d) LLU skall fortlöpande, muntligt eller skriftligt, ge feedback på uppgifter och övrigt arbete den studerande utför.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "d) LLU skall fortlöpande, muntligt eller skriftligt, ge feedback på uppgifter och övrigt arbete den studerande utför."

Transkript

1 Ramar och riktlinjer för VFU Riktlinjer för studerande a)den studerande skall delta i verksamheten motsvarande heltid och följer, under handledning, lokala lärarutbildarens (LLU) arbetsdag med hänsyn taget till andra uppgifter som ingår i kursen. 10 tim/vecka avsätts för dessa uppgifter, inklusive 1-1,5 timme per vecka i direkt handledningstid. Arbetstid i verksamheten för den studerande blir därför 6 tim/dag, 5 dagar i veckan. Tiden förläggs i samråd med den lokala lärarutbildaren och bör domineras av arbete i barngrupp. Dock bör den studerande, under perioden som helhet, deltagit i någon öppning respektive stängning av verksamheten. Den studerande deltar dessutom i arbetslagets planeringar och personalmöten. Tid för handledning är 2,5 timmar per vecka. Av dessa 2,5 timmar planeras 1-1,5 timme/per vecka in för direkt handledning och bearbetning av den studerandes frågor och deltagande i verksamheten. Denna tid förläggs utanför arbetstid i barngrupp. Övrig tid är att betraktas som handledning i det dagliga arbetet. Den studerande har ansvar för att initiera pedagogiska diskussioner och delge tankar och reflektioner över sitt eget agerande i samvaro med barnen i relation till det teoretiska innehållet i kursen. b) Den studerande skall vara medveten om att sekretessbestämmelser gäller och visa ett etiskt förhållningssätt i förhållanden som rör barn, föräldrar och personal i fritidshemmet. c) Eventuell frånvaro under perioden meddelas till LLU. Vid fler än 3 frånvarodagar skall den studerande även delge den kursansvarige läraren sin frånvaro. Längre frånvaro kan medföra förlängd VFU och/eller ny VFU-period. Beslut om detta fattas i samråd mellan universitetslärare, lokal lärarutbildare och berörd studerande. Riktlinjer för lokal lärarutbildare (LLU) a) LLU och den studerande skall tillsammans planera uppgifter och områden som den studerande efterhand skall ansvara över i förhållande till kursens mål. b) LLU och studerande planerar vid periodens början in 1-1,5 timme/vecka för direkt handledning med den studerande. Övrig handledningstid sker i samband med det dagliga arbetet. c) I de dagliga samtalen och vid de inplanerade handledningstillfällena är det värdefullt att den studerande ges möjlighet till självvärdering. Inför de planerade handledningstillfällena är såväl studerande som LLU förberedda med frågeställningar och observationer som grund för pedagogiska diskussioner. d) LLU skall fortlöpande, muntligt eller skriftligt, ge feedback på uppgifter och övrigt arbete den studerande utför. e) Efter halva praktikperioden skall LLU och den studerande diskutera den studerandes arbetsinsatser i relation till kursens mål. Den studerande ska ha möjlighet att arbeta för förändring resterande tid av perioden om så är nödvändigt.

2 Riktlinjer för lokal lärarutbildare och den studerande Den studerande kommer att få besök (2 timmar) av universitetslärare som då vill se den studerande aktiv i arbetet med barn c:a 45 minuter 1 tim. Den studerande ska dagen (senast kl 16.00) innan besöket lägga in sin skriftliga planering av aktiviteten i sin inlämningsmapp på cambro, efter besöket lägger du också in din skriftliga analys/utvärdering i din inlämningsmapp. I planeringen ska det framkomma hur han/hon tänkt och planerat arbetet, och i det efterföljande samtalet mellan universitetsläraren och studenten analyseras vad som förekommit i arbetet med barnen. I fortsättningen av samtalet följs den studerandes insatser i verksamheten upp och den fortsatta VFU:n diskuteras. OBS! Inför besöket skall den studerande också ha förberett en frågeställning med utgångspunkt från sin yrkesdagbok och/eller personliga mål i kursen. Besöket avslutas med en diskussion omkring denna frågeställning. Examination och bedömning av VFU - Universitet och kommun ansvarar gemensamt för att den verksamhetsförlagda utbildningen följs upp och utvärderas. (Avtal för VFU 4 p3) - Berörd lokal lärarutbildare medverkar med dokumenterat bedömningsunderlag inför universitetslärarens examination. (Avtal för VFU 5 p9) - Universitetsläraren initierar kontakt med den lokala lärarutbildaren samt samarbetar med denne och den studerande under den verksamhetsförlagda utbildningen (Avtal för VFU 6 p4) (sker genom LLU-konferensen) - Gruppläraren tar kontakt med LLU för eventuellt förtydligande av bedömningsunderlaget och för att höra om LLU har ytterligare information att tillägga om den studerandes insats i VFU. - När/om LLU blir osäker om den studerande uppnår mål för VFU tas snarast kontakt med ansvarig grupplärare. - Samtal med studerande, enskilt eller i grupp, kan ge ytterligare underlag för bedömning. Bedömningsmallen. Vid slutet av VFU-perioden avsätts tid för ett avslutande samtal där lärarstuderande och LLU bedömer den studerandes insatser under VFU med utgångspunkt i kursens förväntade studieresultat. Bedömningsmallens punkter 1, 3, 5, 6, 7, 8 är de punkter som relaterar till kursens förväntade studieresultat Lyft fram det positiva och det studenten behöver utveckla och förbättra. Det ifyllda bedömningsunderlaget skickas per post till den ansvarige universitetsläraren senast 1 vecka efter fullföljd VFU.

3 Uppgifter under verksamhetsförlagd utbildning v I din yrkesdagbok/processdagbok (se sid 6) samlar du idéer/ tips av praktiska/pedagogisk art. Till första träffen efter VFU den 24/4 väljer du ut två stycken som du tror att dina studiekamrater har nytta av och skriver ner dem på ett A4 för kopiering. Uppgift 4. Planera, genomföra och utvärdera egen pedagogisk verksamhet Du ska, i samråd med din lokala lärarutbildare, planera och genomföra och utvärdera minst 8 pedagogiska aktiviteter/rutinsituationer såsom t ex samling, måltidssituationer, övergång skola - fritidshem, lek; ute respektive inne, skapande aktiviteter, lässtunder, m.m. Dessa aktiviteter ska du skriftligt planera och analysera/utvärdera med hjälp av en planeringsmodell (Figa) eller enligt den modell som beskrivs i Lindström-Pennlert, Att göra en planering didaktisk analys och syntes. I analysen/utvärderingen distanserar du dig från den genomförda aktiviteten och granskar kritiskt och försöker förstå dina erfarenheter. Planeringen av den aktivitet du ska genomföra vid universitets lärarens VFU-besök ska du dagen innan(senast 16.00) lägga in i din inlämningsmapp på cambro och efter besöket lägger du också in din skriftliga analys/utvärdering i din inlämningsmapp. Vid redovisningen den 2/5 skall en av de av dessa aktiviteter presenteras muntligt för din basgrupp. Du ska redogöra för din aktivitetsplanering, genomförande och utvärdering och synliggöra, problematisera och föra ett resonemang kring dina erfarenheter av just detta tillfälle. Du ska även redogöra för rutiner, regler och vardagsrytm i fritidsverksamheten på din vfu-plats samt ge en inblick i den samverkan som sker med förskolklassen/skolan. (uppgiften bedöms med U/G) Du skall även planera, genomföra och utvärdera tre bestämda uppgifter, se instruktioner nedan. Uppgift 5. Berättande Litteratur: Eskild, Hilde & Hambro Benedicte mdfl(2005) Snick och snack: en praktisk bok om muntlig berättande. Din uppgift under VFU är att du skall välja ut två av övningarna ur boken Snick och Snack och genomföra dem i barngruppen. Du väljer om du genomför den i hela eller delar av gruppen Du väljer ut två övningar som tränar olika former av berättande. Genomför övningarna och skriv ned vad som hände. Utifrån dina anteckningar reflekterar du över utfallet. Koppla dina reflektioner till gällande styrdokument för fritidshemmet och till litteraturen. Försök också att reflektera över din roll som

4 ledare. Det du lämnar in till mig, (Monika) i skriftlig form är dina egna anteckningar efter utförda övningar och dina egna reflektioner. Ca.3 sidor (uppgiften bedöms med U/G/VG) Lycka till! Monika Uppgift 6 Skriftlig inlämningsuppgift Litteratur Pihlgren, m fl(2011) Fritidshemmet, kap 8 och 9 samt relatera till styrdokument: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet ( Lgr 11) Skolverket (2007) Kvalitet i fritidshem. Allmänna råd och kommentarer. Under din VFU ska du granska skolgårdsmiljön utifrån ett lekperspektiv. Med hjälp av papper och penna skissar du upp skolgården och antecknar vad barnen gör, under förslagsvis lunchrasten, och hur de tycks använda skolgården. Vad signalerar skolgården till barnen idag? Vilka möjligheter respektive hinder för lek ser du? Vad kännetecknar du som lek? Vilka lekar förefaller förekomma mest frekvent, utifrån dina iakttagelser? Vilka syften tror du lekarna fyller? Om möjligt finns kan du som alternativ (eller komplement) studera inomhusmiljön i fritidshemmet och barns lek där. Med det ovanstående som underlag gör du en analys med hjälp av bl a de lekteorier och paradigm som finns kort beskrivna i kurslitteraturen. Skriv fram dina analyser samt diskutera och argumentera för/mot dem med stöd av litteraturen. Din skriftliga analys och diskussion skickas till birgit.andersson@edusci.umu.se samt läggs i din inlämningsmapp enligt överenskommelse med Birgit A. (1-2 A4, Times 12) (Uppgiften bedöms med U/G) Uppgift 7. Gruppsamtal, grupprocesser och konflikthantering Litteratur: Ivarsson Holm, Barbro & Pantzar Margareta (2007) Introduktion till Motiverande samtal. En handledning för skolhälsovården Kinge, Emilie(2008) Barnsamtal-den framgångsrika samvaron och samtalets betydelse för barn med samspelssvårigheter. Nielsen Schjellerup, Helle (2006) Gemenskap och utanförskap om marginalisering i skolans värld I fritidshemmets brokiga miljö erbjuds många tillfällen för barn att öva och förstå det sociala samspelet och därigenom hantera mellanmänskliga konflikter. Förbered dig

5 genom att läsa litteraturen ovan samt ta fram en kort värderingsövning. (ex. från Wahlström; Gruppen som grogrund se referenslistan) Du skall planera och genomföra/leda ett samtal med en grupp barn (4-5st), till exempel ett kompissamtal, tjejgrupp eller killgrupp. Det ämne du och barngruppen skall samtala om ska beröra litteraturens innehåll, (gemenskap, utanförskap, samtal i grupp/konflikter,) du kan utgå från de korta berättelser som finns i Nemerts bok (refeferenslistan), anpassat till den barngrupp du genomför samtalet med. Den tid samtalet kan ta beror på barnens ålder men försök med ca minuter inklusive en kort värderingsövning. Skriv ner iakttagelser och reflektioner genast efter gruppsamtalet. Dessa anteckningar (som kan kompletteras efterhand) utgör stomme för inlämningsuppgiften. Exempel på frågeställningar som kan vara användbara: Vad hände under samtalet? Vilka teman kom upp? Hur fungerade gruppen? Hurdan var stämningen? Vilken del av samtalet fungerade bra? Hur fungerade jag som gruppledare? Finns det någon episod jag skulle vilja frysa och lyfta fram som BRA eller någon där jag vill sudda och göra om? Inlämningsuppgiften skall innehålla följande: Inled med en kort presentation av barngruppen. (obs. avidentifierad) Diskutera och analysera din målsättning, planering och genomförande av gruppsamtalet. Reflektera kring gruppens process (b.l.a. vad hände och hur gick det) under samtalet och hur du fungerat som grupp/samtalsledare. Reflektera över fritidshemmets roll och möjligheter att minimera marginaliseringen i skolans värld. Anknyt och referera till kurslitteratur. Analysen av aktiviteten genomförs med hjälp av material utdelat vid föreläsningen om pedagogisk planering eller enligt Lindström-Pennlert, kapitel; Att reflektera över undervisning didaktisk analys II (Referenslitteratur). Vid redovisningen den 3/5 ska du förbereda dig på att muntligt och på ett kreativt sätt redovisa uppgiften samt att delta aktivt i diskussionerna kring din och dina gruppkamraters redovisningar. Den skriftliga uppgiften (2-3 A4 sidor) läggs in i din inlämningsmapp den 4/5. Skriftlig feedback lämnas på denna uppgift av ansvarig lärare. (uppgiften bedöms med U/G/VG)

ATT UNDERVISA I FÖRSKOLAN VFU II, VT 14 UPPGIFTER OCH RIKTLINJER

ATT UNDERVISA I FÖRSKOLAN VFU II, VT 14 UPPGIFTER OCH RIKTLINJER ATT UNDERVISA I FÖRSKOLAN VFU II, VT 14 UPPGIFTER OCH RIKTLINJER Kursansvariga:Helena Rosqvist (Umeå) &Anna-Lena Norgren (Skellefteå) UMEÅ UNIVERSITET, Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Läs mer

Studiehandledning för Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III)15hp

Studiehandledning för Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III)15hp Studiehandledning för Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III)15hp Kursansvarig lärare: Annika Nilsson (AN) 090-786 70 14 e- post: annika.nilsson@edusci.umu.se Övriga lärare: Birgit Andersson (BA)

Läs mer

FRITIDSPEDAGOGIK 3 VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, 6 HP

FRITIDSPEDAGOGIK 3 VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, 6 HP FRITIDSPEDAGOGIK 3 VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, 6 HP Termin: Ht 16 Kurskod: 971G35 Kursansvarig: Ragnhild Löfgren GRUNDLÄRAR MED INRIKTNING FRITIDSHEM VID LINKÖPINGS UNIVERSITET, CAMPUS NORRKÖPING 1

Läs mer

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 1 Umeå universitet Fakultetsnämnden för lärarutbildning Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Studentens namn: Lokal lärarutbildare: Ansvarig universitetslärare: Kurs: Termin: Partnerområde/skola:

Läs mer

FRITIDSPEDAGOGIK 2 VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, 7,5HP

FRITIDSPEDAGOGIK 2 VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, 7,5HP FRITIDSPEDAGOGIK 2 VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, 7,5HP Termin: Vt 18 Kurskod: 971G34 Kursansvarig: Lina Lago GRUNDLÄRAR MED INRIKTNING FRITIDSHEM VID LINKÖPINGS UNIVERSITET, CAMPUS NORRKÖPING Fritidspedagogik

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Förskolepedagogik: Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5hp Kurskod 970G31 Studiehandledning Ht. 2015 0 Förord Välkommen till kursen Innehållet i denna studiehandledning har utarbetats

Läs mer

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III)

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III) av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III) gäller för: Kursnamn: Läraryrkets dimensioner i förskolan II 7,5hp (VFU III:II) Kurskod: 6PE105 Program och termin: Termin 7 i Förskollärarprogrammet

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Studiehandledning VFU Barns språkliga utveckling 1: Språk som form, interaktivt medel och medierande redskap, VFU, 3 hp Termin: HT 2016 Kurskod: 970G14 Under veckorna 38 och 39 kommer

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Institutionen för hälsa och lärande Sjuksköterskeprogrammet Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Kursansvariga OM124G Stina Thorstensson, stina.thorstensson@his.se

Läs mer

Studiehandledning VFU-kurs, 13,5 hp (9v) Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem

Studiehandledning VFU-kurs, 13,5 hp (9v) Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem Studiehandledning VFU-kurs, 13,5 hp (9v) Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem Välkommen till kursen! Välkommen till den avslutande Verksamhetsförlagda kursen på utbildningen. I den här kursen

Läs mer

Ämnesdidaktik 1&2 6PE034/35 15 hp Studiehandledning

Ämnesdidaktik 1&2 6PE034/35 15 hp Studiehandledning Umeå universitet Institutionen för Naturvetenskapernas och matematikens didaktik 2014-02-25 Page 1 (12) Ämnesdidaktik 1&2 6PE034/35 15 hp Studiehandledning 1 Lärare Kursansvarig: Krister Ödmark 090-786

Läs mer

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018

VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 VFU 2 FÖRSKOLLÄRARE HT 2018 Välkommen Lärare: Maria Johansson, Ulla-Britt Bergdahl, Ewa-Charlotte Faarinen Examinator: Maria Johansson VÄLKOMMEN TILL VFU INFORMATION Planeringsunderlag Loggboken Bedömningsformulär

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III)

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III) av verksamhetsförlagd utbildning III (VFU III) gäller för: Kursnamn: Kurskod: Program och termin: VFU-period ht 2016: Läraryrkets dimensioner i förskolan I 6PE102 Termin 5 i Förskollärarprogrammet Lärarstudent

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III), 15.0 hp

Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III), 15.0 hp Kursplan Läraryrkets dimensioner i fritidshem I (VFU III), 15.0 hp Supervised Placement Course III: Dimensions of the Teaching Profession I, 15 ECTS, 15.0 Credits Högskolepoäng: 15.0 hp Kurskod: 6PE116

Läs mer

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU Namn: (Textat) Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) 1 Tillhörande: Studentens namn Personnummer

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Förväntade studieresultat: För godkänd kurs ska den studerande uppvisa:

Förväntade studieresultat: För godkänd kurs ska den studerande uppvisa: Hedda Landfors Höstterminen 2014 Lärarprogrammet Institutionen för kostvetenskap Studieguide Moment: Att undervisa i Hem- och konsumentkunskap, 6.0 hp Innehåll Kursens fokus är undervisning och lärande

Läs mer

Studiehandledning U0003P VFU 1

Studiehandledning U0003P VFU 1 Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare Campus Vårterminen 2017 Vecka 6-10 Välkommen till kursen U0003P! Denna studiehandledning vänder sig till dig som studerande och till dig som är VFU-handledare

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap Kurskod: UV6021 Vfu-period: v. 13-16 Vfuansvarig: Mia Paulsson Examinator: Bo Nurmi LHS Akademin

Läs mer

Välkommen till VFU-dag för lokala lärarutbildare. Karlstads universitet 2 februari 2017

Välkommen till VFU-dag för lokala lärarutbildare. Karlstads universitet 2 februari 2017 Välkommen till VFU-dag för lokala lärarutbildare Karlstads universitet 2 februari 2017 Dagens schema: 10.15 10.30 Välkomna! 10.30 11.30 Handledning och bedömning 11.30 12.30 Gemensam lunch 12.30 13.30

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Riktlinjer beträffande innehållsligt fokus och för studenters placering under VFU-period I-III

Riktlinjer beträffande innehållsligt fokus och för studenters placering under VFU-period I-III Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå 2015-06-03 RIKTLINJER-VFU Innehållsligt fokus i de skilda VFU-perioderna Sid 1 (11) Riktlinjer beträffande innehållsligt fokus och för studenters placering under

Läs mer

Kursbeskrivning. US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3,

Kursbeskrivning. US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3, Kursbeskrivning US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3, Verksamhetsförlagd utbildning III 16 hp Vt 2019 5/3 20/5 Tre seminarier på Campus 1 Kursansvar och administrativ personal Kursansvariga: Cecilia Eskilsson (CHVFÄ3)

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen. Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU

Kursbeskrivning för kursen. Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursbeskrivning för kursen Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU HT12

Läs mer

Bedömningsunderlaget skickas senast den 24 februari 2012 till följande adress:

Bedömningsunderlaget skickas senast den 24 februari 2012 till följande adress: Instruktion till handledare för bedömning av studerandes tillämpade sociala och didaktiska lärarförmågor under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vt 2012 De kurser som ges vid Lärarprogrammet i Linköping

Läs mer

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning Namn: (Textat) Förskollärarprogrammet Grundlärarprogrammet f-3 Grundlärarprogrammet åk 4-6 Ämneslärarprogrammet

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2018-01-15 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP)

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) VT-15 Till studenter och handledare Den praktiska delen av lärarutbildningen har alltid inneburit ett tillfälle

Läs mer

Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare Distans HT Vecka 44-48

Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare Distans HT Vecka 44-48 Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare Distans HT - 2017 Vecka 44-48 Välkommen till kursen U0003P. Denna studiehandledning vänder sig till dig som studerande och till dig som är VFU-handledare i

Läs mer

Studiehandledning U0003P VFU 1

Studiehandledning U0003P VFU 1 Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare DISTANS Höstterminen 2016 Vecka 44-48 Välkommen till kursen U0003P! Denna studiehandledning vänder sig till dig som studerande och till dig som är VFU-handledare

Läs mer

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte Dagens innehåll Inledning Kort presentation Studiegång Förskollärarprogrammet Kursens innehåll och lärandemål Diskussion och erfarenhetsutbyte Studiegång Förskollärarprogramm I lärarutbildningen finns

Läs mer

Bedömningsunderlag. Förskollärarprogrammet. VFU II Gäller from kull ht-15

Bedömningsunderlag. Förskollärarprogrammet. VFU II Gäller from kull ht-15 Bedömningsunderlag Förskollärarprogrammet VFU Gäller from kull ht-15 BEDÖMNINGSUNDERLAG VFU Förskollärarprogrammet På följande sidor finns målen VFU I beskrivna. Betygsnivåer i kursen är, eller Väl godkänd.

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2018-08-15 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Ämnesdidaktik 1 6PE034, PE034 och PE03A 15 hp Studiehandledning

Ämnesdidaktik 1 6PE034, PE034 och PE03A 15 hp Studiehandledning Umeå universitet Institutionen för Naturvetenskapernas och matematikens didaktik 2013-02-15 Page 1 (10) Ämnesdidaktik 1 6PE034, PE034 och PE03A 15 hp Studiehandledning 1 Lärare Kursansvarig: Krister Ödmark

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2016-12-19 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor Rev. 2019-08-16 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson Yvonne.hildingsson@hh.se 035 167522 1 Verksamhetsförlagd

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

Student Personnummer

Student Personnummer Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen reviderad december 2017 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 2 VAE206 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används

Läs mer

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2019-08-16 Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15 Riktlinjer för VFU 150921 Yvonne P-Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor ht-15 Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522, 0735-251836

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15 Riktlinjer för VFU 141212 Yvonne P Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor vt 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se 035 167522, 0735

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. Ht-18

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. Ht-18 180903 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor Ht-18 VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522 1 Verksamhetsförlagd utbildning,

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel Kurskod: UV6015 Vfu-period: v. 15-17 Vfuansvarig: Mia Paulsson Examinator: Monica Frick LHS Akademin för lärande

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 151006 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap Ht- 2015 Mia Paulsson maria.paulsson@hh.se

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA! Informationsträff för lokala lärarutbildare

VARMT VÄLKOMNA! Informationsträff för lokala lärarutbildare VARMT VÄLKOMNA! Informationsträff för lokala lärarutbildare 2017-02-03 1 Presentationer Vilka är vi? Anita Ward, Programledare YRK, VFU-ansvarig korta lärarprogrammet: anita.ward@kau.se Susanne Mellerskog,

Läs mer

VFU-pärmen - Handledare

VFU-pärmen - Handledare VFU-pärmen - Handledare November 2008 Barn- och utbildningsförvaltningen Telefon 0583-810 00 (vx) Box 61 Telefax 0583-810 61 696 22 ASKERSUND Bankgiro 5822-6515 CHECKLISTA FÖR HANDLEDARE STUDENTMAPPEN

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2017-08-18 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen reviderad december 2017 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 2 VAE207 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN HT 2018/VT2019

LOKAL ARBETSPLAN HT 2018/VT2019 LOKAL ARBETSPLAN HT 2018/VT2019 Verksamheten styrs av både nationella styrdokument och kommunala mål. Nationella styrdokument: Skollagen (2010:800) Läroplan för förskolan 1998, reviderad 2016 FN:s barnkonvention

Läs mer

Versamhetsförlagd utbildning 1

Versamhetsförlagd utbildning 1 Versamhetsförlagd utbildning 1 Grundlärarprogrammet F-3 7.5 hp. OAU 195 Grundlärarprogrammet 4-6 7.5 hp. OAU 194 Uppläggning 15:30-17:00 Bakgrundsinformation Kurspresentation- Studiehandledning Betygsgradering,

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Ht-16 Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ÄMNES- OCH ÄMNESDIDAKTISKA STUDIER Kurs: Engelska för grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3,

Läs mer

Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU - verksamhetsförlagd utbildning Kurs: UVK 2 Förskolan och samhällsuppdraget Kurskod: UV4017 Vfu-period: vecka 38-39 2019 Vfu ansvarig: Lotte Sandström Examinator: Lotta Fritzdorf LHS

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs 1: Barndomens villkor. ht 14

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs 1: Barndomens villkor. ht 14 Riktlinjer för VFU 140825 Sektionen för lärarutbildning (LUT) Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs 1: Barndomens villkor

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande

Att handleda och utveckla yrkeskunnande Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. KURSBESKRIVNING för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen Kurskod HV426F Uppdaterad 2019-02-28

Läs mer

Välkommen till Att undervisa i F-3, 6,0 hp! Ht 14

Välkommen till Att undervisa i F-3, 6,0 hp! Ht 14 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Helena Eckeskog 090-786 6467 helena.eckeskog@sprak.umu.se Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 2014 - Kurskod:6LÄ048 Anmkod:

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling!

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Utöver dig själv som handledare är en ytterligare person involverad i VFU-kursen: VFU-lärare är lärare vid Södertörns högskola och

Läs mer

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 1 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Information inför den verksamhetsförlagda utbildningen (vfu) i termin 5 på fysioterapeutprogrammet, vårterminen 2019.

Information inför den verksamhetsförlagda utbildningen (vfu) i termin 5 på fysioterapeutprogrammet, vårterminen 2019. Besöksadress/Visiting adress: Institutionen för hälsovetenskap, Luleå tekniska universitet Postadress/Postal adress: SE-971 87 Luleå, Sweden Telefon/Telephone: +46 920 49 10 00. Telefax/Fax: +46 920 49

Läs mer

KURSPLAN Utveckling och utvärdering (UVK G-Fri), 15 högskolepoäng

KURSPLAN Utveckling och utvärdering (UVK G-Fri), 15 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Utveckling och utvärdering (UVK G-Fri), 15 högskolepoäng Development and Assessment, 15 credits Kurskod: LUUN16 Fastställd av: Utbildningschef 2015-12-04 Reviderad av: Utbildningschef 2016-12-20

Läs mer

Personnummer. Som VFU-lärare lämnar jag detta dokument som underlag för bedömning av VFU.

Personnummer. Som VFU-lärare lämnar jag detta dokument som underlag för bedömning av VFU. Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning!

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! I detta dokument finner du först information om vilka uppgifter du förväntas utföra som handledare se s. 1. Därefter följer

Läs mer

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen

Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen 25 okt 2018 Bedömningsinstrument Mälardalsmodellen Sjuksköterskeprogrammet Mälardalens högskola Professionsblock 3 VAE211 Inledning Mälardalsmodellen är det bedömningsinstrument som används vid Sjuksköterskeprogrammets

Läs mer

VFU IV PE069G 7,5 hp

VFU IV PE069G 7,5 hp Förskollärarutbildningen vt 2017 VFU IV PE069G 7,5 hp Studiehandledning Termin 6, Kurs 4 1 Undervisande personal Kursarbetslag: VFU IV Sibylle Menzel Kühne kursansvarig Judith van Weelie 010-1428749 010-1428033

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen, VFU3. Inom kursen UVK3: Specialpedagogik, UV6055

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen, VFU3. Inom kursen UVK3: Specialpedagogik, UV6055 Rev. 190826 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen, VFU3 Inom kursen UVK3: Specialpedagogik, UV6055 VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson yvonne.hildingsson@hh.se

Läs mer

Kursbeskrivning UM89UU. Verksamhetsförlagd utbildning 15 hp ULV-studenter Vt 2014

Kursbeskrivning UM89UU. Verksamhetsförlagd utbildning 15 hp ULV-studenter Vt 2014 Kursbeskrivning UM89UU Verksamhetsförlagd utbildning 15 hp ULV-studenter Vt 2014 Kursansvarig och administrativ personal Kursansvarig: Veronica Jatko Kraft veronica.jatko@mnd.su.se 08 1207 6623 Kursadministratör:

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Eva Hansson, eva.hansson@hh.se Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik B Kurskod: 2KN026 Start och slutdatum:

Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik B Kurskod: 2KN026 Start och slutdatum: Umeå universitet Institutionen för kostvetenskap Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik B Kurskod: 2KN02 Start och slutdatum: 020 00 Antal registrerade på kursen: 23 Datum för möte (programsamordnare, lärarrepresentanter

Läs mer

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Ht-16 Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ÄMNES- OCH ÄMNESDIDAKTISKA STUDIER Kurs: Grundläggande engelska för grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, I,

Läs mer

LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng.

LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng. Gäller fr.o.m. ht10 LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng. General Education Field 1, Conditions and Processes of Learning- from

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN040 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med

Läs mer

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn:

Kursrapport. Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap. Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp. Kursens namn: Kursrapport Kursens namn: Inom program /fristående: Kursansvarig: Kurstid: (ex: V34 V44 Ht05) Klinisk omvårdnad: Allmän Omvårdnad 25,5 Hp Sjuksköterskeprogrammet SSK 10 Eva Fransson Anna Kängström V39

Läs mer

VFU idrott och hälsa

VFU idrott och hälsa Studieanvisning 2017-12-18 VFU idrott och hälsa 1,5 hp VT 2018 v.4 Kurskod 971G30 (Grundlärare fritidshem) Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings Universitet 1 INNEHÅLL FÖRORD...

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Hemadress: Arbete adressuppgifter: Rektors e-post/tel.nr:

Hemadress: Arbete adressuppgifter: Rektors e-post/tel.nr: Skattningsschema för Hem och fritidspedagoger eller motsvarande, 30 hp (1 30). Ingår i Lärarlyftet II. Skattningen föregås av en innehållsdiskussion vid ett fysiskt möte angående de aktuella lärandemålens

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE234 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

VFU idrott och hälsa

VFU idrott och hälsa Studieanvisning 2016-12-07 VFU idrott och hälsa 1,5 hp VT 2017 v.4 Kurskod 971G30 (Grundlärare fritidshem) Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings Universitet 1 INNEHÅLL FÖRORD...

Läs mer

Personnummer. Som VFU-lärare lämnar jag detta dokument som underlag för bedömning av VFU.

Personnummer. Som VFU-lärare lämnar jag detta dokument som underlag för bedömning av VFU. Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

Personnummer. Datum Signatur Datum Signatur Datum Signatur. Datum Signatur Datum Signatur Datum Signatur

Personnummer. Datum Signatur Datum Signatur Datum Signatur. Datum Signatur Datum Signatur Datum Signatur Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro VFU-period Studenten

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Vt-14 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Innehåll i VFU Förskoledidaktik med inriktning mot språk och kommunikation

Innehåll i VFU Förskoledidaktik med inriktning mot språk och kommunikation Stockholm augusti 2016 Till VFU-handledare inför VFU IV och trepartssamtal HT2016 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) IV, med kurskod UB41VY, är studenternas fjärde verksamhetsförlagda praktik. Den omfattar

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Studenten ges utrymme att utveckla handlingskompetens genom att pröva, lyckas, misslyckas och utvecklas vidare i en självreflekterande process. Undersökande

Läs mer

Studieguide. Utomhuspedagogik i förskola, fritidshem samt grundskolans tidigare år HT 2014

Studieguide. Utomhuspedagogik i förskola, fritidshem samt grundskolans tidigare år HT 2014 Studieguide Utomhuspedagogik i förskola, fritidshem samt grundskolans tidigare år HT 2014 Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kursansvarig: Lars Henningson Innehåll Kursen ger

Läs mer