Title Simuleringsbaserad utvärdering av krockprestanda för ett trehjuligt lättviktsfordon med sandwichstruktur

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Title Simuleringsbaserad utvärdering av krockprestanda för ett trehjuligt lättviktsfordon med sandwichstruktur"

Transkript

1 Author(s) Klas Engstrand Doc. no. Revision Project no E11013 Approved by Release date Pages Dr. Jimmy Forsberg Type Technical Report Prepared for Hans Folkesson, Clean Motion AB Title Simuleringsbaserad utvärdering av krockprestanda för ett trehjuligt lättviktsfordon med sandwichstruktur Innehåll 1 Introduktion Programvara FE-modellen CAD-underlag Sandwichstrukturen Övriga delar av fordonet Krockfall Några konstruktionsdetaljer Fördelning av glasfiberkomposit Golvets design Resultat Frontalkrock i 25 km/h Frontalkrock i 30 km/h Takintryckning Diskussion Krockprestanda Förbättringar av konstruktion Noggrannhet hos resultaten Referenser Appendix A: Utförda simuleringar Prototype 1A Generation Appendix B: Simulering av frontalkrock i 25 km/h DYNAmore Nordic AB Brigadgatan 14 SE LINKÖPING Sweden Org. no EC VAT: SE Phone: +46 (0) Fax: +46 (0) info@dynamore.se Web:

2 E of Appendix C: Simulering av frontalkrock i 30 km/h Appendix D: Simulering av takintryckning Introduktion Clean Motion AB driver ett projekt med ekonomiskt stöd från Trafikverkets skyltfond där syftet är att utveckla ett trehjuligt eldrivet lättviktsfordon i L2E-klassen (max 45 km/h). Den lätta konstruktionen realiseras genom att använda en sandwichstruktur med ett ytskikt i glasfiberkomposit och en kärna av PVC-skum. I projektet ingår Swerea- SICOMP och DYNAmore Nordic AB som partners. DYNAmore Nordic AB har som uppgift i detta projekt att utföra den simuleringsbaserade utvärderingen av fordonets krockprestanda [7]. Utvärderingen är i detta projekt begränsad till frontstrukturen. Uppgiften inbegriper att utveckla en FE-modell (finita element) av fordonet samt att utföra analyserna. Utöver huvuduppgiften, dvs. krockanalysen, så genomförs även en takintryckningsanalys baserat på FMVSS 216 Roof crush resistance. Analyserna utförs med FE-programmet LS-DYNA [1]. I detta projekt har över 50 simuleringar utförts, se Appendix A. Simuleringsresultaten har verkat som stöd vid optimering av fordonets krockegenskaper. Denna rapport behandlar kortfattat metodiken bakom FE-modellen samt resultaten från simuleringarna av den slutgiltiga konstruktionen. 2 Programvara FE-modellen av fordonet har utvecklats (pre-processing) med hjälp av programvarorna ANSA [2] och LS-PrePost [3]. LS-PrePost har använts vid utvärdering av simuleringsresultaten (post-processing). Simuleringarna har utförts med FE-programmet LS-DYNA [1]. En typisk frontalkrockanalys i detta projekt (100 millisekunder av krocken simuleras) tar 4-5 timmar att utföra på en beräkningsserver med 16 moderna CPU-kärnor. 3 FE-modellen 3.1 CAD-underlag FE-modellen av fordonet har utvecklats baserat på CAD-underlag från Clean Motion AB. CAD-underlaget har av naturliga skäl i detta projekt inte varit detaljerat i alla dess delar då själva syftet med analyserna är att verka som stöd vid konstruktion av fordonets frontstruktur. I en utvecklingsfas på konceptnivå, som denna, är en lösare hållning rörande CAD-underlag ofta väldigt effektiv då idéer snabbt kan realiseras

3 E of 25 i modellen och testas. Dåliga konstruktionsidéer kan då avfärdas direkt utan att det läggs ned för mycket tid och resurser på dem. I projektet har två huvudkoncept analyserats: först Prototype 1A [4] och därefter Generation 2 [5]. Konstruktionsvarianten Prototype 1A, se Figur 1, övergavs relativt tidigt i projektet och kommer därför inte att behandlas i denna rapport. Dock skall påpekas att de analyser som utfördes med Prototype 1A, se Appendix A, har varit ett stöd i designfasen av Generation 2, se Figur 2. Dessutom, vid framtagandet av FE-modellen Prototype 1A så utvecklades en robust simuleringsteknik som sedan har används under resten av projektet. Denna rapport behandlar analys av Generation 2. Figur 1: Prototype 1A. Figur 2: Generation 2.

4 E of Sandwichstrukturen Fordonet är byggt med en sandwichstruktur som är uppdelad i tre paneler: tak, front och golv, se Figur 3. Sandwichpanelerna består av kärna och ytskikt där kärnan är Divinylcell H60 och ytskiktet glasfiberväv (ett eller flera lager) med polyestermatris, fiberorientering ±45º. Kärnan är modellerad med solidelement och ytskiktet med skalelement definierade med PART_COMPOSITE. Materialmodell MAT63, dvs. MAT_CRUSHABLE_FOAM, har används för kärnan och MAT58, dvs. MAT_LAMINATED_COMPOSITE_FABRIC har används för ytskiktet. Materialkort för sandwichpanelerna kommer från Swerea SICOMP [6], vilka bestämt materialparametrarna mha fysisk provning. Sandwichpanelerna är i modellen sammanfogade med tiedkontakt eller gemensamma noder. Figur 3: Sandwichpaneler markerade i rött, grönt och gult. 3.3 Övriga delar av fordonet Den främre delen av fordonet inklusive hjulupphängningen och infästningar är detaljerat modellerade vilket är viktigt för att få rätt dynamik i simulering av frontalkrocken. Exempelvis är däcket trycksatt, hjulet kan rotera, hjulupphängningen är försedd med fjäder och dämpare samt så finns det styrfunktion i styret, se Figur 4. Framrutan är i modellen fastlimmad mot ramen uppe och nere samt mot de inre A-stolparna, se svart markering i Figur 5. I modellen antas limmet hålla i krocken. Det är möjligt att framrutan i verkligheten även kommer att sitta fastlimmad mot de yttre A-stolparna. I modellen gjordes dock bedömningen att det är konservativt att anta att det limmet kanske inte håller i en krock. Därför är framrutan, i modellen, inte fastlimmad mot de yttre A-stolparna. Delarna längre bak i fordonet samt stolen är förenklade i modellen och antas stela (odeformerbara), se röd och grön markering i Figur 6. Stolsryggen är fast inspänd i taket. I denna rapport är uppgiften begränsad till frontstrukturen och utvärdering av dess egenskaper vid frontalkrock vilket motiverar gjorda modellförenklingar.

5 E of 25 Figur 4: Hjulupphängningen. Figur 5: Framrutan.

6 E of 25 4 Krockfall Krockfallet som har studerats är frontalkrock mot stel vägg i 25 km/h respektive 30 km/h, se Figur 6. Valet av krockhastigheter är dels baserade på US-normer och dels på data från en svensk doktorsavhandling, se vidare lastfall [7]. Dimensionerande hastighet är 25 km/h och huvuddelen av simuleringarna är körda i denna hastighet. För att förstå strukturens svaga punkter genomfördes några simuleringar i 30 km/h. Den stela bakre delen av fordonet, markerad röd i Figur 6, är begränsad till att endast tillåtas röra sig i global x-riktning. Övriga translationsriktningar och samtliga rotationsriktningar är låsta. Krocken är i den meningen begränsad till endast en frihetsgrad, dvs. global x- riktning. Figur 6: Frontalkrock. 5 Några konstruktionsdetaljer 5.1 Fördelning av glasfiberkomposit Ramen runt framrutan med A-stolparna skall vara stark och kräver mycket glasfiberkomposit. Detsamma gäller golvet och vidare upp på frontens sidor. Frontens mittparti skall vara vekare och kunna deformeras i krocken för att hålla nere accelerationsnivåerna. Se Tabell 1 för de olika områdenas fördelning av glasfiberkomposit. Tabell 1: Fördelning av glasfiberkomposit Område Lager Ram runt framruta, se Figur 7 3 lager: 0.65 mm, 0.65 mm, 0.45 mm* Golv och front, se Figur 8 2 lager: 0.65 mm, 0.65 mm Front och tak, se Figur 9 1 lager: 0.45 mm *0.45 mm respektive 0.65 mm lagertjocklek motsvarar 300 g/m 2 respektive 450 g/m 2 glasfibermatta.

7 E of 25 Figur 7: Glasfiberkomposit med lager 0.65 mm, 0.65 mm, 0.45 mm. Figur 8: Glasfiberkomposit med lager 0.65 mm, 0.65 mm. Figur 9: Glasfiberkomposit med lager 0.45 mm.

8 E of Golvets design Hjulets rörelse i frontalkrocken var i den inledande konstruktionen begränsad till ca 0.08 m i längsled. Därefter så slår hjulet i hjulhusets bakkant. När detta sker så blir responsen stum. I princip så måste fälgen därefter knäckas för att tillåta ytterligare deformation. Den stumma responsen ger en förhöjd accelerationsnivå i krocken. Inför de avslutande simuleringarna så gjordes därför en modellmässig förändring i golvet, se Figur 10. En fiktiv, kontaktmässig, öppning gjordes i golvet, vilket ger hjulet ca 0.08 m ytterligare utrymme i hjulhuset, se gul pil i Figur 10. Mer deformation kan då tas i kåpan vilket ger en sänkt accelerationsnivå. Simuleringarna har visat på att det kan bildas en plastisk flytled tvärs över golvet, se röd pil i Figur 10. För att inte försvaga området för flytleden genom att göra en verklig öppning i golvet, gjordes öppningen fiktivt. Tvärtom är det önskvärt att förstärka detta snitt genom att tex. låta det befintliga hjulhuset fortsätta in längre bak över den fiktiva öppningen. Den designmässiga lösningen på detta finns inte i skrivandets stund. Öppningen i golvet ger större utrymme för hjulet Plastisk flytled Figur 10: Golvets design.

9 E of 25 6 Resultat I utvärderingen mäts fordonets rörelse och acceleration i en givare som sitter fast i den stela bakre delen av fordonet. Givaren ger endast utslag i global x-riktning, dvs. i fordonets längsriktning, eftersom övriga frihetsgrader är låsta för den bakre delen av fordonet. 6.1 Frontalkrock i 25 km/h Bilder från simuleringen med diagram över förskjutning och acceleration i fordonet finns i Appendix B. Figur 23 visar fordonets rörelse som funktion av tiden i krocken. Stoppsträckan för fordonet är 0.23 m. Frontkåpan träffar barriären först efter 12 ms när fordonet rört sig 0.08 m. Detta innebär att längden på deformationszonen är 0.15 m. Maximal acceleration är 32 G, se Figur 24. I simuleringen så knäcker de båda innersta A-stolparna längst ner där de fäster in i frontkåpan, se Figur 18. Under krocken så minskar fotutrymmet något för att sedan flexa tillbaka, se Figur 21. Fotutrymmet är i det närmaste intakt efter krock, se Figur Frontalkrock i 30 km/h Bilder från simuleringen med diagram över förskjutning och acceleration i fordonet finns i Appendix C. Figur 36 visar fordonets rörelse som funktion av tiden. Stoppsträckan för fordonet är 0.29 m. Frontkåpan träffar barriären efter 10 ms när fordonet rört sig 0.08 m. Längden på deformationszonen är följaktligen 0.21 m. Maximal acceleration är 39 G, se Figur 24. Vid krocken bildas en plastisk led, gångjärn, se Figur 10 och Figur 33, och både de yttre och de inre A-stolparna knäcker, se Figur 31. Under krocken så minskar fotutrymmet (se Figur 34 & Figur 35). 6.3 Takintryckning Modellen är främst utvecklad för simulering av frontalkrock, men det har funnits önskemål att utnyttja modellen även för utvärdering av takintryckning. Det är främst två förenklingar i modellen som försvårar en noggrann takintryckningsanalys, se Figur 6. Modellen har en stel stol som är infäst i taket. Taket blir därför alldeles för styvt i simuleringen. Inför takintryckningsanalysen så gjorde därför en modellförändring, dvs. stolsryggen lösgjordes från taket. Det finns inte heller någon kontakt definierad mellan stolsrygg och tak. Denna modelländring är konservativ i en takintryckningsanalys. Den bakre delen av fordonet är odeformerbar, vilket styvar upp det partiet orealistiskt. Detta är ickekonservativt i en takintryckningsanalys. Takintryckningsanalysen genomfördes med ovan beskrivna modellförutsättningar. Analysen genomfördes enligt standarden FMVSS 216 Roof crush resistance : En vinklad platta 762 mm x 1829 mm trycks ner mot taket i närheten av A- stolpen. Den mothållande kraften måste överstiga en viss nivå före plattan förflyttats 127 mm. Bilder från simuleringen finns i

10 E of 25 Appendix D. Figur 42 visar ett diagram över kraft som funktion av förskjutning i takintryckningsanalysen. Maximal kraft är ca 20 kn. För att uppfylla IIHS Top-SafetyPick award krävs att kraftnivån måste uppfylla 4 x körklar vikt * 9.81 = 4 x 150 x 9.81 = 5.9 kn. I simuleringen så uppfylls detta krav med råge. 7 Diskussion 7.1 Krockprestanda Simuleringsresultaten finns sammanfattade i Tabell 2. Fordonet klarar en frontkrock i 25 km/h i timmen bra. Vid högre hastigheter så blir det mer omfattande deformation av fordonet. A-stolparna knäcker och kåpan roterar bakåt kring det gångjärn som bildas i golvet vilket riskerar att påverka fotutrymmet negativt. Tabell 2: Simuleringsresultat Simulering Deformation Max. Fotutrymmet Acceleration Frontalkrock 25 km/h 0.15 m 32 G Mindre påverkan Frontalkrock 30 km/h 0.21 m 39 G Större påverkan Takintryckning Max. kraft 20 kn 7.2 Förbättringar av konstruktion För att klara högre krockhastigheter bättre så föreslås följande ändringar: 1. Genom att förlänga kåpan över hjulhuset bakåt så förstärks det snitt i golvet vid vilket gångjärnet uppstår. För att inte riskera förhöjda accelerationsnivåer på grund av förstärkningen så krävs kanske att frontpartiet mjukas upp ytterligare. 2. Ytterligare förstärkning av den ram, inkluderat A-stolparna, som framrutan är infäst i. Förstärkningen minskar risken för knäckning av A-stolparna. 3. Det blir stor deformation där hjulupphängningen fäster in i kåpan, se Figur 11. Genom att välja större brickor minskar risken för att infästningen kollapsar. 7.3 Noggrannhet hos resultaten Noggrannheten hos simuleringsresultaten är i dagsläget svårbedömda. Det aktuella fordonet har aldrig krockprovats fysiskt i någon variant. Detsamma gäller takintryckningen. Krockprovning av lättviktsfordon av aktuell typ, dvs. fordon byggda med sandwichstruktur, är inte vanligt förekommande. Det finns helt enkelt ingen bred erfarenhet att

11 E of 25 stödja sig mot. Detsamma gäller motsvarande simuleringar. Detta projekt är den meningen något av ett pionjärprojekt. Den verifiering som gjorts i detta projekt gäller framtagning av indatakort för materialen (utförd av Swerea-SICOMP). Där skedde en viss verifiering av modelleringstekniken och materialmodellerna när materialparametrarna justerades mot gjorda fysiska komponentprov. Dock, mindre testmodeller kanske inte påvisar alla de deformationsmoder som uppstår vid simulering av en komplett frontalkrock. Figur 11: Hjulupphängningens infästning i kåpan.

12 E of 25 8 Referenser [1] LS-DYNA Keyword User's Manual, version 971, Livermore Software Technology Corporation, Livermore, [2] ANSA v13.1.4, BETA CAE Systems SA, Thessaloniki. [3] LS-PrePost v3.2, Livermore Software Technology Corporation, Livermore, [4] Zee-Bee_prototype_1A.igs, CAD-data från Clean Motion AB, [5] Clean Motion igs, CAD-data från Clean Motion AB, [6] S. Nilsson; M. Oldenbo, Sammanställning av materialdata för Clean Motion projektet, Swerea SICOMP, [7] H. Folkesson, Lastfall för Z-Bee l2e, 2011.

13 E of 25 9 Appendix A: Utförda simuleringar I projektet har det utförts mer än 50 simuleringar, se 9.1 och Prototype 1A Simuleringar: 1 till 25: Simuleringar utförda för att utveckla själva simuleringsmetodiken. Simulering av krock mot fordon byggda med sandwichstruktur är inte standard och kräver metodutveckling. Simuleringarna gäller mindre testexempel samt hel fordonsmodell. 26 till 30: Simuleringar utförda för att studera effekten av vekare golvsektion fram, stolsryggens infästning i taket samt snedställt framhjul vid frontalkrock mot stel vägg. 9.2 Generation 2 Simuleringar: 31 till 45: Simuleringar utförda för att studera olika parametrars betydelse vid frontalkrock mot stel vägg, t ex. materialdata, stolsryggens infästning i taket, framrutans infästning i ramen, vekare framruta, hjulupphängningens funktion i krocken, vekare fälg, vekare kardantunnel, ökad krockhastighet och förstärkt hjulupphängningsinfästning. Sandwichstrukturens ytskikt var dock huvudparametern. Antal lager och tjocklekar på glasfiberkompositen varierades för att optimera fordonsstrukturens funktion i krocken. 46 till 50: Simuleringar med den slutgiltiga konstruktionen. Simuleringarna utfördes med två olika varianter på framrutans infästning, dvs. en variant med fullt infäst framruta samt en mer konservativ variant där rutan antas lossna längst ut på sidorna mot yttersta A-stolparna. Resultaten för den senare av dessa två varianter presenteras i denna rapport.

14 E of Appendix B: Simulering av frontalkrock i 25 km/h Figur 12: 0.00 s Figur 13: 0.02 s Figur 14: 0.04 s

15 E of 25 Figur 15: 0.06 s Figur 16: 0.08 s Figur 17: 0.10 s

16 E of 25 Figur 18: Vy framifrån vid max. deformation. Figur 19: Vy bakifrån vid max. deformation. Figur 20: Fotutrymmet vid max. deformation.

17 E of 25 Figur 21: Fordonet vid max. deformation (genomskinligt grått) överlagrad på odeformerad struktur (gult). Figur 22: Fordonet vid 0.10 s (genomskinligt grått) överlagrad på odeformerad struktur (gult).

18 E of 25 Figur 23: Fordonets förskjutning (mm) som funktion av tid. Figur 24: Fordonets acceleration (g) som funktion av tid.

19 E of Appendix C: Simulering av frontalkrock i 30 km/h Figur 25: 0.00 s Figur 26: 0.02 s Figur 27: 0.04 s

20 E of 25 Figur 28: 0.06 s Figur 29: 0.08 s Figur 30: 0.10 s

21 E of 25 Figur 31: Vy framifrån vid max. deformation. Figur 32: Vy bakifrån vid max. deformation. Figur 33: Fotutrymmet vid max. deformation.

22 E of 25 Figur 34: Fordonet vid max. deformation (genomskinligt grått) överlagrad på odeformerad struktur (gult). Figur 35: Fordonet vid 0.10 s (genomskinligt grått) överlagrad på odeformerad struktur (gult).

23 E of 25 Figur 36: Fordonets förskjutning (mm) som funktion av tid. Figur 37: Fordonets acceleration (g) som funktion av tid.

24 E of Appendix D: Simulering av takintryckning Figur 38: Simulering före genomförd takintryckning. Figur 39: Simulering efter genomförd takintryckning. Figur 40: Simulering efter genomförd takintryckning.

25 E of 25 Figur 41: Simulering efter genomförd takintryckning. Figur 42: Kraft som funktion av förskjutning i takintryckningsanalysen.

Slutrapport Skyltfonden TRV2010/84288 A, Dimensionering och verifiering av krocksäkra ultralätta fordonsstrukturer i kompositmaterial.

Slutrapport Skyltfonden TRV2010/84288 A, Dimensionering och verifiering av krocksäkra ultralätta fordonsstrukturer i kompositmaterial. Slutrapport Skyltfonden TRV2010/84288 A, Dimensionering och verifiering av krocksäkra ultralätta fordonsstrukturer i kompositmaterial. Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 3. Syftet med projektet

Läs mer

SPCT-metoden - Provning av hundburar

SPCT-metoden - Provning av hundburar Författare, enhet Mikael Videby SP Bygg & Mekanik 2016-05-10 1 (9) Utgåva 3 SPCT-metoden - Provning av hundburar Utskrivet dokument är ostyrt, dvs inte säkert gällande. 2016-05-10 Utg. 3 2 (9) Tillämpningsområde...

Läs mer

3 Vägräckesändar, övergångar mellan vägräcken samt krockdämpare

3 Vägräckesändar, övergångar mellan vägräcken samt krockdämpare Bilaga 1 Förklaring av standarder för funktionsprovning av 1 Allmänt Denna bilaga kommer att uppdateras efterhand som nya europeiska standarder (EN) inom området fastställs och när tillämpningsanvisningar

Läs mer

Bruksanvisning REMIfrontIII-D Fiat Ducato Peugeot Boxer Citroën Jumper From 2006

Bruksanvisning REMIfrontIII-D Fiat Ducato Peugeot Boxer Citroën Jumper From 2006 Bruksanvisning REMIfrontIII-D Fiat Ducato Peugeot Boxer Citroën Jumper From 2006 Mörkläggningsgardiner för förarhytten Fiat Ducato Viktigt! Läs igenom denna instruktion noggrant: REMI front är inte avsedd

Läs mer

Dimensionerande bränder i tåg och bussar - Status report - Brandforsk projekt 401-051

Dimensionerande bränder i tåg och bussar - Status report - Brandforsk projekt 401-051 Dimensionerande bränder i tåg och bussar - Status report - Brandforsk projekt 401-051 Michael Försth Jesper Axelsson SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Brandteknik 2 Sammanfattning Projektets start

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Konstruktion och hållfasthetsanalys av ram samt utkast till dumpermodul Olof Karlsson Daniel Granquist MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren

Läs mer

Skillnaden mellan olika sätt att understödja en kaross. (Utvärdering av olika koncept för chassin till en kompositcontainer för godstransport på väg.

Skillnaden mellan olika sätt att understödja en kaross. (Utvärdering av olika koncept för chassin till en kompositcontainer för godstransport på väg. Projektnummer Kund Rapportnummer D4.089.00 Lätta karossmoduler TR08-007 Datum Referens Revision 2008-10-27 Registrerad Utfärdad av Granskad av Godkänd av Klassificering Rolf Lundström Open Skillnaden mellan

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Fredrik Törnvall 2014-04-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 4 4. Genomförande...

Läs mer

ReTurn7600 TM. Kontroll av funktion. Läs alltid manualen. SystemRoMedic. Manual - Svenska. Art. nr. 7600. Max: 205kg/450 lbs

ReTurn7600 TM. Kontroll av funktion. Läs alltid manualen. SystemRoMedic. Manual - Svenska. Art. nr. 7600. Max: 205kg/450 lbs ReTurn7600 TM SystemRoMedic Manual - Svenska Art. nr. 7600 Max: 205kg/450 lbs ReTurn7600 används inomhus vid kortare överflyttning av brukare mellan säng och rullstol, rullstol och toalett/mobil toastol/

Läs mer

UTFORMNING AV TRAFIKSÄKRA SIDOOMRÅDEN. Skyltfonden har bidragit ekonomiskt till projektet

UTFORMNING AV TRAFIKSÄKRA SIDOOMRÅDEN. Skyltfonden har bidragit ekonomiskt till projektet UTFORMNING AV TRAFIKSÄKRA SIDOOMRÅDEN Skyltfonden har bidragit ekonomiskt till projektet Februari 2009 Dok. Nr.: TR-523-50028 - Rev. 0 Rapport Rapport titel: Utformning av trafiksäkra sidoområden Sponsor:

Läs mer

Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar. Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25

Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar. Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25 Modellering av dynamiska spårkrafter från spårvagnar Examensarbete utfört av Ejder Eken och Robert Friberg Presentation för Swedtrain, 2016-05-25 1 Syfte Att ta fram ett användbart beräkningsverktyg/modell

Läs mer

Trafikanalys Kompletterande arbeten för ny järnväg Göteborg - Borås

Trafikanalys Kompletterande arbeten för ny järnväg Göteborg - Borås Trafikanalys Kompletterande arbeten för ny järnväg Göteborg - Borås 2012-09-14 Stockholm, 2012-09-14 Vectura Division Transport och Samhälle Box 4107 171 04 Solna Svetsarvägen 24 www.vectura.se Växel:

Läs mer

Beteende hos samverkansbjälklag med stål och betong utsatta för brand. Numerisk parametrisk undersökning av den enkla dimensioneringsmetoden

Beteende hos samverkansbjälklag med stål och betong utsatta för brand. Numerisk parametrisk undersökning av den enkla dimensioneringsmetoden Beteende hos samverkansbjälklag med stål och betong utsatta för brand Numerisk parametrisk undersökning av den enkla dimensioneringsmetoden Presentationens innehåll med den parametriska studien för den

Läs mer

Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. (N2014/3453/TE, N2014/3454/TE)

Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. (N2014/3453/TE, N2014/3454/TE) 2014-10-16 Sida 1 av 5 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. (N2014/3453/TE, N2014/3454/TE) Statens

Läs mer

Vår styrka - den kompletta lösningen

Vår styrka - den kompletta lösningen hissar hissar 1 Vår styrka - den kompletta lösningen P DAHL har sedan starten specialiserat sig på hissystem och sedan många år har vi varit Norra Europas största leverantör och tillverkare av hisselektronik.

Läs mer

Scania Citywide LF och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar

Scania Citywide LF och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar PRESS info P11X02SE / Per-Erik Nordström 20 oktober 2011 och LE helt ny familj av stads- och förortsbussar Scania Citywide är en ny serie låggolvs- och lågentrébussar med en distinkt, vänlig formgivning

Läs mer

Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3

Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3 2014.02.21 1 Stolpe och balk Kapitel 5 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3 Stolpe... 3 Balk... 5 Balkongräcke... 11 Flytta räcke/vägg... 12 Balkonggolv... 14 2 2014.02.21

Läs mer

Netti III 74324A 040622

Netti III 74324A 040622 B R U K A R M A N U A L 2 0 0 4 Netti III 74324A 040622 1. INTRODUKTION Netti III är en komfort rullstol producerad för både inom- och utomhusanvändning. Den har genomgått test hos TÜV Product Service

Läs mer

Figur 1. Skärmbild med markerade steg i videon. Diagram och tabell som visar positionerna som funktion av tiden.

Figur 1. Skärmbild med markerade steg i videon. Diagram och tabell som visar positionerna som funktion av tiden. Videomodellering I tillägg till videoanalys är det möjligt att skapa modeller i Tracker. Genom att använda en video av ett försök kan man utifrån denna skapa en modell som beskriver förloppet. Det finns

Läs mer

Bilaga 3: Formulär för Fas 2-rapport

Bilaga 3: Formulär för Fas 2-rapport Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-08-20 137-KB 415-2014 Bilaga 3: Formulär för Fas 2-rapport 1.1. Uppgifter om Innovationsdeltagaren Innovationsdeltagare: MBV Systems AB Person- eller organisationsnummer: 556644-4229

Läs mer

Balhanteringsredskap. Det professionella valet

Balhanteringsredskap. Det professionella valet Balhanteringsredskap Det professionella valet 994 Baldelare Med kombinationen enkelhet och styrka klyver McHale baldelare snabbt, noggrant och effektivt balar av ensilage, hö eller halm. Manövrerad via

Läs mer

LEK FÖR LIVET! Sport- & lekutrustning för seniorer

LEK FÖR LIVET! Sport- & lekutrustning för seniorer Park & Lekutrustning LEK FÖR LIVET! Sport- & lekutrustning för seniorer Om Lappset Lappset är ett familjeägt företag med rötterna i finska delen av Lappland. Vi är experter på lek och tar leken på största

Läs mer

Livens inverkan på styvheten

Livens inverkan på styvheten Livens inverkan på styvheten Sidan 1 av 9 Golv förstärkta med liv är tänkta att användas så att belastningen ligger i samma riktning som liven. Då ger liven en avsevärd förstyvning jämfört med en sandwich

Läs mer

RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN

RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN 12 JUNI 2012 Uppdrag: 229963, Västra Bökhult Titel på rapport: Överföringsledning Sydvästra Möckeln Status: Slutrapport Datum: 2012-06-12 Medverkande Beställare:

Läs mer

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka Rv 41 Skene Larmnummer: 1367 Datum: 2011-07-19 Diarienummer:

Läs mer

Monteringsguide Trekking / City / Hybridcykel

Monteringsguide Trekking / City / Hybridcykel Monteringsguide Touring/City/Hybridcykel I. Packa upp din cykel 4 II. Förbered framhjulet 4 III. Positionera framhjulet 5 IV. Montera framhjulet i framgaffeln 9 V. Justera styret 10 VI. Montera sadeln

Läs mer

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen

BRUKSANVISNING HS Fåtöljen BRUKSANVISNING HS Fåtöljen Version 1 2014 HS fåtöljen 2 Innehållsförteckning Sida Introduktion till HS Fåtöljen 3 Vad är HS Fåtöljen? 3 Varför behövs HS Fåtöljen? 3 Vem bör använda HS Fåtöljen? 4 Produktinformation

Läs mer

CAEBSK10 Balkpelare stål

CAEBSK10 Balkpelare stål CAEBSK10 Balkpelare stål Användarmanual 1 Eurocode Software AB Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 TEKNISK BESKRIVNING...3 2 INSTRUKTIONER...3 2.1 KOMMA IGÅNG MED CAEBSK10...4 2.2 INDATA...4 2.2.1 GRUNDDATA...5

Läs mer

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt.

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt. Statik Huvuddelen av alla takstolsberäkningar utförs idag med hjälp av ett beräkningsprogram, just anpassade för takstolsdimensionering. Att ha ett av dessa program i sin dator, innebär inte att användaren

Läs mer

PM-fästen. Pedestal Mounts

PM-fästen. Pedestal Mounts PM-fästen Pedestal Mounts Set: Justerbara PM-Fästen Fyrkantig monteringsplatta Kombinera färdiga set med lösa delar och skapa din egen unika konstrutkion efter behov. Vinkeln mellan PM-fästets delar kan

Läs mer

Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5. Cyanlim

Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5. Cyanlim Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5 INSTRUKTIONER RA Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Analys av två timmerredens påverkan på lastbilsram

Analys av två timmerredens påverkan på lastbilsram EXAMENSARBETE 2008:167 CIV Analys av två timmerredens påverkan på lastbilsram Gustav Nordström CIVILINGENJÖRSPROGRAMMET Maskinteknik Luleå tekniska universitet Institutionen för Tillämpad fysik, maskin-

Läs mer

RAPPORT 573611 B 1 (9)

RAPPORT 573611 B 1 (9) RAPPORT 573611 B 1 (9) Handläggare Tel +46 10 505 14 09 Mobil +46 72 515 70 85 Fax +46 10 505 00 10 david.geiger@afconsult.com Datum Asbjörn Austlid Almvägen 25 A 191 41 Sollentuna Uppdragsnr 573611 Rapport

Läs mer

Xtreme Fickparking Real Time Systems - FRTN01 Project supervisor: Karl Berntorp

Xtreme Fickparking Real Time Systems - FRTN01 Project supervisor: Karl Berntorp Xtreme Fickparking Real Time Systems - FRTN01 Project supervisor: Karl Berntorp Erik So derqvist, dt08es8@student.lth.se Johan Paulsson, dt08jp8@student.lth.se Jacob Ferm, dt08jf0@student.lth.se November

Läs mer

ABAX Föraridentifiering

ABAX Föraridentifiering ABAX Föraridentifiering Ett enkelt och effektivt system för registrering av vem som har kört bilen för företag där flera förare delar på bilarna i bilparken. Systemet kopplar samman resor och reseinformation

Läs mer

Monteringsanvisning Isolertak

Monteringsanvisning Isolertak Monteringsanvisning Isolertak 10 MM / Plastprofilsystem 2015-2 WT10 X-struktur 10 mm Polykarbonat U-värde 2,5 Skivbredd 1050 mm c/c 1070 mm Skivorna är gjorda av UV-beständig polykarbonatplast. Isolerplastskivorna

Läs mer

VU 94S-2 13 Trafiksignaler 11 (109) 13.4 Utrustning

VU 94S-2 13 Trafiksignaler 11 (109) 13.4 Utrustning VU 94S-2 13 Trafiksignaler 11 (109) 13.4 UTRUSTNING Ingående enheter i ett signalsystem är: styrutrustning, detektorer, signallyktor och stolpar. Allmänna krav på utrustning inom vägområdet finns i kap

Läs mer

Del 1 Monteringsanvisning Garageport med motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic)

Del 1 Monteringsanvisning Garageport med motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Del 1 Monteringsanvisning Garageport med motor Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Tack för att du valt en av Handymanns prisvärda portar. Det är vår rekommendation att monteringen utförs tillsammans

Läs mer

Vågmodellering Kinneviken

Vågmodellering Kinneviken Dimensionerande underlag Uppdragsnummer Göteborg 2014-03-31 12802546 DHI Sverige AB GÖTEBORG STOCKHOLM VÄXJÖ MALMÖ Org. Nr. 556550-9600 Drakegatan 6 Svartmangatan 18 Honnörsgatan 16 Södra Tullgatan 4 Box

Läs mer

Prov med Regina 250. Christer Högström, Provledare Regina 250 Bombardier Transportation

Prov med Regina 250. Christer Högström, Provledare Regina 250 Bombardier Transportation Prov med Regina 250 Christer Högström, Provledare Regina 250 Bombardier Transportation Vad händer med ett fordon när man kör 275 km/h? Fordonsdynamiskt Alla krafter pga spårlägesfel ökas med hastigheten,

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

Kvarvarande utmattningskapacitet hos nitade metallbroar sammanfattning SBUF-projekt 12049

Kvarvarande utmattningskapacitet hos nitade metallbroar sammanfattning SBUF-projekt 12049 Kvarvarande utmattningskapacitet hos nitade metallbroar sammanfattning SBUF-projekt 12049 Många av dagens järnvägssträckningar byggdes i början av 1900-talet och de flesta av broarna som uppfördes är fortfarande

Läs mer

yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk

yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk Tre olika varianter av virkade torgvantar i tvinnat ullgarn. Tjocka, varma och mjuka. Garn: Viking of Norway, Naturgarn

Läs mer

Bullerutredning Bergsvägen

Bullerutredning Bergsvägen Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Rapportnr Ramböll Projektledning, Stenungsundshem Kenneth Funeskog Peter Lindquist Jan Pons 61531252586R1 Datum 2013-04-12 Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan

Läs mer

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13 Malmö 2015-01-13 Datum 2015-01-13 Uppdragsnummer 61661253716 Utgåva/Status Rev 3 Jenny Ekman Johan Jönsson Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

Sida 2 (6) De långa tider som krävs för att etablera WiFi kontakt i kombination med de begränsade täckningsområdena är ett problem med dagen teknik.

Sida 2 (6) De långa tider som krävs för att etablera WiFi kontakt i kombination med de begränsade täckningsområdena är ett problem med dagen teknik. 1 (6) Nätverksuppdaterad ISA Slutrapport Författare: Utgivningsort: Härnösand 2008-04-10 Nätverksuppdaterad ISA är projekt som bedrivits av Gabria AB startade i augusti 2007 och avslutades i mars 2008.

Läs mer

Beräkning av vågklimatet utanför Trelleborgs hamn II

Beräkning av vågklimatet utanför Trelleborgs hamn II Rapport Nr. 2008-59 Beräkning av vågklimatet utanför Trelleborgs hamn II Ekaterini Kriezi och Walter Gyllenram Pärmbild. Bilden föreställer Rapport Författare: Uppdragsgivare: Rapportnr: E. Kriezi och

Läs mer

Kapitel 2 Vägg/golv... 3

Kapitel 2 Vägg/golv... 3 2014.02.21 1 Vägg/golv Kapitel 2 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 2 Vägg/golv... 3 Yttervägg... 3 Golv... 8 Anpassa vägg till platta på mark... 12 Innervägg... 14 Hur ser väggarna ut?... 19 Ångra/göra

Läs mer

Vilunda 18:1. Trafikbullerutredning. Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus.

Vilunda 18:1. Trafikbullerutredning. Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus. 15U28486 Trafikbullerutredning Sammanfattning Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus. Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se

Läs mer

Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål

Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål Möjligheter och begränsningar hos höghållfasta stål Användning av höghållfasta stål har möjliggjort nya typer av konstruktionslösningar. Kunskap om deras möjligheter och begränsningar kan därmed bidra

Läs mer

10-11-02. Design. Monteringsanvisning

10-11-02. Design. Monteringsanvisning 10-11-02 Design Monteringsanvisning 250 Dimensioner 101,6 1231 1231 1407 1304 2225 1304 2372 2225 250 101,6 1 Placering av första hörnstolpen A= B= A= B= 2 Montering Hög front Expanderskruv M12x100 Placera

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

Bakåtvänd montering ECE R44 04. Monteringsanvisning. GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år

Bakåtvänd montering ECE R44 04. Monteringsanvisning. GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år 1 20 21 2 5 3 4 Bakåtvänd montering Monteringsanvisning 7 8 9 6 10 11 12 13 14 22 23 15 16 17 24 25 18 19 ECE R44 04 GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år 26 27 28 29 30 31 35 34 36 32 33 37 38 39 40

Läs mer

V ERSAT I L. Betong är ur estetisk synpunkt de stora möjligheternas material.

V ERSAT I L. Betong är ur estetisk synpunkt de stora möjligheternas material. Betong är ur estetisk synpunkt de stora möjligheternas material. Tage Hertzell, Betongens ytor, 2013. I förslaget Versatil visas några av dessa möjligheter upp och förhoppningsvis kan det ge mässans besökare

Läs mer

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA

LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA LÅNGTIDSUTVÄRDERING AV HASTIGHETSPÅMINNANDE VMS I RÄVLANDA Göteborg 2003-11-28 SWECO VBB ITS SWECO VBB Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75 00 Telefax 031-62 77 22 Dokumentinformation

Läs mer

Formula Dice Regelverk

Formula Dice Regelverk Formula Dice Regelverk Innehållsförteckning Sida Grunder Principer för ett bra spel 1 Förkortningar 1 Inför loppet Före loppet Under loppet Efter loppet Startordning 2 Väder 2 Spelarkortet 3 Däck 3 Vinginställning

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbord Alla våra skötbordsmodeller är ergonomiska och snälla mot din rygg. I denna broschyr ger vi dig en överblick samt en kort presentation av skötbordsmodeller

Läs mer

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar Author Fredrik Zachrisson Phone +46 10 505 47 41 Mobile + 46 (0)76-772 43 53 E-mail fredrik.zachrisson@afconsult.com Recipient Håbo Kommun Plan- och utvecklingsavdelningen Märit Olofsson Nääs 746 80 Bålsta

Läs mer

Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna

Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna Santex Rum 35 med Santex Fasta eller Skjutbara tak och med Synlig eller Inbyggd hängränna Läs igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar montaget. Detta är en generell monteringsanvisning för Santex

Läs mer

Skjutbara partier. Karmytterbredd/höjd = hålmått i stommen

Skjutbara partier. Karmytterbredd/höjd = hålmått i stommen Skjutbara partier. Kontrollera alltid att du har fått med rätt antal artiklar innan du börjar montera. Se inventeringslista på nästa sida. OBS! Nästan alla skruvar är Torx-skruvar. Du behöver en T20 Torx-bit

Läs mer

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 5 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehållsförteckning Att använda programvaran Switch Driver... 3 Installera programvaran Switch Driver... 4 Kontaktanslutning...

Läs mer

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Modell: OS10, OS20, OS30, OS14, OS24, OS34 Copyright c : Solar Lab Sweden 2015 Solar Lab Sweden Garvaregatan 33 60222 Norrköping www.solarlab.se 1 Läs

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Förrådsbod

MONTERINGSANVISNING Förrådsbod UTG 3 MONTERINGSANVISNING Förrådsbod Norsk monteringsanvisning följer efter den Svenska www.grastorpstugan.se VIKTIG INFORMATION Husen levereras obehandlade. För att undvika svamp och mögelangrepp på träytorna

Läs mer

Kasper Salin-vinnare skapad

Kasper Salin-vinnare skapad Peter Fajers, Civilingenjör, handläggande stålkonstruktör Väven Kasper Salin-vinnare skapad FEM-DESIGN Umeås nya landmärke har skapats i samarbete mellan två av Skandinaviens ledande arkitektkontor, norska

Läs mer

Administrationsverktyg för marinvåg

Administrationsverktyg för marinvåg Computer Science Opponent(s): Ewelina Helmersson & Mollin Widegren Respondent(s): Christer Oscarsson & Jonas Larsson Administrationsverktyg för marinvåg Opposition Report, C-level 2010:VT 1 En generell

Läs mer

monteringsanvisning vatette väggenomföringssystem Användningsområde arbetstryck

monteringsanvisning vatette väggenomföringssystem Användningsområde arbetstryck monteringsanvisning vatette väggenomföringssystem för rör-i-rör system med 25 mm skyddrör, för PEX-, PE-Rt-, PB- och Multilayer-rör Dy 15/16. Tappvatten, värmeanläggningar, luft. typgodkännande 0073/08,

Läs mer

Förklaringar till beräkningsprogram

Förklaringar till beräkningsprogram EMISSIONSJÄMFÖRELSE FÄRJA - VÄG Förklaringar till beräkningsprogram En rapport för Färjerederiet Maj 2005 R-05-7008 2 Ecotraffic har på uppdrag av Färjerederiet utarbetat ett MS Excelbaserat analysprogram

Läs mer

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Ny hamn i Trelleborg. Modellberäkning av vattenomsättningen öster och väster om hamnen.

THALASSOS C o m p u t a t i o n s. Ny hamn i Trelleborg. Modellberäkning av vattenomsättningen öster och väster om hamnen. THALASSOS C o m p u t a t i o n s Ny hamn i Trelleborg. Modellberäkning av vattenomsättningen öster och väster om hamnen. Jonny Svensson Innehållsförteckning sidan Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Metodik 3

Läs mer

Examensarbete inom M/P/T,grundnivå

Examensarbete inom M/P/T,grundnivå Examensarbete inom M/P/T,grundnivå MF103x/MF102x/MF104x Maskinkonstruktion MF111x/MF112x/MF114x Integrerad produktutveckling MF1025 Modellbaserad produktutveckling Lektion 1 Modellbaserad produktutveckling

Läs mer

Skriv in sökvägen sam.sll.se

Skriv in sökvägen sam.sll.se Lathund för SAM-användning SAM (Säker Anslutning Multiaccess) används när det är driftavbrott på kommunikationen till Stockholm och vi därför inte kan nå TakeCare. Det du bör göra är att först konstatera

Läs mer

Svenska Hästskokastarförbundets. Regelbok. Gäller från 2016-05-10

Svenska Hästskokastarförbundets. Regelbok. Gäller från 2016-05-10 Svenska Hästskokastarförbundets Regelbok Gäller från 2016-05-10 Nedan ges en komplett genomgång av de regler, som gäller för Svenska Hästskokastarförbundets Banhästskokastning. Reviderades 10/5 2016 1

Läs mer

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Glasögonbågar Tre lärare som undervisar i årskurs 6 har planerat och genomfört ett arbetsområde som handlade om glasögonbågar i sina klasser. Målen för arbetsområdet och därmed bedömningen har fokuserat på samtliga

Läs mer

Redigering. Kapitel 16 - Redigering... 3

Redigering. Kapitel 16 - Redigering... 3 13.05.2009 Kapitel 16... 1 DDS-CAD Arkitekt 6.5 Redigering Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 16 - Redigering... 3 Bodvägg...3 Golv i boden...6 Dörr...9 Skjutdörr...10 Stolpe...12 Frittdefinierat tak...15

Läs mer

Ångbåt med brygga. Pepparkakshus 2006. 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter...

Ångbåt med brygga. Pepparkakshus 2006. 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter... Pepparkakshus 2006 Ångbåt med brygga 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter... Ni får ju vara beredd att fuska lite, för som vanligt är våra mallar

Läs mer

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat.

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat. Skotare Teknisk rapport - Hytt Fredrik Berglund MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren Februari 2009 Sammanfattning Till skotarkonceptet som arbetades

Läs mer

6 Övriga markeringar. Pildelar. 6.1 Körfältspilar

6 Övriga markeringar. Pildelar. 6.1 Körfältspilar 6 Övriga markeringar Markeringar som inte är längsgående eller tvärgående räknas som övriga markeringar. Till dessa hör följande: körfältspilar anvisning om körfältsbyte spärrområde texter uppställningsplats

Läs mer

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL

STÄNG AV FÖNSTER. Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Sivu 1/5 STÄNG AV FÖNSTER Regler FLAGGSPECTRUM I FLAGGSPECTRUM II FLAGGSPECTRUM III FLAGGSPECTRUM STJÄRNSPEL Ett spännande sätt att lära sig känna igen länder och huvudstäder. Ett utomordentligt kännetecken

Läs mer

Klassuppgift: Hinderrally

Klassuppgift: Hinderrally Klassuppgift: Hinderrally I detta dokument finns Instruktion till uppgiften Regler för konstruktionen Användarhandledning till Algodoo Uppgift Bygg ett simulerat fordon som ska klara ett antal hinder.

Läs mer

Instruktionsbok. Minikid ECE R44 / 04. Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg. Testad och godkänd enligt

Instruktionsbok. Minikid ECE R44 / 04. Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg. Testad och godkänd enligt Instruktionsbok Minikid Bakåtvänd fäst med bilens bälte 9-25 kg Testad och godkänd enligt ECE R44 / 04 Viktig information Tack för att du har valt en bilbarnstol från Axon Kids. Teamet bakom Minikid har

Läs mer

Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet

Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet Utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet En ny generation med utsugsarmar för bordsarbetsplatser med oslagbar flexibilitet Nederman introducerar en ny generation med utsugsarmar för

Läs mer

här ingår bärande limträdelar som kapats för snabbare montage. innefattar bärande limträelement som skall kapas av kunden på plats.

här ingår bärande limträdelar som kapats för snabbare montage. innefattar bärande limträelement som skall kapas av kunden på plats. TEKNISK SPECIFIKATION HalleUterum HalleStomme, färdigkapad HalleStomme, okapad Innehållsförteckning: 1 Inledning 2 Jämförelse av innehåll i Hale Uterum relativt Halle Stomme, färdigkapad 3 Specifikation

Läs mer

Tmax en ny familj effektbrytare med gjuten kapslingttechnology. Simone Ambruschi, Renato Dosmo

Tmax en ny familj effektbrytare med gjuten kapslingttechnology. Simone Ambruschi, Renato Dosmo Generation Review Tmax en ny familj effektbrytare med gjuten kapslingttechnology Simone Ambruschi, Renato Dosmo Hård konkurrens och behovet att behålla eller öka marknadsandelen tvingar tillverkare av

Läs mer

Stöldmärkning med DNA - SmartDNA safesolution.se

Stöldmärkning med DNA - SmartDNA safesolution.se Instruktion gällande stöldmärkning av fordon Stöldmärkning med DNA - SmartDNA R safesolution.se SmartDNA appliceras på stöldbegärliga föremål i fordon, vilket gör det möjligt att spåra stulna delar till

Läs mer

Kranar. Allmänt om kranar

Kranar. Allmänt om kranar Allmänt om kranar Kranens placering har stor inverkan på infästningens utformning. Här följer rekommendationer för placering bakom hytt, bakplacerad respektive centralt placerad kran. Kranar omfattas i

Läs mer

Bygga hus med LECA-stenar

Bygga hus med LECA-stenar Bygga hus med LECA-stenar När man bygger hus med LECA-stenar finns det en del att tänka på. Till att börja med finns det LECA-stenar i olika dimensioner (t.ex. 59x19x19 och 59x19x39). Dessa dimensioner

Läs mer

Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N

Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N Silentia Silver Line S K Ä R M A A V U T A N AT T S T Ä N G A I N Ett unikt avskärmningssystem lika enkelt som användbart Silentia Silver Line är ett patenterat avskärmningssystem, som utvecklats för att

Läs mer

Farkost och flyg. PHIR - Portabelt Hus I Reboard

Farkost och flyg. PHIR - Portabelt Hus I Reboard Farkost och flyg PHIR - Portabelt Hus I Reboard 4k1603 Träteknologi HK 2005/2006 PHIR portabelt hus i Re-board har tagits fram i ett samarbete mellan studenter på KTH och företaget Design Force i Norrköping.

Läs mer

Utmattningsdimensionering med FEM Lokala metoder

Utmattningsdimensionering med FEM Lokala metoder Utmattningsdimensionering med FEM Lokala metoder 2014-12-12 Mohammad Al-Emrani Ett TRV Projekt 2012-2013 Raport: Finns snart att ladda ner som pdf via Konstruktionscentrums hemsida Finns att köpa som

Läs mer

Checklista: Planera utbildning för nya system

Checklista: Planera utbildning för nya system Checklista: Planera utbildning för nya system BETA Introduktion Kan vara övergripande och kortfattad. Det ska 6innas tillfälle för frågor och synpunkter och önskemål på kommande utbildningar och på införandet.

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 4 Fordonsbehov

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 4 Fordonsbehov Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 4 Fordonsbehov Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 4: Fordonsbehov Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland

Läs mer

Hållbar Utveckling av Punktsvetsad Struktur Del 2

Hållbar Utveckling av Punktsvetsad Struktur Del 2 Hållbar Utveckling av Punktsvetsad Struktur Del 2 Delprogram Författare Fordonsutveckling Thomas Carlberger Datum 2012-02-29 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 4 4. Genomförande...

Läs mer

Visionutveckling. Vision 80/20 för Android. Manual Vision 80/20 för Android. Version 3.0

Visionutveckling. Vision 80/20 för Android. Manual Vision 80/20 för Android. Version 3.0 Visionutveckling Manual Vision 80/20 för Android Vision 80/20 för Android Version 3.0 www.visionutveckling.se, Auto Attendant +46 8 788 09 99 Gärdesvägen 1, SE 444 31, Stenungsund, Sweden, Phone: +46 303

Läs mer

Installation instructions, accessories RTI V70/V70 XC. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 29

Installation instructions, accessories RTI V70/V70 XC. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 29 Installation instructions, accessories Anvisningsnr 8698305 Version 1.0 Art. nr. RTI V70/V70 XC Volvo Car Corporation RTI V70/V70 XC- 8698305 - V1.0 Sida 1 / 29 Utrustning A0000162 A0000161 A0801178 M8802108

Läs mer

PM 10136061 2010-05-17

PM 10136061 2010-05-17 Uppdragsnr: 10136061 1 (7) PM 10136061 2010-05-17 Detaljplan för Hövik 5.1 m.fl., Trafikbullerutredning 1 Sammanfattning I Höviksnäs på Tjörn pågår planarbete med detaljplan för Hövik 5:1 m fl. Området

Läs mer

Klagomål på buller från E6 från boende i Glumslöv Vägtrafikbullerberäkning

Klagomål på buller från E6 från boende i Glumslöv Vägtrafikbullerberäkning Klagomål på buller från E6 från boende i Glumslöv Beställare: Trafikverket Göteborg Kruthusgatan 17 405 33 GÖTEBORG Beställarens representant: Linda Cehlin Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult

Läs mer

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Montering av Lustväxthus 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Detta behövs vid montering Det krävs minst två personer för att montera växthuset. Följande

Läs mer