Grundsärskolan åk 1-9 samt inriktning träningsskola åk 1-9. Samtlig personal ansvarar för att elever som undervisas i

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grundsärskolan åk 1-9 samt inriktning träningsskola åk 1-9. Samtlig personal ansvarar för att elever som undervisas i"

Transkript

1 1 Grundsärskolan åk 1-9 samt inriktning träningsskola åk 1-9. Samtlig personal ansvarar för att elever som undervisas i träningsskolan behandlas efter de normer som gäller i Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2016/2017 Grundsärskolan åk 1-9 samt inriktning träningsskola åk 1-9. Samtlig personal ansvarar för att elever som undervisas i träningsskolan behandlas efter de normer som gäller i Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rektor Lena Svensson På vår skola ska alla känna Jag har lust, Jag vågar, Jag kan! Grundsärskolan är en skola för alla, där alla trivs och känner sig trygga. En miljö där relationerna mellan samtliga på skolan främjar likabehandling, lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet, funktionshinder eller ålder. Alla möter varandra med respekt och värdighet och ingen blir utsatt för kränkande behandling.ystads kommuns gemensamma värdegrundsarbete vilar på tre ben: Trygghet-Respekt-Empati (TRE). Detta är ord som hela Ystads utbildningspersonal tagit fram som de viktigaste och ord som vi strävar efter att elever ska känna till och förstå vikten av.

2 /2017 Vi samtalar och låter eleverna vara delaktiga genom att de själva får ge olika exempel på diskrimineringar och kränkningar. Genom att konkretisera vet vi att de har förståelse för ordens innebörd. Alla deltar efter sin förmåga. stödjer eleverna i arbetet kring skolans vision och kommunens övergripande värdegrundsord. (TRE) Vi välkomnar vårdnadshavarnas synpunkter på planen. Det kan ske genom spontansamtal, mail, telefonkontakter eller vid de terminsvisa utvecklingssamtalen. Personalen ger varje vårtermin en enkät till elever på skolan. Med utgångspunkt från denna görs det fortsatta arbetet i likabehandlingsgrupp. Trygghetsteamet och rektor ansvarar för uppföljning och nyskapande av planen. Planen förankras till personal vid arbetslagskonferenser, till elever vid klassråden och till föräldrar via vår hemsida.

3 3 Via samtal och enkät angående trivsel och likabehandling till elever på Grundsärskolan.Planen utvärderas även i sammanställningen av det systematiska kvalitetsarbetet. Skolledning, elever, föräldrar och samtlig personal. Trivseln på skolan är enligt enkäten hög. Grundsärskolans elever trivs bra och ingen uppger att de har trakasserats. Positiva faktorer angående ett gott klimat är enligt eleverna trevlig miljö, sammanhållning i klassen, arbetsro och att personalen på skolan känns trygga och agerar i olika situationer Utvärdering under senare delen av Utvärdering sker genom diskussioner i arbetslaget, i arbetsplatsträffar och vid möten med trygghetsteamet. Eleverna gör sin utvärdering i klassråd och elevråd. Rektor Lena Svensson

4 4 Främja likabehandling oavsett religion eller annan trosuppfattning Kränkande behandling och Religion eller annan trosuppfattning Alla har lika rättigheter oavsett religion eller annan trosuppfattning och etnisk tillhörighet. Uppföljning sker ständigt iklassråd, elevråd, trygghetsteam, arbetslagsträffar och utvecklingssamtal. Enkät ges ut vid slutet av vårterminen Vi erbjuder alternativ kost. Vi anpassar idrotts- och simundervisningen. Vid mottagande av nya barn efterfrågar vi information av vårdnadshavare. Grundsärskolan ser filmer Ur- Vara vänner och Hur tänkte du? Vi har arbetat utifrån filmen Insidan ut. Vi arbetar med värderingsövningar och diskussioner i klasserna. Vi tittar på nyheterna dagligen. Främja likabehandling oavsett kön Kränkande behandling, Kön och Könsidentitet eller könsuttryck

5 5 Ingen elev ska känna att han/hon behandlas annorlunda beroende på kön. Alla värderas lika, samma regler och skyldigheter gäller för alla. Uppföljning sker ständigt i klassråd, elevråd, trygghetsteam, arbetslagsträffar och utvecklingssamtal. Enkät ges ut vid slutet av vårterminen. Vi har diskussioner kring genusfrågor i arbetslaget samt reflektioner över det egna förhållningssättet till flickor respektive pojkar. Vi diskuterar genusfrågor med eleverna samt låter dem reflektera över det egna förhållningssättet till de olika könen. Vi diskuterar genusfrågor med våra olika temaarbeten och i olika arbetsområden. Skolan arbetar kontinuerligt för att motverka elevernas användande av verbala och skrivna könsord. Vi har samtal om likheter och olikheter mellan könen. I åk 4-6 diskuteras könsfrågor. Vi ser filmer Ur - Vara vänner och Hur tänkte du? Vi arbetar med värderingsövningar, som Lion s guest övningar. Samtal med skolsköterska och kurator. Datum när det ska vara klart Namn Främja likabehandling oavsett sexuell läggning Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling, Könsidentitet eller könsuttryck och Sexuell läggning Mål och uppföljning Ingen trakasseras eller diskrimineras på grund av sin sexuella läggning. Uppföljning sker ständigt i klassråd, elevråd, trygghetsteam, arbetslagsträffar och utvecklingssamtal. Enkät ges ut vid slutet av vårterminen. Insats Vi har samtal och värderingsövningar i klasserna. Grundsärskolan ser filmer Ur :Vara vänner och Hur tänkte du?vi arbetar utifrån filmen Insidan ut.

6 6 Främja likabehandling oavsett etnisk tillhörighet Kränkande behandling och Etnisk tillhörighet Ingen upplever att han/hon behandlas olika på grund av etnicitet. Uppföljning sker ständigt i klassråd, elevråd, trygghetsteam, arbetslagsträffar och utvecklingssamtal. Enkät ges ut vid slutet av vårterminen. Vi arbetar med kompissamtal. Vi arbetar på ett sätt, där vi bemöter alla människor lika, samt visar varandra respekt och hänsyn. Vi är lyhörda för elevernas funderingar och tankar och anpassar undervisningen därefter. Främlingsfientliga uttryck (ord, texter, symboler, musik) är inte tillåtna på skolan. Vi har skolavslutningar där alla kan vara med. Vi ser filmer Ur- Vara vänner och Hur tänkte du? Vi arbetar utifrån filmen Insidan ut. Därefter pratar vi om elevernas egna erfarenheter. Vi tittar på Nyheterna dagligen. Främja likabehandling vid funktionsnedsättning Kränkande behandling och Funktionsnedsättning Miljön och undervisningen är väl anpassad och tillgänglig för alla oavsett funktionsnedsättning. Uppföljning sker ständigt i klassråd, elevråd, trygghetsteam, arbetslagsträffar och utvecklingssamtal. Enkät ges ut vid slutet av vårterminen. Under denna rubrik tar vi upp nya lagstiftningen från 2015 som berör tillgänglighet för alla.

7 7 Vi planerar, i samband med investeringar, för inredning och utrustning som behövs för personer med funktionsnedsättning. Inför att ett barn/elev med funktionsnedsättning börjar på skolan, tillfälligt eller varaktigt, ses lokaler och personal över och anpassas efter specifika behov. All berörd personal informeras om barnets behov. Utbildning ges för all berörd personal. Vid arbetsmiljörond följs utformningen av lokaler upp med tanke på anpassning för alla typer av funktionsnedsättning. Vi indivdanpassar undervisning utifrån barnets/elevens särskilda behov, t ex anpassat material. Vi har samarbete grundsärskola/grundskola. På högstadiet har vi informationsträffar för alla elever i åk 7 om särskolan. Vi har integreringar mellan grundsärskola och grundskola. Elever i grundsärskolan kan förutom sin utvecklingsstörning ha andra tilläggsdiagnoser som gör att ett bemötande och förhållningssätt måste anpassas specifikt. Personal från grundsärskolan sköter denna information till lärare och de elever i grundskolan som är i behov av informationen. Vi samarbetar med Barn och elevhälsan t.ex hörselpedagog och specialpedagog i inriktning tal- och språk. Vi ser filmer Ur- Vara vänner och Hur tänkte du? Vi arbetar utifrån filmen Insidan ut. Därefter får eleverna diskutera efter sina erfarenheter. En del elever ingår i grundskolans elevens val-grupper. Främja likabehandling avseende ålder Kränkande behandling och Ålder Ingen diskrimineras eller trakasseras på grund av ålder. Uppföljning sker ständigt i klassråd, elevråd, trygghetsteam, arbetslagsträffar och utvecklingssamtal. Enkät ges ut vid slutet av vårterminen. Vi diskuterar åldersfrågor med utgångspunkt i olika arbetsområden med eleverna.

8 8 En enkät angående likabehandling i skolan en gång per läsår.eventuellt inkomna anmälningar om kränkande behandling bearbetas. Diskussioner kring diskriminering, trakasserier och kränkande behandling görs: *I det dagliga arbetet i klasserna *I klassråd *I elevråd *I personalens arbetslagsträffar och APT *I trygghetsteam *I dialog med föräldrar vid utvecklingssamtal, föräldramöten och vardagliga kontakter *Kontaktböcker Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder En enkät som visar på hur eleverna upplever sin vistelse i skolan delas ut i maj månad varje läsår. I elevråden diskuteras likabehandlingsfrågor. I klassråden diskuteras olika diskrimineringsgrunder. Trygghetsteamet har träffar med 5-6 veckors mellanrum och före och efter dessa diskuteras likabehandlingsfrågorna i arbetslagen. Resultatet redovisas för arbetslagen som för en gemensam diskussion och analys.

9 9 Att motverka att någon känner sig otrygg i skolan. Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Grundsärskolan är en skola för alla, där alla trivs och känner sig trygga. Alla möter varandra med respekt och värdighet och ingen blir utsatt för kränkande behandling. Uppföljning sker ständigt i klassråd, elevråd, trygghetsteam, arbetslagsträffar och utvecklingssamtal. Hög vuxennärvaro som stöttar eleverna både under lektionerna och på rasterna samt vid utfärder. Elever i grundsärskolan är i behov av stöd vid konflikthantering och i relationsbygge. Samtlig personal Att motverka att någon känner sig ensam och inte har någon att vara med. Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder

10 10 Grundsärskolan är en skola för alla, där alla trivs och känner sig trygga. En miljö där relationerna mellan samtliga på skolan främjar lika behandling, lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet, funktionshinder eller ålder. Alla möter varandra med respekt och värdighet och ingen blir utsatt för kränkande behandling. Uppföljning sker ständigt i klassråd, elevråd, trygghetsteam, arbetslagsträffar och utvecklingssamtal. Enkät ges ut vid slutet av vårterminen. Vi uppmanar och diskuterar med eleverna vikten av att alla får vara med. Personal som är ute på rasterna hjälper till att uppmärksamma ensamma elever och försöker få dem, om de så önskar, att delta. Samtal förs i klassråd och under lektioner. Vi styr vid behov placeringar i klassrum och i gruppsammansättningar. Vi arbetar temainriktat. Tidig upptäckt och säkerställa att alla elever blir sedda. Arbetet sker fortlöpande över läsåret Att motverka att någon utsätts för kränkande behandling Kränkande behandling Grundsärskolan är en skola för alla, där alla trivs och känner sig trygga. En miljö där relationerna mellan samtliga på skolan främjar lika behandling, lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet, funktionshinder eller ålder. Alla möter varandra med respekt och värdighet och att ingen blir utsatt för kränkande behandling.

11 11 När det gäller kränkande behandling följer vi de rutiner som finns i handlingsplanen. Kränkningar anmäls alltid in till huvudman. Tidig upptäckt och säkerställa att alla elever blir sedda. Förebygga utanförskap och kränkande behandling. Omgående och fortlöpande Det råder nolltolerans mot kränkande behandling och trakasserier på grundsärskolan. ansvarar för tillsyn på skolans område. Tillsyn vid skolbussar/taxi finns. Personal som elever och föräldrar kan vända sig till Rektor Lena Svensson.Trygghetsteamets representant Elna Sjövall-Hansson. Naturligtvis är elever och föräldrar alltid välkomna att kontakta den personal på skolan som de känner sig trygga med. Vi har personal som ständigt är närvarande och lyhörda i klasserna. Trygghetsteamet eller/och elevhälsoteamet utser vilka som ska ansvara för utredningen. Berörda föräldrar kontaktas och ansvariga har samtal med de som mobbar/kränker och de som mobbats/kränkts var för sig. Tid och plats för föräldrasamtal bestäms. Tid för uppföljande samtal bestäms. Uppföljningssamtal med berörda parter utförs. Utredningsblankett (bilaga 2) fylls i och lämnas till rektor. Har vidtagna åtgärder varit tillräckliga? Har mobbningen/kränkningen upphört? Om inte, kopplas elevvårdsteamet (rektor, berörd personal, kurator, skolpsykolog och skolsköterka) in och föräldrar kontaktas på nytt. Behandlingsprogram upprättas. Om kränkningarna ändå fortsätter

12 12 tar elevvårdsteamet och rektor ställning till eventuell polisanmälan eller anmälan till sociala myndigheter. Rutiner för att anmäla, utreda och åtgärda diskriminering och/eller kränkande då vuxen kränker elev. Händelsen anmäls till rektor. Vårdnadshavare informeras. Rektor utreder, åtgärdar och följer upp ärendet. Dokumentation förs. Uppföljningssamtal med berörda parter utförs. Utredningsblankett fylls i och lämnas till rektor. Har vidtagna åtgärder varit tillräckliga? Har mobbningen/kränkningen upphört? Om inte, kopplas elevvårdsteamet (rektor, berörd personal, kurator, skolpsykolog och skolsköterska) in och föräldrar kontaktas på nytt. Behandlingsprogram upprättas. Om kränkningarna ändå fortsätter tar elevvårdsteamet och rektor ställning till eventuell polisanmälan eller anmälan till sociala myndigheter. Blanketter för dokumentation finns på skolan. Det är rektors ansvar att: - se till att samtliga i personalen, elever och föräldrar har kännedom om att alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling är förbjudna på skolan. - se till att det bedrivs ett målinriktat arbete för att främja elevers och vuxnas lika rättigheter, samt att motverka kränkande behandling, trakasserier och diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck och ålder. -årligen upprätta och utvärdera en plan mot kränkande behandling och en plan mot diskriminering och trakasserier. Upprättandet sker i samarbete med personal, elever och vårdnadshavare. -om skolan får kännedom om att kränkande behandling, trakasserier eller diskriminering förekommer, se till att en utredning görs och att åtgärder vidtas. -stå som anmälare vid kontakt med andra myndigheter. (ersätter inte personalens anmälningsplikt enligt socialtjänstlagen.) Det är all skolpersonals ansvar att: -följa skolans likabehandlingsplan. -bemöta kollegor, elever och vårdnadshavare på ett respektfullt sätt.

13 13 -ifrågasätta och reflektera över de normer och värderingar som han/hon förmedlar genom sin yrkesutövning och att sträva efter likabehandling. -se till att åtgärder vidtas, dokumentera och följa gällande rutiner om diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling när sådan upptäcks och anmäls. -dokumentera misstänkt, upptäckt eller anmäld kränkande behandling, trakasserier och diskriminering. -göra likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling känd bland elever och deras vårdnadshavare. Det är alla barns/elevers gemensamma ansvar att: -påtala kränkande behandling, trakasserier och diskriminering som förekommer på skolan. -bemöta kamrater och personal på ett respektfullt sätt. Det är alla vårdnadshavares gemensamma ansvar att: -påtala kränkande behandling, trakasserier och diskriminering som förekommer på skolan. -möta alla elever och all personal på skolan på ett respektfullt sätt. -ta del av likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling samt främja skolans arbete med detta.

Grundsärskolan åk 1-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grundsärskolan åk 1-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Grundsärskolan åk 1-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskolan åk 1-9 samt inriktning träningsskola åk 1-9. Samtlig personal ansvarar för

Läs mer

Grundsärskolan: Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grundsärskolan: Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grundsärskolan Grundsärskolan: Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola åk 1-9 Inriktning träningsskola åk 1-9. Samtlig personal

Läs mer

Edvinshemsskolan/Edvinshusskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Edvinshemsskolan/Edvinshusskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Edvinshemsskolan/Edvinshusskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, grundsärskola, förskoleklass och fritidshem. 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Edvinshemsskolan/Edvinshusskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Edvinshemsskolan/Edvinshusskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Edvinshemsskolan/Edvinshusskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, grundsärskola, förskoleklass och fritidshem. 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 År: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fjärilens förskola - Växsjö Byskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fjärilens förskola - Växsjö Byskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fjärilens förskola - Växsjö Byskola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvarig för planen Catrine Elversson, förskolechef Vår vision Vår

Läs mer

Sandåkerskolan. Likabehandlingsplan

Sandåkerskolan. Likabehandlingsplan Sandåkerskolan Likabehandlingsplan 1. Mål och vision... 3 2. Vad betyder orden?... 3 2.1 Diskriminering... 3 2.2 Trakasserier... 3 2.3 Kränkande behandling... 3 2.4 Mobbning... 3 3. Så säger lagen... 4

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem & årskurs 1-6 Läsår: 2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Förskolan Lindsdal Barn och ungdomsförvaltningen Adress Spelarvägen 11, Kalmar Tel vx Fax

Förskolan Lindsdal Barn och ungdomsförvaltningen Adress Spelarvägen 11, Kalmar Tel vx Fax Handläggare Datum Förskolan Lindsdal Lindeberga Sjöängens Plan för att förebygga diskriminering, kränkande behandling och främja likabehandling. Gäller från 20110901 till 20120901 Vision: Barn, föräldrar

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Grundsärskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grundsärskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grundsärskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-01-01-2018-12-31 Innehållsförteckning Grunduppgifter 2 Kartläggning 2 Åtgärder för främjande av lika rättigheter och möjligheter 3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola Dingtuna Skolor Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering 2011-2012 Dingtuna skola ig: Margareta Vestlund Rektor Innehållsförteckning och vision 2 Vad betyder orden? 2 Så säger

Läs mer

Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling

Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Näshulta friskolas/fritidshems plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen skolverksamhet Planen gäller från 2015-04-24 Planen gäller till

Läs mer

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2018-2019 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan. Fastställd av Prästängsskolans rektorer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan. Fastställd av Prästängsskolans rektorer Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Denna plan grundar sig på bestämmelser i 6 kap Skollagen (2010:800), diskrimineringslagen (2008:567) och förordningen (2006:1083) om elevers deltagande

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson 1(7) Datum 2015-08-03 Handläggare Rektor Johan Johansson Barn- och utbildningsförvaltningen 0451-26 77 95 johan.johansson@hessleholm.se Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Furutorpskolan

Läs mer

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola VO programmet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Nävertorp grundsärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Vallsta Fritidshem, plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gunnel Wahlstedt Rektor 2014-03- 27

Vallsta Fritidshem, plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gunnel Wahlstedt Rektor 2014-03- 27 Vallsta Fritidshem, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gunnel Wahlstedt Rektor 2014-03- 27 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vallsta Fritidshem Ansvariga för planen Planen

Läs mer

Region Gotland Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen Väskinde skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Region Gotland Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen Väskinde skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Region Gotland Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen Väskinde skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Väskinde skola och fritidshem

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Yttermalungsskolas och Blomsterbäcksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan, Grundskolans fritidshem Syrenen, Nyponrosen och Polstjärnan,

Läs mer

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Likabehandlingplan Finningeskolan Strängnäs kommun

Likabehandlingplan Finningeskolan Strängnäs kommun Likabehandlingplan Finningeskolan 2014-15 2014-09-18 Strängnäs kommun 1 Innehåll Inledning... 3 Del 1... 4 1.1 Värdegrund, vision och mål... 4 1.2 Förankring och ansvar... 4 1.3 Utvärdering av föregående

Läs mer

ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9

ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9 ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9 TRYGGHETSPLAN 2013/2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Adolfsbergsskolan 7-9 Innehållsförteckning: Inledning s. 1 Visioner för barn i Örebro kommun Ny lagstiftning

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen

Likabehandlingsplan för förskolan. Mål och vision. Lagen 1 Likabehandlingsplan för förskolan 2013-08-05 Mål och vision Vi vill skapa en miljö där vi visar varandra hänsyn och ömsesidig respekt. Vi ska aktivt arbeta för att barnen ska känna sig sedda och ingen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 18/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sankt Anna förskola, skola och fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola, skola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2. Läsåret 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2. Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2 Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2 Verksamhetsformer som omfattas av planen:

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef, utvecklingspedagog samt arbetslagen.

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola

Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Uppdaterad 2015-03-10 Handlingsplan för Likabehandling, mot mobbning och kränkande beteende vid Morups Friskola Mål vid Morups Friskola Ingen mobbning, trakasserier eller annan särbehandling på grund av

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Kronans Fritidshem 2014

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Kronans Fritidshem 2014 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Kronans Fritidshem 2014 Likabehandling en del av skolans dagliga arbete Likabehandlingsarbetet ska genomsyra hela verksamheten och avspeglas i förhållningssätt,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stenbocksskolan Från jan till dec. Verksamhetsformer som omfattas av planen Åk 7-9 Ansvariga för planen Elevernas

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Upprättad Juni 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Ekonomiprogrammet Läsår 15/16 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för

Hagges skola och fritidshems årliga plan för pdf 2017-2018 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Hedeskoga fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedeskoga fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedeskoga fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Hedeskoga fritidshem a för planen Rektor Jim Priest Pedagog Maria teresa Håkansson

Läs mer

Humleskolans plan mot kränkande behandling

Humleskolans plan mot kränkande behandling 1(6) Humleskolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Martin Grengby Innehållsförteckning: 1. Inledning 2. Främjande och förebyggande insatser

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer somomfattas av planen Grundskola Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer somomfattas av planen Grundskola

Läs mer

Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planengrundskola, förskoleklass och fritidshem Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Kärralundsgatan 19 Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Planen gäller förskoleverksamhet Förskolechef: Johan Forsstrand

Läs mer

Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Värnamo Grundsärskola 1-9 Läsår 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass - år 9 a för planen Rektor Seija

Läs mer

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Innehåll Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen:... 4 Ansvarig för planen:... 4 Vår vision...

Läs mer

Likabehandlingsplan Domsjöskolan Inklusive plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Domsjöskolan Inklusive plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Domsjöskolan Inklusive plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Bie skola www.katrineholm.se Bie skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skolbarnomsorg, Förskoleklass,

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och fritidshem Ansvariga för planen All personal

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Mariagårdens förskola Förskola Mariagården Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Innehåll Inledning... 3 Definitioner... 3 Vår vision... 4 Långsiktiga mål för det främjande

Läs mer

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor är ansvarig för att planen

Läs mer

Västra Husbys skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västra Husbys skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Västra Husbys skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass, fritidshem Läsår: 2016/2017 Verksamhetsformer

Läs mer

Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Årskurs 4-9 Läsår: 15/16 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 5 Kartläggning...

Läs mer

Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015

Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015 Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 3 Utvärdering...4 Främjande insatser... 5 Kartläggning... 6 Förebyggande åtgärder...

Läs mer

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Stråtjära F-6 och fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer