KOMPASS Kommunikationspass datorverktyg, handledning och utvärdering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMPASS Kommunikationspass datorverktyg, handledning och utvärdering"

Transkript

1 KOMPASS Kommunikationspass datorverktyg, handledning och utvärdering Projektrapport SÖK & DART

2 Introduktion Barn och vuxna med grava kommunikationssvårigheter tillhör en sårbar grupp, speciellt vid tillfällen då man byter miljö och personal. Personen med grava kommunikationssvårigheter behöver snabbt och effektivt kunna presentera sig själv och ge viktiga upplysningar om sin kommunikation och sitt kommunikationssystem för personer han/ hon inte känner. Ett kommunikationspass, ett dokument i form av en liten bok innehållande denna information, är ett användbart redskap vid ett första möte. Det sparar tidsödande repetition för föräldrar och andra närstående och minskar obehagliga och frustrerande situationer. Ett kommunikationspass kan vara en komponent i ett större kommunikationssystem. Idén om kommunikationspass introducerades ursprungligen av Sally Millar, från CALL Centre i Skottland. Ref??? SÖK, Södra regionens kommunikationscentrum, Malmö och DART, regionalt kommunikationsoch dataresurscentrum, Göteborg fick hösten 1999 medel, för projektet KOMPASS: Kommunikationspass, datorverktyg, manual och utvärdering, från Hjälpmedelsinstitutet. Resultatet av projektet är denna projektrapport samt en handledning för utarbetande av ett kommunikationspass med tillhörande datorverktyg. Att närma sig en person med gravt kommunikationshandikapp kan kännas svårt. Hur ska jag göra? Hur pratar han? Det är svårt för oss som är någorlunda vana men ännu svårare för en helt främmande person. Det kan bli så att man man inte vågar ta kontakt med personen med gravt kommunikationshandikapp utan att man kanske undviker personen istället. Ett gott första intryck är viktigt det vet man allmänt. I det här fallet finns en barriär som man behöver komma över så snabbt som möjligt. Komma ifrån en handikappad person till personen bakom. Det finns ofta en del information man behöver ha för att kunna konversera med brukaren. T ex hur uttrycker Ja och nej. Kommunikationshjälpmedel? Problemet är att brukaren kan inte själv presentera sig. Då hade det inte varit ett problem! Ansvaret ligger mycket på de personer som är runt omkring om det ska bli bra. Ofta har t ex föräldrargett den här informationen. Tjatigt för dem att ge samma information om och om igen. Missar ändå en del. Det finns ofta mycket information i journaler t ex men det är svårtillgängligt och svårtolkat. Och brukaren behöver presentera sig. Det är ofta som han/ hon träffar på nya personer. Det kan vara ny personal på dagis, skolan, korttidspersonal, vikarier, taxichaufför. Det kan vara att brukaren ska börja på ett nytt dagcenter eller ny skola. För att underlätta det första mötet med en person med gravt kommunikationshandikapp behövs något som snabbt ger en viktig och praktisk information på ett lättförståeligt och positivt sätt.(

3 nedsatt språkförståelse för längre satser- jag har svårt att förstå ibland när andra talar. Det underlättar om du pratar i korta meningar) Då kan man göra ett sk. KOMMUNIKATIONSPASS. Den ursprungliga idén kommer från Sally Millar i Skottland. Hon gjordet det första till en person som fått stroke. Sedan har det testats på andra grupper som t ex dövblinda. Innehåll i stort: Vad jag behöver veta för att kommunikationen ska funka så bra som möjligt. Det absolut viktigaste! Praktiska råd. Hur kommunicera på bästa sätt med personen i praktiken? Syfte med ett kommunikationspass: sortera information presentera information effektivt och lättillgängligt visa personen på ett personligt och unikt sätt stöd vid byte av miljö stöd vid byte av personal förståelse och konsekvent bemötande avmystifiera expertkunnande främjar samarbete Bakgrund Ref. Sally Millar Idén till kommunikationspass kommer ursprungligen från Sally Millar, en logoped som arbetar på Call Centre i Edinburgh, Skottland. Hon gjorde det första kommunikationspasset till en person med afasi och har sedan dess spridit idén om kommunikationspass i Storbritannien och vidare till Sverige. Vid ett projekt kring kommunikationspass för dövblinda utvärderades effekten av kommunikationspass på personernas liv. Referera resultat. Lisa har pappren på engelska!!! Projekt sker i samverkan mellan deltagare från DART, regionalt kommunikations- och dataresurscentrum i Göteborg och SÖK Södra regionens Kommunikationscentrum i Malmö och BLISSFÖRENINGEN. De som i huvudsak ansvarat för arbetet med detta projekt är: Maja Sigurd Pilesjö, logoped hemmahörande på SÖK i Malmö, Lisa Hardenstedt arbetsterapeut på SÖK i Malmö, Gunilla Thunberg, logoped och Lage Persson, tekniker från DART i Göteborg. Syfte med projektet Syftet med detta projekt är att sprida kunskap om kommunikationspass. Vi kommer att utvärdera effekten av kommunikationspass för ett flertal personer med flerfunktionshinder. Det kommer också att produceras en handledning för utarbetande av kommunikationspass. Ytterligare syfte med projektet är att producera och utvärdera ett datorbaserat verktyg för utformning av kommunikationspass.

4 Projektdeltagare Medverkande projektdeltagare har varit personal som vi fått kontakt med via de nätverk vi har i våra respektive regioner runt SÖK & DART. Deltagarna i sin tur har valt ut varsin brukare som de har kontakt med i sin kliniska verksamhet. Deltagarna informerades om att förutsättningen för att kunna medverka i projektet var att vi skulle få ta del av och kunna demonstrera de färdiga kommunikationspassen för andra. För det har vi använt en blankett för godkännande från personen själv, nära anhörig eller god man. Tabell Bortfall av deltagare Vi har 20 personal med i projektet arbetsterapeuter - logopeder - speciallärare / pedagog - tal- och hörselpedagog - blissinstruktör som också är brukare Bland brukarna har vi haft med 20 personer. Män och kvinnor i åldersgrupperna; barn, tonåringar, vuxna. Följande diagnoser / funktionshinder har vi träffat på: Cerebral pares (2 kvinnor, 4 män) Åldersgrupp. Barn / tonår / vuxen Cp och utvecklingsstörning (1 kvinna, 2 män) Åldersgrupp: Barn / tonår / vuxen Grav utvecklingsstörning varav en också har synnedsättning (1 man, 1 kvinna) Åldersgrupp: vuxen Progredierande sjukdom (1 man) Åldersgrupp: barn Autism / beteendestörning / utvecklingsstörning (1 man) Åldersgrupp: vuxen Autism (1 man) Åldersgrupp: tonåring Förvärvade hjärnskador / afatiker (3 kvinnor, 3 män) Åldersgrupp: Ung vuxen / vuxen Projektets genomförande Fas 1 Först kontaktades ett antal personer som var intresserade av att delta i projektet.

5 Under hösten sammanställde vi våra egna önskemål för ett datorverktyg för tillverkning av kommunikationspass. En första variant av datorverktyget utarbetades utifrån önskemålen. Deltagarna i projektet sammankallades för demonstration av datorverktyget. De erhöll varsitt exemplar av datorverktyget med tillhörande manual. Varje deltagare hade en brukare i tankarna för ett kommunikationspass. Efter mötet började deltagarna processen med att insamla data till sina kommunikationspass. Fas 2 Deltagarna tillverkade varsitt kommunikationspass. Datorverktyget provades i samband med detta. Projektledningen hade regelbunden kontakt med deltagarna främst via mail och brev. När kommunikationspassen var klara skickades de till närmaste kommunikationscentrum, SÖK eller DART. En utvärdering av datorverktyget gjordes genom intervjuer av deltagarna i skåne. Datorverktyget och manualen omarbetades utifrån de synpunkter som framkom i utvärderingen. Fas 3 Deltagarna och projektledningen träffades för en muntlig utvärdering. Värdefulla synpunkter kring utarbetande, kommunikationspassets funktion, brukarens användning och problem i samband med utarbetandet och användningen sammanställdes. En utvärderingsblankett gällande kommunikationspasset skickades till alla deltagare. Utvärderingen sammanställdes. En handledning för utarbetande av kommunikationspass utarbetades och en rapport sammanställdes innehållande bl a resultaten av utvärderingen av kommunikationspass.

6 UTVÄRDERING AV DATORVERKTYGET OCH MANUALEN Datorverktyget har utvärderats skriftligt och genom telefonintervjuer med deltagarna. Som underlag har vi haft 13 frågor. Vi fick in 11 av 22 utvärderingar. Fyra av elva personer har inte använt sig av datorverktyget. Här följer en sammanställning: 1. Hur förståelig är manualen? Lätt: 5 Medel: 0 Svår: 1 Synpunkter: Fungerat bra. Rörigt. Inte använt så mycket. Inga större bekymmer. 2. Tycker du att något saknades i manualen? I så fall vad? Synpunkter: Vet inte. Inget speciellt. Bör stå tydligare hur man infogar en bild. Tydligt ange hur man ändrar Format. Inget saknades. 3. Förslag till förbättringar av manualen? Synpunkter: Nej. Mer omfattande manual. Bör dela upp manualen i två delar. Kort och lättförståelig. Det kan stå i manualen att man kan använda det program man är familjär med. Behövs endast en sida med rubriker. 4. Hur gick det att installera datorverktyget? Lätt: 8 Medel: 1 Svår: 0 5. Hur var det rent tekniskt att konstruera ett KOMPASS? Lätt: 1 Medel: 2 Svår: 0 Synpukter: Besvärligt att ta bort en massa sidor. Mycket bläddrande. Otympligt. Bra kunna se vilken sida man var på. Bra med alla sidor. Behövde inte många sidor. Det tar en stund. Det gällde att följa rubrikerna. Det var lätt. 6. Var det någon funktion som saknades? I så fall vilken? Synpunkter: Bättre att välja rubrik och stil från början. Eventuellt göra om till windows-program med hjälpfunktion etc. Borde kunna bläddra lite snabbare. Borde kunna bestämma format från början. Behövs enkel formatändring. Vet ej. Opålitligt teckensnitt. Kanske lättare med mer nyanserat bildhanteringsprogram. 7. Vad tycker du om rubrikerna? Någon som bör tas bort/ läggas till? Synpunkter: Bra, jättebra. Förslag på rubrik: Förslag på saker jag brukar vilja. Bör vikta rubrikerna och lyfta fram det kommunikativa mer, inte fokusera på skötsel. Tydliggöra ordet inte i rubriken Jag tycker inte om. Många blev aldrig aktuella. Lagt till orter och geografiska platser. Viktigt att betona att alla rubriker ej ska med. Rubriken Det här är mina problem var nedvärderande. Rubriken Diagnos bör ej vara med. Inget ska tas bort. För många. 8. Vad tycker du om exemplen? Har du något bra exempel som vi kan använda? Synpunkter: Bra. Är kluven. Bra men behöver inte ha dem i datorverktyget. Bra inspirationskälla. Har varit till hjälp. Har inte använt exemplen men de var mycket bra hjälp. 9. Hur är det att ändra formatet? Lätt: 5 Medel: 0 Svårt: 1

7 Synpunkter: Har förminskat med hjälp av kopieringsmaskin. 10. Förslag till förbättringar av datorverktyget? Synpunkter: Bör kunna välja vissa sidor och sedan bara arbeta med dem. Det ska vara lätt att lägga in bilder. Vill fundera. 11. Skulle du kunna använda det fler gånger? Ja: 8 Nej: Om du inte använt datorverktyget, varför? Synpunkter: Det kändes inte meningsfullt. Var rörigt. Underlättade inte. Gjorde egna worddokument istället. Det var lika lätt att göra det själv. Handledningen är däremot viktig. Är mer familjär med annat program. Det var för mycket frågor och bara ett fåtal som jag anser mig behöva. 13. Övriga synpunkter Synpunkter: Jag borde läst igenom manualen mer noggrant. Det var ett lyft för brukaren. Ser möjligheter hos brukaren som inte setts tidigare. Fler borde använda det. Spännande projekt som kan falla i god mark inom flera logopediska områden. Utmärkt som arbetsverktyg för habiliteringslogopeder. En lockande framsida är viktigt att skriva om i handledningen. Det är viktigt att i handledningen skriva att det är ett komplement och att man behöver träna i att använda kommunikationspasset. Förslag om direkt tilltal i pratbubblor. Resultat av utvärderingen av datorverktyget Utifrån utvärderingen drogs slutsatsen att det var viktigt att minimera antalet rubriker och att ordna dem efter hur betydelsefulla de var. Vi beslöt att stryka exempel på vad man kan skriva under rubriken. De ska finnas med enbart i handledningen. Manualen behövde en klarare struktur där det tydligt framgick hur man infogar bilder och ändrar format. I vissa rubriker borde ord bytas ut. Vad beträffar innehållet i handledningen ansåg deltagarna att det var av vikt att beskriva framsidan och vikten av egna exempel. Det var också viktigt att betona att kommunikationspasset bör innehålla framför allt kommunikationstips och inte skötseltips. Det framgick också att flera tyckte det gick lika bra att utarbeta kommunikationspasset utan datorverktyget. Datorverktyget omarbetades utifrån synpunkterna i utvärderingen.

8 Utvärdering av Kommunikationspass En blankett för utvärdering skickades ut till varje deltagare i projektet. 14 av 20 utvärderingsblanketter besvarades. Av de som besvarade utvärderingen var 5 habiliteringslogopeder, 3 föräldrar, 2 speciallärare, 1 hjälpmedelsutprovare, 1 habiliteringsassistent och 2 övrig personal. Alla hade varit delaktiga i utformandet av kommunikationspasset. Deltagarnas svar på påståenden i blanketten har sammanställts nedan. Alla påståenden har inte besvarats av alla personer. Vissa frågor ansåg man sig inte kunna besvara eftersom man inte hade erfarenhet av situationen. Funktion Markera med kryss i en skala från 1-3, 1 = håller inte med 2 = håller delvis med 3 = håller med 1. Ett kommunikationspass är ett värdefullt dokument för min brukare 1 ( 0 ) 2 ( 2 ) 3 ( 12 ) 2. Kommunikationspasset är ett bra sätt för min brukare att presentera sig på 1 ( 0 ) 2 ( 4 ) 3 ( 10 ) 3. Kommunikationspasset leder till att min brukare behandlas på ett respektfullt sätt 1 ( 0 ) 2 ( 8 ) 3 ( 5 ) 4. Kommunikationspasset leder till ett korrekt bemötande gentemot min brukare 1 ( 0 ) 2 ( 7 ) 3 ( 6 ) 5. Kommunikationspasset gör så att kommunikationen mellan min brukare och andra fungerar bättre 1 ( 0 ) 2 ( 6 ) 3 ( 7 ) 6. Kommunikationspasset gör att fler nya människor vågar prata med min brukare 1 ( 3 ) 2 ( 6 ) 3 ( 4 ) 7. Kommunikationspasset är ett bra hjälpmedel för nya människor att lära känna min brukare 1 ( 0 ) 2 ( 3 ) 3 ( 10 ) 8. Kommunikationspasset underlättar för ny personal att umgås med min brukare 1 ( 0 ) 2 ( 3 ) 3 ( 10 ) 9. Kommunikationspasset leder till att kommunikationen snabbare fungerar mellan min brukare och ny personal

9 1 ( 1 ) 2 ( 6 ) 3 ( 6 ) 10. Kommunikationspasset leder till att min brukare bemöts på ett konsekvent sätt 1 ( 1 ) 2 ( 8 ) 3 ( 4 ) 11. Kommunikationspasset hjälper familj, släkt och vänner att prata med min brukare 1 ( 2 ) 2 ( 7 ) 3 ( 1 ) 12. Kommunikationspasset underlättar för familj, släkt och vänner att umgås med min brukare 1 ( 3 ) 2 ( 7 ) 3 ( 1 ) 13. Kommunikationspasset visar vem min brukare är på ett positivt sätt 1 ( 0 ) 2 ( 3 ) 3 ( 11 ) 14. Kommunikationspasset visar hur man kan hjälpa min brukare att komma runt sina svårigheter 1 ( 0 ) 2 ( 5 ) 3 ( 8 ) Utformning 1. Kommunikationspassets layout är bra 1 ( 0 ) 2 ( 5 ) 3 ( 9 ) 2. Informationen är adekvat 1 ( 0 ) 2 ( 1 ) 3 ( 13 ) 3. Kommunikationspasset innehåller den information som krävs för att kommunikationen ska fungera 1 ( 0 ) 2 ( 6 ) 3 ( 1 ) 4. Kommunikationspasset innehåller bara viktig information 1 ( 0 ) 2 ( 8 ) 3 ( 6 ) 5. Kommunikationspasset beskriver min brukares svårigheter på ett lättförståeligt sätt 1 ( 0 ) 2 ( 4 ) 3 ( 9 ) 6. Fördelar med kommunikationspass: Brukaren själv kan visa upp. Ger upphov till kommunikationssituationer. Brukaren själv har information att komma med. Snabbare lär känna till behov, vanor etc. Bra vid introduktion av ny personal och andra nya människor. Ökar självkännedom. Lätt och bra sätt att själv presentera sig, på ett positivt sätt. Konkret, viktig information om kommunikationen som är lätt att ta till sig. Bra att arbeta gemensamt med föräldrarna. Bra sätt att samtala kring kommunikationen på ett positivt sätt men ändå konkret se

10 svårigheterna i kommunikationen. Föräldrarna får upp ögonen för att viss information som är självklar för dom inte är självklar för alla men viktig för att kommunikationen ska fungera. Bra vid nya kontakter. Ett sätt att lättare få en bra och adekvat kommunikation. Funktionellt kommunikationshjälpmedel. Utmärkt samtalsunderlag i mötet med anhöriga. Underlättar kommunikationen i ett inledningsskede. Lätt att ha med. Kortfattad information. Bra som introduktion. 7. Nackdelar med kommunikationspass: Måste uppdateras vilket kräver resurser. Kanske om det kommer i orätta händer som egentligen inte behöver veta så mycket. Ger ingen fullständig bild av personen. Behöver kompletteras och utvärderas. Brukaren fortfarande beroende av att jag påminner honom att ta fram det. Svårighet att veta hur, när, var det ska användas. Tidskrävande att göra. Svårt hålla det ajour med verkligheten. Övertro på vad det kan åstadkomma. Svårt att vara konkret och personlig. Lätt att floskler och dylikt åker med. Man riskerar låta som FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. Att mottagaren tror att han/hon fått veta allt om brukaren det vill säga det kan leda till att fortsatt kommunikation anses onödig. 8. Nämn en/ eller flera situation / er då kommunikationspasset kommit till användning: Vid besök av personer i brukarens klass. Har inte använt något än. Ej sett i aktion. Visat det för dem vi känner. När nya människor besöker oss visar brukaren det. Vid start i ny skola. Vid skolstart och fritids. När det var nytt tittade många i det och det gavs en möjlighet till en bra början på ett "möte" mellan människor. Många olika chaufförer. Vid färdtjänst. Ny skola. Nyanställning av assistenter. Nya klasskamrater. Vid besök på afasifyren. Initiativet till att använda det låg dock hos hustrun och mig. Ny personal i gruppboendet. Vid sjukhusvistelse. Ny personal. Vikarierande assistenter. 9. Något särskilt jag vill berätta om kommunikationspass: Bra men kräver tid. Vi bör ha flera bilder i det så att det blir roligare för brukaren. Svårigheter att finna ett sätt så att brukaren känner att det blir ett redskap för hans kommunikation. Används för sällan. Förefaller svår att få personer som drabbats av en svår förvärvad språkstörning att själva aktivt använda alternativa kommunikationsvägar. Viktigt att satsa på information och eventuellt också träning av anhöriga för att nå resultat. Insamlandet av material gav upphov till flera intressanta diskussioner och aha-upplevelser. Bra att sätta fokus på en persons speciella behov. Alla AKK-användare borde ha det tycker jag. 10. Annan kommentar: Tog lång tid bland annat på grund av omorganisation och flytt av arbetsplats. Viktig att vara ödmjuk inför att det här är en personlig presentation av mig som i det här fallet sker via föräldrar både vad gäller innehåll och handhavande. Det bästa tror jag är om brukare eller närstående själva gör passet men med stöd av någon i det praktiska arbetet om så behövs. Viktigt att passet förnyas. För min brukare är det aktuellt nu när det gått knappt ett år. Både för att det kan vara nya saker som är aktuella men också för att man ser hur det kan användas först när det har varit använt ett tag. Mycket viktigt att man ska veta hur man ska använda sig av det och vad man har för syfte med det. Svårt få brukare själv delaktig i utformningen. Dock bra samarbete med familjen. Passet är inte ett eget kommunikationshjälpmedel men är en introduktion kring kommunikation. Kontakten med brukaren blev mycket personlig och givande då vi arbetade fram kommunikationspasset. SLUTSATS AV DEN SKRIFTLIGA UTVÄRDERINGEN MUNTLIG UTVÄRDERING Kommunikationspassen har även utvärderats muntligt vid en gemensam sammankomst. 8 personer deltog vid den muntliga utvärderingen. Handledningen till kommunikationspass bygger till stor del på synpunkter som kom fram vid den muntliga utvärderingen. Följande frågor användes som diskussionsunderlag: - Hur gick det till? - Var det jobbigt att tillverka? Var det värt det? - Hur hjälper kommunikationspasset din brukare? - Berätta om en situation när kommunikationspasset använts! - Hur ofta ska man göra ett nytt kommunikationspass?

11 - Positiva upplevelser? - Negativa upplevelser? - Övriga synpunkter. Här följer en sammanställning av synpunkter som framkommit vid såväl den skriftliga som den muntliga utvärderingen: VIKTIGA SYFTE MED KOMMUNIKATIONSPASSET - information till ny personal - sprida kunskap om sig själv - bringa reda bland alla kommunikationssätt - ökad självständighet och ökat självbestämmande - avdramatisera möten - ge ett första positivt intryck där det annars hade varit svårt - komplement till annan kommunikation - man blir någon - berätta om sig själv för kamrater som ägaren varit tillsammans med länge, men aldrig egentligen pratat med - lättillgänglig och konkret information - förbättrat samarbete HUR GICK DET TILL ATT UTARBETA ETT KOMMUNIKATIONSPASS? Det har gått till på lite olika sätt men generellt kan man säga att utarbetandet har skett på följande sätt: Inledningsvis har man gett information om kommunikationspass. Därefter har man valt rubriker och samlat in innehåll under rubriker. Ett utkast har samanställts av ansvarig person. Därefter har man gått igenom utkastet och fått in nya synpunkter. Slutligen har ansvarig person iordningställt kommunikationspasset. Se handledningen för utförligare förslag på tillvägagångssätt. VEM HJÄLPTE TILL MED INNEHÅLLET? Logoped, arbetsterapeut, speciallärare, brukare, förälder, personal på gruppboende, assistenter, maka. SITUATIONER DÄR KOMMUNIKATIONSPASSET ANVÄNTS AV ÄGAREN - I kontakt med färdtjänst - Vid sjukhusvistelse En av kvinnorna kom på sjukhus just som kommunikationspassset var klart. Sjukhuspersonal uttryckte sig positivt om kommunikationspasset. De fick en bra bild av sin patient med hjälp av kommunikationspasset. - Vid intervju med nya assistenter - I kontakt med hemtjänstpersonal - I kontakt med skolkamrater - Vid möten med ny skola / stadiebyte - Vid information till ny personal på grupppboende. Genom passet blev ägaren en person, trädde fram bland flera. HUR OFTA SKA MAN GÖRA ETT NYTT KOMMUNIKATIONSPASS? Många deltagare påpekar att det är viktigt att uppdatera kommunikationspasset med jämna mellanrum. Hur ofta är svårt att säga generellt. Någon har redan omarbetat kommunikationspasset flera gånger under ett års tid. En annan deltagare ska göra det första gången efter knappt ett år. Brukaren och omgivningen får mer kunskap efter hand som kommunikationspasset används. Således kan en följd bli att man omarbetar innehållet.

12 POSITIVA BIEFFEKTER VID UTARBETANDE AV ETT KOMMUNIKATIONSPASS Samtliga projektdeltagare är positiva och har sett positiva effekter. Någon i mycket hög grad, andra i begränsad omfattning. Man påtalar också att många, många fler skulle ha stor användning av detta. En viktig positiv effekt har varit diskussionerna som har upppstått runtomkring när man iordningställt kommunikationspasset. Rubrikerna har fungerat bra som diskussionsunderlag kring ofta ganska känsliga frågor. Flera deltagare anger att man diskuterat kommunikationen på ett positvt och konkret sätt. Vissa närstående har fått upp ögonen för att viss information som är självklar för dem inte är det för alla men viktig för att kommunikationen ska fungera. Man har också uttryckt att processer har startat kring vad kommunikation är och bör vara. PROBLEM SOM KAN UPPSTÅ VID UTARBETANDE OCH ANVÄNDANDE AV ETT KOMMUNIKATIONSPASS Liksom vid andra kommunikationshjälpmedel kan det uppkomma problem som det är bra att vara medveten om. Det är viktigt att kommunikationspasset leder mot samtal. Det ska inte vara en bok om mig. Mottagaren ska heller inte få uppfattningen att han/hon fått veta allt om brukaren och att fortsatt kommunikation är onödig. Det finns också en risk att formen blir viktigare än innehållet vilket kan leda till att kommunikationspasset inte blir klart. Man ska också vara medveten om att det finns en risk att känslig men viktig information undviks. Dessutom är det nödvändigt att innehållet är aktuellt, annars kan kommunikationspasset motverka sitt syfte. Ett sätt att stödja att kommunikationspasset hålls ajour är att vara noga med att ange utskriftsdatum och år. VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ VID UTFORMANDE AV KOMMUNIKATIONSPASS - Att utformandet av passet är en process och bör få ta sin tid - Att syftet med kommunikationspasset ska klargöras - Vad som bör ingå? - Vem som ska ta del av kommunikationspasset? - Ej glömma datera när det är iordningställt! - Att revidera med jämna mellanrum! - Gränssättning för hur mycket som ska med, max 10 sidor! - Att det ska ha lagom med personliga detaljer om det används i många okända miljöer, mer personligt i slutna miljöer VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ VID INTRÄNING AV ANVÄNDANDE AV KOMMUNIKATIONSPASS - att användandet kan vara medvetet eller omedvetet, vilket kan innebära: - att ägaren väljer själv när det ska tas fram - att medföljande föreslår - att medföljande tar fram - att användande inte sker med automatik.

13 - Man måste ÖVA MED ÄGAREN vid MEDVETET ANVÄNDANDE och MED OMGIVNINGEN vid OMEDVETET ANVÄNDAND Handledningen En handledning för utarbetande av kommunikationspass ges ut samtidigt med projektrapporten. Handledningen bygger till stor del på erfarenheter under projekttiden och synpunkter från projektdeltagarna. Handledningen ger värdefulla råd och anvisningar angående hur man går tillväga vid utarbetande av ett kommunikationspass. Handledningen innehåller även ett stort antal exempel på vad man kan skriva under rubrikerna. Det finns också förslag på tillvägagångssätt vid träning i att använda ett kommunikationspass. Manualen Manualen är tudelad. Först behandlas hur installation av datorverktyget går till. Därefter behandlas utformning av ett kommunikationspass. Här tas bland annat upp hur man väljer rubriker, hur utskriftsformatet ändras, hur bilder infogas samt hur man bearbetar innehållsförteckningen. De ingående tre delarna kommer att kunna rekvireras från Hjälpmedelsinstitutet. Handledning och datorverktyg med manual kan beställas tillsammans och projektrapporten kan beställas för sig.

14 Bilagor Utvärdering av Kommunikationspass Uppgifter om dig själv Vad har du för relation till brukaren? (brukaren själv, förälder, syskon, övrig släkt, lärare, personal, assistent, annat) Ange här: Var du delaktig i utformandet av kommunikationspasset? Ja ( ) Nej ( ) Funktion Markera med kryss i en skala från 1-3, 1 = håller inte med 2 = håller delvis med 3 = håller med 15. Ett kommunikationspass är ett värdefullt dokument för min brukare 16. Kommunikationspasset är ett bra sätt för min brukare att presentera sig på 17. Kommunikationspasset leder till att min brukare behandlas på ett respektfullt sätt 18. Kommunikationspasset leder till ett korrekt bemötande gentemot min brukare 19. Kommunikationspasset gör så att kommunikationen mellan min brukare och andra fungerar bättre 20. Kommunikationspasset gör att fler nya människor vågar prata med min brukare

15 21. Kommunikationspasset är ett bra hjälpmedel för nya människor att lära känna min brukare 22. Kommunikationspasset underlättar för ny personal att umgås med min brukare 23. Kommunikationspasset leder till att kommunikationen snabbare fungerar mellan min brukare och ny personal 24. Kommunikationspasset leder till att min brukare bemöts på ett konsekvent sätt 25. Kommunikationspasset hjälper familj, släkt och vänner att prata med min brukare 26. Kommunikationspasset underlättar för familj, släkt och vänner att umgås med min brukare 27. Kommunikationspasset visar vem min brukare är på ett positivt sätt 28. Kommunikationspasset visar hur man kan hjälpa min brukare att komma runt sina svårigheter

16 Utformning 11. Kommunikationspassets layout är bra 12. Informationen är adekvat 13. Kommunikationspasset innehåller den information som krävs för att kommunikationen ska fungera 14. Kommunikationspasset innehåller bara viktig information 15. Kommunikationspasset beskriver min brukares svårigheter på ett lättförståeligt sätt 16. Fördelar med kommunikationspass: 17. Nackdelar med kommunikationspass: 18. Nämn en/ eller flera situation/ -er då kommunikationspasset kommit till användning: 19. Något särskilt jag vill berätta om kommunikationspass: 20. Annan kommentar: Tack för hjälpen! Hösten

17 Utvärdering datorverktyg till kommunikationspass Hur förståelig är manualen? Lätt Medel Svår Tycker du att något saknades i manualen? I så fall vad? Förslag till förbättringar av manualen? Hur gick det att installera datorverktyget? Lätt Medel Svårt Hur var det rent tekniskt att konstruera ett KOMPASS? Lätt Medel - Svårt Var det någon funktion som saknades? I så fall vilken? Vad tycker du om rubrikerna? Någon som bör tas bort/ läggas till? Vad tycker du om exemplen? Har du något bra exempel som vi kan använda? Hur är det att ändra formatet? Lätt Medel Svårt Förslag till förbättringar av datorverktyget? Skulle du kunna använda det fler gånger? Om du inte använt datorverktyget, varför? Övriga synpunkter SÖK-2000

18 Möjliga rubriker Mitt kommunikationspass Presentation av mig Översikt det här är mina problem Så här hälsar jag Min diagnos Viktigt att veta om mig Mitt kommunikationssystem: du behöver veta att Innan jag kan prata med dig behöver vi fixa några saker Du pratar bäst med mig Jag pratar bäst med dig Hur jag uttrycker mig Viktiga personer i mitt liv Min syn Lyssna och höra Jag arbetar bäst när Mina starka sidor Jag tycker om Jag tycker inte om Saker som jag kan göra själv Saker som jag kan göra med lite tillsyn eller hjälp Saker som jag behöver hjälp med Saker som jag behöver avrådas från att göra Saker som jag tycker om att göra, kan prata om Saker som jag jobbar på Specifik information

Vågar du prata med en person med talhandikapp? - om kommunikationspass. Handledning

Vågar du prata med en person med talhandikapp? - om kommunikationspass. Handledning Vågar du prata med en person med talhandikapp? - om kommunikationspass Handledning SÖK & DART 2000 Introduktion och syfte Personer med grava kommunikationshandikapp tillhör en sårbar grupp. I synnerhet

Läs mer

Team för Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) Team Munkhättan

Team för Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) Team Munkhättan Team för Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) Team Munkhättan Bakgrund Vid Team Munkhättan finns cirka 40 elever. Många av eleverna har tal-, språk- och kommunikationssvårigheter. Ungefär

Läs mer

Råd till dig som möter personer med kommunikationssvårigheter

Råd till dig som möter personer med kommunikationssvårigheter Råd till dig som möter personer med kommunikationssvårigheter Tänk dig att du befinner dig på resa i ett land där du inte talar språket. Du blir plötsligt sjuk och är hänvisad till ett lokalt sjukhus.

Läs mer

Messa med symboler. Hur har vi gjort och vad tycker de som provat?

Messa med symboler. Hur har vi gjort och vad tycker de som provat? Messa med symboler Hur har vi gjort och vad tycker de som provat? Margret Buchholz, Specialist i arbetsterapi inom habilitering och handikappomsorg vid DART Kommunikationsoch dataresurscenter. margret.buchholz@vgregion.se,

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 2014-0-0 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal - Genomförda intervjuer

Läs mer

Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga. Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08

Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga. Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08 Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08 Innehåll Sammanfattning... 1 Innehållsförteckning... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet

Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet Kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet Du kan hjälpa och stödja Som kontaktperson, ledsagare och avlösare i hemmet kan du hjälpa och stödja personer med funktionsnedsättningar så att de kan leva

Läs mer

Ämnesplan i Engelska

Ämnesplan i Engelska Ämnesplan i Engelska Mål kriterier för engelska årskurs 9 vad eleven ska nå sina mål. Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven: använda engelska för att kommunicera i tal skrift

Läs mer

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention En standard för barnperspektiv, utarbetad av Habilitering & Hälsa, Västra Götalandsregionen i samarbete med NOBAB Habilitering & Hälsa i Västra Götalandsregionen,

Läs mer

LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik

LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik LATHUND VID LÄKARBESÖK för personer med utvecklingsstörning (och i vissa fall autism) och samtidig beteendeproblematik Lathunden är tänkt att vara ett stöd till professionella och underlätta samverkan

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Medbestämmande, AKK och godmanskap. Kommunikationskarnevalen 2014 Linda Björk

Medbestämmande, AKK och godmanskap. Kommunikationskarnevalen 2014 Linda Björk Medbestämmande, AKK och godmanskap Kommunikationskarnevalen 2014 Linda Björk Bakgrund Avhandling i Socialt arbete på Linnéuniversitetet: Erkännande, makt och möten, En studie av inflytande och självbestämmande

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Kommunicera Mera Om kommunikation, rättigheter och kommunikativ miljö. Gunilla Thunberg Leg logoped, Fil Dr

Kommunicera Mera Om kommunikation, rättigheter och kommunikativ miljö. Gunilla Thunberg Leg logoped, Fil Dr Kommunicera Mera Om kommunikation, rättigheter och kommunikativ miljö Gunilla Thunberg Leg logoped, Fil Dr Gunilla Thunberg Leg logoped Lund 1984 Arbetat på DART sedan starten 1988 Doktor i Neurolingvistik,

Läs mer

PRAGMA. Pragmatiskt organiserade kommunikationskartor för barn med omfattande kommunikationssvårigheter

PRAGMA. Pragmatiskt organiserade kommunikationskartor för barn med omfattande kommunikationssvårigheter PRAGMA Pragmatiskt organiserade kommunikationskartor för barn med omfattande kommunikationssvårigheter Britt Claesson, Maria Olsson och Anna Carlstrand DART, Göteborg Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

Läs mer

Daglig verksamhet med kommunikativ inriktning. Kommunikationskarnevalen 26 Maj 2011 Mats Lundberg och Linda Björk

Daglig verksamhet med kommunikativ inriktning. Kommunikationskarnevalen 26 Maj 2011 Mats Lundberg och Linda Björk Daglig verksamhet med kommunikativ inriktning Kommunikationskarnevalen 26 Maj 2011 Mats Lundberg och Linda Björk Målsättning med föreläsningen Beskriva vårt arbete i Växjö Ge Er idéer för ett bra arbetssätt

Läs mer

Barn med avvikande tal- och språkutveckling

Barn med avvikande tal- och språkutveckling Förtroendemannagruppen oktober 2005 1 Hörsel- och öronsjukdomar Barn med avvikande tal- och språkutveckling Bakgrund Barn med avvikande tal- och språkutveckling är en heterogen grupp, som har det gemensamt

Läs mer

Att arbeta med kommunikationsbok i grupp

Att arbeta med kommunikationsbok i grupp Att arbeta med kommunikationsbok i grupp Gunilla Thunberg ID-dagarna 9 okt 2009 Komm-A - Kommunikation med stöd av kommunikationsbok för personer med afasi Cirkeldelen Ett 2-årigt 2 projekt som drivs av

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Brukarundersökningar 2015 BIM/Gruppverksamhet Barn-Tonår och Familjerådgivningen

Brukarundersökningar 2015 BIM/Gruppverksamhet Barn-Tonår och Familjerådgivningen sida 1 (8) Brukarundersökningar 2015 BIM/Gruppverksamhet Barn-Tonår och Familjerådgivningen sida 2 (8) sida 3 (8) Inledning Att genomföra brukarundersökningar för att följa upp brukares upplevda kvalitet

Läs mer

Va V d a d ä r ä r A K A K K? K?

Va V d a d ä r ä r A K A K K? K? Vad är AKK? Vad är AKK? AKK är en förkortning av Alternativ och Kompletterande Kommunikation. AKK är hela den BRO av insatser som behövs för att ersätta eller komplettera ett bristande tal/språk i kommunikationen

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

Redovisning av brukarenkät gällande hemtjänsten i Nordanstigs Kommun

Redovisning av brukarenkät gällande hemtjänsten i Nordanstigs Kommun Redovisning av brukarenkät gällande hemtjänsten i Nordanstigs Kommun Dokumenttyp Dokumentnamn Rapport Brukarenkät 2008 Dokumentägare Dokumentansvarig OA-förvaltningen Berit Burman Dokumentinformation Redovisning

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade lättläst Introduktion LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger

Läs mer

Projektavslut Appar för kommunikation

Projektavslut Appar för kommunikation Projektavslut Appar för kommunikation Plan för dagen Introduktion av projektet Genomgång av forumet Appstöd Användarna i projektet och en fallbeskrivning Erfarenheter från en projektdeltagare Hur funkar

Läs mer

Tidig AT handledning. Bakgrund. Syfte. Material och metod. Resultat. Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011

Tidig AT handledning. Bakgrund. Syfte. Material och metod. Resultat. Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011 Tidig AT handledning Bakgrund Märta Umaerus Eleonor Sjöstrand 2009 2011 Redan vid antagningen till AT tjänst, samt sedan under första placeringen, var det tydligt för oss att vi saknade någon som kunde

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2012030 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2011-03-13 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

Presentation av resultat från samverkan kring föräldrakurser till föräldrar med barn i förskoleålder

Presentation av resultat från samverkan kring föräldrakurser till föräldrar med barn i förskoleålder 2017 Presentation av resultat från samverkan kring föräldrakurser till föräldrar med barn i förskoleålder FRÅN KURSER I HÄSTVEDA, VITTSJÖ, HÄSSLEHOLM OCH VINSLÖV Inledning Under höstterminen 2017 erbjöd

Läs mer

Projektets primära målsättning är:

Projektets primära målsättning är: HJÄLPMEDEL- KVALITET FRÅN ETT BRU KARPERSPEKTIV RSPEKTIV Projektet Hjälpmedel- kvalitet från ett brukarperspektiv har pågått sedan september 2009. Lars Gustavsson är projektansvarig och Malin Björk är

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Mötescirkeln för dig som ska leda mötet

Mötescirkeln för dig som ska leda mötet Information om Mötescirkeln för dig som ska leda mötet Mötescirkeln är ett redskap som kan användas som en hjälp i möten där SIP upprättas. Syftet med cirkeln är att skapa trygga möten, vilket kan uppnås

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Vad är delaktighet för dig?

Vad är delaktighet för dig? Vad är delaktighet för dig? Inspiration till samtal om delaktighet, självbestämmande och inflytande Detta häfte bygger på rapporten Vad är delaktighet för dig? ett delprojekt i satsningen för en evidensbaserad

Läs mer

Presentation. Helena Hörkeby Leg. Logoped. Kommunikationsenheten och IdéTorget

Presentation. Helena Hörkeby Leg. Logoped. Kommunikationsenheten och IdéTorget Presentation Helena Hörkeby Leg. Logoped Kommunikationsenheten och IdéTorget Kommunikationsenheten Enhet inom Handikapp & Habilitering Länscenter Barn och ungdomar upp till 18 år Med flerfunktionshinder

Läs mer

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Region Skåne Skånevård KRYH Habilitering & Hjälpmedel Tolkcentralen Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen, Region Skåne genomförde

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Röingegården Röinge Rapport 20141017 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade.

LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade. LSS LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade. I LSS står att människor med stora och varaktiga funktionshinder har rätt till hjälp. Det står också att människor som

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehåll Sida Vad är LSS?... 3 Insatser enligt LSS... 4 De tio insatserna... 6 Övrigt... 8 Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade,

Läs mer

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS

I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barn- och ungdomsförvaltningen Resurscentrum TINS - LättLäst I Vallentuna erbjuds barn med grav språkstörning en speciell språkträning, TINS Barnen får språkträning varje dag, på flera olika sätt och i

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Individuell plan LSS

Individuell plan LSS Individuell plan LSS Ett sätt för dig att påverka din situation Vad är en individuell plan? Du som har rätt att få insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har rätt

Läs mer

Standard, handlggare

Standard, handlggare Kvalitetsindex Standard, handlggare Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Rapport 2014-03-05 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive

Läs mer

Handledning: Nu blev det KNAS

Handledning: Nu blev det KNAS Förord Många ungdomar befinner sig idag i en värld där dem kämpar för att passa in, viljan och pressen att vara som alla andra är stor. I en grupp vill man känna sig inkluderad och inte känna skuld eller

Läs mer

Livsperspektiv på kommunikation som daglig verksamhet. Kommunikationskarnevalen Göteborg juni 2012 Mats Lundberg, Jana Friberg och Linda Björk

Livsperspektiv på kommunikation som daglig verksamhet. Kommunikationskarnevalen Göteborg juni 2012 Mats Lundberg, Jana Friberg och Linda Björk Livsperspektiv på kommunikation som daglig verksamhet Kommunikationskarnevalen Göteborg juni 2012 Mats Lundberg, Jana Friberg och Linda Björk Målsättning med föreläsningen Beskriva vårt arbete i Växjö

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2011-09-09 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Kvalitetsindex. Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB. Delrapport 2007-10-01

Kvalitetsindex. Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB. Delrapport 2007-10-01 Kvalitetsindex Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Delrapport 2007-10-01 SKANDINAVISK SJUKVÅRDSINFORMATION Box 79 827 22 LJUSDAL Tel: 0651-160 40 Fax: 0651-71 19 80 www.sjukvardsinformation.com info@sjukvardsinformation.com

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna DITT AVTRYCK I VÄRLDEN Om att testamentera till Hoppets Stjärna Ditt avtryck i världen Det vi gör i våra liv lämnar ett avtryck. För de flesta av oss handlar det kanske inte om historiska saker som nobelpris

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från Handikapp och Habilitering

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från Handikapp och Habilitering Vi ger råd, stöd och behandling Det här är en lättläst broschyr från Handikapp och Habilitering Vad är habilitering? Handikapp och Habilitering ger dig med funktionshinder stöd för att du ska kunna leva

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140116 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Bidrag till kvalitetspris!

Bidrag till kvalitetspris! Bidrag till kvalitetspris! Jag har under min teamledarutbildning arbetat fram en enkät som vi ska använda som underlag vid våra närståendeträffar. Detta för att ständigt kunna förbättra och finjustera

Läs mer

Manual Social utredning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum

Manual Social utredning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum Manual Social utredning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum Reviderad oktober 2011 Innehållsförteckning Sidan Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Bo Hjalmarsson och Maria Lindborg hösten 2011 Upplägg av dagen Vi presenterar och resonerar kring Tematiska föräldramöten Ni kommer att få prova på delar av materialet

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

Resultat brukarundersökning LSS boende

Resultat brukarundersökning LSS boende Brukarundersökning LSS boende () 22--9 Verksamhetsavdelningen Resultat brukarundersökning LSS boende Antal enkäter som lämnats ut var 2 st, antal svarande var 4 st vilket ger en svarsfrekvens på 6 % De

Läs mer

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN Nu är det dags att göra en plan för ditt arbetssökande. Tanken med planen är att underlätta för dig att arbeta effektivt. Det är också bra att skapa en plan B. Den tar du till om

Läs mer

Utvärdering att skriva för webben - Snabbrapport

Utvärdering att skriva för webben - Snabbrapport Utvärdering att skriva för webben Snabbrapport. Jag är 3 3 6 6 7 7 kvinna man egen definition. Befattning 3 3 assistent bibliotekarie chef annan 3. Hur nöjd är du medutbildningen som helhet? Inte alls

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20120612 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Patientmedverkan i riskanalyser

Patientmedverkan i riskanalyser nationell satsning för ökad patientsäkerhet Patientmedverkan i riskanalyser Tips till analysledare, teamledare och uppdragsgivare Patientmedverkan i riskanalyser Tips till analysledare, teamledare och

Läs mer

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr Nacka, Tel

GRUPPER. och. informationstillfällen HÖSTEN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA. Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr Nacka, Tel GRUPPER och informationstillfällen HÖSTEN 2015 HABILITERINGSCENTER NACKA Nacka Närsjukhus Lasarettsvägen 4, 6 tr 131 83 Nacka, Tel 08-123 356 60 www.habilitering.se 1(18) Grupper för person som har en

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Röingegården Röinge Rapport 2013027 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive

Läs mer

Helena Hammerström 1

Helena Hammerström 1 Helena Hammerström 1 Behov 52 kort för att bli medveten om mänskliga behov Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska Helena Hammerström Sociala Nycklar AB Vitkålsgatan 109 754 49 Uppsala www.socialanycklar.se

Läs mer

Utbildning KOOPERATIVET FREJ I SKÖVDE. Förslag på kurser, workshops samt handledning. Kontakta oss för mer information

Utbildning KOOPERATIVET FREJ I SKÖVDE. Förslag på kurser, workshops samt handledning. Kontakta oss för mer information KOOPERATIVET FREJ I SKÖVDE Utbildning Förslag på kurser, workshops samt handledning Kontakta oss för mer information 2007 H T T P : / / W W W. F R E J. I N F O TELE: 0 5 0 0-42 91 44 E - P O S T S : T

Läs mer

Hur kan vi tillgodose rätten till kommunikation för alla med NPF?

Hur kan vi tillgodose rätten till kommunikation för alla med NPF? Hur kan vi tillgodose rätten till kommunikation för alla med NPF? Gunilla Thunberg & Britt Cleasson DART kommunikationscenter Sahlgrenska Universitetssjukhuset Gunilla Logoped & Fil Dr Förälder till Alfred

Läs mer

Studerande föräldrars studiesociala situation

Studerande föräldrars studiesociala situation Studerande föräldrars studiesociala situation Emma Mattsson Umeå Studentkår Maj 2011 Bakgrund Projektet Studenter med barn finns med i verksamhetsplanen för 2010/11 och har legat på den studiesociala presidalens

Läs mer

KOMPIS Kommunikation genom pekprat i skolmiljö

KOMPIS Kommunikation genom pekprat i skolmiljö KOMPIS Kommunikation genom pekprat i skolmiljö Ett projekt i samverkan mellan särskolor i Göteborg DART kommunikations och dataresurscenter Frölunda Data? Finansiering från Specialpedagogiska Skolmyndigheten

Läs mer

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår Serviceenkät 2015 1. Är du kvinna eller man? Jag är kvinna. Jag är man. 2. Hur gammal är du? Jag är under 30 år Jag är 30-45 år Jag är 46-60 år Jag är över 60 år 3. Till vilken grupp hör du? Jag är DUV-medlem

Läs mer

Målsättningsarbete. Bakgrund. Bakgrund (forts)

Målsättningsarbete. Bakgrund. Bakgrund (forts) SMS för personer med kognitiva och kommunikativa funktionsnedsättningar en intervjustudie av användares upplevelser SMS för personer med kognitiva och kommunikativa funktionsnedsättningar en intervjustudie

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Föräldrar är viktiga

Föräldrar är viktiga Föräldrar är viktiga Att bli tonåring Att utvecklas från barn till tonåring innebär stora förändringar kroppsligt och mentalt. Det gäller inte minst tonåringens attityder och beteenden. Tonåringar undersöker

Läs mer

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 1(7) 2011-08-29 s plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 18 august-20 december Steg 1: Ämnesläraren dokumenterar Syfte synliggöra utvecklingsbehov Ämnesläraren dokumenterar elevens

Läs mer

Insatsen kontaktperson enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Insatsen kontaktperson enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen Insatsen kontaktperson enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av omsorgsnämnden 2011-12-15, 148. Övertagen av socialnämnden 2012-09-01.

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna

Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20131217 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

LEKTION 2 Användbarhet

LEKTION 2 Användbarhet LEKTION Användbarhet Uppmärksamma det positiva Fundera och skriv ner olika situationer där barnet gör något positivt och du kan ge ditt barn uppmärksamhet och beröm. Fundera och skriv ner på vilket sätt

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201 Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Skolan förebygger 2 101201 Program för dagen Bakgrund till Tematiska föräldramöten Vikten av bra relationer skola hem Dialogspelet Självvärdering kvalitetssäkring

Läs mer

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 En utvärdering genomförd under hösten 2008 För Terapikolonier AB Eva Huld Sammanfattning Terapikolonier AB:s verksamhet utvärderas kontinuerligt. Som en

Läs mer

Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud

Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud Version januari 2011 Innehåll Att tala med en talapparat... 3 Kom ihåg... 3 VocaFlexibel är en samtalsapparat!... 3 Varför är VocaFlexibel

Läs mer

Vägledning vid samtal

Vägledning vid samtal Eva Rosén-Sverdén Leg psykolog Vuxenhabiliteringen Vägledning vid samtal Detta material vänder sig till professionella som möter blivande föräldrar med kognitiva funktionsnedsättningar, och där det kan

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2011-03-22 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Så här fyller du i Genomförandeplanen ÄBIC

Så här fyller du i Genomförandeplanen ÄBIC INSTRUKTION Sid: 1 (7) Målgrupp Gällande utgåva nr. Datum Utförarenheten 3 2015-04-27 Förvaltare Ersätter utgåva nr. Datum Områdeschef område 3 (arbetsgrupp social dokumentation) 2 2014-12-02 Beslutande

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 9068 Vad tycker du om vården? Denna enkät innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning eller motsvarande som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen.

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Elevhälsan. Manual. Social bedömning. inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Elevhälsan. Manual. Social bedömning. inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Elevhälsan Manual Social bedömning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Elevhälsan, För- och grundskolan Umeå kommun Telefon 090-16 12 20 sep 2013 Innehållsförteckning Social bedömning...

Läs mer

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen Kontaktmannaskap LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Vad är kontaktmannaskap? Att vara kontaktansvarig är inte bara ett uppdrag utan också en förtroendefull relation som bara du har med kunden. Förtroendet

Läs mer