Toyotas produktdesign- och utvecklingsprocess

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Toyotas produktdesign- och utvecklingsprocess"

Transkript

1 MÄLARDALENS HÖGSKOLA Toyotas produktdesign- och utvecklingsprocess En sammanfattning av artikeln Toyota s Principles of Set-Based concurrent Engineering Philip Åhagen och Anders Svanbom 2/23/2011

2 Bakgrund Toyota grundades 1937 av familjen Toyoda. Under andra världskriget tillverkades lastbilar för den japanska stridsmakten, vilket bidrog till att Toyota efter andra världskriget slog igenom som Japans största biltillverkare. Toyota Motor Corporation är idag världens största biltillverkare. Företaget har sitt säte i Toyota, Aichi, Japan, men utvecklar och säljer bilar över hela världen. Toyota Motor Corporation har kortare ledtider än de största konkurrenterna i USA, trots att de använder sig av färre ingenjörer. Sammanfattning av artikeln Toyota s Principles of Set-Based Concurrent Engineering Toyotas produktionssystem är ett väldokumenterat fenomen, däremot är deras produktutvecklingsprocess inte fullt så dokumenterade. Deras PU process använder sig inte av många av de traditionellt viktiga verktyg som många konkurrenter (speciellt de japanska) använder. De använder sig inte av utvecklingsteam som sitter på olika utvecklingscentra (t ex i olika länder) som många konkurrenter gör, utan all utvecklingspersonal sitter samlad. Men all utvecklingspersonal utom projektledaren (huvudansvarig) och några av dennas underordnade jobbar alltid med flera parallella utvecklingsprojekt inom Toyota. Jobbrotation för ingenjörerna förekommer men är vanlig först efter att den anställde har samlat på sig minst tio års erfarenhet. De använder sig av samma CAE som alla deras konkurrenter gör. Det som skiljer Toyotas utvecklingsprocess från konkurrenternas är att de behåller flera av deras konceptförslag längre in i processen och senarelägger vissa beslut som leder till att designen hålls mera öppen. Trots det så har de den effektivaste utvecklingsprocessen inom branschen. I traditionell fordonsutveckling så bestäms den ungefärliga designlösningen tidigt i projektet och sedan så anpassas övriga system utefter den designen. Det kan verka som en effektiv metod så länge inga efter anpassningar behöver göras i efterhand. Sådana upprepningar kan vara mycket tidskrävande och resursslukande. Det som skiljer Toyotas utvecklingsprojekt från andras är även att de försöker involvera alla berörda avdelningar av företaget i ett tidigt skede, där alla får vara och lämna rekommendationer för att underlätta sin egen avdelnings arbete. Detta leder fram till kravspecifikationer m.m. som är bättre anpassade efter företagets förutsättningar. En följd av detta är att det behövs färre omvärderingar i ett senare skede. Exempelvis så är tillverkningsavdelning och marknadsföringsavdelning involverade i ett tidigt skede av varje utvecklingsprojekt där de får säga sin mening om eventuella förändringar som skulle underlätta deras senare jobb.

3 Figur 1: Beskrivning av utvecklingsprocessen. Exempel på hur Toyota använder sig av sin utvecklingsprocess är när de tar fram lermodeller av sina framtida bilmodeller, de tar fram betydligt fler 1:5 modeller av deras tänkta koncept än vad deras konkurrenter gör. De använder sig också av minst två olika typer av designer på sina modeller i full skala, medans konkurrenterna i detta skede har valt ett enda slutkoncept. Under tiden så arbetar ingenjörer med att ta fram olika mekaniklösningar för dessa olika designlösningar. Alla dessa olika lösningar analyseras tidigt av Toyotas tillverkningsingenjörer utifrån ett DFM perspektiv. En annan betydande skillnad mellan Toyotas och andra biltillverkares syn på hur ritningsmått ska tolkas vid beställning av pressningsverktyg m.m. Toyota använder sig snarare av måttintervall som underleverantörer ska hålla sig inom. Dessa måttintervall anpassas sedan efter en funktionell byggprincip, vilket i praktiken innebär att ritningar och dess mått anpassas efter hur delkomponenterna passar ihop i verkligheten och inte hur de passar ihop i CAD- modellen. Det är istället den slutgiltiga prototypen med bäst plåtpassning m.m. som anger de slutgiltiga måttspecifikationerna m.m. och det är efter dessa mått som CAD ritningarna slutmåttsätts. Denna typ av flexibla utvecklingsprocess ligger bakom många av Toyotas framgångsrika utvecklingsprojekt. Eftersom utvecklingsprojekt inom bilindustrin löper över flera år i de flesta fall så är det också en fördel att inte låsa sig vid en specifik lösning i ett för tidigt skede eftersom mycket kan hända under den tid som projektet pågår som kan förändra förutsättningarna drastiskt.

4 Tre principer Set-Based Concurrent Engineering kan översättas ungefärligt till utveckling av flera designer samtidigt. D. Sobek, A. Ward och J. Liker har i artikeln skrivit om tre principer som utgör ett ramverk som gör att medverkande i utvecklingen kan utveckla komponenter till designen parallellt och ändå mot slutet kunna förena alla komponenter till ett system. Dessa tre principer är: 1. Kartlägg designområdet 2. Interagera genom korsningar 3. Fastställ genomförbarhet innan åtagande 1. Kartlägg designområdet Att kartlägga designområdet (design space) menas med att grundligt undersöka vilka designmöjligheter som gäller för problemet. Toyotas ingenjörer och designers kommunicerar fram ett antal designer som sedan genom projektet reduceras till färre genom att svagare designförslag elimineras. Toyotas ingenjörer kartlägger även designområdet genom att dokumentera kunskaper som de erhållit genom tidigare projekt. De dokumenterar de alternativen som elimineras, trade-offs de undersökt under projektets gång, samt designstandarder. Kartlägg genomförbara regioner Varje enskild funktion inom Toyotas produktutveckling definierar parallellt genomförbara regioner utifrån deras egna perspektiv baserade på tidigare erfarenheter, analyser, experiment och tester. Ingenjörer på Toyota använder sig av checklistor som verktyg för att kartlägga genomförbara lösningsregioner. Dessa checklistor fungerar som en noggrann designguide som innehåller information om funktionalitet (t ex kolvringar av standardmaterial ska ha en tjocklek av minst 1.8 mm för att vara helt täta), tillverkningsmöjligheter (t ex gränser för krökning av plåt), statliga regler (t ex minsta tillåtna hållfasthet för sidodörrar för att möta krav gällande sidokollision) osv. Men checklistorna är inte bara långa listor med information, regler och liknande, utan dessa listor står för vad som är genomförbart i dagsläget. Dessa hålls kontinuerligt uppdaterade vad gäller ny teknik, regler etc. Undersök kompromisser (trade-offs) genom att designa flera alternativ Toyota undersöker trade-offs genom att designa, bygga prototyper eller simulera flera alternativa system och speciellt alternativa delsystem. En kurva över en trade-off som fastställer förhållandet mellan två eller flera parametrar är mer värdefullt än en kurva över förhållandet mellan två till tre alternativ. När det finns möjlighet, sammanställer Toyotas ingenjörer data de erhållit från prototyper till matematiska förhållanden mellan designparametrar och prestandaresultat. En underleverantör till Toyota, har vid flera tillfällen fått leverera upp till tjugo olika designer på ett avgassystem till prototyper i ett nystartat Toyota-projekt. Detta för att chefsingenjörer vill undersöka trade-offs. Ett exempel på Toyotas strävan efter att hitta den ultimata sammansättningen av tradeoffs.

5 Kommunicera designmöjligheter Ingenjörer på Toyotas olika funktioner kommunicerar regelbundet om idéer inom designområdet. En ingenjör som har en klar bild av designområdet, trade-offs samt kommunicerar med de övriga funktionerna har lättare att se konsekvenserna som uppstår av att välja ett visst alternativ före ett annat. En utmärkt lösning från ett perspektiv kan vara en dålig lösning från ett annat, vilket ger ett dåligt resultat på det övergripande systemet (D. Sobek, A. Ward & J. Liker (1999), s 76). Toyotas ingenjörer använder sig av standardiserade designtabeller för att kommunicera mellan funktioner under en produktutvecklingsprocess. På ena axeln finns de olika designalternativen och på den andra, nyckelkriterier för utvärderingen. 2. Interagera genom skärningspunkter När alla inblandade funktionsgrupper har bildat sig en uppfattning om hur problemen skall lösas på bäst sätt för alla inblandade grupper så använder sig Toyota av tre specifika metoder för att integrera de olika systemen. Sök efter skärningspunkter mellan de möjliga lösningarna För att minska ner antalet individuella koncept som inte kan fungera för alla inblandade utvecklingsavdelningar så bör man i ett tidigt skede hitta de gemensamma lösningsområden som kan accepteras av alla inblandade. Men det handlar även om att se till att hela systemet presterar optimalt. Toyota brukar kalla denna del av arbetet för Nemawashi, som betyder ungefär grundarbete att anlägga en stabil grund, att skapa koncensus ibland alla involverade människor. Minimera begränsningar I gammaldags produktutveckling fattas många av de viktiga besluten i ett tidigt skede. För att underlätta integrationen av de olika delsystemen i varandra. Viktiga beslut kan innefatta beslut om exempelvis dimensioner på motorhuven. Toyota har en annan syn på detta och fattar istället dessa beslut i ett betydligt senare skede. För att få en flexiblare utvecklingsprocess som kan anpassa sig lättare till eventuellt oundvikliga förändringar och på det viset spara både tid och pengar. På detta vis skapas också en kreativare utvecklingsprocess. Skapa robusta koncept Robust design är ett begrepp som myntades av Genichi Taguchi, begreppet handlar om att komma fram till lösningskoncept som är funktionella oavsett fysiska variationer så som utslitning, tillverkningsvariationer eller väder. Principen bakom en robust konceptlösning handlar om att skapa koncept som fungerar oavsett vad övriga utvecklare av delsystem använder för lösningar. Denna typ av robusta koncept -strategi kan minska ner utvecklingstiden och underlätta moduluppgraderingar och service.

6 3. Fastställ genomförbarhet innan åtagande Den tredje och sista principen, fastställ att designer är genomförbara innan åtagande. Genom att undersöka flera designer parallellt, och gradvis eliminera svaga lösningar, undviker Toyota att problem uppstår sent i processen och kan ta beslut som optimerar det övergripande systemets prestanda. Minska antalet designer samtidigt som detaljnivån ökas Samtidigt som antalet designer minskar, ökar upplösningen på idéer och designer inom designområdet i och med att CAD-ritningar, modeller och prototyper blir allt mer detaljerade. Ett exempel på när antalet designer minskar och detaljnivån ökar, kan ses när Toyota i samarbete med en underleverantör utvecklar klimatsystem till ett Toyota-projekt. Först tillverkar underleverantören fem till sju olika designer utifrån krav baserade på huvudkonceptet. Toyota minskar sedan antalet förslag i takt med utvecklingen till ca fyra olika designer. Underleverantören undersöker dessa designer genom att utföra tester och lämnar sedan tillbaka data i form av tradeoffs till Toyota. Toyota undersöker dessa data och bestämmer sig sedan vanligtvis för att behålla en eller två designer. Underleverantören tillverkar då detaljerade prototyper för fordonstester. Under hela utvecklingsfasen håller Toyota en nära kommunikation med underleverantörer gällande specifikationer och designer. Stanna inom det bestämda designområdet Fördelen med att kommunicera om designen begränsas om någon väljer en lösning eller design utanför designområdet. Det är viktigt att alla stannar inom det gradvis avsmalnande designområdet, så utvecklare kan vara säkra på att de ändringar som görs inte kräver ändringar på övriga delsystem. En metod Toyota använder för att undvika dessa problem är en backup-design. Om en komponent genomgår förändring och inte passar med övriga systemet kan Toyota backa utvecklingen genom att gå tillbaka till den senaste designen. Kontroll genom att hantera osäkerhet vid milstolpar Genom att hålla möten där information kan växlas mellan olika funktioner, kan Toyota hantera den osäkerhet som finns mellan dessa. Undersökningar visar att använda sig av flera och mer frekventa milstolpar eller delmål där funktionerna möts i samband med ökad testning av delsystem, bidrar till snabbare utveckling, snabbare anpassningsförmåga och högre grad av innovativa lösningar.

7 Slutsats och analys Många företag verkar leta efter ett recept för effektiv produktutveckling. Men en effektiv produktutveckling kan inte nås enbart genom att följa en punktlista. De tre principerna är ingen punktlista som följs genom Toyotas produktutvecklingsprocess. Toyotas chefsingenjörer tillämpar principerna olika för varje projekt. I själva verket är implementeringen av innovativa idéer minst lika viktigt som principerna. Forskare försöker fortfarande fastställa de avgörande faktorerna för Toyotas effektiva produktutveckling med förhoppning att kunna ta fram en guide för hur man kan implementera denna metod. Men en sak är säker, kan man bemästra dessa principer och tillämpa dem, finns chansen att radikalt förbättra en design- så väl som utvecklingsprocess. Nackdelarna med denna typ av process kan vara att det kräver mycket av de personer som sätter upp de så kallade lösningsområdena. Om dessa personer har uppskattat fel så kommer det förmodligen leda till mycket extra arbete. Detta är dock inget som borde vara speciellt utmärkande enbart för denna typ av utvecklingsstrategi. De senaste åren har dock Toyota tvingats till att genomföra stora återkallelser av sina produkter runt om i världen (framförallt i Nordamerika). Omfattningen hos dessa återkallelser kan härledas tillbaka till deras modulbaserade konstruktioner ( robust design ), i de senaste fallen gällde återkallningarna gaspedalsystem och plastmattor som har använts i majoriteten av deras fordon. Relativt enkla fel som har lett till miljontals återkallade fordon, enorma penningförluster och försämrat rykte för Toyota.

8 Frågor till seminariet 1. Kan Toyotas produktutvecklingsmetoder tillämpas på andra branscher bortsett från fordonsindustrin? 2. Vad finns det för positiva och negativa sidor med denna typ av utvecklingsstrategi? 3. Vad kan det finnas för orsaker till att denna typ av utvecklings strategi har fått fotfäste inom just Toyota och att den inte har anammats hos t.ex. de amerikanska biltillverkarna? 4. Vad kan felaktigt satta lösningsgränser leda till? Ordlista Trade-offs Trade-offs innebär att förlora en kvalitet eller en aspekt av något i gengäld för att få en annan kvalitet eller aspekt; en kompromiss. Det innebär att i ett beslut ha fullständig förståelse av både upp-och nedsidan av ett visst val. Delsystem (subsystem) Delsystem eller subsystem utgör en del av ett större överordnat system. Funktion I samband med Toyotas utvecklingssystem används functions för att benämna de olika utvecklingsavdelningarna. Exempel på funktioner inom Toyotas produktutveckling är t ex karossutveckling, chassiutveckling och produktionsutveckling. Referenser D. Sobek, A. Ward & J. Liker (1999). Toyota s Principles of Set-Based Concurrent Engineering; Sloan Management Revie. Winter 1999; 40; 2; ABI/INForm Global pg. 67

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring

Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring Min syn på kvalitetssäkring av Produktutvecklingsprocessen En essä om kvalitetssäkring 2012-04-10 KPP306 Produkt- och Processutveckling 15hp Mikael Knutsson Inledning I kursen KPP 306 Produkt och Processutveckling

Läs mer

Essä Min syn på modulariseringstänkande i PU-processen

Essä Min syn på modulariseringstänkande i PU-processen Essä Min syn på modulariseringstänkande i PU-processen KN 3060 Produktutveckling med formgivning 10 p D-nivå Utfört av: Hanna Forsberg Examinator: Rolf Lövgren Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.2

Läs mer

Upprop & Lediga tjänster

Upprop & Lediga tjänster Upprop & Lediga tjänster Det finns 60 lediga tjänster på PPU AB Välj en ledig tjänst vid första bordet PPU AB har 4 avdelningar vid huvudkontoret i Eskilstuna samt vid Västeråsfilialen: Marknadsavdelning,

Läs mer

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Linus Granström KN3060, Produktutv. med formgivning Mälardalens högskola 2007-04-25 Inledning Denna essä beskriver författarens syn på de steg i produktutvecklingsprocessen

Läs mer

Bilaga 8 Brainstorming

Bilaga 8 Brainstorming Bilaga 8 Brainstorming Datum: 2008 02 11 Deltagare: Maj Britt Voldby, Maria Bardun, Erik Westerlund, Thomas Nilsson, Anders Jönsson, Lars Johan Hjertz, Philip Ahlström Projektgruppen valde att ha en brainstorming

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

SOLIDWORKS SIMULATION SUITE

SOLIDWORKS SIMULATION SUITE SOLIDWORKS SIMULATION SUITE LÖSNINGAR FÖR 3D-KONSTRUKTION SIMULERINGSDRIVEN 3D-KONSTRUKTION OCH TEKNIK Tillverkare inom alla branscher har gjort virtuella 3D-simuleringar till ett värdefullt ingenjörsverktyg

Läs mer

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät PMSv3 Om konsten att hålla koll på ett vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge, Sverige E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: PMSv3, Om konsten att hålla koll

Läs mer

Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Mål och aktuell status. December 2015 Januari 2016

Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Mål och aktuell status. December 2015 Januari 2016 Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Mål och aktuell status December 2015 Januari 2016 Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Det finns nu förslag på övergripande koncept och utvecklingsstrategi

Läs mer

PIRATTILLVERKNING. Allt du behöver veta om. Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR STÖTDÄMPARE KLIMATANLÄGGNING PEUGEOT ORIGINALDELAR BATTERIET

PIRATTILLVERKNING. Allt du behöver veta om. Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR STÖTDÄMPARE KLIMATANLÄGGNING PEUGEOT ORIGINALDELAR BATTERIET Allt du behöver veta om Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR KLIMATANLÄGGNING BATTERIET BROMSAR UTBYTESDELAR AVGASSYSTEM BELYSNING SMÖRJMEDEL PARTIKELFILTRET STÖTDÄMPARE PEUGEOT ORIGINALDELAR

Läs mer

Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen

Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen Mälardalens Högskola Min syn på visuella verktyg i produktutvecklingsprocessen KPP306 Produkt- och processutveckling Joakim Vasilevski 10/4/2012 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Skisser... 3

Läs mer

Repetition L1-L4 Övergripande designprocessen

Repetition L1-L4 Övergripande designprocessen Repetition L1-L4 Övergripande designprocessen 1. Definiera behov/kundnytta 2. Planera hur problemet skall lösas 3. Förstå problemet genom att ta fram kravspec 4. Generera många lösningsförslag (koncept)

Läs mer

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE.

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. Vårt varumärke är så mycket mer än en logotyp och det vi bygger. Det är summan av de förväntningar och känslor som väcks när man tänker på oss vad som förväntas av oss,

Läs mer

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION PS från Entreprenörskapsforum En viktig uppgift för Entreprenörskapsforum är att finna nya vägar att nå ut

Läs mer

Det nya byggandet såser det ut!

Det nya byggandet såser det ut! Det nya byggandet såser det ut! , Tyréns AB, Malmö Bakgrund som konstruktör och logistikkonsult Forskare inom industriellt byggande Tyréns satsar på industriellt byggande, som tekniska konsulter. Avdelning

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING STÅR INFÖR ETT NYTT SKEDE - MILJÖ ÄR EN VIKTIG MARKNADSPOTENTIAL! EXAMENSARBETE VID CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

PRODUKTUTVECKLING STÅR INFÖR ETT NYTT SKEDE - MILJÖ ÄR EN VIKTIG MARKNADSPOTENTIAL! EXAMENSARBETE VID CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA PRODUKTUTVECKLING STÅR INFÖR ETT NYTT SKEDE - MILJÖ ÄR EN VIKTIG MARKNADSPOTENTIAL! EXAMENSARBETE VID CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA PRODUKTION Elisabet Jansson & Helena Löfgren Institutionen för produkt-

Läs mer

Praktikintyg. Utbildning och praktik för ungdomar med sikte på JOBB!

Praktikintyg. Utbildning och praktik för ungdomar med sikte på JOBB! Praktikintyg Utbildning och praktik för ungdomar med sikte på JOBB! Syfte med dagen Att öka chanserna att få jobb Hur? Att fram intyg som visar vad du kan och har gjort Att förstå praktikintyg och arbetsintyg

Läs mer

Med den här boken får du: Författaren:

Med den här boken får du: Författaren: Innehåll Kapitel Sida Inledning 5 1 Myndigheternas roll och inspektionsverksamhet 12 2 Kvalitetsarbete och kvalitetsledning 15 3 Organisationen och personal 19 4 Utveckling av medicintekniska produkter

Läs mer

Letar efter. En projektledare.

Letar efter. En projektledare. Letar efter En projektledare. Företaget Wiminvest?! Wiminvest hjälper företag och organisationer att öka i konkurrenskraft genom att göra dem bättre på att attrahera, utveckla och framför allt behålla

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer

Energieffektiva Bostäder

Energieffektiva Bostäder Energieffektiva Bostäder Symbios mellan energieffektivitet och produktionseffektivitet Albert Boqvist Upplägg Presentera vad som har gjorts samt vad som skall göras (3 steg) Projektets mål Utveckla riktlinjer

Läs mer

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB I 350 år har vi tillverkat stål. Det har gett oss en erfarenhet och en kunskap som lett fram till att vi idag tillverkar världens bästa verktygsstål. 1668

Läs mer

INDUSTRIELLT BROBYGGANDE MED PLATSGJUTEN BETONG

INDUSTRIELLT BROBYGGANDE MED PLATSGJUTEN BETONG INDUSTRIELLT BROBYGGANDE MED PLATSGJUTEN BETONG Peter Simonsson Hur effektiviteten kan ökas i anläggningsbranschen! - Några komponenter 1. Bakgrund 2. Byggbarhet i anläggningsbranschen 3. Upprepning &

Läs mer

Balanserade Styrkort. (Balanced Scorecard) En aptitretare från VisVires AB

Balanserade Styrkort. (Balanced Scorecard) En aptitretare från VisVires AB Balanserade Styrkort (Balanced Scorecard) En aptitretare från VisVires AB Inledning Det torde inte ha undgått någon att vi idag får ett allt större fokus på ekonomi och finansiella resultat. De flesta

Läs mer

1. Inledning. 1. Inledning

1. Inledning. 1. Inledning För de flesta människor är ett relativt okänt begrepp trots att var och en i det dagliga livet ständigt kommer i kontakt med och t.o.m. själv utövar. Reglerteknik är varje rationell metod att styra eller

Läs mer

VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR

VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR VOLKSWAGEN EKONOMIDELAR Ekonomidelar är en ny produktfamilj inom Volkswagengruppen för fordon som är 8 år och äldre. De är speciellt framtagna reservdelar som bygger på den senaste tekniska utvecklingen,

Läs mer

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt 2014-01-18 www.lighterarena.se 1 Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer 30/1-31/3 2014 Utlysningstexten är ett utkast ej för

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

Rapport från Läkemedelsverket

Rapport från Läkemedelsverket Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Rapport från Läkemedelsverket Juni 2012 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

Vår kunskap blir din konkurrensfördel

Vår kunskap blir din konkurrensfördel Vår kunskap blir din konkurrensfördel Ett teknikkonsultföretag för processindustrin Improvus ett teknikkonsultbolag Improvus har sin bas i Stockholm och verkar i hela Europa. Vi är specialiserade inom

Läs mer

Hitta kunder som frilansare

Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare Hitta kunder som frilansare 4 Att livnära sig som frilansare, genom att ta långa- eller kortsiktiga uppdrag, är en allt vanligare arbetsform. På Billogram träffar vi många frilansare,

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler GRANSKNINGS Risker med Malmö stads biltransporter Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-10-13 Faktagranskad av berörda nämnder Risker med Malmö stads biltransporter(220784)_tmp

Läs mer

Mectec Elektronik AB Agnesfridsvägen 189 213 75 Malmö, Sverige Tel 040 689 25 00 Fax 040 689 25 25 info@mectec.se www.mectec.se

Mectec Elektronik AB Agnesfridsvägen 189 213 75 Malmö, Sverige Tel 040 689 25 00 Fax 040 689 25 25 info@mectec.se www.mectec.se Mectec Elektronik AB Agnesfridsvägen 189 213 75 Malmö, Sverige Tel 040 689 25 00 Fax 040 689 25 25 info@mectec.se www.mectec.se Helhetslösningar för Print & Apply skräddarsydda för din verksamhet Endast

Läs mer

Torsdag 3:e September 13:15 17:00 Föreläsning 2, PPU204 Produktutveckling 1

Torsdag 3:e September 13:15 17:00 Föreläsning 2, PPU204 Produktutveckling 1 Torsdag 3:e September 13:15 17:00 Föreläsning 2, PPU204 Produktutveckling 1 Eftermiddagens agenda Allmän kursinfo Sammanfattning av kapitel 1-3 Produktplanering, kapitel 4 Kort paus, 10 min Identifiering

Läs mer

Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Mål och aktuell status. Februari/Mars 2016 Sprint 6 och 7

Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Mål och aktuell status. Februari/Mars 2016 Sprint 6 och 7 Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Mål och aktuell status Februari/Mars 2016 Sprint 6 och 7 Samordningsprogram Hitta och jämför vård 2.0 Det finns nu förslag på övergripande koncept och utvecklingsstrategi

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION. Pontus Brånäs Wojtek Thorn Version 1.1. Status

KRAVSPECIFIKATION. Pontus Brånäs Wojtek Thorn Version 1.1. Status KRAVSPECIFIKATION Pontus Brånäs Wojtek Thorn Version 1.1 Status Signatur Datum Granskad 2015-01-22 Godkänd LIPS Kravspecifikation i projektgrupppontek@outlook.com PROJEKTIDENTITET Projektgrupp 2, 2014/2015,

Läs mer

Karriärfaser dilemman och möjligheter

Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärdilemman Karriärdilemman kan uppstå av många olika orsaker. Oavsett anledning kan vi känna att vi inte är tillfredställda eller känner oss otillräckliga i den

Läs mer

5 genvägar till mer muskler

5 genvägar till mer muskler 5 genvägar till mer muskler Idag verkar det som att allt som är större, snabbare och starkare är bättre. Normen är att gå allt mer mot det extrema. Det gäller allt från extra starka huvudvärkstabletter,

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

Här kommer ett förslag för ett lyft för Karlstads kommun vilket i sin tur skulle generera i många lyft tillbaka av kommunens befolkning.

Här kommer ett förslag för ett lyft för Karlstads kommun vilket i sin tur skulle generera i många lyft tillbaka av kommunens befolkning. Hej, Här kommer ett förslag för ett lyft för Karlstads kommun vilket i sin tur skulle generera i många lyft tillbaka av kommunens befolkning. I egenskap som Värmlands hjärta är Karlstad en stad fylld av

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025 2015-09-14 Er ref: trafikverket@trafikverket.se, ertms@trafikverket.se Karolina Boholm Diarienr: TRV 2015/63202 Remissvar ERTMS 2015-2025 karolina.boholm@skogsindustrierna.org Trafikverket 08-762 72 30

Läs mer

Proaktivt forum för Elmätare. Från elmätare till energiserviceenhet, din ingång till smarta nät, en branschrekommendation

Proaktivt forum för Elmätare. Från elmätare till energiserviceenhet, din ingång till smarta nät, en branschrekommendation Proaktivt forum för Elmätare Från elmätare till energiserviceenhet, din ingång till smarta nät, en branschrekommendation Utges av Svensk Energi Swedenergy AB 1 Inledning Proaktivt forum är ett samarbete

Läs mer

CronholmsNytt. CronholmsNytt är ett reklamutskick av Mäklarefirman A. Cronholm AB. Tema: Homestyling - en trend som har kommit för att stanna

CronholmsNytt. CronholmsNytt är ett reklamutskick av Mäklarefirman A. Cronholm AB. Tema: Homestyling - en trend som har kommit för att stanna är ett reklamutskick av Mäklarefirman A. Cronholm AB Nr. 1 September 2005 Idé och produktion - t.i.d media, www.tidmedia.se Homestyling sida 6-7 Tema: Homestyling - en trend som har kommit för att stanna

Läs mer

Sveriges mest engagerade teknik- och IT-konsulter

Sveriges mest engagerade teknik- och IT-konsulter Sveriges mest engagerade teknik- och IT-konsulter NÖJD KUND LÖNSAMHET NÖJD MEDARBETARE AFFÄRSMODELLEN Det här är vad vi gör På Alten utvecklar och levererar vi teknik och IT- kompetens till världsledande

Läs mer

Framtidens sätt att rekrytera de främsta högskolestudenterna til företagen! KTP Dalarna www.du.se/ktp

Framtidens sätt att rekrytera de främsta högskolestudenterna til företagen! KTP Dalarna www.du.se/ktp KTP Dalarna Framtidens sätt att rekrytera de främsta högskolestudenterna till företagen! För dig som nyligen examinerad student kan KTP Dalarna hjälpa dig att få en direkt start på karriären. Du får chansen

Läs mer

Automatiserade testsystem

Automatiserade testsystem Automatiserade testsystem Fredrik Edling, Tekn. Dr. Enea Services Stockholm fredrik.edling@enea.com Min bakgrund 2000: Civilingenjör teknisk fysik, inriktning mot tillämpad fysik 2004: Teknisk doktor,

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Vill du veta mer? Standarder. Redaktion Camilla Axelsson, SIS. Redaktionsråd Eskil Arvidsson, Svensk Mjölk AB Stig Pettersson, SIS

Vill du veta mer? Standarder. Redaktion Camilla Axelsson, SIS. Redaktionsråd Eskil Arvidsson, Svensk Mjölk AB Stig Pettersson, SIS Vill du veta mer? Stig Pettersson (projektledare) SIS, Projekt Förpackningar 112 89 STOCKHOLM Tfn: 08-13 62 50 Fax: 08-618 61 28 Bengt G Nilsson (ordförande) Tetra Pak International AB Tfn: 046-36 46 38

Läs mer

Slutrapport för Pacman

Slutrapport för Pacman Slutrapport för Pacman Datum: 2011-05-30 Författare: cb222bj Christoffer Bengtsson 1 Abstrakt Jag har under våren arbetat med ett projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Målet med mitt

Läs mer

Vikten av design i produktutveckling

Vikten av design i produktutveckling Vikten av design i produktutveckling Bild: Jonas Lindström KN3060, Produktutveckling med design Kjell Nilsson, INPRE 4 Handledare: Rolf Lövgren 1 Inledning Ratten på en ipod. Handtaget på Gillettes rakhyvel.

Läs mer

LOGISTIKSYSTEM FÖR SNABBA HJULET AB UTVECKLINGSPROCESS BASERAD PÅ DR. DEBORAH J. MAYHEW S THE USABILITY ENGINEERING LIFECYCLE

LOGISTIKSYSTEM FÖR SNABBA HJULET AB UTVECKLINGSPROCESS BASERAD PÅ DR. DEBORAH J. MAYHEW S THE USABILITY ENGINEERING LIFECYCLE LOGISTIKSYSTEM FÖR SNABBA HJULET AB UTVECKLINGSPROCESS BASERAD PÅ DR. DEBORAH J. MAYHEW S THE USABILITY ENGINEERING LIFECYCLE Uppsala Universitet 2005 Andreas Kjellgren (ankj3389@student.uu.se) Fredrik

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

IKOT-Projekt. Kontaktdon till elbil

IKOT-Projekt. Kontaktdon till elbil IKOT-Projekt Kontaktdon till elbil Utveckling och konstruktion av ett nytt, robust och säkert kontaktdon till Volvos nya elbilar. Rapporten innehåller alla steg inom produktutvecklingen från skapande av

Läs mer

Agneta Lantz 2014-01-23

Agneta Lantz 2014-01-23 Hur skapar vi optimala förutsättningar för ett lärandestyrt förbättringsarbete och en kvalitetsdriven verksamhetsutveckling i en värld full av utmaningar? Agneta Lantz 2014-01-23 Bakgrunden Det finns idag

Läs mer

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING TJÄNA PENGAR PÅ MILJÖDRIVEN inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 juni 2010 TALARE MODERATOR Marie Hagberg Kvalitets- och miljöchef MTR Stockholm KEYNOTE SPEAKER Sara Paulsson Manager Design for

Läs mer

IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA.

IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA. IPv6 EN GOD BÖRJAN GER ETT GOTT SLUT. LÅT OSS BÖRJA. UTREDA. REKOMMENDERA. PLANERA. LEDA. IMPLEMENTERA. FÖLJA UPP. FÖRBÄTTRA. VI GÖR DIN UTMANING TILL VÅR Vi lever i en internetuppkopplad värld. Numera

Läs mer

VATTEN ENERGI PRODUKT STANDARDER OCH MILJÖ HÖR DET IHOP? SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket

VATTEN ENERGI PRODUKT STANDARDER OCH MILJÖ HÖR DET IHOP? SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket L U F T VATTEN STANDARDER M A R K OCH MILJÖ ENERGI HÖR DET IHOP? PRODUKT SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket Visste du att standarder kan ge stora miljövinster? Har standardisering med

Läs mer

Bostadsaggregat RECOM 4. Experter på inneklimat i lågenergihus

Bostadsaggregat RECOM 4. Experter på inneklimat i lågenergihus Experter på inneklimat i lågenergihus ... sid. 3 Om aggregatet... sid. 4 Prestanda... sid. 5 Tekniska data... sid. 6 Mått... sid. 7 Ventilation & värmeåtervinning... sid. 7 Komponenter... sid. 8 Tillbehör...

Läs mer

Företagspresentation. All in motion technology

Företagspresentation. All in motion technology Företagspresentation All in motion technology FAKTA OEM MOTOR Anställda Omsättning Tillverkare Huvudkontor Säljkontor ISO 28 st 120 MSEK 36 st Tranås Stockholm Malmö Hultsfred 9001:2008 14001:2004 Vi står

Läs mer

LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR?

LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? Tid: 80 minuter Årskurs: 7-9 Huvudämne: Teknik KOPPLING TILL KURSPLANER FÖRMÅGOR Identifiera och analysera tekniska

Läs mer

Struktur och Ledning i små organisationer

Struktur och Ledning i små organisationer Kungl. Tekniska Högskolan ME1010, Organisation och kundskapsintensivt arbete Fredrik Bergenlid, 870510-0157 Christian Rane, 810105-0279 Struktur och Ledning i små organisationer Innehåll 1 Inledning 1

Läs mer

Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri

Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri Premiär! OKTober 2012 Grace, Love & Understanding Robotautomation AFFÄRER verktygs- Maskiner Lean-baserad tillverkning www.maexpo.se 1 Lean-baserad

Läs mer

Senaste version kan hämtas från Internet i PDF 1 format Http://www.e.kth.se/~e92_sli/exjobb/projektplan/projektplan.pdf

Senaste version kan hämtas från Internet i PDF 1 format Http://www.e.kth.se/~e92_sli/exjobb/projektplan/projektplan.pdf SPECIFIKATION 1(11) Projektplan Distribution Detta dokument är ej under kontrollerad distribution. Innehavaren ansvarar själv för att den senaste utgåvan av detta dokument används och att inaktuella kopior

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

Utbildning sociala investeringar

Utbildning sociala investeringar Utbildning sociala investeringar Clarion Skanstull 27 november 2015 w w w. u p p d r a g p s y k i s k h ä l s a. s e Program 08.30-9.00 Kaffe och gruppindelning/bordsplacering 09.00-09.10 Introduktion

Läs mer

Konsekvenser för företaget och dess riskhantering från. utvärderingsmodell" Erik Mattsson David Wimmercranz

Konsekvenser för företaget och dess riskhantering från. utvärderingsmodell Erik Mattsson David Wimmercranz Konsekvenser för företaget och dess riskhantering från ökad samordning av HSEQområdena En vägledande utvärderingsmodell" Erik Mattsson David Wimmercranz Abstract De flesta företag idag använder system

Läs mer

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat.

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat. Skotare Teknisk rapport - Hytt Fredrik Berglund MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren Februari 2009 Sammanfattning Till skotarkonceptet som arbetades

Läs mer

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården Framgångsfaktorer i diabetesvården Inspiration för utveckling av diabetesvården Inledning Analys av data från registret visar skillnader i resultat något som tyder på möjligheter att öka kvaliteten. Diabetes

Läs mer

Högskolan i Gävle 2002-01-10 Institutionen för ekonomi Organisation B 5 p. Förändringen

Högskolan i Gävle 2002-01-10 Institutionen för ekonomi Organisation B 5 p. Förändringen Högskolan i Gävle 2002-01-10 Institutionen för ekonomi Organisation B 5 p Förändringen När förändringens vindar blåser, bygger somliga vindskydd och andra vindkraftverk. Maria Skoglund 660907 maria.skoglund@nordea.se

Läs mer

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, VT 2014

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, VT 2014 Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, VT 2014 I anslutning till vårterminens kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 har en lärarenkät

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

Kundcase. Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess

Kundcase. Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess Kundcase Lumesse effektiviserar Statoils rekryteringsprocess professionell rekrytering Överblick av utmaningar, fördelarna och resultatet. Om Statoil Statoil är ett integrerat olje- och gasföretag med

Läs mer

Bildandet av usabilitygruppen: Rapport till kvalitetsgruppen

Bildandet av usabilitygruppen: Rapport till kvalitetsgruppen Bildandet av usabilitygruppen: Rapport till kvalitetsgruppen Bakgrund I maj 2007 beslutades att UB skulle satsa på att skaffa egen kompetens inom området usability. Ärendet hamnade på kvalitetsgruppens

Läs mer

Sälja eller köpa ett företag

Sälja eller köpa ett företag Sälja eller köpa ett företag -vi gör processen lite enklare En mötesplats för säljare & köpare! Småbolagsknuten är ingen mäklartjänst i traditionell bemärkelse. Det är istället en digital mötesplats där

Läs mer

Ending the War Between Sales and Marketing Philip Kotler, Neil Rackham och Suj Krishnaswam Elina Andersson Pernilla Klippberg Rebecca Helander

Ending the War Between Sales and Marketing Philip Kotler, Neil Rackham och Suj Krishnaswam Elina Andersson Pernilla Klippberg Rebecca Helander Ending the War Between Sales and Marketing Philip Kotler, Neil Rackham och Suj Krishnaswam Elina Andersson Pernilla Klippberg Rebecca Helander Jasmine El-Nawajhah Inledning Dagens marknader präglas av

Läs mer

Automatiserad Utsättning och Upptagning av Sidomarkeringsskärmar. Förstudie

Automatiserad Utsättning och Upptagning av Sidomarkeringsskärmar. Förstudie Automatiserad Utsättning och Upptagning av Sidomarkeringsskärmar Förstudie Förord Arbete på vägarna innebär stora säkerhetsrisker för personalen som utför vägarbete. Enligt Trafikverket har 1723 trafikolyckor

Läs mer

Metadokument för dokument inom Chalmers Studentkår

Metadokument för dokument inom Chalmers Studentkår Metadokument för dokument inom Chalmers Studentkår Denna guide är inte en fullständig beskrivning över alla typer av styrdokument 1 och dokument som används inom Chalmers Studentkårs verksamhet. Dokumentet

Läs mer

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar Mattias Esbjörnsson, +4684733293 Mattias. Esbj ornsson@ VINNOVA. se Projektnr Ert diarienr 1(2) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation

Läs mer

finansieringsmöjligheter

finansieringsmöjligheter LIGHTers andra utlysning 2014 Övriga nationella och internationella finansieringsmöjligheter Cecilia Ramberg, Swerea Boel Wadman, Swerea Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer

Läs mer

Grunderna i Administration

Grunderna i Administration Grunderna i Administration Administration handlar mycket om att ge service. Administration finns överallt Skola- Hemma - Arbetsplatsen Vad menas med Administration? Enligt Nationalencyklopedin så kan man

Läs mer

Checklista med Tips & råd för din webbplats

Checklista med Tips & råd för din webbplats Checklista med Tips & råd för din webbplats Din hemsida är navet i din marknadsföring. Den ska visa vem du är, vad du erbjuder och hur just du kan lösa dina kunders problem och den ska hjälpa dig sälja

Läs mer

IKOT Steg 2. Grupp F5

IKOT Steg 2. Grupp F5 IKOT Steg 2 Grupp F5 Innehållsförteckning Förord... 2 2.1 Samverkan mellan kund och produkt... 2 2.2 Livscykelanalys... 4 Material... 4 Produktion... 4 Transport... 5 Användning... 5 Återvinning... 5 2.3

Läs mer

Välkommen till ProduktProcessUtveckling AB - en kort repetition om vad som hänt

Välkommen till ProduktProcessUtveckling AB - en kort repetition om vad som hänt Välkommen till ProduktProcessUtveckling AB - en kort repetition om vad som hänt PPU AB (PPU 204) En kurs HT1 på 7,5 p halvfart Företagsledning: Janne Färm och Niklas Friedler Repetitionsföreläsning 2015-10-29

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

Industridesign. Mälardalens Högskola. KPP306 Produkt- och processutveckling

Industridesign. Mälardalens Högskola. KPP306 Produkt- och processutveckling Mälardalens Högskola Industridesign KPP306 Produkt- och processutveckling Seminariegrupp 6: Christoffer Löfstrand, Jan-Peter Rosén, Joakim Vasilevski 2012-02-28 Innehållsförteckning Inledning... 2 Vad

Läs mer

Examensarbete inom M/P/T,grundnivå

Examensarbete inom M/P/T,grundnivå Examensarbete inom M/P/T,grundnivå MF103x/MF102x/MF104x Maskinkonstruktion MF111x/MF112x/MF114x Integrerad produktutveckling MF1025 Modellbaserad produktutveckling Lektion 1 Modellbaserad produktutveckling

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

Kvalitet Tillväxt Balans. Danska grisars miljöpåverkan

Kvalitet Tillväxt Balans. Danska grisars miljöpåverkan Kvalitet Tillväxt Balans Danska grisars miljöpåverkan 2011 2011 Danska grisars miljöpåverkan All jordbruksproduktion har miljöeffekter. I debatten om grisproduktionens miljöpåverkan lyfts ofta det svenskproducerade

Läs mer

Prototyping. Susanna Olsson, TietoEnator Funda Denizhan, TietoEnator Ann Lantz, CID

Prototyping. Susanna Olsson, TietoEnator Funda Denizhan, TietoEnator Ann Lantz, CID Prototyping Susanna Olsson, TietoEnator Funda Denizhan, TietoEnator Ann Lantz, CID TRITA-NA-D0105 CID-139, KTH, Stockholm, Sweden 2001 Susanna Olsson, TietoEnator, Funda Denizhan, TietoEnator, Ann Lantz,

Läs mer

Designmönster - EMW. Kent Petersson epost1: kentp@cs.chalmers.se epost2: kent.petersson@emw.ericsson.se URL: http://www.cs.chalmers.

Designmönster - EMW. Kent Petersson epost1: kentp@cs.chalmers.se epost2: kent.petersson@emw.ericsson.se URL: http://www.cs.chalmers. Designmönster - EMW Kent Petersson epost1: kentp@cs.chalmers.se epost2: kent.petersson@emw.ericsson.se URL: http://www.cs.chalmers.se/~kentp arbetar på Inst. för Datavetenskap, Cth & Gu, 50% och Software

Läs mer

Styrsystemlösningar. Katalog nr PDE2523SLSE-ca

Styrsystemlösningar. Katalog nr PDE2523SLSE-ca Styrsystemlösningar Katalog nr PDE2523SLSE-ca Vem erbjuder den effektivaste lösningen? SPECIFIKATIONER Uppbyggnad på platsen STEG 1 Kretskonstruktion STEG 6 Mekanisk konstruktion STEG 3 Specificera komponenterna

Läs mer

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper

Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper bluegarden.se Lyckas med outsourcing av lön och HR Whitepaper Kan din verksamhet tjäna på att outsourca hela eller delar av löne- och HRadministrationen? Detta whitepaper ger dig underlag att fatta korrekta

Läs mer

Seminarium nr 5: Hållbar samhällsplanering på regional nivå

Seminarium nr 5: Hållbar samhällsplanering på regional nivå Handläggare: Ida Broman, Folkhälsoförvaltningen Seminarium nr 5: Hållbar samhällsplanering på regional nivå Michael Sjöberg - Planeringsdirektör och kanslichef, Örebro läns landsting Michael introducerar

Läs mer

Participatory Design III

Participatory Design III Participatory Design III Participatory Design & Språkmönster Vecka 3 Summering av förra veckan Participatory Design Utgår från artikelseminariet Framtidsverkstad Språkmönster Binda ihop SUMMERING AV VECKA

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Förskolan Solrosen ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Förskolan Solrosen ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Förskolan Solrosen ALINGSÅS Telefon: 0322-61 63 50 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdomalingsas.se Beskrivning av verksamheten Telefon: 0322-61 63 50 Fax: 0322-61 63

Läs mer

Hultdins SuperSaw flexibilitet i ett nötskal

Hultdins SuperSaw flexibilitet i ett nötskal Hultdins SuperSaw, högproduktiv buntkapning i Brasilien Hultdins gripsågar i SuperSaw-serien har under många år varit det naturliga kvalitetsvalet bland skogsentreprenörer världen över. Kaptillsatsen appliceras

Läs mer

LINDAU, R., WOXENIUS, J., EDLUND, P.

LINDAU, R., WOXENIUS, J., EDLUND, P. Sammanfattning LINDAU, R., WOXENIUS, J., EDLUND, P. (2004) Verkstadsindustrins logistik en innovationssystemanalys, rapport för VINNOVA, Meddelande 120, Institutionen för logistik och transport, Chalmers

Läs mer

Slutrapport. Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1. Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19. Projektledare: Malin Gustafsson. Styrgrupp:

Slutrapport. Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1. Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19. Projektledare: Malin Gustafsson. Styrgrupp: Slutrapport Gårdsbutiker i Sjuhärad Fas 1 Projekttid: 2013-07-15-2013-09-19 Projektledare: Malin Gustafsson Styrgrupp: Roland Haraldsson, Leader Sjuhärad Annika Andersson, Leader Sjuhärad Susann Gustafson,

Läs mer