L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna. Ljungbackens skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna. Ljungbackens skola"

Transkript

1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Ljungbackens skola Rapport juni 2014

2 Innehållsförteckning Inledning 3 1. Utvärderingens genomförande Utvärderingsgrupp Genomförande 3 2. Iakttagelser Normer och värden Kunskaper, bedömning och betyg Systematiskt kvalitetsarbete Stöd till barn och elever 6 3. Bedömning och sammanfattande slutsatser 6 4. Utvecklingsområden 9 5. Lärande exempel 9 2 (9)

3 Inledning LJUS på kvalitet är ett samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna kommuner. Syftet med det kommunala samarbetet är att stimulera en aktiv dialog på och mellan alla nivåer i verksamheterna kring hur kvaliteten kan utvecklas i enlighet med gällande styrdokument. Ett av målen för denna samverkan är att bidra till att resultaten förbättras och måluppfyllelsen ökar. För ytterligare information hänvisas till. Ljungbackens skola har verksamhet från förskoleklassen till årskurs 4 samt fritidshem för elever upp till årskurs 3. Skolan har ca.250 elever i två paralleller och leds av en rektor. Personalen är indelad i två arbetslag som leds av var sin arbetslagsledare. 1. Utvärderingens genomförande 1.1 Utvärderingsgrupp Utvärderingen har genomförts av utvärderarna Stefan Karlström, lärare och arbetslagsledare, Upplands-Bro kommun och Annette Enbuske, rektor, Solna stad och utvärderingsledare Johanna Davidson, utredare, Lidingö stad. 1.2 Genomförande Utvärderingen inleddes med att ett urval av dokument studerades och enheten besöktes av utvärderingsgruppen den april Under besöket genomfördes samtal med elever, pedagoger, föräldrar, rektor, elevvårdsteam. Vidare har utvärderingsgruppen varit närvarande i den dagliga verksamheten inom enheten. Ett utkast av denna rapport har skickats till rektor en vecka före den muntliga återrapporteringen. Rapporten grundar sig på de dokumentstudier, iakttagelser och samtal som utvärderingsgruppen gjort i förberedelser och under besök på skolan. Rapporten omfattar inte händelser eller förhållanden som varit innan eller efter tiden för utvärderingen. En muntlig återrapportering av utvärderingsgruppens iakttagelser genomfördes den 3 juni Vid denna deltog hela utvärderingsgruppen, rektor Sigrid Sturegård samt Yvonne Gabrielsson Lundgren, lärare och arbetslagsledare och Louise Ahlberg, lärare och arbetslagsledare från enheten. 3 (9)

4 2. Iakttagelser 2.1 Normer och värden Utvärderingsgruppen har i sammandrag gjort följande iakttagelser Hög trivsel. Skolans gemensamma värdegrund utgår ifrån värdegrundsorden TRAG: trygghet, respekt, ansvar, glädje. Värdegrunden är väl förankrad och genomsyrar hela skolans verksamhet. Hela skolan arbetar med värdegrunden under gemensamma samlingar en dag i veckan. Elever får lära sig om samhällets gemensamma värderingar och att visa respekt och omsorg för naturen. Skolan har en fadderverksamhet där elever i de yngre åldrarna har en fadder bland eleverna i de äldre åldrarna (årskurs 3 och 4). Skolans ledord är Den lilla skolan med det stora hjärtat. Eleverna involveras i att planera och genomföra aktiviteter för att stärka skolans sammanhållning. Eleverna är delaktiga i skolans trygghetskartläggning för att identifiera riskområden. Skolan har en plan mot diskriminering och kränkande behandling som följs upp och utvärderas årligen. Olika åtgärder sätts in för att främja och förebygga diskriminering och kränkande behandling. Personal på skolan har fortbildats i likabehandlingsarbete. Skolan utgår ifrån ett demokratiskt förhållningssätt och låter elever vara delaktiga i beslut rörande sin utbildning exempelvis genom elevråd, miljöråd och matråd. Skolan har gemensamma ordningsregler. Genom olika forum så som föräldrafrukost och rektorsfika, samarbetar skolan med elevernas vårdnadshavare som en del av värdegrundsarbetet. Personal, elever och vårdnadshavare upplever skolan som trygg. Elever har genom undervisning fått leva sig in i och förstå andra människors situation i världen. Skolan har en likabehandlingsgrupp som har ansvar att hantera och följa upp enskilda fall av kränkningar och diskriminering. Skolans kurator har coachande samtal med elever i årskurs Kunskaper, bedömning och betyg Utvärderingsgruppen har i sammandrag gjort följande iakttagelser Lärarna arbetar aktivt för att upprätthålla studiero i klassrummet. Skolan har påbörjat ett arbete med pedagogiska planeringar och målpärmar för planering och genomförande av undervisning. Lärarna samplanerar undervisningen i respektive årskurs. 4 (9)

5 Lärare arbetar bland annat med variation i undervisningen för att skapa nyfikenhet och lust att lära. Eleverna får möjlighet att arbeta ämnesövergripande. Elever upplever att de lär sig mycket på skolan men behöver ibland mer utmaningar. Matematikundervisningen är framförallt läroboksstyrd men innehåller även problemlösning och matematikspel. Lärarna genomgår matematiklyftet som kompetensutveckling. Eleverna arbetar framförallt enskilt under lektionstid. Elever får möjlighet till ämnesfördjupning genom utmanarmatte. Skolan har satsat på att utöka tillgången till tekniska verktyg i undervisningen. Samtliga klassrum är utrustade med projektorer. En klassrumsuppsättning datorer finns samt en klassuppsättning surfplattor. Undervisning med hjälp av IKT (informations-och kommunikationsteknologi) är beroende av lärarens intresse och kunskap. Elever anger att tekniska hjälpmedel främst används för att titta på film, ibland för att göra mattespel och svenskasspel. Skolan har en hög andel behöriga lärare. Fritidshemspersonal följer eleverna under skoldagen och fritidstid. Skolan erbjuder eleverna undervisning i mindre grupper genom ett tregruppssystem. I förskoleklassen genomförs undervisning liknande den som genomförs i årskurs 1. Vårdnadshavare bjuds in till olika forum för samverkan. Ett elevhälsoteam följer upp och utformar åtgärder för elever som behöver extra stöd för att nå kunskapskriterierna. Skolans lärare och elevhälsoteamet följer fasta rutiner för att uppmärksamma, utreda och följa upp elever i behov av särskilt stöd, exempelvis genom diagnoser. Skolans specialpedagog handleder personal. På fritidhemmet ordnas aktiviteter som eleverna får välja bland. Arbetslagen består av fritidshemspersonal och lärare. Skolans lärare samverkar med lärare från närliggande skola i pedagogiska frågor. Skolan avkodar nationella prov och samrättar dem. 2.3 Systematiskt kvalitetsarbete Utvärderingsgruppen har i sammandrag gjort följande iakttagelser Genom en mål- och handlingsplan med utgångspunkt i läroplanen för förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet tydliggörs inriktningen på skolans arbete för att nå målen. Det systematiska kvalitetsarbetet dokumenteras på olika sätt. Skolan följer rutiner för att rapportera brister till huvudmannen. 5 (9)

6 2.4 Stöd till barn och elever Utvärderingsgruppen har i sammandrag gjort följande iakttagelser Elever i behov av särskilt stöd i sin kunskapsutveckling ges stöd genom olika åtgärder som dokumenteras i en åtgärdsplan. Det finns tydliga rutiner för identifikation och dokumentation av elever som riskerar att inte klara kunskapskraven. Ett elevhälsoteam bestående av rektor, skolkurator, specialpedagog och speciallärare tar ett övergripande ansvar för att planera, följa upp och utveckla arbetet med stödåtgärder. Föräldrar involveras i planeringen av stödåtgärder. Skolans specialpedagog handleder personal, bland annat får resurspersonal hjälp i hur stöd bäst kan ges inom ramen för den ordinarie undervisningen. Specialpedagogen genomgår under tiden för utvärderingen vidareutbildning. En speciallärare på deltid tar emot elever enskilt eller i grupp för att stödja språkutvecklingen. 3. Bedömning och sammanfattande slutsatser En samlad bedömning har skett av det underlag som utvärderingsgruppen fått fram genom dokumentstudier, iakttagelser och samtal. I Ljungbackens skola trivs elever och personal. Det finns ett påtagligt positivt förhållningssätt bland personalen vilket avspeglas i såväl elevernas och personalens bemötande mot varandra. Hela skolan involveras i att arbeta med samhällets gemensamma värderingar och skolans gemensamma värdegrund TRAG: trygghet, respekt, ansvar och glädje. Eleverna beskriver att de vet var de ska vända sig om de känner sig otrygga eller hur de ska agera om de ser någon skolkamrat som behöver hjälp. Genom sitt systematiska kvalitetsarbete identifierar skolan utvecklingsområden som hela skolan arbetar med utifrån en mål- och handlingsplan. Rektor är en tydlig pedagogisk ledare i skolans verksamhet. Skolan har nyfikna elever och behöriga lärare, vilket ger goda förutsättningar att hålla en hög kvalitet i undervisningen. Skolan ger vårdnadshavare goda möjligheter till samverkan kring elevernas utveckling och lärande. Genom olika forum som föräldrafrukost och rektorsfika bjuds vårdnadshavare in till dialog bland annat kring hur skolan arbetar med olika ämnen. Innehållet på en föräldrafrukost kan handla om hur skolan arbetar med normer och värden, matematik eller språkutveckling. Genom att ge tydlig information till vårdnadshavare och bjuda in till samverkan bidrar skolan till att hålla goda kontakter mellan skola och hem. Det är däremot otydligt för utvärderingsgruppen hur ofta vårdnadshavare får information kring fritidshemmets verksamhet. Skolans främjande och förebyggande arbete mot diskriminering och kränkande behandling följer inarbetade rutiner och följs upp och utvärderas varje år. Arbetet dokumenteras i en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Lärare har 6 (9)

7 fått möjlighet till kompetensutveckling inom området. Flera års arbete med handledning och strävan efter att alla har ansvar för värdegrundsarbetet har säkerligen bidragit till skolans generellt goda stämning. Under samtal med vårdnadshavare och utifrån resultat från Lidingö stads brukarundersökning framkommer det att vårdnadshavare känner till planen för diskriminering och kränkande behandling. Elever känner även de till planen och är delaktiga i kartläggningen. Utvärderingsgruppen har dock inte fått en lika tydlig bild över möjligheterna för vårdnadshavare och elever att vara delaktiga i utvärdering och uppföljning av planen. Utvärderingsgruppen vill lyfta fram den höga andelen behöriga lärare som skolan har och poängtera att det märks att lärare har goda ämneskunskaper och därtill erfarenhet för att upprätthålla studiero under lektioner. 1 Eleverna erbjuds en variation av undervisningsmetoder och får möjlighet att arbeta ämnesövergripande. Ett exempel som kan lyftas fram är NTA-undervisning 2 där eleverna gjordes nyfikna och inspirerades till att ställa frågor om fjärilslarvers utveckling. Vidare kunde utvärderingsgruppen iaktta hur eleverna i SO fick utveckla och arbeta med begreppsförståelse på en relativt hög nivå. Lärare beskrev för utvärderingsgruppen hur undervisningen även anpassas så att elever succesivt får ta mer ansvar, ett exempel är hur eleverna involverades i att bedöma sina egna och kamraters texter i syfte att leda eleverna framåt i sin utveckling. Skolan har nyfikna och vetgiriga elever. Det framgår tydligt under utvärderingen att många elever har en vilja att lära sig mer. Skolan erbjuder ämnesfördjupning genom utmanarmatte för att ge elever som har höga kunskapsnivåer i matematik utmaning i undervisningen. Ämnesfördjupningen ger dock enbart begränsade möjligheter till utveckling och utvärderingsgruppen menar att skolan behöver hitta sätt inom ordinarie undervisning för att utmana de elever som nått långt i sin kunskapsutveckling och behöver utmaningar och inspiration för att nå ännu längre. Under utvärderingen framkom att elever får stoppsidor i läromedlet som används för matematikundervisningen. Ibland kan elever få extrauppgifter men det finns också elever som uttrycker att de måste vänta på sina kamrater innan de får arbeta vidare. Under besöket framgår det också att undervisningen oftast är enskild och att elever inte får diskutera med varandra under lektionstid. Utvärderingsgruppen menar att skolan behöver utveckla mer utmanande uppgifter och individualisera undervisningen på ett sätt så att det leder till kognitiva utmaningar och kunskapsutveckling för samtliga elever. Under utvärderingen framkom att skolan håller på att utveckla arbetet med att samplanera och dela pedagogiska planeringar med varandra. Lärare beskriver hur de har arbetat med att konkretisera förmågor för att göra lärandet mer synligt för eleverna. Ett arbete pågår också med att tydliggöra lärandemål för eleverna i något som rektor och lärare kallar målpärmar. Utvärderingsgruppen observerade att inte alla kommit i gång med målpärmarna samt att pärmarna inte alltid tydligt visar på vilka lärandemål uppgifterna i pärmen motsvarar. Elevernas uppfattning om de vet målen med undervisningen var olika, vilket tyder på att lärarna arbetar olika mycket med området. Ett annat område som lärarna arbetar med i olika omfattning är 1 Utvärderingsgruppen fick aldrig tillfälle att besöka en lektion i engelska. 2 Naturvetenskap och teknik för alla 7 (9)

8 tekniska hjälpmedel i undervisningen. Elever berättar om hur lärare använder surfplattor eller datorn som verktyg för kunskapssökande, skapande och lärande. Det finns samtidigt elever som berättar att de sällan eller aldrig får använda tekniska hjälpmedel. Utvärderingsgruppen menar att lärarnas samverkan kring planering och genomförande av undervisning behöver utvecklas vidare så att det säkerställs att alla elever på skolan erbjuds likvärdig utbildning och att samtliga elever genom undervisning får använda modern teknik som verktyg för kunskapsökande, kommunikation, skapande och lärande. Även om skolan har många elever som når över förväntad kunskapsnivå för årskursen finns det på skolan också elever som har behov av särskilt stöd för att nå kunskapsmålen. Skolans elevhälsoteam arbetar aktivt och systematiskt för att identifiera och följa upp barns behov av stöd i undervisningen. Specialpedagogen, som för närvarande vidareutbildar sig, är involverad i alla elevers åtgärdsprogram och handleder personal i syfte att utveckla hur stöd till elever ges. Utvärderingsgruppen har observerat att elever som ges stöd av skolans speciallärare erbjuds det både enskilt och i grupp. Specialläraren har sitt undervisningsrum avskilt från övriga klassrum. En utveckling som elevhälsoteamet själva framhåller, och som utvärderingsgruppen vill lyfta som en möjlig väg till ökad integrering, är att göra speciallärare, kurator och specialpedagog mer tillgängliga genom en studio i nära anslutning till övriga klassrum. Ett grundläggande förhållningssätt är att stödet ska präglas av integrering och att stöd till elever också ska ges inom ramen för den ordinarie undervisningen. Det framgår av utvärderingen att det finns tydliga rutiner och ambitioner för att ge elever bästa möjliga stöd. Skolans två arbetslag leds av arbetslagsledare, som båda är lärare, och består av personal från fritidsverksamhet och skola. Blandade arbetslag ger möjlighet till samverkan för att skapa en god miljö för elevernas utveckling och lärande. Vid utvärderingsgruppens besök på skolan framkom att arbetslagsmötena ofta handlar om praktiska frågor och att tid för planering av undervisning och aktiviteter inte alltid räcker till. Skolans personal och rektor beskriver hur i stort sett all tid under det senaste läsåret har gått till fortbildning inom matematiklyftet som syftar till att stärka kvaliteten i matematikundervisningen. Skolans rektor berättar om tankar på att utveckla mötestiden så att den mer riktas in på ett pedagogiskt innehåll och att personalen ska involveras i olika ansvarsområden. Utvärderingsgruppen menar att en sådan utveckling kan leda till bättre möjligheter till samverkan. Vidare menar utvärderingsgruppen att fritidshemmets uppdrag kan få större utrymme genom att fritidshemmet representeras som arbetslagsledare eller i skolans ledningsgrupp. I förskoleklassen iakttog utvärderingsgruppen under sitt besök enbart inlärningssituationer liknande de som genomfördes i årskurs 1. I samtal med lärare framkom att lärarnas samverkan mellan förskoleklass och årskurs 1 kan förbättras. Utan samverkan mellan lärare är risken att samma innehåll genomförs i både förskoleklass och årskurs 1. Utvärderingsgruppen menar att samverkan är viktig för att förskoleklassen ska fungera som en brygga mellan förskola och skola med fokus på metoder som präglas av lek, skapande, kreativitet och nyfikenhet. På fritidshemmet erbjuds elever olika aktiviteter som de får välja mellan. Utvärderingsgruppen har iakttagit att eleverna trivs på fritidshemmet och har roligt. 8 (9)

9 Fritidhemspersonalen berättar att verksamheten bygger på frivillighet och att aktiviteter planeras utifrån elevernas önskemål. Under utvärderingsgruppens besök var det inte synligt vilka planerade aktiviteter som erbjöds i fritidsverksamheten. Vid samtal reflekterade fritidshemspersonalen över hur aktiviteter ibland planeras utifrån syftet att få både flickor och pojkar att delta. Utvärderingsgruppen kunde dock inte uppfatta att det finns en systematik i planerade aktiviteter med tydligt syfte och mål. Ett stärkt systematiskt kvalitetsarbete av fritidshemmets verksamhet kan göra att det tydligare framgår hur planerade aktiviteter förankras i fritidshemmets uppdrag. Utvärderingsgruppen vill samtidigt påtala att fritidshemspersonalen får ta ett stort ansvar för barnens utveckling och lärande genom att finnas tillgängliga under hela skoldagen. Ibland tar också fritidshemspersonalen ansvar för att vikariera för lärare, vilket kan göra att fokus tas från fritidspersonalens huvuduppgift. 4. Utvecklingsområden För att höja verksamhetens kvalitet rekommenderar utvärderingsgruppen följande utvecklingsområden: Utmaningar i undervisningen för samtliga elever. Fortsatt utveckling av att tillsammans planera undervisningen för att säkerställa likvärdig utbildning för eleverna och för att tydliggöra syfte och mål med undervisningen. Systematiskt kvalitetsarbete för fritidshemmet. Samverkan mellan lärare i förskoleklassen och årskurs Lärande exempel Utvärderingsgruppen vill lyfta fram följande exempel på utvecklingsarbete som kan vara av särskilt intresse för andra enheter: Skolans sätt att ge vårdnadshavare möjligheter till samverkan genom föräldrafrukost och rektorsfika. Specialpedagogens handledning av resursstöd. För ytterligare information kontakta: Skolans rektor Sigrid Sturegård, sigrid.sturegard@lidingo.se. 9 (9)

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Karlstads kommun barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyeds skola i Karlstads kommun 2(11) Uppföljning av tillsyn i Nyeds skola

Läs mer

HT Vendestigens skola och förskola AB. Danderyd

HT Vendestigens skola och förskola AB. Danderyd HT-2018 Vendestigens skola och förskola AB Danderyd Observationen genomfördes av: Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Ann-Sofie Nöteberg, Nacka Anna Natéus, Upplands Väsby Vecka 45, 2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning

Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka v. 6-7, 2016 Färentuna skola Ekerö kommun Kort version, endast sammanfattande bedömning VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Lokal elevstödagenda Rindö Skola

Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-08-22 Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-2018 Vår lokala elevstödsagenda följer Vaxholms Stad Elevstödsagenda och ska ses om ett komplement till denna. Agendan beskriver Rindö Skolas lokala arbete

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 6 Lidåkers fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Grunduppgifter

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Viksjöskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Viksjöskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Arbetsplan. för Paradisskolans gula arbetslag 7a, 7b, 8a, 8b. Läsåret 15/16

Arbetsplan. för Paradisskolans gula arbetslag 7a, 7b, 8a, 8b. Läsåret 15/16 Arbetsplan för Paradisskolans gula arbetslag 7a, 7b, 8a, 8b Läsåret 15/16 Vision och verksamhetens inriktning Trollhättans stads vision Trollhättan en stolt och innovativ stad med plats för framtiden Verksamhetens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Lilla Edets kommun Nygårdsskolan Dnr 53-2005:1523 Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Undervisning i förskoleklass En kvalitetsgranskning

Undervisning i förskoleklass En kvalitetsgranskning Undervisning i förskoleklass En kvalitetsgranskning 1 Utgångspunkt Egen skolform sedan 1998 Ettårig frivillig skolform (ca 95% av alla sexåringar deltar) Förskoleklassen omfattas av de två första delarna

Läs mer

Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun

Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun Vollsjö skola och fritidshem i Sjöbo kommun Lokal arbetsplan 2018. Pia Jönsson, rektor Vollsjöskola och fritidshems Lokala Arbetsplan Till grund för den lokala arbetsplanen ligger Läroplan för grundskola

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun

Rapport HT Jarlabergs skola. Nacka kommun Rapport HT-2017 Jarlabergs skola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Emma Åkerberg, Danderyds kommun Marie Lindström, Sollentuna kommun Sara Kicklighter, Sollentuna kommun Vecka 46, 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem 4 Beslut 2013-06-14 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid Lärkesskolan olof.jakobsson@nora.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Lärkesskolan i Nora kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Arbetsplan 2017/2018 Adolfsbergsskolan F-6 inklusive fritidshem Inledning I denna arbetsplan

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Hammarnskolan Läsåret 2014/2015 2(6) Rektors reflektioner (analys av kunskapsresultaten) Fritidshem Under lå 14/15 fortsatte Fritids med sitt Utvecklingsområdet

Läs mer

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Rappestad/Västerlösa skolor Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Utbildningsinspektion i Tanneforsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Tanneforsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Tanneforsskolan Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Tanneforsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Vikskolan 1 (3) Magnetica Education AB Box 5017 194 05 Upplands Väsby Tillsyn i Vikskolan Fristående

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t

L J U S p å k v a l i t e t L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Mälargymnasiet Rapport November 2014 Innehållsförteckning Inledning 3 1. Utvärderingens genomförande 3 1.1 Utvärderingsgrupp

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola Beslut Böle Skola Bölevägen 8 2010-05-17 Dnr 43-2009:4149 861 82 Timrå Skolbeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Böle skola i Timrå kommun Skolbeslut Tillsyn i Vivsta skola Datum: 2010-05-12

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

Kvalitetsredovisning Fritidshem

Kvalitetsredovisning Fritidshem Kvalitetsredovisning Fritidshem Läsåret 2012/2013 Edvinshems fritidshem Väster Ansvarig rektor: Jonas Thun Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole och skolenheter

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna 1 L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro och Solna Nallebjörnens förskola Rapport Juni 2013 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Utvärderingens genomförande...

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-04-30 Jönköpings kommun Rektorn vid Kålgårdsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kålgårdsskolan i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Noltorpsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning Läsåret 2012/2013 Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Innehåll 1. Kvalitetsutvecklingsplan Planering Uppföljning Utvärdering och utveckling Analys och rapport Kvalitetsredovisning

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2015-2017 Vision Östra skolan kännetecknas av en strävan att utveckla samverkan mellan skola

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016

Åtagandeplan. Sorgenfriskolan Läsår 2015/2016 Åtagandeplan Sorgenfriskolan Läsår 2015/20 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Beskrivning av skolan... 3 3 Sammanfattning: Skolans lägesbedömning... 3 4 Skolans utvecklingsområden/ åtaganden för läsåret...

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun. Beslut Beslut Ljusnarsbergs kommun kommun@ljusnarsberg.se 2018-04-13 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö stad kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorerna vid Torsviks skola karin.brodenandersson@lidingo.se (F 3) stefan.anderman@lidingo.se (4 6) sara.dahl@lidingo.se (7 9) för grundskola efter tillsyn

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Ingaredsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-03 Stockholms kommun Rektorn vid Kämpetorpsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kämpetorpsskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Grundskola 1-6 Läsåret 2013/2014 Hedeskoga skola Ansvarig rektor:jim Priest Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole och skolenheter

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna:

Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Arbetsplan 2015/2016 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Skolområdet Ängen orebro.se Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2015-2016 Hällingsjöskolan Grundskola 1-5, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb Enligt diskrimineringslagen och skollagen måste skolan arbeta aktivt för att förebygga och förhindra

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA Normer och värden sid 2 Utveckling och lärande sid 3-6 Ansvar och inflytande för barn sid 7 Förskolechefens ansvar sid 8-9 Våga Visa bedömningsmatris förskola Reviderad 2015-06-09

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Högbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Högbyskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Storvretaskolan i Uppsala kommun

Storvretaskolan i Uppsala kommun STYRELSEN FÖR VÅRD OCH BILDNING Handläggare Datum Diarienummer Lars Romanus 2014-02-12 SVB-2013-0573 Skolinspektionen Avdelningen för tillsyn och kvalitetsgranskning i Stockholm, enhet Norr Box 23069 10435

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, 2016 Färentuna förskola Ekerö kommun VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Spånga grundskolas arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Stockholms kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Spånga grundskolas arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Stockholms kommun. Beslut Beslut Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se 2018-02-02 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Spånga grundskolas arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Stockholms

Läs mer

Saltsjöbadens samskola. Nacka kommun

Saltsjöbadens samskola. Nacka kommun Saltsjöbadens samskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Mikael Aceli, Sollentuna kommun Pia Claesson, Upplands Väsby kommun Pia Eneström, Danderyds kommun Åsa Tegsten, Sollentuna kommun Vecka

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Nordanstigs kommun Gnarps skola Dnr 53-2005:786 Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan

Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan Dennis Holm 2015-10-01 Bergvretenskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Bergvretenskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Bergvretenskolan är belägen i sydöstra delen av Enköpings tätort. Närområdet består

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Maria Westberg Rektor

Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Maria Westberg Rektor Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Maria Westberg 20151031 Sidan 2 av 9 Grunduppgifter: Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och skola Ansvarig för planen:

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete

Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Datum 17.10.03 Huvudmannens plan för systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass Skolans namn: Grevåkerskolan Hammerdal 1. Normer och värden 1.1 En sammanställning av resultaten för förskoleklassens arbete

Läs mer

4. Verksamhetens mål och utvecklingsfrågor (Nordlyckeskolan (7-9))

4. Verksamhetens mål och utvecklingsfrågor (Nordlyckeskolan (7-9)) 4. Verksamhetens mål och utvecklingsfrågor 2013-2013 (Nordlyckeskolan (7-9)) Områden Verksamhetens mål/ utvecklingsfrågor Senaste kommentaren GODA UPPVÄXTVILLKOR NORMER OCH VÄRDEN - Samtliga verksamheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Rapport med fokus på. normer och värden elevhälsa undervisning styrning och ledning. Engelbrektsskolan våren stockholm.se

Rapport med fokus på. normer och värden elevhälsa undervisning styrning och ledning. Engelbrektsskolan våren stockholm.se Rapport med fokus på normer och värden elevhälsa undervisning styrning och ledning Engelbrektsskolan våren 2018 stockholm.se Anita Fagervall Bodil Torelm Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad 1 Innehåll

Läs mer

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Alla ska lyckas Utbildningsverksamhetens syfte är att ge alla barn det som de behöver för att lyckas i livet.

Läs mer

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) 2014-02-20 Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade

Läs mer