Handbok för APLhandledare. arbetsplatsförlagt lärande (APL) Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handbok för APLhandledare. arbetsplatsförlagt lärande (APL) Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare"

Transkript

1 Handbok för APLhandledare inom arbetsplatsförlagt lärande (APL) Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare

2 2 Samlad information I följande dokument har vi samlat information som är värdefullt att ta del av, både för dig som APL-handledare men även för hela förskolan och skolan som deltar i det arbetsplatsförlagda lärandet (APL), som är en del av Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare. Innehållsförteckning Bakgrund En trepartslösning Arbetsförmedlingens roll Att arbeta i svensk förskola eller skola Arbetsmarknadsutbildningens tre teman Arbetsplatsförlagt lärande (APL), syfte och mål APL-upplägg Handlingsplan Handledning APL-samtal Mottagande av deltagare på förskola eller skola Närvaro och ersättning APL-tider Utdrag ur belastningsregistret Sekretess och tystnadsplikt Frågor om APL Kompetensutveckling för APL-handledare Kontaktuppgifter vid lärosätet

3 3 Bakgrund Snabbspåret för lärare och förskollärare syftar till att nyanlända med examen och erfarenhet som lärare eller förskollärare ska få den kompletterande utbildning de behöver för att snabbare kunna etablera sig som lärare och förskollärare i Sverige. En trepartslösning Arbetsmarknadens parter och Arbetsförmedlingen har inom ramen för Snabbspåret tillsammans identifierat hinder som försvårar eller försenar nyanländas inträde på arbetsmarknaden. Parterna och Arbetsförmedlingen har också tagit fram konkreta förslag och åtgärder som skapar vägar till anställning. Parterna är: Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting och Almega Tjänsteföretagen. Arbetsförmedlingens roll Snabbspåret riktar sig till nyanlända lärare och förskollärare som är inskrivna som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Snabbspåret består av en kombination av insatser som Arbetsförmedlingen kan erbjuda. Den som deltar i Snabbspåret får etableringsersättning eller aktivitetsstöd. För detta Snabbspår har Arbetsförmedlingen beställt en arbetsmarknadsutbildning vid sex lärosäten: Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Malmö högskola, Stockholms universitet, Umeå universitet och Örebro universitet. I uppdraget ingår att anordna en fördjupad orientering kring den svenska skolan och förskolan. Fördjupningen är 26 veckor lång där föreläsningar och seminarier på campus varvas med arbetsplatsförlagt lärande (APL) på skola eller förskola. Under perioden ingår också studier i svenska (fredagar) samt en individuell kartläggning för eventuella ytterligare utbildningsinsatser på vägen till svensk lärarlegitimation. Deltagarna har i de allra flesta fall inte undervisat i svensk skola eller förskola.

4 4 Arbetsmarknadsutbildning; Att arbeta i svensk skola och förskola Arbetsmarknadsutbildningen ges på både arabiska och svenska och eftersom föreläsningar och kursmaterial också finns på båda språken får deltagaren förståelse för innehållet samtidigt som det svenska språket utvecklas. Hela satsningen, inklusive APL, syftar till att ge deltagarna en fördjupad orientering kring den svenska skolan och förskolan vilket betyder att de inte bara ska följa en lärare och ett arbetslag utan också få en helhetsbild över förskolans eller skolans hela verksamhet. Det innebär deltagande i möten, utvecklingssamtal, föräldraträffar och andra aktiviteter som är av betydelse för lärarens arbete på förskola eller skola. Under arbetsmarknadsutbildningen behandlas tre teman; Det svenska skolsystemets historia, organisation och värden, Sociala relationer, konflikthantering och pedagogiskt ledarskap samt Didaktik och lärande.

5 5 Arbetsmarknadsutbildningens tre teman Tema ett - Det svenska skolsystemets historia, organisation och värden Skolans och förskolans organisation och historia Inom området behandlas aktuell utbildningspolitik, skolans historiska framväxt och lärares professionshistoria. Dessutom studeras statlig och kommunal politisk styrning av skolan och förskolan. Vidare studeras centrala styrdokument och lagstiftning som är relevant för skolan och förskolan. Skolans och förskolans värdegrundsuppdrag Inom området behandlas och fördjupas skolans mångfasetterade värdegrundsuppdrag såsom den kommer till uttryck i läroplanen, lagstiftningen och i förskolans och skolans praktik. Tema två - Sociala relationer, konflikthantering och pedagogiskt ledarskap Sociala relationer Här behandlas teorier om ungas relationsskapande processer och hur dessa påverkar barns och elevers förutsättningar för lärande och utveckling. Här bearbetas också hur olika maktstrukturer i samhället påverkar skolans och förskolans verksamhet. Pedagogiskt ledarskap Här behandlas lärares och förskollärares uppdrag att arbeta för meningsskapande sammanhang där lärare, barn och elever med olika erfarenheter, sociala och kulturella bakgrunder samt kön i samspel utvecklar insikter och kunskaper och förstår sammanhang i omvärlden. Pedagogiskt ledarskap handlar om att skapa och upprätthålla en arbetsmiljö för lärande i den pedagogiska verksamheten. Det innebär också att skapa förutsättningar för mänskliga möten och att kunna reflektera över lärarens roll för individ och samhälle samt över etiska aspekter av lärares yrkesutövande. Tema tre - Didaktik och lärande Didaktiska perspektiv Olika synsätt på kunskap och lärande utifrån olika lärandeteorier behandlas inom detta område. Vidare bearbetas didaktikens frågor, dess olika uttolkningar och konsekvenser för lärares och förskollärares arbete och elevers och barns lärande. Kommunikation och lärande Inom detta område är kommunikationens villkor, möjligheter och begränsningar i undervisning i fokus för bearbetning och fördjupning. Lärandeteorier med särskild utgångspunkt i barns samlärande och förskolans fysiska miljö behandlas och fördjupas. Vidare behandlas anknytningsteorier som kopplas till förskolans verksamhet.

6 6 Arbetsplatsförlagt lärande (APL) Det arbetsplatsförlagda lärandet innefattar praktik på en skola eller förskola och knyter innehållsmässigt an till arbetsmarknadsutbildningens tre teman. Deltagarna dokumenterar sina erfarenheter och reflektioner på skolan eller förskolan via surfplattor (som lärosätet tillhandahåller) vilket kan innebära att fotografering förekommer. Självklart ska i så fall hänsyn tas till de regler och policys som gäller på förskolan eller skolan. Syfte med APL Deltagarna ska följa en lärare eller förskollärare och ett arbetslag under de 26 veckorna Deltagarna ska ges en fördjupad orientering kring; - den svenska förskolans och skolans verksamhet i ett övergripande perspektiv - den svenska förskolans och skolans styrning - den svenska förskolans och skolans värdegrundsuppdrag i enlighet med styrdokumenten för förskola och skola - vikten av att ta tillvara barns och elevers kunskaper och erfarenheter för att stimulera till lärande och utveckling - vikten av relationsskapande processer för barns och elevers lärande och utveckling APL-mål Under handledning och utbildningens gång ska deltagaren visa ökad insikt i och förståelse för; - hur den svenska förskolans och skolans verksamhet fungerar i ett övergripande perspektiv - hur den svenska förskolan och skolan styrs - hur den svenska förskolans och skolans värdegrundsuppdrag, i enlighet med styrdokumenten för förskola och skola, behandlas och följs upp i verksamheterna - hur läraren tar tillvara barns och elevers kunskaper och erfarenheter för att stimulera till lärande och utveckling - hur lärarens kunskap om relationsskapande processer får betydelse för barns och elevers lärande och utveckling

7 7 APL-upplägg Deltagarna ska ges möjlighet att delta i olika lärandemiljöer inom den svenska skolan eller förskolan så att APL bidrar till kunskap och förståelse för skolans och förskolans uppdrag och grundläggande värderingar. Deltagaren ska, i samråd med dig som APL-handledare, planera och genomföra APL samt följa och delta i det vardagliga arbetet på förskolan eller skolan. APL ska ge deltagarna möjlighet att finna sammanhang mellan studierna på lärosätet och APL samt få ett helhetsperspektiv på läraryrket. Arbetsmarknadsutbildningens teman fokuserar på den svenska skolan och förskolan i ett övergripande perspektiv, det är därför viktigt att du som APLhandledare går igenom vad som är specifikt på just din förskola eller skola. De uppgifter deltagaren har med sig till APL ska de själva ansvara för, men vissa uppgifter utgår från samarbete med dig som APL-handledare.

8 8 Handlingsplan Ni bör tillsammans upprätta en handlingsplan för APL-perioden där tider för APL, tid för handledningssamtal och reflektion och tid för förberedelse och efterarbete av det ni planerat in under APL-perioden, ska ingå. Inför planeringen av handlingsplanen ska deltagaren ha funderat över egna mål och förväntningar inför APL. I samtalet om handlingsplanen kan deltagaren också tydliggöra sina egna föreställningar om läraruppdraget, sina egna erfarenheter som lärare och vilka kompetenser som är viktiga att utveckla i relation till de mål som gäller för APL-perioden. För att undvika missförstånd är det av betydelse att diskutera förväntningar på varandra och tydliggöra respektive förutsättningar inför det fortsatta samarbetet under APL. Handledning Reflektion och samtal bidrar till en handledd bearbetning av APL-deltagarens erfarenheter av arbetet i verksamheten. Konkreta situationer problematiseras och analyseras ur olika perspektiv under handledningen och är därför ett centralt inslag under APL. Tanken är att deltagaren i handledning och med ditt stöd ges tillfälle till reflektion och samtal som hjälper till att bearbeta både tidigare och nya erfarenheter med utgångspunkt i de mål som finns för APL. Handledningssamtalen och de insikter dessa leder fram till dokumenteras av deltagaren som ett verktyg för att synliggöra den egna kunskaps- och utvecklingsprocessen. Eftersom flera deltagare kan placeras på en och samma skola, ibland med flera APL-handledare (beroende av ämne och antagningsomgång) kan det vara givande för deltagarna om de får möjlighet att träffas i någon form av reflektionsgrupp. Vi rekommenderar minst en timmes ostörd handledning per vecka.

9 9 APL-samtal Arbetsmarknadsutbildningens lärare kommer boka tid för samtal med deltagare och dig som APL-handledare på skolan eller förskolan vid minst ett tillfälle under de 26 veckorna. Syftet med samtalet är att deltagaren ska få reflektera över sin APL som ett led i kopplingen mellan de teoretiska studierna och målen för APL. Varje samtal tar ca minuter och bör ske ostört. För gruppen deltagare som antogs i december sker samtalen under vecka 10 och 11. Mottagande av deltagare på förskola eller skola Framtagandet av en handlingsplan eller rutiner för mottagande av deltagare på skolan eller förskolan kan vara en viktig början för att underlätta för deltagaren att snabbt känna sig hemma och komma till rätta på förskolan eller skolan. Avsätt gott om tid till första mötet för ett samtal i lugn och ro på en ostörd plats. Presentera förskolan eller skolan, dess organisation, antal elever, upptagningsområdet och arbetslagets sammansättning. Visa runt på förskolan eller skolan (expedition, personalrum, matsal, vaktmästeri osv) och presentera deltagaren för skolans eller förskolans personal. Meddela rutiner för frånvaro och informera om lunch, kaffe och raster. Dela ut de dokument som kan vara av betydelse för deltagaren såsom schema, viktiga telefonnummer, likabehandlingsplan eller annan betydelsefull dokumentation. Närvaro och ersättning Du som APL-handledare måste också föra närvarokontroll för varje deltagare för att ersättning ska kunna betalas ut till förskolan eller skolan. Om deltagaren är sjuk ska han/hon i första hand meddela er på förskolan eller skolan, vi informerar också deltagarna om att de måste mejla till sin lärare hos oss på Stockholms universitet. De dagar deltagaren endast kan närvara halv dag på APL redovisas det som halvdagsnärvaro i rapporten. Närvarorapportering görs en gång per månad till vår administratör via: snabbsparlarare@su.se. APL-tider Deltagarna som antogs i december är på APL onsdag/torsdag. Under vecka 9 och 15 är deltagarna på universitetet hela veckan och vecka 10 och 11 är deltagarna på APL hela veckorna dvs. måndag-torsdag. Fredagar läser deltagarna svenska.

10 10 APL berikar verksamheten Vår förhoppning är att både du som APL-handledare och den verksamhet du arbetar i ska få utbyte av att ta emot en deltagare. När vi frågade några APLhandledare om nyttan med att ta emot deltagare, svarade de så här: Deltagaren hjälper elever under mattelektionen Vi pratar om lektioner, elever och vad som behöver göras under skoldagen Utmanande att träffa kompetenta lärare från andra kulturer Viktigt med tid för reflektion tillsammans Utdrag ut belastningsregistret Deltagaren måste ordna ett registerutdrag hos polismyndigheten. Ansökningsblankett finns på Polismyndighetens webbplats: polisen.se. Deltagaren ansvarar för att beställa och lämna in ett giltigt registerutdrag i samband med APL- periodens början. Ett giltigt registerutdrag får vara högst ett år gammalt, och ska lämnas till rektor eller motsvarande i verksamheten där deltagaren ska genomföra sin APL. Det är inte lärosätet utan rektorn för verksamheten som ansvarar för att registerutdrag lämnas in och som avgör om deltagaren kan tas emot på skolan eller förskolan. Denna kontroll genomförs för att öka skyddet för barn och ungdomar och minimera riskerna för att barn eller elever utsätts för olika former av kränkningar från personer som arbetar inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg. Sekretess och tystnadsplikt Deltagaren ska skriva på en sekretessförbindelse som sedan förvaras hos rektor eller förskolechef. Det är därför betydelsefullt att deltagaren blir informerad om vad sekretess och tystnadsplikt betyder inom svensk förskola och skola. Lärosätet informerar deltagaren om att inför undervisningen på lärosätet ska deras dokumentation vara avidentifierat så att uppgifterna och erfarenheterna från APL inte gör det möjligt att peka ut barnet eller eleven, dennes nära anhöriga eller enskilda personer i personalen på förskolan eller skolan.

11 11 Frågor om APL Om det är något du vill diskutera eller fråga angående APL, ta i första hand kontakt med oss via: snabbsparlarare@su.se. Vi hänvisar vidare till kurslärare eller Samordningen för Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare, beroende på vilken fråga du vill diskutera. Kompetensutveckling för handledare Lärosätet kommer att erbjuda föreläsningar och seminarier kopplade till uppdraget som APL-handledare för nyanlända lärare och förskollärare. Det kan ske på plats i kommunen, skolan eller förskolan, men även på campus för att ge er som APL-handledare en chans att träffas och utbyta erfarenheter.

12

13

14

15 Kontaktuppgifter vid Stockholms universitet Samordnare för Snabbspåret vid Stockholms universitet Gunilla Oredsson Blomberg APL-placerare Mymsan Gallen Martinsson Tfn: 08/ Nationell samordnare Snabbspåret Susanna Malm su.se/snabbsparet

16

Handbok för APLhandledare. arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Handbok för APLhandledare. arbetsplatsförlagt lärande (APL) Handbok för APLhandledare inom arbetsplatsförlagt lärande (APL) 2 I följande dokument har vi samlat information att ta del av, både för dig som APL-handledare men även för hela förskolan och skolan som

Läs mer

arbetsplatsförlagt lärande (APL)

arbetsplatsförlagt lärande (APL) Handbok för APLhandledare inom arbetsplatsförlagt lärande (APL) I följande dokument har vi samlat information att ta del av, både för dig som APL-handledare men även för hela förskolan och skolan som deltar

Läs mer

Handbok för handledare inom det arbetsplatsförlagt lärande i utbildningen Att arbeta i svensk skola och förskola en introduktion till skolans uppdrag

Handbok för handledare inom det arbetsplatsförlagt lärande i utbildningen Att arbeta i svensk skola och förskola en introduktion till skolans uppdrag Handbok för handledare inom det arbetsplatsförlagt lärande i utbildningen Att arbeta i svensk skola och förskola en introduktion till skolans uppdrag Innehåll Bakgrund... 3 En trepartslösning... 3 Arbetsförmedlingens

Läs mer

Handbok för handledare inom det arbetsplatsförlagt lärande i utbildningen Att arbeta i svensk skola och förskola en introduktion till skolans uppdrag

Handbok för handledare inom det arbetsplatsförlagt lärande i utbildningen Att arbeta i svensk skola och förskola en introduktion till skolans uppdrag Handbok för handledare inom det arbetsplatsförlagt lärande i utbildningen Att arbeta i svensk skola och förskola en introduktion till skolans uppdrag Innehåll Bakgrund... 3 En trepartslösning... 3 Arbetsförmedlingens

Läs mer

Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare. Uppdragssamordnare vid Sektionen för uppdragssamordning

Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare. Uppdragssamordnare vid Sektionen för uppdragssamordning Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare gunilla.oredsson.blomberg@su.se Uppdragssamordnare vid Sektionen för uppdragssamordning Kortfakta om Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare

Läs mer

En arbetsmarknadsutbildning inom Snabbspåret för lärare och förskollärare, lärosätets ansvar

En arbetsmarknadsutbildning inom Snabbspåret för lärare och förskollärare, lärosätets ansvar En arbetsmarknadsutbildning inom Snabbspåret för lärare och förskollärare, lärosätets ansvar Gunilla Oredsson Blomberg Samordnare av Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare vid Stockholms universitet

Läs mer

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Inför din första VFU-kurs Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk och viktig

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun Antaget av barn- och utbildningschef 2017-10-20 Den lokala handlingsplanen för den verksamhetsförlagda undervisningen (VFU)

Läs mer

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Inför din första VFU-kurs Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk och viktig

Läs mer

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs.

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs. Inför din första VFU-kurs Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs. Verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är en mycket

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Antagen av barn- och utbildningschefen 2017-10-20 Reviderad 2019-01-09 Delgavs barn-och utbildningsförvaltningens samverkansgruppen

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Rev 190828 Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 4 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

VFU-pärmen - Handledare

VFU-pärmen - Handledare VFU-pärmen - Handledare November 2008 Barn- och utbildningsförvaltningen Telefon 0583-810 00 (vx) Box 61 Telefax 0583-810 61 696 22 ASKERSUND Bankgiro 5822-6515 CHECKLISTA FÖR HANDLEDARE STUDENTMAPPEN

Läs mer

Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015

Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015 Handläggare Datum Pia Ihse 13 2014-08-06 0480-45 20 40 Tingbydals förskola Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015 Öppna förskolan Kroggärdets förskola Smedängens förskola/ nattomsorg Förskolan

Läs mer

Kursbeskrivning UM7026

Kursbeskrivning UM7026 Kursbeskrivning UM7026 Verksamhetsförlagd utbildning IV Grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurs 4-6 VT 2019 Version 2018-12-03 1 Kursansvarig, lärare och administrativ personal Kursansvarig: Inger

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Inför din första VFU-kurs Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk och viktig

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kursbeskrivning. US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3,

Kursbeskrivning. US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3, Kursbeskrivning US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3, Verksamhetsförlagd utbildning III 16 hp Vt 2019 5/3 20/5 Tre seminarier på Campus 1 Kursansvar och administrativ personal Kursansvariga: Cecilia Eskilsson (CHVFÄ3)

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet.

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet. Malmö stad Projekt kvalitetsarbete - barn och ungdom Analysstöd förskola Måluppfyllelse Materialet är tänkt att användas som utgångspunkt vid de tillfällen då rektor/förskolechef tillsammans med personalen

Läs mer

Innehåll i VFU Förskoledidaktik med inriktning mot språk och kommunikation

Innehåll i VFU Förskoledidaktik med inriktning mot språk och kommunikation Stockholm augusti 2016 Till VFU-handledare inför VFU IV och trepartssamtal HT2016 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) IV, med kurskod UB41VY, är studenternas fjärde verksamhetsförlagda praktik. Den omfattar

Läs mer

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Flerspråkighet en möjlighet!

Flerspråkighet en möjlighet! Flerspråkighet en möjlighet! 35% Sva, modersmål, mottagande av nyanlända Kollegialt lärande Handlingsplan- mål och delmål *** Alla pedagoger och skolledare har god kunskap om sva/modersmål/nyanländas lärande

Läs mer

Skolinspektionens verksamhet

Skolinspektionens verksamhet Skolinspektionens verksamhet Regelbunden tillsyn av alla skolor. Kvalitetsgranskning inom avgränsade områden Anmälningar som gäller förhållandet för enskilda elever Fristående skolor kontroll av förutsättningar

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs.

Inför din första VFU-kurs. Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs. Inför din första VFU-kurs Hur du får din VFU-placering och vad du bör tänka på inför din första VFU-kurs. Verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är en obligatorisk och

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

FAQ praktikant inom Sverige tillsammans

FAQ praktikant inom Sverige tillsammans FAQ praktikant inom Sverige tillsammans Intentioner från AcadeMedia! Att erbjuda lärare, eller andra yrkeskategorier, en möjlighet att få direktkontakt med en arbetsplats.! Att introducera den svenska

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Undervisning för nyanlända vid Hedlundaskolan

Undervisning för nyanlända vid Hedlundaskolan 20130902 Undervisning för nyanlända vid Hedlundaskolan 1 Innehållsförteckning Hedlundaskolan Världens skola!... 3 Anmälan av ny elev (nyanländ)... 3 Inskrivning... 4 Pedagogiskt samtal... 4 Introduktionsperiod

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Rev 180831 Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 4 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Rev 161220 Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 3 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling Solbackens förskola

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling Solbackens förskola Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2016-2017 Solbackens förskola Reviderad 2017-02 INNEHÅLL Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av plan Definitioner Kartläggning Förebyggande

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Välkomna! Förskola i förändring med barnens bästa utifrån ett vetenskapligt perspektiv

Välkomna! Förskola i förändring med barnens bästa utifrån ett vetenskapligt perspektiv Välkomna! Förskola i förändring med barnens bästa utifrån ett vetenskapligt perspektiv Vetenskapligt perspektiv Organisation och pedagogik Annika Samuelsson Lovén Följeforskning Ulrika Lundén Relationell

Läs mer

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun

Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun Utvecklingsplan för Förskolan i Eda kommun 2018-2021 Samverkande Ledstjärnor Nyf tiv a v o Inn iken st nd ja äm so fr äl tid m f ra ro H r Ha e Hela människan i centrum Sida 3 Målbild Ökad måluppfyllelse

Läs mer

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar 1 Huvudfråga Arbetar förskolan för att stimulera och utmana barnen i deras utveckling och lärande så att de får möjlighet

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Gammelgårdens förskola 2018 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15 Riktlinjer för VFU 141212 Yvonne P Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor vt 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se 035 167522, 0735

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Mottagande av barn som inte har svenska som modersmål. För Skinnskattebergs kommuns förskolor

HANDLINGSPLAN. Mottagande av barn som inte har svenska som modersmål. För Skinnskattebergs kommuns förskolor HANDLINGSPLAN Mottagande av barn som inte har svenska som modersmål För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning Sida Inledning... 3 Bakgrund... 3 Barnkonventionen... 3 Ur Lpfö-98/2010...

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola. Barn- och utbildningsförvaltningen

Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola. Barn- och utbildningsförvaltningen Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-11-01 Utdrag ur läroplanerna Lpfö-98, reviderad 2010* 2.5 ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN Förskolan ska samverka

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Mars 2019 Upplaga 5 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och skolförvaltning Lunds stad Skolområde Centrum Torn Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gällande för förskolorna Holken & Kobjer Ansvarig förskolechef: Gunilla Cederholm Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Allmänt om tillsyn och insyn

Allmänt om tillsyn och insyn 2017-01-13 Bilaga 1 Allmänt om tillsyn och insyn Vad är tillsyn och insyn? Tillsyn är en granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas uppfyller de krav som följer av lagar

Läs mer

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef

Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef: Göran Krok, förskolechef År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Ormbacka förskola (E) Kvalitetsredovisning Förskola Verksamhetens namn och inriktning: Ormbacka förskola. Förskoleverksamhet barn 1-5 år Namn på rektor/förskolechef:

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning III

Verksamhetsförlagd utbildning III Institutionen för matematikämnetsoch naturvetenskapsämnenas didaktik STUDIEHANDLEDNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning III Grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurserna 4-6. Kurskod UM5002

Läs mer

Nystads förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Nystads förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Nystads förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet

Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet VFU enheten 2001-09-03 1 Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet Bärande idéer, utgångspunkter Modellen för utformning och

Läs mer

Rektorsprogrammets syfte

Rektorsprogrammets syfte Rektorsprogrammets måldokument 2014-03-19 1 (8) Dnr 214:00342 Rektorsprogrammets syfte Rektorsprogrammet är en statligt reglerad befattningsutbildning för rektorer, förskolechefer och andra personer med

Läs mer

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling

Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Kullens förskolas plan för diskriminering och annan kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Jan Wallin Ann-Sofi Karlsson Mona

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål; att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse. För att

Läs mer

Lokal arbetsplan Lekåret

Lokal arbetsplan Lekåret Lokal arbetsplan Lekåret 2012-2013 Södra Haga förskola Förskolan för glädje, lek och lärande Nora kommun Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande:

Utbildningsplan. Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan. Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Musiklärarprogrammet Inriktning gymnasieskolan Programkod: Programmets benämning: LAAML Musiklärarprogrammet, inriktning gymnasieskolan Music Teacher Education Programme

Läs mer

Riktlinje - Roller och ansvar

Riktlinje - Roller och ansvar Riktlinje - Roller och ansvar n Barn- och utbildningsförvaltningen LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (5) Riktlinje Roller och ansvar i förskolan Inledning Vid Luleå kommuns förskolor arbetar flera yrkeskategorier framförallt

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter Personalen på Bovallstrands förskola diskuterar värdegrundsfrågor, förhållningssätt

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Djuptjärns förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) 2018-08-16 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 2 för grundlärare F-3: Didaktik och bedömning

Läs mer

Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT

Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT Beställningsuppgifter: Wolters Kluwers kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@wolterskluwer.se www.skolverket.se/publikationer

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 18 hp Kurs: UVK 3 för grundlärare 4-6: Didaktik och bedömning Kursplan: UV4015 VT 2019 VFU-period: v. 14-15 Maria Godolakis

Läs mer

Guide för lärarutbildare. Råd till dig som handleder lärarstuderande inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Uppdaterad

Guide för lärarutbildare. Råd till dig som handleder lärarstuderande inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Uppdaterad Guide för lärarutbildare Råd till dig som handleder lärarstuderande inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Uppdaterad 2019-03-05 VFU står för verksamhetsförlagd utbildning. Det innebär att pedagogisk

Läs mer

Alunskolansforskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Alunskolansforskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Alunskolansforskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1 5 år Läsår 2015 http://www.planforskolan.se/likabehandlingsplan/lp/visningssida

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: UVK 2 Förskolan och samhällsuppdraget Kurskod: UV4017 Vfu-period: vt-18 vecka 4 och 5, 10 dagar Vfu ansvarig: Lotte Sandström, tel : 0709-229568,

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Riktlinjer beträffande innehållsligt fokus och för studenters placering under VFU-period I-III

Riktlinjer beträffande innehållsligt fokus och för studenters placering under VFU-period I-III Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå 2015-06-03 RIKTLINJER-VFU Innehållsligt fokus i de skilda VFU-perioderna Sid 1 (11) Riktlinjer beträffande innehållsligt fokus och för studenters placering under

Läs mer

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström.

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström. Bergskolan i Luleå År 7-9 Skola arbetsliv Författare: Carina Thingvall Åsa Sandström Maria Jonsson Eva-Lena Landström Peter Möller Innehållsförteckning Skola och arbetsliv.....sid 1 Det vi gör och har

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Plan för övergång och samverkan. Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad

Plan för övergång och samverkan. Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad Plan för övergång och samverkan Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad 2018-01-15 Utdrag ur läroplanerna Lpfö-98, reviderad 2010* 2.5 ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN Förskolan ska samverka på ett förtroendefullt

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Mottagande av nyanlända och. flerspråkiga barn/elever

Mottagande av nyanlända och. flerspråkiga barn/elever Mottagande av nyanlända och flerspråkiga barn/elever 1 Vision Varje barn och elev med utländsk bakgrund ska ges den kunskap de har rätt till för att nå målen för utbildningen. Mål Öka likvärdigheten mellan

Läs mer

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun Vårt gemensamma ansvar Mottagandet ska vara

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lodet 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lodet 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lodet 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan skall

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer