PROJEKTPLAN FÖR PROJEKT NEBULOSA 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTPLAN FÖR PROJEKT NEBULOSA 1"

Transkript

1 1 (8) FRITIDSFÖRVALTNINGEN PROJEKTPLAN Utgåva 1 Nova Ungdomens Hus Beteckning P-1 Tellusvägen VALLENTUNA TELEFON vx FAX ewa.bylin@vallentuna.se Handläggare: Ewa Bylin Direkt: / PROJEKTPLAN FÖR PROJEKT NEBULOSA 1 Innehållsförteckning 1. Mål 2 2. Omfattning och resultat Omfattning och innehåll Avgränsningar Form för resultat 3 3. Kopplingar till andra projekt 3 4. Genomförande Angreppssätt och arbetsformer Dokumentstyrning Uppföljning, rapportering och styrning av projektet Kommunikationsplan (informationsplan) Intressentsamverkan Ändring och förtydliganden av krav och ramar Överlämning och godkännande av resultat 5 5. Tidplan 5 6. Organisation och resurser Organisation och bemanning Övriga resurser 6 7. Budget 6 8. Kritiska faktorer och förslag till åtgärder 6 9. Referenser 8 Bilagor Bilaga 1 Projektbeställning Bilaga 2 Ganttschema Bilaga 3 Projekt Nebulosas organisation Bilaga 4 Metod- och kompetensutvecklingsplan för Novas personal 1 I initieringsfasen kallades projektet för Novalyftet. Namnet har under arbetets gång ändrats till Projekt Nebulosa. Definition av Nebulosa: Stjärnorna föds i enorma gasmoln som kallas nebulosor. Man skulle kunna säga att det här är rymdens barnkammare för nya stjärnor. Definitionen är hämtad från Namnförslaget kommer från två av Novas besökare.

2 2 (8) 1. Mål Projektets målgrupp är de ungdomar som besöker Nova regelbundet och som befinner sig i riskzonen eller har identifierade psykosociala problem 2 Målet är att sammanlänka Novas två uppdrag: att erbjuda ett attraktivt kulturliv för kommunens ungdomar och att vara en trygg social mötesplats. Ungdomsperspektiv En trygg och utvecklande atmosfär för projektets målgrupp. En mötesplats för positiva möten mellan projektets målgrupp och kommunens övriga ungdomar. Initiera ett förändringsarbete för enskilda ungdomar som är i behov av stöd och hjälp. Kommunperspektiv Utveckla hållbara strukturer för Novas hela uppdrag. Evidensbaserade metoder för arbete i öppen verksamhet med projektets målgrupp. Samordna kommunens befintliga resurser kring målgruppen på Nova Omfattning och resultat 2.1 Omfattning och innehåll Projekttiden är förändrad p g a rekryteringen av projektledare och avser tiden Socionomen ska arbeta med relationsarbete med den givna målgruppen, metodutveckling och handledning för personal samt med samverkansarbete med övriga aktuella kommunaktörer. Socionomen arbetar på Nova under liknande förhållanden som resterande personal. I initieringsfasens analysarbete har framkommit strukturella problem samt förbättringsområden i den fysiska- och den psykiska arbetsmiljön. Detta har lett till analyser av den psykosociala- och fysiska arbetsmiljön samt handlingsplan, vilken upprättas av enhetschef för Fritidsförvaltningen, föreståndare för Nova samt projektledare. Det har även framkommit individuella behov i personalgruppen som behöver tillgodoses. 2.2 Avgränsningar I initieringsskedet har inga begränsningar gjorts. 2 Se bilaga 1, projektbeställning, punkt Se bilaga 1, projektbeställning, punkt 3.3.

3 3 (8) 2.3 Form för resultat Resultat, kunskaper och erfarenheter kommer att redovisas i en muntlig presentation och i en skriftlig slutrapport till berörda aktörer vid projekttidens slut. 3. Kopplingar till andra projekt Samverkan sker med kommunens drogsamordnare för metodutveckling samt samverkan med Ungdomsstyrelsens övriga projekt med liknande verksamheter. 4. Genomförande 4.1 Angreppssätt och arbetsformer Socionomens psykosociala arbetssätt utgår från ett eklektiskt förhållningssätt d v s en bred teoretisk kunskapsbas som används för att finna bästa möjliga individuella, grupp eller strukturella lösning utifrån den givna problemställningen. Följande insatser är aktuella: 1. Analys av den psykosociala- och fysiska miljön. 2. Handlingsplan för strukturell utveckling. 3. Metodutveckling och kompetenshöjande insatser för personalen på Nova. Se bilaga 4, Metod- och kompetensutvecklingsplan för Novas personal. 4. Uppsökande verksamhet där ungdomar i den angivna målgruppen befinner sig, t ex skolor men även genom samverkan med ungdomsfältarna, ungdomsmottagningen, socialtjänstens handläggare, polisen, frivilligorganisationer m fl. 5. Aktivt deltagande i kommunens samordningsgrupp/tryggare Vallentuna. 6. Aktivt motivationsarbete med ungdomar i den angivna målgruppen för successiv inslussning i Novas arrangemangsgrupp och referensgrupp. Därifrån vidare till Novas olika verksamheter utifrån den enskildes intresseområden, för att stimulera till ungdomars egen personliga utveckling i en kulturell miljö samt för att stärka nätverket kring ungdomarna. 7. Samtalsforum och temakvällar för samtal kring ungdomsfrågor och ungdomskultur där målgruppen är ungdomar, föräldrar och andra vuxna. Framgångsfaktorer är att analysera och identifiera det aktuella utgångsläget för att kunna bemöta de behov som är rådande. Identifikationen görs genom observationer, undersökande samtal och byggande av relationer med interna och externa intressenter, dvs ungdomar, föräldrar, personal på Nova, skolpersonal m fl för att få en tydlig bild av rådande kultur, behov, önskemål och idéer till förändring.

4 4 (8) 4.2 Dokumentstyrning Projektledaren har ansvar för att upprätta erfordrade dokument. Granskning och godkännande sker i samarbete med projektbeställare, enhetschef för Ungdomsenheten på Fritidsförvaltningen. 4.3 Uppföljning, rapportering och styrning av projektet För uppföljning av projektet och dess innehåll ges kontinuerliga skriftliga lägesrapporter. Se vidare punkt 5, tidplan. 4.4 Kommunikationsplan (informationsplan) Rapporter av projektet ges i form av: projektplan med bifogad projektbeställning som distribueras till Fritidsnämnden, projektbeställare, förvaltningschef, projektdeltagare och Ungdomsstyrelsen, kontinuerliga skriftliga lägesrapporter som kommer att ges till projektbeställare och förvaltningschef, utökad skriftlig lägesrapport som kommer att ges i oktober till Ungdomsstyrelsen tillsammans med förnyad ansökan, muntlig information som vid genomförandefasens avslutning kommer ges till Fritidsförvaltningens nämnd och ledning. Dessutom kommer en skriftlig utvärdering att sammanställas och delges samtliga intressenter i projektet. 4.5 Intressentsamverkan Ungdomar som ännu inte har upptäckt och som inte besöker Nova kommer att aktivt uppsökas för att involvera dem i att delta och påverka vad Novas verksamhet ska bestå av. Det kommer att bildas en referensgrupp av ungdomar för att de ska få mera inflytande i vad som händer och ska hända på Nova. Politiker och tjänstemän bjuds in till Nova. För att öka förståelsen för och att visa upp Novas verksamhet kommer intresserade att bjudas in till öppet hus under hösten Eftersom ungdomsfältare också inryms in Novas lokaler främjas samverkan ytterligare för att nå och bygga relationer med den aktuella målgruppen, samt att arbeta gemensamt med individstärkande gruppaktiviteter för successiv inslussning i Novas verksamhet. Samverkan med kommunaktörer, såsom Tryggare Vallentuna, skolor, socialtjänst och polis kommer att utvecklas för att nå och bygga relationer med aktuell målgrupp. Ungdomsstyrelsen: Projektledare och projektbeställare kommer att delta vid Ungdomsstyrelsens konferens för projektledare under hösten 2007 för att där ge en presentation av projektet och utbyta erfarenheter med andra projekt med liknande inriktning. 4.6 Ändring och förtydliganden av krav och ramar Muntlig och skriftlig lägesrapport ligger som underlag för eventuella förändringar. Mindre korrigeringar godkänns av projektbeställare medan vid större förändringar involveras Fritidsnämnd samt Ungdomsstyrelsen. Eventuella förändringar dokumenteras i lägesrapporten samt delges till berörda projektdeltagare.

5 5 (8) 4.7 Överlämning och godkännande av resultat Slutrapport utformas i samarbete med projektbeställare och projektledare och lämnas sedan till Fritidsnämnden för godkännande. Därefter lämnas rapporten över till Ungdomsstyrelsen för godkännande. 5. Tidplan Initieringsfasen okt, Projektansökan samt rekrytering av projektledare. feb, 2007 Milstolpe 4 feb, 2007 Projektets start. Lägesrapport inkluderas projektplanen. Etableringsfasen mar-aug, 2007 Analys. Kontrollpunkt 5 mar, 2007 Milstolpe jun, 2007 Kontrollpunkt jun, 2007 Skriftlig lägesrapport. Milstolpe aug, 2007 Genomförandefasen sept dec 2008 Kontrollpunkt sept-okt, 2007 Skriftlig lägesrapport, förnyad ansökan. Milstolpe okt, 2007 Kontrollpunkt dec, 2007 Avstämning dec- jan, 2007/08 Milstolpe feb, 2008 Kontrollpunkt mar, 2008 Milstolpe jun, 2008 Kontrollpunkt jun, 2008 Milstolpe aug, 2008 Kontrollpunkt sept, 2008 Skriftlig lägesrapport. Milstolpe okt, 2008 Ev förnyad ansökan. Kontrollpunkt 6. Organisation och resurser dec-jan, 2008/09 Ytterligare ett projektår förbereds eller utvärdering och avslut Organisation och bemanning Projektbeställare: Vallentuna Kommun, Fridsförvaltningens enhetschef Jessica Kauppi Projektledare: Ewa Bylin Projektmedlemmar: Målgruppens ungdomar och Novas personal. Styrgrupp: Politiker i Fritidsnämnden. Referensgrupp: Vallentuna kommuns ungdomar Intressentsamverkan: Ungdomar som ännu inte besöker Nova, politiker, ungdomsfältare, Kommunaktörer såsom Tryggare Vallentuna, skolor, socialtjänst och polis samt Ungdomsstyrelsen. 7 4 Definition av milstolpe: Projektledarens punkter för planering, styrning och uppföljning av projektet. 5 Definition av kontrollpunkt: Tiden för projektledarens avstämning och rapportering av resultat till projektbeställaren. Varje fas i projektet avslutas med en kontrollpunkt och då tas beslut om hur projektet ska fortsätta. 6 Se bilaga 2, ganttschema.

6 6 (8) 6.2 Övriga resurser Egen arbetspalts med dator och kontorsutrustning behövs. Budget för att göra studiebesök och inhämta idéer från verksamheter där man nått framgång med liknande uppdrag. 7. Budget Vid projektbeställningen söktes medel enligt budget nedan. Budgeten har därefter korrigerats p g a högre kostnad för projektledare samt att Ungdomsstyrelsen beviljat mindre pengar än ansökan avser. Extern utvärdering kommer att ske genom att Socialhögskolan kontaktas och socionomstuderande utvärderar projektet i form av C-uppsatsarbete. Enligt ansökan Faktisk budget Personalkostnad socionom Övriga personalkostnader Kompetensutveckling för personalen Planerade aktiviteter för ungdomarna Samverkansarbete Extern utvärdering Totalt: kronor kronor Medel som sökts/beviljats från Ungdomsstyrelsen kronor kronor 8. Kritiska faktorer Vid projektets start framgår ett flertal kritiska faktorer: Dåligt rykte Nova har idag oförtjänt dåligt rykte i Vallentuna som kommer att kräva gediget arbete för att ändra. Ryktet består idag av att det flödar droger fritt på Nova, att det bara är ungdomar med problem som vistas där och att personalen är oseriös och inte bedriver professionell verksamhet. Personalomsättning Näst intill hela personalen har bytts ut vilket innebär en ny arbetsgrupp som ännu inte arbetat sig samman samt att relationer mellan ungdomar och personal inte fått kontinuitet. Riskfaktor är ytterligare personalomsättning. Kompetens hos personal Nova har en ung och nyanställd personalgrupp som kräver snabb kompetensutveckling. 7 Se bilaga 3, Projekt Nebulosas organisation.

7 7 (8) Ett icke välkomnande klimat för nya besökare Det negativa rykte som Nova har fått har gjort att få nya ungdomar velat komma till Nova. Detta har skapat ett negativt klimat bland besökarna som i sin tur lett till att nya besökare inte heller välkomnats på ett bra sätt. Krav från ungdomarna att få ersättning för sitt engagemang det arbete de utför på Nova Få besökare Om verksamheten inte byggs för och tillsammans med Novas målgrupp är det svårt att nå ungdomarna med verksamhet som passar dem. Förslag till åtgärder: Strukturering/organisering av Nova som arbetsplats. Arbete med personalens fysiska- och psykiska arbetsmiljö. Styrkande av ungdomscoachrollen bör ske i form av ökad kompetenssatsning. I takt med att flera ungdomar kommer till Nova krävs att personalen har kompetens att bemöta dem. Detta ställer krav på kompetensutveckling och en bredd i utbildnings- och erfarenhetsbakgrund bland personalen. Se bilaga 4, Metod och kompetensutvecklingsplan för Novas personal. Ökad professionell marknadsföring till bl a skolor, hemsida, tidningar, sighter där ungdomar befinner sig. Personalen ska utföra mera utåtriktat arbete bl a i skolor för att presentera Nova och bygga positiva personliga relationer med ungdomar. De positiva relationerna mellan personal och ungdom är god grund för att nya ungdomar ska besöka Nova. För att kunna möta ungdomars behov av verksamhet och locka flera ungdomar till Nova behöver deras önskemål kartläggas. Identifikationen görs genom undersökande samtal och byggande av relationer med intressenter, dvs ungdomar, föräldrar, personal på Nova, skolpersonal m fl. För att få en tydlig bild av rådande kultur, behov, önskemål och idéer till förändring kommer det att bildas en referensgrupp av ungdomar som ska ha inflytande i vad som händer på Nova. Ungdomar som ofta är på Nova är viktiga ambassadörer för att bidra till att skapa ett mera välkomnande klimat på Nova. De behöver involveras i förändringsprocessen genom att bli aktivt delaktiga i Novas verksamhetsutveckling och detta kan ske genom att involvera dem i referensgruppen och i Novas arrangemangsgrupp. I stället för att erbjuda ungdomarna ersättning för deras engagemang, får de ungdomar som önskar omdömen och intyg på sina prestationer. Genom att stärka varje anställd genom kompetensutveckling inom respektive arbetsområde så kommer var och en kunna bedriva utveckling inom det egna arbetsområdet. Personal inom respektive ansvarsområde utvecklar samverkan med interna och externa

8 8 (8) samverkanspartners. Genom det breddas utbudet av arrangemang och flera ungdomsaktörer har möjlighet att möta Vallentuna Kommuns ungdomars intressen. 9. Referenser Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Projektbeställning Ganttschema Projekt Nebulosas organisation Metod- och kompetensutvecklingsplan för Novas personal

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT NEBULOSA

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT NEBULOSA 1/17 Bilaga FN 80/2008 FRITIDSFÖRVALTNINGEN SLUTRAPPORT Utgåva 1 Ungdomsenheten 2008-09-30 Beteckning L-1 Nova Ungdomens Hus Tellusvägen 19 186 86 VALLENTUNA TELEFON vx 08-587 851 00 FAX 08-587 851 00

Läs mer

Tjänsteskrivelse Styrgrupp för projektet intensivstöd för ökad självständighet

Tjänsteskrivelse Styrgrupp för projektet intensivstöd för ökad självständighet VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2015-01-22 DNR SN 2015.011 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Styrgrupp för projektet intensivstöd för

Läs mer

Projektspecifikation. Terminologi. Versionshantering av dokumentet. Refererande dokument

Projektspecifikation. Terminologi. Versionshantering av dokumentet. Refererande dokument Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) 2010/08/27 Projektspecifikation Projekt: Sociala Innehållet 2264 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 091229 Godkänd av: Datum:

Läs mer

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Kommunstyrelsens handling nr 49/2013 Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-12-18, 253 2 (8) Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål med projektet 3 Omfattning

Läs mer

Projektplan GIS STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN (9) Dnr STN-1121/2015

Projektplan GIS STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN (9) Dnr STN-1121/2015 STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN 2015-09-01 1 (9) Dnr STN-1121/2015 Projektplan GIS 1. Mål Staden ska ha ett väl fungerande GIS med lättillgänglig och logisk åtkomst till geografisk information. GIS

Läs mer

Bilaga 5 b Mall för projektplan

Bilaga 5 b Mall för projektplan Bilaga 5 b Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för hur en projektplan skrivs och vad den kan innehålla. De flesta organisationer har egna mallar för projektplaner

Läs mer

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik)

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) Datum 2012-11-05 Projektplan Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) 2012 2 Projektplan Lupp 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Uppdragsgivare och uppdragstagare 3 2. Inledning och

Läs mer

Projektplan Webbaserade digitala prov. 2014-01-13 Sida: 1 (5) Filnamn Projektplan_prov_reviderat.doc

Projektplan Webbaserade digitala prov. 2014-01-13 Sida: 1 (5) Filnamn Projektplan_prov_reviderat.doc -01-13 Sida: 1 (5) Projektplan -01-13 Sida: 2 (5) Innehåll 1 Mål... 3 1.1 Bakgrund och projektidé... 3 1.2 Projektmål... 3 1.3 Avgränsningar... 4 2 Plan... 4 2.1 Beslutspunkter, milstolpar... 4 2.2 Projektkalkyl...

Läs mer

Projektplan I Na ra Va rd Norra Skaraborg barn och unga

Projektplan I Na ra Va rd Norra Skaraborg barn och unga Projektplan I Na ra Va rd Norra Skaraborg barn och unga Delprojekt inom Nära Vård i Norra Skaraborg Beslutad av styrgruppen 2018-02-22 Inledning Västra Götalandsregionen, Mariestads, Töreboda och Gullspångs

Läs mer

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen

Projektdirektiv Katrineholm 100 år Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsens handling nr 46/2015 Projektdirektiv Katrineholm 100 år Godkänd av kommunstyrelsen 2015-09-30, 190 2 (10) Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 4 SYFTE OCH MÅL MED

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

Brukarkunskap och evidens - en breddad syn på kunskap för den nya generationens lärande

Brukarkunskap och evidens - en breddad syn på kunskap för den nya generationens lärande 2014-01-15 Sida: 1 (6) Projektplan - en breddad syn på kunskap för den nya generationens lärande 2014-01-15 Sida: 2 (6) Innehåll 1 Mål... 3 1.1 Bakgrund och projektidé... 3 1.2 Projektmål... 3 1.3 Avgränsningar...

Läs mer

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Falu kommun ESF-projekt 2017-2020 Karin Rosenberg 023-87915 23 november 2017 29 Bakgrund till projektet Kompetensförsörjning i välfärden Kvalitetsbrister

Läs mer

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Projektets bakgrund... 4 2 Projektbeskrivning 4 2.1 Uppdragsbeskrivning... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Mål... 4 2.4 Avgränsningar... 4 2.5 Framgångsfaktorer... 4 2.6 Risker... 5 Utsikt

Läs mer

Ny E-tjänst för Nyps. Projektplan. Tillväxtverket. Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning. Version 0.9 1(10)

Ny E-tjänst för Nyps. Projektplan. Tillväxtverket. Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning. Version 0.9 1(10) Ny E-tjänst för Nyps Tillväxtverket Projektplan Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning Version 0.9 1(10) INNEHÅLL 1 Basfakta 3 1.1 Godkännande 3 1.2 Revisionsinformation 3 1.3 Bilagor 3 2 Syfte

Läs mer

Kommunstyrelsens beslut Den bilagda projektplanen ska gälla för projektet Sveriges kvalitetskommun 2021.

Kommunstyrelsens beslut Den bilagda projektplanen ska gälla för projektet Sveriges kvalitetskommun 2021. Tjänsteutlåtande Österåker Budget- och kvalitetsenheten Datum 2018-03-01 Dnr KS 2018/0062 Till Kommunstyrelsen Projektplan för Sveriges kvalitetskommun 2021 Sammanfattning Österåkers kommun ska sträva

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (6)

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (6) SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (6) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR PROCESSUTVÄRDERING AV INFÖRANDET AV SINGLE SYSTEM DESIGN (SSD) HOS BOENDESTÖDJARE INOM UTFÖRARENHETEN SOCIALPSYKIATRIN

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Projektplan Från antagning till välkomnande

Projektplan Från antagning till välkomnande Gotland 2018/21 Från antagning till välkomnande Delprojekt 1 inom huvudprojekt Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Fastställt av Styrgruppen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2010-04-19 Projektspecifikation Projekt: Kost/Nutrition 2262 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 100407 Godkänd av: Karin

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet.

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Kontaktperson programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 104 51 Stockholm Tele: vx 508 10 000 Mail: anna.lena.christensson@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (5)

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (5) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET SAMVERKAN OCH STYR- NING UTIFRÅN EFFEKTER FÖR MÅLGRUPPEN SAMORDNAD VÅRDPLAN FÖR

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-21 AN-2013/60.730 1 (3) HANDLÄGGARE Werner, Anna 08-535 312 03 Anna.Werner@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Läs mer

Projektplan för Problematisk skolfrånvaro. - ett samarbetsprojekt mellan skolförvaltningen och socialförvaltningen

Projektplan för Problematisk skolfrånvaro. - ett samarbetsprojekt mellan skolförvaltningen och socialförvaltningen Projektplan för Problematisk skolfrånvaro - ett samarbetsprojekt mellan skolförvaltningen och socialförvaltningen Projektbeställare Projektledare Socialförvaltningen Christina Adrian Datum 2018-02-02 Version

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT Ansökan Datum 2015-07-16 Sida 1(1) Individ- och familjeomsorgen Daniel Åhnberg danielo.ahnberg@hellefors.se Mari Grönlund SOFINT c/o Lindesbergs kommun 711 80 Lindesberg PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET

Läs mer

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09 1 Hjärtefrågan 2 Du som jobbar med en välfärd i världsklass ska kunna göra det med fokus på kvalitet. 3 Beslut från förbundsmötet 2014 Bra arbetsvillkor för dig som arbetar i välfärden ger en bra verksamhet

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Rollspel baserat på ett verkligt fall för undervisning i Arbetsvetenskap

Rollspel baserat på ett verkligt fall för undervisning i Arbetsvetenskap Sida: 1 (6) Projektplan Rollspel baserat på ett verkligt fall för undervisning i Arbetsvetenskap Sida: 2 (6) Innehåll 1 Mål... 3 1.1 Bakgrund och projektidé... 3 1.2 Projektmål... 4 1.3 Avgränsningar...

Läs mer

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 1(9) Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning Projektidé... 2 Syfte... 3 Mål... 4 Teoretisk bakgrund och perspektiv... 4 Relevans och förankring... 5 Samverkan i

Läs mer

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019.

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019. Projektnamn: Färdplan Flen Projektägare: Kommunfullmäktige Styrgrupp: Kommunstyrelsens arbetsutskott, Lars Rådh, Sari Eriksson, Karin Lindgren och Arne Fältin Projektledare: Karina Krogh Startdatum: Januari

Läs mer

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde Verksamhetsplan2009-2011 för Bryggarens hemtjänstområde Reviderad 20110104 Till grund för enhetens verksamhet är Förvaltningen för omsorg och hälsas verksamhetsplan 2009-2011 Vision Vi är till för att

Läs mer

Delaktiga barn mår bättre och blir friskare som vuxna!

Delaktiga barn mår bättre och blir friskare som vuxna! Delaktiga barn mår bättre och blir friskare som vuxna! Vilka barn och unga räknas som närstående i Sörmland? HSL 2g BARN SOM NÄRSTÅENDE EN BREDDAD DEFINITION Barn har rätt till information, råd och stöd

Läs mer

Projektplan Modell för arbetsträning i offentlig sektor - ett Finsamprojekt

Projektplan Modell för arbetsträning i offentlig sektor - ett Finsamprojekt 1 Projektplan Modell för arbetsträning i offentlig sektor - ett Finsamprojekt Verksamhetsidé: Projektet ska skapa en modell för att öka antalet arbetsträningsplatser i offentlig sektor. Projektnamn: Självklart

Läs mer

ANSÖKAN OM MEDEL TILL LOKAL FÖR SAMORDNINGSCENTER,COMUNG, FÖR UNGA I LUND

ANSÖKAN OM MEDEL TILL LOKAL FÖR SAMORDNINGSCENTER,COMUNG, FÖR UNGA I LUND 1 (5) Finsamförbundet ANSÖKAN OM MEDEL TILL LOKAL FÖR SAMORDNINGSCENTER,COMUNG, FÖR UNGA I LUND IDEBESKRIVNING Utgångspunkter Sedan den 1 februari 2011 har i form av socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Tobaksfri skoltid NU! Projektplan

Tobaksfri skoltid NU! Projektplan Tobaksfri skoltid NU! Projektplan Sammanfattning Näst efter hemmet är skolan den miljö som påverkar barn och ungas värderingar, val av livsstil och levnadsvanor mest. Det är därför viktigt att skolan som

Läs mer

Ansökan om medel för en förlängning av Gemensamma Taget 2008:

Ansökan om medel för en förlängning av Gemensamma Taget 2008: Ansökan om medel för en förlängning av Gemensamma Taget 2008: Gemensamma Taget startade hösten 2006 och enligt den ursprungliga ansökan var tanken att projektet skulle löpa över tre år, men medel beviljades

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Guldsmedsgården

Verksamhetsplan 2012 Guldsmedsgården Verksamhetsplan 2012 Guldsmedsgården Guldsmedsgårdens servicebostads Verksamhetsplan 2012 Guldsmedsgården är ett särskilt boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Servicebostaden

Läs mer

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 13/2017 STRATEGI 1 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jessica Svärd, kommunikatör Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2017-12-07,

Läs mer

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Kommunstyrelsens handling nr 27/2012 Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Godkänd av kommunstyrelsen, 100 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte och mål med projektet...

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland

Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland SLUTRAPPORT 1 (7) Slutrapport för projekt Etablering av Servicecenter Sörmland Innehåll Sammanfattning beskrivning värde (uppnått jämfört med förväntat) resultat jämfört med projektmål Erfarenheter och

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014 1(7) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): januari 2014 Inledning Integrationsfonden

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Orrekullens gruppbostads Verksamhetsplan 2012 Orrekullen är ett särskilt boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gruppbostaden

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist Agenda 2015-08-27 Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt 1 Normer och regler Normer och regler Marie Ahlqvist Projekt som arbetsform Olika typer av projekt Ställer olika

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner

Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner -12-18 1 (8) Rapport Redovisning av jämförelser av nyckeltal för fritidsgårdsverksamhet i sex kommuner Sammanfattning Nackanätverket är ett samarbete mellan sex kommuner som handlar om fritidsgårdar och

Läs mer

Länsstyrelsen i Stockholms län Vallentuna 2006-02-27 Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm

Länsstyrelsen i Stockholms län Vallentuna 2006-02-27 Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm Länsstyrelsen i Stockholms län Vallentuna 2006-02-27 Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm BIDRAG TILL TREDJE PROJEKTÅRET Underlag för ansökan om utvecklingsmedel till förebyggande insatser SAMMANFATTNING

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015

Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015 Tjänsteskrivelse 2011-10-21 KFN 2010.0079 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Handlingsplaner Kultur för Kultur- och föreningsnämnden 2012-2015 Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden

Läs mer

Hyltenämndens aktiviteter 2012 utifrån uppdraget [samt riskbedömning]

Hyltenämndens aktiviteter 2012 utifrån uppdraget [samt riskbedömning] s aktiviteter 2012 utifrån uppdraget [samt riskbedömning] Lokala s uppdrag De lokala nämndernas uppdrag är att vara befolkningsföreträdare. ska säkerställa att befolkningens totala behov av hälso- och

Läs mer

Kommunikationsplan Samverkansprojektet Svensk geoprocess. 2014-04-09 Sida: 1 (9) Version PA

Kommunikationsplan Samverkansprojektet Svensk geoprocess. 2014-04-09 Sida: 1 (9) Version PA 2014-04-09 Sida: 1 (9) Kommunikationsplan samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-04-09 Sida: 2 (9) Innehåll 1 INFORMATIONSSPRIDNING 3 2 MÅLGRUPPER 3 2.1 PROJEKTINTERN KOMMUNIKATION 3 2.2 KOMMUNIKATION

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Projektplan. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS

Projektplan. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS Projektplan Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS Innehållsförteckning SYFTET MED PROJEKTPLANEN 6 REGLER FÖR PROJEKTPLANEN

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

UTLYSNING AV FOUMEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET FÖRÄLDRASTÖDSLINJEN I HÄSSELBY VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALT- NING

UTLYSNING AV FOUMEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET FÖRÄLDRASTÖDSLINJEN I HÄSSELBY VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALT- NING SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (5) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOUMEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET FÖRÄLDRASTÖDSLINJEN I HÄSSELBY VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALT- NING Att söka bidrag

Läs mer

Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri

Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri Uppdrag lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri version 1.0 Beslutad av styrgrupp 2018-12-06 1 (7) Dnr: nr 2018-12-07 Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal som geografiskt omfattar

Läs mer

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år 216, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna 16-64 år Öppet arbetslösa i GR (16-64år) Göteborg Totalt Göteborg Totalt jan 328 514 13 351 418 743 372 351 169 762 422 31 155 93 17 988 jan 342

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2014-2015

HANDLINGSPLAN 2014-2015 HANDLINGSPLAN 2014-2015 Mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten Våld är en ensidig handling och inte en ömsesidig handling. Där det finns våld finns också motstånd. Omgivningens positiva respons

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMISKT BISTÅND OCH ARBETSMARKNADSÅT GÄRDER SLUTRAPPORT Barnperspektivet och ekonomiskt bistånd Projekt Författare Dnr: 007-425-2008 Annelie Sjöberg Förvaltning/avdelning

Läs mer

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Agneta Bränberg Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? INFÖRANDE Avslutande del av genomförandefasen? Inledande del av projektavslutet? Egen fas? -Viktigt

Läs mer

Projektplan Utveckling av förebyggande insatser genom samverkansformer, för att möta gymnasieelevers behov av stöd.

Projektplan Utveckling av förebyggande insatser genom samverkansformer, för att möta gymnasieelevers behov av stöd. Projektplan Utveckling av förebyggande insatser genom samverkansformer, för att möta gymnasieelevers behov av stöd. Kontaktperson programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 104 51 Stockholm Tele: vx

Läs mer

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar Dnr 2014-2865 2014-09-30 SOGO-möte 8-9 oktober Verksamhetsplan SOGO Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt Representanter från kommuner och landsting 1. Inledning Arbetet i samverkansområdet

Läs mer

Projektrapport - HeLa Barn

Projektrapport - HeLa Barn 01054 1(6) Projektrapport HeLa Barn 2017-08-31 Projektrapport - HeLa Barn (tidigare projekt Öka friskfaktorer för barn med normbrytande beteende ) PART, preventivt arbete tillsammans, är en verksamhetsöverskridande

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst

Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst Olivia Wigzell 2016-10-06 Vi ger den nationella bilden 2016-10-06 Socialchefsdagarna i Karlstad 2 Slutsatser från lägesrapport vård och omsorg

Läs mer

Barnhälsa. Fjärås-Gällinge förskolor. Kungsbacka kommun. Verksamhetsår 2014/15

Barnhälsa. Fjärås-Gällinge förskolor. Kungsbacka kommun. Verksamhetsår 2014/15 Barnhälsa Fjärås-Gällinge förskolor Kungsbacka kommun Verksamhetsår 2014/15 1 Arbetet med barnhälsa utgår från förskolans vision; Verksamheten ska genomsyras av en barnsyn med tilltro till barnets egen

Läs mer

Modernisering av föreningsstödet i Norrköpings kommun

Modernisering av föreningsstödet i Norrköpings kommun PROJEKTPLAN 1(8) 2016-06-02 KS 2015/0490 Handläggare, titel, telefon Per Grundtman, projektledare 011-15 19 69 Projektplan Modernisering av föreningsstödet i Norrköpings kommun Ändringshantering Version

Läs mer

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 (5) RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 Parter och XX kommun. 2 Avtalstid Avtalet gäller fr.o.m. 2008-xx-xx tills vidare med möjlighet för part att skriftligt säga upp

Läs mer

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun

Riktlinjer för projekt i Nacka kommun Mats Bohman 2009-10-27 / 2012-10-04 Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för projekt... 3 2 Projektmallar... 3 3 Projektarbete... 3 4 Beskrivning av faserna... 4 4.1 Beslutspunkter... 5 5 Roller och ansvar...

Läs mer

Bakgrund Många barn föds in i en ogynnsam livssituation. Detta då deras föräldrar har problem som hämmar deras förmåga att på ett tillfredsställande sätt svara upp mot sina barns behov av omvårdnad och

Läs mer

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Projektdirektiv Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektdirektiv 1.0 130930 Ursprunglig version Projektdirektiv 1.1 131004 Möte

Läs mer

Hälsa och friskvård i Östra Göteborg. Kajsa Jönson, hälsostrateg

Hälsa och friskvård i Östra Göteborg. Kajsa Jönson, hälsostrateg Hälsa och friskvård i Östra Göteborg Kajsa Jönson, hälsostrateg kajsa.jonson@ostra.goteborg.se 031-365 30 60 12 februari 2014 Hälsofrämjande organisation FÖRUTSÄTTNINGAR ATT KLARA SITT CHEFSUPPDRAG AKTIVT

Läs mer

Kommungemensam handlingsplan

Kommungemensam handlingsplan FoU Fyrbodal Kommungemensam handlingsplan för FoU Fyrbodal Kommungemensam handlingsplan för FoU Fyrbodal Syfte Denna Handlingsplan är ett led i att stärka Fyrbodalskommunernas kapacitet att bedriva en

Läs mer

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?)

Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken. Uppdrag. Bakgrund. Syfte (varför?) Projektplan för Enklare samråd enligt 12 kap 6 miljöbalken Uppdrag 2019-01-10 Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta fram

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Projekt Kvinnofrid Svalövs kommun

Projekt Kvinnofrid Svalövs kommun P r o j e k t p l a n 2009-11-16 2010-07-15 Projekt Kvinnofrid Svalövs kommun Mäns våld mot kvinnor måste uppmärksammas som ett hot mot hälsa, jämlikhet och demokrati för kvinnor och flickor i hela världen

Läs mer

Rapportering till Finsam Degerfors - Karlskoga

Rapportering till Finsam Degerfors - Karlskoga 1 (5) Rapportering till Finsam Degerfors - Karlskoga Datum för delrapportering 2015: 17 april 4 september Slutrapportering: 14 augusti - slutdatum 30/6 alt. 15 januari 2016 slutdatum 31/12 2 (5) Innehållsförteckning

Läs mer

SMÅKOMMUNPROJEKTET BD & AC-LÄN 2012-2014 FRAMGÅNGSRIKT PREVENTIONSARBETE I SMÅ KOMMUNER

SMÅKOMMUNPROJEKTET BD & AC-LÄN 2012-2014 FRAMGÅNGSRIKT PREVENTIONSARBETE I SMÅ KOMMUNER FRAMGÅNGSRIKT PREVENTIONSARBETE I SMÅ KOMMUNER VÄSTERBOTTEN: NORSJÖ SORSELE MALÅ NORRBOTTEN: ARVIDSJAUR ARJEPLOG i samarbete med Polismyndigheterna och Länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten Konferens

Läs mer

Projekt Brukarrevision. Den samlade handikapprörelsen i Göteborg tillsammans med Göteborgs Stad

Projekt Brukarrevision. Den samlade handikapprörelsen i Göteborg tillsammans med Göteborgs Stad Projekt Brukarrevision Den samlade handikapprörelsen i Göteborg tillsammans med Göteborgs Stad Brukarrevision Göteborgsmodellen En granskning av en enhet eller verksamhet som ger stöd eller service till

Läs mer

Barn och ungas rättigheter

Barn och ungas rättigheter PROJEKTDIREKTIV Barn och ungas rättigheter 2013-2015 2013-10-31 Nina M Granath SÄN 2013/92-701 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade till övergripande

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Information om samhällsstöd på 1177.se

Information om samhällsstöd på 1177.se Information om samhällsstöd på 1177.se Stockholms läns delprojekt i projektet Socialtjänsten på 1177 Vårdguiden Projektplan Stockholm, 2014-05-06 Innehåll 1. Godkännande av projektplan...4 2. Grundläggande

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Diarienr KFN 2013.0096 Version 1.0. Fö rstudie E-Arkiv. Pröjektplan

Diarienr KFN 2013.0096 Version 1.0. Fö rstudie E-Arkiv. Pröjektplan Fördjupad förstudie 1 Fö rstudie E-Arkiv Pröjektplan Ett samarbetspröjekt mellan Kumla Kömmun, Askersunds Kömmun, Laxa Kömmun, Lekebergs Kömmun, Hallsbergs Kömmun öch Karlsköga Kömmun Fördjupad förstudie

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg Skaraborg Innehåll Innehåll 1 10 kriterier för teknikcollege 3-4 Organisation 6 Beskrivning av kärnprocessen 6-12 Vem gör vad/organisation 13-21 Lokal kvalitetssäkring 22-24 Årlig cykelplan 25-26 Kriterier

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer