En jämställd sjukskrivningsprocess

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En jämställd sjukskrivningsprocess"

Transkript

1 "Datum, klicka och skriv" Dnr "Skriv nr" En jämställd sjukskrivningsprocess 2013 Återrapportering av handlingsplan 2012 samt uppdatering med mål på kort och lång sikt. Birgitta Pleijel Strategiskt processansvarig Landstingets ledningskontor Slottsgränd 2A Box Uppsala tfn vx fax org nr

2 2 (24) Innehåll Inledning sid 3 Syfte, mål, bakgrund, definitioner, sammanfattning sid 4 Uppföljning av statistik och analys sid 4 Återrapportering och uppföljning av handlingsplan för 2012, mål på kort sikt sid 10 mål på lång sikt sid 15 Nya aktiviteter 2013 sid 21

3 3 (24) Inledning Sedan 2006 har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, en överenskommelse med regeringen för att ge sjukskrivningsfrågan ökad prioritet i hälso- och sjukvården samt förbättra kvaliteten och effektiviteten i arbetet med sjukskrivningar. Med anledning av denna överenskommelse (sjukskrivningsmiljarden) för år 2013, där återrapportering av handlingsplan för en jämställd sjukskrivningsprocess ur ett genusperspektiv 2012 ingår som ett av de prioriterade områdena, har på uppdrag av hälso- och sjukvårdsdirektören i Landstinget i Uppsala län detta dokument tagits fram. Det är för 2013 totalt tre handlingsplaner landstinget ska återrapportera respektive utarbeta: Jämställd sjukskrivning, Försäkringsmedicinsk kompetensutveckling och Tidig samverkan. Övergripande syfte för alla tre är att sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen ska vara effektiv och kvalitetssäker för kvinnor och män. Åtgärder och aktiviteter för att nå detta är i de tre planerna delvis överlappande, vilket betyder att de bör läsas som ett sammanhållet material insatt i detta sammanhang. Många aktiviteter som är angelägna i arbetet med sjukskrivningsprocessen pågår redan i vården, men med ett annat syfte. Det kan exempelvis handla om implementering av nationella riktlinjer och hälsoinriktat arbete. och åtgärder som handlar om förhållningssätt och metoder för att säkerställa ett gott bemötande, värna det friska hos patienten, inte missa viktiga aspekter av patientens ohälsa, samverka internt och externt med god egen kompetens gagnar flera syften. Det är därför väsentligt att kommunicera denna handlingsplan till vården på ett sådant sätt att olika åtgärder i den kliniska vardagen får ett sammanhang och kan integreras med det som redan görs. Förhoppningen är att åtgärderna i handlingsplanerna ska bidra till en ökad medvetenhet och ett agerande med patientens bästa för ögonen. För att det ska kunna ske krävs en långsiktlighet och en uthållighet i detta arbete. Eftersom det föreligger omotiverade könsskillnader avseende sjukskrivning syftar handlingsplanen till att landstinget ur ett genusperspektiv ska åstadkomma en process av ständiga förbättringar inom detta område. Sjukskrivning ska vara en medveten och integrerad del av vård och behandling för både kvinnor och män, med samma krav på vetenskap och beprövad erfarenhet som sjukvården i övrigt har. Det innebär att sjukskrivning ska uppfylla kravet på God vård (SOSFS 2011:9) och omfattas av bestämmelserna för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Vid framtagandet av landstingets tre handlingsplaner har olika berörda vårdgivare samt andra aktörer under våren 2013 beretts möjligheter, enskilt eller i tillfälliga arbetsgrupper, till inspel inför ett utkast. Därefter har ett arbetsmaterial sammanställts av processansvarig och mejlats ut till ett 50-tal personer på remissrunda. I steget efter det har handlingsplanerna justerats inför den nationella granskningen.

4 4 (24) Syfte, mål, bakgrund, definitioner, sammanfattning Samma text i handlingsplan för 2012 är aktuell även för Se föregående års handlingsplan under motsvarande rubriker. Framhållas kan dock återigen att analys och tolkning av statistik är mycket svårt i denna komplexa fråga och det är på sin plats att kritiskt ifrågasätta vilken relevans en del uppgifter som följer har för området jämställd sjukskrivning. Man behöver exempelvis ha i åtanke att en del könsskillnader delvis kan bero på att kvinnor söker vård oftare än män. Landstinget i Uppsala län ser fram emot nationella resultat av ett antal nya forskningsprojekt på uppdrag av regeringen. Där förväntas orsakerna till könsskillnaderna i sjukfrånvaron kunna belysas mer heltäckande och vetenskapligt. I väntan på en mer tillförlitlig orsaksanalys fortsätter landstinget med sitt arbete att försöka åstadkomma en aktiv, effektiv och jämställd sjukskrivning med rehabilitering i fokus där arbetet med levnadsvanor, våldsutsatthet, bemötande med mera är av största vikt. Uppföljning av statistik och analys Här nedan följs i korthet statistik upp, utan bakgrundstext, i enlighet med presentationen i handlingsplan för Sjukfrånvaro Sjukpenningtalet ökar i Uppsala län för både kvinnor och män. Uppsala ligger högre än riket, för 2012 även för männen. Länets kvinnor ökar mer än länets män. Tabell 1. Sjukpenningtalet 2011 Kvinnor Män Uppsala 9,0 5,4 Riket 8,6 6, Uppsala 10,2 5,9 Riket 9,8 5,6 När det gäller pågående sjukfall, sjukersättning och aktivitetsersättning i Uppsala län kvarstår relationen mellan kvinnor och män från Generellt har sjukersättning och aktivitetsersättning ökat något.

5 5 (24) Antal Kvinnor Män Pågående sjukfall Sjukersättning Aktivitettsersättning Figur 1. Punktprevalens med antal individer dec 2012 för sjukfall och i april 2013 för sjuk- och aktivitetsersättning, Försäkringskassans huvudkontor. Landstinget i Uppsala län som arbetsgivare Landstingets personal har i stort sett oförändrad sjukfrånvaro mellan 2011 och Den totala sjukfrånvaron i förhållande till den sammanlagda ordinarie arbetstiden var 4,5 % år 2011 och 4,6 % år Kvinnorna ökade från 5,1 % till 5,2 % 2012, männen hade oförändrat 2,4 %. Kvalitet i läkarintyg I den tredje och senaste nationella stickprovsmätningen, där det för Uppsalas del har granskats 488 intyg, har Uppsala försämrats från 57 % godkända intyg till 52,5 %. Denna gång är det för Uppsala, i likhet med riket, större andel av männens intyg som godkänts. Precis som för riket verkar de intyg som sänds elektroniskt hålla en högre kvalitet än de som skickas per post. Det kan vara så att de som följer en typ av instruktion är bättre på att även följa andra instruktioner. Väljer man att skriva sitt intyg själv elektroniskt finns möjlighet till arbetsverktyg såsom hjälptexter och detta kan antas förbättra den innehållsmässiga kvaliteten. Vidare innebär en elektronisk hantering större effektivitet i ledtiderna och patientens ärende kan förväntas bli snabbare åtgärdat än vid manuell hantering. Även om slutsatser är svåra att dra utifrån statistiken skulle Uppsala kunna uppmuntra vårdens aktörer till fortsatt och ökad digital hantering. Även i övrigt är statistiken svår att använda i ett konkret kvalitetsutvecklingsarbete så länge som den inte presenteras på enhets- och förskrivarnivå och kopplat till sjukdomsgrupper. Tabell 2. Stickprovsgranskning av kvalitet i läkarintyg årsskiftet ( ) respektive , Försäkringskassans huvudkontor. I tabellen avser siffror inom parentes föregående års mätning. Kvinnor Män Godkända intyg Antal Andel Antal Andel Uppsala 155 (180) 48,7 % (57 %) 101 (92) 59,4 % (55 %) Riket 53,7 % (53 %) 55,3 % (55 %)

6 6 (24) Fördjupade medicinska utredningar I jämförelse mellan åren 2011 och 2012 beställer Försäkringskassan färre antal utredningar. Det utförs fortfarande fler teambaserade medicinska utredningar (TMU) än särskilda läkarutredningar (SLU) och överlag beställs fler utredningar för kvinnor än för män. Tabell 3. Fördjupade medicinska utredningar (särskilt läkarutlåtande, SLU och teambaserad medicinsk utredning, TMU) utförda i Landstinget i Uppsala län (jan - maj 2012) och jan - maj 2013, på beställning av Försäkringskassan. SLU 2013, 5 mån (2012) TMU 2013, 5 mån (2012) Kvinnor Män Totalt Antal Antal Antal (20) 57 (60) (6) 29 (40) (26) 86 (100) Hälsa, livsvillkor och levnadsvanor i befolkningen En fjärde enkätstudie, Hälsa på lika villkor, har genomförts och sammanställts under hösten Dessförinnan genomfördes den Denna befolkningsenkät, som besvarades av 9600 länsinvånare, visar att andelen patienter som får frågor om sina levnadsvanor har ökat både på vårdcentral och på sjukhus. Undersökningen visar också att det är ungefär lika stor andel kvinnor som män som har ohälsosamma levnadsvanor när det gäller motion, rökning och alkohol. Trots detta är det färre kvinnor än män som får frågor om dessa levnadsvanor. Även om många får frågor om sina levnadsvanor när de besöker vården så är det fortfarande en relativt låg andel som uppger att de får några råd om hur de ska förändra dem. Enligt studien 2012, i likhet med 2008, kan man för sjukskrivna mer än 90 dagar utläsa att; tre av fem i Uppsala län är kvinnor. en tredjedel av män och kvinnor är sjukskrivna på grund av besvär från rörelseorganen. nästan hälften av kvinnorna är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Medellivslängden är en god indikator på hälsotillståndet i befolkningen. Uppsala län ligger på 4:e plats i riket för kvinnor (83,7 år) och på 1:a för män (80,4 år). Variationen är stor mellan länets kommuner i upplevd hälsa. Ekonomi och hälsa samvarierar. I åldersgruppen år upplever dubbelt så många kvinnor som män nedsatt psykisk hälsa. De som skattar god hälsa är i större utsträckning fysiskt aktiva. Riskfyllt alkoholbeteende I jämförelse med undersökningen Liv och hälsa 2008 visar undersökningen Hälsa på lika villkor 2012 att riskfyllt alkoholbeteende för unga kvinnor har ökat från 14 till 17 %. Bra allmänt hälsotillstånd 2012 års enkätundersökning visar i jämförelse med 2008 att kvinnor i Uppsala län skattar en liten aning bättre (74 till 75 %) under det att män skattar sämre (76 till 72 %) gällande bra allmänt hälsotillstånd. I Knivsta kommun är skattningarna överlag lägre än de var Kvinnor mitt i livet (35-64 år) har en lägre skattning 2012 i jämförelse med 2008.

7 7 (24) Fysisk aktivitet Skattning avseende att röra på sig mindre än 2 timmar per vecka har förbättrats för både män och kvinnor i åldrarna år, speciellt för män mellan år. I anslutning till detta är det intressant att titta på siffrorna för landstinget när det gäller förskrivning av fysisk aktivitet på recept (FaR). Detta kan ses som en bland andra åtgärder för att åstadkomma en mer aktiv och rehabiliterande sjukskrivning för kvinnor och män. Till kvinnor i åldern år 2011 skrevs totalt 841 recept ut och till män 466. År 2012 blev det 1013 till kvinnor och 621 till män. Det är alltså en positiv ökning för båda könen, men fortfarande får kvinnor i mycket större utsträckning tillgång till denna åtgärd. Intressant, med tanke på sjukskrivningsprocessen, vore att framgent få veta från statistiken hur många som får FaR som är sjukskrivna. Psykisk hälsa Det självskattade psykiska välbefinnandet har försämrats för unga vuxna. Kvinnor skattar även 2012 högre ohälsa än männen (29 % i jämförelse med 17 %). Sömn Andelen män och kvinnor som uppger sig ha sömnproblem har försämrats för alla åldrar år 2012 i jämförelse med 2008 och kvinnor skattar sämre sömn än män. Värk i skuldror, nacke eller axlar Självskattade smärtbesvär har minskat för kvinnor år (även en aning för åldersgruppen 35-49) och ökat för kvinnor år. Andelen män som uppger sig ha problem med värk har ökat i åldrarna år, men i alla åldrar skattar kvinnor mer besvär än männen. Befolkningens uppfattning om vården Enligt vårdbarometern skiljer sig inte svaren nämnvärt 2012 i jämförelse med Dessutom har frågan om bristande förtroende väldigt få svarande per svarsalternativ och därmed är siffrorna osäkra. Generellt söker kvinnor fortfarande mer vårdkontakt än män och är mer onöjda. 80 % av de tusen länsinvånarna (79 % för riket) som intervjuats, 18 år och äldre, svarade att de tycker det är positivt med frågor om levnadsvanor och 8 av 10 anser att vården kan kräva ändrade levnadsvanor istället för att skriva ut recept på läkemedel.

8 8 (24) Tabell 4. Vårdbarometern Siffror inom parentes är från 2011 års undersökning och utan parentes är från 2012, Uppsala. ( ) Fråga Svarsalternativ Kvinnor Män Hur bedömer du dina egna kunskaper om vad som är bra för din hälsa och kan minska risken för sjukdom? Mycket bra 41 % (38 %) 25 % (30 %) Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 67 % (65 %) 62 % (57 %) Varför brister ditt förtroende för vårdcentraler/ motsvarande? Man få inte den hjälp man behöver 20 % (26 %) För lite dialog/lyssnande 20 % (11 %) Dålig kompetens hos läkare 25 % (21 %) 13 % (38 %) 13 % (5 %) 32 % (30 %) Patienternas uppfattning om vården När det gäller Nationell patientenkät uttrycker kvinnor i regel även för undersökningarna 2012, något mer missnöje i de allra flesta frågorna. Resultaten från undersökningen redovisas i form av ett värde, patientupplevd kvalitet (PUK) där varje svarsalternativ har viktats i förhållande till sin allvarlighetsgrad. Resultaten från varje svarsalternativ räknas fram enligt en bestämd formel och avrundas uppåt till närmaste heltal mellan 0 och 100. Värdet avser relativa tal, ju högre desto bättre. Två frågor ställdes exempelvis till samtliga patienter som besökt akuten. Den ena var om man fick veta vart man skulle vända sig om man behövde hjälp efter utskrivning och PUK blev 63 för män och 61 för kvinnor. Den andra var om man fick information om eventuell uppföljning eller om återbesök skulle ske och PUK för män var 68 och för kvinnor 61. När det gäller upplevelse kan man fundera över om högre ställda förväntningar/önskemål är svårare att uppnå än lägre och hur vården bör agera då. I många fall kan det vara så att två personer får samma behandling/bemötande/information, men är olika nöjda med detta. När det gäller väntetider i vården fungerar sedan september 2012 den automatiska inrapportering elektroniskt för Landstinget i Uppsala län till Sveriges Kommuner och Landstings databas. Tyvärr har landstinget ännu inte fått tillbaks statistiken könsuppdelad. En egen manuell beräkning som ett stickprov har gjorts på ortopeden, Akademiska sjukhuset. Av totalt 77 patienter år 2012 från C-län som stod i kö för ryggoperation under vecka 21, var 49 stycken under 65 år. Av dessa var 27 män och 22 kvinnor, således fler män i kö. Klagomål på vården Antalet ärenden till patientnämnden har tyvärr ökat för både män och kvinnor 2012 i jämförelse med 2011 och kvinnor står fortfarande för en större andel, även om ökningen är lite större för männen.

9 9 (24) Tabell 5. Ärenden till patientnämnden, inom parentes under 2011 och utan parentes för 2012, Landstinget i Uppsala län. Ärenden till patientnämnden Kvinnor Män Totalt Antal Andel Antal Andel Antal % % 865 (494) (62 %) (306) (38 %) (800) Våld i nära relationer Nya siffror efter förra mätningen inom pilotstudien i mödravården våren 2012 för utdata från den elektroniska patientjournalen finns inte att tillgå centralt på landstinget. Bland beskrivna aktiviteter i denna handlingsplan finns det fortsätta arbetet med ett breddinförande av överenskommet dynamiskt sökord och att uppmuntra personalen att tillfråga patienter inte enbart på indikation utan på rutin. Det finns även nya aktiviteter inom området våld med anledning av att det kan vara en tänkbar bakomliggande orsak till sjukskrivning. Rehabilitering vid psykisk ohälsa och långvarig smärta Andelen män i Uppsala län som tog del av rehabiliteringsgarantin 2011 var 35 % och för 2012 sjönk andelen till 24 %. Alla patienter behöver få ett gott bemötande. Det leder till en bättre vård och därmed till ett friskare liv. Utskottet för demokrati, jämställdhet och integration genomförde ett seminarium 14 maj 2013 som belyste frågor kring jämlik vård och hur språkbarriärer, kulturella skillnader, intellektuella funktionshinder kan medföra att alla män och kvinnor inte får det bemötande och den rehabilitering de har behov av. Läkemedel När det gäller öppenvårdsförsäljning av antidepressiva läkemedel, sömnläkemedel och NSAID preparat ser statistiken ungefär likadan ut för år 2012 som det gjorde Största skillnaden mellan könen är fortfarande för antidepressiva där öppenvårdsförsäljningen är högre för kvinnor. Det är en liten ökning i försäljning år 2012 av antidepressiva och sömnmedel till kvinnor i åldern år. I de yngre åldrarna, år, skiljer det inte mycket mellan könen för sömnläkemedel och NSAID. Samverkan I maj 2012 hade 770 individer deltagit i olika större projekt som finansierats av Samordningsförbundet. Av dessa var 68 % kvinnor och insatserna ledde till arbete/utbildning/studier för totalt 112 deltagare. Siffror ett år senare visar att av 700 deltagare utgörs 2/3 av kvinnor. Av de 106 som kommit i arbete är cirka 55 % kvinnor. Beaktas bör att alla som deltar i dessa projekt inte har en sjukskrivning samt att en del projekt är inriktade för att just nå kvinnor. Ett kvinnoprojekt som förtjänar att lyftas fram är Vitalis där utvärderingen som presenterats våren 2013 bland annat visade att de som ingick i interventionen för multidisciplinär teambedömning signifikant i genomsnitt minskat antal nettodagar med sjukpenning i jämförelse med kontrollgruppen. Ett samverkansprojekt, Enter, som startar hösten 2013 riktas till unga män och kvinnor med aktivitetsersättning och länet ser fram emot vilka resultat som kan nås för denna utsatta grupp.

10 10 (24) Anhöriga Att vårda en nära anhörig är ett frivilligt åtagande och anhöriga som stöttar sina nära är experter med en ovärderlig kunskap som inte ska förspillas men heller inte utnyttjas bortom all gräns. Studier visar att 25 % av anhöriga själva blir sjuka. Anhörigas höga sjuklighet beror delvis på att pressen på dem ökat starkt under senare år. Statistik från Socialstyrelsen 2013 visar att det finns 1,3 miljoner anhöriga och av dem är mellan 45 och 64 år samt att av dessa har gått ner i arbetstid. De som väljer att vårda en närstående är oftast kvinnor med låg utbildning och från låglöneyrken. Detta kan alltså sägas vara ett ohälsoproblem för kvinnor. Återrapportering och uppföljning av handlingsplan Kortsiktiga mål och åtgärder under 2012 Handlingsplanen - inklusive arbetsverktyget genushanden som finns beskriven i den - är kommunicerad via linjeorganisationen, på extranätet, till rehabiliteringskoordinatorerna, till privatläkarföreningen, styrgrupp Lt-Fk, i direktörsrapporten och i styrande dokument, till samordningsförbundet, vid symposium i Uppsala om kvinnors ohälsa samt externt i samband med seminarium ordnat av ett genusnätverk i Stockholm. 1.1 Aktivitet a) Aktivitet b) När Hösten Ansvarig Redovisning Dec Återrapportering Påbörja ett fortsatt långsiktligt arbete med en jämställd sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess på vårdgivar- och verksamhetsnivå. Ledningskontorets arbetsgrupp i samarbete med processansvarig för sjukskrivning på landstinget initierar att två utsedda pilotkliniker påbörjar en könsuppdelad kartläggning av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen som en delprocess inom ramen för framtagande av övergripande ledningssystem. Göra en planering inför ett breddinförande t.ex. tillsätta en arbetsgrupp på övergripande nivå för det arbetet. Landstingsstyrelsen och landstingets arbetsgrupp på ledningskontoret, vars uppdrag är att arbeta fram ett förslag till övergripande ledningssystem för landstinget. Chefsläkarna är ansvariga för sjukskrivningsprocessen. a) de utsedda pilotklinikerna valde att analysera andra processer än sjukskrivningsprocessen i sitt arbete med kvalitetsledningssystem. b) På uppdrag av landstingets chefläkare till projektledaren för det övergripande arbetet med ledningssystem utsågs en arbetsgrupp med representanter för olika delar av förvaltningarna som (istället för de tänkta pilotklinikerna, punkt a) under våren 2013 tagit fram ett utkast till en kartläggning av sjukskrivningsprocessen. Denna ska presenteras för chefläkaren efter sommaren Chefläkaren

11 11 (24) 1.2 Aktivitet När Ansvarig Redovisning Dec Återrapportering fattar sedan beslut om vidare hantering för att processen ska kunna ingå i det övergripande kvalitetsledningssystemet. Säkerställa att kommunicera såväl landstingets riktlinjer för en effektiv sjukskrivningsprocess (=ledningssystem på verksamhetsnivå) som uppdragsbeskrivningen för rehabiliteringskoordinatorerna med berörda verksamheter. På lämpliga sätt uppmärksamma berörda om följande avsnitt i ovan nämnda dokument, en effektiv sjukskrivningsprocess; All sjukskrivning ska uppfylla kravet på god vård på lika villkor och omfattas av bestämmelserna för kvalitet och patientsäkerhet. Sjukskrivningen ska vara lagom, aktiv och jämställd. Beakta att jämställd bedömning görs avseende kön, härkomst och arbetslöshet. Fråga om alkohol och våld i nära relation. Om patienten var av motsatt kön, skulle din bedömning/behandling vara densamma? Koordinatorns uppdrag; Rehabiliteringskoordinatorn ansvarar för information om hur man kan arbeta för likvärdiga bedömningar, speciellt avseende kön, vid rehabilitering och sjukskrivning. Detta kan innebära att ge information till medarbetarna om att reflektera över om bedömning och behandling skulle varit likvärdig om patienten var av motsatt kön, annan kulturell bakgrund eller ålder samt att fråga patienten om våld i nära relationer och om missbruk. Processansvarig på landstinget i samarbete med chefläkarna och ansvariga för rehabiliteringskoordinatorerna. Landstingets riktlinjer ingår i landstingets nya undervisning på den elektroniska lärplattformen som maj 2013 är kommunicerad till alla berörda verksamheter. Under våren 2013 uppdaterades innehållet på landstingets extranät. Koordinatorsuppdraget implementeras från 1 juli 2013 och ett förnyat dokument är framtaget för hur verksamheterna bör koordinera en effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess för kvinnor och män. Landstingets chefläkare är ytterst ansvarig för en kvalitetssäker sjukskrivningsprocess och diskussioner pågår i chefläkargruppen hur information kring detta bäst ska kommuniceras ut till alla berörda verksamheter och medarbetare. 1.3 Aktivitet Påbörja ett arbete med att säkerställa ett fortsatt långsiktligt och systematiskt arbete med en jämställd sjukskrivningsprocess genom en hälsofrämjande hälso- och sjukvård för män och kvinnor, på vårdgivar- och verksamhetsnivå. Ha med innehåll om hälsofrämjande hälso- och sjukvård och levnadsvanor samt medverkan i direktiv för sjukskrivningsmiljarden och rehabiliteringsgarantin i vårdavtal, kvalitetsbilaga, målrelaterad ersättning och regelböcker.

12 12 (24) När Hösten Ansvarig Hälso- och sjukvårdsdirektören och processansvarig på landstinget. Redovisning Februari 2013 i de dokument som omnämns under aktivitet. Återrapportering Text för en kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess, i linje med sjukskrivningsmiljarden och rehabiliteringsgarantin, finns i flera styrande dokument. För de delar där det behövs finns separata politiska beslut från hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Dessutom ges vid behov information i direktörsrapporten. 1.4 Följa upp självskattad hälsa och levnadsvanor i befolkningen. Aktivitet Enkätstudie Hälsa på lika villkor. När Ansvarig Hälso- och sjukvårdsdirektören. Redovisning Första resultaten redovisas årsskiftet Återrapportering Uppföljning finns i inledningen av denna handlingsplan Enkätansvariga medarbetare kommunicerar kontinuerligt dessutom resultatet i många olika forum och på hemsidan, dels för politiker, externa aktörer och dels till vårdens egna verksamheter. 1.5 Aktivitet Kompetensutveckling för berörda med hjälp av interaktiv försäkringsmedicinsk utbildning på landstingets elektroniska lärplattform. Arbeta fram 4 moduler à cirka 10 min där även jämställd sjukskrivning tas upp samt att en länk kommer att finnas till Nationellt centrum för kvinnofrids hemsida. När Hösten Ansvarig Processansvarig på landstinget samt chefläkarna. Redovisning Återrapportering Dec 2012 och därefter fortsatt under Linjeorganisationens chefer följer upp vilka och hur många som genomgått utbildningen via lärplattformens digitala system. Aktiviteten uppnåddes 1 maj 2013 efter att ha testat och utvärderat på två enheter. 1.6 Kompetensutveckling för att förbättra kvaliteten i läkarintygen till grund för sjukskrivning för både män och kvinnor. Aktivitet Planera för lämpliga åtgärder mot bakgrund av att den lokala mätningen av intygskvaliteten efter försäkringsmedicinska dialogseminarier i primärvård, psykiatri och för privatläkare visade sämre resultat samt att planerade seminarier inom ortopedi och onkologi inte fallit ut som förväntat. När Hela Ansvarig Landstingets ledamöter i styrgrupp landsting - Försäkringskassa Uppsala. Redovisning Nationell, och eventuellt även lokal, könsuppdelad mätning av

13 13 (24) Återrapportering kvalitet i läkarintyg Nationella mätningen visar på sämre resultat för Uppsala (se inledande text). Försäkringskassans kontaktpersoner har under 2012 satsat på regelbundna träffar med psykiatrins rehabiliteringskoordinatorer, haft återkommande möten med chefläkare i Primärvård samt med samordningschef i psykiatrin kring goda och bristfälliga intyg samt gemensamt planerat dialogträffar. Informationer har ägt rum på 11 vårdcentraler i egen regi och 2 träffar under 2012 med privatläkarna (fördjupad dialog kring intyg, repetition av sjukförsäkringen och DFA). Nya satsningar för 2013 är privata vårdcentraler, privat närpsykiatri i Norduppland och företagshälsovård. Landstinget ger stimulansmedel för alla läkare som tar del av minst 2 av de 4 modulerna i utbildningen på lärplattformen under 2013, där genusperspektiv och våld ingår. Landstinget förstärker från 1 april 2013 även arbetet med två halvtids operativa processledare som ska kunna ansvara för relevant utbildning efter behov i samarbete med Försäkringskassans kontaktpersoner. En av processledarna ska arbeta mot sjukhusvård och en mot all primärvård i länet. 1.7 Fortsätta kompetensutveckling i genusperspektiv för rehabiliteringskoordinatorerna. Aktivitet Halvdagsseminarium 25 sept 2012 då handlingsplan 2012 ska kommuniceras och konkreta förslag ska inspirera till användning av genushand, tänka tvärtom, genuskort och fyrfältare ute i verksamheterna. När Hösten Ansvarig Processansvarig på landstinget tillsammans med psykiatrins och Primärvårdens ansvariga för rehabiliteringskoordinatorerna. Redovisning Årsredovisning från rehabiliteringskoordinatorerna dec Återrapportering Seminariet genomfördes som planerat Aktivitet Utveckla och kvalitetssäkra arbetsmetoder och samverkansformer i syfte att underlätta arbetsåtergång och minska det hälsorelaterade utanförskapet. Symposium om kvinnors hälsa - samverkan och rehabilitering för återgång i arbete. När 12 oktober Ansvarig Landstinget kompetenscentra för arbetslivsinriktad rehabilitering - ArbetsRehab. Redovisning December Återrapportering Seminariet genomfördes som planerat. Ett föredrag handlade om landstingets handlingsplan för en jämställd sjukskrivningsprocess.

14 14 (24) 1.9 Säkerställa information till alla berörda vårdgivare om landstingets arbete med jämställda sjukskrivningar. Aktivitet Uppdatera innehåll och text på landstingets externa hemsida. När Hösten Ansvarig Processansvarig på landstinget i samarbete med kommunikationsavdelningen. Redovisning December Återrapportering Innehållet är uppdaterad och publicerad Bättre tillgång till statistiskt underlag till grund för dialog kring jämställda sjukskrivningar. Aktivitet Ta fram könsuppdelad statistik för Uppsala län från Sveriges kommuner och landstings databas över väntetider i vården för några utvalda sjukdomsgrupper relevanta ur ett sjukskrivningsperspektiv. När Oktober Ansvarig Produktionsdirektören. Redovisning December Återrapportering Sedan september 2012 fungerar den automatiska inrapportering elektroniskt för Landstinget i Uppsala län till Sveriges Kommuner och Landstings databas. Tyvärr har landstinget ännu inte fått tillbaks statistiken könsuppdelad. En egen manuell beräkning som ett stickprov har gjorts på ortopeden, Akademiska sjukhuset. Av totalt 77 patienter år 2012 från C-län som stod i kö för ryggoperation under vecka 21, var 49 stycken under 65 år. Av dessa var 27 män och 22 kvinnor, således fler män i kö. Nytt mål är att Uppsalas kontaktperson, till SKL för väntetider i vården, får i uppdrag att efterfråga könsuppdelad statistik Rehabilitering på likvärdiga villkor för individer i behov av samverkan. Aktivitet Landstinget initierar frågan om gemensamt intresse av ett utvecklat genusperspektiv för samverkansparterna i Samordningsförbundet och föreslår till en början att all statistik i alla Samordningsförbundets projekt ska presenteras könsuppdelat. När 2012 / Ansvarig Hälso- och sjukvårdsdirektören och processansvarig på landstinget. Redovisning December Återrapportering Frågan är lyft till förbundsberedningen samt har framförts kontinuerligt i samband med styrgruppsarbete i olika projekt. Inställningen är positiv och förbundet försöker få rutin på att all redovisning så långt det är möjligt ska ske könsuppdelat.

15 15 (24) 1.12 Aktivitet a) Aktivitet b) Att våga fråga kvinnor om våldsutsatthet rutinmässigt som en del av anamnesen, identifiera och upptäcka problematik i tidigt skede samt erbjuda god och relevant vård. Pilotprojekt i mödrahälsovården; utbildning à cirka en halvdag av Nationellt centrum för kvinnofrid samt därefter följa en enhetlig dokumentationsrutin med gemensamt sökord i elektronisk patientjournal. Presentation av pilotprojektet samt undervisning på FOU-dag, på chefsmöte, på enheten för psykisk hälsa samt för sjukgymnaster i Primärvård, för dokumentationsansvariga sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset samt för alla multimodala smärtteam i länet. När Pilotprojekt våren Presentation av projektet och undervisning hösten Ansvarig Nationellt centrum för kvinnofrid Redovisning Redovisning av statistik från utdataenheten samt enkät om sökordsmallen och arbetet med att fråga om våld till berörda. Rapport 2012 / Återrapportering Aktiviteterna har genomförts som planerat. Enkäten visar på i stort sett enbart positiv inställning till att fråga om våld på rutin och att den dynamiska sökordsmallen fungerar och är till hjälp vid dokumentation samt för utdata. Mallen är därmed antagen som gemensam mall för landstinget Undersöka om det finns behov hos Försäkringskassans handläggare att öka medvetenheten kring våldsutsatta kvinnor. Aktivitet Presentera denna handlingsplan för Försäkringskassan i Uppsala och tillsammans med representanter från Försäkringskassan se över hur ett sådant upplägg skulle kunna se ut samt syftet med insatsen. När Hösten 2012 och första kvartalet Ansvarig Nationellt centrum för kvinnofrid och processansvarig på landstinget. Redovisning Dec Återrapportering Aktiviteten är genomförd och Försäkringskassans handläggare kommer under hösten 2013 (17/9 och 15/10) undervisas om våldsutsatthet av NCK. 2. Långsiktiga mål och åtgärder Det finns tankar om att följa upp de centrala delarna av de långsiktiga målen genom en kort enkät till medarbetarna i berörda verksamheter under Frågorna planeras handla om huruvida arbetsverktyget genushanden och att tänka tvärtom används på arbetsplatsen. Vidare om det förekommer kollegial dialog om genus och sjukskrivning, om man tagit del av styrande dokument för sjukskrivning och om man regelbundet tar del av enhetens sjukskrivningsmönster i form av könsuppdelad statistik. Enkäten kan även erbjuda möjligheten att framföra idéer och behov för fortsatt arbete.

16 16 (24) 2.1 Säkerställa ett fortsatt långsiktligt arbete med en jämställd sjukskrivningsprocess på vårdgivar- och verksamhetsnivå. Aktivitet Integrera en jämställd sjukskrivningsprocess i styrande dokument och ledningssystem. När 2013 Ansvarig Hälso- och sjukvårdsdirektören samt ledningskontorets arbetsgrupp vars uppdrag är att arbeta fram ett förslag till övergripande ledningssystem för landstinget i samarbete med processansvarig på landstinget. Redovisning Under Beskrivning av status Aktivitet a) Aktivitet b) Arbetet har påbörjats och fortskrider som planerat. Formulering såsom en kvalitetssäker sjukskrivningsprocess för kvinnor och män används i stor utsträckning i avtal, regelböcker och i det kommande kvalitetsledningssystemet. Landstingets chefläkare kommer ta ställning till vidare hantering utifrån ett arbetsmaterial under hösten Säkerställa ett långsiktligt arbete med en jämställd sjukskrivningsprocess genom arbete med hälsofrämjande hälso- och sjukvård och levnadsvanor på lika villkor mellan män och kvinnor på vårdgivar- och verksamhetsnivå. I avtalsförhandlingar med förvaltningarna, ur aspekten jämställd sjukskrivning, alltid ha i åtanke innehåll om hälsofrämjande hälso- och sjukvård och levnadsvanor samt implementering av för detta ändamål relevanta nationella riktlinjer såsom sjukdomsförebyggande metoder i vårdavtal, kvalitetsbilaga och regelböcker. Under förutsättning att det finns erforderliga beslut avseende sjukskrivningsmiljarden och rehabiliteringsgarantin för 2013 ska förvaltningarna följa dessa direktiv. När Ansvarig Hälso- och sjukvårdsdirektören. Redovisning Återrapportering från förvaltningarna enligt överenskommelser, Beskrivning av status Aktivitet Aktivitet a) Det är ett arbete i sig att förmedla kopplingen mellan en aktiv sjukskrivningsprocess och arbetet med levnadsvanor. Förhoppningsvis kan denna process förstärkas genom de nyanställda operativa processledarna samt att på olika sätt kommunicera landstingets handlingsplaner. Aktivitet b) Texter till vårdavtal inför 2014 började förhandlas april Tillämpa metoden motiverande samtal (MI) för att påverka en förändring av patienternas levnadsvanor i syfte dels att kvalitetssäkra rehabiliteringsprocessen och dels att förhindra eller förkorta en sjukskrivning för män och kvinnor. Fortsätta med grundutbildning i motiverande samtal samt påbörja metodstöd för kollegial handledning så att fler medarbetare med grundutbildning i motiverande samtalsteknik börjar använda metoden. När Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, projekt

17 17 (24) Ansvarig Projektägare Akademiska sjukhuset. Redovisning Projektrapport Beskrivning Arbetet pågår och förväntas bli avrapporterat som planerat. av status Aktivitet Skapa incitament för en mer jämlik vård och bättre kunna planera och följa upp en kvalitetssäker sjukskrivningsprocess på lika villkor ur ett genusperspektiv. Föreslå att statistiken ska vara könsuppdelad vid redovisning till kvalitetsbilagan. När Ansvarig Hälso- och sjukvårdsdirektören, processansvarig på landstinget. Redovisning Dec Beskrivning av status Förslaget är framfört till den utredare på ledningskontoret som ansvarar för kvalitetsbilagan. Vad som händer utifrån förslaget behöver följas upp samt att kritiskt fundera över hur mycket just denna åtgärd kan ha inverkan på en jämställd sjukskrivningsprocess. 2.5 Kvalitetssäkra uppföljning av sjukskrivningsmönster ur ett genusperspektiv. Aktivitet Initiera att se över möjligheterna till utdata från elektroniskt läkarintyg till grund för sjukskrivning i journalsystemet. När 2013 Ansvarig Processansvarig på landstinget i samarbete med IT-direktören, chefen för elektronisk patientjournal, medicinsk informationsteknik, utdataenheten samt journalleverantören Cambio. Redovisning Beskrivning av status Med anledning av relativt ny IT direktör samt ny chef för elektroniskt journalsystem har detta arbete försenats. Att undersöka möjlighet till utdata från det egna journalsystemet ligger som en fråga för de nyrekryterade operativa processledarna. Så som förklaringen hittills har varit för Landstinget i Uppsala län är att intyget rent tekniskt lagts in som en pdf och därav fungerar det inte att få utdata på enskilda parametrar. 2.6 Aktivitet a) Aktivitet b) Utveckla könsuppdelad statistik kopplat till sjukförsäkringen. Landstinget efterfrågar att från Försäkringskassans huvudkontor med en regelbundenhet kunna erhålla all statistik könsuppdelad över olika form av uttag från sjukförsäkringen, inte enbart på läns- och kommunnivå utan även på verksamhetsnivå samt per sjukdomsgrupp, vilka som sjukskrivs längre än beslutsstödets rekommendationer, antal kompletteringar av läkarintyg och vad som är brister när kompletteringar begärs samt avvikelser från beslutsstöd via läkarintyg. I detta sammanhang även efterfråga könsuppdelad statistik över avstämningsmöten. Föreslå att verksamheter/enheter kvartalsvis får ta del av könsuppdelad

18 18 (24) När Ansvarig Redovisning Beskrivning av status statistik på den egna vårdenheten som beskriver sjukskrivningsmönstret i syfte att reflektera utifrån den och föra en dialog om möjliga orsakssamband och åtgärder. Landstingets ledamöter i Uppsalas styrgrupp landsting - Försäkringskassa i samarbete med landstingets IT-direktör. Delar av önskemål enligt a) och b) har framförts till LFC Uppsala samt till Försäkringskassans huvudkontor. Tre funderingar: Går det rent tekniskt att få utdata? Behöver landstinget betala Försäkringskassan för denna statistiktjänst? Är det bättre att invänta och se vad den nationella statisktjänsten, som håller på att utarbetas av Inera, kommer kunna erbjuda? 2.7 Kontinuerlig tillgång till könsuppdelad statistik över köer och väntetider i vården till grund för dialog kring jämställda sjukskrivningar. Aktivitet Ta fram och redovisa könsuppdelad statistik för Uppsala när det gäller köer och väntetider för några utvalda sjukdomsgrupper relevanta ur ett sjukskrivningsperspektiv. När Ansvarig Produktionsdirektören. Redovisning 2013 och fortsatt framåt. Beskrivning Samtal har inletts med produktionsavdelningens stabsutredare. Uppsalas av status kontaktperson till SKL för väntetider i vården får i uppdrag att efterfråga könsuppdelad statistik. 2.8 Aktivitet a) Aktivitet b) När Ansvarig Förbättra vårdkvalitet genom kunskap om genus. Medverka till en god hälsa för män och kvinnor och minska omotiverade könsskillnader i sjukskrivningsmönster. Säkerställa att ett genusperspektiv finns med i all kompetensutveckling t.ex. försäkringsmedicinsk utbildning på landstingets digitala lärplattform, inom ramen för vårdens grundutbildningar, för AT- och ST läkare, för studenter i klinisk praktik, i introduktionsutbildning för nyanställda och i landstingets chefsprogram. I samband med kompetensutveckling undervisa om och framhålla betydelsen av ett på alla sätt gott och respektfullt bemötande i alla patientkontakter och hur det i sig kan ge möjligheter till en viktig förändrings- och rehabiliteringsprocess för patienten med fokus på mäns och kvinnors styrkor och resurser. Hälso- och sjukvårdsdirektören, landstingets personalavdelning, processansvarig på landstinget Redovisning Följa resultat i befolkningsenkät, patientenkät, patientnämnd och Beskrivning av status vårdbarometer, 2014 Uppföljning av statistik finns i inledningen av detta dokument. Genusperspektivet och betydelsen av ett gott och rehabiliterande

19 19 (24) bemötande av män och kvinnor finns med i den försäkringsmedicinska utbildningen på lärplattformen. Landstinget har nyligen köpt licens till den digitala läroboken sjukskrivningar.se där nu även patientfall om våld finns med. Samtal har inletts med HR på ledningskontoret med förslag om att lansera lärplattformens utbildning i introduktionsutbildning för nyanställda. Kontakt har tagits i samma ärende med ansvariga för klinisk praktiktjänstgöring och med studierektor för sjukgymnastprogrammet. Studierektorer för AT och ST har fått information om den digitala utbildningen. Samtliga kontakter behöver följas upp. 2.9 Aktivitet Utveckla och kvalitetssäkra arbetsmetoder och samverkansformer i syfte att underlätta arbetsåtergång och minska det hälsorelaterade utanförskapet för män och kvinnor. Arbeta fram en strategisk och långsiktlig plan för landstingets kompetenscentra ArbetsRehab. När Ansvarig Ledningsgruppen för ArbetsRehab. Redovisning Våren Beskrivning av status Aktivitet När Ansvarig Redovisning Beskrivning av status Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har uttryckt en positiv viljeinriktning för en fortsättning av kompetenscentrat även efter slutdatum dec Verksamheten finansieras i projektform även under 2014 i syfte att i god tid inför avtalförhandlingar 2015 ha en väl förankrad uppdragsbeskrivning och plan. Psykiatridivisionen vid Akademiska sjukhuset är ansvarig tillsammans med hälso- och sjukvårdsavdelningen. Bidra till ökat vetenskapligt kunnande i syfte att bättre planera och följa upp resultat av relevanta åtgärder för att minska skillnader mellan mäns och kvinnors sjukskrivningsmönster. Föreslå ämnen för uppsatser på C- och D nivå till universitets grundutbildningar i vård exempelvis; 1. att med hjälp av journaldokumentation gå igenom sjukskrivningsmönster utifrån kön på läkare och patienternas kön och diagnos 2. att låta läkare, män och kvinnor, bedöma (föreslå åtgärder i form av sjukskrivning, remiss, läkemedel och rehabilitering) i papperspatientfall med lika text fast i två varianter, ett med kvinnligt namn och ett med manligt namn. Se även punkt 2.11 under aktivitet. Processansvarig på landstinget med stöd av chefsläkarna, vårdutvecklare och studierektorerna. Processansvarig har gett 12 olika ämnesförslag på kvalitetssäkringsarbeten alternativt uppsatser för C-/D-nivå. Detta dokument har kommunicerats på extranätet, i linjeorganisationen, till privata vårdgivare med avtal, till rehabiliteringskoordinatorer, till

20 20 (24) leverantörer inom ramen för rehabiliteringsgarantin, till institutionen för vårdvetenskap, sjuksköterskeprogram och sjukgymnastprogram. Landstinget ger dessutom möjlighet att för vårdgivare ta del av stimulansmedel kopplat till denna typ av arbeten. Arbetet följs upp med att återigen påminna om denna möjlighet samt hålla kontinuerlig kontakt med vårdens grundutbildningar Upptäcka könsskillnader och utifrån iakttagelser i den kliniska vardagen inspirera till ett medvetet genusperspektiv på sjukskrivningar. Aktivitet Uppmuntra rehabiliteringskoordinatorerna att själva genomföra eller i sin tur inspirera kollegor att genomföra kvalitetssäkringsprojekt i liten skala på sina enheter. Detta skulle kunna vara; 1. att mäta användning av fält 3 i fyrfältaren 2. att testa Gotlandsskalan för att upptäcka depression hos män 3. att granska vilka ord som används för att beskriva män och kvinnor i läkarintygen 4. att granska rehabiliteringsplaner för män och kvinnor 5. att räkna antalet män och kvinnor som får en bedömning av ett team samt vilka som får remiss till sjukhusspecialist 6. att se över rutiner för screening av långvarig smärta (Lintons formulär fråga nr 16 om förväntningar att återgå i arbete) och psykisk ohälsa 7. att kartlägga och fundera över optimal kombination av läkemedelsbehandling och icke-farmakologiska interventioner för de stora sjukskrivningsgrupperna 8. att se över behov av sömn- och stressinterventioner för män och kvinnor 9. att räkna antal utskrivna recept på fysisk aktivitet för män och kvinnor sjukskrivna mer än 3 månader. När Ansvarig Ansvariga för rehabiliteringskoordinatorerna och vårdutvecklare med stöd av processansvarig på landstinget och i samarbete med verksamhetsföreträdare. Redovisning Årsredovisning från rehabiliteringskoordinatorerna dec Beskrivning Se beskrivning av status punkt 2.10 av status Aktivitet a) Aktivitet b) Implementera rutinen att fråga om våldutsatthet och erbjuda god vård i linje med det. Presentera rapporten från pilotprojektet 2012 för alla förvaltningar och utifrån den planera ett breddinförande att fråga om våldutsatthet samt dokumentera enhetligt i elektronisk patientjournal så att utdata kan levereras. I samband med detta även ge relevant utbildning till berörda. Till universitetet föreslå undervisning om våldutsatthet på fler grundutbildningar än läkar-, psykolog- och sjuksköterskeprogram såsom

21 21 (24) dietist- och sjukgymnastprogram. När Under 2013 och Ansvarig Nationellt centrum för kvinnofrid. Redovisning 2014 NCK skriver rapport till landstingsledning och förvaltningar. Utdataenheten kan på efterfrågan leverera statistik till verksamhetsområdena. Beskrivning Rapport om pilotprojektet har avrapporterats och lagts ut på hemsidan för av status att vara tillgängligt för alla. Utdata kommer att kunna levereras när respektive verksamhetsområde så efterfrågar till den egna enheten. NCK har också varit på ett programforum på universitetet och informerat om deltagande i olika program. b) Ytterligare ett sätt är att genom att erbjuda pingpong-utbildningen lansera t.ex. genushanden där våldsutsatthet ingår. 3. Nya mål och aktiviteter Förutom nya mål och aktiviteter innebär arbetet även ett fortsatt arbete med de långsiktiga målen 2012 plus en fortsättning på en del av de kortsiktiga målen. Dessa aktiviteter tas inte upp ytterligare en gång - se återrapportering och status ovan. 3.1 Förebygga ohälsa och sjukskrivning hos kvinnor och män som stödjer och vårdar anhörig. Aktivitet a) Utarbeta rutiner och metoder för förbättrat anhörigstöd. Aktivitet b) Implementera rutiner och metoder för förbättrat anhörigstöd. När 2013 Ansvarig Projektledare på landstingets ledningskontor för förbättrat anhörigstöd. Redovisning a) December 2013 b) Verkställa Socialstyrelsens riktlinjer för förebyggande insatser kring ohälsosamma levnadsvanor för män och kvinnor. Aktivitet a) Minst en medarbetare från varje vårdcentral i länet (varav några arbetar som hälsokoordinatorer) ska genomgå 7,5 hp i sjukdomsförebyggande metoder. Aktivitet b) Ta tillvara och sprida förbättringsidéer, diskutera former för framtida nätverksstrukturer och därmed effektivisera framtida samverkan mellan vårdcentraler inom både privat- och offentlig regi. När a) Våren 2013 b) 2014 Ansvarig Primärvården Redovisning Aktivitet a) 20 mars 2013 hade 30 medarbetare genomgått utbildningen och en ny utbildningsomgång vid universitetet är beställd. Aktivitet b) Planera för fler sätt att marknadsföra huvuddragen i landstingets riktlinjer för sjukskrivningsprocessen.

22 22 (24) Aktivitet Utarbeta en inplastad modell i fickformat av arbetsverktyget genushanden och en musmatta med de viktigaste aspekterna för ett gott sjukskrivningsarbete. Även fundera över om och hur den så kallade fyrfältaren ska lanseras. Denna marknadsföring testas på några enheter som ställer sig positiva. När 2013 Ansvarig Landstingets operativa processledare Redovisning December Erbjuda stöd till verksamheterna för att de ska kunna arbeta jämställt när det gäller sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Aktivitet a) Integrera genusperspektiv (t.ex. könsskillnader i sjukfrånvaro eller annan relevant statistik, genushanden inklusive våldsutsatthet och att tänka tvärtom) i försäkringsmedicinsk utbildning, i samarbete med Försäkringskassan vid dialogseminarier om regelsystemet alternativt som en egen aktivitet. Tänkbara målgrupper: Läkare som utfärdar intyg, professioner som möter patienter där sjukskrivningsdiskussioner är aktuellt, AT/ST, nätverk för rehabiliteringskoordinatorer, multimodala smärtteam, arbetsplatsträffar. Aktivitet b) Börja testa vid landstingets egen undervisning att använda inköpt material från region Skåne och genuskortlek från Västerbottens läns landsting. När Hösten 2013 och 2014 Ansvarig Landstingets operativa processledare Redovisning December 2013 och dec Göra vårdgivare och patienter uppmärksamma på våld i nära relation som en tänkbar bakomliggande orsak till sjukskrivning. Aktivitet I samband med försäkringsmedicinska samtal på enheter ha med och erbjuda affischer, telefonkort och informationsfolder om kvinnofridslinjen såväl i väntrum som i personalrum samt efterfråga behov av utbildning från t.ex. NCK. När Hösten 2013 och 2014 Ansvarig Landstingets operativa processledare Redovisning December 2013 och december Stimulera läkare att ta del av försäkringsmedicinsk utbildning på lärplattformen där jämställd sjukskrivning ingår, stimulera enheter att lägga in det antagna dynamiska sökordet för våld i journalmallarna, uppmuntra medarbetare att vilja genomföra kvalitetssäkringsprojekt inom ämnet jämställd sjukskrivning, stimulera teamutredningar för män och kvinnor på vårdcentraler. Aktivitet Införa prestationsbaserad stimulans När Hösten 2013 och 2014 Ansvarig Strategiskt processansvarig på landstinget

23 23 (24) Redovisning December 2013 och december Aktivitet Undervisning i försäkringsmedicin inom ramen för förvaltningarnas introduktionsprogram för nyanställda, chef som medarbetare, i Landstinget i Uppsala län. Fokus på jämställda sjukskrivningar och lansering av arbetsverktyget genushanden. Inleda en dialog med HR om behov och möjligheter att ta in ämnet försäkringsmedicin i ovan program. Som ett alternativ till regelrätt föreläsning föreslå att undervisningen på pingpong ska ingå inom ramen för introduktionsprogram. När Hösten 2013 och våren 2014 Ansvarig Strategiskt processansvarig på landstinget Redovisning Lättillgänglig kunskapsinhämtning Aktivitet Marknadsföra inte bara utbildningen på pingpong utan även sjukskrivningar.se där nytt patientfall om våldsutsatthet numera ingår. När Hösten 2013 och hela 2014 Ansvarig Landstingets operativa processledare Redovisning 2014 och Sprida kunskap om våldsutsatthet och förslag på dokumentation i syfte att hjälpa nätverk mellan 4 landsting i arbetet med jämställd sjukskrivning. Aktivitet Föreläsningsdialog en halvdag i Västerås. När Februari 2013 Ansvarig Strategiskt processansvarig i samarbete med NCK Redovisning Aktiviteten är genomförd 3.10 Följa upp om enheter dokumenterar våldsutsatthet genom att lägga in den dynamiska sökordsmallen med anledning av prestationsbaserad stimulans från 1 juli Följa upp resultat via utdata. Aktivitet När November 2013 Ansvarig Strategiskt processansvarig på landstinget Redovisning December Få ökad kunskap om en aktiv sjukskrivningsprocess för män och kvinnor. Aktivitet Pröva om det går att få könsuppdelad utdata på hur många recept på fysisk aktivitet (FaR) som förskrivs till patienter som är sjukskrivna. När 2014 Ansvarig Intitiativ från strategiskt processansvarig till utdata och projektledare för FaR

Plan 1 (av 4) Jämställd sjukskrivningsprocess 2014

Plan 1 (av 4) Jämställd sjukskrivningsprocess 2014 "Datum, klicka och skriv" Dnr "Skriv nr" 2014-11-28 Plan 1 (av 4) Jämställd sjukskrivningsprocess 2014 av aktiviteter i tidigare handlingsplaner samt uppdatering enligt villkor för 2014. Birgitta Pleijel

Läs mer

Plan 3 (av 4) Tidig samverkan 2014

Plan 3 (av 4) Tidig samverkan 2014 "Datum, klicka och skriv" Dnr "Skriv nr" 2014-11-28 Plan 3 (av 4) Tidig samverkan 2014 av aktiviteter i tidigare handlingsplan samt uppdatering enligt villkor för 2014. Birgitta Pleijel Strateg, försäkringsmedicin

Läs mer

Tidig samverkan. Handlingsplan med syfte att utveckla tidig samverkan i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen.

Tidig samverkan. Handlingsplan med syfte att utveckla tidig samverkan i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. "Datum, klicka och skriv" Dnr "Skriv nr" 2013-08-26 Tidig samverkan 2013 Handlingsplan med syfte att utveckla tidig samverkan i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Birgitta Pleijel Strategiskt

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Sjukskrivnings miljarden Vad innebär den nationella överenskommelsen?

Sjukskrivnings miljarden Vad innebär den nationella överenskommelsen? Sjukskrivnings miljarden 2013 Vad innebär den nationella överenskommelsen? Fortsatt mål att förbättra sjukskrivningsprocessen Miljardsatsningen ska leda till en mer effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess

Läs mer

Sjukskrivningsmiljarden

Sjukskrivningsmiljarden Sjukskrivningsmiljarden 2010 11 Nya miljarder under två år ska fortsätta utveckla arbetet med sjukskrivningar Den så kallade sjukskrivningsmiljarden kom till för att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna

Läs mer

Kultur på recept svar på motion

Kultur på recept svar på motion LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-04-27 19 (24) Dnr CK 2010-0431 86 Kultur på recept svar på motion Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

En jämställd sjukskrivningsprocess

En jämställd sjukskrivningsprocess "Datum, klicka och skriv" Dnr "Skriv nr" 2012-08-27 2012-10-15 En jämställd sjukskrivningsprocess Bakgrund, statistik, analys och handlingsplan med syfte att kvalitetssäkra en effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Ändra till startrubrik

Ändra till startrubrik Ändra till startrubrik En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Överenskommelse 2016 Syftet En överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen,

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan Välkommen till en dag kring sjukskrivning Agenda för dagen 8:30-9:15 Inledning 9:15-9:35 Fika 9:35-10:35 Sjukskrivning ur ett samhällsperspektiv 10:40-12:00 Våra olika uppdrag och vad vi har att förhålla

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Plan 2 (av 4) Försäkringsmedicinsk kompetensutveckling 2014

Plan 2 (av 4) Försäkringsmedicinsk kompetensutveckling 2014 "Datum, klicka och skriv" Dnr "Skriv nr" 2014-11-28 2015-01-22 Plan 2 (av 4) Försäkringsmedicinsk kompetensutveckling 2014 av aktiviteter i tidigare handlingsplaner samt uppdatering enligt villkor för

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Förslag till sjukskrivningspolicy

Förslag till sjukskrivningspolicy Förslag till sjukskrivningspolicy Reviderad Mars 2011 Västra Götalandsregionens riktlinjer checklista ligger som grund för alla sjukskrivningar. Ett verktyg för att kvalitetssäkra sjukskrivningsprocessen

Läs mer

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Förutsättningar SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Villkor Mål Villkor 1 En jämställd sjukskrivningsprocess Villkor 2 Kompetenssatsning Försäkringsmedicin Villkor 3 Funktion för koordinering Villkor

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

Jämt sjukskriven ett genusperspektiv på sjukskrivningsprocessen

Jämt sjukskriven ett genusperspektiv på sjukskrivningsprocessen Jämt sjukskriven ett genusperspektiv på sjukskrivningsprocessen Ett pilotprojekt med genusperspektiv Kvinnor i fokus konferens om sjukskrivning 13-14 okt 2009 1 52 47 42 37 32 27 22 Utvecklingen av ohälsotalet

Läs mer

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september 2017 Klinisk försäkringsmedicin Klinisk Försäkringsmedicin Sjukskrivning som behandling? Catarina Bremström Specialistläkare Medicinsk rådgivare Sakkunnig

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (5) Svar på regeringsuppdrag Delredovisning av regeringsuppdraget Bättre dialog mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården Försäkringskassan och Socialstyrelsen Bättre dialog mellan Försäkringskassan

Läs mer

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats:

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats: APRIL 2014 RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441

Läs mer

Seminarium 5b torsdag

Seminarium 5b torsdag Koordinatorn nytt stöd i sjukskrivningen Seminarium 5b torsdag 14 September kl. 15-16 Marine Sturesson PhD, leg. arbetsterapeut Verksamhetsutvecklare, Västerbottens län landsting Christina Wiklund leg.

Läs mer

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationella överenskommelser 2019 - En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Sida 2 (6) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Sv Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2014-2015 "Sjukskrivningsmiljarden Yvonne Nilsson Hirsch Sjukfrånvarons utveckling 1994-2014 i Riket och

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring

Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring Arbetsprocess Denna vägledning har utformats av en arbetsgrupp med representanter från universitet med läkarutbildning

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ankomstdatum (fylls i av förbundet) Uppgifter om sökande organisation Försäkringskassan Firmatecknare/Chef Roger Johansson Utdelningsadress Box 510 Kontaktperson

Läs mer

för en säker sjukskrivningsprocess

för en säker sjukskrivningsprocess Sjukskrivningsmiljarden 2014 2015 för en säker sjukskrivningsprocess Fortsatt mål att förbättra sjukskrivningsprocessen Sjukskrivningsmiljarden är en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2012

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2012 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2012 Bakgrund För att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna

Läs mer

Effektiv vård SOU 2016:2

Effektiv vård SOU 2016:2 ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (5) Datum 2016-05-23 Kompetensområde medicin Malin Josephson malin.josephson@inspsf.se Effektiv vård SOU 2016:2 Sammanfattning ISF avstyrker förslaget att kraven på

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare 2017-01-26 Schema för dagen: 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, rehabkoordinatorns roll 09:15 FIKA 09:35

Läs mer

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan Skånevård Sund Vuxenpsykiatri Lund Åsa Sturesson Johansson Handläggare VO Vuxenpsykiatri Lund Datum 2016-02-18 Bengt Selander Förbundssamordnare Finsam Lund Box 1118 22104 Lund 1 (5) Ansökan om projektmedel

Läs mer

Försäkringsmedicinsk kommitté

Försäkringsmedicinsk kommitté Försäkringsmedicinsk kommitté Vårdval 20190618 Tuula Wallsten PhD, Chefläkare Ordförande Försäkringsmedicinsk kommitté Kunskapsområdet försäkringsmedicin Det försäkringsmedicinska kunskapsområdet innefattar

Läs mer

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF)

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (4) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 19 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-19 HSN 1105-0439 Handläggare: Britt Arrelöv Elisabet Erwall Yttrande över remiss av promemoria:

Läs mer

Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion

Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 24 (40) Dnr CK 2011-0336 61 Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion

Läs mer

Försäkringsmedicinska utredningar AFU, TMU och SLU

Försäkringsmedicinska utredningar AFU, TMU och SLU 1 (11) Försäkringsmedicinska utredningar AFU, TMU och SLU Redovisningskrav och rutiner 1 januari 2018-31 december 2018 2 (11) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Landstingens kontaktpersoner... 3 3 Hantering av

Läs mer

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa HSN 2010-01-26 P 16 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-12-01 Handläggare: Elisabet Erwall Gunnel Andersson Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN ORTOPEDI OCH AKUTMOTTAGNING för en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess

SAMVERKAN MELLAN ORTOPEDI OCH AKUTMOTTAGNING för en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess RAPPORT JANUARI 2016 SAMVERKAN MELLAN ORTOPEDI OCH AKUTMOTTAGNING för en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess Verksamhetsområde Ortopedi, Södersjukhuset, Stockholm Karin Axelsson, Leg fysioterapeut,

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Schema för dagen: Tid Program 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabprocessen 09:15 Fika 09:35 Försäkringsinformation och samverkan

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Riktlinjer gällande rehabilitering och arbetsanpassning kommunfullmäktige 2003-09-11 rev. 2016-04-14 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har

Läs mer

Nationell överenskommelse En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Nationell överenskommelse En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (5) Nationell överenskommelse 2018 - En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Sida 2 (5) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Promemoria 2018-01-23 Socialdepartementet Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Inledning Våra socialförsäkringar är en central del i den svenska

Läs mer

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 jan-95 jan-96 jan-97 jan-98 jan-99 jan-00 jan-01 jan-02 jan-03 jan-04 jan-05

Läs mer

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 2 Verksamhetsplan - budget Samordningsförbundet Göteborg Centrum 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Landstinget Gävleborg och Försäkringskassan inom ramen för projektet Bra Sjukskrivning

Överenskommelse om samverkan mellan Landstinget Gävleborg och Försäkringskassan inom ramen för projektet Bra Sjukskrivning Dnr: LS 189/2009 och FK 22967-2010 Överenskommelse om samverkan mellan Landstinget Gävleborg och Försäkringskassan inom ramen för projektet Bra Sjukskrivning 2010-01-01 2010-12-31 Förutsättning Sjukskrivningsmiljarden

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Reviderad: 2016-04-14. Kontrollerad: 2017-06-13 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen och lagen om allmän försäkring

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem 1 (6) Avdelningen för närsjukvård Staben HSN 1002-0175 (Rev. 140507) Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

1 BAKGRUND 2 SYFTE 3 MÅL. Sidan 1 av 5. Samtliga sjukvårdsförvaltningar Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Öijen

1 BAKGRUND 2 SYFTE 3 MÅL. Sidan 1 av 5. Samtliga sjukvårdsförvaltningar Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Öijen Ledningskansliet Version nr Diarie nr År/löp nr 2 10OLL684 2010 Sidan 1 av 5 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Reviderat datum Riktlinjer för sjukskrivningsprocessen inom

Läs mer

Plan 4 (av 4) Psykisk ohälsa 2014

Plan 4 (av 4) Psykisk ohälsa 2014 "Datum, klicka och skriv" Dnr "Skriv nr" 2014-11-28 Plan 4 (av 4) Psykisk ohälsa 2014 Handlingsplan med syfte att utveckla arbetet med psykisk ohälsa i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen enligt

Läs mer

En kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

En kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess "Datum, klicka och skriv" Dnr "Skriv nr" 2014-11-28 En kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2014 Inledning, bakgrund, syfte, mål, indikatorer, nyckeltal, statistik och analys till

Läs mer

En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin.

En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin. 2013-06-19 En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin. (Detta dokument, 2013-06-19, innehåller smärre modifieringar

Läs mer

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg SKL överenskommelser Sjukvårdmiljarden Rehabiliteringsgarantin Försäkringsmedicinskt forum Södra Älvsborg Koordinator Information Utbildning Kvalitet Försäkringsmedicinskt

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin 2013

Rehabiliteringsgarantin 2013 1 2012-12-28 Landstingets ledningskontor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Tel 018-611 33 92 Detta dokument kan komma att justeras efter hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte 11 februari 2013. Rehabiliteringsgarantin

Läs mer

Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering

Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Produktionsstyrelsen 2012-02-20 31 Dnr PS 2012-0018 Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering Förslag till

Läs mer

Sjukskrivning i den kliniska vardagen

Sjukskrivning i den kliniska vardagen Sjukskrivning i den kliniska vardagen Kurs i försäkringsmedicin för ST 14 februari 2018 Julia Region Eisenberg, Östergötland distriktsläkare, Kungsgatans VC, Linköping Sjukskrivning < Rehabilitering 2

Läs mer

Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015

Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015 Hej! Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015 Nu börjar hösten dra igång ordentligt och förhoppningsvis har alla haft en riktigt skön semester. Tanken med detta nyhetsbrev är att det skall skickas 1

Läs mer

REHABKOORDINATORER NORRA BOTKYRKA, HUDDINGE OCH SALEM

REHABKOORDINATORER NORRA BOTKYRKA, HUDDINGE OCH SALEM REHABKOORDINERING REHABKOORDINATORER NORRA BOTKYRKA, HUDDINGE OCH SALEM Åsa Wallmark - koordinator på Fittja och Hallunda HLM Katja Holmlund - koordinator på Alby och Hallunda HLM Sofie Eriksson koordinator

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen 2017:30

Hälso- och sjukvårdslagen 2017:30 Samarbete mellan arbetsgivare, företagshälsovård och hälso-och sjukvård för en hållbar arbetsförmåga? Arbets- och Miljömedicin, Uppsala 15 jan 2019 Johan Brännström Rehabkoordinator/leg. Sjukgymnast/Msc

Läs mer

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering JUNI 2018 Foto: Jonas Kullman Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Att du som medarbetare ibland

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess. Med hälso- och sjukvården

En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess. Med hälso- och sjukvården En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess Med hälso- och sjukvården Insikter från nulägeskartläggningen: Olika sjukskrivningssituationer olika behov Kunder som behöver ersättning för den tid de varit

Läs mer

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014 Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Undersökningen i korthet Under hösten 2014 genomfördes en mätning

Läs mer

Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen

Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen 1 Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen En gemensamt överenskommen lokal rutin för sjukskrivningsprocessen är enhetens kvalitetsinstrument

Läs mer

Granskning av remissprocessen komplettering

Granskning av remissprocessen komplettering 2017-09-07 RJL2017/954 Förvaltningsnamn Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Granskning av remissprocessen komplettering Remissflödet till specialistsjukvården 2013 tom augusti 2017 Remissflödet till primärvården

Läs mer

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 )

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) 1 (8) BESLUT 2009-04-23 Personalchefsbeslut Dnr SU 679-0650-09 Dok 2 Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) I rehabiliteringsansvaret ligger att själv eller med stöd av annan person svara

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering

Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering Sjukskrivningsprocessen och rehabkoordinering Caroline Grahn caroline.grahn@rjl.se Processledare för sjukskrivning och rehabilitering 2018-05-09 1 2018-05-02 fproce P Vad har vi för utmaningar? Jönköpings

Läs mer

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag

Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans medicinska underlag Arbetsflöden för hantering av Försäkringskassans Intygstjänster 2014-2015 Sid 1/22 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Revisionshistorik... 2 1. Inledning... 3 2. FK AF1 - Skapa medicinskt vid

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Manual för jämställdhet i handläggning av sjukskrivning

Manual för jämställdhet i handläggning av sjukskrivning Manual för jämställdhet i handläggning av sjukskrivning Inledning Om denna manual I Stockholms läns landstings Handlingsplan för jämställd sjukskrivning 2011 anges målet att samtliga sjukskrivande enheter

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Schema för dagen: Tid Program 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabprocessen 09:15 Fika 09:35 Försäkringsinformation och samverkan

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Reviderad 2018-11-28, 167 Dnr KS 2018/606 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Uppdrag Psykisk Hälsa. Stress, sjukskrivning och psykisk ohälsa

Uppdrag Psykisk Hälsa. Stress, sjukskrivning och psykisk ohälsa Uppdrag Psykisk Hälsa Stress, sjukskrivning och psykisk ohälsa 2017-12-11 Överenskommelse om stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning

Läs mer

Sjukförsäkringssystemet i ett samhällsperspektiv och dess aktuella utmaningar

Sjukförsäkringssystemet i ett samhällsperspektiv och dess aktuella utmaningar Försäkringsmedicinska dialoger 2018 Sjukförsäkringssystemet i ett samhällsperspektiv och dess aktuella utmaningar Rolf Urby, Regionalt samverkansansvarig Sjukförsäkringen VO Mitt Sid 1 Fem aktuella utmaningar

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Intygsskrivandet i hälso- och sjukvården till vem, varför och hur

Intygsskrivandet i hälso- och sjukvården till vem, varför och hur Intygsskrivandet i hälso- och sjukvården till vem, varför och hur Ulf Hallgårde Överläkare Projektledare Sjukskrivningsprojektet Region Skåne Ulf.hallgarde@skane.se 1 Övertro på läkaren förmåga?? Det är

Läs mer

Fördjupad uppföljning GRANSKNINGSRAPPORT. Verksamhetsområde: Vårdcentral Typ av avtal: LOV Vårdgivarens namn: Familjeläkarna Bålsta

Fördjupad uppföljning GRANSKNINGSRAPPORT. Verksamhetsområde: Vårdcentral Typ av avtal: LOV Vårdgivarens namn: Familjeläkarna Bålsta 2015-09-11 Dnr HSS 2013-0243 Ledningskontoret Hälso- och sjukvårdsavdelningen Namn: Inge Bruce Tfn: 018-611 60 44 E-post: inge.bruce@lul.se Fördjupad uppföljning GRANSKNINGSRAPPORT Verksamhetsområde: Vårdcentral

Läs mer

Vårdgivardirektiv angående läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST)

Vårdgivardirektiv angående läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdgivardirektiv 1 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Marie-Louise Mauritzon övergripande studierektor Vårdgivardirektiv angående

Läs mer

Nr Ärende Föredragande 1 Val av justerare. 5 Beslut om plan för inriktning och strategiska mål Mia Pless

Nr Ärende Föredragande 1 Val av justerare. 5 Beslut om plan för inriktning och strategiska mål Mia Pless Gemensamma nämnden för kunskapsstyrning Onsdag 8 februari kl. 13.30 16.00 (paus inkl. fika kl. 14.45 15.00) Hälsa och habiliterings ledningskontor, S:t Johannesgatan 28A 1tr Konferensrum Duvan Föredragningslista

Läs mer

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Maria Bjerstam Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning 6205 5 1 Hälsans bestämningsfaktorer 2 Implementering The story Någon får en idé om en ny metod

Läs mer

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Rehabkoordinering 2 december Ann-Britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Asa.sturesson-johansson@skane.se 1 Bakgrund 2006 Sjukskrivningsmiljarden en överenskommelse mellan

Läs mer

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar Konferens 2017-09-14 Nationell förstudie sjukfrånvaro 1 I kommunerna motsvarar sjukfrånvaron 54 700 heltidstjänster inom exempelvis skola

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Rehabiliteringskoordinering. Anna Östbom Ann-britt Ekvall

Rehabiliteringskoordinering. Anna Östbom Ann-britt Ekvall Rehabiliteringskoordinering Anna Östbom Anna.ostbom@skl.se Ann-britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Överenskommelser mellan staten och SKL 2006 Första Sjukskrivningsmiljarden 2008 Tillkom Rehabiliteringsgarantin

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1.

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1. Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-13 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster Anvisningar tillkommande ersättning år 2019 Dn HS 2018-01065 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2019 Styrelsen för sjukhusen i

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2013

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2013 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2013 Innehåll UTBETALNINGSMODELL... 3 AVSTÄMNING MELLAN PARTERNA... 4 GODKÄNNANDE

Läs mer

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 )

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) 1 (8) BESLUT 2009-04-23 Personalchefsbeslut Dnr SU 679-0650-09 Dok 2 Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) I rehabiliteringsansvaret ligger att själv eller med stöd av annan person svara

Läs mer

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1.

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1. 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2017-2018 Försäkringskassan ska enligt uppdrag

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer