Koncernkontoret Avdelningen för Krisberedskap och Säkerhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Koncernkontoret Avdelningen för Krisberedskap och Säkerhet"

Transkript

1 Avdelningen för Krisberedskap och Säkerhet Ulla Tisell Driftsledare för Triage Datum (7) Verksamhetsberättelse Triage År 2012 Postadress: Organisationsnummer: Besöksadress: Telefon (växel): Internet:

2 datum (7) Bakgrund En viktig del för en välfungerande Akutsjukvård är möjligheten att efter bedömning av vårdbehovet kunna prioritera och hänvisa patienten till lämplig vårdnivå. Patienten kan då snabbt erhålla adekvat insats med rätt kompetens. Bedömning, Triage ( som kommer från franskan och betyder sortering, fördelning) sker vid alla akuta vårdkontakter och skall ske utifrån gemensamma principer/riktlinjer och ska utföras av erfaren och särskilt utbildad sjuksköterska. Triagering handlar om att patienten skall få rätt vård på rätt vårdnivå och därför krävs en god kontakt och samverkan mellan de olika sjukvårdsnivåerna. Samverkan är en avgörande fråga för framtiden om triagering skall bli effektiv och upplevas positivt av patienten. Patienten ska uppleva att det finns en naturlig helhet och sammanhållen vårdprocess i sjukvården och han/hon ska känna sig trygg med egenvårdsråd/behandlingar som ges. Inledning Hälso-och sjukvårdsnämnden tog beslut om att godkänna att gemensamma riktlinjer och ett gemensamt beslutsstöd för Triage används i samt att en driftsorganisation för Triage skapas i Region Skåne. Syfte Skapa en samsyn och samverkan på hur den medicinska prioriteringen ska ske i för att öka kvaliteten, tillgängligheten, patientsäkerheten och tryggheten för medborgarna i. Mål Målet att varje patient ska få rätt vård på rätt vårdnivå. Organisation och ansvar Uppdragsgivare är Avdelningschef Rolf Ohrlander, Avdelningen för Krisberedskap och Säkerhet,. Drift Triage Driftsledare ansvarar för följande aktiviteter: - Fortlöpande information och förankring till verksamheterna om hur vi aktivt arbetar med Triagesystemet som helhet. - Utveckling och revision av Triagehandboken. - Implementering av ett sekundärt Triagesystem - Certifiering-Recertifiering efter avslutad Triageutbildning Ta fram genomförandeplan för alla aktiviteter. Ta fram en tidplan med beslutspunkter. Ta fram kostnadskalkyl. Kontinuerlig rapportering till uppdragsgivaren.

3 datum (7) Interaktiv Basutbildning i Triage Under våren 2010 var det skarpt läge för den nätbaserade Triageutbildningen. Syftet med en interaktiv utbildning är att på kort tid nå den stora målgruppen av leg. sjukvårdspersonal som arbetar med akut omhändertagande i Primärvården, på Akutmottagningarna, Sjukvårdsrådgivningen eller i den Prehospitala Akutsjukvården. Målet är att medarbetarna ska förstå sin roll i det akuta medicinska omhändertagandet samt på ett snabbt sätt kunna lära sig hur Triagehandboken fungerar. Certifiering Alla sjuksköterskor som genomgått basutbildning i Triage ska ha möjlighet att certifiera sig. Syftet är att säkerställa kunskapen och kompetensen i triagefunktionen, dvs. påvisa att en person med särskilda arbetsuppgifter klarar dessa på korrekt sätt. Vi har idag ca.1000 certifierade sjuksköterskor i. Målet är att alla sjuksköterskor ska certifiera sig 1 ggr/år. s lärplattform LärKan startade under våren 2010 och det finns möjlighet för Region Skånes medarbetare att certifiera sig via Triagehandboken Triagehandboken är ett gemensamt beslutsstöd för akut medicinskt omhändertagande. Beslutsstödet som är symtombaserad vägleder patienten till rätt vårdnivå. Triagehandboken har en medicinskt ansvarig läkare Matz Widerström som ansvarar för att det sker fortlöpande revidering, utveckling och kvalitetssäkring. Triagehandboken från pärm till webb Munkeby Development AB fick under 2011 i uppdrag att ta fram en lösning för att ta Triagehandboken till en webbplattform. Målsättningen för projektet var i första hand skapa en välfungerande Triagehandbok för och i andra hand skapa förutsättningar för att kunna kommersialisera handoken. Den 1 oktober 2012 var det skarpt läge för en digital Triagehandbok Fas 1. En fullt körbar version av Triagehandboken via Internet. Utformning av en grundplattform med en väl fungerande arbetsprocess för administratörer, skribenter och referensgruppsdeltagare. Man utformar ett användargränssnitt för såväl administratörer som slutanvändare. Region Skåne ska tillhandahålla en serverplats. Fas 2. Att hitta en lösning på en Triagemall. Funkionen för integration mot befolkningsregister och journalsystem PMO/Melior implementeras. I fas 2 tas även användarmanualen för administrationsklienten fram.

4 datum (7) Fas 3. Finns funktioner som rör kommersialisering av systemet. Bland det som skall läggas till finns implementering av funktioner för att kunder skall kunna lägga in egen information i systemet parallellt med den information som igår i Triagehandboken. Organisationsmodell En ny organisationsmodell har tagits fram Rutiner för regelbunden revision/faktagranskning av s Triagehandbok samt hantering av inkommande medicinska avvikelser, faktasynpunkter från användare och rapporter om tekniska problem gällande Triagehandboken. Skarpt läge för en ny organisationsmodell våren hösten Revisionsgruppens samtliga deltagare: Revisionskoordinator: Mikael Karlsson. Revisionsansvariga: Stefan Johnsson: Infektioner, ÖNH, Ögon och Hud. Margareta Rempling: - Skalle-Nervsystem, Hjärta-Lungor och Psykiska Symtom. Håkan Sjöholm: - Rörelseapparaten, Mage-tarm-urinvägar-manliga genitalia. Anna Ivarsson:- Obstetriska och Gynekologiska symtom. Övriga specialister i revisionsgruppen: Distriktsläkare/Specialister, SSK/DSK. Styrgruppen Triage Ordförande Matz Widerström har varit sammankallande under Övriga styrgruppsdeltagare är Fredrik Jonsson, Mikael Karlsson, Poul Kongstad, Jan Ljunghusen, Monica Larsson, Kristina Degerman, Hans Ivarsson. Ulla Tisell och Staffan Magnusson är adjungerande till styrgruppen triage. Styrgruppen Sekundär Triage Styrgruppen Sekundär Triage där Poul Kongstad, RSPC och Kristina Degerman, Trelleborgs lasarett har varit sammankallande under I Styrgruppen Sekundär Triage finns verksamhetschefer från de fem Akutklinikerna, en verksamhetschef från Närsjukvårdssjukhuset, en representant från RSPC och en adjungerad från Styrgruppen Triage. Styrgruppen Sekundär Triage rapporterar till Styrgruppen Triage. Arbetsgrupper - Pre-hospital Triage sammankallande är Johan Silfverstolpe, RSPC. - Sekundär Triage sammankallande är Staffan Magnusson, Akutcentrum SUS Malmö.

5 datum (7) RETTS Rapid Emergency Triage and Treatment System RETTS är ett akutprotokoll som är utvecklat i Sverige. Flera sjukhus har sedan starten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, januari 2005, varit med och vidareutvecklat systemet. Det är idag alla akutmottagningar i Sverige utom UAS som använder RETTS och ambulansorganisationer som är medutvecklare av RETTS. Triagemodulen som är en del av RETTS bygger på två delar, vitalparametrar och ESS som är algoritmer för riskfaktorer. Revision av ESS:er 1 ggr/år. Den 8 december 2009 bjöds Bengt Widgren, en av upphovsmännen till METTS/RETTS, ned till styrgruppen för ADAPT tillsammans med en av sina medarbetare Ann Martinius för att informera om utvecklingen av RETTS. Likaså gavs denna information till akutchefsgruppen i Region Skåne tillika styrgrupp för sekundär triage den 14 december Vid dess sammanträffande framgick det med all tydlighet de fördelar som RETTS har och att vi då skapade ett gott samarbetsklimat med ansvariga inom RETTS verksamheten. Styrgruppen i Triage tog då därvid beslut den 13 januari 2010 att övergå till sekundär triagesystem RETTS fr.om. den 1 maj 2010 i. Intensiva utbildningsinsatser gjordes under april månad där ca. 200 medarbetare utbildades i RETTS. Bengt Widgren och Ann Martinius utbildade vid tre olika tillfällen infördes RETTS på 8 akutmottagningar i Skåne och METTS-pre i ambulansen införde ytterligare en akutmottagning RETTS och införde den sista akutmottagningen i Skåne RETTS. Predicare AB Predicare AB har skapats med vision om att systematiskt och professionellt sätt förvalta och utveckla beslutsstödet RETTS, för nationella och internationella användare. RETTS är framtaget för akutsjukvård både prehospitalt och hosptalt. Bakom Predicare AB står samma personer (Bengt Widgren, Ann Martinius) som haft huvudansvaret för utvecklingen av RETTS, de har även deltagit vid implementeringen av RETTS på akutmottagningar i Sverige, Norge och Danmark. RETTS-Meeting Den 18-19/10-12 var det RETTS Meeting i Stockholm och representanter från var Kristina Degerman, Staffan Magnusson och Johan Silfverstolpe. Arbetsgrupperna och Nordisk Styrgrupp hade möte. retts-p Uppdrag gällande införandet av regional retts-p i är projektledare Åsa Granqvist SUS, Malmö. Under våren 2012 satte Barnakutmottagningarna i Skåne igång med retts-p.

6 datum (7) PSYK-RETTS Uppdrag gällande införandet av regional RETTS-psyk är projektledare Gunnar Moustgaard, chefsläkare Psykiatri Skåne. Under våren 2012 satte Psykiatri Akutmottatgningarna i Skåne igång med PSYK-RETTS. Forskning/Vetenskaplig arbetsgrupp knuten till styrgruppen Triage När nu genomför ett så genomgripande förändringsarbete och förhållningssätt hur man bemöter en sjuk medborgare måste det ur vetenskaplig synvinkel och ur kvalitetssäkringsperspektiv genomföras en utvärdering. Den Forskning/vetenskaplig arbetsgrupp som är knuten till styrgruppen får i uppdrag att undersöka vilka förändringar i kvalité som har uppkommit i samband med införande av basal/retts triage i. Det är ytterst av vikt att får feedback i hur de båda triagemodellerna faller ut och om man kan se en ökad träffsäkerhet vad gäller prioritering av sjuksökande patienter till rätt vårdnivå och till rätt symtomnivå. Dessutom vore det önskvärt att gruppen ser om vi minskar antalet vårddagar eller minskar risken för allvarligt lidande samt mortalitet hos de patienter som blivit triagerade enligt den nya modellen. Rapportering sker kontinuerligt, dock minst två gånger per termin, till styrgruppen Triage i och till styrgruppen för sekundär triage Docent Ulf Ekelund, SUS Lund, Akutcentrum har under 2 år ( ) varit sammankallande till utvärderingsgruppen för Sekundär triage och Triagehandboken.(rapport på hemsidan?)den 1 maj 2010 lämnade Ulf Ekelund över till Anna Ekwall. Anna Ekwall, leg SSK, Dr med vet, SUS Malmö, Akutcentrum fick ett direktiv av bildandet av Forskning/vetenskaplig Arbetsgrupp knuten till Styrguppen Triage. Utvärderingen av Sekundär Triage och Triagehandboken hade två delmål: Dels att studera effekterna av införandet på vårdkvalitén, dels att ge underlag på förbättringar av Sekundär Triage och Triagehandboken (se rapport på hemsidan ) Den 1 maj 2011 fick Lizbet Todorova, Dr med vet., Klinisk lektor på s Prehospitala Centrum (RSPC) i uppdrag att utvärdera primärtriage i. För att undersöka i vilken omfattning Triagehandboken används och vilka erfarenheter som gjorts sedan detta beslutsstödsverktyg infördes 2006 har avtal ingåtts med Institutet för Kvalitetsindikatorer i Göteborg AB avseende genomförande av enkät triageundersökning. En kvalitativ pilotundersökning genomfördes i vecka 49. Pilotundersökningen genomfördes som ett kognitivt test retrospektiv intervju vid ett tillfälle på en plats med ca.5 deltagare. En sammanställning av pilotundersökningens diskussioner samt rekommendationer till ändringar

7 datum (7) i enkäten levererades i vecka 51. Indikator skickar ut webbenkät elektronisk till alla certifierade triagesjuksköterskor i i vecka 4. En rådatafil kommer att levereras i vecka 9. Sammanställning av enkätsvaren kommer att redovisas i en skriftlig rapport i vecka 10. Under våren 2012 lämnade Lisbet Todorova över till Mathias Blom, underläkare, Helsingborgs Lasarett att utvärdera primärtriage i Region Skåne. Mathias Blom, Kjell Ivarsson och Lisbeth Rosén, Helsingborgs lasarett har gjort en pilotstudie Primärtriage på Akutmottagningen i Helsingborg. Referensgrupp Parallellt har det bildats en referensgrupp bestående av triagesjuksköterskor (5 p triage + 7,5 hp) från olika vårdorganisationer med målet att samverka med Forskning och Vetenskapliga triagearbetsgruppen. Referensgruppen har haft 4 möten under Triageseminarium den 23 november 2012 Konferensen vände sig till personer inom primärvården, prehospitalt, akutsjukvården och de som arbetar med 1177 ALLA som arbetar med eller är intresserade av Triage. Totalt samlades 180 personer denna Triagedag.

Whitepaper sekundärtriage Region Skåne

Whitepaper sekundärtriage Region Skåne Whitepaper sekundärtriage Region Skåne Styrgrupp Triage i Region Skåne har idag beslutat att byta till som system för sekundärtriage hospitalt. Parallellt med denna process kommer -pre att införas för

Läs mer

Rapport Triage. En nulägesanalys inom Region Skåne. Författare

Rapport Triage. En nulägesanalys inom Region Skåne. Författare Rapport Triage En nulägesanalys inom Region Skåne Författare Helen Hansson, Hälso-och sjukvårdsledning Karin Wahlström-Persson, Hälso-och sjukvårdsledning Lisa Davidsson, Hälso- och sjukvårdsledning Lund

Läs mer

Allmänkemi på akuten Konsekvenser för patienten, akuten och lab

Allmänkemi på akuten Konsekvenser för patienten, akuten och lab Allmänkemi på akuten Konsekvenser för patienten, akuten och lab Mattias Jönsson Per Simonsson 1 2 Hälso- och sjukvårdslagen Snarast ge en medicinsk bedömning 3 Triage på akutmottagningen Alla som kommer

Läs mer

Ledningskraft Beslutsstöd för sjuksköterskor i kommunal hälso- och sjukvård i nordöstra Skåne.

Ledningskraft Beslutsstöd för sjuksköterskor i kommunal hälso- och sjukvård i nordöstra Skåne. 1 Medverkande: Kristianstad kommun Hässleholm kommun Bromölla kommun Perstorp kommun Ö Göinge kommun Osby kommun ASIH Region Skåne 2014-05-27 Till Ann Danielsson, utvecklingsledare Region Skåne Ledningskraft

Läs mer

Möte för Nordisk Styrgrupp RETTS 2012-01-20 kl 10-14

Möte för Nordisk Styrgrupp RETTS 2012-01-20 kl 10-14 Plats: Södersjukhuset, Stockholm Närvarande: Bengt Widgren (FoU Region Halland), Per Lindmarker (Stockholms län), Ann Martinius (Västra Götaland Regionen), Kristina Degerman (Region Skåne), Johan Silfverstolpe

Läs mer

Verksamhetsutveckling Ambulanssjukvården i Göteborg/Vårdkedjor

Verksamhetsutveckling Ambulanssjukvården i Göteborg/Vårdkedjor Verksamhetsutveckling Ambulanssjukvården i Göteborg/Vårdkedjor Carita Gelang Verksamhetsutvecklare Ambulans och Prehospital Akutsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Presentationens namn 1 Ambulanssjukvården

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

ViSam. Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. WWW.regionorebro.se/visam

ViSam. Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. WWW.regionorebro.se/visam ViSam Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell WWW.regionorebro.se/visam 08:00-08:15 Introduktion ViSam Program 08:15-09:00 Triage METTS Bruno Ziegler, specialist allmänmedicin och medicinskt

Läs mer

BViS. Beslutsstöd för Vård i Skaraborg. December 2017

BViS. Beslutsstöd för Vård i Skaraborg. December 2017 BViS Beslutsstöd för Vård i Skaraborg December 2017 Arbetsgrupp för beslutsstöd Uppdrag från Vårdsamverkan Representanter: Projektledare Verksamhetschefer/enhetschefer kommunal HSL akutmottagning ambulans

Läs mer

Bakgrund 2015-05-07. Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn. Ställs högre krav på ambulanspersonalen. Utlarmningen har ökat

Bakgrund 2015-05-07. Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn. Ställs högre krav på ambulanspersonalen. Utlarmningen har ökat Patient hänvisad enligt beslutstöd Utbildning Potentiella framtida chefer Författare Martin Johansson 2014-12-16 Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn Bakgrund Ställs högre krav på ambulanspersonalen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda År 2015 Katharina Martinsson tf verksamhetschef 20150219 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt

Läs mer

Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum

Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum Innehåll Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum........................................3 Detta är vårt mål.........................................................................5

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-04-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Till Hälso och sjukvårdsnämnden

Till Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2010-04-05 HN-HOS10-123 Till Hälso och sjukvårdsnämnden RAPPORT åtgärder vidtagna i samband med Lex Maria-ärende samt beskrivning av aktuella generella åtgärder inom

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa Projektplan Projektplan Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 1 Innehåll 1 Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 3 1.1 Bakgrund/Inledning... 3 1.2 Förväntad nytta... 4 1.3 Mål... 4 1.4

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Datum 2014-10-15 1 (5) Behovsbedömning Öron-Näs och Halsmottagning (ÖNH) i Skåne Hälso- och sjukvårdsnämndens samlade uppdrag 2014 Hälso- och sjukvårdsnämndens

Läs mer

Implementering av evidensbaserad praktik vid psykisk ohälsa i primärvården

Implementering av evidensbaserad praktik vid psykisk ohälsa i primärvården Implementering av evidensbaserad praktik vid psykisk ohälsa i primärvården ett utvecklingsprojekt i SUS-primärvård Projektledare: Christina Bergmark Hall leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi,

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av allmäntjänstgöring Granskningssdatum: 181211 12 Lasarettet i Landskrona Sjukhus Landskrona Ort kutmottagningen i Helsingborg Verksamhetsområde Åsa oström och jörn Ohlsson Inspektörer

Läs mer

NATIONELL INFORMATIONSKAMPANJ OM STROKE 2011-2013

NATIONELL INFORMATIONSKAMPANJ OM STROKE 2011-2013 NATIONELL INFORMATIONSKAMPANJ OM STROKE 2011-2013 STROKE EN FOLKSJUKDOM - Vanligaste orsaken till handikapp - Drabbar årligen 30 000 svenskar - Tredje vanligaste dödsorsaken - Medelålder 73 år för män,

Läs mer

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare:

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare: Datum: 2016-11-21 Händelseanalys Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt September 2015 Analysledare: Ortopedi Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning För att förbättra patientsäkerheten

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Jan Svanell Handläggare 0705-26 88 20 Jan.Svanell@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-18 Dnr 1501781 1 (9) Hälso- och sjukvårdsnämnden Prioritering och dirigering av prehospital

Läs mer

Analysarbete - Undvikbar slutenvård och Återinskrivningar inom 30 dagar

Analysarbete - Undvikbar slutenvård och Återinskrivningar inom 30 dagar Analysarbete - Undvikbar slutenvård och Återinskrivningar inom 30 dagar Sammanfattning av slutrapporter från projekt med analysmedel i Göteborgsområdet 2014 2015-01-19 Sammanfattning av slutrapporter Göteborgsområdet

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017 Datum: 2018-01-18 Händelseanalys Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn Februari 2017 1 Sammanfattning Person som tidigare varit på ett bedömningssamtal på den aktuella mottagningen. Bedömdes

Läs mer

Innovativ teknik för framtidens akutsjukvård. Marie Grey Projektledare FoU Medicinsk Teknik Skåne, Region Skåne

Innovativ teknik för framtidens akutsjukvård. Marie Grey Projektledare FoU Medicinsk Teknik Skåne, Region Skåne Innovativ teknik för framtidens akutsjukvård Marie Grey Projektledare FoU Medicinsk Teknik Skåne, Region Skåne Utmaningen Ambulanssjukvården står inför stora utmaningar då behovet av akutsjukvård ökar

Läs mer

Ambulans- och Prehospital Akutsjukvård Göteborg 2014-03-05

Ambulans- och Prehospital Akutsjukvård Göteborg 2014-03-05 Bedömningsbilen/Sköra Äldre Ambulans- och Prehospital Akutsjukvård Göteborg 2014-03-05 Bakgrund SOS alarm kan i dagsläget endast skicka ambulans som hjälp till patienter med bedömt vårdbehov Detta svarar

Läs mer

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014 KorTVerSIoN AV HANdlINGSPlANeN riktad TIll KoMMUNerNA I KroNoBerGS län Bättre liv Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen är att uppnå ett bättre liv för de mest sjuka äldre i Kronobergs

Läs mer

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Kjell Norman 2014 04 23 Översyn av det akuta flödet inom Landstinget Gävleborg för att på ett patientsäkert sätt borga för att patienter får ett gott bemötande

Läs mer

Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri

Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri Uppdrag lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri version 1.0 Beslutad av styrgrupp 2018-12-06 1 (7) Dnr: nr 2018-12-07 Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal som geografiskt omfattar

Läs mer

Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Blekinge Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson

Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Blekinge Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson sten.eklund@ltblekinge.se rosmarie.nilsson@ltblekinge.se 1 Nationella riktlinjer Socialstyrelsens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag.

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-10-30 Dnr 1400182 1 (6) Förenklad i Beslut: Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Sammanfattning:

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län. Beslutsstöd

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län. Beslutsstöd Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Beslutsstöd Instruktörer Sex Sjuksköterskor från hemsjukvården Sex sjuksköterskor från ambulansen

Läs mer

Agenda. Inledning Uppdraget Information om förstudie för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund Fortsatt arbete Övrigt Nästa möte

Agenda. Inledning Uppdraget Information om förstudie för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund Fortsatt arbete Övrigt Nästa möte 1 Agenda Inledning Uppdraget Information om förstudie för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund Fortsatt arbete Övrigt Nästa möte 2 Referensgrupp Kunder Staffan Banke, Centralsjukhuset i Kristianstad Eva

Läs mer

Dnr NSC Enheten för prehospital vård i Östergötland Verksamhetsplan 2014

Dnr NSC Enheten för prehospital vård i Östergötland Verksamhetsplan 2014 2014-01-01 Dnr NSC 2014-99 Enheten för prehospital vård i Östergötland Verksamhetsplan 2014 Innehållsförteckning VISION (OCH VERKSAMHETSIDÉ)... 1 1. MEDBORGAR KUNDPERSPEKTIVEN... 3 2. PROCESSPERSPEKTIVET...

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2015-03-31 Dnr 1500098 1 (5) Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-17 Dnr 1301426 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Återrapportering:

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av allmäntjänstgöring Granskningssdatum: 181022--23 Helsingborgs lasarett Sjukhus Helsingborg Ort kutmottagning Verksamhetsområde Åsa oström och jörn Ohlsson Inspektörer STRUKTUR

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-26 Dnr 1703944 1 (6) Beredningen för

Läs mer

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1 KAAK KUNSKAPSCENTRUM FÖR ALLERGI, ASTMA OCH KOL KAAK uppdrag Riktlinjer för AIT (Allergenspecifik immunterapi) Riktlinjer för allergidiagnostik E hälsoprojekt/kol Uppdragsutbildning 7,5 hp för sjuksköterskor

Läs mer

Nytt hälso- och sjukvårdsavtal. Mellan kommunerna i Skåne och Region Skåne

Nytt hälso- och sjukvårdsavtal. Mellan kommunerna i Skåne och Region Skåne Nytt hälso- och sjukvårdsavtal Mellan kommunerna i Skåne och Region Skåne Utvecklingsområden Utvecklingsplanen omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden under avtalsperioden: utveckling

Läs mer

Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg

Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg Skånevård Sund Kristina Olsson Närsjukvårdsstrateg Tel 0431-818 83 Kristina.g.olsson@skane.se Datum 2014-09-19 Minnesanteckningar Dialogforum Brukarsamverkan Skånevård Sund, Trelleborg Tid: 2014-09-08,

Läs mer

1. Bakgrund. Mål och avgränsningar

1. Bakgrund. Mål och avgränsningar Projektplan för införande av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande arbete omfattande tobak, alkohol, kost och fysisk aktivitet 1. Bakgrund Socialstyrelsen gav 2011 ut sina riktlinjer

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av allmäntjänstgöring Granskningssdatum: 181022 24 Hälsostaden Sjukhus Ängelholm Ort kutmottagningen i Helsingborg Verksamhetsområde Åsa oström och jörn Ohlsson Inspektörer STRUKTUR

Läs mer

MOBIL PREHOSPITAL TESTBÄDD (PRETEST)

MOBIL PREHOSPITAL TESTBÄDD (PRETEST) MOBIL PREHOSPITAL TESTBÄDD (PRETEST) Magnus Andersson Hagiwara, Docent i prehospital akutsjukvård, PreHospen Hanna Maurin Söderström, Lektor i informationsvetenskap, PreHospen/PICTA Bengt-Arne Sjökvist,

Läs mer

Utbildningsplan Samverkande sjukvård

Utbildningsplan Samverkande sjukvård Utbildningsplan Samverkande sjukvård Syfte med utbildningsplanen är att strukturerar våra utbildningar inom Samverkande sjukvård där vi kan följa upp planen och utbildningsinsatser som görs inom ramen

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Utveckling av lärandemiljö. Tryggare och kunnigare personal i samverkan bidrar till ökad säkerhet för patienterna.

Utveckling av lärandemiljö. Tryggare och kunnigare personal i samverkan bidrar till ökad säkerhet för patienterna. Utveckling av lärandemiljö Tryggare och kunnigare personal i samverkan bidrar till ökad säkerhet för patienterna. Utmaningar En snabb medicinsk utveckling i kombination med en åldrande befolkning ökar

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Susanne Renard Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 39 78 Susanne.Renard@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-02-02 Dnr 1604541 1 (6) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824 Kommunkontoret Projektplan 1 (8) Avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet Anna-Karin Poussart 046-359 42 37 anna-karin.poussart@lund.se Kommunstyrelsens miljö- och häsloutskott Förslag till

Läs mer

Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt

Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt Projektplan Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt Projektledare Nils-Gunnar Främberg Mia Gustafsson Delprojektledare Hans Thörnqvist enhetschef ambulansen Beställare Nära vård

Läs mer

Kursutvärdering: Sammanställning

Kursutvärdering: Sammanställning Ebba 1 för SVK 1(15) Kursutvärdering: Sammanställning Kommentarer: För kursutvärderingen har använts Karolinska institutets obligatoriska enkät för studentvalda kurser på Läkarprogrammet Ebba 1 för SVK.

Läs mer

NYA NATIONELLA RIKTLINJER FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN

NYA NATIONELLA RIKTLINJER FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN Missa inte vårens missbrukskonferens! Nu genomför SIPU för tredje gången den mycket uppskattade konferensen om Socialstyrelsens nya riktlinjer för missbruks- och beroendevården. Du har nu återigen möjlighet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede 2017-03-29 Helena Adlitzer Utbildning 1. Information om grunden för VP 2. Revideringen 3. Arbetsprocessen 4. Innehållet 5. Axplock ur VP ---------------------------------------------------

Läs mer

Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015

Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015 1 Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015 Inledning Patienter med svår sepsis eller septisk chock är relativt vanliga på våra sjukhus och framförallt på våra intensivvårdsavdelningar. I det här registret

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning 2015-10-28 1 (6) av handlingsplan 2014-2015 samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning Inledning av handlingsplanen 2014-2015 samt revidering av handlingsplanen

Läs mer

RETTS (rapid emergency triage and treatment system) Användarmanual för ambulanssjukvården Östergötland I Paratus

RETTS (rapid emergency triage and treatment system) Användarmanual för ambulanssjukvården Östergötland I Paratus RETTS (rapid emergency triage and treatment system) Användarmanual för ambulanssjukvården Östergötland I Paratus Bakgrund införde hösten 2009 ett gemensamt triagesystem RETTS (Medical Emergency Triage

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet PROTOKOLL 60 65 Datum 2014-06-17 1 (5) Protokoll från vårdproduktionsutskottets sammanträde Tid: 2014-06-17, kl. 12.45-13.00 Plats: Rum 208, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Stefan Lamme (M), Ordförande

Läs mer

METTS-PSY: Psykiatriskt triagesystem

METTS-PSY: Psykiatriskt triagesystem METTS-PSY: Psykiatriskt triagesystem RÖD ORANGE GUL GRÖN BLÅ Robert Claeson Specialistsjuksköterska, METTS-PSY koordinator/utvecklare psykiatriska akutmottagningen SU/Östra robert.claeson@vgregion.se 1

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Lie Lindström Handläggare 040-675 38 32 Lie.Lindstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-08-28 Dnr 1201732 1 (5) Beredningen för integritetsfrågor Patientens direktåtkomst

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Hjärnvägen ett snabbspår från Ambulans till Strokeenheten på Östra sjukhuset

Hjärnvägen ett snabbspår från Ambulans till Strokeenheten på Östra sjukhuset Hjärnvägen ett snabbspår från Ambulans till Strokeenheten på Östra sjukhuset Göteborg >500 000 invånare 72 000 inv. > 65 år (~15%) 39 000 inv. > 75 år (~8%) > 65 år: 2004-2005 ökade åldersgruppen med 1.5%

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan Skånevård Sund Vuxenpsykiatri Lund Åsa Sturesson Johansson Handläggare VO Vuxenpsykiatri Lund Datum 2016-02-18 Bengt Selander Förbundssamordnare Finsam Lund Box 1118 22104 Lund 1 (5) Ansökan om projektmedel

Läs mer

Ett bättre akutflöde. Så skapar vi ett bättre akutflöde. Bäst förändring byggs underifrån! En kundberättelse. PÅ AKUTCENTRUM HELSINGBORGS LASARETT

Ett bättre akutflöde. Så skapar vi ett bättre akutflöde. Bäst förändring byggs underifrån! En kundberättelse. PÅ AKUTCENTRUM HELSINGBORGS LASARETT Ett bättre akutflöde En kundberättelse. Bäst förändring byggs underifrån! Så skapar vi ett bättre akutflöde PÅ AKUTCENTRUM HELSINGBORGS LASARETT Kjell Ivarsson, verksamhetschef för Akutcentrum, Helsingborgs

Läs mer

En inspirationsdag om framtidens forskning inom hälsa och sjukvård

En inspirationsdag om framtidens forskning inom hälsa och sjukvård FoUU-dagen 2015 En inspirationsdag om framtidens forskning inom hälsa och sjukvård 12 november kl. 08:30-16:30 Varbergs kurort Dagen är kostnadsfri och anmälan sker via utbildningskatalogen på intranätet

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Öppet spår alla vinner i långa loppet

Öppet spår alla vinner i långa loppet Öppet spår alla vinner i långa loppet Ett samordningsprojekt mellan Ambulans och Prehospital Akutsjukvård vid SU och Primärvårdsområde Hisingen, Göteborg Jörgen Thorn, Verksamhetschef, Vårdcentralen Biskopsgården

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem 1 (6) Avdelningen för närsjukvård Staben HSN 1002-0175 (Rev. 140507) Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord

Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Gunnar Ramstedt Ärendenr HSN 2012/364 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2012 Hälso- och sjukvårdsnämnden Redovisning av lex Maria anmälningar med anledning av självmord Sammanfattning

Läs mer

Handlingsplan Barn - och Ungdomspsykiatri

Handlingsplan Barn - och Ungdomspsykiatri Skånevård Sund Division Psykiatri Katarina Viebke Divisionschef Tel, 046-174820 katarina.viebke@skane.se Handlingsplan med utfall Datum 2016-05-13 Version 1:2 Utfall 2016-12-01 1 (5) Handlingsplan Barn

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Prehospitalt triage av äldre patienter -

Prehospitalt triage av äldre patienter - Prehospitalt triage av äldre patienter - Från forskning till implementering! Veronica Vicente Rn, MSN, PhD student. Karolinska Institutet, Department of Clinical Science and Education and Stockholm Prehospital

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Diagnostiskt centrum. Stefan Rydén Lund 2013-03-05 SR

Diagnostiskt centrum. Stefan Rydén Lund 2013-03-05 SR Diagnostiskt centrum Stefan Rydén Lund 2013-03-05 SR Diagnostiskt centrum - för tidig diagnostik av cancer eller annan allvarlig sjukdom 2013-03-05 SR Diagnostiskt centrum Mål Kortare tid från symptom

Läs mer

HANDLINGSPLAN - Öppna jämförelser, 2013

HANDLINGSPLAN - Öppna jämförelser, 2013 Inledning Varje division i Skånevård Kryh har utarbetat ett måldokument med en tillhörande aktivitetsplan. I aktivitetsplanerna beskrivs bland annat åtgärder för att nå målen och vem som är ansvarig. Samtliga

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-05-03--05 kutkliniken Klinik Skånes Universitetssjukhus Lund Ort Ingmarie Hässler, Lennart Svensson Inspektörer Gradering Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAMMET SOM FYLLER ETT TOMRUM KUNSKAP OM SMÄRTA VID CANCER

UTBILDNINGSPROGRAMMET SOM FYLLER ETT TOMRUM KUNSKAP OM SMÄRTA VID CANCER UTBILDNINGSPROGRAMMET SOM FYLLER ETT TOMRUM KUNSKAP OM SMÄRTA VID CANCER NU GÅR STARTSKOTTET FÖR SMÄRTGRÄNS 2000 LANDETS LEDANDE EXPERTER inom smärtbehandling och palliativ vård har i samarbete med Janssen-Cilag

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

ta del av de senaste modellerna och praktikfall som lyckats! Bengt Eriksson ambulansöverläkare Landstinget Dalarna Stefan Kihlgren leg sjuksköterska

ta del av de senaste modellerna och praktikfall som lyckats! Bengt Eriksson ambulansöverläkare Landstinget Dalarna Stefan Kihlgren leg sjuksköterska Akutsjukvård Gå 4 betala för 3! ta del av de senaste modellerna och praktikfall som lyckats! Den akuta vårdkedjan, patientsäkerhet och samarbete i fokus med prehospital triage, patientstyrning och direktinläggningar!

Läs mer