilbälte. Säkerheten i vägtransportsystemet bestäms av ett antal väl definierade säkerhetsfaktorer eller indikatorer som var för sig och gemensamt bygger upp en säkerhetsnivå.

Läs mer

Åtkomlighet för Räddningstjänsten

Åtkomlighet för Räddningstjänsten PM Åtkomlighet för Räddningstjänsten Upprättad: 2012-10-24/ EM Diarienr: 2012/107-MBR-191 Reviderad: Godkänd av: Stellan Jakobsson Avdelningschef, Mälardalens Brand- och Räddningsförbund Inledning Detta

Läs mer

12 Lutningar. 12.1 Längslutning

12 Lutningar. 12.1 Längslutning 12 Lutningar Lutningar används i kombination med konkava och konvexa vertikalkurvor för att anpassa vägens linjeföring till höjdskillnader i terrängen. Lutningens storlek anges i förhållande till horisontalplanet

Läs mer

6 Övriga markeringar. Pildelar. 6.1 Körfältspilar

6 Övriga markeringar. Pildelar. 6.1 Körfältspilar 6 Övriga markeringar Markeringar som inte är längsgående eller tvärgående räknas som övriga markeringar. Till dessa hör följande: körfältspilar anvisning om körfältsbyte spärrområde texter uppställningsplats

Läs mer

Skyddsanordningar som inte omfattas av krav på CE-märkning

Skyddsanordningar som inte omfattas av krav på CE-märkning Här förtecknas skyddsanordningar för permanent bruk, förutom broräcken, som enligt Trafikverkets bedömning uppfyller trafiksäkerhetskrav för användning på det allmänna statliga vägnätet och som inte omfattas

Läs mer

Lastsäkring vid transport på landsväg

Lastsäkring vid transport på landsväg TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Lastsäkring vid transport på landsväg Lathund Tre förutsättningar för lastsäkring Rullande gods Om rullande gods inte är förstängt på annat sätt ska du

Läs mer

Buller vid Burlövs egna hem

Buller vid Burlövs egna hem Rapport:2013:73 / Version: 1.0 Buller vid Burlövs egna hem Burlövs kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Burlövs egna hem Burlövs kommun Serie nr: 2013:73 Projektnr: 13141 Författare: Lovisa Indebetou

Läs mer

Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket

Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

Publikation 2004:111. Allmän teknisk beskrivning för vägkonstruktion ATB VÄG 2004. Kapitel K Skadekatalog för cementbunda lager 2004-07

Publikation 2004:111. Allmän teknisk beskrivning för vägkonstruktion ATB VÄG 2004. Kapitel K Skadekatalog för cementbunda lager 2004-07 Publikation 2004:111 Allmän teknisk beskrivning för vägkonstruktion ATB VÄG 2004 Kapitel K Skadekatalog för cementbunda lager 2004-07 ATB VÄG 2004 VV Publ 2004:111 1 K K1 Skadekatalog för betongvägar Inledning

Läs mer

Utdrag ur publikation 2001:122 VÄGUTFORMNING 94. Version S-1 Del 16 Ritningar

Utdrag ur publikation 2001:122 VÄGUTFORMNING 94. Version S-1 Del 16 Ritningar Utdrag ur publikation 2001:122 VÄGUTFORMNING 94 Version S-1 Del 16 Ritningar 2002-02 Dokumentets datum Dokumentbeteckning 2002-02-01 Publikation 2001:122 Upphovsman (författare, utgivare) Kontoret för

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av förordningen om användning av fordon på väg I enlighet med statsrådets beslut ändras i förordningen om användning av fordon på väg (1257/1992) 3 1, 3 och 5 mom., 6

Läs mer

Huddinges bilaga till

Huddinges bilaga till Natur och Byggnadsförvaltningen Sida 1 : 7 Reviderasd 2015-02-01 Fr.om 2011-01-01 Gäller Handbok Arbete på Väg 2008-03 vid arbeten på och vid väg eller gata eller gatumark i Huddinge. Detta dokument upplyser

Läs mer

Tvärfallet begränsas av glidningsrisker vid halt väglag, av sidkrafternas storlek och av risker vid passager av brytpunkter, t ex vid omkörning.

Tvärfallet begränsas av glidningsrisker vid halt väglag, av sidkrafternas storlek och av risker vid passager av brytpunkter, t ex vid omkörning. 8 Tvärfall Med tvärfall avses vägbanans lutning i tvärled. Lutningen anges i förhållande till horisontalplanet. Tvärfallet kan göras dubbelsidigt, s.k. takform, eller enkelsidigt. Enkelsidigt tvärfall

Läs mer

Lär dig göra marklyft

Lär dig göra marklyft Lär dig göra marklyft Marklyft är en bra övning för din kropp. I ett enda lyft använder du alla muskler. Så greppa en skivstång! Vi visar hur du får till dina marklyft. Marklyft 1 Före lyftet Stå med fötterna

Läs mer

Huddinges bilaga till

Huddinges bilaga till Miljö- och Samhällsbyggnadsförvaltningen Sida 1 : 9 REV 2012-12-xx:1 Fr.om 2011-01-01 Gäller Handbok Arbete på Väg 2008-03 vid arbeten på och vid väg gata gatumark i Huddinge. Detta dokument upplyser om

Läs mer

Almarevägen. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Uppdrag nr. 14U26185. Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden.

Almarevägen. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Uppdrag nr. 14U26185. Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden. Trafikbullerutredning Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden. Ljudkvalitetsindex för området är 1,3 vilket är högre än minimikravet och bostäder med god ljudmiljö kan

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Fredrik Törnvall 2014-04-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 4 4. Genomförande...

Läs mer

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13 Malmö 2015-01-13 Datum 2015-01-13 Uppdragsnummer 61661253716 Utgåva/Status Rev 3 Jenny Ekman Johan Jönsson Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vi tillverkar och säljer väg- och broräcken,

Läs mer

Träna med Träningslera

Träna med Träningslera Träna med Träningslera Butik & showroom Södergatan 38, 195 47 MÄRSTA Tel: 08-591 292 50 Fax: 08-591 297 84 info@euforia.se www.euforia.se Träna med Träningslera Alla leror kan blandas med varandra. Dom

Läs mer

Oktober 2006. Elrullstolen som som förvandlas till till ett ett framsäte UPPFINNINGAR FÖR LIVSKVALITÉ

Oktober 2006. Elrullstolen som som förvandlas till till ett ett framsäte UPPFINNINGAR FÖR LIVSKVALITÉ Oktober 2006 Elrullstolen som som förvandlas till till ett ett framsäte i din i din bil bil UPPFINNINGAR FÖR LIVSKVALITÉ Elrullstolen som förvandlas till ett framsäte i din bil Nu kan Du som kör elrullstol

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning

Järnvägsnätsbeskrivning Järnvägsnätsbeskrivning 1(11) Innehållsförteckning 1 Allmän information 3 1.1 Inledning 3 1.2 Juridisk status 3 1.3 Giltighetstid och ändringar 3 1.4 Publicering 3 1.5 Kontakter för mer detaljerad information

Läs mer

Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr /.. av den [ ]

Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr /.. av den [ ] EUROPEISKA KOMMISSIONEN D012385/02 UTKAST ver. 3.00, 10 december 2010 Utkast till KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr /.. av den [ ] om krav för typgodkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa vad

Läs mer

för reparation av lättare kollisionsskador

för reparation av lättare kollisionsskador Sv för reparation av lättare kollisionsskador SPEED klarar det mesta! De flesta kollisioner sker vid låga hastigheter och ger bara lättare skador SPEED har en dragriktare för snabb och enkel reparation

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

NYA LJUSA IDÉER NYA LJUSA IDÉER

NYA LJUSA IDÉER NYA LJUSA IDÉER NYA LJUSA IDÉER NYA LJUSA IDÉER EN SVENSK INNOVATION SOM GÖR VÅRA GATOR SÄKRARE OCH MER MILJÖVÄNLIGA Northcones belysningsstolpar utgör en verklig revolution inom väg- och parkbelysning. Med hjälp av vår

Läs mer

Nya bostäder vid Kvarnkullen, Kungälv. Bullerutredning

Nya bostäder vid Kvarnkullen, Kungälv. Bullerutredning Handläggare Hässel Johan Tel +46 (0)0 505 84 7 Mobil +46 (0) 70 84 74 7 Fax +46 (0) 774 74 74 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT (5) Datum 0-04- Kungälvs kommun Linda Andreasson Nämndhuset 44 8 Kungälv

Läs mer

Att skapa hållbara vägar och gator

Att skapa hållbara vägar och gator Att skapa hållbara vägar och gator -Mitt land är inte så rikt att det har råd med dåliga vägar Vilhelm Erövraren, 1066 Illustration från Ted Stridsberg, Keolis Johan Granlund, chef vägteknik Vilhelm var

Läs mer

18.13 KORSNINGAR. VU 94S-2 18 Mötesfri landsväg och motortrafikled 37 (59) 18.13 Korsningar

18.13 KORSNINGAR. VU 94S-2 18 Mötesfri landsväg och motortrafikled 37 (59) 18.13 Korsningar VU 94S-2 18 Mötesfri landsväg och motortrafikled 37 (59) 18.13 KORSNINGAR Korsningar bör placeras i övergångssträckor. Plankorsningar bör normalt utformas som typ C eventuellt med förskjutning eller som

Läs mer

NTF Väst är en fri och idéburen organisation som på ideell grund arbetar för en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka

NTF Väst är en fri och idéburen organisation som på ideell grund arbetar för en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka Så arbetar NTF Väst NTF Väst är en fri och idéburen organisation som på ideell grund arbetar för en trygg och säker trafik. Vi arbetar för att öka trafiksäkerheten Stefan för mer Kaleby än en miljon invånare

Läs mer

LATHUND FÖR LASTSÄKRING

LATHUND FÖR LASTSÄKRING (Översatt och kompletterad för svenska förhållanden av TYA) FÖR LASTSÄKRING Lastsäkring i lastbärare för transport i sjöfartsområde A Accelerationer uttryckta som andel av jordaccelerationen (1g = 9,81

Läs mer

VÄGBELYSNING AB VARMFÖRZINKNING OEFTERGIVLIGA STOLPAR. Z 0611 Condesign Infocom AB

VÄGBELYSNING AB VARMFÖRZINKNING OEFTERGIVLIGA STOLPAR. Z 0611 Condesign Infocom AB Z 0611 Condesign Infocom AB VÄGBELYSNING OEFTERGIVLIGA STOLPAR AB VARMFÖRZINKNING VÄGBELYSNING OEFTERGIVLIGA STOLPAR Helhetstänkande Vi har tillverkat vägbelysningsprodukter sedan början av 70-talet och

Läs mer

SVENSK FÖRFATTNINGSSAMLING. KUNGL. MAJ:TS KUNGÖRELSE angående vägmärken; given Stockholms slott den 12 juni 1931.

SVENSK FÖRFATTNINGSSAMLING. KUNGL. MAJ:TS KUNGÖRELSE angående vägmärken; given Stockholms slott den 12 juni 1931. SVENSK FÖRFATTNINGSSAMLING. 1931 Utkom från trycket den 27 juni 1931. Nr 252. (Rubrik och datum kungöras från predikstolen) Nr 252. KUNGL. MAJ:TS KUNGÖRELSE angående vägmärken; given Stockholms slott den

Läs mer

Ergonomiska lyft Exempel på populära lyftlösningar inom läkemedelsindustrin och övrig tillverkande industri

Ergonomiska lyft Exempel på populära lyftlösningar inom läkemedelsindustrin och övrig tillverkande industri Ergonomiska lyft Exempel på populära lyftlösningar inom läkemedelsindustrin och övrig tillverkande industri VacuMyggan & Protema www.tawi.se Ergonomiska lyft inom läkemedelsindustrin Projekten som presenteras

Läs mer

Tillfälliga och permanenta skyddsbarriärer DB 100. Allmänna kommentarer 2 Produktdatablad 3 Krocktester 4 Ytterligare information 5

Tillfälliga och permanenta skyddsbarriärer DB 100. Allmänna kommentarer 2 Produktdatablad 3 Krocktester 4 Ytterligare information 5 Tillfälliga och permanenta skyddsbarriärer Högsta möjliga säkerhet snabb montering Allmänna kommentarer 2 Produktdatablad 3 Krocktester 4 Ytterligare information 5 Allmänna kommentarer är en skyddsanordning

Läs mer

Mätmetoder för ljudnivåskillnad för fasad och ljudnivå inomhus

Mätmetoder för ljudnivåskillnad för fasad och ljudnivå inomhus Bilaga 22 Mätmetoder för ljudnivåskillnad för fasad och ljudnivå inomhus Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Peter Petterson, ÅF-Ljud & Vibrationer

Läs mer

Hantverkarställning Zifa

Hantverkarställning Zifa Monteringsinstruktion Enligt SS-EN 0:2005 Typkontrollintyg: 5 8 0 Beteckning: EN 0 3 5/5 XXCD Instruktioner: EN 28-IM-SV Arbetsplattform 0,5 x,8 m max. Arbetshöjd,3m Tillåten last: 2,0 kn/m 2 på max ett

Läs mer

ANVÄNDNING AV TRAKTORER

ANVÄNDNING AV TRAKTORER ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2004:6 ANVÄNDNING AV TRAKTORER ANVÄNDNING AV TRAKTORER Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av traktorer samt allmänna råd om tillämpning av föreskrifterna

Läs mer

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Ny hamn i Trelleborg. Modellberäkning av vattenomsättningen öster och väster om hamnen.

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Ny hamn i Trelleborg. Modellberäkning av vattenomsättningen öster och väster om hamnen. THALASSOS C o m p u t a t i o n s Ny hamn i Trelleborg. Modellberäkning av vattenomsättningen öster och väster om hamnen. Jonny Svensson Innehållsförteckning sidan Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Metodik 3

Läs mer

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder 2015-07-09 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykeltrafik i stor lutning... 3 3 Cykel i citybanan service- och räddningstunnel... 4 4 Förslag

Läs mer

2 Belysningsklasser. 2.1 Belysningsteknisk kvalitet. 2.2 Belysningsklasser för vägar och gator

2 Belysningsklasser. 2.1 Belysningsteknisk kvalitet. 2.2 Belysningsklasser för vägar och gator 2 Belysningsklasser 2.1 Belysningsteknisk kvalitet Den belysningstekniska kvaliteten i en vägbelysningsanläggning beskrivs med hjälp av belysningsklasser. Klasserna kan variera för samma vägtyp, beroende

Läs mer

MASW. Prislista vinterdäck 2013/14. norradack.se. Presa Spike Presa Ice Arctictrekker

MASW. Prislista vinterdäck 2013/14. norradack.se. Presa Spike Presa Ice Arctictrekker TREKKER MASUW SP02 MASW Prislista vinterdäck 2013/14 39 Presa Spike Presa Ice Arctictrekker norradack.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: Vi tänker på miljön.

Läs mer

Bulkbilar. Allmänt om bulkbilar. Uppbyggnad. Bulkpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader.

Bulkbilar. Allmänt om bulkbilar. Uppbyggnad. Bulkpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader. Allmänt om bulkbilar Allmänt om bulkbilar Bulkpåbyggnader betraktas som extra vridstyva påbyggnader. Uppbyggnad För att minska risken för ramsvängningar är det lämpligt att använda ett så kort axelavstånd

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Arne Thuresson 2015-09-16 5P06581 1 (5) SP Bygg & Mekanik 010-516 51 44 per-arne.thuresson@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Arne Thuresson 2015-09-16 5P06581 1 (5) SP Bygg & Mekanik 010-516 51 44 per-arne.thuresson@sp. Kontaktperson Per-Arne Thuresson 2015-09-16 5P06581 1 (5) SP Bygg & Mekanik 010-516 51 44 per-arne.thuresson@sp.se GFAB Lindberg & Co AB Box 21 360 75 ALSTERMO Balkongräcke (1 bilaga) 1 Inledning På uppdrag

Läs mer

Vedhall, Åkerhög 1:3 trafikbullerutredning för planerade villor

Vedhall, Åkerhög 1:3 trafikbullerutredning för planerade villor Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. PM 3460-A / Vedhall, trafikbullerutredning för planerade villor Till detta pm hör ritningarna 3460/1-3 och 11-13 Vi har beräknat ljudnivå från biltrafik

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår inkl nödvändiga kompletterande bestämmelser samt övriga säkerhetsupplysningar Utgåva 10, 2015-11-09 Infrastrukturanläggning: Östra hamnen och Västra hamnen

Läs mer

Rapport LUTFD2/TFHF-3089/1-16/(2013) Föreläsningsexempel i Teknisk mekanik

Rapport LUTFD2/TFHF-3089/1-16/(2013) Föreläsningsexempel i Teknisk mekanik Rapport LUTFD2/TFHF-3089/1-16/(2013) Föreläsningsexempel i Teknisk mekanik Håkan Hallberg vd. för Hållfasthetslära Lunds Universitet December 2013 Exempel 1 Två krafter,f 1 och F 2, verkar enligt figuren.

Läs mer

Att: Hamid Karim, Bjerking Uppsala Box 950 831 29 Östersund

Att: Hamid Karim, Bjerking Uppsala Box 950 831 29 Östersund Rapport nummer: 2011-041 r01 Datum: 2011-03-25 Rev. 2011-07-06 Stora Ursvik 2D, Sundbybergs stad Trafikbullerutredning för skola L:\2011\2011-041 MS Stora Ursvik 2D, Sundbyberg stad\rapporter\2011-041

Läs mer

RAPPORT 573611 B 1 (9)

RAPPORT 573611 B 1 (9) RAPPORT 573611 B 1 (9) Handläggare Tel +46 10 505 14 09 Mobil +46 72 515 70 85 Fax +46 10 505 00 10 david.geiger@afconsult.com Datum Asbjörn Austlid Almvägen 25 A 191 41 Sollentuna Uppdragsnr 573611 Rapport

Läs mer

3 Val av trafikplatstyper

3 Val av trafikplatstyper 3 Val av trafikplatstyper 3.1 Allmänt Trafikplatstyp bestäms av: referenshastighet i olika förbindelser trafikens storlek och sammansättning, dvs. ÅDT-DIM och DIM-dh terrängförhållandena med byggnadstekniska

Läs mer

Säkerhet i fordon. Handicare manuella rullstolar testade enligt ISO 7176/19-2008.

Säkerhet i fordon. Handicare manuella rullstolar testade enligt ISO 7176/19-2008. Säkerhet i fordon Handicare manuella rullstolar testade enligt ISO 7176/19-2008. Rullstolen som ett passagerarsäte i bil Rullstolsanvändare rekommenderas att flytta över till fordonets säte och använda

Läs mer

Borås Stad Bullerutredning Krokhallsområdet

Borås Stad Bullerutredning Krokhallsområdet Handläggare Lindgren Jesper Tel +46105058411 Mobil +46701847411 Fax jesper.lindgren@afconsult.com Rapport nr 12-03437 RAPPORT 1 (14) Datum Borås Stad Fredrik Engqvist Stadsbyggnadskontoret 501 80 Borås

Läs mer

Montering i Taxi. Tillbehörskatalog. För professionell montering av utrustning i Taxi-bilar.

Montering i Taxi. Tillbehörskatalog. För professionell montering av utrustning i Taxi-bilar. Montering i Taxi. Tillbehörskatalog För professionell montering av utrustning i Taxi-bilar. 2 Produkter för montering i Taxi Monteringsplattformar för taxameter Extra stark konstruktion för att klara tyngre

Läs mer

Bullerutredning Svalöv

Bullerutredning Svalöv DOKUMENT: 150_00190-01 DATUM:, rev. Bullerutredning Svalöv fastighet Södra Svalöv 32:1 Göteborg Stockholm Malmö Stenungsund Lilla Bommen 5 Hälsingegatan 43 Östergatan 18 Gärdesvägen 9B 411 04 Göteborg

Läs mer

3 Längsgående markeringar

3 Längsgående markeringar 3 Längsgående markeringar Belagd väg som inte är enskild ska utom tättbebyggt område ha längsgående vägmarkeringar. Detta gäller även gator som är avsedda för genomfartstrafik inom tättbebyggt område.

Läs mer

GEKA PLÅT & PROFILSTÅLSAXAR HYDRACROP S / SD

GEKA PLÅT & PROFILSTÅLSAXAR HYDRACROP S / SD HYDRACROP S / SD SD-modell med stort gapdjup Hydrauliska maskiner med två separata cylindrar för stans- resp. klippenheter. Maskinen har bl. a fotpedal med dubbla lägen och ett hydraulsystem som gör det

Läs mer

Regler att tillämpa för tjänsteresor inom NTF Västmanland

Regler att tillämpa för tjänsteresor inom NTF Västmanland Regler att tillämpa för tjänsteresor inom NTF Västmanland Till grund för tjänsteresor inom NTF Västmanland finns: Resepolicy för NTFVästmanland, fastställd av NTFs styrelse, samt NTFs resereglemente. Ansvar

Läs mer

RAPPORT 15178 A 1 (9) Rapport 15178 A Sprängaren, Sundbyberg, etapp C Bullerutredning för detaljplan

RAPPORT 15178 A 1 (9) Rapport 15178 A Sprängaren, Sundbyberg, etapp C Bullerutredning för detaljplan RAPPORT 15178 A 1 (9) Kund Tobin Properties AB, Humlegårdsgatan 19 A 114 46 Stockholm Datum Uppdragsnummer 15178 2015-09-15 Rapport A Sprängaren, Sundbyberg, etapp C Bullerutredning för detaljplan Bilagor

Läs mer

=T~ S VENSKA 3=. KRAFTNÄT. Bärbar utrustning för arbetsjordning

=T~ S VENSKA 3=. KRAFTNÄT. Bärbar utrustning för arbetsjordning =T~ S VENSKA 3=. KRAFTNÄT ENHET, VERKS AMHETSOMRÅDE AFS, Anläggningsförvaltning Stationer VAR BETE CKNING TR 12-22 : J DATUM 2015-05-26 SAMRÅD AS, DP, NB TEKNISK RIKTLINJE Bärbar utrustning för arbetsjordning

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV 26.6.2013 A7-0210/115. Ändringsförslag. Saïd El Khadraoui, Silvia-Adriana łicău för S&D-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV 26.6.2013 A7-0210/115. Ändringsförslag. Saïd El Khadraoui, Silvia-Adriana łicău för S&D-gruppen 26.6.2013 A7-0210/115 115 Skäl 4 (4) Flera tekniska standarder och krav avseende fordonssäkerhet har antagits i unionen. Det är emellertid nödvändigt att säkerställa, med hjälp av ett system med periodiska

Läs mer

Vilunda 18:1. Trafikbullerutredning. Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus.

Vilunda 18:1. Trafikbullerutredning. Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus. 15U28486 Trafikbullerutredning Sammanfattning Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus. Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se

Läs mer

1 Förutsättningar. Bullerutredning kv Träskon 7, Tollarp PM. Vägtrafik. Övriga beräkningsförutsättningar. 2014-07-04 Revidering nr

1 Förutsättningar. Bullerutredning kv Träskon 7, Tollarp PM. Vägtrafik. Övriga beräkningsförutsättningar. 2014-07-04 Revidering nr 1(5) Bullerutredning kv Träskon 7, Tollarp PM 2014-07-04 Revidering nr 1 Förutsättningar Vägtrafik Enligt de trafikmätningar som genomförts på Särlagatan i Tollarp i höjd med den aktuella fastigheten,

Läs mer

Haninge Centrum, Haninge Kommun Bostäder - Trafikbullerutredning

Haninge Centrum, Haninge Kommun Bostäder - Trafikbullerutredning Projekt: 31-05063 Rapport: 31-05063-A (Förhandskopia) Datum: 2007-10-17 Antal sidor: 8 Bilagor: 31-05063/A01 A02 Haninge Centrum, Haninge Kommun Bostäder - Trafikbullerutredning Uppdragsgivare: Stena Fastigheter

Läs mer

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m

Bakåtvänd montering. Instruktionsbok. Grupp Vikt Ålder. 0+ 0-13 kg 0-12 m Bakåtvänd montering Instruktionsbok ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+ 0-13 kg 0-12 m 1 !! Tack för att du har valt BeSafe izi Sleep BeSafe har utvecklat denna produkt noggrant och med omsorg för att skydda

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i bilregisterkungörelsen (1972:599); SFS 1998:1262 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 utfärdad den 17 september 1998. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar 2016-05-06 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar och andra bilvårdsanläggningar Sid 1 av 10 Sammanfattning Det är viktigt att både det renade avloppsvatten som släpps ut från avloppsreningsverken

Läs mer

~ Göteborgs. ~ Hamn AB. vvd WP.rner StoppenbAch/ET 2501 1990.-02-05

~ Göteborgs. ~ Hamn AB. vvd WP.rner StoppenbAch/ET 2501 1990.-02-05 ~ Göteborgs ~ Hamn AB Ookumr.nln:'lrnr1 PM Tjansteställe Handlllggare Ankn O;itum Brtt>cknin\J vvd WP.rner StoppenbAch/ET 2501 1990.-02-05 Soda Mottagare Direktion Hamnchefer Skyddskommittens medlemmar

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar Reviderad 2012-11-01 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar För att minska utsläppen av olja och metaller från fordonstvättar till avloppsnätet och efterföljande recipient har Käppalaförbundet

Läs mer

Vägledning. Dok. nr.: 411-b1 Version: 05 Datum: 2008-12-29. Granskning av järnvägsfordons samverkan med svensk järnvägsinfrastruktur

Vägledning. Dok. nr.: 411-b1 Version: 05 Datum: 2008-12-29. Granskning av järnvägsfordons samverkan med svensk järnvägsinfrastruktur Vägledning Dok. nr.: 411-b1 Version: 05 Datum: 2008-12-29 Granskning av järnvägsfordons samverkan med svensk järnvägsinfrastruktur REVISIONSINFORMATION Version Datum Beskrivning av ändring Skapad/ändrad

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:9 2 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Räcket som är ett lyft för broarna broräcket

Räcket som är ett lyft för broarna broräcket Räcket som är ett lyft för broarna broräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

6 Tunnelbelysning. 6.1 Vägtunnelbelysning

6 Tunnelbelysning. 6.1 Vägtunnelbelysning 6 Tunnelbelysning 6.1 Vägtunnelbelysning Med vägtunnlar avses här sådana tunnlar som från belysningsteknisk synpunkt kan betraktas som långa. Med långa tunnlar avses tunnlar längre än 100 m, eller tunnlar

Läs mer

Klagomål på buller från E6 från boende i Glumslöv Vägtrafikbullerberäkning

Klagomål på buller från E6 från boende i Glumslöv Vägtrafikbullerberäkning Klagomål på buller från E6 från boende i Glumslöv Beställare: Trafikverket Göteborg Kruthusgatan 17 405 33 GÖTEBORG Beställarens representant: Linda Cehlin Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult

Läs mer

Title Simuleringsbaserad utvärdering av krockprestanda för ett trehjuligt lättviktsfordon med sandwichstruktur

Title Simuleringsbaserad utvärdering av krockprestanda för ett trehjuligt lättviktsfordon med sandwichstruktur Author(s) Klas Engstrand Doc. no. Revision Project no. 110131 2 E11013 Approved by Release date Pages Dr. Jimmy Forsberg 2011-09-26 25 Type Technical Report Prepared for Hans Folkesson, Clean Motion AB

Läs mer

TRAFIKBULLERUTREDNING KVARTERET VIOLEN, VARA

TRAFIKBULLERUTREDNING KVARTERET VIOLEN, VARA Rapport 15-228-R1 2015-11-17 4 sidor, 2 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel 0510-911 44 magnus.karlsson@akustikverkstan.se Direkt: +46(0)730 530 772 TRAFIKBULLERUTREDNING

Läs mer

10 Gaturummets innehåll

10 Gaturummets innehåll 10 Gaturummets innehåll I gaturummet utgörs ofta rummets väggar av bebyggelsen längs vägen. Även träd eller högre häckar kan bilda väggar i gaturummet. Vanligen skiljs trafikantslagen åt av en liten höjdskillnad,

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje SÖDERTÄLJE KOMMUN MILJÖ INFRASTRUKTUR TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK

RAPPORT. Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje SÖDERTÄLJE KOMMUN MILJÖ INFRASTRUKTUR TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK repo001.docx 2012-03-2914 RAPPORT SÖDERTÄLJE KOMMUN Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje UPPDRAGSNUMMER 1150973000 TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK [GRANSKAD] MILJÖ INFRASTRUKTUR RIKARD

Läs mer

Indivo. lyftenheter för det bekväma köket

Indivo. lyftenheter för det bekväma köket Indivo lyftenheter för det bekväma köket Det flexibla köket Oavsett om köket är nytt eller om man har haft glädje av det i många år krävs det få förändringar för att göra det flexibelt och tillgängligt

Läs mer

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av Nerikes Brandkår 2010-10-19

Tillfällig förläggning Riktlinjer utfärdade av Nerikes Brandkår 2010-10-19 Sida 1 av 8 Riktlinjer gällande tillfällig förläggning inom skol-, fritids- och liknande anläggningar. Detta dokument är framtaget av Nerikes Brandkår och innehåller de riktlinjer om skäligt brandskydd

Läs mer