Kontaktperson Datum Beteckning Sida Torsten Sjögren P (8) SP Bygg & Mekanik Torsten.Sjogren@sp.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kontaktperson Datum Beteckning Sida Torsten Sjögren 2015-09-25 3P05868 1 (8) SP Bygg & Mekanik 010-516 52 49 Torsten.Sjogren@sp.se"

Transkript

1 Kontaktperson Torsten Sjögren P (8) SP Bygg & Mekanik Torsten.Sjogren@sp.se Ångpanneföreningens Forskningsstiftelse Frösundaleden STOCKHOLM SLUTRAPPORT (Ref. nr ): 3D-analys av töjningar i fiberkompositer genom användning av mikroröntgentomografi och volymkorrelation 1. Inledning I detta projekt har röntgentomografi tillämpats i kombination med DVC-teknik (volymskorrelation) för att mäta förskjutningar och töjningar som uppstår i en komposit under belastning. Detta har gjorts för att öka förståelsen för de skademekanismer som är verksamma under mekanisk belastning av kompositer. Inom projektet har även metodik och utrustning för att möjliggöra denna typ av studier tagits fram. 2. Utfört arbete och resultat Projektet startade enligt plan i september Vid inledande projektstartsmöte upprättades en reviderad budget samt en aktivitetslista för planerade aktiviteter enligt den tidplan som angavs i projektbeskrivningen. Under projektet har ett dussintal webmöten anordnats och däremellan har aktiviteter genomförts. Utöver dessa möten, där representanter från alla parter deltagit, har kontakt mellan enskilda parter/personer tagits i specifika frågor. Samtliga huvudaktiviteter har legat fast under genomförandet av projektet enligt den ursprungliga projektbeskrivningen. Parterna i projektet är Luleå Tekniska Universitet (LTU) och två enheter inom SP (Bygg och Mekanik och Elektronik). Sedan projektstart har ett flertal aktiviteter genomförts, vilka redovisas i korthet nedan. Litteraturstudie: Sökning och sammanställning av litteratur genomfördes under projektets första halva. Fokus har varit på skademekanismer i kolfiberkompositer men litteratur kring tomografering, bildbehandling och experimentell mekanik har även inkluderats för kunskapsuppbyggnad och metodutvecklingsdelen i projektet. Lösningar förekommande i litteraturen för in-situ pålastning vid tomografering har också studerats och idéer från denna del i litteraturstudien har i valda delar implementerats i projektet. Postadress Besöksadress Tfn / Fax / E-post Detta dokument får endast återges i sin helhet, om inte SP i förväg SP Box BORÅS Västeråsen Brinellgatan BORÅS info@sp.se skriftligen godkänt annat.

2 P (8) Metodutveckling: En stor del av projektet har ägnats åt att ta fram utrustning, tomografiinställningar som lämpar sig för rekonstruktion av volymavbilningar för efterföljande DVC-analyser samt utvärdering av DVC-data. Vid tomografering är det stora skillnader på vilken typ av bild man vill ha fram beroende på den efterföljande användningen. Skall volymavbildningen användas för exempelvis visualisering av en produkt så läggs fokus på att få fram en avbildning med estetiska värden där varje del av produkten kan visualiseras med t.ex. en separat färg, mer som ett foto i tre dimensioner. När det gäller volymavbildning som syftar till efterföljande korrelationsanalys, vilket är fallet inom föreliggande projekt, så eftersträvas bilder som kan tas fram repetitivt och med ett gråskalemönster som uppkommer till följd av densitetsskillnader i det tomograferade materialet. Det är dessa densitetsskillnader och slumpmässiga mönster i volymavbildningen som nyttjas för att få unika mönster (gråskalor) inom varje subvolym som man vid korrelationsstudierna delar in den avbildade volymen i. I projektet har filtreringsmetodik studerats för att få så höga korrelationsvärden som möjligt vid jämförelse av två volymavbildningar. Figur 1. Belastningssteg för montering i tomograf för in-situ belastning. I projektet har ett belastningssteg, som kan monteras i tomografen för in-situ tomografering, utvecklats och byggts (se Fig.1). Belastningssteget är pneumatiskt drivet och lasten åstadkoms sålededs genom att en väl kontrollerad ökning av trycket hos tryckluft kopplad till en pneumatisk cylinder sker. Under denna ökning av lufttrycket monitoreras den på provet åstadkomna axiella lasten genom datainsamling av lastsignalen i en extern dator. Vid en lämpligt vald konstantlast kan därefter tomografering ske. Kapaciteten på belastningssteget är 1000 N men dess kapacitet kan

3 P (8) relativt enkelt ökas genom utbyte av den pneumatiska cylindern samt lastcellen. Belastningsprover har även genomförts i belastningssteget utanför tomografen för att studera exempelvis eventuella problem med kryp i materialet då lasten måste hållas konstant under 1-3 h vid tomografering men huvudsakligen har belastningsteget använts i tomograf för att ta fram volymsavbildningar i belastade och obelastat tillstånd för DVC-analys. Exempel på kryptestkurvor för det studerade kompositmaterial visas i Fig. 2. Figur 2. Exempel på kyptestkurvor vid olika lastnivåer för det studerade kompositmaterialet. Vid inledande DVC-analyser genomfördes två på varandra följande avbildningar där provet mellan scanningarna togs ur och sattes i tomografen. Med hjälp av dessa avbildningar kunde man med DVC-analys studera om upplösningen var lämplig, om brusnivåerna var för höga och om man med valda inställningar åstadkom en korrelationsnivå som var tillräcklig. Baserat på dessa och efterföljande upprepade analyser har tomografiavbildningarna optimerats och man har möjliggjort avbildning som ger förhållandevis goda korrelationsvärden vid DVC-analys. Jämförande DVCanalyser, där DVC-mjukvara på LTU respektive SP har använts för beräkning, visar på god överensstämmelse i beräknade förskjutningar och töjningar efter optimering av tomografiprocessen. Experimentell studie: Inledande skarpa mätningar genomfördes där provet belastades till olika nivåer och DVC-analys utfördes. Exempel på töjningsfält som erhållits genom DVC-analys i dessa inledande studier visas i Fig. 3.

4 P (8) Figur 3. Tomografiavbildning (vänster) av komposit samt förskjutningsfält (höger) för motsvarande position inne i kompositmaterialet vid pålagd ytter last. Figur 4. Bildutsnitt från en volymavbildning av kolfiberkomposit.

5 P (8) De inledande studierna visade att DVC-analys gav god överensstämmelse med den faktiskt påförda förskjutningen och att man kunde koppla inhomogeniteter i förskjutningsfältet till fiberorientering i det provade materialet. Fortsatta mätningar genomfördes därefter under 2014 och Exempel på ett bildplan från en tomograferad kolfiberkomposit visas i Fig. 4. Baserat på ett antal avbildningar av denna kolfiberkomposit vid olika belastningsnivåer har förskjutningar och töjningar beräknats genom DVC-analys. I Fig. 5 visas korrelationsvärden och förskjutningar beräknade vid 400 N pålagd last Figur 5. Subvolymstorlek 96x96x96 (subvolymsplan z=4). Korrelationsvärden och förskjutningar vid 400 N pålagd last. Det vore önskvärt att ha korrelationsvärden som var något högre. De relativt låga korrelationsvärdena uppstår pga. att strukturen i kompositen har likartade, ej unika mönster till följd av de långa stråken av sammanhängande fiber. Trots detta kan förskjutningar beräknas med god noggrannhet. Dessa har verifierats genom att med handräkning beräkna förskjutningar för en tydlig por i strukturen. Medelvärdet för förskjutningarna som visas i högra bilden i Fig. 5 är 74 µm vilka stämmer bra överens med handberäknad förskjutning för en känd punkt. Undersöker man istället töjningar så påverkas resultaten starkt av de artefakter man kan se upptill i den vänstra bilden i Fig. 6. Artefakter uppstår vid rekonstruktion av volymen från de planprojektioner (1200 projektioner per varv) som samlas in under ett varvs rotation av provföremålet i tomografen. Dessa artefakter orsakar de höga (vita områden i höger bild) och låga töjningar (svarta områden) som syns i högra bilden i Fig. 6. Exkluderar man dock dessa områden och medelvärdesbildar över en rektangel mellan de extremt höga och låga töjningsvärdena erhålls ett stabilt medelvärde, som är

6 P (8) oberoende av subvolymsstorlek, på 0,19 %. Det är svårt att entydigt koppla lokalisering av töjningarna till enskilda fiberknippen i strukturen, dock kan riktningar i töjningsfälten sammankopplas med de 45 -riktningar som fibrerna har relativt lasten identifieras i töjningsfälten. Lasten påfördes axiellt i bildernas y-riktning. Figur 6. Subvolymsstorlek 96x96x96 töjningar längs y-riktning visas (Eyy, (%)) med motsvarande strukturbild (vänster). I samband med DVC-analyserna har även känslighetanalyser genomförts där olika subvolymsstorlekar valts (48, 64 och 96 i kub) och inverkan på förskjutningar och töjningar har studerat. Inverkan på förskjutnings- och töjningsvärden är ringa dock inverkar valet av subvolymsstorlek på upplösningen hos de töjningar som kan mätas samt den rumsliga upplösningen. Dessa värdens upplösning står i motsatsförhållande till varandra där en god rumslig upplösning, dvs. små subvolymer, ger en försämrad upplösning av töjningar och förskjutningar. 3. Slutsatser Projektet visar på möjligheterna att med hjälp av in-situ belastning under tomografering kunna studera det mekaniska beteendet hos olika material. Det finns utmaningar i att, på ett för DVC-analysen bra sätt, skapa volymsavbildningar av det studerade materialet. Metodiken som tagits fram i projektet är tillämplig på olika typer av material men materialens lämplighet bör bedömas utifrån materialens inneboende densitetsskillnader då dessa ger upphov till det mönster som krävs för korrelationsanalys. Ett material bör därför ha en slumpmässig fördelning av partiklar av lägre eller högre densitet än den allmänt förekommande matrisen. Dessa partiklar bör också ha en storlek som låter sig upplösas av den tomograf som avses användas.

7 P (8) 4. Andra leveranser I olika närliggande projekt har det framtagna belastningssteget diskuterats med intressenter inom tomgrafiområdet. Till följd av dessa diskussioner har beställning på ett liknande belastningssteg gjorts för leverans till en akademisk aktörs tomograf. Detta belastningssteg har 2000 N kapacitet och skall levereras under oktober Det framtagna belastningssteget har även kunnat användas för att provbelasta andra material såsom, gjuten aluminium. Även där har förskjutningsfält kunnat analyseras och ett exempel visas i Fig. 7. Även här störs beräkningarna av artefakter från volymrekonstruktionen. Dessa syns som de blåa områdena i över- och underkant. Figur 7. Förskjutningsfält för belastat prov tillverkat i gjuten aluminium. De slutsatser som dras inom ramen för projektet är generiskt tillämpliga och kan appliceras även på gjuten aluminium.

8 P (8) 5. Fortsatt arbete Avsikten finns att publicera en artikel baserad på genomförda studier vid lämplig konferens under En lämplig konferens, vid vilka projektdeltagare tidigare publicerat, är BSSM s (British Society for Strain Measurement) konferens 11th International Conference on Advances in Experimental Mechanics som hålls i Exeter i Storbritannien 5-7 september Tidplan och ekonomi Den ursprungliga projektansökan hade en total budget på 993 kkr. Från ÅForsk beviljades 480 kkr under förutsättning att motsvarande finansiering gick att uppbringa från annat håll. Genom egen motfinansiering från Luleå Tekniska Universitet och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har projektet haft en total budget på 960 kkr och inga förändringar i omfattning har därmed gjorts. Projektets ursprungliga tidplan har kvarstått under genomförande av projektet. Både budget och tidplan bedöms ha hållits under genomförande av projektet. SP Bygg & Mekanik - Tillförlitlighet och Livslängd Utfört av Signature_1 Torsten Sjögren Signature_2

SLUTRAPPORT (Ref.nr. 11-111): Optimerad design för gjutna komponenter - Defekters inverkan på hållfastheten i aluminiumgjutgods

SLUTRAPPORT (Ref.nr. 11-111): Optimerad design för gjutna komponenter - Defekters inverkan på hållfastheten i aluminiumgjutgods Ångpanneföreningens Forskningsstiftelse Frösundaleden 2 169 99 STOCKHOLM SLUTRAPPORT (Ref.nr. 11-111): Optimerad design för gjutna komponenter - Defekters inverkan på hållfastheten i aluminiumgjutgods

Läs mer

Mätdatum 2010-06-29 (nr 1 9) resp. 2010-07-07 ((nr 10 12)

Mätdatum 2010-06-29 (nr 1 9) resp. 2010-07-07 ((nr 10 12) Handläggare, enhet Datum Beteckning Sida MTkPX04935 1 (3) Stefan Källberg Mätteknik 010-516 56 26, stefan.kallberg@sp.se Favoptic Glasögondirekt Sverige AB Skärsnäsvägen 8 182 63 DJURSHOLM Uppmätning av

Läs mer

Monteringsanvisning Novoroom Ultra

Monteringsanvisning Novoroom Ultra 2004-05-01 Uterum för hela året Monteringsanvisning Novoroom Ultra jus och inspiration i framtidens uterum Monteringsanvisning skjutbara dörrar och fönster. Novoroom Ultra levereras i skjutbara dörrar

Läs mer

RFID. 100% återvinningsbar. anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare.

RFID. 100% återvinningsbar. anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare. LASTKLASS 6 Standardiserad enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter för anpassning till redan idag licensierade ställningstillverkare. Svensktillverkad. 100% återvinningsbar. Typkontrollerade av SP (Sveriges

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Arne Thuresson 2015-09-16 5P06581 1 (5) SP Bygg & Mekanik 010-516 51 44 per-arne.thuresson@sp.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Per-Arne Thuresson 2015-09-16 5P06581 1 (5) SP Bygg & Mekanik 010-516 51 44 per-arne.thuresson@sp. Kontaktperson Per-Arne Thuresson 2015-09-16 5P06581 1 (5) SP Bygg & Mekanik 010-516 51 44 per-arne.thuresson@sp.se GFAB Lindberg & Co AB Box 21 360 75 ALSTERMO Balkongräcke (1 bilaga) 1 Inledning På uppdrag

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Idégenerering Varje gruppmedlem har idégenererat egna koncept som löser huvudfunktionerna innan ett idégenereringsmöte genomfördes. Under idégenereringsmötet presenterades

Läs mer

GYLT/GYLS. Manual. Sid 1(6) Smidig och enkel anslutning med M12-kontakten. Mekanisk specifikation

GYLT/GYLS. Manual. Sid 1(6) Smidig och enkel anslutning med M12-kontakten. Mekanisk specifikation Sid 1(6) GY-serien från Regal Components erbjuder givare som möter de absolut högsta kraven på marknaden, producerade av ledande givartillverkare i Japan. Årtionden av erfarenhet borgar för högsta kvalitet.

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

Monteringsanvisning elfa décor

Monteringsanvisning elfa décor Monteringsanvisning elfa décor 1 Montera nedanstående produkter före montering av elfa -hyllan. Placera hängskenorna på bärlisten. Notera att när bärlisten monteras från vägg till vägg måste hängskenorna

Läs mer

Armprotes. Information till brukare

Armprotes. Information till brukare Armprotes Information till brukare Armproteser Det finns olika typer av armproteser; kosmetisk, vajerstyrd och elektrisk. Proteser som består av både vajerstyrda komponenter och elektriska komponenter

Läs mer

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM Mixons fingerskarvningssystem med separat applicering används för olika produkter där trälameller limmas ihop i kortändarna. Detta görs

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2013-03-02 PX26814-4 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se.

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Mathias Johansson 2013-03-02 PX26814-4 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se. Kontaktperson Mathias Johansson 2013-03-02 PX26814-4 1 (3) Energiteknik 010-516 56 61 mathias.johansson.et@sp.se Folkpool AB Ullängsvägen 1 153 30 JÄRNA Mätning av energiförbrukning hos utespa @Home Meridian

Läs mer

PROJEKTERING Spjäll GENERELLT OM SPJÄLL SPJÄLLTYPER ENERGIHUSHÅLLNING NOGGRANNHET ISOLERING FUNKTIONSPROV HAGAB PROJEKTERING SPJÄLL

PROJEKTERING Spjäll GENERELLT OM SPJÄLL SPJÄLLTYPER ENERGIHUSHÅLLNING NOGGRANNHET ISOLERING FUNKTIONSPROV HAGAB PROJEKTERING SPJÄLL PROJEKTERING Spjäll GENERELLT OM SPJÄLL Valet av spjäll i en luftbehandlingsanläggning har blivit allt viktigare. I ett modernt luftbehandlingssystem har spjället och dess funktion en central roll i en

Läs mer

Studie om dimensioneringstal för vattenförbrukning. 1 Förbrukningsmönster och maxdygn-/maxtimfaktorer Bakgrund och syfte

Studie om dimensioneringstal för vattenförbrukning. 1 Förbrukningsmönster och maxdygn-/maxtimfaktorer Bakgrund och syfte Svenskt Vatten Utveckling Projektförslag 1(5) 2015-06-11 Studie om dimensioneringstal för vattenförbrukning 1 Förbrukningsmönster och maxdygn-/maxtimfaktorer Bakgrund och syfte Dimensionering av svenska

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

Bilaga 3: Formulär för Fas 2-rapport

Bilaga 3: Formulär för Fas 2-rapport Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-08-20 137-KB 415-2014 Bilaga 3: Formulär för Fas 2-rapport 1.1. Uppgifter om Innovationsdeltagaren Innovationsdeltagare: MBV Systems AB Person- eller organisationsnummer: 556644-4229

Läs mer

Splitsning av flätade linor gjorda av polyester eller nylon.

Splitsning av flätade linor gjorda av polyester eller nylon. Denna splits är inte lämplig för dubbelflätade linor vars styrka enbart beror på styrkan i kärnan. Öglesplitsen används för att placera en permanent ögla i änden av ett rep, i allmänhet för förtöjning

Läs mer

Inhomogenitet i termoelement. Inhomogenitet i termoelement. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Inhomogenitet i termoelement. Inhomogenitet i termoelement. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Inhomogenitet i termoelement SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Inhomogenitet i termoelement Termoelement används allmänt inom industrin, för att mäta temperaturer inom ett mycket stort temperaturintervall.

Läs mer

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier.

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Sidan 1 av 6 Mekanisk uppbyggnad Likriktaren är monterad i en låda avsedd att hängas på vägg. Lådan har ventilationshål för att erhålla god kylning med

Läs mer

Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet

Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet Med fastigheten ansluten till det öppna stadsnätet så öppnar sig en hel värld av möjligheter för tjänster inom bredband, tv och telefoni. Med

Läs mer

Bruksanvisning Vicair Liberty Ryggsystem

Bruksanvisning Vicair Liberty Ryggsystem 2006-05-22 Bruksanvisning Vicair Liberty Ryggsystem Återförsäljare: Invacare AB Box 66, Fagerstagatan 9-163 91 Spånga Tel:08-761 7090 Fax: 08-761 8108 e-mail: sweden@invacare.com, www.invacare.se Introduktion

Läs mer

CGK Centrala Gravvårdskommittén

CGK Centrala Gravvårdskommittén CGK Centrala Gravvårdskommittén Instruktion för prövning av Gravstenssäkerhet för monterade gravvårdar av natursten Instabila och fallande gravvårdar är dels en arbetsmiljörisk för personal på kyrkogården,

Läs mer

Ramavtalsupphandling av flygfotografering, flygburen laserskanning och fotogrammetrisk kartering för Stockholms läns kommuner 2011/2012

Ramavtalsupphandling av flygfotografering, flygburen laserskanning och fotogrammetrisk kartering för Stockholms läns kommuner 2011/2012 Ramavtalsupphandling av flygfotografering, flygburen laserskanning och fotogrammetrisk kartering för Stockholms läns kommuner 2011/2012 Slutrapport Peter Lundin Maria Roslund Bakgrund Stockholms läns

Läs mer

Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem

Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem 2006-05-22 Bruksanvisning Vicair Academy Back Ryggsystem Återförsäljare: Invacare AB Box 66, Fagerstagatan 9-163 91 Spånga Tel:08-761 7090 Fax: 08-761 8108 e-mail: sweden@invacare.com, www.invacare.se

Läs mer

Tuffa jobb kräver säker förvaring!

Tuffa jobb kräver säker förvaring! Tuffa jobb kräver säker förvaring! 4 tungt vägande skäl att välja Nordsec 1. Marknadens bredaste sortiment av säker förvaring. 2. Genomtänkt och praktisk förvaring kombinerat med stöldskydd. 3. Unik service

Läs mer

GYGS/GYGCC-01. Manual. Sid 1(6) Orderinformation

GYGS/GYGCC-01. Manual. Sid 1(6) Orderinformation GYGS/GYGCC-01 Sid 1(6) GYGS-givaren är med sitt lilla format mycket tacksam att montera i cylindrar som kräver litet installationsmått. De erbjuder dig slaglängder upp till 3500 mm samt spänning/strömsignal.

Läs mer

Anvisningar till sökande inom Demonstrationsprogram för elfordon

Anvisningar till sökande inom Demonstrationsprogram för elfordon STEM061 ver.w-1.0, 2001-10-16 Datum 2016-02-02 1 (6) Anvisningar till sökande inom Demonstrationsprogram för elfordon Detta dokument är avsett som en hjälp till dig som avser att lämna in en ansökan till

Läs mer

Mot denna bakgrund beslutar styrelsen för BeBo att bevilja stöd till projektet.

Mot denna bakgrund beslutar styrelsen för BeBo att bevilja stöd till projektet. Uppdragsnr: 1 (7) Beslut Finansiering av BeBo projekt Datum: 2008-04-07 Projektnr: 2008:x Projektnamn: Förstudie av teknikupphandling av energieffektiv återvinningssystem för befintliga flerbostadshus

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

Rapport från Läkemedelsverket

Rapport från Läkemedelsverket Utveckla märkning av läkemedelsförpackningar för att minska risken för förväxlingar Rapport från Läkemedelsverket Juni 2012 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting

Läs mer

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 A5-B5 Automatic Systems Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 Intergate AB reserverar sig för produktförändringar

Läs mer

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH. Strategisk mobilitet. Bidrag för utbyte mellan industri och akademi

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH. Strategisk mobilitet. Bidrag för utbyte mellan industri och akademi STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING 1 SWEDISH FOUNDATION FOR STRATEGIC RESEARCH Bidrag för utbyte mellan industri och akademi 2 Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, finansierar forskning inom naturvetenskap,

Läs mer

Förbud att på marknaden släppa ut ledade skärverktyg avsedda för bärbara, handhållna röjsågar

Förbud att på marknaden släppa ut ledade skärverktyg avsedda för bärbara, handhållna röjsågar Förbud att på marknaden släppa ut ledade skärverktyg avsedda för bärbara, handhållna röjsågar Arbetsmiljöverkets författningssamling Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om förbud att på marknaden

Läs mer

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 EC Declaration of Conformity... 2 Easywheel... 3 Leveranskontroll... 3 Ingående komponenter... 3 Identifiering och märknig av Easywheel... 4 CE-märkning...

Läs mer

Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad

Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad Avtalsbilaga 4 dnr 454-4653/2004 Inkluderar även Dnr: 454-2688/2005 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm Stad inom niijomiijarden, Stockholm Diarienummer för ursprunglig ansökan: 454-4653/2004

Läs mer

Vattenmätarskåp för villa

Vattenmätarskåp för villa 160524 sida 1 av 9 Gäller för: Denna montageinstruktion gäller för Beulco Armaturs vattenmätarskåp med RSK 1881210 och övriga kundanpassade skåp. Rörgenomföringar/gumminippel för inkommande och utgående

Läs mer

NMCC Sigma 8. Täby Friskola 8 Spets

NMCC Sigma 8. Täby Friskola 8 Spets NMCC Sigma 8 Täby Friskola 8 Spets Sverige 2016 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Sambandet mellan figurens nummer och antalet små kuber... 3 Metod 1... 3 Metod 2... 4 Metod

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Scanwill. Parmab Drivelement AB. Produktprogram

Scanwill. Parmab Drivelement AB. Produktprogram Scanwill Produktprogram Parmab Drivelement AB www.parmab-drivelement.se tel: 08-520 175 45 Box 144 info@parmab-drivelement.se fax: 08-520 188 12 149 22 Nynäshamn Hydrauliska Tryckstegrare MP-T En inbyggnadstryckstegrare

Läs mer

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. Daniel Holmberg, 08-56648128 daniel.holmberg@kks.se Datum Diarienr 2006-05-04 2006/0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med

Läs mer

Slitskyddade skovlar för slunghjul

Slitskyddade skovlar för slunghjul Slitskyddade skovlar för slunghjul Skovlar i slungblästringsmaskiner utsätts för ett kraftigt slitage. Därför är skovlarna tillverkade i slitstål. Ni-hard och andra höglegerade stål är vanligt förekommande.

Läs mer

Slutrapport för projektet Programmeringsundervisning i skolor med webbaserad konstprogrammering Annika Silvervarg, Linköping universitet

Slutrapport för projektet Programmeringsundervisning i skolor med webbaserad konstprogrammering Annika Silvervarg, Linköping universitet Slutrapport för projektet Programmeringsundervisning i skolor med webbaserad konstprogrammering Annika Silvervarg, Linköping universitet Inledning Dagens barn och ungdomar är flitiga användare av datorer,

Läs mer

Instruktionsbok Compact +

Instruktionsbok Compact + Compact + 140210 Sida 2 Introduktion... 3 Vad finns med vid leverans... 5 Översikt... 5 Ovansidan... 5 Framkanten... 5 Högerkanten... 5 Undersidan... 5 Komma igång... 6 Sätt i batteriet... 6 Slå på eller

Läs mer

Konstantspänningslikriktare.

Konstantspänningslikriktare. Konstantspänningslikriktare. Sidan 1 av 8 Mekanisk uppbyggnad Likriktaren är monterad i en låda avsedd att hängas på vägg. Lådan har ventilationshål för att erhålla god kylning med hjälp av naturlig konvektion.

Läs mer

Bredband via fiber. Hälsningar Jerker Jonsson Lidköpings bredband 0510-771070 Jerker.jonsson@lidkoping.se

Bredband via fiber. Hälsningar Jerker Jonsson Lidköpings bredband 0510-771070 Jerker.jonsson@lidkoping.se Bredband via fiber Vi har idag intresseförfrågningar från boende utmed Storegårdsvägen. Nu finns det en skarvbrunn för fiber i gamla Tunbanan där vi kan koppla in nya kunder. Det finns inte slangar till

Läs mer

Lamellgardin. En elegant produkt för reglering av insyn och ljus.

Lamellgardin. En elegant produkt för reglering av insyn och ljus. Lamellgardin En elegant produkt för reglering av insyn och ljus. Haglunds lamellgardiner har ett brett användningsområde. Som solskydd, fördunkling, rumsavskiljning, avskärmning, inredning på kontor, hemma,

Läs mer

Mätanvisning för mätorder Luckor

Mätanvisning för mätorder Luckor LIBs mätordersystem Mätordern är de blanketter LIB använder för beställningar av luckor, måttanpassade skåp och kompletta skåp och garderober. Det finns 4 olika uppsättningar. Mätorder luckor 2 sidor Mätorder

Läs mer

Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC

Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC GR Lotta Wall 2009-12-01 Rapport om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2008 kvalitetssäkring av den sociala barnavården genom användande av systemet BBIC Kommun Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Läs mer

Delrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet

Delrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Delrapport för stöd till insatser på livsmedelsområdet Projekt: Ultraljudsbaserade mätningar i process för effektiv och miljövänlig produktion Datum: 2011-11-25 1. SAMMANFATTNING Projektet Ultraljudsbaserade

Läs mer

Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson

Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson Lymfsystemet håller vårt blodtryck i balans och är kroppens viktigaste skydd mot infektioner Jennie Jansson Populärvetenskaplig sammanfattning av Självständigt arbete i biologi 2012 Institutionen för biologisk

Läs mer

MONTERING ANVISNINGAR

MONTERING ANVISNINGAR Tillbehör Används till Publikationsnr MONTERING ANVISNINGAR (Vågformad nyckel) P/N 08L74-MJN-D10 VANLIGT MII Utfärdandedatum Februari 2014 LISTA ÖVER DELAR (1) (2) (3) 1 INRE LÅSCYLINDER (Vågformad nyckel)

Läs mer

SLUTRAPPORT PM 65779/05 2005-10-20 CYKELHJÄLMARS EGENSKAPER UTÖVER CE-MÄRKNINGSKRAVEN STIFTELSEN LÄNSFÖRSÄKRINGSBOLAGENS FORSKNINGSFOND P3/02

SLUTRAPPORT PM 65779/05 2005-10-20 CYKELHJÄLMARS EGENSKAPER UTÖVER CE-MÄRKNINGSKRAVEN STIFTELSEN LÄNSFÖRSÄKRINGSBOLAGENS FORSKNINGSFOND P3/02 SLUTRAPPORT PM 65779/5 25-1-2 CYKELHJÄLMARS EGENSKAPER UTÖVER CE-MÄRKNINGSKRAVEN STIFTELSEN LÄNSFÖRSÄKRINGSBOLAGENS FORSKNINGSFOND P3/2 S M P S V E N S K M A S K I N P R O V N I N G A B SMP Uppsala: Fyrisborgsgatan

Läs mer

Produktkatalog. Reglar / Spanjoletter

Produktkatalog. Reglar / Spanjoletter Produktkatalog Reglar / Spanjoletter Reglar/spanjoletter Enkelverkande reglar... 92 Dubbelverkande reglar... 94 Halvautomatiska reglar... 95 Automatiska kantreglar... 97 Portreglar...100 Spanjoletter

Läs mer

Tekniskt hjälpmedel vid lång slangdragning

Tekniskt hjälpmedel vid lång slangdragning Tekniskt hjälpmedel vid lång slangdragning Arbetsmiljö och slamtömning Uppsala Vatten och Avfall AB Org nr 556025-0051. Hemsida: www.uppsalavatten.se Postadress: Box 1444, 751 44 Uppsala. Telefon 018-727

Läs mer

Installations- och användningsinstruktioner för SKJUTBAR SLÄDE JSK SL

Installations- och användningsinstruktioner för SKJUTBAR SLÄDE JSK SL Installations- och användningsinstruktioner för SKJUTBAR SLÄDE JSK SL Förord Innehåll sida JSL skjutbar släde är en kopplingsenhet som måste följa höga säkerhetsföreskrifter och som även måste testas för

Läs mer

Montering & skötsel STÄNKPANEL

Montering & skötsel STÄNKPANEL Montering & skötsel STÄNKPANEL HEJ! Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya stänkpanel från LG Collection. För att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett långt liv för din stänkpanel råder

Läs mer

STOLVÅG VEH-200-EC. Före hösten 2004 levererades Indikatorn i en något annorlunda kapsling med batteriet monterat i högra sidan på lådan.

STOLVÅG VEH-200-EC. Före hösten 2004 levererades Indikatorn i en något annorlunda kapsling med batteriet monterat i högra sidan på lådan. STOLVÅG VEH-200-EC VEH-200-EC är krön / verifierbar och kalibrerad 200 kg / 100 g. (Samma våg kan levereras icke krön / verifierbar för andra kapaciteter) Anm Från senare delen av 2004 levereras vågen

Läs mer

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning

BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning Inledning: Batteritestare EM är speciellt utvecklad för att kapacitetstesta batteripacken till Emotion drivhjul. Testet utförs genom att belasta batteripacken

Läs mer

Västtrafiks tilldelning av kontrakt för köp av tåg till regiontrafiken

Västtrafiks tilldelning av kontrakt för köp av tåg till regiontrafiken KKV1013, v1.1, 2010-05-05 BESLUT 2011-04-27 Dnr 225/2011 1 (6) Västtrafik AB Box 405 401 26 Göteborg Västtrafiks tilldelning av kontrakt för köp av tåg till regiontrafiken Beslut Konkurrensverket avskriver

Läs mer

Se tabell för samtliga tillgängliga storlekar.

Se tabell för samtliga tillgängliga storlekar. KLASSISK Klassiskt strama former som matchar påkostade hus i alla miljöer. Det här ingår i grundutförandet: Spårfrästa speglar utvändigt eller råglas av Cotswoldtyp i glasade dörrar Låskista typ ASSA 8765

Läs mer

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter.

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om typgodkännande för motorfordon Näringsdepartementet 2016-02-24 Dokumentbeteckning KOM (2016) 31 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING

KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Sid 1 (6) KVALITETS- OCH KONTROLLBESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Rubrik Dokument Allmänna kvalitets- och kontrollbestämmelser KBE 100-3 Utgåva 3 (S) Innehåll 1 KRAVNIVÅINDELNING...2 2 KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM...2

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (5) Kravspecifikation - för kultur och fritidsverksamheten Förberedelse av upphandling Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (5) Godkännande av projektdirektiv och bilagor Beställare/Projektägare:

Läs mer

Nova Plus & Classic Plus

Nova Plus & Classic Plus SV Installations- och skötselanvisning Nova Plus & Classic Plus Rev. 2014.1 FÖROR Tack för ditt köp av ett pooltak från Gullberg & Jansson AB. Produkten är framställd med hög kvalitet på material och hantverk

Läs mer

Slutrapport för pilotprojekt

Slutrapport för pilotprojekt EU-projektet LEGS Local Employment and Growth Strategies Slutrapport för pilotprojekt Projektnamn Affärsskola Projektansvarig kommun Mjölby Övriga deltagande kommuner Diarienr EUROPEISKA UNIONEN Sociala

Läs mer

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Nordline Monteringsanvisning Garageport Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Byggmå& på din port A: ÖppningsmåC skall vara samma som angiven portbredd. Portbladen är några cm bredare. B: ÖppningsmåC

Läs mer

Bruksanvisning. Talande fickuret Larma 10

Bruksanvisning. Talande fickuret Larma 10 Bruksanvisning Talande fickuret Larma 10 Larma är ett talande fickur som läser upp tiden i klartext (analogt). Den säger t ex Klockan är halv 8 eller Klockan är fem minuter över halv 8. Du kan lyssna på

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING

INSTALLATIONSANVISNING 1189 INSTALLATIONSANVISNING LÅSA Revision 1 2 INSTALLATION ALLMÄNT Kombinerad läsare och lås. Används tillsammans med någon av våra centralenheter för att få ett komplett låsöppnings- och/eller larmförbikopplingssystem.

Läs mer

Bruksanvisning Slangpump Modell PTL

Bruksanvisning Slangpump Modell PTL Bruksanvisning Slangpump Modell PTL Temag Pumpar AB Filaregatan 4 442 34 KUNGÄLV E-Post : info@temag.se www.temag.se CE deklaration Maskindirektiv 2006/42/EC Vi intygar under vårt ansvar att den utrustning

Läs mer

Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service

Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service Stålskåp till kontor, arkiv och lager Kvalitet - säkerhet - service Flexibla arkivlösningar Välkommen till Sarpsborg Metall din leverantör av kontorsgarderob- arkivering- och lagringslösningar. Vi är ett

Läs mer

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Montering av Lustväxthus 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Detta behövs vid montering Det krävs minst två personer för att montera växthuset. Följande

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

Dimensionerande bränder i tåg och bussar - Status report - Brandforsk projekt 401-051

Dimensionerande bränder i tåg och bussar - Status report - Brandforsk projekt 401-051 Dimensionerande bränder i tåg och bussar - Status report - Brandforsk projekt 401-051 Michael Försth Jesper Axelsson SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Brandteknik 2 Sammanfattning Projektets start

Läs mer

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Bakgrund och avsikt Social resursförvaltning beviljade under 2014 drygt sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd till sociala företag. Dessa företag

Läs mer

FRW Direct flödesreglerbrunn

FRW Direct flödesreglerbrunn www.wavin.se AB Svenska Wavin Kjulamon 6 SE-635 06 Eskilstuna Tel: +46 (0)16-541 00 00 Fax: +46 (0)16-541 00 01 E-mail: wavin@wavin.se 06/09 42AI03_e flödesreglerbrunn Installation, drift och underhållsinstruktioner

Läs mer

Manual. Viktigt! Läs igenom Manualen innan ni använder utrustningen. Denna Manual beskriver den automatiska korkavtagaren Pluggo Standard.

Manual. Viktigt! Läs igenom Manualen innan ni använder utrustningen. Denna Manual beskriver den automatiska korkavtagaren Pluggo Standard. Manual Viktigt! Läs igenom Manualen innan ni använder utrustningen Denna Manual beskriver den automatiska korkavtagaren Pluggo Standard. Innehåll 1. 2. 3. 3.1 3.2 4. 5. 5.1 5.2 6. 7. Allmän Information

Läs mer

EN RENARE UPPLEVELSE

EN RENARE UPPLEVELSE EN RENARE UPPLEVELSE LUFTFILTER SYNTET Ecopac luftfilter tillverkade av syntetiskt kompositmedia i filterklass G4-F9. Mediet består av syntetiska mikrofibrer. Filtret är inte elektriskt laddat och innehåller

Läs mer

Projekt Livs Glädje Ett Mål 3 Projekt i Stockholms län 1

Projekt Livs Glädje Ett Mål 3 Projekt i Stockholms län 1 Projekt Livs Glädje Våren 2002 Information för handläggare på AF Projekt Livs Glädje Ett Mål 3 Projekt i Stockholms län 1 Projekt Livs Glädje Våren 2002 Fortsättning på den under hösten 2001 genomförda

Läs mer

Dubbelt En elev plockar upp en näve kuber. En annan ska ta upp dubbelt så många.

Dubbelt En elev plockar upp en näve kuber. En annan ska ta upp dubbelt så många. Multilink-kuber Varför kuber i matematikundervisningen? Multilink-kuber eller motsvarande material kan utnyttjas till snart sagt alla områden inom matematikundervisningen, i hela grundskolan och även upp

Läs mer

Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX

Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX Sida 1(9) 2004-09-08 Högsta domstolen Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX YTTRANDE Det är inte förenligt med bokföringslagen (1999:1078) att verifiera konto- eller kreditkortsfordringar som under

Läs mer

Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket

Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

MONTERINGSANVISNING 4-DELAD UTANPÅLIGGANDE MASKINFÖRBEREDD VIKPORT

MONTERINGSANVISNING 4-DELAD UTANPÅLIGGANDE MASKINFÖRBEREDD VIKPORT MONTERINGSANVISNING 4-DELAD UTANPÅLIGGANDE MASKINFÖRBEREDD VIKPORT 1 - Förberedelser Anvisningen gäller även 2-delad vikport. Utformningen av vissa detaljer skiljer sig mellan 2- och 4-delad port. Kontrollera

Läs mer

STATIONÄRA PERSONLYFTAR

STATIONÄRA PERSONLYFTAR Anvisningar till protokoll vid periodisk besiktning av STATIONÄRA PERSONLYFTAR Sid 1(8) Förslag till besiktningspunkter vid PERIODISKT ÅTERKOMMANDE BESIKTNING AV Stationära personlyftar (12 36 12) Anvisningarnas

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Den andra delen innehåller allmänna anvisningar som bl.a. kan användas vid planering av stommens montage och vid upprättande av bygghandlingar.

Den andra delen innehåller allmänna anvisningar som bl.a. kan användas vid planering av stommens montage och vid upprättande av bygghandlingar. SWT-ANVISNINGAR V2.2 INLEDNING SWT-systemet består av både stålpelare och stålbalkar för fasader och byggnaders inre och dess system är avsett för att bära vertikala laster. Systemets komponenter kan delas

Läs mer

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen

Samrådsunderlag. Ansökan om linjekoncession enligt ellagen Samrådsunderlag Förlängning av nätkoncession för linje för befintlig 10 kv-ledning mellan Fåglum och Bajaregården, Essunga kommun, Västra Götalands län Ansökan om linjekoncession enligt ellagen December

Läs mer

Vårdö kommun. Tillstånd beviljas i enlighet med ansökan.

Vårdö kommun. Tillstånd beviljas i enlighet med ansökan. ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tel. (018) 25000 växel, (018) 25127 direkt Fax. (018) 16595 BESLUT Ärendenummer MPN-05-1 Beslutsdatum 16.06.2005 Postningsdag 16.06.2005 Sökanden

Läs mer

KOBRA. Användarmanual. Manual 025

KOBRA. Användarmanual. Manual 025 KOBRA Användarmanual Manual 025 Säkerhet Ankarspelet skall inte användas som förtöjning utan en avlastning skall alltid skapas via en pollare eller liknande. Båtens motor skall alltid vara igång som en

Läs mer

PRIMO PRIMOFRONT. 1 Primo. Monteringsinstruktion 2015-08-12. 1.1 Att tänka på. 1.2 Beskrivning av ingående komponenter

PRIMO PRIMOFRONT. 1 Primo. Monteringsinstruktion 2015-08-12. 1.1 Att tänka på. 1.2 Beskrivning av ingående komponenter Monteringsinstruktion 2015-08-12 1 Primo 1.1 Att tänka på Alla rör levereras i exakta längder enligt ritning, utom rör mot hörn som måste kapas. Slangarna i ventilpaketen är markerade med blått (kyla)

Läs mer

BRUKSANVISNING LH 1600 KÖRSPÅRSMONITOR

BRUKSANVISNING LH 1600 KÖRSPÅRSMONITOR BRUKSANVISNING FÖR LH 1600 KÖRSPÅRSMONITOR LH No. 020-152-S Version 1.00 LH AGRO ELEKTRONIK AB Lilla Östergatan 33 271 34 YSTAD Tel. 0411-13458 Fax. 0411-17484 Internet: http://www.lh-agro.se 2 LH AGRO

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

OK-rörsystem. OK-rörsystem. Kongskilde OK/OKR/OKD

OK-rörsystem. OK-rörsystem. Kongskilde OK/OKR/OKD OK-rörsystem OK/OKR/OKD Kongskilde OK-rörsystem OK-rörsystemet är idealiskt för pneumatisk och mekanisk transport samt ventilation inom såväl lantbruk som industri. Rörsystemet är enkelt och flexibelt

Läs mer

Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens solarier

Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens solarier Miljö- och byggnadskontoret Tjänsteutlåtande Camilla Östergren Sidan 1 av 6 Diariekod: 443 Dnr MBN 2012-467 Ecos Miljö- och byggnadsnämnden Beslut om förbud för XX att till allmänheten upplåta verksamhetens

Läs mer

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P

ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P Datum: 2010-04-15 Rev: 0 ARBETSBESKRIVNING MONTAGE OCH REPARATION VÄGRÄCKE Birsta 1P Inledning Montagearbetet kan indelas i nedanstående punkter vilka kommer att behandlas i arbetsbeskrivningen var för

Läs mer

Utbyte av belysning i elljusspår - pilotprojekt

Utbyte av belysning i elljusspår - pilotprojekt Dnr KFN-2012 Dpl sid 1 (5) KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Strategisk stab Tjänsteskrivelse 2012-03-27 Ulrika Fahlstad, 054-540 2450 ulrika.fahlstad@karlstad.se Kultur- och fritidsnämnden Utbyte av belysning

Läs mer

Installations- och användningsmanual. Zaragoza

Installations- och användningsmanual. Zaragoza Installations- och användningsmanual Zaragoza Bäste Kund, Tack för att Ni valde en kamin från Kaminexperten. Denna produkt kommer ge Er många år av trivsel och värme. För att få optimal livslängd är det

Läs mer

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker

Föreläggande avseende utbildning av nyanställda läkare och sjukhusfysiker Landstinget Västernorrland 871 85 Härnösand Beslut Vårt datum: 2014-03-18 Er referens: 12HSN175 Diarienr: SSM2012-688 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 44 84 Föreläggande avseende utbildning

Läs mer

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat.

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat. Skotare Teknisk rapport - Hytt Fredrik Berglund MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren Februari 2009 Sammanfattning Till skotarkonceptet som arbetades

Läs mer

Installation av digitala enheter

Installation av digitala enheter Installation av digitala enheter Wallpad Digital fastighetsbox Integration DinBox 02 DinBox Installation av digitala produkter 2015 Generella riktlinjer för kabeldragning Allmän information Elektroniska

Läs mer

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport Slutrapport Kirsti Kanttikoski 2010-03-25 Sammanfattning I samband med att social- och äldrenämnden antog en plan för samverkan mellan socialtjänsten, andra myndigheter och frivilligorganisationer och

Läs mer