Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden"

Transkript

1 Verksamhetsplan - Barn- och utbildningsnämnden

2 2 (13)

3 Barn- och utbildningsnämnden, december 2015 Verksamhetsplan Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman Pernilla Bjerkesjö Verksamhetsbeskrivning... 5 Ansvarsområde... 5 Förskola... 5 Grundskola inkl förskoleklass och fritidshem... 5 Gymnasieskola... 5 Specialpedagogiskt centrum (SPC) inkl särskola... 5 Musikskola... 5 Övrigt... 5 Fördelning av nettokostnader... 6 Organisation... 7 Måluppfyllelse Ett socialt hållbart Falköping Ett näringsliv som utvecklas... 8 Nämnden har inte tagit fram något nämndspecifikt mål Ett attraktivare Falköping... 8 Nämnden har inte tagit fram något nämndspecifikt mål Kvalitén inom verksamheten ska öka... 8 Utveckling inom ansvarsområdet... 9 Regel- och lagförändringar... 9 Volymförändringar... 9 Förskola... 9 Grundskola inkl. förskoleklass och fritidshem Gymnasieskola SPC inkl särskola Musikskolan Verksamhets- och ambitionsförändringar Resursbehov drift och investeringar Drift Investeringar (13)

4 4 (13)

5 Verksamhetsbeskrivning KFS 2013:21 Reglemente för barn- och utbildningsnämnden. Nämndens verksamhetsområde ( 1): Barn- och utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom barnomsorgen, grundskolan, obligatoriska särskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Nämndens uppgifter omfattar kommunens förskole- och fritidshemsverksamhet samt skolbarnomsorgen, grundskolan, gymnasieskolan inklusive det kommunala uppföljningsansvaret, den kommunala musikskolan och fritidsgårdsverksamheten samt skolskjuts inklusive ansvar för tillhörande riktlinjer. Ny skollag, SFS 800, gäller från 1 juli Ansvarsområde Förskola Kommunen bedriver förskoleverksamhet på 19 förskolor som tillsammans utgör 65 avdelningar. Utöver de kommunala förskolorna finns 11 enskilda förskolor med tillsammans 19 avdelningar. Drygt 30 vårdnadsbidrag har utbetalats till föräldrar med barn i åldrarna 1-3 år. Under och kommer vårdnadsbidraget att fasas ut och inga nya bidrag kommer att beviljas. Natt- och helgomsorg erbjuds i kommunen och nyttjas av ca 60 barn. Grundskola inkl förskoleklass och fritidshem Grundskoleverksamhet bedrivs på 18 skolor organiserade i 11 enheter i kommunal regi och på en grundskola i enskild regi. Samtliga skolor som undervisar barn/elever från 6 12 år, inklusive den fristående grundskolan, har fritidshem integrerat i sin verksamhet. På 4 av de enskilda förskolorna bedrivs fritidshemsverksamhet integrerat. Gymnasieskola Ållebergsgymnasiet har ett brett programutbud och erbjuder 13 nationella program (5 högskoleförberedande program och 8 yrkesprogram), ett riksidrottsgymnasium för volleyboll samt riksintag för hantverksprogram guldsmed. Därutöver erbjuds fem introduktionsprogram för elever som är obehöriga till nationellt program. Utöver riksintag guldsmed och riksidrottsgymnasium för volleyboll har Falköping en nationellt godkänd idrottsutbildning inom fotboll samt från hösten även nationellt godkänd idrottsutbildning inom badminton (NIU). Specialpedagogiskt centrum (SPC) inkl särskola SPC ansvarar för tvärprofessionella insatser inom elevhälsan till barn och elever i behov av särskilt stöd. I kommunen finns grundsärskola samt inriktningen inom grundsärskolan som kallas träningsskola. Gymnasiesärskolan erbjuder ett nationellt program, programmet för hälsa, vård och omsorg, samt det individuella programmet. Musikskola Den kommunala musikskolan erbjuder stort utbud av undervisning och kurser inom sång, musik, dans, rytmik mm. Fritidsgårdar Fritidsgårdsverksamheten är en öppen verksamhet som erbjuds på kvällar och helger. Frritidsgårdar finns i Floby, Gudhem. Kinnarp och Stenstorp och i centralorten finns Ungdomens hus i anslutning till Odenhallen. Övrigt Stödfunktioner till verksamheterna i form av nämndsorganisation, förvaltningsledning, kapitalkostnad avseende inventarier samt övergripande kompetensutveckling. 5 (13)

6 Miljontal Fördelning av nettokostnader I nedanstående tabell visas hur kostnaderna för de olika ansvarsområdena fördelar sig 0,35 0,3 0,25 0,2 0,15 0,1 0, Diagram: Fördelning av nettokostnader 6 (13)

7 Organisation Förvaltningens organisation ser ut på följande sätt. 7 (13)

8 Måluppfyllelse 1. Ett socialt hållbart Falköping Mål Indikator Uppföljning Alla barn och elever är trygga och tror på sin egen förmåga Andel elever i grundskolans år 5 och år 8 som upplever trygghet Andel elever i grundskolans år 5 och år 8 som upplever att de har inflytande över sina egna möjligheter till utveckling och lärande Andel elever i gymnasieskolans år 2 som upplever trygghet Andel elever i gymnasieskolans år 2 som upplever att de har inflytande över sina egna möjligheter till utveckling och lärande Vårterminen Vårterminen Vårterminen Vårterminen 2. Ett näringsliv som utvecklas Genom en hög måluppfyllelse i punkt 1 och 4 skapas förutsättningar för ett näringsliv som utvecklas i Falköpings kommun. 3 Ett attraktivare Falköping En hög måluppfyllelse i punkt 1 och 4 kommer att skapa en attraktiv skola som i sin tur innebär att Falköping blir en attraktivare kommun att bo i. 4. Kvalitén inom verksamheten ska öka Mål Indikator Uppföljning Medarbetarna är kompetenta, har handlingsutrymme och inspirerar till utveckling och ökad måluppfyllelse Andel lärare i grundskolan som har legitimation Andel lärare i gymnasieskolan som har legitimation Andel årsarbetare i förskolan med pedagogisk högskoleutbildning Andel årsarbetare på fritidshemmen med pedagogisk högskoleutbildning Andel lärare i grundskolan med pedagogisk högskoleexamen Andel lärare i gymnasieskolan med Höstterminen Höstterminen Höstterminen Höstterminen Höstterminen Höstterminen 8 (13)

9 pedagogisk högskoleexamen Mål Indikator Uppföljning Alla elever når målen Meritvärdet i grundskolans år 9 Vårterminen Genomsnittlig betygspoäng på gymnasiets Vårterminen nationella program Utveckling inom ansvarsområdet Falköpings Kommun har under de senaste åren ökat sin befolkning. För att klara utmaningen med det ökade barn- och elevantalet och samtidigt behålla närhetsprincipen har nämnden sett över möjligheterna till att utöka mottagningen för förskolorna och skolorna i centralorten. Hittills har det varit problematisk och det blir svårt att lyckas utan att hitta ytterligare lokaler. Nämnden har för avsikt att se över möjligheten att bygga nya förskole- och skollokaler inom centralorten samt samordna de lokaler som idag redan finns. Det finns också ett stort behov att renovera befintliga lokaler som idag har anmärkningar men även som riskerar att få anmärkningar. Det blir allt svårare att fylla behovet av utbildad pedagogisk personal inom alla verksamheter, från förskola till gymnasieskola. Därför har förvaltningen tagit fram en långsiktig rekryteringsstrategi som ska säkerställa att ett tydligt arbete genomförs för att så långt som möjligt få kompetent personal till verksamheterna. Bland annat ses möjligheterna över för att genom egen kraft utbilda och påskynda processen med att kunna anställa fler speciallärare, vilket idag är en brist. Regel- och lagförändringar Från 1 februari avvecklas vårdnadsbidraget. Volymförändringar Förskola Tabell: över volymutveckling - och utfallet Volymutveckling Antal barn inskrivna i förskola Föregående år Differens Volymberäkningen bygger på antagande att det föds 420 barn per år och att 85 % av alla barn i åldern 1-5 år finns i förskola. Fler förskoleplatser kommer att behövas under planperioden. Familjer till i snitt 30 barn erhåller vårdnadsbidrag. Regeringens beslut att avveckla vårdnadsbidraget kommer det troligen att påverka volymen i förskolan. Volymökning pga inflyttning har inte medräknats eftersom prognosen är mycket osäker främst med anledning av flyktingsituationen i Europa. 9 (13)

10 Grundskola inkl. förskoleklass och fritidshem Tabell: över volymutveckling - och utfallet Volymutveckling Antal elever i grundskola inkl. förskoleklass Föregående år Differens Antal barn på fritidshem Föregående år Differens Under planperioden stiger antal elever i grundskolan. Det beror på fler födda barn per år och inflyttning till kommunen. Siffrorna baseras på nu kända elevantal och prognosen på ytterligare volymökning med anledning av anhöriginvandring, mottagande av ensamkommande barn och asylboende i kommunen är inte inkluderad i beräkningen. Elevtalen inkluderar de elever som går på fristående grundskolan Karl-Oskar. en för fritidshemmen baseras på att 70 % av samtliga barn i förskoleklass till skolår 4 finns inskrivna i verksamheten. Antal barn på fritidshem varierar mellan åren, men märkbart i verksamheten är att barn vistas längre tid på fritids. Volymökning pga inflyttning har inte medräknats eftersom prognosen är mycket osäker främst med anledning av flyktingsituationen i Europa. Gymnasieskola Tabell: över volymutveckling - och utfallet Volymutveckling Antal elever folkbokförda i Falköping Föregående år Differens innefattar samtliga gymnasieelever folkbokförda i Falköping och inkluderar elever som läser fler än tre år och elever som läser i andra kommuner. en för - baseras på tre årskullar elever som lämnar grundskolans år 9. Det ger en bild av elevutvecklingen framåt. Det som komplicerar beräkningen av hur gymnasiets elevantal utvecklas är fritt val där elever kan välja utbildning i andra kommuner och att elever kan studera på gymnasiet i upp till fem år. Även behörigheten att söka nationellt program och mottagande av elever från andra kulturer påverkar elevantalet eftersom introduktionsprogammen ökar. Siffrorna baseras på nu kända elevantal och prognosen på ytterligare volymökning med anledning av flyktingsituationen i Europa är inte inkluderad i beräkningen. 10 (13)

11 SPC inkl särskola Tabell: över volymutveckling - och utfallet Volymutveckling Antal elever i särskola Föregående år Differens Antalet elever i särskola beräknas minska något över tidsperioden. en för planperioden är preliminär då utredning och eventuell inskrivning i särskolan är en process där många parametrar och aktörer ska samarbeta kring barnet/eleven. Musikskolan Tabell: över volymutveckling - och utfallet Volymutveckling Antal elever Antalet elever har ökar då utbudet av kurser har utökats. en framåt läggs på nuvarande nivå. Verksamhets- och ambitionsförändringar Måluppfyllelsen i Falköpings Kommun behöver öka. Fler elever ska bli behöriga till gymnasiet. Fler elever på gymnasiet ska bli behöriga till högskolan. Nämndens mål är Alla barn och elever är trygga och tror på sin egen förmåga Medarbetarna är kompetenta, har handlingsutrymme och inspirerar till utveckling och ökad måluppfyllelse Alla elever når målen För att nå dit ska alla verksamheter arbeta med de tre områdena; höga förväntningar, språkutvecklande arbetssätt och utmanande kollegialt lärande, förskola, grundskola och gymnasiet. Flera olika kompetensutvecklingsinsatser kommer genomföras inom de tre områdena. All personal kommer att se över sin metodutveckling. En överspridning mellan enheterna är avgörande i det arbetet för att nå så bra resultat som möjligt och i det arbetet är förstelärarna en viktig kompetens. Nämnden har även som ambition att fler skolor ska pröva metoden kring två-lärarskap och för det kan mer resurser komma att behövas. Den ökade integrationen ställer än högre krav, men bidrar även till en ökad mångfald och kulturkunskap. Värdegrundsarbetet får en än tydligare roll för allas lika värde. Falköpings kommun har tillsammans med Arbetsförmedlingen startat en utbildning för modersmålsstödjare och studiehandledare som med bägge de professionerna ska kunna ingå i verksamheten inom både förskola och skola. 11 (13)

12 Under de senaste åren har lärartätheten och undervisningskostnad per elev minskat i jämförelse med kommungruppen. För att kommunen ska kunna ge en god kvalitet, öka måluppfyllelsen och skapa en bra arbetsmiljö för elever och lärare behöver resurserna förstärkas om Falköping återigen ska komma i nivå med jämförelsekommunerna. Resursbehov drift och investeringar Drift Tabell: Resursförändringar förvaltningen Volymförändring (om statlig etableringsersättning upphör) Volymökning förskola och skola Verksamhets- och ambitionsförändringar Lärartätheten i grundskolan (rekrytering av ca 13 lärare läsåret 16/17) Personaltäthet i förskola (från 6,0 till 5, antal barn per årsarbetare inom 2 år) Kompetensutveckling av personal (ex svaoch speclärare samt inom modersmål) Driftskonsekvenserna två år framåt är svåra att uppskatta. Falköping är beroende av de nationella beslut som fattas och hur situationen i Europa utvecklas. Om de statliga ersättningarna upphör behöver den kommunala rambudgeten förstärkas inom nämndens område. Investeringar Inventarier Tabell: Investeringsplan inventarier xxförvaltningen Investeringsplan Barn- och utbildningsnämnden Utrustning skollokaler Utrustning ny skola centralorten Utrustning förskolelokaler Arbetsmiljöåtgärder IT inkl it-fond En rad om- och nybyggnationer är beslutade. Under planperioden kommer ett flertal byggnationer att bli klara och möbler och övriga inventarier behöver förnyas och kompletteras. Stenstorps skola beräknas vara klar i slutet av, början. Ytterligare ny- och ombyggnationer är beslutade, bl a Kinnarps förskola, Åsarps skola och förskolan Junibacken. Behov av ny skola i centralorten har avviserats och investeringsmedel behöver avsättas för att inreda skolan med möbler och övrig utrustning. 12 (13)

13 Fastigheter och anläggningar Tabell: Investeringsplan fastigheter och anläggningar xxförvaltningen Investeringsobjekt Barn- och utbildningsnämnden Stenstorps skola x x Förskolan Kinnarp x x Åsarps skola x x Ny skola i centralorten x x x Konsekvenser av skolorganisationsöversyn x x Under planperioden fortsätter satsningen på lokaler. Om- och tillbyggnad av Stenstorps skola har påbörjats. Kinnarps förskola har flyttats till moduler och ombyggnationen av ordinarie lokaler har påbörjats. Projektering av Åsarps skola pågår. Med anledning av volymökning finns behov av ny högstadieskola i centralorten. Lokalförändringar med anledning av skolorganisationsöversynen kan bli aktuell. 13 (13)

Verksamhetsplan 2013-2015. Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2013-2015. Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2013-2015 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden, december Verksamhetsplan 2013-2015 Nämndens ordförande Allan Bjärkhed 0515 88 50 72 allan.bjarkhed@falkoping.se Bitr

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämnden, december 2016 Verksamhetsplan 2017 2019 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 0515 88 50 72 ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2018-2020 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 Organisation... 4 Verksamhet 2018-2020... 5 Ekonomi... 5 Mål och indikatorer... 6 Perspektiv

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2019-2021 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 s uppdrag till verksamheten under planperioden... 4 Organisation... 5 Verksamhet 2019-2021...

Läs mer

Verksamhetsplan 2011-2014. Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2011-2014. Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan -2014 Barn- och utbildningsnämnden Bu-nämnden, december Verksamhetsplan - 2014 Nämndens ordförande Allan Bjärkhed 0515 88 50 72 allan.bjarkhed@falkoping.se Förvaltningschef Inger Janson

Läs mer

Barn- och familjenämnden

Barn- och familjenämnden Barn- och familjenämnden Ordförande: Lena Emilsson Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Förskola Grundskola Särskola Fritidshem Fritidsgårdar Individ- och familjeomsorg Övergripande

Läs mer

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2016 Verksamhetsplan 2017 2019 Nämndens ordförande Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01 hans.johansson@falkoping.se

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

Flerårsplan En plan för hållbar utveckling

Flerårsplan En plan för hållbar utveckling Flerårsplan 2016 2018 En plan för hållbar utveckling 1 Ett hållbart samhälle i en globaliserad värld Det hållbara samhället har tre dimensioner, den miljömässiga, sociala och ekonomiska. Falköpings kommun

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 1 (10) Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal på fritidshemmen för läsåret 2016/17. Statistiken om fritidshem ingår i Sveriges

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Dnr: UN2018/494 Antagen: 2019-01-31 Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden - antagen_2 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Utbildningsnämndens uppdrag och verksamhet...

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Ekonomi - resultat 2008

Ekonomi - resultat 2008 Ekonomi - resultat 2008 Utbildningsnämnden redovisar ett överskott om 6,6 Mkr vid årets slut. Det är en positiv avvikelse från budgeten med 0,5 %. Under perioden 2006-2008 har nettokostnaden för förskolan

Läs mer

Till förvaltningens uppgifter hör att bereda ärenden som ska fattas beslut om i BUN.

Till förvaltningens uppgifter hör att bereda ärenden som ska fattas beslut om i BUN. I Kristianstads kommun har Barnoch utbildningsnämnden (BUN) det samlade ansvaret för utbildning av barn, elever och studerande från förskola till vuxenutbildning. BUN fattar beslut om kommunal Skolplan.

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 BARN & UNGDOM Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplanen innehåller barn- och ungdomsnämndens strategiska mål och mål för vår verksamhet 2013. Målen är uppdelade utifrån delarna i kommunens

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2009

Barn och personal i fritidshem hösten 2009 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2009 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2009. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsnämnden Köpings kommun Dnr 2015/1087.012 Rapporten skriven av: Kristiina Pousar 2015-10-05, Lars Holmgren 2015-10-05, Sanna Hamrin 2015-10-05 Antagen av: Barn

Läs mer

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013

Återrapportering av måluppfyllelse i kommunplan och nämndplan, april 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-21 Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (9) Marika Lyman Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Klicka här för att ange text. Diarienummer 2013/BUN

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2018 2020 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergman 0515 88 50 72 Ingvor.bergman@falkoping.se

Läs mer

Plats för bild. Kalla fakta Verksamheternas förutsättningar och organisation i siffror. Framtagen av Barn- och ungdomssektorn Uppdaterad

Plats för bild. Kalla fakta Verksamheternas förutsättningar och organisation i siffror. Framtagen av Barn- och ungdomssektorn Uppdaterad Plats för bild Kalla fakta Verksamheternas förutsättningar och organisation i siffror Framtagen av Barn- och ungdomssektorn Uppdaterad 20190402 2(10) Barn/elever Barn- och elevutveckling per verksamhetsform

Läs mer

KOMMUNENS KVALITET i KORTHET

KOMMUNENS KVALITET i KORTHET KOMMUNENS KVALITET i KORTHET I Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) redovisas s kommuns resultat inom några viktiga områden som är intressanta för er invånare. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet

Läs mer

Resursfördelning Svalövs Kommun 2017

Resursfördelning Svalövs Kommun 2017 RAPPORT 1(8) Minela Smajlovic, 0418-47 53 11 minela.smajlovic@svalov.se Resursfördelning Svalövs Kommun 2017 - omsorg, förskola, fritidshem, grundskola årskurs F-6 & grundskola årskurs 7-9 Uppdragsgivare:

Läs mer

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Bästa förskola Bästa skola Utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande,

Läs mer

Sveriges bästa skolkommun 2014

Sveriges bästa skolkommun 2014 2014-08-29 Lars Ullén Utredare Yrke och villkor Bakgrunds-PM Sveriges bästa skolkommun 2014 Att satsa på skolan är en oöverträffat god investering för framtiden. Genom att utse Sveriges bästa skolkommun

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (11) Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal i fritidshemmen för läsåret 2017/18.

Läs mer

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Margareta Sundin Utredare 20141120 Sid 1 Innehåll Bakgrund... 1 Elever med annat modersmål än svenska... 1 Vad säger nationella styrdokument?...

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2010

Barn och personal i fritidshem hösten 2010 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2010 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2010. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Därutöver har kommunfullmäktige beslutat om följande specifika uppdrag för Barn- och utbildningsnämnden 2011.

Därutöver har kommunfullmäktige beslutat om följande specifika uppdrag för Barn- och utbildningsnämnden 2011. Information Datum 2011-02-17 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Stefan Bergdoff 0346-886408 stefan.bergdoff@falkenberg.se Info-ärende på BUN 2011-02-23 Internbudget 2011 Uppdrag från Kommunfullmäktige

Läs mer

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1 Utbildningsnämnd 1 Resultatbudget Resultatbudget Utfall 2014 Budget 2015 Intäkter 89,0 68,6 Personalkostnader -224,7-216,0 Övriga

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick Rev 2011-10-12 Sid 1 (6) Dnr 11BUN108 Handläggare Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick 2013-2015 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN Resursfördelningsmodell Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN2018.0892 Innehåll 1 Syfte och principer för resursfördelning... 3 2 Generell resurstilldelning... 3 2.1

Läs mer

Verksamhetsplan för Utbildningsnämnden 2015 UN-2014/8

Verksamhetsplan för Utbildningsnämnden 2015 UN-2014/8 Ordförandeförslag Diarienummer 2015-03-30 UN-2014/8 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan för Utbildningsnämnden 2015 UN-2014/8 Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att anta förslaget till verksamhetsplan

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING (9) C. 2 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Övergripande ärenden Nr Ärende : Beslut i fall som är så brådskande att nämndens beslut inte kan avvaktas :2 Beslut om kurser

Läs mer

Åldersintervall för förskolan är 1-3 år och 4-5 år. Åldersintervall för grundskolan är förskoleklass åk 3, åk 4 6 och åk 7 9.

Åldersintervall för förskolan är 1-3 år och 4-5 år. Åldersintervall för grundskolan är förskoleklass åk 3, åk 4 6 och åk 7 9. Resursfördelningsmodellens syfte är att beskriva hur ekonomiska resurser fördelas till enheterna inom förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskola. Utöver dessa verksamheter finns det ett antal anslagsfinansierade

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Bokslutsdialog Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö

Bokslutsdialog Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö Bokslutsdialog 2017-02-24 Barn- och utbildningsnämnden Organisation Barn- och utbildningsnämnden Antal årsarbetare 418 Stab Barn- och utbildning Förvaltningschef Resurscentrum Välkomsten Barnomsorg Grundskola

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10515 Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10515 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Externbudget Tkr Utfall 2012 Prognos 2013 Budget 2014 Plan 2015 Plan 2016 Intäkter 46 058 47 634 45 384 45

Läs mer

Analysgruppens sammanställning inför budgetberedningen Barn- och utbildningsnämnden

Analysgruppens sammanställning inför budgetberedningen Barn- och utbildningsnämnden Analysgruppens sammanställning inför budgetberedningen 219 Barn- och utbildningsnämnden Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden/förskola Målkriterier Inskrivna barn/årsarbetare kommunal förskola, antal

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2017-12-14 PM - KOSTNADER PEDAGOGISK VERKSAMHET 2016 Sveriges kommuner redovisar årligen sina kostnader till SCB. Det sker genom det årliga räkenskapssammandraget. Redovisningen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 C. 2 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 C. 2 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN FÖRFATTNINGSSAMLING C. 2 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Övergripande ärenden : Beslut i fall som är så brådskande att nämndens beslut inte kan avvaktas :2 Beslut om kurser och konferenser

Läs mer

Budget 2016 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2016 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2016 samt plan för ekonomin åren 2017-2018 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2014 Prognos 2015 Budget 2016 Plan 2017 Plan 2018 Intäkter 49 772 50 073 50 588 50

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) C 2.1 VIDAREDELEGATION FÖR FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID SKOLA/FÖRSKOLA Övergripande ärenden 1 1:1 Beslut i fall som är så brådskande att nämndens beslut

Läs mer

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2015 1 1. INLEDNING... 3 2 VISION... 4 3 NÄMNDSMÅL... 4 3.1 Förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, fritidshem och grundskola 4 3.2 Kostverksamhet

Läs mer

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2005

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2005 Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2005 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2006 redovisa en bedömning

Läs mer

Nya gymnasiala särskoleutbildningar:

Nya gymnasiala särskoleutbildningar: Nya gymnasiala särskoleutbildningar: 2010-09-13 Ubn 2010/110 Bakgrund: De utbildningar som i dag finns i Järfälla kommunala gymnasieskolor är det individuella programmet inom särgymnasiet, där en del elever

Läs mer

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret Halina Jankowska Tjänsteutlåtande 2011-09-05 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/52 BUN.104 Barn- och ungdomsnämnden Resultatprognos inkl. delårsrapport 2011 Förslag

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Kompetens- och arbetslivsnämndenn Kompetens- och arbetslivsnämnden, januari 2015 Verksamhetsplan 2015 2017 Nämndens ordförande Tf. Förvaltningschef Hans Johansson 070-866 01 01

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

PM - KOSTNADER PEDAGOGISK VERKSAMHET

PM - KOSTNADER PEDAGOGISK VERKSAMHET BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-09-24 PM - KOSTNADER PEDAGOGISK VERKSAMHET 2017 Sveriges kommuner redovisar årligen sina kostnader till SCB. Det sker genom det årliga räkenskapssammandraget. Uppgifterna

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2015

Elever och personal i fritidshem hösten 2015 1 (6) Elever och personal i fritidshem hösten 2015 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2015, dels

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2013 Verksamhetsplan 2014 2016 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergmann 070-648 35 77 ingvor.bergman@

Läs mer

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag Bilaga 1: Redovisning av statistik statsbidrag Utbildningsnämnden Innehåll 1 Statistik för förskola pedagogisk omsorg... 2 1.1 Personaltäthet utbildningsnivå i förskolor i Danderyd... 2 2 Statistik för

Läs mer

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Datum 2016-10-13 1(7) Handläggare Magnus Rehn Direkttelefon 0380-51 83 28 E-postadress magnus.rehn@nassjo.se Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Inledning I denna rapport

Läs mer

Resursfördelning 2019

Resursfördelning 2019 1 (7) 2019-01-29 ÄRENDE 10 BILAGA 2 DNR 2019/164 BARN OCH UTBILDNING Henric Sjöblom Skolchef Resursfördelning 2019 Medel till förskolan Sala kommun har ambitionen att på sikt sänka antalet inskrivna barn

Läs mer

NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2012-05-22 NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2013 1 1. INLEDNING 3 2. VISIONER OCH STRATEGISKA MÅL 4 3. NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN 2013 4 3.1. Mål för samtliga verksamheter 4 3.2.

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011 Handläggare Datum Åsa Ottosson -05-02 0480-45 30 32 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april Verksamhet Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt

Läs mer

1. Vad ska Alliansen göra för att minska de stora barngrupperna? 3. Vad ska alliansen göra för att lokalerna ska bli ändamålsenliga?

1. Vad ska Alliansen göra för att minska de stora barngrupperna? 3. Vad ska alliansen göra för att lokalerna ska bli ändamålsenliga? Interpellation Birgitta Johansson skriver i sin interpellation att Skolverkets statistik visar att antalet barn ökar på fritidshemmen och att personaltätheten minskar och att personalen har för låg utbildningsnivå.

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING C 2. VIDAREDELEGATION FÖR FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID SKOLA/FÖRSKOLA Övergripande ärenden : Beslut i fall som är så brådskande att nämndens beslut inte kan

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per oktober för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per oktober för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per oktober för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR JANUARI-OKTOBER perioden avvikelse Periodbudget avvikelse Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens intäkter

Läs mer

Barn-och familjenämnden

Barn-och familjenämnden Barn-och familjenämnden Ordförande: David Westlund Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Barn- och familjenämndens uppdrag är att fullgöra kommunens skyldigheter vad gäller förskola, fritidshem,

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR JANUARI-SEPTEMBER perioden avvikelse Periodbudget avvikelse Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 204-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 205 . INLEDNING... 3 2 VISION... 4 3 NÄMNDSMÅL... 4 3. FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG, FÖRSKOLEKLASS, FRITIDSHEM OCH GRUNDSKOLA... 4 3.2 KOSTVERKSAMHET...

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:4466 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2015 samt plan för ekonomin åren 2016-2017 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2013 Prognos 2014 Budget 2015 Plan 2016 Plan 2017 Intäkter 50 498 48 247 49 113 49

Läs mer

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti 2019 Förskole- och grundskolenämnden

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti 2019 Förskole- och grundskolenämnden Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti 2019 Förskole- och grundskolenämnden Nämndversion Ordförande: Hampe Klein Förvaltningschef: Kerstin Johansen Innehållsförteckning 1. Viktiga händelser januari

Läs mer

Uppdrag, nuläge och mål

Uppdrag, nuläge och mål Uppdrag, nuläge och mål Nämndens uppdrag utgör kommunens styrelse för det offentliga skolväsendet för barn och ungdom avseende förskoleklass, grundskola och grundsärskola. Vidare ansvarar man för den förskoleverksamhet

Läs mer

I Gällivare kommun finns nio fritidshem i anslutning till grundskolor med 507 2 inskrivna barn.

I Gällivare kommun finns nio fritidshem i anslutning till grundskolor med 507 2 inskrivna barn. Verksamheter Beskrivning av verksamheter för barn/elever 1-16 år Förskola Förskoleverksamheten vänder sig till barn i åldern 1-5 år och bedrivs i form av förskola och pedagogisk omsorg (1-12 år). Förskolan

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19

Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19 Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19 Diarienummer: 2019:00323 1 (16) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Utveckling av antal elever och anställda samt antal fritidshem och avdelningar... 4

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola 6N 1 Skolinspektionen Dnr 43-2017:4467 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

SKOLLAGEN. Halmstad November -14 Lars Werner

SKOLLAGEN. Halmstad November -14 Lars Werner SKOLLAGEN Halmstad November -14 Lars Werner UPPLÄGG Skollagstiftningens uppbyggnad Syftet De olika verksamheterna Särskilda frågor SKOLLAGSTIFTNINGEN Skollagen Skolförordningen, gymnasieförordningen och

Läs mer

Fakta om Friskolor. - mars 2014. (Preliminär version)

Fakta om Friskolor. - mars 2014. (Preliminär version) Fakta om Friskolor - mars 2014 (Preliminär version) Hur ser friskolesektorn ut egentligen? Som förbund för Sveriges fristående förskolor och skolor får vi ofta frågor om hur vår bransch ser ut. Vilka

Läs mer

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004

En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004 1 (19) En bedömning av kostnaderna för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning, budgetåret 2004 Skolverket skall enligt regleringsbrevet för budgetåret 2005 redovisa en bedömning

Läs mer

Budget och verksamhetsplan 2015 2017

Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Verksamhetsområde Bildning 2015-01-20 Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Verksamhetsområde Bildning Innehållsförteckning Organisation Verksamhetsmål och aktiviteter

Läs mer

PM - Elever och personal i grundskolan. Läsåret 2018/2019

PM - Elever och personal i grundskolan. Läsåret 2018/2019 PM - Elever och personal i grundskolan Läsåret 2018/2019 Sammanfattning Den 31 december 2018 var målgruppen barn och unga 6 15 år 3 215 individer. Enligt kommunens befolkningsprognos (SWECO: 2018 2028)

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Utbildningsnämnden. Framtagen av: Olle Isaksson Antagen av Utbildningsnämnden: Diarienummer: 2016/UN449

VERKSAMHETSPLAN 2017 Utbildningsnämnden. Framtagen av: Olle Isaksson Antagen av Utbildningsnämnden: Diarienummer: 2016/UN449 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Utbildningsnämnden Framtagen av: Olle Isaksson Antagen av Utbildningsnämnden: 2017-03-09 Diarienummer: 2016/UN449 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Grundskola, förskoleklass och fritidshem

Grundskola, förskoleklass och fritidshem Grundskola, förskoleklass och fritidshem Nyckeltalen som används är hämtade ur databasen Kolada och är utifrån deras försök att bedöma effektiviteten i framför allt grundskolan. Nyckaltalen hämtas och

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Lomma kommun Barn och utbildningsnämnden 2016 NÄMNDSPLAN

Lomma kommun Barn och utbildningsnämnden 2016 NÄMNDSPLAN Barn och utbildningsnämnden 2016 NÄMNDSPLAN NÄMNDSPLAN Barn och utbildningsnämnden Lomma kommun 2016 1. INLEDNING Nämndsplanen uttrycker den politiska viljan för nämndens verksamheter. Nämndsplanen avser

Läs mer

Indikatorer barn- och ungdomsnämnden

Indikatorer barn- och ungdomsnämnden Indikatorer barn- och ungdomsnämnden Förskola Indikator Målvärde Uppnått värde 2017 Uppnått värde 31 december 2018 1 Maximalt 2 Maximalt Andel legitimerade förskollärare i förskolan Andel inskrivna barn

Läs mer

PM Elever och personal i gymnasieskolan. Läsåret 2018/2019

PM Elever och personal i gymnasieskolan. Läsåret 2018/2019 PM Elever och personal i gymnasieskolan Läsåret 2018/2019 Sammanfattning Enligt kommunens befolkningsprognos (SWECO: 2018 2028) kommer antalet ungdomar i åldern 16 18 år att ha ökat med ett par hundra

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola tiu) Dnr 43-2016:10733 Falköpings kommun kommunen@falkoping,se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falköpings kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2016:10733 2 (5) s beslut

Läs mer

Resursfördelning 2018

Resursfördelning 2018 1 (7) 2018-01-17 BARN OCH UTBILDNING JuneAnn Wincent Skolchef SKRIVELSE Resursfördelning 2018 Medel till förskolan Sala kommun har ambitionen att på sikt sänka antalet inskrivna barn i varje förskolegrupp.

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem %AoF Dnr 43-2017:5417 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för fritidshem efter tillsyn i Sotenäs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(5) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Barn och elevpeng 2015

Barn och elevpeng 2015 Skolförvaltningen Barn och elevpeng 2015 Under 2011 infördes ett nytt resursfördelningssystem, en så kallad barn- och elevpeng. Enheterna har under åren anpassat sig till den nya fördelningen och budgeterna

Läs mer

Riktlinjer KL 6 kap 36. Ordförande/1:e. TF 2 kap 14, OSL 10 kap 4 1 st 10 kap 14 1 st, 10 kap 13 1 st, 12 kap 2 2 st

Riktlinjer KL 6 kap 36. Ordförande/1:e. TF 2 kap 14, OSL 10 kap 4 1 st 10 kap 14 1 st, 10 kap 13 1 st, 12 kap 2 2 st Övergripande ärenden 1 1:1 Beslut i fall som är så brådskande att nämndens beslut inte kan avvaktas. 1:2 Beslut om kurser och konferenser för nämndsledamöter 1:3 Beslut om kurser och konferenser för ordföranden

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12 Enheten för utbildningsstatistik Dnr (71-2012-33) Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12 I denna promemoria beskrivs s statistik om pedagogisk personal läsåret 2011/12. Skolformer

Läs mer