Lokalresursplan Detta är en uppdatering av lokalförsörjningsplan , som enligt antagna rutiner ska revideras årligen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokalresursplan Detta är en uppdatering av lokalförsörjningsplan , som enligt antagna rutiner ska revideras årligen."

Transkript

1 Lokalresursplan för bildningsförvaltningen Ersätter: Lokalförsörjningsplan för bildningsförvaltningen Ersätts av: Lokalresursplan Lokalresursplan Detta är en uppdatering av lokalförsörjningsplan , som enligt antagna rutiner ska revideras årligen. 1. Inledning Bildningsförvaltningens lokalförsörjningsplan fastställdes vid bildningsnämndens möte den 16 december 2014, med namnet Lokalförsörjningsplan bildningsförvaltningen pdf. Den vilade mot ett underlag som tagits fram av en särskilt tillsatt projektgrupp. Denna verkade enligt kommunens projektmodell i augusti december Föreliggande plan utgör en uppdatering av lokalförsörjningsplanen och en anpassning till de numera antagna rutinerna för lokalresursplaner hos Örnsköldsviks kommun. 1.1 Kommunens fastighetsstrategier Lokalförsörjningsplanen ska läsas mot bakgrund av kommunens övergripande fastighetsstrategier som beslutades av kommunfullmäktige De viktigaste är: Prioritera användandet av egna lokaler framför extern förhyrning Optimera lokalanvändandet i syfte att för var tid inte använda större yta än gällande behov och ständigt sträva efter att minska kostnaden per ytenhet Göra strategiska avyttringar och förvärv som över tid skall vara i ekonomisk balans Optimera verksamhetsnyttan 2. Bakgrund Månatlig rapportering har skett till bildningsnämnden sedan lokalförsörjningsplanen antogs. Detta var en av förutsättningarna som gavs av nämnden när planen antogs och har varit ett utmärkt sätt att hålla kommunikationen i lokalförsörjningsfrågor öppen mellan verksamheterna och nämnden. Kvarvarande utredningsfrågor kring lokalförsörjningsplanen har under det gångna året slutförts och finns integrerade i den uppdaterade lokalresursplanen. Nya utredningsfrågor har tillkommit, vilket är naturligt i det femårsperspektiv som planen vilar emot.

2 2 3. Avgränsning kring barn- och elevutveckling Under våren gjorde en långsiktig prognos över skolverksamheterna, där modellberäkningar tillfördes för de år som födelsestatistik ännu inte finns tillgänglig. 1 Kvarvarande osäkerhetsfaktorer i prognoserna gäller framför allt asylmottagningen och befolkningsförflyttningar inom kommunen. 4. Lokalförsörjningsplan Etapp 1 inför nybyggnation i förskolan är nu på väg att beslutas av kommunfullmäktige. Planerna är att bygga en ny förskola i Gullänget, med placering på ledig tomtmark mellan Ängetskolan och Skogsgläntan. En detaljplanegrupp har tittat närmare på lämplig tomtmark för etablering av förskolor i andra områden. För grundskolan har utökade lokalytor skapats vid Änget-, Högland- och Sörlidenskolan. Mindre anpassningar har vidare gjorts vid ett flertal skolor, av vilka Alne-, Banafjäl-,Gideå-, Järved-, Mellansel- och Örnsköldskolan bör nämnas. Den framtida organisationen och lokalnyttjandet har varit föremål för utredning beträffande skolupptagningsområdena i Själevad och Grundsunda. Motsvarande frågeställning har diskuterats för Alnes och Sörlidens upptagningsområden, men där finns en tydlig koppling till övriga skollokaler i centrum. Övriga skollokaler avser verksamheterna för gymnasieskolan, vuxenutbildning och kulturskolan och i viss mån förskolorna i centrum. Beträffande gymnasieskolan har skolledningen lämnat en delrapport kring verksamhetens visioner inför framtiden. Förvaltningsledningen har också sammanställt en kortfattad analys angående lokaliseringen av en samlad gymnasieskola. Vidare har förvaltningen med stöd av kommunens fastighetsstrateg sammanställt en plan för skollokalerna i centrum, med huvudsyftet att nyttja skolans lokaler effektivare. Den kommer att offentliggöras före årsskiftet. Gymnasieledningen har lämnat en rapport beträffande bedömningen av det långsiktiga programutbudet, något som nämnden beställde när den antog lokalförsörjningsplan Grundsärskolan har sökt statliga projektmedel för att under 2016 genomlysa de olika aspekterna av tillgänglighet, i anslutning till den fördjupade studie som ska genomföras. I projektet S3B, delaktivitet Bredbynskolan, fortsätter förarbetet med att anpassa och renovera byggnaden till modern pedagogik och arbetsmiljö. Under försommaren beslutade programgruppen att det fortsatta arbetet ska utgå ifrån en nybyggnation istället för en totalrenovering av hus A till en totalkostnad för hela projektet på maximalt 80 miljoner kronor och genom att optimera ytor. att nuvarande standard för nybyggda skolor i kommunen ska gälla vad gäller tekniska lösningar och materialval. En kapacitetsbedömning av skolverksamheternas lokaler har påbörjats. Under 1 Se bilaga.

3 våren fastslogs BTA-måtten 2 för berörda skolfastigheter. Under hösten startade en arbetsgrupp som ska ta fram verksamhetsytor för respektive skolverksamhets lokaler. 3 Förvaltningsledningen genomför under läsåret ett internt visionsarbete kring skollokalsfrågan, för att koppla behoven av lokalförändringar mot det pedagogiska huvuduppdraget. Samtliga rekommendationer som gavs i förra årets plan har blivit uppfyllda. Det kapitel som sammanfattar årets plan är därför mer kommenterande och avsett att fylla funktionen bra att ta hänsyn till. Det finns längst ner i planen, i kapitel 8, Avslutande kommentarer. 4.1 Fördjupande studier Under lokalförsörjningsprojektet hösten 2014 gav förvaltningsledningen ett kompletterande direktiv i november om att göra fördjupande studier kring såväl förskolan, grundsärskolan som gymnasieskolan. Dessa fördjupande studier kommer att få helt olika utformning verksamheterna emellan. Förskolan har inför kommande byggnationer i förskolan bildat en arbetsgrupp vars uppdrag är att göra en förstudie, att ta fram visioner och att diskutera hur de fastslagna riktlinjerna för förskolans lokaler och miljöer ska tillämpas när det senare blir dags att starta etapp 1 och etapp 2. Arbetsgruppen har namnet Framtidens förskola. Grundsärskolan har sökt projektmedel hos SPSM (Specialpedagogiska SkolMyndigheten) för att under 2016 genomlysa den fysiska, sociala och pedagogiska tillgängligheten i anslutning till den fördjupade studie som ska göras inför omorganisationen där grundsärskolan samlas vid Ängetskolan. Gymnasieskolan har genomfört ett visionsarbete och står nu inför uppgiften att diskutera vilka slags fördjupande studier som behöver göras inför ett eventuellt samlande av verksamhetens två huvudenheter. 5. Övergripande bedömningar 5.1 Allmänt Flertalet av bildningsförvaltningens lokaler samnyttjas av flera verksamheter varför bedömningen av kommande behov måste göras ur ett övergripande förvaltningsperspektiv. Inom centralorten i dess närhet bedöms grundskolan ha störst behov av en utökad verksamhetsyta. Behovet är kopplat till en ökning av elevantalet i grundskolan och på fritids. För att lösa grundskolans ökande lokalbehov har förvaltningen valt att konvertera förskolelokaler till grundskolelokaler. 5.2 Förskolan Inom förskolan ökar barnantalet under våren för att sedan minska något följande år. En icke försumbar anledning till att behovet av förskoleplatser ökat är att antalet dagbarnvårdare kraftigt minskat under de senaste åren och att föräldrar placerar sina barn allt tidigare på förskolan. För att bland annat kompensera förskolan för de ytor som man överlåtit till 2 BTA = BruTtoArea, dvs. summan av alla våningsplans area, som begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas utsida.

4 grundskolan har två paviljonger förhyrts för 120 förskolebarn. Det är Kungaskogen vid Skogsgatan och den tillfälliga förskolan Ängen vid Älgvägen har utökats med drygt 50 platser. De nya paviljongerna är även tänkt att ersätta den tillfälligt förhyrda lokalen i Arnäs. 4 Enligt lokalresursplanen planeras nya förskolor byggas bland annat för att ersätta de tidigare nämnda tillfälliga förskolepaviljongerna, men också för att ge ytterligare utrymmen i befintliga skolor för förskolan, grundskolan och fritidshemmen. Det finns också behov av att skapa ett gummiband i centrumområdet för omgivande orter. Bedömningen är att behovet av nya förskolelokaler är störst i Gullänget/Högland varför etapp 1 planeras där. En detaljplanegrupp har tittat närmare på lämplig tomtmark för etablering av förskolor också i följande områden: Alne, Domsjö, Högland och Själevad. En arbetsgrupp har tillsatts för att göra en förstudie inför kommande byggnationer. Förstudien beskrivs något i kapitel Grundskolan Efter sjunkande elevantal i början av 2000-talet har elevantalet åter ökat. Det gäller främst vid skolor i centrum och dess närhet. Ökningarna leder i flera fall till ett ökat behov av lokaler. Under åren med vikande elevantal har överytorna nyttjats framför allt av förskolan. När behovet nu samtidigt ökar av både förskoleplatser och klassrum har en brist på lokaler uppstått. 5.4 Fritidshemmen Behovet av lokaler ökar på ett motsvarande sätt inom fritidshemmens verksamhet. Lokalerna samnyttjas med grundskolans övriga verksamheter, men då verksamheten ökat påtagligt 3, behöver i flera fall nya verksamhetsspecifika ytor iordningställas. Nya allmänna råd och förändrade elevgrupper med fler äldre fritidselever ställer också nya krav på lokalerna. 5.5 Grundsärskolan Grundsärskolan ska på sikt samlas vid Ängetskolan. Vissa åtgärder planeras att göra i förväg, så att omorganisationen går att genomföra smidigt när det blir dags. En fördjupande studie genomförs under det kommande året. Den beskrivs något i kapitel Gymnasieskolan Förutsättningarna för gymnasieskolan har under de senaste sju åren förändrats. Det beror bland annat på att elevernas val av program har förändrats och att antalet elever minskat med 23 procent. Yrkesprogrammen har påverkats mest av förändringen. 4 Med anledning av detta och av att utbudet av nationella program förändrats på det regionala planet har en mer långsiktig plan tagits fram över det utbildningsutbud kommunen erbjuder. Detta för att kunna tillhandahålla ändamålsenliga och anpassade skollokaler, enligt de budgetdirektiv som förvaltningen fått från bildningsnämnden Bildningsförvaltningen har fått i uppdrag att ta fram ett underlag för detta. Medan de långsiktiga planerna tas fram flyttas några program från Nolaskolan för att bereda övriga skolverksamheter utrymmen. 3 Se bilaga för statistik över beläggningen vid några av fritidshemmen i centralorten. 4 Se bilaga.

5 5.7 Vuxenutbildningen och kulturskolan Den långsiktiga lösningen för dessa verksamheter är beroende av resultatet av inriktningsbeslut rörande gymnasieskolan. Med ett frigjort utrymme på Nolaskolan kan vuxenutbildningen flytta från lokalerna på Skogsgatan som blivit trångbodda och komma närmare Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket i centrum. Men frågan om samverkan med gymnasieskolan är fortfarande beroende av gymnasiebeslut, för såväl vuxenutbildningen som kulturskolan Framtida lokalresursbehov 6.1 Skollokaler i centrum En övergripande tidsplan kommer att tas fram, för en anpassning och ett effektivare användande av skollokalerna i centrum. Planen är att lokalerna på några års sikt ska ställas om så att lokalbehoven för Örnsköldskolan, Sörlidenskolan och Alneskolan samt vuxenutbildningen kan tillgodoses. I årets lokalresursplan bifogas endast en preliminär tidsplan för omställningen. Övrigt material delges i samband med att ärendet behandlas av bildningsförvaltning och bildningsnämnd. Huvuddatum för start av omställningen är preliminärt satt till 1 juli Förskolan I Lokalförsörjningsplan beslutades om en utbyggnad av förskoleenheter i tre etapper. Utifrån framtagna underlag och tillkommande prognoser beslutar kommunfullmäktige vid sitt möte i oktober om starten för etapp 1. Planeringen ser ut som följer. Etapp 1: En ny förskoleenhet byggs i Gullänget, på kommunens lediga tomtmark mellan Ängetskolan och Skogsgläntan. Arbetsnamnet är Ängsmarken. Etapp 2: Planering pågår även för etapp 2. Förslaget är att bygga en ny förskoleenhet i Höglandsområdet. Inget beslut föreligger förrän detaljplan ordnats och förrän behovet i området har vägts samman med behoven i andra områden. Etapp 3: Innebär att 2017 ta ställning till om förskoleverksamheten ska utökas inom Domsjöområdet eller inom något av de andra områdena i kommunen. Avgörande för beslutet är hur befolkningsutvecklingen och efterfrågan utvecklas och hur omställningen av skollokaler i centrum lyckas.

6 6 Förskoleverksamheten kan vidare utökas med förskoleavdelningar vid Skärpeskolan, när grundsärskoleverksamhet där flyttas till Ängetskolan. Förskolan har externt förhyrda lokaler och tillfälliga paviljongförskolor som ska ersättas med nya förskolelokaler, i de fall behoven är långsiktigt bestående. En utredning genomförs kring de långsiktiga barnomsorgsbehoven i Gottne-området. 6.3 Grundsärskolan Grundsärskoleverksamheten vid Skärpeskolan planeras på sikt att flyttas till Ängetskolan. Efter fördjupande studier och projekt kring tillgänglighet behöver ytterligare lokaler tillskapas vid Ängetskolan, med åtföljande verksamhetsanpassningar. Med de åtagande som redan finns kring skollokalerna, framför allt i centrum, har tidpunkt för sammanslagning ännu inte fastställts. 6.4 Upptagningsområden för grundskolan Alne skolupptagningsområde Elevutvecklingen för de kommande fem åren bedöms inte variera nämnvärt från dagen elevantal. Däremot finns ett behov att omdisponera skollokalerna i hela centrumområdet. Det finns också ett behov av att organisera årskurserna efter nuvarande kursplaner (Lgr 11). En ny skolenhet för årskurs 7-9 bildas i Vuxenutbildningens nuvarande lokaler på Skogsgatan. Detta ger utrymme att flytta årskurs 4 från Järvedskolan, för att ge en sammanhållen 4-6-undervisning vid Alneskolan. Det ger också utrymme att anpassa förskolans lokaler och miljöer Grundsunda skolupptagningsområde Inom området finns tillräckligt med lokaler, men dessa är inte bra geografiskt lokaliserade i förhållande till antalet elever och förskolebarn. I Idbyn ökar både förskolan och grundskolan vilket leder till ett ökat lokalbehov medan Banafjäl och Husum får allt större överytor. Efter utredning och behandling av sammanlagt nio alternativa lösningar har beslutats att behålla nuvarande organisation. Idbynskolan anpassas till det ökade elevantalet genom att nuvarande lokalytor optimeras och slöjdsalen byggs bort. Idbynskolans slöjdundervisning för skolans äldre elever kommer när omställningen är helt genomförd att ske vid Husumskolan. En översyn av matsalen och kök behöver göras med tanke på kommande barn- och elevökning Höglands och Gullängets skolupptagningsområden

7 Höglandskolan Grundskolans lokalsituation löses genom att verksamheten får överta lokaler som förskolan disponerar i huvudbyggnaden. Förskolans lokalbehov löses genom att nya förskoleplatser skapas inom Höglands- och Gullänget-området, och enligt ovan beskriven etapp 2, under punkt Ängetskolan Skolan nyttjas till grundsärskola och F-9. Förskolans lokalbehov löses genom att fler förskoleplatser skapas inom Gullänget- och Höglandsområdet, enligt ovan beskriven etapp 1 och 2, under punkt 6.2. Grundsärskolan samlas vid Ängetskolan enligt beskrivning ovan, under punkt Själevadsområdet Elevutvecklingen för de kommande fem åren bedöms inte variera nämnvärt från dagen elevantal. Däremot finns ett behov att omorganisera utifrån ökat antal elever vid Haffstaskolan vilket har lett till ett ökat lokalbehov. Det finns också ett behov av att organisera årskurserna efter nuvarande kursplaner (Lgr 11). Haffstaskolan ställs om till F-3-skola med fritidsverksamhet och verksamheten inom åk4-5 flyttas till Själevadskolan Sörliden skolupptagningsområde Prognosen är att både Sörliden- och Örnsköldskolan har en påtaglig elevökning under den närmaste femårsperioden, Örnsköldskolan ökar enligt prognos med cirka 50 elever och Sörliden med mer än 110 elever. För att möta den stora elevökningen planeras en ny skolenhet för årskurs 7-9 i Vuxenutbildningens nuvarande lokaler på Skogsgatan. Detta ger utrymme vid Sörlidenskolan för övrig grundskoleverksamhet och att utöka förskoleverksamheten. Därigenom kan den tillfälliga förskolan Kungaskogen avyttras, men också kan antalet förskoleavdelningar minskas vid Örnsköldskolan och därigenom bereda grundskolan mera plats. 6.5 Gymnasieskolan och Vuxenutbildningen Vuxenutbildningen föreslås flytta till Nolaskolan i juli 2017, som ett led i att använda skollokalerna i centrum effektivare. Detta innebär att delar av Nolaskolans programutbud senast vid samma tidpunkt föreslås flytta in i anpassade lokaler vid Parkskolan. Den långsiktiga frågan om ett samlande av gymnasieskolan återstår alltjämt att utreda. 6.6 S3B Projektet S3B innebär för närvarande en anpassning av lokalerna vid Bredbynskolan. Planeringen utgår från en dimensionering enligt nuvarande elevupptagningsområde. Effekterna av att göra om mindre skolor om till enheter med förskola och F-3-verksamhet bör under tiden utredas. Bredbynskolan Det pågår förberedelser för att projektera ombyggnation enligt S3B. Det är en process som följer kommunens rutiner och inte föranleder några kommentarer i

8 detta avsnitt av lokalförsörjningsplanen. Investeringsramen har satts till 80 Mkr. 8 Björnaskolan Sedan projektet i Bredbyn slutförts planeras för den fjärde och sista etappen i byggprojektet S3B, Björnaskolan. 7 Ekonomisk rapport De beslut som fattas kring olika åtgärder kring lokaler medför olika typer av konsekvenser. Det kan medföra kostnader för renoveringar och ombyggnader eller investeringar i om- och tillbyggnader. I den kommunala redovisningen hamnar detta huvudsakligen inom Konsult och Serviceförvaltningen (KoS) för att i nästa led fördelas till hyresgästen Bildningsförvaltningen i form av hyresdebiteringar. Beräkningar av de ekonomiska effekterna av olika lokalförsörjningsbeslut är en process där fastighetsavdelningen inom KoS tillsammans med Bildningsförvaltningen har ett gemensamt ansvar. Investeringsplanen som beslutades av kommunfullmäktige den 15 juni 2015 visas nedan. Där framgår planerade belopp. Dessa är en skattning och kommer sannolikt att förändras utifrån kommande beslut och förändrade bedömningar sedan mer detaljerade beräkningar kunnat genomföras. Vid denna redovisning var S3B och en ny förskola vid Änget (Förskola etapp1 enligt ovan) aktuella för beslut. Arbete med att beräkna ekonomiska effekter pågår. I båda projekten återstår att utföra mer detaljerade beräkningar. Angående S3B har bedömningen sedan ovanstående redovisning blivit att hela projektet kan komma att omfatta 80 Mkr. Det innebär i så fall en utökning med 10 Mkr. Gällande förskolan finns inga nya bedömningar gjorda. 8 Avslutande kommentarer Målsättningen vid uppdateringen har varit att hålla planen kort, så att den ger en bra överblick; men inte så kort att kopplingen mellan olika verksamheter och behov kan gå förlorad. Planen bygger därför numera på att enskilda projekt har en egen ärendegång och dokumentation. Beträffande asylmottagningen kan inte nog betonas att den inte ingår i de prognoser och modellberäkningar som gjorts. De stora osäkerhetsfaktorer som varit inblandade och

9 alltjämt är inblandade gör att den bedömningen är rimligare att göra utifrån en grundbedömning om kommande behov, än att extrapolera i grundmaterialet. 5 9 SCBs senaste befolkningsprognos för kan på kommunal nivå tolkas på flera olika sätt. Den bifogas i statistikbilagan, men inte för att stödja ställningstaganden i denna lokalresursplan, utan mera för att väcka diskussion inför kommande revideringar. 6 Bildningsförvaltningen har vidare deltagit i förarbetena om att utreda möjligheterna att skapa ett kulturhus i Örnsköldsvik. Det är ett uppdrag som kommunfullmäktige gett kulturoch fritidsnämnden i budgetdirektiven för En rapport med ett eller flera realiserbara förslag som gynnar så många som möjligt ska läggas fram i december Bilagor Till denna strategiska plan finns många dokument kopplade, som kan läsas av den som vill ha fördjupad förståelse av planen. De biläggs inte, eftersom de alla varit uppe till behandling i förvaltningens ledningsgrupp eller i bildningsnämnden och därför är dokumenterade sedan tidigare. Däremot biläggs den statistik och de prognoser som planen hänvisar till. Detta material har samlats i ett dokument med filnamnet Bilaga till lokalresursplan BF pdf. 10 Uppdatering Denna plan träder i kraft vid årsskiftet, dvs. den 1 januari Förslag till revidering inför 2017 ska vara framtagen i oktober Se senaste statistiken från Migrationsverket i bilagan. 6 Se SCBs senaste prognos, från 2013, i bilagan.

Ersätter: Ersätts av: Lokalresursutredning Uppdrag 2. Inledning lokalresursutredning 2.1 Kommunens fastighetsstrategier

Ersätter: Ersätts av: Lokalresursutredning Uppdrag 2. Inledning lokalresursutredning 2.1 Kommunens fastighetsstrategier Lokalresursutredning för bildningsförvaltningen Ersätter: Lokalresursplan för bildningsförvaltningen 2016-2020 Ersätts av: Lokalresursutredning 2018-2022 Lokalresursutredning 2017-2021 Detta är en uppdatering

Läs mer

2. Bakgrund. Lokalförsörjningsplan för bildningsförvaltningen. Fastställd i december Örnsköldsviks kommun Nygatan ÖRNSKÖLDSVIK

2. Bakgrund. Lokalförsörjningsplan för bildningsförvaltningen. Fastställd i december Örnsköldsviks kommun Nygatan ÖRNSKÖLDSVIK Lokalförsörjningsplan för bildningsförvaltningen Fastställd i december 2014 Lokalförsörjningsplan 2015-2019 Projektet Skollokaler i centrala stan har i höst haft uppdraget att ta fram förslag till en lokalförsörjningsplan

Läs mer

Ersätter: Ersätts av: Lokalresursutredning Uppdrag 2. Inledning lokalresursutredning 2.1 Kommunens fastighetsstrategier

Ersätter: Ersätts av: Lokalresursutredning Uppdrag 2. Inledning lokalresursutredning 2.1 Kommunens fastighetsstrategier Lokalresursutredning för bildningsförvaltningen Ersätter: Lokalresursplan för bildningsförvaltningen 2017-2021 Ersätts av: Lokalresursutredning 2019-2023 Lokalresursutredning 2018-2022 Detta är en uppdatering

Läs mer

Lokalresursutredning för bildningsförvaltningens. verksamheter

Lokalresursutredning för bildningsförvaltningens. verksamheter 2 januari 2019 Lokalresursutredning för bildningsförvaltningens verksamheter 2019-2029 Antagen av bildningsnämnden 2019-01-29 Antagen av: Bildningsnämnden Dokumentägare: Förvaltningschef bildningsförvaltningen

Läs mer

ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG

ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG 1 ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG Barn och Utbildningsnämnden fastställde 20110413 direktiv avseende översyn av lokalnyttjande i förskolor och

Läs mer

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID s. 1 (6) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2018-03-14 Vår referens: Staffan Friberg Direkttel: 040-641 13 07 E-post: Staffan.Friberg@lomma.se Diarienr: BUN/2018:46 Er referens: Lokalbehovsplan

Läs mer

Enheter Omsorg Adress Fax till enheten Björkhem Tillagningakök. Bergforsvägen Björna Båtsmanstorpet Tillagningskök

Enheter Omsorg Adress Fax till enheten Björkhem Tillagningakök. Bergforsvägen Björna Båtsmanstorpet Tillagningskök Enheter Omsorg Adress Fax till enheten Björkhem 0663-40095, 070-1903406 0663-400 95 Tillagningakök Bergforsvägen 34 Tillagingskök Lillvägen 2 890 50 Björna 0660-265449 Båtsmanstorpet 0660-265388, 070-1903403

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Enheter Omsorg Adress Fax till enheten Björkhem Tillagningakök. Bergforsvägen 34 Björnaborg Tillagingskök

Enheter Omsorg Adress Fax till enheten Björkhem Tillagningakök. Bergforsvägen 34 Björnaborg Tillagingskök Enheter Omsorg Adress Fax till enheten Björkhem 0663-40095, 070-1903406 0663-400 95 Tillagningakök Bergforsvägen 34 Björnaborg Tillagingskök Båtsmanstorpet Eken Lingbo Sjukhem Tillagning Rönnen Söränget

Läs mer

Enheter Omsorg Adress Tel Ansvarig Kökschef Arnäsgården. Vårdhemsvägen Natalie Andersson Tillagningskök

Enheter Omsorg Adress Tel Ansvarig Kökschef Arnäsgården. Vårdhemsvägen Natalie Andersson Tillagningskök Enheter Omsorg Adress Tel Ansvarig Kökschef Arnäsgården Vårdhemsvägen 15 0660-787 06 Natalie Andersson 891 95 Arnäsvall 070-190 34 02 073-270 35 76 Björkhem Tillagningakök Björnaborg Tillagingskök Båtsmanstorpet

Läs mer

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-11-13 Sida 1 (1) Diarienr GSN 2018/02536-1.3.4 Barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Zangelin Epost: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Verksamhetschef Grundskolenämnden

Läs mer

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/162-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de

Läs mer

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/ Anders Anagrius Integrationschef 08 560 391 92 anders.anagrius@ekero.se Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/154-611 Inledning Kommunfullmäktige beslutade 2013-10-24

Läs mer

Uppföljning av lokalbehovsplan 2014

Uppföljning av lokalbehovsplan 2014 Sidan 1 av 7 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2014-11-11 Er referens: Vår referens: Direkttel: Direktfax: E-postadress: Diarienr: BUN 2014:106.214 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Barn- och utbildningsnämndens lokalbehovsplan Södra kommundelen Vinstorp Avveckling av Vinstorpskolan, när utbyggnaden av skollokaler i södra kommundelen är klar. Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler och framåt

Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler och framåt Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler 2017-2020 och framåt 2016-11-02 Lokalplanering skola/förskola Surte Förskola I Surte ökar antalet barn i åldern 1-5 år med 66 barn under perioden 2015-2020.

Läs mer

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S)

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 11.00-12.00, 13.00-15.20 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson

Läs mer

Utbyggnadsbehov i Sala tätort

Utbyggnadsbehov i Sala tätort SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\Skolförvaltningen Staben\SKN\2015\2015-12-09\Ärende 7 Utbyggnadsbehov i sala tätort.docx BARN OCH UTBILDNING 1 (6) ÄRENDE 7 DNR 2015/590 BENNY WETTERBERG DIREKT: 0224-74

Läs mer

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun Sidan 1 av 7 Södra kommundelen Vinstorp Utbyggnadsprogram/tidplan/kommmentar/förslag Vinstorpskolan kommer inte att behövas för skoländamål när Karstorpskolan är helt utbyggd, och kan därför komma att

Läs mer

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola Tjänsteutlåtande Välfärdscontroller 2016-02-08 Henrik Malmström 08-590 975 19 Dnr: henrik.malmstrom@upplandsvasby.se UBN/2016:41 20922 Utbildningsnämnden Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Juli 2014

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Juli 2014 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Juli 2014 1 Budgetuppföljning och prognos Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens mål vid årets slut ett resultat

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 108 08:30-08:50 Beslutande Daniél Tejera (L), ordförande Andreas Nilsson (C) Ulrika Tollgren (S), vice ordförande Christina Silverbern (M) Ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Lokalförsörjningsprocess

Lokalförsörjningsprocess Lokalförsörjningsprocess Utredning avseende Kyrkskolans lokalbehov Utredningens syfte: Beskriva Kyrkskolans utmaningar idag kopplat till nuvarande lokaler Utreda Kyrkskolans lokalbehov Belysa förslag på

Läs mer

Strategisk lokalförsörjning

Strategisk lokalförsörjning 1 Strategisk lokalförsörjning Pedagogiska lokaler för förskola och grundskola Huvudalternativ 2 I denna etapp en ökning av antalet platser i förskola med ca 3100 platser varav: ca 435 förskoleplatser i

Läs mer

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort 2018-05-31 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorisk förskola i Bollebygds centralort Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger

Läs mer

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler Kommunchef Carin Becker-Åström 0220-241 82 Kommunstyrelsen Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler BAKGRUND Sedan ett antal år tillbaka finns ett överskott på lokaler i kommunens

Läs mer

Strategi för kommunens fastigheter

Strategi för kommunens fastigheter Datum Strategi för kommunens fastigheter Antagen av kommunstyrelsen 2014 Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04, 181 Dokumentägare: Mark- och planeringschef Ersätter dokument: Regler för lokaler Dokumentnamn:

Läs mer

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207)

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Kommunfullmäktige 2015-12-14 1 (6) 228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Föreligger motion daterad den 13 mars 2015 från Lars Näslund (M), Johannes Nordin (M) samt Annica Jonsson

Läs mer

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort

Skolstruktur för högstadieskolor i Umeå tätort Skolstruktur för högstadieskolor 2018 2029 i Umeå tätort Styrande principer för en långsiktig hållbar skolstruktur för grundskolan Tillräckligt stora enheter inom de större tätorterna som möjliggör: En

Läs mer

Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun

Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun Jan Olofsson 2011-04-04 Barn- och familjenämnden Konsekvensbeskrivning vid etablering av fristående skolor i Eslövs kommun I Eslövs kommun finns f n endast en fristående skola. Eslövs Montessori driver

Läs mer

Förslag till investeringsbudget för år och investeringsplan för år

Förslag till investeringsbudget för år och investeringsplan för år Barn- och utbildningsnämnden 2017-03-21 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomi Marie Wallin, Marika Lundqvist 1 (3) Barn- och utbildningsnämnden Förslag till investeringsbudget för år 2018-2019 och

Läs mer

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande.

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande. PM 2005 RIV (Dnr 322-474/2005) Förändrade upptagningsområden för Hägerstenshamnens skola, Aspuddens skola och Mälarhöjdens skola Hemställan från stadsdelsnämnderna i Hägersten och Liljeholmen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Styrande principer. För skol- och förskolelokaler. Barn och utbildningsförvaltningen Beslutat i BUN (BUN )

Styrande principer. För skol- och förskolelokaler. Barn och utbildningsförvaltningen Beslutat i BUN (BUN ) Barn och utbildningsförvaltningen Beslutat i BUN 2019-02-27 50 (BUN-2019-00090-3) Ersätter tidigare styrande principer beslutade i BUN 2016-05-25 78 Styrande principer För skol- och förskolelokaler Generellt

Läs mer

Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever

Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever Örgryte-Härlanda Göteborg 2017-03-10 Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever Innehåll Inledning och syfte... 3 Strategier... 3 Skolans styrning... 3 Bakgrund och nuläge...

Läs mer

Inriktningsbeslut renovering och verksamhetsanpassning av Skönstaholmsskolan

Inriktningsbeslut renovering och verksamhetsanpassning av Skönstaholmsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Emil Hjort Telefon: 08-508 11 771 Åsa Härkegård Telefon: 08-508 33 333 Till Utbildningsnämnden Inriktningsbeslut

Läs mer

Vi blir fler. Föräldrainformation

Vi blir fler. Föräldrainformation Vi blir fler Föräldrainformation 2015-01-19 18.30-20.00 Kvällens agenda 18.30-20.00 Presentation Bakgrund Vision förskola Vision grundskola Genomgång av organisationsförslag förskola Genomgång av organisationsförslag

Läs mer

Lokalresursplan 2016-2020. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Lokalresursplan 2016-2020. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Lokalresursplan 2016-2020 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av nya lokalbehov... 3 2 Lokalbehov... 4 2.1 Beslutade behov från föregående period... 4 2.2 Nya behov...

Läs mer

Förskoleplatsbehov

Förskoleplatsbehov Kansli Barbro Forsberg Nystedt barbro.nystedt@ludvika.se TJÄNSTESKRIVELSE Ert datum 1(8) Er referens Social- och utbildningsnämnden Förskoleplatsbehov 2020-2023 Förvaltningens förslag till beslut Social-

Läs mer

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed SAMMANFATTNING 2012-11-21 Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed - en studie över förutsättningar och alternativ för att anpassa och optimera skolans och barnomsorgens lokaler utifrån nuvarande

Läs mer

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar POLICY Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2017/87 101 Giltighetstid Från och med den

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2014-05-15 Barn- och ungdomsnämnden Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Tony Mufic Utbildningsdirektör

Tony Mufic Utbildningsdirektör Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-10-27 Handläggare Åsa Härkegård Telefon: 08-508 33 333 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 Inriktningsförslag

Läs mer

Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler

Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler Pressmeddelande från Umeå kommuns intranät 2012-11-08 Beslut om investeringar kring för- och grundskolelokaler De renoveringar och tillbyggnader på skollokaler som ska ske de närmaste tre åren är nu ade.

Läs mer

Huvudmannabeslut för grundsärskola

Huvudmannabeslut för grundsärskola Dnr 43-2018:7129 Örnsköldsviks kommun bildning@ornskoldsvik.se Huvudmannabeslut för grundsärskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Beslut Driftnämnden Öppen specialiserad vård 2013-05-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Strukturförändring Svanens skola

Strukturförändring Svanens skola TJÄNSTESKRIVELSE 1(8) 2012-04-01 BUN-390/2012 610 Handläggare, titel, telefon Peter Tellman, programsekreterare 011-15 77 73 Barbro Vallhagen, programsekreterare 011-15 18 12 Barn- och ungdomsnämnden Strukturförändring

Läs mer

Utökning av förskolan Årstaberg

Utökning av förskolan Årstaberg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 264-2011-2.6 SID 1 (8) 2011-12-15 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Verksamhets- och lokalutvecklingsstrategi för Vingåkers Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhets- och lokalutvecklingsstrategi för Vingåkers Barn- och utbildningsnämnd Verksamhets- och lokalutvecklingsstrategi för Vingåkers Barn- och utbildningsnämnd BAKGRUND Kommunfullmäktige beslutade 2007-11-26 vid fastställande av budgetdirektiven för åren 2009-2011 bland annat:

Läs mer

Underlag budgetuppföljning till BUN

Underlag budgetuppföljning till BUN Underlag budgetuppföljning till BUN 190409 Analys budget 2018 Barn och utbildningsnämnden redovisade ett större underskott 2018 än prognostiserat. En analys har gjorts där orsaker identifierats. I detta

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Anteckningar från möte om framtida skollokaler i Sätra

Anteckningar från möte om framtida skollokaler i Sätra Anteckningar från möte om framtida skollokaler i Sätra 5 maj 2015 i samlingssalen på Lilla Sätraskolan Bakgrund och syfte Skolrådet på Ulvsäterskolan och föräldraråden på Lilla Sätraskolan och Stora Sätraskolan

Läs mer

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v)

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM SID 1 (5) 2012-02-10 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-03-15 Planering för utbyggnad av förskolor

Läs mer

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05

Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Arbetsmaterial Ny skolorganisation Malmslätt och Tokarp 2013-04-05 Uppdrag Utbildningskontoret har av barn- och ungdomsnämnden fått uppdraget att ta fram förslag på ny skolorganisation för Malmslätt och

Läs mer

Anders Cargerman (L) Ordförande Håkan Tomasson (M) Anna-Lena Rehnman (S)

Anders Cargerman (L) Ordförande Håkan Tomasson (M) Anna-Lena Rehnman (S) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-09-21 Plats och tid 08.30-11.20 Beslutande Anders Cargerman (L) Ordförande Håkan Tomasson (M) Anna-Lena Rehnman (S) Övriga deltagare Thomas Lindberg skolchef,

Läs mer

Bildningsnämnden (16)

Bildningsnämnden (16) Bildningsnämnden 2016-10-24 1(16) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Jan-Olof Hesselstedt (V) Anne-Marie Johansson

Läs mer

Planering av skolverksamheten

Planering av skolverksamheten Revisionsrapport Planering av skolverksamheten Hallsbergs kommun Marie Lindblad Planering av skolverksamheten Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...3 2.1.

Läs mer

Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter lokalisering 2020

Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter lokalisering 2020 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (7) Datum Tjänsteskrivelse Vår referens Ann-Sofie Nord Avdelningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Brynäs-Nynäs rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma

Läs mer

Prognos för barnomsorg

Prognos för barnomsorg Tyresö kommun Datum Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (7) Ulrica Andersson, verksamhetsstrateg 08 5782 90 59 Prognos för barnomsorg Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår: -

Läs mer

Bilaga 4.3 Metodbeskrivning Behovsanalys

Bilaga 4.3 Metodbeskrivning Behovsanalys Bilaga 4.3 Metodbeskrivning Behovsanalys Det är viktigt att ha god kännedom om den demografiska utvecklingen i staden och koppla ihop den med stadens långsiktiga planering för stadsutveckling och samhällsservice.

Läs mer

Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden

Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2014-12-19 SID 1 (5) KS/2014:494 TJÄNSTESKRIVELSE Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden Sammanfattning Den utbyggnad som sker, främst i norra Solna, medför

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 13.30-14.10 Beslutande Christer Yrjas (C), ordförande Anders Albäck (FP), 1:e vice ordförande Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP) Anders Throbäck (S),

Läs mer

Beställning av tillfälliga och permanenta lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola

Beställning av tillfälliga och permanenta lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola Tjänsteutlåtande Finanschef/Tf Ekonomidirektör 2016-05-12 Magnus Åberg 08-590 972 42 Dnr: magnus.aberg@upplandsvasby.se KS/2016:169 20922 Kommunstyrelsen Beställning av tillfälliga och permanenta lokaler

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 5 juni Tilläggsäskande i investeringsbudget 2018 för barnoch ungdomsverksamheten

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 5 juni Tilläggsäskande i investeringsbudget 2018 för barnoch ungdomsverksamheten FÖRSLAG TILL BESLUT Sammanträdesdatum 2018-05-14 1 (2) Barn- och ungdomsutskottet - Beredande Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 5 juni 2018 Dnr 2018/000660-041 Tilläggsäskande i investeringsbudget

Läs mer

Förslag till beslut Förskolenämnden antar lokalstrategi för förskolelokaler, daterad

Förslag till beslut Förskolenämnden antar lokalstrategi för förskolelokaler, daterad TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-27 Sida 1 (1) Diarienr FSN 2018/00210-3.6.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Zangelin Epost: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden för förskolelokaler

Läs mer

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1 Utbildningsnämnd 1 Resultatbudget Resultatbudget Utfall 2014 Budget 2015 Intäkter 89,0 68,6 Personalkostnader -224,7-216,0 Övriga

Läs mer

Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden och framåt

Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden och framåt Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden 2017 2020 och framåt Datum 2016-10-25 1 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning 2 1 Allmänna utgångspunkter 3 1.1 Mål och inriktning... 3 2 Befolkningsutveckling

Läs mer

Yttrande över ansökan från Internationella Engelska skolan i Sverige AB som huvudman för utökning av befintlig grundskola F-3 och fritidshem.

Yttrande över ansökan från Internationella Engelska skolan i Sverige AB som huvudman för utökning av befintlig grundskola F-3 och fritidshem. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2015-04-23 rev 2015-04-23 Utbildningskontoret Dnr BOU 2015-130 Eva Torenfält-Karlsson, Kathrin Hansson Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över ansökan från Internationella Engelska

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Huvudförslag och alternativa förslag på skolstruktur för kommunala högstadieskolor 2029 Umeå tätort

Huvudförslag och alternativa förslag på skolstruktur för kommunala högstadieskolor 2029 Umeå tätort 1 Huvudförslag och alternativa förslag på skolstruktur för kommunala högstadieskolor 2029 Umeå tätort Bakgrund: Antalet elever i Umeå tätort beräknas enligt befolkningsprognosen 2018-2029 öka med ca 1800

Läs mer

Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder

Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder Utlåtande 2003:60 RIV (Dnr 322-1206/2002) Förändring av grundskolornas upptagningsområde mellan stadsdelsnämnderna Maria-Gamla stan och Katarina Sofia Hemställan från berörda stadsdelsnämnder Kommunstyrelsen

Läs mer

Ekonomi - resultat 2008

Ekonomi - resultat 2008 Ekonomi - resultat 2008 Utbildningsnämnden redovisar ett överskott om 6,6 Mkr vid årets slut. Det är en positiv avvikelse från budgeten med 0,5 %. Under perioden 2006-2008 har nettokostnaden för förskolan

Läs mer

VASA REAL. Informationsmöte

VASA REAL. Informationsmöte VASA REAL Informationsmöte 2017-04-18 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Norrmalm (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer generellt

Läs mer

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd

Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd Reviderad budget 2016 (ombudgeteringar från 2015) Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag DRIFTBUDGET Ramförändringar

Läs mer

96 Medborgarförslagssvar, miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (Kst/2016:628)

96 Medborgarförslagssvar, miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (Kst/2016:628) Kommunfullmäktige 2017-05-29 1 (5) 96 Medborgarförslagssvar, miljögifter och farliga kemikalier i förskolor (Kst/2016:628) Ärendet Medborgarförslag om miljögifter och farliga kemikalier lämnades in den

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2014-04-23 1 (30) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2014-2030 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Beslut för grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-12 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid grundsärskola med fritidshem ewa.lindeh.bjorkman@nora.se Beslut för grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av grundsärskola och fritidshem

Läs mer

(tkr) Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön

(tkr) Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön Budget 2016-2019, Norrköpings kommun (tkr) Antal: 27 Utbildningsnämnden Summa: 105 074 Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön 2016: 105 074 2017: 187 379 2018:

Läs mer

Inhyrningsmedgivande i fastigheten Spelbomskan 14, Sandåsgatan 2, Norrmalm

Inhyrningsmedgivande i fastigheten Spelbomskan 14, Sandåsgatan 2, Norrmalm Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-11-07 Handläggare Maria Nilsson Telefon: 08-508 33 932 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Inhyrningsmedgivande i fastigheten

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2017-05-02 46 Beställning, lokalanpassning Lovisedalsskolan (BUN 2017.176) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Barn- och ungdomsnämnden beslutar

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-10-29 Tjänsteskrivning Expediering till:bun Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Läs mer

Anders Cargerman (L) Ordförande Håkan Tomasson (M) 1:e vice ordförande Kerstin Rosenkvist (S) 2:e vice ordförande

Anders Cargerman (L) Ordförande Håkan Tomasson (M) 1:e vice ordförande Kerstin Rosenkvist (S) 2:e vice ordförande Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2017-01-11 Plats och tid Barn- och utbildningskontoret 13.15-15.30 Beslutande Anders Cargerman (L) Ordförande Håkan Tomasson (M) 1:e vice ordförande Kerstin

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021

Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Barn- och utbildningsförvaltningen LOKALFÖRSÖRJNING 2013-2021 Varberg 2012 Hur uppfyller vi kraven i den nya skollagen? Hur möter vi behoven i ett växande Varberg? Hur realiserar vi mål och vision för

Läs mer

Publiceringsår Statistik över regelbunden tillsyn 2016

Publiceringsår Statistik över regelbunden tillsyn 2016 Publiceringsår 2017 Statistik över regelbunden tillsyn 2016 2 (11) Statistikrapport 2017 Diarienummer: 2016:5836 Foto: Monica Ryttmarker 3 (11) Statistik över regelbunden tillsyn 2016 Skolinspektionen

Läs mer

Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan

Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Torbjörn Hansson 2013-09-05 BUN 2013/0666 0480-45 30 07 Barn- och ungdomsnämnden Upptagningsområde för högstadieelever från Åbyskolan Förslag till beslut

Läs mer

94 Information avseende investering Skogsgläntan/Lillberget. 97 Interkommunal ersättning (IKE) och bidragsbelopp

94 Information avseende investering Skogsgläntan/Lillberget. 97 Interkommunal ersättning (IKE) och bidragsbelopp Barn- och utbildningsutskottet Ärendelista Måndag 1 december 2014 89 Godkännande av föredragningslista 90 Ekonomisk rapport 91 Detaljbudget 2015 92 Kvalitetsrapporter för läsåret 2013/14 93 Jämförelsetal

Läs mer

Byleskolan - Ny skolbyggnad

Byleskolan - Ny skolbyggnad 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunfastigheter Maria Östholm Byleskolan - Ny skolbyggnad Sammanfattning Täby kyrkby och området Byle har en kraftig befolkningstillväxt bland annat till följd av omfattande

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan - Barn- och utbildningsnämnden 2 (13) Barn- och utbildningsnämnden, december 2015 Verksamhetsplan Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 0515 88 50 72 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-15.15 Beslutande Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson

Läs mer

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Sidan 1 av 7 Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Kultur Kulturskolan Kulturskolans lokalbehov önskas tillgodoses, med inriktning på samverkan och gemensam utveckling med skolverksamheten och andra aktörer

Läs mer

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) 2014-02-08 UN-2013/341 Utbildningsnämnden Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer