Manualer med engelsk text för US version av Diver, finns för samtliga punktreleaser.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manualer med engelsk text för US version av Diver, finns för samtliga punktreleaser."

Transkript

1 Addendum för Diver Version 6.4. Introduktion Detta dokument beskriver de nya egenskaperna i den svenska versionen av Diver 6.4. Det förutsätts att läsaren redan känner till hur version 6.3 fungerar för jämförelsens skull. Ny utgåva av svensk manual tillhandahålls i samband med huvudreleaser av Diver Solution. Komplett svensk dokumentation för svenska versionen av Diver 6.4, består av svensk Manual för Diver version 6.2 med Addendum för Diver version 6.3 och Addendum för Diver version 6.4. Manualer med engelsk text för US version av Diver, finns för samtliga punktreleaser. Alla förändringar i Diver version 6.4 listas i inledningen nedan och beskrivs där så krävs, mera detaljerat i följande avsnitt. Förändringar i Diver 6.4 Förändringar i Meny & Verktygslist Spara urvalslisteuppsättning... och Spara diagrammall... tillagd i Arkivmeny Spara Excel Verktygslist ikon tillagd Spara PDF Verktygslist ikon tillagd Förändringar i diagram Utökat med Gantt-schema Diagrammallar kan sparas Linje och Stapel i Staplat stapeldiagram med summakolumner Antalet värden i korsdiagram utökat från 16 till 40 Antalet etiketter i radardiagram utökat från 32 till 64 Förändringar i rapport Tangentbordskommando för att gå till slutet av rapporter Förändringar i urvalslista Ny design av dialog för urvalslista Tillagt val av fyllningsordning för urvalslista Val av sätt att ladda värden i urvalslista List-urvalslistor tillagt Fritext-urvalslistor tillagt Tillfällig Urvalslista värden tillagt Urvalslisteuppsättnings tillagt Att använda urvalslistans värden i Avancerad sök

2 Förändringar i Meny & Verktygslist Förändringar i Arkivmeny Spara Diagrammall... låter dig spara egna inställningar i form av en mall som kan användas med andra diagram Spara urvalslisteuppsättning... låter dig spara de aktuella urvalslistorna i en.qvs file. Förändringar i Verktygslist Ikonen Spara som Excel öppnar dialogen Spara fönster som... med formatet CSV förvalt, och låter dig spara aktuellt fönster som en.csv fil. Detta motsvarar Arkiv > Spara Fönster... med CSV format. Ikonen Spara som PDF öppnar dialogen Spara fönster som... med formatet PFD förvalt, och låter dig spara aktuellt dykfönster som en.pdf fil. Detta motsvarar Arkiv > Spara Fönster... med PDF format. Använd Anpassa verktygslist... i Fönstermenyn för att lägga till dessa knappar till din verktygslist. Gantt-schema Ett Gantt-schema är en form av stapeldiagram som visar ett projekt nedbrutet i aktiviteter. Gantt-schemat kan användas för att visa var man befinner sig i aktuellt projekt med en vertikal IDAG linje. I Gantt-schemat kan följande visas: Aktiviteters tidsåtgång, från startpunkt till slutpunkt. Beroenden, länk mellan slutet av en aktivitet till början av en annan. Kategori, som låter dig klassa olika aktiviteter i olika färgkodade kategorier. Gantt-schemat kräver en mycket speciell modellstruktur: En dimension som innehåller aktivitetsnamnen. Två summakolumner, en för aktivitetsstarter och en för aktivitetsslut. Dessa kan vara heltal eller datum. Därutöver kan följande infokolumner ingå: Beroende, som listar aktivitetsnamnet vars slut skall kopplas till den aktuella aktivitetens början. Kategori, som innehåller det namn som skall visas i förklaringen. Om denna infokolumn definierats, kommer aktiviteten att bli färgkodad enligt kategorierna i denna infokolumn.

3 Att skapa ett Gantt-schema: 1. Dyk på den aktuella dimensionen. Exemplet visar dykning på aktivitetsnamn, med summakolumner för aktivitetsstart och aktivitetsslut, och infokolumner för beroende och kategori. 2. Klicka på knappen Diagram för att öppna dialogen Diagramtyper. 3. Välj Tidsdiagram > Tidsdiagram Gantt-schema. Klicka på Nästa >.

4 4. Välj Aktivitetsstart, Aktivitetsslut, Beroendeinfokolumn (valfritt), och Förklaringsinfokolumn (valfritt).

5 5. Välj Diagramalternativ för att förändra andra egenskaper i diagrammet. I detta exempel har de tre första cellerna i färgpaletten ändrats under fliken Förklaring, för att välja nya färger för de tre kategorierna som finns i denna modell.

6 6. Välj Visa Idag-linje under fliken Skalor, klicka på OK för att återvända till föregående bild och välj Slutför för att visa det färdiga Gannt-schemat. Gantt-schemat visar varje aktivitet i projektet, början och slutdatum för aktiviteterna, vilka Aktiviteter som är beroende av andra aktiviteter (med linjerna som kopplar ihop dem), och vilken kategori av resurser som krävs för varje aktivitet. Aktiviteter som visas gråskuggade har ingen motsvarande resurskategori i underliggande data.

7 Att använda Diagrammallar Diver 6.4 introducerar möjligheten to spara en fördefinierad diagrammall (.gtpl), som kan användas för att ge enhetligt utseende i andra diagrammarkörer. En del diagramegenskaper som sparats i en mall, kan inte visas med alla diagramtyper som är tillgängliga i Diver. Detta resulterar inte i något felmeddelande utan mallens egenskaper ignoreras. Eventuella manuella förändringar av någon egenskap som görs efter att en diagrammall har använts, kommer därefter att användas av Diver. Att skapa en Diagrammall: 1. Skapa ett Diagram av valfri typ och ange det som krävs för att skapa diagrammet. 2. Klicka på Diagramalternativ... och välj alla diagramattribut som önskas. 3. Välj Arkiv -> Spara Diagrammall Namnge mallen, och Spara. Att använda en diagrammall: 1. Skapa ett valfritt nytt komplett diagram. 2. Klicka på Diagramalternativ Bläddra till, och välj sparad diagrammall som du vill använda för det aktuella diagrammet. Klicka på Öppna. 4. Klicka på OK i fönstret Diagramalternativ som nu öppnats. 5. Klicka på Slutför för att visa Diagrammet med den använda mallen. Linje och stapel i staplat stapeldiagram med summakolumner När man väljer kolumner för ett Staplat stapeldiagram med summakolumner, finns nu två presentationstyper att välja: Stapel och Linje. Om du väljer Stapel, läggs flera värden i samma stapel. Om du väljer Linje, läggs linje(r) ovanpå staplarna, men inga summavärden aggregeras i linjer. Värden i Korsdiagram Antalet värden i korsdiagram har utökats från 16 till 40. Diagrammen skapas på samma sätt som i tidigare versioner av Diver. Etiketter i Radardiagram I Diver 6.4 utökas det maximala antalet etiketter från 32 to 64. Diagrammen skapas på samma sätt som i tidigare versioner av Diver. Gå till slutet av en Rapport Diver 6.4 introducerar möjligheten för att automatiskt gå till slutet av en Rapport eller en Rapportpalett med tangentkombinationen Ctrl-End. Detta förenklar navigering till slutet av en lång rapport utan att använda fönstrets vertikala rullist. På vissa datorer, t ex laptops, kan tangentkombinationen vara Ctrl-Fn-End.

8 Förändringar i Urvalslista Diver 6.4 introducerar ett antal förbättringar och förändringar i rullistor såsom: Förbättrade prestanda i Urvalslista Förbättrade dialoger för redigering av Dimensions- och Dykboks-urvalslistor Nya typer av Urvalslistor: Lista och Fritext Möjlighet att spara undan grupper av urvalslistor. Varje förändring beskrivs mera detaljerat i följande avsnitt. Förbättrade prestanda i urvalslistor Prestanda för urvalslistor har förbättrats i Diver 6.4 för att minska svarstiden där urvalslistor normalt fylls i långsamt på grund av de beroenden som valts. Detta resulterar i förbättring av svarstiden för en del äldre Markörer. Äldre Markörer behöver inte uppdateras för att kunna dra nytta av prestandaförbättringen. Förändringar i redigering av Urvalslistor När du väljer Redigera-> Lägg till/redigera urvalslistor..., visas befintliga urvalslistor som i tidigare versioner a Diver, men i stället för en enda Lägg till dialog för alla sorts listor, finns nu en rad knaqppar för att lägga till de olika typerna av listor: Lägg till dimension-urvalslista Lägg till dykboks-urvalslista Lägg till list-urvalslista Lägg till fritext-urvalslista

9 Klicka på knapparna för att komma till dialoger som anpassats så att de olika listtyperna nu har var sin egen dialog för redigering. I Diver 6.4, har dialogerna förändrats från val av flikar till en dialog med underdialoger för redigering av beroenden, fyllningsordning och avgränsning av värden. En ny knapp med namnet Sätt beroenden automatiskt uppifrån och nedåt har också lagts till I dialogen för Redigera urvalslista. Använd knappen för att automatiskt sätta beroenden för alla urvalslistor som visas i fönstret Välj lista, från minst till mest beroende. Det vill säga att beroenden sätts uppifrån och ned. Första urvalslistan har inga beroenden, andra är beroende av första, tredje är beroende av första och andra, etc. Beroenden kan fortfarande sättas för individuella urvalslistor med knappen Redigera beroenden... (vilket visas i en sektion längre fram). Denna dialog är densamma som I tidigare version av Diver.

10 Dimension-urvalslistor Dialogen för Dimension-urvalslistor, som förändrats i Diver 6.4, visas här: Namn - namnet på Urvalslistan. Redan befintliga listnamn eller blanka namn kan inte användas. Sektionen Data - kontrollerar datakällan och de grundinställningar som används för Urvalslistan. Källa datakällan för urvalslistans värden. Alternativen är: Standard (vanliga urvalslistor), Modell (numera förvalt i 6.4), och Extern. Dessa motsvarar de datakällor som användes i version 6.3 och tidigare, men här i 6.4 presenteras de på annat sätt. När du väljer Modell som datakälla, kan du också välja modellnamn från rullistan Modell (som visas I bilden ovan). När du väljer Extern, visas fortfarande rullistan Modell, men knappen Bläddra visas också så att du kan välja sökväg till den externa datakällan. Dimension - välj eller fyll i ett dimensionsnamn. Knappen Uppdatera öppnar den valda modellen och uppdaterar rullistan Dimension med dimensionsnamnen från den valda modellen. Denna knapp visas bara när Extern har valts i rullistan Källa. Beroenden Här bestäms beroenden för aktuell urvalslista. Klicka på Redigera... för att bestämma urvalslistans beroenden. Denna dialog är densamma som under fliken Beroenden i Diver 6.3 och tidigare.

11 Fyllningsordning anger i vilken ordning värdena skall visas i urvalslistan. 1. Klicka på Redigera... för att öppna dialogboxen för Redigera fyllningsordning. 2. Markera Inkludera alla värden när urvalslista skall visa raden Alla värden från aktuell dimension. Om Inkludera alla värden har markerats, visas Alla värden som första rad i Urvalslistan. Detta är förvalt. 3. Välj alternativ vid Dimensionsvärden: för att bestämma närvaro och sorteringsföljd av dimensionsvärden i urvalslistan. Välj ett av följande: Sortera stigande (förvalt) visar värden ursprunglig följd; Sortera fallande visar värden i motsatt följd, vilket kan vara praktiskt för att visa sista datum först; Utelämna, gör att Dimensionsvärdena inte visas. 4. Använd rullistan Namngivna (grupper) för att bestämma närvaro och placering av Namngivna grupper i Urvalslistan. Välj ett av följande: Första, Sista (förvalt), eller Utelämna. Ordningsföljden när flera Namngivna grupper förekommer i Urvalslistan bestäms av den ordning som de uppträder i Dykplanen. Namngivna Grupper kan inte sorteras stigande eller fallande som man kan göra med Dimensionvärden. Gränser - låter dig inkludera eller exkludera värden i Dimension-urvalslistan. Detta motsvaras av fliken Värden i Diver 6.3 och tidigare. Sektionen Presentera - kontrollerar hur Urvalslistan visas. Presentations-typ - välj från Rull-lista, Plock-lista eller Sök-lista. Etikett-typ - välj vad som skall visas i urvalslistans etikett. Välj från: Urvalslistans Dimension, urvalslistans Namn eller Ingen. Sektionen Beteende - kontrollerar hur urvalslistan uppträder. Aktivering - välj typ av aktivering för Urvalslistan. Välj från: Ändrad markering eller Knappen Kör. Detta motsvarar Aktivera med knappen Kör i Diver 6.3 och tidigare.

12 Ladda bestämmer vad som först laddas i urvalslistan när den öppnas med en markör. Tidigare versioner av Diver hade två alternativ för att ladda värden: Värde(n) som sparats i markör eller en Promptdialog. Diver 6.4 introducerar tre nya alternativ: Första eller Sista med valbar avvikelse, samt Promptvärde. Dessa nya alternativ förbättrar urvalslistans prestanda samtidigt som de eliminerar behovet av att uppdatera markörer varje månad för behovet av nya värden i urvalslistor. Sparat som i tidigare versioner väljs ett (eller flera) värde för att sparas i markören. Samma värde(n) används alltid när markören öppnas. Första nytt i 6.4, här väljs första värdet i urvalslistan, oavsett vad som var valt när markören sparades. Som tillval kan man ange avvikelse från första värdet. Om Första är valt och avvikelsen (vid +/-) är 1, visas det andra värdet. Med en omvänd fyllningsordning (Sortera fallande) kan till exempel förra månaden visas i en urvalslista med perioder. Sista - nytt i 6.4, här väljs sista värdet i urvalslistan, oavsett vad som var valt när markören sparades. Som tillval kan man ange avvikelse från sista värdet. Om Sista är valt och avvikelsen (vid +/-) är 1, visas det näst sista värdet. Kan till exempel användas i markör med datum där man vill se gårdagen eftersom innevarande dag ännu inte är komplett. Promptdialog Samma som Prompt för första urval i tidigare versioner för att kunna välja ett värde (eller flera med plocklista) innan några fönster visas. Promptvärde Visar tillfälligt raden Välj ett Värde som första rad i urvalslistan. Associerade fönster förblir tomma till dess ett värde har valts. Därefter tas denna rad bort. Associera automatiskt med nya dykfönster om den är markerad (vilket är förvalt), associeras alla nya fönster som öppnas, med denna urvalslista. Man kan fortfarande frikoppla fönster från urvalslistor med dialogen Redigera fönsterinfo... för aktuellt fönster.

13 Dykboks-urvalslistor Den förändrade dialogen för Redigera dykboks-urvalslista visas här: Inställningarna är: Namn - namnet på Urvalslistan. Redan befintliga listnamn eller blanka namn kan inte användas. Typ - antingen Område eller Ämne. Presentationstyp välj Rullista eller Plocklista. Det här är inte längre en unik typ av urvalslista såsom i version 6.3 och tidigare utan snarare formen för presentation av en generell urvalslista. Dykbok ange den Dykbok som skall öppnas om ingen Dykbok redan är öppnad när urvalslistan laddas för första gången (under sessionen). Aktivering - välj hur valet från urvalslistan skall aktiveras. Välj från: Ändrad markering eller Knappen Kör. Ladda - Ladda bestämmer vad som först laddas i urvalslistan när den öppnas med en markör. Tidigare versioner av Diver hade två alternativ för att ladda värden: Värde(n) som sparats i markör eller en Promptdialog. Diver 6.4 introducerar tre nya alternativ: Första eller Sista med avvikelse, samt Promptvärde. Dessa nya alternativ förbättrar urvalslistans prestanda samtidigt som de eliminerar behovet av att uppdatera markörer varje månad för behovet av nya värden i urvalslistor. Sparat som i tidigare versioner väljs ett (eller flera) värde för att sparas i markören. Samma värde(n) används alltid när markören öppnas.

14 Första nytt i 6.4, här väljs första värdet i urvalslistan, oavsett vad som var valt när markören sparades. Som tillval kan man ange avvikelse från första värdet. Om Första är valt och avvikelsen (vid +/-) är 1, visas det andra värdet. Med en omvänd fyllningsordning (Sortera fallande) kan till exempel förra månaden visas i en urvalslista med perioder. Sista - nytt i 6.4, här väljs sista värdet i urvalslistan, oavsett vad som var valt när markören sparades. Som tillval kan man ange avvikelse från sista värdet. Om Sista är valt och avvikelsen (vid +/-) är 1, visas det näst sista värdet. Kan till exempel användas i markör med datum där man vill se gårdagen eftersom innevarande dag ännu inte är komplett. Promptdialog Samma som Prompt för första urval i tidigare versioner för att kunna välja ett värde (eller flera med plocklista) innan några fönster visas. Promptvärde Visar tillfälligt raden Välj ett Värde som första rad i urvalslistan. Associerade fönster förblir tomma till dess ett värde har valts. Därefter tas denna rad bort. Med Diver 6.4 introduceras också möjligheten att använda plocklistor i dykboks-urvalslista. I tidigare versioner kunde Område och Ämne Bara väljas från rullistor. List-urvalslistor Nytt i Diver 6.4 är List-urvalslista, som ger förbättrad kontroll över värdena i urvalslistan. I stället för att hämta värdena ur en modell, kan du fylla i en lista med de värden som får användas. En List-urvalslista med namnet Belopptyp, med värdena Budget och Utfall skulle till exempel kunna användas i en markör med parameteriserade beräkningar. Värdena I en List-urvalslista anges när utvalslistan skapas och detta kan göras på två olika sätt: Ange urvalslistans värden direkt I dialogen Redigera List-urvalslista. Ange sökvägen till en extern textfil som innehåller önskade värden. Värden som sparas i en extern textfil låter dig ändra värdena utan att redigera och spara om markören. Textfilen skall ha ett värde per rad och ingen rubrikrad. List-urvalslistor kopplas inte till någon dimension, så därför måste kolumnnamn användas i parameteriserade beräkningar. Beroenden eller avgränsning av värden kan inte användas med en List-urvalslista. Listade värden får inte innehålla vagnretur. Det är tillåtet att använda Inkludera alla värden i en list-urvalslista. Texten Alla värden visas då som första rad på samma sätt som i en dimension-urvalslista. Om urvalslistan har associerats med ett fönster (Redigera fönsterinfo) och dess namn är detsamma som dimensionens, använder Diver aktuellt urval. När Alla värden väljs, används dimensionens alla värden och inte bara de värden som finns i urvalslistan. Observera att namnet på urvalslistan måste överensstämma med dimensionsnamnet i dykfönstret, för annars visas inte urvalslistan i dialogen Redigera fönsterinfo. List-urvalslistor kan vara av valfri typ: Rullista, Plocklista, eller Söklista.

15 Följande inställningar kan anges: Namn - namnet på Urvalslistan. Redan befintliga listnamn eller blanka namn kan inte användas. Sektionen Värden Listvärden ange de värden som skall inkluderas i List-urvalslistan. Ett värde per rad. Värdefil ange sökväg eller bläddra till den externa textfil som innehåller de värden som skall användas i urvalslistan. Inkludera alla värden gör att Alla Värden presenteras i urvalslistan. Sektionen Presentera Presentationstyp - välj från Rullista, Plocklista eller Söklista.

16 Sektionen Beteende Aktivering - välj typ av aktivering för urvalslistan. Välj från: Ändring av markering eller Knappen Kör. Ladda bestämmer vad som först laddas i urvalslistan när den öppnas med en markör. Sparat här väljs ett (eller flera) värde för att sparas i markören. Samma värde(n) används alltid när markören öppnas. Första här väljs första värdet i urvalslistan, oavsett vad som var valt när markören sparades. Som tillval kan man ange avvikelse från första värdet. Om Första är valt och avvikelsen (vid +/-) är 1, visas det andra värdet. Sista - här väljs sista värdet i urvalslistan, oavsett vad som var valt när markören sparades. Som tillval kan man ange avvikelse från sista värdet. Om Sista är valt och avvikelsen (vid +/-) är 1, visas det näst sista värdet. Promptdialog - låter dig välja ett eller flera värden innan några dykfönster skapas. Promptvärde - visar tillfälligt raden Välj ett Värde som första rad i urvalslistan. Associerade fönster förblit tomma till dess ett värde har valts. Välj ett Värde tas bort så snart ett giltigt värde har valts. Associera automatiskt med nya dykfönster om den är markerad (vilket är förvalt), associeras alla nya fönster som öppnas, med denna urvalslista. Man kan fortfarande frikoppla fönster från urvalslistor med dialogen Redigera fönsterinfo... för aktuellt fönster.

17 Fritext-urvalslistor Fritext-urvalslistan, som också är ny i 6.4, består av en textbox där du kan skriva in vad som helst. Den kan exempelvis användas för att mata in testvärden till parameteriserade beräkningar, eller för att styra What-If analyser. Dialog för Redigera fritext-urvalslista: Namn - namnet på Urvalslistan. Redan befintliga listnamn eller blanka namn kan inte användas. Förvalt värde - låter dig ange ett förvalt värde. Aktivering - välj typ av aktivering för urvalslistan. Välj från: Ändring av markering eller Knappen Kör. Textboxens bredd - låter dig ange textboxens bredd I antal pixlar. Urvalslisteuppsättning I tidigare versioner har det krävts mycket arbete för att underhålla tillämpningar med många markörer där likartade grupper av urvalslistor använts. När en urvalslista har tillkommit eller när en egenskap i någon av urvalslistorna har ändrats har man behövt ändra i varje markör där de förekommer. Diver 6.4 introducerar en ny funktion för att spara relaterade urvalslistor i en fil (.qvs) för att senare kunna användas. Markörer kan sparas med referenser till filen med urvalslisteuppsättningen, och om denna fil sedan förändras, kommer markören automatiskt att använda denna nya urvalslisteuppsättning. För att spara de aktuella Urvalslistorna i en fil, välj Arkiv -> Spara urvalslisteuppsättning Följande typer av urvalslistor kan sparas i en fil: Externa modell-urvalslistor List-urvalslistor Dykboks-urvalslistor

18 Att använda Urvalslisteuppsättning: 1. Utför den aktuella dykningen. 2. Välj Arkiv -> Spara Markör... för att öppna dialogen Spara Markör som : 3. Klicka på knappen Alternativ i övre högra hörnet för att öppna dialogen Spara markörsalternativ. Om en Dykbok är öppen när Arkiv -> Spara Markör... är vald i steg 2 ovan, måste du välja mellan att spara markören till en fil eller i dykboken. När du sparar markören till Dykbok, kan du klicka på Knappen Alternativ i dialogen Spara markör i dykbok, och fortsätta som följer. 4. Markera i rutan intill Urvalslisteuppsättning, och Bläddra till önskad.qvs-fil. 5. Välj önskad fil och klicka på Öppna. 6. Klicka på OK i fönstret Spara marköralternativ. 7. Namnge din markör och Spara när du är åter i dialogen Spara markör som:. När denna markör öppnas, används den urvalslisteuppsättning som valts. När en markör är sparad med urvalslisteuppsättning, sparas inga urvalslistor i markören. Det går inte att använda mera än en urvalslisteuppsättning i varje markör eller att använda urvalslisteuppsättning tillsammans med andra än tidsseriers urvalslistor. När man har öppnat eller sparat en urvalslisteuppsättning till en fil och sedan sparar en markör, kommer sökvägen till denna fil att vara förvald i dialogen Spara marköralternativ. Att tänka på vid användning av urvalslisteuppsättningar Om en urvalslisteuppsättning är öppnad (antingen direkt med Arkiv->Öppna, eller genom att öppna en markör som använder en sådan) och du ändrar egenskaperna i någon av de ingående urvalslistorna, uppmanas du direkt därefter att spara om urvalslisteuppsättningen. När du sparar en markör som använder urvalslisteuppsättning, blir du INTE uppmanad att spara urvalslisteuppsättningen. Urvalslistorna sparas inte heller i markören om du inte avmarkerar Urvalslisteuppsättning i dialogen Spara marköralternativ. Den följd I vilken urvalslistorna presenteras, sparas i Urvalslisteuppsättningar på samma sätt som den sparas i markörer. Om markören har urvalslistor för tidsserier när urvalslisteuppsättning sparas, kommer tidsserielistorna att visas i den följd där de placerats i markören, men de kommer inte att sparas i urvalslisteuppsättningen. Markörer som innehåller både urvalslistor för tidsserier och urvalslisteuppsättning, kommer på så sätt att alltid presentera urvalslistorna i korrekt följd.

19 Att använda urvalslistans värden i Avancerad sök I Diver 6.4, kan värde från urvalslistan användas i Avancerad sök. En ny knapp, QVVal, visas nere till vänster i dialogen för Avancerad sök. Med denna knapp kan strängen QVVal() infogas i en söksträng. Pekaren blir placerad i ett markerat fält I parentesen där namnet på urvalslistan skall skrivas in. Urvalslistans namn skall INTE omges av citationstecken.( ) Uttrycket QVVal() kan bara användas i en söksträng där andra kolumner såsom summakolumner ingår. Exempel: Öppna modellen demo-sales.mdl och skapa en list-urvalslista med namnet test, som innehåller värdena 100,150 och 200. Välj värdet 150 i urvalslistan. Dyk på dimensionen Product och välj Sök -> Avancerad sök. Redigera strängen i fönstret Sök: så att det får följande innehåll: Plan Units >= QVVal(test) Nu kan andra värden väljas i urvalslistan och sökningen utförs med det nya villkoret. Om det inte finns någon urvalslista med namnet test, visas ett felmeddelande: Om kolumnen som används i söksträngen är numerisk, kommer värdet från urvalslistan att konverteras till numeriskt. Om detta inte kan utföras, visas ett annat felmeddelande: Fel värde: urvalslistvärde matchar inte denna typ av kolumn.

Diver/Nyps analys Diver version 6.4 Uppgradering från Diver 6.3 till Diver 6.4, se bilaga.

Diver/Nyps analys Diver version 6.4 Uppgradering från Diver 6.3 till Diver 6.4, se bilaga. Datum 2013-09-09 Diver/Nyps analys 3.43 Diver version 6.4 Uppgradering från Diver 6.3 till Diver 6.4, se bilaga. Generella modeller Transaktionsmodell (FUB, KS, RIS, SYS och SÅDD) m.0077 Ny dimension,

Läs mer

Diver Version (8)

Diver Version (8) Diver Version 6.3 Introduktion Detta dokument beskriver de nya egenskaperna i version 6.3 av Diver. Det förutsätts att läsaren redan känner till hur version 6.2 fungerar. Alla förändringar i version 6.3

Läs mer

Funktionalitet i ProDiver

Funktionalitet i ProDiver Funktionalitet i ProDiver 1 Kursinnehåll Genomgång av nyttiga funktioner i ProDiver som underlättar för dig som ofta överför data till Excel eller gör egna analyser direkt i ProDiver Att dyka i data med

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media Manual Astrakan Verktyg för skolanalys Motion Chart på enkelt sätt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehåll Manual för Verktyg för skolanalys... 3 Skapa ett konto och logga in... 3 Arbeta med analysdata och

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Excel-guide. Introduktion

Excel-guide. Introduktion Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010, men om ni vill använda ett annat program för att lösa uppgifterna

Läs mer

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL 1. INTRODUKTION TILL EXCEL 2008... 5 A. Docendo-pedagogiken...6 B. Hämta övningsfiler...7 C. Starta programmet...8 D. Avsluta programmet...8 E. Programfönstret...9 F. Elementgalleriet...10 G. Verktygslådan...11

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data 5HVLVWHQVWDEHOO Tack för att du valde programmet 5HVLVWHQVWDEHOO! Vi hoppas att programmet ska vara till stor hjälp i ditt arbete. Har du synpunkter på programmet är du mycket välkommen att höra av dig

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Bildhantering 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bildhantering 4 Infoga bild 4 Infoga dokument 5 Redigera bilder 7 Anpassa bild själv via bildverktyget 7 Anslagstavlan

Läs mer

Hämtning av sekundärdata och introduktion till Excel

Hämtning av sekundärdata och introduktion till Excel Metod och analys, 7.5hp 1 Hämtning av sekundärdata och introduktion till Excel Hämta sekundärdata från SCB Excels utformning Summera rader och kolumner Beräkna kohorter Låsning av celler Kopiera rader

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Utforska kommandon i menyfliksområdet Varje menyflik har grupper, och varje grupp har en uppsättning relaterade kommandon.

Utforska kommandon i menyfliksområdet Varje menyflik har grupper, och varje grupp har en uppsättning relaterade kommandon. Snabbstartsguide Microsoft Project 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Verktygsfältet Snabbåtkomst Anpassa

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

ProDiver - Lathund LISA

ProDiver - Lathund LISA ProDiver Lathund Uppdaterad av: Datum: Carina Wikstrand 2011-03-22 ProDiver - Lathund LISA Ledningsinformationssystem för analys 1 LISA är ett beslutsstödssystem vid Mittuniversitet som bygger på systemlösningen

Läs mer

Kalkylprogram. I övrigt kan man också söka på Google eller YouTube för att få mer information.

Kalkylprogram. I övrigt kan man också söka på Google eller YouTube för att få mer information. Anders Avdic 2018-09-14 Lektion kalkylprogram. Underlag och mallar för övningarna nedan finns i filen Excelunderlag. Färdiga lösningar finns i filerna Exempel hushållsutgifter, Exempel lånekalkyl och Exempel

Läs mer

SCB Räkenskapssammandrag

SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag 1 1. KOMMA IGÅNG MED PROGRAMMET... 2 1.1 ÖVERSIKT FÖRBEREDELSER... 2 1.2 STARTA PROGRAMMET... 3 1.3 ÖVERSIKT SCB MENY... 5 1.4 INSTÄLLNINGAR... 6 1.5 KOLUMNER...

Läs mer

Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel

Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel 1 Histogram är bra för att dem på ett visuellt sätt ger oss mycket information. Att göra ett histogram i Excel är dock rätt så bökigt.

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports Att använda LUVIT Reports I LUVIT Administration finns menyn LUVIT Reports där ett antal fördefinierade standardrapporter finns tillgängliga.

Läs mer

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning.

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning. Avancerad sökning Innehåll Avancerad sökning...1 1. Avancerad sökning...1 1.1 Allmänt...1 1.2 Begreppsförklaringar... 2 1.2.1 Posttyp... 2 1.2.2 Kolumn... 2 1.2.3 Lista... 2 1.2.4 Rad... 3 1.2.5 Vy...

Läs mer

Arbeta i Qlikview. Grundkurs i Qlikview- enkel Exempel och beskrivning av grundläggande funktioner

Arbeta i Qlikview. Grundkurs i Qlikview- enkel Exempel och beskrivning av grundläggande funktioner Arbeta i Qlikview Grundkurs i Qlikview- enkel Exempel och beskrivning av grundläggande funktioner Ekonomi- och planeringsavdelningen/ Qlikview Systemförvaltning Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Lär känna

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset 1 Allmänt Detta är den lilla instruktionen för att redigera innehållet för laget. För att få en lagsida skicka ett mail till webmaster, webmaster@vikingstad.nu Ange namn, epostadress och lag 1 ALLMÄNT...1

Läs mer

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB WebViewer Manual för administratör 2 Manual WebViewer Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Introduktion... 3 2 Inställningar... 4 2.1 Uppdatera licensinformation... 4 2.2 Inmatning av användaruppgifter...

Läs mer

Juridikutskrifter från word-mallar

Juridikutskrifter från word-mallar BITNET Skapad av: Otto Tuvesson Juridikutskrifter från word-mallar Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut juridikdokument i Bitnet utifrån mallar du skapat i word. Processen

Läs mer

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse, Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare en introduktion till analysvyn Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Diagram för olika situationer

Diagram för olika situationer 7 Diagram för olika situationer Med hjälp av diagram kan du ta fram trender och prognoser för givna data. Dina diagram ger dig en visuell möjlighet att visa upp dina siffror. En av de största fördelarna

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar Lathund Excel 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Under Arkiv hittar du de aktiviteter som i 2007 s version finns under Offic knappen

Läs mer

Excel Online Version 1.0 Skolkontoret

Excel Online Version 1.0 Skolkontoret Excel Online Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är Excel?... 3 Arbeta i Excel Online... 4 Logga in... 4 Skapa en Excel-fil via OneDrive... 4 Öppna en redan skapad Excel-fil i Excel Online... 4 Byt

Läs mer

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP 2013, senast reviderad: den 11 juni 2014 Innehåll Innehåll... 2 Om denna användarhandledning... 3 Syfte... 3 Vem är denna handledning

Läs mer

Manual för externa sökande

Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Aditro Recruit 9.2 Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Innehållsförteckning 1. Logga in i systemet... 1 1.1. Låst användarkonto... 2 2. Skapa ett användarkonto...

Läs mer

Kom igång med ibinder Avtalsregistret

Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med avtal Grunderna i ibinder.com Denna manual beskriver hur avtal hanteras i ibinder.com och är ett komplement till den separata manualen Kom igång med

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Lathund för rapporter och statistik i Synergi

Lathund för rapporter och statistik i Synergi Lathund för rapporter och statistik i Synergi Sid1 (28) Inledning 3 Fliken sökning 4 Fliken Avancerad sökning 5 Fliken Rapportutformning 9 Tips på Sökningar och presentationer 11 Kort Ärenderapport 11

Läs mer

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning

SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning SPF/MiRiaM Manual avancerad sökning 2016-09-15 Skapat av: Fältström Ingrid 1 (31) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Begreppsförklaringar... 3 1.1.1 Kolumn... 3 1.1.2 Lista... 3 1.1.3 Posttyp...

Läs mer

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell.

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Lathund för Microsoft Excel 1 2 9 4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Innehåll Autofyll Celler Diagram Ändra diagramtyp

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Öppna, redigera och spara filer som ska laddas upp i Socialstyrelsens portal Filip med hjälp av Excel

Öppna, redigera och spara filer som ska laddas upp i Socialstyrelsens portal Filip med hjälp av Excel 2018-06-194 1(7) Avdelningen för statistik och jämförelser Registerenheten inrapportering@socialstyrelsen.se Öppna, redigera och spara filer som ska laddas upp i Socialstyrelsens portal Filip med hjälp

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Grundkurs 2 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum

Grundkurs 2 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum Grundkurs 2 IKT Dan Haldin Ålands lyceum KALKYLERING MED MICROSOFT OFFICE EXCEL... 4 Användning av funktioner i Microsoft Excel... 4 LETARAD FUNKTIONEN... 5 OM funktionen... 8 Mer Diagramhantering...10

Läs mer

Välkommen till återföringsverktyget för Nationell patientenkät på patientenkat.se

Välkommen till återföringsverktyget för Nationell patientenkät på patientenkat.se Välkommen till återföringsverktyget för Nationell patientenkät på patientenkat.se Det här verktyget ägs, förvaltas och vidareutvecklas av Sveriges Landsting och Regioner i samverkan genom SKL, Sveriges

Läs mer

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Börja med att logga in på hemsidan Adress: http://www.edu.falkenberg.se/gymnasieskolan Klicka på nyckeln. Skriv i användarnamn och lösenord,

Läs mer

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering 1 EOS-Guide: Verksamhetsrapportering Innehåll Allmänt... 1 Uppgiften... 1 Avsnitt i rapporten... 2 Egna tillägg i rapporten... 3 Inställningar och sökmöjligheter... 4 Utskrift av verksamhetsrapporten...

Läs mer

Statistiska centralbyrån. Statistikatlasen

Statistiska centralbyrån. Statistikatlasen Statistiska centralbyrån Statistikatlasen Introduktion till Statistikatlasen När Statistikatlasen startas Statistikatlasen startas med en vy som i kartan visar befolkningstillväxten i Sveriges kommuner

Läs mer

Urval rader. Urval koumner. D i m e n si o n e r. Visa värden eller % Mätvärden. Korstabell. Grundflik. Flik för Sparade delmängder

Urval rader. Urval koumner. D i m e n si o n e r. Visa värden eller % Mätvärden. Korstabell. Grundflik. Flik för Sparade delmängder Kuber i VIS 3 Kuberna i VIS bygger på OLAP-teknik (Online Analytical Processing) dvs att du kan vända, vrida och borra i data inom ett eller flera områden. De är mycket dynamiska analysverktyg med ett

Läs mer

Landstinget i Värmland, mars 2012

Landstinget i Värmland, mars 2012 Snabbguide Landstinget i Värmland, mars 2012 Innehållsförteckning Snabbguide till basfunktioner i LISA+... 3 Om LISA+... 3 Att komma igång... 3 Inloggning... 5 Att byta lösenord... 5 Hur görs personsökning?...

Läs mer

Inloggning till Treserva via extern dator

Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

1. DEFINIERADE TABELLER. 1.1 Definiera en Excel-tabell

1. DEFINIERADE TABELLER. 1.1 Definiera en Excel-tabell 1. DEFINIERADE TABELLER Det finns ingen enskild funktionalitet i Excel som är så underutnyttjad som Tabellverktyget. Trots att möjligheten att definiera tabeller funnits sedan 2006 då Excel 2007 introducerades,

Läs mer

Manual till nyckeltalshemsidan

Manual till nyckeltalshemsidan Manual till nyckeltalshemsidan 3.0 2015-01-31 Inloggningen kan antingen vara din mailadress eller ditt egna inlogg. Senare i manualen visar vi hur du enkelt byter inloggningsnamn Hemsidan innehåller även

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Här följer lite information om vad vi gick igenom på en datastuga på biblioteket i Åkersberga. Excel är ett kalkylprogram. Förutom rena kalkyler kan

Läs mer

Manual Enkät. Senselogic AB Version 2.1.1

Manual Enkät. Senselogic AB Version 2.1.1 Manual Enkät Senselogic AB Version 2.1.1 Innehållsförteckning 1 Användningsområde...1 2 Inställningar för enkät...1 2.1 Fliken Allmänt...1 2.2 Fliken frågor...2 2.2.1 Gemensamma inställningar:... 2 2.2.2

Läs mer

Nyheter i PowerPoint 2010

Nyheter i PowerPoint 2010 Nyheter i PowerPoint 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Som i Office 2007 finns det flikar och grupper i det övre verktygsfältet.

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint 1 (13) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2007 - Windows 2011-07-06 Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Gymnasieskola Användarhandbok

Gymnasieskola Användarhandbok Gymnasieskola Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studeranderapportering Augusti 2016 1.1 Skicka egen fil med elevrapport Den här sidan används av skolor som rapporterar elever genom att skicka

Läs mer

Artologik Survey&Report. Nya funktioner, november 2015

Artologik Survey&Report. Nya funktioner, november 2015 Artologik Survey&Report Nya funktioner, november 2015 1 Innehållsförteckning Återvänd till senast besökta enkätsida... 3 Frågenumrering... 3 Klistra in svarsalternativ... 4 Frågor med sökbara svarsalternativ...

Läs mer

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs. Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.se Ärendetyp Datum 2007-01-04 1(6) Elementär Websurveyandvänding

Läs mer

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären

Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Ett enkelt Kalkylexempel - Fruktaffären Öppna en ny arbetsbok genom att gå upp i Arkivmenyn och där välja Nytt ange Arbetsbok. Eller klicka på knappen för ny arbetsbok. Du skall nu göra en kalkyl för ett

Läs mer

Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan

Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan Version 1.1, 2016-05-20 Innehåll Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan... 1 Förutsättningar att skapa en utbetalningsansökan... 1 1 Logga in i Min

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

Introduktion till användning av PicoLog TC-08

Introduktion till användning av PicoLog TC-08 Institutionen för Tillämpad 2003-10-17 fysik och elektronik Anders Åstrand Introduktion till användning av PicoLog TC-08 Reviderad: 040420 AÅ 061114 AÅ Detta är en kort instruktion för att snabbt kunna

Läs mer

Användarguide. Bildslinga internet

Användarguide. Bildslinga internet Användarguide Bildslinga internet Capitex AB Bildslinga internet Inledning Bildslingan låter dig exponera dina objekt i helskärmsläge, exempelvis för skyltfönstret. Text och bild hämtas från de objekt

Läs mer

Introduktion av Quality Works 2.4

Introduktion av Quality Works 2.4 Introduktion av Quality Works 2.4 Den här introduktionen vägleder dig igenom de vanligaste funktionerna i Quality Works och hur man kan använda sig av programmet för att skapa en enkel manual för sitt

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003 I den här guiden Migrera till Excel 2001 Microsoft skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Syfte Syftet med den här laborationen är att du ska lära dig använda några grundfunktioner i Microsoft Excel.

Syfte Syftet med den här laborationen är att du ska lära dig använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010 och Excel 2013, men om ni vill använda ett annat program för

Läs mer

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Mål Lära sig att skapa och använda ett räkneblad med OpenOffice Calculator Beräkna medelvärde och standardavvikelsen med räknebladet Producera en

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

Klicka på Skapa Kontakter. Välj sedan om du vill skapa en organisation eller endast en fristående kontakt.

Klicka på Skapa Kontakter. Välj sedan om du vill skapa en organisation eller endast en fristående kontakt. Vi vill underlätta så mycket som möjligt för dig i ditt PR-arbete. Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vår kundsupport får angående Plan och Connect. Har du andra frågor eller behöver hjälp med

Läs mer

kalkylprogram Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet

kalkylprogram Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Överför data till kalkylprogram I vissa funktioner, t ex Transaktionsöversikt, Kontoöversikt, Saldo- och räntehistorik och Räntesatsförlopp

Läs mer

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Filbindningar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Hur det här modulen används.............................. 4 1.2.1

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

BaraTrav fliken Poäng Version 2.2

BaraTrav fliken Poäng Version 2.2 BaraTrav fliken Poäng Version 2.2 I fliken Poäng reducerar du med villkor baserade på poängvärden för respektive häst Du kan reducera med villkor avseende poängsumma och/eller antal hästar inom specificerade

Läs mer

EXCEL 2010 FÖRDJUPNING

EXCEL 2010 FÖRDJUPNING EXCEL 2010 FÖRDJUPNING Microsoft Excel 2010 Fördjupning Inledning Mål och förkunskaper... 5 Pedagogiken... 5 Hämta övningsfiler... 6 Del 1 1 Diagram och bilder Skapa diagram... 7 Snabblayout... 8 Diagrammets

Läs mer

Manual Enkät. Senselogic AB Version 2.3

Manual Enkät. Senselogic AB Version 2.3 Manual Enkät Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Användningsområde... 1 2 Inställningar för enkät... 1 2.1 Fliken Allmänt... 1 2.2 Fliken Frågor... 2 2.2.1 Textfråga... 3 2.2.2 Envalsfråga...

Läs mer

Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1

Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1 Datorövning 1 Calc i OpenOffice 1 1 OpenOffice Calc Till förmån för de som följer kursen Fysikexperiment för lärare skall vi här gå igenom några få exempel på hur OO Calc (motsvarar MS Excel) kan användas

Läs mer

Synergi Användarhandbok för att söka rapporter

Synergi Användarhandbok för att söka rapporter 2008-12-09 Synergi Användarhandbok för att söka rapporter 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Enkel sökning av rapporter i Synergi... 4 Fliken sökparametrar... 5 Fliken Avancerat... 6 Fliken Rapportutformning...

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

*****************************************************************************

***************************************************************************** Statistik, 2p ANVISNINGAR Datorlaboration 1 Deskriptiv statistik med hjälp av MS Excel Detta häfte innehåller kortfattade anvisningar om hur ni använder Excel under denna laboration. Be om hjälp när/om

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Import / export av personer i Vaka 2.

Import / export av personer i Vaka 2. Import / export av personer i Vaka 2. Med hjälp av Microsoft Excel kan du skapa en fil för att importera personer. Detta kan vara en stor fördel om du redan har en Excel lista över personer som skall tilldelas

Läs mer

Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad

Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad 2012 Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad Adra Match 2012-03-30 CONTENTS Om detta dokumen... 4 Förberedelser... 5 Skapa kontoutdrag från ERP... 5 Exportera / Hämta kontoutdrag från din bank....

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Generellt om budget För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Ekonomi Redovisning Budgetar

Generellt om budget För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Ekonomi Redovisning Budgetar Budget Budgetmodulen i Navision används för att skapa den budget som önskas. Det är möjligt att skapa flera budgetar för samma period. När budgeten är skapad, används den för jämförelse med de faktiska

Läs mer

Anställningsavtal med mallar från Kontek

Anställningsavtal med mallar från Kontek Denna beskrivning visar hur du kan använda Konteks rapport i Rapportgeneratorn för att skapa fil med personaluppgifter som sedan infogas i de anställningsavtal (Word dokument) som finns att ladda hem.

Läs mer

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab SELLOUT Version 2.5 av eyescream information ab Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis mångfaldigas! Sigurdsgatan 6 721 30 VÄSTERÅS 021-14 62 00 Artikelnummer: 5XXX PA9

Läs mer

Manual E-butiken Innehåll:

Manual E-butiken Innehåll: Manual E-butiken Innehåll: Allmänt... 2 Logga in... 2 Översikt... 2 Kategorisera produkter... 3 Lägg till en produkt... 4 Lägg till produktbilder... 5 Ändra en produkt... 5 Skapa menysidor... 6 Ladda upp

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer