Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Förnyat ställningstagande avseende överklagande av bygglov

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Förnyat ställningstagande avseende överklagande av bygglov"

Transkript

1 VINDKRAFTGRUPPEN Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Förnyat ställningstagande avseende överklagande av bygglov Vindkraft-Gruppen har i en skrivelse daterad presenterat sitt ställningstagande till överklaganden av byggloven för vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult som inlämnats av ägarna till fastigheterna Måletorpet 1:1 och Stora Lönhult 3:4 Jordkullen. Ställningstagandet baserades på samtliga oss av Aneby kommun tillhandahållna skrivelser per Föreliggande dokument är ett förnyat ställningstagande avseende de ovan nämnda överklagandena. Ställningstagandet görs med anledning av Länsstyrelsens i Jönköpings län Begäran om yttrande per I ställningstagandet ingår dels centrala avsnitt från vårt tidigare ställningstagande, dels bemöter vi i kompletterande avsnitt de tillkommande skrivelserna till vilka Länsstyrelsen hänvisar i sin begäran. Av följande sammanställning framgår vilka skrivelser som ligger till grund för vårt tidigare (A) respektive vårt förnyade (B) ställningstagande: Nr Klagande Datering A B 1 Magnus Linse, Stora Lönhult 3:4 Jordkullen X X 2 Magnus Linse, Stora Lönhult 3:4 Jordkullen X X 3 Roland, Rune & Mats Lindgren, Måletorpet 1: X X 4 Magnus Linse, Stora Lönhult 3:4 Jordkullen X X 5 Roland, Rune & Mats Lindgren (komplettering) *) X 6 Roland, Rune & Mats Lindgren (komplettering) *) X 7 Roland, Rune & Mats Lindgren (komplettering) *) X *) Länsstyrelsens datering Allmänt om regelverket för vindkraftutveckling Lagstiftningen som reglerar projekteringen och byggnationen av vindkraftanläggningar återfinns huvudsakligen i Miljöbalken och i Plan- och Bygglagen. Målsättningen är att: ge privata aktörer en klart definierad och rättssäker ram för aktiviter i syfte att utveckla vindkraftprojekt; säkerställa allmänna intressen såsom människors hälsa och välbefinnande samt skyddsvärda miljöer; lägga fast länsstyrelsernas och kommunernas roller i tillståndsgivningen samt i hanteringen av motstående intressen. Inom ramen för sin projekteringsverksamhet har Vindkraft-Gruppen som målsättning att med god marginal uppfylla regelverkets krav och gränsvärden. VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 1(7)

2 I ett vindkraftprojekts realisering söker vi i regel samarbeten med regionala energibolag. Dessutom eftersträvar vi att erbjuda privatpersoner och övriga aktörer i projektets närområdet möjlighet till delägarskap. Projekten Brokafalls och Lönhults utveckling Vi inlämnar bygglovansökan och miljöanmälan för vindkraftprojektet Brokafall (med sedemera Brokafall Vind AB som huvudman). För en redovisning av de planerade vindkraftverkens miljöpåverkan hänvisas till webbplatsen (I samband med att bygglovsansökan inlämnas beslutar Aneby kommun att samordna behandlingen av Brokafall-projektet med det redan aviserade Lönhult-projektet.) Vi inlämnar bygglovansökan och miljöanmälan för vindkraftprojektet Lönhult (med sedemera Lönhult Vind AB som huvudman). För en redovisning av de planerade vindkraftverkens miljöpåverkan hänvisas till webbplasen , februari mars Vindkraft-Gruppen skickar ett informationsunderlag till fastighetsägare inom 1.0 km från de planerade vindkraftverken. Underlaget innehåller placeringskarta, visualiseringar, bulleroch skuggberäkningar samt en kortfattad beskrivning av projektets miljöpåverkan. Samtidigt hänvisas till att samma material finns tillgängligt på projektets webbplats. Vidare hänvisas till att Aneby kommun kommer att inbjuda till ett informationsmöte på Gransnäs ungdomsgård. I samband med informationsmötet på Gransnäs framför ägarna till fastigheten Måletorpet 1:1 bl a önskemål om alternativa placeringar av näraliggande verk med hänvisning till ett bullerintrång (överstigande 40.0 dba) på en mindre, obebodd del av fastigheten. 2011, april november Efter informationsmötet delger Vindkraft-Gruppen Aneby kommun följande kompletteringar av ansökningshandlingarna: I april 2011 inlämnas om redovisning av planerade vägdragningar inom projektområdet med fotodokumentation av befintligt vägsystem. I juli 2011 inlämnas en naturvärdesinventering över projektområdet som tidigare utförts på uppdrag av Sveaskog. Inventeringen kompletterades i november med redovisning av miljöpåverkan från vindkraftetableringen. VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 2(7)

3 I augusti 2011 inlämnades en komplettering avseende påverkan av fåglar och fladdermöss tillsammans med Ornitologiska klubbens rapport från juli Aneby kommun fattar beslut om att bevilja bygglov för vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult. Bygglovsbeslutet delges samtliga sakägare , januari Med ägarna till den närliggande fastigheten Bötteryd 1:24 (Eksjö kommun) har en dialog förts om vindkraftutveckling på fastigheten. Efter en analys av för- och nackdelarna i olika placeringsalternativ överenskommer vi med fastighetsägarna att ett av verken i Lönhultprojektet kan utgå till förmån för en verksplacering på Bötteryd. I ett informationsmöte informerar vi om olika möjligheter till anpassningar av verksplaceringarna i Lönhult-projektet i syfte att reducera alternativt eliminera det påtalade bullerintrånget på Måletorpet 1: , februari Byggloven för Brokafall- och Lönhult-projekten överklagas, bl a av ägarna till Måletorpet 1:1. En anledning är bullerintrånget på fastigheten. I ett brev daterat till ägarna till Måletorpet 1:1 erbjuder vi två alternativa lösningar som innebär att ett bullerintrång överstigande 40.0 db(a) på fastigheten antingen (a) elimineras, eller (b) begränsas till ca 0.8 ha av fastighetens yta, för vilken vi är beredda att erlägga en intrångsersättning. På vårt erbjudande till fastighetsägarna inväntar vi ett ställningstagande och, om möjligt, en utgångspunkt för förhandlingar om en för båda parterna godtagbar lösning. Om en förhandlingslösning inte kan uppnås inom en rimlig tidsfrist, avser vi att bibehålla Lönhult-projektets ursprungliga verksplaceringar vilka vi uppfattar som fördelaktigast utifrån ett helhetsperspektiv. Vårt ställningstagande till skrivelserna (nr 1 7) De inlämnade skrivelserna innehåller (a) synpunkter på vindkraftens respektive Brokafalloch Lönhult-projektens miljöpåverkan, (b) synpunkter på myndigheternas behandling av och beslut i de aktuella ärendena, samt (c) kritik mot Vindkraft-Gruppens aktiviteter i projektens utveckling. I vårt ställningstagande till de inlämnade skrivelserna bemöter vi nedan främst den sistnämnda punkten, dvs de påtalade bristerna i Vindkraft-Gruppens projekteringsarbete. I sin nuvarande omfattning tangerar projekten gränsen för tillståndspliktig verksamhet, varför Vindkraft-Gruppen bör föreläggas om att ansöka om tillstånd enligt Miljöbalken. VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 3(7)

4 Som ytterligare orsak hänvisas till att båda projektens nätanslutning sker till samma anslutningspunkt. (Skrivelser 1 och 6) På grundval av ett remissyttrande från Länsstyrelsen avseende projektens miljöpåverkan har Aneby kommun valt att behandla Brokafall- och Lönhult-projekten som två enskilda bygglovs- och anmälningsärenden. Projektens nätanslutning är i detta avseende ingen relevant bedömningsgrund. Vindkraft-Gruppen har delat upp projektet i mindre delar för att undgå miljöprövning hos Länsstyrelsen. (Skrivelse 4) Projektens utveckling har styrts av helt andra omständigheter. Vindkraft-Gruppens aktiviteter i Aneby kommun började med ett samarbete med ägarna till Brokafall 1:4 i syfte att utveckla ett vindkraftprojekt på fastigheten. Under projektarbetet kom möjligheterna till vindkraftutveckling på Spinkhemmet 2:1 och Stora Lönhult 6:8 till vår kännedom. (För att undersöka möjligheterna till vindkraftutveckling på fastigheterna har ägaren, Sveaskog, redan genomfört en förstudie.) I ett senare skede, i samband med informationsmötet , anmälde ägarna till Bötteryd 1:24 intresse av vindkraftutveckling på sin fastighet. Härav följer att (a) Brokafall- och Lönhult-projekten är att betrakta som två separata projekt, och (b) att möjligheterna till vindkraftutveckling på Bötteryd måste bedömas med hänsyn till den kumulativa bullerpåverkan för samtliga närboende. Vindkraft-Gruppens information i ett möte avser byggandet av ytterligare ett verk. Avståndet till det sydligast belägna verket som omfattas av bygglovsbesluten blir i så fall 500 m. (Skrivelse 3) I informationsmötet presenterar vi en förändrad parklayout för Lönhult-projektet i vilken det sydligaste verket utgår till förmån för en verksplacering på fastigheten Bötteryd 1:24 i Eksjö kommun. Förändringen möjliggör nya placeringsalternativ för Lönhult-verken som innebär att bullerintrånget på fastigheten Måletorpet 1:1 kan reduceras alternativt fullständigt elimineras (se Bilaga 1). Vindkraft-Gruppens ansökningshandlingar bygger på felaktiga grunder avseende simulering av skuggor, buller och visualiseringar bl a hänvisas till fel valt referensverk samt felaktiga koordinater för och felaktig benämning av fotopunkt och verksplaceringar. (Skrivelser 1 och 5) I de ursprungliga ansökningshandlingarna har vindkraftverkens storlek och effekt inte preciserats utan angivits med max-värden. I en skrivelse daterad preciserar vi valet av vindkraftverket vilket är identiskt med det verk, på vilket våra visualiseringar samt buller- och skuggberäkningar baserats. Den påtalade osäkerheten kring bullerpåverkan med anledning av att valet av verk ännu inte beslutats är således inte relevant. Beträffande metodiken för Vindkraft-Gruppens bullerberäkningar (avseende råhetslängd ) fick ägarna till Måletorpet 1:1 i informationsmötet ta del av en kvalitets- VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 4(7)

5 granskning (utförd av Martin Almgren, ÅF Ingemansson, ackrediterad inom akustik) av en annan av oss genomförd beräkning som bekräftar metodikens riktighet. I visualiseringarna har en förväxling skett mellan två platser med resultatet att fotopunkten Arvebos placering inte stämmer överens med de angivna koordinatena. Fotopunkten Arvebo ligger sålunda 200 m norr om vad som angivits. Förväxlingen innebär ingen förändring avseende vindkraftetableringens utseende och storlek i landskapsbilden, utan enbart i dess nord-sydliga läge. Anledningen till att en av fotopunkterna angivits med Breviken, och inte med Jordkullen, är att hänföra till de befintliga beteckningarna i Lantmäteriets terrängkarta. De föreslagna verksplaceringarna tar inte hänsyn till erforderliga säkerhetsavstånd till vandringsled, väg 134, angränsande fastigheter, naturvärden etc. (Skrivelse 1) Aktuellt regelverk anger inga specifika säkerhetsavstånd till vindkraftverk i samband med människors vistelse i naturen. Däremot krävs att varningsskyltar anslås vid vindkraftverk och tillfartsvägar om särskilda risksituationer kan förväntas uppstå, t ex vid risk för iskast i samband med isbildning på verkens rotorblad. Riskerna och behovet av skyddsåtgärder för fågellivet i området har utretts i en dialog med Ornitologiska klubben i Aneby (vars inventeringar redovisats i ovan omnämnd rapport). Verksplaceringarna inkräktar på fastighetens Stora Lönhult 3:4 Jordkullens nyttjande som jaktområde, friluftsområde, betesområde etc samt för framtida bostadsbyggnation. (Skrivelse 1) Verksplaceringarna innebär inget hinder för bostadsbyggnation på Stora Lönhult 3:4 Jordkullen, eftersom ingen del av fastigheten kommer att utsättas för en bullernivå från verken överstigande 40.0 dba. Eftersom vindkraftverken kommer att ha ett avstånd av 1.5 km från Västra Lägerns strand, gör vi bedömningen att etableringen inte kommer att påverka skyddsvärda miljöer i det sistnämna området. De planerade vindkraftverken kommer att ge upphov till skuggor vid sjön Västra Lägerns östra strand. (Skrivelse 5). Skuggor bildas inom ett avstånd av maximalt 2 km från verken. Alla verk utom det norra ligger på ett större avstånd från den östra strandlinjen; det norra verket har ett avstånd på drygt m till sjöns östra strandlinje, varför skuggpåverkan där är försumbar. De planerade tillfartsvägarna till vindkraftverken kommer att påverka vattenflödet i hela området. (Skrivelse 5) Det huvudsakliga vägnätet i nord-sydlig riktning består av befintliga skogsbilvägar. Eftersom enbart de direkta anslutningsvägarna till verken kommer att nyanläggas, kommer inga vattenflödet i området att påtagligt förändras. I övrigt hänvisar vi till att vägtrummor kommer att anläggas för det fall att vägarna korsar flödande vattendrag. VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 5(7)

6 En del av de angränsande fastighetsägarna har varken kallats till samråd, informerats eller erbjudits tillfälle att yttra sig. Ett utlovat, uppföljande samrådsmöte har inte hållits. (Skrivelser 2, 3 och 4) Vindkraft-Gruppen har valt att skicka ett informationsmaterial till fastighetsägare och övriga boende inom minst 1.0 km från verken. Dessutom har Aneby kommun, via annonsering i dagspressen och eget utskick, inbjudit till ett informationsmöte (på Gransnäs ungdomsgård). Behovet av ett uppföljande samrådsmöte har påtalats för det fall att den redovisade bulleroch skuggpåverkan i de slutgiltiga ansökningshandlingarna skulle baseras på ett annat vindkraftverk än det som använts för underlaget i informationsmötet. I ansökningshandlingarna har vi preciserat att detta inte varit fallet, varför behovet av ett ytterligare samrådsmöte aldrig förelegat. Det stämmer inte att en intrångsersättning erbjudits ägarna till Måletorpet 1:1 ; via en annan markägare (till fastigheten Bötteryd, Eksjö kommun) har projektören gjort sken av att rent principiellt kunna tänka sig att erbjuda en sådan. (Skrivelse 7) I informationsmötet har vi informerat bl a ägarna till Måletorpet 1:1 om olika möjligheter att anpassa verksplaceringarna i Lönhult-projektet i syftet att antingen reducera eller eliminera bullerintrånget på fastigheten. I bilagan Förslag till ändrad parklayout till vårt brev till fastighetsägarna daterat har anpassningsmöjligheterna preciserats. I bilagan presenteras två alternativa lösningar: i den ena har ett bullerintrång överstigande 40.0 db(a) på fastigheten eliminerats; i den andra är ett bullerintrånget begänsat till ca 0.8 ha av fastighetens yta. I det sistnämnda fallet har vi i bilagan uttryckligen erbjudet att erlägga en intrångsersättning. Efter att ha tagit del av ett beslut ( ) vid Länsstyrelsen i Örebro län framgår att påtalade brister bl a ifråga om samrådsförfarandet också verkar ha förekommit inom ett annat vindkraftprojekt under projektör Vindkraft-Gruppen / Eric Paulsson i Askersunds kommun. (Skrivelse 7) Påståendet saknar relevans för bedömningen av Brokafall- och Lönhult-projekten och syftar huvudsakligen till att allmänt ifrågsätta Vindkraft-Gruppens agerande. (Betingat av ett samarbetsavtal med ett partnerföretag har Vindkraft-Gruppen i det förekommande fallet inlämnat en ofullständig ansökan med avsikten att i efterhand genomföra erforderliga samråd samt inlämna komletteringar. Orsakerna till det valda förfarandet och varför samrådsprocessen inte kunnat avslutas vid tidpunkten för ansökningshandlingarnas inlämnande har redovisats i ansökan.) Sammanfattande kommentarer I vindkraftprojekten Brokafalls och Lönhults utveckling har Vindkraft-Gruppen uppfyllt alla relevanta krav och förpliktelser. Kritiken mot enskilda åtgärder betraktar vi som antingen felaktig eller obefogad. VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 6(7)

7 Inom ramen för de oss tillgängliga möjligheterna har vi erbjudet att tillmötesgå ett önskemål från ägarna till Måletorpet 1:1 om anpassningar av närliggande verksplaceringar för att eliminera / reducera ett påtalat bullerintrång (överstigande 40.0 dba) på en idag obebodd del av fastigheten. Vi inväntar fortfarande ett ställningstagande från fastighetsägarna till vårt förslag till en förhandlingslösning (enligt brev daterat ). Om en för båda parterna godtagbar lösning inte kan uppnås inom en rimlig tidsfrist, avser vi att bibehålla de urspungliga, fördelaktigare verksplaceringarna. VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 7(7)

Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Ställningstagande avseende överklagande av bygglov

Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Ställningstagande avseende överklagande av bygglov VINDKRAFTGRUPPEN Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Ställningstagande avseende överklagande av bygglov Vindkraft-Gruppen presenterar nedan sitt ställningstagande till de överklaganden av byggloven

Läs mer

DOM meddelad i Växjö

DOM meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Enhet 3:2 DOM 2012-06-05 meddelad i Växjö Mål nr M 1005-12 KLAGANDE 1. Roland Lindgren Måletorpet Breviken 1 575 91 Eksjö 2. Rune Lindgren Måletorpet 575 91 Eksjö

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon Protokoll från samrådsmöte i Skyttmon, den 13 november 2012

Vindkraftprojektet Skyttmon Protokoll från samrådsmöte i Skyttmon, den 13 november 2012 JP VIND AB Vindkraftprojektet Skyttmon Protokoll från samrådsmöte i Skyttmon, den 13 november 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmöte (enligt miljöbalken 6 kap 4 ) har offentliggjorts genom annonsering

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Vindparken Stora Uvberget Protokoll från samrådsmöte i Näshulta Kommunalhus den 12 november 2012

Vindparken Stora Uvberget Protokoll från samrådsmöte i Näshulta Kommunalhus den 12 november 2012 VINDKRAFTGRUPPEN Vindparken Stora Uvberget Protokoll från samrådsmöte i Näshulta Kommunalhus den 12 november 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmötet har offentliggjorts genom annonsering i Eskilstuna-Kuriren

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 VINDKRAFTGRUPPEN Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmötet har offentliggjorts genom annonsering i Nerikes Allehanda per

Läs mer

Bilaga 1.8. Protokoll från samråd med kommunen

Bilaga 1.8. Protokoll från samråd med kommunen Bilaga 1.8 Protokoll från samråd med kommunen Samrådsmöte projekt Gunbjörbyn, Alltorp, Liane och Tisselskogs- heden Tid: 22 februari 2012 kl 14.00 Plats: Medborgarkontoret Mellerud Närvarande: Björn Hermansson

Läs mer

1. Nybyggnadskarta och situationsritning

1. Nybyggnadskarta och situationsritning Tidaholms kommun Miljö- och byggkontoret 522 83 Tidaholm Dnr 2011-0336-4 Datum: 2011-11-04 KOMPLETTERING AV ANSÖKAN OM BYGGLOV OCH ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och byggkontoret har den 24 oktober

Läs mer

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter Tillståndsprocessen Miljötillstånd av länsstyrelsen krävs om vindparken består av minst sju vindkraftverk, eller om total- höjden överstiger 150 m Miljöanmälan till kommunen krävs om vindparken består

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Stora Uvberget Vindpark

Stora Uvberget Vindpark Stora Uvberget Vindpark Samrådsmöte enligt Miljöbalken den 12 november 2012 I Näshulta kommunalhus Alla Varmt Välkomna Stora Uvberget Vind AB Eric Paulsson, Gunnar Paulsson Riksintressen för vindbruk Enligt

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark!

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! 2106-02-29 Syfte med informationsmötet Informera om: - Hur tillståndsansökan har tagits fram - Innehållet i tillståndsansökan

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Vindkraftprojekten Borgvattnet (område 1 och 2) och Skyttmon Protokoll från myndighetssamråd

Vindkraftprojekten Borgvattnet (område 1 och 2) och Skyttmon Protokoll från myndighetssamråd JP VIND AB Vindkraftprojekten Borgvattnet (område 1 och 2) och Skyttmon Protokoll från myndighetssamråd Tid och plats Tisdagen, 12 oktober 2010, kl 09:00 17:00, Bygdegården i Borgvattnet. Deltagare Länsstyrelsen

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Vindkraft i Gunnarsbo Kalmar kommun

Vindkraft i Gunnarsbo Kalmar kommun Göteborg den 23 november 2012 Vindkraft i Gunnarsbo Kalmar kommun GreenExtreme AB avser att bygga fem vindkraftverk i Kalmar kommun i området Gunnarsbo, och vill med detta brev informera er närboende eller

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

02322-000754 NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 SE- 411 04 Göteborg T +46 (0)313 395 960 F +46 (0)313 395 969 E info@nordiskvindkraft.se www.nordiskvindkraft.se Anders Bjerkhoel (för fastighetsägare

Läs mer

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning Degerhamn Stenbrottet vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING DEGERHAMN STENBROTTET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa.

Läs mer

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla En anmälan/ansökan som är så komplett som möjligt kan förkorta handläggningstiden om miljökontoret/plan- och byggkontoret

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande.

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande. Till Länsstyrelsen i Dalarnas län Miljöprövningsdelegationen 791 84 Falun Vindkraftprojekt Hälsingeskogen: komplettering Dnr 551-7900-2013 Bergvik Skog AB (nedan Sökanden eller Bergvik) får inkomma med

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2013-10-28 Stockholm Mål nr P 7639-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-07-24 i mål nr P 792-13,

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 18.00 Dörrarna öppnar 18.30 Välkommen önskar Siral med bakgrund till satsningen och visionen med projektet. Triventus Consulting beskriver sedan processen

Läs mer

Kompletterande samrådsunderlag för de planerade vindkraftsprojekten Broboberget och Lannaberget

Kompletterande samrådsunderlag för de planerade vindkraftsprojekten Broboberget och Lannaberget Kompletterande samrådsunderlag för de planerade vindkraftsprojekten Broboberget och Lannaberget wpdonshorebroborgetabochwpdonshore LannabergetABplanerarföruppförandetavtvånära liggandevindkraftsparkerirättviksochovanåkers

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Samhällsbyggnadskontoret Bygglovavdelningen 441 81 Alingsås Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Sökanden Eolus Vind AB (publ) Huvudkontor

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning VINDKRAFT-GRUPPEN Miljökonsekvensbeskrivning Vindparken Lönhult Eric Paulsson 2016-02-29 Visualisering från Stora Lönhult Foto: Eric Paulsson En beskrivning av Vindparken Lönhults påverkan på människor

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Gärdshyttan Vind AB, Södermalmsvägen 24, Finspång

Gärdshyttan Vind AB, Södermalmsvägen 24, Finspång 1 Länsstyrelsen i Örebro län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Sökande: Kontaktperson: Saken: Gärdshyttan Vind AB, Södermalmsvägen 24, 612 40 Finspång Eric Paulsson, Vindkraft-Gruppen

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Skövde 2009-09-30 Göteborg 2009-10-01 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Vindkraftprojekt Borgvattnet Område 1

Vindkraftprojekt Borgvattnet Område 1 Vindkraftprojekt Borgvattnet Område 1 Projektpresentation, juni 2009 1 Projektets lokalisering och omfattning Vindkraftprojekt Borgvattnet Område 1 omfattar fastigheterna Björkhöjden 3:1 och Västra Björkhöjden

Läs mer

Vindkraft i Ånge kommun

Vindkraft i Ånge kommun Vindkraft i Ånge kommun Tillägg till översiktsplan Planförslag Vindkraft i Ånge kommun består av följande dokument Planförslag Bilaga 1: Planeringsförutsättningar och analys Bilaga 2: Områdesbeskrivningar

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda Samrådsredogörelse 2011-12-19 Vindpark Östra Frölunda Innehåll INNEHÅLL... 1 1. INLEDNING... 2 1.1. SAMMANFATTNING AV SAMRÅDSPROCESSEN... 2 2. TIDIGA REMISSFÖRFRÅGNINGAR... 3 3. SAMRÅD MED SVENLJUNGA KOMMUN

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan

Vindparken Gärdshyttan Vindparken Gärdshyttan Informations- och samrådsmöte den 5 september 2012 I Sörbygdsgården, Dalmark Alla Varmt Välkomna Gärdshyttan Vind AB www.gardshyttanvind.se Gärdshyttan Vind AB Projekteringsbolag

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E18 Ekebykorset. Karlskoga Kommun, Örebro Län. Samrådsunderlag, ,rev Projektnummer:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E18 Ekebykorset. Karlskoga Kommun, Örebro Län. Samrådsunderlag, ,rev Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE E18 Ekebykorset Karlskoga Kommun, Örebro Län Samrådsunderlag, 2017-11-06,rev 180216 Projektnummer: 152644 Trafikverket Postadress: Box 1333, 701 13 Örebro E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2010-09-27 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 4954-09 KLAGANDE 1. Jan Hagberg 2. Rolf Sundewall 3. Charlotte Ågren 4. Sune Ågren Ombud för samtliga: Jan Bergstedt, Föreningen

Läs mer

Hur tar vi beslut om var projektet ska genomföras?

Hur tar vi beslut om var projektet ska genomföras? 17 november 2015 Hur tar vi beslut om var projektet ska genomföras? Under de senaste veckorna har vi haft informationsträffar på alla de tre platser där vi överväger att bygga ett lokalt energisystem.

Läs mer

1 INLEDNING...3 2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE...3

1 INLEDNING...3 2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE...3 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 SYFTE...3 2 SAMRÅDSREDOGÖRELSE...3 2.1 MYNDIGHETER...4 2.1.1 Länsstyrelsen Västra Götalands län...4 2.1.2 Munkedals kommun...4 2.1.3 Skogsstyrelsen...4

Läs mer

Vindkraftprojektet Borgvattnet Protokoll från samrådsmöte i Borgvattnet, den 14 november 2012

Vindkraftprojektet Borgvattnet Protokoll från samrådsmöte i Borgvattnet, den 14 november 2012 JP VIND AB Vindkraftprojektet Borgvattnet Protokoll från samrådsmöte i Borgvattnet, den 14 november 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmöte (enligt miljöbalken 6 kap 4 ) har offentliggjorts genom annonsering

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-02-17 Varför bygga ut vindkraft? Ca 80 procent av världens produktion är fossil. Klimatproblemet är globalt.

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Miljö- och byggnadsnämnden (6) MBN 126 Dnr 2003 BN

GULLSPÅNGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Miljö- och byggnadsnämnden (6) MBN 126 Dnr 2003 BN Miljö- och byggnadsnämnden 2004-10-06 1 (6) MBN 126 Dnr 2003 BN0039 239 Sanden 2:1 bygglov för befintligt vindkraftverk Denna paragraf behandlar endast förnyat bygglov för vindkraftverket på Sanden 2:1.

Läs mer

Vindpark Gottenvik. Vindpark Gottenvik

Vindpark Gottenvik. Vindpark Gottenvik Vindpark Gottenvik Vindpark Gottenvik Projektbeskrivning för samråd med Norrköpings kommun 2013-04-11 ReWind Energy AB, Lantvärnsgatan 8, 652 21 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Gottenvik Projektet

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 29 juni 2010 SÖKANDE 1. AA 2. BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet) beslut den 27 mars 2008, M2007/3764/F/P, i fråga om bygglov på Svenstorp

Läs mer

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR Länsstyrelsen i Östergötland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR 551-13145-16 I e-post från Länsstyrelsen den 23 oktober 2017 ombads Vattenfall

Läs mer

Projektidé Vindkraft Tokeryd

Projektidé Vindkraft Tokeryd Vindkraft Bakgrund O2 är ledande inom storskalig landbaserad vindkraft i Norden. Företaget utvecklar, bygger, finansierar, förvaltar och äger vindkraftsanläggningar. Dessutom pågår affärsutveckling inom

Läs mer

Vindkraftprojektet Stora Uvberget

Vindkraftprojektet Stora Uvberget Vindkraftprojektet Stora Uvberget Projektpresentation, september 2010 1 Projektets bakgrund Vindkraftprojektet Stora Uvberget initierades under 2007 av Ekoklimat Sverige AB. För projektets fortsatta utveckling

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2012-11-30 Stockholm Mål nr P 78-12 Sid 1 (6) Dok.Id 1035782 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-12-14 i mål nr P 3189-11, se bilaga

Läs mer

Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft 1 (5) Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Sammanfattning Statens Energimyndighet och Naturvårdsverket

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Sida 1 av 5 Handläggare: E-post: Jonny Berg jonny.berg@bracke.se Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 Jämtvind AB har

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

Vindkraft i Ånge kommun

Vindkraft i Ånge kommun Vindkraft i Ånge kommun Tillägg till översiktsplan Plan antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 44 Vindkraft i Ånge kommun består av följande dokument Plan Bilaga 1: Planeringsförutsättningar och analys

Läs mer

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med Granskningsutlåtande 2017-03-23 P 2015 000001 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Plåtslagaren 38 m.fl., Falköpings tätort, Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag

Läs mer

40 70 m. 110 m 160 m Vinglängd. 25 m. 45 65 m Effekt. 3 7 MW Årsproduktion 0,8 MW. 1,5 GWh. 8 20 GWh El-villa 25 000 kwh. 60 st

40 70 m. 110 m 160 m Vinglängd. 25 m. 45 65 m Effekt. 3 7 MW Årsproduktion 0,8 MW. 1,5 GWh. 8 20 GWh El-villa 25 000 kwh. 60 st Prövning av vindkraft Lena Niklasson Miljöskyddsenheten Tornhöjd 40 50 m 40 70 m 80 105 m 110 m 160 m Vinglängd 15 m 25 m 45 50 m 45 65 m Effekt 0,3 MW 0,8 MW 2-3 MW 3 7 MW Årsproduktion 0,3 GWh 1,5 GWh

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

ÖVERKLAGANDE. Överkla_gat. (Inges till Nacka tingsrätt, Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom den Mark- och miljödomstolen)

ÖVERKLAGANDE. Överkla_gat. (Inges till Nacka tingsrätt, Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom den Mark- och miljödomstolen) STOCKHOI M 2019-01-09 (Inges till Nacka tingsrätt, Mark- och miljödomstolen) Till Svea hovrätt, Mark- och miljööverdomstolen Klagande: SMA Mineral AB, 556206-3874 Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz'

Läs mer

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM Bilaga D har översatts från engelska till svenska. För det fall att versionerna avviker från varandra

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Vindkraftsprojekt Brattmyrliden. Samrådsunderlag samråd med allmänhet. Dnr: V-1105-08

Vindkraftsprojekt Brattmyrliden. Samrådsunderlag samråd med allmänhet. Dnr: V-1105-08 Vindkraftsprojekt Brattmyrliden Samrådsunderlag samråd med allmänhet Dnr: V-1105-08 Innehåll 1 BAKGRUND... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING... 5 3.1 Vindkraftverk... 5 3.2 Tillfartsvägar... 5 3.3

Läs mer

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk Samrådsunderlag - allmänheten Hössna Vindkraftverk December 2010 2 Greenextreme AB planerar att bygga ett vindkraftverk vid Hössna i Ulricehamns kommun. Greenextreme AB kommer i den här informationsbroschyren

Läs mer

Brahehus vindpark. Projektbeskrivning

Brahehus vindpark. Projektbeskrivning Brahehus vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING BRAHEHUS 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Detaljplan för ÖSTRA KVARNBERGET DEL AV KVARNBERG 2:1 (nytt verksamhetsområde) Degerfors kommun Örebro län

Detaljplan för ÖSTRA KVARNBERGET DEL AV KVARNBERG 2:1 (nytt verksamhetsområde) Degerfors kommun Örebro län 1 (4) UTÖKAT FORFARANDE PBL 2015 KSAU Detaljplan för ÖSTRA KVARNBERGET DEL AV KVARNBERG 2:1 (nytt verksamhetsområde) Degerfors kommun Örebro län Upprättad 2016-12-27 av K-Konsult Karlskoga SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4

Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4 Utbildningsdepartementet 2017-02-27 Skolenheten 103 33 STOCKHOLM Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4 Dnr U2016/05181/GV Friskolornas riksförbund (förbundet) har

Läs mer

Tillståndsansökan för Gubbaberget vindkraftanläggning revidering av yrkande samt tillhörande dokumentation

Tillståndsansökan för Gubbaberget vindkraftanläggning revidering av yrkande samt tillhörande dokumentation Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen 871 86 Härnösand Tillsänds även för kännedom via e-post: Länsstyrelsen Gävleborg Ljusdals kommun Ånge kommun E.ON Wind Sweden AB 205 09 Malmö

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Granskningsutlåtande 1(8) 214 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 18 november 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223.

1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, VVFS 2007:223. 1.Förstudie 1. Förstudie Regler om förstudie återfinns i 6 kap. 4-6 och 19-21 miljöbalken, 14a väglagen, 23a vägkungörelsen och 1-8, 18-21 VVFS 2007:223. Förstudie krävs alltid vid byggande av väg samt

Läs mer

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning Stigshöjdens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING STIGSHÖJDEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Sandtjärnberget Vindkraft AB, 556849-7035 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

Au 455 Dnr Byggnadsnämnden överlämnar nedan lämnade synpunkter till kommunstyrelsen.

Au 455 Dnr Byggnadsnämnden överlämnar nedan lämnade synpunkter till kommunstyrelsen. PROTOKOLL 1(5) Byggnadsnämnden 2008-11-19 Byggnadsnämndens arbetsutskott Au 455 Dnr 85233 Delbetänkande PRÖVNING AV VINDKRAFT (20U 2008:86) Remiss från KS2008/461-40 BESLUT Byggnadsnämnden överlämnar nedan

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

DOM 2013-12-16 Stockholm

DOM 2013-12-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060109 DOM 2013-12-16 Stockholm Mål nr P 3174-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-12 i mål nr P 167-13, se bilaga KLAGANDE Krokek Vind AB Ombud:

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

VINDKRAFTSPROGRAM RIKTLINJER FÖR UTBYGGNAD AV VINDKRAFT I SKOGSBYGDEN OCH ÖVERGÅNGSBYGDEN DEL 3 PRÖVNINGSMANUAL ANTAGANDEHANDLING

VINDKRAFTSPROGRAM RIKTLINJER FÖR UTBYGGNAD AV VINDKRAFT I SKOGSBYGDEN OCH ÖVERGÅNGSBYGDEN DEL 3 PRÖVNINGSMANUAL ANTAGANDEHANDLING Diarienummer 20/10-212 VINDKRAFTSPROGRAM RIKTLINJER FÖR UTBYGGNAD AV VINDKRAFT I SKOGSBYGDEN OCH ÖVERGÅNGSBYGDEN DEL 3 PRÖVNINGSMANUAL ANTAGANDEHANDLING ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 25 OKTOBER 2010 88

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Samråd om vindpark Sögårdsfjället

Samråd om vindpark Sögårdsfjället Till Fastighetsägare och föreningar i närområdet kring Vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede 2014-01-14 Samråd om vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede Kraft med dotterbolaget Sögårdsfjällets Vind AB erhöll

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB Bror Norberg, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommunn (BN) Ida Dahl, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommun (ID) Cecilia Danebäck, Triventus Consulting AB (CD) (För anteckningar) Sven Levin,

Läs mer

Väsman. Storstensberget Fjällberget Gropberget

Väsman. Storstensberget Fjällberget Gropberget Väsman Boberget Saxberget Storstensberget Fjällberget Gropberget Fördjupningar av översiktsplanen Orrberget - Stensvedberget Kommunen har aldrig krävt detaljplan för vindkraft Fjällberget - Saxberget

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

UPPRÄTTAD AV. Johnny Carlberg. Mönsterås kommun Mönsterås kommun

UPPRÄTTAD AV. Johnny Carlberg. Mönsterås kommun Mönsterås kommun Bilaga C8B Statkraft Södra Vindkraft AB UPPDRAGSLEDARE DATUM UPPRÄTTAD AV PLATS Länsstyrelsen Kalmar DATUM TID 13-16 NÄRVARANDE Mikael Nilsson (MN) Länsstyrelsen i Kalmar län Lars Engström Länsstyrelsen

Läs mer

Vindparken Lönhult. Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken. Februari Lönhult Vind AB. Visualisering från Stora Lönhult

Vindparken Lönhult. Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken. Februari Lönhult Vind AB.  Visualisering från Stora Lönhult 1 Vindparken Lönhult Visualisering från Stora Lönhult Foto: Eric Paulsson Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Februari 2016 Lönhult Vind AB www.lonhultvind.se 2016-02-29 / sid 1 (22) 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer