Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler och framåt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler och framåt"

Transkript

1 Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler och framåt Lokalplanering skola/förskola

2 Surte Förskola I Surte ökar antalet barn i åldern 1-5 år med 66 barn under perioden Det finns idag två förskolor där den totala kapaciteten för antalet barn ligger mellan barn förskola. En tillfällig förskola skall etableras med en kapacitet för cirka 70 barn. Dessa platser bör räcka för perioden. Enligt befolkningsprognosen så kommer Surteskolan under perioden ha ett ökat elevunderlag på 60 barn. Ny paviljong innehållande två extra klassrum har tillkommit. Vid ett ökat behov finns möjligheten att bygga på ytterligare en våning på befintlig paviljong Bedömningen är att Surteskolan klarar sig fram till 2020 i befintliga lokaler.

3 Bohus Förskola I Bohus visar prognosen en ökning med drygt 40 barn under perioden. Det finns idag två kommunala förskolor i Bohus varav en är av mer tillfällig karaktär. Total kapacitet för de kommunala förskolorna är mellan barn. Utöver detta finns en fristående enhet med cirka 30 barn. Dessa platser bör räcka under perioden. Bohusskolans elevunderlag förväntas öka med 62 barn under perioden. Bohusskolan har utökats med paviljonger innehållande fyra klassrum. Det behöver snarast arbetas fram förslag på hur det framtida lokalbehovet ska lösas med hänsyn till elevunderlaget och lokalernas nuvarande utformning. Bedömningen är att Bohusskolan klarar sig fram till 2020 i befintliga lokaler. På sikt behövs en ny permanent lösning för att ersätta Byvägens förskola vars livslängd begränsas av ett tillfälligt bygglov, som går ut 2021.

4 Nödinge Förskola. Barnantalet i Nödinge minskar enligt prognosen med 35 barn. Det finns fyra permanenta förskolor samt en paviljonglösning. I Nödinge finns också familjedaghem med 7 barn. Total kapacitet för de kommunala förskolorna är mellan barn. I Nödinge finns tre skolor elevunderlaget ökar under perioden med 183 barn. Da Vinciskolan kommer att behöva ytterligare två klassrum/hemvister inför höstterminen Den fördjupade översiktsplanen för Nödinge håller på att tas fram där målet är en fördubblad befolkning fram till Det behövs ytterligare två stycken F-3 skolor. Utöver detta finns en fristående enhet med cirka 20 barn. Antalet förskoleplatser är under perioden tillräckligt för Nödinges behov. Tillfälliga paviljonger bör på sikt ersättas av permanenta lösningar.

5 Nol/Alafors Förskola Under perioden ökar antalet barn med drygt 50 st där merparten av ökningen sker i Nol. I Nol/Alafors finns idag fem befintliga förskolor. Total kapacitet för de kommunala förskolorna är mellan barn. Det finns också familjedaghem med 14 barn. Det finns dessutom två stycken fristående förskolor med cirka 60 barn. Situationen i Nol är ytterst ansträngd och antalet platser räcker inte till. Ny förskola på 8 avdelningar ersätter Nolhagens förskola. Detta innebär en utökning med 5 avdelningar. I detta område finns två skolor F- 6 samt Ahlafors fria skola, F-9. Enligt prognosen förväntas Nolskolan öka med 58 elever och Himlaskolan med dryga 10 elever. Nolskolan har en paviljong med ett klassrum. I sektorns långsiktiga ersätts Himlaskolan och Nolskolan med en stor F-6 enhet. Förskoleplatserna är tillräckliga under denna period.

6 Älvängen Förskola. Älvängen kommer enligt prognosen att öka med drygt 235 barn under perioden. I dag finns det fem förskolor. Total kapacitet för de kommunala förskolorna är mellan barn I Älvängen finns två skolor en F-6 och en 7-9. Elevantalet ökar med 126 barn under perioden. Älvängen kommer inom kort att behöva utöka med en F-3 skola. Det finns också familjedaghem med cirka 20 barn. Uppskattningsvis behövs ytterligare cirka platser cirka 6-8 avdelningar under perioden utifrån nuvarande lokalbestånd.

7 Skepplanda Förskola Skepplandas förändring under perioden visar på en minskning med 4 barn. Det finns idag tre förskolor i Skepplanda. Total kapacitet för de kommunala förskolorna är cirka 150 barn. Skepplanda finns två skolor en F-3 och en 4-6. Enligt periodens prognos ökar elevunderlaget med 42 elever. Sammanslagning av skolorna till en F-6 enhet. Det finns också ett familjedaghem med cirka 35 barn. Befintliga förskolor kan inte täcka behovet av förskoleplatser vilket innebär att föräldrarna erbjuds plats på andra orter i kommunen. Hålanda har en fristående förskola med cirka 20 barn.

8 Alvhem Förskola Enligt prognosen ökar antalet barn med 13 st (inklusive Kattleberg). Alvhems förskola är idag en liten enhet med två avdelningar och en kapacitet på cirka 40 barn. Antalet platser räcker under perioden.

9 Grundsärskola Grundsärskolan bedrivs från och med höstterminen helt åldersadekvat då lokaler finns på Kronaskolan i Älvängen för årskurs F-6. Årskurs 7-9 kommer liksom tidigare att finnas på Aroseniusskolan. Bedömningen är att lokalerna är tillräckliga under perioden.

10 Gymnasieskola Verksamheten kan idag hantera ett elevunderlag på 120 elever vilket innebär att lokalerna är tillräckliga på kort sikt.

11 Vuxenutbildning Antalet elever inom den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå minskar något under 2016 och kommer att ligga på ungefär samma nivå den närmsta tiden. Om en fördubbling sker inom SFI bör man klara det inom den befintliga verksamheten genom att schemalägga grupper på förmiddag och eftermiddag. Komvux bör bedriva sin verksamhet i Nödinge för att ha närhet till Arbetsförmedling och AME.

12 Samlade behov i förskola och skola Förskola Surte: En plan för en ny permanent förskola 6-8 avdelningar som på sikt skall ersätta Glasblåsarens förskola som är en tillfällig byggnad med 4 avdelningar. Den nya förskolan bör vara färdigställd mellan Surte: Det behöver göras en utredning för att säkerställa en permanent lösning för lokalbehovet på Surteskolan. Det är önskvärt att utredningen är klar under våren 2017 för att kunna ha med behovet i arbetet med lokalresursplanen för Bohus: En plan för en ny permanent förskola med 6-8 avdelningar som på sikt skall ersätta Byvägens förskola med 3 avdelningar. Den nya förskolan bör vara färdigställd senast 2026, det tillfälliga bygglovet går ut 2021 men kan förlängas. Nödinge: En plan för utökning av permanenta förskoleplatser som på sikt skall ersätta tillfälliga byggnader såsom Nygårdens förskola med 4 avdelningar och Storgårdens extra paviljonger med 2 avdelningar. Tidplan är beroende av hur arbetet med den fördjupade översiktsplanen i Nödinge fortskrider. Älvängen: Behov av cirka nya platser cirka 6 avdelningar under perioden utifrån nuvarande lokalbestånd. Skepplanda: Behov av platser cirka 2 avdelningar utifrån nuvarande lokalbestånd. Behovet är akut och hanteras i dagsläget med att erbjuda placering på annan ort. Bohus: Utbildningsnämnden har under 2015 begärt att sektor samhällsbyggnad ansvarar för en förstudie där de fristående byggnaderna på Bohusskolan ska ersättas med en ny byggnad anpassad efter verksamhetens behov vilket inte har blivit utfört. Det är önskvärt att utredningen är klar under våren 2017 för att kunna ha med behovet i arbetet med lokalresursplanen för Nödinge: Två stycken nya F-3 skolor inklusive förskola. Första på Norra Kilandavägen bör vara färdigställd senast till höstterminen Andra skolan bör vara färdigställd Nol/Alafors: En ny F-6 skola färdigställd senast Älvängen: En ny F-3 skola inklusive förskola färdigställd Skepplanda: Genomföra beställd förstudie omgående i syfte att effektivisera skolans och förskolans organisation.

Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden och framåt

Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden och framåt Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden 2017 2020 och framåt Datum 2016-10-25 1 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning 2 1 Allmänna utgångspunkter 3 1.1 Mål och inriktning... 3 2 Befolkningsutveckling

Läs mer

Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden

Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden 2019 2028 Datum 2017-10-25 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 1 Allmänna utgångspunkter 3 1.1 Mål och inriktning... 3 2 Befolkningsutveckling 4 3

Läs mer

LOKALRESURSPLAN. Förslag FÖR ALE KOMMUN. År

LOKALRESURSPLAN. Förslag FÖR ALE KOMMUN. År LOKALRESURSPLAN FÖR ALE KOMMUN Förslag 2018-02-12 År 2019-2028 1 Innehållsförteckning Lokalresursplan för Ale kommun... 1 1 Lokalresursplan för Ale kommun... 4 1.1 Vision... 4 Social hållbarhet... 4 Ekologisk

Läs mer

LOKALRESURSPLAN FÖR ALE KOMMUN. År Antagen av Kommunfullmäktige

LOKALRESURSPLAN FÖR ALE KOMMUN. År Antagen av Kommunfullmäktige LOKALRESURSPLAN FÖR ALE KOMMUN År 2018-2027 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-01-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lokalresursplan för Ale kommun... 1 1 Lokalresursplan för Alekommun... 5 1.1 Vision... 5 1.2 Inledning...

Läs mer

Lokalresursplan för Ale kommun År

Lokalresursplan för Ale kommun År Lokalresursplan för Ale kommun År 2016-2026 Förslag 2016-03-08 1 Innehåll Lokalresursplan för Ale kommun... 1 Lokalresursplan för Ale kommun... 4 Inledning... 4 Vision... 4 Kostnader och ytor... 4 Befolkningsprognoser...

Läs mer

MOBILA PAVILJONGER. Flyttbara paviljonger till förskola. Sektor kommunstyrelse

MOBILA PAVILJONGER. Flyttbara paviljonger till förskola. Sektor kommunstyrelse MOBILA PAVILJONGER Flyttbara paviljonger till förskola Sektor kommunstyrelsen har på uppdrag av utbildningsnämnden utrett förutsättningar för att ha flyttbara paviljonger för 2-5 förskoleavdelningar. Paviljongerna

Läs mer

Nya bostäder för Alebor

Nya bostäder för Alebor Nya bostäder för Alebor Politiska utgångspunkter God integration i samhället Bygga både för nyanlända och för personer i Alebyggens kö De flesta orter i Ale Så små enheter som möjligt Nuläge Lagstiftning

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.156 Datum: 2018-05-08 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Ny förskola Älvängen - genomförande

Läs mer

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun Sidan 1 av 7 Södra kommundelen Vinstorp Utbyggnadsprogram/tidplan/kommmentar/förslag Vinstorpskolan kommer inte att behövas för skoländamål när Karstorpskolan är helt utbyggd, och kan därför komma att

Läs mer

ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG

ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG 1 ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG Barn och Utbildningsnämnden fastställde 20110413 direktiv avseende översyn av lokalnyttjande i förskolor och

Läs mer

Anteckningar från möte om framtida skollokaler i Sätra

Anteckningar från möte om framtida skollokaler i Sätra Anteckningar från möte om framtida skollokaler i Sätra 5 maj 2015 i samlingssalen på Lilla Sätraskolan Bakgrund och syfte Skolrådet på Ulvsäterskolan och föräldraråden på Lilla Sätraskolan och Stora Sätraskolan

Läs mer

Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017

Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017 Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017 Ale Sammanfattande resultat Offentliga och fristående förskolor, barn födda tidigare än 1 juli 2015 Om undersökningen För andra året i rad görs en

Läs mer

Planerad bostadsbyggnation Ale kommun 2015-2019. Underlagsmaterial till befolkningsprognos

Planerad bostadsbyggnation Ale kommun 2015-2019. Underlagsmaterial till befolkningsprognos Planerad bostadsbyggnation Ale kommun 2015-2019 Underlagsmaterial till befolkningsprognos Upplysningar Omslagsbild: Bostäder vid Backa Säteri 2014, Ale kommun Bilderna är i huvudsak tagna av: Ale kommun

Läs mer

Regiongemensam enkät i förskola/pedagogisk omsorg 2018

Regiongemensam enkät i förskola/pedagogisk omsorg 2018 Regiongemensam enkät i förskola/pedagogisk omsorg 2018 Ale Offentliga och fristående förskolor, barn födda tidigare än 1 juli 2016 Om undersökningen För tredje året i rad görs en regiongemensam enkät i

Läs mer

Befolkningsprognos ALE KOMMUN Mark- och exploateringsavdelningen April 2013

Befolkningsprognos ALE KOMMUN Mark- och exploateringsavdelningen April 2013 27 842 28 009 28 337 28 638 29 044 29 529 Befolkningsprognos ALE KOMMUN 2013-2017 30 000 29 500 29 000 28 500 28 000 27 500 27 000 26 500 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Mark- och exploateringsavdelningen

Läs mer

VASA REAL. Informationsmöte

VASA REAL. Informationsmöte VASA REAL Informationsmöte 2017-04-18 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Norrmalm (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer generellt

Läs mer

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/162-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

Prognos för barnomsorg

Prognos för barnomsorg Tyresö kommun Datum Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (7) Ulrica Andersson, verksamhetsstrateg 08 5782 90 59 Prognos för barnomsorg Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår: -

Läs mer

Befolkningsprognos Bas 2 %

Befolkningsprognos Bas 2 % 28 862 29 456 30 034 30 586 31 177 31 637 Antal invånare Befolkningsprognos Bas 2 % ALE KOMMUN 2016 2020 32 000 31 500 31 000 30 500 30 000 29 500 29 000 28 500 28 000 27 500 27 000 2015 2016 2017 2018

Läs mer

Lokalförsörjningsplan Ale kommun

Lokalförsörjningsplan Ale kommun Lokalförsörjningsplan 2020-2029 Ale kommun Antagen av KF 2019-xx-xx KF xx Dnr KS 2019.xxx Medverkande Lokalförsörjningsplan 2020 2029 Ale kommun har tagits fram av beredningsgrupp lokaler. Arbetet har

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola Tjänsteutlåtande Välfärdscontroller 2016-02-08 Henrik Malmström 08-590 975 19 Dnr: henrik.malmstrom@upplandsvasby.se UBN/2016:41 20922 Utbildningsnämnden Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov

Läs mer

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) 2014-02-08 UN-2013/341 Utbildningsnämnden Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Barn- och utbildningsnämndens lokalbehovsplan Södra kommundelen Vinstorp Avveckling av Vinstorpskolan, när utbyggnaden av skollokaler i södra kommundelen är klar. Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Bohus

Ortsutvecklingsmöte i Bohus MINNESANTECKNINGAR 1(4) Ortsutvecklingsmöte: Bohus Vår 2017 Datum och tid 2016-04-06, 19:00-21:00 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Bohus servicehus, Bohus Inga-Lill Andersson, ordförande Lennart Dahl,

Läs mer

Uppföljning av lokalbehovsplan 2014

Uppföljning av lokalbehovsplan 2014 Sidan 1 av 7 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2014-11-11 Er referens: Vår referens: Direkttel: Direktfax: E-postadress: Diarienr: BUN 2014:106.214 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

Befolkningsprognos

Befolkningsprognos Befolkningsprognos 2018-2029 Med förlängningsprognos till år 2040 Sektor kommunstyrelsen Utvecklingsavdelningen 2018-03-14 Prognosunderlag i form av aktuella uppgifter om planerat bostadsbyggande har lämnats

Läs mer

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2014-05-15 Barn- och ungdomsnämnden Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden

Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2014-12-19 SID 1 (5) KS/2014:494 TJÄNSTESKRIVELSE Inriktningsbeslut för ny skola i Järvastaden Sammanfattning Den utbyggnad som sker, främst i norra Solna, medför

Läs mer

Förslag till genomförandebeslut om uppförande av kök, matsal och undervisningslokaler i Örbyskolan

Förslag till genomförandebeslut om uppförande av kök, matsal och undervisningslokaler i Örbyskolan Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-06-20 Handläggare Thomas Björk Telefon: 08-508 33 847 Till Utbildningsnämnden 2013-08-22 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Befolkningsprognos ALE KOMMUN Mark- och exploateringsavdelningen April Antal invånare År

Befolkningsprognos ALE KOMMUN Mark- och exploateringsavdelningen April Antal invånare År Befolkningsprognos ALE KOMMUN 2015 2019 31 500 31 000 30 500 30 000 Antal invånare 29 500 29 000 28 500 28 000 27 500 27 000 28 423 28 855 29 330 29 772 30 423 31 002 2014 2015 2016 År 2017 2018 2019 Mark-

Läs mer

UTREDNING OM LOKALBEHOVET FÖR FÖRSKOLOR OCH GRUND- SKOLOR I DANDERYDS KOMMUN

UTREDNING OM LOKALBEHOVET FÖR FÖRSKOLOR OCH GRUND- SKOLOR I DANDERYDS KOMMUN 1(7) UTREDNING OM LOKALBEHOVET FÖR FÖRSKOLOR OCH GRUND- SKOLOR I DANDERYDS KOMMUN ÅR 2009 2018 Innehållsförteckning: 2(7) Begrepp och definitioner... 2 Aktuell lägesbeskrivning... 4 Förskola/familjedaghem...

Läs mer

Västertorpsskolan Informationsmöte

Västertorpsskolan Informationsmöte Västertorpsskolan Informationsmöte 2017-04-03 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Västertorp (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer

Läs mer

Kulturprogram för Ale kommuns skolor våren 2017

Kulturprogram för Ale kommuns skolor våren 2017 Kulturprogram för Ale kommuns skolor våren 2017 Kalendarium VT-17 30 jan - 2 feb Åk 1. Teater: Hemulen 6 feb - 10 feb Åk 5. Författarbesök: Katarina Genar 13-14 mars Åk 3. Dans: Birollen och musikanten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2019-05-29 1 (31) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2019 2040 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Nol

Ortsutvecklingsmöte i Nol MINNESANTECKNINGAR 1(9) Höst 2014 Datum och tid 2014-10-15, 19:00-21:30 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Antal övriga mötesdeltagare Folkets hus, Nol Rose-Marie Fihn, ordförande Monica Samuelsson,

Läs mer

Inledande presentation: Ordförande Börje Ohlsson hälsade välkommen och presenterade presidiet och inbjudna gäster.

Inledande presentation: Ordförande Börje Ohlsson hälsade välkommen och presenterade presidiet och inbjudna gäster. MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum och tid 2014-10-09, 19:00-21:00 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna gäster Surte församlingshem, Surte. Börje Ohlsson, ordförande Stina-Kajsa Melin, 1:e vice ordförande.

Läs mer

Paviljongetablering med anledning av prognos för asylsökande

Paviljongetablering med anledning av prognos för asylsökande Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning, lokalenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-12-21 Handläggare Thomas Eriksson Telefon: 08-508 337 19 Till Utbildningsnämnden 2016-01-14

Läs mer

Sturebyskolan. Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad.

Sturebyskolan. Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad. Sturebyskolan Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad. Ersätta befintlig tillfällig Paviljong Vitan med permanent byggnad. Att bygga nytt kostar pengar och tar tid det kan vi alla vara

Läs mer

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan

Omorganisation av Skallbergsskolan, Apalbyskolan och Önstaskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-11-13 Sida 1 (1) Diarienr GSN 2018/02536-1.3.4 Barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Zangelin Epost: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Verksamhetschef Grundskolenämnden

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret. Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019. Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98

Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret. Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019. Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98 Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019 Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Områdets avgränsning

Läs mer

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Bilaga 5.4 Avdelningen för ekonomi och Sida 1 (5) styrning 2016-03-14 Lokalförsörjningsplan 2017-2019 Bilaga 5.4 Teknisk beskrivning av befolknings- och elevantalsprognos Behovsanalysen grundar sig på

Läs mer

Ale kommun. Slutrapport Kostutredning 2017

Ale kommun. Slutrapport Kostutredning 2017 Ale kommun Slutrapport Kostutredning 2017 0 SLUTRAPPORT Projektnamn Kostutredning 2017 Version Datum Författare Version Ändringsbeskrivning 30/6-2017 Sofie Axelsson 1 16/10-2017 Björn Järbur 2 Fastställd

Läs mer

Resursfördelning Ale

Resursfördelning Ale Resursfördelning Ale Utbildningsnämnden Stabsfunktionen Utveckling / Elevhälsa Förskola Grundskola Gymnasiet Komvux Teknik och Service Utbildningsnämndens budgetram: 657 627 tkr Taxor 2014 i KF (28 oktober)

Läs mer

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (45) 2017-06-19 Kf Ks 208 7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/217-290 Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar i skrivelse 24

Läs mer

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID s. 1 (6) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2018-03-14 Vår referens: Staffan Friberg Direkttel: 040-641 13 07 E-post: Staffan.Friberg@lomma.se Diarienr: BUN/2018:46 Er referens: Lokalbehovsplan

Läs mer

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr

Upphandlingsdokument. Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale. Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20. D.nr Upphandlingsdokument Trafik 2019 Kungsbacka Tätort Kungsbacka Landsbygd Ale Bilaga B3.1 Linjebeskrivning TÅ 20 D.nr 1-1550-17 Innehåll Linjebeskrivning TÅ 20 Ale 4 1.1 Generellt om linjebeskrivningar 4

Läs mer

Barnomsorgsplan för år

Barnomsorgsplan för år ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID SID 1 (9) 2010-04-29 Handläggare: Sophie Dahlberg telefon 08-508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Barnomsorgsplan för år 2010-2013

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-11-14 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08 50833426 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Genomförandebeslut

Läs mer

Svar på medborgarfrågor om planerad förskolan på Lotsoch Galärvägen i Boo och fortsatt byggnation

Svar på medborgarfrågor om planerad förskolan på Lotsoch Galärvägen i Boo och fortsatt byggnation 2014-09-25 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/269-224 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Svar på medborgarfrågor om planerad förskolan på Lotsoch Galärvägen i Boo och fortsatt byggnation Förslag till

Läs mer

Bilaga 1: Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan

Bilaga 1: Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan Bilaga 1: Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun 2019-2029 - Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden Kvartalsrapport mars och prognos 1 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Prognos med ekonomiskt utfall för

Läs mer

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort 2018-05-31 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorisk förskola i Bollebygds centralort Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger

Läs mer

Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan

Behovsanalys av verksamhetslokaler för förskola och grundskola Danderyds kommun Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan Behovsanalys av verksamhetslokaler för och grundskola Danderyds kommun 2017-26 - Underlag till strategisk lokalförsörjningsplan Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av analysen... 3

Läs mer

Avtal med Stadsfastigheter om förstudie för ny byggnad på Södervärn.

Avtal med Stadsfastigheter om förstudie för ny byggnad på Södervärn. Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-08-05 Vår referens Bo Ingvarsson Enhetschef Bo.Ingvarsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Avtal med Stadsfastigheter om förstudie för ny

Läs mer

Uppföljning av resursfördelningsmodellen i Ale grundskolor

Uppföljning av resursfördelningsmodellen i Ale grundskolor Uppföljning av resursfördelningsmodellen i Ale grundskolor Februari 2019 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Modellens utformning... 3 Bakgrund... 4 Processen... 4 Metod & material... 4 Metodologiska

Läs mer

Ekonomi - resultat 2008

Ekonomi - resultat 2008 Ekonomi - resultat 2008 Utbildningsnämnden redovisar ett överskott om 6,6 Mkr vid årets slut. Det är en positiv avvikelse från budgeten med 0,5 %. Under perioden 2006-2008 har nettokostnaden för förskolan

Läs mer

Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever

Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever Örgryte-Härlanda Göteborg 2017-03-10 Handlingsplan för att säkra skolplatser för stadsdelens barn och elever Innehåll Inledning och syfte... 3 Strategier... 3 Skolans styrning... 3 Bakgrund och nuläge...

Läs mer

Bokslutsdialog Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö

Bokslutsdialog Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö Bokslutsdialog 2017-02-24 Barn- och utbildningsnämnden Organisation Barn- och utbildningsnämnden Antal årsarbetare 418 Stab Barn- och utbildning Förvaltningschef Resurscentrum Välkomsten Barnomsorg Grundskola

Läs mer

DELÅ RSRÅPPORT Skolnä mnden Bärn och utbildning

DELÅ RSRÅPPORT Skolnä mnden Bärn och utbildning DELÅ RSRÅPPORT -08-31 Skolnä mnden Bärn och utbildning 3 (8) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN/KONTORET... 4 Perioden som gått... 4 Ekonomi... 4 Målavstämning... 6 Framtiden... 7 3 (8) 4 (8) SKOLNÄMNDEN/KONTORET Perioden

Läs mer

PROTOKOLL. Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum: Plats och tid Sal 105 i Ale kulturrum, kl

PROTOKOLL. Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum: Plats och tid Sal 105 i Ale kulturrum, kl 1(18) Plats och tid Sal 105 i Ale kulturrum, kl 8.00 14.50 ande och tjänstgörande ersättare Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Utses att justera Elena Fridfelt (C), ordförande Peter Kornesjö (M)

Läs mer

Sammanträde. Föredragningslista KALLELSE

Sammanträde. Föredragningslista KALLELSE KALLELSE Datum Sida -11-05 1 Sammanträde Nämnd: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Tisdagen den 20 november kl. 17:00 Plats: Vänstra kammaren, Habo kommunhus Justerare: Mats Lindén Föredragningslista Ärende/Föredragande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-30 35 UTN 24/17 Yttrande över ansökan om godkännande som huvudman för utökning av befintlig fristående gymnasieskola vid Yrkesgymnasiet,

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnd Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny

Läs mer

SAMMANTRÄDESHANDLINGAR TILL VALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESHANDLINGAR TILL VALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESHANDLINGAR TILL VALNÄMNDEN 2017-09-07 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(1) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: VN.2017.2 Datum: 2017-09-04 Kommunsekreterare Torbjörn Hall E-post: torbjorn.hall@ale.se Valnämnden

Läs mer

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/

Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/ Anders Anagrius Integrationschef 08 560 391 92 anders.anagrius@ekero.se Organisationsförändring och utbyggnad av skolor i centrala Ekerö Dnr BUN15/154-611 Inledning Kommunfullmäktige beslutade 2013-10-24

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-30 37 UTN 33/17 Yttrande över ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola vid Göteborgs fria

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

PROTOKOLL 1(25) Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum: 2013-10-23. Plats och tid Ale gymnasium i sal 209, kl 10:00-15:40 Ajournering kl 14:00-14:20

PROTOKOLL 1(25) Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum: 2013-10-23. Plats och tid Ale gymnasium i sal 209, kl 10:00-15:40 Ajournering kl 14:00-14:20 PROTOKOLL 1(25) Plats och tid Ale gymnasium i sal 209, kl 10:00-15:40 Ajournering kl 14:00-14:20 ande och tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Elena Fridfelt

Läs mer

Behovsprognos för förskole- och skolplatser

Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2014-04-23 1 (30) Rapport Utbildningsnämnden Behovsprognos för förskole- och skolplatser 2014-2030 Sammanfattning och slutsatser Förskola Behovet av förskoleplatser fortsätter att öka men varierar mellan

Läs mer

Välkommen till informationsmöte 27 januari Långsiktigt hållbar lokal- och resursplanering för Botsmark, Bullmark och Bodbyn

Välkommen till informationsmöte 27 januari Långsiktigt hållbar lokal- och resursplanering för Botsmark, Bullmark och Bodbyn Välkommen till informationsmöte 27 januari 2016 Långsiktigt hållbar lokal- och resursplanering för Botsmark, Bullmark och Bodbyn Uppdraget För- och grundskolenämnden har beslutat: Att ge i uppdrag till

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan.

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan. Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-04-15 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-05-19 Inriktningsbeslut

Läs mer

Genomförandeförslag om tillbyggnad av Långbrodalsskolan

Genomförandeförslag om tillbyggnad av Långbrodalsskolan Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-05-09 Handläggare Leif G. Hellén Telefon: 08-508 33 757 Till Utbildningsnämnden 2014-06-12 Genomförandeförslag om tillbyggnad

Läs mer

Ale Fritids taxor och avgifter för lokalhyror m m

Ale Fritids taxor och avgifter för lokalhyror m m Sektor kommunstyrelsen Administrativa avdelningen 217-1-24 M Edvardsson TAXOR OCH AVGIFTER Ale Fritids taxor och avgifter för lokalhyror m m Taxenivåer Taxa = Bidragsberättigad verksamhet för åldrarna

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.98 Datum: 2018-03-01 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Genomförande av ombyggnad av

Läs mer

Skolverket Dokumentdatum: Dnr: 2019:990 1 (13)

Skolverket Dokumentdatum: Dnr: 2019:990 1 (13) 1 (13) s bedömning av de preliminära erna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet samt skola och vuxenutbildning budgetåret 2018 Denna rapport redovisar en bedömning och analys av följande

Läs mer

Uppföljning volymprognos 2011

Uppföljning volymprognos 2011 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-03-14 Barn- och utbildningsförvaltningen 14 bilaga 1 Dnr 2011/BUN 0040-010 Barn- och utbildningsförvaltningen Uppföljning volymprognos 2011 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Redovisning av delegeringsbeslut

Redovisning av delegeringsbeslut Redovisning av delegeringsbeslut Allmänna ärenden 1. Administrativa chefens beslut om yttrande avseende antagning i allmänna hemvärnet CL87, 2016-01-08. 2. Administrativa chefens beslut om yttrande avseende

Läs mer

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Josefin Johansson Telefon: 076-1233601 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Genomförandebeslut

Läs mer

Mikael Hahn (S), ordförande. Monica Samuelsson (KD) Rune Solid (L) tjänstgörande ersättare. Veronica Larsdotter Ek (S) tjänstgörande ersättare

Mikael Hahn (S), ordförande. Monica Samuelsson (KD) Rune Solid (L) tjänstgörande ersättare. Veronica Larsdotter Ek (S) tjänstgörande ersättare 2018-06-05 1 (15) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda, tisdagen den 5 juni 2018 klockan 13.30 15.56 Beslutande Mikael Hahn (S), ordförande Agneta Lindberg (S) Mikael Engström (S) Patrik Karlsson (VF) Malin

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) 2020 med plan 2021-2022 Inledning Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter som huvudman inom skolväsendet. Drift, ledning och styrning av förskola, förskoleklass,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-03-30 32 UTN 21/17 Yttrande över ansökan om godkännande som huvudman för utökning av befintlig fristående gymnasieskola vid Ingrid Segerstedts gymnasium, dnr

Läs mer

Befolkningsprognos Ale kommun

Befolkningsprognos Ale kommun Befolkningsprognos 2019 2030 Ale kommun Sektor kommunstyrelsen Utvecklingsavdelningen 2019-04-08 Innehåll Sammanfattning av befolkningsprognosen 3 Tidigare prognos... 4 Bostadsbyggnation... 5 Prognosantaganden...

Läs mer

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2017

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2017 1 (17) Skolverkets bedömning av erna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2017 Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon:

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott Mattias Dejke (L) (ordförande), Gustav Elfström (S)

Barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott Mattias Dejke (L) (ordförande), Gustav Elfström (S) 1 (1) Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00 ande närvarande Mattias Dejke (L) (ordförande), Gustav Elfström (S) Övriga närvarande Eva Lundebring (Sakkunnig förskola), Hanna Karlsson (Utvecklingsledare

Läs mer

Yttrande över ansökan till Skolinspektionen om godkännande av fristående huvudman

Yttrande över ansökan till Skolinspektionen om godkännande av fristående huvudman 2015-03-05 Handläggare Ewa Norrström Avdelning styrning och kvalitet 15UTN/155:1 Skolinspektionens dnr31-2015:818 Skolinspektionen Registrator Box 23 069 104 35 Stockholm Yttrande över ansökan till Skolinspektionen

Läs mer

Uppdatering av långsiktig plan för utbyggnad av förskolan samt redovisning av uppdrag till KFAB att utöka förskoleplatser 2018

Uppdatering av långsiktig plan för utbyggnad av förskolan samt redovisning av uppdrag till KFAB att utöka förskoleplatser 2018 Bildningsnämndens handling 4-2017 Uppdatering av långsiktig plan för utbyggnad av förskolan samt redovisning av uppdrag till KFAB att utöka förskoleplatser 2018 Bildningsförvaltningen/kommunledningsförvaltningen/KFAB

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsnämnden Köpings kommun Dnr 2015/1087.012 Rapporten skriven av: Kristiina Pousar 2015-10-05, Lars Holmgren 2015-10-05, Sanna Hamrin 2015-10-05 Antagen av: Barn

Läs mer

Inhyrningsmedgivande för paviljongetablering intill Värmdö gymnasium för Årstaskolan

Inhyrningsmedgivande för paviljongetablering intill Värmdö gymnasium för Årstaskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-11-02 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 Inhyrningsmedgivande

Läs mer

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande.

Föredragande borgarrådet Mirja Särkiniemi anför följande. PM 2005 RIV (Dnr 322-474/2005) Förändrade upptagningsområden för Hägerstenshamnens skola, Aspuddens skola och Mälarhöjdens skola Hemställan från stadsdelsnämnderna i Hägersten och Liljeholmen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Ale Fritids taxor och avgifter för lokalhyror m m

Ale Fritids taxor och avgifter för lokalhyror m m Sektor kommunstyrelsen Administrativa avdelningen 217-1-24 M Edvardsson TAXOR OCH AVGIFTER Ale Fritids taxor och avgifter för lokalhyror m m Revideringar i relation till beslut 215-1-1 återges med röd

Läs mer

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Sida 1 (7) 2016-09-05 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-09-22 Genomförandeärende

Läs mer

Inriktningsbeslut för om- och nybyggnad vid Enskede skola

Inriktningsbeslut för om- och nybyggnad vid Enskede skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-03-21 Handläggare Patrik Ståhl Telefon:08-508 33 614 Till Utbildningsnämnden 2017-05-18 Inriktningsbeslut

Läs mer

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning 1(5) Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 juni 2011 73 (KS 2009/0115) tilldelade kommunfullmäktige fastighetsnämnden

Läs mer