UMEÅ KOMMUN. Verksamhetsplan. Kompetenscentrum för flerspråkighet. Marie Karling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UMEÅ KOMMUN. Verksamhetsplan. Kompetenscentrum för flerspråkighet. Marie Karling"

Transkript

1 UMEÅ KOMMUN Verksamhetsplan Kompetenscentrum för flerspråkighet Marie Karling Verksamhetsplanen ger en samlad bild över kärnverksamheterna modersmålsstöd, modersmålsundervisning, studiehandledning samt utvecklingsarbetet En flerspråkande förskola. Utifrån utvärderingar inom respektive område presenterar Kompetenscentrum mål för verksamhetsåret Målen omfattar även mottagning av nyanlända barn och elever. Ett kärnområde som tillkommit från och med 1 augusti 2016.

2 1 av 25 Innehållsförteckning Del 1 - Återblick... 2 Organisation... 2 Modersmålsstöd... 3 Språkkassar... 4 Sagoläsning på bibliotek och Västerbottens museum... 5 Temaväskor för flerspråkighet i samarbete med Folkbiblioteket... 5 En flerspråkande förskola... 6 Modersmålsundervisning Fjärrundervisning i modersmål Nationella minoritetsspråk Språkduschar i finska och samiska Fjärrundervisning i samarbete med Sameskolstyrelsen Studiehandledning Del 2 Framåtblick... 20

3 2 av 25 Del 1 - Återblick I den här verksamhetsplanen presenterar KCF:s kärnverksamheter och utvecklingsuppdrag. Presentationen bygger på uppgifter om barn- och elevantal som haft modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning under läsåret Vi beskriver organisationen utifrån funktioner, mål för verksamheten och i vilken grad målen har uppnåtts. Syftet med verksamhetsplanen är att vi ska få möjlighet att på ett systematiskt sätt följa upp respektive kärnverksamhet för att blicka framåt och sätta upp nya mål utifrån identifierade behov. Organisation Kompetenscentrum för flerspråkighet startade 1 augusti Inför uppstarten hade samtliga medarbetare deltagit i att ta fram en verksamhetsidé (bilaga 1) samt mål för verksamheten (bilaga 2). Följande organisation skapades utifrån identifierade utvecklingsbehov och uppsatta mål. Ledningsfunktion Utvecklingsfunktion Administrativ funktion Chefer Utvecklingsgrupper Fjärrundervisning Studiehandledning Modersmålsstöd Nationella minoritetsspråk En flerspråkande förskola Personalplanering/ schemaläggning Utvecklingsledare Lärlag 7 lärlag Ekonomi Administration

4 3 av 25 Vid Kompetenscentrum för flerspråkighet har totalt 88 personer arbetat under läsåret, fördelat enligt följande: Befattning Antal personer Tjänstlediga personer Tjänster i procent Modersmålslärare ,35 Handledare 3 0,15 fjärrundervisning Utvecklingsledare 1,5 0 1,5 Administratör 3 0 1,75 Stöd till utvecklingsfunktionen 5 0 2,20 Enhetschef 1 1,0 Chef 1 0 1,0 Modersmålslärare har undervisat i modersmål, gett modersmålsstöd och studiehandledning i 34 olika språk. Fördelningen av barn och elever i de olika kärnverksamheterna presenteras nedan. Kärnverksamhet Antal barn i förskolan Antal barn i förskoleklass Antal elever TOTALT Modersmålsstöd Modersmålsundervisning årskurs 1-9 Modersmålsundervisning gymnasiet Studiehandledning årskurs 1-9 Studiehandledning gymnasiet Totalt 2169 *siffror baserar sig på uppgifter från april Modersmålsstöd Utifrån Skolinspektionens granskning av Umeå kommun (2012) blev det tydligt att det modersmålsstöd som modersmålslärare gett motsvarande 60 minuter i veckan inte var tillräckligt utifrån förskolans uppdrag enligt skollag och läroplan.

5 4 av 25 I samband med den framförda kritiken påbörjade Enheten för modersmål ett internt utvecklingsarbete. I linje med detta har modersmålslärare som ger modersmålsstöd träffats en gång i månaden under läsåret för att utveckla förhållningssättet och metoderna för modersmålstöd i förskolan. Modersmålslärarna har bland annat läst Fler språk i förskola teori och praktik (Skolverket 2013) och diskuterat utifrån frågeställningar i stödmaterialet. Nedan presenterar vi några av de insatser som genomförts för att öka kunskaper om hur man kan arbete med flerspråkighet i Umeås förskolor. Språkkassar Under läsåret har modersmålslärarna arbetat fram språkkassar utifrån en gemensam modell som vi kallar Fisken (bilaga 3). Kassarna har lånats ut till olika förskoleavdelningar och utvärderats av de pedagoger som använt materialet. Kassarna skapades i 19 olika språk och lånades ut till kommunala och fristående förskolor samt skolor under 4 veckor för utprovning. Totalt lämnades 36 kassar till sammanlagt 22 förskolor och 6 förskoleklasser. Se diagram nedan. en visar på vad som fungerade bra och vad som borde utvecklas enligt pedagogerna som besvarat enkäten. Tydligt blev att materialet måste vara mer självgående såsom parallellböcker, inte böcker som enbart är på ett språk. Syftet med språkkassen är att den ska kunna användas i förskolans vardagliga verksamhet.

6 5 av 25 Utvecklingsbehov som framkom sammanfattas i bilden nedan. Sagoläsning på bibliotek och Västerbottens museum Några av modersmålslärarna som ger modersmålsstöd har i samarbete med Folkbiblioteket och Västerbottens museum läst sagor på olika språk dels under modersmålsveckan, dels en fredag i månaden på Västerbottens museum som en del i deras fredagsmys på Minimus. Modersmålslärarna som läste under modersmålsdagen och modersmålveckan var delaktiga i Give me five och läste En stackars liten haj på olika språk. Inför sagoläsning har modersmålslärarna deltagit i olika typer av fortbildning kring läsande. I fortbildningen har lärare fått möjlighet att sätta sig in i olika övningar där barn får möjlighet att utveckla sina språk. Genom att barnen får lyssna till, samtala och arbete med sagor på olika språk får de möjlighet till att öka sin språkliga medvetenhet. Temaväskor för flerspråkighet i samarbete med Folkbiblioteket Som ett led i uppdraget att utveckla material och metoder som förskolorna kan använda i sitt flerspråkiga arbete, oavsett om det finns flerspråkiga barn eller inte, har Kompetenscentrum för flerspråkighet och Folkbiblioteket tagit fram temaväskor. Väskorna utgår från fem olika teman och lånas ut till förskolorna genom Mina bibliotek. För att inspirera och vägleda i hur materialet i väskorna kan användas har pedagog från KCF gett workshops till olika förskolor och skolor. Temaväskorna för flerspråkighet har varit eftertraktade och lånats av förskolorna i så hög grad att fler väskor fått göras.

7 6 av 25 En flerspråkande förskola Utifrån Skolinspektionens granskning fick Enheten för modersmål också i uppdrag (2014) att fortbilda och stärka kunskaper i förskolan vad gälle språk- och identitetsstärkande arbete. Våren 2015 beslutade ledningsgruppen för för- och grundskolan en projektplan (bilaga 4). Planen innehöll bland annat olika typer av kunskapshöjande insatser för ledare och pedagoger i förskolan. Insats När Målgrupp Föreläsning Interkulturellt ledarskap Pirjo Lahdenperä Föreläsning En flerspråkande förskola Ulla Damber Föreläsning En flerspråkande förskola Ulla Damber Utbildningsinsats En flerspråkande förskola 3x90 Interkulturalitet och norm Språkliga domäner Flerspråkande utemiljö Juni 2015 September 2015 Fem tillfällen Oktober2015--Maj 2016 Februari 2016-Juni 2016 Förskolechefer inom kommunal och fristående enheter Förskolechefer inom kommunal och fristående enheter All pedagogisk personal inom kommunal och fristående enheter utifrån skolområden Pedagoger i förskolan inom kommunal och fristående enhet. Fristående: 8 Syd:1 Väst: 6 Öst: 6 Nord:6 Centrum/Norr: 6 Som en del i att öka kunskapen om flerspråkighet skapade Kompetenscentrum för flerspråkighet en webbplats. Hit kan förskolechefer och pedagoger vända sig för att läsa om uppdraget modersmålsstöd i förskolan samt få tips på litteratur och material. Genom webbplatsen har också förskolorna kunnat ansöka om ett situationsanpassat stöd för att utveckla det flerspråkiga arbetet. Under läsåret har KCF fått in 33 uppdrag på olika förskolor och genomfört totalt 64 insatser. Ett uppdrag har varierat mellan 1-8 tillfällen.

8 7 av 25 Uppdragen och insatserna har varit av olika karaktär och fördelades enligt nedan. *Annan specifik insats är till största delen inskolning och mottagande av nyanlända barn i förskolan. Uppdragen i de olika områdena har fördelats på följande sätt: Av de olika uppdragen har 16 varit inriktade mot tidsenligt lärande. Det innebär att KCF anlitats för att berätta, beskriva och inspirera till hur lärplattan kan användas i förskolan för att utveckla barns flerspråkighet.

9 8 av 25 Förskolechefer som ansökt om insats fick också erbjudande om att besvara en enkät. KCF fick in 13 svar. Samtliga svarande anger att de såväl är nöjda med återkoppling och bemötande. Vidare anser förskolecheferna att insatserna gett såväl ökade kunskaper samt att det gett utslag i verksamheten.

10 9 av 25 I matrisen på sidan 6, nämns Utbildningsinsatsen En flerspråkande förskola. Den startade vårterminen Det var 39 pedagoger som deltog i utbildningen. Deltagarna var representerade från respektive område inklusive fristående enhet samt pedagoger från KCF. Insatsen genomfördes i samarbete med Naturskolan och vid ett tillfälle en extern föreläsare. Innehållet för utbildningsinstatsen beskrivs i bilaga 5. Deltagarna fick möjlighet att besvara en utvärdering vid sista tillfället. Av de 39 deltagarna svarade 25. Samtliga svarande uttryckte att de över lag var nöjda med utbildningen. På frågan om vad som skulle kunna ändras vid en eventuell liknande insats har flera av deltagarna svarat som respondenten nedan. När det gäller deltagarnas uppfattning om huruvida målet för insatsen uppfyllt svarar övervägande delen att det är uppfyllt. En av tankarna med utbildningsinsatsen var att pedagogerna skulle få möjlighet att dela med sig av nya kunskaper till sina kollegor. Det har skett i olika utsträckning.

11 10 av 25 Under utbildningens gång fick deltagarna möjlighet att kartlägga ett barns språkliga domäner. Det är en del som finns med i många kommuners språkpolicys. Flera av deltagarna har beskrivit att de gärna hade sett att vi gått in djupare på detta område och de uttrycker också ett behov av att Umeå kommun arbetar fram riktlinjer för hur förskolan kan arbeta fram en språkpolicy. Så här skriver en av deltagarna: Modersmålsundervisning Målet för modersmålsundervisningen var att utveckla elevernas delaktighet och inflytande i undervisningen samt pedagogernas metoder för individualisering. Utvecklingsarbetet har gått under namnet DII (Delaktighet, Inflytande och Individualisering). Förutsättningar för att nå målen har getts i form av följande: VAD INNEHÅLL NÄR Lärlagsarbete Utvecklingsgrupper Tidsenliga verktyg Delat goda exempel Arbetsuppgifter utifrån boken Lektionen är helig Delat goda exempel Läst in sig på uppdraget, diskuterat och arbetat med fall. *studiehandledning utifrån Skolverkets allmänna råd samt kartläggningsmaterialet steg 1 och 2. *En flerspråkande förskola 1 tillfälle per månad 9 tillfällen per lärlag 1 tillfälle per månad 9 tillfällen per utvecklingsgrupp Studiehandledning En flerspråkande förskola Tidsenligt lärande

12 11 av 25 Nationella minoritetsspråk Finska, Samiska (syd-och nordsamiska) Kompetensutvecklingsdagar utifrån Skolverkets material Flera språk i förskolan-teori och praktik. Tidsenligt lärande har fokuserat på Lärum och Google drive samt Outlook. Utvecklat innehållet i språkduschar. Genomfört språkduschar vid ett tillfälle per månad. Läst in sig på nya kursplaner i finska och meänkieli. Skolformsgrupper om Centralt innehåll och bedömning LHU IKT Sagoläsning Inläsning och omvärldsbevakning Samtalsmetodik för lärlagsledare Leda samtal i Lärlagen utifrån boken Lektionen är helig Föreläsning om trauma Inläsning av boken Lektionen är helig Fredag motsvarande 4-6 timmar/vecka Torsdag 1.30 timmar/vecka Vecka timmar fördelat på tre dagar. 17 december 4 timmar 7 januari 7 timmar Föreläsning om kollegial samverkan utifrån boken Lektionen är helig 8 januari 7 timmar Föreläsning John Steinberg 14 april 3 timmar Barbetning av vissa delar i lärlagen av boken Lektionen är helig 15 april 7 timmar Föreläsning om co-coachning 14 juni

13 12 av 25 Handledning utifrån hur man ger varandra respons i respektive lärlag. Handledning genomfördes av legitimerade psykologer. 7 timmar Inläsning av Forskning för klassrummet Föreläsning om samplanering i kollegialt samarbete Handledning utifrån hur man ger varandra respons i respektive lärlag. Handledning genomfördes av legitimerade psykologer. 15 juni 7 timmar Inläsning av Forskning i klassrummet Medarbetarna har svarat på en utvärdering utifrån uppställda mål. Totalt svarade 70 av 80 medarbetare (modersmålslärare). Större delen av de svarande anser att kompetensutvecklingsinsatserna har gett resultat för deras egen utveckling som pedagog. Av de 70 är det fem medarbetare som anser att insatserna inte varit tillräckligt värdefulla. På frågan om elevernas möjlighet till delaktighet och inflytande anser övervägande delen av medarbetarna att eleverna fått möjlighet till detta i undervisningen. Tre medarbetare svarar ett respektive två på den femgradiga skalan.

14 13 av 25 PÅ frågan om medarbetarna fått möjlighet att utveckla metoder för individualisering i gruppundervisningen är svaren övervägande positivt. Här är det också tre personer som svarar att det skett i lägre grad. Fjärrundervisning i modersmål Våren 2014 fick dåvarande modersmålsenheten i uppdrag av för- och grundskolenämnden att utveckla fjärrundervisning. Fjärrundervisning möjliggjordes enligt förändrad skollag från och med den 1 juli Under innevarande läsår har KCF påbörjat detta utvecklingsarbete. 10 modersmålslärare har varit delaktiga i ett pilotprojekt där fjärrundervisning genomförts tillsammans med elever i årskurs 6-9 som går i några av skolorna i Umeås ytterområden. Aktuella språk för fjärrundervisningen var arabiska, engelska, finska, polska, portugisiska, spanska, thai och tyska. Utifrån de krav som ställs i lagen tog KCF hjälp och stöd av Hanna Outakoski vid Umeå universitet. Hanna var en del i att utbilda pedagogerna i interaktiv undervisning genom ett virtuellt klassrum. Hanna var också ett stöd för KCF i valet av plattform för fjärrundervisningen. Pedagoger fick tillsammans med utvecklingsledare vid KCF prova olika

15 14 av 25 typer av lärplattformar. Utifrån detta valde KCF Adobe Connect och samtliga pedagoger har fått utbildning i denna. Inför implementering av fjärrundervisningen bjöd KCF in rektorer och handledare till information och dialog. Rektorer från följande skolor har tagit del av information om fjärrundervisningens genomförande. Modersmålslärare som fått möjlighet att utveckla sina kunskaper och genomföra fjärrundervisningen är överens om att det är en bra undervisningsform, men att det krävs kunskap och struktur för ett bra genomförande. Det största problemet som de upplevt är att internetuppkopplingen samt ljudet har fallerat. Enligt lärarna uttrycker eleverna att de är nöjda med undervisningen. De anger också att samarbetet med handledaren i stort sett har fungerat tillfredsställande. Vissa rektorer har dock uttryckt att det varit svårt att planera in för handledare mitt i ett läsår. På vissa skolor har det därför haltat med handledare. KCF har stått för finansiering av handledare.

16 15 av 25 Förutsättningar för att det ska fungera med handledaren är att denne har teknisk kompetens och finns på plats samt att lärare och handledare har varandras telefonnummer så att de kan ringa då problem uppstår. Generellt sett är pedagoger som undervisat genom fjärr nöjda. I frisvaren beskriver lärarna att det är ett mer hållbart sätt att ge undervisning samt att det möjliggör för elever att mötas i samtal och ett lärande tillsammans.

17 16 av 25 Nationella minoritetsspråk Språkduschar i finska och samiska I samarbete med Umeå universitet och Hanna Outakoski har en grupp pedagoger i finska och samiska utvecklat en struktur och ett innehåll för språkduschar. Språkduscharna har genomförts vid ett tillfälle per månad. Under hösten 2015 genomfördes fyra språkduschar i nordsamiska. Under våren lika många i nordsamiska och sydsamiska samt fem i finska. Såväl föräldrar som barnen har utvärderat språkduscharna i samiska. Höstens utvärdering låg till grund för förändringar i de samiska språkduscharna under våren. Barnens tankar och idéer togs tillvara och upplägget blev lite annorlunda. Under våren leddes språkduscharna i av studenter som läste samiska vid Umeå universitet. I finska har språkduscharna letts av en pedagog från KCF och en vårdnadshavare. Fjärrundervisning i samarbete med Sameskolstyrelsen Utifrån att Umeå kommun inte lyckades rekrytera någon pedagog i nordsamiska har kommunen skrivit avtal om fjärrundervisning med Sameskolstyrelsen. Det är motsvarande 10 elever som deltagit i fjärrundervisning vid ett tillfälle per vecka. För de yngre eleverna (årskurs 1-3) har Skype använts som plattform och för de äldre Google Hangouts. Inför fjärrundervisningen skickade KCF ut samma information till såväl skolans rektor som vårdnadshavare, se bilaga 6. Det är framförallt en rektor vid en av Umeås fristående skolor som framfört kritik utifrån att fjärrundervisningen ligger på skolan och att skolan är ansvarig för handledare och teknik. Kritiken har framförts via mejl efter det att KCF påtalat att det inte fungerat på den aktuella skolan med rum för undervisning. Vidare dröjde starten med undervisningen för de flesta eleverna eftersom det tog tid att dels få in namn på handledare från de olika skolorna samt att schemat skulle fungera för undervisningen utifrån elevernas ålder och språkliga nivå. Kontkaten mellan KCF och Sameskolstyrelsen har vid flera tillfällen brustit då Sameskolstyrelsen anger att de inte har uppgifter på eleverna och deras schema trots att underlaget är skickat. Det har bidragit till fördröjd undervisningsstart för eleverna. Sameskolstyrelsen har inte på något sätt följt upp hur fjärrundervisningen i nordsamiska har fungerat i Umeå kommun. KCF valde att ta reda på hur rektor och vårdnadshavare upplevt fjärrundervisningen genom att erbjuda dem att besvara en enkät.

18 17 av 25 Av vårdnadshavarna till de tio eleverna har sju besvarat enkäten. Kritiken som framförs är bland annat att tekniken inte har fungerat samt att det inte har funnits någon handledare som kunnat hjälpa eleven på plats. I en kommentar uttrycker en av vårdnadshavarna kritik mot såväl tekniken som brist på handledare och att lärplattformen som används inte är pedagogisk. När det gäller handledarfunktionen är kritiken stark. Flera vårdnadshavare uttrycker ett starkt missnöje med utebliven handledare och att rektor inte lyssnat på eleverna.

19 18 av 25 Av de sex rektorerna som haft elever som läst nordsamiska genom fjärrundervisning är det två som har besvarat enkäten. De svarande är överlag nöjda med såväl information som genomförande. En av rektorerna tar upp problemet med att utse handledare.

20 19 av 25 Studiehandledning I och med Skollagens förändring vad gäller nyanlända publicerade Skolverket nya Allmänna råd för studiehandledning. Detta liksom kartläggningsmaterialet har studiehandledare fått kompetenshöjning under läsåret genom regelbundna träffar, nio totalt, i en utvecklingsgrupp ledd av försteläraren för språkutvecklande arbete. Det som kommer fram i utvärderingen är att de som verkar som studiehandledare önskar ett bättre samarbete med ämneslärare och rektor.

21 20 av 25 Del 2 Framåtblick I den framåtblickande delen beskriver vi mål för respektive kärnverksamhet samt hur dessa ska genomföras och av vem vilka. Av matrisen nedan framgår också när vi genomför uppföljning och utvärdering som en del i verksamhetens systematiska kvalitetsarbete. TEMA MÅL HUR NÄR VEM/VILKA UPPFÖLJNING/ UTVÄRDERING Utveckla fjärrundervisning Modersmålsundervisning Genom fortbildning i utvecklingsgrupp Generellt sett en torsdag i månaden Peter Uppföljning Januari Juni Utveckla Genom Generellt Lärlagsledare Uppföljning professionalitet utifrån DIIN Delaktighet Individualisering lärlagsarbete sett en torsdag i månaden och lärlagen Januari Juni Inflytande Normalläge Lesson Study HT16 Lärlaget och paren V44. Mappstruktur i Driven Läsåret Lärlaget Juni Orientera sig Läsåret 16- Lärlaget och använda Lärum som lärare och medarbetare 17 Juni Fortsätta utveckla formativ bedöming och dokumentera i Lärum Våren 17 Lärlaget juni Utveckla likvärdigt Genom Lärlaget Jila och Marie prövningsunderlag för utvecklingsarbete i En torsdag i månaden (Ibbe) Januari

22 gymnasiekurserna lärlaget HT16 21 av 25

23 22 av 25 TEMA MÅL HUR NÄR VEM/VILKA UPPFÖLJNING/ UTVÄRDERING Studiehandledning Utveckla kunskaper i att kartlägga utifrån skolverkets material steg 1&2 Genom fortbildning i fokusgrupp Kartläggning Generellt sett en torsdag i månaden Jila och Sadia Uppföljning Januari Skolverkets Juni webbkurs Utveckla kunskaper i att kartlägga nyanlända elever som ska börja på Genom fortbildning i fokusgrupp kartläggning Generellt sett en torsdag i månaden Marie och Ibbe Juni språkintroduktion under VT17

24 23 av 25 TEMA MÅL HUR NÄR VEM/VILKA UPPFÖLJNING/ UTVÄRDERING Modersmålsstöd Utvidga modersmålsstöd Genom fortbildning i utvecklingsgrupp Generellt sett en torsdag per månad Karin och Penny Uppföljning Januari Juni Språkkassar Läsåret Sagoläsning Läsåret Insatser i förskolan Språkpolicy språkliga domäner Läsåret VT 17

25 24 av 25 TEMA MÅL HUR NÄR VEM/VILKA UPPFÖLJNING/ UTVÄRDERING Nationella Minoritetsspråk Kunskapsbygga utifrån läroplansuppdraget Genom utvecklingsarbete i fokusgrupp Generellt en torsdag i månaden Marie och Karin Juni

26 25 av 25 TEMA MÅL HUR NÄR VEM/VILKA UPPFÖLJNING/ UTVÄRDERING Mottagande av nyanlända barn och elever Utveckla en likvärdighet i inskrivning av nyanlända barn och elever Teammöte mellan koordinatorer och spårkutvecklare Fredagar Ledning Koordinatorer Språkutvecklare Uppföljning Januari Juni Utveckla en Teammöte mellan Fredagar Ledning Uppföljning likvärdighet i kartläggningen steg 1 och 2 språkutvecklare Språkutvecklare Januari Juni Utveckla Dialogmöte mellan Generellt sett 1 Chef vid KCF samverkan med rektorer som ansvarar för nyanlända ledning vid KCF samt skolstrateg för grundskolan samt rektorer för tillfälle per månad Skolstrateg FoG Rektorer fbk/ik Juni elever i FBK/IK FBK/IK Utveckla samverkan med mentorer som ansvarar för nyanlända elever i fbk och Dialogmöte mellan språkutvecklare och mentorer 2-3 tillfällen per termin Språkutvecklare och mentorer för FBK/IK Juni IK Kunskapsbygga internt och externt utifrån Erbjuda kompetenshöjande aktiviteter riktad Situationsanpassat stöd utifrån skolors Ledningen vid KCF samt pedagogisk Juni vårt uppdrag att skriva in och kartlägga nyanlända barn till skolan i Umeå kommun efterfrågan. Ansökan sker genom KCF:s webbplats personal utifrån uppdragens karaktär och elever.

Åsa Karlsson Perez, Marie Karling, Karin Ledin, Erika Eriksson och Aino Dahl Umeå kommun. Ärende: Omfattning/notering: Ansvarig:

Åsa Karlsson Perez, Marie Karling, Karin Ledin, Erika Eriksson och Aino Dahl Umeå kommun. Ärende: Omfattning/notering: Ansvarig: Referensgrupp, skola sverigefinnar mötesanteckning 2018-06-07 Klockan 15.00-16.30 Hjälmen Närvarande: 2 personerfrån Sverigefinska delegationen Åsa Karlsson Perez, Marie Karling, Karin Ledin, Erika Eriksson

Läs mer

Modersmålsundervisningen Verksamhetsberättelse läsåret 2011/12

Modersmålsundervisningen Verksamhetsberättelse läsåret 2011/12 1 Modersmålsundervisningen Verksamhetsberättelse läsåret 2011/12 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar..2 Återblick 3 Mål och förbättringsåtgärder 5 Slutord.......6 Bilaga 1: Studieresultat grundskolan

Läs mer

molndal.se Modersmålsenheten

molndal.se Modersmålsenheten Modersmålsenheten Modersmålsenheten organon Grundskolan Mölndals stads hemsida www.molndal.se Riktlinjer Ansökan modersmål Introduktionssamtal Information MN Modersmålsundervisning Modersmålsundervisning

Läs mer

Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun.

Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun. Handlingsplan för nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun. Varje barn ha rätt till utbildning. Undervisningen ska syfta till att utveckla barnets fulla möjligheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Läs mer

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Margareta Sundin Utredare 20141120 Sid 1 Innehåll Bakgrund... 1 Elever med annat modersmål än svenska... 1 Vad säger nationella styrdokument?...

Läs mer

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare

Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Introduktionsteam: Lärare i svenska som andraspråk Socialpedagog Specialpedagog Modersmålslärare/studiehandledare Nyanlända barn och elever i Kungsbacka kommun Vårt gemensamma ansvar Mottagandet ska vara

Läs mer

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15

MODERSMÅLSENHETEN. Verksamhetsplan 2014-15 Systematiskt kvalitetsarbete i Solnas skolor - Resultatsammanställning - Betygssättning - KVALITETSREDOVISNING (publ) Maj Juni Aug - VERKSAMHETSPLAN (publ) - Utkast 1/gensvar/slutgiltig - Delårsbokslut

Läs mer

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun 2016-03-23 Flerspråkiga och nyanlända barn och elevers rättigheter kommunens skyldighet Alla barn och ungdomar har rätt till utbildning oavsett bakgrund.

Läs mer

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 2 (7) Syfte Språk är människans bästa redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Flerspråkscentrum Team Introduktion Team Modersmål Övergripande mål Luleå kommun säkerställer den röda tråden så att barn och elever med annat modersmål/minoritetsspråk,

Läs mer

Nyanlända elever. Örebro kommun. Jennypher Löfgren tel

Nyanlända elever. Örebro kommun. Jennypher Löfgren tel Nyanlända elever Örebro kommun Jennypher Löfgren jennypher.lofgren@ tel. 019-21 11 86 Mål och syfte Agenda Att berätta hur vi i Örebro kommun har strukturerat en stöttande organisation kring nyanländas

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Mogata skola

VERKSAMHETSPLAN Mogata skola 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Mogata skola FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2018/19 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad

Skolinspektionens kvalitetsgranskning av mottagandet av nyanlända elever i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Sida 1 (5) 2017-02-27 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden 2017-03-16 Ingalill Hägglund Telefon: 08-508 33

Läs mer

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande.

Arbetsplan åk 1-6. Utveckla samverkan mellan undervisande pedagoger och studiehandledare genom projektet Nyanländas lärande. Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport 2018-19 har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden ligger till grund för arbetsplanen under

Läs mer

Skolverkets kartläggningsmaterial. för bedömning av nyanlända elevers kunskaper

Skolverkets kartläggningsmaterial. för bedömning av nyanlända elevers kunskaper Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper Nya bestämmelser 2016 En nyanländ elevs kunskaper ska bedömas om en sådan bedömning inte är uppenbart onödig. (3 kap. 12 c

Läs mer

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun

Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun Mottagning av nyanlända elever i Norrköpings kommun 2016-01-26 Norrköping 137000 invånare Interkulturella språkenheten Mottagande av alla barn och ungdomar till förskola grundskola och språkintroduktion

Läs mer

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund

Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Eva Westergren Holgén Nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - 2012-10-10 Om nyanländas kunskapsutveckling och läroplanens värdegrund - Med betoning

Läs mer

Studiehandledning. Utmaningar och möjligheter

Studiehandledning. Utmaningar och möjligheter Studiehandledning Utmaningar och möjligheter Roza Risteska förstelärare Elham Shakhtour förstelärare Rahmatulah Sarwari pedagogisk uppdrag Studiehandledning Digitala verktyg: bl.a. Google Classroom, ITL

Läs mer

Nyanlända och flerspråkiga barn och elever i förskolan och grundskolan

Nyanlända och flerspråkiga barn och elever i förskolan och grundskolan Nyanlända och flerspråkiga barn och elever i förskolan och grundskolan Statlig styrning Skollag Skolförordning Läroplaner Kursplaner Allmänna råd Med mera Kommunal styrning Luleå kommuns vision 2050 Riktning

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Lidingö stads skolområde för särskilda pedagogiska verksamheter

Lidingö stads skolområde för särskilda pedagogiska verksamheter Lidingö stads skolområde för särskilda pedagogiska verksamheter Lidingö stads skolområde för särskilda pedagogiska verksamheter SKOLOMRÅDETS SÄRSKILDA pedagogiska verksamheter består av Särskolan, Ledviks

Läs mer

Undervisning för nyanlända vid Hedlundaskolan

Undervisning för nyanlända vid Hedlundaskolan 20130902 Undervisning för nyanlända vid Hedlundaskolan 1 Innehållsförteckning Hedlundaskolan Världens skola!... 3 Anmälan av ny elev (nyanländ)... 3 Inskrivning... 4 Pedagogiskt samtal... 4 Introduktionsperiod

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2017:5365 Karlsborgs kommun kommun@karlsborg.se för gymnasieskola efter tillsyn i Karlsborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5365 2 (7)

Läs mer

Mottagande av nyanlända och. flerspråkiga barn/elever

Mottagande av nyanlända och. flerspråkiga barn/elever Mottagande av nyanlända och flerspråkiga barn/elever 1 Vision Varje barn och elev med utländsk bakgrund ska ges den kunskap de har rätt till för att nå målen för utbildningen. Mål Öka likvärdigheten mellan

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Kvalitetsrapport 2016/2017. Kommungemensam särskild undervisningsgrupp Modersmålslärare/studiehandledare. Uppdragsgivare: RAPPORT.

Kvalitetsrapport 2016/2017. Kommungemensam särskild undervisningsgrupp Modersmålslärare/studiehandledare. Uppdragsgivare: RAPPORT. RAPPORT 1(11) 2016/2017 Kommungemensam särskild undervisningsgrupp Modersmålslärare/studiehandledare Uppdragsgivare: 2(11) 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning... 2 2 Bakgrund... 3 3 Uppdrag och

Läs mer

Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola

Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola Uppsala 2017-01-26 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Domarringens skola Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola 1 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Domarringens skola Nyanländ

Läs mer

Kvalitetsarbete för Vikmanshyttans skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015

Kvalitetsarbete för Vikmanshyttans skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015 Kvalitetsarbete för Vikmanshyttans skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Att inkludera nyanlända elever i den ordinarie undervisningen. Anette Petersson & Lisa Lundkvist

Att inkludera nyanlända elever i den ordinarie undervisningen. Anette Petersson & Lisa Lundkvist Att inkludera nyanlända elever i den ordinarie undervisningen Anette Petersson & Lisa Lundkvist

Läs mer

Riktlinjer för mottagande och utbildning av nyanlända elever

Riktlinjer för mottagande och utbildning av nyanlända elever Riktlinjer för mottagande och utbildning av nyanlända elever Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2018-06-19 63 Innehållsförteckning Inledning... 2 Bestämmelser om nyanlända elevers utbildning... 2

Läs mer

Inkludering av nyanlända och flerspråkiga elever. -hur gör vi i Motala kommun

Inkludering av nyanlända och flerspråkiga elever. -hur gör vi i Motala kommun Inkludering av nyanlända och flerspråkiga elever -hur gör vi i Motala kommun Carina Lund Susanna Asknert Motala Motala kommun 43 549 invånare vid årsskiftet 2017-2018 Nästan 4 000 arbetsställen Drygt

Läs mer

Välkommen till RUC-råd!

Välkommen till RUC-råd! Välkommen till RUC-råd! RUC-råd, program 2 mars 2017 09.45 Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet, presenterar forskningsmiljön Språk-, läs- och skrivutveckling Forskningsmiljön arbetar med flera olika

Läs mer

Referensgruppsmöte Skola

Referensgruppsmöte Skola Referensgruppsmöte Skola Delegationen för samiska frågor Protokoll 2018-01-17 Klockan 16.00-17.30 Förskolan Passaren Närvarande: Tre representanter från Delegationen för samiska frågor Anna Tjäderborn,

Läs mer

En välorganiserad modersmålsundervisning ger skolframgång

En välorganiserad modersmålsundervisning ger skolframgång En välorganiserad modersmålsundervisning ger skolframgång Dagens innehåll Organisationsmöjligheter för modersmålämnet utifrån lag och förordning samt styrdokument Modersmålets och studiehandledningens

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Riktlinjer för modersmålsundervisning i för-, grund- och gymnasieskola i Strängnäs kommun

Riktlinjer för modersmålsundervisning i för-, grund- och gymnasieskola i Strängnäs kommun 1/5 Beslutad när: 2017-11-23 Beslutad av Diarienummer: Utbildningschef BUN/2017:318-003 Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-01-01 Barn- och utbildningsnämndens verksamhet Dokumentansvarig: Uppföljning:

Läs mer

Riktlinjer för och information om modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning i Lerums kommun

Riktlinjer för och information om modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning i Lerums kommun för och information om modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning i Lerums kommun Riktlinjer för modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning i Lerums kommun Inledning

Läs mer

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius

Ökad kvalitet i fritidshem. Åsa Åhlenius Ökad kvalitet i fritidshem Åsa Åhlenius 1 2 3 Åsa Åhlenius Fritidspedagog klar 1988 Uppdragspeda gog för fritidshem ht2012-vt 2016 Har arbetet i stort sett i alla verksamheter på och kring fritidshemmet

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Likvärdig utbildning i svensk grundskola? Elevers möjligheter att uppnå goda studieresultat

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016 Vimarskolan Åk 7-9 Tillsammans når vi toppen! Förbättringsområden inom förskola och grundskola enligt Nämndsplanen för styrning av barn- och utbildningsförvaltningen 2014 Nämndsplanen för styrningen av

Läs mer

Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för Västerby skola period 2 (okt dec), läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kommunala anvisningar för modersmålsundervisning inom grundskolans åk 1 9 i Sigtuna kommun

Kommunala anvisningar för modersmålsundervisning inom grundskolans åk 1 9 i Sigtuna kommun 201 2015-08-05 1 (5) Mångkulturella enheten Kommunala anvisningar för modersmålsundervisning inom grundskolans åk 1 9 i Sigtuna kommun Styrdokument Skollagen: 9 kap. Förskoleklassen 10 Förskoleklassen

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

En förskola för alla där kunskap och människor växer

En förskola för alla där kunskap och människor växer En förskola för alla där kunskap och människor växer Engagemang Kompetens - Arbetsglädje Mål Linköpings kommun: Maximalt lärande - alla barn & elever utmanas i sitt lärande och förväntas nå så långt som

Läs mer

Studiehandledning på modersmål, från teori till praktik

Studiehandledning på modersmål, från teori till praktik Studiehandledning på modersmål, från teori till praktik 01 Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. 01 Modersmål Studiehandledning Eget ämne Modersmålsläraren planerar

Läs mer

Skolenkäten hösten 2016

Skolenkäten hösten 2016 Skolenkäten hösten 2016 Skolenhetsrapport Enkätresultat för vårdnadshavare grundskola Internationella Engelska Skolan Krokslätt, Internationella Engelska Skolan i Sverige AB Antal svar: 122 Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Nytorpsskolan i Göteborgs kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Nytorpsskolan i Göteborgs kommun Beslut Huvudman angeredaandered.goteborg.se Rektor judit.beres.lagerquistaandered.gotebord.se Beslut efter kvalitetsgranskning av studiehandledning på modersmålet vid Nytorpsskolan i Göteborgs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Insatser på huvudmannanivå

Insatser på huvudmannanivå Insatser på huvudmannanivå Insatser för att öka förståelsen för och förmågan att arbeta med det systematiska kvalitetsarbetet. Insatser för att öka kvaliteten i det förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbetet.

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2017/2018

Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2017/2018 PM Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (13) Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 217/218 I denna promemoria beskrivs s statistik om elever och skolenheter i grundskolan och sameskolan.

Läs mer

Föreliggande genomlysning utgör ett första steg i detta arbete.

Föreliggande genomlysning utgör ett första steg i detta arbete. Uppsala KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi 2016-03-21 UBN-2016-0860 Utbildningsnämnden Genomlysning av modersmål i förskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Nyhetsbrev om vårt utvecklingsarbete kring nyanländas lärande

Nyhetsbrev om vårt utvecklingsarbete kring nyanländas lärande Nyhetsbrev om vårt utvecklingsarbete kring nyanländas Datum 2018-06-07 Detta är det sista nyhetsbrevet gällande Nyanländas. Det är dags att presentera projektets främsta resultat men också berätta om några

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013

STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor. Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 STORVIKEN MARIEBY- TANDSBYNS förskolor Arbetsplan för systematiskt kvalitetsarbete (ASK) 2012-2013 Förutsättningar Presentation av enheten Förskolorna Backen, Dungen, Storviken, Marieby och Tandsbyn med

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Gy träff Örebro

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Gy träff Örebro KOLLEGALYFTET Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan Gy träff Örebro 170126 Matematiklyftet födde Kollegalyftet Vinnande upplägg och bra struktur

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken på lokal nivå och regional nivå Bättre skola Södra Berget Sundsvall 2015-01-21 Lars Thorin Presentation Lars Thorin 44 år från Bräcke, Jämtland Lärare 1-7 Sv/So/Idr

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Skolenkäten våren 2017

Skolenkäten våren 2017 Skolenkäten våren 2017 Skolenhetsrapport Enkätresultat för vårdnadshavare grundskola Carl Johanskolan, Karlsborgs kommun Antal svar: 46 Innehållsförteckning Inledning 2 Resultat indexvärden diagram 3 Resultat

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10888 Härnösands kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i grundskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 1 Handlingsplan för nyanlända elever på Brevikskolan Med nyanlända elever avses elever som inte har svenska som modersmål och inte heller behärskar

Läs mer

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Lärardagen Örebro

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Lärardagen Örebro KOLLEGALYFTET Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan Lärardagen Örebro 160810 Matematiklyftet födde Kollegalyftet Vinnande upplägg och bra

Läs mer

Rutin för mottagande av nyanlända barn och ungdomar i förskola och skola

Rutin för mottagande av nyanlända barn och ungdomar i förskola och skola Barn- och utbildningsförvaltningen RUTIN Datum 02015-04-30 Datum för beslut 2015-05-20 Beslutad av Tomas Hartikainen Förvaltningschef Sida 1(8) Dnr BUN/2015/0092/133 Revideras senast 2016-06-30 Rutin för

Läs mer

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13

Matte i πteå. Piteå kommun 2015-02-13 2015 Matte i πteå Piteå kommun 2015-02-13 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i matematik har försämrats under senare år. Försämringen märks i att andelen elever som uppnår det lägsta betyget ökar och

Läs mer

Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad

Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad Gr Borås Stad har i flera år arbetat med kollegialt lärande på olika sätt. Vi brukar skoja och säga att matematiken kokar i Borås stad, säger Maria Maschmann

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Utbildning för nyanlända elever

Utbildning för nyanlända elever Utbildning för nyanlända elever 2015-12-02 Åsa Strand Kunskapsresultat Behöriga till gymnasieskolan: 85 procent av eleverna födda i Sverige 26 procent av eleverna som kommit till Sverige de senaste fyra

Läs mer

Skolenkäten hösten 2018

Skolenkäten hösten 2018 Skolenkäten hösten 2018 Huvudmannarapport/Skolenhetsrapport Enkätresultat Ösbyskolan, Ösbyskolan AB Elever Total antal Antal svar Svarsfrekvens Årskurs 5 grundskola Årskurs 9 grundskola År 2 gymnasieskola

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Kyrkbyns skola (Dnr 43-2011-4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Kyrkbyns skola (Dnr 43-2011-4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Kyrkbyns skola (Dnr 43-2011-4847) Trygghet och studiero 1. Se till att ordningsregler finns och att dessa har utarbetats

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014 Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet Målsättningar och organisation 2014 Innehåll Inledning Vad krävs för att språkutveckling ska ske hos barnet Enligt förskolans läroplan Organisation Vad menas med

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Välkomsten är en mottagningsenhet för nyanlända grundskoleelever i Vänersborgs kommun. Här startar de sin skolgång i svensk skola och mottagandet sker kontinuerligt under terminstid.

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-08-13 Löa skola margareta@bergslagen.com Rektorn vid Löa skola richard.linder@loaskola.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Löa skola i Lindesbergs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda,

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda, Välkomna till konferens för samordnare inom nyanländas lärande Arlanda, 2016-09-02 Skolverkets arbete Regeringsuppdrag: Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända

Läs mer

Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018.

Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018. Rektors svar i år 1-9 på följande frågor. Enhet Varför sjunker resultaten över tid? Vilka åtgärder kommer respektive skola år 1-9 vidta för ökad måluppfyllelse under våren 2018. Angelstad Astradskolan

Läs mer

INTERKULTURELLT CENTRUM

INTERKULTURELLT CENTRUM INTERKULTURELLT CENTRUM Framgångsrikt integrationsarbete i Partille Gustav Elowson, Anna Gunnervik Enhetschefer Det kom många nyanlända Strukturerna var inte längre tillräckliga för att möta behoven Partille

Läs mer

Dagens program. SMS-frågor VÄXA FÖR FRAMGÅNG. Nyanlända elever i fokus. Stöd och förutsättningar för nyanlända elevers lärande. Allmänna råd Bedömning

Dagens program. SMS-frågor VÄXA FÖR FRAMGÅNG. Nyanlända elever i fokus. Stöd och förutsättningar för nyanlända elevers lärande. Allmänna råd Bedömning Dagens program VÄXA FÖR FRAMGÅNG Stöd och förutsättningar för nyanlända elevers lärande 10.00 Nyanlända elever i fokus Organisation för mottagande Kartläggning: Steg 1 och 2 12.00 Lunch 13.00 Kartläggning:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Köpings kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Köpings kommun Tillsyn i Köpings kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Nyhetsbrev november 2016 arbetet med de nationella minoriteterna

Nyhetsbrev november 2016 arbetet med de nationella minoriteterna Nyhetsbrev november 2016 arbetet med de nationella minoriteterna Öppna samråd Umeå kommun har under hösten genomfört öppna samråd med romer och tornedalingar. Ordföranden i den nybildade föreningen Romska

Läs mer

Kvalitetsarbete för Vikmanshyttans skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014.

Kvalitetsarbete för Vikmanshyttans skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014. Kvalitetsarbete för Vikmanshyttans skola period 2 (okt dec), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Skolenkäten hösten 2017

Skolenkäten hösten 2017 Skolenkäten hösten 2017 Skolenhetsrapport Enkätresultat för vårdnadshavare grundskola Lundaskolan, SÖDER TRIADEN SKOLOR AKTIEBOLAG Antal svar: 22 Innehållsförteckning Inledning 2 Resultat indexvärden diagram

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien.

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. 2012-2015 Matte i πteå Matematiklyftet Nationell fortbildning av alla som undervisar i matematik SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten.

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer