Vindkraftprojektet Borgvattnet Protokoll från samrådsmöte i Borgvattnet, den 14 november 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vindkraftprojektet Borgvattnet Protokoll från samrådsmöte i Borgvattnet, den 14 november 2012"

Transkript

1 JP VIND AB Vindkraftprojektet Borgvattnet Protokoll från samrådsmöte i Borgvattnet, den 14 november 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmöte (enligt miljöbalken 6 kap 4 ) har offentliggjorts genom annonsering i Östersunds-Posten och Länstidningen den samt genom lokal affischering. Ett 30-tal av JP Vind kända regionala och lokala remissinstanser (föreningar, näringsidkare m m) samt Ragunda och Strömsunds kommuner och Länsstyrelsen har också inbjudits till samrådsmötet per post eller . Deltagare I mötet deltar totalt drygt 30 personer; en förteckning över mötesdeltagare (som valt att skriva in sig på den framlagda deltagarlistan) redovisas i Bilaga 1. Från JP Vinds sida medverkar Gabriel Duveskog (vd) och Björn Halle (projektledare) samt Leif Backlund (Faveo) och Eric Paulsson och Gunnar Paulsson (Vindkraft-Gruppen). Inledning Gabriel Duveskog inleder mötet med att hälsa välkommen samt omnämna de viktigaste händelserna i vindkraftprojektet Borgvattnets utveckling sedan informationsmötet i oktober Som bakgrund till JP Vinds engagemang i projektet och dess utveckling redogör Gabriel Duveskog för: JP Vinds affärsidé, som består i att bedriva vindkraftutveckling samt att, i samarbete med sina moderbolag, äga och förvalta vindkraftparker, moderbolagens, Jämtkrafts och Persson Invests, affärsinriktning och intresse av att aktivt delta i den pågående omställningen till en ökad andel förnyelsebar energiproduktion, nyligen fattade beslut om investeringar i vindkraft i Jämtlands län av aktörer såsom Statkraft SCA Vind AB, Jämtkraft i samarbete med Skanska, samt IKEA, sammansättningen av projektgruppen som ansvarar för arbetet med systerprojekten Borgvattnets och Skyttmons utveckling. JP VIND AB / VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 1(7)

2 Projektet Historisk utveckling Eric Paulsson, Vindkraft-Gruppen, redogör för Borgvattnet-projektets historik: initiativet till projektet kommer från en av markägarna som kontaktat Vindkraft-Gruppen för att utreda möjligheterna till vindkraftetablering på sin fastighet; ungefär samtidigt presenterar Ragunda kommun ett förslag till översiktsplan, i vilken samma område öronmärkts för vindkraft; med anledning härav kontaktar Vindkraft-Gruppen övriga markägare i området, inkl SCA, i syfte att ingå nyttjanderättsavtal för vindkraftprojektering på deras fastigheter; under hösten 2010 tar JP Vind över projektet. Aktuell omfattning Enligt Gabriel Duveskog omfattar projektet i dagsläget ca 30 potentiella vindkraftverk i Ragunda kommun. Lokalt värdeskapande Borgvattnet-projektets realisering kan förväntas bidra till lokalt värdeskapande i följande avseenden: för vindkraftverkens drift behövs kommunikationsmöjligheter via bredband som JP Vind gärna ställer den berörda bygden till förfogande, från vindparkens intäkter kommer en bygdepeng att utbetalas, vilket kommer att innebära nya möjligheter att stödja bygdens utveckling, med hänvisning till erfarenheterna från Havsnäs-parken förväntas Borgvattnet-parken under projekt- och byggfasen ge upphov till totalt ca 600 årsarbeten, varav 150 i regionen; härtill kommer ca 20 personer löpande under 20 år, när parken realiseras kommer kommuner, allmänhet och lokala företag i Jämtlands län att erbjudas möjlighet till delägande i parken. Nätanslutning I JP Vinds huvudscenario kommer Borgvattnet-parken att anslutas till stamnätet i Storfinnforsen. Anslutningen planeras av E.ON Elnät i samverkan med samtliga vindkraftprojektörer i regionen. Utredningar För att utreda det aktuella markområdets lämplighet för vindkraftetablering har, förutom lokala vindmätningar, ett flertal utredningar påbörjats och delvis slutförts under sista halvåret. Enligt Björn Halle omfattar dessa: JP VIND AB / VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 2(7)

3 inventeringar av diverse naturvärden samt förekomsten av fåglar, inklusive rovfåglar, kulturhistoriska lämningar m m, tillfartsvägarna till vindkraftverken samt behovet av att upprusta anslutningsvägen till Borgvattnet-parken, förutsättningarna att nyttja lokala bergtäkter för att minimera transportbehovet samt möjliggöra en rationell byggnation av vindparken, en fördjupad analys av vindparkens konsekvenser för rennäringen, främst med hänsyn till samebyarna Jijnjevaerie och Raedtievaerie, en landskapsanalys, i vilken vindparkens synbarhet och dess påverkan på landskapsbilden utretts med hjälp av fotomontage och simuleringar, beräkningar av vindparkens ljud- och skuggpåverkan av närliggande bostäder med utgångspunkt från aktuella gränsvärden. Hinderbelysning Enligt Björn Halle avser JP Vind att söka tillstånd för en s k händelsestyrd hinderbelysning. Denna gör det möjligt att vindparkens hinderbelysningen enbart tänds när flygplan kommer i dess närhet. Kommande arbeten Gabriel Duveskog redogör för återstående arbeten avseende främst: bestämning av optimal turbinlayout; upprättande av ekonomiska kalkyler; genomförande av aviserad rennäringsanalys; sammanställning av de slutliga ansökningshandlingarna. JP Vind avser att till Länsstyrelsen inlämna en ansökan om miljötillstånd i början av Vindparkens bygg- och driftsstart planeras ske under 2014 respektive Tillståndsprocessen Leif Backlund, Faveo, redogör för arbetet med att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för vindparken, vilken är en central del av ansökningshandlingarna. Därefter beskriver han de huvudsakliga hållpunkterna i tillståndsprocessen innan ansökt tillstånd vunnit laga kraft. JP VIND AB / VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 3(7)

4 Diskussion I den efterföljande diskussionen behandlas ett antal frågor från mötesdeltagarna avseende främst vindparkens miljöpåverkan, planerade vägarbeten, förväntad bygdepeng och bredbandsanslutning samt tillståndsprocessen. Miljöpåverkan Mötesdeltagarnas frågor: Hur nära bostäder får verken placeras? Hur upplevs ljudet från flera verk samtidigt, dvs det totala ljudet från parken? Kommer hinderbelysningen att vara på hela tiden? Verken lever i 25 år, vad händer därefter? Frågorna besvaras av Gabriel Duveskog genom att förtydliga vad som redan sagts i redovisningen av vindparkens miljöpåverkan. Avståndet mellan vindkraftverk och bostadsbebyggelse bestäms till stor del av att ljudnivån vid bostäder inte får överstiga 40 db(a). Gränsvärdet motsvaras av den ljudnivå som ett modernt kylskåp ger upphov till på en meters avstånd. Enligt Gabriel Duveskog upplevs ett vindkraftverks ljudemissioner inte som buller utan snarare som ett svischande ljud. Beträffande hinderbelysningen arbetar JP Vind för en lösning som innebär att belysningen enbart tänds vid relevanta händelser. För att säkerställa vindparkens avveckling och områdets återställande är ägaren skyldig att avsätta ca kr per verk. Med tanke på värdet av ett vindkraftverks ståltorn finns det idag ingen risk för att skrotade verk kommer att stå kvar. För att få en bättre uppfattningen om Borgvattnet-parkens ljudemissioner föreslår en av mötesdeltagarna en gemensam resa till en befintliga vindpark, där intresserade har möjligheten att själva uppleva ljudet från parken. Enligt Gabriel Duveskog kan JP Vind bidra med att arrangera resan. Vägarbeten Mötesdeltagarnas frågor: När vet vi mera om vägarbetena? Hur samarbetar de olika vindkraftprojektörerna i detta avseende? Enligt Gabriel Duveskog påbörjas arbetet med att förstärka vägnätet först efter det att tillstånd erhållits. Koordinationen av vägbyggnationer mellan de aktuella parkerna i regionen handhas av Transportstyrelsen. En av mötesdeltagarna poängterar ortsbefolkningens önskemål om att vägarbetena i regionen samordnas. JP VIND AB / VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 4(7)

5 Bygdepeng Mötesdeltagarnas frågor: När ska vi diskutera storleken på bygdepengen? Vad baseras bygdepengen på? Vem bestämmer över fördelningen? Innan frågan om bygdepengens storlek kan besvaras, ser Gabriel Duveskog ett behov av bättre kunskap om Borgvattnet-parkens ekonomi. Bygdepengen beräknas normalt sett som en andel av parkens bruttointäkter. Med Mosskogen-projektet som exempel hänvisar Gabriel Duveskog till att bygdepengen kan avsättas redan dag 1, dvs vid parkens byggnation, med det kapitaliserade värdet av en beräknad årlig intäkt under parkens livslängd. Detta skulle göra det möjligt för den berörda bygden att göra både små och stora insatser. JP Vind önskar lägga fast syftet för bydgepengens förvaltning emedan lokala aktörer med kännedom om bygdens behov ska ha möjligheten att förädla dess användning, t ex inom ramen för en stiftelse. En av mötesdeltagarna understryker betydelsen av att bygdepengen ska komma den berörda bygden tillgodo och inte användas för att finansiera kommunal verksamhet. Bredband Mötesdeltagarnas frågor: När kan beslutet om bredband tas? Hur ser möjligheterna ut för ett samarbete med kommunen och övriga vindkraftprojektörer i bredbandsatsningen? Enligt Gabriel Duveskog kan ett beslut om att investera i bredband tas först efter det att vi konstaterat att Borgvattnet-parken har ekonomisk bärkraft samt att en lösning med samebyarna uppnåtts avseende rennäringen vilket är en större utmaning för JP Vind än vad det har varit för SCA Statkraft Vind AB. I övrigt utlovar Gabriel Duveskog att ta med Jämtkraft i dialogen med bredbandsexperten AXEG AB. Mötesdeltagarnas engagemang kring temat bredband kommer till uttryck i följande uttalanden: Det är viktigt att slang för bredband läggs ned i samband med att vägarna byggs. Av säkerhetsskäl måste bredbandet finnas tillgängligt innan parken byggs. Bredbandet är viktigt för den lokala näringsverksamheten och för att våra ungdomar ska stanna kvar i bygden. Tillståndsprocessen Mötesdeltagarnas frågor: Hur kan kommunen använda sitt veto? Hur lång tid tar behandling av en eventuell överklagan till Miljödomstolen? JP VIND AB / VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 5(7)

6 Enligt Gabriel Duveskog kan kommunen anväda sitt veto i sin funktion som remissinstans. Normalt tar tillståndsprocessen minst ett halvår. Om Länsstyrelsens beslut överklagas till Miljödomstolen tillkommer 6 12 månader. Enligt Gabriel Duveskog ligger utmaningen i att hitta en ömsesidigt godtagbar form av samexistens med de berörda samebyarna. Protokollförare Gunnar Paulsson Justering Under perioden för samrådsprocessen har, från allmänhetens sida, följande synpunkter inkommit från Anna Göransson (Borgänge 126, Stugun) i ett brev daterat , där hon är negativ till en utbyggnad av vindparker: Vindkraftverken kommer att stå nära bebyggelse där bullret från verken kommer att höras... när man bor i ett avskalat skogsområde. Projektören ska ta hänsyn till djur och natur. Vindparkerna ska byggas där det behövs el; här uppe i Jämtland har vi el-överskott. JP VIND AB / VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 6(7)

7 Bilaga 1: Deltagare i samrådsmötet (enligt deltagarlista) Namn Adress Organisation Andersson, Bernt Andersson, Gisela Andersson, Karl-Anders Blixt, Alf Blixt, Gunnel Blixt, Lars Brink, Mona Dahlén, Christina Eriksson, Jan-Erik Fagerlind, Leif Felton, Frank Holmgren, K-L Johansson, Thure Jonsson, Birgitta Jönsson, Margit Litzell, Börje Litzell, Eva Lundin, Gunilla Magnusson, Staffan Molin, Lars-Erik Nordin, Elving Olafsson, Harry Olsson, Gunnel Olsson, Kjell Rimmö, Malin Selling, Gunder Duveskog, Gabriel Halle, Björn Backlund, Leif Paulsson, Eric Paulsson, Gunnar Björkvattnet, Ramsele Borgvattnet 707, Stugun Borgvattnet 707, Stugun Strömnäs 119, Stugun Fullsjön 130, Stugun Fullsjön 249, Stugun Björkhöjden 102, Stugun Strömnäs 119, Stugun Borgvattnet 324, Stugun Borgvattnet 337, Stugun Borgvattnet 242, Stugun Borgvattnet 356, Stugun Borgvattnet 356, Stugun Lungsjön, Ramsele Lungsjön, Ramsele Borgvattnet 704, Stugun Borgvattnet 321, Stugun Borgvattnet 321, Stugun Borgvattnet 139, Stugun Borgvattnet 709, Stugun JP Vind JP Vind Faveo Vindkraft-Gruppen Vindkraft-Gruppen JP VIND AB / VINDKRAFT-GRUPPEN / sid 7(7)

Vindkraftprojektet Skyttmon Protokoll från samrådsmöte i Skyttmon, den 13 november 2012

Vindkraftprojektet Skyttmon Protokoll från samrådsmöte i Skyttmon, den 13 november 2012 JP VIND AB Vindkraftprojektet Skyttmon Protokoll från samrådsmöte i Skyttmon, den 13 november 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmöte (enligt miljöbalken 6 kap 4 ) har offentliggjorts genom annonsering

Läs mer

JP Vind. Samrådsmöte Skyttmon 2012-11-13. Vindkraft i samarbete mellan Jämtkraft och Persson Invest. Foto: Fjellfotografen

JP Vind. Samrådsmöte Skyttmon 2012-11-13. Vindkraft i samarbete mellan Jämtkraft och Persson Invest. Foto: Fjellfotografen JP Vind Vindkraft i samarbete mellan Jämtkraft och Persson Invest Samrådsmöte Skyttmon 2012-11-13 Foto: Fjellfotografen Agenda Välkommen JP Vind presentation Projekthistorik för Borgvattnet/Skyttmon Utredningar

Läs mer

Vindkraftprojekten Borgvattnet (område 1 och 2) och Skyttmon Protokoll från myndighetssamråd

Vindkraftprojekten Borgvattnet (område 1 och 2) och Skyttmon Protokoll från myndighetssamråd JP VIND AB Vindkraftprojekten Borgvattnet (område 1 och 2) och Skyttmon Protokoll från myndighetssamråd Tid och plats Tisdagen, 12 oktober 2010, kl 09:00 17:00, Bygdegården i Borgvattnet. Deltagare Länsstyrelsen

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

JP Vind. Samrådsmöte Borgvattnet Vindkraft i samarbete mellan Jämtkraft och Persson Invest. Foto: Fjellfotografen

JP Vind. Samrådsmöte Borgvattnet Vindkraft i samarbete mellan Jämtkraft och Persson Invest. Foto: Fjellfotografen JP Vind Vindkraft i samarbete mellan Jämtkraft och Persson Invest Samrådsmöte Borgvattnet 2012-11-14 Foto: Fjellfotografen Agenda Välkommen JP Vind presentation Projekthistorik för Borgvattnet/Skyttmon

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 VINDKRAFTGRUPPEN Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmötet har offentliggjorts genom annonsering i Nerikes Allehanda per

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

Vindparken Stora Uvberget Protokoll från samrådsmöte i Näshulta Kommunalhus den 12 november 2012

Vindparken Stora Uvberget Protokoll från samrådsmöte i Näshulta Kommunalhus den 12 november 2012 VINDKRAFTGRUPPEN Vindparken Stora Uvberget Protokoll från samrådsmöte i Näshulta Kommunalhus den 12 november 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmötet har offentliggjorts genom annonsering i Eskilstuna-Kuriren

Läs mer

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter Tillståndsprocessen Miljötillstånd av länsstyrelsen krävs om vindparken består av minst sju vindkraftverk, eller om total- höjden överstiger 150 m Miljöanmälan till kommunen krävs om vindparken består

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

SAMRÅDSMÖTE ENLIGT MILJÖBALKEN 6 KAP 4 AVSEENDE DE PLANERADE VINDKRAFTSPARKERNA I JÄMTLANDS OCH VÄSTERNORRLANDS LÄN STATKRAFT SCA VIND AB 2008-07-01

SAMRÅDSMÖTE ENLIGT MILJÖBALKEN 6 KAP 4 AVSEENDE DE PLANERADE VINDKRAFTSPARKERNA I JÄMTLANDS OCH VÄSTERNORRLANDS LÄN STATKRAFT SCA VIND AB 2008-07-01 SAMRÅDSMÖTE ENLIGT MILJÖBALKEN 6 KAP 4 AVSEENDE DE PLANERADE VINDKRAFTSPARKERNA I JÄMTLANDS OCH VÄSTERNORRLANDS LÄN STATKRAFT SCA VIND AB 2008-07-01 Agenda Vindkraft som energikälla Statkraft SCA Vind

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

Stora Uvberget Vindpark

Stora Uvberget Vindpark Stora Uvberget Vindpark Samrådsmöte enligt Miljöbalken den 12 november 2012 I Näshulta kommunalhus Alla Varmt Välkomna Stora Uvberget Vind AB Eric Paulsson, Gunnar Paulsson Riksintressen för vindbruk Enligt

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Vindkraftcentrum.se 2011-05-30. Vindkraftcentrum.se Tobias.Pettersson@stromsund.se 070-7809034. www.stromsund.se

Vindkraftcentrum.se 2011-05-30. Vindkraftcentrum.se Tobias.Pettersson@stromsund.se 070-7809034. www.stromsund.se 2011-05-30 2011-05-30 Jämtlands län jämfört med Danmark Jämtlands län fakta: Total yta 49 443 km² Invånarantal 126 946 Vindkraftsverk i drift ca 100 Jämtlands län Danmark fakta: Total yta 43 094 km² Invånarantal

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Friska fläktar i Lungsjön

Friska fläktar i Lungsjön Friska fläktar i Lungsjön Maria och Jürg Hug flyttade från schweiziska Bern till Lungsjön i Ångermanland i somras. Varför? Se själv, säger Jürg, slår ut med armarna och blickar ut över sjön och de solstänkta

Läs mer

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco Tillståndsprocess Håkan Lindroth, Sweco Moskogens vindpark Cirka 50 vindkraftverk spridda över området, främst på höjder Vindparkens totala area: cirka 30 km 2 Verkens tornhöjd: 105 m Rotordiameter: 90

Läs mer

Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider. Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda

Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider. Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda Göteborg Energi 2007 Ägare Antal kunder Antal anställda Rörelsens intäkter Investeringar Göteborg Stad Ca 300 000

Läs mer

VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN

VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN BYGDEPENG VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN Glötesvålens Vindpark TILLKOMST REGLER & FÖRVALTNING Glöte Byalag Version 2.4 INNEHÅLL Glötesvålens Vindkraftspark - Bakgrund... 3 Bygdepengens tillkomst... 3 Förvaltning

Läs mer

Allmänhet. Ca 50 personer deltog på mötet, varav 41 skrev upp sig på deltagarlistan.

Allmänhet. Ca 50 personer deltog på mötet, varav 41 skrev upp sig på deltagarlistan. Vindkraftprojekt Fjällbohög Samrådsmöte med allmänheten Tid och plats: Edsele bygdegård, måndag den 8 juni 2015, kl. 18.00. Deltagare: Markus Nordén, projektledare, Kraftö AB Johan Granlöf, vice projektledare,

Läs mer

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16 Bröcklingbergets Vindkraftpark Samråd med myndigheter 2009-12-16 Ownpower Projects Projekteringsbolag för vindkraft Utvecklar projekt för egen portfölj, för andra och tillsammans med partner Konsultuppdrag

Läs mer

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Sida 1 av 5 Handläggare: E-post: Jonny Berg jonny.berg@bracke.se Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 Jämtvind AB har

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 18.00 Dörrarna öppnar 18.30 Välkommen önskar Siral med bakgrund till satsningen och visionen med projektet. Triventus Consulting beskriver sedan processen

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 23 juni 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-06-23 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

STATKRAFT SCA VIND AB

STATKRAFT SCA VIND AB STATKRAFT SCA VIND AB 2009-09-25 Presentation av projektet i samarbete med Vindkraftssamordning i Jämtlands län och dess näringsliv Henrik Berglund, Statkraft 1 STATKRAFT SVERIGE Kraftproduktion övertar

Läs mer

VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN

VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN BYGDEPENG VÄXTKRAFT FRÅN VINDEN Glötesvålens Vindkraftspark TILLKOMST REGLER & FÖRVALTNING Glöte Byalag Version 2.3 INNEHÅLL Glötesvålens Vindkraftspark - Bakgrund... 3 Bygdepengens tillkomst... 3 Förvaltning

Läs mer

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 ABILD. Vattenfall planerar för en vindkraftspark i skogarna sydost om Abilds kyrkby. Men kommunen vill ha en samlad bild innan man har någon åsikt

Läs mer

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa.

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa. Mötesanteckningar informationsmöte Vindkraftprojekt Örserum Smålandsgården, Örserum 2011 12 06 Klockan 18:00 22:00 Innan mötet inleds har deltagarna möjlighet att lyssna på en ljuddemonstration av Johan

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-11-18 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

Informationsträff Näsåker

Informationsträff Näsåker Informationsträff Näsåker Mats Hörnberg VD, FORSCA Magus Ringlöv Projektledare Henrik Eriksson SCA Agenda!!Information - Sollefteå kommun!!information om företagen Fred Olsen Renewables och SCA!!Information

Läs mer

Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet

Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet Bodhögarna - Ögonfägnaden Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet Mötet öppnas och medverkande i projektet presenteras (Statkraft, SCA, SWECO, kommunerna). Presentationen

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan

Vindparken Gärdshyttan Vindparken Gärdshyttan Informations- och samrådsmöte den 5 september 2012 I Sörbygdsgården, Dalmark Alla Varmt Välkomna Gärdshyttan Vind AB www.gardshyttanvind.se Gärdshyttan Vind AB Projekteringsbolag

Läs mer

Till DIG. Projekt MedVind Västra - en bra bit av Sollefteå kommun. Från Sollefteå kommun och. som är boende i västra.

Till DIG. Projekt MedVind Västra - en bra bit av Sollefteå kommun. Från Sollefteå kommun och. som är boende i västra. Till DIG som är boende i västra Edseleområdet Karta från www.vindkraftnorr.se Från Sollefteå kommun och Projekt MedVind Västra - en bra bit av Sollefteå kommun 1 Den här informationen vänder sig till DIG

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

UPPRÄTTAD AV. Johnny Carlberg. Mönsterås kommun Mönsterås kommun

UPPRÄTTAD AV. Johnny Carlberg. Mönsterås kommun Mönsterås kommun Bilaga C8B Statkraft Södra Vindkraft AB UPPDRAGSLEDARE DATUM UPPRÄTTAD AV PLATS Länsstyrelsen Kalmar DATUM TID 13-16 NÄRVARANDE Mikael Nilsson (MN) Länsstyrelsen i Kalmar län Lars Engström Länsstyrelsen

Läs mer

Samrådsmöte Vindbruksplan tillägg till Översiktsplan 2009

Samrådsmöte Vindbruksplan tillägg till Översiktsplan 2009 Samrådsmöte Vindbruksplan tillägg till Översiktsplan 2009 Mötesanteckningar Tegneby församlingshem 2014-05-05 Närvarande från kommunen Bertil Olsson (s), vice ordförande utskottet för samhällsutveckling

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

Vindkraftprojekt Borgvattnet Område 1

Vindkraftprojekt Borgvattnet Område 1 Vindkraftprojekt Borgvattnet Område 1 Projektpresentation, juni 2009 1 Projektets lokalisering och omfattning Vindkraftprojekt Borgvattnet Område 1 omfattar fastigheterna Björkhöjden 3:1 och Västra Björkhöjden

Läs mer

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda Samrådsredogörelse 2011-12-19 Vindpark Östra Frölunda Innehåll INNEHÅLL... 1 1. INLEDNING... 2 1.1. SAMMANFATTNING AV SAMRÅDSPROCESSEN... 2 2. TIDIGA REMISSFÖRFRÅGNINGAR... 3 3. SAMRÅD MED SVENLJUNGA KOMMUN

Läs mer

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Vindkraftprojekt: Gullberg Kommun: Söderhamns kommun Län: Gävleborgs län Datum: 2008-12-15 Plats: Kommunhuset Deltagare: Söderhamns

Läs mer

Lung Vind AB. Samrådhandling. Diarie nr

Lung Vind AB. Samrådhandling. Diarie nr Lung Vind AB Samrådhandling Vindkraftsprojekt Nallkullen Diarie nr 551-1093-19 Lung Vind AB har för avsikt att ansöka om tillstånd för att etablera 4 vindkraftverk vid berget Nallkullen nära Lungsjön i

Läs mer

SCA Energy. Samrådsmöte - SCA Energys planer om en vindpark i Lillsela, Härnösands kommun. Vindpark Stamåsen - idrift sedan år 2013 2015.06.

SCA Energy. Samrådsmöte - SCA Energys planer om en vindpark i Lillsela, Härnösands kommun. Vindpark Stamåsen - idrift sedan år 2013 2015.06. SCA Energy Samrådsmöte - SCA Energys planer om en vindpark i Lillsela, Härnösands kommun Vindpark Stamåsen - idrift sedan år 2013 2015.06.03 Vi som är här idag Daniel Johannsson projektledare, SCA Energy

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

STATKRAFT SCA VIND AB

STATKRAFT SCA VIND AB STATKRAFT SCA VIND AB Strömsund - Vindkraftdialogen 2008 2008-09-24 AGENDA Statkraft SCA Vind AB Projektets omfattning Projektets Tidplan Påverkan Lokalt Näringsliv STATKRAFT SVERIGE Kraftproduktion övertar

Läs mer

Moskogen Samrådsmöte 23 september 2010

Moskogen Samrådsmöte 23 september 2010 Vindpark Moskogen Samrådsmöte 23 september 2010 Foto: Fjellfotografen JP Vind Projekterar vindkraftparker Ägs av lokala företag Jämtkraft och Persson Invest värnar det lokala Moskogen, Skyttmon och Borgvattnet

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden.

Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden. Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden. Vid samrådet medverkade följande personer. Ola Fängmark

Läs mer

Tillståndsansökan för Gubbaberget vindkraftanläggning revidering av yrkande samt tillhörande dokumentation

Tillståndsansökan för Gubbaberget vindkraftanläggning revidering av yrkande samt tillhörande dokumentation Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen 871 86 Härnösand Tillsänds även för kännedom via e-post: Länsstyrelsen Gävleborg Ljusdals kommun Ånge kommun E.ON Wind Sweden AB 205 09 Malmö

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ÅMOT-LINGBO 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till Vattenfall Vindkrafts informationsmöte för vindkraftprojektet Sandselehöjderna!

Läs mer

STATKRAFT SCA VIND AB

STATKRAFT SCA VIND AB STATKRAFT SCA VIND AB NÄRINGSLIVSPÅVERKAN 2008-08-27 Agenda Statkraft SCA Vind AB Projektets omfattning Näringslivspåverkan Projekt Smöla 150 MW, 68 vindkraftverk (Film) STATKRAFT SVERIGE Kraftproduktion

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parkerna: Stamåsen Bodhögarna

Läs mer

Projektbeskrivning Bliekevare vindkraftsanläggning

Projektbeskrivning Bliekevare vindkraftsanläggning Projektbeskrivning Bliekevare vindkraftsanläggning Bakgrund OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar förnybara energianläggningar i Norden. Vi driver omställningen till en hållbar energisektor

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Torbjörn Laxvik Vindkraftcentrum.se

Torbjörn Laxvik Vindkraftcentrum.se Torbjörn Laxvik Vindkraftcentrum.se Uppdragsgivare/finansiärer - Just nu levererar 127 verk ström i länet - I planeringen: 1600 verk - 600 har fått tillstånd att byggas - Investeringsbeslut till ett värde

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2018-03-15 Blad 1 A() Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Björken Information 09.00 11.25 Sammanträde 11.25 11.45 Lars Andreasson, (S), ordförande Magnus Svensson,

Läs mer

VÄTTERBYGDENS VINDKONSORTIUM

VÄTTERBYGDENS VINDKONSORTIUM VÄTTERBYGDENS VINDKONSORTIUM Erbjudande om delägarskap i vindkraftanläggningar preliminär version 1 september 2014 Vätterbygdens Vindkraftkonsortium Vindkraft-Gruppen Eric Paulsson och Gunnar Paulsson,

Läs mer

Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft 1 (5) Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Sammanfattning Statens Energimyndighet och Naturvårdsverket

Läs mer

www.bergvikskog.se Välkommen!

www.bergvikskog.se Välkommen! Välkommen! Vindkraftpark Ödmården Samråd steg 2 Samrådsmöten Axmar Brygga 16 april Ljusne Folkets Hus 17 april Medverkande: Sweco ÅF Skogsstyrelsen Grouse Expeditions Agenda 1. Bergvik Skog och vindkraft

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark!

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! 2106-02-29 Syfte med informationsmötet Informera om: - Hur tillståndsansökan har tagits fram - Innehållet i tillståndsansökan

Läs mer

Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Ställningstagande avseende överklagande av bygglov

Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Ställningstagande avseende överklagande av bygglov VINDKRAFTGRUPPEN Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Ställningstagande avseende överklagande av bygglov Vindkraft-Gruppen presenterar nedan sitt ställningstagande till de överklaganden av byggloven

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Vindpark Gottenvik. Vindpark Gottenvik

Vindpark Gottenvik. Vindpark Gottenvik Vindpark Gottenvik Vindpark Gottenvik Projektbeskrivning för samråd med Norrköpings kommun 2013-04-11 ReWind Energy AB, Lantvärnsgatan 8, 652 21 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Gottenvik Projektet

Läs mer

Högkölens vindpark. Projektbeskrivning

Högkölens vindpark. Projektbeskrivning Högkölens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HÖGKÖLEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Samhällsbyggnadskontoret Bygglovavdelningen 441 81 Alingsås Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Sökanden Eolus Vind AB (publ) Huvudkontor

Läs mer

Samrådsredogörelse till samrådsförslag för tillägg till Strömsunds kommuns översiktsplan - vindkraft

Samrådsredogörelse till samrådsförslag för tillägg till Strömsunds kommuns översiktsplan - vindkraft Samrådsredogörelse till samrådsförslag för tillägg till Strömsunds kommuns översiktsplan - vindkraft Miljö- och byggavdelningen 2019-05-17 Förslaget till tillägg till översiktsplan för Strömsunds kommun,

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parken: Mörttjärnberget Bräcke

Läs mer

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan Vindenergi och Rennäring i samverkan Arbete med vindkraft Det här kapitlet beskriver samebyns möjligheter till alternativ sysselsättning i samband med vindkraftsetableringar. Projektstart Samråd Överenskommelse

Läs mer

E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge

E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge E.ON Vind Sverige AB Vindkraftprojekt Gröninge Underlag till samrådsmöte 17/1 2012 enligt miljöbalken 6 kap 4 2011-12-09 Dnr: V-1112-04 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 4 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning s vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning Degerhamn Stenbrottet vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING DEGERHAMN STENBROTTET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa.

Läs mer

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning Brännlidens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING BRÄNNLIDEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Minnesanteckningar från samrådsmöte enligt 6 kap 4 Miljöbalken om vindkraftetablering vid Gröninge, Kinda kommun.

Minnesanteckningar från samrådsmöte enligt 6 kap 4 Miljöbalken om vindkraftetablering vid Gröninge, Kinda kommun. UPPDRAG Gröninge vindkraftpark UPPDRAGSNUMMER 3831508000 UPPDRAGSLEDARE Ingvar Svensson Pernilla Sjöström DATUM Minnesanteckningar från samrådsmöte enligt 6 kap 4 Miljöbalken om vindkraftetablering vid

Läs mer

Vattenfalls vindkraftprojekt

Vattenfalls vindkraftprojekt Vattenfalls vindkraftprojekt Kort om Vattenfall Vattenfall är en av Europas största elproducenter och den största producenten av fjärrvärme. Netto försäljning 2011: 181,040 miljarder kronor 7.7 miljoner

Läs mer

Ett utställningssamråd genomfördes med närboende och allmänhet i Torsås bygdegård

Ett utställningssamråd genomfördes med närboende och allmänhet i Torsås bygdegård 1(5) 1 Samrådsredogörelse 1.1 Samrådsprocessen Den planerade vindkraftparken består av fler än två vindkraftverk som står tillsammans och med en totalhöjd som överstiger 150 meter, vilket medför att en

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

alltifrån det komplexa arbetet med arbetsmiljö - och säkerhetsfrågor i en vindkraftspark, till

alltifrån det komplexa arbetet med arbetsmiljö - och säkerhetsfrågor i en vindkraftspark, till Power for good Nordisk Vindkraft är ett privatägt och finansiellt starkt företag som står för en solid och lönsam vindkraft med utgångspunkten att påverka naturen så lite som möjligt och samtidigt tillföra

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet drivs av ett konsortium som består av: Kolmårdsvind

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Förnyat ställningstagande avseende överklagande av bygglov

Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Förnyat ställningstagande avseende överklagande av bygglov VINDKRAFTGRUPPEN Vindkraftprojekten Brokafall och Lönhult Förnyat ställningstagande avseende överklagande av bygglov Vindkraft-Gruppen har i en skrivelse daterad 2012-02-08 presenterat sitt ställningstagande

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-02-17 Varför bygga ut vindkraft? Ca 80 procent av världens produktion är fossil. Klimatproblemet är globalt.

Läs mer

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB Bror Norberg, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommunn (BN) Ida Dahl, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommun (ID) Cecilia Danebäck, Triventus Consulting AB (CD) (För anteckningar) Sven Levin,

Läs mer

www.bergvikskog.se Välkommen!

www.bergvikskog.se Välkommen! Välkommen! Vindkraftpark Hälsingeskogen Samråd steg 2 Samrådsmöte Bygdegården Svabensverk 16 maj Medverkande Bergvik Skog: Peter Svantesson, Anders Ljunggren & Sture Björk Pöyry: Annie Jacobsson, Stina

Läs mer

Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna. Informationsmöte juni 2015

Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna. Informationsmöte juni 2015 Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna Informationsmöte juni 2015 Syfte & agenda Syfte Ett informationsmöte för dialog (inte en del av tillståndsprocessen) Informera och diskutera om projektet - Hur vi begränsat

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Mätprogram ljud under byggtiden Ögonfägnaden och Björkhöjden vindparker, Sollefteå, Strömsunds och Ragunda kommuner

Mätprogram ljud under byggtiden Ögonfägnaden och Björkhöjden vindparker, Sollefteå, Strömsunds och Ragunda kommuner Author Paul Appelqvist Phone +46 10 505 60 24 Mobile +46701845724 Paul.Appelqvist@afconsult.com Date 2014-11-20 Project ID 593868 Recipient Statkraft SCA Vind II AB Urban Blom Mätprogram ljud under byggtiden

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Länsstyrelsen Västernorrland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-5402-13; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Med hänvisning till miljöprövningsdelegationens

Läs mer

Korpfjällets vindpark. Projektbeskrivning Etapp II

Korpfjällets vindpark. Projektbeskrivning Etapp II Korpfjällets vindpark Projektbeskrivning Etapp II PROJEKTBESKRIVNING KORPFJÄLLET II 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer